Melanoom herkennen – Hoe herken je kwaadaardige moedervlekken?

Body · Door Ilse

Een moedervlek is in principe onschuldig. Een “gewone” moedervlek is namelijk niets meer of minder dan een egaal vlekje of verheven bobbeltjes in de huid dat een hoge concentratie pigmentvormende cellen bevat. Deze cellen worden ook wel melanocyten genoemd en het pigment dat ze produceren heet melanine.

Hoe meer melanocyten er in een moedervlek zitten, des te donkerder de moedervlek. De kleur van een moedervlek wordt namelijk bepaald door het aantal melanocyten en de hoeveelheid melanine die ze produceren. Een melanoom ontstaat in veruit de meeste gevallen als een melanocyt “ontspoort” en agressief wordt.

Hieronder lees je hoe je een ontspoorde melanocyt oftewel melanoom kunt herkennen…

Hoe ontstaat een melanoom?

Alle goedaardige moedervlekken kunnen zich in principe ontwikkelen tot een melanomen. Een melanoom is een extreem gevaarlijke vorm van huidkanker! Waarom een melanocyt zich ontwikkelt tot huidkanker is niet precies duidelijk. Factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van melanomen zijn:

  • Overmatige blootstelling aan zon & zonnebank (UV- straling)
  • Verbranding van de huid
  • Erfelijkheid (aangeboren aanleg)

Risicofactoren voor melanomen

Er factoren die kunnen duiden op een vergroot risico op het ontstaan van melanomen. Zo heb je een klein beetje meer kans op een melanoom als je:

  • Meer dan 50 rustige moedervlekken hebt
  • Meer dan 3 onrustige moedervlekken hebt
  • Moedervlekken pas op latere leeftijd ontstaan
  • Een (extreem) bleke huid hebt
  • Blond, rossig of rood haar hebt
  • Sproeten hebt

Maligne melanoom!?

Een melanoom wordt ook wel maligne melanoom genoemd. Maligne betekent kwaadaardig, maar dit voorzetsel is overbodig. Een melanoom is namelijk per definitie kwaadaardig en behoort tot de zelfs tot de agressiefste vormen van huidkanker die er zijn. Een melanoom kan namelijk al in een vroeg stadium uitzaaien ofwel metastaseren!

Het grootste gevaar van een melanoom is dan ook uitzaaiing. Omdat een melanoom al snel na het ontstaan ervan kan uitzaaien, is het belangrijk dat je in staat bent om een melanoom te herkennen. Hoe vroeger een melanoom wordt herkend, des te eerder deze effectief kan worden behandeld.

Melanoom vroeg herkennen = grote overlevingskans!

Als je een melanoom echter niet snel genoeg herkent en operatief laat verwijderen, dan ga je bruut gezegd dood. Het is daarom letterlijk van levensbelang dat een melanoom bij de eerste tekenen van agressiviteit wordt ontdekt en verwijderd.

Als je een melanoom in een vroeg stadium herkent en laat verwijderen, dan is de kans op uitzaaiingen zeer klein. In dat geval hoeft er niet per se blijvende schade te ontstaan en is de overlevingskans dus zeer groot. Als een melanoom eenmaal is uitgezaaid, dan is de kans dat de kanker permanent kan worden weggehaald erg klein (+/- 30%).

Kenmerken van melanomen

Een melanoom kun je herkennen aan verschillende eigenschappen. Zo kunnen “normale” moedervlekken worden onderverdeeld naargelang:

  • Verhevenheid (egaal of opstaand)
  • Afmetingen (volume, oppervlak & omtrek)
  • Kleur (bruin, zwart, rood, paars, grijs, wit of combinatie)
  • Vorm (rond, ovaal of wispelturig)
  • Haargroei (behaard of haarloos)
  • Aard (rustig of onrustig)

Een kleine, ronde, opstaande & egaal gekleurde moedervlek is zelden een melanoom. Als je echter een onrustige, vlakke, wispelturig gevormde moedervlek hebt met allerlei kleuren, dan kan het zijn dat je een melanoom hebt herkend…

Eigenschappen waaraan je een melanoom kan herkennen

De kans dat een moedervlek zich tot een melanoom ontwikkelt, is 1 op 1.000.000. Van elke miljoen goedaardige moedervlekken wordt er dus maar één een melanoom. Laat je door dit gegeven echter niet ontmoedigen alert te zijn op melanomen. Je kunt een melanoom herkennen aan:

1. Jeuk aan het oppervlak van de moedervlek
2. Stekende pijn van de moedervlek
3. Bloeden uit de moedervlek
4. Ontstaan van korstjes op de moedervlek
5. Wispelturige vorm & contouren
6. Aanzienlijke “Breslow-dikte” (dikte van de tumor)
7. Niet-symmetrische, rode omlijsting
8. Uitstulpingen (bobbelige moedervlek / “bloemkool-moedervlek”)
9. Groot oppervlak (> 8 centimeter in doorsnee)
10. Meerdere kleuren (niet egaal gepigmenteerd = atypisch)
11. Onrustigheid (groei & vormverandering)
12. Kleurverandering (bijv. van bruin naar rood)
13. Ontstaan van afwijkend gekleurde “stipjes” in de moedervlek

Bekijk hier een aantal foto’s van melanomen om een extra duidelijk beeld te krijgen.

Ga bij één of meerdere van deze symptomen dus direct naar een huisarts of dermatoloog, al is het maar uit voorzorg!

Melanoom behandelen & weghalen

Een enkele agressieve pigmentcel betekent al dat je huidkanker hebt. Een melanoom is om die reden niet altijd met zekerheid vast te stellen of uit te sluiten… Zelfs niet met microscopisch onderzoek door een expert.

Bij twijfel zal een arts er dan ook altijd voor kiezen om een “verdachte” moedervlek te verwijderen. Dit gebeurt middels een kleine chirurgische ingreep (wegsnijden). In geval van uitzaaiingen is chemotherapie en/of radiotherapie vereist om de melanoom effectief te behandelen.

Heb jij ervaring met (het herkennen van) melanomen? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter.

