Kat stelde de volgende vraag aan Gezond’r.nl: ‘Wat zijn de klachten, verschijnselen en symptomen van de overgang & menopauze?’ Hieronder lees je het antwoord…

Met de term ‘menopauze’ wordt de allerlaatste menstruatie van een vrouw bedoeld. Vanaf dat moment krijgt een vrouw geen eisprong meer, waardoor ze niet langer vruchtbaar is en dus geen kinderen meer kan krijgen. Pas als je een jaar lang niet meer hebt gemenstrueerd, kun je redelijkerwijs zeker zijn dat je je menopauze achter de rug hebt.

De menopauze gaat gepaard met verregaande & onomkeerbare veranderingen in de hormoonhuishouding. Dit brengt op zijn beurt weer een scala aan lichamelijke & geestelijke ongemakken met zich mee. In dit artikel bespreken we de mogelijke kenmerken, symptomen en klachten die de menopauze met zich meebrengt…

Overgangsklachten…

Doordat de samenstelling en werking van je hormonen verandert na de menopauze, wordt eigenlijk alles in je lichaam anders. Al deze fysieke en psychische veranderingen tezamen worden ook wel de “overgang” genoemd. De symptomen, verschijnselen & klachten m.b.t. overgang en menopauze staan tevens bekend als:

  • Overgangsverschijnselen
  • Overgangsklachten
  • Menopauzale klachten
  • Overgangssymptomen

Hieronder bespreken we de verschillende symptomen & klachten van de overgang…

Van vruchtbare fase tot overgangsverschijnselen

Een “meisjesbaby” heeft reeds bij haar geboorte miljoenen eicellen in haar lichaampje. Van deze eicellen gaan er een heleboel verloren tijdens de kinderjaren. Rond de puberteit begint het vrouwelijk lichaam heel veel geslachtshormonen en groeihormonen te produceren. Dit zorgt ervoor dat de eisprong (ovulatie) en ongesteldheid (menstruatie) op gang worden gebracht. Vanaf dat moment is een meisje vruchtbaar.

Na de puberteit stabiliseert de hormoonhuishouding zich weer; dit is het teken dat de “vruchtbare fase” wordt ingeluid.

Overgangsklachten & hormonen

Hormonen spelen een cruciale rol bij overgangsverschijnselen en overgangsklachten. De hormonen die het sterkst van invloed zijn op de overgang en menopauze zijn de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen & progesteron…

1. Oestrogeen

Oestrogeen staat ook wel bekend als “vrouwelijk hormoon”. Dit geslachtshormoon is verantwoordelijk voor de lichamelijke ontwikkeling van een meisje tijdens de puberteit. Zo zorgt oestrogeen voor de groei van de baarmoeder, borsten & geslachtsorganen. Daarnaast is oestrogeen verantwoordelijk voor de rijping van eicellen.

2. Progesteron

Progesteron staat ook wel bekend als “zwangerschapshormoon”. Dit geslachtshormoon zorgt ervoor dat een eicel in optimale toestand verkeert om te kunnen worden bevrucht en zich tot een kindje te ontwikkelen. Daarnaast zorgt progesteron ervoor dat een vrouw lichamelijk en geestelijk wordt voorbereid op zwangerschap & moederschap. Progesteron is medeverantwoordelijk voor de “kinderwens”, het “moederinstinct”, de “biologische klok” en de vrouwelijke aanleg voor het grootbrengen, verzorgen, voeden & beschermen van kinderen.

Progesteronsupplementen tegen overgangsklachten

Om overgangsklachten tegen te gaan schrijven huisartsen daarom vaak progesteronsupplementen voor. Deze middelen zijn medicijnen om de symptomen van de overgang te verminderen door de hormoonbalans weer in evenwicht te brengen. Voorbeelden van menopauze-geneesmiddelen zijn:

  • Norethisteron (Primolut® e.a.)
  • Progesteron (Utrogestan® e.a.)

Hieronder vind je een volledige opsomming van de verschillende kenmerken, symptomen en klachten van de overgang & menopauze…

Lijst met overgangsklachten

Met de menopauze neemt de productie van oestrogeen en progesteron enorm af. Vandaar dat de eisprong ophoudt, de vruchtbaarheid verdwijnt en de overgangsverschijnselen beginnen. Hierbij een opsomming van de verschillende klachten, verschijnselen en symptomen van de overgang & menopauze:

Tien jaar vóór de daadwerkelijke menopauze kunnen de menstruatie & ovulatie al veranderen. De vorm en hevigheid van de menopauzale klachten verschillen overigens zeer sterk van vrouw tot vrouw…

Pre-menopauze & post-menopauze

Bovenstaande overgangsklachten en menopauze-verschijnselen kunnen al jaren vóór de daadwerkelijke menopauze optreden. Dat komt doordat de hormoonproductie langzaamaan gaat schommelen. Zodoende onderscheidt men meestal drie afzonderlijke fases van de overgang, namelijk:

1. Pre-menopauze

De periode voorafgaand aan de menopauze, waarin de hormonen beginnen te schommelen.

