Maagkramp: oorzaak & oplossing bij krampen in je maag

Food · Door Ilse

maagkramp krampen in de maag

Met maagkramp worden scherpe pijnsteken, net boven de navel bedoeld. Maagkrampen ontstaan door een heftige en pijnlijke samentrekking van de maagwand (spasme). Je maagwand bestaat namelijk uit spierweefsel, en dit spierweefsel kan bij bepaalde prikkels ineenkrimpen en scherpe pijnsteken veroorzaken. De belangrijkste symptomen van maagkrampen zijn als volgt:

  • Krampende pijn rondom de maag
  • Uitstralende pijn achter het borstbeen
  • Overvol gevoel
  • Opgeblazen gevoel
  • Gevoel alsof voedsel ergens blijf steken
  • Boeren

Hieronder vind je de belangrijkste oorzaken van hevige maagkrampen en de bijbehorende oplossing & behandeling…

1. Hevige maagkrampen ontstaan vaak door galstenen

De galblaas is een klein zakje waarin galvloeistof wordt opgeslagen. Als vet voedsel de maag verlaat, trekt de galblaas samen. Zodoende komt galvloeistof in de darmen terecht, waar het helpt bij de vertering van vetten. Galvloeistof oftewel gal is een dikke, groengele substantie. Galstenen ontstaan doordat de gal zich niet goed leeg knijpt, waardoor gal achterblijft en indikt. Daarnaast spelen hormonen, cholesterol en erfelijkheid een belangrijke rol bij het ontstaan van galstenen.

Galstenen geven pas klachten als ze klem komen te zitten in de galwegen. Hierdoor wordt namelijk de doorvoer van gal belemmerd. De galblaas zal dan heftig samentrekken om de versperring op te heffen. Dit veroorzaakt hevige pijn en krampen rechts in de bovenbuik. Naast krampen rond de maag veroorzaken vastzittende galstenen misselijkheid, braken, geelzucht, kleurloze ontlasting, galblaasontsteking en/of galwegontsteking… Met nog meer krampen tot gevolg!

In sommige gevallen van hevige maagkramp door grote, vastzittende galstenen dient de galblaas operatief te worden verwijderd!

2. Bedorven voedsel (voedselvergiftiging) kan de oorzaak zijn van maagkramp

De maag gaat zich doorgaans hevig samentrekken als er bedorven voedsel in terechtkomt. Bedorven houdt in dat er schadelijke bacteriën, virussen, schimmels of andere gevaarlijke micro-organismen en/of gifstoffen in je eten zitten. Je maag wil dit voedsel zo snel mogelijk kwijt en gaat daarom samentrekken oftewel krampen.

Maagkrampen of maagspasmen door voedselvergiftiging gaan meestal samen met acute misselijkheid en braakneigingen. Braken zorgt ervoor dat je maag het bedorven of toxisch voedsel snel kwijtraakt. Als bedorven voedsel in de darmen terecht komt, ontstaan doorgaans ook darmkrampen (buikkramp) en diarree. Maagkrampen door voedsel treden doorgaans al snel na het eten op.

In geval van een zeer ernstige voedselinfectie, voedselvergiftiging, medicijnoverdosis of alcoholvergiftiging dient je maag te worden leeggepompt.

3. Maagkramp door refluxklachten (brandend maagzuur)

Met refluxklachten worden maagklachten bedoeld die gerelateerd zijn aan brandend maagzuur. Brandend maagzuur oftewel zuurbranden houdt in dat maagzuur in de slokdarm terechtkomt. Het opkomen van maagzuur wordt ook wel een oprisping genoemd. Oprispingen kunnen ook maagkrampen uitlokken. Als een oprisping hoog genoeg komt, dan proef je het maagzuur ook daadwerkelijk op de smaakpapillen van je tong.

In principe is brandend maagzuur ongevaarlijk. Toch kan zuurbranden behoorlijk pijnlijk zijn. Maagzuur bestaat namelijk grotendeels uit zoutzuur en is zodoende ontzettend agressief. Als maagzuur lang genoeg of vaak genoeg in de slokdarm terechtkomt, kan irritatie of zelfs een slokdarmontsteking ontstaan. Een oprisping oftewel zuurbranden ontstaat meestal doordat er te veel maagzuur wordt geproduceerd of als de maag in verdrukking komt, bijvoorbeeld door zwangerschap of een rare lighouding.

Maagkrampen die samengaan met refluxklachten kunnen worden onderdrukt met lichte maagzuurremmers en protonpompremmers. Enkele voorbeelden hiervan zijn Rennie®, Maalox®, Pepcidin®, Buscozol® (omeprazol) en Nexium®.

4. Te veel / overmatig eten als oorzaak van maagkrampen…

Maagkramp kan ontstaan doordat je te veel eet. Als je te veel eet, dan heb je dat waarschijnlijk wel van jezelf door. Aan maagkrampen door toedoen van overeten besteden we dan ook niet veel woorden.

De oplossing van maagkrampen door te veel eten, is logischerwijs minder eten.

5. Overtollige maaggassen kunnen maagkramp veroorzaken

Bij de chemische reacties van o.a. zuren, zouten, bacteriën en enzymen in je maag komen gassen vrij. Als overmatig veel maaggassen zich ophopen in de maag. In dat geval ontstaat doorgaans een borrelend gevoel en geluid in de maag en vervolgens een opgeblazen gevoel. Om het gas kwijt te raken gaat je maag in veel gevallen gaan krampen. Dankzij de maagkrampen wordt het opgehoopte maaggas namelijk naar buiten geperst.

Maaggassen worden naar boven richting de slokdarm geduwd of naar beneden richting de colon (darmen in de buik). Gasophopingen verlaten het lichaam uiteindelijk via de mond middels boeren of via de anus middels winden. Maagkrampen door gasophoping verdwijnen doorgaans zodra de druk op de maag afneemt. Overmatige gasvorming in de maag kan ontstaan wanneer je bepaald voedsel eet dat niet goed verteerd wordt door je maagsappen, zoals bonen, zuivel, aardappels en granen.

Soms kunnen opgehoopte maaggassen niet weg wegens een verstopping in het spijsverteringskanaal (obstipatie e.a.). In dat geval kan een laxeermiddel dienstdoen.

6. Maagkrampen door toedoen van maagslijmvliesontsteking

De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke slijmhuid waarin zich de maagklieren bevinden. Als het dikke slijmvlies van de maag geïrriteerd raakt, dan ontstaan doorgaans maagkrampen. Maagirritatie ontstaat veelal door alcohol en ijskoud, scherp gekruid of sterk gepeperd eten. Ook roken kan het slijmvlies van de maagwand flink irriteren.

Het maagslijmvlies kan ook dunner worden door inwerking van maagzuur of door bepaalde medicijnen (o.a. ibuprofen & aspirine). Als het maagslijmvlies dunner wordt of beschadigd raakt, kan naast maagirritatie ook een maagwandontsteking ontstaan. Ook een maagwandontsteking oftewel maagslijmvliesontsteking (gastritis) kan hevige maagkrampen teweegbrengen.

Mochten maagkrampen door irritatie of ontsteking van het maagslijmvlies  lang aanhouden, dan wordt doorgaans een maagbeschermer voorgeschreven om het verzwakte maagslijmvlies te ondersteunen. De bekendste hiervan zijn secretieremmers zoals ranitidine (Zantac®), protonpompremmers zoals omeprazol (Losec®) en sucralfaten zoals (Ulcogant®).

7. Maagkramp door maagzweer, maagbloeding of maagperforatie

Een maagzweer is een oppervlakkige wond in het maagslijmvlies. Een maagperforatie betreft een gat in de maagwand. Een maagbloeding betreft bloedverlies in de maag dat vaak optreedt bij een zweer of perforatie. Zeer hevige maagkrampen worden nog weleens veroorzaakt door een maagzweer, maagbloeding of maagperforatie.

Een maagzweer kan gevaarlijk zijn; een maagperforatie zelfs levensbedreigend. Bovendien kunnen beide maagaandoeningen verband houden met maagkanker. Ga daarom altijd naar een arts bij extreem hevige maagkrampen… Vooral als er tevens sprake is van bloedbraken, gitzwarte ontlasting en/of uitstralende pijn naar armen & rug.

Bij verwondingen van het maagslijmvlies en perforaties van de maagwand worden maagzuurremmers voorgeschreven. Maagzweren, maagperforaties en maagkanker houden meestal verband met de agressieve Helicobacter pylori-bacterie. Deze bacterie dient te worden bestreden met een intensieve, gemengde antibioticakuur.

Tot slot

Door verstoring van het spierritme van de maag ontstaan krampen oftewel spasmen. Meestal voelt het alsof iemand met tussenpozen je maag fijnknijpt. Mensen reageren veelal op maagkrampen door het stokken van de adem en dubbelslaan van het lichaam. Hierdoor kan de maagkramp juist worden verergerd. Probeer daarom altijd rechtop te blijven staan en zo ontspannen & gelijkmatig mogelijk te blijven ademen.

Heb jij regelmatig last van maagkrampen? Laat hieronder jouw oorzaken & adviezen achter m.b.t. kramp in je maag!

184 comments


  • gilis

    3 april 2022

    Beste,ik ben op zoek naar hulp voor mijn 17 jarige dochter.
    ze heeft sinds 2017 ongeveer elke 3 maanden maagaanvallen (zo noem ik het)met galbraken,regelmatige opnames en verschillende ziekenhuizen,met weinig resultaat,bij de ene was het abdinomale migraine,de andere stress.al die jaren zijn we doorgesukkeld tot vorig jaar opeens de klachten niet meer kwamen en ook geen aanvallen.Echter sinds 5 maanden is ze beginnen flauw vallen zonder enige reden en is ook verergerd naar om het half u op een dag,dan weer 6x,altijd verschillend.
    Voorafgaand aan de aanvallen is meestal heel veel maagpijn,idem als vroeger,nu ook barstende hoofdpijn,flauw vallen met schokken,ademnood.,super moe
    we hebben alweer enkele opnames achter de rug en conclusie is hyperventilatie,Acute hypocapnie noemen ze het.Enige is ademhalingsoefeningen en praten met psycholoog,wat we al maanden doen en geen verschil.
    Echter mijn dochter kan al 4 maanden niet naar school gaan,staat elke morgend op met maagpijn en hoofdpijn,super moe,soms moet ze na een uur al terug gaan slapen
    Ze ( en ik )heeft geen sociaal leven meer,ik moet 24/7 bij haar in de buurt zijn,want dikwijls na te eten geeft ze aan hevige pijn en direct valt ze flauw,soms ook pas na een uur na eten.
    uiteindelijk zijn we gisteren nogmaals naar spoed gereden in Leuven toch een universitair ziekenhuis,ook daar met haar dossier verleden gelezen te hebben,dezelfde diagnose,zonder bijkomende onderzoeken.
    Ik ben er echt niet op uit om al die onderzoeken voor haar,maar zo is het geen leven voor haar en dat geeft ze ook aan.
    Alles is zo hevig begonnen 2 maanden nadat ze covid vaccin heeft gekregen,weet niet of dat er verband mee houd ,ook de waarden daar waren 2753 waar ze onder de 50 moeten zitten (weliswaar via orthomoleculair arts) omdat we ten einde raad zijn.
    Wie kan ons enig advies geven??

  • Annika

    8 juni 2020

    Hallo, Ik zit met een lastig en pijnlijk probleem. Afgelopen woensdag kreeg ik ineens heftige pijn in mijn lichaam. Links net onder het middenrif. Het waren echt vreselijke pijnscheuten die ongeveer een minuut aanhielden. De pijn straalde uit naar zowel boven als beneden. Ik was op dat moment alleen maar heb het idee dat ik wit weggetrokken moest zijn en ben nog net niet flauwgevallen. Op het moment gaat het wel maar moet mij rustig houden en geen bukbewegingen maken anders ben ik bang dat het er weer in schiet. Verder deel ik mee dat het constant borrelt in mijn lichaam Ook heb ik een vreemd gevoel in mijn onderbuik en zo richting de heup links. Als ik bepaalde plekken daar aanraak is het net of ik een elektrisch schokje krijg. Wat kan dit zijn, ik vind het behoorlijk vervelend en eng! Ik ben een vrouw van 50.

  • Saskia

    19 juli 2018

    Ik heb nu sinds 7 weken erg last van mijn buik. Het zit precies in het midden, bovenin, ongeveer 5cm onder de plek waar je ribben samenkomen in het midden. ’s Morgens heb ik er nooit last van, maar altijd rond half 1 / 1 uur in de middag, tot half 5 / 5 uur. Na het avondeten vaak even geen pijn, tot 8 uur / half 9. Soms is het snel weer weg, andere keren lig ik de halve nacht wakker van de pijn of het beroerde, zeurende gevoel. Eerst dacht ik dat het door bepaald eten komt, noten en avocado’s, maar nu merk ik dat het niet uitmaakt wat ik eet. Als ik na half 1 iets eet, krijg ik een beroerd gevoel en/of pijn, ongeacht wat ik eet. Soms eet ik twee dagen exact hetzelfde en heb ik de ene dag pijn en de andere dag nergens last van. Sinds april heb ik een voedingsschema voor het sporten (die fanatiek aan krachttraining, al zo’n 7 jaar). Dat ging 2 maand goed, nergens last van, resultaten waren super. Het vreemde is dat het dus altijd op vaste tijden opkomt. Als ik er last van krijg, kan ik vaak alleen maar op bed liggen, op m’n rechterzij. Vaak word ik er ook enorm moe bij, ben al een paar keer spontaan achter mijn computer in slaap gevallen. Vermoeidheid is weg zodra de pijn ook weg is. Ik kan pas 6 augustus terecht in het ziekenhuis, en zie het wat somber in. Ben al meerdere keren bij de huisarts geweest. Bloedonderzoek kwam niks uit (geen galstenen, geen ontsteking, alvleesklier en milt en lever waren goed). Ook een echo gehad, zag er prima uit. Ik kan nu gewoon niks in de middag, en voel me er verdomd slecht bij. Dacht dat het misschien nog met stress of druk te maken kon hebben, maar ook dat heb ik al een tijd niet meer ervaren en aangezien ik nu vakantie heb, die ik nu rustiger aan dan ooit. Wie kan mij helpen?

    • Saskia

      19 juli 2018

      Nog goed om erbij te vermelden: ik slik macrogol sinds een aantal jaar, omdat ik vroeger veel last had van obstipatie. Daarnaast kan ik niet boeren, maar heb ik wel vaak veel lucht in m’n buik. Dat kan niet goed weg, waardoor het soms best op kan zetten. Als ik nu last krijg van die buikpijn die ik sinds 7 weken heb, zet mijn bovenbuik ook flink op.

