Het oor uitspuiten kan noodzakelijk zijn als er een oorsmeerprop in de gehoorgang zit. In dat geval hoor je meestal slecht, zonder dat je het zelf merkt. Mensen wijzen je erop dat je hard praat en vragen je of de tv zachter mag. Vaak is er sprake van de volgende symptomen:

  • Geluiden klinken gedempt, zacht & vlak
  • Alles klinkt alsof je onderwater bent: hol & vervormd
  • Je hoort langzaamaan steeds minder (gehoorverlies)

Hieronder bespreken we de voordelen, nadelen & risico’s van het uitspuiten van je oren. Bovendien bespreken we de gevaren van “zelf oren uitspuiten”…

Voordelen oor uitspuiten

Het uitspuiten van je oor is uitsluitend nodig als er een oorsmeerprop in je gehoorgang zit. Deze oorsmeerprop blokkeert dan het trommelvlies, waardoor de trillingen richting je binnenoor worden vervormd en je minder goed hoort.

Het belangrijkste voordeel van je oren uitspuiten is dan ook dat het oorsmeerpropje verdwijnt, waardoor je weer optimaal kunt horen. Daarnaast kan een oude oorsmeerprop ontvankelijk worden voor bacteriën, waardoor een gehoorgangontsteking kan ontstaan.

Nadelen oren uitspuiten (risico’s & klachten)

Het uitspuiten van de oren kan klachten teweegbrengen. Ten eerste is je trommelvlies erg gevoelig, waardoor het uitspuiten van de oren enige pijn kan veroorzaken.

Daarnaast verdwijnt niet alleen de oorsmeerprop, maar ook de beschermlaag van de gehoorgang. Deze zal zich binnen enkele weken weer herstellen. Bovendien stimuleert het uitspuiten van het oor de oorsmeerproductie, waardoor er juist meer oorsmeer wordt aangemaakt.

Oorsmeer & oorsmeerprop

Oorsmeer is geenszins vies. Oorsmeer zorgt er juist voor dat je oor van binnen schoon blijft. Zolang er geen prop in je oor zit, kun je oorsmeer dus maar beter laten zitten. Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies binnen de gehoorgang. Oorsmeer beschermt onder andere tegen:

  • Vocht & water
  • Uitdroging
  • Stof & vuil
  • Insecten
  • Schimmels & bacteriën

Functie van oorsmeer

Dankzij oorsmeer hebben je oren een zelfreinigende werking. De gehoorgang wordt gereinigd doordat oud oorsmeer indroogt tot minuscule korreltjes. Deze worden samen met vuil en velletjes afgestoten bij het kauwen, gapen & praten. Als oorsmeer een prop vormt in de gehoorgang, dan is dat minder prettig. Een oorsmeerpropje ontstaat meestal door:

  • Ouderdom
  • Gehoorapparaten & oordopjes
  • Gehoorgang-afwijkingen
  • Haargroei in het oor
  • Peuteren met wattenstaafjes
  • Diabetes mellitus type 2 (suikerziekte)
  • Chronische eczeem in het oor

Tip: Haal uitsluitend zichtbaar oorsmeer weg met een wattenstaafje.

Zelf oren uitspuiten!?

Op internet zijn veel verhalen te vinden van mensen die zelf hun oren uitspuiten. Dit is echter alles behalve verstandig. Veel mensen denken namelijk dat ze een oorsmeerprop in hun oor hebben, maar in werkelijkheid is er sprake van een beschadigd trommelvlies.

Als iemand zonder oorsmeerprop met een waterstraal in zijn oor spuit, dan spuit diegene regelrecht op het trommelvlies. Dit zorgt voor nóg meer trommelvliesbeschadigingen en zodoende wordt diegene nóg dover! Laat het uitspuiten van een oor dus aan een professional over.

Zelf oren uitspuiten met ‘bulb syringe’

Brits onderzoek wijst uit dat mensen hun eigen oren veilig kunnen uitspuiten met een ‘bulb syringe’. Een bulb syringe is een rubber bolletje waarin 25 tot 60 milliliter water kan worden ingebracht om de gehoorgang schoon te spoelen. In Duitsland en de Verenigde Staten is de bulb syringe overal verkrijgbaar, in Nederland uitsluitend via internet. Deze vorm van zelfzorg is “slechts” 15% minder effectief dan het uitspuiten in de huisartsenpraktijk. Net als pleisters en paracetamol hoort zo’n oorspuitje dus gewoon in de verbanddoos, aldus Joost Zaat op NVGT (bron helaas offline hehaald).

Oren uitspuiten bij huisarts…

Ga dus nooit zelf in je oren zitten wroeten met wattenstaafjes, houtjes of paperclips. Ook Audispray, slaolie, stukken ui en oorkaarsen zijn zinloos bij een oorsmeerprop. En ga vooral nooit zelf je oren uitspuiten met een plantenspuit of douchekop!

Ga bij voorkeur naar je huisarts of huisartsassistente. Hij/zij kijkt met een otoscoop in je oren, waardoor een eventuele oorsmeerprop direct zichtbaar is. Binnen enkele minuten is je oor uitgespoten en ben je relatief risicoloos van de oorsmeerprop af. Het uitspuiten van een oor kost bovendien slechts 9 euro.

Verloop van de behandeling

Een oor uitspuiten is een uiterst eenvoudige ingreep, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent. Soms doet de huisarts het zelf, maar meestal wordt het uitspuiten van de oren aan een ervaren assistente overgelaten. De behandeling verloopt als volgt:

  • Allereerst wordt met een otoscoop in de gehoorgang gekeken of er een oorsmeerprop aanwezig is.
  • Vervolgens wordt er een oor-trechtertje op het oor gezet.
  • Met enige druk wordt lauwwarm water in de gehoorgang gespoten.
  • Wanneer het water naar buiten loopt komt het oorsmeer mee.
  • De massa wordt opgevangen in een bakje en weggegooid.

Let op: Het uitspuiten van de oren mag nooit veel pijn doen. In dat geval dien je de huisarts(assistente) direct te waarschuwen.

Tot slot

Je oren uit laten spuiten duurt 30 seconden tot hooguit vijf minuten en kost ongeveer 9 euro. In 95% van de gevallen lukt de behandeling ineens. Heel soms is echter een vervolgbehandeling nodig. Bij pijnklachten dient het oor te worden onderzocht. Pijn staat namelijk los van de oorsmeerprop en kan duiden op een middenoorontsteking of ontsteking van de gehoorgangwand.

Heb jij ervaring met het uitspuiten van je oor? Laat hieronder jouw reactie en ondervinding achter!

111 Reacties

  1. Heb mijn oor laten uitspuiten 2 weken terug en heb nu een dof gevoel in mijn oor.
    Wat kan ik hieraan doen

  2. Mijn oor popt soms open en dan hoor ik weer even en vervolgens weer dicht. wat is het verstandigst om te doen en wat zou dit kunnen zijn?

  3. Ik heb een paar weken geleden de huisarts gebeld voor proppen in mijn oren. Hier heb ik al jaren last van en ben al een aantal keer naar een huisarts geweest om m’n oren uit te laten spuiten. Maar dat is nu even anders. Door de corona crisis worden dit soort behandelingen niet meer gedaan en de assistente vertelde mij dat ik audispray moest gebruiken. Daar ben ik 3 dagen geleden mee begonnen en m’n oren zitten dichter dan ooit. Ik hoor bijna niets meer, ik voel de proppen zitten, meer dan normaal, ik heb een bepaalde lichte pijnsensatie in mijn rechteroor. Mijn vriend stuurde mij dit artikel door en hierin staat dat audispray juist helemaal niet goed is om te gebruiken. Wat doe ik nu? Behalve stoppen met de audispray, die is me inmiddels wel duidelijk. Ik moet morgen werken maar ik hoor zo ontzettend weinig, zo kan ik echt niet deelnemen aan het verkeer. Please send help…

  4. Bedankt voor je informatieve artikel. Ga soms naar de huisarts voor het uitspuiten van mijn oren (meestal 1 van de 2). Gisteren weer geweest, aan de assistente gevraagd of ze voorzichtig/rustig wilde doen. Deed ze. :) Propje zo verwijderd. Wel vooraf 2 dagen met olijfolie mijn oor gedruppeld; maakt het uitspuiten een stuk makkelijker en dus minder kans op pijn door te lange behandeling of teveel waterdruk. Groet, Jeroen

    • Er staat dat je het niet zelf moet proberen met een plantenspuit of de douchekop, en dat als er geen prop zit het schadelijk kan zijn het water, maar als je gewoon douchte komt er toch ook water in je oor, dus wat is dan het probleem/ verschil. (Niet dat ik het van plan was want de huisarts is natuurlijk de beste oplossing) maar hoezo is het schadelijk als je het probeert uit te spuiten met de douche maat niet als je douchte en er water in je oor komt?, is het dan het hoogteverschil dat er voor zorgt dat het schadelijk is of wat?