2. Menopauze

De specifieke dag van de laatste menstruatie; de eierstokken hebben de oestrogeenproductie gestaakt.

3. Post-menopauze

De periode de menopauze, waarin de hormoonhuishouding langzaamaan haar evenwicht hervindt.

Ook tijdens de pre-menstruatie en post-menstruatie kunnen zich overgangsklachten & menopauze-symptomen voordoen. Zo gaat de pre-menopauze gaat veelal gepaard met pijnlijkere, heftigere, langere of kortere menstruaties. Ook de tussenpozen kunnen langer of korter worden. De overgangsklachten worden steeds erger, totdat er – tijdens de post-menopauze – een nieuw hormonaal evenwicht ontstaat.

De hormonale disbalans die wordt veroorzaakt door de eierstokken, zal worden hersteld doordat andere organen (schildklier, bijnier, hypofyse e.a.) een evenwicht bewerkstelligen.

Vervroegde & onnatuurlijke menopauze

In sommige gevallen ontstaat de menopauze op een onnatuurlijke manier. Men spreekt dan ook wel van een “geforceerde menopauze”. De menopauze kan onder andere worden geforceerd door:

Als de menopauze voor het 40e levensjaar optreedt, spreekt men ook wel van ‘premature menopauze’ of ‘vervroegde menopauze’.

Dus wat is de menopauze & wat zijn menopauzale klachten?

De menopauze is de laatste dag waarop een vrouw menstrueert. Vanaf dit moment is een vrouw niet meer in staat kinderen te krijgen. De menopauze gaat gepaard met grote veranderingen in de hormoonhuishouding en uiteenlopende lichamelijke en geestelijke ongemakken…

Menopauze & hormonen

menopauzeElke vrouw krijgt bij haar geboorte miljoenen eicellen mee. Vele daarvan gaan verloren tijdens de kinderjaren. Vanaf de puberteit begint het vrouwelijk lichaam hormonen zoals oestrogeen en progesteron aan te maken waardoor de eicellen kunnen worden bevrucht en een vrouw kinderen kan krijgen.

  1. Oestrogeen: vrouwelijk hormoon, is verantwoordelijk voor de lichamelijke ontwikkelingen gedurende de puberteit, zoals de groei van de baarmoeder, de borsten en de genitaliën en het rijpen van de eicellen.
  2. Progesteron: zwangerschapshormoon, zorgt onder meer voor de toestand waarin een eicel bevrucht kan worden en deze de grootste kans heeft om zich te ontwikkelen tot een baby.

Hormonen zorgen er ook voor dat een vrouw lichamelijk en geestelijk wordt voorbereid op het moederschap: het grootbrengen, verzorgen, voeden & beschermen van een kind.

De hormoonhuishouding stabiliseert zich na de puberteit en dit luidt de “vruchtbare fase” van een vrouw in.

Menopauze & menstruatie

Wanneer een eicel niet wordt bevrucht wordt deze afgestoten tijdens de menstruatie. De menopauze is het moment na de laatste menstruatie. Pas wanneer een vrouw vervolgens een jaar lang niet meer heeft gemenstrueerd kan zij er redelijkerwijs zeker van zijn dat die specifieke dag haar menopauze betrof. De menopauze luidt zodoende het einde van de vruchtbaarheid van een vrouw in.

Menopauzale klachten

Tien jaar voor de daadwerkelijke menopauze kan de eisprong en menstruatie al gaan wankelen doordat de oestrogeenproductie van de eierstokken begint te schommelen. Andere organen zullen de hormoonhuishouding proberen te stabiliseren. Door deze hormoonschommelingen ontstaan menopauzale klachten of overgangsverschijnselen.

Menopauzale fases

We onderscheiden de volgende drie menopauzale fases:

  1. Premenopauze – De periode vóór de laatste menstruatie, waarin de hormonen gaan schommelen en de eierstokken uiteindelijk hun hormoonproductie staken.
  2. Menopauze – De specifieke dag van de laatste menstruatie.
  3. Postmenopauze – De periode ná de menopauze, waarin het lichaam en de hormoonhuishouding weer langzaam in evenwicht komen.

Lijst met menopauzale klachten

Menopauzale klachten verschillen zeer sterk van vrouw tot vrouw. Tien jaar voor de daadwerkelijke menopauze kan de menstruatie al veranderen. Denk hierbij aan een pijnlijkere, heftigere, minder heftige, langere of kortere menstruatie met kortere of langer tussenpozen. Daarna worden menopauzale klachten alleen maar erger, totdat er een nieuw hormonaal evenwicht ontstaat. In de premenopauze kun je –door toedoen van pieken en dalen in de hormoonhuishouding– klachten ervaren als:

Na verloop van tijd kunnen ook lichamelijke menopauzale klachten optreden als:

En geestelijke menopauzale klachten als:

  • Verwardheid & vergeetachtigheid
  • (Over)bezorgdheid
  • Onzekerheid + nervositeit
  • Depressiviteit & burn-out
  • Stemmingswisselingen
  • Toename of afname van de seksdrift

Tip: als je meer inhoudelijke informatie wenst over de verschillende overgangsverschijnselen, dan is dit artikel omtrent overgangssymptomen een absolute aanrader!

