Om te kunnen afvallen moet je tegenwoordig bijna een scheikundige zijn en veel van voeding weten. Vooral rond koolhydraten is veel onduidelijkheid. Daarom zal ik in het kort proberen om zo goed mogelijk uit te leggen wat koolhydraten zijn en of je ze nu wel of niet nodig hebt, zeker als je op dieet bent en wilt afvallen.
Wat zijn koolhydraten?
‘Koolhydraat’ is een verzamelnaam voor verschillende soorten suiker, zetmeel en vezels. Alle suikers zijn koolhydraten, alle zetmelen zijn koolhydraten en sommige voedingsvezels zijn koolhydraten. Alle koolhydraten uit onze voeding, zowel enkelvoudige als complexe, worden in ons spijsverteringskanaal (zo ver als mogelijk) afgebroken en komen uiteindelijk als glucose (vorm van suiker) in ons bloed terecht.
Glucose wordt via het bloed vervoerd naar alle delen van ons lichaam en dient als brandstof. Glucose is zodoende onmisbaar voor het functioneren van ons lichaam. Wanneer het glucosegehalte in ons bloed te laag wordt, krijgen we honger. Heb je echter te veel glucose in je bloedbaan, dan wordt het opgeslagen als vet (lichaamsvetreserves). (bron)
Er zijn twee hoofdgroepen, namelijk: enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten…
Simpele koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten vind je onder andere in fruit, melk, honing, siropen en sommige groenten. Ook vind je enkelvoudige koolhydraten in nagenoeg alle producten in de supermarkt. In snoep, koek, ijs gebak en frisdrank zitten heel véél enkelvoudige koolhydraten, maar ze zitten net zo goed in de meeste soorten brood, drankjes en kant-en-klaarproducten (sauzen, soepen, salades, vleeswaren etc.)
Er is een groot verschil tussen de eerste en de tweede groep: in de eerste groep (fruit en groenten) zitten de enkelvoudige koolhydraten in en rondom vezels, vitamines en mineralen. In de tweede groep (snoep en gebak) zitten alléén maar enkelvoudige koolhydraten en geen belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam heeft daarom niets aan die tweede groep.
Complexe koolhydraten
Complexe koolhydraten vind je in graanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout etc.), aardappelen en groenten. Complexe koolhydraten heten zo omdat het suikers zijn die bestaan uit lange (complexe) ketens van moleculen, in tegenstelling tot de enkelvoudige koolhydraten die kort en simpel zijn qua moleculaire structuur.
Hier zit ook precies het verschil hoe je lichaam de voeding met complexe koolhydraten afbreekt. Omdat complexe koolhydraten complex in elkaar zitten, kost het je lichaam veel meer energie (calorieën) om ze om te zetten in glucose.
Koolhydraten in je dieet als je wilt afslanken
Nu je dit gelezen hebt, zul je begrijpen waarom je de eerste groep enkelvoudige koolhydraten (snoep, gebak, frisdrank e.a.) moet laten staan… Ze zijn makkelijk door het lichaam af te breken (het kost weinig calorieën) en er zitten geen voedingsstoffen in die je lichaam nodig heeft. Als je niet genoeg beweegt en de calorieen niet op een andere manier verbrandt, dan worden deze koolhydraten bovendien opgeslagen als lichaamsvet, en dat wil je niet!
De tweede groep enkelvoudige koolhydraten zijn eveneens makkelijk af te breken door je lichaam (óók dit kost weinig energie/calorieën), maar omdat in die groep ook vezels, vitamines, covitamines, macromineralen, spoorelementen, enzymen, co-enzymen en fytonutriënten zitten, moet je lichaam tóch behoorlijk wat moeite doen om ze af te verteren en synthetiseren.
De combinatie van essentiële micro- en macronutriënten zorgt er bovendien voor dat je dus gewoon groenten en fruit moet (blijven) eten, ongeacht de enkelvoudige koolhydraten. Je wordt er niet zomaar dik van, zolang je niet óók veel enkelvoudige koolhydraten uit de eerste groep eet. Alle groente- en fruitsoorten zijn prima te gebruiken in ieder dieet.
Complexe koolhydraten zijn moeilijk af te breken door je lichaam. Bovendien behoren veel van de complexe koolhydraten tot de vezels. Vezelrijke producten zijn sowieso moeilijk af te breken. Het kost je lichaam dus altijd veel calorieën om producten met complexe koolhydraten te verteren. Je zit daarom altijd goed met complexe koolhydraten en/of vezels als je op dieet bent en wilt afvallen. (bron)
Aanvullende info
Voor de liefhebbers nog wat aanvullende informatie over koolhydraten:
- Voeding zonder koolhydraten – Alles in één lijst
- Koolhydraatrijke voeding: welk voedsel bevat véél koolhydraten?
- Tekort koolhydraten – Wat gebeurt er als je te weinig koolhydraten eet?
- Overschot koolhydraten – Wat gebeurt er als je te veel koolhydraten eet?
- De benodigde hoeveelheid koolhydraten per dag
- Pasta zonder koolhydraten: alles over eierpasta & vezelpasta…
- Hoe kun je afvallen dankzij koolhydraten?
- Alles over suiker, bloedsuikerspiegel & vreetbuien
- Suikerverslaving: wát maakt suiker zo verslavend?!
- 25 namen voor suiker
Afvallen is niet meer wat het geweest is. Tegenwoordig dien je ten minste universitair te zijn afgestudeerd in de vakgebieden scheikunde, natuurkunde, biologie én wiskunde om een deugdelijk voedingspatroon en trainingsschema samen te kunnen stellen. De factor ‘koolhydraten’ is één van de ongeleide projectielen waar nog veel te weinig over bekend is. In dit artikel gaan we daarom niet in op de vage en onvolkomen speculaties rondom koolhydraten, maar zetten we in het kort uiteen wat voor effect koolhydraten kunnen hebben op afvallen.
Nog even in het kort…
Koolhydraten worden ook wel suikers of sachariden genoemd. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten suiker en zetmeel. Enkele voorbeelden van koolhydraten zijn tafelsuiker, bloem, melksuiker en fruitsuiker. Als je wilt afvallen, dan is er één belangrijk onderscheid, namelijk gecompliceerde koolhydraten en ongecompliceerde (eenvoudige) koolhydraten.
Gecompliceerde koolhydraten
Gecompliceerde koolhydraten (lage Glycemische Index) zijn vezelrijk. Ze worden langzaam verteerd en langzaam opgenomen door het lichaam, waardoor je langere tijd voldaan blijft en minder snel weer honger krijgt. Bovendien blijven je insulineniveau en bloedsuikerspiegel relatief stabiel (geen pieken). Gecompliceerde koolhydraten worden bovendien minder makkelijk omgezet in lichaamsvet. Gecompliceerde koolhydraten zitten onder meer in:
- Groenten (veruit de meeste soorten)
- Volkorenproducten (o.a. volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, hele ontbijtgranen)
- Fruit (veruit de meeste soorten)
Enkelvoudige koolhydraten
Ongecompliceerde, eenvoudige of enkelvoudige koolhydraten (hoge Glycemische Index) worden makkelijk en snel door het lichaam verbruikt. In veel gevallen zijn ze fabrieksmatig geraffineerd (bewerkt), waardoor ze geen goede voedingsstoffen (meer) bevatten. Je blijft er maar eventjes van voldaan en doordat eenvoudige koolhydraten je insulineniveau en bloedsuikerspiegel doen pieken, veroorzaken ze drang naar meer! Bovendien worden ze makkelijk omgezet in lichaamsvet. Ongecompliceerde koolhydraten vind je onder meer in:
- Banket (gebak, koek, cake e.a.)
- Snoepgoed (suikerrijke melkchocolade, dropjes, toffees e.a.)
- Chips & zoutjes
- IJs (roomijs & waterijsjes)
- Siroop & frisdrank
- Witbrood, witte pasta, witte rijst
- Bepaalde groentesoorten (tuinbonen, maïs, rapen e.a.)
- Tafelsuiker, stroop, bietsuiker, rietsuiker, bloem & zetmeel
- Maar in meer of mindere mate ook in fruit
Welke koolhydraten zijn goed / slecht voor afvallen?
Tot voor kort speelden de meeste diëten in op het gebruik van vetten. Je werd doodgegooid met termen als enkelvoudig, meervoudig, verzadigd, onverzadigd, omega 3, 6 en 9 enzovoorts. Veel diëten focussen echter steeds minder op vetten en méér op andere voedingsstoffen; met name op eiwitten en koolhydraten. Dit komt waarschijnlijk doordat mensen het verschil inmiddels kennen tussen vetten die wel en niet goed zijn voor het lichaam.
De koolhydraten in fruit en groenten (zowel gecompliceerde als enkelvoudige koolhydraten) zitten in en rondom vezels, vitaminen, mineralen en spoorelementen. Groenten en fruit bevatten dus per definitie goede koolhydraten. Hetzelfde geldt voor volkoren producten. De koolhydraten uit snoep, koek, chips etc. bevatten geen goede voedingsstoffen. Je lichaam heeft er dus helemaal niks aan. Haal je koolhydraten daarom bij voorkeur uit natuurlijke, onbewerkte producten, zoals:
- Volkorenbrood (van hele graankorrels, inclusief vlies / zemelen)
- Zilvervliesrijst (hele rijstkorrels, inclusief vlies / zemelen)
- Volkorenpasta (van hele tarwekorrels, inclusief vlies / zemelen)
- Verse, rauwe groenten (met name bonen, erwten en groene bladgroenten)
- Vers fruit (o.a. appels, citrusvruchten, bessen, peren, kiwi’s, perziken etc.)
- Noten, pitten & zaden
Brandstof
Buiten vetten heeft je lichaam ook koolhydraten nodig. Koolhydraten zijn namelijk de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Uit koolhydraten worden calorieën gewonnen die je lichaam verbrandt zodat het actief kan zijn. Koolhydraten zijn als het ware brandstof voor je lichaam, maar je dient er wel rekening mee te houden dat de ene brandstof beter is voor je lichaam dan de andere.
Goede & slechte koolhydraten
Slechte koolhydraten zijn die koolhydraten die een sterke stijging van de glucosespiegel van je bloed veroorzaken (hyperglycemie). Er zijn beduidend méer voedingswaren die zulke koolhydraten bevatten dan je op het eerste gezicht zou verwachten. Bekende voorbeelden zijn suiker, snoep, ijs, melkchocolade, frisdrank, honing en bepaalde andere zoetstoffen zoals ahornstroop. Minder voor de hand liggend zijn bijvoorbeeld maïs, gekookte wortelen, witbrood, witte rijst, witte pasta, rode bieten en aardappels.
Goede koolhydraten worden minder snel door het lichaam opgenomen en veroorzaken daardoor een minder hevige stijging van de bloedglucosespiegel. Goede koolhydraten zijn o.a. volkorenbrood, roggebrood, (kleine beetjes) zuivelproducten, appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven en paddenstoelen
Glycemische index
Voedingswaren die ónder de 50 scoren op de glycemische index worden over het algemeen gezien als goede koolhydraten. En voedingswaren die bóven de 50 scoren als slechte. Wil je weten op welke plek voedingswaren staan binnen de glycemische index, check dan:
Afvallen dankzij / ondanks koolhydraten: conclusie…
Afvallen is dus geen kwestie van ‘afvallen met koolhydraten’ of ‘afvallen zonder koolhydraten’. Je dient gewoon de juiste koolhydraten te kiezen. Eet voornamelijk gecompliceerde koolhydraten! Eventueel wat enkelvoudige koolhydraten, maar dan wel uit fruit en groenten. Hoe beter je let op je koolhydraatinname, des te meer werk je lichaam heeft om ze af te breken. Hierdoor:
- Blijf je langer voldaan
- Blijven je insulineniveau & bloedsuikerspiegel relatief stabiel
- Heb je minder last van honger en hongerpieken
- Verbruikt je lichaam meer calorieën tijdens het verteringsproces
- Zet je lichaam minder koolhydraten om in vet
- Krijg je meer vezels, vitamines, mineralen, spoorelementen en fytonutriënten binnen
Hopelijk is er naar wens uitgelegd wat koolhydraten precies zijn en waarom je ze nodig hebt. Mocht je nog vragen hebben dan kun je die natuurlijk altijd stellen door hieronder een reactie achter te laten! Welke koolhydraten eet jij en welke koolhydraten probeer je te mijden? Laat hieronder een reactie achter!
