Pijnlijk tandvlees ontstaat door beschadiging, irritatie of infectie van je tandvlees. De bekendste oorzaken van pijn van je tandvlees zijn als volgt:

  • Wondjes (door poetsen, beugel, kunstgebit etc.)
  • Bacteriële tandvleesontsteking
  • Schimmelinfectie (candida / spruw)
  • Virusinfectie (herpes)
  • Aften (mondzweertjes)
  • Operatie of tandsteenverwijdering

Pijnlijk tandvlees is doorgaans ook rood, gezwollen, teruggetrokken & ontvankelijk voor wondjes en bloedingen.

Hoe ontstaat pijn van tandvlees?

In veruit de meeste gevallen ontstaat pijn van je tandvlees doordat  bacteriën in de tussenruimte (“pocket”) van je tandvlees en tand terechtkomen. Dit gebeurt voornamelijk als er langdurig tandplak in de mond achterblijft. Je kunt tandvlees-pijn dan ook voorkomen door je mond & gebit zo goed mogelijk te verzorgen te reinigen. Hierbij 8 tips tegen pijnlijk tandvlees…

1. Poetsen helpt pijn van je tandvlees voorkomen

Tandenpoetsen is één van de belangrijkste stappen om pijn van tandvlees te voorkomen & behandelen. Poets alle tandoppervlakken 2 of 3 keer per dag. Gebruik bij voorkeur een fluoride-houdende en antibacteriële tandpasta. Poets niet te hard en gebruik bovendien een zachte tandenborsten. Zodoende verwijder je een groot deel van de bacterierijke tandplak die zich op de tandoppervlakken vastzet.

2. Spoelen met mondwater voorkomt pijnlijk tandvlees

Spoel dagelijks je mond met een antibacterieel mondwater of mondspoelmiddel om de bacteriën die in de plooitjes van je tandvlees zitten te doden. Dit is de meest effectieve methode om pijnlijk tandvlees te behandelen! Gebruik een spoelmiddel met een werkzame, antibacteriële stof zoals chloorhexidine.

3. Tandvlees masseren = pijn voorkomen

Het masseren van je tandvlees verbetert de doorbloeding ervan. Zodoende gaat de pijn van je tandvlees sneller over en kun je pijnlijk tandvlees zelfs helpen voorkomen. Je kunt je tandvlees masseren met een zachte tandenborstel of met je vingers. Zorg wel dat je je handen van tevoren zorgvuldig ontsmet met warm water en zeep. Maak zachte druk- & draaibewegingen op het oppervlak van je tandvlees. Masseer richting de tanden; niet richting de kaak.

4. Flossen zal pijn van je tandvlees beperken

Het flossen van je tanden voorkomt pijn van je tandvlees. Met flossen verwijder je namelijk voedselrestjes en bacteriën waar je met de haartjes van je tandenborstel niet bij kan. Gebruik tandzijde of flosdraad (flossdraad) van een flinke lengte. Dat maakt het flossen makkelijk en zorgt ervoor dat je eenvoudiger kan manoeuvreren als de flosdraad klem komt te zitten tussen twee kiezen.

Flos bij voorkeur met een “flosdraadklem” of “flosdraadhouder”. In dat geval hoef je namelijk niet met je handen tot diep achter in je mond te wroeten. Hoe vaker je flost, des te minder last je zult hebben van pijnlijk tandvlees. Flos minstens een keer per dag, liefst tussen het tandenpoetsen en naspoelen in.

5. Ragen helpt tegen pijn van je tandvlees

Ragen is een uitstekende methode om pijn van je tandvlees te voorkomen en verhelpen. Een rager oftewel tandrager is een minuscuul ijzerdraadje met haartjes rondom. Hiermee kun je de ruimtes tussen je tanden optimaal schoonmaken; nog gerichter dan met flosdraad. Ragers zijn er in uiteenlopende soorten en maten. Een rager voor je tanden wordt ook wel “interdental cleaner” genoemd.

