De schildklier oftewel thyroïd is een vlindervormig orgaantje in je keel met de afmetingen van een walnoot. De schildklier produceert schildklierhormonen (thyroxine T3 & trijodothyronine T4). Deze hormonen zijn van invloed op onder andere je:

  • Stofwisseling
  • Spijsvertering
  • Hartslag

Hoe meer schildklierhormonen, des te sneller deze processen doorgaans verlopen. Bij een tekort aan schildklierhormonen vertraagt o.a. je stofwisseling, spijsvertering & hartslag.

Te trage schildklier & te snelle schildklier

Een afwijking van je schildklier kan ervoor zorgen dat er te veel of juist te weinig schildklierhormonen in je lichaam aanwezig zijn. Daarnaast kan het zijn dat je schildklierhormonen niet door je lichaam worden gebruikt. Zodoende onderscheiden we de volgende schildklierhormoon-afwijkingen m.b.t. afvallen & overgewicht…

1. Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie betekent een overschot of teveel aan schildklierhormonen. Hyperthyreoïdie ontstaat meestal door een te snelle ofwel overactieve schildklier. De  schildklier kan gaan “hyperen” door de Ziekte van Graves, een schildklierontsteking of een tumor in de schildklier. Hyperthyreoïdie kan echter ook ontstaan door de inname van schildklierhormoon-tabletten

2. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een gebrek of tekort aan schildklierhormonen. Hypothyreoïdie komt meestal door een schildklieroperatie, een schildklieraandoening of een tekort aan jodium, waardoor de schildklier te traag ofwel langzaam functioneert (primaire hypothyreoïdie)… Maar soms ook door een aandoening van de hypofyse (secundair) of een aandoening van de hypothalamus (tertiair).

3. Schildklierhormoonresistentie

Het kan zijn dat je voldoende schildklierhormonen in je bloed hebt, maar dat je lichaam onvoldoende reageert op deze schildklierhormonen. In dat geval spreekt men ook wel van schildklierhormoonresistentie. Gezondheidsklachten door schildklierproblemen zijn dus niet altijd even gemakkelijk aan te tonen middels bloedtests (zie hieronder…).

TSH bloedtest

TSH staat voor thyroïd-stimulerend hormoon. TSH zorgt ervoor dat de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 & T3) wordt aangemaakt. Een TSH-waarde boven de 4 mU/L is een aanwijzing voor hypothyreoïdie oftewel schildklierdeficiëntie. Een TSH-waarde boven de 2 mU/L kan de kans op hypothyreoïdie aanzienlijk vergroten. Lees meer over de TSH-test voor schildklierhormonen op deze pagina van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie & Laboratoriumgeneeskunde (NVKC).

Afvallen & aankomen met schildklierklachten

Gewichtsverlies en gewichtstoename verlopen anders als je een schildklierafwijking hebt. Voedingsstoffen worden namelijk langzamer en minder efficiënt verwerkt en verbrand als er te weinig schildklierhormonen in je bloed zitten. Toch kun je overgewicht in veruit de meeste gevallen niet zomaar afschuiven op een trage schildklier…

Verband overgewicht & schildklier

Veel mensen met een te traag werkende schildklier hebben last van overgewicht. Ze kunnen maar moeilijk afvallen, zelfs als ze veel bewegen en gezond eten. In veel gevallen worden oorzaak en gevolg echter omgedraaid. Een trage schildklier wordt minstens zo vaak veroorzaakt door overgewicht als andersom. Sterker nog: een ongezonde leefstijl is de belangrijkste oorzaak van een traag werkende schildklier. Denk maar eens aan roken of een jodium-, selenium-, vitamine A-, magnesium- of ijzer-tekort.

Afvallen ondanks trage schildklier

Het kan best zo zijn dat afvallen en afslanken relatief traag verloopt als je een trage schildklier hebt. Zolang je schildklier echter iets doet – en je dus niet lijdt aan een schildklierdefect – kun je afvallen. Het zal allemaal langzamer gaan, maar als je gematigd eet en voldoende beweegt, zul je op den duur afvallen. De bottom-line is in ieder geval dat je zeker niet hoeft aan te komen door een ietwat trage schildklier.

Let op: de populaire temperatuurtest van dr. Barnes is een onnauwkeurige en achterhaalde methode om eigenhandig hypothyreoïdie vast te stellen!

Ernstig tekort aan schildklierhormonen

In ernstige gevallen van hypothyreoïdie kan een trage schildklier en/of tekort aan schildklierhormonen de directe oorzaak vormen van gewichtstoename. In dat geval heb je echter ook altijd last van aanvullende klachten. Deze klachten ontstaan doorgaans over een langere periode (soms wel 5 tot 10 jaar). Hierbij moet je denken aan:

  • Lage lichaamstemperatuur (35 °C tot 36,6 °C)
  • Snel koud over je hele lijf
  • Stijfheid van armen & benen
  • Vaak koude handen & voeten
  • Vocht vasthouden (oedeem/myxoedeem)
  • Vaak spierkramp & spierpijn
  • Spierzwakte (slappe spieren)
  • Opgezwollen of “pafferig” gezicht
  • Zwaar gevoel op de maag
  • Constipatie & darmverstopping
  • Hese stem & langzaam spreken
  • Vermoeidheid & duizeligheid
  • Haaruitval & broze nagels
  • Hangende oogleden
  • Schilferige, droge, ruwe en/of bleke  huid
  • Lusteloosheid, apathie & depressie
  • Niet helder kunnen denken
  • Auto-immuunziekten

Een ernstig tekort aan schildklierhormonen is overigens duidelijk aan te tonen met bloedonderzoek.

Ietwat trage schildklier zorgt nauwelijks voor vettoename

Het is niet de bedoeling om schildklierpatiënten af te vallen… Maar veel milde schildklierpatiënten schuiven overgewicht te gemakkelijk af op een ietwat vertraagde schildklierfunctie. Een gematigd langzamer werkende schildklier zorgt er namelijk niet of nauwelijks voor dat je meer vet opslaat. Het gaat veelal om ‘vocht vasthouden’, en een verstoorde vochthuishouding is iets heel anders dan overgewicht (hoog vetpercentage).

Veel medische experts kunnen zich niet vinden in de ‘trage schildklier maakt dik’-opvatting, waardoor patiënten zich bovendien snel gebagatelliseerd voelen. Vervolgens gaan zij zichzelf verdiepen en komen terecht op “lotgenoten-websites” zoals Hypomaarniethappy.nl (HMNH). Hier steunen schildklierpatiënten elkaar, maar zij praten elkaar ook klachten aan en rechtvaardigen elkaars opvattingen over schildklier, overgewicht & afvallen. De motivatie om te sporten en diëten verdwijnt bovendien, want –zoals je op NMNH kunt lezen– heeft dit toch geen nut als je lijdt aan een trage schildklier… En daar gaat het maar al te vaak mis!

De opvatting dat het voor een hypothyreoïdie-patiënt geen zin heeft om te sporten en diëten is in veel gevallen de oorzaak van overgewicht.

Update: Is een trage schildklier toch een geldig excuus voor overgewicht!?

Mensen die beweren dat een trage schildklier overgewicht veroorzaakt en afvallen onmogelijk maakt, baseren zich nagenoeg allemaal op dit onderzoek van dr. S. Fox. Het enige wat uit dit onderzoek blijkt, is dat vrouwen met een extreem trage schildklier in 3,5 jaar tijd gemiddeld 2,3 kilogram aankomen. Bovendien is er uitsluitend een verband aangetoond tussen de schildklieractiviteit enerzijds en gewichtstoename anderzijds… En dus niet een causale “oorzaak-gevolg-relatie” tussen respectievelijk een trage schildklier en overgewicht.

Bron: ‘Archives of Internal Medicine’, 24 maart 2008; jaargang 168; pagina 568 t/m 592

Oplossing bij schildklierproblemen & overgewicht

Maak een afspraak met je huisarts en vraag om een doorverwijzing naar een internist-endocrinoloog . Laat een hormoonbepaling en temperatuurtest doen, maar ook een echo of scan maken. Als je een tekort aan schildklierhormonen of schildklierhormoon-resistentie blijkt te hebben, dan zul je medicijnen voorgeschreven krijgen.

Als je eenmaal de juiste medicijnen gebruikt, en deze medicatie een balans heeft gevonden in je lichaam, zul je met het juiste dieet en voldoende lichaamsbeweging van je overgewicht afkomen. Afvallen en op gewicht blijven, is nooit gemakkelijk, en al helemaal niet als je een trage schildklier hebt. Een schildklierspecialist kan je hier echter wel goed bij adviseren.

Gewichtsverlies dankzij snelle schildklier!?

Mensen met een overactieve schildklier maken overmatig veel schildklierhormonen aan. Hierdoor versnelt hun stofwisseling, waardoor zij afvallen, zelfs als ze veel eten en weinig bewegen. In theorie kan een snelle schildklier je dus helpen bij afslanken & vermageren.

Andersom zijn er mensen met een vertraagde schildklier die veel te weinig schildklierhormoon produceren. Diegenen met een extreem trage schildklier en een aanmerkelijk tekort aan schildklierhormonen hebben doorgaans moeite met afvallen… Zelfs als ze weinig eten en veel bewegen.

Hieronder lees je méér over het verband tussen afvallen en je schildklierfunctie…

Afvallen dankzij snelle schildklier!?

Een actieve (lees: gezonde) schildklier is belangrijk als je wilt afvallen. Schildklierhormonen zijn namelijk van cruciaal belang voor je stofwisseling en spijsvertering. Een overactieve (lees: te snelle) schildklier is echter niet begerenswaardig, zelfs niet als je wilt afvallen. Een te snelle schildklier zorgt namelijk voor:

  • Een te snelle spijsvertering, waardoor je darmen niet genoeg tijd krijgen om de nodige voedingsstoffen aan je eten te onttrekken.
  • Een te hoog energieverbruik, waardoor je lichaam uitgeput raakt en spieren gaat verbranden.
  • Een versnelde en onregelmatige hartslag (hartritmestoornissen).
  • Een hoge lichaamstemperatuur (verhoging of zelfs koorts).
  • Doorgaans ook continu trek en een enorme eetlust.

Als je schildklier te snel is, zul je dus nooit op een gezonde manier afvallen. De lichamelijke balans tussen spieren, vocht en vet wordt namelijk uiteen gerukt.

Aankomen door trage schildklier!?

Een trage schildklier zorgt voor een tekort aan schildklierhormonen in je bloed. Hierdoor worden je stofwisseling en spijsvertering traag. Je verbruikt weinig calorieën, verbrandt weinig vet en afvallen is dan ook moeilijk. Een trage schildklierwerking zorgt onder meer voor:

  • Een te langzame spijsvertering, waardoor maagklachten en darmverstoppingen kunnen ontstaan.
  • Een extreem laag energieverbruik waardoor je niet vooruit te branden bent (vermoeidheid & futloosheid).
  • Moeite met afvallen (tevens vanwege de armzalige stofwisseling).
  • Een vertraagde hartslag die eventueel kan stamelen of overslaan.
  • Een lage lichaamstemperatuur (< 36,6 °C).
  • Meestal ook een verminderde eetlust.

Een vertraagde schildklier maakt afvallen extra zwaar, maar zolang je gematigd eet en voldoende beweegt, hoef je niet per se aan te komen door een trage schildklier.

Gezond afvallen bij “normale” schildklierwerking…

Een gezonde activiteit van je schildklier wordt ook wel euthyreoïdie genoemd. In geval van euthyreoïdie is je schildklier niet te snel en niet te langzaam. Het niveau van schildklierhormonen in je bloed is optimaal. Een doelmatige, maar gematigde schildklierwerking is super, want hierdoor:

  • Verbrand je (ook in rust) behoorlijk wat calorieën, maar niet te veel (dus géén uithongering & extreme vermagering).
  • Verbrand je verhoudingsgewijs meer vet & minder spieren.
  • Heb je een krachtige hartslag, maar niet overdreven snel of onregelmatig.
  • Werkt je spijsvertering doelmatig en snel genoeg, maar krijgt je darmwand voldoende tijd om voedingsstoffen op te kunnen nemen uit je voedsel.

Een gezonde schildklier zorgt ervoor dat je op een gezonde manier aan je gewicht en figuur kunt werken! Op Gezond’r kun je tevens lezen hoe je kunt afvallen, ondanks een trage schildklier…

Schildklier & afvallen: tot slot…

Een trage schildklier is hoogstens een onderdeel van het gewichtsprobleem en zelden de enige, absolute, primaire of causale oorzaak ervan. Een ietwat trage schildklier is dan ook een matig excuus voor overgewicht en veel mensen zien zichzelf ten onrechte als het slachtoffer van hun schildklier. Zij proberen simpelweg een medische oorzaak te vinden voor hun overgewicht, terwijl ze in bepaalde opzichten veel gezonder zouden kunnen leven. (bron)

Gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en gematigd eten en dagelijks een halfuur intensief bewegen, verkleint de kans op een trage schildklier aanzienlijk! Een gezonde leefstijl kan bepaalde schildklierklachten verminderen of zelfs genezen. Aannames over schildklier & overgewicht mogen bovendien nooit op eigen houtje worden gedaan. Ga ook niet zomaar op andermans verhalen en ervaringen op forums af. Laat het trekken van conclusies liever over aan een huisarts of nóg liever een internist-endocrinoloog.

Of je nou wilt afvallen of niet, een –klinisch– te snelle of te trage schildklier moet altijd worden behandeld. Een ernstig tekort of ernstig overschot aan schildklierhormonen veroorzaakt namelijk verregaande gezondheidsproblemen. Probeer bovendien NOOIT af te vallen met behulp van synthetische schildklierhormonen: levothyroxine of liothyronine.

Heb jij last van overgewicht en/of schildklierproblemen? Of zie jij een verband tussen schildklier, aankomen en afvallen? Laat hieronder je reactie achter!

295 Reacties

  1. ik heb al een langzaamwerkende schildklier vanaf mijn geboorte. slik daar wel medicijnen voor maar blijf toch altijd wel iets van restklachten houden. ik ben al vele keren naar een dieetiste geweest, heb al vele keren een dieet geprobeerd, ben wel eens wat afgevallen, maar het lukt me niet om iets lang vol te houden. ben nu 51, overgang begint ook een beetje te komen. zit niet lekker in mijn vel, veel te zwaar en daardoor ga je weer andere klachten krijgen, ik heb meerdere keren bij de huisarts naar een verwijsbrief voor endocrinoloog gevraagd, maar ze willen me gewoon niet doorsturen. en soms als je naar een dieetiste gaat en het lukt niet met afvallen vragen ze wil je het wel ?, als je het wil lukt het ook. nou zo is het dus niet blijkbaar. en omdat je toch niet gelooft word en omdat het vreselijk moeilijk is om een dieet te gaan volgen om die je leven lang vol te houden ga je uiteindelijk niet meer naar een dieetiste. en ga je het toch maar zelf proberen maar hoe.

    • Ik zie allerlei reacties van mensen met soortgelijke klachten en vooral veel vragen en onduidelijkheden. Ik ben zelf naar een mesoloog geweest waar ik veel aan heb gehad. Mijn waarden waren niet op orde wat bleek uit de metingen. Er mag wel wat onderzoek en aandacht worden gegeven aan mesologie naar mijn idee. Ik ben zelf bij http://www.praktijkalbertinemulder.nl geweest.

      Vooral het deel van minder in energie en vermoeidheid was iets waar ik erg veel last van had. Bij de juiste supplementen ben ik nu weer in gezondere staat. Ik hoop voor iedereen dat ze ook deze kennis kunnen krijgen.

  2. Dag Paul, Ik ben een 26-jarige jongeman en heb 1 à 2 jaar geleden een routine bloedcontrole laten uitvoeren. Hierbij kwam naar boven dat mijn schildklier te traag werkte (symptomen waren me niet meteen bekend, maar ik aanvaarde het als correct) en dat ik hiervoor medicatie diende te nemen. Heb doorheen het jaar enkele termijnen van 3 maand doorlopen om tot de correcte dosis te komen. Dit kwam neer op de laagst mogelijke dosis van 25mg/dag. Laatst nog een test laten uitvoeren, maar toen bleken de waarden minder goed te zijn en moest de dosis verhoogd worden tot 50mg/dag. Dit kan aan mezelf te wijten zijn geweest, aangezien ik de medicatie voorafgaand aan het onderzoek niet volledig correct heb genomen (bv. 1 dag vergeten, 1 dag pas na het middageten, etc.). Mijn waarden waren toen +8.77 TSH en 17.8 FT4. Schildklier antilichamen waren +370, maar geen idee wat beeld dit geeft. Nu ben ik inderdaad al een goed aantal kilo’s bijgekomen, maar dit is ook aan mezelf te wijten. Van job veranderd met minder fysieke inspanning, minder sporten, etc. Ik heb ook geregeld periodes van bijkomen en afvallen, maar heb hier nooit problemen mee gehad. Mijn gemiddelde gewicht was destijds (leeftijd 20-24) ongeveer 65 tem 68 kilo, maar zit op dit moment gemiddeld rond 75 (na het verwaarlozen van dieet). Is het mogelijk dat door middel van het veranderen van job en verminderde actieve levensstijl, dat dit mijn waarden heeft aangetast bij het originele bloedonderzoek, waardoor ik ook aan de medicatie ben begonnen. Kan dit dus ten gevolge zijn geweest aan mijn toename in gewicht en niet per se puur door de verminderde werking van de schildklier? Ik heb ook vernomen van diverse kanalen dat eens men begint met de medicatie, dat dit vaak levenslang is. Klopt dit, of zou dit nog kunnen veranderen mits mijn gewicht terug afneemt? Mits de medicatie correct wordt genomen, komt het metabolisme dan ook terug volledig op pijl als voorheen en dus ook de BMR en mogelijkheid tot afvallen/bijkomen? Zo merk ik dat het afvallen nog wel lukt, maar wel moeizamer verloopt, ondanks het correct nemen van de medicatie.

  3. Ik heb de meeste klachten wat voorkomt met een trage schildklier. Mijn voeten en handen zijn altijd koud heb het ook altijd koud, heel veel haaruitval geen energie, veel vermoeidheid, heel veel moeite met afvallen. Ik ben hiervoor naar de huisarts geweest heb bloedtesten gedaan maar geen resultaat ik weet niet meer wat ik moet doen :(

  4. Heb al 15 jaar last van een te snelle schildklier. Ik had last van hartkloppingen, doodmoe, depressiviteit en afvallen. Van de internist kreeg ik eerst Strumazol om de schildklier te vertragen met daarna Euthyrax (max 25 mg) om het op te bouwen. Dit heb ik 13 jaar geslikt en mijn klachten werden wel iets minder maar ik zat nooit meer op mijn oude energieniveau. Wel sportte ik 2x per week. Mijn oude internist ging met pensioen en van mijn nieuwe internist moest ik stoppen met de medicijnen omdat de bloedwaarden goed zouden zijn. Ik zit nu zo’n 2 jaar zonder medicijnen en mijn TSH is 0.19 en FT4 is 17,6. gedurende de laatste 2 jaar. Deze waarden blijven stabiel, maar naar mijn weten werkt de schildklier veel te snel. Ik vind het vreemd want het laatste half jaar ben ik veel aangekomen, heb stemmingswisselingen, ben lusteloos en heb weinig energie. Mijn internist zegt er niets aan te doen, omdat de waarden zo netjes stabiel blijven. Hoe kan ik aankomen terwijl de TSH 0.19 is?

