Elektrolytische ionisatie van drinkwater wordt nog weleens vergeleken met het behandelen van drinkwater middels ‘ozonisatie’ met agressief ozon (O3) oftewel ozongas of ozonzuurstof. Deze vergelijking gaat echter niet op. Ozon is weliswaar een bijproduct van ionisatie, maar een naar behoren afgestelde water-ionisator produceert slechts minuscule hoeveelheden ozon. Het effect van ozon op drinkwater is bovendien totaal anders dan dat van ionisatie…
Ozon doodt microbiële organismen!
Ozon is giftig om in te ademen, maar is tevens een werkzame desinfectans. Dankzij diens sterk oxiderende eigenschappen doodt ozon álle schadelijke microben (bacteriën, schimmels, gisten, parasieten, virussen etc.) in water, zonder gebruikmaking van chemisch-synthetische stoffen. Ozonfiltratie wordt onder meer ingezet om drinkwater te ontsmetten.
Een belangrijk voordeel van ozon ten opzichte van chloor is bovendien dat ozon geen nare nasmaak achterlaat.
Ozonfilter voor leidingwater in huis
Ozon wordt niet of nauwelijks gebruikt in waterfilters voor particulier thuisgebruik. Er zijn wel ozonkranen oftewel ozon-waterkranen in omloop voor keuken en badkamer, maar over de functionaliteit en veiligheid ervan is helaas niet veel informatie te vinden. In en om het huis worden ze nog weleens voor zwembaden, visvijvers en aquaria gebruikt. Bovendien worden ze door bedrijven en overheden gebruikt voor het desinfecteren van leidingwater en bronwater. Maar ook voor het schoonmaken van lucht, oppervlakken, stoffen en volledige gebouwen.
Ozonfilter gevaarlijk?!
In ozonfilters en bipolaire ionisatie-installaties is precies voldoende ozon aanwezig om aanwezige vervuiling te oxideren en neutraliseren. In deze concentraties is ozon niet schadelijk. Desalniettemin wordt ozon altijd gevormd uit zuurstofradicalen; dit zijn zeer agressieve oxidanten die in lage concentraties celbeschadiging kunnen veroorzaken. Als je nabij een ionisator of ozongenerator ozon ruikt (of vaste stoffen lossen zelfs op), dan is er een te hoge concentratie ozon in de atmosfeer, wat vanwege het sterke oxidatievermogen erg gevaarlijk kan zijn. In zo’n geval is de ozonfilter of ozonreactor waarschijnlijk beschadigd geraakt.
Ozon kan de longen aantasten en de longfunctie reduceren, wat leidt tot benauwdheid, hoofdpijn, geïrriteerde keelslijmvliezen, hoesten, een verstopte neus en uiteindelijk verstikking. Met ozonreactors dient dan ook uitermate voorzichtig te worden omgesprongen!
Tot slot
In de praktijk worden ozonfilters voornamelijk gebruikt voor grote visvijvers en aquaria en niet of nauwelijks voor drinkwater. Een goed alternatief voor een ozonfilter is een ionenwisselaar of osmose-apparaat met ingebouwde actiefkoolfilet en/of sedimentfilter. Tenminste, met het oog op schoon en zuiver drinkwater.
Deel hieronder jouw opvattingen en bevindingen omtrent ozonfiltratie van drinkwater…