    • Het is de hoek waarin je spuit en daarmee de druk waarmee het water op je trommelvlies zou kunnen belanden. Als water in je oren loopt, blijft het grotendeels in je oorschelp en wellicht wat in je buitenoor/gehoorgang. Als je gericht met een waterstraal IN je oor spuit, kan het ook in je middenoor en binnenoor terechtkomen, mogelijkerwijs met een oorontsteking, trommelvliesbeschadiging en/of gehoorschade tot gevolg.

  5. Als ik geweten had wat de risico’s van oren uitspuiten kunnen zijn dan had ik dit nooit laten doen. Ik heb nu al ongeveer 15 jaar last van tinnitus (oorsuizen) en dit gaat nooit meer over. Dit is ontstaan nadat ik mijn oren had laten uitspuiten. Tevens had ik een gaatje in mijn trommelvlies. Mijn advies, ga naar het ziekenhuis, daar halen ze de prop met oorsmeer gewoon weg met een pincet.

    • Ik ook. Zo erg. Een assistente in opleiding. Spoot veels te hard. Tinnitus. En bedankt. Ben teruggegaan om klacht in te dienen. Echt niet normaal onverantwoord.

  6. Hallo, door bestraling na operatie aan de oorspeekselklier is het zelfreinigende systeem “dood”. Ik ga nu heel vaak naar de huisarts voor het uitspuiten, soms wel 6 keer per jaar. Ik draag ook hoorapparaten en de rechter is vaak verstopt door kurkdroog oorsmeer. Zou de Bulb – seringe wat voor mij zijn?

  7. Ik doe het uitspuiten van de oren al jaren zelf, soms 8 keer per jaar. Samen met het dagelijks neus spoelen met een zoutoplossing, omdat ik altijd een “verstopte” neus heb, voorkom ik hier meerdere ontstekingen in de gehoorgang en bijbehorende doofheid mee. Dat heb ik nu 2 keer gehad en dat wens ik niemand toe. Als je eenmaal de handigheid hebt stelt het weinig voor. De proppen oorsmeer en vuil die eruit komen zijn over het algemeen behoorlijk van omvang. De KNO-arts in het ziekenhuis kan er verder weinig over zeggen en voelt geen noodzaak om er verder onderzoek naar te doen, die vind het prima dat het zo is opgelost. Bij mij zijn de klachten het ergst als de lente weer begint, en in het najaar nemen ze af, maar weg zijn ze nooit.

  8. Beste Paul, je verwijzing naar een Brits onderzoek over het zelf oren uitspuiten met ‘bulb syringe’ is te vinden op NTVG.nl. Dank overigens voor je gedegen informatie!

  9. Ik ben 15 jaar. Ik kan al een tijdje minder goed horen aan mijn linkse oor. Ik weet niet of ik een oorsmeer propje heb. Ik heb wel een keer geprobeerd met de douche weg te halen maar dat is blijkbaar heel slecht. Is het erg als ik dat maar een keer heb gedaan? Ik heb ook soms pijn aan mijn linkse oor als ik ga gapen. Ik heb nog nooit eerder last of problemen gehad met mijn oren. Moet ik gewoon naar de huisarts gaan of naar iets anders? Doet het pijn bij een behandeling? Ga ik er later last van krijgen naar een behandeling of als ik te lang wacht?

    • Beste Jesse, Waarschijnlijk is het niet erg als je het even met de douchekop hebt geprobeerd. Als de druk maar niet te groot was… Je kunt gerust naar de huisarts gaan (is verzekerd). Die kan –pijnloos– even zien of je linker oor geïrriteerd is of iets soortgelijks. Wacht daar maar niet meer mee als het oor nog steeds wat pijn doet. Je moet voorkomen dat het erger wordt. De huisarts kan je ook zeggen of een eventuele vervolgbehandeling pijnlijk kan zijn. Ik denk dat ’t hooguit wat onprettig zal voelen. Succes!
      Bert

    • Jesse, misschien een goed idee om dit bij je ouders neer te leggen en dat die je naar de huisarts brengen. Online forums zijn geen goed idee om al deze informatie in te winnen. Dus zorg gewoon even dat je je huisarts raadpleegd

  10. Beste Paul, Ik ben sinds kort terug van vakantie, heb veel gezwommen en heb last van t oor. Tijdens vakantie heb ik na het zwemmen heel voorzichtig toilet papier in m’n oor gedraaid en dit heeft geholpen overtollig water weg te zuipen. Op thuiskomst ben ik de eerste week ziek geworden met de griep en tijdens het “slijm” slikken voelt mijn linker oor raar aan (plakgevoel) en als ik mijn oorlel druk ervaar ik hetzelfde. Ik heb altijd last gehad van mijn oren, sinds jong met oordopjes gezwommen, oren laten uitspuiten, uitzuigen. Ik ben onderweg naar 33 en het wordt irritant en vermoeiend. Ik wil het dus zelf doen en niet elke keer rennen naar de huisarts. Ik ben dus gaan zoeken naar een manier om je oren te onderhouden. Want alleen onderhouden na het uitspuiten met oor cleaner, werkt naar mijn mening NIET. Werken die Audi sprays dan wel om het te onderhouden of zijn het evenals de Earwax Cleaner zuigerpompjes e.d (zelf ook getest), verkooppraatjes? Je leest soms zoveel op de Internet dat het tegelijkertijd leerzaam kan wezen maar er ook niet uit komt. Ik heb zo’n oorsmeerspuitje gevonden. De vraag is nu; Hoeveel graad is lauw water dan werkelijk? 35? Als we het hebben over oorspuiten, welke (veilige)temperatuur spuit je in je oor? Hoeveel gram zout op hoeveel liter water? menging spuit je in je oor? Hebben we het dan over keukenzout die je kan gebruiken of? Is er een speciaal “premix” oplossing die je eventueel kan kopen? Bv net als voor de neus; Kan nasaal spoelzout eventueel gebruikt worden voor de oren? M.v.g. Daan

    Daan

    • Dit is precies wat ik me afvroeg. Ik gebruik sinds na de eerste oorklachten (verstopt) Physiomer en vraag me af of ik dit ook voor de oren zou mogen gebruiken en of er een speciaal verwant product is dat veilig gebruikt kan worden. Ik werk deels in een omgeving met helikopters, maar durf geen oordopjes meer te gebruiken.

    • Physiomer is simpelweg een zoutwateroplossing. Zulke ‘fysiologische zoutoplossingen’ worden sinds jaar en dag gebruikt om oorsmeer los te weken en zodoende verstopte oren tegen te gaan. Persoonlijk zou ik echter kiezen voor een zelf samengestelde zoutwateroplossing: scheelt je bakken met geld. Een theelepel zout op een half kopje warm water en klaar is Kees…

    • Ha Daan, bij de Kruidvat verkopen ze Otalgan oorsmeer druppels. Daarmee even 15 druppels in je oor, watje erin, minuut of 15 wachten (de oorsmeer is dan zacht). Ook bij de kruitvat een injectiespuitje kopen (kijk even of je er een kunt vinden met opzet tuit (ongeveer 3 cm). Deze vullen met handwarm lauw water. Dan de spuit schuin (dat is belangrijk zodat je niet recht op je trommelvlies spuit) in je oor zetten, hoofd (oorkant) naar beneden aan de spuitkant en dan zachtjes spuiten. Je kunt naarmate het allemaal goed voelt harder spuiten. Na goede spuitdruk komen de proppen vanzelf uit je oor zetten. Werkt echt prima. m.v.g. Theo

  11. Ik moest vroeger ook altijd bijna 1 of 2 keer per jaar mijn oren laten uitspuiten. Nu was ik mijn haar nog maar 1 keer in de week met shampoo en elke dag met water. Niet alleen mijn roos is bijna helemaal verdwenen maar ook het uitspuiten van mijn oren is niet meer nodig. Blijkt dat er toch shampoo in je oor komt en daar ook het vet/olie weghaalt. Je oor gaat dan nog meer oorsmeer aanmaken en droogt uit of propt zich op.