Onnatuurlijke menopauze

De menopauze ontstaat meestal op natuurlijke wijze. Toch kan de menopauze ook op onnatuurlijke manier worden geforceerd, bijvoorbeeld door:

  • Medicatie zoals chemotherapie
  • Operatieve verwijdering van de eierstokken (ovariëctomie)
  • Extreem heftige eetstoornissen

Heb jij vragen of opmerkingen wat betreft menopauze of menopauzale klachten? Laat hieronder een reactie achter!

Afvallen tijdens de overgang: 4 belangrijke tips

afvallen overgang menopauzeAfvallen in de overgang en menopauze is een behoorlijke opgave. Dit komt omdat er tijdens de overgang tal van veranderingen plaatsvinden in je lichaam. Over het algemeen wordt afvallen door deze veranderingen bemoeilijkt of in ieder geval niet vergemakkelijkt. De afname van het vrouwelijke hormoon oestrogeen is de voornaamste verandering tijdens de overgang die afvallen in de weg staat.

Oestrogeen is namelijk van grote invloed op de snelheid van de stofwisseling en de opslag van lichaamsvet. Na de menopauze heeft een vrouw veel minder oestrogeen in haar lichaam, waardoor de stofwisseling een stuk langzamer werkt, terwijl vet juist sneller en dieper in het lichaam wordt opgeslagen. Gewichtstoename en de overgang gaan dan ook vaak hand in hand.

1. Afvallen in de overgang dankzij doorzettingsvermogen

Als je wilt afvallen tijdens de overgang en menopauze, zul je hard moeten werken. Er bestaat helaas geen wondermiddel of pil waardoor afvallen tijdens de overgang eenvoudiger wordt, dus een hoge dosis doorzettingsvermogen is een must. Hieronder lees je 3 tips die je op weg kunnen helpen bij het afvallen tijdens de overgang. Dit zijn tips die je wellicht eerder hebt gehoord, maar met name tijdens de menopauze zijn ze van groot belang om te kunnen afvallen.

2. Vermijd vet als je gedurende de overgang wilt afslanken

Tijdens en na de overgang wordt vet sneller en dieper in je lichaam opgeslagen. Dit betekent dat vet zich eerder opstapelt rond je buik en rond je organen, en dat brengt de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Vet zoveel mogelijk vermijden is dus niet alleen verstandig voor je gewicht, maar zeker ook voor je algehele gezondheid. Een goede maatstaaf als je wilt afvallen is maximaal 30 tot 40 gram vet per dag; hiervan mag hooguit 10 gram uit verzadigd vet bestaan.

3. Calorie-inname terugbrengen = afvallen na je menopauze

Het aantal calorieën dat een vrouw van 50 dagelijks nodig heeft is heel anders dan het aantal calorieën dat een vrouw van 20 nodig heeft. Het is dan ook belangrijk om hierbij stil te staan en je calorie-inname aan te passen, zeker als je wilt afvallen. Je dient je calorie-inname dus sowieso te minderen na de overgang. Wil je daarnaast ook nog eens gewicht verliezen na de overgang, dan dien je nog eens een hoop calorieën te minderen om echt resultaat te zien.

Om af te vallen na de menopauze is het verstandig om je calorie-inname te beperken tot tussen de 1200 en 1500 calorieën per dag. Kijk verder niet alleen naar het aantal calorieën dat je nuttigt, maar ook naar de soort. Eet voornamelijk producten met veel voedingsstoffen en vezels en laat alcohol en cafeïne zoveel mogelijk staan. Voorbeelden van voedingsmiddelen die goed bij een dieet tijdens of na de overgang passen zijn:

  • Fruit & groenten
  • Bonen & peulvruchten
  • Mager vlees
  • Volkeren producten
  • Vis, schaaldieren & schelpdieren
  • Magere melkproducten

Eet bovendien zo veel mogelijk biologisch; dit komt ten goede aan je algehele gezondheid, je hormoonhuishouding en je afslankresultaten!

4. Afslanken in de overgang: lichaamsbeweging!

Naarmate je leeftijd vordert, krijg je doorgaans meer lichamelijke klachten. Bepaalde gewrichten gaan pijn doen, je uithoudingsvermogen neemt af, en je bent sneller moe. Hoewel de verleiding wellicht groot is om na de menopauze minder te gaan bewegen, zijn dit juist redenen om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen.

En ook voor afvallen tijdens en na de overgang is lichaamsbeweging onmisbaar. Met lichaamsbeweging stimuleer je de stofwisseling, kweek je spieren en verbrand je dagelijks de nodige calorieën. Probeer iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen om af te vallen. Bewegen kan overigens op allerlei manieren. Naar de sportschool gaan is een optie, maar een ontspannende wandeling of fietstocht is ook een prima vorm van lichaamsbeweging na de menopauze of overgang.