Als je voor het eerst een tandrager gebruikt, zul je naar alle waarschijnlijkheid last krijgen van pijnlijk & bloedend tandvlees. Begin daarom altijd met een extreem smal en fijn ragertje. De smalste rager van het merk Interprox (1,9 millimeter doorsnee) is een uitstekend formaat rager voor beginners. Bloedend tandvlees is overigens normaal, omdat je tandvlees het ragen niet gewend is.

Als je tandvlees eenmaal gewend is aan ragen, dan kun je een formaat rager nemen dat aansluit op de ruimtes tussen je tanden en er met enige moeite doorheen gaat. Pas wel op dat je alleen met de haren je tanden en tandvlees raakt en niet met het uiteinde van de ijzerdraad! Dit kan namelijk pijn van je tandvlees veroorzaken. De meeste ragers kun je in een handvatje monteren voor extra grip en controle.

6. Tandenstokers kunnen pijnlijk tandvlees afweren

Ook tandenstokers kunnen pijn van je tandvlees helpen voorkomen. Tandenstokers zijn vooral handig als je niet in de gelegenheid bent om je tanden te poetsen of een rager te gebruiken. Met een tandenstoker kun je direct na de maaltijd de ruimtes tussen je tanden vrijmaken van etensrestjes en tandplak. Ook kun je met een tandenstoker voorzichtig de randjes van je tandvlees schoonmaken.

Het stoken van je tanden is overigens niet zo effectief als flossen of ragen. Zie tandenstokers dan ook als een aanvulling op je tandenborstel, flosdraad en tandrager… Bijvoorbeeld om je tanden discreet schoon te maken tijdens of na een etentje met anderen.

7. Tong schrapen = pijn van tandvlees verhinderen

Je tong kan indirect pijn van je tandvlees aanrichten. Je tong – en met name het achterste deel van je tong – is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het witte beslag dat doorgaans op je tong zit bestaat namelijk grotendeels uit tandplak en mondbacteriën.

Gebruik daarom regelmatig een tongschraper of tongreiniger om de bovenkant van je tong tot zover mogelijk achterin te reinigen. Hoe minder bacteriën op je tong, des te minder bacteriën in de rest van je mond. Zodoende helpt het schrapen van je tong pijnlijk tandvlees voorkomen!

8. Naspoelen is noodzakelijk bij pijn van je tandvlees!

Veel mensen doen er alles aan om de bacteriën in hun mond los te maken door poetsen, masseren, flossen, ragen, stoken en schrapen. Hier heb je natuurlijk niks aan als je de losgemaakte bacteriën niet stuk voor stuk uit je mond spoelt met water.

Sterker nog: bacteriën die je hebt losgemaakt en niet wegspoelt zullen eerder in de pockets van je tandvlees terecht komen en zodoende ontstekingen en pijn veroorzaken. Om pijnlijk tandvlees te voorkomen en verhelpen, moet je dus héél goed spoelen met lauwwarm water nadat je je tanden en tandvlees hebt gereinigd!

Tot slot

Pijn van je tandvlees los je negen van de tien keer op door een optimale gebitsreiniging en mondhygiëne. In geval van een virusinfectie of schimmelinfectie kan aanvullende behandeling met medicatie nodig zijn om je pijnlijke tandvlees te herstellen. Ga met abnormale tandvleesproblemen dan ook altijd naar je tandarts.

Heb jij vaak last van pijnlijk, rood en bloedend tandvlees? Laat hieronder weten hoe vaak jij poetst, masseert spoelt, flost, ragt, schraapt & stookt!

51 Reacties

  1. ik ben 7 jaar terug getroffen door een hersenbloeding en als het koud veel pijn en geïrriteerd tandvlees beroerd wordt ik er van pijn in mijn mond is er soms iets beschadigd na de bloeding?

  2. Hoi ik ben Chinouk en heb al een paar dagen zware pijn aan de rechter boven tanden ook zonder aanraking en de pijn word minder als ik iets drink maakt niet uit koud of warm ben bij de tandarts geweest en zegt tandvlees ontsteking dit lijkt mij niet als ik alles lees op internet nog een andere suggestie wat het kan zijn?