    • Klopt helemaal. Ik gebruik na al ruim twintig jaar al helemaal geen shampoo en zeep meer (heel heel soms). Mijn haar is 100% roosvrij en heeft zijn natuurlijke staat weer terug en mijn lichaam is nooit meer zo droog.

    • Mijn zoon gaat al jaren naar de dokter, paar keer per jaar, om de oren uit te spuiten. Hij is nu 10 en de eerste keer was rond de 2 jaar denk ik. Erfelijk belast met flinke aanmaak van oorsmeer, zijn opa en ik (moeder) hebben het ook. Mijn zoon roept zelf al; mam, we moeten naar de dokter, ik hoor weer slecht, eenmaal bij de dokter geweest is hij opgelucht en kan hij weer een paar maanden goed horen.

  12. Gisteren mijn oor uit laten spuiten. Lijkt alsof er alleen een ‘vliesje’ zat. Tijdens het uitspuiten ging het apparaat kapot; ik hoorde een enorme knal en volgens de dokter zit er een klein sneetje. Er komt echter bloed uit en ik ben bang dat mijn trommelvlies beschadigd is (wat was die grote knal?).

    • Die knal was vuurwerk. Mijn huisarts steekt altijd wat rotjes af om de patiënt af te leiden. Werkt goed!

  13. Hallo, ik heb alle verhalen gelezen. Ik vraag u hierbij om mij in te lichten welke ervaringen jullie hebben met het “UITZUIG-apparaat” en NIET MET DE WATERSPUIT dus en specifiek over het snerpend geluid dat het apparaat veroorzaakt in de omgeving van het trommelvlies. Mijn oor is “uitgezogen” met dit “UITZUIG- apparaat” en het deed ontzettend pijn! MEER: – door het geluid, veroorzaakt door het apparaat, hou ik niet alleen een pijnlijk oor eraan over maar ook OORSUIZEN! en dit gaat niet meer over. De specialist-geneesheer doet alsof zijn neus bloedt en ontwijkt het probleem. Wel is het zeker dat zo’n apparaat geluid veroorzaakt doordat het buisje die je oorsmeer uitzuigt door obstructie van oorsmeer (het is niet altijd mogelijk dat het opeens in het dunne buisje opgezogen wordt) geluidoverlast diep in je oor veroorzaakt. Ik zoek dringend mensen die ook dit “SNERPEND” geluid hebben ervaren tijdens het uitzuigen en daardoor, net als ik, oorsuizen en pijnen hebben overgehouden. KAN U A.U.B. mij u ervaringen melden via deze site a.u.b.? Het is ZEER DRINGEND. Dank bij voorbaat!

    • Dag Steve, Mijn vrouw is vanmorgen naar de kno arts geweest. Zij heeft hetzelfde ervaren en heeft nu bij het praten en horen van geluid steeds een fluitend geluid. Is er inmiddels al iets bij je bekent. En heb je nog last? V.r groet Mark

  14. Hoi Paul Ik heb zins woensdag na het zwemmen last van mijn linker oor ik hoor alles veel holler zelf heb ik al geprobeerd met water maar het zit er nog steeds heb je tips? Alvast dank u wel! ????

  15. Hoi, Ik ga al jaren naar de huisarts om mijn oren door te laten spuiten. Nooit iets bijzonders meegemaakt, maar van de week ging het niet goed. Ik denk dat de assistente misschien wel 6 a 7 keer in linker en rechteroor geeft gespoten, toen ging het mis. Ik werd heel erg draaierig, ik kreeg het bloedheet en dacht ik ga zo overgeven! Nu ben ik na ongeveer 10 minuten blijven zitten naar huis gegaan. Eenmaal thuis aangekomen, enorme hoofdpijn en heb ik veel gal overgegeven. Toen maar een tijdje gaan slapen. Nu 1 dag later dacht ik dat het wel weg was, maar blijf toch een soort misselijk gevoel houden en drukkende hoofdpijn. Ik vroeg mij af, wat is er fout gegaan? En heeft iemand anders dit ook wel eens meegemaakt? En kan het kwaad? Groetjes, Nathalie

    • Dit klinkt als ‘Benigne Paroxysmal Positional Vertigo’ (BPPV) oftewel ‘Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid’ (BPPD), een vorm van draaiduizeligheid die wel vaker ontstaat na het uitspuiten van de oren. Voor zover ik weet zijn er twee aspecten die duizeligheid kunnen veroorzaken en gelijktijdig kunnen worden beïnvloed door het uitspuiten van de oren, namelijk het evenwichtsorgaan en oorsteentjes. Problemen met het evenwichtsorgaan veroorzaken naast duizeligheid doorgaans ook misselijkheid en oorpijn. Of een bacteriële of virale labyrintitis (ontsteking van het evenwichtsorgaan) direct kan worden veroorzaakt door het uitspuiten van de oren, durf ik eigenlijk niet te zeggen… Maar ik kan me voorstellen dat er met het 6 of 7 keer naar binnen spuiten van een vloeistof in de oren bacteriën of virusdeeltjes tot diep in het oor terecht kunnen komen. Een andere –en misschien logischere– optie is dat er tijdens het uitspuiten een oortsteentje / otoliet is losgeraakt. Loszittende of losgebroken oorsteentjes / otolieten / canalieten kunnen eveneens enorme duizeligheid en misselijkheid veroorzaken. Deze symptomen worden dan vaak weer onder Benigne Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV); dit wil zeggen een goedaardige, aanvalsgewijze, positieafhankelijke draaiduizeligheid… Oorsteentjes bestaan uit het kalkzout calciumcarbonaat en betreffen dan ook statolieten / kalksteentjes. Normaliter bevinden oorsteentjes / otolieten zich in het utriculum (een deel van het binnenoor) en rusten ze in een gelatineuze massa op de zintuigharen; buiging van zintuighaartjes informeert je hersenen over evenwicht en positie… Als oorsteentjes losraken (bijvoorbeeld door een oorinfectie, hoofdtrauma, degeneratie en misschien ook wel ‘foutief uitspuiten’) kunnen ze zich verplaatsen tot in de drie halfcirkelvormige kanalen (canales semicirculares) van het labyrint, en dan gaat het volkomen mis met je evenwichtsgevoel en positiegevoel, met misselijkheid, draaiduizelingen en mogelijkerwijs oorpijn tot gevolg. Losgeschoten oorsteentjes in de halfcirkelvormige kanalen worden ook wel canalieten genoemd… BPPD door verdwaalde oorsteentjes / otolieten / canalieten is doorgaans goed te behandelen met een ‘Canalith Repositioning Procedure’ (repositiemanoeuvres) en/of houdingsoefeningen waarmee de steentjes worden verplaatst naar een deel van het evenwichtsorgaan waar ze niet meer kunnen leiden tot klachten. Ook de ziekte van Ménière kan vergelijkbare symptomen veroorzaken, maar aangezien je klachten zijn ontstaan tijdens/na het uitspuiten van de oren, lijkt me die kans uitermate klein. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Hallo Nathalie, Mij is hetzelfde overkomen met oren uitspuiten. Werd ook duizelig en assistent stopte even. Heel warm geworden. Thuis aangekomen best nog beetje draaierig en nog steeds heel warm en beetje hoofdpijn. Vriendelijke groet, Hennie

  16. Afgelopen maandag oren laten uitspuiten. Normaal moet ik 2x per jaar ik gebruik vaak autoplastiek oordoppen. Normaal is het een genot als de oren zijn uitgespoten en nergens last van. Deze keer zit het niet goed links is het gehoor weer goed alleen rechts lijkt erop dat er nog een oorsmeerprop zit hoor nog steeds heel weinig. Morgen ff na laten kijken.

  17. M’n vorige huisarts heeft meerdere keren m’n oren zonder gezeik gewoon schoongespoten. Nu bij een andere huisartsenpraktijk die het niet willen doen als ik niet drie dagen lang m’n oren in de sla-olie dep.. Volgens haar is dat protocol in heel Nederland en krijgen ze er anders het oorsmeerpropje niet uit.. Ik wil het uitspuiten van m’n oren sowieso niet door de assistente laten doen overigens.

