Koorts bij baby’s en jonge kinderen – 8 tips & adviezen

Family & Friends · Door Ilse

Als een baby  of jong kind hoge koorts heeft, maak je je logischerwijs zorgen. Zeer jonge kinderen kunnen immers nog niet (goed) praten, dus je weet nooit exact wat er speelt. Daarom hierbij 8 tips en adviezen als je baby, dreumes, peuter of kleuter koorts heeft…

1. Direct de temperatuur opnemen bij baby’s met koorts

Als je baby of kindje warm aanvoelt, dien je allereerst de lichaamstemperatuur te meten. Een anale meting is het betrouwbaarst; een oor-thermometer is een prima tweede keus…

  • 36,0 graden tot 37,5 °C = normale lichaamstemperatuur
  • 37,6 graden tot 38,0 °C = verhoging
  • 38,1 graden tot 40,0 °C = koorts
  • 40,1 graden tot 42,0 °C = hoge koorts
  • 42,1 graden tot 43,0 °C = potentieel dodelijke koorts of hyperthermie

Bij baby’s en kinderen jonger dan 3 maanden wordt een lichaamstemperatuur van boven de 38 °C doorgaans als potentieel gevaarlijk gezien.

2. Als een baby koorts heeft, let dan op drinken & uitdrogen

Het belangrijkste directe risico van koorts bij baby’s en jonge kinderen is uitdroging. Wees dus alert op de vocht-inname en vocht-uitscheiding…

  • Zorg ervoor dat je koortsige baby of kind voldoende drinkt.
  • Geef kleine beetjes water tegelijkertijd.
  • Als je kind helemaal niet wil drinken, gebruik dan in overleg met je huisarts een rehydratiemiddel.

Kook water eerst om eventuele bacteriën en virussen te doden en koel het daarna af.

3. Gaat de koorts bij je baby gepaard met overgeven & diarree?

Bij overgeven en waterige diarree is uitdroging extra aannemelijk. Wees dus alert als je baby met koorts veel spuugt of waterig ontlast. Kinderen onder de 2 jaar zijn erg gevoelig voor diarree en overgeven, vooral in combinatie met koorts.

Controleer herhaaldelijk op natte luiers en droge lippen en mond als je kindje koorts heeft en overgeeft of last heeft van diarree.

4. Virusinfectie uitzieken om koorts bij baby’s te genezen

Koorts bij baby’s wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Baby’s en jonge kinderen zijn namelijk erg gevoelig voor virussen, omdat ze niet of nauwelijks resistentie hebben opgebouwd (onderontwikkelde weerstand). Hierdoor lopen ze relatief gemakkelijk een verkoudheid of griep op. Als een baby of kind koorts heeft door griep of verkoudheid, is uitzieken de beste remedie.

Bij een verstopte neus en benauwdheid kunnen speciale neusdruppels voor baby’s dienstdoen.

5. Pas op met koortsstuipen bij koortsige baby’s & kinderen

Koortsstuipen ofwel koortsconvulsies komen met name voor bij kinderen tot 5 jaar met hoge koorts. Vaak ontstaan plotselinge, heftige stuiptrekkingen in armpjes en/of beentjes en stokt de ademhaling eventjes. In principe is een koortsstuip niet gevaarlijk, maar het is wel beangstigend. Het is vooral heel belangrijk dat je kind zich niet kan verwonden of verslikken tijdens een koortsstuip. Leg je kind daarom bij voorkeur op de zij.

Bel voor de zekerheid altijd even je huisarts als zich een koortsstuip heeft voorgedaan. Als een koortsstuip langer dan 5 minuten aanhoudt,  wordt doorgaans een zetpil met Diazepam toegediend.

6. Baby’s en jonge kinderen met koorts niet te warm inpakken

Het is niet ongewoon dat baby’s met (hoge) koorts rillen. Sommige ouders hebben de neiging om bij koortsrillingen de kamertemperatuur flink op te voeren, maar dat is niet goed. Het is bij koorts namelijk erg belangrijk dat overtollige (lichaams)warmte optimaal kan worden afgevoerd. Pak je koortsige kind bovendien niet te warm in met dikke, strakke kleertjes en dekentjes, want hierdoor kan warmtestuwing ontstaan.

Verschoon het beddengoed regelmatig. Een baby met koorts zweet namelijk veel. Neem bij voorkeur dunne, losse kleertjes en gebruik alleen een extra dekentje als er sprake is van kou.