  5. In 6 maanden tijd ben bijna 10kg aangekomen. Dat terwijl ik hetzelfde drink en eet en sinds ik een elektrische fiets heb ben ik ook flink aan het fietsen. Heb sinds enkele maanden last van obstipatie en ben ik weer erg moe last van mijn gewrichten en spieren. Eerst altijd Thyrax gehad, maar nu Euthyrox levothyroxine 50mcg i.v.m. de problemen met levering Thyrax. Huisarts zegt dat de waardes goed zijn T3 en T4 maar ik begin overal last van te krijgen en dan met name overgewicht. Wat kan ik nog meer doen want het beïnvloed ook in mijn werk en bij de brandweer. Kan iemand mij helpen?

    • Wat zijn je exacte waarden qua TSH, T4 en T3? En zijn je vitamine B12, vitamine D en ijzer gecontroleerd?

    • Hallo Paul de waardes voor T3 en T4 waren volgens huisarts binnen de normen wel moet ik vitamine B12 gaan slikken. Rest zou volgens huisarts allemaal goed zijn, is toch raar dat ik zoveel kilo’s in 7 maanden aankom of is dat normaal met schildklier?

    • “Binnen de norm” zegt helaas niet zo veel. Wellicht kun je de exacte bloedwaarden (óók qua B12) opvragen… Een B12-tekort moet in sommige gevallen namelijk juist niet met orale B12-supplementen worden behandeld. Of 10 kilo in 7 maanden aankomen “normaal met schildklier” is, is moeilijk te zeggen. Dat ligt aan de exacte schildklieraandoening, de onderliggende oorzaak van de betreffende schildklierafwijking, de mate waarin deze afwijking onder controle is met levothyroxine en/of liothyronine en aan allerhande individuele randfactoren, waaronder voedingspatroon, bewegingspatroon en metabolische processen. Wat normaal is, is al met al enorm relatief en contextafhankelijk.

    • beste, ik ben dit jaar diagnose gekregen dat ik de ziekte van hashimoto heb is een auto-immuunziekte die mijn schildklier vernietigd ik ben een triatleet en door mijn sportopvolging hebben we snel gezien dat ik te snel verzuurde , dus sneller uitgeput , moe , lusteloos tsh stond op 8.5 = veel te hoog t4 stond nog binnen de goede waarden , maar toch aan de lage kant t3 stond ook nog goed tpo 350 = antistoffen die de schildklier aanzien als infectie en deze dus wil vernietigen dus volgens dokters nog zeer goed :-) via via bij een zeer goede endocrinoloog langs geweest die weet wat deze waarden waren ; direct diagnose ; hashimoto neem nu L thyroxine Christiaensen 100mcg alles is onder controle , voel me super , kan terug trainen , let wel vanaf de waarden juist staan voor het labo , ben je oke maar niks is minder waar volgens endocrinoloog moet (mag) mijn tsh niet boven de 1 staan daar het een blijvende aandoening is !!! bij normale waarden voel je je nog steeds niet goed in uw vel , nog steeds vermoeid , neerslachtig, spierpijnen, of gewrichtspijnen of andere kwalen dus laat jullie goed begeleiden en je kan je terug 20 jaar voelen , ik ben nu 45 j en voel me 20 er zijn momenteel weinig dokters die de juiste diagnose kunnen stellen en ook daadwerkelijk een juiste afgestemde medicatie kan voorschrijven succes allen Bart

    • Ik kwam ook steeds aan met schildklierhormonen en nadat Thyrax niet meer verkrijgbaar was en ik moest overstappen naar merkloos kreeg ik ook veel last van bijwerkingen. Uiteindelijk heb ik zelf verzocht om over te mogen stappen naar Tirosint. Binnen een week voelde ik me al beter en begon ook gewicht kwijt te raken, waardoor ik tot 3x toe de dosis heb kunnen verlagen. Helaas zit er wel een eigen bijdrage aan Tirosint maar dat is het me zeker waard!

    • Hoi Paul, wat je schrijft over dat de schildklier niet de oorzaak is van gewichtstoename, vind ik niet correct. Bij mij is eerst de helft van mijn schildklier verwijderd en was de verwachting dat de andere helft de functie over zou nemen. Dat gebeurde niet en in een maand tijd kwam ik daardoor 11 kilo! aan. Daarnaast voelde ik mij hondsmoe, verzuurd en vermoeid. Het was ook meteen de aanleiding voor de internist om mij medicatie voor te schrijven, dit werd het snelwerkende T3, waardoor ik me al snel beter voelde. Echter het kwijtraken van die kilo’s, kostte me zeker een half jaar en hard werken. Je hebt dus gelijk als je zegt, dat je de schildklier niet alleen verantwoordelijk kunt houden, maar dat een gezond voedingspatroon en voldoende lichaamsbeweging van belang zijn. Maar probeer met een normale schildklier functie maar eens 11 kilo in een maand aan te komen…dat lukt échte niet hoor! En dat is maar goed ook.

  6. Hallo heb ook geen schildklier meer gebruik thyreoidum en kan niet afvallen weeg 95 kilo beweeg 2 keer per week aan spinning loop elke dan 30 minuten eet gezond maar val niks af hoe kan dat?

    • Wilma van Rijn

      Wat nu als je helemaal geen schildklier hebt, al 18 jaar niet. Zolang slik ik al Thyrax, is goed ingesteld. Ik weeg 125 kilo en heb werkelijk alles al geprobeerd om af te vallen zonder resultaat.

    • Ik ben in 8 jaar 25 kilo aangekomen door mijn schildkliermedicijnen. Helaas verteld bijna niemand dit erbij.

    • @Moos: Schildkliermedicijnen (levothyroxinenatrium, liothyroninenatrium en thyreoïdum) zorgen er niet voor dat je aankomt. Door louche ‘internetapotheken’ worden ze zelfs illegaal als afslankmiddelen verkocht omdat ze bestaan uit (al dan niet gesynthetiseerde) schildklierhormonen en zodoende je metabolisme verhogen c.q. versnellen.

    • Bij mij is lipoedeem vastgesteld. Volgens de artsen komt dit heel vaak voor als gevolg van een traag werkende schildklier. De diagnose wordt zelden gesteld omdat ook bij artsen dit niet bekend is. Standaard reactie is minder eten en meer bewegen. Helaas is dit voor de rest van mijn leven en is er niets aan te doen. Liposuctie (10.000 euro) zou niet of maar voor één beperkte tijd helpen. Ingreep wordt niet vergoed omdat het als een cosmetische ingreep wordt omschreven. Misschien een idee om eens te laten controleren door een specialist?

  7. Hallo ik ben 15 kilo bijgekomen in jaar tijd ik ben 30 jaar en heb net een buik zoals iemand die 7 maanden zwanger is wat is er mis met me?

  8. Ik denk dat ik een te trage schildklier heb… In een paar maanden tijd 15 kilo aangekomen en ik eet zoals gewoonlijk zoals ik altijd doet… ???? Ik kom er echt depressief van!

    • Neem al enkele jaren L-Thyroxine, momenteel zit ik aan 100 mcg. Er werd me ook fibromyalgie geconstateerd door de specialist. Volgens mijn huisarts (37j) zit dit alleen maar tussen mijn oren. Als ik hem laat weten dat ik doodmoe blijf pijnen heb, eender wat, hij neemt me niet serieus, evenmin in de kliniek bij eender welke specialist neemt men mij niet serieus wegens fibromyalgie. Ik durf huisarts niet te vragen naar verder onderzoek van mijn schildklier bij specialist, want als hij mijn bloed laat testen, geeft hij me geen resultaat meer want ik zeg toch altijd dat ik moe ben en pijn heb, verhogen doet hij niet want volgens hem zit alles tussen mijn oren. Durf hem niet te vragen me door te verwijzen want dan komt het over alsof ik hem niet vertrouw. Over afvallen durf ik al helemaal niets zeggen ook al ziet hij dat ik op korte tijd 15 kg ben bijgekomen. Ik drink nog enkel water, eet de helft minder en toch blijven de kg erbij komen, ik voel me hier rot door. Al mijn kledij spant, ben te vermoeid om gaan te winkelen… Cirkel krijg ik niet doorbroken.

  9. hoeveel jaar kost het ongeveer voordat je echt ziet dat je aankomt. Is het gelijk zo of pas later dat je aankomt als je schildklier te langzaam werkt. Ik vroeg me af of je ook zo moe blijft als je Thyrax inneemt en of je ook last kan hebben van benauwdheid.

    • Mijn schildklier is 7 jaren geleden in bijna zijn geheel verwijderd. Sinds de operatie ben ik van 55 tot 85 kilo’s aangekomen. Het lukt me niet om af te vallen. Ik eet weinig vlees, veel groenten en fruit. Ik snoep niet en rook niet. Ik drink alleen water, thee en 2 kopjes koffie per dag. Ik heb last van mijn gewrichten en pezen en ik zie niet meer zo goed ondanks mijn operaties aan mijn ogen. Fietsen lukt me niet meer en als ik probeer te sporten of te lopen, dan kom ik weer aan. Afvallen lukt me niet. Ik voel me niet meer gezond. Ik heb veel onderzoeken gehad maar zonder resultaat. . Men zegt dat ik fibromyalgie heb en dat ik mee moet leren leven. Ik was een actieve persoon maar ik ben nu obees en hopeloos. Ik kan mijn werk niet meer goed doen, ik word afhankelijk van veel .

  10. En wat als je gewicht in 1 dag schommelt en een verschil van zeven kilo geeft? In de ochtend weeg ik 63 kilo ik eet niet veel gezond en fruit en geen vlees en weinig suiker drink plat water en in de avond weeg ik dan plots 69 a 70 kilo hoe kan dat neen de weegschaal is niet stuk ze is zelfs net nieuw en staat goed andere huisgenoten hebben dat verschil niet.

    • Ja daar heb ik ook last van! Niet zo extreem veel verschil maar 2 à 3 kg. Heb Hashimoto en slik Tirosint 26 microgram en thyreoidum 30mg. M’n waardes zijn altijd “goed” geweest. Sinds ik toch medicatie slik gaat t beter maar periodes van op en af (Hashimoto) maar dat gewicht! ????

  11. Ik heb diabetes en sinds een jaar ook een traag werkende schildklier. In het ziekenhuis vertelde men mij dat de combinatie diabetes 1 en schildklierproblemen veel voorkomen maar met type 2 (mijn geval) niet. Afvallen lukt mij ook niet. Het voordeel van het dieet was wel dat ik keurige suikers had. Vandaag is mijn Euthyrox van 75 mg verhoogd naar 100 mg. In januari (niet eerder ivm met realistisch zijn met de feestdagen :) ga ik beginnen met een Modifast kuur. Inclusief het afbouwen zal dat ongeveer drie maanden duren. Alles onder strenge begeleiding van het ziekenhuis. Men verwacht dat dan de insuline resistentie wordt doorbroken waardoor ik minder insuline nodig zal hebben. De garantie op afvallen geven zij mij niet. Maar met de verhoogde hoeveelheid Euthyrox, de Modifast en bewegen hoop ik daar wel op. Verder wens ik iedereen heel veel succes met deze strijd. Makkelijk is het niet!

    • Marcel Grondel

      Beste Anne, Zo maar een reactie van mij. Mogelijk weet je het al maar je zou de eerste TV aflevering van Dokters van Morgen is kunnen bekijken deze is heel interessant voor mensen die diabetes hebben. Ik ben al 10 kg kwijt door koolhydraatarm eten, en er zijn enorm veel lekkere dingen die geen of weinig koolhydraten bezitten. Ik wens je heel veel succes. Met vriendelijke groet, Marcel Grondel

  12. Hoi hoi, Ik gebruik sinds mijn 20 ste schildklierhormonen voor een te traag werkende schildklier. Inmiddels al 14 jaar lang want ik ben 34. :) Altijd Thyrax geslikt en toen dat er tijdelijk uit was ben ik overgegaan op levothyroxinenatrium. Voorheen een dosis van 225 microgram (schijnt veel te zijn?). Ik wissel wel eens wat betreft mijn klachten maar inmiddels weet ik wel wanneer mijn schildklier even de boosdoener is en gaan de klachten vanzelf weer over. Wel kamp ik al jaren met spierpijn en weet tot op heden niet in hoeverre dit samengaat met mijn schildklier. Tot een week of twaalf geleden. Moe, koud en heel veel pijn aan spieren en gewrichten. Voor de zekerheid bloed gaan prikken en toen bleek de schildklier te snel te werken. Heel apart want ik heb de klachten die ik altijd heb en die passen bij een te langzaam werkende schildklier. Huisarts besloot medicatie eraf te halen 25 microgram. Na 6 weken opnieuw bloed geprikt en in de tussentijd knapte ik eigenlijk niet op. Nu is mijn T4 nog hoger dan 6 weken geleden. Mijn vrije T4 33,6 en mijn TSH 0,06. Nog steeds te snel dus. Dus opnieuw 25 microgram eraf. Waarom ik dit schrijf is omdat ik vragen heb die mijn huisarts niet kan beantwoorden en hij mij gevoelsmatig niet serieus neemt. Hoe kan het dat ik mijn eigen klachten heb, passend bij een te langzaam werkende schildklier, terwijl hij te snel werkt? Hoe kan het dat hij nu te snel werkt terwijl ik altijd een te langzaam werkende schildklier heb gehad? Daarnaast ondervind ik enorm veel problemen van de gewrichtsklachten. Tussendoor rusten en ontspannen werkt het beste. Ik blijf gewoon mijn beweging zoeken en ook het werken gaat nog (voordeel is dat ik dit zelf in kan delen). Huisarts kan niks voor me betekenen zegt hij en ik moet vooral geduld hebben want het gaat wel weer over. Tussen neus en lippen door zegt hij ook nog dat ik mogelijk fibromyalgie heb maar dat me niet helpt omdat we weten omdat je daar toch niks aan kunt doen. Klopt het wat de huisarts zegt, moet ik het gewoon afwachten? Hebben jullie tips? Groet, Marieke

    • Je veel te lage TSH in combinatie met je veel te hoge FT4 wijst erop dat je inderdaad veel te veel schildkliermedicatie inneemt. Dat je schildklierwering schommelt (van traag naar snel of vice versa), kan bijvoorbeeld duiden op een auto-immuunziekte van de schildklier. Zijn je vitamine B12, vitamine D, ijzer, magnesium en jodium al eens gecontroleerd? Hoe dan ook, laat je alsjeblieft doorverwijzen naar een internist-endocrinoloog die gespecialiseerd is in schildklierklachten. Mocht je huisarts je niet willen doorverwijzen naar een dergelijke schildklierspecialist, stap dan desnoods over op een andere huisarts… Sterkte!

  13. Ik heb al meer dan 15 jaar een traag werkend schildklier en ben tot nu toe nog steeds niet stabiel. Vorig jaar woog ik 100 kilo en kreeg goed keuring voor een gastric bypass alles ging goed ben ook erg tevreden in een half jaar tijd was ik 30 kilo kwijt nu een jaar verder ben ik in een maand tijd 4 kilo aangekomen eet patroon is niet veranderd. Bloed laten prikken schildklier is weer erg traag medicijnen zijn weer verhoogd maar ik zie en merk nog steeds niets. Ik durf niet meer op de weegschaal te staan want kom best wel snel aan. Ik snap ook niet hoe dit allemaal zo kan gebeuren ik baal ontzettend we zijn nog steeds bezig met bloedonderzoeken en de medicijnen worden steeds maar weer verhoogd maar zie nog geen effect de arts zei wel dat mijn T4 goed was maar mijn TSH niet nu weer twee maanden wachten en kijken wat er nu uitkomt bij de bloeduitslag ik zelf merk nog niks ook niet aan mijn gewicht.. Ben benieuwd of er meer mensen zijn die dit kennen.

    • Klinkt mij erg bekend, heb sinds m’n 16e trage schildklier zo n 40 jaar al. In 2007 gastric bypass, was 60 kg afgevallen zit ten er 25 weer aan. Slik hoge dosering thyrax en en sta onder controle

  14. Goedemorgen, In 2011 trage schildklier ontdekt, woog toen 68 (na zwangerschap erg mijn best te hebben gedaan) Thyrax gekregen, direct goed ingesteld en nog eens 10 kilo afgevallen. Ook door gezond eten en sporten maar zo licht nog nooit geweest, 58 dacht dat Thyrax mij een stuk geholpen had hierin. Nieuwe zwangerschap, wederom weer m’n kilo’s kwijt en gestopt op 68 kilo. Minder gemotiveerd qua sport en eten. Overgestapt naar nieuw schildklier medicijn ivm tekort aan Thyrax 1,5 jaar terug en 10 kilo zwaarder. Ga nu terug overstappen naar Thyrax, zou dit voor mij nu weer een stukje helpen af te vallen? Reageer er verder goed op.

  15. Paul ik burn overgestapt can levothyraxine naar tyrax omdat ik veel hartkloppingen kreng bij levothyraxine. Ook bleef ik mij ondanks dieet maar aankomen inmiddels 10 kilo. Sinds ik Tyrax slik nog meer aangekomen hoger ingesteld en voel me echt mentaal niet goed. Ben van nature zeer positief en energiek maar sinds gebruik Thyrax lusteloos en heel down. Is dit herkenbaar? T3 is ok T4 12 ondanks medicatie.