    • En waarom zou je het oren uitspuiten niet door de assistente laten doen? Die heeft er gewoon een opleiding voor gevolgd hoor, daar komt bij dat de assistente er vaak meer handigheid in heeft dan de huisarts omdat het voor haar een dagelijkse routine is.

    • Hoi Nicole, ja klopt heb ik ook gehad met die sla olie. Ik moet zeggen dat het werkt hoor. ik zou eigenlijk iedereen afraden om het zonder die olie te laten doen. Dat heb ik toen gedaan jaren geleden bij de huisarts en man man wat een oorpijn. Met die sla olie nergens geen last van.

    • Groot gelijk voor wat betreft de assistente. Hieronder wordt wel aangegeven dat zij dit prima kunnen. Mijn ervaring is dat dit totaal niet zo is. De eerste keer oren uitspuiten bij de assistente lukte niet, uiteindelijk bij de 3e poging deed de dokter het zelf en was het opgelost. Hij deed het ook veel “ruwer”, zonder dat het overigens pijn deed. De 2e keer, afgelopen maand probeerde de assistente het opnieuw, weer geen succes. Toen heb ik zelf aangedrongen op de dokter. Deze kwam 15 minuten later en weg was de prop. Assistenten zijn geen artsen en een prop uitspuiten is dus blijkbaar per definitie niet een super simpel klusje, dat blijkt maar.

  18. De laatste keer bij oor uitspuiten bleek de andere ochtend mijn hoofdkussen volledig onder het bloed te zitten. Daarom ga ik niet meer zo snel naar de huisarts voor oor uitspuiten. Komt dit vaker voor?

    • Als je trommelvliesproblemen hebt of hebt gehad (bijvoorbeeld een gaatje of scheurtje in je trommelvlies, een oorontsteking of een buisje in je oor), dan kan het uitspuiten van de oren voor complicaties zorgen waarbij een bloeding in het middenoor optreedt. Maar bij gezonde oren gebeurt dit eigenlijk zelden tot nooit. Vandaar dat het raadzaam is om voor het uitspuiten van de oren altijd even de aard en hoedanigheid van de oren te controleren met een otoscoop. Wel kan het voorkomen dat bij het uitspuiten de huid van je gehoorgang/buitenoor beschadigd is geraakt (of doordat je naderhand hardhandig je gehoorgang hebt drooggemaakt met een wattenstaafje)… Maar in dat geval zou er niet zodanig veel bloed uit je oor moeten komen dat je kussen onder het bloed komt te zitten. Ben je destijds met het bloedende oor terug naar je huisarts gegaan en heeft hij/zij de oorzaak van het bloedende oor achterhaald?

    • Paul, ja de andere ochtend naar de (plaatsvervangend) huisarts gegaan die mij doorstuurde naar een KNO-arts. Kon binnen het uur daar terecht. Scheurtje in trommelvlies wegens, denkt hij, een oorontsteking. Een jaar later ontkende mijn huisarts dat dit zo was, jammer. Morgen weer naar (weer) een andere huisarts voor het laten uitspuiten. p.s. Waarom mogen huisartsen wel hun praktijk steeds overdoen en mag de patiënt niet zelf overstappen naar een arts van keuze? Binnen dertien maanden, drie huisartsen wissel.

    • Beste Nick, In principe mag je als patiënt je eigen huisarts uitkiezen. Als een huisarts het te druk heeft, mag hij je echter weigeren, waardoor je bij een andere huisarts zult moeten aankloppen. Ik weet niet zo goed wat je bedoelt met “huisartsen die hun praktijk overdoen”… misschien kun je dit nader toelichten? Overigens wel kwalijk dat je huisarts ontkent dat er destijds sprake was van een (in)gescheurd trommelvlies; in principe zou je dat moeten kunnen teruglezen in je medisch dossier… Groeten, Paul

    • Beste Paul, wat ik bedoel met “praktijk overdoen”, bedoel ik, 8 jaar huisarts A, deze gaat met pensioen en krijg ik huisarts B en na elf maanden huisarts C. Vroeger werd een praktijk verkocht, of dat nu nog zo is weet ik niet. De praktijk wordt niet verplaatst, maar de huisartsen vinden een opvolger. Wilde ik naar een andere praktijk gaan, maar daar was afgesproken dat de eerste zes maanden geen patiënten van de “oude” praktijk werden ingeschreven. Medisch dossier: Kan mij niet indenken de gelegenheid te krijgen achter de computer van de huisarts te mogen zitten voor raadpleging. MijnGezondheid.net is zo summier dat dit systeem een doodgeboren kindje is. Nog dank voor je schriftelijke steun.

    • Beste Nick, Vreemd van die onderlinge afspraken tussen huisartsen; volgens mij is dat wettelijk gezien niet eens toegestaan… Wat je zou kunnen doen is de zorgbemiddelaar van je zorgverzekeraar raadplegen. Of anders een klacht indienen bij een zorgbelangorganisatie (zie Zorgbelang Nederland). Raadpleeg anders de IGZ of de klachtencommissie van je huisarts. Vaak is het inderdaad zo dat een X-aantal huisartsen elkaar beroepsmatig ‘waarneemt’, waardoor ze relatief veel contact met elkaar hebben en uit een vals gevoel van ‘loyaliteit’ elkaars patiënten niet overnemen, maar naar mijn mening is dit een tikkeltje onethisch. Je medisch dossier mag je als volwassene overigens te allen tijde inzien en opvragen. Sterkte in ieder geval met je (geh)oorklachten! Groeten, Paul

    • Diny Olsman

      Ik laat mijn oren elk jaar uitzuigen bij de KNO-arts, omdat het uitspuiten bij de huisarts erg veel pijn deed.

    • Ik heb afgelopen dinsdag mijn oor laten uit spuiten… wordt nu gek van het gezoem… heb wel vocht achter trommelvlies… is jouw piep weg?

  19. Hallo, Ik heb 5 dagen geleden mijn oren uit laten spuiten. Ik heb sindsdien een hele harde piep in mijn oren. Vooral rechts. Is dit normaal of moet ik hiervoor terug naar de huisarts?

  20. Hallo, Ik heb sinds een tijd al weer last van mijn oren (dat ze ‘dicht’ zitten). Ik ben een paar jaar terug bij de KNO in het ziekenhuis geweest en hier heb ik mijn oren laten uitzuigen. Echter van te voren had ik mijn oren niet geweekt met sla olie dus het uitzuigen deed mij heel erg veel pijn. Toen kregen ze een oor niet goed uitgezogen en moest ik daar nog een keer voor terugkomen. Geen leuke ervaring.. Dat over het uitzuigen. Uitspuiten heb ik ook al vaker laten doen maar zoals hier al beschreven staat het is niet goed voor het trommelvlies en ik heb dit best ‘vaak’. De laatste x hield ik een oorontsteking over aan het uitspuiten dus ik ben hier niet zo’n liefhebber van.. Toen las ik over oorkaarsen en ging dit eens proberen. Het is fijn en ontspannend maar niet voor alle rotzooi uit je oren te halen.. Nou las ik net over oorreinigers maar zoals hier beschreven staat helpt dat dus ook niks.. Mijn oren zitten nu dus weer dicht, dat weet ik, dat voel ik. ’s Ochtends hoor ik mijn wekker soms ook gewoon niet.. Mijn vraag is dus maar kort.. Wat kan ik het beste doen? Ik ervaar dit als zeer vervelend maar bovenstaande zijn voor mij geen opties (meer) maar ik ben bang dat ik geen keuze heb…?

    • Mijn huisarts raadde me aan eens per week een paar druppeltjes slaolie of olijfolie in het oor te laten lopen en een paar minuten te laten zitten (hoofd opzij). Mogelijk voorkomt dat indrogen van het oorsmeer waardoor er minder snel een verstoppende oorprop ontstaat. Ook nooit met een wattenstaafje o.i.d. in de gehoorgang gaan, maakt eventuele oorsmeerproppen erger.

