Motten in huis bestrijden – Hoe bestrijd & verdelg je motjes?

Lifestyle · Door Ilse

Met de term ‘mot’ worden meestal nachtvlinders bedoeld. Je hebt hele grote motten en piepkleine motjes. Zolang motten buiten blijven, zijn ze hartstikke leuk en nuttig. Motten helpen namelijk bij de bestuiving van planten en ruimen allerlei afval op. Motten in je huis kunnen echter schade aanrichten aan textiel & voedingsmiddelen. Daarom hierbij een aantal tips & adviezen bij de bestrijding van motten in je huis…

Zijn motten gevaarlijk?

Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit. Deze mottenlarven zijn wel schadelijk en vreten aan textiel en zetmeelrijke voedingsmiddelen. Je dient motten in huis dan ook te verdelgen & bestrijden om mottengaten, mottenplagen en voedselbesmetting te voorkomen!

Welke motten zijn schadelijk?

Niet alle motten richten schade aan in huis. De meeste motten leven namelijk van nectar, fruit en granen in de vrije natuur. De schadelijkste larven die in Nederland voorkomen zijn die van de:

  • Kleermot
  • Meelmot
  • Vruchtmot
  • Cacaomot

Let op: Bovenstaande schadelijke mottensoorten komen in Nederlandse huizen het vaakst voor. Sommige andere mottenlarven kunnen echter ook schade aanrichten aan voedsel of textiel. Als je twijfelt, dan is motten-bestrijding beter dan achter de feiten aanlopen.

Wat voor schade richten motten in huis aan?

De kleermot oftewel klerenmot is de schadelijkste van alle motten. De larven van de kleermot vreten namelijk aan kleren, gordijnen, tapijten, matrassen en gestoffeerde meubels. Alles van natuurlijke materialen zoals katoen, wol, bont en leer moet eraan geloven.

De meelmot is ook extreem berucht. Meelmotten zijn in veel gevallen verantwoordelijk voor de zwarte beestjes die je tegenkomt in pakken meel, bloem, pannenkoekenmix. Deze beestjes en korreltjes zijn doorgaans larfjes, eitjes en coconnetjes van de meelmot.

De vruchtmot ofwel appelbladroller legt haar eitjes in fruit (rottend, maar ook vers). De cacaomot oftewel tabaksmot vreet chocolade en cacaoproducten, maar ook tabaksbladeren, noten, harde graanproducten, meel en zelf kurk. De cacaomot is niet inheems Nederlands, maar wordt per ongeluk geïmporteerd via ladingen tabaksbladeren en cacaobonen.

Motten in huis bestrijden

Alhoewel nachtvlinders een prachtig uiterlijk kunnen hebben, brengen ze vraatzuchtige larven voort. Het is dan ook noodzakelijk om motten in je huis te bestrijden als je je meelproducten onaangeroerd wilt laten en je kleding graag zonder gaten draagt. Hierbij een aantal tips ter bestrijding van motten in huis…

1. Insectenlamp tegen motten

Het spreekwoord ‘aangetrokken als motten tot een kaarsvlam’ is niet uit de lucht gegrepen. Motten zijn namelijk nachtdieren en ze vliegen op lichtbronnen af. Als je een insectenlamp in huis haalt, zullen ook motten erin vliegen en worden geëlektrocuteerd. Het nadeel hiervan is dat motten (in verhouding tot vliegen en muggen) relatief veel “brandbaar” materiaal bevatten. Ze blijven dus best een tijdjes smeulen en stinken.

2. Mottenstrip c.q. mottenvanger

Er zijn mottenvallen die bestaan uit een plakkend lint (Vapona®, Roxasect®, Vildo® e.a.). De strip is geïmpregneerd met feromonen en een kleefstof om motten te vangen en verdelgen. Feromonen zijn namelijk lokstoffen die motten aantrekken. Als een mot op het kleeflint gaat zitten, dan kan ie er niet meer af vliegen. Kortom:motten-bestrijding! Een dergelijke mottenval of motenvanger wordt nog weleens als barbaars beschouwd omdat motten levend blijven plakken.

3. Mottenballen

Mottenballen zijn ouderwets, maar nog altijd effectief om motten in huis te bestrijden. Mottenballen werken vooral tegen kleermotten ofwel klerenmotten. Als je mottenballen in je kleerkast stopt, verdampen bepaalde chemische verbindingen die uiterst onprettig zijn voor motjes. Vroeger bestonden mottenballen uit kamfer en/of naftaleen; tegenwoordig wordt er para-dichloorbenzeen voor gebruikt. Het nadeel van motten-bestrijding met mottenballen is dat een mottenbal ook voor mensen muffig kan ruiken.

4. Mottenval

Professionele en semiprofessionele mottenvallen werken met feromonen die mannetjesmotten aantrekken en verdelgen. Hierdoor wordt de voortplantingscyclus van een mottenplaag doorbroken. Een mottenval werkt goed, maar het nadeel ervan is dat reeds bevruchte vrouwtjesmotten gewoon hun eitjes blijven leggen. Deze mottenvallen worden vooral gebruikt binnen grote voedselverwerkingsbedrijven en niet zo zeer in huis.

5. Cederhout

Hout van de rode ceder ruikt voor mensen heerlijk, maar is voor motten ondraaglijk. Je kunt dan ook balletjes of blokjes van rood cederhout in je kledingkast of tussen je beddengoed leggen om textiel tegen kleermotten of kleding motten te beschermen. Bij een mottenplaag is cederhout echter niet voldoende ter bestrijding van motten en moet er tot chemische motten-verdelging worden overgegaan.

6. Kleding verzorgen

Je kunt kleding gordijnen, tapijten en beddengoed tegen motten en mottenplagen beschermen door ze goed schoon te maken en goed te luchten. Laat nooit kartonnen dozen met textiel staan, dit zijn heuse mottenbroeinesten waardoor mottenplagen kunnen ontstaan. Verpak kleren in luchtdichte plastic zakken of hang ze uit.

Lucht hangende en liggende kleding regelmatig, vooral kleren die niet regelmatig worden gedragen. Haal zo nu en dan je kasten leeg en controleer je textiel op motjes. Reinig je kleding bovendien grondig, want motten leggen hun eitjes het liefst op muffe, klamme en ongewassen wol, katoen en leer. Het stofzuigen van tapijten en gestoffeerde meubels is ook een absolute must om motten in huis te bestrijden.

7. Keukenkastjes uitruimen

Veel mensen laten langdurig aangesproken pakken broodmeel, bloem, aardappelzetmeel, maïzena, pannenkoekenmix en tarwepasta staan. Hier komen kleine motjes op af die er hun eitjes in leggen. Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, ontstaan er kleine, zwarte beestjes die uiteindelijk ook weer motjes worden. Zodoende kan een keukenkastje een mottenplaag voortbrengen. Je kunt dan ook motten bestrijden door regelmatig op te ruimen.

Tot slot

Motten verdelgen elektrische vliegenmepper volstaat niet. Als er sprake is van een mottenplaag, betekent dat namelijk dat er ergens motteneitjes uitkomen. Controleer daarom direct je kledingkasten en keukenkasten op mogelijke broedplaatsen als je meerdere kleine motjes ziet rondfladderen.

Vind je in een kledingstuk of bloemverpakking eitjes, larven, poppen of jonge motjes, reinig of verwijder dan de besmettingshaard. Blijft een mottennest onontdekt, dan wordt je hele huis door motten aangevreten en zit al je textiel vol met “mottengaten”. Bestrijd een mottenplaag daarom zo snel mogelijk!

Heb jij ervaring met de bestrijding van motten? Of heb jij momenteel last van een mottenplaag? Laat hieronder jouw vraag of advies achter m.b.t. het verdelgen van motten in huis!

183 comments


  • Gon

    20 september 2022

    Moet je ‘s winters ook mottenhangers plaatsen in je kast?
    Ik doe het altijd alleen in de zomer…..

    • Eem

      14 september 2023

      Hebben de mensen die hier ooit gepost hebben dat ze een mottenplaag hebben maar de bron niet konden determineren, ooit nog een oplossing gevonden? Of is iemand uiteindelijk achter het probleem gekomen? Ik struggle nu al 1.5 jaar met een probleem, met name op zolder. Van alles geprobeerd. Maar nergens iets gevonden door instanties en/of bedrijven. En soms kom ik ook een motje beneden tegen, waardoor ik het enorm benauwd krijg. Ik weet niet meer wat ik moet doen om van deze beesten af te komen.

  • Wil

    26 maart 2021

    Help!! Wij hebben een mottenplaag in onze slaapkamer, overloop en nu ook op de tweede verdieping. Alle avonden zuig ik met de stofzuiger zo’n 40 motjes wel op. Ik heb net een spotje uit het plafond gehaald en een stukje isolatie eruit getrokken. Daar zaten 2 larven in. Ik ben bang dat het hele plafond onder de mottenlarven zitten. Is het een idee om sluipwespen daar uit te zetten. Of mottenballen neer te leggen? Of doden mottenballen de larven niet? Vriendelijke groet,

    • Jose

      21 juli 2021

      Hoi Wil, wij hebben ook last van motten op 2 verdiepingen, in 3 verschillende slaapkamers. Ik heb al veel geprobeerd om ervan af te komen. Ik ben begonnen met sluipwespen, maar ben er ook al snel mee gestopt, aangezien we toen niet wisten in welke ruimtes ze zaten en omdat je ook niet ziet dat het werkt. We zijn toen overgestapt op het spuiten met verschillende soorten gif en we hebben veel weggegooid en schoongemaakt. Inmiddels zijn we ruim 2 maanden verder en zijn we er nog niet van verlost. Het gaat wel redelijk goed in de 2 kamers waar we eerst sluipwespen hadden uitgezet. Op de andere kamer wordt het nu ineens weer veel erger. We hebben al die tijd meerdere vallen in de kamers gezet om ze te bestrijden en om in de gaten te houden hoe het gaat. We weten inmiddels dat het om de bruine huismot gaat. Dit is bevestigt door een ongediertebestrijder. Deze man is geen voorstander van het spuiten van gif, omdat dit alleen de motten dood en niet de larven. Volgens hem is het voldoende om vallen uit te zetten, maar ik lees bijna overal dat dit niet voldoende is. Ik weet inmiddels niet meer wat te doen en ik overweeg nu om voor langere tijd sluipwespen in te zetten, maar dit is behoorlijk prijzig en ik lees geen ervaringen met sluipwespen. Ik ben daarom benieuwd naar jouw ervaring. Heb je sluipwespen ingezet of wat anders geprobeerd en ben je inmiddels van de motten af?

    • Eem

      21 augustus 2022

      Hallo Wil,
      Ben jij er ooit nog achtergekomen waar je mottenprobleem vandaan is gekomen? En ben je erachter gekomen hoe ze weg te krijgen? Ik heb allerlei soorten motten, met name op zolder, zitten. Werkelijk alles al uit de kast getrokken qua preventie, wering, uitroeien, verwijderen en niks werkt. Niemand die een bron kan vinden. Geen vogelnest oid. En zit met mijn handen in het haar..

  • Maartje

    27 juni 2019

    Wij hebben sinds een paar weken preventief een mottenval in kledingkast hangen. De kastdeuren staan vrij vaak open en het raam van onze slaapkamer ook. Na een paar weken niets, nu ineens een aantal motten erop. Maar na nauwkeurig onderzoek zijn dit tot echt vruchtmotten en geen kledingmotten. Zou het kunnen dat ze van buitenaf op de feromonen af zijn gekomen? Waarom krijg je vruchtmotten in je kledingkast??!! En eten de larven van deze motten ook wol/textiel/leer? Ik kan het niet terugvinden. Dank alvast!!!

  • Willem

    12 april 2019

    Ik heb begrepen dat veel mottensoorten inderdaad op licht afkomen, maar de kledingmot niet: “Whereas many other Tineidae are drawn to light, common clothes moths seem to prefer dim or dark areas. If larvae find themselves in a well-lit room, they will try to relocate under furniture or carpet edges.” (Wikipedia)

  • Linda

    5 augustus 2018

    Sinds ruim een week hebben we last van (na ff googelen) kledingmot… Ik ben al jaren preventief bezig sinds ze het trouwpak van mijn man hebben aangevreten en het ging eigenlijk altijd redelijk goed. Maar sinds een week zitten ineens mijn vallen weer vol (bijna 100 stuks). ???? Wanneer heb je het over een plaag? Het vreemde is dat ik bijna geen vraatsporen, cocons of rupsjes kan vinden in de kleding en/of kast. Verdachte kledingstukken verwijderd of gewassen… Kan ik nog meer doen?

  • Anne

    24 juli 2018

    Ik heb nu twee motten zien vliegen in mijn kamer en heb 2 cocons verwijderd van mijn muur. Deze cocons zaten boven mijn bed, kan ik er dan van uitgaan dat de motten in mijn matras zitten en niet in mijn kleding? Hoe vind je de larven van motten? Kan het ook dat deze motten naar binnen zijn gevlogen door mijn raam en dat ik dus geen last heb van motten in mijn kamer?

    • Paul

      24 juli 2018

      Nee, de exacte locatie van cocons geeft geen uitsluitsel over de aanwezigheid of afwezigheid van motten of mottenlarven in matras of kledingstukken. Mottenlarven / mottenrupsen vind je door ze stelselmatig en methodisch op te sporen. Klop kledingstukken, tapijten, gordijnen, beddengoed en ander textiel uit –desnoods met een mattenklopper– om te zien of er iets uitkomt. Let vooral ook op knaaggaatjes!!! En nee, het kan niet zo zijn dat de motten naar binnen zijn gevlogen, want het zijn de rupsen / larven van motten die cocons bouwen. Deze beestjes moeten dus kruipend naar binnen zijn gekomen of binnenshuis zijn verwekt door hun ‘ouders’.

  • silvia

    19 juni 2018

    help! motten eten onze vloerbedekking op! wij hebben een motten plaag. dagelijks maak ik zo een 8 motten dood die ik vind op de muur! achter ons bed heb ik de haard gevonden… allemaal kale plekken in het tapijt. We hebben 60m2 tapijt boven en 2 beklede trappen. zie t niet echt zitten om alles te vervangen. voor al omdat alles is vastgelijmd aan de houten vloeren?! hoe krijg ik ze weg? we hebben een huurhuis en de eigenaar wil niet meebetalen aan vervanging van het tapijt. Is het overigens een optie om parket te leggen over het tapijt? stikken ze dan? of wordt t een nog betere schuilplaats? zou wel een goedkope optie zijn. graag advies

    • Paul

      20 juni 2018

      Het zijn de larven / rupsen van de mot die het tapijt aanvreten. Als je parket of laminaat over de textielvloerbedekking heen legt, kunnen de rupsen zich misschien nog wel verpoppen, maar de nieuwe motvlinders kunnen niet meer uitvliegen. Ook kan het tapijt dan niet langer door motten van buitenaf worden bereikt om er eitjes in te leggen. Zolang er uiteindelijk geen sprake is van kieren denk ik dat het een goede oplossing zou kunnen zijn. De exacte vloerafwerking (qua randen / plinten / aansluiting der vloerdelen) is hierin dus wel een beslissende factor.

  • Nathalie

    28 mei 2018

    Beste Paul, hier ook al een hele tijd last van motten in huis, maar geen idee van de haard. Nog geen larven in huis gevonden. De motten bevinden zich ook niet in de keuken, maar vliegen ’s avonds eerder rond in de leefruimte (en badkamer grenzend aan de leefruimte). Het zijn smalle kleine zwarte motjes van ongeveer 1 cm. Het is wel een oud huis met nog oude ramen en dus wel wat ‘natuurlijke verluchting’. Woon ook in een bosrijke omgeving. Ik ben er niet uit om welke mot het zou gaan en hoe ik deze moet bestrijden en hoe ernstig het probleem in te schatten. Was het mogelijk om een foto te plaatsen? Misschien geeft dat meer duidelijkheid over welke mot het gaat? Alvast bedankt om dit even te willen bekijken.