    • Levothyroxine oftewel L-thyroxine oftewel levothyroxinenatrium is de werkzame stof in Thyrax. Beide medicamenten bevatten dus dezelfde werkzame stof. Waarom de merkloze variant andere restklachten en/of bijwerkingen gaf dan de merkvariant durf ik echt niet te zeggen. :( Het komt wel vaker voor dat sommige schildklierpatiënten beter reageren op merkloos of juist op een bepaald merk en anderen vice versa. Naast merkloos / generiek levothyroxine en Thyrax heb je o.a. ook nog Euthyrox, Eltroxin, Thyrofix, Tirosint en Novothyral…

  16. Ik was gediagnosticeerd met hyperthyriody sinds mijn 33 jaar. Ik kreeg toen een chemische slok en hoefde geen medicijnen meer te drinken want de schildproductie was binnen de grenzen. Ik 2012 kreeg ik een knobbel in mijn keel wat verwijderd moest worden. Bleek later een litteken weefsel te zijn van mijn verbrande schildklier door de slok. Sinds de operatie werkt mijn schildklier heel erg traag. Ik ben ondanks veel beweging en goede eetpatroon langzamerhand dikker geworden. Sinds 2015 ben ik door privé omstandigheden extreme stressperiodes meegemaakt. Normaal viel ik in deze periodes af, 2 keer eerder meegemaakt. Ik at niet en was steeds bezig met mijn privé situatie op en neer. Had niet echt tijd voor andere dingen. Ik ben tot mijn verbazing 25 kilo aangekomen. Voor de slok woog ik 48 kilo. Na de slok geleidelijk aangekomen tot ongeveer 75 kilo. Nu weeg ik 100 kilo of misschien meer. Het gaat gewoon heel erg hard. Ik kan amper lopen, heb zwakke gewrichten, veel pijn. Raak depressief doordat iedereen steeds vraagt waarom ik zo dik ben. Ik snap het ook niet. Ik snoep niet, ik eet geen junkfood, nooit gedaan. Altijd heel gezond geleefd. Ik wordt hiervan gedemotiveerd, durf mijn huis amper uit. Ik woon trouwens op de 4de verdieping zonder lift en trappen lopen gaat met heel veel pijn. Ik ben naar de huisarts geweest, bloed getapt en mijn schildklier werkt heel traag dat mijn medicatie verhoogt is naar Euthirox 100 mg. De laatste tijd heb ik veel pijn in mijn hartspier. Mijn arts heeft mij naar de psycholoog gestuurd. Dat is het niet. Ik moet de kwaliteit van mijn leven verbeteren. Ik moet afvallen en snel ook. Als dik worden niet aan mijn schildklier ligt aan wat dan want ik eet amper door toestand. Ik drink alleen veel water, 3 liter per dag. Ik doe aan gymnastiek want lopen is heel moeilijk geworden. Maar ik wil het liefst weer gaan dansen wat ik wekelijks 3 keer deed. En wandelen wat ik van houd. Ik wil uit huis en uit dit nieuwe vette schulp waar mijn ziel gevangen in zit. Wat moet ik volgens u doen. Nu inmiddels 13 jaar met schildklier aandoening.

  17. Beste allemaal, Ik ben 41 jaar. Sinds 1,5 jaar weet ik dat ik secondaire bijnierschors insufficiëntie heb en een vertraagde schildklier. Ik slik momenteel 20 mg hydrocortison in de ochtend, 5 mg in de middag en 5mg in de avond. Hiernaast slik ik 100 mcg levothyraxine per dag. Ik ben 25 kg aangekomen sinds deze diagnose. Uiteraard geef ik niet alleen de trage schildklier de schuld. Ik heb mijn dieet onder de loep genomen en heb deze sinds een maand aangepast. Echter ik val niets af. Omdat ik ook een verlengde QT tijd heb mag ik niet intensief sporten dus ik wandel elke dag op zijn minst een half uur. Ik ben echt radeloos! Ik ben altijd een vrouw geweest met een BMI van 24. Ik ben nooit mager geweest maar dit is belachelijk. Mensen zeggen me niet meer te kennen omdat ik zo dik ben geworden! Ik voel me lusteloos, slap en depressief. Boven dit alles heb ik ook veel last van pijn in mijn buik en abnormaal veel maagzuur. Mijn internist zegt dat al mijn symptomen door stress worden veroorzaakt! Dit maakt dat ik me totaal niet serieus genomen voel. Welke stress? Ik word juist gestrest omdat hij steeds zegt dat ik gestrest ben! Kan iemand mij advies geven wat betreft het afvallen? Waarom lukt het me niet?

    • Beste Daniëlle, In geval van klinische ‘hypothyreoïdie’ en klinisch ‘hypoadrenia’ / ‘hypoadrenalisme’ draait alles om bloedwaarden… Secundaire bijnierschorsinsufficiëntie betekent een verminderde aanmaak van bijnierschorshormonen door toedoen van een probleem met de aansturing van de bijnieren door beschadiging of uitval van de hypofyse. De hypofyse stuurt niet alleen de bijnieren aan, maar inderdaad ook de schildklier (door middel van TSH-productie: TSH is schildklier-stimulerend hormoon). Als je bijnierschors niet goed functioneert, zal doorgaans inderdaad een systemische behandeling met oraal (via de mond) of parenteraal (middels injecties) hydrocortison of cortisonacetaat worden gestart. (bron + bron + bron) Bij een traag werkende schildklier (al dan niet secundair door een hypofyse-aandoening) wordt doorgaans levothyroxine en/of liothyronine voorgeschreven. Dit is leuk, maar wat je vooral wilt weten is of de hoeveelheid die je van deze medicamenten inneemt, volstaat om het gebrek aan natuurlijke hormonen te compenseren. En daarvoor dienen periodiek je hormoonwaarden te worden gecontroleerd middels bloedwaardebepaling… Weet je misschien hoe het gesteld is met je TSH, vrij of totaal T4 (FT4 of TT4) en vrij of totaal T3 (FT3 of TT3)? En weet je de meest recente bloedwaarde van je cortisol? En gezien je klachten zou ik uit voorzorg ook eens je vitamine D, vitamine B12, ijzer en gluten-specifieke antistoffen / antiglutenantistoffen (IgA-anti-endomysium- en anti-tTG-antistoffen) laten prikken (en eventueel calprotectine in feces)… Zie eventueel ook:

      Ik hoor graag van je… Met vriendelijke groet, Paul

    • Beste Paul, Dank u voor uw snelle reactie. Ik heb het net nagekeken en in februari hebben ze mijn bloed voor het laatst onderzocht. T4 vrij is gestegen van 8,3 naar 18,9. Dus dat is goed. TSH is ook gestegen van 0,03 naar 0,58. Ook erg goed dus. FSH was 6/ul. Vitamine D 26 nmol/l. Iets te laag, maar ze hebben me daar nooit iets over verteld. Cortisol is een jaar geleden voor het laatst onderzocht en die was 0,029 umol/l. Ik heb morgen een telefonisch consult met de endocrinoloog en zal zeker vragen naar de extra onderzoeken. Zoals mijn vitamine D er nu voor staat en de specifieke antistoffen en de calprotectine. Even ter info, er is nooit een tumor gevonden op de hypofyse en binnenkort gaan ze de MRI herhalen. Aan een kant is deze uitslag bevredigend, aan de andere kant blijf men altijd afvragen waarom mijn hypofyse is uitgevallen.

    • Het absolute minimum voor vitamine D is 50 nmol/l. Er wordt echter al jaren geijverd naar een nieuwe reëlere minimumwaarde van 80 of zelfs 100 nmol/l. Een vitamine D van 26 nmol/l is naar mijn ondeskundige mening dan ook behoorlijk laag. Los daarvan zou ik je dus willen aanraden om ook eens naar T3, schildklierantistoffen, glutenantistoffen en dergelijke te laten kijken.

  18. Ik heb nu sinds een jaar een te traag werkende schildklier, ik neem L Thyroxine maar ben intussen al 10! kg bijgekomen. Zelfs in periodes dat ik erg mijn best doe om gezond te eten én te bewegen blijf ik gewoon bijkomen. Ik wil het absoluut niet enkel op mijn schildklier steken maar wat ik eet en wat ik bijkom zijn helemaal niet evenredig. Huisarts en endocrinoloog maken hier geen probleem van, maar ik moet er wel mee rondlopen. Ik voel me slecht in mijn vel hierdoor, mijn kleren passen niet meer…

    • Hoe zagen bij de laatste bloedwaardebepaling je bloedwaarden eruit qua TSH, (vrij of totaal) T4, (vrij of totaal) T3 en schildklierantistoffen? En bestaande toegenomen kilo’s aan lichaamsgewicht puur uit vetweefsel of toch grotendeels uit vocht? Dus is je lichaamsvetpercentage daadwerkelijk toegenomen of veeleer je watergewicht?

    • De laatste bloedresultaten zijn van december dat was TSH: 0,17… FT4: 19,3… FT3: 4,3… Verder weet ik niet of mijn gewicht zo stijgt door vochttoename of vettoename. Hoe kan ik dat zien?

    • De bloedresultaten zien er niet verkeerd uit, al zou je FT3 naar mijn mening nog wat hoger mogen. Helaas schrijven artsen zelden L-thyronine voor en nagenoeg altijd L-thyroxine. Ik weet eigenlijk niet waarom dat is… Je vetpercentage kun je laten bepalen middels een hydrostatische onderwaterweging, een bio-elektrische impedantiemeting, een DEXA-X-stralen scan of een 7-punts huidplooimeting. Onderwaterwegen is het meest betrouwbaar. Mocht je voldoende lichaamsbeweging krijgen en blijkt je vetpercentage in orde te zijn, dan is de kans groot dat je veel vocht vasthoudt. En dit is een heel ander uitgangspunt dan daadwerkelijk overgewicht en vergt ook een totaal andere aanpak. Zie eventueel ook:

  19. Mijn dochter heeft een te snel werkende schildklier. Zij is onder de schildklierwaarde gekomen waardoor ze is aangekomen. Langzaam is het weer omhoog gebracht en zit ze nu aan een waarde rond de 18/19. Ze had gehoopt hierdoor het overgewicht weer kwijt te raken, maar dat gebeurt niet. Zij is 17 jaar en zit er verschrikkelijk mee, maar weet ook niet goed hoe ze dit overgewicht kan kwijtraken? Hebben jullie misschien een tip? Ze gebruikt 30 mg strumazol en 140 microgram levotheroxine.

    • Beste Sylvia, Lijdt je dochter aan de auto-immuunschildklierziekte van Graves? Dit is eigenlijk 1 van de weinige situatie waarin een schildklierremmer / thyreostaticum (in dit geval methimazol / Strumazol) wordt gecombineerd met synthetische / exogene schildklierhormonen (in de vorm van levothyroxinenatrium: Euthyrox, Eltroxin, Thyrax, Thyrofix, Tirosint, Novothyral of merkloos levothyroxine). Door beide medicamenten te combineren wordt enerzijds de lichaamseigen schildklierhormoonafgifte lamgelegd en tegelijkertijd vervangen door lichaamsvreemde hormonen. Er wordt dus voor gezorgd dat de schildklier minder tot geen schildklierhormoon meer aanmaakt en dat de hoeveelheid schildklierhormonen in het bloed dus veel gerichter kan worden bijgestuurd omdat er geen ‘interventie’ van de schildklier meer gaande is. Bij de ziekte van Graves wordt meestal gekozen voor blokkade + substitutietherapie (schildklierremmer + levothyroxine). Mocht er geen sprake zijn van Graves, dan zou ik persoonlijk aandringen op doorverwijzing naar een internist-endocrinoloog. Ook kan het raadzaam zijn om coeliakie / glutenintolerantie, diabetes / suikerziekte, bijnieruitputting / ziekte van Addison, vitamine B12-tekort, vitamine D-tekort en ijzertekort te laten uitsluiten. De focus zou moeten liggen op optimale waarden qua (F)T4 en (F)T3, ik denk dat daar het voornaamste probleem zal liggen t.a.v. lichaamsgewicht. Daarnaast is sporten + gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en gematigd eten van cruciaal belang. Zie eventueel ook:

      Sterkte en groeten, Paul

  20. Kreeg vandaag te horen dat ik met mijn hypotheriodie, te hoog staat ingesteld, en dat ik minder moest gaan slikken. Ik ben ondanks dit veel afgevallen. Maar mijn arts zei dat als je te hoog staat ingesteld, er ook een gevaar bestaat op dikker worden. Kunt u mij s.v.p. uitleggen hoe dat dan zit? Lichte paniek hier…

    • De schildklierhormoonproductie ontstaat door wederzijdse beinvloeding van allerlei factoren: TRH, TSH, T4, T3, rT3 en ga zo maar door. Als je een te hoge dosis schildklierhormonen inneemt, zal je metabolisme in eerste instantie versnellen, waardoor je afvalt (dit is overigens wel afhankelijk van de potentie van je schildklier; zo kan je schildklierwerking mild vertraagt zijn, maar kun je ook een niet-werkende schildklier hebben of zelfs helemaal geen schildklier meer hebben)… Hoe dan ook KAN het zijn dat je lichaam zich na een tijdje gaat aanpassen op de overdosis aan synthetische schildklierhormonen door minder TRH en TSH aan te maken, waardoor je lichaamseigen schildklierhormoonproductie afneemt. Zodoende ZOU het inderdaad zo kunnen zijn dat je na verloop van tijd aankomt door een te hoge dosis aan schildklierhormonen. Maar in eerste instantie zul je juist afvallen door een overschot aan het schildkliermedicijn levothyroxinenatrium. Al met al is het te allen tijde belangrijk om te streven naar een optimaal niveau aan schildklierhormonen door exact de juiste dosis schildkliermedicijnen in te nemen. Om dit te kunnen bewerkstelligen, zullen je TSH, (F)T4 en (F)T3 periodiek moeten worden gecontroleerd, om zodoende het beloop van de resterende schildklierfunctie te kunnen monitoren.

  21. Hier een vraagje van mij Heb net te horen gekregen dat mijn waarde van schildklierhormoon 16 is en de arts vond het beter dat ik naar se 20 moet en dus moet verhogen met medicijn van 100 naar 112.5 Ga ik dan nog zwaarder worden Ik vind het allemaal moeilijk te snappen, kunt u mij uitleg geven

    • Het getal 16 staat waarschijnlijk voor je vrije T4 oftewel FT4 oftewel vrij c.q. ongebonden thyroxine. Dit is het inactieve schildklierprehormoon dat nog dient te worden omgezet door je lichaam naar actief schildklierhormoon: T3 (thyronine). Bij een tekort aan T4 kan er niet genoeg T3 worden aangemaakt, met een tekort aan schildklierhormonen tot gevolg. Hierdoor word je sloom, kom je aan en ervaar je allerlei fysieke en mentale klachten. Het medicijn wat je krijgt toegediend is naar alle waarschijnlijkheid levothyroxinenatrium: een synthetische / lichaamsvreemde vorm van T4. In het gunstigste geval ligt FT4 ergens tussen de 8 pmol/l en 26 pmol/l (picomol per liter bloed). Ik begrijp uit je bericht dat je arts ontevreden is over je FT4-waarde van 16 pmol/l, maar zolang je geen klachten ondervind zou ik persoonlijk tevreden zijn met zo’n waarde. Overigens is het niet zo dat je meer zult aankomen door een hogere dosis schildkliermedicatie. Je komt juist aan door een tekort aan schildklierhormonen. Schildkliermedicijnen werden dan ook nogal eens illegaal gebruikt als afslankmiddel. Zie eventueel ook:

    • Paul. Dank je wel voor je snelle reactie. Inderdaad de T4 is 16. Maar ik heb juist bepaalde klachten. Moe… lusteloos… heb het idee dat ik zwaarder word… vooral erg moe. Dus daarom vroeg ik me af… als ik nu verhoog zullen dan al deze klachten minder worden. Vind het wel een ingewikkeld iets… ???? Fijn dat jij reageert…misschien kan ik het dan iets sneller loslaten; dank je wel!

    • Ja, de schilklierwerking is inderdaad erg ingewikkeld! Als je klachten inderdaad het gevolg zijn van een tekort aan schildklierhormonen (T3) in cellen en weefsels, dan kan een verhoging van je dosis je klachten verminderen of zelfs verhelpen. Dit biedt echter geen garanties. Zo zou het namelijk kunnen zijn dat er iets misgaat met de omzetting van T4 naar T3, waardoor er een tekort aan hormonen blijft bestaan, ondanks een toereikende hoeveelheid T4… Het ’twijfelachtige’ is immers dat je volgens de officiële grenswaarden helemaal geen tekort hebt aan T4 (thyroxine) en dat het ophogen van je dosering schildkliermedicijnen (levothyroxinenatrium) dus niet per definitie een logische stap is. Althans, naar mijn persoonlijke / ondeskundige mening… Weet je toevallig ook de bloedwaarde van je TSH (schildklier-stimulerend hormoon)? Wat ik wil benadrukken, is dat relatief veel schildklierpatiënten eveneens te kampen hebben met tekorten aan vitamine B12, vitamine D en/of ijzer. En dit soort tekorten kan klachten veroorzaken die vergelijkbaar zijn en/of overlap vertonen met schildkliersymptomen! Voordat je je dosis ophoogt, zou ik toch echt even met je arts in conclaaf gaan en vragen of je ook deze bloedwaarden mag laten testen…

  22. Hallo Paul enige tijd is er bij mij trage schildklier ontdekt ik gebruik nu bijna 1 jaar Euthyrox 25 mg per dag mijn waardes zijn met medicijnen nu T4 13.2 en de TSH 4.6 wat vind jij van deze waardes met medicatie gebruik ik blijf met klachten zitten namelijk overigens is de T3 nooit nagekeken omdat de huisarts dat niet nodig vindt.

    • In theorie zijn deze waarden ‘goed’ (ik neem aan dat het om vrij –F– T4 gaat…), maar zolang je je slecht voelt, heb je daar helemaal niks aan. Uiteindelijk zijn niet de cijfertjes, maar de symptomen belangrijk. Zolang je klachten houdt, zoek verder naar de oorzaak ervan. Laat je T3 controleren… Laat je vitamine B12 controleren… Laat je vitamine D controleren… Laat je ijzerstatus controleren… Je goed voelen en klachtenvrij blijven, is waar het om draait, en cijfertjes zijn in dat opzicht slechts cijfertjes.

  23. Goede avond, Ik heb 5 jaar Thyrax geslikt, vrijwel direct goed ingesteld. Geen klachten. Ook de nodige kilo’s afgevallen waar ik hard voor gewerkt heb. Vervolgens in mei 2016 moeten overstappen naar Euthyrox omdat Thyrax niet meer te verkrijgen is. In het begin weinig bijwerkingen en na 6 weken ook goed ingesteld. TSH 3,4 en T4 16. Echter daarna begon ik gewrichtspijn te krijgen. Ook kwam ik aan bij normaal eetgedrag. De gewrichtspijn werd erg heftig waardoor ik pijnstillers moest slikken om de dag door te komen. Nu naar de huisarts geweest en vanaf gisteren slik ik Nycomed. Lees hier weinig over op internet. Heb 2 dagen op bed gelegen, de pijn wordt al een stuk minder / zo goed als weg. Of het door de rust komt of dat de medicatie z’n werk al begint te doen laat ik even in het midden. Benieuwd of hier iets over bekend is,qua gewrichtsklachten en Euthyrox. Vind het gek dat mijn huisarts me geen bloed laat prikken. Om gevraagd maar was niet nodig omdat ik na 6 weken goed was ingesteld. Is het ook zo dat hoe zwaarder je weegt (5 kilo aangekomen) hoe meer hormonen je nodig hebt?