140 comments
mayara oliveira
28 februari 2018ik vind het moeilijker om slanker te blijven, en vooral als je van eten houden en kan niet ophouden,
Janet
28 februari 2018Ik denk dat mensen gewoon meer moeten gaan sporten!
Janet
28 februari 2018Het lijkt me heerlijk om alleen maar te wandelen elke dag een halfuurtje. Maar… door mijn ziekte gaat dat niet en blijf ik flinker dan dat ik zou willen. Dus laat elk mens die dat wel kan zeker doen maar bedenk tegelijkertijd dat er zat mensen zijn die wel willen maar niet kunnen.
Wilma
28 februari 2018“Veel diëten focussen steeds minder op vetten en steeds meer op andere voedingsstoffen. Dit komt waarschijnlijk doordat mensen het verschil inmiddels kennen tussen vetten die wel en niet goed zijn voor het lichaam.”… Denk je niet dat het komt omdat ze gewoon iets nieuws moeten vertellen om nog producten te verkopen? Als ze iets anders de schuld gaan geven, kunnen ze meer verdienen (althans dat vermoeden heb ik).
Sabrina
28 februari 2018Ik denk dat marketing zeker meespeelt. Mensen blijven echter steeds naar nieuwe wetenswaardigheden over afvallen zoeken, ik denk dat ook dat een deel van de verklaring is. Zoeken naar iets nieuws is nooit verkeerd, en baat het niet dan schaadt het niet.
Daniels
27 november 2015Hallo, Ik had een vraagje over koolhydraten tijdens het afvallen. Ik wil namelijk afvallen en ga ook 3 a 4 keer per week naar de sportschool. Daar doe ik krachttraining en vervolgens cardio voor 15 a 20 minuten elke keer. Nou wil ik weten hoeveel koolhydraten ik dagelijks mag eten om succesvol af te vallen en na men dieet normaal te kunnen eten, zonder als een gek aan te komen. Groetjes, Daniela
Paul
29 november 2015Over de juiste hoeveelheid koolhydraten per dag vind je meer informatie in de volgende artikels:
Hopelijk kun je hier iets mee. Groeten & succes, Paul
Ghea
16 mei 2012Leuk stuk over die koolhydraten. Overigens wil ik er voor veel mensen aan toevoegen dat er binnen een eiwitrijk dieet ook veel eiwitten gegeten kunnen worden met goede vetten zoals zalm bijvoorbeeld, dit geldt voor vele vissoorten. Ik heb voor ca. 8 euro een boekje gekocht. Het heet goede vetten en goede koolhydraten. Het is een tabel van het South Beach dieet en je kunt hierin precies zien wat goed is en wat je beter kunt vermijden. Eigenlijk precies wat jij in je artikel zegt, volkoren rijst en volkoren brood etc. zijn prima koolhydraten. Dank voor je artikel.
G
11 april 2012Goed: 1. Granen; 2. Peulvruchten; 3. Bonen; 4. Linzen; 5. Ongebrande en ongezouten noten; 6. Zaden; 7. Groenten; 8. Vruchten; 9. Kruiden; 10. Specerijen. Slecht: 1. Wit zout (kalium verdwijnt erdoor uit het lichaam); 2. Witte suiker (overbelast de alvleesklier en is slecht voor algeheel welbevinden); 3. Witmeel (in wit meel zitten nauwelijks voedingsstoffen); 4. Wit vet (daar wordt de mens dik en dus ongezond van).
SH
8 maart 2012sinds een paar weken eet ik minder koolhydraten, voel ik me stukken beter, meer energie, ik had het bijvoorbeeld altijd koud, nu niet meer.. heel veel mensen lijden aan hypoglykie.. doe maar eens een test op internet, denk dat Lee daar ook op gedoeld heeft. ik eet ’s ochtends yoghurt met zelf geroosterde noten, tussendoor fruit, tussen de middag roggebrood of volkorenbrood (2 stuks) tussendoor weer fruit en ’s avonds voornamelijk groeten klein stukje vlees en minimaal aardappelen/rijst. Ik ben er reeds 4 Kg mee afgevallen en krijg naar mijn idee voldoende voedingsmiddelen binnen want ook in fruit en groenten zitten koolhydraten. Lee alle reacties zijn welkom :-)
Kanko
3 mei 2012wat jij allemaal eet zijn koolhydraten…
SH
3 mei 2012Maar geen snelle.. aardappelen eet ik overigens niet meer en ik ben nu in totaal 6 kilo afgevallen ondanks dat ik in het weekend niet zo streng voor mijzelf ben :-)
SH
3 mei 2012En brood ook niet meer, alleen roggebrood en/of tarwekiem
Kanko
3 mei 2012afvallen gaat niet om minder eten het gaat om de calorieen als jou onderhoud 2800 is en je eet 300 calorieen minder zul je gewoon afvallen. zo simpel is het.
SH
3 mei 2012Ik eet meer dan eerder, geen honger en sneller verzadigd van de voedingsmiddelen die ik nu eet. Doordat ik geen enorme stijging in mn suikerspiegel heb (door snelle koolhydraten te weren/minderen) blijft mijn stofwisseling stabiel en mijn hormoonhuishouding in balans wat nodig is om blijvend gewicht te verliezen en het gaat hongergevoel tegen
SH
3 mei 2012Overigens heb ik mijn avondmaaltijd wel verkleind (ik moet wel eerlijk blijven) ;-)
Kanko
26 januari 2012Ben zelf een bodybuilder… Zal wat uitleggen: koolhydraten zijn goed voor je, ligt eraan je moet het op complexe houden. Eet ze 6-9 keer per dag.
Erica
27 september 2011Aan iedereen even de vraag: Bestaat er een goed koolhydraten dieet dat jullie mij kunnen aanraden. Ik wil graag een keer iets in die trant uitproberen. Ik ben van plan om er 15 kilo mee af te vallen. Wie heeft er tips voor mij? Erica
Ineke
31 juli 2012hele goede ervaringen met Yvonne Lemmers! Ga het eens proberen..
Brittie
27 september 2011Ik ook niet….
Iepie
26 september 2011ik weet het niet meer,,,
san
1 september 2011pffft die koolhydraten hè… tja… val je af zonder? ja natuurlijk. iedere voedingsgroep die je uitsluit laat je uiteindelijk afvallen. Wat dacht je van gewoon puur onbewerkt eten. Niks geen liga, volkoren brood (uit de super), kaas (van de super), light jam (lekker aspartaam), vruchtenhagel (joepie geen voedingsstoffen) Ik geloof er niet meer in. Wel of geen koolhydraten… niks werkt zonder beweging. de mens rende / bewoog alleen omdat hij honger had, eten!!! dus inderdaad de tip om te bewegen voor het ontbijt..dat heeft misschien zin. Maar weet je? Alles heeft zin: als je maar luistert naar je lijf. en echt geen 1 dieet helpt je daarbij, brengt je alleen maar verder van je doel. Ja ik ben niet slank, was ik wel, ben nu een “net nog onder de 25 BMI” voeger een 19 BMI. Ben ik gelukkiger? nee. ik wil afvallen. Maar alles geprobeerd te hebben ben ik eruit: matig met koolhydraten is prima, maar als je het eet:spelt!!, geen tarwe. matig met melk, wel weer yoghurt / Biogarde / kefir, geen suiker, maak alles zelf, geen zoetstoffen/e nummers, of andere junk van de super waar “ik kies bewust” op staat. (gek hè dat dit ‘logo’ gewoon gekocht kan worden door iedere fabrikant, nog gekker het staat nooit op een appel!) succes.. ennuh nee ik val er niet hard mee af, maar dit is de enige manier hoe ik het wil. laat em door niemand meer vertellen wat ik wel en niet mag eten. Afvallen of niet. Ik loop lekker hard, fiets alles, en heb een lopend beroep, eet alles… heerlijk!!!
SUPERDIEET
10 augustus 2011Er staat veel bruikbare informatie op Uw site die er zeker aan zullen bijdragen om op een snelle en gezonde manier af te vallen!!Ik zal deze super tips zeker opvolgen !!
Nooit geweten dat er meerdere soorten koolhydraten zijn !!Zeer leerzaam allemaal!!!
Roxanne
20 februari 2011ik schrijf alleen mijn ervaring ik schreef alles heel snel achter elkaar zonder uitleg maar ik krijg er veel energie door superfoods verzadige vetten prodoucten met sow min mogelijk fytzuur minder roodvlees geen kaas en goxideerde pindakaas verzadige vetten kokosolie roomboter rechtsdraaiende melkzuur wat vanature in ons lichaam bevind het lichaam maak alleen rechtsdraaiende melkzuur aan linksdraaiende is moeilijk om te verteren en geen proudoucten die verijkt is met fructose agaplant of van uit mais want als je hormonen en suikerspiegel uit belans zijn kan je ook niet gezond worden of iets aan je gewicht of een stabiel gewicht behouden. want als ik bijvolbeeld iets eet waar honing in zit kan ik niet stoppen met eten en prodoucten waar gist in zit zorgen er voor dat fytzuur niet afgebroken kan worden.
chanthal
19 februari 2011Ik heb gelukkig geen overgewicht, ik wil voor mezelf graag 5 a 6 kilo kwijt. Ik ben veel gezonder gaan leven, veel minder vet, minder suiker in de thee etc. maar val geen ons af. Omdat ik dus blijkbaar te veel slechte koolhydraten eet. Zonder het door te hebben. Kennelijk is dat dus de reden dat ik niets afval. Voor de een is het vet, maar zo veel vet at ik al niet. En voor mij kennelijk de slechte koolhydraten. En omdat ik daar dus geen bal van begrijp/begreep. Ik kom er nu aardig uit.. maar ik snap toch nog iets niet, misschien kan iemand mij daar nog wat uitleg over geven. Ik begrijp dat je bepaalde vetten (plantaardige en visolie) nodig hebt voor je vitaminen. Maar waarom moet je bepaalde koolhydraten juist met vet eten (als ik het goed begrepen heb dan)? En als je dan toch eens een dag teveel slechte koolhydraten eet, hoe vang je dat dan op? (zonder dus het jojo effect te creëren)
Roxanne
17 februari 2011hoe lagere de glymische index is hoe gunstig het is om af te vallen of om op gewicht te blijven want hoe stabieler je suikerspiegel is hoe minder honger je heb en met voedsel wat snel verteerd is een dieet waar je snel je eetlust toe neemt ik kan bijvolbeeld niet stoppen met eten als me suikerspiegel steeds om hoog gaat maar mischien kan jij er wel tegen prodoucten met hoge glymische index maar er spelen meer factoren mee met welke vetten je bak of je granen eet met fytzuur ik eet granen met lage fytzuur waar door calium magnesium ijzer zink beter worden opgenomen en asl ik bijvolbeeld smootie maak doe ik er kokosolie in want kokosolie zorg er voor dat het langerzamer in je bloed komt je heb alle natuurlijk prodoucten die je eetlust afremmen en je stofwisseling verhogen dan je minder snel aan komt je heb voedsel die vet opslaan en voedsel die het eten in je lichaam verbranden en vooral superfoods ik eet elke dag rauwe chocolade en vaak pasta de juiste granen en vaak pannenkoeken van boekweit en ik kom haast niet meer aan en als ik aan komt weet ik hoe het komt het is net wat je zelf wil en het beste bij voelt
Roxanne
17 februari 2011Ik doe op m’n brood grasboter roomboter, ik eet eieren, ik bak in kokosolie, ik eet producten met weinig fytinezuur die de opname van vitamines en mineralen remmen. Die beperk ik. Ik neem alleen rechtsdraaiende volle yoghurt, wat van nature in ons lichaam voorkomt, want je lichaam maakt zelf rechtsdraaiende yoghurt aan, dus dat is licht verteerbaar en breekt lactose af. Magere bevat geen omega-vetzuren; halfvolle 14 gram omega en de volle 28 gram omega per 100 gram. Ik eet geen kaas en geen pindakaas, dat oxideert tijdens de verhitting. Ik eet geen rood vlees; ik doe op m’n brood Hottie, een groentespread met hete pepers. En als je bijvoorbeeld havermout eet, dan moet je het kiemen; dat vermindert het fytinezuurgehalte waardoor er meer voedingstoffen opgenomen worden. Ik probeer toegevoegde suikers te minderen, maar ik doe wel veel palmsuikers in m’n yoghurt, bestaat voor 89% uit sucrose en heeft een glycemische index van 35. Fructose is de suiker waar je van aankomt! En als ik een lekker koekje ga maken doe ik dat op basis van kokosolie of kokosnootolie of ahornsiroop. Omdat het maar 33% fructose bevat. Of rauwe honing, dat bevat 31% fructose. En ik gebruik algen tabletjes (chlorella/spirulina) om m’n voedingstoffen verder aan te vullen en superfoods zoals cacaoboter, cacaopoeder, acaibessen-poeder, eiwitten uit gekiemde bruine rijst in plaats van whey uit soja, maar ook chiazaden, tarwegraspoeder, lucuma, maca en mesquite poeder. Voor mijn gevoel geeft verzadigd vet meer weerstand en mijn voorkeur gaat uit naar extra vierge oliën. De tijd dat vet slecht was is allang voorbij denk ik.
