Jeuk in het oor: meestal door ontsteking van het oorkanaal

Body · Door Ilse

jeuk-in-de-oren-meestal-door-ontsteking-van-de-gehoorgang

jeuk in het oorJeuk in het oor… misschien ken je het gevoel. De openingen van de oren jeuken zo erg dat je het liefst een wattenstaafje grijpt en je oren ermee stuk schuurt. Veel mensen vragen zich af wat de oorzaak is van jeuk in het oor. Maar wanneer de jeuk na verloop van tijd verdwijnt, laten ze het erbij zitten.

Waardoor wordt jeuk in het oor veroorzaakt?

Jeukende oren ontstaan negen van de tien keer door een ontsteking van de huid van de gehooringangen. Deze indicatie wordt ook wel ‘zwemmersoor’ of ‘otitis externa’ genoemd. De jeuk in het oor verdwijnt meestal vanzelf, maar keert vaak ook weer terug. Mogelijke symptomen zijn: hevige jeuk, pijn, looporen, korstvorming, verminderd gehoor en rode, gezwollen, droge en/of schilferige huid bij de gehooringangen.

Hoe ontstaat ontsteking van het oorkanaal

Een oorkanaalontsteking oftewel gehoorgangontsteking en de bijkomende jeuk worden meestal veroorzaakt door bacteriën en beschadigde huid. Het oorkanaal oftewel de gehoorgang is bedekt met huid en loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Het oorkanaal bevat tot 2000 kliertjes die oorsmeer aanmaken. Oorsmeer houdt de zuurgraad van het oor in stand en verzorgt zodoende de huid van het oorkanaal. Ook beschermt oorsmeer het oor tegen vuil, stof en bacteriën, en transporteert het huidschilfers en vuil naar buiten. Wanneer oorsmeer wordt verwijderd en/of de huid wordt beschadigd kan een oorkanaalontsteking ontstaan. Dit gebeurt bijna altijd door het peuteren in de oren met wattenstaafjes. Ook zwemmen, baden, cosmeticagebruik, oordopjes en/of gehoorapparaten kunnen boosdoener zijn. Een oorkanaalontsteking kan ook een reactie zijn op eczeem, psoriasis of een allergische huidreactie.

Hoe verhelp je jeuk in het oor?

Hoe meer je in je oren peutert, hoe meer oorsmeer je verliest en hoe meer je je oren beschadigt. Hoe heviger de jeuk en de irritatie dus worden. Jeukende oren zijn meestal te genezen met een lokale behandeling. In de meeste gevallen is een zogenaamd ‘oortoilet’ nodig om de oren te reinigen zonder de huid te beschadigen. Om eventuele korstjes te verwijderen en vernauwing te verhelpen wordt gedruppeld met zure oordruppels die al dan niet corticosteroïd en antibiotica bevatten. In ernstigere gevallen dienen tampons met crème te worden ingebracht.

Jeuk in de oren: tips!

  • Oorkanalen reinigen zich doorgaans vanzelf.
  • Vermijd peuteren in de oren (al helemaal met wattenstaafjes).
  • Haal alleen zichtbaar oorsmeer weg.
  • Laat na het zwemmen of douchen het water uit het oorkanaal lopen.
  • Vermijd cosmetica indien deze de huid irriteren.

Nog vragen of opmerkingen m.b.t. jeuk in het oor of oorkanaalontstekingen? Laat hieronder een reactie achter!