Veel mensen vragen zich af wat meditatie nou eigenlijk precies is en waarom je überhaupt zou mediteren. Sommigen krijgen er direct een “zweverig” gevoel bij, anderen denken aan mensen die eruitzien alsof ze slapen. Kortom: er bestaat een hoop onduidelijkheid over mediteren… En je kent het vast wel: hoe minder duidelijk iets is, des te minder makkelijker je het vol kunt houden. In dit artikel leer je daarom het volgende:

  • Wat is meditatie?
  • Waarom mediteren?
  • Wat zijn de voordelen van meditatie?

Wat is meditatie?

Mediteren is kort gezegd een techniek om je geest te trainen en diverse voordelen (zie “voordelen meditatie” hieronder) te bewerkstelligen. Een aantal van de voornaamste redenen om te mediteren en de belangrijkste doelen van meditatie zijn:

  • Je bewuster te worden van jezelf
  • Je bewuster te worden van bepaalde aspecten in je omgeving
  • Jezelf te ontspannen
  • Je hoofd leeg te maken
  • Dingen intensiever te beleven

meditatie mediterenWaarom mediteren goed voor je is…

Bij meditatie staat persoonlijke groei centraal. Je kunt je leven door meditatie een enorme meerwaarde geven. Door meditatie kun je bovendien meer uit je leven halen. Je zit lekkerder in je vel en wordt als het ware één met jezelf…

Voordelen meditatie

Meditatie brengt vele voordelen met zich mee. Onderstaand vind je een aantal belangrijke voordelen van meditatie:

  1. Mediteren, verlicht stress, andere spanningen en onrust in je leven. Deze factoren beïnvloeden ons leven sterk, en het is daarom ook belangrijk om te weten dat een leven met minder stress en spanning leidt tot beter functioneren.
  2. Een toename van zelfbewustheid, zowel mentaal als fysiek.
  3. Een toename van eigenwaarde en bevrediging.
  4. Een groter gevoel van innerlijke vrede, acceptatie en tevredenheid met jezelf.
  5. Betere concentratie, focus en helderheid.
  6. Betere gezondheid en meer energie.
  7. Een verfrissende en positieve kijk op de wereld.
  8. Een verhoogde bewustheid van plezier.
  9. Een toename van creativiteit op het gebied van gedachten, acties, uitingen en kunst.
  10. De ontdekking van wie je nu eigenlijk bent.
  11. Het ontplooien van je nog niet ontdekte mogelijkheden.
  12. Meer geduld, tolerantie en acceptatie t.o.v. anderen.

Let op: onthoud wel dat je het mediteren voor een langere tijd moet volhouden om deze doelen te kunnen bereiken. Ook is het belangrijk om te weten dat iedereen goede en slechte dagen heeft, ook als hij of zij veel mediteert. Geef het daarom niet te snel op, want voor je het weet behaal je deze voordelen van meditatie. Veel succes!

Weet jij nog meer voordelen van meditatie? En waarom mediteer jij? Laat hieronder een reactie achter!

Stress & meditatie: een heldere geest in een gezond lichaam

Stress, we kennen het allemaal… Chaos op het werk, veel te druk op school, onvoorziene narigheid binnen de familie, geldzorgen, gezondheidsproblemen en ga zo maar door… Je krijgt onvoldoende tijd om tot jezelf te komen, loopt emotioneel over, raakt steeds sneller overprikkeld, bent erg gauw op je teentjes getrapt, krijgt te kampen met stemmingswisselingen en bij tijd en wijle vraag je jezelf af of je niet letterlijk op ontploffen staat…

Ook kan stress ervoor zorgen dat je drastisch aankomt of afvalt. Want continu eten (of juist geen hap door je keel krijgen) is in veruit de meeste gevallen –althans deels– te wijten aan stress.

