Je energie op peil houden tijdens het afslankproces…

Veel mensen zijn te moe om gezonde boodschappen te doen, te uitgeblust om dagelijks gezond te koken en te afgepeigerd om regelmatig te sporten. Deze dilemma’s bemoeilijken afvallen enorm. Afslanksucces begint namelijk bij een gezonde leefstijl, bestaande uit een gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd eetpatroon en een actief beweegritme.

Daarom hierbij 9 praktische & effectieve tips om toe te zien op je energiepeil tijdens het afvallen…

1. Onderscheid fysiek van mentaal

Als je je energieloos, futloos, moe of terneergeslagen voelt, gaat er iets niet goed. Het zijn namelijk tekenen van oververmoeidheid, overbelasting, overprikkeling en overspannenheid. Het “positieve” is dat dit soort gewaarwordingen meestal NIET het gevolg zijn van lichamelijke uitputting… Sterker nog: topsporters, bouwvakkers en andere mensen die de hele dag krachtinspanning leveren, blaken veelal van de energie.

Als je fysiek uitgeput bent, merk je dat doorgaans aan lichamelijke symptomen zoals transpiratie, een versnelde ademhaling, een verhoogde hartslag, een verhoogede lichaamstemperatuur en/of spierpijn. Bovendien moet er sprake zijn (geweest) van intensieve lichamelijke inspanning.

2. Doorzie je verlangen naar rust

Het fenomeen ‘energieloosheid’ is veeleer een gemoedsaandoening. Dus niet fysiek (door een lichamelijk mankement), maar “tussen de oren” en hoofdzakelijk het gevolg van invloeden van buitenaf. Het is een emotionele sensatie die (direct of indirect) maar al te vaak wordt veroorzaakt door stress, mentale drukte, monotone werkweken, voortslepende (relatie)problemen, intensief beeldschermwerk, de hele dag mensen te woord moeten staan, een druk gezinsleven of een gebrek aan “tijd voor jezelf”. Ook eentonigheid, continue herhaling, de welbekende sleur en een “bore-out” kunnen tot verregaande futloosheid leiden!

Je hebt simpelweg te veel aan je hoofd (gehad) en daardoor ga je naar “rust” verlangen; dit verlangen vertaalt zich in een vermoeid en futloos gevoel.

3. Afleiding zoeken van mentale stress

Wat je nodig hebt is geen fysieke rust, maar mentale ontspanning. Sporten, winkelen en koken zijn bij uitstek ideale manieren om deze rust c.q. ontspanning te bewerkstelligen. Vooral tijdens het sporten kun je de dagelijkse gemoederen en beslommeringen even helemaal van je af zetten. Je moet jezelf er alleen wel écht toe zetten. Lichaamsbeweging moet een gewoonte en een kwestie van regelmaat worden. Je zult zien dat je op een gegeven moment niet meer zónder je dagelijkse robbertje sport kan!

4. Bewegingsritme inbouwen

Als je je vaak moet voelt, kan het zich juist lonen om ritme in te bouwen qua lichamelijke activiteit. Dagelijks (vóór het eten) naar de winkel wandelen om boodschappen te doen en ’s avonds (na het eten) een rondje joggen. Ook hoelahoepen, springtouwen en (kick)boksen zijn leuke alternatieven. Of koop een crosstrainer om je gedachten te verzetten. een fitnessmatje volstaat al om spieroefeningen (krachttraining) te doen, al dan niet met aanvullende gewichten. En tot slot kun je gaan dansen of aan yoga, pilates of  Zumba gaan doen. Waar het om gaat is dat je volgens een vast stramien lichamelijk actief bent.

Verwacht overigens niet dat je bij de eerste keer al geweldige resultaten boekt. Je zult zowel fysiek als mentaal moeten wennen aan sport. Je hoofd staat er nog niet na, maar ook je hart, longen en spieren zijn nog niet berust op lichamelijke inspanning. Het zal een tijdje duren voordat sporten écht leuk wordt en je er energie van krijgt. Tot die tijd kan sporten gevoelsmatig energie kosten. In dat geval zul je er echter echt even doorheen moeten bijten.

