Is de zoetstof stevia goed, gezond & veilig of niet?

Food · Door Ilse

Stevia is een plantje waaruit natuurlijke zoetstoffen (steviolglycosiden) kunnen worden gewonnen. Sinds december 2011 mag stevia-zoetstof als ingrediënt in bepaalde voedingsmiddelen worden gebruikt. Velen zijn hier extreem blij mee, want suiker en chemische zoetstoffen genieten weinig populariteit binnen afslankland…

Suiker & zoetstof

Suiker wordt gemeden vanwege de calorieën en de verstoring van de bloedsuikerspiegel en insulinebalans. Synthetische zoetstoffen zoals aspartaam leveren dan wel geen calorieën, maar beïnvloeden desalniettemin de glucose-, insuline- en vethuishouding. Stevia zou dan ook ideaal kunnen zijn, want deze natuurlijke zoetstof levert 0 calorieën en beïnvloedt de bloedsuikerspiegel niet.

Onduidelijkheden omtrent stevia

Hoewel stevia volmaakt overkomt, zijn er nog altijd vragen en onduidelijkheden rondom deze natuurlijke, calorievrije zoetstof. Hoe smaakt stevia? Is stevia 100% veilig? En mag je van stevia onbeperkt eten? Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten rondom stevia-zoetstof…

1. Hoe smaakt stevia?

Stevia smaakt 200 tot 300 keer zoeter dan suiker. Suiker veroorzaakt direct een zoete smaaksensatie; stevia doet hier wat langer over. Hoe meer suiker je in je thee doet, des te zoeter deze wordt; bij stevia werkt dit niet zo. Als er te veel stevia wordt gebruikt, ontstaat veelal een bittere bijsmaak. (bron)

Sommigen ervaren de nare bijsmaak van steviolglycosiden reeds bij kleine hoeveelheden stevia; anderen ervaren de bijsmaak zelfs niet bij grote hoeveelheden. De mate waarin je stevia als zoet of bitter ervaart is erfelijk bepaald en afhankelijk van de smaakreceptoren op je tong.

Stevia bevat +/- 10 verschillende steviolglycosiden en sommige hiervan zijn beduidend bitterder dan de rest. In de nabije toekomst wil men de verschillende steviolglycosiden scheiden en sorteren om een zoetere en minder bittere stevia-variant te bewerkstelligen.

2. Is stevia veilig of gevaarlijk?

Stevia is goedgekeurd door de ‘European Food Safety Authority’ (EFSA) en officieel/wettelijk gezien veilig voor menselijke consumptie. Toch wil dat niet zeggen dat steviolglycosiden volledig ongevaarlijk zijn. Bijna alle voedingsmiddelen hebben toxische eigenschappen, als je er te veel van binnenkrijgt.

3. Hoeveel stevia mag je gebruiken?

De EFSA heeft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) voor steviolglycosiden op 4 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag vastgesteld. Iemand van 70 kilo mag dus 280 milligram steviolglycosiden per dag gebruiken, en dat is niet veel.

Gebruik jij stevia? Laat hieronder weten wat je van deze natuurlijke, calorievrije zoetstof vindt!

Stevia – 100% natuurlijke zoetstof met 0 calorieën

Stevia is een suikervervanger. Stevia wordt gewonnen uit het oorspronkelijk Paraguyaanse plantje ‘Stevia Rebaudiana Bertoni’ dat ook wel bekend staat als honingkruid. De Stevia is het zoetste plantje ter wereld en bovendien een 100 procent natuurlijk alternatief voor suiker en synthetische zoetstoffen… Met 0 calorieën!

Suikervervangers zijn bedoeld om eten en drinken zoet te maken, zonder dat ze (veel) calorieën leveren. Het voordeel van suikervervangers zonder calorieën is dan ook dat je zoete producten kunt eten en drinken, zonder aan te komen…

Ongezonde zoetstoffen

Helaas zijn er tal van zoetstoffen die negatief uitwerken op de lichamelijke gezondheid. Volgens de Gezondheidsraad heeft men nooit wetenschappelijk vastgesteld dat zoetstoffen zoals acesulfaam-K (E950) en aspartaam (E951) gevaarlijk zijn. Er zijn echter talloze onderzoeken die uitwijzen dat stoffen zoals aspartaam gevaarlijke bijwerkingen kennen.