lee
19 februari 2011@Roxanne: ik ben redelijk goed op de hoogte “door mijn studies en steeds nog bijstudie” over voeding en voedingsleer, maar aan jou uitleg kan ik weinig kop noch staart krijgen, het staat allemaal achter elkaar zonder leestekens, heel verwarrend en onduidelijk wat daar staat, maar het lijkt me in elk geval iets waar de doorsnede mens niet van gaat vermageren en niks van begrijpt. alhoewel dat het voor jou wel zeer goed lijkt te werken! Des te beter.
chanthal
17 februari 2011begrijp ik nu dat vet eten soms dus juist gezond is? ik probeerde juist zo min mogelijk vetten te eten namelijk. maar goed hoe kan je dat zien? staat er bijvoorbeeld op de achterkant koolhydraten per 100 gr. 70,0 waarvan suikers 5,3. (noem even wat hè) hoe kan ik dan zien of het een goede of slechte koolhydraat is, of kan ik dat niet zien en moet ik daar perse zo’n glycemische index voor hebben?
lee
17 februari 2011ja hoor je hebt vet nodig anders krijg je gegarandeerd sommige vitamine tekorten en geen toegevoegde suikers , ook geen siropen en dergelijke ! i v m koolhydraat per 100 gram , als je dieet doet moeten er zo weinig mogelijk in zitten onder de 40 per dag ! en de goede hebben een glycemische index onder… Laag = 40 of minder (gezond) Middel = 56-69 (met mate) Hoog = 70 of meer (vermijden) DUS PER 100 gram Heeft u overgewicht dan is het zeker verstandig te kijken naar produkten met een lage glycemische waarde. ik hoop dat je hier iets meer van begrijp Chantal m vr. gr.
Roxanne
17 februari 2011goeie klydraten word vaak berekend via de glymische index hoe snel je suikerspiegel stijgt want prodoucten die snel verteerd worden maak te veel insuline aan waar door je vetten aan ga maken en alleen maar honger heb en is slopend als je in een keer sow veel insuline aan moet maken en het is de beste manier om op gewicht te blijven en om af te vallen want dieten is tijdelijk en slopend voor je gezondheid knackerbrod de volkoren heb ongeveer glymische index van 65 maar met veel vet en eiwit kan je de glymisch index een beetje verlagen
chanthal
17 februari 2011ik kan het beter zo stellen, hoe kan ik op de achterkant van de verpakking (voedingswaarden) zien of het goede of slechte koolhydraten bevat?
chanthal
17 februari 2011weet iemand of knackebrot onder goede of slechte koolhydraten valt?
Yolanthe
15 februari 2011Ik heb een programma gevolgd bij Newfysic en dat was heel makkelijk vol te houden als je houd van lekker eten en ben 10 kg afgevallen, nu een half jaar later is het er nog steeds af ook al eet ik weer ”normaal”!
Een echte aanrader dus!
Yoan
20 januari 2011Heb ook 3 jaar koolhydraatarm dieet gedaan Atkins via de internist. Elk half jaar een APK keuring bloed etc. alles prima 45 kilo totaal afgevallen. Het jammer is dat nu in de overgang het heel moeilijk is om op gewicht te blijven. Voel mij er prima bij geen spierpijnen of geen hoofdpijn en geen honger.
chanthal
3 december 2010En nog even en je kan helemaal niets meer eten, daar val je ook van af. Lieve afvallers… Buiten het kwijt willen raken van gewicht moeten we allemaal vooral niet vergeten ook nog te leven! Gewoon zoveel mogelijk een gezond leefpatroon er op na (proberen te) houden. Gezond eten en veel bewegen. Je hebt koolhydraten nodig, je lichaam kan niet zonder. Koolhydraten zitten ook in kip en vlees. Dan zou je dat ook niet meer kunnen eten. Té veel eiwitten zijn ook niet goed voor je, vooral omdat je andere nuttige stoffen voor je lichaam niet meer neemt. Ons lichaam heeft ook de bouwstoffen, zoals koolhydraten, vetten, eiwitten én suikers nodig. Het moet alleen goed in balans zijn. Vezelrijker eten, suikers minimaliseren (probeer bijvoorbeeld thee met 1 klontje suiker te drinken i.p.v. twee, zoete en vette koekjes en gebakjes zoveel mogelijk vermijden, de dierlijke vetten vervangen door plantaardige vetten. Bakken in een klein beetje zonnebloem-, aracide-, noten- of olijfolie i.p.v. in boter. Even geen speklapjes meer en probeer je half om half gehakt te wijzigingen in extra mager rundergehakt of tartaar. Probeer zoveel mogelijk verse producten te gebruiken, niet overal een pakje of zakje voor gebruiken als je maaltijden bereid. Daar zitten veel conserveringsmiddelen, smaakstoffen en andere ellende in. Sapjes? Pers ze liever zelf , want in dubbeldrank en zo zit weer die ellende. Veel groente eten zoals peulvruchten, daar zitten veel vezels in en daar blijf je langer verzadigd van. Paprika breekt bijvoorbeeld vet af. Groene thee drinken en vooral veel veel water. Je mag best eens een lekkere vette vis nemen zoals haring, makreel, paling of zalm, we hebben ook de omega-3 nodig. En via een pilletje werkt dat toch heel anders. Waarom zou je pure omega3 vetten wel via een pilletje naar binnen mogen krijgen, maar niet via het echte visje? Onzin dus… Gebruik geen light producten om je vette eetgewoontes op te heffen. Ik zie wel eens boodschappenkarretjes waarin patat, koekjes, chips en ander frituurwaar zit en vervolgens een tree cola light. Dat gaat natuurlijk niet werken hé? Als je al die vette etenswaar vervangt in gezonde producten, had je ook gewoon de normale cola kunnen pakken. Wat je overigens sowieso het beste kan doen, want wat er aan suiker niet in de light producten zit, zit er aan vet wel in, om dat weer op te heffen. Light producten zijn dan ook over het algemeen de grootste onzin. Kortom probeer gewoon op je calorieverbruik te letten, beweeg meer, eet gezond, maar vooral gevarieerd, dat is tenslotte ook goed voor onze stoelgang.
Roxanne
3 december 2010ik heb geleerd en is ook bewezen dat je van tarwe dik word om het opgeslagen word als vet en daar naast is belangrijk om geen toegevoegde gist te nemen geen toegevoegde suikers en ook geen moutstroop die je suikerspiegel verhogen en niet te veel olie te gebruiken die bestaan lange ketens maar uit middelketens en niet te veel producten eten die hoog in de fructose ligt want het gaat niet altijd om de calorieën want niet alles word op het zelfde manier opgeslagen als vet en niet te veel vruchtensappen en kaas word je ook dik van zit een stof je in om iemand snel dik te laten worden en te veel kunstige matige kleur en smaak stoffen E-nummers zoetstoffen toegevoegde MSG verborgen E621 die zorgen voor dat de maatschappij zo dik is
lee
3 december 2010een extraatje: ik wil niemand proberen om te praten, maar ik hoor steeds zoveel negatiefs over proteïne / eiwit diëten, meestal van mensen die geen medische onderbouwing hebben, ik wou gewoon even mee geven dat als die bepaalde dokter dat goed vindt, dan zal het echt wel oké zijn, veel luxes met welke vorm van afvallen dan ook.
lee
3 december 2010ik kom juist thuis van mijn dokter, hij is 13 kg vermagerd is op 6 weken, ik heb hem de oren van het hoofd gevraagd, de korte uitleg: proteïne dieet, totaal geen koolhydraten en suikers in welke vorm dan ook, tot men op gewicht is en dan langzaam terug een beetje koolhydraten toevoegen, je moet alleen zorgen dat je voldoende drinkt (ook niks nieuw) om de nieren te spoelen, GEEN slechte gevolgen, of tekorten hoe dan ook, cholesterolgehalte na 6 weken dieet “140” ik vond het geweldig, laat al die zogezegd ik weet het beter maar doen, Koolhydraat vrije diëten zijn de beste, de dokters beginnen het ook door te geven!!! wil je meer uitleg, mail dan maar!
chanthal
3 december 2010Het gaat met name om de suikers, niet zo zeer om de tarwe. Per persoon overigens verschillend of je er dik van wordt of niet. Bij 15 calorieen per dag te veel dan het verbruik kan men per jaar al zo’n 3 kg aankomen. Gewoon op je calorieen letten en of meer bewegen. Dat hoeft niet zo zeer meteen sporten te zijn. Wat meer traplopen en het huishouden uitgebreid doen en zorgen dat je daarna niet naar de snackbar gaat boekt al snel voorruitgang.
Roxanne
3 december 2010Van tarwe pasta kan je dik worden maar spelt pasta word niet opgeslagen als vet om tarwe moeilijk te verteren is en verhoogd je suikerspiegel en stumeleerd afgifte van insuline om vet op te slaan maar dat probleem heb je niet bij spelt pasta en het zelfde geld ook voor brood pure spelt brood of speltdesem is supergezond maar neem dan wel speltbrood zonder gist.
bianc
2 december 2010Maar brood en pasta enz zijn toch ook juist dikmakers? Of zit er echt zo’n groot verschil in volkoren of niet?