Nare gevolgen van stress

Buiten een ongezond eetpatroon kan je ook een jagende hartslag of zelfs ernstige hartritmestoornissen en hartklachten aan stress overhouden. Hartkloppingen, ruizen, bonzen, overslagen, aritmieën en een te snelle hartslag zijn maar al te vaak geralteerd aan stress.

Oplopende emoties kunnen een hoge bloeddruk veroorzaken en de bloedvaten vernauwen. Krachtige negatieve gevoelens zijn slecht voor het hart. Mensen met depressie hebben zelfs 4 keer zoveel kans op een hartinfarct! Door stress verouder je sneller. Chronische stress kan het hart(sper)weefsel bovendien ernstige schade toebrengen…

Met behulp van meditatie en ontspanningstechnieken kun je leren hoe je moet omgaan met stress, slaaploosheid, depressie en burn-out, en naarmate je bedrevener wordt in het ontspannen en mediteren, kun je stress zelfs zien te vermijden en voorkomen…

Soorten meditatie…

De term ‘meditatie’ wordt gebruikt voor een enorme verscheidenheid aan geestelijke (ontspannings)oefeningen. De term is afgeleid is van het werkwoord ‘meditari’, wat zoiets betekend als ‘overpeinzen’. In beginsel wordt er onderscheid gemaakt tussen concentratie, contemplatie en vipassana (‘boeddhistisch inzicht’). Elk van deze drie vormen van meditatie heeft echter onnoemelijk veel varianten en voortborduursels, waaronder transcendente meditatie, vivatie, tenang, mindfulness en objectgerichte & objectvrije meditatie.

Al met al bestaan er dus talloze verschillende soorten, vormen en subklassen van meditatie, hier volgen enkele voorbeelden van populaire meditatietechnieken:

  • Yoga: Zowel mentaal als fysiek van aard. Door de verschillende concentratiemethoden en lichamelijke oefeningen train je dankzij yoga niet enkel je geest, maar ook je lichaam.
  • Visualisatie: Je sluit je ogen en stelt jezelf geluk en warmte voor. Je beeldt je in wat je nog wilt doen of wilt bereiken in je leven. Hoe je sommige zaken gaat aanpakken… Bij visualisatietechnieken komt doorgaans ook een stukje affirmatie om de hoek kijken.
  • Osho: Staat ook wel bekend als Chakra Breathing Meditation, een meditatievorm op basis van ademhalingstechnieken… Je ademt diep in door je neus en ademt langzaam uit via je mond. Doe dit terwijl je gemakkelijk neerzit met je ogen gesloten. In eerste instantie enkele minuten per dag, maar steeds langer. Deze meditatie helpt je om in contact te treden met je lichaam.

Randfactoren

Als je mediteert, ervaar je tijd voor jezelf. Je maakt het jezelf zo aangenaam en comfortabel mogelijk, zowel qua houding als omgeving. Creëer de juiste sfeer qua geluid, geur, kleur en comfort met behulp van muziek, kaarsen, kussens, wandbekleding en/of wierook, zodat je jezelf rustig en op je gemak voelt.

Je hoeft natuurlijk niet te mediteren als dat totaal niet je ding is; in dat geval zul je er je stressniveau echt niet mee reduceren. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij het mediteren en dat mediatie je helpt om te ontspannen. Veel mensen hebben tijdens hun meditatie baat bij positieve thema’s in hun leven zoals religie, spiritualiteit, liefde, vriendschappen, natuur en/of huisdieren…

Een meditatietechniek wordt doorgaans zittend of liggend uitgevoerd, in een stabiele en geaarde houding en met gesloten ogen. Soms wordt een bepaalde spreuk of ‘mantra’ herhaald of ‘gehumd’ ter bevordering van de concentratie.

Inspiratie

Hierbij een aantal aanvullende artikels (voor wat meditatie-inspiratie) die je kunnen helpen bij het invulling geven aan jouw meditatie

Motivatie: waarom mediteren?

