Kortademig: 7 tips bij benauwdheid & zuurstoftekort

Health · Door Ilse

bed-vrouw-slapen-moe

kortademigKortademigheid ofwel ademnood komt veel voor. Het voelt alsof je te weinig zuurstof binnenkrijgt. Vaak ontstaat kortademigheid door (zware) lichamelijke inspanning. Het lichaam verbruikt dan relatief veel zuurstof, waardoor de longen de zuurstoftoevoer niet kunnen bijbenen. Wanneer de hartspier niet voldoende zuurstof aangereikt krijgt door de longen, ontstaat een kortademig gevoel bestaande uit ademnood, benauwdheid en/of zuurstoftekort. Kortademigheid is een beperkend en beangstigend fenomeen; daarom hierbij 7 tips om kortademigheid / ademnood tegen te gaan…

1. Longen trainen

Kortademigheid door lichamelijke inspanning is een natuurlijk fenomeen. Je kunt deze vorm van ademnood tegengaan door je spieren minder intensief te gebruiken. Door je lichaam juist te trainen, wordt je longcapaciteit groter en je conditie beter, waardoor je meer inspanning kunt leveren zonder last te krijgen van kortademigheid. Kortom: ofwel gas terugnemen, ofwel constructief trainen, maar niet onbezonnen tekeergaan en meer vergen van je lichaam dan het aankan.

2. IJzer innemen

IJzer is een onmisbaar component van hemoglobine. Hemoglobine bevindt zich in de rode bloedlichaampjes en is verantwoordelijk voor het transport van zuurstof doorn het lichaam. Als je te weinig ijzer binnenkrijgt via je voeding, dan kun je dus last krijgen van een kortademig gevoel. Als je regelmatig last hebt van ademnood en/of benauwdheid, dan is het dus de moeite waard om eens een ijzertabletje te proberen.

3. Astma uitsluiten of behandelen

Astma is één van de meest voorkomende chronische ziekten binnen Nederland. Astma gaat gepaard met luchtwegvernauwing (samentrekking van de luchtwegspiertjes, opzwellen van de luchtwegwand en/of overmatige slijmvorming). Zodoende wordt de ademhaling bemoeilijkt en ontstaat kortademigheid, benauwdheid en/of zuurstoftekort. Astmatische ademhalingsklachten kunnen zeer ernstig en beperkend zijn. Astma is ongeneeslijk, maar astmatische klachten kunnen wel (deels) worden tegengegaan en voorkomen m.b.v. medicijnen (o.a. puffers). Enkele voorbeelden van astma-medicijnen zijn:

  • Ontstekingsremmers – O.a. Beclometason, Budesonide, Fluticason en Ciclesonide
  • Luchtwegverwijders – O.a. Salbutamol, Terbutaline en Ipratropium
  • Combinatie-medicijnen – O.a. Berodual en Combivent

4. Hartfalen uitsluiten

Kortademigheid wordt in sommige gevallen veroorzaakt door hartfalen. Hartfalen wordt ook wel hartzwakte of hartinsufficiëntie genoemd. Het is een aandoening waarbij het hart niet krachtig genoeg (meer) pompt om alle organen van bloed (en dus ook zuurstof) te voorzien. Hartfalen kan o.a. worden veroorzaakt door een hoge bloeddruk, hartinfarct, cardiomyopathie, hartklepdefect of hartritmestoornis. Ernstig hartfalen kan niet worden verholpen. Milde tot matige hartzwakte daarentegen, kan worden behandeld met medicijnen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • (Kalium-sparende) plastabletten – O.a. Lasix (furosemide), Burinex (bumetanide), Aldactone (spironolacton) en Dytac (triamtereen)
  • ACE-remmers – O.a. Capoten (captopril) en Renitec (enalapril)
  • Digitalis-preparaten – O.a. Lanoxin (digoxine)
  • Bètablokkers – O.a. Tenormin (atenolol), Selokeen (metoprolol), Inderal (propranolol) en Sotacor (sotalol)
  • Angiotensine-2 receptor blokkers – O.a. Cozaar (losartan) en Diovan (valsartan)
  • Nitraten & nitraatpleisters – O.a. Cedocard (isosorbidedinitraat), Monocedocard (isosorbidemononitraat) en Deponit (nitroglycerine)
  • Anti-stollingsmiddelen – Sintrom (acenocoumarol) en Marcoumar (fenprocoumon)

5. Allergietest ondergaan

Pollenallergie (hooikoorts), huisdierenallergie, huisstofmijtallergie en bepaalde voedselallergieën kunnen verregaande kortademigheid en benauwdheid veroorzaken. Al met al kunnen benauwdheid en zuurstofgebrek best weleens worden veroorzaakt door allergieën oftewel allergische reacties. Als je regelmatig last hebt van een kortademig gevoel, kan het dan ook raadzaam zijn om enkele allergietesten (bloedtest en huidtest) te laten uitvoeren bij een huisartsenlaboratorium.

6. Hyperventilatie uitsluiten

Kortademigheid kan worden veroorzaakt door acute hyperventilatie. Acute hyperventilatie is beangstigend, maar onschuldig, en ontstaat meestal door angst of paniek. Hierdoor ga je (onbewust) te snel en te diep inademen, waardoor je te veel zuurstof binnenkrijgt. Als gevolg hiervan ontstaat het gevoel dat je juist te weinig zuurstof binnenkrijgt, waardoor je automatisch nog dieper gaat inademen. Een acute aanval van hyperventilatie dient dan ook te worden doorbroken door ettelijke malen langer en intenser uit te ademen.

7. Bronchitis, longemfyseem & roken

(Chronische) bronchitis is een (langdurige en/of terugkerende) ontsteking van de slijmvliezen van de bronchiën en bronchiolen (de verbindingen tussen de luchtpijp en de longblaasjes). Longemfyseem is een chronische longziekte die longblaasjes stuk maakt. Beide aandoeningen gaan doorgaans gepaard met een kortademig gevoel, benauwdheid en zuurstoftekort. Ze worden ook wel onder de noemer COPD geschaard, en worden in de meeste gevallen veroorzaakt door roken. Als je kortademigheid wilt voorkomen, kun je dus maar beter niet beginnen met roken of anders stoppen met roken.

Heb jij aanvullende tips ter behandeling of voorkoming van kortademigheid, benauwdheid en zuurstofgebrek? Laat hieronder een reactie achter!

139 comments


  • Piekhaar

    29 juli 2020

    Beste Paul, Vorig jaar heb ik voor het eerst een heftige benauwdheidsaanval gehad, was na diploma-uitreiking kleindochter, begon in de auto. Februari dit jaar wederom, ging met vriendinnen eten, stapte uit de auto en begon het weer. De benauwdheid houdt ongeveer een uur aan, is werkelijk zeer beangstigend. Vorige maand heb ik binnen een week twee keer weer een heftige aanval gehad. Ik heb COPD, vroeger astma. En ik rook!!! Als ik benauwd word neem ik Ventolin, maar volgens huisarts moet dan binnen 10 minuten helpen, niet dus. Kun jij mij zeggen wat ik moet doen bij zo’n aanval? Stoppen met roken ben ik mee bezig, maar lukt mij moeilijk. Ik ben 72 jaar. Ik heb een pacemaker, een beetje hartfalen, huisarts denkt aan cardiale problemen, cardioloog niet. Ik hoop dat je een zinnig advies voor mij hebt. BVD

  • P. Kuiper

    27 januari 2018

    Vraag: ik heb een venijnige griep met hoge koorts gehad. Koorts en diarree zijn over, maar nog steeds last van hoest, en sinds een paar dagen constante hik met hevige aanvallen van benauwdheid. De huisartsenpost heeft me twee nachten geleden Haldol (haloperidol) laten bezorgen. Dat leek inderdaad verlichting te geven, maar vanavond en vannacht is de kortstondige benauwdheid steeds weer heel hevig. Enig idee wat ik hiertegen zou kunnen doen?

  • Marijke

    15 december 2017

    Beste Paul, Ik las even snel dit artikel en ben het absoluut oneens met deze passage: “Hyperventilatie uitsluiten — Kortademigheid kan worden veroorzaakt door hyperventilatie. Hyperventilatie is beangstigend, maar onschuldig, en ontstaat meestal door angst of paniek. Hierdoor ga je (onbewust) te snel en te diep inademen, waardoor je te veel zuurstof binnenkrijgt. Als gevolg hiervan ontstaat het gevoel dat je juist te weinig zuurstof binnenkrijgt, waardoor je automatisch nog dieper gaat inademen. Hyperventilatie dient dan ook te worden doorbroken door langer en intenser uit te ademen.” Ja, (Chronische) Hyperventilatie veroorzaakt kortademigheid. Maar NEE, dit los je niet op door langer en intensiever uit te ademen! Als je dat gaat doen vergroot je juist het probleem! Ik ben zelf van mijn astmaklachten afgekomen door de Buteyko Ademtherapie en ben daardoor zo geïnspireerd geraakt dat ik de opleiding tot Buteyko therapeut heb gevolgd. Het probleem bij Chronische Hyperventilatie is niet dat je teveel zuurstof inademt, maar dat je teveel CO2 uitademt. Dus meer gaan uitademen is juist niet goed! Wat is dan wel goed: te leren hoe je stapje voor stapje rustiger en lichter kunt gaan ademen. Hiermee reset je je ademcentrum en herstel je je ademhaling. Kun je a.u.b. de betreffende passage veranderen, want als mensen met Chronische Hyperventilatie je advies opvolgen om meer te gaan uitademen kunnen er hele vervelende dingen gebeuren. Alvast Bedankt!