    • Klaas

      20 juli 2018

      Beste Saskia. Heel erge maagpijn komt vaak van te weinig water drinken. Zie boek: Water (het goedkoopste medicijn) van dr. F. Batmanghelidj, een Iraanse arts. En wat betreft macrogol: Macrogol & Electrolytes van Sandoz helpt veel beter. Door de elektrolyten Kalium en Natrium wordt meer vocht vastgehouden tussen de vezels. Je kunt met minder Macrogol toe en het resultaat is veel beter. In Nederland is macrogol en elektrolyten op recept in België vrij verkrijgbaar. Groeten en sterkte, Klaas

  • Shirley

    18 mei 2018

    Hallo, ik heb sinds december vorig jaar aanvallen rond de maagstreek wat door loopt naar mijn rug. De aanvallen duren een halfuur en zakken zoals ze zijn gekomen. Het voelt alsof iemand in mijn maag stompt en krijg dan weinig lucht, misselijk, en weet me geen houding te geven. Echo wees niks uit en de dokter zegt dat het van mijn PDS komt, maar ik heb geen last van diarree of dergelijke. Wel dat ik tijdens zo’n aanval winden moeten laten en wat boeren laat. Kan dit werkelijk van de PDS zijn?

    • Paul

      21 mei 2018

      Beste Shirley, PDS is niks. Ik heb ook PDS, maar het is slechts een stempel die men je opdrukt als men de daadwerkelijke oorzaak van darmklachten niet kan vinden. Zie eventueel ook dit artikel:

      Het gevoel van een stomp in je maag is maar al te vaak gerelateerd aan galstuwing door toedoen van galsteenlijden of anders een middenrifbreuk of een maagslijmvliesontsteking door een maagzweer. Meer informatie hieromtrent vind je in dit artikel:

      Al met al zou ik persoonlijk een second opinion aanvragen om achter de daadwerkelijke onderliggende oorzaak van je maagklachten te komen. Heel veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • A.

    24 november 2017

    Ik heb sinds eergisteren elke nacht last van krampen rond 4 uur s nachts en slaap daardoor niet lekker en daarom ook moe overdag. Ik heb de krampen net onder de riblijn, alleen niet in mijn zij. Ik heb zelf het idee dat het aan mijn maag ligt maar weet dit niet zeker, wie weet wat dit kan zijn?

  • wesna

    13 september 2017

    Hallo, Zondagavond kreeg ik last van hoofdpijn. Met paracetamol naar bed gegaan en maandag leek het beter te.gaan. in de auto richting het werk echter werd ik zweterig en verloor voor een seconde gevoel over armen. Aangekomen op werk had ik het gevoel flauw te vallen en ben ziek naar huis gegaan. Thuis ontstond er een zeurderig gevoel in de buik wat ’s avonds volgde door een beroerd gevoel. Na een lange nachtrust gisteren buikpijn de gehele dag maar niet overgeven of diarree. Vanochtend (dag 3) voelde ik me nog slechter. Heftige maagkrampen, die flink steken en veel gerommel in de buik. De pijn is met vlagen zo intens dat ik niet weet hoe ik moet liggen. Ook werd het Vanochtend heel warm in de buik streek bijna heet te noemen. Dat is gelukkig niet meer geweest. Moet ik naar een dokter?

  • Cindy

    18 juli 2017

    Beste, Ik heb 2 maanden geleden hevige buikkrampen gehad zoals ik ze nog nooit had gehad. Ik moest niet braken maar had wel steeds het gevoel dat ik naar toilet moest. Nu sinds 3 dagen heb ik pijn in mijn onderrug en sinds vandaag heb ik de hevige krampen ook terug in mijn buik. Ik heb ook vaak het gevoel dat er ergens voedsel vaststeekt terwijl ik eigenlijk helemaal niet gegeten heb. Ik verblijf momenteel in Vietnam dus weet niet of het nodig is om een dokter op te zoeken wat niet zo simpel is. De krampen doen pijn maar gaan ook snel weer over. Kan ik best een dokter opzoeken of kan dit zijn van het voedsel hier? Groetjes, Cindy

  • Wendy

    20 maart 2017

    Vorig jaar januari kreeg ik het noro virus te pakken. Toen had ik last van zowel diarree en braken. Na een dag of 2 kreeg ik ontzettend pijn in m’n maag. Alsof die enorm samentrok. Naar de huisarts geweest en die zei me dat ik moest eten, al was het maar een beschuitje. Dit toen ook gedaan en dat bood inderdaad verlichting. Daarna nauwelijks last van gehad. Nu een jaar later ben ik ruim 16 weken zwanger en heb ik (de laatste weken) regelmatig dezelfde pijn. Best ondraaglijk. In het begin hielp het direct als ik even iets at, bijvoorbeeld een droog toastje of een hapje van een beschuitje. Echter vannacht voor de zoveelste keer wakker geworden van de maagpijn / maagkramp en nu duurde het veel langer voordat het eten de pijn verlichtte. Waar heb ik last van en wat kan ik er tegen doen?

    • Paul

      21 april 2017

      Beste Wendy, Hoewel de pijn hetzelfde aanvoelt, hoeft er geen sprake te zijn van een vergelijkbare oorzaak. Mensen krijgen door het norovirus een voedselinfectie / buikgriep en een darmontsteking. Maagpijn en/of maagkramp kan inderdaad ook… Een norovirusinfectie / calicivirusinfectie is echter niet de enige mogelijke oorzaak van zulke maagklachten. Als je zwanger bent, kunnen je darmen en maag sowieso in de verdrukking komen, hetgeen je klachten zou kunnen verklaren… Maar zo’n beetje alle mogelijke oorzaken die in het artikel hierboven staan beschreven, blijven eveneens tot de mogelijkheden behoren. Aangezien je zwanger bent, zou ik zo spoedig mogelijk even contact opnemen met je huisarts, al is het maar uit voorzorg. Sterkte en groeten, Paul

  • Jen Vlieghe

    5 maart 2017

    Ik ben Jennifer (15 jaar) en ik heb sinds kort last van zeer hevige maagkrampen. De pijn die ik dan voel is niet te verdragen. Vandaag ben ik wakker geworden van de pijn en ik begon overal rond te lopen en te roepen in de hoop dat de pijn zou weggaan, maar tevergeefs.

  • Jur

    21 februari 2017

    Hallo. Ik ben Jur en heb de laatste maanden ontzettende zware krampaanvallen in de maagstreek. Het is zo heftig, het voelt als iemand een paar tennisballen in mijn bovenbuik / borst knalt. Ook soms een snijdende pijn door mijn middenrif en schouderbladen. Wat kan ik doen, ik ben ten einde raad.

    • Paul

      22 februari 2017

      Heb je naast de krampende maagpijn ook last van aanvullende (maag)klachten zoals zure oprispingen, problemen met eten, afwijkende ontlasting?

    • Jur

      22 februari 2017

      Ik neem al Pantoprazol vanwege mijn maag die niet goed sluit. Ik heb lichte reflux. Maar de knallen die ik voel doen niet echt pijn. Het trekt / bonst een paar keer heel hard en dan is het weer weg.

  • Anique

    8 februari 2017

    Hoi, Ik heb nu al sinds ongeveer een jaar steeds terugkerende maagkrampen, eigenlijk altijd s avonds / s nachts met hele vieze boeren. Eerder was dit vaak na 1 nachtje wel over maar nu lijkt dit steeds langer te duren, soms wel 2 dagen. En nu heb ik het afgelopen weekend gehad. En tot nu is het weg, maar nu (woensdag nacht) heb ik het weer. In de afgelopen 4 maanden heb ik dat nu een keer of 3 – 4 gehad. En het is echt heel erg pijnlijk. Soms moet ik er ook van overgeven en vaak helpt dit ook wel. Maar toevallig afgelopen weekend hielp het helemaal niet, toen spuugde ik alleen maar het water uit wat ik net daarvoor gedronken heb en bleef die enorme “steen” die ik voelde in m’n maag zitten. Zouden dit galblaasproblemen kunnen zijn? En heel toevallig (of misschien niet toevallig) heeft mijn zoontje van 8 dit ook best regelmatig (eens in de 3 maanden gemiddeld)! Al heeft hij het eigenlijk altijd “maar” 1 nachtje.

    • Paul

      8 februari 2017

      Deze (vermeende) maagklachten / maagkrampen zouden gerelateerd kunnen zijn aan galstenen, maar waarschijnlijker lijkt het me dat er sprake is van maagzuurproblemen, refluxklachten (brandend maagzuur dat oprispt tot in de slokdarm) en/of een voedselallergie. Ben je hier al eens mee naar de dokter geweest?

    • Anique

      8 februari 2017

      Ik heb helemaal geen last van maagzuur, juist niet… het lijkt juist meer erop dat m’n maag moeite heeft met het voedsel af te breken en het daardoor juist in m’n maag al bederft (rotte eieren boeren).

    • Paul

      8 februari 2017

      Dat je geen last ervaart van het brandende gevoel van maagzuur in je slokdarm wil niet zeggen dat er geen maagzuurprobleem bestaat. Zo kan er een tekort of overschot bestaan aan maagsappen en kan er zelfs sprake zijn van latent zuurbranden. Ook kan de samenstelling van het maagsap afwijken. Ook boeren is een bekend symptoom van maagzuurproblematiek. Natuurlijk is boeren een natuurlijk ontluchtingsmechanisme om overtollige lucht kwijt te raken die wordt ingeslikt (aërofagie), maar het kan ook komen door maaggassen (die op hun beurt ontstaan door maagzuurproblemen of door een twijfelachtig voedingspatroon). Tot slot kan er nog sprake zijn van passagebelemmering door een vernauwde slokdarmuitgang of maaguitgang, door een middenrifbreuk, door een verdikking in slokdarm of maag, of door verslapping van de maagwand (maagdilatatie). Ik ben overigens GEEN arts en probeer enkel met je mee te denken.

    • Anique

      8 februari 2017

      dat begrijp ik, ik ben sowieso van plan om ervoor langs de huisarts te gaan. maar bedankt voor het meedenken ☺

  • Yvonne

    8 januari 2017

    Hallo.. zou graag enige duidelijkheid krijgen wat betreft mijn klachten. Ik kreeg afgelopen woensdag na het eten (ongeveer halfuurtje erna) enorme maagkrampen! Kon niet meer lopen op ademhalen zo erg.. Moest ook een keer overgeven en dat ging met n boogje. Krampen gingen na n uur plotseling over.. :) Volgende ochtend misselijk en overgeven, daarna ging t wel weer dacht ik maar ik kreeg toen verhoging (38) spierpijn en hoofdpijn! Geen diarree overigens. Heb ik nu een virus… of is t een voedselvergiftiging? Ben nog steeds brak en moe. :( En/of is t besmettelijk want ik werk in de kinderopvang. Alvast dank voor de reactie!

  • Monique

    4 december 2016

    Ik zit met een heftige burn-out thuis, en zodra er heftige stress is dan verkramp ik in de maagstreek met uitstraling voor naar mijn rug. Ik word ook erg misselijk. Ik moet echt plat op bed om mijn lichaam te ontspannen. Dit probleem word steeds intenser. Ik maak mij zorgen. Ik eet bijna niets meer. Zit soms te huilen als ik eten moet. Zoveel buikpijn. Heb hier al vele onderzoeken voor gehad. Kan maagkrampen gepaard gaan met erge stress? Ik slik al maagbeschermers?

    • Marleen

      17 februari 2017

      Hoi Monique, heel herkenbaar wat je zegt. Ikzelf heb 3 jaar geleden met een heftige burn-out thuisgezeten. Regelmatig geplaagd door verkramping van maag en soms ook darm en slokdarm. Die maagverkramping geeft zo’n akelig gevoel. Soms gaat dit gepaard met hartoverslagen. Door ervaring weet ik dat spierspanning (stress) de oorzaak is en moet ik het rustig aan doen in periodes dat ik het wat meer heb. Maagbeschermers werken bij mij wel goed en zorgen dat de grootste maagpijn en rugpijn wegblijven. Sterkte met je burn-out, gun jezelf veel tijd om te herstellen.

    • Paul

      17 februari 2017

      Beste Marleen, Maagkramp + darmkramp + slokdarmkramp + extrasystolen, waarbij maagmedicamenten uitkomst bieden, doet mij zeer sterk denken aan de symptomen van een middenrifbreuk. Ben je hier al eens op onderzocht?

  • sophie

    23 september 2016

    kleine 3 weken geleden heb ik bijna een week diarree gehad, wel niet continu heel de dag door,nu al kleine 2 weken maagkrampen en last in de buik, ik neem al pantomed 40mg maar na een paar uur is dit uitgewerkt en beginnen de buikkrampen terug, ik kan eten maar nadien weer veel last, ik voel me heel vermoeid en heb rugpijn, ik mag maandag wel naar de specialist maar is er iemand die dit herkent? Vriendelijke groeten, Sophie

  • Ronald geijtenbeek

    18 september 2016

    Goede morgen, Ik heb geregeld dat ik wakker wordt met hevige buikkrampen. Het zijn aanvallen van ongeveer een halfuur. Ik begin dan hevig te zweten ben misselijk en heb diarree. Na een half trekt het weer weg wat zou dat kunnen zijn? Groetjes Ronald

    • Paul

      18 september 2016

      Klinkt als een galwegontsteking of alvleesklierontsteking door toedoen van vastzittende galstenen

    • Ronald geijtenbeek

      18 september 2016

      Kan het met galstenen dan zo zijn dat je maar afentoe last heb? Ik heb het niet heel vaak en alleen in de nacht

    • Paul

      18 september 2016

      Ja dat kan zeker. De manier waarop je staat of zit of ligt, beïnvloedt namelijk de manier waarop galsappen / galvloeistoffen zich over de galblaas en galwegen verdelen en daarmee de exacte locatie waarop ze zich bevinden en waar ze kunnen inwerken. Dat is 1 van de redenen waarom in allerlei takken van (al dan niet alternatieve) geneeskunde wordt aangeraden om bij voorkeur op de linkerzij (en sowieso nooit op de rechterzij) te slapen.

  • bebe

    12 september 2016

    Sinds afgelopen vrijdagnacht last van maag/darm krampen niks raars gegeten of gedaan, was er in ene als ik lig wordt het erger, heb eigenlijk verder nergens last van,geen koorts, braken of diarree, wel heb ik obstipatie en slik ik hiervoor al jaren magnesiumtabletten (hydroxide) en movicol poeders, waardoor mijn ontlasting altijd dunner is dan normaal zeg maar,maar hierin is niks veranderd ik heb het gevoel of ik 1 grote blauwe beurse plek in mijn bovenbuik heb wat uitstraalt naar de maag en links achter mijn ribben. Ook voel ik me opgeblazen, het is meer het gevoel van teveel gegeten te hebben en daar dan krampen van te hebben,maar dat is meestal kort, nu heb ik het al 3 dagen achter elkaar, ook overdag is het zeurend aanwezig. Iemand enig idee wat dit zou kunnen zijn? als ik aan de maag/darmen voel dan is alles zeer zeer gevoelig.