    • Beste Ilsr, Nycomed is een oorspronkelijk Noorweegs farmaceutisch producent (die in Nederland onder de noemer ‘Takeda Nederland — Nycomed BV Hoofddorp’ medicamenten verstrekt) die allerlei medicijnen produceert, waaronder merkloos levothyroxine (de werkzame stof waaraan o.a. Thyrax en Euthyrox hun werkzaamheid ontlenen). Hetgeen jij Nycomed noemt is dus eigenlijk merkloos / generiek levothyroxine. In principe zijn er inderdaad richtlijnen voor medicijndoseringen en lichaamsgewicht. Hoe zwaarder je bent, des te meer schildklierhormonen je lichaam verbruikt en nodig heeft en des te hoger je dosis (van hormonale medicijnen) zou moeten zijn… De gemiddelde substitutiedosis voor levothyroxine is circa 1,6 microgram per kilogram lichaamsgewicht per dag, maar in de praktijk dient dit te allen tijde door een arts te worden bepaald. Als je te kampen hebt met schildklierproblemen + gewrichtsklachten zou ik persoonlijk ook eens je vitamine D en vitamine B12 laten controleren. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

  24. Beste Paul, wil graag advies. Sinds 2015 al last van moeheid etc. Eind jan 2016 laten testen op vitamine B12 en vitamine D3, uitslag veel te te laag. Ik de B12 en de D3 gekocht en ingenomen. Na een maand weer bloed geprikt, nog steeds te laag. Toen vroeg ik aan de huisarts kan het mijn schildklier zijn. Nee niks aan de hand, we kijken het aan, zit op het randje. Kreeg weer een bloedformulier mee om te prikken na 6 weken. Ik zelf gewoon T3 aangekruist op het formulier en bloed gaan prikken. Twee dagen later werd ik opgebeld door de huisarts ja hoor ik had Hasimoto. Mijn schildklier was te traag. Eerst begonnen met 1 tablet. Na 6 weken zat ik op de 75 mg nu maanden later op 88 mg. Tussentijd zwaar depressief geweest en veel aangekomen. Ik was geen met 36, maar ook niet 48 zoals nu. Ze sturen je naar de diëtist. Dure dingen. Ze zeggen ja glutenvrij eten beter. Maar mijn vraag is wat voor advies geeft u mij om af te vallen? Ja ik jojode vroeger. Diëten zonder koolhydraten gedaan. Denk zelf dat ik daardoor Hasimoto heb gekregen. Maar daar kan ik nu niks mee. Moet nu het eetpatroon veranderen. Kunt u advies geven? M.v.g. Sandra

    • Beste Sandra, De ziekte van Hashimoto is een chronische auto-immuunaandoening die de eigen schildklier aanvalt en lamlegt. Als je daar ook nog eens een ernstig vitamine B12-tekort en een ernstig vitamine D-tekort bovenop hebt, vind ik het gewoonweg schandalig dat je huisarts je voor pilletjes naar de drogist heeft gestuurd. Afhankelijk van de exacte bloedwaarden had je hooggedoseerde vitamine D-ampullen en vitamine B12-injecties moeten krijgen. Afvallen met Hashimoto is heel moeilijk zolang je schildklierwaarden niet stabiel zijn. Wat zijn momenteel je bloedwaarden qua FT4, (F)T3 en TSH? Hoe vaak worden deze waarden gecontroleerd en hoe stabiel zijn ze? Als je T4 (thyroxine) en T3 (thyronine), D3 (cholecalciferol) en B12 (cobalamine) eenmaal op peil zijn, gaat het afslankproces voor jou hetzelfde in zijn werk als voor ieder ander. Dan is het echt een kwestie van een passend eetpatroon zoeken en veel sporten (krachttraining + cardiotraining). In Gezondr’s afslankcategorie vind je bijna 1000 artikels met uitleg. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Hoi. Ik heb subklinische hypothyreodie. Is Levothyroxine goed daarvoor? Kom je aan van Levothyroxine? Hoort subklinische hypothyreodie bij hashimoto? Groetjes

  25. Hoi Paul, Een vraagje… Ik heb een traag werkende schildklier en slik hiervoor Thyrax. Sinds september vorig jaar heb ik mijn eetpatroon veranderd (geen dieet, maar niet snoepen en minder vet). Ik ben inmiddels 17 kg afgevallen. Voor de vakantie was mijn Thyrax op en ik wist dat deze bijna niet meer te verkrijgen was. Ik dacht daarom laat ik na de vakantie weer naar de huisarts gaan voor nieuwe medicatie. Ik heb dus 4 weken geen Thyrax geslikt. Ik werd weer moe en down maar vooral ik viel niet af, kwam aan, ondanks het gezonde eten. Zou het kunnen dat ik aankom doordat ik geen medicatie meer slikte??? Inmiddels heb ik gewoon weer mijn medicatie. Gr. Anoek

    • Ja, dat kan zeker! Een beetje afhankelijk van hoe traag je schildklier precies werkt, hoe groot het tekort aan endogene schildklierhormonen is dat hierdoor ontstaat en de hoeveelheid exogene schildklierhormonen die je normaliter slikt om dit tekort te compenseren / suppleren… Als je van nature een aanzienlijk tekort aan lichaamseigen schildklierhormonen aanvult met een aanzienlijke hoeveelheid medicinale schildklierhormonen en dan opeens stopt met je schildkliermedicatie, zal je metabolisme / stofwisseling kelderen, waardoor je lichaam beduidend minder energie zal verbruiken en meer energiereserves zal opslaan. Althans: als je ondertussen dezelfde hoeveelheden blijft eten en drinken… Puntje bij paaltje: hoe trager je schildklier, des te groter je tekort aan schildklierhormonen, des te trager je stofwisseling, des te meer schildkliermedicatie je moet slikken om niet aan te komen (zonder minder te moeten gaan eten)…

    • Hoi Anouk, Knap zeg17 kg! Hoop dat het bij mij ook lukt. Ze zeggen glutenvrij eten. Ik probeer alles.

  26. Mijn man is in het afgelopen jaar 20 kilo afgevallen en al maanden stabiel in gewicht. Hij heeft diverse symptomen zoals koud, moe, spierslapte, spierkrampen, lusteloos, geïrriteerd. Eerst dacht ik aan Vitamine D, Vitamine B12, ijzer, magnesium… maar supplementen leken niet te helpen. Nu is hij onlangs naar de huisarts geweest en die heeft zijn bloed laten testen. Hieruit bleek dat alles binnen de norm was, hart en bloeddruk waren ook prima. Enige was dat de TSH mild verlaagd was (0,3). Dit zou wijzen op een wat te snel werkende schildklier, maar te weinig om er wat mee te doen zei de arts. Ik heb veel vertrouwen in deze arts, dus ik geloof best dat er nu geen aanwijzing is om direct actie te ondernemen. Maar ik vind het wel vreemd dat de symptomen en enige vermeldenswaardige bloeduitslag tegenovergesteld zijn. Komt het vaker voor dat je met een te snel werkende schildklier de symptomen hebt van een te langzaam werkende schildklier? Voor het afvallen heeft ie trouwens hard moeten werken, ging echt niet vanzelf, maar met strikt dieet en veel sporten gedaan.

  27. Na mijn schildklieroperatie op 17 december 2014, waarbij mijn hele klier is verwijderd, kreeg ik letrox 100 voorgeschreven (ik woon in Bosnië en Letrox is vrijwel het enige waar ik aan kan komen). Dat was meteen raak, alle controles waren helemaal fantastisch goed. Wat ik merk is dat ik wel dikker word. Uiteraard eet ik veel beter dan voorheen. Mijn slokdarm werd in een s-bocht gedrukt dus eten ging erg lastig. Nu eet ik niet veel, maar ik kom toch steeds maar beetje bij beetje aan en dat wil ik helemaal niet. Door de operatie voel ik me herboren op alle gebieden, ik wil niet dat mijn gewicht nu roet in het eten gaat gooien. Wat kan ik hier aan doen?

  28. Fijn verhaal. Voordat bij mij Hashimoto is vastgesteld ben ik meer dan 25 kilo aangekomen. In 3 maanden tijd. Krijg het er niet af en jullie zeggen dat dat mijn eigen schuld is. B@LLSH!T.

    • Hallo Paul, Ik heb een traag werkende schildklier waar ik de medicatie L-Thyrocine 1ug dagelijks voor in neem. Is ooit door de huisdokter ontdekt ben nog nooit hiervoor naar een specialist geweest. Nu is mijn vraag ik eet gezond ga zeker niet zeggen dat ik nooit snoep of zondig. Maar vind het heel moeilijk als ik op dieet sta val ik heel traag 8 kg af maar meer ook niet en als mijn lichaam de eetgewoonte weer gewoon is kom ik terug aan dit is zo frustrerend en weet geen raad meer zou dit alles te maken hebben met mijn schildklier? Alvast vriendelijk bedankt!

    • Beste Sabrina, 1 ug oftewel 1 mcg staat voor 1 microgram. Een gebruikelijke dagdosering qua levothyroxine voor iemand met een traag werkende schildklier ligt rond de 1 microgram per kilo lichaamsgewicht, natuurlijk afhankelijk van hoe traag iemands schildklier precies werkt en hoeveel lichaamseigen thyoxine iemands schildklier nog produceert. Een dagdosis van 1 microgram kan ik me dan ook bijna niet voorstellen… Zijn je schildklierwaarden (TSH en FT4) eigenlijk nog gecontroleerd sinds men hypothyreoïdie bij je heeft vastgesteld / gediagnosticeerd? Hoe sterk je (gebrek aan) schildklierfunctionaliteit je lichaamsgewicht beïnvloedt is namelijk sterk gerelateerd aan de totale hoeveelheid (lichaamseigen + medicinale) schildklierhormonen in je bloedbaan, cellen en weefsels. Zolang je de juiste hoeveelheid schildkliertabletten voorgeschreven krijgt, kunnen schildkliersymptomen (waaronder lichaamsgewichtstoename) doorgaans redelijk binnen de perken worden gehouden, maar bij een te lage dosis schildkliermedicatie kan gewichtstoename zeker het directe of indirecte gevolg zijn van een traag werkende schildklier / tekort aan schildklierhormonen. Vandaar ook dat men na de diagnose ‘klinische hypothyreoïdie‘ periodiek en stelselmatig je schildklierwaarden –TSH, FT4 en/of (F)T3– dient te controleren en indien nodig de dagdosis levothroxine hierop dient aan te passen. Sterkte en groeten, Paul

  29. Hi Paul, Wat ik aan gaf de meeste mensen die ik begeleid die moeite hebben om af te vallen, Vraag ik eerst aan die mensen een bloedtest te laten ondergaan om te zien of alles op orde is,bij meeste is dit niet altijd Het geval (tsh t3/t4 afwijking)en tot nu toe was dit het alleen de O groep ,daarom dat ik aangaf dat het me opviel dat de O meer problemen er mee heeft ,verder vanuit die test ga ik met de voeding aan de slag en zie dat medicatie van jaren lang hoog gebruik l -thyroxine (400mcg )terug gebracht word na (75mcg) en het duidelijk aangeeft dat de voeding wel degelijk helpt wat bij die bloedgroep hoort ,als mensen na jaren lang ziekenhuis in en uit na 4/5 maanden de voeding nemen en de dokter vragen hoe is mogelijk dat de medicatie omlaag gaat krijgen ze altijd cru te horen bestaat niet maar antw waarom het wel gebeurd kunnen ze niet geven verder daarnaast kijk ik welke training we kunnen doen bij de O groep A B A/B heb ik nog niet gezien met deze schildklier afwijking Deze mensen lopen overal om hulp te vragen om maar het vet te kunnen kwijt raken Ik werk al vanaf 2009 met deze bloedgroep diëten en resultaten mogen er dan ook zeer zeker zijn

  30. Toch wil ik even reageren op dit bericht. In 1999 is bij mij een Veel te snel werkende schildklier geconstateerd waardoor ik extreem veel honger had en nooit het gevoel had vol te zitten! Daardoor ben ik in gewicht aangekomen met een te snel werkende schildklier na een hoop tobben met strumazol en me broed voelen ben ik daar mee gestopt. Na een wake call van een internist die er wel verstand van had is besloten om in 2007 een deel van mijn schildklier te verwijderen. Dat is een heel zwaar jaar geweest maar na redelijk ingesteld te zijn ging het allemaal wel weer maar toen dook het volgende probleem op mij hart moest al doe jaren te hard werken en daar moest ik aan geholpen worden. Dat achter de rug vond de fabrikant van thyrax het nodig om de verpakking te veranderen grrrr Wat betekend weer opnieuw instellen ik kwam bij dokter met extreme overgang klachten maar het bleek dat de ‘nieuwe tharax’ ongeveer 2x zo sterk is als de oude verpakking. Ik voel me geen slachtoffer van mijn gewicht maar wel van de medisch wereld die gewoon maar doen! Alsof een jaar van mijn leven niks voorstel want dat kan je er weer vooruit trekken om in te stellen! Ik leid een actief leven werk fulltime en we hebben 4 paarden dus lichaamsbeweging genoeg en dan niet in de zin van rijden maar vanuit de verzorging gezien! En er gaat met pijn en moeite af en toe een kilo af ik eet gezond en niet mega veel! De dokter vroeg mij of ik kon afvallen nou nee bijna niet nou zou ik paard technische gezien graag willen afvallen omdat ik nu heel weinig rij omdat ik onze paarden niet wil belasten met mijn overgewicht. Maar het lukt dus niet nou wil ik daar niet zielig over doen maar het is dus wel een wisselwerking en je kan het niet zomaar ontkennen!! Het gene waar ik wel mee zit en ik hoop dat daar wat aan te doen is is mij pafferige gezicht dat vind ik echt rot! Iedereen hier veel sterkte dit wilde ik even kwijt het is niet zwart wit er is ook nog grijs!!!

  31. Ik merk dat ik toch behoorlijk in de weerstand schiet van de tekst hierboven: “Het is niet de bedoeling om schildklierpatiënten af te vallen… Maar veel schildklier-patiënten schuiven overgewicht te gemakkelijk af een (ietwat) trage schildklier. Een langzame schildklier zorgt er namelijk niet of nauwelijks voor dat je meer vet opslaat. Het gaat veelal om ‘vocht vasthouden’, en een verstoorde vochthuishouding is iets heel anders dan overgewicht (hoog vetpercentage).” Ik heb jaren met een niet onderkende te langzame schildklier gelopen geteisterd door diverse klachten. Een belangrijke daarbij was het niet afvallen, maar wel aankomen. Ik heb jarenlang bovenmatig gesport i.c.m. een sportdieet om af te vallen wat niet lukte. Mijn trainer geloofde mij op een gegeven moment niet meer; ‘ik zou wel teveel eten dat kon niet anders,’ tot ik bij had gehouden wat ik at en hoeveel ik sportte, toen wist hij het ook niet meer. Inmiddels is mijn schildklieraandoening onderkend en slik ik v.a. 2009 thyrax. Ik sport inmiddels niet meer zo extreem als voorheen, maar ben nog steeds actief; 1 x p.w. een zware thaibokstraining en daar buitenom wandelen met de honden, wandelen i.h.a., trap lopen, bewegen daar waar kan, twee kleine kinderen dragen en van hot naar her overal naar toe meenemen en ik ben van mezelf ook heel bewegelijk i.h.a. Daarnaast eet ik gezond. Ik kan niet tegen gluten en eet Paleo; geen rijst, granen, aardappels, suiker, etc. en drink geen druppel alcohol. Ik woog bij een lengte van 1.75 altijd al zwaar, met veel moeite bleef ik op de 72-74 kilo. Na mijn 1e zwangerschap kwam ik niet meer onder de 78 en nu na mijn tweede zwangerschap kom ik niet meer onder de 85. Ik word er moedeloos, somber en verdrietig van. Als ik in de spiegel kijk denk ik ‘ is dit echt mijn lichaam?’ Een diëtiste zei me na de tweede zwangerschap ‘glutenvrije pap eten in de ochtend, in de avond gewoon aardappels groenten en vlees, maar niet te grote porties en in de middag b.v. glutenvrij brood.’ Ik dacht ‘dat gaat nooit goed, maar zij zal het wel weten.’ Ik woog toen 83. Nu zit ik op de 85 daardoor, direct weer terug naar Paleo, maar die kilo’s zitten muurvast. Geloof me die vetophopingen zijne echt geen vocht en er zijn mensen met een te trage schildklier die echt wel veel bewegen en consequent gezond eten, die toch zwaar zijn, zwaar blijven en zelfs met tranen in de ogen naar de weegschaal kijken en dat metertje alleen maar omhoog zien gaan.

    • Hoi ik ben juni 2014 gestopt met roken na 35 jaar en sindsdien heb ik diverse problemen. In maart van 2015 kwam ik erachter door bloed prikken dat ik een trage schildklier heb. Vandaar dat ik kilo.s bij kwam . ik ben eigenlijk vanaf dat ik gestopt ben met roken steeds aangekomen en inmiddels zit er 25 kilo bij en zit vooral in de buikstreek en krijg het er niet af. Ik zit ook aan die medicijnen. Maar heb nu nog steeds last van tintelende handen. vingers en tenen lijken ook verdoofd. Ik voel mij totaal niet prettig en Onderneem niks meer zoals zwemmen. Mensen hoeven mij niet zo te zien. Zover vis het bij mij al. Ik verstop me . Soms denk ik had ik maar een maag verkleining of iets want ik eet niet zoveel en juist gezond maar er gaat niets af. Wat ik wel weet dat ik mijn lichaam wat ik ooit had voorgoed kwijt ben. Ik weet niet meer wat te doen. maar een pretje is dit niet en pillen slikken tot het einde. Pfff

    • Wat mij opvalt dat mensen met bloedgroep O meer de problemen met schildklieren hebben.als ik je verhaal zo lees kan het zijn dat jij ook O als bloedgroep heb?zelf begeleid ik veel mensen in de sport met schildklier afwijking of gedeeltelijke weg gehaalde schildklier .ik zou zeggen lees je eens in op de bloedgroep diëten en probeer ze eens uit .zelf heb ik hier goede resultaten mee behaald bij verschillende mensen .