Dries
22 november 2010VOOR AL DIEGENE DIE WILLEN AFVALLEN LEES DIT!!! Ik doe het nu 1 jaar op deze manier en ben van 82 kg naar 68 op de gezondste manier dat je u kunt voorstellen. Het beste is 3x per week aan cardio doen, best ’s morgens op nuchtere maag. Na je cardio ga je alleen maar de ENKELVOUDIGE koolhydraten eten, en nee niet die van de sectie snoep en gebak ^^ Dus fruit, groenten, vis, volkorenbrood mag ook wel.. en altijd WATER drinken! Ook met je aan krachttraining (fitness) doen op de dagen dat je geen cardio doet. Op die dagen ga je de COMPLEXE koolhydraten eten. Zorg er natuurlijk wel voor dat je niet boven de 2000 kcal (vrouwen) 2500 kcal (mannen) komt want dan heeft het weinig zin! Dus ook beginnen met volkorenbrood, genoeg groente, fruit en een goed stuk vlees. Zoveel mogelijk varkens vermijden!!! (veel vet) Er blijft genoeg over hoor, kip, vis, steak… en ook weer niks als WATER! Dit heeft gewerkt voor mij en ben er nog steeds mee bezig, mijn ideale gewicht zit op 65 en hoop toch (weet het bijna zeker) dat tegen komende zomer te halen ;) Het enige wat je nodig hebt is karakter! Succes
chanthal
15 oktober 2010Wanneer eet je dan vlees of vis?
isa
23 november 2010hai, Chantal Misschien is het goed om je vooral te richten op het eten van eiwitten / vetten / koolhydraten bij het ontbijt en tijdens de lunch. s avonds een stevige groentesoep. En dat is het dan voor die dag. Kortom; Na zes uur s avonds alleen iets eten wat licht verteerbaar is en dat zijn eiwitten en vetten niet echt. (zie ook het aantal calorieën per 100 gram) Je eet en drinkt tegelijk en als je toch honger krijgt later op de avond… ja dan komt zelfdiscipline om de hoek kijken. Wat je niet eet hoeft er ook niet af. En vervolgens de volgende ochtend dan heb je echt trek in het ontbijt. Een idee voor een dagmenu.. dan kun je die crackers gewoon laten liggen want misschien krijg je daar juist wel honger van? s ochtends vers fruit en 1 kop yoghurt met 3 eetlepels muesli en een handje noten (eetlepel), vervolgens 1 appel bij de koffie, Lunch; drie wortels in stukjes op knabbelen. een kop gekookte groente (sperziebonen) en een bordje sla met een stukje(100gr) gestoomde kip of vis, s middags om 4 uur een appel en s avonds die enorme lekkere groentesoep. Dan val je heel waarschijnlijk echt af, zeker als je daarnaast ook nog minstens 30 minuten fiets, rent wandelt, traploopt etc. En hierop kun je eindeloos variëren, toch?
Judith
15 oktober 2010Ik heb een manier gevonden om makkelijk af te vallen met koolhydraten. Echt super! Ik val er ongeveer 200 gram per dag mee af. Ik mag alleen nog maar dingen eten welke goed voor me zijn. Geen slechte koolhydraten meer dus. Geen snoep, minder vet, geen wit brood, gaan kaas, geen verkeerde tussendoortjes. Ik eet wel; Volkoren cracker met light jam of klein beetje vruchtenhagel. Volkorenbrood met smeerkaas of ander beleg wat weinig calorieën bevat. Ontbijtkoek. Gebakken of gekookt ei. (twee keer in de week) Halvarine. Groente. Aardappelen. (niet te veel) Probiotische yoghurt. (een bakje per dag) Ik drink geen dranken waar calorieën in zitten. Thee, water, light cola (1glas per dag) en soms iets anders waar geen calorieën in zitten. Tussendoor eet ik fruit of een volkoren cracker of plakje ontbijtkoek. Ik heb helemaal geen honger meer en mijn eetbuien zijn over. Ook al is het niet veel wat ik eet. Alles met mate. Ik eet bijvoorbeeld tussen de middag twee volkoren boterhammen met smeerkaas en een plakje ontbijtkoek. Ik heb echt al heel veel soorten dieet geprobeerd. Van Sonja tot HCG. (en niets werkte want het kwam er later gewoon weer aan) Er moeten nog maar weinig kilo’s af. Een stuk of 3 en dan zit ik op mijn streefgewicht. Ik ben nu in 3 weken 3 kilo kwijtgeraakt op deze manier. Misschien kan ik iemand anders stimuleren om het ook te proberen. Want het werkt echt! En honger dat heb ik niet.
viviane Umans
28 september 2010hallo allemaal, ben sinds 6 maanden naar de weight watchers aan het gaan en ben al 10kg afgevallen en mag alles eten, je moet leren om keuzes te maken het is nu” of “en niet meer “en” groetjes
Rox
29 augustus 2010Silaz koolhydraten die je bloedsuikerspiegel laten pieken en dalen bedoel je klydraten met hoge glymische waarde wat veel insuline aanmaakt of bedoel je algemeen alle klydraten die je suikerspiegel pieken en daling geeft in je bloed?
Someone
29 augustus 2010Beste allemaal, Allereerst allemaal succes met jullie manier van afvallen naar mijn idee is t zo dat als je erover na gaat denken wat je eet je al een goede stap in juiste richting heb gemaakt. Inmiddels let ik op de koolhydraten die ik eet. De afgelopen drie weken ging de kilo’s naar beneden maar nu opeens stopt het. Heb al van alles verzonnen wat het zou kunnen zijn maar ik eet niet elke dag het zelfde dus gevarieerd enz enz Misschien toch de leeftijd 47 jaar? hoor graag van jullie
Silaz
24 augustus 2010Interessant stuk over de koolhydraten! Ikzelf ben niet op dieet, maar heb een andere voedingsstijl sinds een aantal weken. Ik eet alleen maar groenten, fruit, noten / zaden en vlees/vis/ei. Maximaal 3 x in de week neem ik wat rijst erbij (ter variatie) en max 3x in de week Biogarde (als ontbijt met veel fruit). Dit is begonnen omdat ik altijd moe was, iedere vezel in mijn lijf voelde, al bij opstaan, bij gewoon lopen/zitten etc. En omdat ik altijd verkouden was, voorhoofdsholteontstekingen etc. Ik ben me in voeding gaan verdiepen en kwam toen bij wetenschappelijk onderbouwde informatie over voeding, o.a. door Dr. Loren Cordain (google maar eens). Ook in Nederland zijn er wetenschappers die nu onderzoek doen naar ons voedingspatroon en de invloed op ons lichaam (chronische ziekten etc) (André de Vries Paleo intypen op google). Dat je aderen dichtslibben van dit dieet is onzin, want vergelijk eens wat ik nu meer krijg aan verzadigd vet in tegenstelling tot daarvoor met koekjes, kaas, vleeswaren, chocolade, chocolade hagelslag of chips wat ik nu dus niet meer eet. Je eet zo veel mogelijk puur natuur, geen light dingen waar kunstmatig en bewerkte stoffen inzitten die je lichaam niet kunnen opslaan. Ik eet ook geen nachtschades (aardappelen tomaat etc). Al tig jaren is bekend dat aardappelen bijv. giftig zijn en er saponinen vrijkomen bij het eten hiervan, maar toch worden ze omschreven als ”gezond”. Als je voorstander bent van wetenschappelijk onderzoek en niet zomaar iets wilt gaan doen of je wilt laten aanpraten is het de moeite waard je erin te verdiepen. Je kan het zo ”streng” doen als je zelf wilt. Melkproducten is ook niet goed verteerbaar en dus ”slecht”, maar ik kan niet wennen aan roerbakken s morgens, dus neem ik Biogarde (rechtsdraaiend melkzuur en dus lichter verteerbaar) en smos eet ik wat rijst. Jullie willen afvallen, dus je vraagt je af, val je er mee af of niet? Ik ben nu sinds begin zomervakantie bezig en 9,5 kilo kwijt. Ik heb heel wat diëten gehad, altijd honger, moe ervan en zonder overdrijven, ik heb nu totaal geen moeite ermee. Geen honger, vergeet soms te eten, geen behoefte aan lekkers. In het boek van André de vries, maar ook van Cordain wordt dit geschoven op de koolhydraten die je bloedsuikerspiegel ENORM doen pieken en dalen op een dag waardoor je hersenen dus continue verlangen naar eten/zoetigheid. Ik kan ervaren dat het ook echt zo werkt, want zelfs bij Sonja Bakker had ik nog snaai behoefte… Naast het afvallen ben ik niet meer verkouden geweest, voel ik niet meer iedere vezel in mijn lijf en mijn huid is veranderd (veel acne) naar geen acne., zelfs mijn omgeving valt het op. Iedereen moet doen wat bij hem/haar past, mocht het je aanspreken kun je er eens wat over gaan lezen of je erin gaan verdiepen, maar bovenal wens ik iedereen heel veel succes met het afvallen, met welk dieet dan ook. Gr. Silaz
chanthal
22 augustus 2010Hey dolly, Uiteraard, lief van je…. maar ik ga eerst woensdag op vakantie dus je zal even niets van me vernemen. ;) Groetjes!
dolly
18 augustus 2010hoi Chantal… nou ik hoop dat het je nu gaat lukken… wil je me op de hoogte houden? ik wens je succes… groetjes dolly.
chanthal
17 augustus 2010Hey dolly, Nou helaas werkt het warme water niet voor mij, ik ga me er heel beroerd van voelen… dus dat is voor mij al snel einde verhaal. Maar ik ben begonnen met elke ochtend te eten. Een stevig ontbijt is wat anders, maar de ene keer een rijstwafel, de andere keer een granny Smith of een schaaltje vruchtenyoghurt. Ik ben helaas alleen nog niets afgevallen, ik blijf steevast op hetzelfde gewicht, er komt niets bij, dat is het goede, maar er wil ook helemaal niets van af… :'( misschien wil ik wel te snel, maar het werkt wel frustrerend… wat ik ga proberen is te stoppen met brood, maar over op de crackers voor lunch… verder ga ik het proberen met citroensap een weekje in de ochtend te drinken. Ik vermijd juist al vet en zoveel mogelijk suikers… ik doe sinds 4 weken één keer per week aquarobic, maar toch val ik niet af… echt heel heel frustrerend… :(
dolly
11 augustus 2010okeee chantal ik wacht op je bericftje…zet em op
chanthal
10 augustus 2010Hoi Dolly, Leuk! Dank je voor je uitleg! Helemaal super. Ik ga daar eens mee beginnen, niet leuk, maar op zich heel handig dat jij ook PDS hebt, want dan hebben we een beetje dezelfde stofwisseling ;) Dat is inderdaad een goed idee, om crackers te doen, of een schaaltje yoghurt met fruit als ontbijt, dat moet me op zich gaan lukken denk ik. Yoghurt heb ik in huis, dus daar kan ik gelijk morgen ochtend mee beginnen! En ben heel benieuwd. En laat je uiteraard de uitslag weten of ik over een week misschien al wat pondjes kwijt ben. ;) Fijne avond!
dolly
10 augustus 2010hoi Chantal. als je s morgens met warm water begint spoelen je darmen gelijk schoon… dus wordt het fruit gelijk goed in je lichaam opgenomen… en door de vezels in het fruit is het ook weer heel goed voor de darmwerking…ik doe meestal 2 mandarijnen of 1 mango… ik maak het water warm in de waterkoker… koken hoeft niet… en vul het dan aan met koud water tot het nog flink warm is…een half uur na het fruit… dat is dan inmiddels verteerd… neem ik 2 volkoren crackers met 20 plus kaas. wat je ook kunt doen tot 12 uur… eest 2 liter warm water en dan 12 uur fruit en koffie tussendoor… en dan om 12 uur 4 crackers met mager beleg… 2 uur weer 2 crackers met smeerkaas… om 4 uur weer iets nemen… 6 uur warm eten… om 8 uur weer… bijvoorbeeld yoghurt of karnemelk en om 10 uur voor je naar bed gaat nog 2 plakjes 20 plus kaas… ik hoop weer iets van je te horen… leuk. gr. dolly.