Bij mediteren gaat het erom je gedachten tot stilstand te brengen en zodoende het zelfbewustzijn te vergroten. De meeste vormen van meditatie zijn ontsprongen binnen een religieuze en/of spirituele (veelal christelijke, hindoeïstische of boeddhistische) context. Stressreductie en stressmanagement zijn dus niet de enige beweeggronden om te mediteren. Andere belangrijke redenen waarom mensen mediteren zijn onder andere:

  • Algemene persoonlijke ontwikkeling
  • Spirituele groei & ontplooiing
  • Transcendentale ervaringen & buitenzintuiglijke waarnemingen
  • Persoonlijke transformatie
  • (Een gevoel van) tevredenheid & kalmte

Ongeacht iemands culturele of religieuze achtergrond kan meditatie doeltreffend zijn bij het bevorderen van de fysieke gezondheid, de mentale gesteldheid en emotionele gemoedstoestand; zo kan mediteren een enorm positieve invloed uitoefenen op stress en pijn!

Hoe dan ook: maak voldoende tijd voor jezelf en je lichaam, anders gaat het vroeg of laat een keer totaal fout! Mocht jij baat hebben bij een vorm van meditatie, laat dan hieronder weten wat je doet, hoe het in zijn werk gaat en welke uitwerking het heeft op jouw stresslevels!

Mediteren voor beginners: tips om meditatietechnieken te leren…

mediteren-voor-beginnersLeren mediteren is voor beginners vaak best lastig. Je moet in de juiste sfeer komen, er zijn een aantal technieken die je waarschijnlijk onder de knie zult moeten krijgen en mediteren moet bovendien bij je passen. Als je wilt leren mediteren omdat je er veel goede dingen over hebt gehoord, dan moet je natuurlijk allereerst weten hoe mediteren precies werkt. In dit artikel lees je daarom stap-voor-stap wat de basis is van goed mediteren. Met behulp van onderstaand stappenplan wordt mediteren voor beginners hopelijk een stuk makkelijker. Succes!

1. Omgeving

Mediteren lukt alleen in een rustige omgeving waarin je je prettig voelt. Dit is al helemaal belangrijk als je mediteren nog aan het leren bent. Kies het liefst een rustige ruimte uit die je alleen voor het mediteren gebruikt. Dit is belangrijk omdat de kans anders erg groot is dat je wordt afgeleid. Mediteren kan overigens niet alleen thuis, maar juist ook buiten. Denk bijvoorbeeld aan een rustige plek in het park of in je achtertuin.

2. Kleding

Tijdens het mediteren is het belangrijk dat je geen lichamelijke ongemakken ervaart die je kunnen afleiden. Draag daarom loszittende kleding waarin je je comfortabel voelt. Beginners willen deze stap nog weleens overslaan, maar je zult merken dat mediteren nauwelijks mogelijk is als je wordt afgeleid door bijvoorbeeld een te strak zittende broek.

3. Tijd

Mediteer op vaste tijden op de dag. Zo voorkom je dat er niets van komt omdat je het te druk hebt. Door ‘mediteren’ letterlijk in je agenda op te schrijven houd je automatisch tijd vrij.

4. Rust

Een veelvoorkomende beginnersfout is denken dat mediteren wel “even tussendoor” kan. Neem echt de tijd voor meditatie, al helemaal als je nog aan het leren mediteren bent! Zorg dat je tenminste 20 tot 30 minuten vrij bent van andere klusjes en taken.

5. Oefenen

Goed leren mediteren doe je door regelmatig te oefenen. Zodra je je meditatiemomenten goed inplant en voldoende tijd vrijmaakt, zul je zien dat je geest makkelijker in de goede staat komt voor het mediteren.

6. Hoofd leegmaken

Begin met meditatie door je gedachten weg te trekken van de wereld om je heen – Vergeet het verleden, het heden en de toekomst. Vraag je geest om stil te zijn, maar forceer het niet. Door te forceren kun je namelijk juist stress en onrust oproepen.