    • Beste Sibilla, Dankjewel voor je berichtje! Wel typisch, want mijn ervaring is dat schildklierproblemen totaal onafhankelijk zijn van iemands bloedgroep. Logischerwijs moet er altijd een bepaalde bloedgroep zijn die bij behandelaar X het vaakst voorkomt. Bij de ene behandelaar zal dat O zijn, bij de ander A en bij weer een ander B. Maar voor zover ik weet is het alom niet zo dat mensen met bloedgroep O meer kans hebben op schildklierziekten dan mensen met bloedgroep A, AB of B, rhesus-positief dan wel rhesus-negatief. Diegenen die geïnteresseerd zijn in het welbekende bloedgroepdieet (Eat Right 4 Your Blood Type) kunnen desgewenst terecht op deze dieetpagina met verschillende bloedgroepdiëten… Sowieso ben ik erg benieuwd vanuit welk vakgebied jij –Sibilla– schildklierpatiënten ondersteunt. Laat alsjeblieft nog iets van je horen; nogmaals dank voor je berichtje! Groeten, Paul

    • Beste, Ik drink elke dag als tussendoortje een smoothie met een stuk fruit, geshaket of gemixt. Maar wel sojamelk. En gezond leven en 1 uur elke dag wandelen. Ben toch al 2 kilo kwijt… het proberen waard… Groetjes, Boke

  32. Ik ben ongeveer 17 jaar schildklierpatiënt. En ik word tureluurs van het geschommel van de waarden. Zo heb ik 225 mcg gebruikt en nu zit ik weer op 125 mcg. Maar daar tussenin heb ik al verschillende sterktes gebruikt. Nu werkt volgens mijn huisarts de schildklier weer te snel. TSH is 4 en T4 is 20. Maar ik ben aangekomen in gewicht. Ik heb zowel symptomen van een snel werkende als een traag werkende schildklier. Enorm transpireren, erge spierpijnen, traagheid, etc. Mijn natriumgehalte is te hoog en ik kamp al langere tijd met een hoge bloeddruk. Ik ben opgeblazen en voel me echt ongelukkig. Medicijnen tegen hoge bloeddruk krijg ik niet; ik moet nu weer de Thyrax verlagen naar 100mcg. Ik weet soms niet meer wat ik moet doen. Verder wens ik alle lotgenoten veel sterkte! Gr. Janske

    • Ik ben 27 jaar en per toeval zijn ze er in augustus achter gekomen dat mijn schildklier te langzaam werkt. Toen ik de uitslag kreeg van mijn bloedonderzoek zeiden ze dat mijn waardes niet goed waren. Hierop ben ik op onderzoek uitgegaan op internet en aan de hand van de symptomen, concludeerde ik dat ik wel eens een te snel werkende schildklier kon hebben (ondergewicht en altijd gejaagd en actief bezig). Maar dat was dus niet zo, kort na dit onderzoek kwam ik erachter dat ik zwanger was, dus dit gemeld bij de huisarts en ik moest meteen aan de Euthyrox 50 microgram. Helaas is de zwangerschap geëindigd in een miskraam. Ik slik nu wel dezelfde dosis Euthyrox, merk geen verschil tot nu toe en ik had begrepen dat je er beter niet mee kon stoppen. Nu heb ik maandag een afspraak bij de endocrinoloog en ben ik benieuwd wat deze te zeggen heeft. Ik hoop snel weer zwanger te zijn, maar ik ben bang dat dit onrealistisch is en een teleurstelling wordt. Ook ben ik een beetje bang dat als ik zwanger ben, dat mijn schildklierafwijking gevolgen heeft voor ons kindje. Verder ben ik bang om opnieuw een miskraam te krijgen, ik weet niet als de waardes goed zijn door het slikken van medicatie of dan het risico op een miskraam nog steeds verhoogd is? Iemand hier ervaring mee? Hoelang duurde het voordat je zwanger was en in welk (zorg)traject kwam je hierna terecht?

    • Beste Jenny, De meeste lezers van dit artikel zijn op zoek naar informatie over afvallen, dus ik betwijfel of je hier veel antwoorden kunt verwachten. Ik verwacht dat je meer kans maakt in (en onder) dit artikel over hypothyreoïdie, dit artikel over schildkliersymptomen en dit artikel over schildklierwaarden. Sowieso kan een zwangerschap je hormoonhuishouding (tijdelijk) ontregelen, dus ook je schildklierhormonen en schildklierstimulerende hormonen kunnen gaan schommelen door toedoen van een zwangerschap… Er wordt echter onderscheid gemaakt tussen milde (subklinische/postklinische) hypothyreoïdie en ziekmakende/klinische hypothyreoïdie. Het is vrij gebruikelijk dat de schildklier ietwat sneller (of juist trager) gaat werken tijdens zwangerschap, maar als je voorafgaand aan je zwangerschap reeds aan een medisch gediagnosticeerd schildklierprobleem lijdt, is het EXTREEM belangrijk dat je schildklierbloedwaarden met FLINKE regelmaat worden gecontroleerd en indien nodig bijgestuurd door tussentijdse aanpassingen qua doses schildkliermedicatie. Sowieso zijn er 2 zwangerschapsgerelateerde hormonen die normaliter voor extra schildklierhormonen tijdens de zwangerschap zorgen, namelijk Humaan choriongonadotrofine (hCG) en oestrogeen. hCG fungeert enigszins als TSH (schildklier-stimulerend hormoon) en verhoogd oestrogeen zorgt voor extra TBG-eiwit waaraan schildklierhormonen zich kunnen binden. Maar als de schildklier niet goed werkt, zijn deze stimulerende hormonen en bindende eiwitten tot op zekere hoogte nutteloos, waardoor de hoeveelheid schildklierhormonen niet goed wordt aangepast aan de zwangerschapsstatus. Dit maakt het zo belangrijk om de bloedwaarden (met name T4 en T3 en soms ook antistoffen) van zwangere schildklierpatiënten frequent genoeg te controleren. Ben je voorheen ook al bij de endocrinoloog geweest of heeft je huisarts tot nog toe ‘op eigen houtje’ gehandeld? Zwangerschap in combinatie met schildklierproblemen of schildklierafwijkingen is mijns inziens namelijk een absolute reden om direct naar een schildklierspecialist (internist-endocrinoloog) te worden doorverwezen. Een ongeboren kindje heeft namelijk nog geen eigen schildklier. Tot week 15 à 17 van de zwangerschap is hij/zij dus bijna volledig aangewezen op jouw schildklierwerking en schildklierhormonen. Vanaf week 12 gaat de schildklier van het ongeboren kindje zich beetje bij beetje ontwikkelen. Ik ben GEEN arts, maar voor zover ik weet hoeft een schildklierprobleem een succesvolle zwangerschap niet per se in de weg te staan. Het gaat er vooral om dat je schildklierwaarden (FT4, FT3, T4, T3 en TSH) goed worden gereguleerd met medicatie en zodoende op peil blijven. Mocht er sprake zijn van een auto-immuunschildklierziekte (Graves of Hashimoto), al dan niet met schildklierontsteking tot gevolg, dan dient de endocrinoloog ook dit goed te monitoren. Voor zwangere schildklierpatiënten en schildklierpatiënten met een zwangerschapswens is het mijns inziens ook extra belangrijk om vitamine B11, vitamine B12, vitamine D en JODIUM te laten controleren. Sterkte met je schildklier! En ik hoop met je mee op een succesvolle zwangerschap! Groeten, Paul

    • Janske, Jouw problemen klinken als problemen met de “nieuwe verpakking” Thyrax. Hoewel uit een onderzoek is gebleken dat alleen maar de sterkte c.q. langere houdbaarheid na de nieuwe blisterverpakking bij sommige patiënten serieuze problemen gaf, lijkt dat voor weer anderen toch anders te liggen. Er zijn nogal wat patiënten die niet meer op hun optimale waardes kunnen komen. Je kan overwegen een ander merk te gaan gebruiken, Euthyrox bijvoorbeeld? Let wel op, als je een ander soort schildkliermedicatie gaat slikken moet je steeds hetzelfde merk krijgen (schildklierhormoon valt in de zogenaamde smal therapeutische medicatie d.w.z. dat ieder merk zijn eigen sterkte heeft). Ook al staat er 100 Mcgr, per merk kan het dan 10% hoger of lager zijn. Je zou je kunnen aanmelden op het forum van Schildklier.eu? Daar krijg je gericht antwoord op vragen. M. vr. gr. Johanna

    • Edith van Duin

      Hallo Janske. Ik lees niets over de T3. Ik hadden exact dezelfde symptomen. Na een week was ik niet meer moe. Ik had cytomel erbij gekregen, daarmee werd alles stabiel bij. Succes!

    • Heel veel succes.. erg vervelend dat je niet je dosis weet.. ik zat op 0.150 maar moest 4 weken stoppen.. in februari begin ik weet.. hoop dat het dan goed gaat..

  33. Als ik hypo maar niet happy moet geloven zou ik geen kinderen kunnen krijgen, depressief zijn bovendien veel te dik… Bij mij werd een te snel werkende schildklier geconstateerd toen ik 13 was… Ik was dun en mensen dachten dat ik anorexia had. Hoppa, aan de medicijnen, nooit ergens last van gehad. Toen ik 16 was kreeg ik een chemische slok om mijn schildklier te laten krimpen… Dat was gelukt en toen werkte die te langzaam. Hoppa, weer andere medicijnen. Nooit ergens last van gehad. Nu, 31, met twee kindjes, helemaal gelukkig. Naar mijn mening 5 kilo te zwaar, maar dat komt door lekker eten en wijntjes en niet door mijn schildklier… Natuurlijk voel ik mij weleens moe, wie niet, ik heb twee jonge kinderen. Koud? Ja, aaaaaltijd, zodra het kouder buiten wordt, heb ik standaard koude voeten. Gewrichtsklachten? Jup, als ik ’s nachts uit bed moet stappen, lijk ik soms wel een oude vrouw. Depressief? Yep, soms zie ik het allemaal even somber in, maar wie niet? Maar ik word er zo moe van als mensen zeggen, goh, misschien werkt mijn schildklier ook wel te langzaam…. Nope, misschien werkt jouw lijf wel te weinig!!! Schildkliermedicijnen geven je een redelijk normaal werkende schildklier… dus als afvallen niet lukt… misschien eerlijk zijn over wat je eet? Bedankt voor bovenstaande info! Had ik even nodig voor die 5 kilo! (Jezelf zielig vinden is makkelijker dan iets doen… toch maar gaan sporten!)

    • Tel je zegeningen zou ik zeggen. Weet je waar ik zoooooo moe van wordt? Van mensen die ongenuanceerd anderen kwetsen. “je moet minder eten”, “je moet meer sporten” kijk naar mij ik ben toch ook niet dik. Voor de duidelijkheid, ik ben dat met 1.68 en 61 kilo ook niet. Maar ben dat wel geweest toen mijn schildklier ermee stopte vloog mijn gewicht van 60 naar over de 88 (op dat moment heb ik de weegschaal uit het zicht gezet) en dat gebeurde binnen een half jaar. Denk ff na voor je iets post. Johanna.

    • Gefeliciteerd, wat ben jij goed zeg! Iedereen zit gewoon te liegen en te vreten en geven de schildklier de schuld… zo zielig al die mensen. Yeah right! Groeten van een volgens het boekje eveneens niet te dikke maar wel 7 kg meer wegende sinds de gedeeltelijk het afwetende schildklier-medemens.

    • Sorry dat ik reageer op je niet echt vriendelijke en tactische berichtje maar als je gestopt bent met roken, drie keer per week 2 uur in de sportschool aan het zwoegen bent, eet als een zieke moet en nog steeds aankomt. Mag je mij vertellen wat je daar nog op te zeggen hebt.

  34. In 2008 heb ik een operatie ondergaan aan mijn schildklier. De helft is verwijderd omdat er een goedaardige (gelukkig!) tumor in vergroeid zat. Mijn waarden bleken goed, na de operatie. Na een jaar ellende, o.a. ontzettende zere spieren, oververmoeid, 20 kilo aankomen, haaruitval, ontzettende stemmingswisselingen dacht ik toch bijna dat ik gek werd . in 2009 ben ik “ingestort” op mijn werk en werd er een ernstige burn-out geconstateerd. De eerste 3 maand kan ik niet eens meer terughalen, zo ver weg was ik. Al met al ben ik ruim een jaar bezig geweest om er weer een beetje bovenop te komen én om er achter te komen dat het toch schildklier gerelateerd was. Om kort te gaan: mijn waarden waren op papier wel goed, maar wie zegt dat mijn persoonlijke waarden voor de operatie niet anders waren?! Waarschijnlijk wel… Oké, terug kijkend was het een zware tijd, wel een tijd waarin ik geleerd heb dat “je goed voelen” boven alles het allerbelangrijkste is! Ik ben ondertussen aan de Thyrax gegaan, na een aantal jaren lijk ik het beste te functioneren op 0.75. Ik sport 2x per week en eet gezond. Een aantal klachten neem ik voor lief… (stramme spieren, soms snel moe, hangende oogleden, haaruitval, darmklachten). Voor mij heeft het gewerkt te accepteren dat ik nu eenmaal een schildklieraandoening heb, hoe vervelend soms ook. Maar ik leef en ik geniet! Ik neem mijn rust en houdt hier rekening mee in mijn agenda. Dan maar wat eerder weg van een feestje of op je werk eerlijk aangeven dat iets te veel wordt bijvoorbeeld. Wisten jullie dat een goede nachtrust héél belangrijk is voor een schildklierpatiënt die wil afvallen? Hier lees je weinig over. Ik ben na jaren weer ruim 20 kilo lichter (hoewel ik de ene week 4 kilo zwaarder kan zijn dan de andere, maar ik laat mij niet lijden door de weegschaal)! Heb door sporten én gezond en gevarieerd eten een beter figuur en geniet (soms met mate)!!! ;)

    • Hallo Grietje, Ik ben inmiddels mijn hele schildklier kwijt, het was helaas kanker dus het moest eruit. Ik heb daarvoor inmiddels ook een behandeling gehad. Het is pittig maar daar ga ik je niet mee lastigvallen. Ik las dat jij het ook over haaruitval hebt. Bij mij is dat ook heel erg. Zoveel dat ik overweeg om mijn haar af te knippen omdat het heel dun wordt en erg confronterend is. Ook wil ik erg graag gewicht verliezen. En ik zie dat het jou is gelukt. Heb je nog tips? Kan ik sommige dingen beter niet eten of doen? Ik hoor het heel graag van je want ik wil door! Ik wil me zo graag weer beter voelen… Gr. Saskia

    • Hallo Saskia, Wat pittig, je hele schildklier te moeten missen, dan zal het nog moeilijker zijn voor jou om erachter te komen hoeveel schildkliermedicatie je nodig hebt om je goed te voelen. Mijn verhaal gaat over een tijdsbestek van een jaar of 4, dus je moet vooral jezelf de tijd geven je lichamelijke gezondheid weer op peil te krijgen. Ik weet niet of je je schildklierwaarden van voor de operatie weet? dan heb je een indicatie van waar je naar toe moet werken. Zo niet zal dit echt heel veel tijd kosten, die je ook moet nemen. Kijk goed met je internist naar wat je voelt, waar je last van hebt. Wat betreft haaruitval: dit is nu bij mij redelijk stabiel, omdat mijn medicatie goed is afgesteld. En omdat ik me minder zorgen maak, me beter voel. Ik heb mijn haar ook lekker kort laten knippen en heb dat nog steeds. Bij vlagen heb ik weer last van haaruitval maar niet meer zo extreem als eerder. Je zou ervoor kunnen kiezen wat extra vitamine pillen te slikken, ik heb momenteel magnesium en multivitamine. vitamine D is goed bij haaruitval vooral. Maar het ene verhaal is het andere natuurlijk niet. Wat betreft het afvallen: wil niet te snel. Ga sporten, eet gezond en afwisselend en niet te veel (maar ook zeker niet te weinig!). Mensen kunnen je alles aanpraten qua diëten, maar belangrijk is dat jij je er goed bij voelt. Je weet zelf waarschijnlijk ook wel dat je beter een appel kan nemen i.p.v. een gevulde koek. :) Ik zei altijd: ik volg het “Ik Weet Wat Ik Eet Dieet”, bij alles wat je in je mond stopt je bewust afvragen: heb ik het nodig? Heb ik er echt zin in? Ik eet ook vaker bijvoorbeeld een aantal dagen alleen maar crackers i.p.v. brood. (minder koolhydraten) of yoghurt of een salade. Niet te veel aardappels en pasta. Geen toetjes, alleen magere yoghurt. Op een verjaardag kies ik, als ik echt trek in iets heb: óf een gebakje, óf een paar hapjes… Als je het wel heel moeilijk vindt kan je ook in overleg met de internist een diëtiste bezoeken voor je (ontbrekende) schildklier. Ik wens je heel veel sterkte Saskia. Hoop dat je je snel wat beter gaat voelen! Lieve groet, Grietje

  35. Beste, Ik heb een schildklier die niet meer functioneert daar heeft Hashimoto voor gezorgd. Let best op me eten maar afvallen wil gewoon niet lukken. Ik ben geen kleine jonge ben 1.86 lang en heb een grof postuur weeg momenteel zo 105 kilo. Dit is zo 15 tot 20 kilo te zwaar naar met zin. En nu ben ik op het punt als ik nog minder eet da ik dan niks meer eet. voor de beeld vorming ontbijt 1 broodje met cervelaatworst en kop koffie. Dan in de ochtend verder nog twee koppen koffie. Lunch 4 bolletje crackers met 15+ smeerkaas en pakje Fristi. Middags soms wat water. Avond stukje vlees aardappelen groente normale porties soms glas fris erbij. ’s avonds nog een koffie of fris afhankelijk van de tijd. Heb een actief beroep sta veel op me benen loop veel en ben veel ’s avonds bezig energie op zich zelf niet tekort. Slik Thyrax 0.15 MG bloedwaardes goed en stabiel slik deze hoeveelheid al sinds 2008. Wel last van koude voeten maar alleen als ik er aan denk om naar bed te gaan eerder niet en maakt niet uit als ik douche voor ik naar bed ga worden ze al koud ondanks het hete water. Ik heb zelfs geprobeerd door eigenhandig me dosis Thyrax te verhogen met een half pil 0.15 MG Extra kijken of ik wou afvallen zonder resultaat heb dit twee maanden gedaan. Ben weer gestopt vanwege alle andere narigheden die je kan oproepen door zo extra dosis. Gek genoeg nergens last van gehad van bijwerkingen zeg maar maar misschien is twee maanden iedere dag een half pilletje extra te kort om dat te merken. Misschien dat iemand me nog een tip kan geven? Groetjes, Nico

    • Stop met calorierijke/suikerrijke drankjes zoals frisdrank en zuiveldrankjes. Ga MINDER koolhydraten (uit broodjes, crackers, aardappels e.a.) en MEER eiwitten (uit eieren, vlees, vis, paddenstoelen, peulvruchten, zeewier, kwark e.a.) eten. En ga bovendien sporten: cardio + krachttraining.

