Iedereen kent natuurlijk de uitspraak “snoep verstandig, eet een appel” en dit is zeker een feit. In dit artikel vind je vijf redenen waarom een appel gezond is.
- Appels zijn bijna het hele jaar door vrij goedkoop
- Een appel is een bron van voedingsvezels
- Stoffen in appels verlagen cholesterol
- Appels gaan veroudering tegen
- Appels bevatten pectine, een stof die zuiverend werkt
1. Appels zijn bijna het hele jaar door vrij goedkoop
In tegenstelling tot citrusvruchten, die in het algemeen als gezond worden beschouwd, kun je de appel het hele jaar door relatief goedkoop in de supermarkt krijgen. Zo kun je ook in de winter voldoende vitamines binnen krijgen. Bovendien blijven appels, ook als ze al een tijdje liggen, nog steeds erg gezond. Ze verliezen in tegenstelling tot andere soorten fruit vrijwel geen voedingswaarde.
2. Een appel is een bron van voedingsvezel
Een normale appel bevat rond de 3 gram aan voedingsvezel. Dit is ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vezels zijn erg gezond, want als je 30 gram voedingsvezel per dag eet, dan heb je bijvoorbeeld aanzienlijk minder kans op bepaalde soorten kanker. Tussen groene en rode appels is qua voedingswaarde nauwelijks verschil.
3. Stoffen in appels verlagen cholesterol.
Appels bevatten zowel oplosbare als onoplosbare vezels en zijn daarom erg gezond. Oplosbare vezels verlagen het LDL cholesterol (het slechte soort) en onoplosbare vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang. Lagere LDL-waardes in het bloed voorkomen de verharding van bloedvaten en daarmee de kans op hartziekten.
Bij vrouwen van middelbare leeftijd die dagelijks een appel eten blijkt dat het percentage slechte cholesterol binnen zes maanden met 23% afneemt. De appel staat daarmee in de top van anti-oxidant rijke voeding dat een positieve invloed heeft op de bescherming van hart- en bloedvaten. (bron)
4. Appels gaan veroudering tegen.
Het was al bekend dat appels door het hoge gehalte aan antioxidanten beschermen tegen aftakeling van het geheugen. Dagelijks een appel eten kan een belangrijke rol spelen in de vermindering van de kans op de ontwikkeling van dementie en Alzheimer. Daarnaast blijkt het fruit positieve effecten te hebben op lichamelijke veroudering.
Amerikaanse onderzoekers hebben bewijzen gevonden dat de consumptie van appels de gemiddelde levensduur van testdieren met 10% verlengd. Ook helpen polyfenolen, dat zijn ontstekingsremmende stoffen, om soepel te kunnen blijven bewegen. (bron)
5. In appels zit pectine.
Pectine is een stof die giftige metalen uit je lichaam haalt, zoals lood en kwik. Daarnaast kan het een oplossing bieden bij diarree en een verhoogde cholesterol. Wetenschappers vermoeden dat pectine ook verschillende vormen van kanker kan voorkomen. Deze goede stoffen zitten voornamelijk in de schil. Pectine zit naast appels voornamelijk in citrusvruchten.
Ook interessant: Is appelsap ook gezond?
Helaas zijn er veel soorten appelsap (meestal op basis van appelsapconcentraat) die zodanig gefilterd zijn, dat de meeste vezels verdwenen zijn. Alleen pure appelsap (doorgaans te herkennen omdat het troebel is) is niet zo sterk gefilterd en daarom veel gezonder dan heldere appelsap.
Wat houd je nog tegen een dagelijks appeltje te eten? Geef hieronder je mening over appels!
6 comments
Hans
31 januari 2018Vergeet niet peren is ook heel erg gezond. Ik eet elke dag 2 peren en 2 appels en 1 banaan neem ook vitaminepillen in, en ik sport 4x per week, ik wil graag 100 jaar oud worden. ;)
Hans
16 mei 2016Appels en aardbeien, het fruit waar het meeste gif in zit. Gevaar van een dergelijke publicatie dat men meteen veel appels gaat eten. Houdt het bij een paar per dag!
Paul
17 mei 2016Tikkeltje kort door de bocht… Er zijn heel veel groenten en vruchten die zeer intensief worden bespoten met chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen en ongediertebestrijdingsmiddelen. Dat geldt inderdaad voor appels en aardbeien, maar evengoed voor selderij, perziken, nectarines, blauwe bessen, paprika’s, spinazie, mergkool, boerenkool, kersen, aardappels, druiven en sla. Het is echt niet zo dat appels en aardbeien de twee ‘pesticide-toppers’ zijn. Het klopt dat er groente- en fruitsoorten zijn waarop opvallend weinig bestrijdingsmiddelen worden gebruikt (uien, avocado’s, mais, ananassen, mango, erwten, kiwi’s, asperges, witte kool, aubergine, watermeloen, zoete aardappel, grapefruit, kanteloep, e.a.), maar feit blijft dat de exacte mate van bespuiting / pesticidegebruik sterk afhankelijk is van land van herkomst en individuele teler. Mocht je expliciet bang zijn voor bespoten appels, kies dan gewoon voor een biologische appel. Niet dat biologische teelt volledig vrij is van bestrijdingsmiddelen, maar dat iedere appel en iedere aardbei gevaarlijker zou zijn dan iedere andere fruitsoort is gewoonweg onwaar. Overigens vind ik het veronderstelde “gevaar dat men door bovenstaande publicatie meteen veel appels gaat eten” eveneens sterk overtrokken… De strekking van jouw advies om “het bij een paar appels per dag te houden” gaat mijns inziens minstens zo ver… Een paar appels per week afwisselen met andere fruitsoorten lijkt mij persoonlijk des te raadzamer… Groeten, Paul
Marloes
1 april 2015Toch alleen de biologische appels. Want er zit teveel pesticide op de schil en erin!?
Raymond
29 juli 2015Nee juist normale appels zijn gezonder, pesticiden zijn verwaarloosbaar kleine hoeveelheden en ook niet schadelijk… Te weinig fruit eten is veel gevaarlijker!
Diederik
29 juli 2015Maar ook al zouden pesticiden ongevaarlijk zijn (wat ik betwijfel), dan maakt dat niet-biologisch geteelde appels toch nog niet gezonder? Ik snap dat er ook bestrijdingsmiddelen en beschermingsmiddelen op biologische appels worden gebruikt, namelijk biologische pesticiden… Maar dan nog snap ik niet waarom ‘normale’ appels gezonder zouden zijn dan biologische appels…