    • Paul

      29 mei 2018

      De aanwezigheid van motten kán simpelweg het gevolg zijn van licht. Als je in een omgeving woont waar zich veel motten bevinden, dan vliegen die naar binnen als binnenshuis lichten branden. Heb je het idee dat de motten zich binnenshuis voortplanten / vermenigvuldigen of zou het hier het ook om ‘buitenmotten’ kunnen gaan?

  • Guido

    26 mei 2018

    Beste Paul, Al sinds de winter hebben we veel last van motjes in huis. Als ik een afbeelding van onze beestjes vergelijk met afbeeldingen op internet zou het een soort moeten zijn waarvan ik niet veel heb gehoord; het crème of het geel kijkgaatje (wat een naam)! Ik heb al veel registers opengetrokken om de beestjes in huis uit te roeien maar ze blijven in groten getale komen. De larven; in al die tijd heb ik er geen een kunnen ontdekken. Het eten gecontroleerd, vochtige plekken, kieren en gaten maar kan niets vinden. Heb je wellicht tips om deze specifieke soort uit mijn huis te krijgen? Alvast veel dank voor je hulp. Gr. Guido

    • Paul

      28 mei 2018

      Woon je aan de kust of in een bosrijke omgeving? Het kijkgaatje laat zich eigenlijk niet gauw binnenshuis zien, laat staan veelvuldig, dus als plaag… De soort mot determineren, is eigenlijk vooral handig om de onstaansbron / nesthaard te kunnen achterhalen. Mot-specifieke bestrijdingsmethoden zijn er eigenlijk niet. Althans, niet voor binnenshuis. Wel voor plant-etende mottenlarven / mottenrupsen…

  • Renilda

    1 oktober 2017

    Wij hebben al ruim 3 jaar last van voedingsmotten, eerst in de garageopslag maar nu beginnen ze ook in de keuken te komen. Wij hebben al drie keer al onze droge voeding weggedaan, en dit is geen goedkoop werkje als je heel veel soorten granen in huis hebt. Eerst vervangen door kleinere verpakkingen. Daarna met de verpakking in afsluitbare plastiek dozen. Ze blijven maar komen. Elke week een 10-tal mottenvalletjes vol. Maar ze blijven komen. Overal liggen cederhouten balletjes bij in de voedingverpakking, we hebben 2 elektrische lampen staan dag en nacht. Één in de keuken en één in de garage. Nu heb ik zoveel als kan van de droge voeding in een frigo geplaatst, maar ze blijven komen. Ze schuiven ook alsmaar meer op naar de keuken. We spuiten ook af en toe. Maar omdat we vissen in huis hebben kan dit niet regelmatig. Nu lees ik hier iets over verwarmen. Kan je me daar wat info over geven? Hoe moeten we dat aanpakken, welke temperatuur? En hoelang? Want ik wil echt eens van die mottenplaag van af.

    • Berry

      1 mei 2019

      Hey,Ik heb onlangs ook zo n last van steeds motjes die uit de keuken komen. Al meerde keren alles weggegooid en zoals jullie ondertussen in glazen bokalen bewaard. Nu heb ik gemerkt dat de rupsjes en poppen in de lege gaatjes van de keukenkastjes gaan zitten (waar je geen schappen hebt geplaatst). Heel wat vrije gaatjes die vol zaten met poppen en larven. Heb ze er proberen uit te peuteren met tandenstokers, maar degene waar ik niet aankon heb ik met mijn haardroger op de heetste stand verwarmd, hoop dat dit nu het einde is van mijn mottenplaag. ????

  • Sarah

    11 september 2017

    Beste Paul, Wij hebben last van motten in de keukenkasten. Vorige week heb ik alles uitgekuist (cocons tegen gesloten pakken pasta, stipjes, rupsen in de keuken en vliegende motten gevangen). Hoewel ik de keukenkasten nu al 2 keer uitgekuist heb met Mr Proper, blijf ik toch nog motten zien vliegen, en komt er plots nog een rupsje boven. Buiten alles verwijderen en kuisen, kan ik nog iets doen? Ik heb reeds gezocht, maar ik weet niet of het veilig / aangeraden is plakstrips en mottenvallen (voor in klerenkasten) in je keukenkast te leggen? Kun je me ajb helpen. Alvast bedankt.

  • Frank

    29 augustus 2017

    Beste Paul, enige weken geleden vonden wij ineens ongeveer 10 rupsjes op het plafond en muur. Wij hebben het papegaaienvoer weggegooid en de (open) keuken helemaal leeggeruimd. Rupsjes zien we niet meer maar nog wel elke dag een stuk of 5/6 van die kleine bruine motjes (3-5mm). Deze vang en verbrand ik met de elektrische vliegenmepper. Zijn dit nog rupsjes die uitgekomen zijn? Ondanks dat ik sedert die ene keer nooit meer een rupsje heb gezien ? Of heb ik nog steeds ergens een bron, terwijl ik niets meer kan bedenken wat het zou kunnen zijn.

    • Paul

      30 augustus 2017

      Rupsjes verpoppen zich. Zodra een pop rijp is, komt de gemetamorfoseerde rups in de gedaante van een (mot)vlinder uit de pop. Het duurt maanden –afhankelijk van de soort 2 tot wel 12 maanden– voordat een rups zich verpopt, dus als je steeds nieuwe motjes terugvindt, moet er sprake zijn van een broedhaard die al veel langer bestaat… Ergens moeten motten eitjes leggen. En ergens moeten poppen / cocons terug te vinden zijn. Dus ja, er moet sprake zijn van een bron. Misschien niet van zich vrijelijk voortbewegende mottenlarven / mottenrupsen, maar wel van verpopte rupsen in de vorm van cocons / poppen… Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de motjes van buitenshuis afkomstig zijn… Maar uitsluitsel hieromtrent is uitsluitend te geven als je weet van welke mottensoort sprake is…

  • Linda

    29 augustus 2017

    Hi, vorig jaar op zolder had ik wekenlang nachtvlinders / motten die op mijn was zaten, alleen als het donker was, waren ze er. Had ze allemaal weggehaald en toen het september werd en het weer slecht werd waren ze verdwenen. Dit jaar had ik ze gelukkig nog niet gezien, tot gisteren… Het was 26 graden buiten en ja hoor er zaten er ’s avonds weer 2. Ik heb mijn dakraam altijd open staan en dacht dat ze daar binnen kwamen dus had het een tijdje dicht gedaan maar toch waren ze er. Opeens zag ik ze vliegen door mijn ketel leidingen zeg maar naar boven. Ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen en waarom zijn ze er alleen ’s nachts. Ze maken geen kleren kapot tot nu toe… ik vind ze vies en schrik ervan…

  • Ann V.

    1 augustus 2017

    Een paar weken hebben we last van bruine grote motten die van buiten naar binnen vliegen. Als we de ramen gesloten houden, vliegen ze contant tegen de raam om naar binnen te willen komen. Als er dan een raam op kip staat (met het warme weer) hebben we kans dat er wel een paar binnen zitten. Ze fladderen constant rond het raam binnen of buiten. Heeft het misschien te maken met het kuisproduct van de ramen of iets anders? Groeten, Ann

    • Paul

      1 augustus 2017

      Motten voelen zich aangetrokken tot licht. Ik denk dan ook eerder dat ze op de weerspiegeling van zonlicht in de ruit afkomen.

    • sjak

      21 maart 2019

      Gaten in plastic zakken kan een mot dat?

    • Paul

      2 mei 2019

      Nee.

  • Wilma

    31 juli 2017

    Hallo Paul. Bij mij komen de motten steeds van buiten naar binnen vliegen. Op een dag kunnen we er makkelijk een stuk of 10 weghalen. Kan jij mij vertellen hoe dit kan dat het er zoveel zijn en bij ons naar binnen willen en wat ik hier aan kan doen. Alvast bedankt, Wilma

    • Paul

      1 augustus 2017

      Dit zijn waarschijnlijk geen huismotten, kleermotten of voedselmotten (meelmot, cacaomot, vruchtmot e.a.). Er zijn volop mottensoorten te vinden die kunnen teren op allerhande soorten plantaardig restmateriaal (vogelnesten, onkruid, dorre bladeren, et cetera), maar die keukenkastjes opzoeken om er hun eitjes in te leggen als ze daar de kans toe krijgen. Opportunistische motten kunnen eitjes leggen in textiel, granen, noten, peulvruchten, zaden, et cetera. In tuinen vind je ook talloze mottensoorten: stippelmotten / spinselmotten, buxusmotten, grasmotten, kruidenmotten, coronamotten, et cetera. (bron) Ze bevinden zich in planten, grassen, et cetera. Maar als je ’s avonds lampen aan hebt staan, komen ze maar al te graag je woning binnen. Waarschijnlijk heb je dus een type plant, boom, haag, struik of gras in je tuin staan die deze mottensoort aantrekt.

  • Elske

    5 juli 2017

    Hoi Paul, Een tijdje geleden hebben wij een kleine mottenplaag gehad in onze waskast, dit was de bruine huismot. Echter zijn deze nu een paar weken verder en duiken in mijn slaapkamer (zon 5 meter van de waskast) de larven op. Verschillende maten larven, maar geen volwassen mot meer te zien. Ze zitten allemaal rond mijn hamsterkooi en 2 zaten erin… Mijn hamster lust ze wel, dus dat is het probleem niet. ;) Echter zou ik er graag vanaf willen. Er is geen enkele plaats te vinden waar ze vandaan zouden moeten komen. Er liggen cederhout balletjes direct naast de hamsterkooi. Ik ben geen “bombardeer de gehele boel” mens, maar op dit moment ben ik heel erg een “bombardeer de gehele boel” mens… De hamsterkooi kan uit mijn kamer als ik chemische middelen wil gebruiken… Maar het lastige is dat ik er graag zelf ook slaap. Weet jij een oplossing?

    • Paul

      10 juli 2017

      De kans is heeeeeeel groot dat de motten zich hebben genesteld in een voorraadje voer, stro of strooisel dat bedoeld is voor je hamster. Ik heb ditzelfde verhaal al vaker meegemaakt met caviakooien en konijnenkooien. Controleer eens goed de voorraaddozen, zakken en balen waarin het stro, strooisel en hamstervoer zijn verpakt…

  • Rick

    9 juni 2017

    Beste, sinds kort (1 week) kom ik steeds motten tegen op mijn slaapkamer. Eerst waren het kleine maar heb gisteren al een erg grote gepakt. Als ik de een heb gepakt en moe wil gaan slapen vliegt de ander alweer langs me. Bij elkaar opgeteld heb ik er deze week zo’n 5 gezien (kostte me ook paar dagen om een te pakken, erg taai haha) vandaag zat er zelfs een in mijn bed en dan wordt ik meteen al helemaal gek… wel geen gaatjes in kleding en zo maar vind het erg vreemd elke dag weer een tegen te komen. Zouden ze passen door de gaatjes van het rolluik want lig in mijn bed met mijn rug naar het raam en zit dan vaak op mijn laptop, wat ze misschien aantrekt. Het is wel erg vervelend omdat ze zo moeilijk te vangen zijn…

    • Rosi

      21 juli 2017

      Beste Paul, Ik herken mijn problemen in het verhaal van Rick! Een tijdje last gehad van kleine motten die op het voedsel afkwamen (en daar eitjes legden). Grote schoonmaak gehouden en vallen opgehangen, nu zijn die veel minder geworden, maar duiken er ineens motten op van 5cm in de woonkamer en slaapkamer! Heel naar en ik begrijp niet waar ze ineens vandaan komen of hoe ik de bestrijding aan moet pakken.. Wat kan ik doen?

  • Jolande de Groot

    24 mei 2017

    Bij mij zaten vorig jaar motten in de keuken. Vieze cocons in hoek wand / plafond. Nu zijn we enkele maanden weggeweest, er was nul voedsel in de keuken, ook kruiden etc. hadden we weggegooid. En toch vliegen er af en toe motjes rond. Ik kom er wel tien per dag tegen. Wat kan ik doen?

    • Paul

      24 mei 2017

      Sommige mottensoorten teren op textiel of karton… Er hoeft dus geen voedsel in klassieke menselijke zin voor motten aanwezig te zijn om te kunnen overleven… Voor algemene tips en adviezen om motten te bestrijden kun je het best bovenstaand artikel en de vele reacties hieronder lezen…

  • Pintens Anna

    10 april 2017

    Beste Paul, Alle avonden (nachten) vind ik 1 a 2 motten op mijn kamer heb al gespoten in de spleten en gewoon in de kamer heb vandaag bed en kleerkast helemaal nagezien uitgeladen en gestofzuigd we hebben geen larven of eitjes gezien misschien niet goed gezien maar we waren wel met twee zelfs de kleerkast van tegen de muur geschoven hebben mottenvallen gezet en cederhouten ballen in alle kasten gelegd en toch was er vanavond weer een mot. Wat kunnen we nog doen wat raad u aan?

  • Elke

    1 april 2017

    Wij hebben momenteel kleine wasmotten in huis (zijn meegekomen met een deel van onze bijenwas). Zijn deze schadelijk in huis en tips om er wat tegen te doen?

    • Paul

      2 april 2017

      Beste Elke, Eerlijk gezegd heb ik 0,0 ervaring met wasmotten in bijenwas. Houden jullie zelf bijen? Een artikel wat ik onlangs tegenkwam was dit artikel van BijenClub over wasmottenbestrijding…

  • Brenda

    29 maart 2017

    Hallo, wij hebben last van motjes. Iedere avond zie ik ze wel vliegen. Onlangs kwam ik er achter dat ze zich verschuilen in de zitting van mijn gestoffeerde stoel; ik vond zelf twee larven. Wat kan ik gebruiken om ze te verdelgen. Ik heb meermaals gezogen maar ja een stofzuigerkop komt niet zo ver.