    • Paul

      18 december 2017

      Je hebt gelijk; dankjewel voor je oplettendheid… Er bestaan twee vormen van hyperventilatie, namelijk: de acute vorm en de chronische vorm. Acute hyperventilatie (AHV) is bij veel mensen het meest bekend: je begint plots heel snel en heel diep adem te halen en hebt het gevoel dat je stikt. Chronische hyperventilatie (CHV) is onbekender, maar komt vaker voor: bij de chronische vorm is de ademhaling voor langere tijd of zelfs continu versneld… Vaak ben je je hier niet eens van bewust (= latente hyperventilatie: LHV). Je komt er doorgaans pas achter indien je met je ademhalingsklachten naar de huisarts gaat. Chronische hyperventilatie is veelal het gevolg van chronische stress, psychische druk en/of permanente spanningen. In geval van chronisch hyperventileren ontstaat een aaneengesloten tekort aan koolstofdioxide oftewel kooldioxide oftewel koolzuurgas in het lichaam. Hierdoor wordt onvoldoende zuurstof naar de lichaamscellen getransporteerd, waardoor verkramping van glad spierweefsel (o.a. rondom de luchtwegen en slagaders) optreedt, evenals respiratoire alkalose en/of metabole acidose. In geval van chronisch hyperventileren, is permanent je uitademing rekken dus inderdaad NIET de oplossing. Waarnaar in bovenstaande tekst wordt gerefereerd, is dan ook het doorbreken van een acute hyperventilatie-aanval. Ik zal dit aanpassen / verduidelijken in bovenstaand artikel. Nogmaals dank voor je oplettendheid! Groeten, Paul

    • P. Kuiper

      27 januari 2018

      Vreemd, hier beneden staat: “Ik zal dit aanpassen / verduidelijken in bovenstaand artikel”. Maar toch staat hier nog steeds: “Een acute aanval van hyperventilatie dient dan ook te worden doorbroken door ettelijke malen langer en intenser uit te ademen.” Is dat niet precies wat gecorrigeerd had moeten worden?

    • Paul

      27 januari 2018

      Mijns inziens niet… Het verschil tussen chronische hyperventilatie enerzijds en acute hyperventilatie anderzijds zou inmiddels duidelijk moeten zijn…

    • Wim

      14 mei 2018

      Beste Marijke hoe kom ik in contact met jou i.v.m. Buteyko ademhaling? M.v.g. Wim

    • Paul

      15 mei 2018

      @Wim: Omdat Marijke zo vriendelijk was om me te wijzen op mijn fout heb ik een linkje naar haar website geplaatst. Klik even op haar naam…

  • Rita

    30 oktober 2017

    Hoi Paul. Kan men door schildklierproblemen kortademig worden en paniekaanvallen krijgen?

  • Manon

    22 september 2017

    Hoi Paul, ik moest dan tegelijkertijd naar het toilet om te drukken bedoelde ik in mijn verhaal van net. Groetjes Manon.

  • Manon

    22 september 2017

    Hoi Paul, toen ik rookte ( ik ben nu 2 maanden gestopt met roken) was ik erg benauwd met vlagen, duurde van 5 min tot soms wel een half uur.. ik ervoer dat als aanvallen.. had het gevoel dat ik niet meer kon ademen, heel beangstigend en dacht echt dat ik zou stikken, ik moes dan tegelijkertijd naar het toilet om te drukken, net of mijn lijf in paniek was..nu ik gestopt ben met roken is het over maar de aanvallen hebben nog wel een maand geduurd, nu ben ik van die aanvallen af en durf niet meer te roken! Wat is dit? Vooral dat moeten drukken op het moment van het gevoel te stikken vond ik vreemd..

  • Nata82

    6 september 2017

    Hi, ik heb gister te horen gekregen dat ik emfyseem bronchitis heb. Dat hoort dus bij Copd? Gr

    • Paul

      6 september 2017

      Bronchitis betreft een aandoening van de luchtwegen, in het bijzonder de bronchiën. Er is sprake van luchtweginfecties, hoesten en overmatige slijmvorming. Keelslijm blijft vastzitten of wordt opgehoest… Emfyseem houdt in dat je longen sterker uitgerekt zijn dan normaal, terwijl de longblaasjes en tussenschotjes daartussen deels verloren zijn gegaan. Bij longemfyseem kun je evengoed veel hoesten, evenals last hebben van ontstoken luchtwegen, maar raken dus OOK steeds meer longblaasjes defect. Beide aandoeningen worden tegenwoordig onder de vlag c.q. noemer COPD geschaard en komen in allerlei vormen en gradaties voor, waaronder ook bepaalde mengvormen. Zo wordt longemfyseem ook nog weleens ‘chronische bronchitis’ genoemd, hetgeen niet helemaal correct is. COPD betekent letterlijk ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’ oftewel ‘chronische, obstructieve longziekte’ en wordt meestal gebruikt als verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Al met al snap ik niet precies wat je bedoelt met “emfyseem bronchitis” en lijkt er sprake te zijn van een vorm van COPD. Rook je eigenlijk?

    • Nata82

      6 september 2017

      Hi Paul, nee ik rook al jaren niet meer en ben 35. Dat is in Germany zo en hier in NL is het wat u zei met chronische bronchitis idd. Heb agressieve eiwit afwijking vandaar dat ik dat heb helaas. Heb ook nog Sarcoidose en Prikkelbare darmsyndroom. Gr

    • gio

      9 oktober 2017

      Hoe oud zijt ge manon, hoe los ge de problemen erond op want ik denk dat ik Copd heb De symtomen zijn in ieder geval hetzelfde

  • Roos

    20 juni 2017

    Hoi, Ik lijdt al zo’n 7 jaar aan Boulimia Nervosa en braak veel. Nu heb ik laatste tijd heel erg last van kortademigheid, benauwdheid en pijn op de borst. Zal dit door het braken komen of is er iemand die dit herkent? Ik maak me nu toch best zorgen…

    • Paul

      20 juni 2017

      Ja, dat kan zeker… Repetitief geforceerd braken kan verregaande schade veroorzaken aan maag-slokdarmklep, slokdarm, luchtpijp en zelfs longen. In principe sluit het strotklepje zich dankzij het kokhalsreflex / braakreflex (zodat braaksel niet in de longen terechtkomt), maar naarmate er vaker en vaker wordt gebraakt, kan deze functie worden aangetast. Als braaksel richting het laryngofaryngeale gebied en de longen loopt, kan zelfs een hevige longontsteking optreden. Hoesten, heesheid en keelpijn zijn veelal de eerste tekenen. Indicaties die mogelijkerwijs kunnen optreden door toedoen van geforceerd braken:

      • Tracheïtis (luchtpijpontsteking)
      • Laryngitis (strottenhoofdontsteking en/of stembandontsteking)
      • Faryngitis (keelslijmvliesontsteking)
      • Tonsillitis (keelamandelontsteking)
      • Pharyngolaryngitis (gecombineerde laryngitis + faryngitis)
      • Sialosis / sialadenosis / sialadenitis / sialoadenitis (speekselklierontsteking)

      Zulke ontstekingen rondom keelgebied en longgebied kunnen op hun beurt tot pijn op de borst leiden, al dan niet met kortademigheid en benauwdheid tot gevolg. Ook kunnen tekorten optreden aan essentiële vitamines en mineralen, hetgeen ook weer negatief kan uitwerken op bloeddruk, hartslag en zuurstoftoevoer. Of je boulimia de directe oorzaak is van je pijn op de borst, benauwdheid en kortademigheid, durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar de mogelijkheid bestaat zeker. Je huisarts of KNO-arts kan eventueel de gesteldheid van je slokdarm en luchtpijp onderzoeken om een idee te krijgen van de interne situatie… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • shoney

    15 juni 2017

    Beste, Telkens als ik lange gesprekken voer heb ik bijna geen adem meer en moet ik naar lucht snakken? Is dit normaal?

    • Paul

      15 juni 2017

      Nee.

    • Chris

      15 september 2017

      Heb je al eens een longtest laten maken? ik heb zelf COPD 4 gold met 28% inhoud. Ik heb dit ook gehad dat ik na lang praten geen lucht meer kreeg, je kan er niet snel genoeg bij zijn, dus vraag eens advies aan je huisarts.

    • Eliza

      6 december 2017

      Zo herkenbaar. Maar het gekke is dat ik niet kortademig word aan de telefoon. Dan kan ik uren kwebbelen omdat ik dan in mijn eigen veilige bubbel zit. Ik heb een soort van fobie. Ben graag op mijzelf. Dus ik denk dat het met stress te maken heeft wanneer ik onder de mensen ben. In ieder geval bij mij. De Hashimoto (trage schildklier) werkt ook tegen. Ik ben dan ook bekend met paniekaanvallen en hyperventilatie.

    • Liny Hulscher

      29 maart 2018

      Dat had ik ook van de longarts puffen gekregen. Ik hoest niet geen slijm. En altijd gesport ik rook al 25 jaar niet meer, en ik rookte niet veel. Ik heb te eindig lucht in mijn longen, maar ze zijn wel schoon. Ook ben ik op een koor, en zing sopraan, het ging prima en nog dus. Liny H

  • P

    4 juni 2017

    Hoi ik ben een jongen van 20. Ben onlangs naar een festival geweest waar ik erg veel gedronken en gerookt heb. Ook is er op een meter of 3 van mij vandaan met pepperspray gespoten waarna ik erge last van mijn keel kreeg. Nu eenmaal thuis heb ik last van een verhoogde hartslag en kortademigheid. Zou dit door de pepperspray komen? Of juist de alcohol of het roken? Iemand advies?!

    • Paul

      5 juni 2017

      Hierin kan een ander niet voor aanvullende duidelijkheid zorgen. In theorie zou de kortademigheid door het roken kunnen komen, zeker als je beduidend meer gerookt hebt dan je normaliter doet… Logischerwijs is ook de pepperspray een mogelijke boosdoener voor wat betreft je benauwdheidsproblematiek. De prikkelende stoffen in peppersprays variëren van capsaïcine (chilipeperextract), piper nigrum (zwarte peperextract), mosterdextract en soms chlorobenzylidene-malononitrile (CS-gas). In veruit de meeste gevallen gaat het bij pepperspray niet om gas, maar om een suspensie van irritatieve deeltjes in een vloeistof. Vandaar de term ‘spray’… Zulke vloeistoffen irriteren de slijmvliezen van ogen en luchtwegen, zonder ernstige schade te veroorzaken. In relatief grote hoeveelheden kunnen ze (verregaande) ademhalingsproblemen veroorzaken. Hoe snel het effect van pepperspray is uitgewerkt, is moeilijk te zeggen. Dit is afhankelijk van de afstand waarop de pepperspray is gespoten, welke irritatieve stof erin zat, hoeveel van de irriterende stof je hebt binnengekregen en van de gesteldheid van je longen. Als je toch al te kampen hebt met astma of bronchitis kun je lang last houden van restverschijnselen / restklachten van pepperspray.

  • Marianne

    30 december 2016

    Goedenmiddag Ik heb astma en ben 1,5 maand geleden gestopt met hooikoortstabletten omdat de hooikoortsperiode voorbij is, nu sinds een week of 3 weer erg benauwd hoesten en vol met slijm, kan dit te maken hebben met allergische reactie? Gebruik 2x daags flixotide en 1x daags Nasonex.