Afvallen na de menopauze: conclusie…

Als je wilt afvallen tijdens de overgang –dus na je menopauze– dan zul je extra veel aandacht moeten besteden aan je dieet en lichamelijke activiteit. Eet gezond, gematigd, gevarieerd en uitgebalanceerd en doe regelmatig aan cardiotraining en (gematigde) krachttraining. Krachttraining houdt je spiermassa en ruststofwisseling in conditie en is dan ook cruciaal.

Heb jij vragen, opmerkingen of adviezen m.b.t. afvallen tijdens de overgang? Laat dan hieronder een reactie achter!

Menopauze: tot slot

De overgang verloopt bij iedereen anders, dus ook de overgangsklachten verschillen van vrouw tot vrouw. De één ervaart al hevige symptomen tijdens de pre-menopauze zoals opvliegers, migraine en haarverlies… De ander doorloopt de volledige overgang zonder klachten of symptomen. Het bovenstaande lijstje met symptomen, klachten & kenmerken van menopauze en overgang dient dus enkel als controlemiddel en zeker niet als universeel stappenplan.

Heb jij iets gehad aan bovenstaande lijst met overgangsklachten en overgangsverschijnselen? Laat hieronder weten symptomen van de menopauze jou het bekendste voorkomen…

40 Reacties

  1. Halo, ik ben 23 jaar en zit n de menopauze wegens chemotherapie 2x kanker gehad. Ik heb tegenwoordig vaak hevige pijnen in mijn onderbuik die opkomen maar sinds 6 jaar ook nooit mijn maandstonden op een natuurlijke wijze gekregen. Nu is het 2x dat ik bloedverlies heb zonder aanleiding. Ik neem oestrogel dagelijks en progesteron 10 dagen om de twee maanden die dan wel soort bloedverlies veroorzaakt maar deze heb ik dus niet genomen bij die keren dat ik bloedverlies had. Hierbij had ik ook geen krampen of andere zaken die mij zouden doen denken om mijn maandstonden te krijgen. Wat veroorzaakt deze bloedverlies?

    • In feite zou dit een vorm kunnen zijn van postmenopauzale pseudomenstruatie. Zie ook:

      Er zijn echter meer mogelijke oorzaken van vaginaal bloedverlies dat geen onderdeel uitmaakt van een menstruatie. Voor uitsluitsel zul je dan ook contact moeten opnemen met je huisarts of gynaecoloog. Onwijs veel sterkte toegewenst!

  2. Ik weet niet hoelang de hel van menopauze moet duren maar ik word er gek van. Niet alleen opvliegers maar mijn hele lijf is een soort hittebron, mijn libido is nul, ik heb om de haverklap hartkloppingen, chronisch pijn aan mijn teengewrichten en vingergewrichten en last van mijn pezen. Om maar niet te spreken van de droge mond, droge ogen en droge huid en vaginisme. Een humeur van hier tot Tokio en af en toe zo depressief dat ik serieus overweeg euthanasieaanvraag in verband met “leven is een last” in te dienen. Kan iemand mij helpen met een richting? Ik heb al 2x een bloedonderzoek gehad, ik ben zo gezond als een kikker. Mijn huisarts gelooft niet in hormonen, ik weet zelf niet zo goed wat ik er mee aan moet je hoort allemaal enge verhalen dat je er kanker van krijgt e.d. Maar als ik fulltime moet werken als ondernemer moet er toch een “better way of life” zijn dan werken en uitgeput en futloos thuiskomen?

  3. Ik ben 54 jaar en al meer dan 1,5 jaar niet meer ongesteld geweest, opvliegers etc. Allemaal gehad, na een paar weken pijnlijke borsten nu opeens weer ongesteld… Is dit herkenbaar?

    • Hoi Linda, Mijn moeder kreeg na een jaar ook weer een bloeding en dacht dat dit erbij hoorde. Later bleek het baarmoederkanker te zijn. Ik wil je niet bang maken, maat hou het in de gaten en ga naar je huisarts en vraag om een echo.

    • Dit lijkt me inderdaad een reden om een arts te bezoeken. Zie eventueel ook:

      Er hoeft niks aan de hand te zijn. Zo kan een vaginale bloeding (vaginaal bloedverlies) bijvoorbeeld het gevolg zijn van droog / uitgedroogd vaginaslijmvlies of goedaardige baarmoederhalspoliepen… Maar in combinatie met de pijnlijke borsten zou ik zeker een huisarts of gynaecoloog opzoeken. Heel veel sterkte ermee!

  4. Hoi, ik denk dat ik ook in mijn overgang zit. Dénk ja, want ik neem nog steeds mijn pil. Hoe kan ik dat dan weten? En ik krijg een bloedonderzoek maar gezien ik mijn pil nog steeds neem, hoe kunnen ze dat dan weten? Bedankt voor alle reacties. Vriendelijke groeten, K

  5. Hallo, Ik ben 56 en ik heb net vernomen dat de menopauze niet iets is wat overgaat. Het is de crash van de eierstokken die bijna geen hormonen meer aanmaken. En daardoor komt er een cascade van gezondheidsproblemen op ons af. De eierstokhormonen hebben ons al die jaren beschermd tegen veroudering. Als dat wegvalt verouderen we extra snel. 3 jaar heb ik geleden aan extreme slapeloosheid als gevolg van deze misverstanden. Ik dacht ik moet op mijn tanden bijten want straks gaat het over. Leugens zijn dat. Het boek de kracht van vrouwelijke hormonen van Prof. Dr. Sylvie Demers heeft me inzicht gegeven. Nu voel ik me goed met de utrogestan / prometrium en Oestrogel die ik eerst weigerde te nemen. Geleidelijk aan gaat het beter en wat meer is: niemand zal me dit ooit terug afnemen want dat hoeft niet, niet volgens dat boek.