72 comments


  • Marjong

    27 augustus 2018

    Hallo, Sinds een week of 3 heb ik een rood, rond droog plekje achter in mijn nek. Het jeukt, en irriteert niet, doet ook geen pijn, ziet er alleen een beetje raar uit en voelt ook wat ruw aan. De haren in de rode plek zijn ook wat donkerder dan de rest. Moet ik hiermeer naar de huisarts gaan.

  • Elly

    28 februari 2018

    Hai Paul. Bedankt voor je artikel ik ga het laten nakijken bij de dokter hier in Malta… Maar ik vraag me af wat jij ervan denkt; ik ben 34 weken zwanger en kan daardoor niet goed naar de moedervlek kijken, want hij zit op mijn schaamstreek onder mijn dikke buik… Maar op de foto lijkt hij steeds donkerder en groter te worden. Sinds een paar dagen begint hij ook behoorlijk te jeuken en nu ik eraan krabde begon hij zelfs een beetje te bloeden… Ik wilde al een tijdje naar de huisarts gaan, maar dacht dat het wel kon wachten tot na de bevalling. Maar nu begin ik me toch wel zorgen te maken… Hij ziet er verder niet uit zoals de meeste foto’s van melanomen… Bij voorbaat dank, vriendelijke groet, Elly

    • Paul

      28 februari 2018

      De medische terminologie voor moedervlek duidt ‘(verworven) melanocytaire naevus’. Er zijn verschillende typen naevi, namelijk: de grensvlaknaevus (een donkere vlek in het huidniveau); de samengestelde naevus (een ietwat verheven moedervlek, lichter van kleur dan grensvlaknaevi); en de dermale naevus (een meer verheven en lichtbruine tot huidkleurige moedervlek). Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat hormonen en hormonale schommelingen invloed kunnen uitoefenen op pigmentcellen waaruit deze moedervlekken zijn opgemaakt. Onder invloed van puberteit, zwangerschap en hormonale medicamenten kunnen zodoende méér moedervlekken en verkleuringen van de huid ontstaan. Ook kunnen bestaande moedervlekken ‘onrustiger’ worden. Dit hoeft niets naars te betekenen, maar de enige manier om hieromtrent uitsluitsel te krijgen, is de betreffende moedervlek laten onderzoeken.

    • Elly

      5 maart 2018

      Dank u! Ik heb een afspraak gemaakt bij de dermatoloog.

  • Martinevc

    7 februari 2018

    Sinds een drietal weken heb ik op mijn onderbeen een rode vlek die niet groter en niet kleiner wordt. Ze lijkt zelfs een klein diepliggend bobbeltje. Laten nakijken ?

  • Denise

    9 januari 2018

    Hoi Paul, Heb enkele moedervlekken in mijn nek, hou ze goed in de gaten voor het geval dat. Gister was er helemaal niks aan de hand, heb toen mijn haar zelf geverfd in de badkamer. En poef vandaag is 1 van de moedervlekken, het dichts bij mijn oor, ineens wat dikker en pijnlijk. Oom een lichte rode kring eromheen, het doet een klein beetje pijn als je het aanraakt. Het gekke is dat het niet alleen de moedervlek zelf is die dik is, ook het rondje eromheen is wat dikker. Heb al de nodige ontstekingen en allergische reacties meegemaakt en nu lijkt het hier ook op. Vraag me af of ik nu mer spoed de huisarts moet bellen of het nog een dagje aan moet kijken met ontstekingsremmers?

    • Paul

      10 januari 2018

      Het kan natuurlijk zo zijn dat de moedervlak geïrriteerd is geraakt door (het intrekken van) de haarverf… Desalniettemin zou ik uit voorzorg even langs de huisarts gaan. Sterkte ermee!

  • Lieke

    14 juli 2017

    Hoi Paul, 10 jaar geleden heb ik een moedervlek op mijn rug weg laten shaven omdat deze onder mijn bh-sluiting zat en “in de weg” zat. Sinds een maand of 8 jeukt het rond de weggehaalde moedervlek. Gisteren naar dermatoloog geweest en die heeft het plekje waar de moedervlek zat weggesneden en is opgestuurd. Nu ervaar ik nog steeds dezelfde jeuk, maar zou de jeuk niet weg moeten zijn als het dat plekje was wat de jeuk veroorzaakte? Ik kan het ook nooit echt heel goed aanwijzen waar het precies jeukt. Maar dacht gelijk aan de moedervlek die er ooit heeft gezeten.

    • Paul

      14 juli 2017

      Bij mij jeukten de wondjes die achterbleven na het verwijderen van een moedervlek ook nog heel lang. Zelfs nadat de wondjes netjes gesloten waren. Maar het ‘na jeuken’ van wondjes blijkt volkomen logisch te zijn. (bron + bron)

    • Sonitska

      16 juli 2017

      Door een jeugd met veel zon (jaren 60!) kijk ik 1x per week mijn vlekjes na. Dan herken je meteen veranderingen. Ik had een kleine vlek die er al jaren zat, maar ik zag er donkerder bruine stipjes in. Ik wist dat het fout was. Naar huisarts: nee hoor. Alles oké. Ik zei: toch weghalen. Opgestuurd naar laboratorium. Uitslag: ‘melanoma in situ’. Dus een melanoom in een vroeg stadium. Een dermatoloog heeft het nog extra uitgesneden 0,5 centimeter en nu waren de randen schoon. Veranderingen zien = weg laten halen. Veranderingen zien? Laat het weghalen. En vertrouw op je intuïtie!

  • Ik

    12 juli 2017

    Beste Paul, Twee dagen geleden heeft de dermatoloog een moedervlek op mijn flank verwijderd. Direct na de ingreep kreeg ik te horen dat ik de volgende ochtend (gisterochtend) een spoedecho moest laten maken i.v.m. een bobbeltje in mijn lies. Gister na de spoedecho werd er besloten dat er een punctie moest worden afgenomen. Ze zagen op de echo 2 bobbeltjes in mijn lymfeklieren. Aanstaande dinsdag krijg ik de uitslag. Ik heb zojuist vakantiefoto’s teruggekeken en heb geconstateerd dat de moedervlek in kwestie er 3 jaar geleden nog heel anders uitzag. Ik maak me zorgen. ????