  • Ab

    22 september 2016

    Hallo mensen ik ben een jongen van 19 jaar en heb slikproblemen het lijkt alsof ik helemaal geen speeksel meer heb en ik loop heel de tijd te schrapen en kuchen en heb ook soms last als ik slik achter me borstkas en heb ook altijd een droge keel en een droge mond ben heel angstig dat ik iets ernstigs heb… Ik durf ook niet alleen thuis te zijn heb ook veel angst kunnen jullie me a.u.b. helpen?

    • Paul

      26 september 2016

      Beste Ab, De doorsnee dagelijkse speekselproductie ligt tussen de 500 en 1000 milliliter. Een gebrekkige speekselproductie wordt ook wel monddroogte of hyposialie genoemd. Een droog gevoel in de mond wordt ook nog weleens monddroogte genoemd, maar dit betreft xerostomie. Een daadwerkelijk gebrek aan speeksel kan negatieve gevolgen hebben voor de (mond)gezondheid: voedingspatroon, spijsvertering, gebitskwaliteit, et cetera. Speeksel wordt hoofdzakelijk uitgescheden door drie paren grotere speekselklieren… Maar ook door honderden kleine kliertjes, verspreid over het mondslijmvlies. Speeksel bestaat voornamelijk uit water, maar bevat ook slijm, zouten, eiwitten, verteringsenzymen en afweerstoffen. Deze mondvloeistof draagt bij aan de smering bij kauwen, slikken en spreken; bevochtiging en reiniging van het mondslijmvlies; buffering van zuren (en zodoende voorkoming van tanderosie); bescherming tegen tandbederf; herstel van beschadigd tandglazuur; bescherming tegen infecties, voorbereidende spijsvertering; vrijmaking van geurstoffen en smaakstoffen uit voedsel… et cetera… Een ernstig tekort aan speeksel kan leiden tot allerlei (al dan niet tandheelkundige) problemen, waaronder ophoping van voedselresten en tandplaque, tandbederf / cariës, tandvleesontstekingen, continue dorstsensatie, (in)gescheurde mondhoeken, mondschimmelinfecties, onaangename smaak in de mond en ‘uit de mond stinken’ (halitose), slaapproblemen en spraakproblemen. Een speekseltekort (hyposialie) kan allerlei oorzaken hebben: medicijngebruik (bètablokkers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, antidepressiva, plaspillen, antipsychotica e.a.), het syndroom van Sjögren, diabetes mellitus (suikerziekte), nierziekten, hormonale stoornissen, overmatige stress en ga zo maar door. Wat je mijns inziens het beste kunt doen is je huisarts bezoeken. Hij / zij kan je indien nodig doorverwijzen voor speekselonderzoek (t.a.v. ongestimuleerd, kauw-gestimuleerd en citroenzuur-gestimuleerd speeksel), waarbij zowel de hoeveelheid als samenstelling van speeksel wordt onderzocht en een behandelplan wordt opgesteld. Heel veel sterkte toegewenst!

  • Ab

    22 september 2016

    Hallo mensen ik ben een jongen van 19 jaar en heb slikproblemen het lijkt alsof ik helemaal geen speeksel meer heb en ik loop heel de tijd te schrapen en kuchen en heb ook soms last als ik slik achter me borstkas

    • Angela

      28 april 2017

      Ab ga hier mee naar de dokter dan weet je meer en ben je een stuk van je angst kwijt succes

  • erik

    10 augustus 2016

    Goedendag. Ik ben een gezonden man van 46 en heb mijn leven aan sport gedaan. Nu heb ik onlangs bij het wielrennen meegemaakt dat ik bij het thuiskomen werd getroffen door een plotse benauwdheid. De aanval begon met een apart (bijna tintelend) gevoel in de longen en werd steeds meer benauwd. Ik kon bijna geen ademhalen. Dit duurde ongeveer 1 minuut waarna er langzaam weer zuurstof in de longen kwam. Dit heb ik een jaar of zeven ook gehad maar dacht toen aan een burn-out. In mijn jeugd en ook bij eerdere onderzoeken (na 1e ervaring van benauwdheid) werd er een hartruis ontdekt wat als onschuldig werd afgedaan. Graag wil ik weten wat er aan de hand kan zijn. Longen functioneren verder prima. Heb hiervoor histamine en longfunctietest gedaan en die waren prima en geen probleem geconstateerd. Wie kan mij helpen hierin. Alvast bedankt!

    • Jurjan

      13 augustus 2016

      Klinkt als hyperventilatie…

    • Bea

      14 september 2016

      Was het wellicht heet? Ik heb dat met hitte, in mindere mate. Gewoon het gevoel dat ik te weinig zuurstof binnenkrijg… Kan best zijn; er hangt smog buiten en het is gewoon benauwd…

    • Anne

      30 oktober 2016

      Ik heb ook heel lang steken op me bost en 2 maanden soms geen adem en longen na gekeken en hartfilms alles was goed snap niks meer van

  • Olga

    30 juni 2016

    Ik heb sinds drie jaar ernstige benauwdheidsklachten en ben vooral in de ochtend zeer benauwd. Ik ben zeker wel 10 maal op harthulp geweest. Altijd zeer lage saturaties. Uiteindelijk hebben ze na vele ziekenhuisopnames nu ontdekt dat ik een PFO heb. Er stroomt zuurstofarm bloed in mijn hart van rechts naar links. Ik heb nu een zuurstofinstallatie thuis en wordt binnenkort geopereerd. Deze diagnose wordt vaak gemist. Daarom zet ik dit verhaal op dit forum.

    • Paul

      30 juni 2016

      Beste Olga, Hartelijk dank voor het delen van je verhaal! Ter informatie voor eventuele geïnteresseerden… Een ‘patent foramen ovale’ (PFO) betreft een natuurlijke ovale opening tussen de rechter- en linkerboezem van je hart. Dit probleem ontstaat foetaal, dus in de baarmoeder voordat je geboren wordt. Bij ‘normale gezondheid’ sluit deze opening zich zodra de ongeboren baby begint te ademen. Indien dit niet gebeurt, blijft de opening doorlatend na de geboorte. Een PFO hoeft niet altijd gezondheidsproblemen te veroorzaken, maar dat kan wel… PFO is in feite een vorm van ASD (een atriumseptumdefect): een gaatje in het septum tussen de linker en de rechter hartboezem. Een hartboezem wordt ook wel ‘atrium’, ‘voorkamer’ of ‘bovenste hartholte’ genoemd… In geval van een ASD sijpelt zuurstofrijk bloed van de linker in de rechterkant van het hart, waardoor de hoeveelheid in het bloed circulerende zuurstof afneemt en het hart en de longen kunnen worden overbelast. Een ASD (waaronder een PFO) wordt inderdaad vaak opgemerkt aan de hand van een verlaagde zuurstofsaturatie / zuurstofverzadiging van het bloed. Nogmaals hartelijk dank voor je aanvulling, Olga! En onwijs veel sterkte toegewenst met de operatie! Groeten, Paul

    • Marianne

      4 juli 2016

      Hallo Ik ben juist benauwd met sporten Dan moet ik juist weer even stoppen om lucht te happen Hoe kan dit als ik rustig zit is het minder Kunne ook ijzer te kort hebben Of is er iets anders aan de hand Hoor het graag

  • Isabelle

    12 juni 2016

    Hallo iedereen, ik ben een jonge veertiger, en sinds een jaar zeer beangstigende klachten door hyperventilatie. Intussen al een volledig bloedonderzoek en hartonderzoek gehad waar niks is uitgekomen. Het is allemaal begonnen na een zeer stresserende periode op het werk. De klachten veranderen steeds en gaan van een constante krop in de keel, geen slikreflex meer tot duizeligheid toe. De afgelopen 2 weken werd ik plots kortademig. In het begin was het af en toe, maar nu is het bijna een constante. Alleen als ik zeer geconcentreerd ben lijkt het iets beter te gaan, of op momenten dat ik met iemand aan het praten ben. Als ik ga liggen gaat het ook beter. Het lukt mij niet meer om te ademen zonder nadenken, en loop constant te zuchten en heel diep te ademen. Mijn bovenrug onder mijn schouderbladen doet pijn van het geforceerde ademen. ’s Nachts krijg ik telkens 1 hoestbui (droge hoest). Herkent iemand deze klachten. Ben zo ontzettend bang, ik ben een vreselijke hypochonder. Al in behandeling geweest bij kinesist en psychotherapie gehad. Niets werkt… Ik ben zo bang dat ik een enge ziekte aan mijn longen heb.

    • Mary Treu

      25 juni 2016

      Kom net uit. Ziekenhuis, leek op hartinfarct, blijkt de ziekte TAKO TSUBO te zijn, zoek dit maar op en ga dan naar een cardioloog als het klopt. Zeldzame ziekte dus niet overal bekend. Te genezen!!! Sterkte

    • Paul

      26 juni 2016

      Dankjewel voor de informatie, Mary! Tako-tsubocardiomyopathie (tako-tsubo-syndroom c.q. stresscardiomyopathie) betreft een niet-ischemische vorm van cardiomyopathie (ziekte of disfunctie van hartspierweefsel) waarbij een plotselinge / tijdelijke verzwakking van de hartspier optreedt. Bij tako-tsubo-syndroom trekt de linker hartkamer slechts gedeeltelijk samen, waardoor hartritmestoornissen kunnen optreden. Helaas is er nog niet veel bekend over tako-tsubocardiomyopathie… Deze indicatie kan inderdaad kortademigheid teweegbrengen die wat weg kan hebben van hyperventilatie of een ‘normale’ stressreactie. Groeten, Paul

    • Bart

      26 juni 2016

      Kortademigheid is vaak heel eenvoudig op te lossen! Zonder medicijnen. Volg een Buteyko-cursus. Na 1 of 2 maand tijd geen hyperventilatie meer, hartkwalen verdwijnen. Buteyko Ademhalingsmethode onbekend? Check Google. Had zelf allerhande klachten, waaronder steeds verstopte neus, maar ook snurken… Hyperventilatie, chronisch en acuut. Inspanningsastma. Ben van alles af. Check ook ‘Issuu Buteyko’. Je vindt dan een gratis boekje in het Nederlands… Succes!

