Maagkramp: oorzaak & oplossing bij krampen in je maag

Food · Door Ilse

maagkramp krampen in de maag

Met maagkramp worden scherpe pijnsteken, net boven de navel bedoeld. Maagkrampen ontstaan door een heftige en pijnlijke samentrekking van de maagwand (spasme). Je maagwand bestaat namelijk uit spierweefsel, en dit spierweefsel kan bij bepaalde prikkels ineenkrimpen en scherpe pijnsteken veroorzaken. De belangrijkste symptomen van maagkrampen zijn als volgt:

  • Krampende pijn rondom de maag
  • Uitstralende pijn achter het borstbeen
  • Overvol gevoel
  • Opgeblazen gevoel
  • Gevoel alsof voedsel ergens blijf steken
  • Boeren

Hieronder vind je de belangrijkste oorzaken van hevige maagkrampen en de bijbehorende oplossing & behandeling…

1. Hevige maagkrampen ontstaan vaak door galstenen

De galblaas is een klein zakje waarin galvloeistof wordt opgeslagen. Als vet voedsel de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Zodoende komt galvloeistof in de darmen terecht, waar het helpt bij de vertering van vetten. Galvloeistof oftewel gal is een dikke, groengele substantie. Galstenen ontstaan doordat de gal zich niet goed leeg knijpt, waardoor gal achterblijft en indikt. Daarnaast spelen hormonen, cholesterol en erfelijkheid een belangrijke rol bij het ontstaan van galstenen.

Galstenen geven pas klachten als ze klem komen te zitten in de galwegen. Hierdoor wordt namelijk de doorvoer van gal belemmerd. De galblaas zal dan heftig samentrekken om de versperring op te heffen. Dit veroorzaakt hevige pijn en krampen rechts in de bovenbuik. Naast krampen rond de maag veroorzaken vastzittende galstenen misselijkheid, braken, geelzucht, kleurloze ontlasting, galblaasontsteking en/of galwegontsteking… Met nog meer krampen tot gevolg!

In sommige gevallen van hevige maagkramp door grote, vastzittende galstenen dient de galblaas operatief te worden verwijderd!

2. Bedorven voedsel (voedselvergiftiging) kan de oorzaak zijn van maagkramp

De maag gaat zich doorgaans hevig samentrekken als er bedorven voedsel in terechtkomt. Bedorven houdt in dat er schadelijke bacteriën, virussen, schimmels of andere gevaarlijke micro-organismen en/of gifstoffen in je eten zitten. Je maag wil dit voedsel zo snel mogelijk kwijt en gaat daarom samentrekken oftewel krampen.

Maagkrampen of maagspasmen door voedselvergiftiging gaan meestal samen met acute misselijkheid en braakneigingen. Braken zorgt ervoor dat je maag het bedorven of toxisch voedsel snel kwijtraakt. Als bedorven voedsel in de darmen terecht komt, ontstaan doorgaans ook darmkrampen (buikkramp) en diarree. Maagkrampen door voedsel treden doorgaans al snel na het eten op.

In geval van een zeer ernstige voedselinfectie, voedselvergiftiging, medicijnoverdosis of alcoholvergiftiging dient je maag te worden leeggepompt.

3. Maagkramp door refluxklachten (brandend maagzuur)

Met refluxklachten worden maagklachten bedoeld die gerelateerd zijn aan brandend maagzuur. Brandend maagzuur oftewel zuurbranden houdt in dat maagzuur in de slokdarm terechtkomt. Het opkomen van maagzuur wordt ook wel een oprisping genoemd. Oprispingen kunnen ook maagkrampen uitlokken. Als een oprisping hoog genoeg komt, dan proef je het maagzuur ook daadwerkelijk op de smaakpapillen van je tong.

In principe is brandend maagzuur ongevaarlijk. Toch kan zuurbranden behoorlijk pijnlijk zijn. Maagzuur bestaat namelijk grotendeels uit zoutzuur en is zodoende ontzettend agressief. Als maagzuur lang genoeg of vaak genoeg in de slokdarm terechtkomt, kan irritatie of zelfs een slokdarmontsteking ontstaan. Een oprisping oftewel zuurbranden ontstaat meestal doordat er te veel maagzuur wordt geproduceerd of als de maag in verdrukking komt, bijvoorbeeld door zwangerschap of een rare lighouding.

Maagkrampen die samengaan met refluxklachten kunnen worden onderdrukt met lichte maagzuurremmers en protonpompremmers. Enkele voorbeelden hiervan zijn Rennie®, Maalox®, Pepcidin®, Buscozol® (omeprazol) en Nexium®.