    • Paul

      30 maart 2017

      Motten die zich reeds hebben genesteld in een bankstel, fauteuil, gordijn, matras, tapijt of wat voor textiel dan ook, zijn niet altijd gemakkelijk te verwijderen. In dat geval zitten er in immers al eitjes, cocons, spinsels, poppen, imago’s, volgroeide motvlinders en larven / rupsen van allerlei stadia in het textiel aanwezig. Het is helaas zéér lastig om motten die zich in al deze verschillende levensstadia bevinden in één klap en met één bestrijdingsmethode te verdelgen. Motten kruipen inderdaad maar al te graag via de onderkant van bankstellen en fauteuils tot diep in het textiel. Wat je kunt doen is azijn verhitten en laten dampen onder het betreffende meubel. Maar let wel: azijndampen zijn ook schadelijk voor mensen indien ze worden ingeademd. Bovendien weet je niet tot hoever de dampen zullen doordringen en kan je meubel vanbinnen vochtig worden en zodoende ontvankelijk voor schimmels. De beste, veiligste en meest efficiënte oplossing is je gestoffeerde stoel verbranden. Want mogelijkerwijs zitten de mottenlarven nu alleen nog maar in je stoel… Maar voor je het weet verspreiden ze zich naar bedden, banken, tapijten, gordijnen, kledingkasten, et cetera. Er zijn verhalen van mensen wiens huis zo goed als werd ‘opgegeten’ door motten. (bron) Hoe groter de mottenplaag, des te kleiner de kans dat je er nog vanaf komt. Persoonlijk zou ik dan ook zo vroeg mogelijk (desnoods extreem rigoureuze) maatregelen nemen. Je woning laten vergassen / begassen door een professioneel bestrijdingsbedrijf bijvoorbeeld… Met een föhn langzaam de temperatuur opdrijven kan ook, maar dit geeft risico op brandplekken… Tot slot kun je gifsprays kopen, maar het is lastig om deze tot diep in textiel te laten doortrekken… Als puntje bij paaltje komt, geeft zelfs een professioneel en deskundig mottenbestrijdingsbedrijf geen garanties. Wat je nog zou kunnen overwegen is je gestoffeerde stoel naar een vacumeer- en begassingskamer brengen, maar ik ken zo 1-2-3 geen bedrijf dat een betreffende ruimte beschikbaar stelt aan consumenten. Bovendien heb je hier niets mee gewonnen als de motten zich reeds hebben verspreid tot buiten de stoel…

  • Lotte

    23 maart 2017

    Hallo, ook wij hebben een mottenprobleem. Ik hoop dat iemand ons kan helpen met goed advies. Wij ontdekten de afgelopen maanden steeds vaker motjes in onze slaapkamer. Elke dag een aantal s avonds in de muren. Onlangs hebben we alles op de kop gezet en daarbij helaas ontdekt dat ze in ons bed zitten in de onderkant van de boxspring. Daar zagen we eitjes en larven. We hebben dure bedden van Hästens en het is duidelijk dat de motten gek zijn op hun paradijsje van paardenhaar en wol. We hebben sinds een maand van die sluipwespen op kaartjes (trichogrammen) onder het bed in de hoop dat zij ons gaan helpen verlossen van die motten. Heeft iemand hier ervaring mee? Zou het effectief genoeg zijn of is zwaarder geschut nodig in de vorm van chemicaliën? Omdat we een baby en huisdieren hebben zie ik dat niet echt zitten. Bovendien lijkt me een bed dat behandeld is met gif ook niet erg gezond? Wie heeft wat goede tips voor ons? Ik word er wanhopig van…

    • Paul

      24 maart 2017

      Als motten een matras van organisch materiaal (wol en paardenhaar) zodanig hebben geïnfesteerd dat er volop cocons en larven te zien zijn, dan denk ik niet dat sluipwespen daaraan zullen beschieten. En dat er dus een intensieve chemische behandeling nodig is… Specifieke ervaring met het verwijderen van mottenlarven uit een matras heb ik helaas niet. :(

  • Bo

    2 januari 2017

    Hoi Paul, Wij hebben afgelopen jaar (voorjaar, zomer) last gehad van motten. Ik heb nergens gaatjes in gevonden, wel op één vest één larve, maar ik weet niet of deze van motten was. Tig kleermotten (100% zeker) doodgemaakt, vaak met spray gespoten en chemische mottenballen gebruikt. Nooit ergens een broedhaard o.i.d. gevonden. Sinds een aantal maanden geen mot meer gezien, ook geen larven of gaatjes. Kan het zijn dat larven aan het overwinteren zijn en in maart/april allemaal uitkomen, of mag ik er vanuit gaan dat we er misschien toch vanaf zijn…? Dankjewel!

    • Paul

      3 januari 2017

      Beide scenario’s behoren tot de mogelijkheden… Rupsen / larven kunnen inderdaad overwinteren; het larvestadium duurt doorgaans enkele maanden, maar kan oplopen tot enkele jaren. Dus of je van je mottenprobleem verlost bent, durf ik echt niet te zeggen. Dat is een kwestie van afwachten…

  • Monika

    7 december 2016

    Beste heb problemen met gaatjes in kleding maar zie geen motten ook hebben stoelen in kunstleder die beginnen af te vellen hebben op de eikentafel regelmatig heel fijne korrels hebben onze vorige eettafel moeten wegdoen Door meel was nieuw en 2 jaar geleden gekocht zou het kunnen dat onze stoelen zijn aangetast ik poets grondig en heb ook tapijt onder de tafel zou u ons een lichtpuntje kunnen geven aub

    • R

      1 januari 2017

      Mottenballen en Dettol Spray

  • Elena

    21 november 2016

    Hoi, ik heb last van een mottenplaag in de keuken. Ik heb uiteindelijk een pak cruesli gevonden waar wormpjes inzagen dit heb ik weggegooid evenals alle andere openstaande voedingsmiddelen. Toen met azijn de keuken schoongemaakt en met een sop erna. De motten zijn er nog… en zag ook weer een wormpje op de muur kruipen. Ik kan nergens de bron vinden… help! Dit is echt smerig! Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit stopt? Groet Elena

    • Paul

      22 november 2016

      Als er nog rupjes over de muur kruipen, dan moet er nog ergens een broedhaard zijn, bestaande uit potentieel voedsel… iets van granen (meel, brood, ontbijtgranen e.a.), textiel (handdoek, theedoek, vaatdoek e.a.), bonen (cacao, koffie, spliterwten e.a.) of ander organische materialen (dierenvoer, hooi, stro e.a.) waarin de motten zich kunnen voortplanten. Zolang je de mottenhaard niet vindt, is het onmogelijk om het voortplantingsproces te stoppen. Je zult dus echt de bron moeten zien te achterhalen… Sterkte ermee!

    • narda

      27 november 2016

      hallo lieve mensen wij hebben achter de koelkast volgens mij een schuilplaats voor de motten,we zien steeds klein wormpjes op de muur, maar we krijgen de koelkast niet van zijn plaats HELP HELP wat moeten we doen???

    • Jurj

      29 november 2016

      Zoek iemand die de koelkast voor je kan verplaatsen… lijkt me logisch…

  • Bianca

    25 oktober 2016

    Ik vond vandaag voor het eerst twee volwassen motten in mijn opgevouwen spijkerbroek in de kast. Ik vraag me af of er sprake is van een beginnende plaag of een poging van de motten een plaag te creëren. Af en toe zie ik een mot of nachtvlinder door het huis vliegen, maar heb geen gaten in kleding kunnen vinden, ook geen larven. Ik vind het vreemd ze in mijn spijkerbroek te vinden, omdat dit voor een deel uit polyester bestaat. Dit zou geen aantrekkelijke stof voor de kledingmot moeten zijn, kunnen jullie dit verklaren? Is het verstandig alles te wassen en de kasten grondig te reinigen? Worden de eitjes ook gedood als de kleding gestreken wordt of gestoomreinigd i.p.v. droogtrommel of invriezen? alvast bedankt voor jullie reactie

  • Lisa Vandaele

    13 september 2016

    Beste Paul, wij hebben sinds anderhalf jaar last van motten. Het begon toen ik gaatjes vond in wollen kledij in de kast. Meteen feromoonvallen in de kast geplaatst en jawel hoor, binnen de 24 uur zaten er 2 motten in. Als reactie volledige kast gesopt, alle kledij gewassen en zoveel mogelijk in luchtdichte zakken verpakt. Intussen lavendel en ceder in alle kasten geplaatst en ook feromoonvallen in elke kast. Nu dacht ik daarmee van het probleem te zijn verlost. Dik 1 jaar later: opnieuw motten in feromoonval! Ik ben als een gek gaan zoeken naar een mogelijke bron en vond na lange tijd een oude rugzak van mijn echtgenoot waar een versleten paar teenslippers bleek in te zitten (hij gaat meermaals per jaar vissen en bergt zijn gerief normaal proper en nauwgezet terug op op zolder; alleen is ie met die tas een beetje slordig geweest…). De rugzak zat werkelijk vol larven binnenin!!! Heb deze meteen weggehaald, zolder zo goed en zo kwaad ik kon gestofzuigd en ook daar 2 feromoonvallen geplaatst om overgebleven mannetjes aan te trekken. Na dik een week zitten er zeker 15 motten in de vallen. In principe is de bron weg; er ligt verder niks meer op zolder van dierlijke of natuurlijke oorsprong. Waar komen die overgebleven motten nu nog vandaan??? Nestelen de mottenlarven zich evengoed in de isolatie? Onze volledige zolder is immers geïsoleerd met glaswol. Moet ik verdere stappen ondernemen en een gespecialiseerd bedrijf laten langskomen of denkt u dat het een kwestie van tijd is en zich geen nieuwe generatie meer zal vormen? Ik heb inmiddels ook opnieuw de kast gesopt en alle kledij buiten in de zon gehangen gedurende een halve dag (wat dit betreft ben ik een beetje gedesillusioneerd: ik dacht dat mottenlarven slecht tegen de zon konden, maar de bewuste tas heeft zeker 3 uur in de zon gelegen alvorens ik die in de container heb gegooid en er waren nog heel veel levende larven na die 3 uur…). Alvast dank voor uw reactie.

    • R

      1 januari 2017

      Regelmatig desinfecteren met de spray van Dettol. Mottenballen her en daar plaatsen. Je ???? huis goed laten doorluchten, ook het beddengoed. Elke dag afval buiten in de kliko doen. In een schoon huis hebben ze minder kans. Handdoeken en washandjes op 90 graden wassen. Zelfs in plantjes van de tuincentrum kan je het e.e.a. aan beestjes / insecten binnenhalen. Succes met de behandelingen!

  • Fred

    7 september 2016

    Hallo, wij worden al heel lang geplaagd door motten in huis die kleding stuk maken. Alles en alles is al geprobeerd, zeker de tips die op deze site staan. Een professionele verdelger raadt aan om met gif te suites. Maar dan kunnen wij een aantal dagen niet in huis. Sinds kort weten wij dat de motten van buiten komen ondanks geen verlichting aan, deuren, gaten en kieren dicht houden. Heeft u nog een idee hoe wij deze motten kunnen weren? Is er een bepaalde planten soort die wij buiten bij de ingangen kunnen plaatsen motten te weren? Ik verneem graag, Mvrgr Fred

  • Nathalie

    5 september 2016

    Dank je Paul voor alle info onze buurman heeft een vijvertje en onze achter deur staat vaak open. Vraag me dan af wat de kleren dan wel kapot bijt ik zie nergens motten in huis.

    • Paul

      6 september 2016

      Misschien toch geen motten, maar een wasmachine die aan vervanging toe is? Vaak ligt het aan de trommel of het toerental.

  • Nathalie

    4 september 2016

    Beste Paul ik heb haften gegoogeld en inderdaad het zijn die beestjes. We vinden die op de kleding en de plafond van de wasplaats. Hoe kunnen we die beestjes uit huis krijgen?

    • Paul

      5 september 2016

      Haften zijn eendagsvliegen. Ze planten zich net als muggen voort in water, dus waarschijnlijk bevindt zich ergens in de buurt van je woning een slootje, vijvertje, meertje of andersoortige waterbron… In veruit de meeste gevallen valt hier niets aan te doen. Als haften in groten getale je huis binnenkomen, betekent dat doorgaans dat het vrij vochtig is in de betreffende ruimte. Wat je kunt proberen is de luchtvochtigheid naar beneden brengen. Of anders insecticiden inzetten… Overigens zijn haften / eendagsvliegen volkomen onschadelijk. Ze knagen niets kapot, ze leggen hun eitjes uitsluitend onderwater, ze bijten of steken niet. De gaatjes in je kleren worden in ieder geval niet veroorzaakt door deze beestjes.

  • Nathalie

    3 september 2016

    Bedankt Paul voor de reacties jammer dat ik geen foto kan uploaden misschien weet iemand dan wat beestje het is. Rare is dat het enkel in de wasplaats is en nergens anders. Zelf ben ik een poetsvrouw en zot in men hoofd ik kuis alle dagen thuis stofzuigen dweilen alles dus vuil ligt het hier nooit en toch beestjes… :-(

    • Paul

      3 september 2016

      Je kunt foto’s desgewenst elders uploaden en hier een linkje plaatsen… Je beschrijving doet me overigens nog altijd denken aan haften, maar deze beestjes eten niets.

  • Nathalie

    3 september 2016

    Beste Paul Ze hebben vleugeltjes en hangen krom ze zijn smal en klein geen 1 dag vliegjes het maakt precies niet uit van welke stof het gemaakt is bed lakens thirts pullen bloeden alles gaat kapot hier in huis niet blijft zonder gaatjes zelf ondergoed en kousen die ophangen zitten met gaten

    • Paul

      3 september 2016

      Ik zou echt niet weten wat dit voor beestjes zijn. Sowieso ken ik geen gevleugelde insecten die alle soorten textiel aanvreten. Misschien een ongediertebestrijder laten komen?

  • Nathalie

    2 september 2016

    Beste Paul, Het zijn geen rupsen geen zilver visje op papierbeestjes. Ik weet de naam niet en vind de afbeelding ook niet terug bij de motten. Ik zie dat ik hier ook geen afbeelding kan uploaden. Het zijn kei irritante beesten alle dagen doe ik er wel 10 dood enkel in de wasplaats te vinden op de plafond. Ze zijn klein en doen ze hangen krom aan de plafond en hebben een stengel en nee het zijn zeker geen muggen blijven gewoon zitten als ik ze dood duw. Als ze allemaal dood zijn hang ik men was op helaas s morgens vind er dan op men klein en zitten de kleren vol gaten. Ik ben echt ten einde raad ik kan nergens anders men was drogen enkel in de wasplaats was rekken hangen daar op maar moet telkens nieuwe en minder nieuwe kleren weg smijten ik heb zelf de kans niet op ze soms aan te doen door alle gaten je vind de gaten overal mouwen buik hoogte borst hoogte overal kom er echt zot van. Ik heb al bio kill gebruikt maar helpt niet … Pfff

    • Paul

      2 september 2016

      Bij beestjes met sprieten moet ik denken aan papiervisjes of haften / eendagsvliegen. Zijn het gevleugelde beestjes? En van welk materiaal zijn de beschadigde kledingstukken gemaakt?

    • R

      1 januari 2017

      Maak er eens een duidelijke foto van en plaats het onder deze rubriek.

  • Nathalie

    1 september 2016

    Beste Paul, Ik ben ten einde raad. Ik weet niet meer wat ik moet doen. In de wasplaats hang ik telkens men was te drogen al men kleren zitten volgende dag met gaatje. Gisteren nieuwe kleren gekocht gewassen en opgehangen ik wou deze middag men kleedje aan doen en je raad het nooit: 9 gaatjes er in weer een kleedje dat naar de vuilniszak gaat. Ik zie kleine dunne smalle beestjes op men plafon wasplaats ik dood de telkens en smijt ze in de vuilbak. Hang en leg dingen tegen de motten lavendel zeep alles maar niets helpt. Hopelijk weet u raad alvast bedank!

    • Paul

      2 september 2016

      Wat bedoel je met “kleine dunne smalle beestjes”? Motjes, rupsjes, zilvervisjes, papiervisjes? Sowieso denk ik dat je de oplossing niet moet zoeken in lavendel en zeep, maar veeleer in pesticiden met werkzame giftige stoffen.

  • Esther

    21 augustus 2016

    Hallo, Ik heb noten op de Oosterse markt gekocht. Hier zaten mottenlarven in. Ik weet zeker dat ik ze heb opgegeten. Is dit schadelijk?