  • Aafie

    3 juli 2016

    Heb al maand last van links bovenbuik straalt links achter Naar m,n schouderbladen en Ribben scan gehad van m,n bovenbuik zag er wel goed uit een maagonderzoek Wees uit dat m,n maag helemaal ontstoken is slik nu hoge dosis omeprazol 2 keer 40 mg al 3 maand soms is het net of gloeit het allemaal achter m,n borstkas en heb de laatste tijd trillingen onder mijn Ogen nog nooit gehad en de pijn straalt uit Naar m,n Ribben en rug de arts zegt dat de pillen nu wel moeten helpen Zijn er mensjes die dit misschien ook hebben gr aafie

    • Dobby

      12 augustus 2016

      Lijkt sterk op oververmoeidheid en stress, het kan zoveel doen met ons! Grtz. Dobby

    • Kim

      7 juni 2017

      Hallo, Ook ik heb maagkramp en al allerlei scans ondergaan i.v.m. schrik pancreas. Maar alles was piekfijn in orde. Ook gastroscopie liet zien dat ik maagontsteking had. Stress is een vies beest!

  • Suzan

    22 juni 2016

    Ik ging gister avond naar bed met een soort wee-achtig gevoel. Alsof je ziek gaat worden. Ik dacht / denk dat dit te maken had met mijn extreme verkoudheid. Vannacht werd ik wakker met een intense maagpijn die wel 10 minuten (of langer) bleef aanhouden. Ik kon amper bewegen, dat deed extra veel pijn. Uiteindelijk is mijn maag gekalmeerd door een kruik en warm water met gember. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

    • Jikke

      17 september 2016

      Ik had dit gisterenavond exact hetzelfde. Ik werd wakker van de pijn in mijn buik, werd lijkbleek en het ging echt niet goed met me! Uiteindelijk werden de krampen minder, in een warm bad gaan liggen en de pijn was over. Ik heb ook geen idee wat dit is geweest!

  • Nadia

    14 juni 2016

    Ik doe mee aan de Ramadan en vast dus vanaf 3:40u in de morgen tot 22u in de avond. ’s Avonds zit ik na een glas water eigenlijk al vol, we eten dadels en soep en dan krijg ik enorme krampen.. Dit is eigenlijk sinds mijn galblaas eruit is en ik moet dan een aantal keer naar de wc rennen. Is dit schadelijk en wat kan de oorzaak zijn?

  • josée gebruers

    11 juni 2016

    ik heb al een tiental jaren last met mijn maag en slokdarm, heb al verschillende keren in mijn maag laten kijken en dan stellen ze vast dat ik een maagbreuk en reflux heb, ik word dikwijls ’s nachts rond 4 uur wakker met maagkrampen, heel pijnlijk ik neem omeprazol, maar veel resultaat geeft dat niet. Ik heb het de laatste maanden zelfs niet meer genomen omdat ik er toch geen verbetering mee heb. Als ik last krijg neem ik nu Gaviscon of Rennie; soms helpt dat wel, maar ook niet altijd. Die maagkrampen gaan tot in mijn slokdarm, in mijn keel, ik voel het zelfs tot in mijn kaak. Het begint vaak in mijn kaak, hoe raar dat ook mag klinken. Mijn dokter maakt er eigenlijk niks uit op en het zal wellicht niet erg zijn, maar het is wel erg pijnlijk. Weet er iemand soms een remedie voor die maagkrampen, hoe ik ze kan vermijden of hoe ik er vanaf geraak.

    • Paul

      13 juni 2016

      Beste josée, Als maagkrampen en refluxklachten het gevolg zijn van een maagbreuk / middenrifbreuk, dan kun je een middenrifbreukoperatie (Nissen-operatie c.q. Nissen-fundoplicatie c.q. laparoscopische anti-refluxchirurgie) overwegen… Zie ook (de reacties onder) dit artikel over maagbreuken… Sterkte en groeten, Paul

    • Johanna

      1 september 2016

      Joseé Ik heb zelf ook al jaren maagkramp en kreeg daar voor omeprazol, maar dat hielp bij mij niet. Ik ben toen venkelthee gaan drinken en dat hielp mij heel goed. Gr. Johanna

  • Lies

    11 mei 2016

    Ik heb sinds enkele maanden last van een opgeblazen buik tegen het einde van de dag. Sinds 5 dagen heb ik ook acute pijn in de maagstreek na mijn avondmaaltijd met diarree als gevolg. Dit kan zich enkele keren herhalen op de avond.

    • Lies

      11 mei 2016

      Ik heb sinds enkele maanden een opgeblazen buik tegen het einde van de dag. Sinds enkele dagen heb ik ook last van winderigheid met losse stoelgang. De laatste 3 dagen heb ik na het eten van de warme maaltijd ’s avonds acute maagpijn met diarree tot gevolg.

  • bente

    29 april 2016

    Ik heb sinds vannacht kramp in mijn maag ik we weten er niks aan te doen het drinken wil niet en ik miet steeds boeren laten en naar de wc maar er komt helemaal niks weet iemand wat ik hieraan moet doe? PS: ik heb de paracetamol al geprobeerd maar het werd alleen maar erger!

    • Paul

      29 april 2016

      Misschien de avond tevoren iets verkeerd gegeten? Inderdaad kan paracetamol onder bepaalde omstandigheden behoorlijk zwaar op de maag vallen, zeker als je maag toch al overstuur is. Een Rennie of vergelijkbare receptvrije maagzuurbinder biedt in zo’n geval vaak meer verlichting dan een (reguliere) pijnstiller. Mochten je maagkrampen niet binnen enkele dagen vanzelf afnemen of overgaan, neem dan even contact op met je huisarts.

  • Margo

    15 april 2016

    Ik heb steeds verkramping rechts boven me maag. Onder me borst. Voelt aan als kramp in je kuit. Kan iemand me zeggen wat dat zou kunnen zijn. Doet erg zeer!

  • Melisa

    4 april 2016

    Ik heb al 2 weken pijn aan me maag had een ontlasting van zwarte kleur kreeg een antibioticakuur alleen vandaag heb weer een heftige maagklacht met duizelig wat kan ik doen wie kan me helpen?

  • Math

    5 maart 2016

    In de ochtend als ik nog in bed lig krijg ik altijd een soort buikkramen / maagkrampen / darmkrampen dit heb ik al meer dan een jaar. De laatste tijd gaat dit gepaard met het samentrekken van de spieren in beide benen. Als ik dan opsta dan trekken de spieren (een soort kramp) nog even door mijn buik en benen. Eerder had ik alleen maar krampen in mijn buik, na een bezoek aan het toilet was dit weer over. Overdag en ’s avonds heb ik nergens last van.

    • Jacqueline

      26 maart 2016

      Misschien heb je tekort aan magnesium.

  • Sander

    13 februari 2016

    Ik heb nu sinds een paar dagen dat als ik een hap neem het voelt alsof iemand mij in mijn maag stompt. Drinken is geen probleem maar eten no wat zelfs van een mini hapje beschuit. De griep van nu helpt ook niet echt mee moet ik zeggen gelukkig is die bijna weg. Ik wou dus graag weten hoe ik een beetje normaal kan eten zonder elke keer een stomp in mijn maag te krijgen.

  • Lana

    4 februari 2016

    Een week geleden had ik na het avondeten ineens buikpijn en snel daarna diarree. Ik heb sinds toen last van buikpijn na het avondeten. De buikpijn gaat samen met een borrelend gevoel. Ook heb ik meer last van winderigheid. Omdat het al een week duurt vraag ik me af wat het is en hoe ik er vanaf kom. Kan iemand mij helpen?

    • Paul

      4 februari 2016

      Dit klinkt als een fikse voedselvergiftiging oftewel buikgriep. Weet je toevallig nog wat je tijdens die betreffende avondmaaltijd hebt gegeten?

  • Cin

    1 januari 2016

    Beste, Ik heb nu al heel mijn leven, en dat zijn 35 jaren, last van hevige maagpijnen. Maag al laten onderzoeken, maar niets abnormaals gevonden. De pijnen zijn altijd ’s avonds ik moet dan gebogen lopen want rechtstaand gaat niet meer. Ik kan nog amper ademen en ik krijg steken tot achter mijn schouder. Op het moment dat ik ga liggen trekt de pijn weg, maar dan mag ik echt niet te vroeg rechtstaan. Ik krijg het na mijn eten, voor mijn eten tussen de maaltijd, ik kan er echt niets op regelen. En meestal komt dit ook voor als ik ergens naartoe moet, ik noem dit dan stresspijn. Maar echt veel stress heb ik niet. Het doet verschrikkelijk pijn. En het is bijna dagelijkse kost. Men zij mij dat dit misschien lactose-intolerantie zou kunnen zijn. Ik ben in 2009 30 kilo vermagerd na mijn zwangerschap. En dit via de Weight Watchers. Tijdens dit dieet (1 jaar) heb ik van niets last gehad. Zou dit kunnen zijn omdat ik te veel eet. Ik ben wel een grote eter. Maar dat verklaart niet dat ik de pijnen ook voor mijn eten krijg?

    • Paul

      1 januari 2016

      Heb je weleens stilgestaan bij een middenrifbreuk?

    • Nora

      17 januari 2016

      Klinkt als galstenen

    • kelly

      28 januari 2016

      Hey nou ik heb het ook maagkramp. Bijna elke dag. En er geen pijl op te trekken. Krijg het gewoon zomaar! Bij mij slaat het ook op mijn adem het gevoel dat dat ook even verkrampt… Ook mijn kaken geen zeer doen. Heb al mijn hart laten onderzoeken maar dat was goed. Maagonderzoek ook goed. Ze gooien het op slokdarmspasme / maagspasme. Het belemmerd soms echt mijn leven.

  • ellen

    23 december 2015

    Ik heb ook last van men maag. Hij trekt samen waardoor ik bijna niet kan ademen. Vooral in het midden van men borstbeen doet het pijn. Gelukkig gaat die pijn wel vlug over ik ben wel misselijk en wordt helemaal wit. Wat zou dit kunnen zijn

    • simone

      7 januari 2016

      Hoi . Dat heb ik ook .! Maar bij mij is het ook stokken van me adem . Heb jij dat ook ? Ik heb al echo gehad en maag onderzoek. Nix op te zijn Ze zeggen maag/darm krampen . Heb et bijna elke dag last van .

  • simone

    12 oktober 2015

    Hoi, Ik heb ook maagklachten, al ruim een jaar. Heb niet last van zuur. Maar mijn klachten zijn. Af en toe pijn in de maag (niet heel erg). Maar heb voornamelijk last dat het net is als iemand me knijpt in de maag en dan is het net als mijn ademhaling er ook even mee stopt. Of happend. Slik al omeprazol maar help weinig. Ene dag heb ik er meer last van dan de andere dag. Het kent iemand dit?

  • Iris

    4 oktober 2015

    Beste lezer, Twee jaar terug heb ik een vriend gehad waar ik hele erge ruzie mee gehad heb. Vaak als ik ’s ochtends wakker werd scheen de zon heel vel op het dakraam ik werd altijd zwetend wakker en voelde al n beetje pijn in m’n hele buik toen ik naar de wc ging en terug kwam om weer te slapen kreeg ik hele erge buikkrampen en begon heel veel te zweten koud zweet. De volgende dag had ik het weer als hij een raam open zetten trok het na 5/10 minuten weg en dan moest ik heel erg aan me ademhaling denken. Toen ik op gegeven moment geen relatie meer met hem had werd het minder. Nu heb ik het thuis ook ik heb vaak gedacht aan hyperventilatie want volgens m’n ex ademde ik ’s nachts soms ineens niet meer. Dan duurde het een tijdje en dan nam ik ineens heel veel adem op en dan weer niks. Ik ben 1,85 en ben 120 kilo dus ik heb beste overgewicht. Ik maak me heel veel zorgen want die pijn is gewoon niet te verdragen ik was 2 jaar geleden nog wat minder zwaar rond de 108 kilo en toen had ik het ook al. Ik heb dit echt maar weinig ik denk 1 x per 3/4 maanden en soms gewoon een half jaar niet en als ik probeer te praten met die buikkramp komt er bijna geen geluid uit. Het voelt alsof ik m’n buik zo erg in hou dat ik geen lucht krijg… In de zomer heb ik er meer last van dan in de winter. Help me alsjeblieft want deze pijn is niet te verdragen!

    • Paul

      5 oktober 2015

      Beste Iris, De ademhalingsproblemen gedurende de slaap die je beschrijft, zouden bijvoorbeeld kunnen duiden op slaapapneu (nachtelijke ademstilstanden). De kortademigheid overdag (en die afnam na beëindiging van je ‘bewogen’ relatie) zou inderdaad kunnen duiden op hyperventilatie en/of een paniekstoornis c.q. angststoornis. De nachtelijke zweetaanvallen in combinatie met pijnklachten (al dan niet gerelateerd aan toiletbezoek) zouden kunnen duiden op een ontsteking, bijvoorbeeld door een vastzittende niersteen of galsteen, al dan niet gepaard gaande met kolieken. Ik ben overigens GEEN arts en er zijn tal van andere mogelijke aanstichters, waaronder brandend maagzuur door refluxklachten en (gezien het tijdsverloop) bijvoorbeeld ook een hevige inhalatieallergie of andersoortige longklachten. Het gekke is dan wel weer dat de aanvallen van pijn en kortademigheid zich zo weinig frequent voordoen… Lijken je (maag)klachten gerelateerd aan seizoenen, stresssituaties, voeding of iets dergelijks? En heb je ook last van griepverschijnselen, geïrriteerde neusslijmvliezen, traanogen, verhoging/koorts, jeukende keel, et cetera? En ben je er al eens mee langs de huisarts gegaan? Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

    • Iris

      6 januari 2016

      Hoi Paul, Hierbij even een nieuw bericht. Ik heb dus sinds 3 jaar last van buikkrampen. Het begon met een vriend die ik kreeg 2 weken relatie mee gehad waaronder 1 keer hele erge ruzie. Het begon bij hem thuis we sliepen samen in een tweepersoonsbed onder het dakraam waar in de zomer nogal de zon op scheen. Toen ik wakker werd zweten ik heel erg. liep ik naar de wc met een heel klein beetje gevoelige buik. Na dat ik geplast had en ik weer zou gaan slapen begon ik heel erg koud te zweten. Ik kreeg enorme last van maagkrampen over me hele buik. De pijn was zo heftig dat ik niet echt kon voelen waar de pijn nou precies zit in m’n buik. Opgegeven moment was het uit hele tijd geen last meer gehad. Na een half jaar kreeg ik het weer. Koud zweten, krampen over m’n hele buik, het voelde alsof ik mijn buik zo erg in hield dat ik geen lucht meer krijg. Dan ga ik erg op mn ademhaling letten meestal werd het minder. Maar de laatste 2x werd het niet minder het duurde wel 3 kwartier i.p.v. 10/15 minuten. Ik ben dus 1,85 en 118 kilo (zwaar overgewicht) ik dieet wel maar val vaak weer terug in het oude. Ik maak me zoveel zorgen. Omdat de pijn zo heftig is denk ik zelfs soms “was ik nu maar dood” ja nu klinkt het net of ik niet spoor maar de pijn is gewoon bijna niet te verdragen… Hoop op antwoord want ik kan slecht slapen omdat ik bang ben dat ik het weer krijg. Heb het nu 3 maanden niet gehad. Daarnaast geen last van maagzuur.

