Reuma is een verzamelnaam voor plusminus 132 aandoeningen aan de gewrichten, beenderen, pezen en gewrichtsbanden. Bekende voorbeelden van reumatische aandoeningen zijn ontstekingsreuma, weke delen-reuma en slijtage-reuma (artrose). Reumatoïde artritis (RA) is een chronische en zeer pijnlijke en belemmerende vorm van ontstekingsreuma die tot nog toe ongeneeslijk is. Daarom hierbij 7 praktische tips m.b.t. reumatoïde artritis…
1. Symptomen van artritis herkennen
Reumatoïde artritis gaat gepaard met allerlei reumatische klachten. Niet iedere reumatische artritis-patiënt ervaart dezelfde symptomen. Daarnaast verschillen de hevigheid, de frequentie, de volgorde en de locaties van de reumatische symptomen sterk van patiënt tot patiënt. De bekendste voorbeelden van typische reuma-gerelateerde klachten zijn:
- Hevige gewrichtspijn
- (Ochtend)stijfheid van gewrichten
- Roodheid van gewrichten
- (Plotseling) gezwollen gewrichten
- Extreme vermoeidheid
- Griepachtige klachten (malaise e.a.)
- Anemie (bloedarmoede)
- Symmetrische gewrichtsklachten (bijv. linker wijsvinger + rechter wijsvinger)
2. Reumatoloog bezoeken
Reumatoïde artritis wordt ook wel reumatische artritis of arthritis (Engels) genoemd. Reumatische artritis manifesteert zich door het hele lichaam, maar komt het meest voor in handen, voeten, knieën, polsen en enkels. Als je het idee hebt dat je lijdt aan reumatoïde artritis, bezoek dan allereerst je huisarts en vraag eventueel direct om een doorverwijzing naar een reumatoloog. Een reumatoloog kan je als geen ander adviseren over (de symptomen van) reumatische artritis.
3. Naar je lichaam luisteren
Reumatoïde artritis is een aandoening die gepaard gaat met uiterst pijnlijke gewrichtsontstekingen. Deze ontstekingen worden veroorzaakt door een fout in het immuunsysteem, waardoor het interne afweermechanisme de eigen lichaamscellen aanvalt. Het defect heeft te maken met de ontstekings-stimulerende stof TNF (tumornecrosefactor), maar de exacte oorzaak van reumatische artritis is nog steeds niet bekend. Mensen die lijden aan reumatoïde artritis worden dus tot op zekere hoogte gedwongen om zich aan te passen aan hun ziekte. Het is dan ook zeer belangrijk om naar je lichaam te blijven luisteren.
4. Praktische aanpassingen doorvoeren
Er zijn tegenwoordig talloze praktische hulpmiddelen verkrijgbaar die bepaalde handelingen voor reumapatiënten makkelijker maken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- Tabletten-uitdrukker & tabletten-splijter
- Medicijn-doseerdoos
- Telefoon met grote knoppen/toetsen
- Gebruiksvoorwerpen met verdikte handvatten
- Evt. handvat-verdikkers
- Loophulpmiddelen
- Aangepast vervoer
- Aangepaste stoel: ‘trippelstoel‘
- Elektrisch c.q. elektronisch mes
- Gehoekte messen met extra brede zaaghandvatten
- Werk- en snijplanken met zuignappen of klemsteunen
- ‘Pottenwipper‘ + alles-opener voor flesdoppen en potdeksels
- Anti-slipmatjes onder borden en pannen
- Afgietdeksels
- Kopjes met (grote) oren
- Melkpak-opener
- Etc. etc. etc.
Hoewel het gebruik van hulpmiddelen confronterend kan zijn, kan het je leven enorm vergemakkelijken. Een ergotherapeut, reumatoloog of reumaconsulent kan er bovendien voor zorgen dat hulpmiddelen (deels) worden vergoed door je zorgverzekeraar.
5. Vergroeiingen corrigeren
Door voortschrijdende ontstekingen worden gewrichten steeds heviger aangetast. De ruimte tussen de gewrichtsdelen wordt alsmaar kleiner en kan op den duur zelfs helemaal verdwijnen. Hierdoor kunnen typerende reumatische vergroeiingen ontstaan, waardoor gewrichten hun natuurlijke beweging niet meer kunnen maken. Ook komt het voor dat men bijvoorbeeld geen “normale” schoenen meer kan dragen door vergroeiing van de tenen. In sommige gevallen kunnen vergroeiingen (operatief) worden rechtgezet of is dit zelfs uit medisch oogpunt noodzakelijk.
6. Positief blijven bij artritis
Reumatoïde artritis is een grillige en onvoorspelbare aandoening. Zo kun je ’s avonds zorgeloos naar bed gaan en de volgende ochtend met helse pijn en doodmoe opstaan. Dit maakt het erg lastig om met reumatische artritis om te gaan. Toch is het enorm belangrijk om niet bij de pakken neer te zitten en te leven van dag tot dag… Hoe moeilijk dat ook moge zijn. Het is zelfs uiterst belangrijk om in beweging te blijven, want “rust roest” in geval van RA.
7. Artritis-medicatie gebruiken
Hoewel reumatoïde artritis tot nog toe ongeneeslijk is gebleken, kunnen de reumatische klachten en symptomen wel worden bestreden en onderdrukt m.b.v. medicijnen. De belangrijkste voorbeelden hiervan zijn:
- Capsaïcine crème
- Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s): o.a. ibuprofen, aceclofenac, carbasalaatcalcium, celecoxib, diclofenac & etoricoxib
- Bijnierschorshormonen c.q. corticosteroïden: o.a. dexamethason, prednison, prednisolon & triamconolon
- DMARD’s: o.a. methotrexaat, chloroquine, hydroxychloroquine, sulfasalazine, aurothiomalaat, infliximab, etanercept, abatacept, anakinra, azathioprine, leflunomide, penicillamine & ciclosporine
Tot slot
Volgens sommigen kan ook een bepaald voedingspatroon werkzaam zijn ter voorkoming of behandeling van reumatoïde artritis (RA). Sommigen zweren zelfs bij het ‘Artritis Dieet’.
Heb jij ervaring met reumatoide artritis of aanverwante ontstekingsreuma of reumatische aandoeningen? Deel hieronder jouw vragen, bevindingen en tips!