De mondhoeken zijn de kwetsbaarste plekjes van de externe mond. In tegenstelling tot de rest van de lippen, zijn de mondhoeken namelijk altijd bevochtigd met speeksel. Dit betekent dat er continu op de mondhoeken wordt ingewerkt door speeksel-enzymen. De verteringsenzymen in speeksel tasten de mondhoeken aan, waardoor ze dun en week worden. Zodra de mondhoeken zijn aangetast door enzymen, krijgen bacteriën de kans om het werk af te maken. Om die reden hebben veel mensen last van:
- Droge/schrale mondhoeken
- Wondjes in de mondhoek
- Gescheurde/ingescheurde mondhoeken
- Ontstoken mondhoek (bacteriën)
- Schimmel in je mondhoeken
- Eczeem/uitslag in mondhoek
Pijn mondhoek? Hieronder vind je 5 tips om beschadigde, pijnlijke en/of ontstoken mondhoeken te voorkomen en te verhelpen…
1. Droge, pijnlijke & schrale mondhoeken behandelen
Als je mondhoeken droog, schraal, ruw en/of pijnlijk aanvoelen, zonder dat ze echt kapot zijn, dan is het belangrijk om ze voorlopig extra goed te behandelen. Als je dat niet doet, kunnen je zere mondhoeken uiteindelijk inscheuren en ontstoken raken. Je geeft enzymen, bacteriën en schimmels geen kans als je je mondhoeken goed verzorgt. Maak je mondhoeken regelmatig schoon met lauw water en smeer ze in met vaseline of uierzalf. Zodra je lippen droog en ruw aanvoelen, doe je er goed aan om te beginnen met de behandeling.
Naast het insmeren van je mondhoeken, doe je er goed aan om gezond te eten (vitamines & mineralen uit groenten en fruit) en vooral voldoende te drinken (water & groene thee).
2. Wondjes/scheurtjes in de mondhoeken genezen
Wondjes of scheurtjes in je mondhoeken helen zeer slecht omdat je je mond aan een stuk door beweegt. Bij het praten, eten, drinken, gapen en kuchen, kunnen de wondjes in je mondhoeken weer opengaan. Naarmate de mondhoek-wondjes vaker genezen en weer opengaan, kunnen diepere scheurtjes in de mondhoeken ontstaan.
Pijn mondhoek… Zowel oppervlakkig wondjes in je mondhoeken als (in)gescheurde mondhoeken kun je het beste zo snel mogelijk behandelen. Hoe dieper de wondjes worden, des te groter de kans dat ze ontstoken raken. Bovendien zullen diepere wondjes in je mondhoeken minder mooi genezen. De kans is dan groter dat er een klein littekentje achterblijft in iedere mondhoek en dat deze op den duur opnieuw inscheurt (chronische mondhoek-kloofjes). Je kunt wondjes en scheurtjes in de mondhoeken het beste behandelen met vaseline, uierzalf of zinkzalf.
Als een zalfje niet helpt bij het behandelen van wondjes scheurtjes en kloofjes in je mondhoeken, dan kun je het beste bepanthol/bepanthen gebruiken. Een huisarts kan je eventueel een milde corticosteroïde-crème voorschrijven om je gescheurde mondhoeken mee in te smeren.
3. Pijn mondhoek: ontstoken mondhoeken behandelen
Een ontsteking in de mondhoeken wordt meestal veroorzaakt door enzymen en bacteriën. Bij een bacteriële ontsteking is sprake van pijn, roodheid en soms ook van (open) wondjes met gele korstjes. Je mondhoeken worden rood en pijnlijk, en ze springen kapot zodra je je mond opendoet. Als je mondhoeken geïnfecteerd zijn met een bacterie, dan dien je je ontstoken en gesprongen mondhoeken te behandelen m.b.v. een antibacteriële zalf of antibacteriële crème (antibioticum). Gewone lippenbalsem (Labello®, Weleda®, Purol®, Carmex® e.a.) is dan zinloos.
Pijn mondhoek? Je huisarts kan een bacteriekweekje doen en je –indien nodig– een inwendig (oraal) of uitwendig (lokaal) antibioticum voorschrijven.