    • Paul heeft helemaal gelijk! Met een betere balans koolhydraten en eiwitten moet het echt lukken. Ik lees vaak verhalen (zelfs mijn internist zegt dat ik niet kan afvallen…) die niet kloppen. Ja, het is moeilijker, ja het duurt wat langer, maar nee het kan wel. Vooralsnog eet jij misschien zelfs wel te weinig. Zoek eens uit wat voor jouw gewicht en activiteit een normale calorieën inname is. Waarschijnlijk zal je daar van schrikken en eet je nu veel te weinig. Een normale calorieën inname uit gezond voedsel. Dus niet 5 dropjes is … calorieën of een pilsje en een boterham is … minder calorieën bedoel ik daarmee. :-) Belangrijk is dat je een voedselpatroon gaat aanhouden waarmee je in eerste instantie dan wel niet afvalt maar die zorgt dat je stabiliseert. Pas bij een normale calorieën inname en een stabiel gewicht kon ik pas weer afvallen. Niet de koolhydraten helemaal uitbannen. Dan krijg je problemen met je omzetting naar T3 en werkt het juist tegen. Gewoon 4 volkorenboterhammen met mager (vlees)beleg of gekookt eitje. Op 1 een plakje kaas erop (gewoon volvet maar normaal beleggen) 2 aardappels en veel groente met 75 gram wit of rood vlees en 2 keer per week vis. Daarnaast een bakje halfvolle yoghurt (of Turkse) met een handje walnoten of iets dergelijks. En tussendoor wat zoet fruit. En als je daarop honger hebt eventueel nog een bakje yoghurt. Juist al die light toestanden zorgen dat je honger hebt. De vetten uit zuivel werken anders op je systeem als de (palm)vetten uit b.v. koekjes. Echt het kan en het blijft eraf! Succes! Johanna

    • Oh, inderdaad dat sporten is wel Belangrijk vooral krachttraining. Denk niet aan de sterkste man van Nederland maar aan 3 keer per week een circuittraining of Bodypump. Met dat laatste doe je kracht en cardio ineen.

    • Mijn tip is ook, breng meer variatie in je eten aan. Vervang de broodmaaltijd in de middag eens voor een salade met kip of ei. Of roerbak 3 eieren met een zak groente erdoor, eet ’s morgens eens muesli of havermout met yoghurt, drink meer thee i.p.v. koffie, drink veel water. Doe mager beleg op de boterhammen of volkorencrackers die je eet, eet tomaat, komkommer, worteltjes en fruit als tussendoortjes. “Zondig” je een keer op een verjaardag, kies dan: óf ga voor een gebakje, óf ga voor een hartig hapje. Geniet, maar geniet met mate!

  36. Beste mensen, Na 7 maanden ellende zijn ze er nu achter dat mijn schildklier te traag werkt. Ik ben 68 jaar. In januari begon het: veel te hoge bloeddruk, hartklachten, altijd moe, benauwd, hoesten, pijn tussen de schouders… Ze dachten aan ’t hart… Naar de cardioloog geweest, longen gecontroleerd bij longarts, het hield maar niet op. En de klachten bleven en verergerden zelfs. Ik was ten einde raad! Nu zijn ze er dan eindelijk achter dat het de schildklier is. Nu valt alles op zijn plaats: dikke voeten, haaruitval, altijd koud enz. Het ergste is die vermoeidheid. Ben nu met schildkliermedicijnen begonnen. Moet woensdag voor een gesprek naar de huisarts. Vraag mij af, is naar een internist niet beter? Graag een reactie hierop!

    • Dank je wel voor je reactie! De oorzaak van m’n schildklierprobleem weet ik nog niet, maar woensdag heb ik een gesprek en anders vraag ik of ik naar de internist mag.

  37. Zijn er hier mensen met een traag werkende schildklier die een gastric bypass hebben gehad?

  38. Beste Paul, Als eerste bedankt dat je deze site hebt opgericht zodat schildklier lotgenoten elkaars verhalen kunnen lezen, echt een eye opener. Ikzelf ben 53, heb al zeker 16 jaar schildklierproblemen en schommel tussen de 80 en 70 kilo. Als ik al deze reacties lees mag ik daar nog mee in mijn handen knijpen, zoveel van jullie lieverds hebben zoveel meer gewichtsproblemen en klachten. Ik ben zelf altijd erg naïef geweest over mijn schildklier. Het is geen kanker dus het zal wel meevallen, dacht ik altijd. Koude handen en voeten? Meestal in de winter dus dat is normaal, vreselijke hitte- aanvallen? Ach ja, de overgang. Niet af kunnen vallen? ik dieet niet, zit misschien wat te vaak achter de computer en lust alles wel. Eigen schuld dikke bult, toch? Met dit nieuwjaar woog ik 80 kilo, dat zat er in 3 maanden aan, met heel veel moeite terug naar de 73 kilo en dan, in een nacht, boem, weer 77 kilo! En waarom? Niks bijzonders gegeten, dus ik ben behoorlijk boos. Al jullie stukjes gelezen en weet nu dus dat schildklierpatiënten nauwelijks af kunnen vallen of met heel veel moeite. Moet ik mij daar bij neerleggen? Nee dus. Ik wou jullie graag vertellen hoe het mij gelukt is om toch wat kilootjes kwijt te raken. Ik zit iedere morgen aan 2 Thyrax pilletjes met dat irritante half uurtje wachten voor je mag eten. Ik heb ontdekt dat ik toch afval door niet te vroeg te eten, pas na een uur of 8 in de morgen of zo, Ik neem dan een portie havermout met wat muesli en krentjes, zodat ik daarmee mijn hongergevoel voor de rest van de dag kan uitstellen tot 2 tot 3 uur ’s middags. Dan neem ik of weer havermout of 2 soms 3 boterhammen met wat gewoon broodbeleg als boter, ham of kaas. Mijn man komt laat thuis, dan eet ik ’s avonds een gewoon bordje 2 a 3 kleine aardappels, veel groente en klein stukje vlees als tartaartje, karbonaadje of blind vinkje. Afvallen gaat zo niet snel, in 7 maanden net geen 4 kilo, maar ik heb wel 2 kledingmaten kleiner. Misschien is dit een tip waar iemand van jullie iets mee kan voor het afvallen met een trage schildklier? Oh ja, ook neem ik elke ochtend 2 eetlepels lijnzaad, als ik dat niet doe heb ik maar om de 2 of 3 dagen ontlasting. Nu elke morgen. Vriendelijke groeten van een lotgenote. Petra. Geen lotgenoot? Gek genoeg zijn het alleen vrouwen die hier schrijven. Zijn er geen mannen met schildklierproblemen of gebruiken die een alias?

    • Beste Petra, Dankjewel voor je inspirerende en motiverende bericht over afvallen met een trage schildklier! Ik denk dat je hier relatief weinig mannelijke reacties vindt omdat mannen over het algemeen minder geïnteresseerd zijn in afvallen dan vrouwen, er minder naar zullen zoeken via internet, en dus niet zo snel op deze pagina terechtkomen. Onder veel andere artikels over schildklierklachten (waaronder de stukken over TSH-waarde, hypothyreoïdie, leven zonder schildklier en schildkliersymptomen) vind je bijvoorbeeld OOK veel berichten van heren. Trouwens staan er vele honderden tips en adviezen onder deze stukken van klinisch gediagnosticeerde schildklierpatiënten, dus wellicht de moeite waard om eens doorheen te bladeren. Nogmaals dank voor je reactie! Groeten, Paul

    • Hoi Petra. Ik herken mezelf in jouw verhaal. Heb momenteel weer een dip door lagere bloedwaarden en dus weer wat meer aan het slikken. Ik schommel in m’n schildklierwaarden en heb ontdekt dat je beter niet teveel mee moet schommelen in medicatie. Dat lukt zolang je goed voor jezelf zorgt, met name qua ritme. Inderdaad de tijden waarop je eet en slaapt. Daarnaast is veel bewegen in de vorm van krachtsport en wandelen bij mij de goede formule. Ik heb net een verhuizing en verbouwing a la renovatie achter de rug… zijn nog steeds bezig maar iets minder intensief. Daarvoor moet ik nu de prijs betalen omdat van de 3 R’s niet veel meer terecht kwam, laat staan sporten. Qua gewicht heb ik zelf veel last van vocht. Dat is bij mij enigszins te beïnvloeden met beweging en koffie of andere vochtafdrijvers. Tegen obstipatie heb ik voor jou nog een gezonde tip. Drink vers geperst sinaasappelsap en je “gaat” als een jekko! ;-) Langdurig en structureel eten van meer eiwitten en minder koolhydraten en het vele sporten heeft mij een fitter gevoel opgeleverd maaarrrr er ging geen gram af.

  39. Goede dag, In 2010 is er na veel gedoe besloten mijn schildklier te verwijderen, deze was vergroot en verhard dus een goede beslissing dat hij verwijderd werd. Ik slikte hierna toen 200 microgram tijdens de zwangerschappen werd deze met 50 tot 75 microgram verhoogd. Nu zat ik 1,5 jaar weer op 200 microgram en bij controle bleek dat ik nu 25 microgram meer moest gaan slikken, ben dat gaan doen en merk het volgende en zou heel graag willen weten of dit een verband heeft met de ophoging. Ik voel en merk weinig van de omgevingstemperatuur nu met deze warme dagen merk ik er niks van terwijl de meeste op apegapen liggen en zou gemakkelijk snachts een verwarmingsdekentje aan kunnen doen en niet dat ik het onwijs koud heb maar ook niet warm. Vroeger kreeg ik van deze warmte altijd onwijze hoofdpijn en moeheid. Ook heb Ik ineens erge last van haaruitval en het ergste vind ik dat mijn borsten ineens kleiner zijn geworden van een kleine B naar AA en vind dit eigenlijk wel erg vreemd, zo uit het niks. Ik ben niet veranderd in gewicht. Ik hoop dat. U mij kan helpen. Groeten, Marina

  40. Hmmm, ben ik de enige die een naar gevoel krijgt bij het lezen van dit artikel? Het is inmiddels bekend dat ieder mens anders reageert: de een voelt zich kiplekker en heeft geen klachten bij waardes ‘onderin de range’ de ander ervaart nog steeds klachten terwijl de bloedwaarden er anders uitzien. Blijkbaar heb ik geluk met een arts en kinderarts die luisteren naar de patiënt en de patiënt serieus nemen en bloedgegevens willen nuanceren. En bovendien, het opgeheven vingertje in dit artikel dat schildklierklachten geen excuus mag zijn bij gewichtstoename vind ik ook ongepast. Het is inmiddels bekend dat het wel degelijk moeilijk is om af te vallen met een te traag werkende schildklier alleen is nog niet bekend waarom.

    • Beste Marian, Om niet in herhaling te hoeven blijven vallen over het vraagstuk omtrent schildklier & afvallen, verwijs ik voor nadere toelichting graag naar mijn reactie van 7 januari 2014. Groeten, Paul

  41. De symptomen bij schildklieraandoening komen me allen herkenbaar voor, steeds intens koud, moe, haaruitval, afgevallen, maag en darmen etc. Ikzelf loop al 2 jaar te dokteren. Mijn TSH en FT4 waardes waren echter goed (weet deze niet meer, maar het klopte wel). Ik vraag me dan af of er niet toch verder onderzoek mogelijk is dan je als huisarts alleen vast te pinnen op de standaard bloedwaardes? Ik voel me bijna dagelijks beroerd.

  42. Marian Aalbers Reageer

    Zou wel wat lichter willen worden, maar heb in januari een jodium pil gehad voor een te vlugge schildklier en ben 7 kg aangekomen. Nu werkt de schildklier te langzaam, maar heb ook nog diabetes type 1. Met vriendelijke groeten, Marian Aalbers

  43. Maartje Heestermans Reageer

    Hoi! Volgens mijn bloedresultaten en mijn endocrinoloog heb ik de ziekte van Hashimoto…. Hypothyreoïdie dus… Als ik dit artikel lees zou ik, voor de diagnose, bijgekomen moeten zijn omdat lijn schildklier te traag werkt… nu het “probleem” is dat ik toen, voor ik medicatie begon te nemen, heel snel kilo’s verloor en stabiel bleef op 65 kg. Nu ik begonnen ben met de medicatie, bijna al een heel jaar, ben ik bijgekomen… Ik weeg nu 75 kg. Natuurlijk weet ik ook wel dat dat door het goede leven komt en dat ik moet sporten om af te vallen. Dat is het probleem niet. Ik vraag me enkel af, omdat volgens dit artikel en mijn endocrinoloog, ik voor het starten van mijn medicatie niet bijkwam. Hoe kan dit? Mijn medicatie staat nog niet op punt en ik heb nog steeds last van hypothyreoïdie, maar ik vond het toch maar raar. Iemand ervaring hiermee? Groetjes, Maartje

    • Beste Maartje, In de beginfase van de ziekte van Hashimoto werkt de schildklier vaak nog prima. Mocht er een schildklierontsteking (thyreoïditis van Hashimoto) optreden, dan kan de schildklier zelfs een tijdje te snel werken. Hashimoto komt ook nog weleens samen met de ziekte van Graves voor. In geval van Graves werkt de schildklier meestal eerst te snel en pas na een tijdje te langzaam. Hoe dan ook is het zonder concrete bloeduitslagen onmogelijk om achteraf te bepalen hoe goed je schildklier voorheen werkte en welke effecten je schildklierwerking had op je lichaam. Bovendien zegt lichaamsgewicht niet alles; zo kunnen schildklierproblemen en schildkliermedicijnen niet alleen je vethuishouding, maar ook je vochthuishouding flink beïnvloeden. Schommelingen in je watergewicht kunnen oplopen tot meerdere kilo’s per dag. Heel veel sterkte! Hopelijk wordt je dosering qua schildkliermedicatie snel geoptimaliseerd. Groeten, Paul

  44. Hallo, Ik kwam toevallig op deze site terecht en wil ook mijn verhaal even kwijt. Ik ben 52 jaar en er is bij mij in januari een traag werkende schildklier vastgesteld tijdens een jaarlijks gezondheidsonderzoek. Ik woon in Duitsland en daar kun je dit boven een bepaalde leeftijd elk jaar gratis laten doen! Ik ben sinds mijn 26e te zwaar, na 3 zwangerschappen binnen 3 jaar. Voor 1e zwangerschap woog ik 75 kilo, voor de 2e zwangerschap 66 kilo! Na de 3e woog ik 100 kilo en daar kwam ik niet meer vanaf. Na de 4e zwangerschap kwam ik alleen maar aan tot ik in 2008 een gewicht had van 128 kilo bij een lengte van 1.74. Ik woonde toen in Canada en ik weet heel goed waar dat van kwam (nee, geen fastfood!) maar wel veel suikerrijke produkten en te weinig beweging… Ik ben 13 jaar vrachtwagenchauffeur geweest en heb daarna in Canada nog een jaar als kok gewerkt. Na terugkomst in Nederland in 2009 ben ik begonnen met lijnen (moeilijk als je een lekkerbek bent en een stressbaan hebt). En heb mijn gewicht teruggebracht tot 116 kilo in 2014. Dankzij veel vers en gezond eten en ander werk met minder stress. In januari 2015 was ik er klaar mee en ben drastisch gaan kijken naar mijn leefwijze, ben begonnen met suikervrij eten (lastig want ik ben een bakkerijmedewerker). Zelfs op de ingrediëntenlijst gaan kijken, geen alcohol meer drinken, geen koffie en weinig koolhydraten (lastig, want ik ben een pasta liefhebber). En ik ben begonnen met sap drinken. Vers en zelf geperste groenten en fruitsappen in de morgen en verder volg ik het Paleo Dieet… En tot nu toe ben ik in 3 weken ruim 8 kilo afgevallen en dat zonder honger en zonder sport o.i.d.! Nu weet ik niet zeker of mijn medicijnen daar ook aan meegewerkt hebben. Ik krijg nu sinds eind januari Thyrox 50 maar dat boeit me niet zozeer… Feit is dat ik nog klachten heb, maar me dankzij mijn veranderde levensstijl steeds beter ga voelen en ook complimenten krijg van mijn omgeving. Hoewel ik nooit het idee heb gehad dat mensen me afrekenden op mijn gewicht, maar dat is mijn ervaring. Nog even melden dat ik sinds eind september thuis zit na een val en er nu een probleem is vastgesteld met mijn botten en daarom weinig tot geen beweging heb behalve 2/3 keer per week op de Wii een kwartiertje aerobics. Zo, een heel verhaal, maar het lucht om erover te schrijven. ;-)

    • Marian Aalbers

      Ik vind je heel dapper, als je dik bent kijken de mensen toch op je neer. Ook ik heb altijd gelijnd, als kind werd je uitgescholden. Het was in een tijd dat iedereen een jurk droeg, voor mij was er geen jurk, ik was te dik. Heb daar veel verdriet van gehad. Ik ben nu 62 jaar, maar de lijn speelt altijd nog een rol in mijn leven. Ik wens je succes, Marian Aalbers

  45. Hoi, Een half jaar geleden heeft de huisarts na bloedonderzoek geconstateerd dat mijn schildklier te langzaam werkt. Mijn T4 was afwijkend, maar m’n TSH nauwelijks. Ik slik nu levothyroxinenatrium 75 (ben begonnen op 50). Ik voel me inmiddels wel beter, maar de klachten (snel moe, aankomen ondanks dieet en sporten, vocht vasthouden, droge schilferige huid en erg snel last van spierpijn) zijn nog niet weg. Mijn waarden vallen volgens de huisarts nu binnen de waarden waardoor hij vindt dat ik in medicatie niet omhoog hoef. Zelf zou ik dit eigenlijk wel willen proberen om te kijken of de klachten dan verder afnemen. Verder hoorde ik dat mijn T4 misschien niet goed omgezet wordt in T3 i.v.m. een selenium-tekort. Heeft iemand hier ervaring mee of weet iemand hoe dit zit? En weet iemand in welke voedingsmiddelen selenium zit? Of is dit alleen in pil vorm aan te vullen? Groeten, Wendie

    • Hallo Wendie, Klopt helemaal wat je zegt. T4 is een inactief hormoon wat in zijn huidige vorm geen bekende bio-actieve functie heeft in het menselijk lichaam. Om werkzaam te zijn moet T4 (thyroxine) worden omgezet in het actieve schildklierhormoon T3 (trijodothyronine) door het afstaan van jodiummoleculen. Dit metabolische omzettingsproces vindt grotendeels plaats in je lever, onder invloed van het spoorelement selenium. Voor de omzetting van T4 naar T3 is overigens niet alleen selenium vereist; ook het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron kan deze metabolisering van schildklierhormonen stimuleren. Selenium oftewel seleen is in bijna elk voedingsmiddel aanwezig, maar goede (geconcentreerde) bronnen van seleen zijn onder meer vis, orgaanvlees (lever, niertjes e.a.), zeevruchten (schaaldieren en schelpdieren zoals mosselen, garnalen e.a.), granen, graanzemelen, volkorengraanproducten (volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst e.a.), eidooiers, knoflook, noten (met name paranoten) en volle zuivelproducten. Granen zijn over het algemeen rijker aan selenium dan groenten. Overigens zijn er nog veel meer vitamines, macromineralen en sporenelementen die bijdragen aan een optimale schildklierwerking. In dit artikel over voedingsstoffen die de schildklier beïnvloeden kun je er desgewenst meer over lezen. Overigens is het niet goed om je te veel te focussen op specifieke voedingsstoffen of voedingsmiddelen. Eet vooral zo gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en natuurlijk mogelijk. Overal genoeg van en nergens te veel van… Groeten & sterkte, Paul

    • Hallo Wendie, Selenium zit vooral in paranoten, hiervan mag je er maximum drie per dag. Sinds ik dit weet eet ik ze dagelijks. Ik heb zelf al jarenlang problemen met een te trage schildklier, en het is aan het begin echt even zoeken voordat je in balans bent. Wanneer je medicijnen gebruikt moet je wel erg oppassen met het toevoegen van extra voedingsstoffen omdat dit je schildklier juist weer uit balans kan brengen. Probeer dus niet van alles tegelijk. Door vooral “gezond” te eten doe je je lijf het meeste plezier en zal je je ook het snelst weer beter voelen. Vraag aan je huisarts of je een extra schildkliercontrole kunt krijgen wanneer je voelt dat het beter gaat. Veel succes! Marianne

  46. @ Daphne: Hallo, dat het afvallen niet lukt door schildklierproblemen is erg naar. Ik heb er zelf gelukkig geen last van en ik heb groot respect voor degene die door blijft zetten. Mijn vriendin heeft er ook last van. De ene keer werkt de schildklier prima en vliegen de kilo’s eraf en dan is het weer precies andersom. Voor eenieder die hiermee worstelt: veel succes! 1 opmerking zou ik graag willen maken… in je tekst wordt regelmatig het bezittelijk voornaamwoord mijn in de “me” vorm gebruikt. Het is mijn man, mijn dieet en mijn schildklier. Niet me. Het is misschien pietluttig, maar het leest vervelend en staat ook een beetje dom.

