Rauw versus verhit: Voedsel verwarmen of toch niet?

Food · Door Ilse

Er zijn steeds meer mensen die er bewust voor kiezen om alleen nog voedsel te nuttigen dat niet is bereid, verwarmd of verhit. Deze manier van eten wordt ook wel “raw food” of “rauwdieet” genoemd. Het idee achter dit rauwe dieet is dat onverhit voedsel gezonder is dan voedsel dat wordt verwarmd. Maar is dit ook echt zo? Hieronder de voor- en nadelen van verhit en onverhit voedsel…

1. Warm eten is hartverwarmend

Warm eten is simpelweg prettig; het bezorgt je een aangenaam, koesterend en behaaglijk gevoel. Je lijf wordt immers letterlijk warmer van warm voedsel. Vooral in koude omstandigheden kan een warme maaltijd voor een lichamelijke opkikker en mentale boost zorgen.

2. Hitte beschadigt vitamines & enzymen

Hoe is men ooit op het idee gekomen om vruchten, bladeren en stukken vlees op het vuur gooien!? Best een ingenieuze zet als je erover nadenkt… Een aanzienlijk nadeel van verhit voedsel is dat  veel enzymen en vitamines vernietigd worden bij een temperatuur boven de 48 °C.

3. Rauw voedsel zou gezonder zijn

Rauw eten kent mogelijke voordelen. Je zou er sneller door afvallen, de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een betere huid door bewerkstelligen. Bovendien zou rauw voedsel beter worden verteerd door de menselijke spijsvertering, waardoor je je energieker en vitaler voelt. Helaas zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor deze gezondheidsclaims.

4. Verhitten = chemisch experimenteren

Ook op moleculair niveau verandert voedsel wanneer het wordt verhit. Het verwarmen van voedsel is eigenlijk een scheikundig experiment. Je kunt zien, ruiken, horen, voelen en proeven dat een etenswaar diepgaande veranderingen doormaakt als het wordt verhit.

Allereerst vindt er ‘denaturatie’ van eiwitten plaats (zoals stolling van ei-eiwit bij het koken). Daarnaast worden onverteerbare vezels gemakkelijker verteerbaar en wordt goed HDL-cholesterol deels omgezet in slecht LDL-cholesterol. Tot slot ontstaan er volledig nieuwe scheikundige verbindingen bij verhitting van eiwitten, waaronder hetero-cyclische aminen (HCA). Sommige van deze HCA zijn verslavend; sommige zelfs kankerverwekkend.

Tot slot vindt er glycatie plaats tijdens de warme bereiding van voedsel. Glycatie (“versuikering” van eiwitten en vetten) behoort tot de meest schadelijke gevolgen van voedselverhitting.

5. Rauw = eentonig

Niet alles is rauw eetbaar. Als je alleen maar rauw eet, dan eet je dus eenzijdig. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan aan allerlei vitamines, mineralen, spoorelementen, vetzuren en aminozuren. Het is dan ook niet goed om door te slaan in een rauw dieet.

6. Hitte doodt bacteriën

Op rauw voedsel kunnen allerlei bacteriën en parasieten huizen. Bij verhitting boven de 90 °C gaan deze echter dood. Verhitting van voedsel kan zodoende bacteriële infecties voorkomen, waaronder voedselvergiftigingen.

Ga jij voor rauw vlees, rauwe vis, rauw eigeel, rauw fruit en rauwe groenten? Of ben jij meer van het bakken en braden? Laat hieronder je reactie achter!

Rauw op je Dak: als je het roer écht om wilt gooien!

Nu ben ik niet bepaald het ideale uithangbord van de filosofie van ‘Rauw op je Dak‘, de site van Petra van Vliet en Jeramaya van de Sterren waar het eten van met name rauwe groenten en fruit wordt gepromoot zodat je veel gezonder kunt leven. Ik eet vrij weinig rauwe groenten en fruit, op de maaltijdsalades en verse sappen van AH na. Ondanks dat vind ik de site, de video’s en de boodschap zo interessant, leerzaam en met name hoopgevend, dat ik jullie als lezer van harte uitnodig om je te verdiepen in wat ze te zeggen hebben.

Op het moment van schrijven bevat de site 12 afleveringen. In de meeste – doorgaans zeer gezellig om te kijken – afleveringen worden raw food recepten klaargemaakt, én hoor en zie je achtergrondinformatie over allerlei interessante onderwerpen. Hoewel de raw food levensstijl zeker niet haalbaar is voor iedereen, werkt het wel zeer goed tegen allerlei aandoeningen en ziekten, waaronder overgewicht en obesitas, stress, diabetes, een traag werkende schildklier, lusteloosheid, depressiviteit, ontstekingen zoals bacteriële infecties en heeft een preventieve werking tegen vele ziekten zoals kanker. De moeite waard dus.