Voedingsmiddelenindustrie

Negatieve onderzoeksresultaten worden onderuitgehaald door levensmiddelenfabrikanten die baat hebben bij goedkope, synthetische toevoegingen. Overheidsinstanties laten het bovendien toe omdat er – zoals bij de tabaksindustrie & alcoholindustrie – miljarden euro’s omgaan in chemische toevoegingen… De heersende levensmiddelenindustrie financierde zelfs “objectieve” onderzoeken die aspartaam veilig bevonden.

En toen was er Stevia…

Stevia wordt al jaren gebruikt als zoetmiddel in Zuid-Amerika en Azië. In de VS en Europa werd Stevia keer op keer afgekeurd als voedingsmiddel. Sinds 2008 mag Stevia ook in Australië en Amerika in voedingsmiddelen worden verwerkt. Ook in Nederland wordt Stevia sinds kort verkocht, maar dan wel  met het etiket “niet voor inwendig gebruik” erop. :P

Stevia mag binnenkort worden gegeten

In Nederland kun je Stevia dus kopen om je huid mee in te smeren. Pas als er in Brussel een wetswijziging wordt doorgevoerd, mag Stevia worden verkocht voor inwendig gebruik. Het zal vanaf dat moment ook in Nederlandse supermarkten worden verkocht als suikervervanger. Desalniettemin zijn er nu al mensen die Stevia in hun koffie en bakproducten doen. (bron)

Voordelen van Stevia

Stevia bevat 0 calorieën en is 30 tot 300 keer zoeter dan tafelsuiker. Daarnaast blijft Stevia tot temperaturen van 200 oC stabiel, waardoor Stevia zeer geschikt is voor koken en bakken. Stevia zou bovendien positief uitwerken bij:

  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Hyperglykemie & hypoglykemie (hoge & lage bloedsuikerspiegel)
  • Hypertensie (hoge bloeddruk)
  • Cariës (tandbederf) (bron)

Wat denk jij van Stevia? Laat je reactie achter!

Stevia: pas op voor oplichterij (3% stevia)!

Stevia is helemaal hot en happening binnen “gezondheid & afslankland”. Dat komt omdat stevia een natuurlijke zoetstof is die geen energie (lees: calorieën) levert. Dit is uniek, want zoetheid is een eigenschap die bij uitstek is weggelegd voor snelle, calorierijke koolhydraten (suikers) en chemisch-synthetische zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose, acesulfaam-K en cyclamaat…

Herkomst van stevia

Stevia heet voluit ‘Stevia Rebaudiana Bertoni’. Het is een klein plantje dat van oudsher afkomstig is uit het Zuid-Amerikaanse Paraguay. Stevia wordt echter ook al jarenlang als zoetstof gebruikt in o.a. Japan, China, Australië, Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Stevia is in deze landen terug te vinden in allerhande industriële dranken en voedingswaren. Maar ook “los”, in vloeibare vorm en als ‘stevia-poeder’ c.q. ‘stevia-zoetstof’ c.q. ‘stevia-sweetener’.

In Nederland mag stevia pas sinds december 2011 in voedingsmiddelen worden verwerkt. Dat is opmerkelijk, want ook in Nederland wordt stevia al heel lang gebruikt als zoetmiddel. Niet binnen de voedingsindustrie, maar door particulieren. Zo verbouwden veel Nederlandse tuiniers en tuinders al in de jaren ‘50 en ‘60 stevia, maar zij kenden dit gewas als ‘honingkruid’ of ‘honingplantje’. Zoeten met stevia was destijds razend populair, want stevia-zoetstof was vele malen goedkoper dan “luxe” kristalsuiker.