    • Ik

      12 juli 2017

      Verder wil ik toevoegen dat ik sinds 3 maanden veel pigment in mijn gezicht heb. Een soort zwangerschapsmasker. Kan dit verband met elkaar houden?

    • Paul

      13 juli 2017

      Ik kan me heel goed voorstellen dat je je zorgen maakt over de knobbeltjes in je lymfeknopen; heel veel sterkte met het afwachten van de uitslag van de punctie! Of hyperpigmentatie in het gelaat verband kan houden met een al dan niet kwaadaardige moedervlek in de liesstreek durf ik niet te zeggen.

  • mieke

    10 juli 2017

    ik heb een zwarte vlek op mijn been. geen idee hoe lang die er al zit, ik schat twee jaar. alle anderen moedervlekken die ik heb zijn lichtbruin, deze is pikzwart (1 kleur) en hartvormig, dus niet mooi rond maar met een inkeping. Moet ik me zorgen maken?

  • aaf

    11 april 2017

    Beste allemaal ik sta al jaren onder controle in het ziekenhuis en vorige week was het weer zo ver hele maal na gekeken ontdekte de arts een plekje op mijn boven been zo groot als een speldenknop is op gestuurd was nu goed maar kan kwaadaardig worden ik wil jullie niet bang maken maar zeggen een klein rood plekje dat gaat steken en niet over gaat hou dat ook in de gaten en laat daar even naar kijken lieve groet een tachtig jarige

  • Nina

    31 maart 2017

    Beste Paul, Heb jaren een moedervlek tussen mijn teen gehad, sinds ik mij kan herinneren. Nu sinds 2 maanden zag ik (omdat ik daar nooit kijk weet ik ook niet hoe lang het al zo is) dat hij een beetje bobbels heb gekregen een een dun fijn lijntje , alsof hij aan het uitscheuren is ofzo (aan het verspreiden) dus ik gelijk naar de dokter. De dokter heeft mij gerust gesteld en de moedervlek bekeken en gezegd dat het een beetje agressief aan het worden is, maar, dat het er nog niet ernstig uitziet en dat ik mij geen zorgen moet maken, dat ik er zeker nog op tijd bij ben. Nu vandaag bij de dermatoloog in het ziekenhuis geweest, volgens afspraak, en zij kon met haar lens niet bij de moedervlek tussen mij tenen. Dus toen ik haar vroeg of hij al gevaarlijk is of uitgezaaid is, zei ze, dat kan ik nu nog niet zeggen. Ze heeft voor mij met spoed een afspraak gemaakt bij de plastisch chirurg (a.s. maandag) en deze zal hem wegsnijden en dan naar het lab. Haar reactie heeft mij heel bang gemaakt. Straks ben ik te laat en is het uitgezaaid en ben ik er na 1 jaar niet meer….heel erg dit… Niemand in de familie heeft dit eerder gehad en ik maak me na vandaag ineens heel veel zorgen! Dus als het uitgezaaid is, is er geen redding meer mogelijk? Alleen als ik er op tijd bij ben, maar ik weet niet hoelang die moedervlek al veranderd is omdat ik nooit tussen mij tenen kijk. Die moedervlek zit er al vanaf mijn geboorte, en hij was altijd hetzelfde dus checkte ik hem nooit. Ik probeer positief te blijven denken maar ben best geschrokken na vandaag.

    • Paul

      2 april 2017

      Beste Nina, Eerlijk gezegd kan ik me niet voorstellen dat je arts heeft gezegd dat de moedervlek zowel agressief aan het worden is als nog niet ernstig is. Kan het zijn dat men de term ‘onrustig’ of ‘atypisch’ heeft gebruikt in plaats van agressief? Aan de buitenkant van een (al dan niet onrustige) moedervlek kun je niet zien zomaar 1-2-3 zien of er daadwerkelijk sprake is van maligne, kwaadaardige of agressieve cellen (oftewel huidkanker). Ikzelf heb gedurende mijn leven al een stuk of 15 atypische moedervlekken laten verwijderen, maar tot nog bleken ze allemaal benigne oftewel goedaardig. Wat ik probeer uit te leggen, is dat een atypische moedervlek niets zegt over eventuele goedaardigheid of kwaadaardigheid. Zolang er geen sprake is van kwaadaardigheid is er geen sprake van kanker. En als er geen sprake is van kanker is er ook geen sprake van uitzaaiingen. Al met al zal de plastisch chirurg de moedervlek verwijderen en opsturen naar het laboratorium. De laborant zal kijken of er sprake is van kwaadaardige cellen. Mocht dit het geval zijn, dan moet men kijken om welk type het gaat. Voor zowel melanomen als voor overige huidkankertypen geldt dat de sterftekans toeneemt met de leeftijd. Maar nogmaals: bij mij zijn meer dan 15 atypische moedervlekken weggehaald, en ik heb nooit huiskanker gehad. Ik snap dat je geschrokken bent en je zorgen maakt (dat deed ik ook steeds), maar de kans is groot dat er geen sprake is van huidkanker (waardoor er niet eens sprake is van ‘er op tijd bij moeten zijn’) en men de moedervlek dus uit voorzorg weghaalt. Zekerheid heb je helaas nooit, maar als je van statistieken uitgaat, denk ik dat je arts(en) je beter hadden moeten informeren over de huidige situatie. Ikzelf heb overigens nog steeds een aantal onrustige / atypische moedervlekken die periodiek worden gecontroleerd… Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul P.S. Laat alsjeblieft nog even van je horen als je de laboratoriumuitslag hebt ontvangen…

    • Nina

      2 april 2017

      Beste Paul, Bij de huisarts die er elke woensdag is (om moedervlekken etc. weg te snijden) heb ik hem inderdaad laten zien en inderdaad heeft zij de term onrustig gebruikt. Ze zei, hij begint onrustig te worden, maar hier ga je niet dood van, maak je maar geen zorgen, maar inderdaad wel zo spoedig mogelijk naar de dermatoloog in het ziekenhuis, en toen vroeg ik of ik er op tijd bij ben, zei zij, dat kan ik nu nog niet zeggen, en met spoed een afspraak bij de plastisch chirurg gemaakt omdat zij er niet bij kon met haar telescoopje. Nu had ik wat gelezen op internet dat als het een melanoom is, ik gewoon doodga. Punt. Ik heb al sinds vrijdag dat ik thuis kwam koude rillingen en angstzweet, zo bang ben ik… Ik huil alleen maar, ik wil nog niet dood! :( Morgen weg laten snijden, maar hoe lang is het wachten voordat ik uitslag heb? Sorry voor zoveel tekst en dank voor je uitleg, heeft me toch wel een beetje hoop gegeven! Dank je Paul!!!