    • Hallo Katrien, De overgang is een fase: de overgangsfase waarin de vrouwelijke hormoonhuishouding verandert… De menopauze is een moment: het moment waarop je je laatste menstruatie hebt. Maar dat wil inderdaad niet zeggen dat menopauzale veranderingen omkeerbaar zijn. De meeste symptomen van de overgang vlakken geleidelijk aan af of verdwijnen zelfs helemaal, maar de veranderingen in je hormoonhuishouding zijn blijvend / permanent / onomkeerbaar, en laten dan ook merkbare fysieke, mentale en emotionele sporen na die nooit meer kunnen worden teruggedraaid. Groeten, Paul

  6. ik ben 45 jaar heb eind 2014 een heftige burn-out gehad. Ik had angstaanvallen durfde niks meer, winkels in was een hel. na 1,5 jaar weer uit het diepe dal geklommen. Tot eind augustus 2016 ik weer deze klachten kreeg ik was bang voor terugval burn-out, maar toch voelde dit anders eind december een menocheck test gehaald en beide waren positief ik zit dus in de (pre) overgang ben nog wel ongesteld maar onregelmatig vaak om de 2 weken en tijdens de ovulatie veel klachten. Mijn klachten zijn nu: erge koude handen en voeten, heel vroeg wakker, pijn in mijn gewrichten (griepgevoel) maar deze klachten zijn nog te doen. Maar vooral het geestelijke nekt mij, bah bah, stemmingswisselingen, niet tegen drukte kunnen, veel dagen dat ik mij 24/7 raar en naar voel in mijn hoofd (niet of ik er niet bij ben, watterig hoofd, gevoel dat ik neerval) slik sinds 4 weken Mood en Women’s MenoPause Forte tabletten van Care For Women Mood ik heb gemerkt dat dit al wel iet verbetering heeft gebracht. maar ik wil mij weer mijzelf voelen pffffff… ik vind die hormoonschommelingen van de overgang een hel.

    • Bloedonderzoek was allemaal prima. Ik slik al extra vit en mineralen. dus echt overgangsverschijnselen. Slik nu ook mood en overgangstablet forte, nu sinds 4 weken mee bezig hoop dat dit wat brengt. Bedankt voor jou reactie.

    • Houd er wel rekening mee dat voldoende inname geen optimale opname en omzetting garandeert. En “allemaal prima” is naar mijn persoonlijke ervaring niet per se geruststellend… :( Weet je toevallig de exacte bloedwaarden van je TSH, FT4, vitamine D3 en (bij voorkeur actief) vitamine B12?

    • nee waarden weet ik niet, huisarts zei het prima was. De overgangstest heb ik thuis gedaan van menocheck, deze moet je 2x testen beiden waren positief, veel gelezen op internet hierover en denk echt dat mijn lachten preovergang zijn. Ik heb ook hormonale migraine. toen ik 18 jaar gelden zwanger was heb ik een super 9 maanden gehad, na de bevallening ook weken last gehad van dit soort klachten als hierboven beschreven. hormonen totaal uit balans, ik kan niet wachten op de daag dat de menstruatie compleet stopt.

    • Ik blijf erbij dat er heel veel verschillende hormonen zijn en naast hormonen nog een heleboel andere bloedwaarden. Zolang je niet weet welke bloedwaarden men precies heeft gecheckt en wat de exacte bloedwaarden zijn, zou het mij niks verbazen dat er bijvoorbeeld iets aan de schildklier of hypofyse mankeert.

  7. Ik heb ook opvliegers en stemmingswisseling, maar ik heb ook weinig eetlust en ben best wel snel moe. Slik al jaren nadat ik een beroerte gehad heb, en er hart en vaat ziekte is ontdekt, veel medicatie. Is het normaal dat niks je meer smaakt?

  8. Hoi, Ik ben dame van 47 jaar en ik ben sinds vorige jaar in menopauze. Altijd gevoel dat je niet red, slecht slapen, opvliegers, snel geïrriteerd… zijn mijn klachten, mijn bloedspiegel was ook in de waar… waarom – wie weet. Op dit moment heb ik ook metformine voor hoge bloedsuiker, heb dat ook mee te maken is de vraag? Iedereen met de menopauze wens ik veel sterkte en hoop ik dat zij minder last hebben dan ik.

  9. Hallo, Sinds mijn 42e ben ik in de overgang volgens mijn gynaecoloog. Een NovaSure behandeling gehad en nu na 10 maanden voor het eerst weer ongesteld geworden. Heftige buikkrampen en normaal bloedverlies. Heeft iemand ervaring met dit probleem?