5. Échte rust

Sporten en gezond eten/koken is van cruciaal belang als het aankomt op afslanken en gewichtsafname… Maar af en toe niks doen is óók belangrijk. En met niks doen bedoel ik dan ook echt niks doen; gewoon even in de tuin zitten, in bad liggen of een tukje doen; hooguit een boek lezen. Maar niet ondertussen je e-mail checken, Facebook updaten, computerspelletjes spelen, nieuwssites bijhouden of het internet afstruinen naar leuke nieuwtjes en grappige kattenfoto’s.

Soms moet je echt even tot stilstand komen, je gedachten verzetten, je hoofd leegmaken, je hersenen rust gunnen, tot bedaren komen en “tijd voor jezelf” inplannen. Niet piekeren over gedane zaken, dingen die komen gaan of (eigen dan wel andermans) problemen, maar volledig stilstaan bij het hier en nu. Cursusje Mindfulness iets voor jou?

6. Ga regelmatig naar buiten

Niks geeft zoveel energie als buiten zijn. In je tuin, maar liever nog in de vrije, ongerepte natuur. Een dagje aan het strand, de bergen in, de bossen trotseren, varen op zee of in een rivierrijk natuurgebied, enzovoorts. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat er vitamine D wordt aangemaakt in je huid, en vitamine D is onmisbaar voor levensenergie!

Ook bepaalde voedingsmiddelen leveren vitamine D, maar de hoeveelheid en kwaliteit van vitamine D in voeding wordt behoorlijk overschat. Vitamine D uit goedkope pillen/supplementen is al helemáál inferieur. Een injectie met vitamine D3 kan overigens wel flink helpen… Maar voorkom liever een vitamine D-tekort en ga naar buiten voor natuurlijke vitamine D3 uit zonlicht.

Buiten zijn is overigens ook heel erg gezond vanwege de zuurstof- en mineraalrijke lucht. Kies bij voorkeur voor “vrije natuur” en daarmee voor relatief schone lucht!

7. Eet gezond, gevarieerd & uitgebalanceerd…

De uitwerking van gezond voedsel op je energieniveau wordt nog altijd enorm onderschat. Als je niet (of onvoldoende van) de juiste vitamines, macromineralen, spoorelementen, fytonutriënten, vetzuren en/of aminozuren binnenkrijgt, wordt je moe en futloos. Fysieke energie komt dan wel van calorieën, maar van veel calorieën krijg je niet veel per definitie veel energie. Wat we in het dagelijks leven ‘energie’ noemen is namelijk mentale energie, hetgeen ook wel bekendstaat als fitheid, vitaliteit, levendigheid, kracht en levenslust.

Al met al wordt je dus niet energiek van veel energie (lees: veel calorieën). Sterker nog: van een calorieën-overdosis wordt je vaak traag, lamlendig en suf. Alles draait namelijk om de juiste soort energie, de exacte energieleverancier, dus de bron, de soort voeding waar energie uit wordt verkregen. De energiebron bepaalt namelijk hoe snel, hoe gelijkmatig en hoe gedoceerd energie uit je voeding kan worden gehaald. Hoe gevarieerder en uitgebalanceerder je eet, des te optimaler je energieniveau!

8. Niet te grote hoeveelheden tegelijkertijd eten

Het is een paradoxaal gegeven, maar je kunt je enorm energieloos gaan voelen als je plotseling heel veel energie in je lijf stopt. Als je heel veel voedsel tegelijkertijd eet, moet je spijsvertering namelijk heel hard werken, en hierdoor kun je je enorm moe en futloos voelen. De energie (calorieën) die je eet, kunnen zodoende niet op een optimale manier worden vrijgemaakt. Geef je lichaam liever de tijd om voedsel te verwerken, zodat energie op het juiste moment beschikbaar kan worden gesteld. Eet elke paar uur een klein beetje en stort nooit plotsklaps je maag vol.  

Ook je bloedsuikerspiegel zal extreem gaan schommelen door toedoen van grote maaltijden en extravagante portiegroottes, waardoor het vermoeidheidseffect nog eens wordt versterkt.

9. Denk aan jezelf!

De huidige samenleving is berust op productiviteit. Alles moet sneller, effectiever, beter, efficiënter en goedkoper. Alles wordt geautomatiseerd zodat je nóg meer kan doen in nóg minder tijd. Als je goed bent in wat je doet, vragen mensen bovendien om je hulp, uitleg en expertise. Dat kan leuk en zelfs complimenteus zijn, maar geef bijtijds je grenzen aan. Want voor je het weet ben je andermans problemen aan het oplossen, terwijl die van jezelf zich alleen maar verder opstapelen.