    • Paul

      2 april 2017

      Hoe snel een moedervlek wordt onderzocht, durf ik niet te zeggen. Dat ligt aan de efficiëntie van de lijn. Hoe snel men de moedervlek opstuurt, hoe druk de laborant het heeft, hoe snel men absolute zekerheid over de aard van de moedervlek, hoe snel men de huisarts hierover inlicht en hoe snel de huisarts jou hierover terugbelt. Wat je het beste kunt doen, is de huisartsassistent(e) bellen om aan te geven dat je je ernstig zorgen maakt en graag zo snel mogelijk bericht wilt. Zij kunnen aangeven hoe lang het precies duurt… Het is ECHT niet zo dat een melanoom per definitie betekent dat je doodgaat. Dit is afhankelijk van het aantal melanomen (twee of meer melanomen betekent een hoger overlijdensrisico vergeleken met één melanoom), maar ook van Breslow-dikte, histopathologisch subtype, eventuele uitzaaiingen en/of de aanwezigheid van nodulaire metastases en afstandsmetastases. (bron) Melanomen van minder dan één millimeter dik hebben een heel goede prognose, namelijk 90% kans op genezing! Melanomen van meer dan vijf millimeter een VEEL slechtere, namelijk kleiner dan 50%. Uitgezaaide melanomen hebben een zeer sombere prognose: de 5-jaaroverleving (het aantal patiënten dat 5 jaar na diagnose van de uitzaaiingen nog in leven is) is minder dan 10% en de gemiddelde levensverwachting is slechts 6 tot 12 maanden. (bron) Hoe dan ook is de kans op een melanoom al niet erg groot. En de kans op een uitgezaaide melanoom al helemaal niet. Je zult dan ook echt de uitslag moeten afwachten. :(

    • Nina

      3 april 2017

      Beste Paul, de moedervlek is eraf, gelukkig. Echt een opluchting, maar wel nog steeds de angst. Ik moet volgende week maandag terug bij de chirurg om de uitslag te ontvangen. Beetje raar toch dat ik niet gewoon zoals iedereen gebeld word toch? Of moest jij ook terug voor de uitslag? Ik denk natuurlijk dat het te maken heeft met het ergste… maar goed, wellicht omdat het op een rotplek zit (tussen mijn tenen) en over 2 weken de hechtingen eruit. Verder heeft hij me gelukkig wel een beetje gerustgesteld door te zeggen dat ik echt niet over een jaar dood ben (want dat vrees ik) ook kon hij nog niet zeggen hoe dik de moedervlek was, dus moet ik toch echt nog 1 week in de stress zitten. Had jij ze alle 15 bij de huisarts weg laten halen of ook in het ziekenhuis? Gr. Nina

    • Paul

      4 april 2017

      De meeste van mijn onrustige moedervlekken zijn door een dermatoloog in het ziekenhuis verwijderd. Daarvoor moest ik inderdaad enkele keren terugkomen voor de uitslag, maar in retrospectie heb ik sterk het vermoeden dat dit ook weleens een financieel motief kan hebben… Een dermatoloog kan dan volgens mij een consult schrijven voor een gesprekje van 20 seconden: “alles was goed, doei…”. Maar dit is slechts mijn persoonlijke vermoeden. Dat je terug moet komen voor de uitslag van je verwijderde moedervlek, duidt in ieder geval zeker niet per se op slecht nieuws!

    • Paul

      11 april 2017

      Hallo Nina, Heb je inmiddels de uitslag gekregen van de betreffende verwijderde moedervlek? Ik ben zeer benieuwd en hoop natuurlijk dat het goed met je gaat! Groeten, Paul

    • Nina

      11 april 2017

      Beste Paul, Het was helemaal niks, zo opgelucht!!! Superblij. Gewoon ’n moedervlek. All die spanning en angst voor niks. Dank je voor het vragen!

    • Paul

      11 april 2017

      Geweldig nieuws; van harte gefeliciteerd! :)

  • Isabelle

    26 november 2016

    Hallo, Ongeveer 1 jaar geleden heb ik een moedervlek laten weghalen. Niet omdat ie gevaarlijk maar om andere reden. Nu is het sinds een aantal weken een soort van ontstoken geraakt. Laatst zat ik er een beetje aan en kwam er iets uit wat leek op vocht. Maar nou neemt het ook steeds meer de vorm van een moedervlek aan, precies op de plek waar hij eerst zat. Het doet pijn als ik er aan zit en jeukt ook een beetje. Verder is het rood en wat opgezwollen. Wat kan dit zijn en wat kan ik hier het beste mee doen?

    • Paul

      29 november 2016

      Bel naar je huisartsenpraktijk en vraag de huisartsassistent(e) of het raadzaam is om een afspraak te maken met de dienstdoende huisarts of wellicht zelfs direct naar een dermatoloog te gaan…

  • Sanne

    25 september 2016

    Hallo, ik heb een moedervlek op mijn gezicht. Sinds kort doet deze zeer en voelt het aan alsof er een puistje onder zit, namelijk als ik erop druk dan voelt het hetzelfde. De moedervlek word steeds groter en er komt langzamer hand een beetje een rode kring omheen te zitten. Moet ik me hierom zorgen maken?

    • Paul

      27 september 2016

      Of je je zorgen moet maken, is moeilijk te zeggen. Ik zou in elk geval met je onrustige moedervlak langs je huisarts gaan zodat hij/zij je kan doorverwijzen naar een dermatoloog voor eventuele nadere inspectie. Sterkte!

