Lichaamsbeweging voorkomt depressie & burn-out

Mind · Door Ilse

Als je er een lange dag werken op hebt zitten, dan staat je hoofd waarschijnlijk niet naar de sportschool. Toch is het enorm raadzaam om te sporten, met name als je veeleisend werk doet. Sport blijkt namelijk een perfecte uitlaatklep voor mensen die mentaal zwaar worden belast.

Wetenschappelijk onderzoek van de Tel Aviv University (TAU) suggereert zelfs dat je humeur op de werkvloer sterk verbetert als je regelmatig aan lichaamsbeweging doet. Sterker nog: sporten zou een depressie en zelfs een burn-out kunnen helpen voorkomen…

Onderzoek : lichaamsbeweging & depressie

lichaamsbeweging depressieDr. Sharon Toker van de TAU en Dr. Michal Biron van de University of Haifa deden interessant onderzoek. De wetenschappers analyseerden de persoonlijke, psychische en werk-gerelateerde gesteldheid van ruim 1.600 werknemers. De werknemers werden in 4 groepen onderverdeeld, namelijk:

  • Niet-sporters
  • 75 – 150 minuten sport per week
  • 150 – 240 minuten sport per week
  • Meer dan (>) 240 minuten sport per week

De testpersonen werden gedurende 9 jaar periodiek gecontroleerd, dienden vragenlijsten in te vullen en werden nader geanalyseerd tijdens vervolgonderzoeken. Uit de onderzoeksresultaten kan worden opgemaakt dat zij die ten minste 4 uur sporten, het minst vaak te kampen krijgen met depressies en burn-outs. (bron)

Onderzoeksresultaten

Niet-sporters blijken het vaakst te kampen met depressies en burn-outs. Hoe vaker werknemers bewegen, des te kleiner de kans dat zij psychische klachten krijgen. Tweeënhalf uur sporten per week blijkt al een aanzienlijk positief effect te hebben op je zelfvertrouwen en werkvermogen! Minstens 4 uur per week aan lichaamsbeweging doen blijkt ideaal. Zij die aan deze norm voldoen, blijken namelijk niet of nauwelijks tekenen van mentale druk (stress) te vertonen. Meer informatie over (sporten en) depressiviteit:

Sportbijdrage van je baas

De onderzoekers van Tel Aviv University raden bedrijven aan om een interne sportschool te realiseren… Of in ieder geval bij te dragen aan een sportschoolabonnement voor hun werknemers. Het kan zelfs financieel voordelig zijn om werknemers peperdure sportschoolabonnementen cadeau te doen.

Ook het toestaan van flexibele werktijden en lichaamsbeweging gedurende de werkdag zouden zich op langere termijn terugverdienen. Sporten houdt personeel immers fit, zowel fysiek als mentaal!

Sport & lichaamsbeweging: de ultieme anti stress-behandeling!

Sporten als stress behandeling

Nagenoeg iedereen heeft in meer of mindere mate last van stress. Of het nu om je school-, werk- of privéleven gaat, stress kan iedere uitzichtloze nog veel uitzichtlozer maken. Zo kun je door toedoen van stress moeilijker in slaap komen, langdurig piekeren en zelfs urenlang wakker liggen. In stressvolle periodes kun je je ontspanningsmomenten en nachtrust juist goed gebruiken.

De slopende gevolgen van stress…

Door stress wordt je bovendien onzeker; je krijg onterecht het gevoel dat je de verkeerde keuzes maakt. Je wordt zodoende prikkelbaar, gespannen, lusteloos en/of chagrijnig. Op den duur voel je je zelfs wanhopig, depressief of volledig opgebrand. Stress gaat dus niet alleen ten koste van je ontspanning, slaapduur en slaapkwaliteit, maar zelfs van je algehele fysieke en mentale gezondheid! (bron)

Het is dan ook belangrijk om een stress-spiraal zo snel mogelijk te doorbreken. Wat blijkt: de beste methode ter behandeling en voorkoming van stress is sport & lichaamsbeweging…

Stressmedicijnen: niet de beste antistressbehandeling

Veel mensen slikken daarom medicijnen tegen stress. De bekendste anti-stressmedicijnen zijn bètablokkers, antidepressiva en benzodiazepines. Toch is stress-medicatie niet de beste methode om stress te behandelen. De hierboven genoemde medicijnen tegen stress zijn namelijk verslavend, kennen tal van bijwerkingen en pakken bovendien de achterliggende oorzaak van stress niet aan…

Sport is wél de meest effectieve antistressbehandeling

Sporten, en vooral intensief sporten, helpt veel beter om stress tegen te gaan dan anti stress-medicijnen. Lichaamsbeweging wordt dan ook als een hele effectieve behandeling tegen stress gezien, zelfs binnen de medische wetenschap. Hierbij de 4 belangrijkste voordelen van sport als stress-behandeling:

1. Sporten helpt stress te behandelen door je gedachten te legen

Stress wordt in de hand gewerkt door je eigen gedachten. Door stress ga je dubben, piekeren en doemdenken; dit zorgt weer voor meer stress. Lichaamsbeweging is een uitstekende methode om negatieve gedachtegangen en hersenspinsels te doorbreken!

Als je sport, kun je namelijk je gedachten leeg maken en even aan niets denken. Dit geldt overigens alleen als je intensief sport, en dus niet voor 120-hartslagen-per-minuut- en ik-lees-tegelijkertijd-een-tijdschrift-oefeningen. Sport dus helemaal voluit en ga er volledig in op! Je zult merken dat je je gedachten verzet en niet langer stress ervaart. (bron)

2. Sporten geeft je een blij en gelukzalig gevoel

Onder invloed van sport komen er hormonen & neurotransmitters vrij in je hersenen, waaronder endorfine, adrenaline, serotonine en dopamine. Deze stofjes zorgen voor een blij en gelukzalig gevoel. Doordat lichaamsbeweging je een blij gevoel geeft, helpt sport en fitness je effectief te ontstressen. Nog een reden dus dat sport een uitstekende anti stress-behandeling is!

3. Lichaamsbeweging verbetert je zelfvertrouwen & eigenwaarde

Je krijgt een mooier en gezonder lichaam dankzij sport en lichaamsbeweging. Een strak en fit lichaam zorgt voor meer zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zelfvertrouwen zorgt er op zijn beurt weer voor dat je moeilijke situaties beter te lijf kunt gaan en beter bestand bent tegen stress.

4. Sport doet je spieren letterlijk ontspannen & ontstressen

Sport zoals fitness, teamsport, krachttraining, atletiek en cardio maakt intensief gebruikt van je spieren. Als je je spieren gebruikt, komen deze uit de gespannen stand die wordt veroorzaakt door stress. Hierdoor heb je minder kans op chronische pijnen en zul je in het vervolg minder snel te kampen krijgen met fysieke en emotionele stress. (bron)

Sporten tegen stress: tot slot…

Zoals je ziet, zijn er veel voordelen om sport te gebruiken als anti stress-behandeling. Deze tips zijn zelfs toepasbaar voor kinderen met stress. Heb jij lichaamsbeweging al eens ingezet tegen stress? Hoe werkte sport voor jou om te ontspannen en te ontstressen? Laat het hieronder weten!

Ervaar jij veel stress en mentale druk op je werk, en zo ja, hoe vaak sport jij per week? En draagt jouw baas bij aan een fitness-abonnement? Laat hieronder van je horen…