Als jij en je partner voornemens zijn om te gaan scheiden, dan komt er ineens een heleboel op je af. Ten eerste zullen jullie je echtscheiding bekend moeten maken aan jullie naasten, wat een sociale en emotionele druk met zich meebrengt… Daarnaast moeten er talloze praktische zaken worden geregeld. Hieronder vind je 6 tips om een scheiding goed te regelen.
Tip 1: Getrouwd in gemeenschap van goederen?
De procedure van een echtscheiding is sterk afhankelijk van de wettelijke vorm van jullie relatie. Als je niet getrouwd bent, dan kun je simpelweg uit elkaar gaan en ieder je eigen bezittingen meenemen. Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden, dan bepalen de exacte voorwaarden de verdeling van woning, huisdieren, bezittingen, schulden en liquide middelen. Als je daarentegen getrouwd bent in gemeenschap van goederen, dan zullen jullie alles 50/50 moeten verdelen.
Het objectieve principe van “eerlijk” wordt tijdens de veelal emotionele en wantrouwige perikelen van een scheiding regelmatig uit het oog verloren. Vandaar dat veel scheidende echtparen advocaten en/of bemiddelaars in de arm nemen.
Tip 2: Scheiden & kinderen… Hebben jullie kinderen of niet?
Een scheiding met kinderen is extra intens. Kinderen worden door een echtscheiding namelijk emotioneel belast; bovendien verandert er een heleboel voor hen. Als gescheiden ouders zijnde, heb je ook na de scheiding verantwoordelijkheid te dragen over je kinderen. Hoe deze verantwoordelijkheid precies wordt geregeld, is afhankelijk van de gezinssituatie. Veel ouders kiezen voor co-ouderschap. Co-ouderschap is een ouderschapsregeling waarbij beide ouders een gelijk deel van de kosten, zorg en opvoeding op zich nemen. Als co-ouderschap niet werkt, kan een speciale omgangsregeling worden getroffen.
Een omgangsregeling wordt meestal getroffen met behulp van omgangsbemiddeling en omgangsbegeleiding.
Tip 3: Scheiden & huis – Verkopen of uitkopen…
Als jij en je ex tot voorkort een woning huurden, dan kan één van beiden – of jullie allebei – simpelweg elders gaan huren. Is er echter sprake van een gezamenlijk koophuis, dan zal het huis verkocht moeten worden; tenzij een van beide partners zich door de ander laat uitkopen. In beide gevallen zullen jullie hulp moeten inschakelen van makelaar(s) en/of hypotheekadviseur(s) voor het verkopen/aankopen van woningen en het aflossen, afsluiten, uitbreiden en/of oversluizen van hypotheken.
Er zijn gespecialiseerde echtscheidingsmakelaars die jullie kunnen begeleiden en adviseren bij uitkoop & woningverkoop tijdens een echtscheiding…
Tip 4: Scheiden & afspraken – Een echtscheidingsconvenant opstellen
Een convenant bij echtscheiding is een document (contract/overeenkomst) waarin jij en je partner afspraken en voorwaarden vastleggen m.b.t. de echtscheiding. Alles wordt in het echtscheidingsconvenant vastgelegd… (Verdeling van) woning, geld, bankrekeningen, pensioenregelingen, schulden, bezittingen, huisdieren, kinderen, etc. Zodra jullie het eens zijn geworden over de inhoud van het echtscheidingsconvenant en er beiden een handtekening onder hebben gezet, kan de echtscheiding doorgaans snel worden afgerond.
Het echtscheidingsconvenant wordt meestal opgesteld met behulp van echtscheidingsadvocaten, een mediator en/of een echtscheidingsbemiddelaar.
Tip 5: Scheiden & kosten – De financiële kosten van een echtscheiding
‘Wat kost een scheiding?’ is een veelgestelde vraag. De kosten van de echtscheiding zelf (gerechtelijke uitspraak, deurwaardersexploot + griffierechten), bedragen enkele honderden euro’s. Er zijn echter aanvullende kosten waar je rekening mee dient te houden:
- De belangrijkste kostenpost is de echtscheidingsadvocaat. Een advocaat kost al snel 150 tot 250 euro per uur. Als jullie ieder een eigen advocaat nemen, dan lopen de kosten al snel op.
- De echtscheidingspapieren (dagvaarding, convenant e.a.) worden doorgaans opgesteld door een deurwaarder, advocaat en/of notaris. Deze mensen dienen te worden betaald.
- Daarnaast komen er eventuele kosten bij voor een accountant, echtscheidingsbemiddelaar (mediator) en/of therapeut.
Al met al lopen de kosten van een echtscheiding al snel op tot 2.500 à 3.000 euro.
Als je niet veel spaargeld en inkomsten hebt, dan kun je in aanmerking komen voor subsidie. Google maar eens op ‘gesubsidieerde rechtsbijstand 2011’. Misschien ben je zelfs al verzekerd voor rechtsbijstand tijdens een scheiding.
Tip 6: Hulp bij scheiding – Echtscheidingsbemiddeling door mediator
Het bespaart iedereen een heleboel ellende als jij en je ex-partner gedurende de scheiding als volwassenen met elkaar kunnen blijven communiceren. Het wordt er immers niet makkelijker op als je met ruzie uit elkaar gaat en strijd levert om woning, bezittingen, financiële middelen, huisdieren en/of kinderen. Als je er samen niet uitkomt, schakel dan bijtijds een echtscheidingsbemiddelaar of echtscheidingsmediator in.
Google maar een op ‘echtscheidingsbemiddeling‘ of ‘echtscheiding mediator’.
Heb jij nog tips/adviezen om een echtscheiding soepel te laten verlopen? Laat ze hieronder achter!
One comment
Marie
29 maart 2018Bedankt voor de tips. Momenteel zit ik in een echtscheiding en het valt erg zwaar. Buiten het weet dat je je eigen emoties moet regelen zijn er veel administratieve zaken te regelen. Dat maakt het allemaal niet makkelijk.