    • Maartje

      11 oktober 2016

      Hoi, Ik had 4 weken precies hetzelfde, naar de huisarts gegaan die heeft m bekeken, maar die was rustig zei ze. Hij was zo lelijk dat ik me er soort van voor schaamde, en omdat het nog te mooi is/ was om make-up te dragen, besloot ik de moedervlek die erg gegroeid was, met rode ring eromheen, elke dag met een wattenstaafje vloeibaar make-up te deppen, op die manier zag je m niet zo heel erg. Grappige is dat hij helemaal weg is, hij is net zo plat als mijn huid, is lichter van kleur, doet geen zeer meer en ook geen ring. Geen idee of het door de make-up komt, maar proberen kan geen kwaad. Bij mij wilde ze m direct wegsnijden, maar ik wilde / durfde dat op dat moment niet, omdat het een rustige was. Blij dat ik het niet heb gedaan, heb nu geen litteken. Succes.

  • Anne

    15 augustus 2016

    Ik heb 5 soort van moedervlekken op rug en schouders, ze voelen ruwer aan dan de andere en als je er over krast dan schilferen ze iets. Nu heb ik per ongeluk eentje open gekrabbeld, het geneest goed. Het heeft me wel aan het denken gezet. Ze zitten er al wel een hele poo, maar moet ik me zorgen maken om deze plekjes of is het gewoon een moedervleksoort?

  • Tim

    13 juli 2016

    Heb een roodachtige kleine vlek op mijn schouder, hij jeukt zo nu en dan voor de rest geen last van, het vlak zonder korstje en het is egaal, maak mer wel zorgen over en heb pas na het weekend een afspraak bij de dokter is het van belang om er spoed achter te zetten? En eerder naar de huisarts te gaan of kan ik wachten tot na het weekend het is nu woensdag?

  • Jesslin

    16 mei 2016

    Hallo, Ik heb een moedervlek op mijn arm, hij heeft geen aparte vorm en is gewoon klein en rond maar hij lijkt wat donkerder bruin te zijn geworden. Ik weet niet of ik me nou zorgen moet maken of niet…

  • yvonne

    7 april 2016

    Twee dagen geleden toch maar langs de huisarts geweest voor een jeukende moedervlek die er volgens haar niet normaal uitziet. Doorverwijzing naar dermatoloog gekregen, nu 2 weken wachten tot de afspraak, ben zo bang… Ben net 27 en heb 2 jonge kindjes, moet er niet aan denken dat het iets ergs is. De control freak in mij maakt me ook niet bepaald gerust…

    • Kim

      21 april 2016

      Hoi, Ik ben vandaag ook naar dermatoloog gegaan voor 2 moedervlekken op borst eentje was goed rustig andere beetje onrustig.. Die vent zei eentje ziet beetje onrustig uit kom over half jaar terug.. Ik van ja dag echt niet haal maar weg en laat nakijken. Nou nu dinsdag worden ze weg gehaald en dan inderdaad 2 weken wachten.. Ben als de dood ben ook moeder van 2 jonge kids zelf 32.. Nu ben ik veel aan lezen op Google.. En geloof me niet doen! Je leest de meest ergste dingen maar toch doe ik het.. Nu heb ik gelezen dat een onrustige moedervlek niet altijd kwaadaardig is.. Nou wens je veel sterkte toe.. Kan begrijpen hoe je voelt..

    • Kim

      21 april 2016

      Dermatoloog zei ook van is niet om je zorgen te maken als echt ernstig was geweest kwam hij niet mee de opmerking kom over half jaar terug … tenminste ik neem aan dat het dan niet ernstig is maar ja toch gekozen weghalen… En dinsdag wordt ook meteen naar de rest van mijn moedervlekken gekeken.

  • wando

    29 maart 2016

    Hey! Beetje laat, maar ik heb een grote moedervlek van 8 bij 4cm moet ik me zorgen over maken?

  • Erik de Jong

    25 maart 2016

    Beste Paul en de rest, Ik heb een aantal moedervlekken op mijn lichaam en ik heb al een tijdje een moedervlek op mijn arm met 2 jeukende kleine zwarte korstjes. Aangezien ik nog 4 maanden in Kaapstad ben wil ik graag weten of ik mij nu zorgen moet maken en of ik met deze moedervlek nog 4 maanden kan wachten om naar de Nederlandse huisarts te gaan. Ik hoor graag wat jullie hier van denken. Erik

    • Paul

      26 maart 2016

      Beste Erik, Ik ben niet bekend met de aard en aanleiding van de korstjes op je moedervlekken… en sowieso ben ik geen arts. Logischerwijs kan en mag ik je hieromtrent dus geen (medisch) advies geven. Wat als ik zou beweren dat je je geen zorgen hoeft te maken en achteraf blijkt dat het toch foute boel is? Of wat als ik zeg dat je je wel zorgen moet maken en er achteraf niets aan de hand blijkt te zijn? Voor medisch advies over je moedervlekken zul je dus echt een arts moeten raadplegen. En voor uitsluitsel zal er ter plekke naar de moedervlekken moeten worden gekeken, al dan niet onder een microscoop. Sterkte! Groeten, Paul

  • Eveline

    16 maart 2016

    Ik ben een jaar of 3 geleden al eens naar de dokter geweest omdat er op mijn heup een moedervlek zat die een beetje paars was nu jeukt deze sinds een week en heb ik een afspraak gemaakt met de huisarts maar ik ben best wel bang kan iemand mij vertellen wat de stappen zullen zijn mocht dit toch kanker zijn?