7. Ogen sluiten

Sluit je ogen en vergeet de wereld om je heen – Luister niet meer naar omgevingsgeluiden, maar focus je op het niet hebben van gedachten. Beginners opgelet: geef je hier volledig aan over, want “half mediteren” bestaat niet.

8. (Over)volle maag = slecht

Mediteer niet op een volle maag. Met een volle maag word je tijdens het mediteren namelijk snel afgeleid doordat je maag voedsel aan het verteren is.

9. Emoties

Mediteer niet wanneer je te emotioneel bent – Vooral angst en depressiviteit kunnen ervoor zorgen dat écht mediteren niet lukt. Je creëert dan alleen maar een stressvolle situatie, dus wacht bij te sterke emoties met mediteren.

10. Niet forceren

Forceer de meditatie niet, en doe het ook niet overhaast. Houd er rekening mee dat leren mediteren tijd en toewijding kost. Mediteren is voor beginners vaak lastig, maar als je de juiste meditatietechniek eenmaal onder de knie hebt, dan kun je er enorm veel baat bij hebben. Wil niet te snel en accepteer dat je meditatie nog aan het leren bent.

Hopelijk heeft deze korte online cursus mediteren voor beginners je op het juiste spoor gezet! Heb je nog vragen over mediteren voor beginners of heb je zelf nog goede meditatie tips? Laat ze hieronder dan achter in een reactie!

Visualisatie + meditatie: relaxen om af te vallen…

Wetenschappers aan de Universiteit van Nieuw-Zeeland hebben aangetoond dat het leiden van een relaxed leventje ervoor zorgt dat je slanker en gezonder blijft.

Meditatie, yoga & visualisatie

Binnen het twee jaar durende onderzoek volgde een groep vrouwen een speciaal programma bestaande uit meditatie, yoga en visualisatie. Een tweede groep volgde een programma bestaande uit aangepaste voeding en lichaamsbeweging. Een derde groep vrouwen diende alleen te letten op voeding.

Lichamelijk lichter en psychisch sterker

De eerste groep – die het programma van meditatie, yoga en visualisatie volgde – viel in de periode van twee jaar beduidend meer af dan beide andere groepen. Hoewel beide andere groepen in mindere mate ook afvielen, voelden de leden van de eerste groep zich psychisch sterker.

Resultaat terug te leiden op voeding

De wetenschappers denken dat het resultaat indirect toch grotendeels is terug te leiden op het eetgedrag van de vrouwen. De onderzoekers geloven namelijk dat vrouwen die minder stress ervaren, minder drang hebben om te gaan snacken en zodoende gezonder eten.

Mediteren & afvallen: conclusie…

Ik kan me in ieder geval heel goed voorstellen dat stress meewerkt aan ongezond eetgedrag. Ik herken het ook dat ik meer snack en meer snoep wanneer ik me om de een of andere reden gespannen en ongemakkelijk voel. Het eigen maken van de inhoud van een snoepautomaat, voorafgaand aan een voornaam werkgesprek of andere belangrijke afspraak, is bij mij in ieder geval meer dan eens voorgevallen. Ik moet zeggen dat ik persoonlijk niet zo’n fan ben van yoga, maar wat meer rekening houden met stress en stressfactoren vind ik in ieder geval wél een goed voornemen.

Nu ben ik benieuwd of er anderen zijn die voorbeelden hebben van negatieve invloeden van stressvolle tijden op hun lijn en lichaamsgewicht. Of het omgekeerde: misschien zijn er mensen die bewust zo relaxed mogelijk proberen te leven om fit en gezond te blijven. Laat a.u.b. een berichtje achter!