    • Ik vind het zeer onfatsoenlijk om iemand te wijzen op zijn/haar spelling. Mocht jij docent Nederlands zijn, dan heb ik er nog geen begrip voor. Het gaat er toch om dat jij begrijpt waar zij het over heeft. Iemand bestempelen voor dom zegt meer over jou dan over een ander.

  47. Omdat mijn schildklier waarden blijven schommelen ging ik op zoek naar trage schildklier en afvallen. Mijn schildklier werkte in 2008 veel te snel, na behoorlijk afremmen met medicatie is er in 2012 een jodium behandeling geweest. Daarna leek het allemaal beter te gaan. Maar helaas is niets minder waar. Van te langzaam naar te snel, gewicht eraf 10kg, gewicht erbij 10kg… 2 kledingmaten en de kast en zelfs de grote maat zit nu te krab. Zojuist heb ik de internist aan de lijn gehad en inderdaad de schildklier werkt weer veel te traag, medicatie verhogen en over een maandje weer terug. Maar ook ik heb er “last” van dat het afvallen niet zo makkelijk gaat als het bijkomen? Het lijkt wel of ik van de lucht bijkom. Sinds enkele jaren eet ik zo weinig mogelijk vlees ook van mijn darmen. Eet ik veel fruit en groente en is mijn eetpatroon niet echt verschillend. Tuurlijk weet ik 2 kg wel weg te schrijven onder even buiten het patroon eten, maar 10 kg er aan eten, daar geloof ik niet in. Helaas ben ik beperkt met sporten vanwege hernia’s (3 operaties) maar ik beweeg wel elke dag en ga netjes naar de fysiofitness. Toch baal ik een beetje dat ik lees dat overgewicht niet toe te schrijven is aan de traag werkende schildklier. Ik weet namelijk echt niet meer waar ik nu nog op moet letten. Eet ik dan te veel fruit? Maar goed ik hou de moed er in. Wil die 10 kg toch echt weer kwijt, al is het maar ter voorkoming van problemen met mijn rug.

    • Hoi fruit is een natuurlijke suiker maar bij teveel wordt dat ook omgezet in vet 2 stuks per dag. Daarnaast veel groenten… succes.

  48. Hallo, Ik ben een moeder van 3 zoons en ben 29 jaar. Wij kwamen erachter toen ik 16 jaar was. Vanaf me 10e jaar begon ik al te groeien. Ik zit nu op een gewicht wat ik niet prettig vind. Me internist zegt dat hij me niet helpen kan dan alleen een maagverkleining of maagband aan te smeren. Dit is iets wat ik dus echt niet wil. Ik heb vaak koude voeten en handen. Broze nagels. Ik zit nu echt niet lekker in me vel. Me man zegt dan ook vaak opmerkingen die ik echt niet horen wil. Tevens heb ik vitamine B12-tekort, hier kreeg ik spuiten voor waar ik niet goed van wordt. Dus daar vraag ik andere voor. Wat ik nu echt zou willen in het jaar 2015 is afvallen en mijn buitenwereld en mijn man versteld doen staan. Misschien kan iemand mij helpen? Gr. Francisca

    • daphne l-tyroxine 250

      Hé Francisca, Ik ben 30 jaar en heb 2 kids, mijn schildklier werkt ook slecht heb l-tyroxine 250u vanaf 2009 en ik kom ook nog steeds aan terwijl ik ook 2 keer per week sport en op me eten let. Ik blijk ook schildklierpatiënt te zijn vanaf de puberteit maar is toen nooit gecontroleerd wel altijd verschillende diëtisten gestuurd geweest via huisarts (was een flinke meid) maar viel nooit echt af. Pas tijdens mijn eerste zwangerschap kwamen ze er achter dat ik Hashimoto heb was dus 2009 nu begin 2015 top ik nog steeds met me gewicht ik ben 1,70 lang en weeg nu 97 ben weer op dieet en ben begonnen op 102 kg maar het gaat zoooo langzaam. Ben inmiddels 30jr en denk soms wel eens als ik gewoon zou eten als ieder ander ik binnen een jaar zo 10 a 15 kg bijkom. Dus ik snap je frustratie. Ik wilde je ff een hart onder de riem steken we kunnen het, ook al is het moeilijk. Toch blijven proberen. Pas tijdens mijn eerste zwangerschap kwamen ze erachter dat was dus 2009 nu begin 2015 top ik nog steeds met me gewicht ik ben 170 en weeg nu 97 ben weer op dieet en ben begonnen op 102 kg maar het gaat zoooo langzaam. Ben inmiddels 30 jaar en denk soms wel eens als ik gewoon zou eten als ieder ander ik binnen een jaar zo ook 10 a 15 kg bijkom. Dus ik snap je frustratie. ik merk wel dat als ik brood en aardappels en rijs en pasta’s vermijd het beter gaat. ’s Ochtends ontbijt ik meestal met magere yoghurt en muesli of een gebakken ei (ene keer met eigeel andere keer alleen eiwit). ’s Middags sla en ’s avonds eet ik wel veel groente en vis of vlees. Ik heb van mij huisarts vitamine B pillen voor geschreven gekregen en merk wel sinds ik er daar 2 per dag van neem ik minder stijf ben. De koude handen en voeten zijn wel gebleven. En zo zijn er nog een paar verschillende klachten die hier boven vermeld zijn die bekend klinken,zoals de vermoeidheid/duizeligheid.niet helder denken etc. Maar laat beide waardes anders eens controleren van je schildklier en vraag anders een tweede opinie van andere arts. Operatie zou ik ook niet zomaar doen. Kop op, het komt heus goed, zoals je kunt lezen hier op de site ben je niet de enige. En moeten we elkaar een beetje proberen op te beuren. En laat ze versteld staan. Je kunt het…

  49. Hallo allemaal, Ik wil ook even reageren. Ik ben een vrouw van 42 jaar en ik heb al problemen met mijn schildklier vanaf mijn 19e jaar. Mijn huisarts zei altijd als ik geprikt was “je waardes zijn goed”. Maar ik voelde mij niet goed. Mijn moeder had al last van d’r schildklier, toen ze 42 jaar was had zei schildklierkanker. En haar zussen hebben ook haast allemaal schildklierproblemen, dus erfelijk. Al die jaren daarna kwam ik alleen maar aan in gewicht, ondanks mijn gezonde levensstijl. Vijf jaar geleden heb ik een dieet gevolgd waarmee ik graag 30 tot 35 kilo mee wou afvallen. Dit lukte gewoon niet, gezond eten en bewegen en haast niks afvallen. Toen zeiden ze wel heb jij het niet met je schildklier, ik zei ja heb ik wel gebruik je daar medicatie voor ik zei nee. Toen toch maar weer de huisarts gebeld of ik geen medicatie kon krijgen en toen ben ik begonnen met Euthyrox 25 en ophogen naar 50 toen naar 75 maar ik merkte er niks van. Mijn huid was dof, ook een slecht uitziende huid, vooral op mijn benen. Toen weer een poging gedaan om af te vallen. 27 kilo afgevallen, maar dit zat er toen ik weer gewoon gezond ging eten er in een no time weer op. Afgelopen december werd ik zo ziek dat ze toch mijn medicatie hebben opgehoogd naar 100 Euthyrox. Dit ging even goed tot afgelopen september werd ik weer ziek erg last ook van de spieren dokter zei dat ik fibromyalgie zou kunnen hebben. Ben toen doorverwezen naar de reumatoloog. Toch de huisarts gesmeekt mijn Euthyrox weer te verhogen omdat ik nu ook in de overgang zit. Ik zit nu sinds 3 maanden op 150 Euthyrox en mijn lichaam verandert helemaal. Heel gek, mijn huid wordt voller, zachter en heeft weer glans en ik ga er strakker uitzien. Heb nog wel flink overgewicht, maar ik voel dat ik op de goeie weg zit. Ik voel me goed en dat is het belangrijkste. Geen spierpijnen meer, ik had het gevoel dat ik in elkaar was geslagen, alles deed me zeer. Ik ga nu maar voor de zoveelste keer letten op mijn voeding en nu maar weer proberen het overgewicht tegen te gaan. Mijn broeken worden alweer wat losser gelukkig. Ik ben naar vele jaren weer op de goeie weg. Groetjes, Angelique.

  50. Hallo, Ik ben een vrouw van 43 en sinds bijna 3 jaar is bij mij de ziekte van Hashimoto vastgesteld. Nu bijna drie jaar later zit ik met mijn TSH-waarde op 0.06 en T4 14.2. Maar volgens mij is die TSH niet goed en werkt mijn schildklier veel te snel. En dat voel ik ook, want heb echt veel klachten en het rare hiervan is dat ik de hele dag honger heb en ik heel veel aankom. Maar mijn dokter zegt dat dit normale waardes zijn. Heel graag hoor ik het eens van iemand anders. Groetjes, Petra

    • Beste Petra, In geval van de ziekte van Hashimoto is het in principe logisch dat je TSH niet ‘normaal’ is. In 99,9% van de Hashimoto patiënten komen antistoffen (TPO en Tg) voor. De antistoffen vallen de eigen schildklier aan en vernietigen schildkliercellen, waardoor de schildklier te weinig of geen schildklierhormonen meer aanmaakt. Zodoende treedt hypothyreoïdie op. In geval van onbehandelde Hashimoto is je TSH verhoogd, zijn je FT4, T4 en T3 verlaagd, circuleren er in veruit de meeste gevallen TPO auto-antistoffen in je bloedbaan, circuleren er meestal ook Tg auto-antistoffen in je bloedbaan en soms zelfs ook blokkerende TSH-receptor antistoffen. Afhankelijk van de hoeveelheid schildklierhormonen (T3 en T4) in je bloed, wordt er een bepaalde hoeveelheid schildkliermedicatie voorgeschreven. Deze exogene schildklierhormonen zullen je schildklierproblemen als het ware omzeilen en direct in je bloedbaan worden opgenomen. Deze exogene schildklierhormonen vullen dus het tekort in je bloed aan. Je TSH is inderdaad erg laag, maar dat is naar alle waarschijnlijkheid te ‘wijten’ aan je schildkliermedicijnen. Je lichaam ziet bij de inname van exogene schildklierhormonen immers minder reden om de schildklier te stimuleren tot de productie van endogene/lichaamseigen schildklierhormonen, waardoor de TSH-productie wordt geremd. Ik ben GEEN arts, dus ik ben niet de aangewezen persoon om uitspraken te doen over jouw individuele medische gesteldheid, maar waarschijnlijk is je arts tevreden vanwege het feit dat je T4 op peil is. Dat neemt niet weg dat veel Hashimotopatiënten zich beter voelen bij een TSH in het laag-normale gebied. Dus het kan raadzaam zijn om bij je arts te informeren naar de mogelijkheden om je TSH ietwat op te krikken; liever nog bij je internist-endocrinoloog dan bij je huisarts. Ik beweer overigens geenszins dat het ophogen van de TSH in jouw individuele situatie raadzaam of überhaupt mogelijk is. Het is aan je artsen om je hierover te informeren. Sterkte & groeten, Paul

    • Dag, De persoonlijke bloedwaardes voor TSH en Ft4 bij het gebruik van schildklierhormoon!!! Is per patiënt anders (jouw eigen setpoint ) om dit helder te krijgen is het belangrijk je waarden te weten en hoe jij je erbij voelt. Een soort van logboekje dus. ook de referentiewaarden (verschillend per lab) zijn van belang. De meeste patiënten (met een traag of niet meer werkende schildklier) die schildklierhormoon gebruiken voelen zich het beste bij een TSH van rond de 1 waarbij de T4 normaal gesproken in de hoognormaal waarde valt. Dit heeft te maken met het gegeven dat je eigenlijk functioneert op het actieve ft3 wat voor 20% door een gezonde schildklier wordt gemaakt en verder door omzetting van ft4 naar ft3 . Om in de meeste gevallen voldoende actief schildklier te KUNNEN aanmaken moet je FT4 in de hoognormaal referentie vallen. In jouw geval is de verhouding TSH /ft4 dus afwijkend met wat je normaal bij het gebruik van schildklierhormoon ziet. Je noemt slechts 2 “klachten” honger en aankomen? Wat sommige onder ons (ook ik zei de gek) overkomt is dat je hyperklachten hebt op de voor jou te hoge ft4 EN hypoklachten op het simpele gegeven dat de ft4 onvoldoende is om voor jou voldoende ft3 aan aan te kunnen maken. Misschien moet je je aanmelden op het Son forum? Groet, Johanna

  51. Jeetje, wat een ellende allemaal hier…. Ben ik dan de enige die blij is met mijn medicatie? Ik was al 3 jaar fanatiek aan het sporten en diëten maar viel geen grammetje af… Sportschool en ik met de handen in het haar want dat kan toch niet… (nou echt wel!) Ik had wel problemen met mijn eetlust want die was er niet… nooit. Omdat ik van alles aankwam, at ik niet en sloeg hele maaltijden over. At op rare tijden want mijn maag gaf toch niets aan totdat… Ik was het zat en ging woest naar de dokter, mijn gewicht kroop langzaam naar 100 kilo en dat wilde ik echt niet! Dus ik ging een maagband eisen. Zover kwam het niet en ik kreeg na onderzoek te horen dat mijn schildklier niet meer werkte. Dat verklaarde ook hitte-aanvallen, opgeblazen lijf en maag- en darmproblemen. Daarnaast was ik heel erg humeurig en kon niets meer hebben. Na de medicatie voel ik me energieker dan ooit, eet nog net zo weinig, maar wel op vaste tijden. Sport heerlijk 3 tot 2 keer in de week en de kilootjes vliegen eraf! En mijn humeur is ook een stuk plezieriger geworden, kortom weinig eten en veel sporten moet het lukken… Maar dat deed ik al. Succes iedereen, en jullie weten toch… Altijd vooruit kijken naar wat je nog wel mag en kan!

    • Wauw, wat een positief bericht, echt bewonderenswaardig! Als je schildklier niet meer werkt, is de kans heel groot dat je interne vochtbalans volledig ontregelt raakt, waardoor je enorm veel intracellulair en extracellulair vocht gaat vasthouden en dus plomp wordt qua postuur. Sporten, voldoende water drinken en toereikende hoeveelheden macromineralen en spoorelementen binnenkrijgen is de beste combi om je vochthuishouding weer op de rit te krijgen. Maar zo te lezen ben je daar al fantastisch mee bezig!

    • De beste manier om je vochthuishouding weer op peil te krijgen, is een goede medicatie instelling! Je vochtbalans kan je bij een slecht ingestelde schildklierfunctie niet veranderen door te sporten. Trouwens dat vocht zit ook in je gewrichten je kan dus niet eens sporten…

    • Beste Johanna, Dit is een behoorlijk overtrokken en generaliserende situatieschets. Je veronderstelt in feite dat schildklierpatiënten niet in staat zijn om te sporten zolang hun schildkliermedicatie nog niet optimaal is ingesteld omdat zij in dat geval per definitie te kampen hebben met vochtstapelingen die niet kunnen worden beïnvloed door lichamelijke activiteit. Hoe kom je daarbij? Je krijgt heus niet zomaar oedeem in je gewrichten door toedoen van een schildklierafwijking. In zeer zeldzame gevallen treedt aan myxoedeem gerelateerd peri-articulair oedeem (dus vochtophoping rondom de gewrichten) op, maar intra-articulair oedeem (vochtstapeling binnenin een gewricht) is veeleer het gevolg van ontstekingsreuma, met name reumatoïde artritis. Hoe dan ook is er geen enkele reden om zomaar aan te nemen dat schildklierpatiënten niet zouden kunnen sporten door toedoen van oedeem of dat sport de vochthuishouding in schildklierpatiënten niet zou kunnen verbeteren. Er zullen heus wel individuele uitzonderingssituaties zijn, maar het is geenszins nodig om lichaamsbeweging onder schildklierpatiënten veralgemeend te ontmoedigen. Natuurlijk zijn er symptomen van hypothyreoïdie die het er niet makkelijker op maken om te trainen, maar dan moet je veeleer denken aan chronische vermoeidheid, lusteloosheid, fysieke zwakheid, depressie en gewichtstoename in zijn algemeenheid. Dat maakt de motivatie om te blijven sporten echter des te belangwekkender. Het is nog altijd veel beter om gedurende korte periodes, op gematigd tempo en op gematigde intensiteit te sporten dan om helemaal niet te bewegen. Groeten, Paul

    • Suzanne, fijn zo’n positief bericht. Wat voor een medicijnen heb jij? Alvast bedankt, groetjes, Emmy

  52. Hallo iedereen, Ik heb zelf ook een schildklieraandoening (mijn schildklier werkt amper). Ik wist eigenlijk niet zo veel over mijn ziekte dus ik besloot om er meer informatie over te zoeken en zo kwam ik op deze site. De informatie wat erg nuttig en ook herkenbaar, maar de reacties die ik hier las vond ik best schrikken! Dat er zoveel mensen met een trage schildklier met overgewicht kampen wist ik niet! Ik weet ook niet waar dit dan precies aan ligt, want ik heb een ernstig traag werkende schildklier en ik heb een heel normaal gewicht (ik ben 1 meter 65 en weeg 59 kilo). Ik sport wel veel en eet gezond, want als ik dat niet doe heb ik wel het idee dat ik snel dikker word. Ook gebruik ik medicijnen (Thyrax 125 microgram). Ik vind het erg vervelend voor degenen die last hebben van overgewicht en daar niks aan kunnen doen, maar een trage schildklier is dus niet bij iedereen de oorzaak van overgewicht. Ik hoop dat jullie vooral positief blijven en niet jezelf verliezen in de verhalen over negatieve ervaringen, want er bestaan dus ook positieve verhalen over mensen met een trage schildklier!