    • Kurt

      12 april 2017

      Beste Isabel, Ik heb identiek dezelfde symptomen (krop in keel, geen slikreflex, duizeligheid, kortademigheid). Ik ben ondertussen bij de hart- en longarts geweest, maar alles is in orde. Heb jij ondertussen een juiste diagnose gekregen? Of tips voor een behandeling … alvast bedankt voor je reactie! Groet, Kurt

    • Paul

      13 april 2017

      Een krop in de keel kan ook een teken zijn van schildklierproblemen, bijvoorbeeld ‘struma’… Een onregelmatig vergrote schildklier (multinodulair struma)… Of anders een zwelling van de schildklier, berustend op een enkelvoudige knobbel in de schildklier (‘solitaire schildkliernodus)… Ook ‘kroep’ behoort tot de mogelijkheden… Kroep betreft een verouderde benaming voor difterie (Corynebacterium diphtheriae): een ernstige bacteriële infectie van strottenhoofd en luchtwegen door toedoen van de Corynebacterium-bacterie. Ook ‘pseudokroep’ of ‘valse kroep’ (laryngitis subglottica) komt voor… Dit is een virusinfectie van het slijmvlies van keel en luchtpijp die vooral voorkomt bij jonge kinderen. Al met al denk ik dat je met deze kortademigheidsklachten misschien beter naar een KNO-arts kunt gaan dan langs een hartspecialist of longspecialist…

  • Joyce

    7 juni 2016

    Het is geen lang bericht, maar ik heb zelf last van hyperventilatie. Dus voor de mensen die hier nog meer last van hebben geef ik het volgende mee: ga absoluut niet roken dat maakt het alleen erger, ademen door een plastic zakje kan helpen (door je neus in en mond uit) en mijn huisarts gaf mij ook nog de tip pak een random boek en ga hardop lezen – zo moet je wel op de juiste manier ademen. Ik hoop dat mensen die last hebben van hyperventileren ik hierbij een beetje geholpen heb.

  • Lieve

    1 juni 2016

    Hallo, ik heb de laatste tijd erg last van benauwdheid / kortademigheid. Meestal als ik in bed lig, of een tijdje hang op de bank begin ik al te hoesten. Het is dan een extreem droge hoest dat niks minder wordt bij hoesten, hoe hard ik ook hoest en hoeveel water ik ook drink. Ook heb ik vaak het gevoel dat ik te weinig zuurstof binnenkrijg als ik in bed lig, met name op mijn zij, maar het wordt niets minder als ik op mijn rug lig. Met ademhalingsoefeningen wordt het dan wel minder, maar ik heb het gevoel dat het een soort ‘voorstadium’ van hyperventilatie is. Nou heb ik altijd gedacht dat hyperventilatie een gevolg van een paniekgevoel is, maar dat wat ik ervaar gebeurd zonder directe reden. Ik voel me weliswaar wat gespannen in het donker in mijn bed, maar dat is altijd al geweest. Nu is mijn specifieke vraag; kun je hyperventileren zonder dat je van te voren paniek of angst voelde? Dus eigenlijk zonder reden. Alvast hartelijk dank voor uw reactie! Met vriendelijke groet, Lieve

    • Paul

      2 juni 2016

      Beste Lieve, Ja, absoluut! Je kunt hyperventileren zonder dat je het door hebt; dit wordt ook wel latente hyperventilatie of verborgen HVS (hyperventilatiesyndroom) genoemd. Latente hyperventilatie staat tevens bekend als chronische hyperventilatie; hierbij ventileer je dus voortdurend, weliswaar ongemerkt… Je bent je er dus totaal niet van bewust dat je überhaupt hyperventileert. Hoe meer je je bewust wordt van CHV (chronische hyperventilatie) en des te meer je erop let, des te erger de klachten doorgaans worden… Je ademt voortdurend door je borst in plaats van door je buik… Latente hyperventilatie is min of meer gelijk aan acute hyperventilatie, maar de klachten en symptomen zijn doorgaans minder hevig / spectaculair dan bij acute hyperventilatie, en daarmee minder gemakkelijk te herkennen. Een angststoornis of paniekstoornis kan ten grondslag liggen aan LHV (latente hyperventilatie) maar dat hoeft niet per se. Helaas duurt het over het algemeen heel erg lang voordat bij iemand latente hyperventilatie wordt ontdekt en gediagnosticeerd. Symptomen kunnen continu aanwezig zijn: gejaagd zijn, onrust, slecht slapen, wakker schrikken, versnelde hartslag, hartkloppingen… Ik beweer overigens geenszins dat er sprake is van latente hyperventilatie, slechts dat het kan… Hyperventilatie kan zelfs voorkomen tijdens de slaap, al dan niet in combinatie met snurken en/of slaapapneu. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Phil

    11 april 2016

    Beste Paul en andere, Ik ben 20 jaar oud en heb al 2 maanden last van keelpijn. Het wordt bij de dag erger. Vooral ’s ochtends als ik wakker wordt doet slikken pijn en trekt het naar m’n oor. Echter is het maar aan één kant, de linker. Ik ben hiervoor al 3x na de huisarts geweest. Ze gaven me eerst allergiemedicijnen zoals neusspray en hooikoortstablet levocetirizine. Het laatste bezoekje voerde ze een bloedtest uit daarin kwam niks uit alles was goed. Is het dan al niks ernstig??? De laatste week ben ook kortademig geworden en een irritant gevoel op m’n borst. Dit kwam toen het mooi weer begon te worden. Ik ben zeker een hooikoortspatiënt dat staat vast! Enig idee waar deze klachten vandaan komen want heb dit nog nooit gehad. Voorgaande jaren alleen last van jeukende ogen en neus. Ik hoop op een antwoord want maak me ernstige zorgen.

  • Kim

    22 maart 2016

    Hoi, Ik heb het vaak met slapen benauwd en heel veel hoesten. Constant hoesten zeg maar zeer vervelend waardoor ik niet nauwelijks slaap. Iemand idee hoe dit minder kan worden ben bekend met astma en heb een puffer.

  • carien

    30 januari 2016

    Ik ben een poosje geleden bij een longarts geweest. Zij zei, dat benauwdheid na het eten voort kan komen doordat het maagklepje niet goed sluit en de longen allergisch reageren op dampen uit de maag, vooral als je gaat liggen. Zij stelt dan een maagbeschermer voor om in te nemen. Ik vond het een erg goede tip.

  • piet

    22 december 2015

    BESTE PAUL BEN 82 JAAR IK HEB OVERDAG WEINIG OF GEEG LAST VAN KORTADEMIG OF PIJN OP DE BORST , MAAR S NACHTS KAN IK NIET PLAT OP DE RUG OP ZIJ LIGGEN . DAN MOET IK OPSTAAN EN RECHT GAAN ZITTEN OF STAAN ANDERS KRIJG IK GEEN LUCHT .IK HEB DAN OOK PIJN OPDE BORST EN MOET DAN EEN TABLETJE NEMEN VOOR DENKELIJK ANGINA PECTORIS .GRAAG HAD IK GEWETEN OF IEMAND DE ZELFDE SIMTOMEN HEEFD EN WAT ER AAN TE DOEN IS.

    • Paul

      22 december 2015

      Beste Piet, Waarschijnlijk vind je ervaringsdeskundigen met vergelijkbare symptomen onderaan dit artikel over angina pectoris… Beterschap & groeten, Paul

    • Jenny

      4 juni 2016

      Hoi ik heb 2 maanden terug een hartinfarct gehad en nu werd ik gisteren heel erg kortademig heb een spray onder mijn tong gedaan en het hielp pas bij de derde keer. De arts zei dat kom omdat ik erg gespannen ben en heeft me diazepam voorgeschreven alles is weer goed zei hij je hebt goed de medicijnen en je moet proberen rustig te blijven ja ja dat is makkelijk maar hoe doe ik dat?

  • John

    23 november 2015

    Vaak ervaar ik benauwdheid tijdens het sporten en zelfs in het algemeen vanwege een verstopte neus. De Airmax is een fantastisch product dat ervoor zorgt dat ik altijd door de neus kan blijven ademen. Het helpt tevens tegen snurken en verbetert je uithoudingsvermogen gedurende een activiteit.

    • Paul

      2 juni 2016

      Beste John, Het reactiesysteem van Gezondr is geen reclameplatform, dus ik heb je commerciële links naar AirMax.nu verwijderd. Groeten, Paul

  • mjaria

    10 november 2015

    ik heb verleden week griep gehad niet met veel hoesten maar vreselijke keelpijn en neusverkoudheid overgeven enz. maar nu heb ik sinds gisteren een gevoel of iemand mijn neus dichtknijpt heel benauwd ik heb apneu en slaap met een masker zelfs toen ik de griep maar vannacht leek het of ik stikte zo benauwd heb wel heel veel stress maar dit nog nooit gehad vraag me af wat het kan zijn?

  • g de wit

    9 november 2015

    graag zou ik wat ingelicht willen worden over het snel moe zijn en naar lucht te verlangen daar ik amper meer een hoogje op kan lopen

  • Jolanda

    4 november 2015

    Ik heb een tip die ik echt iedereen zou willen meegeven. Ik heb ruim 40 jaar ernstig astma en tot 3 weken gelede had ik zoals vaak om deze tijd het zwaar. Ik ging steeds hoger ademen en mijn longcapaciteit nam af. De beklemmende band om de borstkas voelde met de dag zwaarder. prednison gaf enige verlichting. Tijdens een gaap bemerkte ik pas hoe diep je dan inademt en met welk een kracht dat gaat. Door de sterke reflex zuig je echt een enorme hoeveelheid lucht op die ik tot onder in mijn longen kon voelen. Ik heb gedurende en weekend bewust veel gegaapt (mijn longen opgerekt). Na het weekend was de beklemmende band weg ik kon meer inspanning leveren en had tijdens de slaap geen medicatie extra nodig. Ik heb meermaals ademhalingstherapie gehad, maar dat blijkt in de praktijk toch nog lastig omdat je de kracht soms niet hebt. Het mooie aan gapen is dat je lichaam je gewoon een extra zetje geeft. Het leek mij zinnig om de ervaring te delen. Wellicht kunnen anderen er ook hun voordeel mee doen.

    • Maria M

      4 november 2015

      Gewoon lekker gapen, zo gezond maar het wordt vaak niet geaccepteerd en je krijgt standaard de vraag of je moe bent. Het geeft in elk geval meer energie. Mooi dat het scheelt in de astma.