    • Kyara

      27 augustus 2016

      Beste Paul, Wij hebben sinds eind juni last van pelsmotten. Ik heb er eentje uit mijn kast zien vliegen op de eerste etage. Alle wollen jurken gewassen. In een zwarte jurk zaten er 2 grote gaten. Op zolder zag er ook eentje vliegen. Ik heb overal mottenvallen neergezet en de kasten volgestopt met lavendel. Na 2 weken terug van vakantie zijn er 2 motten gevangen. Na 2 weken later ving ik steeds meer. In de badkamer, op eerste etage bij de kledingkast en boven op zolder. Wij hebben overal horren hangen in het huis. Aangezien, dat het warm was sliepen wij met open ramen. Maar de motjes werden er steeds meer. Alle kasten schoongemaakt met azijn, alle vilt behandelt met anti-mottenspray, alle wollen kleding laten stomen. Overal in de kledingkasten heb ik geurballen geplaatst. De wollen kleding was weg voor 10 dagen en de rust is teruggekeerd. Maar 2 motjes gevangen. Kleding weer opgehaald in speciale mottenvrije zakken verpakt. Een paar dagen later begon het weer. In een nacht 8 gevangen. :( Ik deed boven de kast open en lag op de onderste plank een mot ondanks de mottenballen en geurblokjes? Hoe kan dat? Verder geen sporen van vraat of wat dan ook. De motjes die niet in de val hangen, vang ik ze meestal bij het raam. Een week geleden vond ik weer wat zaagsel in mijn kat, terwijl het is het volgestopt met mottenballen, cassettes en alle wollen kleding zijn verpakt. Nooit een larve gezien en ik kan er ook niets vinden. Alle vogelnesten weglaten halen, ook bij de buren uit voorzorg. Wel tapijtwevers en de larven gevonden, maar geen motten. Ik heb ook buiten mottenvallen geplaatst en heel veel gevangen. Waar komen ze vandaan? Ik kan er niets vinden en ik vang ze noch af en toe. Hoe kan ik ze opsporen? Waar moet ik nog zoeken? Gaan de larven van de geurballen niet dood? Hoe komt dat, dat de mot toch in de kast komt ondanks de geurballen, cassettes, anti-motkaarsjes? Kyara

    • Paul

      28 augustus 2016

      Waarschijnlijk gebruik je alleen maar afschrikkende / afstotende / afwerende middelen en geen anti-mottenmiddelen met daadwerkelijke werkzame gifstoffen / pesticiden waardoor motten doodgaan. Logischerwijs moeten er ergens rupsen / larven en cocons aanwezig zijn… wellicht in gordijnen, tapijten of vloerkleden?

  • Cors

    3 augustus 2016

    Hoi Paul, Hoe kan ik het beste mottenlarven bestrijden in mijn kledingkast? Ik zie geen motten, wel gaatjes in mijn wollen truien en katoenen T-shirts. Ik zie tal van bestrijdingsmiddelen op internet maar wat is nou de meest simpele en adequate aanpak? (afgezien van het loslaten van sluipwespen. ;) Ik zat te denken aan een spuitbus waarmee ik mijn kleding inspuit o.i.d. Hoor graag van je en alvast bedankt! Groet, Cors

    • Paul

      4 augustus 2016

      Als je nog nooit motten of mottenlarven hebt gezien, zou ik persoonlijk niet onverhoopt met mottenbestrijdingsmiddelen in de weer gaan. Mocht je uiteindelijk motten of mottenlarven waarnemen, gebruik dan een spuitbus met effectieve werkzame stoffen (pyrethrinen) en een goede synergist (zoals PBO: piperonylbutoxide). Zorg er wel voor dat je zulke insectenbestrijdingsmiddelen niet inademt!

  • DaanenMelis

    31 juli 2016

    Beste, Ik heb iets in mijn vensterbank gevonden na weken vakantie, eerst dacht ik een muizenkeutel maar het was licht en fragiel ook zag ik dat mijn hele vensterbank onder het spinsel zit. Er liggen ook dooie motjes hier en daar maar ik zie niet veel levenden vliegen, al heb ik het idee dat ik ’s nachts in het donker wel eens iets zie fladderen. Niets in mijn keukenkastjes. Kleding op het eerste oog ook niet aangeroerd. Is dit object inderdaad een pop, hij lijkt erg veel op wat u naast de lucifer op uw website heeft staan. Kan het zijn dat ze in mijn woning zitten en alleen ’s nachts fladderen? Ik kan eventueel. Een foto uploaden of iets maar weet niet hoe dat moet.

  • Marina

    13 juli 2016

    Hallo, Ik ben bang dat de kleermotten in het hele huis zitten. Nadat ik paar gaatjes gevonden heb en daarna veel lavendel heb geplaatst, heb ik pas een paar grote motten zien vliegen. De larven zie ik nergens. Ik heb de kasten gewassen met azijn en alles gestoomd, maar hoe moet ik zijden en wollen kleding behandelen? Hoe kan ik zeker zijn dat ik larven ook heb gedood? Weet u misschien of ik de Bolfo Fleegard Fogger gas (tegen vlooien) tegen motten (en hun eitjes en larven) kan gebruiken? Dat adviseert me mijn opotheker. Alvast vriendelijk bedankt.

  • Annemieke

    29 juni 2016

    Hallo ik heb een vraag ! Waar kan ik die Feromonen vellen kopen . Ik ben hier ongeveer 6 maanden geleden komen wonen en er zaten toen al kleine motjes binnen . Ik vang er gemiddeld 20 per dag .

  • Danielle

    28 juni 2016

    Beste Paul, Sinds een paar weken vliegen er in onze slaapkamer bruine motjes. Het zijn er 1 of twee steeds die we vinden in de avond. We hebben de kledingkast schoongemaakt en alle kleding daarin op 60 graden gewassen. Verder hebben we vallen opgehangen en van die geurblokken die trouwens enorm stinken in de kast geplaatst. Helaas zonder het gewenste resultaat. Ze vliegen er nog. Nou las ik dat je eventueel sluipwespen zou kunnen inzetten tegen motten. Denk je dat dat goed werkt? Of toch maar eens een ongediertebestrijder laten komen?

  • carine van waeleghem

    17 juni 2016

    Mijn schaap tapijt zit vol met larven van motjes, kan er moeilijk aan, wie is me redende engel om mijn probleem op te lossen. Groetjes

  • Shaira

    14 juni 2016

    Hallo, Ik heb motten in mijn kleed wat moet ik doen? Er zijn veel sites maar die hebben het voornamelijk over kleding.

    • Paul

      15 juni 2016

      Beste Shaira, Als er levende / vliegende motten uit het tapijt komen, is de kans zeer aannemelijk dat het betreffende tapijt vol zit met mottenlarven en motteneitjes. Allereerst zul je het tapijt aan beide kanten heel goed moeten stofzuigen op de hoogste stand om er zo veel mogelijk eitjes en larven uit te krijgen. Als je een grote vriezer hebt kun je het tapijt oprollen of opvouwen en enkele dagen in de vriezer zetten / leggen. Een andere optie is stomen met een stoomreiniger… of naar een stomerij brengen (al zullen ze daar niet zitten te kijken op een ‘infestatietapijt’ boordevol mottenlarven). Je kunt het tapijt ook nog nabehandelen met azijn of terpentine, maar hier moet een tapijt wel tegen kunnen… dit is afhankelijk van textielsoort en gebruikte kleurpigmenten. Als je het zekere voor het onzeker wilt nemen en de mottenplaag niet verder wilt laten uitbreiden, kun je het tapijt logischerwijs ook weggooien, maar ik neem aan dat dat geen wenselijke oplossing is. :( Succes! Groeten, Paul

  • aisha

    9 juni 2016

    Hallo Paul… ik heb een groot probleem. Ik vecht al ongeveer 5 jaar tegen motten in mijn huis. Ten eerste heeft het een hele tijd geduurd voordat ik doorhad dat de motten in het huis zaten en niet van buitenaf kwamen. Toen ik tot die conclusie was gekomen ben ik begonnen met het zoeken naar en op allerlei manieren bestrijden van de motten. Tot nu toe heb ik geen nest of iets wat daarop lijkt kunnen vinden…. en ik ben al zo lang op zoek. In de kledingkasten zitten geen motten, tapijt heb ik niet en in de keuken kastjes zit ook niets. De motten zaten letterlijk verdeeld Door het hele huis. Woonkamer, slaapkamers, de keuken… echt overal. De enige mogelijkheid leek mij dat ze vanaf de zolder of uit de plafonds kwamen. Voor de zolder is er iemand van de ongedierte bestrijding gekomen, maar zonder succes want ook zij konden niets vinden. Nu is mijn vraag, heb jij enig idee wat ik nog zou kunnen doen? Wat ik wel moet zeggen… het zijn er wel minder geworden, maar ik heb natuurlijk ook al heel veel geld aan mottenvallen uitgegeven.

    • M.J.Nieboer-Tukker

      30 juni 2016

      Hallo Aisha, jouw probleem is die van ons geweest. Om wanhopig van te worden. Onze hele garderobe van kasjmier is er aan gegaan! We kwamen van een koop in een huurappartement, een monument met nota bene een bruidszaak onder ons. We hebben net als jij alles eraan gedaan, mottenvallen (succesvol want ze zaten vol), alle kasjmier spullen in plastic afsluitbare bakken met mottenballen. Echter vonden we telkens weer gaten. Bleek dat de vloerbedekking vol mottenlarven te zitten, niet in maar onder de vloerbedekking. Vloerbedekking eruit, herhaaldelijk gezogen, geschrobd, gelucht en laminaat gelegd. Wel alles in plastic bakken gehouden en doorgaan met mottenbestrijding. Best een dure grap. :(

  • Charlotte

    8 juni 2016

    Hoi Paul, Ik heb al ruim een jaar last van motten in mijn slaapkamer. In de winter zijn het er relatief weinig, maar nu met dit warme weer zijn het er soms meer dan tien per dag. Een jaar terug heb ik wel eens larven zien kruipen over het plafond, maar die weggehaald en niet nagedacht dat die van motten konden zijn. Nu zijn ze niet uit mijn kamer weg te slaan (letterlijk) Ik gebruik mottenballen, mottenvallen en spray maar het blijft maar komen. Ik kan de oorzaak van de motten niet vinden, ondanks het zorgvuldig uitruimen en schoonmaken van mijn slaapkamer. Ik ga gelukkig over 4 maanden verhuizen, maar schaam mij nu voor mijn slaapkamer. Heb je misschien nog tips om de oorzaak aan te pakken? Dus bijv een nest opsporen etc? Ik ben echt ten einde raad.

    • Paul

      8 juni 2016

      Motten zijn echte opruimers. Afhankelijk van de soort (kleermot, pelsmot, bruine huismot e.a.) eten ze allerhande organische materialen, van katoen tot cacao tot kadavers… Dat de mottenlarven over het plafond kropen, duidt op een verlaagd plafond… Misschien ligt er een muizenkadavertje te rotten op het plafond of liggen er organische isolatiematerialen bovenop het plafond te schimmelen waarin de motten hun eitjes leggen…

    • Anne van België

      8 juni 2016

      Hi, ik gebruik op mijn zolder sinds een hele tijd (naast cederhout en ‘mottebollen’) ;-) van die driehoekige plakvallen met feromonen. Geen idee of die enkel yummie voor mannetjes of vrouwtjes zijn. Plakken inderdaad redelijk vol met slanke zilverwitte motjes – en geen larvenvraat meer gehad. Een tip: de vallen zijn redelijk duur, ik zet dus af en toe een dikke stip naast de lijkjes, zo kan ik zien of er nieuwe bij komen plakken. ;-) En kan ik ze langer laten staan. En wat betreft de vaak vermelde gaatjes in kleding: kattennagels zijn bij mij hoofdoorzaak numero uno, hihi – bijvoorbeeld als ze op mijn wasrek klimmen.

    • Paul

      9 juni 2016

      Dankjewel voor de tips! Feromonenvellen zijn inderdaad erg effectief tegen motten. Ze lokken alleen mannetjesmotten, maar dit is in principe afdoende. Het zorgt er immers voor dat de mannetjes niet kunnen paren met de vrouwtjes, waardoor de vrouwtjesmotten niet worden bevrucht en geen eitjes kunnen afzetten in je kleerkast. De levenscyclus wordt dus onderbroken… En van die kattennagels… nooit bij stilgestaan! :D

  • Abyah

    7 juni 2016

    We wonen sinds een maand in ons nieuwe huisje en we zitten met ons balkon bij veel bomen. We krijgen heel veel levensmiddelen motten binnen, maar sinds gisterenavond zitten er ook 5 textielmotten op de plakval terwijl dat eerst maar 1 was en we zagen er eentje rondvliegen. Ik heb m’n hele kast volgestopt met lavendel en cederhout en toch zien we die beestjes elke keer bij het raam tegenover de kast! Ik weet echt niet wat ik moet doen. Misschien horren plaatsen? Alvast bedankt voor de reactie!

    • Paul

      7 juni 2016

      Als je zeker weet dat de motjes via het raam naar binnen komen, is horren plaatsen, inderdaad de aangewezen oplossing. Maar als ze reeds gesetteld zijn in een bankstel, kledingkast, tapijt of gordijn, los je het mottenprobleem niet op met een hor. Bovendien komen motten ook vaak vanaf zolders of spouw je leefruimtes binnen, bijvoorbeeld via kieren onder plinten of boven verlaagde plafonds… althans, in wat oudere woningen… Hoe dan ook is het installeren van horren absoluut de moeite waard, ook met het oog op vliegen en muggen.

  • Esther

    4 juni 2016

    Beste, ik heb recent een woning betrokken van de woningbouw. Deze woning staat al geruime tijd leeg. Helaas is er sprake van een heuse mottenplaag. Er is geen vloerbedekking of behang (meer) aanwezig. Toen ik het oude behang aan het verwijderen was kwamen er wel mottenlarven tevoorschijn. Wat kan ik nu het beste doen om de motten weg te krijgen, voordat ik verhuis?

    • Paul

      5 juni 2016

      Behang verwijderen en texen?

  • Sofie

    4 juni 2016

    Hallo, Wij zijn ondertussen na 2 maanden ook een beetje wanhopig aan het worden. Wat begon met heel af en toe een motje (gaat over de bruine huismot) in huis, zijn het er nu tot 4 per dag die we in onze living vangen. Men is al 3 keer van Rentokil gekomen om alles te bespuiten en vergassen maar die bruine huismot is een taai beestje. We hebben geen wollen tapijt, geen gordijnen, voorraadkast is volledig uitgezocht maar motvrij, schoorsteen werd ook al nagekeken maar ook hier is niets terug te vinden. We hebben al wel onder de kussens in onze zetel een paar dode motjes teruggevonden. Dit is echter een zetel van een synthetische stof, absoluut niets dierlijks of plantaardig, dus lijkt me sterk dat die larve daar van kan eten/groeien. Aangrenzend aan onze living hebben we wel een overdekt terras… Op het eerste gezicht zien we daar geen motjes, en dat is toch een goed verluchte plek, maar zouden ze van daar kunnen komen (maar ook daar is niets te zien)? Heb jij nog een goede tip voor waar we nog kunnen zoeken? Groetjes, Sofie

    • Paul

      5 juni 2016

      Spouw, verlaagd plafond, zolder, behang, vloerbedekking, kruipruimte, tuinplanten…

  • Dennis

    15 mei 2016

    Hoi Paul, Mijn vriendin en ik wonen sinds 8 maanden samen. Wij hebben een gezamenlijke kledingkast. Soms vind ik gaatjes in bepaalde kledingstukken voornamelijk de katoenen shirts. Soms een per shirt of een paar. Niet een heel shirt vol met gaatjes. Het gekke is dat wij nooit sporen hebben gevonden van motten of larven. Voorheen had ik hier thuis ook last van. Heb toen een mottencassette opgehangen, maar echt nooit iets tegengekomen. Denk jij dat wij te maken hebben met motten of zal dit gewoon slijtage zijn van de kledingstukken? Zo ja, wat is dan de beste aanpak om om dit te kunnen voorkomen? En hoe herken je de aanwezigheid van larven in je kast? Ik hoor graag je opinie. Bedankt!