    • Paul

      18 maart 2016

      Maak je vooral niet op voorhand al zorgen over huidkanker… die kans is namelijk zeer klein! Wacht liever het onderzoek af. Mocht er ondanks alles toch sprake zijn van huidkanker, dan is de behandeling afhankelijk van type, grootte, ontaarding en kans op uitzaaiing… melanoom, basaalcarnicoom, plaveiselcarnicoom, et cetera. Men zal de moedervlek wegsnijden en laten onderzoeken in een laboratorium. Mocht er sprake zijn van kwaadaardige cellen, dan zal men onderzoeken of er in de achtergebleven huidranden ook kankercellen aanwezig zijn. Zo ja, dan zal men voor een tweede maal een stukje huid wegsnijden… Hoe dan ook zal bij constatering van huidkanker de rest van je lichaam worden onderzocht. En er zullen periodieke controlebezoeken plaatsvinden. Bovendien wordt aan de hand van het kankertype de kans op uitzaaiing ingeschat. Mocht je je echt willen verdiepen in de behandeling, google dan eens op ‘zorgpad huidkanker‘…

  • Roos

    14 maart 2016

    Ik heb sproeten, ben blank, word niet snel bruin en ik verbrand vrij snel, ook heb ik rossig haar. Mijn vader heeft ook last van veel moedervlekken. Ik wist wel dat ik veel moedervlekken had, maar heb er nooit echt over nagedacht of dit kwaad zou kunnen. Ik heb nu 4 moedervlekken ontdekt die wat boller zijn, asymmetrisch zijn en ze zijn vrij donker. Moet ik me nu zorgen maken?

    • Paul

      15 maart 2016

      Nee, naar mijn persoonlijke mening is deze informatie an sich geen directe reden om jezelf zorgen te maken… Het lijkt me echter wel een gegronde reden om meer inzicht en informatie in te winnen. Ikzelf heb ook verscheidene opstaande ‘onrustige’ moedervlekken die volgens de huidarts / dermatoloog volkomen ongevaarlijk zijn. ’t Punt is dan ook veeleer dat het raadzaam is om een deskundige naar je moedervlekken te laten kijken, zodat er kan worden beoordeeld of je je wel of geen zorgen zou moeten maken over je moedervlekken. Tot die tijd is er volgens mij weinig zinnigs over je moedervlekken te zeggen. Kortom: laat er een dermatoloog naar kijken alvorens jezelf ongerust te maken… Sterkte!

  • Kikker

    28 februari 2016

    ik heb er iet van 200 nog wat moedervlekken waar van een gister is gebarsten en nu? moet ik zorgen gaan maken?

    • Paul

      4 maart 2016

      Wat bedoel je precies met een “gebarsten moedervlek”, dus wat is er precies met de moedervlek gebeurd?

  • Alex

    13 februari 2016

    Ikzelf heb over mijn lijf ongeveer 250 moedervlekken, ik laat deze regelmatig checken door mijn huisarts(jaarlijks). Nu vind ik een moedervlek die eromheen rood is geworden den moedervlek is bruin met zwart en begon bij kleine aanraking te bloeden nog wel een normaal formaat, het kan zijn dat het een ontstoken porie onder de moedervlek is, maar zal ik hem voor de zekerheid nog eens laten controleren (ik weet niet hoe groot de moedervlek oorspronkelijk was, daar verlies je overzicht op)…

  • Christina

    8 september 2015

    Dit jaar overleed een vrouw van 33 jaar aan een melanoom… in 2 maanden tijd… Laat dit een waarschuwing zijn voor iedereen. Zij had een leuke baan op academisch niveau. Je denkt dat je een heel leven voor je hebt… vreselijk bericht!

    • Dennis

      4 augustus 2016

      Jeetje wel treurig… extra erg omdat ze zo’n academisch vooruitzicht had. :P

  • Meisje

    23 juli 2015

    Mijn moeder had een plekje op d’r gezicht naast d’r wang. Ze vertrouwde het niet dus is naar de huisarts gegaan, maar de huisarts zei dat het niet erg was en dat hij het zelf wel kon wegsnijden. Maar m’n moeder is toch naar het ziekenhuis gegaan voor de zekerheid… Alles is gelukkig goedgekomen en het was niet kwaadaardig, maar nu heb ik (“de dochter”) een plekje op m’n bovenbeen en er zit een klein zwart bultje op. Ze zeggen dat ik het sneller kan krijgen vanwege m’n moeder, maar ik durf echt niet naar de dokter! Dalijk word ik doorverwezen en ik hou echt niet van het ziekenhuis vanwege iets van vroeger… :(

    • Babs

      19 november 2015

      Meisje, Gelukkig dat je moeder naar het ziekenhuis is gegaan! Ben jij al wel even naar de dokter geweest om de moedervlek even te laten checken voor de zekerheid? Ik hou ook niet van dokters en ziekenhuizen, ben er te vaak geweest m’n emmertje zit vol. Maar wellicht wel verstandig te gaan, dat mocht er wat zijn je er i.i.g. op tijd bij bent? Misschien is er iemand die met je mee kan? Ik neem als het nodig is iemand mee die ik vertrouw en “m’n handje als het ware vasthoudt”. All the best meisje!

  • Nathalie

    7 juli 2015

    Ik zelf heb een moedervlek van 7,5 cm lang en 3,5 cm breed op mijn arm gehad. Deze moedervlek was een stuk kleiner tijdens mijn geboorte, maar is met mij mee gegroeid. De dokter vertelde mijn ouders dat zolang ik er geen last van had, er niks aan de hand was. Kort nadat ik 18 werd, kreeg ik zodanig last van mijn moedervlek (jeuken, kleine bultjes, pijn) dat ik hiermee naar de huisarts ben gegaan. Zij heeft mij toen doorverwezen naar een dermatoloog. De dermatoloog heeft deze moedervlek in 3 kleine operatieve behandelingen verwijderd (in een tijdsbestek van ongeveer 1,5 a 2 jaar i.v.m. genezing). Achteraf bleek dat alles vrij onschuldig was, maar aangezien huidkanker in mijn familie voorkomt, was het maar beter dat ik deze heb laten verwijderen. Vandaag ontdekte ik een nieuwe moedervlek. Deze is vrij groot, grijs, met ietwat bruintintjes en 2 zwarte puntjes. Morgen maar weer langs de huisarts.

  • Femke

    12 juni 2015

    Ik heb ook een grote moedervlek op mijn wang. Een tijdje geleden kwam eraan de zijkant een puist onder. De moedervlek is toen ook opengebarsten. Nu is de puist weggetrokken en is me huid weer geheeld, maar op de plek waar de puist zat is me moedervlek weggetrokken. Ik ben al eerder naar de dokter geweest, toen ik ook dacht dat er iets verandert was aan mijn moedervlek, maar toen zei de dokter dat alles oké was. Moet ik nu weer langs de dokter?