    • Nee, helaas… Elektronische ‘Ear Wax Vacuum Cleaners’ oftewel ‘Suction Ear Cleaners’ doen echt helemaal niks. De conclusie ten aanzien van o.a. de WaxVac, EarVac, NoWax en Welly’s is dat zulke apparaatjes niet krachtig genoeg (mogen) zijn om schade aan het middenoor en binnenoor te kunnen veroorzaken, maar dat de zuigkracht (daardoor) ook niet toereikend is om effectief oorsmeer op te zuigen. Zie ook mijn antwoorden over “oorsmeerzuigertjes” hieronder… Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek dat uitwijst dat ‘ear vacuum kits’ oftewel ‘ear vacs’ helemaal GEEN oorsmeer verwijderen. :(

  21. Beste Paul. Heb de geschreven stukjes gelezen en ergerde me er aan dat je de doktersassistente zo negatief neerzet. Ikzelf ben verpl kundige en dokterassistente, oren uitspuiten doe ik zeker 6/7 keer per week. Weet heel goed waar ik mee bezig ben, zoals ook vele van mijn collega’s en weet ook heel goed aan te geven waar de/ mijn grenzen liggen. Vr groet, Marja Pronk.

    • Beste Marja, Ik geef in mijn artikel hierboven en in mijn reacties daaronder meermaals aan dat mensen het uitspuiten van hun oren juist maar beter aan een huisarts of huisartsassistent(e) kunnen overlaten en dit NIET zelf moeten doen. Ik gebruik in een enkele reactie de bewoording “een (niet altijd even ervaren) huisartsassistent(e)”, en dan ook nog met “niet altijd even ervaren” tussen haakjes, puur en alleen om aan te geven dat niet iedere assistent(e) evenveel werkervaring heeft, wat mijns inziens overigens behoorlijk genuanceerd is, en dan wordt dat als ongegronde kritiek bestempeld. Sterker nog: ik zou “doktersassistenten negatief neerzetten”… Kom op hé, doe niet zo zuur. Ik geef enkel aan dat niet iedere assistent(e) evenveel ervaring heeft met het uitspuiten van oren… iets wat volkomen logisch is, aangezien alles geleerd moet worden en er voor alles een eerste keer is. Dat jij dit persoonlijk opvat, vind ik erg jammer. Groeten, Paul

    • 3 jaar na dit comentaar wil ik evengoed reageren: ik ben het met je eens Marja, ik ben ook van mening, dat Paul de doktersassistent negatief neer zet. Zijn eigen quote: “Het vervelende is echter dat het uitspuiten van oren maar al te vaak aan een (niet altijd even ervaren) huisartsassistent(e) wordt overgelaten” Daarnaast geeft hij zijn voorkeur aan om de behandeling van oren uitspuiten aan de huisarts of liever zelfs nog de kno arts over te laten ipv de doktersassistent, al dan niet ervaren. Maar goed, Paul is voedingsconsulent, hij kan het weten, niet waar? Dit is de praktijk: De huisarts zit niet te wachten op een spreekuur vol met mensen die cerstopte oren hebben door oorsmeer. Hij of zij heeft gediplomeerde krachten (doktersassistenten) in dienst die heel kundig zijn op het beoordelen van de gehoorgang en het zonodig uitspuiten van overmatig oorsmeer. Als er iets anders aan de hand is zal de doktersassistent de patiënt laten beoordelen door de arts.

    • @Sylvana: Ik waardeer ieders mening, maar als je de reacties doorleest die sinds 2015 door ervaringsdeskundigen zijn achtergelaten, dan is de ideaalsituatie die jij schetst (ten aanzien van oren uitspuiten) niet gelijk aan de realiteit…

  22. Ik moet om de paar jaar mijn oren laten uitspuiten omdat ze weer verstopt raken. Vroeger was dat minder vaak, nu ik 60 ben is het meestal om de twee jaar. De wat oudere assistente van mijn huisarts heeft er veel ervaring mee dus nooit problemen. In het verleden probeerde ik het vaak eerst zelf met slaolie, Earex, Otalgan en/of zo’n oorspuitje maar dat gepruts hielp voor geen meter en uiteindelijk eindigde ik steevast na twee weken ellende met horen (en verslapen omdat ik de wekker niet hoorde) alsnog bij huisarts. Tegenwoordig bespaar ik me al die moeite en bel ik gelijk de assistente. Overigens lees ik hier dat het €9 zou kosten, maar ik heb nog nooit iets hoeven te betalen. Dat snap ik dus niet.

    • Beste Jos, Voor bezoeken aan de huisarts ben je verzekerd via de basisverzekering; je eigen risico wordt in dat geval niet aangesproken. Alle huisartsbezoeken worden dus betaald vanuit het basispakket en worden niet gekort op je eigen risico… Als je echter een recept of verwijsbrief van je huisarts meekrijgt, moet je soms WEL rekening houden met bijkomende kosten. Hetzelfde geldt voor eventuele medische handelingen die de huisarts verricht, waaronder het uitspuiten van de oren; maar ook hiervoor geldt NIET het eigen risico. Als de huisarts een onderzoek of handeling uitbesteedt, wordt echter wel het eigen risico aangesproken. Hoe dan ook kost alles wat de huisarts doet geld, maar niet alles wordt op dezelfde manier in rekening gebracht en betaald. Soms vanuit basispakket, soms vanuit aanvullende verzekering, soms vanuit eigen risico, soms vanuit eigen bijdrage… Enkele voorbeelden van huisartskosten uit 2011: – Consult €9,11; – Oren uitspuiten: €9,11; – Wratbehandeling inclusief stikstof €12,81; – Gynaecologische verrichting €55,46; – Chirurgische verrichting €83,18… Groeten, Paul

    • Oren uitspuiten wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering omdat het onder huisartsbezoek/-zorg wordt geschaard. De bedragen die Paul noemt zijn de tarieven die de huisarts declareert direct aan de zorgverzekeraar. Het gaat niet ten koste van het eigen risico van de patiënt. Als je bloed moet prikken krijg je soms te maken met extra kosten van het laboratorium, evenals weefselonderzoek na een chirurgische ingreep. Dit zijn geen huisarts kosten. Ook medicatie kan soms deels niet vergoed worden vanuit de basisverzekering. Dat zijn dus apotheek kosten. Het uitschrijven van het recept door de huisarts wordt gewoon vergoed. Voor meer info: Rijksoverheid.nl. Nb. Ook in 2015 was dat al zo.

  23. Hoi. Ik ben 14 jaar en toen ik nog baby en peuter was had ik regelmatig oorontstekingen en heb ik ook buisjes gehad. Nu heb ik al een paar jaar het gevoel dat ik minder goed hoor en een piep heb in mijn linker oor. Ik was laatst muziek aan het luisteren met oortjes in (op z’n zachts) en ik merkte dat wanneer ik een oortje in m’n linker oor doe veel zachter hoor dan wanneer ik een oortje in m’n rechter oor heb (ik gebruikte hetzelfde oortje). Ik ben de laatste tijd ook duizelig waardoor ik afwezig word. De piep/ruis verandert ook geregeld. Ik doe mijn muziek nooit hard. Dus zou het kunnen dat mijn oor verstopt zit? Ik heb het al aan mijn ouders verteld maar die nemen het niet serieus. Ik versta mensen vaak niet en ik vind het wel tijd om naar de dokter te gaan omdat het nu erger word. Hoe kan ik mijn ouders overhalen? Ik heb ook niet zoveel vertrouwen in mijn huisarts. Ik was er laatst om mijn moedervlekken te laten checken. Hij beweerde ineens dat het wratten waren. Mijn moeder geloofde het niet, toen waren we naar het ziekenhuis gegaan en die vrouw zij dat het wel moedervlekken waren. Ook heeft mijn moeder nu een nekhernia, toen zij naar de huisarts ging zei hij dat het 100% zeker was dat het geen hernia is. Mijn moeder werkt op haar werk ook samen met dokters. Die dokters zeiden dat het wel een hernia was. Dus mijn moeder belde naar de huisarts om te vragen of ze doorverwezen mocht worden. Dat deed hij. Toen ze onder de scan ging bleek het een hernia te zijn. Mijn buurman heeft huidkanker en bloedkanker. Hij heeft dezelfde huisarts als ons. Toen hij naar de huisarts ging zij hij dat het geen kanker was. Nu is het uitgezaaid en is het waarschijnlijk te laat. Om deze rede vraagt mijn moeder altijd om doorverwezen te worden en dat doet onze huisarts dan ook. Maar omdat mijn moeder mij niet gelooft gaat ze dat nu waarschijnlijk niet vragen. Is het mogelijk dat wanneer je te lang wacht met je oren uitspuiten dat je een oorontsteking of iets anders kan krijgen? Want de GGD vrouw zij tegen mij dat je gehoorbeschadiging kan krijgen van oorontstekingen. Daar heb ik niet echt zin in eigenlijk. Ik heb ook nog een andere vraag waar iemand hier misschien wel antwoord op weet… Ik ga binnenkort naar een concert. Ik wil graag oordopjes kopen. Welke kan ik het beste kiezen? Ik heb niet echt grote oren of een breed gehoorgang. Het is een popconcert en er is waarschijnlijk meer gegil dan muziek. Ik zal waarschijnlijk ook een van de weinige zijn die oordopjes gaat dragen dus het liefste zo min mogelijk opvallend. Ik heb wel liever goede die opvallend zijn dan slechte die niet opvallen. Ik ken die mensen daar toch niet en mijn vriendinnen die meegaan begrijpen me wel. Alvast heel erg bedankt!

