De meeste mensen staan er niet eens bij stil, maar voor sommigen is het een problematische gebeurtenis: plassen. Plasangst is het fenomeen waarbij je moet plassen, maar niet kan plassen door toedoen van angsten of spanningen. Meestal betreft het de angst voor plassen in de (vermeende) aanwezigheid van anderen.
Bij plasangst, ofwel parureris, is de angst gerelateerd aan het plassen op zich, en niet aan de urine. Plasangst moet dan ook niet worden verward met urineangst, urineverliesangst of urofobie. Plasangst klinkt misschien vreemd, maar ongeveer 15 procent van alle mannen heeft er in meer of mindere mate last van. Bij vrouwen komt het minder voor (7 procent), maar is het probleem vaak groter, door een overactieve of zwakkere blaas.
De symptomen van plasangst
- Vreemde plek – Met name plassen op een vreemde plek, in een openbaar toilet of waar mensen je kunnen zien is problematisch.
- Blokkeren – Je kunt met geen mogelijkheid plassen; je systeem “blokkeert” gewoon.
- Druk maken – Je maakt je van tevoren al druk over hoe de toiletten zullen zijn en juist wanneer je je druk hebt gemaakt is het plassen het moeilijkst.
- Haast – Vooral ook bij haast of als anderen op je wachten lukt het je niet te plassen.
- Privacy – Je hebt er een hekel aan als mensen je naar het toilet zien gaan, je kunnen horen of weten hoe lang je wegblijft.
- Betrappen – Je wilt snel plassen zodat je niet “betrapt” kunt worden.
- Aandrang – Wanneer je niet kunt plassen trekt de aandrang tot plassen weg, maar wanneer je weg wilt lopen keert deze weer terug.
- Sociale contacten – Iedere situatie buitenshuis levert spanning op, waardoor je je niet of nauwelijks meer (ver) van huis begeeft.
- Leven – De angst om te plassen kan je leven grotendeels gaan beheersen.
- Excuses – Je gaat excuses of smoesjes verzinnen om ergens niet heen te hoeven of niet lang ergens te hoeven blijven.
- Schaamte – Je schaamt je (overigens onterecht) voor je angst en durft er niet of nauwelijks over te praten.
- Thuis – Vaak vormt plassen thuis geen enkel probleem.
- Volle blaas – Je krijgt pijn en/of een harde buik door een volle blaas.
- Drinken – Je durft niet of nauwelijks te drinken.
- Bijverschijnselen – Je kunt je zo druk maken dat je hartkloppingen, zweethanden, hoofdpijn en benauwdheid ervaart
Wat kun je doen tegen plasangst?
Hierbij enkele tips die preventief kunnen werken bij plasangst of je van je plasangst kunnen afhelpen:
- Drukte vermijden – Vermijd drukke en publieke toiletten.
- Privaat toilet opzoeken – Zoek bijv. via Google Maps een nabijgelegen restaurant op voordat je ergens naartoe gaat. Hier zijn de toiletten vaak afgesloten en minder druk.
- Toiletcabine i.p.v. urinoir – Gebruik een toiletcabine in plaats van een urinoir.
- Geluid onderdrukken – Laat de kraan lopen of trek van tevoren het toilet door om geluid te onderdrukken.
- Boeken – Lees de boeken over angsten en fobieën van Pieter Frijters (Van fobie naar vrijheid) en Richard Bandler (Get the life you want).
- Cognitieve therapie (CT)
- Eerlijk – Probeer open en eerlijk te zijn op belangrijke momenten, ook al is dat moeilijk. Licht je rijinstructeur in, en later je rij-examinator. Laat het de decaan op school weten of je baas. Zo kunnen zij er rekening mee houden en is de impact op de rest van je leven veel kleiner. Ook de spanning zal verminderen.
- Medicatie – Angstverminderende of –onderdrukkende medicatie is een optie.
- Katheter – En in ernstige gevallen het gebruik van een katheter.
- Hulp – Georganiseerde (groep)workshops of (groeps)coaching.
Heb jij ervaring met plasangst? Deel hieronder jouw ervaringen, bevindingen en tips met betrekking tot parureris…
6 comments
simon
12 mei 2018Simon zegt: Had al 40 jaar last van ‘plasangst’. Uiteindelijk naar een psycholoog gegaan, die had dit nog nooit eerder ‘behandelt’ (nog een jonge vent)! ;) Hij wou eerst dat ik het aan iedereen die ik kende vertelde, dan zou het vast makkelijker worden, ik zei; no way, dat is nou net het probleem. Maar toen kwam hij met een praktische tip: probeer het eerst thuis en later op een publieke wc met deur, zitten gaan en normaal ademen en dan, als je ingeademd hebt, +/- 50% uitademen, dan de adem +/- 40 tellen inhouden of zolang als je kunt (niet te lang natuurlijk). Zodra je weer begint te ademen zul je voelen dat de sluitspier zich ontspant en kun je in de meeste gevallen normaal plassen! Bij mij werkt het tot nu toe, ik probeer het steeds op ‘moeilijker’ plaatsen en het gaat goed, ik krijg steeds meer zelfvertrouwen. Niet te snel naar ‘moeilijke’ plaatsen, eerst thuis oefenen en dan langzaamaan plaatsen opzoeken waar het ietsje moeilijker gaat (ging). Winkelpromenades bijvoorbeeld waar meerdere wc’s naast elkaar zijn, dat geeft rust en dan is de stress niet zo hoog, later ga je naar plekken waar maar één wc is etc. etc. Hier moet je rustig maanden over doen, beslist niet te snel, anders krijg je misschien met teleurstellingen te maken. Ik heb er veel baat bij!
Onbekend
1 juli 2017Ik heb heel erg last van plasangst ik ben namelijk 14 jaar en zit nu op de middelbare school waar ik alleen maar tijdens de lessen kan plassen omdat het in de pauze te druk is en wanneer ik naar de wc ga met vrienden die dan op me wachten kan ik ook niet plassen en het word bij mij steeds erger. Eerst kon ik niet meer bij een urinoir plassen als er anderen zijn maar nu kan ik in een afgesloten hokje nog niet eens plassen als ik andere mensen hoor, zou iemand misschien wat tips voor mij hebben want ik ben bang dat het mijn leven nu echt begint te beheersen.
Peter Hoogstraten
1 mei 2011Hallo Gerrit de graaf vertel hier eens meer over, ik zou er graag van af willen komen groeten Peter Hoogstraten
trappertje
14 maart 2010Ik heb het alleen als het druk om me heen is, bijvoorbeeld in een discotheek bij de pisbakken. Als ik naar een gewone wc ga, is er geen enkel probleem…
gerrit de graaf
5 februari 2010De oplossing is je tong tegen je gehemelte aan drukken en je concentreren op je tong; dan gaat plassen vanzelf. Probeer het maar eens.
henk
12 april 2013ik zal het eens proberen, wanneer ik er weer eens last van heb. Maar eerlijk gezegd twijfel ik aan deze oplossing.