  • Shirley

    27 oktober 2015

    Hallo, ik heb even een vraagje. Gisteren ben ik uit woede heel hard gaan fietsen waardoor ik buiten adem raakte. Ik moest meerdere keren diep ademen halen zodat ik weer een beetje lucht kreeg. Nu heb ik al 2 nachten hetzelfde, dat ik bijna geen lucht krijg. Moet ik nu gewoon zoveel mogelijk blijven ademen?

  • Judith

    26 oktober 2015

    Hallo, mijn vader van 60 jaar heeft steeds vaker last van benauwd na het avondeten. Paar uur na die tijd begint het ademhalen te piepen. Hij heeft verder geen druk op de borst. Door deze klachten is zijn nachtrust de laatste tijd ook minimaal. Hij is tijdje terug voor check-up bij de dokter geweest maar toen waren zijn longen gewoon goed. Hij weet daarom niet zo goed wat die bij de dokter moet zeggen. Wat nu? En hij kan je hiervoor zelf ook wat doen?

    • Ben

      21 maart 2016

      Beste mensen kijk eens bij ademhalingstherapie volgens de Buteyko Methode, dat gaat je leven echt veranderen ik heb een 2e leven gekregen had COPD ja HAD is verdwenen en nog vele andere kwalen minder adem is meer ontspanning van spierweefsels VEEL geluk en een BETER LEVEN Ben.

  • gerard

    23 oktober 2015

    ik heb hartritmestoringen al jaren ik gebruik medicijnen, maar als ik rode wijn drink, ga ik hoesten en krijg ik het benauwt, wie weet hier een oplossing voor, want ik ben een echte bourgondiër en vindt een goed glas rode wijn heel fijn.

  • f.a. mulder

    8 september 2015

    Ik ben zelf ook longpatiënt. Doe veel aan beweging en gym. Tijdens een gym oefening op de radio hadden ze het over “het stuitje tegen de borst”. Weet iemand hoe dat moet?

    • Paul

      8 september 2015

      Een dergelijke flexibiliteit lijkt me absoluut onmogelijk, zelfs al zou je extreem hypermobiele gewrichten en hyperflexibele beenderen hebben… Gebruikte men misschien de uitdrukking “tegen de borst stuiten”?

    • Saskia

      8 september 2015

      Haha, ja… kortademigheid tijdens m’n gymnastiekoefeningen, dat stuit me tegen de borst. ;)

  • Linda

    26 augustus 2015

    Hallo, Ik hoop dat u mij wat meer kan vertellen. Mijn vader is 53 en had nooit klachten. Sinds kort is hij erg benauwd tijdens eten en drinken en als hij op z’n zij ligt. Hij werkt zeer onregelmatig, heeft weinig nachtrust en sport er ook dagelijks bij (boksen). Sinds 2 weken slikt hij ijzertabletjes om te kijken of dat zou helpen, maar tot nu toe geen verbetering. Hij wilt absoluut niet naar de dokter, maar ik maak me toch zorgen. De benauwdheid komt ineens opzetten. Hij zegt dat hij dan gewoon niet kan ademen. Kunt u mij verder helpen? Alvast hartelijk dank! Vriendelijke groet, Linda

    • Paul

      31 augustus 2015

      Ervaart je vader ook pijn op de borst, achter de ribben of nabij de rib-aanhechtingen of andersoortige pijnklachten?

    • Linda

      31 augustus 2015

      Alvast bedankt voor uw reactie. Hij heeft geen enkele pijnklachten, ook niet tijdens de benauwdheid zelf. Ik zie uw volgende reactie graag tegemoet. Vriendelijke groet, Linda

    • Paul

      2 september 2015

      Beste Linda, Als er geen sprake is van pijn, zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van een gebrekkige longfunctie of hartfunctie, waardoor een zuurstofgebrek optreedt. Dit is op afstand echter niet of nauwelijks te beoordelen, dus je vader zal ECHT langs de huisarts moeten gaan… Een klinische beoordeling van de hartslagfrequentie, het hartritme, de bloeddruk, de ademhaling en de zuurstofsaturatie is doorgaans vereist om astma, COPD, hartritmestoornissen, hartzwakte, longembolie, hyperventilatie en dergelijke uit te sluiten. Er HOEFT overigens absoluut geen sprake te zijn van een ernstige cardiale (qua hart) of pulmonale (qua longen) aandoening, maar het lijkt me absoluut raadzaam om dergelijke gezondhiedsproblemen uit te sluiten, al is het maar uit voorzorg. Als plotselinge benauwdheid/kortademigheid zich voordoet in combinatie met hartkloppingen, een bonzend hart, versnelde hartactie, pijn/druk op de borst, transpireren, trillen/beven, naar adem snakken, gevoel van ademnood/verstikking, gevoel van duizeligheid/onvastheid/lichtheid/flauwte, et cetera, dan kan er ook nog sprake zijn van een paniekstoornis. Een dergelijke sensatie hoeft overigens totaal niet gepaard te gaan met waarneembare angst of paniek… Zelfs maagklachten behoren in bepaalde situaties tot de mogelijke oorzaken van plotse ademnood/luchthonger… Bezoek aan een arts lijkt me al met al uiterst raadzaam, zo niet noodzakelijk voor je vader. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  • Erwin

    13 juli 2015

    Ik heb sinds een aantal jaren met name in de periode juli/augustus last van kortademigheid en dan met name ’s nachts als ik in bed lig. Heb zo ver ik mij kan heugen last van hooikoorts en denk dat die kortademigheid daar dan ook aan gerelateerd is. Paar jaar geleden van de dokter een pufje gekregen, maar had niet het idee dat dat enige uitwerking had. Ook de pilletjes die ik inneem (ceterizine) verminderen de kortademigheid niet. Is er mogelijk een ander middel bekend dat die kortademigheid (op zijn minst) kan verminderen?

    • Paul

      13 juli 2015

      Naast hooikoorts (pollenallergie / stuifmeelallergie) kun je –met het oog op inhalatie / ademhaling– onder meer allergisch zijn voor o.a. schimmelsporen, huisdieren, stof en huisstofmijt. Misschien een idee om je hierop te laten testen. Het ene antihistaminicum werkt overigens beter voor de één dan voor de ander. Mocht er inderdaad sprake zijn van een aanvullende allergie en mocht (levo)cetirizine niet goed werken, probeer dan in overleg met je (huis)arts bijvoorbeeld desloratadine, azelastine, loratadine, hydroxyzine of fexofenadine.

  • Danie

    10 juli 2015

    Al een paar middagen merk ik dat als ik lig ik het heel benauwd heb… Lijkt erop alsof ik niet kan ademen. Hoe komt dit?

    • Paul

      11 juli 2015

      Wordt je echt ALTIJD benauwd zodra je gaat liggen? Of ligt het eraan hoe je ligt en/of waar je ligt? Dus is de benauwdheid puur gerelateerd aan je lighouding of eerder aan iets wat je inademt op de plaats waar je ligt? Word je ook al kortademiger als je in een bepaalde houding zit of staat?

  • Coco

    30 mei 2015

    Hallo, Ik heb sinds een tijdje een probleem dat zich incidenteel voordoet. Als ik in bed lig heb ik soms het gevoel dat ik te weinig zuurstof heb en mijn ademhaling maakt een zacht geluid, raspen, moeilijk te omschrijven, een beetje alsof iemand zachtjes snurkt (het doet me een beetje denken aan vroeger als je snoep had in een zakje dat knetterde als je het in je mond deed). Als het dan minder lijkt te worden en ik loop even naar beneden om naar het toilet te gaan ben ik weer terug bij af als ik de trap weer op ben. Om het zo duidelijk mogelijk te houden, de eerste twee keer had ik het na een orgasme, maar gisteren dus ook terwijl ik in bed tv keek vanuit het niets naar mijn idee. Verder heb ik nooit ergens last van, kan normaal fietsen of traplopen. Wie herkent dit?

    • Paul

      1 juni 2015

      Ik ben geen arts, maar dit klinkt als een vorm van ademhalingsobstructie, dus een milde versperring van de ademhalingswegen… Dit heeft vaak te maken met verslapping van de weke mondweefsels (keelslijmvlies, huig, verhemelte e.a.)… Vaak gerelateerd aan obstructief slaapapneu syndroom… Soms ook met een doorbloedingsstoornis van de trachea/luchtpijp… Of met een reactie van de longblaasjes op bepaalde stoffen… (Epiglottis)oedeem, een vorm van vochtstapeling in het ademhalingsstelsel is ook nog een optie… Evenals beschadiging of irritatie van de Nervus laryngeus (strottenhoofdzenuw)… En tot slot problemen met schildklier of bijschildklieren… Persoonlijk zou ik er eens met je huisarts over praten. Sterkte in ieder geval!

  • Gerrit

    29 mei 2015

    Goede dag ik ben best wel benouwdt iedere keer hoe zou dat kommen ben er voor bij de dokter voor gewesten die zegt over week terug kommen als het niet goed gaat heb je nog tips groeten gerrit.

  • Gerrit

    29 mei 2015

    Ik hep het momenteel soms benauwd wat kan dat wezen van de week bij de dokter geweest een puffie gehad dat help ook maar even en dan kom het zo weer op zeten dus ik weet het verders ook niet.

    • Paul

      31 mei 2015

      Beste Gerrit, Kun je iets meer vertellen over je benauwdheid? Word je uitsluitend benauwd op bepaalde momenten van de dag, na bepaalde activiteiten, na het eten of bijvoorbeeld als je buiten bent geweest? Of ben je constant kortademig? Zoals je hierboven kunt lezen zijn er tal van mogelijke oorzaken van benauwdheid en zuurstofgebrek en is het heel er lastig om de onderliggende oorzaak te achterhalen zonder op de hoogte te zijn van achtergrondinformatie en randfactoren…

  • Nico

    5 mei 2015

    Kan je ook kortademig worden door verkeert te ademen? Krijg dan ook vervelende steken op me borst, tussen me borstbeen. Heb dit met met elkaar te maken?