  3. Ik heb ontstoken tandvlees door heel mijn mond maar op 1 plaats tussen mijn tanden (zonder mijn verstandskies meegeteld de 2 laatste) en ik heb met tandenstokers het proberen schoon te maken en mij tanden gepoetst met een elektrische tandenborstel en toen dat niet hielp met warm zoutwater gespoeld en dat verzachte de pijn maar niet helemaal. Wat zou ik er nog mee kunnen doen om de pijn te verzachten? Mijn tandarts is pas as maandag beschikbaar helaas.

  4. Hey ik ben Kim en ben paar maanden naar de kliniek geweest en daar hebben ze mijn tand gedaan maar 1 maand later was het opgezwollen en doet heel veel pijn tot in mijn oor elke avond zie ik af van de pijn in november kan ik pas terug gaan dit dokter had het niet goed gevuld dus het word weer opnieuw gedaan in november elke avond ziet ik met de pijn ik neem pijnstillers in ma helpt niet ik lig meestal te wenen van de pijn niet normaal het doet veel pijn er dan mijn eerste operatie ik moet 3 pijnstillers in neme om van de pijn af te komen ma da helpt vaak ook niet na het zal wachten zijn tot eind november maar ik ga zeker en vast deze tips uitvoeren ???? ps sorry voor zo veel fouten in deze bericht ????

  5. Hey, Sinds een lange tijd heb ik steeds last van mijn tandvlees / tanden aan de linker bovenkant van m’n mond. De pijn voel ik vaak tot in mijn neus en gaat op de ergere momenten door tot erge hoofdpijn / migraine. Ik ben al herhaaldelijk naar tandartsen geweest, maar zij geven steeds een foute vaststelling… Zoals een gaatje of dat ik meer moet flossen, maar de pijn blijft. Soms gaat het beter en verdwijnt de pijn, maar deze komt steeds weer terug. Misschien weet u wel meer?

  6. Hallo, Kan iemand mij helpen sinds dat ik wortelkanaalbehandeling heb onderaan heb ik nu ook ontstoken tandvlees precies dat tandvlees beetje los staat .

  7. Hallooooo. Ik draag nu al een tijdje een beugel. Tussen mijn voortanden zit een spleet maar die is aan het verdwijnen. Mijn tandvlees tussen mijn voortanden doet veel pijn als ik het aanraak en is ook een beetje opgezwollen. Kan het zijn dat het dicht gaan van mijn spleet de oorzaak is van de pijn en de “opgezwollenheid”? Ik twijfel of ik naar de tandarts moet.

  8. Goedendag. Ik heb al een tijdje last van 4 kronen. Zzijn erg gevoelig. Koffie kon ik niet drinken zo pijnlijk was het. Sinds kort kan ik niks kouds meer eten. Boven 1 kroon is het bij aanraken pijnlijk. Daar zit de meeste pijn. Graag advies!

  9. Hoi, ik heb erg last van me tandvlees onderin… En ik ben zelf bang dat het eerder te maken heeft met me wortel… Ik weet het natuurlijk niet zeker maar het doet daar het meeste pijn… Kan iemand me zegge wat dit kan zijn???

  10. Hoi, ik heb heel veel last van mijn tandvlees hij doet me eg pijn. Wie zal er wat van weten wat ik er aan kan doen?

    • het artikel is waardeloos want alles gaat over voorkomen en niet het verhelpen ervan

    • Het verhelpen c.q. behandelen c.q. oplossen van reeds pijnlijk tandvlees is gelijk aan het (preventief) voorkomen van pijnlijk tandvlees in de toekomst. Het gaat er namelijk om dat er zich geen overschot aan bacteriën onder het tandvlees nestelt. Potentiële ophoping van bacteriën voorkom je door je tandvlees goed schoon te maken. En reeds aanwezige bacteriën verwijder je door je tandvlees goed schoon te maken. Mocht er eenmaal sprake zijn van een vergevorderde tandvleesontsteking, dan volstaat ‘doe-het-zelf’ mondhygiëne niet meer en kan het zijn dat je een parodontitisbehandeling moet ondergaan bij een mondhygiënist.