chanthal
10 augustus 2010Beste Dolly, Er moet bij mij ook maar 5 kg af, maar daardoor kan je inderdaad een heel stuk lekkerder in je vel gaan zitten. Zeker als je altijd gewend was een strak slank lichaam te hebben. Als je je broeken dan opeens helemaal niet meer dicht krijgt is het tijd om stappen te ondernemen voor mij. Misschien denkt een ander, ja jee die 5 kg dat is niets, waarom doe je al die moeite, maar als je eenmaal een paar kilo bent aangekomen, zitten de volgende 10 er ook snel aan en dat wil ik gewoon voorkomen. Oké dat is best apart eigenlijk, en weet je ook wat dat warme water voor functie heeft? En dan warm water uit de kraan of eerst gekookt? En zou thee het zelfde werken? Ik heb ook al eens gehoord van citroensap met water, of een halve citroen uitpersen en een theelepeltje olijfolie nemen, maar dat laatste zie ik mezelf echt niet doen op mijn nuchtere maag. En mag ik vragen wat je dan als ontbijt neemt? Ik krijg namelijk al kokhals neigingen als ik een boterham moet smeren, laat staan er een eten. Ja dat PDS dat weet wat… Ik heb het PDS goed onder controle, maar er komt wel gewichtstoename bij kijken, want ineens gaat je hele stofwisseling anders werken. Wat diëten ook erg lastig maakt.
dolly
10 augustus 2010hoi Chantal. toch is het wel belangrijk om te ontbijten dan gaat je stofwisseling gelijk werken… en wat je spastische darm betreft heb je al eens geprobeerd 2 glazen warm water gelijk na het opstaan… ik ben hier een week terug me begonnen… heb hetzelfde probleem… en bij mij werkt het… en zoals je zegt het lichaam heeft tijd nodig om aan een ander eetpatroon te wennen ik begin ’s morgens met 2 glazen warm water …dan fruit… meestal mandarijnen… en dan na een half uur ontbijten… ik moet voor m’n gezondheid wat kilo’s kwijt ik voel me al veel beter nog maar 5 kilo en toch merk je het gelijk gr. dolly.
dolly
10 augustus 2010sorry ik bedoel dus na het water tot 12 uur fruit,
chanthal
10 augustus 2010Beste Dolly, Ik ben in het begin wel afgevallen met gezonder eten, in en week tijd was ik 1,5 kilo kwijt en was daar heel trots op. Maar binnen een week zat het er ook weer aan ondanks het gezonde eten. Erg frustrerend, het lijkt wel of je lichaam er heel snel aan wend om gezond te eten. Ik denk ook dat het per persoon verschillend werkt, de een valt af door weinig calorieen te eten, de ander door weinig koolhydraten, de ander weer zonder suiker en de ander met een crash dieet. Ik weet wel dat ik het heel moeilijk vind en dat ik de juiste balans nog niet heb gevonden. Maar het schijnt ook wel 3 maanden te duren voor je er echt wat van gaat merken als je geen drastische manier gebruikt om af te vallen. Ik ben zelf nu sinds 4x gaan aquarobic’en. 1x per week en daar schijn je veel calorieën van te verliezen, ik vind het ook nog erg leuk en voel me er fitter door. Dus ik hoop dat dat er bij doen en gezond eten zonder veel vet, uiteindelijk gaat helpen. Plus de juiste balans te zien vinden tussen welke producten ik het beste kan eten. Een makke van mij is… ik ontbijt niet, maar ik ontbijt al jaren niet en was altijd slank. Alleen sinds ik een spastisch darm syndroom heb ben ik eerst heel erg afgevallen en nu weer aangekomen en nu krijg ik net het beetje te veel er niet meer af… (is wel allemaal binnen de BMI, maar niet naar mijn eigen wens)
cut the carbs
10 augustus 2010koolhydraten zijn 1 van de slechtste dingen die een mens in z’n lichaam kan krijgen simpelweg het kan niet verteerd worden. De schijf van 5 en de voedselpiramide 2 vormen die je word als je je hier aan houdt, kijk naar al die dikke diëtisten. Nee zij zijn gelukkig maar gaat het hier om gelukkig zijn of gezond?
Rox
9 augustus 2010Iedereen heb denk ik andere denk wijze want tegenwoordig zeggen se van alles nou wat ik doe is fruit eten met laag fructose gehalte je kan bij ontbijt fruit eten met hoog fructose gehalte maar na 12 uur niet meer dan zit je voorraad gevuld en als er te veel fructose in je lichaam is en deze suiker kan niet overal in lichaam verwerkt worden word als buikvet opgeslage want ook agavestrioop bestaat uit 93% uit fructose de rest glucose en verdraagd je stoffwisseling en bij deze suiker moetje wel verzichtig zijn al heb het lage glymische index je moet de voordelen en nadelen weten ik eet heel soms cocolade di gezoet is met agavesiroop maar niet elke dag gr.
dolly
9 augustus 2010heey rox….ik heb wel es gehoord dat je fruit het beste apart kunt eten…en dan smorgens als eerste moet doen….fruit is licht verteerbaar en dan na een half uurtje kun je eten wat je gewend bent.
dolly
8 augustus 2010heey leuk je reactie….mag ik weten hoeveel crackers je per dag krijgt?
weet je mijn probleem is ik lust geen vlees….wens je veel succes en wie weet gaan de komende tijd toch nog wat pondjes af.
Corrine
8 augustus 2010Omdat mijn ‘suiker’ steeds hoger werd ben ook ik bezig met afvallen. Één jaar verder en nu 26 kilo kwijt…jee voor mijzelf en suiker is nu redelijk en hoef nu geen medicijnen en/of insuline te spuiten. Het blijft nu een beetje hangen met het gewicht en eigenlijk moet er toch nog meer af. Ik heb een diëtiste die goed met me meedenkt en ook ik ben nu bezig met een low carb dieet. Wat ik heb gevonden zijn erg goedkope €0,39 crackers van het merk bakes. De koolhydraten zijn 2,9 per cracker dus prima passend in het dieet. Het enige is dat ik ze alleen nog maar heb gevonden in de C1000. Doe er je voordeel mee :-)
Yvonne
24 augustus 2010Hoi. Je kunt ook crackers online bestellen, zij bevatten slechts 1 gram koolhydraten en bestaan alleen uit vezels. Even wennen maar dan zeer smakelijk en heel vullend. Alleen wel wat duurder dan die van de C1000 groetjes Yvonne
dolly
8 augustus 2010ik zou graag willen weten of er iemand is die met een gezonde leefwijze is afgevallen..
magie
24 oktober 2010Beste mensen, Dolly, Ik ben 2,5 jaar geleden 45 kilo afgevallen doordat ik vanwege een suiker intolerantie gestopt ben met snoepen en ook maar meteen met koolhydraten. Verder gestart met min 5x per week 1 tot 1.5 uur zwemmen. Het gewicht heb ik redelijk kunnen houden, had mijn voedingswijze en het sporten de laatste 12 maanden wat verwaarloosd en ben nu weer 10 kilo bij. Nu ben ik echter weer sinds 6 weken gestart met sport en ‘alle’ koolhydraten weg en mijn gewicht gaat weer naar beneden. Ik heb in die tijd van afvallen nog nooit zoveel gegeten al voorheen, vis, groente, fruit, onbehandelde noten, geen moment honger gehad. Echter ieder lichaam is anders en eigenlijk moet ieder voor zich voelen wat goed is en wat niet goed is; goed is; als je je vitaal voelt, er stralend uitziet. Slecht is; als je moe bent en er dof en grijs uitziet. Nog iets mijn huid is niet gaan hangen, ik ben 46 jaar bijna 47 jaar en voel me goed zonder brood pastarijst aardappelen, mijn lichaam kunnen deze niet optimaal verwerken. Verder heb ik geen tekorten van iets, dat zie oppervlakkig aan je nagels haren huid. Groet, Magie
dolly
7 augustus 2010tja ik weet het niet meer… zou je niet gewoon normaal ontbijten… lunchen… ’s avonds warme maaltijd… tussendoor fruit?
Rox
5 augustus 2010ook smaakversterkers zijn slecht om er toxische stoffen in zitten en zitten gezondheidsrisico aan als je bijvoorbeeld koop. ik eet zelf spelt pasta om je suikerspiegel er nauwelijks er van om hoog gaat en spelt is gewoon beter te verbranden in lichaam dat niet als lichaamsvet word opgeslagen weetje wat met aardappels is het is hoog glycemische index waar door je suikerspiegel gaat stijgen dat je weer gauw honger heb maar je heb wel iets waar door je suikerspiegel kan verlagen met aardappels er bestaat ook de glycemische load dat wil zeggen een hoge glycemische index kan weer lage glycemische load hebben word gekeken hoe veel koolhydraten nodig is om je suikerspiegel te laten stijgen de glycemische load word onder de 10 is laag midden is tussen 11 en 19 en 19 meer is hoog en in glycemische load heb aardappels 100 gram staat op 11 a12 ongeveer maar je kan ook kokosvezel er bij nemen dat help ook palmpitolie verminderd vetopslag en verhoogd de stoffwisseling mensen de stofwisseling ziekte hebben gebruiken het ook en zelf gebruik ik MCT olie paar lepels voor sporten voor meer energie en voor een beter verbranding maar het is ook belangrijk om fruit te eten wat laag in de fructose ligt fructose is de suiker die alleen door de lever en de dikke darm kan daarom zeggen se fruit bij je ontbijt als het fruit hoog in de fructose is want die kan niet overal verwerkt worden en als er te veel fructose in je lichaam is en te veel word als lichaamsvet opgeslagen en rijst is trouwens heel hoog in de glycemische load. een zoete aardappel is weer laag glycemische index maar niet iedereen houd van die zoete aardappels. als er nog iets is hoor ik het wel hoop dat je hier wat aan heb
Rox
5 augustus 2010je kan quinoa eten als je van rijst houd dat heb glymische index van 35 en weinnig klydraten en minder cali
chanthal
5 augustus 2010Beste Roxanne, Dank je voor je uitleg, dat verklaard wel een hoop inderdaad. Nooit geweten dat je stofwisseling zo in de war raakt van de conserveringsmiddelen en andere toegevoegde middelen. Zelf persoonlijk houd ik erg van verse dingen, maar kom er gewoon we niet altijd aan toe en ik ben ook gewoon enorm gek op pasta’s. Het beste zou dus zijn…? Bijvoorbeeld he. 2 x per week iets met aardappel, met daarbij 1x per week vis, 2x per week rijst, 1x per week pasta en 1 x per week wat minder koolhydraten maar dan een eiwitrijke voeding? En ga je dan voor een vetarme vis zoals witvis/tonijn of een vette omega rijke vis als zalm, makreel, haring etc.? Dat van kokosolie en palmpitolie vind ik erg goeie tips. Want ik dacht dat alle plantaardige oliën geen kwaad konden. ik heb zelf een flesje kokosolie met kaneel thuis staan, maar ja gebruik het eigenlijk nooit in eten. De palmpit olie zal waarschijnlijk wat minder sterk van smaak zijn en is dus beter te hanteren, net zoals zonnebloemolie of pindaolie? Ik blijf het lastig vinden. Ik weet dat je pas na 3 maanden echt resultaat boekt, maar het zou wel prettig zijn als ik er al iets van kan merken. Aangezien ik juist rauwe paprika door mijn salades doe om de vet opname te beperken, groene thee drink etc.