4. Schimmelinfectie in je mondhoek bestrijden
Omdat je mondhoeken altijd vochtig zijn, zijn het voor schimmels perfecte plekjes om te kunnen gedijen. Voorbeelden van mondschimmels die je mondhoeken kunnen infecteren zijn spruw en candidose. De meeste schimmelinfecties van de mondhoeken worden veroorzaakt door ‘Candida Albicans’ schimmels. Een schimmelinfectie van de mondhoek wordt ook wel genoemd. Als je mondhoeken zijn besmet met een schimmelinfectie, dan is een gespecialiseerde anti-schimmel behandeling nodig.
Je huisarts kan schimmelkweekje doen en je –indien nodig– een lokaal anti-schimmel middel voorschrijven zoals Miconazol®, Terbinafine® of Nystatine®.
5. Eczeem in je mondhoeken tegengaan
Uitslag in je (weke) mondhoeken met schilfertjes en korstjes duidt op mondhoek-eczeem. Mondhoek-eczeem wordt ook wel ‘Perlèche’, ‘scheurmond’ of ‘cheilitis angularis’ genoemd. Eczeem of uitslag in de mondhoeken kan allerlei oorzaken hebben. Schimmels, enzymen en bacteriën kunnen een rol spelen, maar ook gebrek aan vitamines, diabetes of een slecht passend kunstgebit.
Eczeem en uitslag in de mondhoeken ontstaat ook vaak door een allergische reactie op een bepaald stofje. Dit kan komen door bepaald voedsel (o.a. melk), maar ook door make-up, cosmetica, verzorgingsproducten, gezichtsreiniger, tandpasta, zeep, wasmiddel, wasverzachter en zelfs door vaatwastabletten. Pas dus op bij het contact van stoffen op je huid. Een dermatoloog kan je desgewenst adviseren over huidallergieën, eczeem, uitslag en schilfers.
Als je last hebt van mondhoek-eczeem, kun je maar beter direct overstappen op hypo-allergene verzorgings- en reinigingsproducten voor je huid. Deze kunnen geen allergische huidreactie teweegbrengen.
6. Pijn mondhoek door Perlèche c.q. Cheilitis behandelen
Kloofjes, scheurtjes of zweertjes in de mondhoeken staan ook wel bekend als:
- Perlèche c.q. scheurmond
- Angulaire cheilitis / stomatitis
- Cheilitis angularis
- mondhoekragaden / mondhoekscheurtjes / mondhoekkloofjes
- Anguli infectiosi
- En ten onrechte: ‘infectiosus e candida albicante‘ (eigenlijk candida albicans)
Het is een vervelende gewaarwording die doorgaans aanvoelt als een ‘paper cut’ (papiersnee), maar in feite is het een ontstekingsaandoening. Er is niet 1 veralgemeende oorzaak van gescheurde mondhoeken; ze kunnen door verscheidene redenen optreden: gistinfecties, stafylokokkeninfecties, streptokokkeninfecties, droge lippen (met name ’s winters), gebrek aan vitamine B2, B6 of B12, ijzergebreksanemie (bloedarmoede), contactallergieën, voedingsallergieën, et cetera.
De tannines, fytaten, oxalaten en catechines in koffie(bonen), cacao(bonen), thee(blaadjes) en wijn(druiven) kunnen ook nog eens inwerken op de mondhoeken, zeker als je toch al overgevoelig of allergisch bent jegens deze voedingsmiddelen.
Pijn mondhoek: tot slot…
Houd je mondhoeken allereerst schoon en droog. Als je last hebt van te droge mondhoeken, gebruik dan vet (uierzalf, vaseline of een hypo-allergene lippenbalsem). Dit helpt niet alleen om de huid van je lippen en mondhoeken soepel te houden, maar ook ter bescherming tegen verteringsenzymen, bacteriën en schimmels. Als je –ondanks een goede verzorging– last krijgt van pijnlijke, gesprongen of ontstoken mondhoeken, laat dan bloedprikken om een vitaminetekort (o.a. vit. B2) uit te sluiten.
Heb jij regelmatig last van pijn in je mondhoeken door eczeem, schraalheid, infecties of wondjes? Laat hieronder jouw verhaal achter in de vorm van een reactie!