Zelf stevia verbouwen

Tegenwoordig is stevia een stuk duurder dan suiker. Vooral kant-en-klaar stevia-poeder is erg prijzig. Je hoeft echter helemaal geen kant-en-klare stevia-zoetstof te kopen. Stevia-plantjes zijn namelijk relatief gemakkelijk zelf te verbouwen. Je kunt stevia-planten gewoon bij plantenzaken en tuincentra (Intratuin e.a.) kopen voor +/- 2 euro per stuk. Je plukt de blaadjes, laat ze een dagje drogen en verpulvert ze tot poeder met een vijzel. En klaar is Kees…

Daarentegen is het overigens vrij lastig om eigenhandig stevia-zaad te doen ontkiemen en uitgroeien tot volwassen plantjes.

Kant-en-klaar stevia-poeder (zoetstof) kopen

Omdat de meeste mensen niet de tijd of behoefte hebben om zelf in de weer te gaan met stevia-plantjes, is stevia-zoetstof in poedervorm ongelooflijk populair. Stevia wordt vooral via internet gekocht door mensen die op hun lijn letten, op dieet zijn en/of willen afvallen. Helaas wordt er door sommige voedingsproducenten misbruik gemaakt van mensen die via internet stevia-poeder bestellen (of stevia-zoetstof in de supermarkt  kopen)…

Pas op met stevia-producten!

Stevia is 100% natuurlijk en levert 0 calorieën. Om die reden is er enorm veel vraag naar stevia, en waar vraag is ontstaat aanbod. Veel eerlijke winkelierszaken en webwinkels verkopen stevia-zoetstof die voor 100% uit stevia-bestanddelen bestaat. Deze “eerlijke” stevia-bestanddelen worden ook wel ‘steviolglycosiden’ genoemd. Steviolglycosiden kunnen op hun beurt worden onderverdeeld in steviosiden en rebaudiosiden.

Er zijn echter ook steeds meer voedingsproducenten die “stevia” verkopen die niet of nauwelijks stevia-bestanddelen bevat. Het gaat om mengvarianten waar slechts 3% stevia in zit! Voor de rest bestaan ze uit goedkope maltodextrine (onverzadigde glucosestroop). Een voorbeeld van deze schaamteloze geldklopperij is ‘Pure Stevia Low Calorie Sweetener’. De naam van deze stevia-zoetstof suggereert dat het om pure stevia gaat. Dit product bestaat echter voor 3 procent uit stevia en voor 97 procent uit maltodextrine. In principe eet je dan dus net zo goed (en soms zelfs beter) kristalsuiker eten!

Ook het product ‘Stevia Kristalpoeder’ bestaat voor slechts 3 procent uit steviolglycosiden, en zo zijn er nog veel meer “stevia-poeders” en kant-en-klare “stevia-zoetstoffen” die nauwelijks stevia bevatten.

Tot slot

In de blaadjes van de stevia-plant zijn van nature steviolglycosiden aanwezig die tot 300 keer zoeter smaken dan suiker, maar geen calorieën leveren. Zodoende is stevia het beste van twee werelden: net zo natuurlijk als suikerriet en net zo calorieloos als “light”. Op de mengvarianten die de afgelopen tijd overal opduiken staat met koeienletters ‘STEVIA’ gedrukt, maar deze producten hebben niks met steviolglycosiden van doen.

Wil jij stevia gebruiken? Kijk dan in de lokale natuurwinkel of op een betrouwbare website. Ga voor de 100% pure vorm van stevia. Deze zit doorgaans in piepkleine doceerflesjes met pipetje waarmee je vloeibare stevia kunt “druppelen”. Of maak je eigen stevia met een honingplantje en een vijzel! Wil je meer weten over stevia? Kijk dan ook eens op Sugarfreestevia.net. Deze website staat boordevol interessante informatie over steviapoeder en steviazoetstof.

Heb jij ervaring met betrouwbare stevialeveranciers? Of heb jij een stevia-product gekocht waar niet of nauwelijks stevia in zit? Laat hieronder jouw ervaring achter m.b.t. stevia(-oplichterij)…