Er zijn talloze vrouwen in Nederland die in meer of mindere mate allergisch zijn voor bepaalde stoffen in make-up. Een cosmetica-allergie uit zich meestal in milde huidirritatie die gepaard gaat met roodheid, kleine bultjes en/of jeuk. In sommige gevallen komt ernstige huidirritatie voor die gepaard gaat met eczeem, zwellingen, blaasjes, blaren en/of afschilfering van de huid.
Make-up allergie ‒ Voor welke cosmetica kun je allergisch zijn?
Elke make-up allergie is anders en de allergische reacties kunnen sterk uiteenlopen. Enkele voorbeelden van cosmetische producten en verzorgingsproducten die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn:
- Dagcrème & nachtcrème
- Reinigingslotion (make-upreiniger)
- Parfum
- Deodorant
- Shampoo
- Bodylotion
- Decoratieve cosmetica / make-up (mascara, oogschaduw, lipstick, rouge, foundation, nagellak e.a.)
- Zeep
Veruit de meeste allergische reacties worden veroorzaakt door zogenaamde stay-on cosmetica.
Producten die direct na aanbreng weer worden verwijderd (rinse-off producten), brengen doorgaans niet of nauwelijks problemen met zich mee.
Make-up allergie ‒ Hoe word je allergisch voor cosmetica?
Ongeveer 90 procent van alle huidreacties op cosmetica wordt veroorzaakt door een combinatie van:
- Lichtirriterende stoffen in cosmetica
- Lage luchtvochtigheid (droge lucht)
- Gevoelige en/of droge huid
Slechts 10 procent van de allergische reacties op cosmetica wordt veroorzaakt door een heuse contactallergische reactie door toedoen van allergenen (type IV). Enkele voorbeelden van allergenen die een echte allergische reactie kunnen veroorzaken zijn:
- Parfumgrondstoffen
- Conserveringsmiddelen (in allerlei cosmetica)
- Paraphenyleendiamine (o.a. in haarverf)
- Tolueensulfaat formaldehyde hars (o.a. in nagellak)
- Lanoline (zalfbestanddeel)
- UV-filters (o.a. in dagcrèmes)
- CAPB = Cocamidopropyl betaïne (o.a. in badproducten)
- Glycerylthioglycolaat (o.a. in permanent)
Make-up allergie ‒ Wat te doen als je allergisch bent voor cosmetica?
Als je last hebt van huidirritaties en/of -afwijkingen, kan de huisarts je doorverwijzen voor een allergieonderzoek (plakpleisterproeven). Als blijkt dat je allergisch bent voor een of meerdere bestanddelen, dan dienen deze in de toekomst te worden gemeden. In de bijsluiter van cosmetica kun je de ingrediëntenlijst bekijken om te controleren of er ingrediënten inzitten waar jij allergisch voor bent. Gebruik van hypoallergene cosmetica kan allergische reacties voorkomen. Ook regelmatig een make-up-vrije dag inlassen is een aanrader.
9 comments
Veerle
1 juni 2017Mijn hele leven heb ik make-up gebruikt . Ik was daar een ster in ! Het leek of ik niets gebruikte en toch zag ik er tien jaar jonger uit . Plotseling vier jaar geleden kon ik tegen geen enkele vorm van make-up meer . Ook geen enkele dagcrème . Als ik het toch gebruik heb ik een paar dagen brandende ogen . Naar een oogspecialist geweest die verklaarde dat mijn ogen perfect gezond waren . Haar diagnose was allergie aan make-up . Binnenkort ga ik naar een allergoloog voor andere problemen en ga mij dus daar dus ook op laten testen. Ik ben benieuwd waar daar uit komt . Ik mis het zo , om mij mooi te maken , ook al ben ik 55 jaar jong .
jackie
16 juli 2018Hoi Veerle. Ik heb het zelfde probleem. Ik ben benieuwd of je al een nieuw merk cosmetica gevonden hebt? Groetjes, Jackie
greet
20 mei 2017bij alle dagcrèmes krijg ik na een half uurtje brandende ogen en hoofdpijn. Ik heb al zoveel crèmes gebruikt, ik smeer het niet bij mijn ogen en toch last, wat kan ik nu wel gebruiken?
Paul
24 mei 2017Dat is moeilijk te zeggen. Om te weten welke dagcrèmes kunnen worden gebruikt, moet je allereerst weten welk ingrediënt of welke ingrediënten dienen te worden gemeden. Welke bestanddeel of bestanddelen in dagcrèmes voor een allergische of intolerante overgevoeligheidsreactie zorgen, kun je desgewenst laten onderzoeken bij een allergoloog of dermatoloog. Zoals je in het artikel hierboven kunt lezen, zijn het vaak de UV-filters in dagcrème die tot allergische reacties leiden. Je zou als ‘eliminatietest’ dus een dagcrème zonder UV-filter kunnen uitproberen.
Amber
29 oktober 2014Ik heb vandaag de foundation van m’n vriendin gebruikt, hij is van het merk Olaz en nu is m’n gezicht helemaal rood, alsof ik net gesport heb. Het is waarschijnlijk allergische uitslag, maar hoelang blijft dat zitten?
Paul
30 oktober 2014Dat is afhankelijk van de ernst en hoedanigheid van de allergische reactie. Dus van hoeveel antistoffen er vrijkomen en hoe snel je lichaam deze opruimt. Mocht het daadwerkelijk om een allergische reactie gaan, dan kun je een receptvrij antihistaminicum proberen.
Sanne
15 juni 2010P.S. Ik ben 24 dus ik gebruik al 10 jaar FDT, blush, oogschaduw en dergelijke van datzelfde merk. Ik heb nooit problemen gehad ik heb al van alles kunnen gebruiken. Zou hij slecht zijn geworden? Ik wwil echt weten hoe ik dat weg krijg! Groetjes, Sanne
Sanne
15 juni 2010Hallo, Ik heb onlangs Blush gebruikt, geen poeder maar smeerbare blush. Ik had het al een tijdje (1 jaar) en nu besloot ik om het te gebruiken. Ik kreeg na een aantal dagen rode bolletjes op die zone. Ik wist direct hoe het kwam. Ze zijn direct in de vuilbak gesmeten. Het begint zich nu uit te breiden van mijn jukbeenderen naar mijn wangen. Het begint nu verschrikkelijk te jeuken. Ik blijf er van af en ik heb zalf gesmeerd tegen huidreacties. Ik heb het nu een week en het gaat maar niet weg. Wat moet ik doen? :(
Paul
15 juni 2010Even langs de huisarts… Mogelijkerwijs gaat het om galbulten door een allergische reactie. In dat geval kan een antihistaminicum of corticosteroïde uitkomst bieden… Je huisarts kan je dit indien nodig voorschrijven…