    • Paul

      16 mei 2016

      Als je nog nooit motten hebt gezien, is de kans op de aanwezigheid van motten of mottenlarven zeer gering. Gaatjes in kledingstukken zijn maar al te vaak het gevolg van ritsen. Ga eens na of de gaatjes ter hoogte van de gulp van je spijkerbroek zitten… Of ter plaatse van de rits van een jas of andersoortig geritst kledingstuk… Een grove of ietwat beschadigde rits is maar al te vaak de boosdoener…

    • Dennis

      17 mei 2016

      Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Soms zitten de gaatjes inderdaad waar een rits zit. Sommige zitten boven vlakbij de schouder en sommige op de mouwen. Ze zitten vaak in katoenen shirts. Hoe herken ik de aanwezigheid van mottenlarven? je moet motten dus echt tegenkomen om te concluderen dat de gaatjes door motten zijn ontstaan?

    • Paul

      17 mei 2016

      Kleermotten / kledingmotten moeten normaliter weinig hebben van katoen; het zijn veeleer zilvervisjes die zich tegoed doen aan katoenen kledingstukken… Kleermotten / kledingmotten zelf eten overigens geen kleding; een volwassen kledingmot eet zelfs helemaal niets, en teert op lichaamsreserves die als mottenlarve zijn opgebouwd. Het zijn dus uitsluitend de larven van kleermotten die kledingstukken aantasten. En dus niet katoenen kleding, maar veeleer wollen kleding! Een mottenlarve betreft een wit made-achtig rupsje, dat zich hoofdzakelijk ’s nachts in het donker tegoed doet aan wol, bont, veren en/of leer, dus lederen schoenen, UGG’s, leren riemen, wollen beddengoed, veren-kussens, et cetera… De larfjes van kleermotten / kledingmotten zijn maximaal 1 centimeter lang, maar meestal slechts enkele millimeters qua lengte. Ze vallen amper op in wollen kledingstukken omdat ze zich ingraven in wol en ook nog eens een aan wol gelijkend ‘spinrag’ uitscheiden… Kleermotten zijn niet seizoengebonden, ze komen het hele jaar door in je huis voor… In afdoende verwarmde huizen leggen zulke motjes gemiddeld zo’n 150 tot 200 eitjes, die na 8 tot 12 dagen uitkomen. De mottenlarven verpoppen zich na 4 tot 12 maanden, enigszins afhankelijk van de binnentemperatuur. Na 2 tot 4 weken komen nieuwe motjes uit de poppen, en begint de levenscyclus opnieuw… Je kunt je dus wellicht voorstellen dat je na verloop van tijd levende motjes en lege popjes moet opmerken als kledingstukken daadwerkelijk worden aangevreten door motten. Negen van de tien keer is het overigens geen insect dat gaatjes in kleding veroorzaakt, maar betreft het een wijdverbreid stofprobleem… De hedendaagse kwaliteit van goedkoop textiel is namelijk ronduit bagger. Veel moderne T-shirts en hemdjes worden ‘gebreid’ met één enkele draad. Als er dan één draadje losschiet, ontstaat op die plek direct een gaatje. Als je tegen een tafel of aanrecht aan schuurt, als er een riem of rits langs schuurt, als er een jas of tas achter blijft hangen… meteen een gaatje… Duurdere kleding wordt met een dubbele draad gebreid, waardoor gaatjes worden voorkomen… In kwalitatief hoogwaardigere (en veelal duurdere) kleding gebreid uit twee draden ontstaan dus beduidend minder snel gaatjes, maar omdat deze productie beduidend arbeidsintensiever en duurder is, doen veruit de meeste kledingproducenten dat niet. Groeten, Paul

  • nathalie

    8 mei 2016

    Beste, Wij zitten sinds enkele weken met motten in huis. Altijd in de kamers en de gang nooit beneden! Zitten elke avond aan de ruit precies in een rolletje. Sommige vliegen rond. Na 2 dagen van huis hebben we er deze avond 9 op 1 kamer gevonden. We doen ze telkens allemaal dood, maar toch zijn ze er terug. Alle kasten zijn reeds gekuist en geen gaten in kledij. Hebben al valletjes gezet daar zitten er ook 2 in nu. We zijn ten einde raad wat kunnen we verder doen? Vinden niet van waar ze blijven komen. Iemand die ons tips kan geven?

    • Paul

      9 mei 2016

      Beste Nathalie, Kleine motjes hoeven niet per se uit textiel (kledij, gordijnen, tapijten e.a.) te komen of zich überhaupt binnenshuis voort te planten. Ze kunnen evengoed van buiten komen, of vanuit een spouw of vanaf een verlaagd plafond of zolder. Motten komen op licht af en ze wurmen zich gemakkelijk door kleine kiertjes. Eigenlijk zou je moeten weten met welk soort mot je te maken hebt, dan weet je waardoor ze worden aangetrokken en in welke omgeving ze van nature leven. Groeten, Paul

  • Ming

    2 mei 2016

    Beste Paul, Ik heb een mottenplaag in mijn Perzisch tapijt. De motten vliegen her en der door mijn huis maar voor zover heb ik gelukkig alleen nog maar gaten in het tapijt zelf gevonden. Nu heb ik mottenballen gekocht voor in de kledingkast en enkele mottenvallen, het tapijt zelf heb ik laten reinigen. Deze reiniging bevatte geen chemicaliën o.i.d. dus heeft wel de meeste eitjes en larven weggenomen, echter ontdek ik nog steeds larven. De eitjes zijn moeilijker te herkennen. Het is een zwaar tapijt van 3 x 2,30 m dus het is een hele klus om deze steeds aan beide kanten te stofzuigen. Heb jij tips? Zijn er bestrijdingsmiddelen geschikt voor een Perzisch tapijt? Alvast bedankt voor je antwoord.

  • Inneke Vanbrabant

    2 april 2016

    Hallo Paul, Ik heb kledij met gaatjes, maar heb nog geen eitje, larve of mot gezien. Wat doe ik best eerst? Kledij wassen of in diepvries of eerst mottenval en larvenval plaatsen en pas later de kledij of eerst kleerkast en kledij goed checken op eitjes en larven en uitkuisen? Bedankt voor je hulp want geen idee waar ik moet beginnen… Groetjes, Inneke

    • Paul

      3 april 2016

      Uit welke type textiel is de kledij met gaatjes vervaardigd? En bevinden de gaatjes zich verspreid over het volledige oppervlak van de kledingstukken?

    • inneke Vanbrabant

      3 april 2016

      De gaten bevinden zich in wollen truien, katoenen T-shirten. In de wollen truien zijn iets grotere gaten dan bij de T-shirts. Ze zijn verspreid over het hele kledingstuk. Het zijn er maximaal 10 per kledingstuk.

    • Paul

      4 april 2016

      Dit lijkt me inderdaad (deels) een mottenprobleem. Het gaat in dat geval om de maden / larven van motten… Motten zelf zijn hoofdzakelijk op zoek naar reeds gedragen wollen kleding om hun eitjes op af te zetten. De mottenlarven die uit deze eitjes komen, zijn witte made-achtige rupsjes die zich in het donker (dus voornamelijk ’s avonds en ’s nachts) tegoed doen aan wollen kledingstukken. Katoen is overigens geen favoriet van mottenlarven. Dit zou veeleer op de aanwezigheid van zilvervisjes kunnen duiden. Sowieso wel erg vreemd dat je na al die ogenschijnlijk aangevreten kledingstukken nog steeds de boosdoener niet met eigen ogen hebt aanschouwd. Persoonlijk zou ik dus inderdaad eerst de kleding grondig controleren op rupsjes / beestjes.

  • patricia

    13 maart 2016

    Twee jaar niet in mijn huis gewoond. Ben een schoon mens, dus alles schoon achtergelaten. Na 2 jaar kwam ik terug en er vloog een grote 12 centimeter lang en 6 centimeter brede zwarte mot mijn kast uit naar beneden. Ik schrok erg en de mot van mij onvoorstelbaar zo groot, nog nooit gezien. Ik had de voor deur open staan gelukkig en die kant vloog de mot op. Helaas bleef hij zitten op het hout van de deur. Ik dacht, nu of nooit, straks vliegt hij weer naar boven. Dus helaas heb ik hem met veel angst doodgeslagen. Ben geen dierendoder, maar helaas was mijn angst groter. Veel zwarte kleding met gaatjes gevonden, mot heeft zich 2 jaar vol kunnen eten. Weet iemand of een mot zo groot kan worden? Overal heel veel mottenballen neergelegd in de kasten etc. In het begin erg vele kleine motjes, bleef ze dood slaan en kom er nu (na 8 maanden) zo nu en dan nog een tegen. Nog steeds zijn ze klein. Hoe kom ik erachter of er ergens een nest zit? Alles nagekeken, maar vind niets. En met wat kan ik sprayen en heeft dat zin? Dank je jullie!

    • Paul

      13 maart 2016

      Bestse Patricia, Voor zover ik weet bestaan zulke grote motten niet in Nederland. Er komen wel relatief grote zwarte motten voor in Nederland, waaronder de zwarte peper-en-zoutvlinder (berkenspanner c.q. ‘peppered moth’), maar die worden qua spanwijdte zelden groter dan 6 centimeter. Een van de weinige extreem grote motten (ter grootte van een handpalm, spanwijdte vleugels plusminus 8 tot 10 centimeter) die nog weleens voorkomen in Nederland is een ‘havikmot’, of eigenlijk pijlstaartvlinder (Sphingidae), genaamd ‘windepijlstaart’ (Convolvulus / Agrius convolvuli). De windepijlstaart komt uitsluitend als zwerver voor in Nederland en België, maar is niet zwart van kleur. Veeleer bontbruin met roodbruine strepen. Voor zover ik weet eten deze motten en hun rupsen geen textiel. Hetzelfde geldt volgens mij voor andere grote ‘macro’s’, waaronder de 7 tot 9 centimeter grote dennenpijlstaart (Sphinx pinastri)… En voor de tot 15 centimeter groot wordende grote nachtpauwoog (Saturnia pavonia / Eudia pavonia). Maar misschien gaat het om een uit een dierentuin of vlindertuin ontsnapte exoot… Overigens klinkt een vliegend zwart beestje met een spanwijdte van 12 centimeter klinkt eerlijk gezegd veeleer als een kleine jonge vleermuis. Jonge gewone dwergvleermuizen zijn veelal donkerbruin tot grijsbruin van kleur, ze zijn ongeveer 4 centimeter lang en hebben een vleugelspanwijdte van rond de 20 centimeter. Maar ook vleermuizen eten voor zover mij bekend geen textiel… Als je last blijft houden van motten zal er toch echt ergens een broedhaard moeten zitten; in vloerbedekking, in een tapijt, in een kledingstuk, in een handdoek, in een gordijn, in een gestoffeerd meubelstuk, in papieren behang, in organische plafondplaten van systeemplafonds, et cetera… Hopelijk kom je er snel achter! Groeten, Paul

  • Michel

    12 november 2015

    Wasmot in de bijenkast, wat te ondernemen?

    • Paul

      12 november 2015

      Ik heb geen verstand van imkerij en bijenkasten. Google eens op “wasmotten bijenkast“. Sterkte!

  • Claudia

    22 oktober 2015

    Hallo Paul, begin dit jaar voor het eerst paar ik denk mot larve gevonden. In de zomer gong het goed maar nu winter er weer aankomt vind ik ze weer. Niet veel maar telkens 1 of 2 per keer. Zijn roze/rode larve met een donkere kop en 6 pootjes aan de voorkant. Kom ze vooral in de badkamer tegen en enkele keer 1 in een kamer. Wat kan dit zijn, maar vooral wat kan ik eraan doen?

    • Paul

      23 oktober 2015

      Kun je misschien een foto van de betreffende insecten maken en deze ergens uploaden?

    • Claudia

      24 oktober 2015

      Waar kan ik dat het beste uploaden?

    • Paul

      24 oktober 2015

      Wellicht Flickr, Pinterest, Instagram of Imgur? Ben er zelf niet zo heel erg in thuis. :)

  • Harrie Bours

    15 oktober 2015

    Dag Paul, Drie maanden geleden had ik enkele motten in huis en naderhand heb ik een ware mottenrupsenplaag. Uit een zachtboard plafond kruipen voortdurend mottenrupsjes en heb ondertussen wel meer dan 2000 van deze rupsjes doodgedrukt!!! In de handel is alleen een duur mottenbestrijdingsmiddel te koop op basis van permetrine wat totaal niets uitricht. Weet jij misschien een geschikt bestrijdingsmiddel? Alvast bedankt voor je reactie.

  • Janneke

    19 september 2015

    Beste Paul, Wij wonen sinds een week in een oud huis dat van binnen compleet gerenoveerd is. Het stikt hier echter van de kleine (goudkleurige) motjes. Vooral ’s avonds vangen we er wel zo’n 15 à 20. Omdat het huis tot een week geleden leeg was, lijkt het me niet heel waarschijnlijk dat we een mottenhaard ín huis over het hoofd zien. Waar zouden ze dan vandaan kunnen komen en wat kunnen we het beste doen om ze te bestrijden? M.v.g. Janneke

    • Paul

      21 september 2015

      Waar de motjes vandaan kunnen komen, is volledig afhankelijk van de soort. Ze kunnen van vochtige plekken (kruipruimte, lekkage, spouw, verlaagd plafond) afkomstig zijn, maar bijvoorbeeld ook uit voedselverpakkingen in keukenkastjes of textiel (tapijten, gordijnen, kleren) etc. Wat je tegen motten kunt ondernemen, staat in bovenstaand artikel beschreven. Succes!

  • Linda

    29 augustus 2015

    Beste Paul, Ik heb de laatste jaren elk jaar meer kleine, zwarte motjes (motmuggen?) in huis. In mijn kleren heb ik geen gaatjes, dus ik denk dat ze daar niet in zitten, maar ik vind het wel vervelend, al die beestjes in huis. Ik heb ze zelf proberen weg te krijgen d.m.v. cederhout en een mottenval, maar dat werkt niet. Zouden ze via afvoerbuizen of via het mechanische ventilatie systeem binnen kunnen komen? Zou ik daar dan één of andere spray in moeten spuiten of zo (hoewel ik het niet fijn vind om giftige stoffen in huis te gebruiken)? Kun je mij aanraden wat hiertegen te doen, met blijvend effect? Vriendelijke groeten, Linda

    • Paul

      31 augustus 2015

      Beste Linda, Motmugjes ofewel motvliegjes oftewel rioolvliegjes oftewel aalputmotjes zijn geen daadwerkelijke motten. De daadwerkelijke naam van deze motvormige insectjes is ‘motmug’ of ‘Psychodidae’ (bron met afbeelding + bron) … Motmuggen worden dan ook niet aangetrokken door mottenvallen en eten ook geen textiel. Ze komen voornamelijk af op vocht. Rioolvliegjes leven hoofdzakelijk in afvoeren en afvoerputjes. De aanwezigheid van deze kleine rioolmuggen duidt veelal op een defect binnen je riolering (hoofdafvoer of afvoeren van wastafel, douchebak, bad e.a.). Meestal bevindt het probleem zich in de kruipruimte; een breuk in je riolering en/of afvoerleiding zorgt er dan voor dat vuil water in de kruipruimte lekt. Samen met het aanwezige zand vormt dit vocht een ideale sliblaag waarin rioolvliegen zich kunnen voeden en voortplanten. De nakomelingen van de oorspronkelijke motmugjes/rioolvliegjes kunnen zich door je hele woning verspreiden. Je afvoeren reinigen met soda en fijnmazige roostertjes aanbrengen op je wastafels en dergelijke is een goede optie. Het opsporen van lekkages in je kruipruimte (of een lekkende waterleiding in een muur of kelder) en deze verhelpen is echter de enige permanente oplossing bij overlast van motvliegjes. In mijn antwoord aan Riekus van 26 december 2013 onder dit artikel over vliegenbestrijding kun je alles lezen over de bestrijding van motmugjes/motvliegjes. Sterkte ermee! Groeten, Paul

    • Linda

      2 september 2015

      Hoi Paul, Dank voor je antwoord, dat geeft een stuk meer duidelijkheid. Ik heb het nagevraagd bij mijn buren en zij hebben geen last van motmuggen, dus een defect in de riolering zal bij mij plaatselijk zijn. Ik heb geen kelder, en volgens mij komen ze uit de afvoerputje van de douche in de badkamer op de 1e verdieping. Dan is er geen sprake van een kruipruimte toch? Ik houd al mijn afvoeren goed schoon, spoel er regelmatig met heet water soda doorheen. Is het nu raadzaam om de vloer/muur van de badkamer helemaal open te laten breken (kan zo’n eventueel lek ook andere problemen veroorzaken)? Ik merk tot zover geen problemen door lekkages, vocht in de muur o.i.d. Of inderdaad maar gewoon een fijnmazig gootsteenzeefje neerleggen? Dan worden de motmuggen dus gedwongen in de buis te blijven, wat misschien wel extra slib geeft door dode mugjes (dan maar extra met soda spoelen) maar mijn probleem op zich oplost? Groeten, Linda

  • mottenplaag

    22 juli 2015

    Ik ben 12 jaar en heb een mottenplaag in mijn kamer. Ik ben heel erg schoon op mijn kamer, maar toch zie ik mottenlarven op mijn plafond lopen. Ik stofzuig ze elke keer op, maar er komen er steeds meer bij??? Ik zoek het mottennest, maar ik kan hem niet vinden. Ik heb ook een konijn in mijn kamer, zijn ze schadelijk voor hem??? Plz antwoord snel!