    • Iris

      6 januari 2016

      Echt alleen: misselijkheid, slecht ademen vanwege pijn, koud zweet, krampen, de laatste paar keren ging ik ook zitten en ging ik wiebelen alsof ik in trans was. Wel bewust van dat ik het deed. Niet de reden waarom. M’n gedachtes waren leeg.

    • Paul

      6 januari 2016

      Beste Iris, Heb je mijn vorige reactie (inclusief antwoorden, vragen en links naar gerelateerde pagina’s) gelezen? Ik ben geen arts, maar koliekaanvallen door een vastzittende galsteen of niersteen lijkt me nog altijd de meest voor de hand liggende optie. Een middenrifbreuk zou ook nog kunnen. Ben je al bij een arts geweest? En is je bloed al eens gecontroleerd op verhoogde ontstekingswaarden c.q. ontstekingsparameters?

  • Henriette

    2 oktober 2015

    Hallo, Ik heb sinds 4 dagen hevige maagpijn. En af en toe ook in de onderbuik (met toiletbezoek tot gevolg maar geen diarree). De maagpijn straalt uit naar mijn rug (midden) zowel links als rechts maar ook wel onderrug. Ik heb omeprazol voorgeschreven gekregen. Het leek even te helpen, maar inmiddels heb ik weer veel pijn. Wat zou het kunnen zijn?

    • Paul

      4 oktober 2015

      Beste Henriette, Dit zou kunnen duiden op een maagzuurprobleem, een alvleesklierprobleem of een galblaasprobleem. Bijvoorbeeld vastzittende galstenen, galweginfectie, alvleesklierontsteking, maagzweer of gastro-oesofagale reflux. Doet de maagpijn zich op specifieke momenten voor: direct na het eten, tijdens het slapen of ’s ochtends vroeg? En hoe voelt de maagpijn: brandend, bijtend, knagend, verkrampend, kloppend? Voor uitsluitsel zul je sowieso echt langs de huisarts moeten gaan. Sterkte & groeten, Paul

  • elly

    1 oktober 2015

    Ik heb ook krampen in m’n maag al 3 maanden mdl arts geweest ziet alleen wat roodheid, zoek wel verder, zou ook een parasiet kunnen zijn, heb ik al eerder gehad, en gluten allergie!!! Ook wonen nabij zendmasten en wifi, geven gelijke klacht, zie ook stopumts.nl ik voel me op een andere plek veel beter. Sterke allen groet elly

  • Ina

    15 september 2015

    Hallo, ik heb al jaren last van mijn maag en darmen, maar sinds enkele weken heb ik gelijk nadat ik iets eet heftige maagpijn net onder het borstbeen. Heb de hele tijd maagpijn, maar gelijk na het eten gaat het mis. Heb een maagbeschermer en die slik ik al jaren omdat ik diclofenac heb geslikt maar dat gebruik ik al maanden niet meer, maar als ik mijn maagbeschermer laat staan krijg ik gelijk last van maagzuur. Ik krijg 28 september krijg ik een maag/slokdarm onderzoek. Ik weet niet wat het kan zijn, maar maak me nu wel zorgen. Mijn darmen werken ook niet meer, slik Senna Peul in een tablet en weet dat dat niet goed is, maar ze kunnen niks vinden in mijn darmen.

  • jannie

    2 september 2015

    Ik een vraag heb deze pijn die ik nu heb een maand geleden ook gehad het lijkt veel op koliek aanvallen omdat ik dat al zo vaak heb gehad. In 2009 is mijn galblaas eruit gehaald maar twee jaar later kreeg ik weer galaanvallen/galkolieken. Mijn huisarts zei toen dat dat niet kon maar het na steeds erger totdat ik geelzucht kreeg en dat was in 2013. Toen werd ik eindelijk geloofd en toen zijn er weer galstenen weggehaald. Ik loop nu al twee jaar bij de MLD-arts omdat mijn bloedwaarde van mij lever heel hoog was. Nu kreeg ik een maand geleden weer zo’n galblaasaanval er is toen is een week later weer een echo gemaakt maar mijn galwegen waren schoon. De bloeduitslagen waren ook nog nooit zo goed geweest. Moet wel zeggen dat ik daar nu al 2 jaar medicijnen voor krijg voor galstenen maar ik heb vandaag na het eten weer zo’n aanval. Heb een vol gevoel loop te boeren en het gevoel dat het eten in mijn keel blijf vastzitten dus ik weet niet meer wat ik moet doen. Want ik hoef nu pas over een half jaar terug te komen bij me MLD arts.

    • Paul

      3 september 2015

      Bekijk de reacties eens onder dit artikel over galblaasproblemen; je zult zien dat er HEEL veel mensen zijn die last blijven van galstenen, zelfs nadat de volledige galblaas is verwijderd. Galvloeistoffen/galsappen en daaruit voortkomende galstenen worden immers geproduceerd door de lever en niet door de galblaas. De conclusie van je huisarts dat galstenen en galkolieken niet kunnen optreden bij iemand zonder galblaas is dan ook slecht doordacht… Koliekaanvallen die zich uiten als hevige, krampachtige pijnaanvallen in de flank hoeven bovendien niet per se afkomstig te zijn vanuit de galblaas (galkoliek) of lever (leverkoliek), maar kunnen ook worden veroorzaakt door nieren (nierkoliek), urineblaas (blaaskoliek), darmen (darmkoliek) of maag (maagkoliek)… Ook de alvleesklier speelt maar al te vaak een rol. Persoonlijk zou ik dan ook telefonisch contact opnemen met het ziekenhuis en uitleggen dat er sprake is van een onhoudbare situatie die niet nog een halfjaar kan wachten. Heel veel sterkte ermee!

  • Ayt

    31 augustus 2015

    Hoi. Ik heb al 2 dagen last van m’n maag. Ik heb namelijk om de paar minuten scherpe steken boven mijn navel. Daarnaast ben ik continue misselijk en heb ik gasophoping. Ook krijg ik het opeens warm of koud. Wat zou dit kunnen zijn en hoe lang duurt zoiets?

    • Paul

      2 september 2015

      Beste Ayt, Scherpe pijnsteken boven de navel hoeven niet per se afkomstig te zijn vanuit de maag. De combinatie met aanvullende productie/ophoping van maaggassen en misselijkheid maakt een maagprobleem des te waarschijnlijker, maar dan nog zou er evengoed sprake kunnen zijn van bijvoorbeeld een galblaasprobleem, een alvleesklierprobleem of een darmprobleem. Hoelang maagpijn precies aanhoudt, is volledig afhankelijk van de exacte onderliggende oorzaak, dus daar valt weinig concreets over te zeggen. Er zou sprake kunnen zijn van een buikgriep doordat je iets verkeerds hebt gegeten… Van een maagzweertje of maagbloedinkje… Van een maagslijmvliesontsteking… Onderzoek door een arts zal dit moeten uitwijzen… Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Lilian

    29 augustus 2015

    Ik heb nu 3 nachten achter elkaar het volgende meegemaakt… Rond drie uur gaat het ineens enorm borrelen in m’n maag, daarna komt er zuur omhoog waarvan ik misselijk gevoel krijg. Ook komen er boeren omhoog met eiwitsmaak. Vervolgens krijg ik acute diarree. Nadat ik overgegeven heb is het gevoel weer weg. Overdag en ’s avonds heb ik geen pijn, krampen, diarree… Vreemd dat het iedere nacht rond dezelfde tijd opkomt?

    • Paul

      31 augustus 2015

      Begrijp ik goed dat je zowel last hebt van braken als van diarree?

  • Bart

    19 augustus 2015

    Hoi, Ik heb sinds gisternacht onregelmatig ontzettende krampen in mijn bovenbuik. Als ik ’s ochtends wakker wordt is het nog niet echt aanwezig, maar na de eerste maaltijd komt het. Na elk volgende hapje of drankje speelt het op en loop ik uren te kampen met deze verschrikkelijk irritante pijn. Heb je een idee of advies? Bedankt, Bart

    • Paul

      20 augustus 2015

      Lijkt gerelateerd aan maagzuur. Misschien maagzuur dat inwerkt op een maagzweertje of anders refluxklachten. Je arts kan je waarschijnlijk middelen voorschrijven die de maagzuurproductie beïnvloeden en de maagwand beschermen tegen inwerkende maagsappen.

  • Ldr

    10 augustus 2015

    Ik kamp al jaren met pijn in maag/darmen. Na een maagonderzoek 3 jaar geleden werd een lichte maagontsteking vastgesteld, maar na het nemen van medicatie hiervoor was de pijn nog steeds van terugkerende aard. Ik heb mijn voeding aangepast, stopte met de pil en ging naar osteopaat en ongeveer een jaar heb ik weinig tot geen pijn gehad. Nu zijn de klachten echter terug, om de 2 maanden krijg ik pijn (meestal start het een paar uur na ontbijt). Eens de pijn aanwezig is blijft deze in vlagen opkomen gedurende enkele dagen en durf ik amper eten. Ik vind het heel moeilijk om de pijn duidelijk aan te geven, maar deze situeert zich vooral boven de navel en straalt uit naar mijn zijkanten. Ook mijn onderbuik deelt af en toe mee in de pijn. Wanneer ik bij de dokter ga zegt deze dat ik lucht en vocht in mijn buik heb, geeft iets tegen de pijn, maar ik wil de oorzaak vinden. Moet ik de problemen eerder bij m’n gal zoeken dan bij mijn maag?

    • Paul

      10 augustus 2015

      Dat is echt heel moeilijk te zeggen; je klachten zouden in principe afkomstig kunnen zijn van je maag, galblaas, alvleesklier of lever. Ik ben GEEN arts, maar misschien dat er sprake is van een recidiverende maagzweer, al dan niet door toedoen van de Helicobacter pylori-bacterie. Wat voor maagonderzoek heb je destijds gehad? Heb je al eens een scan of scopie ondergaan?

    • LDR

      11 augustus 2015

      Ik heb 3 jaar geleden een gastroscopie laten doen en toen was er een lichte ontsteking van mijn slokdarm als ik me niet vergis. Ik heb toen zwaardere medicatie gekregen, maar ik heb niet het gevoel dat het probleem daarmee verdwenen is.

  • Gerard

    8 augustus 2015

    Ik heb sinds een jaar of vijf heel onregelmatig een maagkramp. Het voelt of de bovenkant van mijn maag heel hard samen knijpt. Als ik iets kouds drink worden de klachten erger en als ik iets warms drink wordt het minder of gaat het weer weg. Omdat het zo onregelmatig voorkomt kan ik het niet verklaren. Ik heb lang last gehad van maagzuur, vooral door te veel eten. Inmiddels weet ik bij welk eten ik maagzuurklachten krijg. Soms als ik te veel vlees eet (BBQ) of alcohol drink heb ik ’s nachts last van brandend maagzuur (eigen schuld!). Nou heb ik gelezen dat langdurig maagzuurklachten een verhoogde kans op slokdarmkanker geeft. Dus ik ben een beetje ongerust.

  • Mm

    7 augustus 2015

    Heb sinds vannacht ineens hele erge kramp/pijn in mijn maag. Heb ook breuk in mijn middenrif met refluxziekte, maar dit voelt anders. Nog pijnlijker zeg maar! Zijn geen galstenen of zo?

    • Paul

      8 augustus 2015

      Als de breukzak van een middenrifbreuk door de breukpoort komt, kan dat ook hevige pijn veroorzaken. Maar het is aan een arts om hier uitsluitsel over te geven. Daar kan niemand je op afstand zomaar een definitief antwoord op geven…

  • Rob

    31 juli 2015

    Hallo, ik heb sinds een tijdje maagklachten. Na een paar dagen gaan ze weer weg, om na een paar weken weer terug te komen. Ik heb dan maagpijn, maagkrampen en pijn onder mijn borstbeen. Als ik dan wat eet, zwakken de maagklachten af, om na een uurtje ook weer terug te komen. Heb tijdens de maagpijn ook enorme behoefte om constant naar het toilet te moeten. Meestal ben ik er na een paar dagen vanaf, maar loop er nu al ruim een week mee. Ik maak momenteel lange dagen en korte nachten. Iemand raad?

  • Teresa

    27 juli 2015

    Ik heb sinds vandaag veel last van maagkrampen. Ineens heb ik sinds vanochtend van die hevige buikkrampen die 5-7 seconden echt pijn doen en daarna trekt het weer weg en zo gaat het de hele dag door. Soms voel ik me even misselijk, maar dat trekt daarna ook weg. De afgelopen dagen heb ik ook weinig/onregelmatig gegeten doordat ik heb gereisd. Ik dacht in eerste instantie dat dit de oorzaak zou kunnen zijn. Ik kan nergens deze symptomen vinden en ik begin me toch zorgen te maken. Ik weet ook niet zo goed wat ik kan doen.

    • Paul

      28 juli 2015

      Zou het kunnen dat je iets ‘verkeerds’ hebt gegeten tijdens je reis? In dat geval zouden je klachten kunnen duiden op een buikgriep oftewel voedselinfectie. Heb je verder geen last van temperatuurverhoging, koorts, braken of diarree?

    • Teresa

      28 juli 2015

      Ik heb verder geen laat van koorts, braken, diarree of verhoging. Alleen van misselijkheid en weinig eetlust. Misschien heb ik dan inderdaad iets verkeerd gegeten. Hoe lang zou dit ongeveer kunnen duren voor het over zou moeten gaan?

    • Paul

      28 juli 2015

      Dat ligt er maar net aan hoeveel bacteriën er in het eten zaten en van welke soort. Bovendien is dit volledig afhankelijk van je individuele weerstand. Over het algemeen duurt een buikgriepje niet zo lang… Meestal ben je er met 1 à 5 dagen weer vanaf. Maar een hevige infectie met salmonella, campylobacter, shigella of EHEC kan meerdere weken aanhouden. Aangezien je geen last hebt van diarree of braken, vraag ik me echter af of er daadwerkelijk sprake is van een voedselinfectie… Mochten de maagklachten/maagkrampen erger worden of mocht je je zorgen maken, ga dan even langs de huisarts. Beterschap!

  • Kevin

    9 juli 2015

    Vannacht werd ik rond half 3 wakker van de maagkramp, een irritante aanhoudende pijn, precies in het midden achter en vlak onder het borstbeen. Het ging alleen weg als ik ging lopen, maar zodra ik ging zitten of liggen, kwamen de maagkrampen weer terug. Inderdaad had ik het gevoel dat ik het avondeten nog een beetje opboerde. Ik nam 2 paracetamolletjes en de maagpijn trok langzaam weg, maar 3 uur later waren die schijnbaar uitgewerkt en schrok ik weer wakker van de pijn, waarop ik er nog 2 nam. Rond 9 uur (6 uur later!) voelde ik het nog steeds, maar werd het minder… Eindelijk kon ik slapen… 2x eerder gehad, vertel me a.u.b. wat dit is, het ergste gevoel wat ik ooit heb gehad!