  • Malika

    5 juni 2015

    Ik heb sinds kort een moedervlek die zwart is gekleurd met een rode rand, wat ik vandaag pas ontdekte. Ik ben er eigenlijk redelijk bang voor en kan gelukkig maandag al naar de huisarts. Ben benieuwd wat eruit gaat komen.

  • maaike

    5 april 2015

    Ik had een moedervlek van 4 millimeter op mijn been, waarvan ik me niet kon herinneren dat hij er altijd al heeft gezeten… Geen klachten. De moedervlek was ietwat zwart, bruin en rood van kleur. Het bleek een beginnend melanoom… Dus altijd laten checken wat je niet vertrouwt! Zweertjes in/op de huid die niet weggaan zijn overigens ook verdacht t.a.v. huidkanker.

  • mel

    5 april 2015

    Ik heb op mijn elleboog een moedervlek zitten met donkerbruine stipjes erin. Zou ik voor de zekerheid hiermee naar de dokter moeten gaan of is dat niet nodig?

  • Jaap Dreves

    14 maart 2015

    Beste Paul, Bedankt voor de reactie op mijn aanvullend bericht over de huidkanker van mijn vrouw. Het ontbreekt mij aan voldoende medische kennis om goed te kunnen oordelen over de ernst van een melanoom. Ik had er nog nooit eerder van gehoord. Mijn vrouw en ik zijn afgegaan op de mededelingen van de specialisten en hun bereikte resultaten. Dan hebben we hier te maken met een huisarts, die zegt dat deze moedervlek geen kwaad kan, een specialist die huidkanker constateert en bestraling adviseert, het RIF in Leeuwarden, dat de bestraling uitvoert en na de behandeling moet constateren, dat de bestraling mislukt is, een specialist van het MCL in Leeuwarden, die Aldara crème voorschrijft en naderhand vaststelt dat de huidkanker met succes behandeld is. Dan mag ik m.i. aannemen dat haar huidkanker toch niet niks is geweest. Daarom zijn wij erg blij dat zij weer genezen is. Zoals gezegd beschik ik verder niet over medische kennis in deze. Daarom is het volgens mij goed dat u nader op deze zaak bent ingegaan om uiteen te zetten hoe het een en ander moet worden bezien, om geen verkeerde verwachtingen te wekken bij mensen die denken met genoemde crème ook zonder meer te kunnen genezen van hun kwaal. Met dank aan Paul. Groetjes van Jaap.

    • Paul

      16 maart 2015

      Wat een lange weg! Ik kan me helemaal voorstellen dat jullie extreem blij en opgelucht zijn. Nogmaals dank voor je berichtjes!

  • Bart

    23 februari 2015

    Beste allen, Ik heb zo veel moedervlekken (vooral op arm) geen idee hoe ik dit bij moet houden. Ik weet echt niet welke er nieuw is of niet. Heb je niet iets waar ze je elk jaar controleren en ook bijhouden? Zou mij wel helpen. Anders zelf maar een archief voor de moedervlekken opstellen.

  • Femke

    11 januari 2015

    Mijn tante is overleden aan een huidkanker/melanoom. Ik heb rood haar en sproeten en ik had al het gevoel dat ik kanker zou kunnen krijgen en nu ben ik er nog banger voor.

    • Ann

      3 september 2016

      hallo, ik ben naar ziekenhuis geweest, mijn tweede melanoom operatie.. de dokter heeft gezegd kwaadaardige, nu ben ik er nog banger voor. kan of ik kan genezen worden?

    • Paul

      4 september 2016

      Beste Ann, Een melanoom is per definitie maligne / kwaadaardig, want benigne / goedaardige moedervlekken zijn nimmer melanomen. Een melanoom is dus een vorm van huidkanker. De meeste vormen van huidkanker zijn relatief ongevaarlijk, maar melanomen zijn wel degelijk (zeer) gevaarlijk, aangezien ze tot diep de huid kunnen ingroeien en zodoende uitzaaiingen naar lymfeklieren en organen kunnen veroorzaken. Of een melanoom kan worden genezen, hangt af van hoe vroeg je erbij bent en of er reeds uitzaaiingen aanwezig zijn. Bespreek dit heeeeeel goed met je artsen en laat je zo goed mogelijk informeren! Dat is de enige manier om uitsluitsel en zekerheid te krijgen. Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst! Groeten, Paul

  • Jaap Dreves

    29 december 2014

    Mijn vrouw Antje Hilbrands (79) en ik (83) wonen in Leeuwarden. Mijn vrouw kreeg plusminus 25 jaar geleden een moedervlekje op haar rechter wang. Het bruine vlekje werd door de jaren heen steeds groter. De huisarts zag er geen kwaad in. In 2012 werd mijn vrouw opgenomen in het ziekenhuis voor een beroerte. De behandelende arts vertrouwde het moedervlekje niet. Het bleek huidkanker te zijn. Bestraling bij het RIF in Leeuwarden volgde. Resultaat: negatief. Daarna behandeling in MCL te Leeuwarden met Aldara 5% crème, dat schijnt goed te werken. Zo te zien is de huidkanker weg. In maart a.s. zal dat bij controle hopelijk blijken.

    • Jaap Dreves

      13 maart 2015

      In aansluiting op mijn bericht van 7 december 2014, het volgende: Vandaag, 13 maart 2015, is mijn vrouw Antje Dreves – Hilbrands, weer voor controle geweest in het MCL te Leeuwarden omtrent de behandeling van haar huidkanker op de rechter wang. De behandelend specialist, dr. Blanken, kon tot onze grote blijdschap constateren dat de huidkanker verdwenen was. Dankzij de Aldara Huidcrème (werkzame stof: Imiquimod)! Zij moet voor alle zekerheid over een halfjaar nog een keer terugkomen voor controle van de melanoom.