  11. lauranne poelmans Reageer

    Beste ik heb sinds vandaag erge pijn aan mijn tandvlees van mijn kies links achter onder. Mijn tandvlees is er erg dik en komt een beetje los van mijn kies. Wat moet ik doen want het doet erg veel pijn. Als ik mijn mond beweeg doet het nog meer pijn omdat mijn wang er een beetje tegen drukt. MVG Lauranne

    • Ooit naar een orofaciaal fysiotherapeut geweest? Doen als de tandarts of mondhygiëniste niets vindt.

  12. Beste Paul, Al ruim een jaar heb ik zoveel problemen met mijn tandvlees het gevoel is zo irritant dat het tandvlees tussen mijn kiezen is gaan zitten aan de onderkant is het net van scherpen randjes. Mijn tandarts zegt dat gaat vanzelf weg ik heb er last van en heb van alles zelf eraan geprobeerd met tandenstokers ik ga er ook steeds met mijn tong langs gewoon nerveus word ik ervan. Wat raad u mij aan?

    • Ik zou graag met je meedenken, maar ik snap het exacte probleem niet helemaal… Je tandvlees lijkt tussen je kiezen te zijn gaan zitten, maar is dit ook echt het geval? Kun je misschien uitleggen wat er precies met je tandvlees aan de hand is en welke concrete klachten dit teweegbrengt?

  13. Ik wilde juist beginnen met borstelen met een rager. Tussen alle tanden en kiezen kon de rager heen behalve bij één en dat was tussen de voortand en de hoektand. Hier drukte ik wat harder doorheen en dat deed ik ook de volgende avond weer met de beste bedoeling maar moet toegeven dat ik iets geweld heb uitgeoefend omdat ik anders niet doorheen kwam. Wat ik nu pas weet is dat je daarna je mond moet uitspoelen, maar nu te laat. Het weefsel raakte precies daar geïrriteerd en nu heb ik sinds 24 uur last van een tandvleesontsteking, zo noem ik het maar want ik zie een dunne rode lijn naar boven gaan en het is iets opgezet en is gevoelig. Ik spoel met 1x per dag waterstofperoxide 1,5% en meerdere keren per dag met zoutwater. Verder weet ik niet wat ik moet doen, ik denk maar afwachten en hopen dat het weer rustig wordt en overgaat, maar ben best onrustig over wat. Heb hier is gebeurd puur omdat ik het met de beste bedoeling heb gedaan. Heb jij nog een tip?

    • Als je normaliter niet tussen je tanden reinigt met een tandrager of flosdraad, waardoor je tandvlees aldaar niet gewend is aan aanraking, dan is je tandvlees tussen je tanden extreem gevoelig en kwetsbaar. Je moet dan ook altijd heel voorzichtig en zorgzaam te werk gaan met flossen en ragen, vooral de eerste malen. Als je met het ragen je tandvlees hebt beschadigd, dan kan inderdaad een tandvleesontsteking ontstaan. Gezien zich nogal wat bacteriën tussen je tanden kunnen ophopen, kan er zelfs een bacteriële infectie optreden. Spoelen met mondwater en zoutwater is verstandig. Mocht de boel niet binnen enkele dagen genezen, dan kun je even langs de huisarts gaan om advies in te winnen. Hij/zij zal wellicht een lokaal antibioticum voorschrijven.

  14. Ik heb sinds dagen pijn in mijn mond. Links boven in het midden. De pijn zit bij mijn tand, tandvlees en bij de neusholte. Mijn tong en de andere tanden zijn ook pijnlijk vooral links. Ik was bij de tandarts maar mijn tanden waren niet rot (foto gemaakt). Hij zei: als je over een week nog pijn had moest ik terug komen. Maar de pijn is zo erg! Kan niet goed eten en de pijnstillers werken ook niet. Wat kan ik hier aan doen? Grt. Cindy

    • Dit klinkt als een ontsteking van tandvlees, kaakbeen en/of tandwortel. Bel gewoon de tandarts op en zeg dat de pijn niet te harden is, dus dat je niet in staat bent een week te wachten.

