Keelpijn: de 9 beste remedies & medicijnen bij keelpijn

Health · Door Ilse

Keelpijn wordt bijna altijd veroorzaakt door een ontsteking van het keelslijmvlies. Keelpijn kan variëren van een licht branderig gevoel tot hevige pijn. Als het keelslijmvlies opzwelt, kan keelpijn uitstralen naar de hals en oren. Een keelontsteking kan zelfs overspringen naar oren en bijholten. Keelpijn gaat vaak gepaard met verkoudheid en/of griep-verschijnselen. Hieronder hebben we een lijstje met de beste keelpijn medicijnen uiteengezet…

1. Kou

Koud water of een waterijsje kan verlichting brengen bij lichte keelpijn. Kou helpt overigens niet bij iedereen.

2. Kamillethee

Kamillethee kan ook verlichting brengen bij lichte keelpijn, maar thee werkt helaas niet altijd. ‘Gewone’ thee van theeblaadjes is overigens ook een optie, vooral met een schepje organische honing erin. Tot slot werken zoethoutthee en gemberthee verlichtend bij keelklachten.

3. Gorgeldrank

Gorgeldranken (al dan niet homeopathisch of fytotherapeutisch) werken bij sommige mensen verlichtend bij keelpijn. Ook gorgelen met een simpele sole (zoutwateroplossing) kan werkzaam zijn. Hetzelfde geldt voor siroop-achtige hoestdrankjes.

4. Stemrust

Rust is heel belangrijk bij keelpijn en keelontsteking. Met name stemrust (niet praten) kan zeer verlichtend werken bij keelpijn. Algehele (fysieke en mentale) rust is overigens ook een absolute aanrader: lekker onder de wol kruipen en ‘uitzieken’.

5. Paracetamol

Bij milde keelpijn kan paracetamol (para-acetylaminofenol) de pijn stillen. Advies: maximaal 4 maal daags 500 mg paracetamol. Mocht dit niet voldoende helpen, neem dan 4 maal daags 1000 mg. Bij ernstige slikpijn en slikklachten kan een zetpil worden gebruikt.

6. Ibuprofen

Als paracetamol de pijn niet verzacht, kan ibuprofen of diclofenac worden gebruikt. Dit zijn zwaardere (NSAID) pijnstillers die maagklachten teweeg kunnen brengen, dus paracetamol verdient bij keelpijn de voorkeur.

7. Antibiotica

Antibiotica (o.a. feneticilline, fenoxymethylpenicilline en amoxicilline) helpen bij een bacteriële keelontsteking. De meeste keelontstekingen worden echter veroorzaakt door een virus, waardoor antibiotica in veel gevallen nutteloos zijn bij keelpijn. Hoe dan ook is het aan een arts om te beslissen of een antibioticum al dan niet raadzaam is bij keelpijn.

8. Chloorhexidine

Chloorhexidine wordt verwerkt in zuigtabletten die ontsmettend werken. Door het zuigen op een chloorhexidine-tablet wordt de keelpijn direct verzacht. Dit is een absolute aanrader, vooral als jouw keelpijn gepaard gaat met slijmvorming en hoesten.

9. Warmte

Een warm bad kan verlichting geven voor de geïrriteerde of ontstoken keel. Effectiever, efficiënter en gerichter is echter een stoombad, dus rechtstreeks stomen via de neus. Hiervoor kun je een stoomcapsule of etherische olie gebruiken, maar water werkt in principe ook.

Heb jij aanvullende tips ter behandeling van keelpijn? Laat hieronder een reactie achter!

3 comments


  • Tijm

    28 mei 2018

    Een goed slokje wodka, en je komt er vanaf. Groet, Tijm

  • Joris

    14 november 2015

    Ik drink altijd verdunde oplossing van Molkosan van A vogel. Ik heb van alles geprobeerd en die werkt keer op keer.

  • Antoinette

    6 november 2014

    Een verse zoute haring eten, ’t werkt echt tegen keelpijn!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.