We hebben het op gezondr al vaker gehad over BMI (Body Mass Index) en vetpercentage. De belangrijkste reden waarom je vetpercentage veel meer zegt over de lichamelijke gesteldheid dan de BMI is omdat de BMI alleen rekening houdt met massa en lengte. Je vetpercentage zegt echter veel meer over je lichamelijke gezondheid omdat deze voorbijgaat aan je postuur. Een frêle meisje weegt nu eenmaal veel minder dan een stevig gebouwde man, ook al zijn ze van om en nabij dezelfde lengte…
3 verschillende lichaamstypes
Binnen de antropologie wordt onderscheid gemaakt tussen 3 verschillende aangeboren lichaamstypes, de ectomorf (‘de slanke mens’), de mesomorf (‘de gespierde mens’) en de endomorf (‘de corpulente mens’). Lichaamstypes hebben niets te maken met de gevolgen van voeding en lichaamsbeweging, maar zijn categorieën voor aangeboren verschillen in postuur, botstructuur en lichaamswerking.
Ze hebben alles te maken met de genetisch bepaalde lichaamsbouw en lichaamssamenstelling die je bij je geboorte hebt meegekregen. Je lichaamstype zegt niet alleen iets over je postuur, maar ook over uiteenlopende eigenschappen van je lichaam, en daar kun je heel wat van leren…
De ectomorf (‘de slanke mens’)
De ectomorf is van nature frêle gebouwd en mager. Een ectomorf heeft dunne armen en slanke benen en een bescheiden borstkas. Het ectomorfe lichaamstype heeft zijn voor- en nadelen. Voor de ectomorf is het erg moeilijk en tijdrovend om spiermassa op te bouwen, een duidelijk nadeel. Het voordeel is echter dat de ectomorf ook nauwelijks vetmassa ontwikkelt en veel en gevarieerd kan eten.
Voeding voor de ectomorf
Wanneer je als ectomorf spiermassa wil ontwikkelen, dan dien je grote hoeveelheden calorieën te nuttigen, voornamelijk uit essentiële eiwitten en daarnaast uit gecompliceerde koolhydraten en meervoudig onverzadigde vetten. Deze calorieën kun je het beste verdelen over zes kleinere maaltijden per dag. Bij een ectomorf uit ongezonde voeding zich niet zo snel in gewichtstoename, maar ongezond eten doet je natuurlijk geen goed wanneer je aan je spiermassa probeert te werken.
Training voor de ectomorf
Als het aankomt op lichaamsbeweging, sporten en trainen, dan dien je als ectomorf heel veel en uitgebalanceerd te eten en heel veel te sporten. Het lichaam van een ectomorf verbrandt namelijk snel calorieën. Wanneer je als ectomorf spiermassa probeert te ontwikkelen, dan dien je je energie voornamelijk te spenderen aan krachttraining. Maak gebruik van grote weerstanden, weinig herhalingen en regelmatige rustpauzes. Cardio is voor een ectomorf minder belangrijk omdat vetmassa zich minder snel vertoont en alle energie die je aan cardiovasculaire workouts spendeert, niet kan worden gebruikt voor krachttraining.
De mesomorf (‘de gespierde mens’)
De mesomorf is van nature pezig en gespierd en heeft een ‘normale’ lichaamsbouw, ergens tussen de ectomorf en endomorf in. Een mesomorf heeft van nature niet alleen meer spieren, maar ook nog eens weinig vetmassa. De mesomorf kan makkelijker aankomen en afvallen in lichaamsgewicht en hoeft dus minder moeite te doen voor een goed ontwikkeld figuur.
Voeding voor de mesomorf
Een mesomorf kan het beste een evenwichtig, gezond eetpatroon volgen. Je dient er als mesomorf voor te zorgen dat je niet te vaak ongezond eet, want hoewel je makkelijker afvalt dan de ectomorf, kunnen er ongemerkt ook al snel enkele pondjes aankomen.
Training voor de mesomorf
Als mesomorf is het verstandig om regelmatig te bewegen. Twee tot drie keer per week een cardiovasculaire training plus een gematigde krachttraining is perfect. Als mesomorf kun je je niet veroorloven van alles naar binnen te schrokken en niet te bewegen, want dan ontwikkel je al snel overgewicht en zul je hard aan de slag moeten om de kilo’s er weer af te trainen.