    • Paul

      23 juli 2015

      Weet je zeker dat het echt motten en mottenlarven zijn, en zo ja, hoe zien ze er precies uit qua kleur, vorm en omvang? Weet je zeker dat de broedhaard niet IN het konijnenhok te vinden is? Er zijn namelijk motten die worden aangetrokken door stro en bepaalde andere organische materialen, maar vooral ook bestanddelen van konijnenvoer. Persoonlijk zou ik dan ook eerst heel goed het konijnenhok inspecteren, inclusief stro, strooisels, voerbak en de onderkant van de vloer van het hok en de onderkant van het dak van het hok. Mochten de motten niet hier vandaan komen, controleer dan je kledingkast, je beddengoed (inclusief onderkant matras), gordijnen, vloerbedekking, vloerkleden en alle andere organische voorwerpen op je kamer.

  • Danielle

    15 juli 2015

    Wij hebben motten, maar ook een hoop mooie oude wollen kleden EN (heel belangrijk) 5 poezen. Ik ben bang om de kleden te behandelen met iets waar de poezen ook ziek van worden. Heb al diverse bronnen weggewerkt, maar af en toe vind ik er weer een paar. De kleden op de vloer zijn niet aangetast, maar wandkleden wel. Ik heb in een spuitflacon water vermengd met cederolie, lavendel en een druppeltje pepermuntolie, maar het zorgt niet voor een duurzame oplossing. Heeft iemand nog diervriendelijke/poesvriendelijke tips tegen motten?

  • Lia

    12 juli 2015

    Ik heb motjes in de bijkeuken hier. Staat geen eten en al het textiel wat handdoeken en theedoeken. Ik heb de ruimte en kasten volledig schoongemaakt, echt alles afgesopt. Gespoten met insectenmiddel waar op staat dat het ook tegen motjes helpt. Ik blijf motjes houden, wel niet in zo,n grote mate als een paar weken geleden, maar weet dus echt niet waar ze vandaan komen. Wat nu te doen?

  • Doortje

    23 juni 2015

    Ha Paul, Ik heb regelmatig al een paar jaar lang motten zien vliegen maar nog steeds de haard niet gevonden. Alles in wekflessen met rubberen ringen, kasten grondig geschoond etc. Woon wel in een heel oude boerderij, dus kieren zat. Nu heb ik net een fraai dik Marokkaans wollen(!) tapijt gekregen en vraag me af hoe ik deze kan beschermen tegen motten. Ik hoorde dat de meeste nieuwe wollen tapijten met iets behandeld worden. Is dat zo en zou ik de mijne ook kunnen behandelen of inspuiten met anti- vliegende- insecten o.i.d.? En helpt lavendel echt of is dat meer zoals met cederhout? Ik kan er makkelijk aan komen, essence, bloemen en gedroogd als poeder… Ruikt heerlijk, maar of het afdoende zou zijn om motten uit de buurt te houden…

    • Paul

      25 juni 2015

      Voor zover ik weet zijn er wel tapijtsprays op de markt tegen motten, maar zijn ze vooral bedoeld voor tapijten die besmet zijn door motten en mottenlarven. En dus niet om een tapijt preventief te behandelen en beschermen tegen mottenvraat. De werkzame stoffen in tapijtsprays zullen namelijk vervliegen, waardoor je tapijt slechts kortstondig wordt beschermd… Misschien dat je motten er voor enkele weken tot maanden mee uit je wollen tapijt houdt, maar daarna zul je je tapijt waarschijnlijk opnieuw moeten impregneren. Motten zullen een kwalitatief hoogstaand tapijt dat in gebruik is in een bewoonde ruimte overigens niet snel aantasten. Zeker niet als je het tapijt regelmatig stofzuigt of stoomreinigt… Een mot zal zich vooral tegoed doen aan rotte of natte plekken in oude tapijten… des te meer als ze in een koele, donkere, onverstoorde opslag staan. Hoe groter en zwaarder een tapijt, des te interessanter voor motten. Hetzelfde geldt voor tapijten waar meubels op staan, waardoor er nauwelijks licht op valt… Lavendel biedt in ieder geval 0,0 zekerheid; het zal vrouwtjesmotten er echt niet van weerhouden om eitjes te leggen op beschadigde of vochtige plekken in wollen tapijten.

    • Angela

      28 juli 2017

      Ik ben op vakantie en gisteren zaten er opeens 3 gaatjes in vrijwel nieuw shirt van mijn zoontje. Vanavond trek ik mijn nachthemd aan. Gekocht voor de vakantie. Bovenin. Zitten er paar gaatjes. Is dit toeval of zitten hier motten in kast van hotel. Hoe kan ik hier beste mee om schieten? M.v.g. Angela

    • Paul

      1 augustus 2017

      Het zijn de rupsen / larven van motten die organische kledingstukken aanvreten (katoen, linnen, wol e.a.). En indien deze beestjes er zitten, zou je ze terug moeten kunnen vinden. Hoelang ben je al op vakantie? Want mottenlarven / mottenrupsen komen uit motteneitjes… En voor motteneitjes zijn volwassen motten nodig… Deze cyclus (mot -> eitje -> rups -> cocon -> mot) moet je kunnen waarnemen en voltrekt zich niet binnen enkele dagen. Misschien dat enkele kledingstukken in een koffer met rits hebben gezeten en bij het dichtdoen van de ritssluiting / treksluiting zijn beschadigd door enkele ritstanden?

  • petra

    12 juni 2015

    Hoi Paul, De aanhouder overwint! Ik heb de beestjes laten onderzoeken door de gemeente en het waren kleermotten ik ben nu 3 sprays en 3 lokdoosjes en 1 pak mottenballen verder nadat ik de zolder helemaal had gesopt wat niet mocht heb ik daarna weer herhaald met sprayen en alleen stofzuigen mag! Maar eergisteren nog 2 dode nu is alles weg ik ben weer insecten vrij gelukkig. Maar wel wat geld kwijt aan nieuwe rolgordijnen en strijkplank hoes. EINDELIJK!!!

  • Joske

    10 juni 2015

    Beste, Sinds enkele dagen zie ik heel wat motten zitten op het plafond in mijn kamer. Ik heb geen gaatjes in mijn kledij. Mijn kledingkast heb ik net helemaal leeggemaakt en terug ingeladen. In mijn kast zag ik geen enkele mot zitten. Ik heb geen tapijt of zo in mijn kamer. Waar zou de broedhaard van de motten zich kunnen bevinden? En wat moet ik nu doen?

  • S. Op de Kamp

    2 juni 2015

    Geachte, Ik woon in Dilbeek in België en heb een tuin. Ik heb een groot probleem met kleermotten. Ik heb horren om in de vensterramen te steken, maar ondanks dat komen de kleine motten toch binnen via opengaande deuren. Wanneer ik ’s avonds in de tuin op het gras loop zie ik ze overal opvliegen. Het is precies alsof ze op de loer zitten om naar binnen te geraken. Kunt u me laten weten of er eventueel factoren kunnen zijn in de omgeving die kleermotten aantrekken of zijn er struiken of heesters die extra motten lokken? Kunt u me eventueel zeggen welke planten/heesters in de tuin kleermotten aanbrengen? Kan er iets in de anders in de natuur zijn dat ervoor zorgt dat ik veel last van motten heb? Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten, Suzy Op de Kamp

    • Paul

      3 juni 2015

      Beste Suzy, Ik ben geen mottenexpert, maar voor zover ik weet komt de kleermot oftewel klerenmot in Nederland en België uitsluitend binnenshuis voor en je vindt ze dus niet of nauwelijks in de vrije natuur. Van nature leeft de rups van de kleermot in oude wespennesten, vogelnesten en muizenholen, maar ze prefereren een binnenklimaat. Ik verwacht dan ook dat je met een andere mottensoort te kampen hebt dan de veronderstelde kleermot. Waardoor motten precies worden aangetrokken is heel moeilijk te zeggen. Alleen al de kleermot eet zo’n beetje alles. Ze verteren het taaie, onoplosbare vezeleiwit keratine, wat voorkomt in veren, haren, nagels en dierenvachten. Ook proteïnen in wol, zijde, bont, linnen, leer en katoen blijven niet gespaard. Al met al leven (de rupsen van) kleermotten binnenshuis van veel verschillende organische materialen. Over het algemeen worden de vieze delen van kleding als eerste aangevreten, waarna er eitjes in worden gelegd. Zweetplekken zijn extra aantrekkelijk omdat motten en mottenlarven niet drinken, maar vocht uit vast voedsel halen. Kleermotten worden ook regelmatig aangetroffen in graanproducten zoals crackers, griesmeel en bloem, maar ook in droog melkeiwit (caseïnepoeder). Motten zijn inderdaad ook bestuivers van bloemen, dus afhankelijk van de mottensoort kunnen motten worden aangetrokken door bepaalde planten. Motten zijn nachtdieren, dus het gaat dan hoofdzakelijk om planten waarvan de bloemen ’s nachts open gaan of open blijven… Of tijdens de schemering of dageraad… Vaak gaat het ook nog om buisvormige bloemen waar vooral (nacht)vlinders met hun gespecialiseerde monddelen nectar uit kunnen zuigen. Nederlandse en Belgische mottenfamilies die veel bestuivers bevatten zijn hoofdzakelijk de uilen (Noctuidae), spanners (Geometridae), pijlstaarten (Sphingidae), bloeddrupjes (Zygaenidae), visstaartjes (Nolidae), spinneruilen (Erebidae) en lichtmotten (Pyralidae). (bron) Ook de yucca staat erom bekend dat ie wordt bestoven door motten, evenals de Petunia axillaris. Deze petunia heeft witte bloemen die eveneens door motten worden bestoven. Dat motten op licht af komen klopt overigens als een bus. Als je binnenshuis licht aan hebt en je doet vervolgens een deur of raam open, dan trekken de lichtstralen (als een kaarsvlam) motten aan. Hopelijk kun je hier iets mee… Groeten, Paul

    • S. Op de Kamp

      17 juni 2015

      Mijnheer, U zegt dat de motten niet van buiten komen. Van waar komen deze dan wel? Ik heb al mijn tapijten in mijn woonplaats nagekeken om mottengaten te vinden maar tevergeefs en toch vliegen deze beestjes regelmatig rond ’s avonds. Ik heb de tapijten ingespoten met kapo tegen motten en hun larven. Kunnen kleermotten zich ook nog op andere plaatsen schuilhouden dan in wol? En zo ja waar? Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten, S. Op de Kamp

  • Maud

    16 mei 2015

    Beste Paul, Wij wonen in een appartement en heb de afgelopen 2 weken ongeveer 4 goudkleurige, kleine, motjes gedood. Ik heb al 2 jaar last van gaatjes in, voornamelijk, katoenen kleding (T-shirts). De motjes die ik heb gedood, vlogen in de slaapkamer waarheen kledingkast staat. In de kamer bij de kledingkast heb ik niks zien vliegen. Ook kan ik nergens sporen van larven vinden… Wat moet ik doen? Groeten, Maud

    • Paul

      16 mei 2015

      Katoen wordt vooral aangevreten door zilvervisjes (google maar eens op foto’s van zilvervisjes). Kleermotten moeten niets van katoen hebben, maar er zijn wel mottensoorten die aan 100% katoenen textiel aantasten. Meestal is katoen echter vermengd met synthetische textielvezels; daar moeten motten niets van hebben. Zolang je niet precies weet met wat voor motten je te maken hebt, is het lastig om te bepalen waardoor de betreffende motten worden aangetrokken, wat het weer lastig maakt om ze effectief te weren. Wellicht kun je via Soortenbank.nl vaststellen met welke mottensoort je te kampen hebt… Hoe dan ook worden gaatjes in (vooral nieuwe/verse) katoenen kledingstukken hoofdzakelijk veroorzaakt door zilvervisjes en slechts in zeldzame gevallen door motten. Succes!

  • B. Korswagen

    11 mei 2015

    Beste Redactie. In kleding heb ik enkele mottengaatjes. Motten heb ik zelf nog nooit gezien. Nu ben ik gestart met een grote partij mottenballen in mijn kledingkast. Nu is mijn vraag hoelang moet ik dit doen om 100% zeker alles gedood te hebben? Deze informatie kan ik helaas nergens vinden, dus alvast dank voor uw reactie!

    • Paul

      13 mei 2015

      Mottenballen doden motten niet. Een mottenbal is slechts een middeltje om (kleer)motten af te stoten, dus uit je kledingkast te verjagen. Vroeger bestonden mottenballen uit kamfer en/of naftaleen, maar tegenwoordig bestaan ze uit paradichloorbenzeen, een vluchtige verbinding die snel verdampt en zodoende motten afstoot en verjaagt. Om motten te bestrijden dien je een pesticide te gebruiken. Succes!

  • Daniel

    8 mei 2015

    Ook ik heb een beginnende mottenplaag. Mijn kleding kamer / kast lag naast kleding ook vol met spullen. Ik begon steeds meer kledingmotjes te zien in de woonkamer, de goudkleurige. Niet wetende van al het slechte dat ze aanrichten. In het begin dacht ik nog van ah wat onschuldig maar het viel me ineens op dat het er teveel waren toen ik mijn dekbed optrok en er gewoon 6 onder zaten. Toen ging ik op zoek, (na het verschonen) ik las op internet over de eitjes en ik heb de kledingkast helemaal uitgepluist. Wat gebeurde er, ik keerde het tapijt om wat er lag en dat was vol gelegd met eitjes. Wel honderden. En dat nog terwijl ik zo schoon ben in mijn huis. Ik schrok zo erg dat dit zo snel was gegroeid dat ik heel het tapijt wilde weggooien (helaas te mooi en te duur). Gelijk het tapijt, vermoedelijk de haard, gereinigd. Gelijk daarna door heel de kast mottenballen neergelegd en ook al in een bergingskast ballen neergelegd als preventie dat daar een 2e haard ontstaat. Er komen ook nog vallen aan, een spuitbus en meer mottenballen. Je moet dit gewoon gelijk keihard aanpakken volgens mij. Succes mensen!!!

