Jeuk tepel – Wat betekent een jeukende tepel?

jeuk-tepelJeukende tepels… Veel vrouwen hebben er in meer of mindere mate last van. Jeuk ontstaat altijd door prikkeling van de gevoelszenuwen in de huid. De oorzaak van zo’n prikkeling kan sterk uiteenlopen. Eenduidige informatie over de oorzaken van jeuk aan de tepel(s) is moeilijk te vinden. Gezondr heeft daarom een overzicht met tips en oorzaken van jeukende tepels uiteengezet:

Jeuk tepel – Als opzichzelfstaand symptoom

Als jeuk aan je tepel of tepels een opzichzelfstaand symptoom is, dan gaat het doorgaans om overgevoeligheid van de vele zenuwuiteinden die in de tepels en tepelhoven uitmonden. Als geen sprake is van aanvullende symptomen, dan kan het zijn dat je tepels overgevoelig zijn door schuring van een bh of t-shirt. Zo kan een hard randje in je bh, een te strakke bh, of gebruik van kant tot overgevoeligheid, irritatie en/of jeuk leiden.

Jeuk tepel – In combinatie met andere symptomen

Aanvullende symptomen van jeuk aan je tepel kunnen zijn:

• (Hevige) pijn aan tepels en/of borsten
• Verkleuring van tepel en/of tepelhof
• Eczeem (schilferige plekjes) op tepel of tepelhof
• Droge en/of stugge borsthuid
• Knobbeltjes, anders dan melkklieren
• Opvallend gewichtsverlies zonder reden
• Intrekking van de tepel
• Afscheiding of uitvloed van vocht en/of bloed

In zulke gevallen dien je voor de zekerheid direct contact op te nemen met een arts.

Jeuk tepel – Als gevolg van hormonen

Jeukende tepels kunnen worden veroorzaakt door schommelingen of veranderingen in de hormoonhuishouding. Zo kunnen zwangerschap, ongesteldheid (menstruatiecyclus), gebruik van de pil (anticonceptiepil), of gebruik van hormonale medicijnen jeuk aan je tepels veroorzaken. Een anti-jeukzalf en/of vochtinbrengende crème kan in zulke gevallen uitkomst bieden.

Jeuk tepel – Door een allergische reactie

Jeuk aan de tepel kan een “onschuldige” allergische reactie zijn op een douchegel, deodorant, parfum, shampoo of zeepsoort. Een antihistaminicum kan in zulke gevallen uitkomst bieden. Hiervoor dien je contact op te nemen met je huisarts.

Jeuk tepel – Als gevolg van borstkanker

Als allebei de tepels jeuken, dan is de kans op borstkanker (o.a. ziekte van Paget) miniem. Borstkanker doet zich immers niet of nauwelijks in beide borsten tegelijkertijd voor. Bovendien is jeuk zonder voelbare knobbeltjes of zichtbare afwijkingen zelden een symptoom van borstkanker. Als je twijfelt, neem dan altijd het zekere voor het onzekere.

2 reacties op “Jeuk tepel – Wat betekent een jeukende tepel?

  1. Hanny Richter ·

    Hallo, Ik ben een vrouw van 63 jaar jong en ik heb al enige tijd last van jeukende tepels. Mijn linker tepel is helemaal ingetrokken en komt er niet meer uit. Een paar jaar geleden was dat nog wel het geval maar met moeite. De rechter tepel komt er wel uit, maar elke dag heb ik die jeuk. Graag een antwoord hierop als het mogelijk is. Alvast bedankt hiervoor.

    Reageer
    • Margareth Stootman ·

      Goedemorgen Hanny, Met deze klachten zou ik snel de huisarts bezoeken om het een en ander uit te sluiten. Het kan heel onschuldig zijn, maar neem het zekere voor het onzekere.

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.