  24. Ik kwam toevallig hier op de site doordat ik ook n manier zoek voor ’t zelf reinigen van het oor maar zonder douchekop of een apparaat wat niet werkt. Ik heb ook al net over de grens in Duitsland een “nasen sauger” gevonden. Slechts 1,95 (bij de DM). Nu nog even een filmpje zoeken op ’t internet hoe zo’n neuszuigertje te gebruiken in het oor…

  25. Ik ben op vakantie in Turkije en sinds ik onderwater heb gezwommen in het zwembad in Turkije zit mijn linker oor al een paar dagen helemaal dicht. Ik heb al van alles geprobeerd. Drukken op ’t oor. Slapen op het oor, gapen, springen, neus dicht en snuiten, niets helpt. Het is erg vervelend. Wat kan ik het beste doen? IK lees op heel veel sites dat ik beter niet zelf moet gaan spuiten? Help!!!

    • Zit je oor alleen dicht of is er ook sprake van oorpijn of aanverwante oorklachten?

  26. André van Elmpt Reageer

    Ik heb al van jongs af aan last van oorsmeer en dat moest altijd uitgespoten worden. Hoe ouder ik werd hoe meer pijn dat gaf, ik ben nu 76 en een paar jaar terug ben ik gestopt met de oren laten uitspuiten, want als mijn oren bij de huisarts mishandeld waren kon ik 2 weken mijn gehoorapparaatjes niet in hebben. Nu heb ik een afspraak bij de KNO in de VU voor een oortoilet en elke 3 maanden zuigen ze met een zuiger die op de onderzoeksconsole zit mijn oren uit. Meestal komt er veel oorsmeer uit en soms wat minder, maar gedurende die drie maanden blijft er ook veel oorsmeer aan de oorstukjes van de gehoorapparaatjes hangen. Die moet ik dan ook regelmatig schoonmaken. Zo’n WaxVac zuigapparaat leek me dus wel handig, maar als ik dan hoor dat het niet werkt… Jammer dan. Groeten, André

  27. Hallo Paul, Ik heb ook een oorsmeerprop, maar na deze verhalen zou ik niet weten of ik naar de KNO-arts moet gaan of naar de huisarts. Wilt u mij dat vertellen (iemand anders mag ook)? M.v.g. Max Baron

    • Een kundige en bekwame huisarts is absoluut in staat om naar behoren iemands oren uit te spuiten. Het vervelende is echter dat het uitspuiten van oren maar al te vaak aan een (niet altijd even ervaren) huisartsassistent(e) wordt overgelaten. En hierover heb ik in mijn eigen directe omgeving verscheidene zorgwekkende verhalen gehoord… Het is niet gebruikelijk om op eigen initiatief naar een KNO-arts te gaan. Wat je wel kunt doen is je huisarts om een doorverwijzing naar een KNO-arts vragen. Een KNO-arts kan niet alleen oren uitspuiten, maar ook uitzuigen. Bovendien kan hij/zij met een haakje oorsmeerproppen verwijderen. Naar mijn persoonlijke mening kun je een oorsmeerprop het beste aan een ervaren KNO-arts overlaten; deze heeft immers meer praktijkervaring en meer kennis van het interne oor dan een huisartsassistent(e). Sterkte ermee!

    • Hallo Paul, Ik heb afwijkende gehoorgangen en moest als kind altijd (elk half jaar) naar de KNO-arts om m’n oren te laten uitzuigen. Ik ben nu eigenlijk al heel lang niet meer geweest omdat ik er niet meer zo’n last van had, maar de laatste tijd weer wel. Kan ik dan wel gewoon naar de KNO-arts gaan om een afspraak te maken? En hoeveel kost zoiets of wordt het vergoed? Hoe heet de behandeling officieel? Alvast bedankt. Ik vind het trouwens een goed en informatief artikel. Groetjes, Rose.

    • Beste Rose, Neem gewoon telefonische contact op met de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO) van het ziekenhuis, leg je situatie uit en vraag naar de mogelijkheden. Ik durf niet te zeggen wat een dergelijke behandeling kost en of ‘ie vergoed wordt, maar dit kan de receptioniste van de KNO-afdeling je vast en zeker direct vertellen. Een officiele naam voor otologische/oorheelkundige oorsmeerverwijdering bestaat voor zover ik weet niet; soms wordt het ‘microsuctie’ genoemd. De KNO-arts zal je gehoorgang en buitenoor reinigen met een stofzuigertje, oorsmeerhaakje, oormicroscoop, oortrechtertje en/of cerumenlisje… Afhankelijk van de hoeveelheid en hardheid van het oorsmeer is een oortoilet noodzakelijk. Heel veel succes! Groeten, Paul

    • Oké, heel erg bedankt voor de info! Ik zal de KNO gaan bellen.

    • Zo’n elektronische ‘Ear Wax Vacuum Cleaner’ of ‘Suction Ear Cleaner’ wordt vooral in Amerika veelvuldig gebruikt. Ik heb inmiddels een aantal reviews gelezen en YouTube-filmpjes bekeken en de conclusie van o.a. de WaxVac, EarVac en Welly’s en iedereens conclusie is dat het apparaatje niet krachtig genoeg is om schade aan je oor te veroorzaken, maar ook niet sterk genoeg om functioneel te zijn en effectief oorsmeer op te zuigen. De NoWax ziet er EXACT hetzelfde uit als de apparaatjes uit de VS en ik verwacht dan ook dat dit vacuümsysteem evenmin werkzaam is…

  28. Mijn vader heeft per ongeluk met een waterpistool mijn oor geraakt. Maar dan echt zo van: midden in het oor raak. Het voelde niet fijn, maar ik lag ook niet op de grond te spartelen van de pijn. Nu zo’n 1,5 week later merk ik dat ik last heb van mijn rechter oor. Ook vanmorgen bij het voelen dacht ik dat er water uit mijn oor kwam, maar dit bleek bloed te zijn. Kan het zijn dat mijn trommelvlies is gescheurd door dit akkefietje?

    • Beste Saskia, Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de straal van een waterpistool het trommelvlies kan doen scheuren, maar dit is logischerwijs afhankelijk van de exacte kracht en hoek van de waterstraal. Je huisarts kan een gescheurd trommelvlies binnen 10 seconden bevestigen of uitsluiten… Het kan overigens ook zijn dat er bacteriën in het waterpistool hebben gezeten en dat er sprake is van een oorontsteking/oorinfectie. Dat er bloed uit je oor komt lopen is in elk geval geen goed teken, dus ga sowieso even langs je huisarts! Groeten & sterkte, Paul

  29. Ik ben aan het zoeken op internet, maar kom alleen uit bij Amazon om de bulb syringe te bestellen. Heeft iemand een andere online tip? Bedankt!

    • Google gewoon even op ‘ear syringe’ of ‘oorpompje’…

    • Bedankt Paul, zo simpel is het dus. Even een ander woord gebruiken en gelijk gevonden. Dank je wel!

  30. In tegenstelling tot wat hier in het bericht vermeld word, kun je de bulb syringe in Nederland wel gewoon in de winkel kopen. Alleen dan heet het een neus en oorpompje. Iedere drogist, of babyspeciaalzaak verkoopt deze. Ze worden hier verkocht om de neuzen van baby’s mee schoon te zuigen, maar kunnen ook dienst doen om de oren schoon te spuiten. Om die reden zitten er ook altijd 2 “mondjes” bij. Bij de Prenatal is deze 2,99 voor hun eigen merk. Ik gebruik deze al ruim 5 jaar voor mijn oren, en de neus van mijn kinderen, heb er dan ook altijd een aantal in huis.