  10. Hoi, ik ben 54 en al 1,5 jaar niet meer ongesteld. Ik ben de overgang door gegaan zonder klachten. Nog nooit een opvlieger gehad en ook verder is er niets veranderd. Energieniveau is prima, geen pijnen of droogte, geen libidoverlies, et cetera. Wel merk ik het aan mijn huid, maar dat kan ook gewoon ouderdom zijn. Ik ben er blij mee, maar het is natuurlijk niet mijn verdienste, maar waarschijnlijk iets hormonaals? Ik zoek informatie over het waarom ik geen overgangsklachten heb. Hoe kun je klachtenvrij door de overgang? Het lijkt mij heel normaal om bij zo’n grote hormonale omschakeling in je lichaam hier toch klachten van te hebben. Ik kan echter geen informatie vinden. Hoe kan het dat ik totaal geen klachten heb? Wat gebeurt er dan in mijn lichaam? Ik heb toch ook vermindering van oestrogeen, et cetera? Hoor het graag!

    • Beste Hannie, Kleinschalig verkennend onderzoek heeft al eens uitgewezen dat een klachtenvrije overgang en menopauze niet het gevolg hoeft te zijn van een afwijkende hormoonhuishouding. (bron + bron) Het klopt dus wat je zegt: ook in jouw lichaam heerst een zekere mate van afwezigheid van oestrogeen en enige mate van ouderdomsgerelateerde botdemineralisatie. Waarom de ene vrouw meer last heeft van overgangsverschijnselen en menopauzale klachten is vooralsnog onduidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een samenloop van allerlei omstandigheden, waaronder erfelijke factoren, leefstijl, dieet, lichamelijke activiteit, vitaminehuishouding, mineralenhuishouding, algehele hormoonhuishouding, totaalstofwisseling… Het is evenmin duidelijk waarom de één een willekeurige gezondheidsaandoening ontwikkelt en de ander niet; daar is zelden exact de vinger op te leggen… Bij sommigen stopt de menstruatie, dat is alles… Al met al heb je heel veel geluk als je weinig tot geen klachten ervaart ten gevolge van de overgang en menopauze. Groeten, Paul

  11. Hallo, Ik ben een jonge vrouw van 37, ben sinds 5 jaar mijn baarmoeder kwijt en sinds 2 jaar mijn rechter eierstok. Voor de operatieve baarmoederverwijdering ben ik al een deel van mijn linker eierstok verloren door een ernstige vorm van endometriose, wat ook de reden is van het verlies van mijn baarmoeder en rechter eierstok. Nu heb ik sinds kort wat last van “lichte opvliegers”, maar ik heb natuurlijk geen richtlijn of de overgang is begonnen i.v.m. geen menstruatie. Kan het zijn dat dit het begin is van de overgang en zou ik daar iets mee moeten doen? Vroeg of laat moet je d’r toch door… En nog meer hormonen in mijn lichaam dan mijn Implanon wil ik niet. Woon tijdelijkheid in Duitsland i.v.m. werk van mijn echtgenoot.

  12. Hallo, Deze maand word ik 57 jaar en ik tob al vanaf de eerste menstruatie hormonale kwalen, o.a. een zware postnatale depressie toen ik 22 jaar was. Nu ook alweer vele jaren volop narigheid met de overgang, zo’n beetje de hele klachtenlijst slaat op mij. Sinds een paar weken heb ik plotseling heftige pijn in de onderrug, uitstralend naar mijn onderbuik (eierstokken?). De pijn concentreert zich met name aan de rechterkant, maar kruipt soms ook omhoog en naar linksonder. Vooral na het slapen weet ik geen raad van de steken en krampen daar in de bekkenstreek. Daarnaast is extreme moeheid een groot probleem; hoe veel en diep ik ook slaap, ik blijf intens moe; zo moe dat ik er geen woorden voor heb. Hartkloppingen en depressiviteit vormen daar weer naast evenveel ellende. Is er nog licht aan het eind van de tunnel? Of houdt het hier zo’n beetje op voor mij? Wel moet ik nog steeds op volle toeren klaarstaan voor mijn oude (dominante) moeder die na het overlijden van mijn vader binnen enkele maanden ging samenwonen met een nieuwe man die ze nauwelijks kende. Nu blijkt hij uitgezaaide kanker te hebben en zit ik regelmatig met die twee uren in wachtkamers van het ziekenhuis en moet ik bij de specialist alles noteren en communiceren, omdat zij niks begrijpen, niks onthouden. Verder nog een zoon in de puberteit, die slecht kan/wil leren en dreigt weer te blijven zitten. Hiervoor moet ik van alles verzinnen om bij te springen. Ik sta er alleen voor, ben afhankelijk van de bijstand, maak veel ziekte en overlijden mee. Heb ook nog een dochter (van een eerdere relatie) die middenin een scheiding zit, twee kleinkinderen… Mijn woonhuis is leuk en gezellig, maar het werk wordt mij veel te zwaar, ik trek het niet meer. Alles moet op de fiets, een auto heb ik natuurlijk niet. Ben van de kerkkring af gegaan, omdat dit mij te zwaar werd. In groepen, op gezette tijden bij elkaar zitten, trek ik ook niet meer. En meestal kwamen ze in mijn huis, dan stond ik alles nog op te ruimen en af te wassen, terwijl de meute al lekker op bed lag thuis. Ik stik soms ook in emotionele pijn, over vroeger, maar ook nu, alles wat is misgegaan, wat mij is aangedaan. Grote boosheid overspoelt mij dan. En mijn christelijke geloof: ik ben nog nooit zo opstandig en wanhopig geweest als nu. Bedankt dat ik even heb mogen drammen en zeuren, sorry voor de negativiteit, terwijl ik eigenlijk altijd juist zo vrolijk en energiek was. Jorinde