Affirmeren: alles over affirmatie & positieve zelfsuggestie

Affirmeren

Affirmatie kan ietwat abstract en zweverig overkomen… Desalniettemin is affirmeren zeer realistisch. Affirmeren is het doen van positieve zelfsuggesties. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Vanaf vandaag gaat alles beter.
  • Ik houd van mezelf.
  • Ik ben gezond, fit en vitaal.
  • Ik vergeef mijzelf voor wat ik heb gedaan.
  • Ik ben liefdevol & geliefd.
  • Ik waardeer mezelf zoals ik ben.
  • Ik accepteer mijzelf, ondanks al mijn gebreken.
  • Ik laat enkel het positieve toe in mijn leven en sluit al het negatieve buiten.

Jezelf in positieve zin voor de gek houden?

Affirmeren gaat om visualiseren en suggereren. Een affirmatie is een leugentje dat omschrijft hoe je zou willen dat de realiteit is. Door de leugen of onwerkelijkheid regelmatig voor jezelf te herhalen beginnen je hersenen het te accepteren. Zodoende ga je deze “realiteit” meer en meer geloven en zelfs ervaren.

Je zegt hardop dat iets zo is… Je accepteert dat iets zo is… En je gaat geloven in de positieve suggesties en visualisaties… Affirmeren is dus in zekere zin een methode om je geest voor de gek te houden.

Wetenschap…

Het is wetenschappelijk bewezen dat zelfovertuiging positief kan uitwerken op lichaam en geest. Affirmeren beïnvloedt namelijk de elektrische stroompjes in je hersenen (hersengolven). De filters in je hersenen die bepaalde frequenties van hersengolven doorlaten en uitsluiten worden bijgesteld door affirmatie. Affirmeren is als het ware een manier van hersenspoelen door de Alfa-, Beta-, Theta-, Delta-, SMR- en Gamma-golven van je hersenen aan te passen.

Verbinding tussen lichaam & geest

Affirmaties beïnvloeden je gedachten, je zelfbeeld, je eigenwaarde en zelfs je lichamelijke gezondheid. Je lichaam en geest zijn namelijk zeer nauw met elkaar verbonden. Een gezonde psyche werkt positief uit op je lichaam en een gezond lichaam werkt positief uit op je mentale gesteldheid. Er zijn zelfs mensen die geloven dat je ernstige aandoeningen kunt genezen door te affirmeren dat ze genezen zijn.

Om over na te denken…

Onze geest is het krachtigste instrument dat we hebben om iets te bereiken in ons leven. Dr. Denis Waitley, die onder andere spreker is op bijeenkomsten over productiviteit, verwoordt het zo: “Onze beperkingen en ons succes zijn meestal gebaseerd op onze eigen verwachtingen van onszelf. Waar onze gedachten naar uitgaan, daar reageert ons lichaam op.” We hebben nogal eens de neiging om externe factoren de schuld te geven als we iets niet bereiken. Maar dat is de verkeerde instelling mijns inziens. Door het heft in eigen handen te nemen zul je veel meer bereiken dan wat je vooraf voor mogelijk hield.

Affirmatie: conclusie…

Hersengolven zorgen ervoor dat je ervaart wat je verwacht. Met affirmaties overtuig je je hersenen ervan om de filters bij te stellen. Je zult de wereld letterlijk anders ervaren doordat je je hersenen herprogrammeert (“hersenspoelt”). Affirmeren werkt overigens alleen als je er tot in het diepste van je bewustzijn van overtuigd raakt. Affirmeren werkt het beste als je ontspannen bent, bijvoorbeeld tijdens meditatie.

Heb jij ervaring met affirmeren en positieve zelfsuggestie? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en tips!

Mindfulness: bewuster leven dankzij aandachtstraining

mindfulnessMindfulness staat in Nederland ook wel bekend als aandachtstraining. De oorsprong van mindfulness ligt in het boeddhisme en is onderdeel van het ‘Edele Achtvoudige Pad’, het boeddhistische pad naar verlichting. Mindfulness bestaat grotendeels uit meditatie en yoga. Mindfulness wordt al duizenden jaren toegepast in het Oosten, maar werd pas relatief kort geleden populair in het Westen, o.a. dankzij de verbannen Vietnamese monnik Thich Nhat Hanh.