    • Paul

      9 juli 2015

      Aangezien je het hebt over ‘opboeren’ lijken je maagproblemen me sowieso gerelateerd aan maagsappen. Brandend maagzuur, refluxklachten, oprispingen… De onderliggende oorzaak van zulke maagklachten kan eigenlijk van alles zijn: Van een maagzweer, tot een slecht sluitende maagklep, tot een overschot of tekort aan maagzuur door een overtollige of gebrekkige maagzuurproductie, tot een maagontsteking/gastritis, tot een buikgriep/voedselvergiftiging. Als je vaker last hebt van zulke hevige maagkrampen en oprispingen, zou ik hier zeker eens mee langs de huisarts gaan. Enigszins afhankelijk van de daadwerkelijke aandoening die ten grondslag ligt aan je maagproblemen kan een maagzuurremmer of maagzuurbinder al een heleboel verlichting brengen… Mocht je huisarts vermoeden dat er meer aan de hand is dan een ongecompliceerd gastro-oesofagaal refluxprobleem, dan kan hij/zij je wellicht doorverwijzen voor maagonderzoek… Heel veel sterkte toegewenst!

  • Houda

    23 juni 2015

    Ik heb een maand geleden bedorven diepvriesfruit gegeten zonder het door te hebben. Ik heb die dag toen zoveel pijn gehad dat ik amper kon lopen en het is er ook uit gekomen. Vanaf dat moment heb k steeds last van mijn maag. Iedere keer als ik iets heb gegeten, doet mijn maag pijn. Mijn vraag is, is het zo dat ik er een bacterie aan over heb gehouden? Want ik heb in het verleden nooit last gehad van mijn maag en momenteel mankeer ik niks, behalve dat mijn maag steeds pijn doet na het eten. Ik heb geen andere symptomen…

    • Paul

      26 juni 2015

      Als het fruit echt bedorven was, kan het inderdaad zijn dat er bacteriën in aanwezig waren… Hierdoor kan bijvoorbeeld een buikgriep/voedselvergiftiging optreden. Afhankelijk van de exacte samenstelling van het bedorven voedingsmiddel en de gesteldheid van je maag kan er bijvoorbeeld een maagontsteking/gastritis optreden, maar bijvoorbeeld ook een maagzweertje of maagbloedinkje. Dat komt omdat je maag overstuur raakt en de concentraties/verhoudingen van je maagzuren/maagsappen veranderen. Normaliter zal de maaginfectie vanzelf genezen omdat je maag zichzelf kan beschermen door agressieve zuren te produceren die bacteriën doden. Dat je maagklachten nu al een maand aanhouden, vind ik dan ook wel een tikkeltje zorgwekkend. Weet je echt zeker dat er sprake is van maagpijn door bedorven diepvriesfruit? In dat geval zou er bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van refluxklachten, een maagsapresistente/maagzuurresistente bacterie of een gecompliceerde maagzweer. Mocht je je zorgen maken, ga dan even naar de huisarts, al is het maar uit voorzorg.

  • Ano

    16 juni 2015

    Hallo, Sinds gisteren heb ik al een licht brandend gevoel in mijn keel en dit is vandaag alleen maar erger geworden. In de middag is mijn maag ook vervelend gaan voelen. Ik heb soms scherpe steken aan de bovenkant van m’n maag en constant een brandend gevoel bij de maag en in de slokdarm. Wat zou dit kunnen zijn? Moet ik ermee naar de huisarts?

    • Paul

      18 juni 2015

      Beste Marianne, Dit klinkt als een maagzuurprobleem. Bijvoorbeeld een gebrek of overschot aan maagsappen… Of een onderliggend probleem waardoor gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) optreedt met als gevolg brandend maagzuur c.q. zuurbranden. In dat geval zou een maagzuurremmer direct verlichting moeten brengen. De belangrijkste middelen ter beïnvloeding van brandend maagzuur zijn als volgt:

      • Bij lichte tot matige, incidentele maagklachten in eerste instantie een antacidum of H2-receptorantagonist proberen.
      • Bij gastro-oesofageale refluxziekte heeft gebruik van een protonpompremmer de voorkeur.
      • Bij persisterende maagklachten kan Helicobacter-eradicatie worden overwogen. (bron)

      In de praktijk zou je dus een receptvrij middel zoals Gaviscon, Maalox, Rennie of Zantac kunnen proberen, maar zolang de oorzaak van je maagpijn niet bekend is, is het een gokje. Wellicht kan je huisarts inderdaad uitsluitsel geven over de aard en ernst van je maagklachten en slokdarmklachten… Sterkte & groeten, Paul

  • Marianne

    16 juni 2015

    Deze week heb ik tot twee keer toe heftige maagkrampen gehad. Een keer kort na mijn ontbijt van havermoutpap (wat ik elke ochtend probleemloos eet) en een keer vanaf 21.00 tot 22.30 uur na het eten van een grote portie Griekse salade en nogal veel fruit (kersen, aardbei, mineola en nectarine). Het is zo pijnlijk dat ik bijna geen adem meer krijg. Heb dit vroeger wel vaker mee gemaakt, maar dan meestal als ik erg vet of veel gegeten had in combinatie met alcohol of andere zure dranken. Dan nam ik een zetpil paracetamol waarna de pijn vrij snel zakte. Helaas werkte dat de laatste twee keer niet. Gelukkig ben ik nu alweer 3 dagen klachtenvrij, maar volgende week ga ik twee weken met vakantie, dan zal het eten anders zijn dan normaal. Kan ik voor die periode een maagzuurremmer of een zuurbindend middel slikken? En zo ja, wat kan ik dan het beste meenemen?

    • Paul

      18 juni 2015

      Beste Marianne, Dit zou bijvoorbeeld dyspepsie, een voedselallergie of een maagzuurprobleem kunnen zijn. In geval van functionele (niet-ulcereuze) dyspepsie spreekt men ook wel van een overgevoelige maag. Je maag raakt in dat geval relatief snel van streek door bijvoorbeeld bepaalde voedingsvezels of vetten. In geval van een klassieke voedselallergie reageert je immuunsysteem slecht op voedingseiwitten. In geval van voedselintolerantie is er sprake van een niet-allergische reactie op bijvoorbeeld gluten, lactose of fructose. In geval van malaborptie is er sprake van een opnamestoornis waarbij bepaalde voedingsstoffen niet goed kunnen worden verwerkt of opgenomen door de darmwand. Allereerst is het vrij makkelijk om te controleren of er sprake is van een maagzuurprobleem. In dat geval zou een maagzuurremmer namelijk direct verlichting moeten brengen. De belangrijkste middelen ter beïnvloeding van peptische aandoeningen zijn als volgt: Bij lichte tot matige, incidentele maagklachten in eerste instantie een antacidum of H2-receptorantagonist proberen. Bij gastro-oesofageale refluxziekte heeft gebruik van een protonpompremmer de voorkeur. Bij persisterende maagklachten kan Helicobacter-eradicatie worden overwogen. (bron) In de praktijk zou je dus een receptvrij middel zoals Gaviscon, Maalox, Rennie of Zantac kunnen proberen, maar zolang de oorzaak van je maagpijn niet bekend is, is het een gokje. Wellicht kan je huisarts uitsluitsel bieden… Sterkte & groeten, Paul

  • jotam

    31 mei 2015

    Hallo, Ik heb sinds 4 maand of langer last van mijn maag als ik wakker word morgens. Een gevoel dat al mijn buikspieren gespannen staan, net zoals ik 100 set ups heb gedaan. Soms gaat het gevoel tot juist aan mijn borstbeen. Als ik slik (eet) voelt het dan net alsof men slokdarm kleiner is geworden. Eenmaal opgestaan duurt het nog een goed uur of langer voor deze spanning weg is. Ik weet me echt geen raad meer en zou graag toch weten hoe of wat…

    • Paul

      1 juni 2015

      Beste Jotam, Dit kan te maken hebben met een maagontsteking, maagzweer, maagbloeding of maagperforatie, waardoor refluxklachten optreden, met brandend maagzuur oftewel ‘zuurbranden’ tot gevolg. Ook kan er sprake zijn van slokdarmspasmen die maar al te vaak gepaard gaan met pijn op de borst en aanverwante sternumklachten. De slokdarmpijn kan uitstralen naar keel, schouderbladen en armen. Bij hevige spasmen of krampen van de slokdarmspieren ontstaat veelal benauwdheid en een veralgemeend verkrampt gevoel. In geval van stelselmatige en hevige verkrampingen van de slokdarmspieren kan een spierontspanner c.q. spierverslapper worden voorgeschreven. Daarnaast kan de slokdarm worden opgerekt met behulp van een ballonnetje (‘pneumodilatatie’). In uitzonderlijke situaties kan het nodig zijn om de slokdarmspieren te klieven (‘myotomie’). Slokdarmspasmen KUNNEN overigens gerelateerd zijn aan ‘achalasie’, een bewegingsstoornis van de slokdarm die wordt uitgelokt door een verminderde zenuwvoorziening van de slokdarmspieren. Ik ben GEEN arts; dit zijn enkel suggesties. Bespreek ze eens met je huisarts. Sterkte, beterschap & groeten, Paul

    • Steven

      17 juni 2015

      Als je veel op je buik slaapt, zou het ook weleens je diafragma kunnen zijn. Uitgehold liggen slapen, trekt namelijk sterk aan de voorkant-spieren (buik, maag, middenrif, borst…) en ik had toen exact dezelfde pijnen. Ik heb er ook een tijdje over gedaan vooraleer ik het doorhad. Maar de keren dat ik op mijn rug sliep, had ik de volgende morgen nergens last van. Dus misschien eens proberen op de rug te slapen? Of op z’n minst op de zij en dan eens zien? Maar zoals Paul zegt: ik ben ook geen arts en het beste blijft nog steeds de moeite waard om je veronderstelde maagproblemen eens met de dokter te bespreken. Grtz. Steven

  • p

    7 mei 2015

    Hey, Ik heb een maagontsteking, heb daarvoor maagbeschermers gekregen. Die hebben goed geholpen, maar nu zijn mijn symptomen veranderd in steken in de buik en een extreem vol gevoel. En het gaat niet weg… Ik kan wel weer eten en drinken, maar dan worden de krampen feller…

    • Paul

      7 mei 2015

      Beste P, Wellicht is een maagzweertje in het maagslijmvlies (ulcus ventriculi) ontstaan. In dat geval is een maagbeschermer doorgaans niet afdoende, zeker niet als er een maagbacterie bij betrokken is. In dat geval dient er doorgaans ook een antibioticum en/of een maagzuurremmer/maagzuurbinder te worden voorgeschreven. Ik ben GEEN arts en beweer geenszins DAT er sprake is van een maagzweer, maar het zou kunnen. Ik weet niet hoelang je de maagbeschermer al gebruikt, maar mocht er geen verbetering in je maagproblematiek optreden, ga dan bijtijds terug naar de huisarts. Een maagslijmvliesontsteking (gastritis) leidt in ieder geval maar al te vaak tot een maagbloedinkje of maagzweertje. Heel veel sterkte met je maagklachten! Groeten, Paul

    • lisa

      12 mei 2015

      Hey, Ik heb een paar jaar geleden ook zulke maagklachten gehad. Ook maagbeschermers gekregen, maar de maagpijn bleef aanhouden en verergerde, dus ik kreeg een zwaardere pil, dit zo tot 3x toe. Uiteindelijk was ik de maagmedicatie beu omdat het toch niet hielp. Dus ben ik gestopt met die maagpillen en toen is de maagpijn langzaam weggegaan. Ik krijg de maagklachten wel ieder jaar terug, dan is het even doorbijten en neem ik veel rust, lekker op de bank gaan liggen en veel drinken. Dit werkt voor mij het beste. Groetjes, Lisa

  • Bo

    5 mei 2015

    Ik heb sinds een dag of 3 het gevoel alsof er een steen in mijn maag zit. Ik ben de hele dag door moe, en ik kan ’s nachts slecht slapen. Ik weet niet wat het is, maar ik wil er graag vanaf. Kan iemand me helpen?

    • Paul

      5 mei 2015

      Beste Bo, Het gevoel van een steen in de maag komt relatief vaak voor. Het gevoel wordt op allerlei verschillende manieren beschreven: “een drukkend gevoel in de maag”, “een opgeblazen gevoel”, “met iets in je maag zitten”, “iets als moeilijk verteerbaar ervaren”, “een bittere pil slikken”, “een knoop in je maag voelen” of “je gal niet kunnen spuwen”. De meesten beschrijven het inderdaad alsof er een steen in je maag zit. Het gevoel gaat veelal gepaard met een sterk uitgezette maag, verhoogde druk op de (opgeblazen) bovenbuik, maar ook met misselijkheid, een borrelende maag (borborygmie), veelvuldig boeren, refluxklachten en brandend maagzuur. Meestal doen dit soort klachten zich na het eten voor, vooral ook nadat je te veel of te vet hebt gegeten. Het gevoel van een steen op de maag is vaak het gevolg van een ‘luie maag’ of ’trage maag’. Je maagspier trekt dan niet vaak genoeg of te onregelmatig samen, waardoor de maagperistaltiek verstoord raakt en je voedselbrij niet goed wordt gekneed en vermengd met maagsappen en alvleesklierenzymen. Je spijsvertering wordt vertraagd en eten blijft zodoende veel te lang in je maag aanwezig, wat op den duur de maagwand en de maagslijmvliezen gaat irriteren. Ook een galreflux (terugstroom van gal uit de dunne darm richting de maag) kan een rol spelen, evenals … Bij een opgeblazen gevoel of een gevoel van stenen in je maag, ervaar je al snel de gewaarwording dat je maag vol zit, ook al heb je maar een klein beetje gegeten. Je hebt een zwaar gevoel in je maag en kan zelfs maagpijn en maagkrampen krijgen. Een opgeblazen gevoel kan dus pijnlijk aanvoelen. De primaire reden dat je een steen in je maag voelt, is de ophoping van maaggassen en darmgassen… Het opboeren van lucht, brengt dan ook vaak een zekere mate van verlichting. Een luie maag is lastig… Naast het welbekende ‘steengevoel’ zijn de vaakst voorkomende klachten bij een luie maag misselijkheid na het eten en (soms) overgeven. Indien er sprake is van een zeer sterk vertraagde maagontlediging kan het voorkomen dat een grote hoeveelheid braaksel met flinke kracht wordt uitgestoten: (explosief) projectielbraken. Veel mensen met een luie maag hebben eveneens last van brandend maagzuur en zure oprispingen, maar deze reflux komt vaak latent voor en wordt dus niet altijd gevoeld. Nou ja, bij een luie maag zit alles strak en lijkt het alsof je stenen in je maag hebt. Na een zware en vette maaltijd des te meer… Zwaar en onverteerd eten lijkt dan als een brok in de maag te liggen. Boeren lucht vaak op en licht verteerbaar eten kan helpen. Het gevoel van een steen op de maag kan overigens ook nog te maken hebben met een spijsverteringsstoornis, galblaasklachten of alvleesklierproblemen. Of zelfs een maagzweer. Je dokter kan vaststellen of er inderdaad sprake is van een luie maag. Mocht dat het geval zijn, dan kunnen er eventueel medicijnen (prokinetica) worden voorgeschreven die de werking van de spieren in de maag stimuleren, waardoor de vertraagde maagontlediging wordt opgelost. Prokinetica zorgen ervoor dat de spieren in de maagwand vaker en regelmatiger samentrekken. Bij een extreem luie maag is in zeer zeldzame gevallen sondevoeding of een operatieve ingreep vereist, maar dit komt zelden voor. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

  • Tom

    4 mei 2015

    Beste, Vandaag op school had ik de hele dag geen last van mijn maag. Tot het voorlaatste lesuur: ik kreeg ineens hevige krampen in mijn buik, wat mij echt enorm pijn aandeed. Als ik eens even moest lachen deed het nog meer pijn en ik kon niet meer goed ademen. Ik vroeg of ik naar het toilet mocht, ik dacht dat ik misschien naar de wc moest gaan. Eens op de wc, moest ik geen behoefte doen. Ik ging dus verder naar het laatste lesuur waarna nog steeds mijn buikkramp erger werd tijdens het zitten. Tot aan huis heb ik het zo moeten volhouden… Daarnet moest ik dus wel naar de wc waar ik een ontlasting had. Ineens had ik veel ontlasting te doen… Hoe komt dit? Waarom deze buikkrampen?