    • Zelf ben ik bijna 43 en zitten er ook een aantal hormonale overgangsprobleempjes te jutteren, merk ik. Die waslijst die je schrijft… jemig ik kan m’n lol nog op dus. Bij deze wil ik je even heel veel sterkte wensen, er is licht aan het einde van de tunnel. Agnes

    • Beste Jorinde, Sterkte… en blijf van jezelf houden andere mensen hebben geen idee nl… ik na 12 jaar mijn werk vriend vrienden en huis achtergelaten enige dingen moest andere dingen ging niet anders, ik was 43 en dacht nou de overgang dat verwerk ik wel.. toen ik een steen op mijn voet liet vallen kon ik een jaar niet lopen (deed zo zeer) arts zei ja rust houden hahaha.. een jaar niet kunnen lopen daarop een hernia gehad na 1 1/2 jaar kon ik nog steeds niet opstaan zonder die heftige pijn zenuw (manueel therapie hielp 4 dagen en dan liep ik weer krom) in het andere huis kon ik niet wennen… ik zat klem.. toen kreeg ik.. bloedarmoede.. doodmoe geweest iedere dag.. ik zelf na op in mei dit jaar in Tilburg st elisabeth een myoom op gehad slagaders met gelatine bolletjes geen heftige menstruatie meer dus geen bloedarmoede meer wel nu na 8 maanden, heftige rugpijn – lichtelijk vloeien (bruin) en alsof de eierstokken eruit willen springen… pff… al die tijd heb ik mijn zaak kunnen voortzetten maar vraag niet hoe… lichtpuntje over een tijdje na de overgang gaat het helemaal beter…. en wordt alles wat simpeler… ps andere mensen voelen niet wat jij doorstaat.. jammer zoveel egoïsme… voet laat ik dit jaar naar kijken… kortom alles ellende haha toch ook goede dagen en dan flink stappen lachen en seks nee moet er even niet aan denken met die opvliegers… nu waggel ik sinds 2 weken met verschrikkelijke rugpijn hopelijk gaat dit snel over.. ik wacht nog een week of 2 dan naar de arts als het nog zo erg is.. ps ik werk aan huis wat een geluk dat ik dat heb doorgezet… dikke kus voor iedereen die ook zo moet lijden door overgangsklachten… er komen weer leuke toffe dingen aan… weet het zeker… Maja

    • Aja vergeten te melden ik ben 50 geworden dit jaar… en als ik last heb van stemmingswisselingen en aan t boodschappen doen ben dan roep ik maar hard opzij vrouw in de overgang (ze springen opzij hahaha) echt heftig – geen geduld meer warm koud kletsnat s nachts drijf je uit je bed.. of je slaapt en je wordt 3x wakker OMG… gelukkig wisselen de klachten zich af ohhhh.. dank u.. eerst 30 jaar ongeteld en nu dit..

  13. Hallo allemaal, Ben nu ongeveer 2 jaar aan´t sukkelen met de overgang, ook eens Femoston gekregen van de huisarts. Maar heftige misselijkheid is bij mij het grootste probleem. Ik slik Ymea, dat helpt mij wel tegen de opvliegers. De hele dag rillingen en tintelingen op mijn huid. Maar de misselijkheid is heftig en erg extreem. Zo ellendig dat ik niets meer kan. Niets helpt, alleen de pijnstiller Tillidin (die ik van de Duitse neuroloog heb gekregen) helpt iets. Dit is een opiaat, en heb ik in huis voor Trigiminus Neuropathie. Ben verdrietig hierdoor, en ontneemt me het plezier in het leven. Wens jullie allemaal heel veel sterkte en doorzettingsvermogen! Groetjes, Miriam

    • Lastig. Misschien eens kijken naar voedingssupplementen die kunnen helpen bij overgangsklacgteb. Kan je laten uitzoeken… En met voeding kan je de hormonen wat verbeteren. Natuurlijke progesteroncrème kan ook enorm helpen omdat het progesteron bij veel vrouwen tel laag is. Zoek maar eens op oestrogeendominantie.