7. Huisarts bellen bij koorts onder baby’s & jonge kinderen?

Als ouder zijnde kun je het beste inschatten wanneer je kind zich echt niet goed voelt (alertheid, sufheid e.a.). Het is dan ook aan jezelf om je huisarts of de huisartsenpost te bellen. Over het algemeen geldt dat je je huisarts moet bellen bij:

  • Pasgeboren baby’s met verhoging of koorts
  • Kindjes jonger dan 3 maanden met koorts
  • Een lichaamstemperatuur die hoger is dan 39 à 40 graden
  • Koorts die langer dan 3 dagen aanhoudt
  • Een kind dat niet wil drinken
  • Onbekende oorzaak van koorts
  • Koortsstuipen
  • Opnieuw koorts na een koortsvrije periode
  • Verontrustende mentale of fysieke verschijnselen

Let op: er zijn Centrale Huisartsenposten (CHP) waar je niet welkom bent met kinderen of baby’s die koorts hebben onder de 42,7 graden. Als ongeruste ouder mag je in dat geval best voor je kind opkomen en aandringen op hulp.

8. Medicijnen (koortsremmers) voor baby’s & jonge kinderen met koorts

Paracetamol is een prima koortsremmer. Gebruik voor jonge kinderen altijd de kindervariant en kinderdosering gebaseerd op leeftijd en lichaamsgewicht. Baby’s onder de 3 maanden mogen in principe geen paracetamol en bij uitzondering altijd in overleg met je huisarts.

Als er sprake is van een bacteriële infectie, wordt er meestal een antibioticakuur voorgeschreven.

18 comments


  • Suzy Carron

    18 januari 2021

    Ik heb via de radio gehoord van een wetenschappelijke onderzoeker. Dat koorts 40 graden voor jongens een gevaar zou zijn. Omdat er dan later kans is op een verhoogde onvruchtbaarheid? Klopt dat?

  • Hitched

    29 november 2020

    Hoe hoog? De lichaamstemperatuur gaat tegen de avond altijd iets omhoog, ook bij kinderen met koorts. Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden. Dat kan geen kwaad. De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden. De hoogte van de koorts zegt op zich weinig over de ernst van de ziekte. Blijf op andere verschijnselen letten om in te schatten of uw kind erg ziek is. U hoeft dus niet telkens te meten.

  • Sita

    21 februari 2018

    M’n jongste van anderhalf heeft verhoging al twee dagen van 39,4 en nu de derde dag nog steeds warm moet ik dan de huisarts bellen? Hij drinkt wel goed maar t zakt niet weg en hij bibbert en veel zweten bezorgde moeder.

    • Paul

      21 februari 2018

      Mijn dochtertje van een jaar en tweeënhalve maand had de afgelopen 3 dagen boven de 40 graden koorts. Een enorm heftige griep te pakken, met alles erop en eraan. Van het weekend de huisartsenpost gebeld omdat de koorts (ondanks kinderparacetamol, waarvan ik geen fan ben en hetgeen ik gelukkig nog niet eerder had hoeven gebruiken) niet wilde zakken. Bij de huisartsenpost vertelden ze me –na een uurtje in de wacht– dat het vooral belangrijk is dat er wordt gedronken en dat luiers nat blijven. Na het weekend toch ook langs de huisarts gegaan omdat ze steeds suffer werd. Exact hetzelfde verhaal: als er maar wat vocht binnen blijft. Ik beweer GEENSZINS dat dit advies in alle gevallen geldt; ik geef enkel aan wat ik in de individuele situatie van mijn dochter te horen kreeg. Gisteravond nog flink koorts; inmiddels zit ze naast me te spelen terwijl ik dit berichtje type. Mocht je uit zijn op uitsluitsel c.q. zekerheid, neem dan ALTIJD contact op met de huisarts. Heel veel sterkte en beterschap met de kleine; echt vreselijk als die kleintjes ziek zijn!

  • kina

    28 december 2016

    Heb een tweeling jongetje en meisje. Jongetje heb ik me koorts gemeten 38,7. En meisje ook 38,7. Maak me best wel zorgen… Wat kan ik het beste doen zodat de koorts weggaat? Help!

    • kina

      28 december 2016

      Tweeling zijn 10 maand oud.

  • dimitry

    4 maart 2016

    Hey. mijn dochtertje van 2,7 maand is al 2 dagen ziek. Om 1 uur ’s nachts begon ze warmer te worden dan had ze 38 graden. Nu om 4uur liep het op tot 40,1. Heb Perdolan toegediend op haar gewicht zo een 4 milliliter. Moet ik naar spoed of nog even wachten daarmee. Grtjs

    • Elize

      10 maart 2016

      Hoi, Het lijkt mij het verstandigste om met haar naar de huisarts toe te gaan. Onder de 3 maand mag je ze nog geen medicijnen geven. Ik hoop dat het inmiddels beter met haar gaat. Groetjes, Elize

  • michelle

    23 april 2015

    Vraagje wat kan ik het beste doen bij een kind met koorts van 18 maanden oud… ze heeft al 2 dagen koorts van 39,5 graden Celsius en de lichaamstemperatuur wil maar niet zakken. We zijn bij de huisarts geweest en die wil tot de derde dag wachten. M’n dochtertje heeft best veel pijn, zetpillen willen niet helpen. Ik als moeder maak me veel zorgen!

