Naam: Sapvasten dieet
Dieetsoort: vasten / ontgiften
Aantal calorieën per dag: +/- 900 kcal.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1000 kcal. per dag)
Sapvasten dieet – In het kort
Sapvasten is een zeer streng dieet dat niet alleen bedoeld is om af te vallen, maar – wellicht meer nog – om te ontgiften (ontslakken). Het idee achter Sapvasten is dat we in de “westerse wereld” worden blootgesteld aan allerlei gifstoffen door de overbewerkte voedingsmiddelen die we consumeren. Hierdoor zouden chronische aandoeningen zoals gewrichtsklachten, spierklachten, darmklachten, hart- en vaatziekten etc. ontstaan. Daarnaast zouden wij westerlingen overmatige calorieaantallen gebruiken. Sapvasten zou een snelle manier van afvallen en ontgiften zijn, maar een verandering in voedingspatroon en levensstijl zou een noodzakelijke aanvulling zijn op het Sapvasten dieet. Per dag dien je plusminus twee liter vocht te drinken, waarvan één liter sap. Sapvasten dient niet langer dan één à anderhalve week te worden gedaan, afhankelijk van je lichamelijke gesteldheid.
Sapvasten dieet – Voedingsschema en richtlijnen
Gedurende het Sapvasten dieet mag je enkel groentesappen, vruchtensappen, groentebouillons, water en thee tot je te nemen. Men mag kant-en-klare sappen nemen, maar ook verse groenten en fruitsoorten tot sap persen. Een sapvastendag kan er als volgt uitzien:
- Ontbijt: ’s Ochtends neem je 40 centiliter vruchtensap.
- Tussendoor: Om 10.00 uur neem je een kop (25 centiliter) thee.
- Lunch: ’s Middags neem je 40 centiliter groentesap.
- Tussendoor: Om 16.00 uur neem je een kop (25 centiliter) thee.
- Diner: ’s Avonds neem je 40 centiliter groentebouillon.
- Tussendoor: Om 20.00 uur neem je een glas (25 centiliter) vruchtensap.
Je krijgt dagelijks ongeveer 900 kilocalorieën binnen, enigszins afhankelijk van het aantal glazen sap en de ingrediënten.
Sapvasten dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
Er zijn verschillende voedingsmiddelen die veel binnen het Sapvasten dieet worden gebruikt. Enkele voorbeelden van groenten die tot sap kunnen worden geperst zijn:
- Wortelen
- Andijvie
- Veldsla
- Kropsla
- Aardappels
- Zuurkool
- Witte kool
- Brandnetel
- Paardenbloem
- Spinazie
- Tomaten
- Bieten
- Knolselderij
Sapvasten dieet – Tot slot
Om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen dien je vanaf 1 maand voorafgaand aan de Sapvastenkuur voedingssupplementen te slikken (vitamines, mineralen en spoorelementen). De eerste drie dagen na het Sapvasten dieet dien je de sappen te blijven drinken en aan te lengen met volle melk, eiwitpoeder, lijnzaadextract, havervlokken, gistvlokken, lijnzaad, eigeel en/of melk.