Om hulp vragen: 5 tips zodat je er nooit alleen voor staat…

Mind · Door Ilse · Laatst geupdate 16 november 2024

Om hulp vragen

Niet iedereen vindt het even makkelijk om een ander om hulp te vragen. Mensen zijn vaak bang dat ze zwak, afhankelijk, dom of incompetent overkomen… Ze willen anderen niet tot last zijn… Of ze zijn er simpelweg van overtuigd dat ze beter af zijn zonder hulp. Hulp is echter een geweldig principe. Er is bijna niks zo waardevol als familie en vrienden die bereid zijn elkaar te ondersteunen. Hierbij 5 tips om anderen om hulp te vragen…

Om hulp vragen – Tip 1: Accepteer hulp die wordt aangeboden

Niet om hulp vragen is één ding. Aangeboden hulp afwijzen is echter iets heel anders. Als je hulp van vrienden van de hand doet, zeg je eigenlijk dat je geen vertrouwen hebt in hun kwaliteiten of vaardigheden. Aanvaard en verwelkom daarom de hulp die je wordt aangeboden.

Hulp aanvaarden – Tip 2: Hulp vragen is intelligent

Beseffen dat je niet alles alleen kan is een teken van intelligentie. De mooiste, grootste en indrukwekkendste prestaties worden immers nooit zonder hulp neergezet. Zo is de Chinese Muur niet gebouwd door degene die hem ontworpen heeft.

Om hulp vragen – Tip 3: Besef dat anderen ‘nee’ kunnen zeggen

Je hoeft je echt niet beschaamd te voelen als je anderen om hulp vraagt. Als ze geen tijd of zin hebben, is het hun eigen verantwoordelijkheid om ‘nee’ te zeggen. Het is dus aan de ander om te bepalen wanneer je te veel vraagt.

Andermans hulp aanvaarden – Tip 4: Belonen

Als iemand jou uit de brand helpt, is het aardig om ook eens iets terug te doen. Betalen is niet gepast bij vrienden, maar iemand belonen met een etentje, een dagje wellness of een wederdienst is een leuk gebaar… Vooral als iemand veel tijd en energie heeft opgeofferd.

Om hulp vragen – Tip 5: Uit een hulpvraag blijkt waardering

Als je nooit iemand om hulp vraagt, word je al snel gezien als degene die alles prima voor elkaar heeft. Op den duur zal het niet eens meer bij je omgeving opkomen dat ook jij niet alles alleen af kan. Als je sporadisch om hulp vraagt, laat je merken dat je andermans hulp en inzet op prijs stelt!

4 comments


  • gerda blumenschein

    18 september 2016

    hallo ik ben Gerda Blumenschein en ik zoek hulp voor mijn broer. waar het huis erg zwaar vervuild is en hij zelf ziek is van de vuiligheid maar hij ziet het zelf niet meer het is van kwaad tot erger geworden hij zit ook psychologische in de problemen en we zijn bang dat hij niet oud word op deze manier hij zit onder de uitslag wat waarschijnlijk door het zwaar bevuilde huis komt zijn huis moet echt nodig schoongemaakt worden en hij moet echt hulp hebben ook om zijn huis op te knappen, maar daar heeft hij het geld niet voor dus vandaar dat ik hulp zoek weet iemand waar ik daar voor moet zijn. vriendelijke groet Gerda Blumenschein

    • Paul

      19 september 2016

      Beste Gerda, Volgens mij zijn er niet zomaar 1-2-3 potjes met geld voorhanden waar mensen op kunnen terugvallen die geen geld hebben om hun huis op te knappen. Zijn er mensen in je broers omgeving die wellicht financieel kunnen bijspringen? Of kent hij handige mensen die zelf de handen uit de mouwen willen / kunnen steken? Als je broer zelf niet inziet hoe vies zijn huis is, zou er in theorie sprake kunnen zijn van een mentaal probleem. In zulke gevallen kan een organisatie als GGZ of IMW soms uitkomst bieden. Heel veel sterkte en succes toegewenst!

  • nora

    24 juni 2016

    Goedenavond. Ik wil vragen of hier op mensen zijn die een snelle schildklier heeft waardoor ze strumazol gebruikt en tegelijkertijd zwanger is. Dat is mijn geval alleen de strumazol kan misvorming aan de baby geven en kan ook een miskram ontstaan.ik heb pas donderdag imtake met de gynaecoloog. Ik heb gebeld en vraag of zij mij kan bellen maar tot nu toe heb ik niks gehoord.wat moet ik eingelijk doen.een abortus gaan of de medicijn slikken en afwachten wat het wordt.heeft iemand ervaring over dit aandoening?graag hoor ik van nullie.

    • Paul

      25 juni 2016

      Beste Nora, De kans dat dit artikel wordt bezocht door ervaringsdeskundigen met schildklierproblemen tijdens de zwangerschap lijkt me extreem klein. Waarschijnlijk kun je je vragen beter stellen onder de volgende artikels:

      Het dubbele bij schildklierklachten en zwangerschap is dat een te snelle schildklier en/of een overschot aan schildklierhormonen in de bloedbaan gevaarlijk kan zijn voor de zwangere vrouw en voor de baby… Maar dat een te langzame schildklier en/of een tekort aan schildklierhormonen minstens zo slecht kan zijn voor moeder en ongeboren kind… Men zal dus moeten proberen om de schildklierhormonen (FT4 en FT3) binnen de perken moeten proberen te houden, en de mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen, zijn extreem beperkt. Bovendien leveren veel van deze ‘oplossingen’ aanvullende risico’s op voor zwangere vrouwen en ongeboren kinderen. Een oplossing is een absolute vereiste, maar een risicoloze oplossing bestaat helaas niet. Uit waarnemingen bij de mens is gebleken dat Strumazol / thiamazol schadelijk kan zijn voor de vrucht (harde cijfers zijn er niet). Dit is wat wordt verondersteld: “Het gebruik van Strumazol tijdens de zwangerschap dient slechts te geschieden in overleg met een specialist. Bij het voorschrijven van thyreostatica moet men in gedachten houden dat alle thyreostatica de placenta passeren en daardoor in de foetus aanleiding kunnen geven tot hypothyreoïdie (te trage schildklier) en strumavorming (schildklierzwelling). Bij de ziekte van Graves (auto-immuunschildklierziekte) moet men ook bedacht zijn op het ontstaan van hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) bij de foetus en dan geldt het advies om te behandelen met thyreostatica (Strumazol e.a.)”. Het punt is dat het aan een arts is om in jouw individuele situatie de voordelen en nadelen van Strumazol tijdens de zwangerschap tegen elkaar weg te strepen en de mogelijke gevolgen ervan in te schatten. Wat zegt je internist-endocrinoloog van de huidige situatie? Heel veel sterkte toegewenst!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.