Speciale aandacht voor:

  • Aflevering 3: Heldere uitleg van de functie van suiker en simpele koolhydraten in de hedendaagse voeding
  • Aflevering 5: Genezing van diabetes door het eten en drinken van rauwe sappen, groenten en fruit
  • Aflevering 6: Waarom melk helemaal niet gezond is (vanaf ongeveer 15 minuten)
  • Aflevering 10: Hoe je kinderen enthousiast maakt voor groente en fruit uit eigen tuin
  • Aflevering 12: Verband tussen voeding en hormonen (o.a. testosteron), specifieke voedingsstoffen (o.a. het nut van vetten / cholesterol)

Rauw op je Dak aflevering 1

ROJD aflevering 2

Rauw op je Dak aflevering 3

ROJD aflevering 4

Rauw op je Dak aflevering 5

ROJD aflevering 6

Rauw op je Dak aflevering 7

ROJD aflevering 8

Rauw op je Dak aflevering 9

ROJD aflevering 10

Rauw op je Dak aflevering 11

ROJD aflevering 12

Over het algemeen zijn de beweringen in de afleveringen van ‘Rauw op je Dak’ op waarheid gebaseerd, en wetenschappelijk te onderbouwen. De enige onvolledigheid die mij opgevallen is, is de bewering in aflevering 11 dat het eten van rauwe eieren beter is dan het eten van gekookte eieren. Maar zelfs Rocky had dit fout: zeker als je veel sport dan is het slimmer om gekookte eieren te eten dan rauwe, omdat de eiwitten in gekookte eieren beter door je lichaam worden opgenomen dan rauwe eieren voor bijvoorbeeld de opbouw van spieren (bron).

Ik ben deze site tegengekomen door een reactie van Arjan bij het artikel over de documentaire ‘Raw for 30 days‘ – een documentaire die zeer geloofwaardig laat zien hoe je kunt genezen van diabetes door rauwe groenten en fruit te eten. Na het kijken van een paar afleveringen van ‘Rauw op je Dak’ was mijn interesse gewekt, vandaar dit artikel :) Dank je wel Arjan!

Meer informatie over ‘Rauw op je Dak’ lees je op www.rauwopjedak.nl en op hun Facebook pagina.

Vragen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie hieronder!

4 comments


  • Rob Mevissen

    1 december 2015

    Mijn vrouw kreeg een boek te leen: Vergess den Kochtopf, van Wandmaker. Ze ging daarna à la minute over op fruit eten. Na een maand leefde ze nog en toen ging ik ook voor de bijl. Ik eet liever zgn. “eentoniger” dan minder gezond. Want na 13 jaar vruchteneter te zijn samen met mijn vrouw bevinden we ons steeds meer in een vitalere positie dan in vroegere jaren. Ik heb het niet over lang leven. Dat hebben we niet in de hand, maar over gezonder eten. Als vruchteneter kun je het beste in een tropen of subtropen wonen. Daar is een grote verscheidenheid aan vruchten. En lekker warm. Want wij zijn super slank. We eten fruit ( elk 3 kg pd, schoon 2 kg), zaden, noten,kokos, avocado, enz.en kleine hoeveelheden carob, rauwe cacao, enz. Zelf paardebloemblad en brandnetel plukken en drogen, malen. In smoothies doen. Het probleem in Nederland is dat je hier weinig en vaak onrijp fruit kunt krijgen. Het is meestal sterk gekoeld vervoerd denk ik, want tropisch fruit dat onder de 11gaden gekoeld is rijpt niet meer. Maar op alle probleempjes hebben we wel min of meer een oplossing.

  • Hellen

    17 juli 2012

    Ik vind het prima om af en toe brood of een salade als avondeten te gebruiken. Ik moet er echter niet aan denken om voor de rest van mijn leven koude maaltijden te moeten nuttigen. Zoals hierboven ook al wordt geschreven, is warm eten veel te fijn om te moeten missen.

  • Andrea V.

    10 juli 2012

    Volgens mij heeft bovenstaand verhaal twee kanten. Voedsel verhitten heeft nadelen, maar rauwe voeding eveneens. Waarom zou je dan niet gewoon rauw en verhit voedsel afwisselen? Dan weet je in ieder geval zeker dat je het voor ongeveer de helft “goed” doet. :P Zo’n rauw dieet lijkt me overigens echt verschrikkelijk!

  • Ad van Heemskerk

    1 juli 2012

    Ik zou echt niet kunnen teren op rauw en koud eten. Dat lijkt me enorm eentonig en het klinkt bovendien onaantrekkelijk en onappetijtelijk. Geef mij maar een lekkere warme maaltijd!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.