  • carine

    19 april 2015

    Ik heb een vraagje mijne man lig 24 op 24 aan de zuurstof maar als hij een kleine inspanning doet heet hij geen adem niet meer met 2 liter een half zuurstof is dat gevaarlijk

    • Paul

      20 april 2015

      Begrijp ik goed dat je man 24 uur per dag zuurstof toegediend krijgt via een neusbril, zuurstofmasker of zuurstofkatheter uit een zuurstofcilinder? Wat is de reden dat je man aan een zuurstoftekort / hypoxie lijdt? Zo kan hypoxie ontstaan door onvoldoende zuurstoftransport door het bloed, onvoldoende verwerking van aangevoerde zuurstof door lichaamscellen, hypoventilatie (als bloed onvoldoende van zuurstof wordt voorzien en/of onvoldoende koolzuur uit het bloed wordt verwijderd) of een diffusiestoornis (als het transport van zuurstof door het alveolaire-capillaire membraan wordt verstoord). Ook een combinatie en onderlinge beïnvloeding van deze oorzaken is mogelijk. (bron + bron) Zodoende kunnen ziektebeelden/ademhalingsziekten ontstaan zoals astma, COPD, slaapapneu, hyperventilatie, inhalatieallergieën en bronchopulmonale dysplasie. Ook hartproblemen kunnen ademhalingsklachten veroorzaken, waarbij vaak ook longoedeem optreedt. Of ademhalingsklachten gevaarlijk zijn, is vooral afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Dat er bij lichte inspanning ademhalingsklachten optreden, ondanks de zuurstoftherapie, is hoe dan ook geen goed teken. Heb je je huisarts hier al eens over ingelicht? Heel veel sterkte in ieder geval? Groeten, Paul

  • Sjaak

    8 april 2015

    E-Nummers bestuderen die in voedsel zitten mensen!

  • Bloem

    5 april 2015

    Hoi, Ik zit met een vraag. Ik ben met astma geboren en heb er toen ik op de basisschool zat geen last van gehad. Toen kwam ik op de middelbare school en had ik een erge astma-aanval en zat ik weer aan de Ventolin. Nu weer een paar jaar later, had ik tot voor kort weinig last en bijna geen aanvallen. Na recent een spirometrie (longfunctiemeting) te hebben gehad, bleek dat mijn astma weg was(?) Nu blijkt wel dat ik een notenallergie heb. Hierdoor krijg ik eczeem. Maar het is nu wel weer vreemd dat ik al een week ongeveer weer best benauwd ben (gewoon in rust, dus niet na inspanning), ondanks het feit dat ik NIET in aanraking ben gekomen met noten. Daar let ik op. Wat kan het zijn… Groetjes, Bloem van Rijkalen (19 jaar)

    • Paul

      6 april 2015

      Beste Bloem, Voedingsallergieën komen vaak voor in combinatie met inhalatie-allergieën oftewel ademhalingsallergieën. Bovendien worden zulke allergieën (waarbij je allergenen inademt) nog weleens aangezien voor astma. In theorie zou er dus best weleens sprake kunnen zijn van een ademhalingsallergie ten aanzien van stof, schimmels, huisstofmijt, huisdieren of pollen/stuifmeel. Ben je uitsluitend bij de dermatoloog getest op contactallergieën en voedselallergieën of ook bij de allergoloog op inhalatie-allergieën? Als er in een bepaalde school of in een bepaald klaslokaal relatief veel schimmel, stof of huisstofmijt aanwezig is, zou dit ook de fluctuaties in je klachtenpatroon kunnen verklaren… Ik ben GEEN arts, dus ik kan niets met zekerheid zeggen, maar een dergelijke (kruis)allergie behoort tot de mogelijkheden. In ieder geval beterschap toegewenst!

    • Bloem van Rijkalen

      8 april 2015

      Op basis van een bloedonderzoek is nu vastgesteld dat ik een notenallergie heb. Ik heb geen dermatoloog/allergoloog bezocht. Maar mijn vraag is dan: stel ik wordt nog eens benauwd, is het dat toegestaan om Ventolin te nemen? Zo niet, wat kan ik er dan tegen doen? Of zegt u ga maar beter langs de huisarts met deze vraag? Alvast bedankt!

    • Paul

      8 april 2015

      Aangezien ik GEEN arts ben, kan en mag ik inderdaad geen individueel advies geven omtrent medicijnen. Logischerwijs is het in zijn algemeenheid wel zo dat je in geval van kortademigheid de onderliggende oorzaak moet willen bestrijden. Voor astma worden soms vergelijkbare medicijnen voorgeschreven als voor bepaalde inhalatie-allergieën, maar astma is en blijft een ander probleem… Mocht je benauwdheid/kortademigheid inderdaad worden veroorzaakt door de noten-allergie (wat een voedselallergie is, dus een extreem hevige reactie van je immuunsysteem op nooteiwitten), dan is een antihistaminicum/histamineremmer doorgaans een passendere oplossing. In geval van een extreem heftige allergische/anafylactische reactie op noten kan zelfs epinefrine/adrenaline vereist zijn. Al met al weet ik niet zeker of je benauwdheidsklachten daadwerkelijk het gevolg zijn van je notenallergie, waardoor je niet zomaar een wenselijke/effectieve behandeling kan kan aanwijzen. Het zou inderdaad raadzaam kunnen zijn om nog even met je huisarts te overleggen. Overigens kan er nog altijd sprake zijn van een aanvullend onderliggend probleem zoals een ademhalingsallergie. Dit zou een allergoloog eventueel kunnen aantonen/uitsluiten… Nogmaals sterkte toegewenst!

  • Kelly

    6 november 2014

    Bij kortademig zijn plat op bed gaan liggen en dan door de neus in ademen en door je mond uitademen, werkt uitstekend bij mij.

  • Jannie

    29 oktober 2014

    Mijn zusje is nu al ongeveer een jaar lang bijna elke dag benauwd. Ze heeft al meerdere onderzoeken gehad, onder andere een longtest, een longfoto, een allergietest en ze is al een keer naar de fysio gestuurd. Dit heeft allemaal niets geholpen…

    • Paul

      30 oktober 2014

      Wat voor allergietests heeft je zusje ondergaan? Er zijn namelijk heel veel verschillende inhalatie-allergieën, onder meer v.w.b. de inademing van pollen (hooikoorts), huisdieren (huisdierenallergie), stof (stofallergie), huisstofmijt (huisstofmijtallergie), schimmels (schimmelallergie) etc.

  • merve

    8 september 2014

    Hallo, Ik ben 21 jaar en ik heb een maand geleden een vervelende maagbacterie gehad en heb 7 dagen een zware antibioticakuur gehad, en sinds dat is gebeurd heb ik last van een druk op m’n borst en kortademigheid en benauwdheid. Ik ben al bij de huisarts geweest, maar die zegt dat ik moet gaan sporten. Terwijl ik al moeilijk 2 huizen verderop kan lopen. Ik was een roker, ben al een paar maanden gestopt en ik heb een hartritmestoornis waarvan de oorzaak niet bekend is.

  • Edyta

    4 september 2014

    Beste Paul, Ik wil nog even je laten weten dat ik jouw reactie op mijn commentaar heb gelezen en gewaardeerd. Persoonlijk ben ik natuurlijk wel van mening dat roken absoluut een bijdrage aan het ontwikkeling van bepaalde ziektes heeft. Waar ik me wel aan erger in medische wereld is dat de artsen zo vaak treuzelen om een actie/behandeling te starten juist omdat een patiënt rookt. Aan Jou, Paul wil ik mijn excuus aanbieden voor mijn wat felle reactie van gister. Met vriendelijke groet, E.

    • Paul

      4 september 2014

      Geen probleem hoor! Iedereen komt weleens fel uit de hoek, ikzelf bovengemiddeld vaak. ;)

    • Moniek

      2 maart 2016

      Hoi, Ik erger me eraan wat in bovenstaande informatie staat over dat COPD veroorzaakt wordt door roken. Dit is allang achterhaalt. Roken levert inderdaad geen positieve bijdrage aan COPD, maar is zeker geen veroorzaker.

    • Paul

      5 maart 2016

      Ik erger me veeleer aan dit soort commentaren (uitsluitend ongenuanceerde kritiek, voorzien van 0,0 onderbouwing). De stelling dat COPD in veruit de meeste gevallen wordt veroorzaakt door roken, is geenszins achterhaald; het is simpelweg een vaststaand feit. Ik citeer dan ook nogmaals Het Long Fonds: “Bij 8 op de 10 personen is de oorzaak van COPD het roken van tabak”. (bron) ‘Chronic Obstructive Pulmonary Diseases’ (COPD’s) oftewel ‘chronisch obstructieve longziekten’ worden direct / primair veroorzaakt door steriele ontstekingen en/of bacteriële of virale infecties. Deze ontstekingen en infecties worden op hun beurt veroorzaakt door aanhoudende obstructies oftewel blokkades in de longen. En die blokkades worden in ongeveer 80% van alle gevallen van COPD veroorzaakt door roken. Wetenschappelijke bronnen: bron + bron + bron. Groeten, Paul

  • Edyta

    4 september 2014

    Bronchitis wordt veroorzaakt in de meeste gevallen door VIRUSSEN & BACTERIËN of NIET JUIST behandelde Infecties van de luchtwegen en NIET "in de meeste gevallen door roken"! Graag bij medische feiten blijven en niet alles op roken verantwoorden.

    • Paul

      4 september 2014

      Beste Edyta, Ik citeer het Long Fonds: “Bij 8 op de 10 is de oorzaak van COPD het roken van tabak”. (bron) Dat betekent dus dat 80% van de COPD-patiënten slachtoffer is van tabak, wat mijns inziens een meerderheid is. Ja, in directe zin wordt ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’ (COPD) oftewel ‘chronisch obstructieve longziekte’ veroorzaakt door steriele ontstekingen en/of bacteriële of virale infecties, maar die ontstekingen en infecties kunnen plaatshebben door toedoen van een aanhoudende obstructie oftewel blokkade in de longen. En die blokkade wordt in ongeveer 80% van de gevallen van COPD veroorzaakt door roken. Ik denk dus echt dat je zelf achter de feiten aanloopt. Wetenschappelijke bronnen: bron + bron + bron + bron + bron. Groeten, Paul

  • Angeline

    21 augustus 2014

    Ik heb al eerder een berichtje gepost, maar helaas geen reacties gekregen. Inmiddels zijn er bij mijn dochter (sportgek) ook bloedonderzoeken gedaan naar ijzertekort en dergelijke, maar ook hier zijn geen bruikbare resultaten uit voortgekomen. Nog steeds heeft zij regelmatig het gevoel van benauwdheid tijdens (vooral) conditietrainingen en het idee dat zij in rust niet goed kan door ademen. Eigenlijk weten we het niet zo goed meer. Is er iemand die ons kan helpen?