  15. Beste, Sinds enkele dagen heb ik een pijnlijk gevoel op het tandvlees boven/achter mijn voorste tanden van de bovenkant van mijn gebit. Het doet niet zo zeer pijn tijdens eten, echter als ik er met een vinger op duw of met me tong op druk dan voel ik een zeurende pijn en naar mate ik harder duw wordt de pijn ook heviger. Het tandvlees is verder niet echt rood, dik en het bloed vooralsnog niet. Wat is het en wat kan ik eraan doen? Ik poets twee keer dag en gebruik dagelijks van die plastic hulpjes waarmee ik kan flossen en kan stoken. Graag uw reactie, met vriendelijke groet, Paul

    • Beste Paul, Ik heb precies hetzelfde met m’n tandvlees. Hoe heb jij het opgelost?

  16. Hallo, Ik heb een stekende pijn op het onderste randje van mijn tandvlees op een plek. Het ziet er een beetje dik uit. Ik heb niet veel last, maar wel bij het poetsen en soms ook gewoon opeens. Het bloedt ook bij het poetsen. Ik heb trouwens ook een beugel en gebruik het door de orthodontist voorgeschreven mondwater, maar ik denk niet dat het daar iets mee te maken heeft, anders had ik het al veel eerder gehad. Als ik ongeveer weet wat het is, weet ik of ik een afspraak met de tandarts moet maken ervoor. Groet, Annika

  17. Dag Paul, Dank voor je uitgebreide doorwrochte reactie. Ik denk echter dat ik geen “kunsttandvlees, een soort matje van kunststof/kunsthars, wat vroeger bekendstond als Party Gums oftewel gingiva-epithese” heb, zoals jij het beschrijft… Omdat het niet een zachte, flexibele voorziening van kunststof/kunsthars is wat ik heb. Het is van boven en beneden een keihard kunstgebit dat niet goed blijft zitten. Wat wel een beetje helpt om het tandvlees te herstellen is gingivitis-zalf van de natuurwinkel. Maar als ik er dan weer mee eet, gaat het weer kapot. Met vriendelijke groet, Eline

    • Beste Eline, Oh, dan bestaat de prothese waarschijnlijk niet alleen uit tandvlees, maar ook uit tanden? Dus een partieel kunstgebit… Zoiets wordt volgens mij ook wel partiële frameprothese genoemd. Omdat een frameprothese een metalen frame is (met daarop harde, tandvleeskleurige kunsthars waarin tanden en/of kiezen zijn verankerd) kan het metaal inderdaad je tandvlees irriteren of doen ontsteken/infecteren. De frameprothese dient ter vervanging van getrokken/verloren tanden en/of kiezen. Mijn vader heeft na een ongelukje ook zo’n soort ‘bitje’ gehad wat deels op bestaande tanden en kiezen rustte en deels op het mondweefsel. Vooral het zachte mondweefsel is erg gevoelig voor een dergelijke gebitsprothese omdat er haakjes, klammers en ankers aan zitten (die veel weghebben van een orthodontische/orthodonthologische beugel) Tandvlees en verhemelte zijn alles behalve dol op contact/wrijving door metaal. Wat dat betreft is vast kroon- en brugwerk een stuk zekerder. Ik kan me voorstellen dat het heel lastig zal zijn om wrijving volledig te voorkomen, maar ik ben geen expert op dat gebied. Sorry dat ik je verder niet van praktische tips kan voorzien. Dank voor je berichtje en nogmaals sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  18. Hoi, Ik heb last van me tandvlees en als ik bijt dan voel ik me tandvlees en bij het poetsen gaat het bloeden. Weet u misschien hoe het kan? Gr. Manon

    • Dag, Ik heb pijnlijk tandvlees sedert enkele dagen. Ik heb een heel nieuw gebit en mijn tandarts is tot op 30 juli op verlof. Wat kan ik doen om die pijn te verzachten opdat ik het gebit zou terug mogen plaatsen? Dank op voorhand voor een positief antwoord! Andrea

  19. Ik heb sinds ruim een jaar een volledige prothese en inmiddels zelfs weer een nieuwe. Van de oude kreeg ik kapot tandvlees. NU met de nieuwe ook weer. IK heb een lastige ondiepe kaak zegt mijn tandarts. Hij raadt mij aan implantaten te nemen, maar die heb al eens gehad en die zijn eruit gerold. Ik eet alleen nog maar gepureerd voedsel. Ik ben zeer teleurgesteld dat ik met de nieuwe prothese weer niet goed kan eten. Het voedsel kruipt onder de prothese. Ik zou graag wat raad ontvangen.