    • Paul

      23 april 2015

      Wat voor zetpillen heb je geprobeerd? Een koortsremmende pijnstiller zou normaliter namelijk moeten aanslaan. Heeft je huisarts hieromtrent geen advies gegeven?

  • ruth

    11 december 2014

    Baby 4 maandjes 39 graden koorts.

  • bianca

    29 augustus 2014

    mijn dochtertje van 11 maanden heeft vorig week zwaar gehoest en nu wordt ze al sinds 3 dagen warm. Ze eet wel, maar slaapt veel. Ze heeft ook veel snot.

  • nathalie

    23 juni 2014

    Mijn zoontje van 1 jaar heeft al 9 a 10 dagen koorts die soms oploopt tot 40,3. ’s Nachts wordt hij steeds wakker en heeft hij meestal 40 graden en dan geef ik een Perdolan zetpil. Ik dek hem niet onder als hij koorts heeft ’s nachts. Ik ben al naar de spoed geweest en ze hebben daar zijn bloed genomen en urine getest, maar niets gevonden. Toen hebben ze me dan naar huis laten gaan met hem. Ik begin me toch serieus ongerust te maken. Ik ben helemaal vermoeid en hij weent veel en eet weinig, wat ik erg ontmoedigend vind.

  • inge deckers

    16 april 2014

    Hey mijn zoontje word juist wakker met 39,6 koorts is dit normaal hij heeft heel de dag leuk gespeeld nix gemerkt

    • Vera

      22 februari 2018

      Bij ons op school –Instituut Schreuder– zeggen ze juist dat soms een beetje koorts erbij hoort omdat je met zoveel jonge kinderen zit die elkaar zo gemakkelijk aansteken. Ouders zijn gewoon ook heel bezorgd natuurlijk dus ik snap het wel.

    • Paul

      23 februari 2018

      Dat koorts “erbij hoort” zegt niet zo veel… Koorts hoort inderdaad bij ontstekingen en infecties, maar dat wil niet zeggen dat een ontsteking of infectie niet gevaarlijk is. Een relatief onschuldige verkoudheid kan gepaard gaan met verhoging en een relatief onschuldige groep kan gepaard gaan met koorts. Maar een fikse influenza kan –afhankelijk van het exacte beloop– best wel gevaarlijk zijn voor jonge kindjes. Voornamelijk als ze ook nog eens veel spugen, veel zweten en nauwelijks drinken. Bovendien kan er in geval van koorts ook sprake zijn van een risicovollere ontsteking of infectie die niets te maken heeft met een verkoudheidsvirus of griepvirus. Wat dat betreft lijkt het me vooral raadzaam om je moederinstinct c.q. vaderinstinct te volgen en in geval van bezorgdheid even contact op te nemen met je huisarts (of ’s weekends met de huisartsenpost).

  • louis staals

    6 mei 2013

    Wij zitten met onze zoon in Tanzania, op bezoek bij oma. Onze zoon Louis heeft sinds gisteren verhoging/koorts. De hoogst gemeten temperatuur was 39,2 en hij is verder niet echt ziek, maar voor de zekerheid hebben we hem op malaria laten testen. Vooralsnog geen malaria, maar de faciliteiten in het hospitaal waren niet optimaal. We hebben hem paracetamol 120 mag gegeven met een zetpil en zojuist was de laatste meting 36.5. Heel blij, maar mijn vraag: moeten we ons toch zorgen maken? Graag uw advies. B.v.d. en een hartelijke groet. Louis Staals Sr.

    • Emmie

      9 juli 2013

      Hier vandaag ook eentje met koorts. Daarnet rond 00.30 uur had ze 39 graden koorts. Ze heeft al enkele dagen last van koorts meestal rond de 38. 39 is het hoogste tot nu toe. Vanmorgen al naar het ziekenhuis geweest op controle, de dokter zei me dat ik me geen zorgen moest maken zolang de temperatuur naar beneden gaat na het geven van medicatie (in mijn geval paracetamol in siroop). Indien de temperatuur echter boven 38,5 graden blijft, moet ze opgenomen worden. Ik zou u dus willen aanraden, mocht het nog eens voorvallen aangezien uw bericht van begin mei is, om medicatie toe te dienen en u pas zorgen te maken als de koorts na het geven van medicatie boven de 38,5 graden blijft en als de koorts meerdere dagen aanhoudt. Mijn dochter zit aan dag 3 en zou een buikgriepje hebben. We zullen zien of de medicatie die ik meegekregen heb werkt (is soms echt frustrerend en verontrustend).

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.