    • Paul

      21 augustus 2014

      Ik zou toch blijven aandringen op diepgaander longonderzoek en bloedonderzoek. Totdat je de onderliggende oorzaak achterhaalt, is het gewoon heel lastig om kortademigheid, benauwdheid en/of zuurstofgebrek effectief tegen te gaan. Vraag om een doorverwijzing naar de longarts c.q. pulmonoloog, dus een specialist die zich beroepsmatig bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van aandoeningen van het ademhalingsstelsel. Zo iemand heeft veel meer (specialistische) ervaring met longklachten dan een huisarts en is eerder geneigd te testen op specifieke ontstekingswaarden, antistoffen e.d. Ook onderzoek naar het hart (v.w.b. hartritme, hartfrequentie, hart-longfunctie e.a.) zou raadzaam kunnen zijn. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Angele

      11 februari 2015

      Mijn dochter is inmiddels een paar weken onder behandeling bij een mensendieck therapeut die diverse oefeningen doet en heeft gegeven voor anders en meer natuurlijk ademhalen en wij hebben inmiddels al veel vooruitgang geboekt. Al met al dus op de goede weg!

  • Nico

    31 juli 2014

    Beste Paul, Ik heb mijn leven lang al last (ben nu 21 jaar) van dat ik vooral moeilijk door mij neus kan ademen; dit gaat voor mijn gevoel te zwaar. Dit heeft vooral de laatste tijd tot gevolg dat ik lichtelijk duizelig wordt. Paar jaar geleden ben ik hiermee naar de huisarts gegaan, maar ik kreeg vrijwel meteen te horen dat ik naar de apotheek moest gaan voor een discus. De laatste tijd echter, twijfel ik wel of ik echt astma heb. Ik heb namelijk niet echt last van spontane astma-aanvallen, maar wel van een algeheel gevoel. Dit gevoel is dus dat ik niet automatisch op een goede manier lijk te kunnen ademhalen. Vaak heb ik last van stress, omdat ik een relatief zware HBO-studie doe. Op internet las ik dat ook een slechte houding dit kan veroorzaken. Raad u het aan om nog een keer naar de huisarts te gaan, en dan bijvoorbeeld te vragen voor bv. uitgebreid longonderzoek? Ik hoor het graag, Nico

    • Paul

      1 augustus 2014

      Beste Nico, Dat zou ik zeker doen. Je ademhaling is logischerwijs enorm belangrijk voor wat betreft je dagelijks functioneren. Ademhalingsonderzoek (aangaande longfunctie en longcapaciteit, maar ook qua ademhalingstechniek) kan zodoende zeker raadzaam zijn. Een bemoeilijkte neusademhaling zou bijvoorbeeld al te maken kunnen hebben met een schuinstaand c.q. scheefstaand neustussenschot… Persoonlijk zou ik er dus zeker voor kiezen om zulke ademhalingsproblematiek met een huisarts te bespreken.

  • Ravi

    29 juli 2014

    Beste Paul, Rot op met je artikel. Je hebt er geen verstand van! Het enigste wat je kunt zeggen is: ga eens langs de huisarts. Zo kan ik ook een Einstein zijn he! Lutser!

    • Paul

      29 juli 2014

      Fijn dat jij wel in oplossingen denkt. Dankjewel voor je nuttige bijdrage omtrent kortademigheid! Ik neem je advies in overweging. Groeten, Paul

    • Paul

      21 augustus 2014

      Beste Javi/Jefrey/Jeffrey, Ik zie dat je hebt geprobeerd om onze bezoekers stuk voor stuk te laten weten dat ze naar de huisarts kunnen gaan. Tikkeltje kinderachtig om dit onder een pseudoniem te doen; ik keur je goedbedoelde advies dan ook af en verwijder al je berichtjes.

  • kimberley

    26 juli 2014

    Hallo, Ik heb de laatste paar weken last van kortademigheid. Het begon met 2 nachten wakker worden met pijn aan me borst, met inademen. Hierna had ik veel last van het niet goed kunnen inademen en kreeg daar een angstig gevoel bij. Dit gebeurde vaak als ik in bed lag. Ik heb hier de laatste tijd ook steeds vaker last van midden op de dag, met geen enkele inspanning. Ik heb geen idee of dit er mee te maken heeft, maar ik heb ook soms last van hartkloppingen. Mijn vader heeft longkanker gehad. ik weet niet goed wat ik hiermee moet doen. Ik zou graag horen wat ik kan doen… Bedankt alvast!

    • Paul

      26 juli 2014

      Beste Kimberley, Dit kan echt van alles zijn, van een allergie voor schimmels of pollen tot latente hyperventilatie of astma. Indien je last ondervindt aan je kortademigheid, kun je er het best even mee naar je huisarts gaan. Alleen al angst en onzekerheid kunnen tot op zekere hoogte kortademigheid veroorzaken. Groeten, Paul

  • Marco

    10 juli 2014

    Hallo, Ik ben 20 jaar en ik sport 3/4 dagen per week in de sportschool. En ik heb ’t nu vreselijk benauwd: lastig ademen en ’t lijkt wel dat m’n hart langzaam klopt. Heb trouwens sowieso een hele slechte longinhoud… Weet iemand wat dit kan zijn?

  • Kim

    6 juli 2014

    Ik heb een vraag. Ben vaak na dokter geweest en elke keer is me hartslag hoog en elke uitslag laat niks zien. Paar week terug zat ik in douch, ik voelde heel zwaars en zakte neer en het voelt alsof er steeds wat gaat gebeuren, als ik wat beweeg/sport krijg ik steeds maar last van kortademigheid wil steeds slapen en slapen. Wat kan ik beste doen om dit allemaal minder te voorkomen?

  • Anoniem

    21 juni 2014

    Hoi, Ik ben bijna 14 jaar oud en heb sinds kort last van kortademigheid. Ik weet niet precies of ik kortademig ben, maar als ik bijvoorbeeld een dijk op fiets, krijg ik het idee dat ik niet tot onderin mijn longen kan ademen. Alsof het onderste deel niet gevuld kan worden met lucht. Weet iemand misschien wat dit is en wat ik ertegen kan doen? Ik heb er ook soms last van als ik na een lesuur stilzitten opsta om naar de volgende les te gaan. Vaak ligt mijn hartslag rond de 100 (of het klopt, geen idee, want het wordt gemeten door een app). Vandaag was het rond de 70 (zelf gemeten). Ik sport minstens 3 uur per week en ik fiets elke dag 20 minuten naar school (en dus ook 20 terug). Verder eet ik gevarieerd. Ik hoop dat iemand mij kan helpen, want mijn moeder weet het nog niet. Groetjes!

    • Paul

      21 juni 2014

      Beste, Dit klinkt veeleer als een long-gerelateerd probleem dan iets wat direct met je hart te maken heeft. In principe kan het van alles zijn, maar lees bijvoorbeeld eerst eens wat meer over (al dan niet bronchiale) astma, (chronische) bronchitis, inhalatie-allergieën, longemfyseem en chronisch obstructieve longziekten (COPD). Ik ben GEEN arts en wil geenszins suggereren dat je klachten door een van deze long-gerelateerde problemen worden veroorzaakt, maar wellicht vind je aanknopingspunten. Mochten de klachten langdurig aanhouden of mocht je je zorgen maken, neem dan altijd even contact op met je huisarts. Groeten & sterkte, Paul

  • Angeline de Jong

    25 mei 2014

    VRAAG : mijn dochter (20 jr) sport veel én gevarieerd iedere dag minstens een uur en soms meer ( hardlopen/ core en stabiliteit/ explosieve snelheid/ synchroonzwemmen/ T25/ insanity). Nu treedt er sinds kort bij het hardlopen al na ca. 5 min, een hyperventilatie achtige benauwdheid op wat verder sporten onmogelijk maakt en soms ook bij rust ( zittend op de bank oid) is er moeite met doorademen. De huisarts heeft getest op alergie op de luchtwegen maar daar komt niks uit en ook een “blaastest” geeft geen duidelijkheid. Ik vermoed meer in de richting van een ijzer of vit B12 tekort , maar wie kan mij aub wat tips oid geven !!!

    • wendy

      18 oktober 2014

      Hallo Angeline, Ik ben zelf fitnessinstructeur en heb sinds een half jaar ook klachten. Kortademigheid, benauwdheid en druk op de borst en nog heel veel meer (tintelingen/uitval in benen etc). Als ik zo je verhaal lees van je dochter dan valt mij iets op: ze sport heel erg veel en veel zwaar intensieve sporten. hebben jullie al eens gekeken of ze misschien overtraind is? Dat geeft ook flinke klachten en gebeurd als je je lichaam te weinig rust tussen de trainingen geeft. Goed ook internet bekijken wat betreft bloed uitslagen want soms is bijv. 1 waarde volgens de huisarts wel goed maar kan dat toch te weinig voor haar zijn. Ook werken sommige vitamines samen. Vitamine B12 heeft bijv. foliumzuur nodig. Maar goed, dat kwam in feite niet uit de testen. Het kan ook zijn dat ze bijvoorbeeld een bacterie heeft opgelopen. Bijv. overvloed aan bacteriën in darmen of Heliocopter bacterie. Je merkt daar niet altijd iets van.(meestal opgezette buik, buikklachten). Ik ben zelf ook nog aan het zoeken, bij mij bleek er geen foliumzuur te zijn dus mijn b12 injecties deden het waarschijnlijk niet goed, verder had ik vorig jaar een bacterie (ik denk dat die er nog zit ,volgens osteopaat wel,nooit zware kuur gehad) en nu heb ik ineens een hoge bloeddruk en astma. Wat ik voorheen nooit had. Mijn ideeën zijn dus op ervaring gebaseerd, wie weet heb je er iets aan? Ik ben zelf ook nog zoekende dus mocht iemand tips hebben? Heel veel succes.

  • Lddjong

    15 maart 2014

    Hoelang duurt het voordat je het merkt?

  • maakt niet uit

    23 februari 2014

    Mijn vader kon niet eens z’n jas aan doen, zo benauwd. Gelijk doorverwezen naar ziekenhuis en daar aangekomen moest hij nieuw bloed.