  • meisje

    30 april 2015

    Hallo allemaal, Ik ben al regelmatig voor hevige maagkrampen naar het ziekenhuis geweest en ze konden niks vinden. Ik heb nu weer maagkramp, vooral als ik loop, zit of slaap. Altijd met dat soort dingen en het doet enorm zeer. Ik heb al van alles geprobeerd tegen de maagkramp, maar niks werkt. Me huisarts zij ook je moet er maar mee leren leven, maar dat is wat ik totaal niet wil. Heeft iemand een optie om van die steken in me maag en zij af te komen?

    • Paul

      30 april 2015

      Steken in de maagstreek en zijde/flank hoeven helemaal niet per se te duiden op maagkrampen of maagspasmen. De maagpijn bij maagkramp straalt zelden uit, is juist meestal focaal en gelokaliseerd van aard en dus scherp begrensd tot de maag. Wellicht zijn het koliekaanvallen door galstenen of nierstenen… of een totaal ander probleem, al dan niet gerelateerd aan maag, galblaas, nier of alvleesklier. Dat je huisarts aangeeft dat je ermee moet leren leven, zonder je door te verwijzen naar een specialist/internist, vind ik persoonlijk onacceptabel. Dring aan op een doorverwijzing of vraag een second opinion aan bij een andere huisarts. Stap desnoods definitief over naar een andere huisarts. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst!

  • Zaki

    1 april 2015

    Hallo, Ik heb eigenlijk al tijden last van maagkrampen en weet tot op heden niet waarom. Om eerlijk te zijn heb ik om de 3 maanden weleens last van maagkramp. En na een paar weken gaat het vanzelf over. Ik merk dat ik vooral kramp heb als ik een tijdje niks gegeten of gedronken heb, en vooral ’s nachts en ’s ochtends vroeg heb ik er last van. De pijn is op zich niet ondragelijk omdat ik er aan gewend ben geraakt. Alleen de vraag is waarom komt het steeds terug. Tot op heden ben ik nooit naar de huisarts gegaan en heb ik me er eigenlijk ook niet verder in verdiept, maar nu sinds 1,5 week heb ik weer last van krampen. Nu merk ik ook dat m’n eetlust totaal is veranderd. Eigenlijk heb ik vooral ’s avonds voor het avondeten en daarna geen trek en heb ik zo’n opgeblazen gevoel. Tot slot merk ik ook dat ik enorm winderig ben gedurende de dag en heb ik het gevoel alsof m’n darmen verstopt zitten omdat de ontlasting soms wel erg weinig is???

    • Emmie Wolting

      30 april 2015

      Dat lijkt eerder op een zweer in je 12-vingerige darm. Dan krijg je pijn als je honger hebt. Je kan met een bloed- en ademtest eens laten checken of je de Helicobacter pylori-bacterie hebt. Dan krijg je een antibioticum voorgeschreven en ben je d’r vanaf.

  • ria

    30 maart 2015

    Sinds vanochtend enorme maagkrampen en slokdarmkrampen, straalt uit naar kaken, armen en rug. Sinds een uur of twee roodheid van de huid en enorme jeuk. Sinds gisteravond niets meer gegeten, kan het dan nog iets te maken hebben met verkeerd voedsel?

  • Ton

    29 maart 2015

    Op onregelmatige tijden heb ik last van een maagpijn die uitstraalt van links naar rechts onder de onderste ribben. Het zijn geen pijnscheuten, maar een ondraaglijke druk die me de adem beneemt en tot passiviteit dwingt. Een keer heeft het vijf dagen geduurd en ik durfde niet meer te eten, wat resulteerde in 6 kilo gewichtsverlies. Ik heb dan geen ontlasting, geen winden en geen boeren. Zodra er ontlasting komt, is het meteen over. Wat is dat voor een verschijnsel?

    • Paul

      30 maart 2015

      Beste Ton, Dit klinkt als een probleem wat gerelateerd is aan druk. Je volle darmen zouden bijvoorbeeld druk kunnen uitoefenen op een zweer, ontsteking, perforatie of breuk. Zodra er darminhoud verdwijnt (waardoor vanzelfsprekend de de druk afneemt) verdwijnt immers de pijn. Een buikbreukje, middenrifbreukje, laag maagzweertje, darmuitstulping of iets dergelijks zou bijvoorbeeld de onderliggende oorzaak kunnen zijn. Ben je hier al eens mee naar de huisarts geweest? Je arts kan waarschijnlijk al voelen waar de pijnhaard zich ongeveer bevindt. Zo niet, dan kan hij/zij je doorverwijzen voor vervolgonderzoek… een foto, scan of scopie. Heel veel beterschap! Groeten, Paul

  • E. Lovers

    24 maart 2015

    Hoi allemaal, Ik heb al drie dagen last van steken/krampen bovenin mijn buik, ongeveer 7 centimeter boven mijn navel. Ook heb ik last van een opgeblazen gevoel. Verder ben ik niet ziek, maar de pijn is erg vervelend. Als ik een boer laat worden de krampen kort heftiger nadat de lucht naar buiten is gegaan.

    • Paul

      25 maart 2015

      Beste E, Moet je ook vaker boeren dan normaal? Dit zou te maken kunnen hebben met overmatige productie van maagzuur, overmatige vrijkoming van maaggassen of het inslikken en opboeren van lucht (aërofagie). Het zou ook te maken kunnen hebben met een maagzweertje, galblaasklachten, alvleesklierklachten of een gastro-oesofagale reflux. De onderliggende oorzaak is maar al te vaak dat je iets verkeerds hebt gegeten, dus een lichte voedselinfectie/buikgriep. Ben je er ook misselijk bij? Heb je te kampen met diarree en/of winderigheid? Je geeft aan dat je verder niet ziek bent, dus van koorts, verhoging, braakneigingen, overgeven en hevige buikpijn is neem ik aan geen sprake? Mochten de maagkrampen en oprispingen niet snel overgaan of mocht je je zorgen maken, ga dan even langs de huisarts. Wellicht kan hij/zij een maagzuurremmer of maagbeschermer voorschrijven… of een middeltje wat de maagspier kalmeert. Beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Ina

    12 maart 2015

    Ik heb niet echt kramp in mijn maag, maar bij alles wat ik drink of eet borrelt mijn maag. Zelfs na een paar slokken thee kan iedereen meegenieten van mijn herrie. Bovendien ben ik extreem moe. Ongeveer 10 jaar geleden heb ik een maagverkleining gehad, maar of het daarmee te maken kan hebben, weet ik niet…

    • Paul

      12 maart 2015

      Beste Ina, Hoelang speelt deze klacht al? Het knorren, borrelen of rommelen van de maag (borborygmie) duidt op verplaatsing van maaginhoud (gassen, vloeistoffen en voedselresten). Een borrelende of rommelende maag -al dan niet in combinatie met boeren, oprispingen en zuurbranden- is in veruit de meeste gevallen gerelateerd aan maagzuur, maagperistaltiek (samentrekking van de maagspier om voedsel te vermengen en vermalen) en overtollige/ingeslikte lucht in de maag. Een knorrende maag ontstaat ook nog weleens door honger/leegte (dus een lege maag), maar NA het eten kan daar in principe geen sprake van zijn. Als je maag operatief verkleind is, wordt je maximale maaginhoud logischerwijs een stuk kleiner en de concentratie aan maagsappen/maagzuur relatief hoog. Overtollig maagzuur kan de maagwand flink irriteren (des te meer na een operatieve maagverkleining) en na verloop van tijd zelfs leiden tot (al dan niet chronische) gastritis oftewel een maagslijmvliesontsteking. Op den duur kan een maagontsteking zich zelfs doorontwikkelen tot een maagzweer, maagbloeding of maagperforatie. Ik ben GEEN arts en beweer GEENSZINS dat hier sprake van is, maar als je maag al begint te borrelen na een paar slokken thee zou er sprake kunnen zijn van een bepaalde maagafwijking. Een maagzuurremmer en/of een maagbeschermer zou in zo’n geval dienst kunnen doen. Misschien kan je huisarts je hierin adviseren… Sterkte & groeten, Paul

  • Ivan

    2 maart 2015

    Hallo, Wanner ik in een stresssituatie kom krijg ik rondom mijn maag krampen. Last van diarree, slijmachtig, zure geur (hier heb ik dan dan +/- 4 dagen last van). Ik eet vrij gezond en eet nauwelijks fastfood of scherp gekruid eten. Enig idee wat voor een maatregel dan ook ik kan nemen?

  • sil

    17 februari 2015

    Veel herkenbare klachten! De hevige pijn van steken achter de borst en bovenrug. Bij mij gaat de straling van de pijn ook door richting hals/kaak. Dit zijn dezelfde klachten als voortekens van een hartinfarct. De huisarts stelde mij gerust omdat het bij mij om maagkrampen zou gaan, maar dan blijft het nog lastig. Zijn er misschien nog meer mensen die dezelfde ervaring hebben met de halsklachten en kaakklachten?

  • C

    14 januari 2015

    Sinds een week of 3 maakt mijn maag enorm lawaai. Knorren en daarbij in vlagen enorm pijnlijke maagkrampen en soort boeren, luchtbellen die omhoog komen… Ik voel me niet ziek of misselijk, ook geen maagzuur of rare smaak in mijn mond, wel ben ik extreem moe na alles wat ik eet en ik eet denk ik heel gezond…

    • Paul

      14 januari 2015

      Dit zou o.a. te maken kunnen hebben met een voedselallergie of -intolerantie… Ben je daar weleens op getest?

  • Rachel

    9 januari 2015

    Hallo, Ik heb eerder last gehad van maagklachten en daar heb ik toen pillen voor gekregen (weet de naam niet meer) en dat hielp heel goed, maar nu sinds een paar dagen heb ik er weer heel erg last van… Vooral als ik aan het lopen, eten ben of dat als ik in me slaap op me rug ga liggen dan wordt het erger en aanhoudend. Maar nu ben ik in het buitenland en vroeg me af of iemand een goed medicijn hiervoor weet. Alvast bedankt!

    • Paul

      10 januari 2015

      Ik ben GEEN arts en mag dan ook geen aanbevelingen doen v.w.b. medicamenten. Afhankelijk van de exacte aard en hoedanigheid van je maagklachten (reflux, zuurbranden, maagzweer, maagkramp, misselijkheid/braken o.i.d.) zul je destijds waarschijnlijk een maagzuurremmer of maagbeschermer voorgeschreven hebben gekregen. Van het receptvrije Rennie (calciumcarbonaat) tot het receptplichtige Domperidon of Pantoprazol. Misschien herken je de exacte medicijnnaam en kun je deze voorleggen aan de arts aldaar. Ikzelf kan hierover geen uitspraken doen. Sterkte & beterschap!

    • Jeroen

      14 januari 2015

      Hoi, Medicijnen met ranitidine werken super bij maagproblemen! Gr. Jeroen

  • Sietske

    8 december 2014

    Ik heb sinds 3 weken ongeveer om de week onregelmatige/heftige aanvallen, waarbij ik het voel aankomen door een stekende pijn bij borstbeen dat overgaat in heftige maagpijn. Ik kan alleen op mijn rug liggen en af en toe lopen. Het verloopt altijd hetzelfde, want op een gegeven moment moet ik overgeven en is de pijn direct voorbij alsof er niets aan de hand is! Huisarts heeft mij doorverwezen en uit bloed- en urineonderzoek is niets gekomen. Röntgenfoto bovenlijf en echo is gemaakt van al mijn organen, ook geen bijzonderheden. Slechts wat gruis in de galblaas. Na wederom een aanval heeft huisarts mij direct naar SEH doorgestuurd weer alles gecheckt, maar ze konden niets vinden. Ik slik nu bijna 2 weken Pantoprazol (40 mg) en heb nog twee aanvallen gehad, maar zijn gelukkig minder heftig. Vandaag op controle in ziekenhuis, maar arts weet het gewoon niet en ik moet het afwachten. Als er weer een aanval kom dien ik mijn huisarts te benaderen voor eventueel verder onderzoek. Komen deze verschijnselen wellicht bij iemand bekend voor, die mij wellicht kan aangeven wat het ‘zou kunnen zijn’? Bedankt!

    • Jeroen

      14 januari 2015

      Hoi, Ik heb het ook de laatste paar weken… Krijg een aanval, enorme buikpijn… met maagzuur, maagkrampen, maagpijn, soort leegte, alsof er een loze ruimte in m’n maag zit, geen idee wat het is… En na een tijdje trekt het weg gelukkig… Maar als je erin zit weet je je geen raad… vandaar dat ik eens op onderzoek uit ging op internet… ’t Is toch erg vreemd… ik dacht mizzchien griep, maar daar passen de symptomen/maagklachten niet bij. Ik ben blij dat het weer weg is, maar het kwam net (1:45) weer opdagen… zeer heftige pijn in de buik.