Mindfulness & Medische erkenning

Mindfulness wordt vanwege de vele praktische toepassingsmogelijkheden medisch erkend (GGZ). Veel Nederlandse zorgverzekeraars hebben mindfulness opgenomen in hun zorgverzekering en mindfulness wordt dan ook in veel gevallen vergoed door de verzekering. Mindfulness wordt o.a. toegepast bij verschillende vormen van cognitieve gedragstherapie. Mindfulness zou o.a. werkzaam zijn bij:

  • Chronische depressie
  • Recidiverende depressiviteit
  • Burn-out
  • Chronische pijn
  • Piekeren
  • Angsten & fobieën
  • Stress

Het begrip mindfulness

Mindfulness is geen afgebakend begrip. Zo staat mindfulness voor ‘bewuste aandacht’; een meditatievorm waarbij je je op een niet-reactieve manier bewust bent van de fysieke en mentale sensaties van het moment. Maar mindfulness staat ook voor ‘aanvaarding’; een levenshouding die zich kenmerkt door niet-beoordelende acceptatie van (onvermijdelijke) positieve en negatieve ervaringen. En tot slot staat mindfulness voor ‘indachtigheid’; het bewustzijnsprincipe binnen de boeddhistische leer.

Mindfulness: 8-weekse cursus aandachtstraining

In Nederland wordt met het begrip mindfulness vaak de cursus mindfulness bedoeld. De Amerikaanse hoogleraar Dr. Jon Kabat-Zinn trok het begrip mindfulness uit zijn boeddhistische context en verweefde de technieken in zijn 8 weken durende cursus ‘mindfulness based stress reduction’ (MBSR). Zodoende maakte hij mindfulness toepasbaar voor artsen, psychotherapeuten en patiënten. Mindfulness wordt inmiddels aangeboden in de vorm van gelijksoortige workshops door talloze particulieren, bedrijven en instanties.

Effect van mindfulness

Mindfulness gaat om gedachten herkennen, benoemen, plaatsen en relativeren. Mindfulness zou je helpen om de werkelijkheid te aanvaarden en om bewust aandacht te geven aan jezelf en alles om je heen. Je zou leren leven in het moment (het “hier-en-nu”) en automatismen leren loslaten. Hierdoor zou je je leven dus niet langer hoeven te leiden op de “automatische piloot”. Het uiteindelijke doel van de aandachtstraining en bewustwording is innerlijke kalmte en rust.

Mindfulness kan worden opgevat als een vaardigheid en is dus te leren. Er is veel over geschreven en te lezen, en cursussen zijn overal te volgen! Is mindfulness iets voor jou of absoluut niet? Laat hieronder je mening achter!

1 Comment

  1. Hoi, Ik ben meditatieleraar. Ik geef mindfulness meditatie. De wetenschappelijke vorm van vipassana. Als je mediteert heb je niet altijd sterke ervaringen. Dat maakt ook niet uit en verlichting is onzin. Als je door het leven gaat leer je dingen. Ten minste als je voor leren open staat. Meditatie kan het voor je versnellen. Je leert zien wat er in je gebeurd en daar leer je van. Accepteren van wat er is. Meditatie is een vorm van niets doen terwijl je heel veel doet. Het besluit om te willen zien. Alles wat er maar langs komt: pijn, gedachten etc. Als je het leven door gaat gebeurd dat ook maar in meditatie kies je er voor en stel je er voor open. Daar kan je gewichtig over doen maar het gaat erom hoe jij dat doet. Dat kan je zittend doen maar ook ongemerkt. Uiteindelijk gaat het om het resultaat. Als je het eens proberen wilt in een ontspannen en rustgevende omgeving. Neem een mindfulness arrangement bij Fontana. Daar zijn ook sauna’s, baden en je kan je ook laten masseren. Terwijl je ook meditatie sessie doet. Kortom alles tegelijk. Heerlijk hoor. Philip

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.