  • petra

    4 mei 2015

    Hoi, Ik heb sinds vorige week een mottenplaag op zolder, mijn spuitbus is bijna leeg. Ik heb oude kleren meteen weggegooid die in open tassen zaten. Heb nu ook kartonnen dozen staan. Ik heb nog nooit ongedierte gehad, alleen weleens een lekbak van wasmachine daar loopt t water niet van weg en is nu troebel. Ik heb al een stuk of 20 motten gevangen en vandaag al een paar dood. Wat kan ik nog meer doen? Vind ’t zo’n vieze beesten! M.v.g. Petra

    • Paul

      5 mei 2015

      Motten zijn nachtvlinders, misschien moet je ze als vlinders proberen te zien. :) Het belangrijkste is om te achterhalen waar de motten precies vandaan komen. Heb je jonge motten in bepaalde kledingstukken of dozen aangetroffen? Veruit de meeste motten worden niet aangetrokken door water, dus met de lekbak zal het waarschijnlijk niets te maken hebben. Er zijn echter uitzonderingen… sommige mottensoorten, waaronder schietmotten leven IN water.

    • petra

      17 mei 2015

      Hoi Paul, Inmiddels een stuk verder. De motten liggen vaak dood op de grond. Gisteren trof ik er een levend aan in onze slaapkamer in de open inloopkast. Meteen kapotgemaakt. Mijn buurman is erg vies. Ga melding doen bij de gemeente en ongediertebestrijding vragen.

  • Mommers

    20 april 2015

    Wij hebben sinds een paar weken motten in de badkamer. En ze zijn steeds als ik ze zie al groot. We hebben de hele badkamer onderzocht en kiertjes opnieuw afgekit. De wasmanden gereinigd en ook de handdoeken gewassen etc. Toch zijn er als ik ze ’s avonds doodgemaakt heb ’s morgens weer nieuwe motten. Alleen in de badkamer en meestal op de luxaflex voor het raam. Hoe kan ik van ze af komen?

    • Paul

      21 april 2015

      Komen de motten misschien uit het ventilatiekanaal voor mechanische afzuiging van je badkamer? Waarschijnlijk komen ze via die weg binnen en worden ze daarna aangetrokken door het licht wat door het raam schijnt.

  • Gerda

    18 januari 2015

    Wat ik nu nog een beetje zoek is de oplossing tegen de eitjes of rupsen van motten die kleding aantasten. Wat is de manier om de eitjes en larven van motten te verdelgen die mijn kleding beschadigen?

    • Paul

      18 januari 2015

      Roxasect heeft o.a. mottenballen, mottencassettes, mottenpapier, mottenvallen en mottenspray op basis van pyrethrine, dichloorbenzeen en/of dichloorvos (DDVP). Het zijn alle drue chemisch-synthetisch anti-mottengiffen; ze doden zowel volwassen motten als mottenlarven c.q. mottenrupsen. Het gaat om extreem giftige stoffen die je eigenlijk niet in huis moet willen halen, maar andere actieve middelen tegen textielminnende mottenlarven/mottenrupsen zijn er voor zover ik weet niet. Dit soort giftige, chemische anti-mottenmiddelen kun je het beste kortstondig toepassen om kleding motvrij te maken, want ook voor mensen zijn ze zeer toxisch. Groeten & succes, Paul

  • Martha

    31 juli 2014

    Voor mensen bij wie de mottenplaag herhaaldelijk terug komt: de mottenhaard kan ook bij de buren vandaan komen. Als dat niet verholpen wordt, blijf je met de plaag zitten. Ik heb zelf ook voorraadpotten weggegooid omdat eitjes onder randen kunnen gaan zitten waar je niet bij kan.

    • SOFIE

      7 maart 2015

      Beste, Wij hadden plots kleine larven achter de zetel (lederen zwarte loungezetel), ik kuis wekelijks, stofzuig tweewekelijks. En om de drie dagen zag ik er zon drie tal opduiken. Ik heb nu BioKill gehaald en de zetel mee ingespoten nadat ik een strip in de zetel had gestoken maar ze bleven komen na een week. Nu komen er kleine motjes aan het plafond, heb er al drie gehad. Natuurlijk het is nog maar net gespoten, hele babymotjes vind ik soms dood op de grond achter de zetel of nog half spartelend. Wat moet ik hiervan denken? Kan dit uit de zetel komen? Ik zie niks aan de zetel zelf eigenlijk, hoe kan ik dit zien? Wat kan ik nog doen om dit verder te analyseren? Hebben weleens een jas mee gehad van de kringloopwinkel en daar zaten enkele gaten in denk ik van een kleermot. Ik vrees dat dit de beginnende oorzaak is geweest. Wat kan ik nog doen?

  • Martje

    14 juli 2014

    Dag Paul, Het is jammer dat er niet een discussie / reactiemogelijkheid is per mottensoort. Bestrijding van motten in droge etenswaren moet heel anders aangepakt worden dan kleermotten/wolmotten. Ook in de reacties wordt het vaak niet duidelijk over welke mottensoort men het heeft. Wij hebben last van kleermotten, goudstoffige adulte vlindertjes van 4 tot 9 mm lang, waarvan de larve de schade veroorzaakt. Eerst zijn die klein, dun en wittig, maar naarmate ze ouder worden worden ze donkerder en ronder/breder. En al die tijd eten ze onze geitenwollen Tredford vloerbedekking op! Ze hebben in een tijd van enkele jaren de hele bovenverdieping veroverd. Er ligt ongeveer 80m2 Tredford die dus niet motecht blijkt te zijn! Vele duizenden euro’s naar de knoppen. De schade treedt vooral op op plekken waar niet gelopen wordt en waar het lastig stofzuigen is (onder zware kasten en bedden). Als de motjes opgesloten raken in een kast eten de larfjes desnoods ook schapenwol en zijde. Wat we hebben gedaan tot nu toe helpt uiteraard wel, maar weg krijg je ze er niet mee. We sluiten alle kasten goed. Hebben die gecontroleerd op spleten en gaatjes en die dichtgeplakt. In de kast leggen we blokken zeep. We stofzuigen minimaal twee keer per week zeer grondig. Enkele keren per dag worden alle kamers gecontroleerd: door met een lat over de vloer te vegen schrikken we de motten op, alle muren zoeken we systematisch af, gordijnen schudden we uit, enkele oude wollen loktruien schudden we uit en vervolgens drukken we de vlindertjes dood. Dat gaat gemakkelijk want ze fladderen niet weg als je ze benadert en doordrukt. Zachtjes, want anders zitten de muren al gauw vol vlekken. Zo vangen we dagelijks enkele tot soms tientallen motjes. Dat deze kleermotten op licht afkomen is niet onze ervaring, ze vliegen juist naar donkere hoekjes. We hebben het door Tredford geadviseerde natuurlijke middel (een extract uit een of andere Afrikaanse goudsbloem) meerdere malen toegepast, laatst zelfs gedurende drie achtereenvolgende weken de vloerbedekking helemaal besprenkeld / bespoten, ook onder bedden, kasten verschoven, enz. En natuurlijk helpt dit allemaal wel, maar echt weg krijg je ze er niet mee. Tredford behandelt pas sinds ongeveer 2006 sommige van haar vloerbedekking wel (enigszins) tegen motten en heeft pas sindsdien een waarschuwing over motten in de info over haar vloerbedekking staan. Voor die tijd werd geen enkele vloerbedekking van hen behandeld / motecht gemaakt. Wij hebben net daarvoor gekocht, het kan wel 40 jaar mee, is prachtig, maar vanwege de mot-gevoeligheid kopen we het nooit weer. Ondanks dat ik voor bio / duurzaam / milieuvriendelijk / enz. ben, ben ik nu toe aan drastische maatregelen. Wat is een goed werkend middel dat langere tijd bescherming biedt en waarmee we de vloerbedekking motecht maken? Als je dit weet, reageer dan alsjeblieft.

  • Richard

    30 juni 2014

    Sinds kort is het zo dat als wij de schone was van buiten naar binnen halen dat er soms aan de binnenkant een mot zit. Wat te doen?

    • Paul

      30 juni 2014

      De was goed uitkloppen voordat je hem naar binnen haalt.

  • aisha

    17 mei 2014

    Hallo… Ik vecht al sinds ongeveer 4 jaar tegen een mottenplaag in mijn huis. In al die jaren heb ik de bron niet kunnen vinden. In de kleding heb ik ze niet kunnen vinden en ook niet op een andere plek. Zelf had ik het vermoeden dat ze op mijn vliering zouden kunnen zitten; heb iemand van de ongediertebestrijding laten komen, die een gif heeft gespoten. Maar tevergeefs… Ze komen nu weer. Ze zitten overal; in de hal, slaapkamer van mijn zoontje, woonkamer en keuken. Mijn vraag is: kan iemand mij helpen? Ik heb al zo veel geprobeerd de afgelopen jaren. Mottenvallen, mottenballen… eigenlijk alles. Mijn vraag is, is het mogelijk dat de motten zich zodanig in mijn huis genesteld hebben dat ik er niet meer vanaf kom? Ik begin langzaam door te draaien,heb er vaak aan gedacht te verhuizen, maar van de andere kant wil ik me ook niet laten verdrijven uit mijn eigen huis.

  • Sofie

    14 mei 2014

    Vorig jaar een mottenplaag gehad in de slaapkamer, toen zo een spuitbus zelf leeggespoten. Nadeel: je moet 5 uur weggaan thuis en de kat ergens opsluiten. Maar nu zijn ze dus terug, verdorie… Ik ga nogmaals hetzelfde moeten doen dus… Mijn kat zal niet blij zijn… Ik zie er gewoon 5 zitten elke keer… Niet fijn… Weet niet goed hoe het komt, is het de periode?

    • elsa

      7 december 2014

      Ik heb ook al jaren last van motjes. Ze komen uit mijn kledingkast in mijn slaapkamer. Ik heb ook gespoten met een spuitbus en kamer gesloten voor 2 uur en daarna gelucht 2 uur etc. Maar ze komen inderdaad terug of zijn niet weggeweest. Ik heb op internet gelezen (kan het nu niet terugvinden) dat de periode waarin je bestrijden gaat van belang is. Volgens mij was dat najaar… Weet iemand dat?

    • Paul

      7 december 2014

      Beste Elsa, Kleermotten (lengte: 7 tot 8 mm / spanwijdte 11 tot 17 mm) zijn niet seizoensafhankelijk. In verwarmde huizen kan een kleermotwijfje circa 50 tot wel 200 eitjes leggen, ongeacht de buitentemperatuur. De motteneitjes komen na 8 tot 12 dagen uit; de mottenlarven verpoppen zich na 4 tot 12 maanden, afhankelijk van de binnentemperatuur. Na 2 tot 4 weken komen de nieuwe motjes uit deze poppen en begint de levenscyclus opnieuw. De motten die je steeds opnieuw binnenshuis tegenkomt zijn dus afkomstig van eitjes en popjes die in je kleerkast aanwezig zijn. Kleermotjes leggen hun eitjes op stoffen van dierlijk materiaal, die als voedsel kunnen dienen voor de mottenlarven (met name wol, bont en veren). Textiel van plantaardige cellulosevezels (katoen, linnen e.a.) en/of synthetische vezels (polyester, viscose e.a.) worden niet aangevreten door de kleermot, maar soms wel door zilvervisjes. Hoe dan ook is vooral de bestrijding van motteneitjes onwijs belangrijk; het is echter ook de moeilijkste opgave. Groeten & succes, Paul

  • Miriam Prinsen

    12 mei 2014

    Hallo Paul, Ik heb motten in een stoel, die een aantal jaar geleden opnieuw gestoffeerd is met paardenhaar. Verder in huis nergens, alleen de motjes die uitvliegen. Stoel heeft in een vriescel gestaan, maar dat heeft niets opgeleverd. Weet jij of ze uit de stoel kunnen komen of dat het toch ergens anders vandaan komt? In de bekleding zijn geen gaatjes gevreten.

  • woude

    22 maart 2014

    Wij hebben ook last van motten en gisteren heb ik het nest ontdekt! Alles opgezogen (incl. een baan uit het tapijt) en weggegooid. De bank omgekeerd, hieronder zaten allemaal witte coconnetjes… Dus ook opgezogen. Nu, vandaag, zie ik toch weer wat motjes. Is dit een nasleep? Of zitten ze meteen elders?

  • Pieter

    28 februari 2014

    Wij hebben motjes in ons appartement, alleen kunnen we de oorsprong niet vinden. Ze zijn vooral ’s avonds actief, maar we hebben geen idee waar ze vandaan komen. Het zijn er ook niet heel veel, maar we vangen er toch minstens gemiddeld 5 per dag. Daarnaast zijn ze erg verschillend in grote, sommig zijn heel klein 4 mm en anderen bijna 10 mm. We hebben de voorraadkast al gecontroleerd en alles luchtdicht verpakt. Is er een slimme manier om erachter te komen waar ze vandaan komen?

  • Anjo Gorissen

    29 december 2013

    Hallo, Ik kan geen mot gevonden krijgen en toch last van die beestjes. Katoen wordt ook aangevreten. Ik heb inmiddels van alles geprobeerd en toch blijft het. Katoen dat aangevreten wordt duidt toch op hongerige motten? In onze kast (waar ook de schoorsteen doorheen gaat) is het lekker warm. Ik heb spray, mottenballen, strips anti mot, laurierblad en cederhoutenblokjes geprobeerd. En alles uitgeklopt. Help, wat is er nog!?

    • Paul

      30 december 2013

      Hallo Anjo, Het zijn veelal de larven en nimfen van motvlinders en/of zilvervisjes die katoen aanvreten. Andere potentiële boosdoeners zijn mij niet bekend. Wel vreemd dat je helemaal niets bent tegengekomen, zelfs geen volwassen c.q. volgroeide exemplaren. Overigens willen muizen ook nog weleens stukjes katoen uit kleding knagen voor hun nesten, maar dan zou je doorgaans keutels moeten tegenkomen. Hopelijk heeft iemand die dit leest aanvullende tips of adviezen. Sterkte & groeten, Paul

  • Kim

    2 oktober 2013

    Hi Paul, Zelfde verhaal als veel mensen hier, behalve dat ik eigenlijk nooit (bewust) een motje heb gezien, heb ik last van meelmotlarfjes in mijn keukenkastjes. Mijn pure chocolade zijn ze nog niet aan begonnen, maar pasta, thee, glazen potjes, noten, meel en tarweproducten wel; niks is veilig gebleken. Nu maak ik vanavond alles nog een keer schoon met azijn, dit schijnt te helpen? Daarnaast ben ik benieuwd, in plastic luchtdicht afgesloten zakken (naadjes gecheckt) is het zeer onwaarschijnlijk dat ze eitjes gelegd hebben, toch? Een tweede vraag: wanneer ik eten in glazen wekpotten bewaar, zal dit mijn vezelrijke producten bescherming bieden tegen deze viezeriken?

