Er komen steeds meer producten op de markt met ‘carnitine’ in de naam. Bio-L-Carnitine, L-Carnitine Tartrate en L-Carnitine Liquid zijn slechts enkele voorbeelden hiervan. L-Carnitine is de natuurlijke variant van carnitine en staat ook wel bekend als levocarnitine. L-carnitine zou helpen bij afvallen, omdat het verantwoordelijk is voor o.a. afbraak en transport van vetten in ons lichaam. In theorie zou L-carnitine er dus voor kunnen zorgen dat meer vetten worden afgebroken en vetten sneller worden getransporteerd, waardoor ze ons lichaam dus eerder en ongebruikt weer verlaten.
Eiwitten & aminozuren
Veel lichaamsweefsels worden (deels) opgebouwd uit eiwitten; eiwitten zijn op hun beurt opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren worden deels door het lichaam aangemaakt en deels uit voeding verkregen. Carnitine is een aminozuur dat niet als lichaamsbouwstof wordt gebruikt, maar een rol speelt bij o.a. de vetstofwisseling. De vetstofwisseling is het proces van vorming, vervoer en afbraak van vetten uit de door de darmwand opgenomen voedingsstoffen. Daarnaast speelt carnitine een rol bij de hartfuncties, het immuunsysteem, de energievoorziening, de celstofwisseling en de vruchtbaarheid.
Waaruit wordt L-carnitine verkregen?
Carnitine wordt met name verkregen uit rood vlees en aangemaakt door het lichaam d.m.v. de vitamines C, B3 en B6, het mineraal ijzer en de aminozuren lysine en methionine. Een tekort aan een of meerdere van deze voedingsstoffen kan tot een carnitinetekort leiden. Een carnitine tekort kan gevaarlijk zijn en kan worden verholpen / voorkomen door het eten van o.a. paardenrookvlees en rosbief. Vooral vegetariërs lopen kans op een carnitine tekort. (bron)
Onderzoek bij ratten
Braziliaans onderzoek in de jaren ’90 toonde aan dat ratten meer vet verbrandden en eiwitten spaarden door inname van L-carnitine. Supplementenfabrikanten grepen dit nieuwtje direct aan en stopten het aminozuur massaal in ‘fat burners’ (afslankpillen). Eind jaren ’90 toonde onderzoek van R.E. Green e.a., genaamd ‘The Effect of L-Carnitine Supplementation on Lean Body Mass in Male Amateur Body Builders’ echter al aan dat inname van L-carnitine niet werkt bij mensen. Bodybuilders kregen zestig dagen lang een gram L-carnitine toegediend, zonder enig effect op de vet- en spiermassa.
Conclusie
Vele waardeloze afslankproducten zijn zogenaamd “gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek”. In feite betekent dit statement niks meer dan dat er ooit onderzoek is gedaan naar het desbetreffende product. Of de resultaten van het onderzoek positief of negatief zijn, wordt doorgaans in het midden gelaten. L-carnitine is een goed voorbeeld van dit soort flauwekul. Het is immers al bijna 20 jaar algemeen bekend dat L-carnitine supplementen niet werken voor afvallen, maar er worden nog steeds nieuwe afslankproducten met carnitine op de markt gebracht. Op afslankforums en bodybuildingforums worden L-carnitine capsules en drankjes zelfs massaal aangeprezen.
Heb jij ervaring met de inname van L-carnitine? Deel hieronder jouw persoonlijke vragen, ervaringen en bevindingen!