Roxanne
4 augustus 2010Ik leer steeds meer over voeding en over trainen ik weet bijvolbeeld als je te veel zoetstoffen eet of te veel toevoegingen zoals smaakstoffen kleur stoffen consvermiddelen om langer houbaar en lekker te maken van deze stoffen die je niet nodig heb raak je stofwisseling in de war je wordt eerder dik van dan slanker van je moet comeneren met wat meer eiwitten en wat minder klydraten maar je heb se wel nodig want anders hou je niet vol en genoeg omega 3 zorg dat je af kan vallen en te veel rood vlees zorg voor dat je minder gaat afvallen kokesolie en pitpalmolie zijn de midde keten die zorgen voor dat op geslagen word in engerie en niet in vet en de meeste verzadige vetten zijn langeketen die slecht voor je zijn als je patat wil eten is belangrijk om met kokesolie palmolie te doen dan verlaagd de glymische waarde van je bloed dat je minder suikerspiegel gaat stijgen en dalen .
chanthal
4 augustus 2010Als ik het zo allemaal lees mag je dus juist complexe koolhydraten als je wat wilt afvallen. Ik zelf heb altijd erg veel behoefte aan complexe koolhydraten. Daar haal ik veel meer energie uit dan de enkelvoudige koolhydraten en heb ook veel minder snel een honger gevoel. Maar toch staat er bij veel dieeten dat je daar juist vanaf moet blijven. Dat je bijvoorbeeld juist veel eieren en eiwitrijk voedsel moet gaan eten en daar minder honger gevoel van krijgt. Of juist veel yoghurt en groente. Als ik zelf geen complexe koolhydraten eet krijg ik heel erg last van eetbuien en dan juist in iets waarvoor ik dan de hele week voor niets heb gelet op mijn eten. Het is alleen erg frustrerend, als je juist er bij gaat sporten (aquarobics) en op je eten let, niet te veel vet, niet te veel suikers, meer sla etc. dat je dan alsnog voor geen meter afvalt. Het gaat niet om veel kilo’s maar 5 – 6 kilo ongeveer, maar ze gaan er maar niet af. Ik ben nu al 2 maanden bezig en er veranderd gewoon niets. Moet je dan juist wel, of juist niet complexe koolhydraten eten? Of als een crash dieet een paar dagen helemaal niet?
don juan
28 juli 2010oja en gooi die weegschaal weg, of zet hem bij je ouders thuis dan moet je er in ieder geval heen lopen of fietsen , om je te kunnen wegen, de weegschaal is handig , maar niet als je er 10 keer per dag op gaat staan :s en zet je negatieve gedachtes om in positieve gedachtes, en wees happy, en wat de andere denken pech voor hun, je bent zoals je bent :) en alleen jij kan daar verandering in brengen, want je moet het allemaal zelf doen met volle moed. tjakkaaaaaaaa haha
don juan
28 juli 2010gewoon lekker groenten eten en dagelijks een stuk fruit, en dan elke dag vroeg opstaan zodat je lichaam alles sneller kan verbranden. lekker groene thee drinken en af en toe een lepeltje honing erin doen (dus niet 5 x op een dag) , minder zout tot je nemen (houdt vocht vast) en minder vetten , en elke dag genoeg water tot je nemen ( 1 liter is zat) , en dan lekker 2 a 3 keer in de week gaan zwemmen of fietsen of wandelen, (of anders?) zolang je maar beweegt ,en voor mensen die echt lui zijn koop een hond :-) dat scheelst echt 5 x uitlaten per dag maal 365 dagen per jaar ,en laat al die slechte eten links liggen , je weet het hé? alle kilo’s gingen via het mondje, en krijg je toch trek pak een appel en kauw elke hap 20x zodat je sneller vol zit, het duurt 20 minuten voordat je maag doorgeeft aan de hersens van he hallo je zit vol, dus mensen die heel snel iets opeten kunnen in 20 minuten een hele koelkast leeg eten haha, dus doe het maar eens kauw wat langer op je eten en je zal zien dat je na 20 minuten het gevoel heb dat je propvol zit ;-) zo ik ga lekker slapen, nou succes allemaal. p.s kom op en zorg dat je veranderd van een luie donder in een fitte donder :-) en jullie weten het hé je leeft maar 1 keer? enne let niet op alle schrijffouten want ik ben zo suf als een garnaal, en school was bepaald geen hobby van mij hèhè
Mirta
20 juli 2010Ik eet voor zolang ik me kan herinneren, gigantisch veel snoep en koek. Ik eet verder normaal. Dieet hoef ik niet te doen, ik ben slank en heb een figuur waar iedereen jaloers op is. Ik ben, sinds de overgang, 2 kg zwaarder dan toen ik 20 was. Ik ben 66. Toch maak ik me wel ongerust, want normaal is het niet. Ben altijd erg vermoeid, maar dat kan ook verklaard worden uit een zeer lage bloeddruk.
Heeft iemand hier wel eens van gehoord? Ik ben van plan suiker te minderen. Wat kan ik verwachten?
WW
20 juli 2010@Mirta: Naarmate je ouder wordt – en helemaal na de overgang – verandert de hormoonbalans in je lichaam. Je lichaam is dan eerder geneigd om vet op te slaan en je spiermassa gaat omlaag. Daarnaast delen alle cellen in je lichaam zich steeds langzamer als je ouder wordt en heeft je lichaam daarom minder energie per dag nodig om te functioneren. Als je wel evenveel blijft eten kom je dus iets aan. Iedereen krijgt hiermee te maken en er zijn helaas geen uitzonderingen. Mijn advies is niet om minder te gaan eten, maar om juist actiever te worden. Meer bewegen en activiteiten plannen met bijvoorbeeld familie houdt je geest en lichaam jong!
Rox
30 juni 2010Daarom en iedereen houd beetje zoet maar se verkopen ook chocolade zonder cacaomassa Cacaoboter of cacapoeder en zonder geraffineerde suikers alleen ongeraffineerde suiker en iedereen houd wel van beetje zoet in de yogard maar ahornsiroop word niet gymisch bewerkt en zitten ook geen toegevoegd suikers in en de de natuurlijk suikers zijn beter verdeeld heb gi van 54 en kwa limonade is appel diksap heel gezond zonder toegevoegdesuikers of e-nummers om langer houd baar te maken om het heel zoet is en dat je de rest met water bij doet het is heel duur maar je kan beter dure spullen in huis halen dan dat je steeds aan komt
Marlies
30 juni 2010Precies! We moeten gewoon weer leren wat het is om normaal en gezond te eten! Dat zijn we kwijt geraakt in deze tijden van overvloed. Ons lichaam is gebouwd op schaarste dus daarom slaan we alles op voor mindere tijden. Die dan vervolgens niet komen….. zo worden we dik. Alle dieten doen aan symptoombestrijding. Het is beter om de oorzaak aan te pakken.
Rox
30 juni 2010Ik heb niet sow op strenge dieten zoals eiwit dieet sonja bakker noem het maar op gewoon weten wat gezond is en wat schoon eten is want glymische index of load ken je zien welke klydraten je kan eten en welke niet en te veel zuivel want kaas en fetakaas zitten volop zout en word van volle melk room en karnemelk gemaakt kan je beter pindakaas nemen en je zelf uithongeren is nooit goed we eten mischien niet heel veel maar verkeerd want in de supermarkt word allelij toevoegingen gedaan zoals suiker e-nummers zoals kleurstof consvermiddelen smaakversterkers en de bio winkel maak veel minder gebruik daar van en zoals zoetstoffen en geraffineerde suikers zijn slecht se verstoren je stofwisseling en ongefinneerde suiker is gezonder om de vitamines nog in zitten je word niet sow dik dat iets meer verzadigd is maar meer dat gymische bewerkt word en dat ongemerkt transvetten in zitten
Marlies
30 juni 2010Wat een verwarring over gezonde voeding. Leer eerst eens normaal eten en laat je voedingspatroon doormeten.Je hebt voor je lichaam koolhydraten, eiwitten en vetten nodig en daarnaast nog vitamines en mineralen. Die krijg je alleen allemaal binnen als je gevarieerd eet en uit alle groepen wat. Een eiwitdieet is eenzijdig en heel ongezond. Eiwitrijke producten zijn altijd dierlijk en bevatten dus ook per definitie veel verzadigd vet. Als je dus de koolhydraten laat liggen en een eiwitdieet volgt (dr. Frank, low carb maat allemaal niet uit) slibben je aderen dicht. De sleutel is gewoon gezond en gevarieerd leren eten en genoeg bewegen. Dat doen de meeste mensen niet. Groetjes, Marlies
WW
30 juni 2010@Marlies: Je kunt ook prima een eiwitdieet volgen op basis van planten en vis. Dat je dus per definitie veel verzadigd vet binnen krijgt met zo’n dieet is daarom onzin en haalt de rest van je verhaal ook onderuit. Daarmee veroorzaak je zelf vooral verwarring.
Marlies
30 juni 2010Haha… welk dieet is dat dan? Ze gaan allemaal voor vlees, vis, eieren en zuivel. Ik blijf erbij dat je bij een eiwitdieet veel te veel verzadigd vet binnen krijgt en dat je dus het ene probleem (overgewicht) oplost met een andere (hoge bloeddruk en hartkwalen). De rest van mijn betoog haalt mijn verhaal zeker niet onderuit. Variatie blijft altijd nodig om gezond te blijven. Bovendien is afvallen met een eiwitdieet wel makkelijker, maar daarna? Op gewicht blijven moet dan ook nog maar lukken…. Je verdedigt duidelijk het eiwitdieet.
lee
23 november 2010sorry hoor hier thuis het bewijs = met low-carb dieet ;de kgs naar beneden , de bloed druk onder ontkolen en de insulinepillen de deur uit omdat de bloed suiker terug goed zit, niks meer kans op hart ziektes en zo verder – allemaal bla bla , je moet de boeken goed lezen en dan de levenshouding juist toepassen, niks afbreken wat je niet zelf uitgeprobeerd en bewezen hebt.
eli
29 mei 2013@WW: Het is jouw verhaal dat niet klopt. Als dietiste heb ik zo vaak te maken met mensen die al een tijdje een eiwitdieet volgen en een tekort hebben aan een hoop vitamines en met een beetje pech allerlei nierklachten krijgen. Alle dieeten die op één ding gericht zijn, zijn slecht voor je. En voedingsdeskundigen kunnen de problemen van dien oplossen terwijl dat echt onnodig is. en @Lee. Wat voor soort koolhydraten eet jij niet meer? Als het alleen ongezonde suikers zijn die je laat staan, ja dan behaal je goede resultaten. Ik zou oppassen met het schappen van volkorenproducten…
Paul
30 mei 2013Wat een gebrek aan nuance… Er bestaan goede en slechte koolhydraten… Goede en slechte vetten… Goede en slechte eiwitten… Er bestaan dierlijke koolhydraten, eiwitten én vetten. En er bestaan plantaardige koolhydraten, eiwitten én vetten… Eet gevarieerd en gematigd, en maak gezonde keuzes. Laat fabrieksrommel staan en eet zo natuurlijk mogelijk. Een eiwitrijk dieet kán perfect zijn… Een koolhydraatarm dieet kán perfect zijn… Je moet jezelf echter niet willen onthouden van álle koolhydraten en volledig volproppen met eiwitten. Eet wat je lichaam nodig heeft. Zie ook:
Dave
20 mei 2014@ Eli: Je beweer diëtiste te zijn en gebruikt de termen “dietiste” en “dieeten”… ‘Nough said. :P
Lida
8 juni 2010Oké Roxanne bedankt voor de tip.
Lida
8 juni 2010Hallo Roxanne. Waar haal je die spelt artikelen? of bak je dit zelf?
Roxanne
8 juni 2010Ik koop het in de natuurwinkel het is wel erg duur maar wel de moeite waard het heb wel hoog klydraten gehalte maar laag in onverzadige vetten spelt maak geen insuline aan waar je je makkelijker vet kan verbranden als je sport bijvolbeeld en als je toch afvalt als je tarwe eet is namelijk vocht wat je verliest spelt volkoren desem heb een glymische index van 35 maar met de spelt koekjes moetje wat verzichtig zijn om daar meer stropen in zitten die je suikerspiegel verhogen dat je meer insuline aan maakt dat je snel honger heb maar het is ook sow alles bestaat tegenwoordig in tarwe om het goedkoper is duss helemaal tarwe vrij is onmogelijk je heb spelt toast spelt brood en crackers en spelt pasta en speltafbakbrood en het heb ook allelij andere gezondheids voordelen is lichtverteerbaar maar vaak als je bij gewone bakker koop is wel goed koper maar dan is het mix van tarwe en spelt en dat noemen bakkers spelt brood niet bij niet bio broden maken se gebruikers van toegevoegde suikers en de natuurwinkel niet hoop dat je iets aan heb
Roxanne
24 mei 2010Zelf neem ik volkoren spelt desem en spelt knackerbrod met zaden en lijnzaad ik merk wel dat ik van knackerbrod spelt meer volraakt dan spelt gewone crackers mischien heb die toch wat hoge glymische index en neem zelfs spelt toastjes suikervrij en je heb ook spelt koekjes van speltmeel en speltstroop alleen enige nadeel is dat speltmeel en speltstroop je suikerspiegen te veel gaat pieken maar is inderdaad beter om minder insuline aan maakt
Marina
23 mei 2010Ben begonnen met koolhydraatarm dieet. Nog maar kort bezig maar mijn gewicht heeft een dalende tendens ingezet en ik voel me fit en het helemaal geen honger.Ik denk dat het tijdelijk best moet kunnen, want mijn lichaam (en dat van anderen met een gewichtsprobleem) wil anders geen vet verbranden. Maar bewegen helpt niet, want ik moet zo hard werken en veel doen, dat er naast wandelen en fietsen geen tijd meer overblijft. En dan gaat het gewicht nog niet naar beneden. Mensen die dat zeggen, hebben geen gewichtsprobleem. Als je van snoepen dik bent geworden, weet je waar het aan ligt, maar sommige mensen doen vreselijk hun best en hebben geeen resultaat. heel frusterend. Ik heb er voorlopig veel vertrouwen in dat dit een goede methode is om eerst af te vallen en dan later gedoseerd de goede koolhydraten toe te voegen.