    • Paul

      2 oktober 2013

      Hoi Kim, Het is onmogelijk dat motten in luchtdicht afgesloten (vacuüm) verpakkingen eitjes hebben gelegd. Er moet immers sprake zijn van een opening waardoor ze naar binnen kunnen, en luchtdicht betekent per definitie dat er geen opening aanwezig is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor wekpotten. Deze zijn specifiek bedoeld om producten vacuüm op te sluiten, dus een goed functionerende wekpot (met zo’n flexibele rubberen ring) zou moeten volstaan. Ik kan me voorstellen dat een heel oud exemplaar waarvan de ring is uitgedroogd en/of ingekrompen niet langer volstaat. Al met al lijkt het me dat je goede maatregelen treft. Succes in ieder geval met de mottenbestrijding! Groeten, Paul

  • Cathy

    1 oktober 2013

    Ik ben ook al zeker 6 weken motten aan het bestrijden. Bij mij zaten ze ook in mijn voorraadkast. Ik heb alles van bloem/macaroni/rijst etc. weggegooid. Ze zaten zelfs op theezakjes. Nu maakte ik deze week een pot jam open die nog dicht in de kast stond en zag ik dat zelfs daar nog een larf in zat aan de zijkant van de pot. Dat zie je pas als je de deksel opent. Nu heb ik de dichte jampotjes die ik nog op voorraad heb in de koelkast gezet. helpt dat? Of krijg ik ze dan ook in mijn koelkast? vind het zonde om ze allemaal te openen, misschien zit er niets in. B.v.d. als iemand het antwoord weet. Cathy

    • Paul

      1 oktober 2013

      Beste Cathy, Als de larven in je koelkast aan eten kunnen komen, zullen ze het waarschijnlijk overleven. Een koelkast is doorgaans namelijk niet koud genoeg om beestjes met zekerheid te doden. Misschien een idee om de potten op z’n kop te zetten en een scheut kokendheet water in de dekselrand te gieten?

  • Hilde

    30 september 2013

    Motjes in de keukenkast… Drie dagen geleden heel de boel schoongemaakt, ook larven gevonden, ze leken op maden. Vies! Blij en gelukkig met de schone kast. Helaas… wat bleek vandaag? Dat de larven ook tussen de gesloten verpakkingen verborgen waren. Opnieuw de kast geleegd, uitgewassen en opgeruimd. Alles dubbel gecontroleerd en heel veel droge voedingswaren in de vuilnisbak gegooid. Ze kruipen tussen de naden van de verpakkingen… Het lijkt wel een epidemie en dat terwijl ik zo clean en goed georganiseerd mijn keuken onderhoud. S.O.S.! Ik word gek van die beestjes! Komt dit door de extreme warmte van de voorbije zomer? Vanaf nu elke dag voorraadkast nakijken… Ze moeten eruit, ik dood ze allemaal!

  • greta

    24 augustus 2013

    IK heb ook last van motten. Ben erg schoon maar dat maakt niks uit zeker? Heb kleding in de vriezer gedaan voor een paar dagen. Helpt dat? Gr. Greta

  • Whitley

    20 augustus 2013

    Waar komen motten precies op af? Wij hebben de afgelopen weken steeds motten in huis… Ze komen steeds van buiten naar binnen gevlogen. Per dag hebben we er wel een stuk of 10 in huis… Ik wil deze motten liever niet in huis, maar hoe kan ik voorkomen dat ze steeds naar binnen komen? En is er een verklaring waarom ze steeds naar binnen blijven vliegen? Vermoedelijk is het een Dennespanner of Heidespanner.

    • Paul

      20 augustus 2013

      Beste Whitley, Motten zijn geduchte verspreiders van feromonen. Dit zijn hormoon-achtige geurstoffen c.q. lokstoffen die motten van het andere geslacht aanlokken. Waarschijnlijk blijven ze daarom maar komen. Toch moeten ook de eerste motten ergens door zijn aangetrokken. Dit kan simpelweg licht zijn, maar waarschijnlijk iets dat ze kunnen eten. Zitten ze misschien in de gordijnen, textiel aan de kapstok, een oude kleerkast, de onderkant van een gestoffeerde fauteuil etc.? Je zou er een moeten volgen en kijken waar ie uiteindelijk op afkomt.

  • Yst

    16 augustus 2013

    Even een vraag: een kennis van mij heeft een mottenplaag in de werkkast. We hebben al azijn en nu mottenballen er liggen. Gisteren een hoop op gezogen en de stofzuigerzak meteen weggegooid, maar ze zei vandaag dat de kast alweer helemaal onder zit. Wat daar aan doen? Zou het helpen om de kast helemaal leeg te halen en op zoek te gaan naar de eitjes? Help!

    • Paul

      16 augustus 2013

      Yup, dat is de oplossing. Kast leegruimen en goed inspecteren op eitjes, rupsen en poppen. Nieuwe motten kunnen misschien worden weggehouden m.b.v. mottenballen, maar reeds aanwezige poppen en larven trekken zich daar waarschijnlijk niks van aan.

  • valerie

    12 augustus 2013

    Begin zomer vond ik voor het eerst gaatjes in mijn kleding. Al snel heb ik allerlei artikelen gekocht tegen motten: mottenval met plaklint, cederhout en heel veel mottenballen neergelegd. Ook heb ik alle kleding uit de kast gehaald, alles gewassen en de kast schoongemaakt. Nu is het twee maanden later en ik blijf nieuwe motten in de val vinden. In totaal zijn het er nu 12. Is er sprake van een plaag in mijn kast? En zo ja, heb ik nog kans dat deze beestjes weggaan met deze middelen of moet ik hulp inschakelen?

  • Sanny

    11 augustus 2013

    Ik heb gisteren mijn hele voorraadkast schoongemaakt met heet water en bleek, want er zat mot in. Cacaomot of meelmot, ben er niet zeker van. 10 jaar geleden had ik in een andere flat ook zulke beestjes. Grondige zuivering, weggooien van alle producten waar een gaatje, spinsel, cocon of motje in zit en tot een paar maanden daarna elk vliegend motje killen, had toen geholpen. Ik vraag me wel af, of ik nu in tere flats woon…

  • Merel

    31 juli 2013

    Sinds gisteren heb ik 1 mega grote mot in de keuken zitten. Een week geleden had ik een mot in de woonkamer, maar die kan ik nergens meer vinden. Die er sinds gisteren zit, gaat op hoeken zitten waar ik hem niet dood kan maken. Tegen de muur aan de achterkant bij de koelkast in een hoek, daarna een tijdje bij de lamp gezeten (die overigens uit stond). En nu heeft ie zich in een hoek gezet waar hout en beton samen komen, boven een soort plint, dus ook een plek waar ik hem nergens mee kan raken. Hoe kan ik hem dood maken of verwijderen? Ik let met het open doen van de deur nu erg op, want wil hem niet in de woonkamer hebben. Vind het ook maar een eng beest. Maar lees dat ze afkomen op leer en kleding, maar die hangt dus nooit in de keuken en massaal altijd te drogen en zo in de woonkamer, daar heb ik ook leren banken en stoelen. In de keuken heb ik ook totaal geen meelproducten, dus vraag ik me af wat ie in de keuken doet.

    • Paul

      31 juli 2013

      Beste Merel, Een enkele mot kan gewoon toeval zijn. Als je hem op afstand dood wilt maken, kun je desgewenst een insectenspray gebruiken, maar ikzelf ben daar niet zo’n fan van. Succes in ieder geval! Groeten, Paul

    • Merel

      31 juli 2013

      Die ik ook voor muggen gebruik? Of is er speciale voor motten? Ik heb HG muggen spray…

    • Paul

      31 juli 2013

      Het is een soort zenuwgif, dus naar alle waarschijnlijkheid werkt de variant tegen muggen ook tegen motten. Als je hen hebt staan zou ik het gewoon eens proberen.

  • Joanne

    27 juli 2013

    Beste, Wij hebben al een hele poos motjes in huis. En dan eigenlijk voornamelijk in de keuken. Na een poos kregen we hier larfjes bij. Toen hebben we de hele keuken uitgekamd, schoongemaakt en heel veel eten weggegooid. Ze zaten zelfs in dichte verpakkingen. Ze bleven alleen toch nog regelmatig ergens vandaan komen. Nou zijn we sinds ongeveer 1 maand van de larfjes af en sinds een paar dagen van de motjes. Nou ben ik alleen bang dat dit stilte voor de storm is. Klopt dit of kan het ook zijn dat het door het warme weer overgegaan is? We hebben namelijk achter een keukenkast een lekkage, die gelukkig over een paar weken verholpen gaat worden. We waren al van plan om als we straks op vakantie gaan al het eten weg te gooien, maar is dit nu nog nodig? Ik hoop dat u advies voor mij heeft. Groetjes, Joanne

    • Paul

      29 juli 2013

      Beste Joanne, Helaas kan ik je niet van nuttig advies voorzien. Het zou best kunnen dat de motten zijn verdwenen, maar het zou inderdaad ook zo kunnen zijn dat er nog eitjes en rupsjes zijn achtergebleven; de exacte situatie kan ik niet inschatten. Als je zeker van je zaak wilt zijn, kun je dichte verpakkingen met graanproducten e.a. open trekken. Dan kun je daarna nog altijd zien of je ze weggooit of niet. Houd er wel rekening mee dat de producten minder lang houdbaar zijn en dus op korte termijn zullen moeten worden opgegeten. Groeten, Paul

  • Astrid

    26 juli 2013

    Beste, ik ben pas verhuisd en vind al vanaf het begin hele kleine motjes terug (zijn baby’tjes nog denk ik). Maar echt overal, vooral tegen de muren. Ik woon er nog niet, dus ik dacht van misschien zo’n bus te gebruiken (tegen vliegende insecten) en heel het huis vol spuiten zodat ze allemaal sterven? Oké, klink misschien bruut, maar ik wil er zo snel mogelijk vanaf vermits ik grote angst heb van motten. Is dit voldoende denk je? Want ik heb nog nooit iemand horen spreken over het gebruik van zulke spuitbussen. Alvast bedankt voor je reactie.

    • Paul

      26 juli 2013

      Beste Astrid, Zo’n “standaard” spuitbus tegen vliegende insecten werkt eigenlijk alleen als je een beestje rechtstreeks raakt. Volgens mij heeft het geen zin om je hele huis vol te spuiten met zo’n goedje. Je zult immers de bron moeten vinden (dus de plek waar de motten zich voortplanten) om er voorgoed verlost van te geraken. Succes & groeten, Paul

  • Melanie Dik

    20 juli 2013

    Ik heb ook enorm veel last van motten, en ze zijn gigantisch! Van vleugel tot vleugel (spanwijdte) zeker wel een dikke 3 à 4 centimeter! Op mijn zoontje zijn kamer is niks te bekennen, maar wel op de onze, woonkamer en keuken. Onze keuken en woonkamer zitten aan elkaar met een deur ertussen. Een insectenlamp helpt ook voor geen meter. Hoe kan dit dat er zo veel mensen er last van hebben!? Ik heb heel Google, Wikipedia en encyclopedie afgezocht en ik kan deze soort er niet uithalen. De bovenste vleugels zijn donker met 2 lichtere (beige) stippen, en de onderste vleugels goud met een zwarte (dikke) lijn. Iemand een idee? Ik ga nu trouwens alle kasten leeghalen, meel en andere houdbaar spul gooi ik allemaal weg (ik heb al zo weinig centen). Ik vind dit zo smerig! En ik heb gordijnen die niet van de Xenos komen of zo, weet je wel.. Die hebben mij een fortuin gekost en dan moet ik dat laten slopen door een stel motten? Bah!

    • Paul

      20 juli 2013

      Beste Melanie, Op SoortenBank.nl zou je desbetreffende mot moeten kunnen vinden. Heb je misschien een zolder, kelder of kruipruimte waar de motten overdag kunnen slapen. Kijk eens goed rond, meestal hangen ze dan ondersteboven aan een plafond. Het belangrijkste is dat je de bron van alle ellende (de besmettingshaard) vindt. Als je grote motten in huis vindt, dan moeten er ook ergens eitjes, rupsen en kleine motjes te vinden zijn. Zodra je die vindt, kom je dichter bij de besmettingshaard. Als je de mottenplaag overigens niet weg krijgt, kun je ook de gemeente om een oplossing vragen. Heel veel succes en sterkte! Groeten, Paul

  • Richard

    7 juli 2013

    Ik heb sinds kort ook last van kleine motjes, vooral in de woonkamer. Wie heeft er een tip voor me?

  • Anita H.

    12 juni 2013

    Ik heb ook een mottenplaag in mijn woning. Ze zitten vooral in de keuken, badkamer en woonkamer. Elektronische vliegenmepper is zeer effectief om ze aan te pakken, maar dat is natuurlijk niet voldoende. Ik verwijder ook heel wat larven op een dag: die vind ik vooral op het plafond! Overal hangen strips, al maanden. En inderdaad: die doen ook hun werk. Maar er valt voor mijn gevoel niet tegenop te boksen.

    • Paul

      12 juni 2013

      Beste Anita, De rupsen van een mot zien er inderdaad een beetje uit als larven of maden. Als je er zo veel binnenshuis tegenkomt, moet er ergens een broedhaard aanwezig zijn. Heb je een toegankelijke kruipruimte of kelder die je kan controleren? Zitten er gaten in je muren die uitkomen in je spouw? Heb je een open haard/schouw waar ze in nestelen? Of misschien op een zolder of vliering die niet intensief wordt gebruikt? Of kom je het merendeel van de motten/rupsen tegen in de buurt van een kast of bureau dat niet vaak open en dicht gaat? Het is goed om vooral ook kledingkasten goed uit te kammen, met name de gene waar oude kleren en “reservekleding” in liggen en oud beddengoed, oude jassen etc. Er moet een locatie zijn waar de motten zich op grote schaal voortplanten en totdat je deze bron hebt opgespoord en vrijgemaakt van motten en rupsen, zal je het probleem (de plaag) blijven bestaan. Er komen steeds weer nieuwe rupsen bij die een plekje zoeken op zich te verpoppen en na een tijdje ontpoppen tot motten. Is er geen duidelijke plek waar de concentratie aan motten en rupsen veruit het grootst is? Wat je nu doet is namelijk symptoombestrijding en totdat je de achterliggende oorzaak behandelt, blijft het dweilen met de kraan open. Heel veel succes en sterkte in ieder geval. Groeten, Paul

  • Clary

    27 mei 2013

    Ik heb ook motten, vooral in een tapijt, dat ertegen behandeld was. Geeft een hoop gedoe, om al wat wol/vilt is weg te halen, te wassen, te luchten. Het lijkt erop dat eitjes/ larfjes/ motjes in kieren tussen plinten en planken huizen. Het klopt dat veel geurballen de feromoon-vallen onwerkzaam maken. Professionals zeggen dat er dit jaar (vochtig, donker, niet luchten) veel klachten over textielmotten zijn. Voor onder het tapijt worden tabaksbladeren aangeraden. Nicotine is echt een (insecten)gif.

  • Tiny

    19 mei 2013

    Al sinds een paar weken barst het op een slaapkamer van de motvlindertjes. Wij hebben dit nog nooit gehad en weten niet waar ze vandaan komen. Wie weet wat te doen.

    • Marleen

      25 mei 2013

      Bij mij hetzelfde verhaal. Sinds een tijdje allemaal motjes op de slaapkamer van mijn dochter. Ik heb alles overhoop gehaald, maar kan niet achterhalen waar ze vandaan komen. Heb jij misschien al een tip gekregen Tiny, dan zou ik het graag horen.

  • Stefanie

    11 april 2012

    Een paar tips: Gaatjes in katoen (zonder wol erin) zijn niet door motten veroorzaakt. Mottenlarven eten alleen wol. Zilvervisjes lusten wel katoen. Gebruik geen geur-verspreidende artikelen samen met mottenvallen. Door de geur, ruiken motten de vallen niet meer. Als er veel van dezelfde soort bromvliegen in huis zitten, kan dit wijzen op een dood muisje of vogeltje in spouw of dak. Omdat de resten hiervan later voer zijn voor mottenlarven (huid/haar/veren), is het wijs om preventieve middelen te gebruiken: cederhout, lavendel en kruidenzakjes, of beter en sterker, motten bestrijdingsblokjes. Wollen kleding in bakken stoppen of inpakken in speciale hoezen. Voor zilvervisjes zijn er overigens ook veel artikelen, ook voor in de kledingkast.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.