    • Beste Eline, Ik neem aan dat je een tandvleesprothese oftewel gingiva-epithese bedoelt… ‘kunsttandvlees’, een soort matje van kunststof/kunsthars, wat vroeger bekendstond als ‘Party Gums’. Een dergelijke gingiva-epithese is een zachte flexibele voorziening van kunststof/kunsthars om het (esthetische) uiterlijk van je tandvlees te herstellen. Als het kunstmatig vervaardigde tandvlees niet goed aansluit op je eigen resterende tandvlees en steunweefsels, gaat het matje bewegen en wrijven/schuren en kan er inderdaad irritatie of ontsteking van je tandvlees optreden. Persoonlijk vind ik dat je tandarts de potentiële nadelen van deze parodontale (evenals esthetische) behandeling vooraf met je had moeten bespreken. Mocht hij dat niet hebben gedaan, dan kun je hem/haar daar uiteraard op aanspreken. Ik ben geen expert, maar ik kan me voorstellen dat er middeltjes of trucjes zijn om de gingiva-epithese beter te doen hechten op je tandvlees en steunweefsels (gel, kleefpasta o.i.d.?) waardoor er minder ruimte tussen tandvlees en prothese overblijft en niet langer beweging van de tandvlees-epithese mogelijk is. Zo niet, dan sluit de prothese simpelweg niet goed aan en dient er mijns inziens een aanpassing te worden doorgevoerd of een beter passend exemplaar te worden vervaardigd. Je hebt immers niks aan een tandvleesprothese die alleen maar voor aanvullende tandvleesklachten zorgt.Voor zover mij bekend is de gingiva-epithese sowieso niet erg populair meer om teruggetrokken en beschadigd tandvlees te herstellen. Veel tandartsen zoeken hun heil veeleer in: A. Kroon- en brugwerk, waarmee kleinere interdentale ruimtes worden gecreëerd die naderhand weer vergroeien met de gingiva; B. Composiet waarmee ‘black triangles’ worden opgevuld; C. Tandvleestransplantaten (gingivaplastiek c.q. mucosatransplantatie), waarbij een klein lapje uit het verhemelte wordt gesneden en op de plek van het teruggetrokken tandvlees wordt getransplanteerd, waardoor de tandwortel weer bedekt is met tandvlees. D. Fillers: papillen met hyaluronzuur die worden ingespoten in het teruggetrokken/aangedane tandvlees; deze methode is overigens nog niet zo ingeburgerd… Bij ernstige esthetische problematiek met tandvlees dat zich extreem ver heeft teruggetrokken (waardoor tanden erg lang lijken) is een guirlande-vormige gingiva-epithese (plaatje van zacht kunsthars in de vorm van het tandvlees) inderdaad wel een van de weinige afdoende opties. Het nadeel ervan is alleen dat het een puur esthetisch doel heeft, dus totaal geen medische functie. Er wordt dus niets mee hersteld en de epithese/prothese kan zelfs aanvullende tandvleesklachten geven. Inhoudelijk advies kan ik je helaas niet bieden, want ik ben GEEN arts, maar misschien is het een idee om je tandarts om opheldering te vragen en indien nodig een tweede mening (dus van een andere tandarts) aan te vragen. Afhankelijk van eventuele aanvullende (tandarts)verzekeringen zijn er helaas wel kosten gemoeid met zo’n second opinion door een concurrerende tandarts. Heel veel succes en sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Hi Eline, Ik ben 15 jaar en heb een beugel, mijn orthodontist vertelde mij deze te reinigen met kunstgebitreiniger. Ik weet niet zo goed hoe dat zit met een prothese, maar ik dacht misschien dat jij dat ook gebruikt. In elk geval kreeg ik toen ontzettend veel last van mijn tandvlees omdat ik vrij gevoelig tandvlees heb. De stoffen in zo’n reinigingsmiddel zijn namelijk heel agressief. Ik weet niet of je er iets aan hebt, maar wie weet… :)