WW
19 mei 2010@Hansie: Ik weet niet naar welke sportschool jij gaat, maar mijn sportschool zegt echt niet dat koolhydraten dik maken. Sterker nog, als je kracht wilt hebben om überhaupt iets te presteren in de sportschool, dan heb je koolhydraten juist hard nodig!
hansie
12 mei 2010In elke sportschool kun je lezen dat koolhydraten dik maken
de voedsel industrie heeft z;n vuile klauwen achter dieten door dit te ontkennen
Jane
12 juli 2012Hélemaal mee eens. Onze “president” Mc Govern heeft in de jaren 80 de Amerikaanse economie willen stimuleren door meer landbouw, vooral tarwe (was alleen voor het vee geschikt) en mais (veevoer) ook aan de voedsel industrie voor de mensheid te adviseren. Kijk you tube !! Dierlijke eiwitten en vetten is de enige juiste voeding voor de mens. Daar wij we miljoenen jaren mee groot geworden, zonder enige ziekte. Sinds SUIKER, TARWE en MAIS is de hele wereld obese aan het worden en ziek ziek ziek. Artsen geven medicijnen die je NIET beter maken maar zieker. Uitersten zijn dat ze gezonde lichaamsdelen wegsneden, omdat deze aangedaan zijn door ongezonde voeding. Maak je eigen keuze.
eli
29 mei 2013Niet alle koolhydraten zijn slecht! De Carbs uit fruit, groente en volkorenproducten zijn juist hartstikke gezond. Iedereen met een beetje gezond verstand snapt ook wel dat er een verschil is tussen cake en bruinbrood, een appel en cola etc. Al die diëten zijn bedoeld om hun dure supplementen te kopen. Is erg duur en niet lang vol te houden. Als je regelmatig beweegt en gezond eet, dan kun je op verjaardagen en zo, zelfs nog een lekkere punt taart eten zonder dat je meteen een kilo aankomt.
Christa
11 april 2010O, oh, mensen, we weten toch allemaal dat we beter een plan voor onszelf kunnen trekken waar we ons aan kunnen houden. Als een dieet voor jou haalbaar is en je wilt echt afvallen, echt, doe het dan op een manier waar jij je goed bij voelt. En uiteindelijk, als je alles gehad hebt en je bijvoorbeeld het Atkins dieet of het Dr. Frank dieet gaat volgen, zoals mijn man en ik, dan doe je dat toch wel,ongeacht al het commentaar en alle adviezen die je krijgt. Je doet het voor jezelf en je hebt jezelf er alleen mee als je het niet doet, niet een ander. Dit zijn zaken die een ander niet aangaan, slik altijd multivitamine erbij dan weet je dat je wel alles binnenkrijgt. En tuurlijk, een nieuwe leefwijze na dieet is zeker nodig. ’s ochtends lekker Yoghurt, ’s middags een salade of brood en ’s avonds lekker rijst of pasta. Nee, het is geen dieet wat je je hele leven doet, maar dit werkt voor ons. Wij zijn blij met ons dieet en met onszelf, allebei 1 kilo kwijt en voel me stuk gelukkiger al, want dik zijn, dat is ook niets!!!
sanne
31 maart 2010PETRA, JE ZEGT DAT JE GEEN AARDAPPELEN,RIJST, BROOD EET WAT BLIJFT ER DAN NOG OVER… WAT EET JE DAN WEL IK WEET HET NU OOK NIET MEER WANT IK DACHT DAT GEKOOKTE AARDAPPEL EN GROENTE, OF RIJST MET GROENTE JUIST GEZOND WAS EN NU BLIJKT DAT DUS WEER NIET IK VAL OOK NIX AF INDERDAAD. WAT MOET IK DAN ETEN?
lee
23 november 2010ga google zoek alles over atkins – dr frank – en andere low-carb diëten, koop je er een paar boeken over en lees ze volledig alle uitleg over bv dr Atkins dieet – dan begrijp je dat het wel echt gezond is en ook wat je wel kunt eten — alle negatieve dingen hier i.v.m low-carb levenshouding is waarschijnlijk omdat deze personen de totale uitleg en de goede bloedresultaten niet mee gekregen of uitgeprobeerd hebben, na ongeveer drie a vijf dagen enkele nevenverschijnselen omdat je lichaam moet wennen aan deze manier van eten gaat men zich beter, fitter en niet hongerig voelen, maar zeker 4 a 5 keren per dag iets eten, veel luxes en laat ze maar janken over dat je wel veel koolhydraten nodig hebt = is een zeer goede manier om diabeet type 2 te ontwikkelen, het zal misschien nog wel enkele jaren duren alvorens de meerderheid hiervan op de hoogte gaat zijn, in Amerika begint het tij stilaan te keren, daar mag onder andere geen reclame niet meer genaak worden voor cornflakes en zo op uren dat kinderen kunnen kijken / deze zitten ook propvol koolhydraten – dag K dieet.
isa
3 december 2010Dit is ook een reactie voor Lee (zie onder dit berichtje). Vroeger was ik ook erg tegen koolhydraten en ik eet nog steeds weinig brood, rijst en dergelijke maar mijn ontbijt nu bestaat uit een eigen gesorteerde muesli met gedroogd fruit, quinoa, haver, tarwekiemen en rogge plus sesam- en lijnzaad met wat zeezout èn een eetlepel lijnzaadolie in combi met yoghurt. Een echte booster om de dag mee te beginnen!. Het is belangrijk te kiezen wat bij je past. Ik ga voor vezels. Als er geen vezels in voeding zitten dan neem ik het liever niet (behalve dan een beetje, liefst vette vis). Misschien een handige manier om te selecteren? Ik ben tegen Atkins omdat als je nauwelijks tot geen koolhydraten in het lichaam hebt om te verbranden en het vet is moeilijker af te breken tot glucose dan gaat het lichaam de ‘overbodige’ eiwitten verbranden en de stoffen die na verbranding vrijkomen zijn een aanslag op je nieren. Het vraagt dan een energie van het lichaam wat je graag voor actief denken en bewegen wilt gebruiken. het maakt je dus eigenlijk slomer dan je wilt zijn. Je kunt het misschien een tijdje doen om een start te hebben in de afvalrace maar om je lichaam echt dàt te bieden wat het nodig heeft voor volledig functioneren dan zou ik toch de complexe koolhydraten toevoegen aan het dagelijkse menu om genoeg voedingsstof te hebben wat direct verbrand kan worden. Ik wil geen prediker zijn alleen een kleine nuance aanbrengen in een manier van ‘gezond’ denken. Succes allemaal!
san
25 maart 2010ik hoorde van iemand dat je ook geen fruit mocht eten, nu ik dit gelezen heb, kan het dus helemaal geen kwaad! Ik ga weer aan de kiwi. En laat de koekjes en taart staan.
Piet
26 september 2009Goede duidelijke uitleg over de verschillende soorten koolhydraten. Maar uit de reacties blijkt dat velen toch niet zon goed onderscheid kunnen maken tussen de verschillende soorten. Misschien helpt dit: alle bewerkte soorten suikers zijn niet goed. Deze zitten in sausen, koeken, gebak, etc. Als je dit laat staan, hou je de goede soorten over. Koolhydraten zorgen ervoor dat je spiermassa behoudt en spiermassa verbrandt vet. Samen met bewegen (stukje wandelen, fietsen, traplopen) zorgt ervoor dat je afvalt. Misschien niet zo snel als je zou willen, maar wat er af is blijft eraf.
mini
28 augustus 2009ga op speltbrood over of nog beter speltdesem. Spelt geeft namelijk geen insulinepiek wat toch tarwe en ander soort graan wel doet. Spelt is ook zeer geschikt voor mensen met suikerziekte. Spelt is zeker geschikt voor een koolhydraatarm dieet omdat het de bloedsuikerspiegel bijna met rust laat.
Magda
5 augustus 2009jammer dat hier geen link staat naar een dieet
Astrid
30 juli 2009Zelf volg ik het Paleo-Dieet (low carb-principe) en ik heb me na de ontwenningsfase nog nooit zo helder en geweldig gevoeld. Ik ben echt afgekickt van die rotsuikers. Nu kan ik voorzichtig weer wat gaan opbouwen met de juiste koolhydraten in beperkte mate. Het moet ook echt een levenswijze worden (wat natuurlijk voor alle diëten geldt). Wel is een goede voorbereiding van je menu erg belangrijk. Wij zijn zo gewend een maaltijd propvol koolhydraten voor te zetten dat je een beetje inventief moet zijn. En laat nou erg slecht in plannen zijn. :? Dat vind ik het enige nadeel van een low-carb-dieet.
dopey
26 juli 2009kijk eens op NewNRGY.nl
Silvia
1 mei 2012Prijzig, hoor!
Ric
19 juli 2009Jammer. Als je echt veel overgewicht hebt is het zo wie zo heel moeilijk om te voldoen aan alles wat hier wordt aangeraden als advies. Velen die niet kunnen bewegen of niet goed kunnen bewegen, en die hun consumptie zo veel mogelijk omlaag brengen maar nou juist dat bewegen niet genoeg kunnen, die dus door wat ze dan nog wel eten, niet kunnen bereiken dat ze afvallen. B.v. Een hartfalen patiënt met chronische kortademigheid. Wil b.v. Het Atkins dieet volgen. Zijn specialist is daar niet voor. Maar de patiënt weet dat hij op die wijze wel kan afvallen. Wat moet hij dan, aan zijn gewicht blijven of zelfs nog toenemen. Of eigenwijs zijn en het dieet volgen met als resultaat gewichtsverlies. Op de oude wijze zal het ook niet lang goed gaan en mogelijkerwijs met en na het dieet zal het beter gaan. In ieder zal hij zijn overgewicht voor een groot gedeelte kwijt zijn. Weet iemand een andere methode, als je bedenkt dat het bewegen niet lukt vanuit de bestaande situatie. Wie heeft er ideeën? Gr. Ric
Elise van Veen
24 november 2010Je kan het dieet van Yvonne Lemmers volgen grip op koolhydraten zij is diëtiste. Je mag een maal per dag wat koolhydraten eten. Ik heb al alle diëten gedaan die er zijn maar dit is top.
willyam
9 juli 2009Ja, nu weet ik het ook niet meer, mijn diëtiste heeft juist gezegd, veel rijst en dan zilvervliesrijst, alle pasta’s volkoren, wat is het nou??? Gr. Willyam :?