    • Beste Nathali, Dankjewel voor je bericht! Je hebt gelijk, inmiddels zijn oorpompjes en neuspompjes gemeengoed in Nederland en België, vooral in het babysegment. Vooral de ‘nasale aspirator’ doet het goed, een apparaatje dat onderdruk produceert via het venturi-effect, op de markt gebracht door o.a. Prenatal en Otrivin. Let wel: vooralsnog ben ik geen pompjes of aspirators tegengekomen die expliciet bedoeld zijn voor het uitspuiten van de oren, maar juist veeleer voor het ‘uitzuigen’ van de oren. Dus voor het wegzuigen van overtollige oorsmeerrestjes. Ik ben dan ook zeer benieuwd of jij toevallig een verpakking van een neus- en/of oorpompje bent tegengekomen waarop expliciet vermeld wordt dat er vloeistof in opgezogen dient te worden om de oren mee uit te spuiten. Zo ja, dan vermeld ik dat heel graag in bovenstaand artikel. Nogmaals dank voor je reactie! Groeten, Paul

  31. Ik weiger mijn oren te laten uitspuiten bij de huisarts. Heb dit als tiener moeten laten doen en dat deed vreselijk veel pijn, zelfs mijn huisarts vond het erg dat hij me zo veel pijn deed. Nu heb ik ook een oorprop en op advies v/d arts doe ik zelf olie druppelen plus in de douche water in oor laten lopen (niet met volle straal zei de arts). Hopelijk brengt dit soelaas. Anders ga ik direct naar de KNO-arts, die heeft de vorige oorprop met twee pijnloze bewegingen eruit gehaald met een haakje. Duimen dat dat deze keer toch niet nodig zal zijn…

  32. Een paar jaar geleden mijn oren uit laten spuiten door de huisarts. Omdat het eerst niet lukte, probeerde hij de tweede keer met wat meer kracht het water in mijn oor te spuiten, en toen ging het mis. Ik kreeg een enorme pijnscheut in mijn oor en proefde oorsmeer in mijn mond. Ik zei gelijk dat hij door mijn trommelvlies was gegaan, maar volgens hem was dat niet mogelijk. Tranen biggelden inmiddels over mijn wangen, zoveel pijn had ik. Huisarts is toen gewoon weggelopen en heeft het overgelaten aan de assistent, want hij had het druk. Naar huis gegaan en volgende dag bij KNO-arts geweest, die vertelde mij dat er een scheurtje in mijn trommelvlies zat. Hij gaf aan dat ik de volgende keer mijn oren moest laten uitzuigen, omdat ik waarschijnlijk dunne trommelvliezen had. Ben door dit voorval bij mijn huisarts weggegaan, want ik vond dat hij niet weg had mogen lopen.

    • Ik snap heel goed dat je bij je huisarts bent weggegaan; ik vind het zelfs galant dat je het daarbij hebt gelaten. Fouten zijn menselijk, maar zomaar weglopen tijdens een escalerende/mislukte uitspuitprocedure van iemands oor gaat wel heel erg ver…

  33. Mijn linker oor zit dicht, maar als ik aan mijn oorlel trek, hoor ik weer gewoon. Is het verstandig dit oor te laten uitspuiten?

  34. Sinds m’n 15e (nu 63) moet ik 2x per jaar oren laten uitspuiten. Oorzaak denk ik zelf een vette huid en nauwe gehoorgang? Engelse schoonvader ook verstopt oor, maar wordt niet uitgespoten, zou schadelijk zijn? Iemand ervaring mee?

    • Hallo Dick. Ik kamp met hetzelfde probleem, ongeveer 1x per jaar. Volgens mij heeft het niets met een vette huid of nauwe gehoorgang te maken. Sommige mensen hebben gewoon een overproductie aan oorsmeer (misschien een troost te bedenken dat smeer uiteindelijk een bescherming van de gehoorgang is). Uitspuiten is volgens mij niet schadelijk, je kan het wel veel gemakkelijker maken door zo’n 4 dagen voor het uitspuiten 2x per dag speciaal hiervoor bedoelde druppeltjes te gebruiken. Het oorsmeer wordt hierdoor veel zachter en daardoor veel gemakkelijker te verwijderen, waardoor het ook veel zachter is voor je gehoorgang en prettiger aanvoelt. Je wilt uiteindelijk toch ook niet voor de rest van je leven nauwelijks iets kunnen horen? Succes ermee!

    • Beste Denise, Oorsmeer kun je ook verdunnen met sla-olie. Olie maakt oorsmeer dunner en weekt het los van de gehoorganghuid. Commerciële ‘oorsmeeroplossers’ en ‘oorsmeerverdunners’ bevatten vaak chemisch-synthetische conserveermiddelen die hevige allergische reacties kunnen uitlokken, waardoor hevige jeuk in het oor of zelfs oorontsteking kan optreden. Vandaar ook dat artsen dit soort oorsmeer-verdunnende middeltjes afraden. Groeten, Paul

  35. Ik heb een vraagje… Is het wel goed voor je hersenen je oren laten uitspuiten want heb een paar keer me oren laten uitspuiten en werd daarna heel duizelig en misselijk, apart gevoel was het… M.v.g. Ali

    • Beste Ali, Je evenwichtsorganen bevinden zich in je oren, dus de misselijkheid en duizeligheid die je ervaart na het uitspuiten van je oren komt zeer waarschijnlijk door stimulatie/irritatie van een evenwichtsorgaantje. Indirect spelen de hersenen wel een rol bij de signaaloverdracht, maar het is niet zo dat je hersenen worden geraakt bij het uitspuiten van je oren of dat er zomaar hersenletsel kan optreden. Groeten, Paul

  36. Mijn oren zijn in het verleden 2 maal uitgespoten. Wat ik van de doktoren hoorde was 2 maal vergelijkbaar: Heb je al gedruppeld? Als je dat niet hebt gedaan kan de prop erg hard zijn en kan het pijnlijk zijn om deze te verwijderen. Beide keren had ik enige dagen gedruppeld en ging het uitspuiten pijnloos.

  37. Ik heb sinds een paar weken last van pijn in mijn oren. Als ik ze zuiver wil maken met een wattenstaafje merk ik dat het oorsmeer aan de randen erg donker is en het daar ook heel veel pijn doet. Ik weet niet wat ik het beste kan doen. Moet ik ze laten uitspuiten of is er toch wat anders?

    • Als je last hebt van oorpijn, moet je je oren juist niet zomaar laten uitspuiten. Ga liever naar je huisarts en laat je oren nakijken met een otoscoop. Waarschijnlijk heb je een oorontsteking te pakken, wellicht een steriele ontsteking of bacteriële infectie van gehoorgang of middenoor. Hoe sneller de ontsteking wordt behandeld, des te beter.

  38. Frans Van Nyen Reageer

    Een huisarts (vrouwelijke) heeft de oren van mijn vrouw uitgespoten… met ijskoud water. Mijn vrouw is twee dagen ziek geweest, draaierig, kotsen, maagklachten, misselijkheid, is dit wel normaal?

    • Nee, dat is zeker niet normaal. Symptomen als draaierigheid/duizeligheid, misselijkheid en overgeven kunnen duiden op problemen met het evenwichtsorgaan achterin het middenoor; vooral als ze zijn ontstaan direct na het uitspuiten van het oor of een gerelateerde oorbehandeling. Dit geldt overigens des te meer als er ook sprake is van hevige oorpijn, evenwichtsstoornissen, oriëntatieproblematiek of zelfs door je benen zakken. Ik weet niet precies wat je bedoelt met maagklachten, maar maagpijn en maagkrampen zijn veeleer een teken van een probleem met de spijsvertering (maagslijmvliesirritatie, voedselvergiftiging, buikgriep o.i.d.). Als de klachten binnen 2 dagen zijn verdwenen, zou het een teken kunnen zijn dat het evenwichtsorgaan een opdoffer heeft gekregen bij het uitspuiten van de oren. Bijvoorbeeld doordat er iets naar binnen is geschoten (lucht, oorsmeer, water o.i.d.), wat overigens in principe niet zomaar zou moeten kunnen gebeuren dankzij het trommelvlies (indien intact) en de buis van Eustachius. Of een ander aspect van het middenoor of binnenoor/labyrint is aangedaan, wat het evenwichtsorgaan direct of indirect beïnvloedt (slakkenhuis, otolietmembraan, oorstenen, kinocilium, stereocilia o.i.d.)… Mochten er restklachten blijven bestaan, dan kan er sprake zijn van een mechanisch probleem of een midden- of binnenoorontsteking. In dat geval zou ik persoonlijk zeker opnieuw contact opnemen met je huisarts! Groeten & sterkte, Paul

  39. Staat er hier nou dat je niet een douchestraal op je oor moet zetten om het zelf zo nu en dan te reinigen? Ik geloof dat een huisartsassistente mij dat een keer heeft aangeraden, en sindsdien doe ik dat af en toe. Is dat dus niet goed?