  20. Hoi, Ik heb veel last van tandvleespijn, doet kei zeer, wat moet ik doen? Groetjes van Rowena

  21. Bellen Georges Reageer

    Hi, Ik woon in Tunesië en heb al maanden last van pijnlijk tandvlees, moeite bij het eten enz. Reeds 3 tandartsen bezocht en tanden blijken goed; neuroloog schreef Tégrétol voor: resultaat nihil; nu begonnen met Doxy en weer afwachten. De pijn begon volgens mij op een plaats waar GEEN tanden stonden, reeds lang getrokken, en stijgt naar de oogholte en geeft hoofdpijn. Iemand enig idee?

    • ’t Zou een kaakholteontsteking kunnen zijn… maar ik ben GEEN arts, dus dit is een pure gissing. Wellicht een idee om je vraagstuk weg te leggen bij je huisarts i.p.v. bij je tandarts?

  22. Ik heb gevoelig tandvlees maar doe alles al om dit te voorkomen: raggen, spoelen, schrapen en vaak poetsen. Snap er niks van en deze informatie helpt me dus ook niet.

    • Misschien dat je je tandvlees juist te vaak en/of intensief reinigt? Als je je tandvlees te hardhandig ‘verzorgt’, raakt het juist geïrriteerd, waardoor het zich terugtrekt en ontstoken kan raken.

  23. Hallo, Ik heb na een bezoek aan de mondhygiëniste last van pijnlijk tandvlees, vooral tussen de kiezen. Welke tandpasta en welk spoelmiddel kan ik gebruiken? Ik doe elke dag ragen en spoel met tact. Hoop dat jullie mij helpen door een reactie hierop te sturen. Doet echt zeer!

    • Een tandarts of mondhygiënist reinigt inderdaad nog weleens te hardhandig het gebit en tandvlees van patiënten, aangezien hij/zij niet kan voelen wat jij voelt. Vaak gaat het om oppervlakkig ‘letsel’ van de weke weefsels, wat zich binnen enkele dagen doorgaans ook weer herstelt. Mocht de pijn aanhouden, dan zou je eventueel contact op kunnen nemen met de betreffende mondhygiëniste. Spoelmiddelen en tandpasta’s werken vooral om tandvleesproblemen te voorkomen, niet om letsel sneller te doen genezen. Dit is veeleer een kwestie van afwachten. Mocht je tandvlees echt ontstoken of geinfecteerd raken, dan kan een desinfecterend, antibacterieel mondspoelmiddel (o.a. op basis van chloorhexidine) in bepaalde gevallen wel uitkomst bieden.

  24. Onlangs ben ik weer bij de mondhygiëniste geweest en zij gaf aan dat ik aan een zijde van mijn kaak onderpockets heb van 4 mm. Dit zou ik moeten tegengaan door met een dikke tandenstoker te stoken (ik gebruikte nu een dunne en die heeft blijkbaar geen effect). Nu snap ik alleen niet goed hoe ik door een dikke tandenstoker tussen mijn tanden en kiezen te duwen het gat verkleinen kan. Ik duw dan toch juist het tandvlees verder terug? Kan iemand me uitleggen hoe dit werkt?

    • Beste Martine, Volgens mij is het idee dat je je tandvlees (op ietwat hardhandige wijze) “masseert”. Hierdoor zal de doorbloeding verbeteren en zodoende kunnen bloed (inclusief voedingstoffen, bouwstoffen en beschermingsstoffen) beter door je tandvlees stromen. Dat betekent dat het tandvlees zich gemakkelijker kan herstellen en minder gevoelig en kwetsbaar zal worden (o.a. voor druk, verwonding, aanraking etc.).

  25. Hallo, ik heb sinds twee weken last van gevoelig/pijnlijke tandvlees aan de rechter binnenkant van mijn ondergebit. Ik poets twee keer per dag en sinds de klacht flos en stook ik ook een keer per dag. Ik heb het gevoel dat er iets zit waar ik zelf niet bij kan. Maar kan het ook te maken hebben met het doorkomen van een verstandskies? Groeten, Lot

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.