  14. Hallo. Ik ben 49 en voel me al een paar jaar niet goed, krijg iedere keer een raar gevoel over m’n lichaam, alsof me huid gloeit. Veel pijn in me lichaam, droog haar en haaruitval, erg onrustige benen, slecht in slaap komen, de hele dag tintelingen, kortom: ik voel ik me eigen zo beroerd, maar de huisarts zegt depressie. Omdat ik voor angsten allang pillen slik. Zijn er meer mensen die deze klachten kennen? En ik durf ook niet veel naar buiten. Gr. Ineke

  15. Geertien de Meer Reageer

    Hoi Kelly, Het is nu 3 jaar later, dus weet niet hoe het nu met je gaat, maar ik herken me helemaal in jou. Vooral toen je zei dat je zo onstabiel was als maar zijn kon. Nu het één zegt, en straks het ander. Heb ik ook heel erg! Word soms gek van mezelf. Weet niet meer wat ik wil. En ik ben meer wel als niet ongesteld geweest de laatste maanden. 48 jaar! Groetjes, Geertien

  16. Hallo, Ik ben Donia, ik ben 51 jaar en heb sinds 2008 heb ik vage klachten zoals duizeligheid, hartkloppingen, lage bloeddruk en ochtendmisselijkheid. Ik heb sindsdien meerde artsen geraadpleegd, maar geen enkel zinnig antwoord of indicatie gekregen. Ik ben daarom maar zelf op zoek gegaan en de puzzel wordt stilaan compleet: ik zit in een pre-menopauzale periode! Als ik mij wat nerveus voel, neem ik nu Sedinal kruidendruppeltjes, welke voor mij optimaal helpen, ook voor een goede nachtrust. Ik maak me niet meer ongerust nu ik dit hier allemaal lees en dat brengt ook soelaas. Hop naar de volgende fase zou ik zeggen, we kunnen niet anders. Toch fijn om te horen dat ik niet alleen ben. Take care of your body!

  17. Hallo, Ik ben Carina en ik ben 55 jaar. Mijn baarmoeder heb ik reeds niet meer vanaf mijn 30ste. Het laatste jaar en zeker de laatste maanden heb ik enorm last van stemmingswisselingen. Meestal heb ik het koud tot heel koud. Ook hartkloppingen. En bij discussies of spanningen meestal ademtekort en pijn in de borststreek. Bij het diep ademhalen. Ik was een aangename vrouw en weet nu geen raad meer met mezelf en weet voor mijn man dat dit verschrikkelijk lastig moet zijn. Wie kan mij goeie raad geven? Als het libido in 2 maand heel veel afneemt is dit zeker ook niet plezant… Met andere woorden: is dat menopauze? Toename in kilo’s heb ik zeker niet, want ben in 18 maanden 20 kilo afgevallen.

    • Hoi, I.v.m. dat afvallen klinkt het meer als een schildklierprobleem. Ik zou dan ook gewoon even langs de huisarts gaan, vragen of je bloed mag laten prikken op schildklierafwijkingen.

    • Hoi meid… Ik heb dat ook in ben 53 en ben ook serieus afgevallen van de overgang… Ik ben al 4 jaar niet meer ongesteld… ik krijg t ook ijskoud… niet normaal

  18. Hoi, Ik ben een jonge vrouw van 37 jaar. Volgens uitslag bloedonderzoek zit ik in de overgang. De gynaecoloog heeft de pil voorgeschreven om de overgang te remmen. Deze heb ik 4 maanden geslikt maar kreeg er ontzettend veel hoofdpijn-aanvallen door. Een als ik in de stopweek zat, was ik down en had opvliegers, vooral ’s nachts. Hierdoor sliep ik weer niet. Heb ook cyste op beide eierstokken gehad. Weet niet of je hierdoor ook overgangsklachten kan krijgen? Inmiddels ben ik gestopt met de pil vanaf eind april en niet meer ongesteld geworden. Klachten die ik nu heb zijn hartkloppingen, opvliegers overdag en ’s nachts. ’s Nachts is het het ergst, dan zwem ik mijn bed uit. Ik verlies ook erg veel haar. Het is een wonder dat er nog haar op zit, hi hi. Geestelijk voel ik mij niet labiel, maar wel erg moe.

  19. Ik heb zowat alle overgangssymptomen die je maar kunt bedenken ik word er gestoord van. Hopelijk duurt het niet al te lang meer en ga ik de menopauze snel in, want alles beter dan dit. Gelukkig helpen pagina’s als deze wel enorm en ook ben ik tevens een boek aan het lezen wat mij enorm helpt. Maar ja, ik ben zo onstabiel als maar zijn kan, dus zeg nu het een en straks het andere… Hormonen haha

    • Hoi Kelly, Mijn problemen zijn juist erger geworden in de menopauze. Ook omdat ik dacht dat ik het ergste had gehad. Niets is minder waar, voel me angstig, misselijk, ” s nachts hevige opvliegers en een naar gevoel, moeilijk te omschrijven. Maar alles wat je aan nare dingen zoals een overlijden moet meemaken, komen 100 keer erger binnen. Ik moet toch nog wel even melden dat ik een hypochonder ben, dat doet er zeker geen goed aan. Sterkte!!! Groetjes, Wil

    • vereecken liliane

      Hallo, Welk boek ben jij aan het lezen? Gaat het over de overgangsjaren, dan graag een reactie alstublieft! Met vriendelijke groeten, Liliane

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.