Nathan
29 juni 2009Even tussendoor. In jouw artikel worden slechte koolhydraten als brood, rijst, aardappelen en pasta’s benoemd als complexe en aan te raden koolhydraten. Dit is onjuist. Dit zijn slechte koolhydraten met een glycemische index van hoger dan 50. Dat houdt in dat deze koolhydraten bij opname in het lichaam een sterke verhoging in het glucosegehalte in het bloed veroorzaken, tenzij je de goede variant ervan eet. Brood = volkorenbrood, rijst = zilvervliesrijst, pasta = volkorenpasta’s en aardappelen zijn altijd slecht. Groet.
Paul
30 juni 2009Het gaat niet uitsluitend om hoe snel koolhydraten worden opgenomen, maar ook om hoeveel koolhydraten worden opgenomen. Bovendien is er een wezenlijk verschil tussen beetgaar gekookte bataten en aardappelpuree. En eveneens bestaan er wezenlijke verschillen tussen volkorenpasta enerzijds en witte bloempasta anderzijds… En tussen witte uitgeklede rijstkorrels enerzijds en zilvervliesrijst anderzijds. Kijk maar eens naar de glycemische lading en glycemische impact van deze voedingsmiddelen… Glycemische index zegt niet alles…
Grimpie
8 juni 2009Deze site verteld toch een duidelijk verhaal? Kom op we weten allemaal dat bewegen helpt slanker te worden, samen met een gezonde voeding!
Michel
19 mei 2009accepteer je lichaam zoals het is en eet wat je zelf verantwoord vindt. iedereen is anders. beweeg met regelmaat, drie keer per week een half uur en vermijd suikers. eet daarnaast gevarïeerd en geniet.
Tommy
14 mei 2009Weinig khy eten een bepaalde periode kan geen kwaad. Sport zelf erg veel (6 keer per week, zowel krachttraining en cardio) en let erg goed op m’n voeding. Af en toe vind ik het nodig om wat af te vallen (in vet% natuurlijk)en dan volg ik een aangepast ketodieet. Door de week eet ik bijna geen khy (alleen uit groenten) en voor de rest ongeveer 60% van m’n energie uit vetten en 40% uit eiwitten.Ook zorg ik dat ik ongeveer 500kcals onder onderhoud zit. Omddat het lichaam geen khy binnen krijgt, leer je je lichaam aan om vet als primaire energiebron te gebruiken ipv khy. Je lichaam zal dus naast de vele vetten die het binnen krijgt ook je lichaamseigen vet gaan verbruiken omdat je onder onderhoud eet. Omdat je je lichaam hebt aangeleerd vet te gebruiken en omdat je eiwitinname hoog is (ongeveer 2.2gr per kg. vetvrije massa), verbrand je dus minimaal spierweefsel en maximaal vet. In het weekend doe je dan een refeed. Je eet in ongeveer 28 uur (van vrijdagavond tot zaterdagnacht) 10 gr. khy per kg. vetvrije massa om je spierglycogeen aan te vullen. Zo staat je lichaam weer klaar om de hele week te sporten. Voor mij een methode om maximaal af te vallen in vet%
Ikke
19 maart 2009Mensen begin nou niet aan die diëten! Je valt er wel van af, maar het is helemaal niet goed voor je. Als je deze site nou een beetje doorleest weet je wat je te doen staat. Gewoon gezond eten en sporten!!
Hava
17 maart 2009dankuwel allemaal
lisa
1 maart 2009Onzettend duidelijk artikel. Bedankt! Ik eet bij het avondeten soms wel 400 gram aardappelen en 300-400 gram groente. ( nl anders snle weer trek en zo voorkom ik dat ik snacks ga eten). Kan je hier dan ook dik van worden (nl minder beweging in de avond) of maakt het niet zoveel uit omdat je eigen lichaam ook veel meer energie nodig heeft om het af te breken. Zou graag antwoord lezen.
Grtjs,lisa
DINIE
20 februari 2009Help ik weeg 90 kg, heb ook heupproblemen, dit is daardoor samen op gegaan omdat ik minder actief werd, door die heup waar ik nu bij specialist ben. dus dit is / was het kip of het ei. Maar kortom ik wil en moet afvallen. geef mij een goede greep die werkt, en houdbaar is, NIET VOOR KORTE TIJD.
s jarbandhan
14 februari 2009ja inderdaad ik begrijp er geen ene r##t meer van welke nou goed is. pfffffff o my god wat is het nou???
Roel L.
17 januari 2009Beste Tonia, Zoveel mogelijk koolhydraten schrappen in je voedingspatroon is alles behalve de juiste methode. Hij kan dan ogenschijnlijk de meest effectieve en snelste methode zijn, gezond is het allerminst. Elk persoon heeft dagelijks een minimale hoeveelheid koolhydraten nodig om goed te kunnen functioneren. Zonder die hoeveelheid krijg je gegarandeerd te maken met klachten als vermoeidheid, verminderde concentratie e.d. Daarnaast zal het lichaam zoeken naar alternatieve energiebronnen. Dat is enerzijds de vetreserve en anderzijds eiwit. En dat eiwit is afkomstig uit.. juist ja.. de spieren. Je verliest spiermassa (en dus je figuur) bij gebrek aan koolhydraten. Daarnaast denk ik dat dit soort diëten voor velen dezelfde uitwerking hebben als de vele crashdiëten die er zijn: Ze zijn snel en effectief, maar hebben een korte houdbaarheidsdatum. Veel mensen vervallen in hun oude gewoontes en kommen dubbel zo hard aan na de verlaagde stofwisseling. Mijn optiek: Meer bewegen! Beweeg je meer dan hoef je ook minder te laten in je voeding. Beweeg je meer, en let je daarnaast ook nog met een gezond verstand op je voeding (dus vooral niet teveel zoete producten en vette snacks) dan val je op verstandige manier af, behoud je je figuur en zal het een deel worden van je leefwijze! En dat heeft een lange houdbaarheidsdatum! :wink:
vera
23 oktober 2008hallo ik loop bij de acupunctuur die zei dat ik geen koolhydraten moest eten dit vanwege de jeuk maar ik wil niet afvallen ik weeg 54 kilo dat is al te weinig. wat kan ik eten om wel op gewicht te blijven liefs iets aan te komen. maar zonder koolhydraten.
lisa
23 november 2010Beste Vera, Koolhydraten komen in bijna alle voedingsmiddelen voor, dus zou het heel moeilijk voor je worden om totaal geen koolhydraten meer te eten. Bovendien zou je dat niet volhouden, want om te bewegen en energie te vergaren voor je lichaam, heb je koolhydraten nodig. Ik adviseer je langs te gaan bij je huisarts en je allergie voor koolhydraten te bespreken. Wellicht zal hij een allergie test laten uitvoeren, waaruit kan blijken dat je niet voor de groep koolhydraten allergisch bent, maar voor een enkele voedingsstof.
Tonia
11 september 2008Het is in ieder geval een hele simpele uitleg voor mensen die helemaal geen zin hebben in allerlei wetenschappelijk onderbouwde ellenlange artikelen. Duidelijk is gewoon dat als je koolhydraten zoveel mogelijk schrapt uit je dagmenu je sneller en zonder honger afvalt. Doordat bij de complexe koolhydraten veel energie gebruikt wordt zijn dat de zogenaamde koolhydraten die je van sommige producten af mag trekken tot je de netto koolhydraten over zou houden die je wel moet tellen voor een koolhydraatarm product. Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten die de netto koolhydraten vermelden op hun producten. Voor veel meer uitleg over een koolhydraatarm dieet kan je eens op mijn website kijken. Gr. Tonia — Low Carb Club de Weegschaal
isa
3 december 2010Jammer dat er geen verandering in ‘life style’ wordt bedacht via deze Low Carb Club website. Er wordt veel besproken vooral in het onderhouden van bepaalde eetgewoonten die als je niet oplet gemakkelijk herleiden tot de eetgewoonten die je net niet wilt. Anders gezegd; het ‘vervangen’ heeft in mijn ogen geen verandering tot gevolg en dit laatste is naar mijn idee een startpunt waarmee je uiteindelijk meer kans hebt om een blijvend slank resultaat kunt boeken.
Anna
30 augustus 2008Hee, thanks voor de heldere uitleg. Nu voel ik me een stuk gemotiveerder om gezond te leven. :D
elly
28 mei 2008Hoi. Ik had al begrepen dat brood goed voor je is en fruit ook. Maar wat ik ook heb gehoord is dat pasta’s niet goed voor je zijn en rijst, of moet je daarvan volkoren nemen? Ik doe er altijd groente in en rode saus. Ik doe geen dieet, maar van Sonja Bakker mag je bijvoorbeeld geen pasta’s. Ik ben er gek op en eet het 1x per week soms 2x. Volkoren of geen pasta. En ook geen rijst of zilvervliesrijst?
eli
29 mei 2013Hoi Elly, Volkoren pasta en zilvervliesrijst zijn dan wel weer goed voor je. Daar zitten complexe koolhydraten in. Witte rijst en pasta zou ik laten staan als je wil afvallen want daar zitten ook minder vezels in. Koolhydraten zijn erg belangrijk voor je lichaam. Ze leveren energie en komen voor in de voedselgroepen die het hele vitamine B complex bevatten, die weer belangrijk zijn bij het afvallen want deze vitamines zorgen ervoor dat je lichaam meer zuurstof opneemt. Dat maakt diëten zoals Atkins op de lange termijn erg ongezond. Succes!
Sander
2 april 2008Zou het (zoals ik het hier lees ) dan mogelijk zijn om volkorenbrood met Atkins te mixen waardoor een flinke boterham met rosbief wel weer goed voor je is… en je dus toch nog wat vezels binnenkrijgt? Een ons rosbief (0 koolhydraten) op volkorenbroodje (complexe koolhydraten en vezels)… = goed of niet?
Jidi
13 maart 2008Wat een super uitleg over de koolhydraten. Eindelijk wat meer duidelijkheid! Bedankt, groetjes van een afvallende Jidi! :D
Silvia
5 september 2007Na het sporten, moet je juist veel koolhydraten eten, bijvoorbeeld een banaan of een plakje peperkoek. Je koolhydraatgehalte is dan namelijk heel laag en je moet deze weer zo snel mogelijk aanvallen, anders kunnen vormen van vermoeidheid en slechte prestaties etc opspelen. Ook als je probeert af te vallen moet je dit doen.
petra
3 september 2007ik ben vanaf okt. 2006 aan het atkins dieet, dus dit houd in bijna geen koolhydraten voor mij; geen brood, rijst, pasta, aardappelen e.d.
Ik voel me geweldig en ben 26 kilo afgevallen. Kan het kwaad dit levenslang te blijven doen?
isa
23 november 2010Je solliciteert naar een probleem rond hart en vaatziekten als je teveel eiwitten en vetten blijft consumeren en complexe koolhydraten en vezels grotendeels uitsluit. Ik zou eiwitstapeling eens gaan ‘googelen’ als ik jou was.
lisa
26 januari 2011Wat eet je dan? Als ik vragen mag voorbeelden…
nathali
28 juni 2011Nee joh dat kan geen kwaad duh ik ben 55 en ik doe dat ook al me hele leven al!
Inge
26 september 2011Hallo Petra, Hoelang heb je er over gedaan om 26 kilo af te vallen?
eli
29 mei 2013Hoi Petra, Op de korte termijn werkt Atkins heel goed. Ik heb het zelf ook een tijdje gedaan. Maar op de lange termijn ontstaat er een tekort aan vezels (die helpen bij afvallen) en vitamine B-complex (helpt ook bij afvallen). Wat Isa schrijft is ook waar. teveel vetten en eiwitten zijn ook niet gezond voor hart, bloedvaten en nieren. Als je een dieet wil volgen om af te vallen zoek het een en ander op over “Sanoma Dieet”. Lijkt op het mediterraans dieet en je mag zelfs een glas wijn op zijn tijd! Ik ben in één maand 5 kilo afgevallen.
Ik Weet Het
26 augustus 2007Dit is de enige juiste informatie over koolhydraten! ;)
jenny
25 augustus 2007Overal staat er wat anders over koolhydraten ik weet niet meer wat goed is en wat niet goed is.