    • De druk van een douchestraal varieert enorm per douchekop vanwege de waterdruk in huis. Het is dus heel moeilijk te bepalen of je niet met veel te veel druk in je oren spuit. Ik zou dit absoluut nooit doen.

  40. Vrijdag voor Pinksteren wakker geworden met een potdicht rechteroor. Niet gelijk de HA gebeld omdat ik verwachtte dat het wel over zou gaan. Ben 1e pinksterdag snotverkouden geworden, dus dat verklaarde een hoop. Toch maar naar de HA gegaan en die zag dat mijn rechteroor vol smeer zat. Ik wilde het echter niet uit laten spuiten, gezien de bovenstaande klachten. Vanmorgen is het oor door een KNO-arts dus uitgezogen. Het was pijnlijk en ik voelde me draaierig, maar het is wel zalig om gewoon weer stereo te horen. Heeft dus goed geholpen! Hou alleen wel mijn hart vast voor de kosten eigen bijdrage, want daar lees je ook rare dingen over.

  41. Heb vandaag m’n oren uit laten spuiten. In het verleden, ruim 20 jaar geleden ook eens laten doen, maar wat een opluchting is dat zeg. Ik hoorde de afgelopen dagen zo weinig. Bleek er in beide oren een enorme prop te zitten. Gek genoeg had ik het meeste last van de kleinste prop, maar misschien sloot die het oor wat meer af. In ieder geval, ik ben weer blij.

    • De rekening van de zorgverzekering die ik pas onlangs ontving voor het uitzuigen bij het ziekenhuis was niet misselijk: 120 euro. Bedenk dus goed of je het geld waard vindt. Ik laat het in ieder geval nooit meer doen.

    • Ja, dit is echt een vreselijk fenomeen… Als je in het ziekenhuis een behandeling laat uitvoeren, moet je echt ALTIJD vooraf vragen wat de betreffende behandeling gaat kosten. Ik waarschuwde hier onlangs nog voor op de Facebookpagina van Gezondr… Vanwege de moderne classificatienormen binnen de computersystemen van ziekenhuizen kosten bepaalde kleine ingreepjes namelijk extreem veel geld en sommige extreem ingrijpende en kostbare operaties zijn buitenproportioneel goedkoop. Helaas kunnen ziekenhuizen factureren wat ze willen, dus ALTIJD vragen wat een behandeling precies kost. Ik ben er overigens niet zeker van, maar voor zover ik weet kunnen veel huisartsen (naast oren uitspuiten) tegenwoordig ook oren uitzuigen, wat ver beneden de 120 euro zal kosten.

  42. Oor uit laten spuiten, na 2 keer gelukt. Maar nu is het alsof ik alles veel te scherp hoor en heb last van oorsuisingen.Wat is de oorzaak?

    • Misschien zijn de oren op de verkeerde manier uitgespoten. Bij mij ook gebeurd, ik kreeg suis en pieptonen, na 5 jaar nog steeds last van. Advies, ga terug naar de huisarts en meld dat.

  43. vandaag wordt het de 1e keer in 42 jaar tijd dat ik m’n oren laat uitspuiten… Ben een paar dagen bezig geweest met druppels sla-olie zodat het soepel eruit gaat, althans dat zei de huisarts. Dus vanmiddag kan ik weer horen als superman!

    • Ook ik heb mijn oor laten uitspuiten. Het is 5 jaar geleden, maar ik heb er tot op heden toe last van. Heftige tonen, suizen en piepen. Dus kijk uit met uitspuiten, laat de oren liever uitzuigen bij een KNO-arts!

  44. Al sinds mijn 15e zo’n beetje moet ik mijn oren laten uitspuiten door de dokter of assistente. Voorheen eens in de zoveel jaren, maar nu (ben inmiddels 50) zo’n 2 keer per jaar. Het heeft mij nooit pijn gedaan, alhoewel het geen prettig gevoel is. Het voelt zo’n beetje als dat ze je hersens doorspoelen. Wat ik wel steeds meer voel is dat mijn oren ontzettend jeuken vlak na de behandeling. Ik weet dan dat mijn oor protesteert en het weer volop in de maak van oorsmeer gaat. Nooit heb ik met wattenstaafjes of wat ook in mijn oor lopen te wringen. Ik maak de buitenkant schoon met een tissue en was met zeep met mijn vingers elke 3 dagen in de douche als ik mijn haar was. Hoe kan ik dit voorkomen? Zelf aan de gang gaan met het uitspuiten, of stimuleer ik de smeer vorming daar alleen maar mee?

    • Beste Denise, Meer gaan uitspuiten lijkt me geen oplossing, in ieder geval niet als er geen sprake is van een verstopping. Het zou me overigens niet verbazen als de irritatie van je gehoorgang te maken heeft met de zeep die je erin aanbrengt. Groeten, Paul

  45. Ik heb al een paar keer meegemaakt dat ik niks meer hoorde na een douch of duik in het zwembad. Tussen die ervaringen zit wel een paar jaar, maar meestal gebeurde het op vrijdagmiddag/avond en in het buitenland. Dan kun je op maandag pas terecht bij een arts en een heel weekend ‘doof’ is niet leuk. Nu heb ik zo’n ‘bulb syringe’ of ballonpompje gekocht (ongeveer 4 euro). Vanmorgen heb ik het geprobeerd en gelijk raak: uit een oor een behoorlijke grote zachte prop en uit het andere oor een paar hardere ‘oudere’ stukjes. Het ballonpompje is niet groot en druk je in 1 keer leeg. Het voelt net zo aan alsof een arts het doet. Die neem ik zeker mee op vakantie. Als het na een douche of duik in het zwembad weer gebeurt, kan ik er voortaan direct zelf wat aan doen!

    • Bedankt voor je reactie! Interessant om van een ervaringsdeskundige te vernemen dat zo’n “bulb syringe-bolletje” daadwerkelijk kan helpen als je oren verstopt zitten. :D Groeten, Paul

    • Ik kon zelf de webshop niet terugvinden waar ik hem gekocht heb maar als je zoekt op “oorspuit ballonpompje” dan lukt het.

  46. Heb hier bijna nooit last van, maar de enkele keer dat ik er last van heb spuit ik zelf mijn oren uit met een simpele injectiespuit. Doet nooit pijn. Mocht het wel pijn doen, dan zou ik aanraden naar de doctor te gaan.

  47. Donderdagnacht merkte ik dat ik niks meer hoorde aan m’n linkeroor. Heb vrijdagochtend huisarts gebeld, die zei dat er gewoonweg geen plek was voor die dag en dat ik moest wachten tot na het weekend. Nou, maandag dus geweest naar de huisarts en die ging m’n linkeroor uitspuiten. Nou, het deed zo ongelofelijk veel pijn. Ik hoor nog steeds geruis bij m’n oor en zit nog steeds dicht. M’n oor is zelfs gevoeliger geworden! Ik moet nu een paar dagen druppelen en als het goed is moet het dan weggaan. Ik heb hier weinig vertrouwen in! Heb ontzettende pijn. En de huisarts, by the way, kon niks anders zien in m’n oor dan alleen een prop.

    • Beste Nora, Ik herken je verhaal 1-op-1. Het uitspuiten was zeer pijnlijk (en niet gelukt) en nu (3 dagen later) nog steeds oorsuizingen. Volgende week naar de KNO-arts. Ik ben erg benieuwd hoe het jou uiteindelijk is vergaan. Groet, Marc

  48. Mijn huisartsassistente deed dit met een apparaat wat is gemaakt om je tanden te spoelen. Ik heb ernstige twijfels om er nog eens heen te gaan, aangezien die behandeling erg veel pijn deed.

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.