  • mariska

    31 januari 2014

    ook ik heb zo een soort probleem. Ik ben vorig jaar juni bevallen van een beeldschone dame; kort daarna heb ik een galblaasoperatie gehad, dat was in augustus. Nu heb ik zo af en toe nog wat druk op mijn ribben, maar kon ermee leven. Nu heb ik afgelopen week weer eens paard gereden en toen ik ben afgestapt kreeg ik ineens een rare aanval, alsof iemand een band om m’n ribben trok en deze heel hard aantrok waardoor ik geen lucht kreeg. Na een tijdje goed op mijn ademhaling te hebben gelet, ging het wel weer… Toch maar even bij de dokter geweest en ik kreeg diclofenac voorgeschreven, dit drieënhalve dag genomen, maar ik kreeg gister ineens een raar gevoel in onderbuik en bovenbuik + dat m’n buik wat dikker is dan normaal. En ik heb het idee dat ik eerst een klepje moet openen voordat m’n adem erdoorheen komt. En als ik moet gapen krijg ik ook lucht binnen. Momenteel ook nog last van bovenbuik. Heeft iemand suggesties? Ik word toch wel erg bang en het is natuurlijk weer eens weekend, dus ‘k moet al tot maandag wachten.

  • Alie

    30 december 2013

    Ik ben coach van een sportteam. Een van mijn dames heeft astma, heeft daar ook pufjes voor. Tijdens de wedstrijd gaat het meestal 10 minuten goed, daarna krijgt ze het benauwd. Als ze dan rust heeft gehad en vervolgens weer start, gaat het veel beter. Wat kan ik doen om haar te helpen.

  • wen

    3 december 2013

    Hallo allemaal, Ik loop al een aantal jaren te tobben met mijn gezondheid. Na een vervelende bevalling 6 jaar geleden, een longembolie en een galblaasoperatie met complicaties, ben ik nooit meer de oude geworden. Ik ben vermoeid, heb regelmatig pijnlijke gewrichten/spieren. En gisteren ben ik best geschrokken. Ik moest erg lachen om iets, maar daardoor kreeg ik ineens geen lucht meer. Het lukte niet om te ademen, uiteindelijk weer wel, maar de tranen liepen over mijn wangen en ik hapte naar lucht. Nog geen kwartier later gebeurde hetzelfde nog eens. Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? Vandaag gaat het goed; heb alleen een beetje een drukkend gevoel op mijn borst en heb niet meer gelachen.

    • Paul

      3 december 2013

      Beste Wen, Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee wat deze plotse ademstilstand heeft veroorzaakt. Een wilde gok is strottenhoofdkramp oftewel laryngospasme. Dit is een ongecontroleerde kramp c.q. verkramping van de strottenhoofdspieren, waardoor de stembanden de luchtstroom afsluiten en er plotse ademnood optreedt. Deze strottenhoofdkramp duurt doorgaans kort, waarna de ademhaling zich spontaan herstelt. Het kan echter ook iets totaal anders zijn, bijvoorbeeld een probleem met de longen: een allergieklacht, een vorm van bronchitis of iets gerelateerd aan hyperventilatie. Ik kan natuurlijk geen inschatting maken van de exacte situatie, maar als je je zorgen maakt, lijkt het me niet ongerechtvaardigd om een telefoontje richting je huisarts te plegen. Hoe dan ook, heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

  • ingrid

    19 november 2013

    Hallo, Ik ben Ingrid, 56 jaar, heb al sinds 1984 astma. In m’n kinderjaren altijd al last van bronchitis gehad, ben nu flink verkouden, waardoor de longen weer opspelen. Ik ga zeker weten hiervoor morgen weer naar de HA. Maar mijn vraagje: ik heb vooral ’s nachts ook vaak last van krampen in mijn voet. Paar weken geleden werd ik wakker van de kramp in m’n kuit, dat is na een goeie 14 dagen wel overgegaan, maar de kramp in m’n voet blijft. Het is niet dat ik er rechtop van in me bed ga zitten hoor. Als ik er beetje met me andere voet overheen wrijf gaat het wel weer. En val ik toch wel in slaap. Heb voor die kuitkramp toen iets gekregen voor de nachtrust, dat hielp wel. En heb nu ook ibuprofen 800 gekregen ervoor maar daar wil ik niet aan krijg je weer astma aanval van. Staat in de bijsluiter, dus liever niet. Ik slik ook multivitamine en magnesium. Wie herkent dit ook en weet wat ertegen te doen?

    • Willem

      9 juni 2014

      Ingrid, Dat probleem heb ik ook. Op te lossen door meer water te drinken. Te weinig water (en te veel alcohol of koffie) drinken veroorzaakt je kramp.

    • Marjon

      10 februari 2015

      Ik had ook vaak kramp in de benen in de nacht. Ik slik nu magnesium en heb kastanjes in een washand gedaan, dit met een grove steek dichtgenaaid en onder mijn hoeslaken gelegd. Tip van mijn ma. Ik heb geen kramp meer. Ieder jaar verse kastanjes in de washand.

    • Paul

      10 februari 2015

      Dank jullie wel voor jullie bijdragen; in dit artikel over spierkramp vind je desgewenst nog veel meer tips tegen verkramping van spieren.

    • Jan

      29 mei 2015

      Probeer eens een stuk huishoudzeep in bed. Helpt in veel gevallen tegen kramp.

  • Roos

    11 november 2013

    Hallo, Ik heb vaak last van benauwdheid, daardoor voel ik me heel erg angstig, dan durf ik bijna niet meer te slapen. Ik krijg daardoor ook hartkloppingen. Hoop dat iemand een goede oefening kent. Groetjes, Roos

    • Melanie

      7 mei 2014

      Lieve roos, Precies dit probleem heb ik ook! Meestal ga ik even wat lezen! Of op mijn zij liggen en muziek luisteren, dan val ik vanzelf in slaap… Maar ik wil dus ook heel graag weten wat dit veroorzaakt en hoe ik eraf kom! Gr. Melanie

  • Jan Koelemeijer

    2 november 2013

    Ik ben kortademig en gauw moe, wat kan ik daar aan doen? Ik ben 82 jaar, heb in mijn jeugdjaren wel bronchitis gehad doch de laatste 50 jaar nooit geen last van gehad.

  • Stijn

    17 september 2013

    Ik heb vaak last van benauwdheid bij inspanning. Ik word dan gauw kortademig en adem vanzelf te diep uit. Dan snak ik naar adem doordat ik te diep uitgeademd heb. Ik denk niet dat ik astma heb, maar als ik het heb, dan een lichte vorm. Kan iemand mij misschien helpen?

    • Paul

      18 september 2013

      Beste Stijn, Het zou natuurlijk ook te maken kunnen hebben met een vorm van hyperventilatie, een inhalatieallergie zoals hooikoorts of een andere longgerelateerde aandoening. Mocht je je zorgen maken, neem dan even contact op met je huisarts. Groeten, Paul

  • anoniem

    29 augustus 2013

    Ik heb nu al een paar weken last van kortademigheid,niet de gehele dag, maar zo af en toe. Meestal is het ’s avonds het ergst, dan moet ik echt diep ademen of heel erg gapen om genoeg lucht binnen te krijgen. Ook op feestjes en bij drukke gelegenheden heb ik er erg veel last van. Dan heb ik ook erg last van druk op de borst en duizeligheid. Iemand een idee wat dit kan zijn? Kan het ook stress zijn?

    • Anoniem

      22 september 2013

      Stress zou heel goed kunnen, maar het zou ook hyperventilatie kunnen zijn. Beterschap!

  • M. Scherphof

    18 augustus 2013

    Ik ben een vrouw van 85 jaar en redelijk gezond (voor zover ik mezelf kan omschrijven). Wel heb ik last van artrose van mijn gehele wervelkolom en COPD. Voor het laatste ben ik in mei 2012 10 dagen opgenomen geweest in het ziekenhuis vanwege een longontsteking. Ongeveer 2 weken werd mijn zuurstofgehalte gemeten en was dit 83%. Nu ben ik weer kortademig en het wordt erger als ik ga liggen. Wat moet ik doen? Een arts bellen?

    • Paul

      18 augustus 2013

      Beste M. Scherphof. Ja, een arts bellen lijkt me absoluut de wenselijke stap. Sterkte & groeten, Paul

    • Lina

      17 oktober 2014

      Je zuurstof gehalte moet tussen de 95 en 98 % zijn dat is normaal.

  • syl

    11 april 2013

    Ik ben als ik stil zit niet kortademig, wel als ik praat met iemand, dan snak ik vaak naar lucht. Ook met wandelen gaat het wel, maar o wee, wandelen en praten tegelijk wordt al weer moeilijker! Ik heb ook net als jij Janny, net alsof ik niet diep genoeg kan ademhalen. Meestal heb ik in de avond een heel opgeblazen gevoel… Weet iemand raad? Ik ben 42 jaar oud, vrouw, longinhoud 70%, rook niet.

    • serg

      16 juli 2013

      Bij maagproblemen moet je om Domperidon vragen.

    • Anoniem

      22 september 2013

      Het kan ook goed aan je ademhalingstechniek liggen! Ademt u door middel van buikademhaling of door borstademhaling? Vaak is het zo als je alleen borstademhaling gebruikt je niet tegelijk kan ademen en praten. Zelf heb ik erg veel baat gehad bij een logopedist die mij heeft geholpen met ademen en praten! Groetjes, A.

    • Paul

      22 september 2013

      Beste Anoniem, Wat goed dat je dat zegt. Ik ben echt heel erg veel te vroeg geboren, waardoor mijn longen (nog steeds) onderontwikkeld zijn. Daardoor heb ik zonder dat ik dat in de gaten had tot en met mijn peutertijd verkeerd ademgehaald. Heb toen ook heel lang bij een logopedist gelopen die mij de juiste ademhalingstechniek heeft aangeleerd. Ik was destijds ook enorm kortademig. Dus jouw tip zou inderdaad weleens mensen kunnen helpen. Groeten, Paul

  • Janny

    5 januari 2013

    ik kan zelfs bij zitten kortademig zijn. Adem dan erg op de keel. en de buik staat strak zodat ik niet tot in de buik kan ademen, IK krijg dan een enorm gevoel van moetren plassen. MIjn luchtpijp is er schraal van. Ik gebruik ook zuurrstof. Ik bne dagelijks bij alles wat ik doe kortademig. Onlangs kon ik nog niet naar de keuken lopen om koffie te pakken en dat is dan 6 meter lopen.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.