4. Te veel / overmatig eten als oorzaak van maagkrampen…

Maagkramp kan ontstaan doordat je te veel eet. Als je te veel eet, dan heb je dat waarschijnlijk wel van jezelf door. Aan maagkrampen door toedoen van overeten besteden we dan ook niet veel woorden.

De oplossing van maagkrampen door te veel eten, is logischerwijs minder eten.

5. Overtollige maaggassen kunnen maagkramp veroorzaken

Bij de chemische reacties van o.a. zuren, zouten, bacteriën en enzymen in je maag komen gassen vrij. Als overmatig veel maaggassen zich ophopen in de maag. In dat geval ontstaat doorgaans een borrelend gevoel en geluid in de maag en vervolgens een opgeblazen gevoel. Om het gas kwijt te raken gaat je maag in veel gevallen gaan krampen. Dankzij de maagkrampen wordt het opgehoopte maaggas namelijk naar buiten geperst.

Maaggassen worden naar boven richting de slokdarm geduwd of naar beneden richting de colon (darmen in de buik). Gasophopingen verlaten het lichaam uiteindelijk via de mond middels boeren of via de anus middels winden. Maagkrampen door gasophoping verdwijnen doorgaans zodra de druk op de maag afneemt. Overmatige gasvorming in de maag kan ontstaan wanneer je bepaald voedsel eet dat niet goed verteerd wordt door je maagsappen, zoals bonen, zuivel, aardappels en granen.

Soms kunnen opgehoopte maaggassen niet weg wegens een verstopping in het spijsverteringskanaal (obstipatie e.a.). In dat geval kan een laxeermiddel dienstdoen.

6. Maagkrampen door toedoen van maagslijmvliesontsteking

De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke slijmhuid waarin zich de maagklieren bevinden. Als het dikke slijmvlies van de maag geïrriteerd raakt, dan ontstaan doorgaans maagkrampen. Maagirritatie ontstaat veelal door alcohol en ijskoud, scherp gekruid of sterk gepeperd eten. Ook roken kan het slijmvlies van de maagwand flink irriteren.

Het maagslijmvlies kan ook dunner worden door inwerking van maagzuur of door bepaalde medicijnen (o.a. ibuprofen & aspirine). Als het maagslijmvlies dunner wordt of beschadigd raakt, kan naast maagirritatie ook een maagwandontsteking ontstaan. Ook een maagwandontsteking oftewel maagslijmvliesontsteking (gastritis) kan hevige maagkrampen teweegbrengen.

Mochten maagkrampen door irritatie of ontsteking van het maagslijmvlies  lang aanhouden, dan wordt doorgaans een maagbeschermer voorgeschreven om het verzwakte maagslijmvlies te ondersteunen. De bekendste hiervan zijn secretieremmers zoals ranitidine (Zantac®), protonpompremmers zoals omeprazol (Losec®) en sucralfaten zoals (Ulcogant®).

7. Maagkramp door maagzweer, maagbloeding of maagperforatie

Een maagzweer is een oppervlakkige wond in het maagslijmvlies. Een maagperforatie betreft een gat in de maagwand. Een maagbloeding betreft bloedverlies in de maag dat vaak optreedt bij een zweer of perforatie. Zeer hevige maagkrampen worden nog weleens veroorzaakt door een maagzweer, maagbloeding of maagperforatie.

Een maagzweer kan gevaarlijk zijn; een maagperforatie zelfs levensbedreigend. Bovendien kunnen beide maagaandoeningen verband houden met maagkanker. Ga daarom altijd naar een arts bij extreem hevige maagkrampen… Vooral als er tevens sprake is van bloedbraken, gitzwarte ontlasting en/of uitstralende pijn naar armen & rug.

Bij verwondingen van het maagslijmvlies en perforaties van de maagwand worden maagzuurremmers voorgeschreven. Maagzweren, maagperforaties en maagkanker houden meestal verband met de agressieve Helicobacter pylori-bacterie. Deze bacterie dient te worden bestreden met een intensieve, gemengde antibioticakuur.

Tot slot

Door verstoring van het spierritme van de maag ontstaan krampen oftewel spasmen. Meestal voelt het alsof iemand met tussenpozen je maag fijnknijpt. Mensen reageren veelal op maagkrampen door het stokken van de adem en dubbelslaan van het lichaam. Hierdoor kan de maagkramp juist worden verergerd. Probeer daarom altijd rechtop te blijven staan en zo ontspannen & gelijkmatig mogelijk te blijven ademen.

Heb jij regelmatig last van maagkrampen? Laat hieronder jouw oorzaken & adviezen achter m.b.t. kramp in je maag!