    • Paul

      14 januari 2015

      Beste Jeroen, Hevige c.q. ernstige aanvallen van maagpijn en maagkramp, gepaard gaande met reflux/zuurbranden en een gevoel alsof je maag samentrekt, kan verschillende oorzaken hebben. Als zo’n aanval van maagkramp relatief snel na het eten intreedt, zou het bijvoorbeeld te maken kunnen hebben met voedselallergie, voedselintolerantie, voedselvergiftiging of voedselmalabsorptie (opnamestoornis). Deze symptomen van gastro-oesofageale refluxziekte (GORZ) kunnen ook het gevolg zijn van een maagafwijking (slecht sluitende maagklep, maagzweer, maagbloeding etc.) of van een gebrekkige leefstijl: overgewicht, roken, overmatig gebruik van koffie en/of alcohol of het nuttigen van zure, vetrijke of zoutrijke voedingsmiddelen (vruchtensappen, zoutjes, frituursnacks e.a.). Het kan raadzaam zijn om het hoofdeind van je bed op te hogen, zodat je slokdarm relatief hoog ligt ten opzichte van je maag. Sowieso is het af te raden om vlak voor het slapengaan nog te eten als je regelmatig last hebt van maagkrampen, refluxklachten en zuurbranden in liggende positie. Is er ook sprake van laryngitis (ontsteking van strottenhoofd en/of stembanden), heesheid, astma, hoesten en/of tanderosies? En ben je al bij je huisarts geweest? In veel gevallen van chronische/terugkerende/repetitieve maagkrampen is namelijk medicatie vereist. Hierbij valt (afhankelijk van de onderliggende oorzaak) te denken aan: antacida en/of alginaten, histamine-2-receptor-antagonisten of protonpompremmers (PPI’s). En soms een prokineticum of GABA(B)-receptor-agonist (baclofen e.a.). En tot slot endoscopische anti-refluxtherapie of anti-refluxchirurgie. Ik ben GEEN arts, maar persoonlijk zou ik langs de huisarts gaan en vragen of er doorverwijzing naar een internist nodig c.q. mogelijk is. Heel veel beterschap toegewenst! Groeten & sterkte, Paul

    • Tom684

      27 februari 2015

      Sietske, Ik heb hetzelfde. Gisterenavond weer ontzettende maagkramp, niet uit te houden, lag gewoon te huilen van de pijn. Ik weet het ook niet meer! Bij de MDL specialist geweest; geen parasiet, glutenallergie of leveraandoening. Schone echo en geen bacterie. Gastroscopie toonde enige gal. Daar kon ik het mee doen: het was waarschijnlijk een gevoelige maag (?!?), functionele dyspepsie. Ik durf al niet meer naar het ziekenhuis te gaan; ze kunnen toch niks vinden. Ben ten einde raad. Slik nu sucralfaat en flink wat paracetamol. Maar voel het weer opkomen. Sinds oktober 6 kilo afgevallen (ben al vrij dun). Iemand raad?

  • Annelies

    23 november 2014

    Beste, Ik ben 19 jaar en heb al een tijdje last van maagontsteking op maagontsteking. Nu sinds gisteren heb ik heel andere symptomen gehad dan anders. Ik kreeg harde maagkrampen en kon niets binnenhouden wat ik at, bij water was het net hetzelfde. Ik werkte gisteren bij het Vlaamse Kruis, daar gaven ze mij een maag-kalmerend pilletje dat ook voor het zuur helpt. Maar helaas werkte dit helemaal niet. Na een uur moest ik opnieuw overgeven, maar deze keer was het wel meer en ben ik bijna bewusteloos gegaan. Toen hebben de mensen van mijn team mij in de EHBO kamer laten zitten om vervolgens een verpleger of arts te laten komen voor maag- en darmklachten. Hij vertelde mij echter dat dit niet normaal was en dat ik opnieuw een onderzoek moet laten doen. Alleen sinds dat ik een ander ritme aanneem voor school heb ik veel andere dingen waar ik ook problemen mee heb. Kan dit van slaaptekort zijn met stress? Want ik slaap soms amper 6 uur. Met vriendelijke groetjes, Annelies

    • Paul

      23 november 2014

      Beste Annelies, Voor stress of slaapgebrek lijkt me dit wel een erg hevig klachtenpatroon. Ik ben GEEN arts, maar een maagzweer o.i.d. lijkt me waarschijnlijker. Persoonlijk zou ik toch eens langs je huisarts gaan en navragen of een maagonderzoek raadzaam zou kunnen zijn… Beterschap & groeten, Paul

  • anoniem

    9 november 2014

    Hallo, ik heb sinds enige tijd echt last van schrijnende pijn in mijn maag die uitstraalt naar mijn rug. Gewoon niet te houden! Eerder al onderzoek gedaan, daar kwam uit maagzuur in slokdarm. Drie weken terug geopereerd aan iets anders en sinds die tijd gewoon dagelijks last. Maagwandbeschermers genomen, maar die doen niks. Iemand een idee? Op moment van de aanval (zo voelt het) word ik misselijk, maar ik hoef niet over te geven. Wel opgezette buik en erg winderig.

  • Stephanie

    18 september 2014

    Hallo, Ik heb zolang ik me kan herinneren al last van maagkrampen rond vaste tijden. Niet elke dag, maar vaak genoeg om het de normale gang van zaken te vinden. De pijn is te beschrijven als heftige kramp die non-stop aanhoudt. Dus geen lichte kramp met tussenpozen. Meestal houdt het 1 a 2 uur aan. Het vreemde vind ik zelf dat het altijd rond het einde van de werkdag of als ik net thuis ben van het werk voorkomt. Dus meestal voor het avondeten. Zo onaangekondigd als ’t begint, houdt ’t ook weer op. Het stopt niet direct na gegeten te hebben… Wie herkent dit?

  • jolanda

    13 september 2014

    Hoi. Ik heb een spastische darm, maar sinds kort heb ik ook andere klachten. Ik heb boven m’n navel behoorlijke steken en die trekken door naar m’n rug. Ook is m’n buik opgezet. Ik heb hiervan 3 weken terug ook last gehad, maar toen was het binnen 2 dagen weer weg. Wat kan het zijn?

  • eddy

    12 september 2014

    Hallo, Ik heb nu ongeveer 2 maanden last van mijn maag/darmen. Klachten zijn misselijk gevoel in de maag en lijkt net of er een steen in ligt. Vooral bij vettig eten heb ik het. Als ik een flesje bier drink heb ik na een halfuurtje krampen in de darmen (net onder de navel). Ben al 3 keer naar de dokter geweest, eerste 2 keer dacht hij aan te veel maagzuur, daar heb ik maagzuurremmers voor gekregen. Derde keer wist hij het ook niet goed wat het nu eigenlijk is. Nu moet ik over een aantal weken een maagonderzoek doen. Heeft iemand enig idee wat het is of hoe ik de pijn kan verlichten? B.v.d. Eddy

    • Paul

      13 september 2014

      Het zou inderdaad een probleem me de darmen of maag kunnen zijn, maar bijvoorbeeld ook een complicatie met de galblaas, alvleesklier, nieren, bijnieren, milt of lever. Aangezien je klachten vooral optreden na vet eten en alcohol drinken, lijkt me een mankement van de galblaas of alvleesklier niet onwaarschijnlijk. Hierbij valt te denken aan een galblaasontsteking, alvleesklierontsteking of vastzittende galstenen. Ik ben overigens GEEN arts; ik probeer enkel met je mee te denken. Groeten, Paul

  • Michael

    26 juli 2014

    Hallo, Ik ben Michael. Ik heb al maag- en darmklachten van af 2004, het is nu 2014. Al 10 jaar ga ik elke keer naar het ziekenhuis, verschillende ziekenhuizen. Ik heb van alles geprobeerd en niks werkt. Heeft er iemand nog tips please? Als iemand vragen heeft stel ze…

    • Paul

      26 juli 2014

      Om wat voor maagklachten en/of darmproblemen gaat het precies?

    • ursie

      28 juli 2014

      Hoi michael, Wat vervelend dat je al zo lang rond loopt met maag en darmklachten. Ik ken het darmprobleem helaas maar al te goed. Ik heb afgelopen januari iets nieuws uit geprobeerd. Naar aanleiding van een documentaire genaamd “Sick, Fat and Nearly Dead”. Daarna heb ik het voorbeeld gevolgd en heb ik 30 dagen gesapvast. Ik moet eerlijk zeggen dat deze reboot me geweldig heeft geholpen. Mijn darmen werken vele malen beter en ik hoef vrijwel geen maagtabletten meer te gebruiken. Alleen na te gekruid eten. Ik hoop dat je er wat aan hebt. Veel succes en beterschap!

    • Saskia

      13 augustus 2014

      Heb je al eens aardappelsap gebruikt. Ik heb lang maagklachten gehad. Van drie verschillende mensen had ik gehoord dat aardappelsap hielp. Het leek me zweverige onzin, maar ten einde raad heb ik het toch geprobeerd. 5 à 10 minuten voor de maaltijd 1 deciliter aardappelsap (natuurwinkel). Na drie dagen werd de pijn minder, in de weken erna verdween de pijn.

  • Cindy

    16 juli 2014

    Bedankt Paul voor je snelle reactie. Ik ga je raad opvolgen en morgenochtend naar de huisarts.

  • cindy

    16 juli 2014

    Ik vroeg me af of iemand misschien tips heeft? Twee jaar geleden is mijn galblaas eruit gehaald en daarna voelde ik me als herboren. Ik kon alles weer eten behalve ei, dus dat eet ik dan ook niet meer… Vier weken geleden heb ik (denk ik) een voedselvergiftiging opgelopen door sushi. Sindsdien heb ik constant diarree en ook weer steken in de maag en het lijkt wel alsof alles wat ik eet (en vooral ook drink) wordt omgezet in zuur… Laatst met het WK een paar wijntjes gedronken, nou daar had ik echt spijt van! M’n keel en maag leken wel in de fik te staan… Heeft er iemand tips om mijn klachten te verminderen? Groetjes, Cindy

    • Paul

      16 juli 2014

      Beste Cindy, Ik zou contact opnemen met je huisarts om je probleem voor te leggen. Misschien dat je klachten te maken hebben met reflux (oprispingen van maagzuur met als gevolg zuurbranden). In dat geval kan een zuurremmer soms al wonderen doen; je huisarts kan je die indien nodig voorschrijven. Groeten, Paul

  • Monique

    1 juli 2014

    Ik heb sinds 1,5 week last van een borrelende maag. Dit gaat gepaard met een opgeblazen gevoel, maagkrampen en diarree. Kan het een virus zijn of moet ik misschien toch de huisarts eens opzoeken?

  • Anna

    21 juni 2014

    Ik had ook maagkramp en toen heb ik op YouTube opgezocht hoe ik het kon stoppen. Ik had een filmpje gekeken en het was meteen gestopt! Het filmpje heet: Last van buikpijn? 4 yogahoudingen die helpen! Groetjes, Anna

  • Carmen E. Hankers

    25 mei 2014

    Na lange tijd heb ik weer maagkrampen gehad; ik weet niet zeker of witte rijst de boosdoener is… Ik kon geen basmatirijst vinden, dus heb ik maar wit rijst gekocht. De pijn komt eerst heel lichtjes en daarna heftig en ‘klimt’ naar mijn kaak. Daar zit ik dan echt te denken wat te doen… De arts heeft mij wel gezegd diep in te ademen en daarna met kracht uit te ademen en dit 5 keer herhalen. Dit helpt wel, maar de pijn is ondragelijk. Ik heb afgelopen nacht wel vier keer een aanval van maagkramp gehad! Ik heb ook Coca Cola Zero gedronken en toen heb ik ook flink opgerispt. De pijn blijft niet lang, ongeveer 5 minuten.

  • anoniem

    28 april 2014

    Ik ben na een doodnormaal avondje uit met niet normaal veel pijn wakker geworden in mijn bovenbuik, ik kan niet precies uitleggen of het m’n maag of lever of zo is. Wat ik wel weet is dat het boven m’n navel zit en ook m’n hart is het niet. Die ochtend toen ik wakker werd was ik zo bang dat er wat ergs was… uiteindelijk heb ik m’ vinger in m’n keel gedaan en alles eruit gegooid, waardoor het minder werd en ik niet meer van die harde steken kreeg. De volgende avond was ik weer uitgegaan, maar had ik niet van die hele erge steken meer. Nog wel voelt m’n bovenbuik erg gevoelig en ben ik snel buiten adem. Elke nacht lig ik wakker van de pijn. Weet iemand wat dit is?

    • Ineke

      6 juli 2014

      Hoi Anoniem, Het lijkt erg op mijn klachten. Ik weet nog niet wat ik heb, maar ik ga morgen even naar de dokter. Het gebeurt bij mij als ik iets vets heb gegeten, met name vlak voor ik ga slapen. Het zou een probleem met de galblaas kunnen zijn. Laat je dokter er even naar kijken. Groetjes, Ineke

  • Latoya

    5 maart 2014

    Het effect van de anticonceptiepil mag geenszins onderschat worden! Ikzelf heb hierdoor ruim een half jaar met ernstige maagklachten gelopen. Op een gegeven moment – toen ze niks konden vinden – ben ik zelfs naar de psycholoog gestuurd. Gelukkig was ik al gestopt met de pil toen ik hieraan begon en merkte ik binnen twee weken al verschil. Van mijn 16e t/m mijn 19e had ik ook al de pil geslikt zonder ooit ergens last van te hebben. Het kan dus zomaar op komen zetten, waarschijnlijk door veranderende hormonen naarmate je ouder wordt. Ik hoef het in elk geval nooit meer te proberen. Wat een hel was dat.

  • Nanda

    10 februari 2014

    Hallo, Sinds ik me kan herinneren heb ik al een zwakke maag. Maar de afgelopen jaren lijkt de maagpijn toe te nemen. Het begint heel langzaam, alsof mijn maag wordt dichtgeknepen. Laatst werd ik er misselijk bij en zag alles zwart. De pijn loopt enorm op en laat dan uiteindelijk na 10 a 15 minuten los. Nou moet ik erbij zeggen dat ik Neoral slik vanwege hevige eczeem en regelmatig prednison slik. Wat zou dit toch kunnen zijn? Groeten, Nanda

  • Wendy

    2 december 2013

    Ze gaan mijn hele galblaas weghalen! Heb er dan even last van, maar als de galpijn ervan weggaat is dat het zeker waard! Tegenwoordig is dat het enige wat ze er nog tegen doen. Groetjes, Wendy

  • Wendy

    30 november 2013

    Bedankt voor je reactie Paul! Heb inderdaad galstenen en ze gaan het aankomende vrijdag operatief verwijderen. Mijn hele galblaas eruit. Daarna ben ik gelukkig van de aanvallen af!

    • Paul

      2 december 2013

      Hoi Wendy, Goed om te horen… nou ja, een soort van. Nu je dit weet kunnen ze er in ieder geval iets aan doen! Gaan ze alleen de vastzittende galstenen verwijderen of ook de galblaas? Hoe dan ook heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Ine

    15 oktober 2013

    Bij mij is ook de galblaas verwijderd 2 jaar geleden, maar helaas nog steeds met tussenpozen last van mijn maag en darmen. Er is ook wat darmgruis in mijn buik achtergebleven wat ook weer voor ontstekingen kan zorgen. Rennies, omeprazol etc. Helpt mij niet; soms als het heel erg is neem ik een theelepeltje zuiveringszout van het merk Giborn, te koop bij de reformwinkel en dat los ik op in een half glaasje water. Dit vermindert bij mij de klachten! Dit kan geen kwaad, Google het maar even!