    • Paul

      14 maart 2015

      Beste Jaap, Fantastisch nieuws voor jullie beiden dat je vrouw volledig vrij lijkt te zijn van kwaadaardige cellen! Even voor de beeldvorming van andere bezoekers: Aldara Crème is voor zover ik weet uitsluitend werkzaam bij een basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker die plusminus 70% van alle nieuwe gevallen van huidkanker omvat. Basaalcelcarcinomen zaaien nagenoeg nooit uit en zijn zodoende zelden levensbedreigend. Een melanoom daarentegen, is een kwaadaardige, agressief groeiende tumor die de neiging heeft snel uit te zaaien en als de meest levensbedreigende vorm van huidkanker wordt bschouwd. Ik ken natuurlijk de situatie van je vrouw niet, maar ik betwijfel of Aldara Crème melanomen tegengaat of überhaupt wordt voorgeschreven bij melanomen. Nogmaals ik ken jullie persoonlijke situatie niet, maar wil voorkomen dat melanoompatiënten een vertekend beeld krijgen van deze aandoening. Mocht ik er helemaal naast zitten, laat het dan vooral even weten! Bedankt in ieder geval voor je bericht! Groeten, Paul

  • Willem

    7 december 2014

    Zeker drieënhalf jaar heb ik rond gelopen met een melanoom! In een heel korte tijd is deze ontstaan en was heel donker van kleur en zeker 4 cm lang en heel grillig van vorm. In ieder geval een heel duidelijk te herkennen melanoom, hoe vreemd is het dan ook, dat van de 4 huisartsen, die ik hier over raadpleegde, er geen één deze donkere plek herkende als zijnde een melanoom. Uiteindelijk na een jaar of twee en een half was de plek zeker 6 cm lang geworden, maar hierna is volgens mijn vrouw en mij de plek kleiner geworden. Wij leefden in die tijd door verschillende omstandigheden onder heel veel stress en hierdoor en door een gebrek aan kennis van melanomen had ik niet het idee om bij een huisarts aan te dringen op doorverwijzing naar een dermatoloog. Toch heb ik uiteindelijk dit wel gedaan, de dermatoloog schrok van de plek en had denk ik weinig hoop. Toen ze ook hoorde dat ik hier drieënhalf jaar mee rond had gelopen. In ieder geval is de volgende dag het melanoom geopereerd en in een volgende operatie is er nog anderhalve centimeter rondom weggesneden. Het was een groot melanoom, maar heel ondiep, nu na 7 jaar is er geen melanoom ergens meer ontstaan en ben ik ondanks alle huisartsen geheel gezond!

  • kelly

    26 augustus 2014

    Ik heb al een paar jaar een moedervlek in me nek die iets groter is geworden en sinds kort jeukt. En de moedervlek is ook stuk gegaan. Hij wordt weggehaald, maar moet ik me zorgen maken dat het wat ergs is?

  • margriet kort

    15 april 2014

    In 2006 ontdekte ik een licht roze plekje op mijn linker bovenarm. Huisarts gegaan die het als niets bijzonders zag. In 2 jaar 2 ben ik er 4 maal mee naar de huisarts gegaan en elke keer werd gezegd niets bijzonders. Toch voelde ik dat het niet goed was en toen het plekje een puistje kreeg dat ging bloeden stond ik op een door verwijzing na het ziekenhuis. De dermatoloog keek er na en zei dat het kankercelletjes waren. Hoe ernstig daar had ik toen geen flauw benul van. Na een biopsie werd duidelijk dat het plekje weg moest. Plaatselijk verdoofd plekje verwijderd. 14 dagen later opnieuw onder het mes volledige narcose. Nu 6 jaar na de laatste operatie zit er een enorm lid teken op mijn bovenarm maar ik leef nog. Letterlijk door het oog van de naald. Met mijn verhaal wil ik duidelijk maken dat een melanoom ook heel licht rose kan zijn. Dit is zeer zeldzaam en komt voornamelijk voor bij mensen met heel weinig pigment. Sinds 2 dagen heb ik een roze plekje ontdekt onder mijn linker borst. Bovenstaand verhaal wordt hopelijk met een goed einde vervolgd.

  • Tea

    8 oktober 2013

    Ik ben 14 jaar en heb al sinds m’n geboorte een grote moedervlek. Ik ben al langs de huidkliniek geweest, maar dat is een aantal jaar geleden. De moedervlek jeukt altijd in de zomermaanden, maar bloedt zelden. Hij is harig en heeft rondom de (eenkleurige) moedervlek wel donkere vlekjes. Nu heb ik opeens een normaal moedervlekje dat nu wel altijd jeukt, roodbruin is en in de vorm van een rond bultje is. Wat vinden jullie hiervan?

  • Sam

    2 november 2012

    Ik heb een heel klein moedervlekje op mijn wang; deze is 3 maanden kapot geweest. Het was i.p.v. een bruin, een rood vlekje geworden. Nu ziet het er weer rustig uit. Eergisteren ontdekte ik een moedervlekje op mijn been met een rode vlek eromheen. Ook een klein vlekje. Een andere moedervlek, donker, begint rood te verkleuren en sinds 2 dagen lijkt het erop dat deze kapot gaat. Het velletje op die moedervlek begint wat te barsten. Ik wil niet voor niks naar de huisarts. Wat denken jullie?

    • Paul

      2 november 2012

      Beste Sam, Ik wil je geenszins bang of ongerust maken, want er hoeft absoluut niets aan de hand te zijn. Toch zou ik je willen aanraden om met dit soort onrustige moedervlekken naar de huisarts te gaan, al is het maar ter controle en uit voorzorg. Succes ermee! Groeten, Paul

    • Femke

      11 januari 2015

      Rob, ik hoop voor je dat je geen kanker krijgt en ik zou er wel mee naar de huisarts gaan, want dan weet je het ook.

  • Hanny

    17 juli 2012

    Hallo Rob, Alleen een arts kan je vertellen of het foute boel is of niet. Ik had in 2011 ook een minuscuul moedervlekje(sproet) dat bij toeval door mijn huisarts is opgemerkt (niet groter dan een speldenknopje). Het bleek een melanoom, weliswaar dun (0,5mm), maar mij leventje heeft er een behoorlijke deuk door opgelopen. Ga gewoon naar je huisarts; je twijfelt niet voor niets. Beter een keer te veel dan te laat. Succes!

  • Rob Oudenkerk

    23 november 2011

    Ik heb een aantal opstaande moedervlekken. Ze zijn egaal van kleur en zien er rustig uit. Moet ik me toch zorgen maken over melanomen?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.