De endomorf (‘de corpulente mens’)
De endomorf is van nature ronder gebouwd en is bedeeld met meer vetmassa. Voor een endomorf is het knap lastig om gewicht te verliezen en makkelijk om aan te komen. Het grote voordeel is dat je als endomorf ook snel spiermassa kan ontwikkelen. Een extreem gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging + krachttraining is aan te raden…
Voeding voor de endomorf
Het is verstandig om als endomorf zes maal per dag kleinere maaltijden te nuttigen om de stofwisseling op gang te houden. Je dient als endomorf goed te letten op je vet- en koolhydraatinname. Als endomorf is het extra belangrijk om goed te ontbijten en veel water te drinken. Als endomorf kun je je maar beter niet te vaak laten verleiden door zoete en vette snacks.
Training voor de Endomorf
Lichaamsbeweging is voor niemand zo belangrijk als voor de endomorf. Start als endomorf met lichte aerobische activiteiten zoals wandelen, fietsen of zwemmen en voer de intensiteit langzaamaan op tot een halfuur aan een stuk. Een dagelijkse licht-intensieve workout werkt voor de endomorf het beste. Wanneer je gewend bent aan je aerobe training kun je gaan afwisselen met krachttraining. Juist omdat je als endomorf relatief makkelijk spiermassa opbouwt is het belangrijk om daar aan te werken. Elke kilo spiermassa zorgt namelijk dagelijks voor de verbranding van 100 calorieën.
Nog even in het kort…
Iedere persoon wordt geboren met een bepaald lichaamstype. Je lichaamstype bepaalt je algemene lichaamsbouw, je botstructuur en je aanleg voor het al dan niet kweken van o.a. spieren en vet. Er bestaan drie verschillende lichaamstypen, namelijk:
- Ectomorf: slanke bouw
- Mesomorf: gespierde bouw
- Endomorf: volumineuze bouw
Ectomorf (slanke bouw)
De ectomorf is van nature mager en heeft een slank gestalte. De ectomorf kan relatief veel eten omdat het lichaam voeding niet snel op slaat als lichaamsvet en bovendien in een rap tempo calorieën verbrandt. Spieren kweken is voor de ectomorf echter niet eenvoudig.
Om spiermassa te kweken zal een ectomorf de nodige moeite moeten doen. Voor spieren kan de ectomorf het beste veel eiwitten, gecompliceerde koolhydraten en meervoudig onderverzadigde vetten eten. Eet bij voorkeur zes keer per dag kleine porties. Qua lichaamsbeweging dient de ectomorf zich voornamelijk te richten op krachttraining met de nodige weerstand.
Mesomorf (gespierde bouw)
Een mesomorf heeft een gespierde bouw en een “normaal” postuur. De mesomorf zit wat dat betreft tussen de ectomorf en endomorf in. De mesomorf heeft gewoonlijks weinig vetmassa, maar komt in verhouding tot de ectomorf een stuk sneller aan.
Als mesomorf zijnde, is het met het oog op gewichtsbeheersing belangrijk om goed te letten op hetgeen je eet. Afvallen gaat de mesomorf relatief gemakkelijk af. Met een gezond voedingspatroon ontwikkelt de mesomorf al snel een goed figuur. Qua lichaamsbeweging is een combinatie van cardiotraining met zo nu en dan wat krachttraining perfect om je lichaamsgewicht in balans te houden.
Endomorf (volumineuze bouw)
De endomorf is van nature voller gebouwd en heeft meer vetmassa dan de ectomorf en mesomorf. Een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging zijn voor een endomorf dus extra belangrijk om het gewicht onder controle te houden. Als endomorf zijnde is het verstandig om zesmaal daags kleine porties voeding tot je te nemen en niet te veel vet en koolhydraten te nuttigen.
Lichaamsbeweging zou voor de endomorf dagelijkse kost moeten zijn. Begin met cardiotraining en voeg krachttraining toe zodra je lichaam dat aankan. Een endomorf bouwt vrij snel spiermassa op. Profiteer daar dus van. Hoe meer spieren je hebt, des te meer calorieën je lichaam nodig heeft om te functioneren, ook in ruststand.
Tot slot
Op basis van je lichaamstype kun je veel leren over de werking van je lichaam. Vandaar voorgaande uiteenzetting van de algemene eigenschappen en de juiste voeding + training (lichaamsbeweging) per lichaamstype. Laat hieronder weten welke bouw jij van nature hebt en welke aanpassingen jij aan de hand van je lichaamsbouw hebt doorgevoerd binnen je eetpatroon en beweegschema!
Wat is jouw lichaamstype? En houd je hier rekening mee voor wat betreft eten en bewegen? Deel hieronder jouw vragen, opvattingen en bevindingen aangaande lichaamstypes!