  • laura

    25 augustus 2013

    Ook ik heb de laatste tijd veel last van het opboeren van lucht en kramp achter m’n borstbeen. Vannacht was het zo erg dat ik bijna twee uur lang op de bank heb gezeten. Het begon met krampen in de maagstreek; daarna ook achter borstbeen en het trok door naar m’n schouderbladen. Heel erg vervelend. Nu gaat het iets beter, alleen dat gevoel achter m’n borstbeen blijft.

  • Nikky

    24 augustus 2013

    Ik heb sinds anderhalve week last van maagkrampen wanneer ik net wakker word en nog niet heb ontbeten. Meestal is dat wanneer ik vroeg op moet. Dan heb ik hele erge steken in de maag. Als ik probeer te eten krijg ik gelijk na de eerste hap nog ergere krampen. Na een uur of twee worden de steken minder en dan kan ik weer verder. Een enkele keer komt de pijn even terug in de middag. Ik vraag me eigenlijk wel af wat dit precies is.

    • lies

      1 oktober 2013

      Herken ik wel… ik heb ’t ook. Vooral als ik korte nachtjes maak, dan word ik gewoon wakker met een irritante buikpijn en beetje misselijk.

    • Marijke

      30 november 2013

      Afgelopen maandag kreeg ik last v/d maag (krampen) na het eten en misselijkheid met overgeven. En vandaag (zaterdag) stond ik ermee op. Na een shake en thee werd het stukken erger. Dus Nicky, het is bij mij ook herkenbaar.

    • Paul

      30 november 2013

      Dit zou o.a. te maken kunnen hebben met refluxklachten, bijvoorbeeld door een slecht sluitende/functionerende klep. Maar bijvoorbeeld ook met een maagzweer(tje). Mocht je er veel last van hebben of blijven houden, neem dan even contact op met je huisarts. Sterkte & groeten, Paul

  • Josée

    21 augustus 2013

    Ik heb al jaren last van maagkrampen, heb ook al dikwijls naar mijn maag laten kijken en slik omeprazol. Laatst nog Deanxit erbij gekregen, maar het helpt allemaal niks. Komt meestal ’s avonds of ’s nachts op en het beste sta ik dan op en loop een beetje rond tot het over gaat. ’t Is wel heel pijnlijk. Vroeger was her periodiek, maar tegenwoordig heb ik het praktisch elke dag. Ben ook al ontelbare keren naar onderzoeken geweest, maar lost allemaal niks op. Weet er soms iemand hoe ik de pijn kan verlichten of hoe ik deze kan voorkomen?

    • Gerard

      12 juni 2014

      Probeer eens magnesium-citraat, dat ontspant!

  • Diane

    17 augustus 2013

    Ik heb al sinds vannacht 3 uur maakgrampen. Het zit voor mij in de rechter bovenbuik en wil het liefst het lichaam dubbel slaan en ook mijn ademhaling stokt en heb uitstraling naar de rug. Ik moet zometeen gaan werken, maar ik ga wel even de huisartsenpost bellen, want dit is echt ondraaglijk. Dit heb ik ongeveer eens per maand en altijd ’s nachts en dan echt ook een aantal uurtjes.

    • Paul

      17 augustus 2013

      Lijkt me heel verstandig om naar de huisarts te gaan als je dubbel slaat van de pijn. Dit hoeft overigens geen verkramping van de maag te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook voortkomen uit galsteen en/of koliekpijn. Voelt het echt als samentrekking van de maagwand? Hopelijk ben je er snel vanaf. Groeten, sterkte & beterschap, Paul

    • Wendy

      26 oktober 2013

      Hallo, Ik heb sinds ongeveer 2 maanden vaak ’s nachts pijn rechts bovenin mijn buik. Ik word er wakker van en niets helpt tegen de pijn. Het enige wat soms werkt is rechtop zitten. Het is een stekende, zeurende pijn die lang aanhoudt. Soms met misselijkheid en 1x braken. Is er iets wat de pijn verzacht? Want dit is echt ondragelijk! Groetjes, Wendy

  • Kevin

    13 augustus 2013

    Ik heb al een tijdje last van enorme druk op mijn maag. En het word langzaam aan beetje ondraaglijk. Hinder dat ik er vooral aan overhoud is lichte steken in de maagstreek en moeilijke ademhaling. Het doet ook pijn als ik druk op mijn maag. Verder heb ik ook nog last van donker & veel bloed bij de ontlasting. Ik ben een tijd geleden hiermee naar de huisarts geweest en die heeft mij toen zetpillen voorgeschreven die ook geholpen hebben, maar zodra de pillenkuur over was, is het langzaam weer begonnen. En nu is het nog erger dan ervoor. Ik heb schrik dat er iets ergers aan de hand is. Wat zou dit eventueel kunnen zijn?

  • sophie

    11 augustus 2013

    Gisteren begon ik plots hevig over te geven voor een 5-tal uren. Ik heb waarschijnlijk een voedselvergiftiging opgelopen. Ik had ook last van diarree, maar dat is met het braken sinds vannacht gedaan. Vandaag heb ik constante maagkrampen; ik weet maar niet hoe ik er vanaf geraak. Ik heb enkel toast gegeten en water gedronken, maar de pijn blijft aanhouden en altijd bij de maag. Soms verkrampt het wat harder dan anders. wat kan ik doen?

    • Paul

      12 augustus 2013

      Klinkt inderdaad als een voedselvergiftiging of buikgriep, maar als je erover twijfelt en/of je zorgen maakt, kan het raadzaam zijn om contact op te nemen met je huisarts. Hij/zij kan tevens uitleg geven over eventuele behandeling en pijnstilling. Maar meestal gaat dit beetje bij beetje vanzelf over. Als het daarentegen omslaat en (opnieuw) de slechtere kant op begint te gaan, is het sowieso verstandig om je arts te raadplegen.

  • Natas

    26 juli 2013

    Ik heb al drie maanden opbouwende pijn (krampen) na het eten; vooral ook ’s nachts. Mijn buik is dan opgezet, heb het idee dat ik erg vol zit en vind het bijna eng om te eten. Afgelopen nacht ook telkens weer wakker. De krampen worden steeds erger en komen steeds vaker voor. Mijn bloed is al getest. Stond qua suiker op 3.8. Iets aan de lage kant, maar huisarts vertelde dat dit geen betrekking heeft op de pijn. Nu moet ik een echo laten maken. Pas 20 augustus. Hou ik dit vol!? Dat weet ik maar zo net nog niet. Paul, weet jij of ik mij hier zorgen om moet maken? Of moet ik nog een maandje wachten op de echo? Gr. Natas

    • Paul

      26 juli 2013

      Beste Natas, Ik blijf het maar vermelden: ik ben geen arts en exploiteer deze website uitsluitend om mensen handvatten, inzichten en uitgangspunten aan te reiken. Ik vind het heel erg leuk om me te verdiepen in medische vraagstukken en onderzoeken, maar dat maakt mij nog geen expert, laat staan gerechtigd om medisch advies te geven. Wat ik je zou willen aanraden is “naar je lichaam te luisteren”. Als je het idee hebt dat je niet kan wachten op de echo, dan moet je dat ook echt niet doen. Ga terug naar je huisarts en dring aan op een spoedigere behandeling. Deel hem exact datgene mee wat je hierboven hebt getypt, dat is nogal wat! Bang zijn om te eten, wakker liggen, hevige pijnen… Tegenwoordig moet je echt voor jezelf opkomen en vechten voor je rechten voordat je de gezondheidszorg krijgt waar je recht op hebt. Wij betalen niet voor niets zo veel aan belastingen en verzekeringen! Kortom: het enige advies wat ik je kan geven is opkomen voor je gezondheid! En werkt je huisarts niet mee, dring dan aan op een second opinion; ook daar heb je recht op. Sterkte, beterschap & groeten, Paul P.S. Wat je beschrijft, hoeft niet per se vanuit de maag te komen, maar kan ook darm-gerelateerd zijn. Heb je je huisarts al expliciet gewezen op de plek waar de pijn zich voordoet?

  • De Pauw

    18 juli 2013

    Zondag had ik bedorven pasta gegeten waardoor ik een hele dag heb moeten overgeven. Maandag was ik hier ook nog slecht van en kreeg geen hap binnen. Nu is het ondertussen donderdag en eten lukt wel al goed, maar krijg steeds steken en krampen in mijn maagstreek. Wat zou dit kunnen zijn? Of is dit nog van dat bedorven eten?

    • Paul

      18 juli 2013

      Beste heer/mevrouw de Pauw, Het zou best kunnen dat je maagslijmvlies geïrriteerd of ontstoken is geraakt door het bedorven voedsel en bovendien door het vele overgeven. Als je je echter zorgen maakt, kun je wellicht beter even contact opnemen met je huisarts. Sterkte & beterschap, Paul

  • Michael

    1 april 2013

    Twee jaar geleden is mijn galblaas verwijderd, maar nu in 2013 zij precies dezelfde klachten opeens weer terug. Wat zou dat kunnen zijn?

    • Ramona

      30 juli 2013

      Ik heb ook een galsteen gehad die vastzat in de galleider, terwijl ik ook geen galblaas meer heb. De bron was de lever. Ik slik nu 2x daags Ursochol om mijn gal(vloeistof) dun te houden en eventuele steentjes te vergruizen.

    • tineke

      14 april 2015

      Beste Michael, Weet jij al iets meer? Ook ik heb 2 jaar geleden een galblaasverwijdering gehad en heb nu weer precies dezelfde klachten. Kunnen dit weer galsteentjes zijn?

    • Paul

      14 april 2015

      Beste Tineke, Ook na een galblaasverwijdering kunnen zich nog altijd galstenen vormen. De galblaas dient namelijk enkel als tijdelijke opslagplaats voor gal/galvloeistof. Galsteentjes komen dus ook voor bij mensen zonder galblaas, want er zijn nog altijd galwegen aanwezig die verstopt kunnen raken door vastzittende galstenen. Galstenen kunnen acute pijnklachten geven (bij scherpe, bewegende steentjes), maar ook zeurderige pijnklachten bij kleine stompe beklemde steentjes die verstoppingen en ontstekingen veroorzaken. Zijn de gehaltes aan ALAT (Alanine-Amino-Transferase), ASAT (Aspartaat-Amino-Transferase) en LDH (melkzuurdehydrogenase) in je bloed onlangs nog gecontroleerd? Aan de hand van deze enzymen kan veelal onderscheid worden gemaakt tussen o.a. acute en chronische hepatitis (leverontsteking), maar ook tussen hepatitis en galstuwing (door o.a. galstenen, galwegtumoren of vernauwingen van galwegen). Vraag hier desnoods eens naar bij je huisarts. Heel veel beterschap! Groeten, Paul

  • meltem

    13 februari 2013

    Ik heb hele erge steken in m’n buik/maag. Het lijkt wel alsof ik met messen word gestoken zo erg!!! Ik heb alles al geprobeerd: warme kruik, warm drinken, erop drukken, maar niks helpt. Meestal gebeurt het wanneer ik stress heb of ergens ernstig mee zit. Maar bijvoorbeeld ook gewoon nu, terwijl ik in bed lig en een boek lees. Ik ben al naar de huisarts geweest… Ze zeggen dat het geen kwaad kan??? Hoezo geen kwaad, ik heb er toch last van!? Ik word er echt helemaal gek van; ik kan me niet eens concentreren op school. Hebben ze hier geen medicijnen voor? Want ik hou het niet meer vol zo!

    • Paul

      14 februari 2013

      Beste Meltem, Kon je huisarts je wel vertellen wat er dan precies met je aan de hand is, dus waardoor de steken worden veroorzaakt? Als de oorzaak “onschuldig is, is de pijn dat ook, maar als de oorzaak onbekend is, is het nogal makkelijk om het af te doen met ‘het kan geen kwaad’. Je kunt altijd aandringen op een doorverwijzing naar een internist om je maag/darmen te laten onderzoeken. De pijn komt immers ergens vandaan. Je zou niet de eerste zijn die “gewoon” naar huis wordt gestuurd met flinke nierstenen, een galblaasontsteking, een maagzweer of een darminfectie. Als de pijn zo hevig is als jij hem beschrijft, raad ik je aan er werk van te maken. Als je huisarts je niet serieus neemt, kun je desnoods een andere huisarts zoeken. Hopelijk komt er snel verbetering in de situatie. Veel beterschap! Met vriendelijke groet, Paul

  • ingrid

    5 februari 2013

    Ik heb 2 keer enorme maagkrampen gehad, amper een halfuurtje na de maaltijd, en dit duurde toch wel anderhalf tot 2 uur. Ik had sinaasappelen en kiwi’s gegeten. Mijn huisarts dacht direct aan galstenen, alhoewel ik de pijn echt enkel in mijn maag voelde, met uitstraling naar mijn rug en schouders. Na echografie bleek ik galgruis te hebben… Volgende week wordt mijn gal eruitgehaald.

    • Paul

      7 februari 2013

      Wellicht heb je iets aan dit artikel over galblaasproblemen (zoals galstenen, galweginfecties en galblaasontstekingen…) Sterkte!

    • Michael

      1 april 2013

      Als je galblaas of alleen galsteen word verwijderd, dan kan het wellicht zijn dat dan de maagkramp terugkomt op lange of korte termijn. Want ik moest mijn galblaas laten verwijderen twee jaar geleden en nu is dezelfde klacht terug. Beterschap Ingrid! Groeten, Michael

  • Gabrielle

    7 januari 2013

    Ik heb ook vaak last van maagkrampen, vooral als ik onder veel druk heb gestaan of sta. Maar wat kan ik hier aan veranderen, want ik zit op de middelbare school en daar heb ik veel proefwerken etc. En daarom is het moeilijk voor mij om te ontspannen. Slapen is ook erg lastig door de maagkrampen. Ik kan me ook slecht concentreren op de les door de pijn in mijn maag. Heeft er iemand advies? antwoorden pleaseee!? Groetjes.

    • Nathalie

      11 augustus 2013

      Kijk eens bij informatie over PDS (prikkelbare darm syndroom). Misschien staat daar iets bij wat helpt… Succes!

    • Paul

      11 augustus 2013

      Prikkelbare darmsyndroom (PDS) is doorgaans niet gerelateerd aan de maag, maar aan de darmen. Waarschijnlijk heb je in geval van maagklachten dan ook meer aan dit artikel over mogelijke oorzaken van maagpijn.

  • Stephanie

    12 september 2012

    Ik heb niet vaak krampen, maar als ik het heb houd het soms wel 1 hele dag aan. Ik krijg altijd maagkrampen na het opstaan, en als ik dan plotse bewegingen maak. Gisteren heb ik volgens mij niks abnormaals gedaan of gegeten. Wat zou hier de oorzaak van kunnen zijn?

  • Lian

    10 november 2011

    Ik heb meermaals per week maagpijn en maagkramp. Ik krijg steeds meer het idee dat het komt door zuur eten zoals sinaasappels en mandarijnen. Kan dat?

    • Michael

      1 april 2013

      Sinaasappels eten kan inderdaad maagpijn veroorzaken, vooral als je ze voor of tijdens de ochtendmaaltijd, dus op de lege maag, eet. En perssinaasappels moet je al helemaal niet drinken.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.