Jouw persoonlijke productiviteit draait bovendien helemaal niet om efficiëntie. Waarom zou je elk moment van de dag willen volproppen met taken, afspraken en bezigheden? Een bomvolle agenda is op geen enkele manier productief te noemen, maar veeleer een sluiproute naar een burn-out. Neem tijd voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn: je familie, je vrienden en eventuele huisdieren! Zorg bovenal goed voor jezelf, want een ander zal het niet doen! En wees niet bang om ‘nee’ te zeggen als je ergens geen zin in hebt.

Je hoeft je overigens nooit te verantwoorden; zeg gewoon ‘Nee dank je, daar heb ik nu geen zin in.’

Tot slot

Als je voldoende energie wilt handhaven om succesvol af te vallen, dan zul je af en toe aan jezelf moeten denken. Je hoeft niet egoïstisch, egocentrisch of narcistisch te worden, maar je mag je eigen leven en lichaam nooit uit het oog verliezen. Stel prioriteiten; doe alleen die dingen waar je mentale energie van krijgt en stop met dingen die je eigenlijk al een hele tijd niet meer de moeite waard vindt en een groot deel van je energie opslorpen. Houd je leven simpel, georganiseerd en duidelijk.

Wat doe jij zoal om je energie op peil te houden tijdens het afslanken en kwijtspelen van de kilo’s? Laat hieronder een reactie met tips adviezen en/of vragen achter!

7 reacties op “Je energie op peil houden tijdens het afslankproces…

 1. Yolande ·

  Installeer een stappenteller op je telefoon, hierdoor wordt je gestimuleerd om te lopen. En als je veel loopt voel je je een kanjer!

  Reageer
 2. Heleen ·

  Echt super herkenbaar, vooral fysiek versus mentaal… Als ik ’s avonds na het eten op de bank neerplof voel ik me helemaal uitgeteld. Maar als ik me ertoe aanzet om toch te gaan sporten, blijk ik nog genoeg energie te hebben. Het is gewoon een drempel waar je overheen moet… En dankzij het sporten krijg ik er zelfs nog meer energie bij! Wat zit de mens toch gek in elkaar!

  Reageer
 3. Sandra ·

  Was tot voor kort nog heel herkenbaar voor mij, om je mentaal helemaal kapot te voelen terwijl je lichamelijk nog niets inspannends hebt gedaan. Ben zelf lang overspannen en overwerkt geweest en ben daarom met een nieuwe kleine hobby begonnen: Geocaching. Het is een levensgroot wereldwijd spel waarbij je caches (doosjes etc.) moet vinden met behulp van je GPS. Het zorgde ervoor dat ik ’s avonds na m’n werk nog naar buiten ging voor een wandeling in het bos of in de stad om zo’n verstopte cache te zoeken. Onbewust loop je veel meer dan je denkt en het is niet extreem inspannend. Wandelen is goed voor je en Geocaching is verslavend, dus je komt steeds vaker buiten en wilt steeds meer vinden! Vaak kom je de mooiste plekjes tegen die je nog nooit had gezien, maar nu graag even komt om op een bankje heerlijk uit te rusten. Ik raad het iedereen aan want ik heb inmiddels veel energie en ga nog steeds veel op zoek in de natuur!

  Reageer
  • Paul ·

   Dankjewel voor de tip! Ikzelf had nog nooit van Geocaching gehoord…

 4. G.R. ·

  Ik heb dat ook dat als ik te veel achter elkaar eet, dat ik me dan daarna heel erg loom en moe voel. Ben ik echt niet meer vooruit te branden. Het enige wat voor mij dan helpt is een lange avondwandeling maken. Als ik dan terugkom, voel ik me wel weer oké. Maar het is natuurlijk beter om gewoon minder te eten, maar da’s soms echt lastig, vooral als iets lekker is. 😛 Groetjes, G.R.

  Reageer
 5. R ·

  Wat ik ook heel belangrijk vind is het eten. Het is heel erg slecht om niet te eten, maar daarentegen kun je veel beter regelmatig eten. Dus eigenlijk om de 2 a 3 uur iets eten. Let wel op wat je eet en laat b.v. frisdranken staan. Dan heb je al snel meer energie en val je ook nog eens af.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.