  53. Sabrina * niet van de redactie Reageer

    In januari begin dit jaar ben ik naar me huisarts gegaan, allerlei vage symptomen en merkte zelf dat dit niet de goeie kant op ging, toen diezelfde maand bloed wezen prikken, op suiker en nierwerking, beide in orde, toch nog steeds die vage symptomen o.a. Ook zooo moe, toen weer naar de huisarts gegaan in februari en toen weer mezelf laten prikken, wat kwam eruit een traag werkende schildklier, maar me huisarts vond dat we het maar ff moesten laten rusten en ik moest in mei mezelf weer laten prikken. En toen werd er opnieuw door de huisarts gezegd we kijken het nog ff aan, in augustus mag je je weer laten prikken. Inmiddels is het al halverwege juli en ik ben aangekomen, ik was altijd slank, niet te dun en niet dik. Inmiddels weeg ik 68/69 kilo, en eerst woog ik tussen de 55/57 kilo, ik ben 1.65 lang. En ik zeg je eerlijk ik hoop echt dat ze in augustus mij wel verder kunnen helpen graag zelf. Ik voel mijzelf al een tijdje niet meer zoals ik was. En ik wil zo graag weer me oude figuurtje terug. En dan bedoel ik niet maat XS. Ik weet wel degelijk dat een traag werkende schildklier je laat aankomen. Ik beweeg voldoende, fietsen, dansen en wandelen. En ik eet gezond doordeweeks altijd groente en vlees, fruit in de middag, en yoghurt of kwark in de avond. Alleen in het weekend eten we wel eens een pizzaatje of wat oven frietjes noem een voorbeeld. Maar het leven moet wel leuk blijven vind ik. Salades komen op den duur ook je neus uit.

    • Hoi lotgenoten. Ook ik ben eind vorig jaar er achter gekomen d.m.v. een bloedonderzoek dat ik een traag werkende schildklier heb. Ik liep al maanden met vermoeidheidsklachten en ik zat niet goed in mijn vel. Ook het afvallen wed moeilijker. Ik ben in 2007 30 kilo afgevallen (Sonja Bakker) en eerlijk is eerlijk, ik ben altijd met mijn gewicht bezig. Ik wil never nooit meer terug. Ik ben nu inmiddels alweer 4 kilo aangekomen en ik baal hier ontzettend van. Ik ben begin van de week weer wezen bloed prikken om te kijken of mijn waardes nu goed zijn. Maar ik bleek nu goed ingesteld te zijn. Ik ben begonnen in december vorig jr met 0.025 mg Thyrax en zit nu op 0.075 dus het neemt wel toe (ik weet dat het nog niet heel veel is). Over 3 maanden ga ik weer bloed prikken om te kijken hoe de waardes dan zijn. mijn moeder heeft een stilstaande schildklier en krijgt 1.25mg Eutyrox. Ik ben bang dat ik haar achter na ga… Aangezien zij ook begon met schildklierproblemen rond haar 29ste. ik ga vanaf nu ook weer gezonder eten en bewegen en hopelijk val ik dan die kilo’s weer af. Fijn jullie verhalen te lezen.

  54. Nagenoeg de hele klachtenlijst in dit artikel is op mij van toepassing. Opgezwollen of “pafferig” gezicht nu niet meer, wel in het begin ruim 15 jaar geleden. Constipatie/darmverstopping niet. Maar bovenop het rijtje ook nog hartritmestoornissen. Tien jaar lang liep ik met deze klachten naar de huisarts die elke klacht afzonderlijk onderzocht. Ik mankeerde niets, kwam wel 30 kilo aan in een jaar tijd. Bezoek aan verschillende diëtisten leerde mij dat ik eerder te weinig at dan te veel. Door een artikel in de krant ontdekte ik wat mogelijk de oorzaak was en na schildklieronderzoeken kreeg ik Thyrax voorgeschreven. Bij de endocrinoloog kreeg ik te horen dat ik nooit meer af zou vallen en daar moest ik het mee doen. Bij een bezoek aan de KNO-arts voor neusklachten kreeg ik te horen dat ik veel te dik was (alsof ik dat zelf nog niet wist); hij vertelde mij dat het aan te veel eten ligt (“elk pondje…”). Ik ontkende, maar hij wist het zeker, want: “Als ik u een week opsluit in deze kast met alleen drinken, dan bent u afgevallen als ik u er weer uitlaat. Ik heb nog nooit iemand dik uit een concentratiekamp zien komen.” Na een klacht te hebben ingediend, heb ik hem nooit meer bezocht. Bij elke arts waar ik kom, om welke reden dan ook, krijg ik te horen dat ik te dik ben. Ik ben doorgestuurd naar een internist die meteen aanbood om een maagverkleining te doen. Heb ik afgewezen omdat ik zeker weet dat ik niet te veel of verkeerd eet. Ik ben niet zot en weet goed wat wel of niet gezond is. Diverse diëten gedaan waaronder Weight Watchers, 2 jaar lang, 2 kilo afgevallen… Nu heb ik een antroposofisch arts waarvan ik hoopte dat die op een andere manier naar mijn probleem zou kijken. Twee weken geleden vertelde ik hem dat ik nog steeds (hele kleine beetjes) aankom en met mijn lengte van 160 cm op dit moment 103 kilo weeg. Zijn advies? Meer gaan sporten en gezonder, maar vooral ook minder eten… Natuurlijk! Door artrose is het lastig om veel te sporten, maar ik probeer elke dag een halfuur te fietsen, het hoogst haalbare op het moment. De mensen die van me houden, accepteren mij zoals ik ben, maar écht, ik ben het zooo beu om me altijd te moeten verantwoorden voor elke hap die ik neem. Soms eet ik op een verjaardag een klein stukje gebak. Ik kan er niet goed tegen, dus het is zeldzaam, maar er is vaak iemand die vindt dat mij gevraagd moet worden of ik dat nu wel moet doen. “Ja, zo zul je je dikke kont wel houden!” Ik weet niet meer wat ik moet doen. De schildklier blijft lastig in te stellen, het gewicht neemt nog steeds heel langzaam toe, mijn lijf lijkt het op te gaan geven en niemand die mij een zinnig advies kan geven, zonder (voor)oordeel. Sinds kort ga ik naar een mesoloog die alles gaat aanpakken. Ik hoop zo dat het gaat lukken…

    • Ik ben blij dat ik op dit artikel ben gestuit vanochtend. Ik ben zwaar, volgens de medische termen ‘morbide obees’… wat een verschrikkelijke term. Ik ben voor de rest gezond; heb wel maagzweren sinds jaren en neem daarvoor dan ook medicatie, maar voor de rest geen diabetes, geen hartkwalen, geen problemen met bloeddruk: niks van dat alles, en gelukkig maar. Ik eet ook gezond: veel fruit en groenten (ik kan er in de winkel niet aan weerstaan; te zot voor woorden). Ik rook niet (nooit geprobeerd) en ik drink geen alcohol (maximum 6 glazen per jaar of zo). :) En ja, ik eet wel af en toe een snoepje, maar dat zijn pepermuntjes voor een goeie smaak in mijn mond. Taart eet ik niet graag, want te droog. En chocolade… wel, op mijn 16de ben ik daar mee gestopt omdat ik een kleine levercrisis heb gehad door te veel chocolade… Zoiets vergeet je niet. :) En ja, ik eet wekelijks een klein pakje friet, maar zonder al die frikandellentoestanden (ik heb dat zelfs nog nooit geproefd. :) En nee, ik doe niet aan sport en ik wéét het: dat zou moeten veranderen. Maar ik dow dat gewoon niet graag. Ik ga daarvan zweten en er is zweet en zweet… Mijn hoofd slaat dan tomaatrood uit, zodat mensen rondom mij denken dat ik een hartaanval ga krijgen of zo. Ik houd ook water gewoon op. Na 3 dagen 1,5 L/dag te drinken, dan lijkt het wel alsof ik het water onder mijn dun vel zie bewegen. :) En heb al sinds mijn tienerjaren last van constipatie. Niet leuk, maar ik heb ermee leren leven (ben nu 46). Maar goed, ik ben dus blij dat ik enkele reacties heb gelezen waaruit blijkt dat ik niet de enige ben die gezond eet en toch verdikt! Halleluja, mijn dag is goed! Want ik begon te denken dat ik mezelf misschien iets wijs maakte… Ik ben ooit naar een diëtiste geweest en die zei me (na mijn reële 2-wekelijks eetplan te hebben bekeken) dat ik te weinig eet. Als ik rondom mij kijk, dan eet ik inderdaad niet zo veel. En als ik eens uit eten ga, ook echt zelden want ik liefst gezond thuis (dan weet ik wat er in zit, nietwaar), dan eet ik ’s middags niet om mijn bord leeg te kunnen eten, zonder voorgerecht en zonder dessert. Dus wou ik haar eetplan wel volgen… Resultaat: na 3 dagen bleef mijn eten precies in mijn keel zitten en hing ik meer over de pot dan wat anders. Ik ben het ook niet gewendn om zo dikwijls te eten en ik ben daar dus mee gestopt. En dan ga je winkelen. Ik zweer dat mensen in mijn kar kijken nadat ze me bekeken hebben van top tot teen. Hoe érg! Vooral omdat mijn kar altijd bomvol fruit ligt en groenten. Soms heb ik zin om te vragen: ‘Probleem met mijn karvulling?’ Winkelen voor kleren en schoenen doe ik online en iedereen zegt me wel dat ik me goed en leuk kleed. Wat een geluk. En het is dat ik zo veeleisend ben op gebied van kwaliteit van fruit en groenten, want anders zou ik dat ook online bestellen, denk ik. Het is zo verschrikkelijk om mensen naar je te zien gapen. Terwijl ik wéét dat ik gezond bén en gezond éét. Dat stoort me eigenlijk het meeste aan mijn dik zijn: die blikken. ‘Positief punt’ is dat ik proportioneel dik ben. Ik heb zeer brede schouders (letterlijk, dan), ben redelijk groot en heb een zwaar gestel. Dat IS zo, en dat is geen ‘excuus voor dat dik zijn’. Bij mijn geboorte was ik zo breed in mijn schouders dat men mij gewoon een beetje heeft teruggeduwd om me op mijn zijkant eruit te krijgen met veel sleuren. Ocharme, mijn (toen) zo magere mama… Ik woog 4,5 kilo en was 55 cm lang. Een baby van enkele maanden eigenlijk, en de zusters in het ziekenhuis noemden me ‘de Napoleon’. Dus mager ben ik nooit geweest. Om de 6 maanden laat ik wel mijn bloed controleren. Beetje uit gewoonte, maar ik voel me al enkele jaren moe. Gewoon moe. En toch ‘scheelt er niks’ behalve mijn chronisch tekort aan vitamine D. Niks abnormaals; ik volg even een kuurtje en dan komt dat normaal gezien wel in orde. Dus eergisteren terug bloed laten testen. Het is nu volop zomer en nog steeds een vitamine D-tekort. ‘Extreem,’ zo zei de huisarts. En nu blijkt ook dat ik problemen heb met mijn schildklier. Dus vanaf morgen (vandaag voorschrift afhalen) moet ik aan de medicijnen. Het straffe is dat hij me erbij vertelde ‘dat gaat dan wellicht ook iets veranderen aan je gewichtstoename’. Is dat zo? En helpt glutenvrij eten? Dat ga ik ook even bestuderen via de links in de artikels… Ik hoop dat meer mensen de weg vinden naar dit artikel en de reacties. Want bij mij is er -en ik moet nog veel reacties lezen blijkbaar- :) al een pakje van mijn schouders gevallen. Bedankt! Van harte! Groeten, Karla

    • Hai, Ik heb de ziekte van Graves. Ik ben 1,80 m groot, maar weeg 123 kg, ik begrijp je reactie. Voor de constatatie van mijn ziekte woog ik 146 kg, diir de te snelle werking van mijn schildklier vermagerde ik fel, 23 kilo op 3 maanden tijd, ik volgde toen ook Weight Watchers en was heel tevreden, intussen werden mijn problemen vastgesteld en slikte ik anderhalf jaar medicatie om mijn schildklier stil te keggen, nu moet ik stoppen met mijn medicatie maar ik sukkel echt met mijn gewicht, ik wou nog afvallen maar dat lukt niet meer, ook al volg ik nog steeds mijn programma, echt frustrerend, ik begin zelfs stilletjes aan weer bij te komen, een eeuwige strijd tegen die verdomde kilo’s.

  55. Goedemorgen, Wat herken ik jullie verhalen. Ik ben sinds april weer aan het sporten (zwaar CrossGym programma 3 a 4 keer per week) en gezond eten (suiker- en zoutarm). Dat ging echt goed, ik viel gestaag af! Totdat ik 2 weken op vakantie ging… Ik kwam gewoon 6 kilo aan en daar ook veel gezwommen en natuurlijk wat gezondigd… nou, de schildklier straft je onverbiddelijk! Maandag weer aan de slag met sporten, ook heb ik een afspraak bij de internist staan voor extra controle… Waarom voelt het toch zo als een strijd in je eigen lichaam en hoofd? Gr. Cynthia – 29 jaar

    • Hallo, Ik heb in januari een jodiumkuur gehad, omdat mijn schildklier te snel werkte, en ik doodziek in het ziekenhuis heb gelegen. Ik woog nog maar 56 kilo, nu ligt mijn schildklier stil en ben vanaf januari 10 kilo aangekomen. Ik krijg het er ook niet meer af, wat ik ook doe. Heeft er iemand ervaring met een endocrinoloog, zijn die mensen meer gespecialiseerd in schildklierproblemen dan een internist? Ik heb echt geen vertrouwen meer in internisten die van alles uit de hoek zoeken, en echt wel hun best doen… Groetjes, Bianca

    • Loes van der Zwet

      Beste allen, In juli 2013 ben ik erachter gekomen dat mijn schildklier het helemaal niet meer doet. Had geen eetlust, dat was vooral bij mij een symptoom… maar ook een hese stem. Maar ben toch in 1 jaar tijd 11 kilo afgevallen. Het gaat heel langzaam. Ik volg een dieet van de sportschool en sport 1 tot 2 keer per week. Heb af en toe een wandelweekend. En eet ook af en toe iets lekkers tussendoor. Je moet wel een lange adem hebben, maar als je iets wilt en het zit goed in je hoofd, dan gaat het gewoon lukken!

  56. Op 19 november 2013 heb ik het al eens over diëtisten gehad die gespecialiseerd zouden (moeten) zijn in schildklierproblematiek. Nu kwam ik vandaag een nieuwe partij tegen genaamd DietCetera, die zich profileert als expert in online dieetadvies voor o.a. schildklierpatiënten. Is er iemand met een traag werkende schildklier die ervaring heeft met deze partij? Ik ben namelijk heel erg benieuwd! Ik heb DietCetera zojuist benaderd met het verzoek om specifieke informatie over hun schildklierexpertise, dus wellicht hoor ik binnenkort iets van ze. Groeten, Paul

    Update: Inmiddels heb ik een mail ontvangen van DietCetera met de volgende strekking: “Beste Paul, Wij zijn niet volledig gespecialiseerd in schildklierproblemen (hypothyreoïdie of hyperthyreoïdie). Maar door onze werkwijze benaderen we voor veel aandoeningen, waaronder een traag werkende schildklier, wel een hoog kennisniveau op de gebieden waar we diensten voor aanbieden. Die werkwijze omvat een grondige bestudering van het specifieke onderwerp en daarna het op papier zetten van al die kennis. Wij hebben ons dan ook vooraf verdiept in alles wat er bekend is betreffende de schildklier en de impact van voeding daaromtrent. Een gedeelte van de informatie uit bijvoorbeeld een voedingsadvies is gericht op afvallen, in een ander gedeelte worden de voedingsstoffen en voedingsmiddelen behandeld die van invloed kunnen zijn op de werking van de schildklier. Voor de cliënt gegeven we gratis algemene informatie (link). De cliënt kan dan de volgende schriftelijke diensten van ons afnemen betreffende een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie): voedingsadvies, weekmenu, dagmenu met variatie of variatielijst. Daarnaast kan de cliënt ook nog zelf bepalen of hij/zij verder advies of begeleiding wil van onze diëtisten. Dat kan per mail, telefoon, webchat of beeldbellen. Wij mogen u natuurlijk geen informatie geven betreffende de cliënten welke wij al met hypothyreoïdie hebben behandeld. Maar we hebben wel gemerkt dat men ons verder heeft aanbevolen. Misschien komt uw bericht daar ook uit voort? Wij hopen dat bovenstaande tekst duidelijk aangeeft wat wij mensen met een traag werkende schildklier kunnen bieden. Met gezonde groet, DietCetera – uw diëtist voor voeding en meer” Ik (Paul) heb géén ervaring met of belang bij DietCetera, dus ik kan er niets zinnigs over vertellen, maar aangezien er überhaupt bar weinig diëtisten lijken te zijn die zich verdiepen in schildklierproblematiek leek me dit de moeite van het vermelden waard. Wellicht hebben sommigen er iets aan… Nogmaals: mocht je als hypothyreoot ervaring hebben met DietCetera of en andere diëtist die zich bezighoudt met schildklierklachten, laat dan a.u.b. hieronder een berichtje achter! Groeten, Paul

  57. Zoals elders onder dit artikel al door mij beschreven heb ik Hashimoto, hypo, fibro en is mijn galblaas preventief verwijderd doordat ik een ernstige alvleesklier ontsteking had. Ook ik kan maar niet afvallen. Kilootje eraf, anderhalf kilootje erbij. Op een gegeven moment stabiel qua gewicht en goed ingesteld met Thyrax (200 ucg per dag). Diëtisten bezocht zonder resultaat. Getest (bloedtest) op coeliakie, maar dat heb ik niet. Alhoewel sommigen weer zeggen dat je dat met een simpele bloedtest niet kunt zeggen. Sinds gisteren (30 juni 2014) ben ik over op een glutenvrij dieet. Volgens (Amerikaanse) onderzoeken is er verband tussen Hashimoto en gluten. Alhoewel ik dit vast verkeerd uitleg hier. Suiker (zoveel mogelijk) vermijden deed ik al. Veel groenten en fruit eten deed ik al. Nu dus glutenvrij. Ik ben benieuwd…

    • Hoi Sylphia, Leuk dat je weer reageert! Misschien heb je iets aan dit artikel over glutenvrij eten; in het betreffende artikel staan handige tips en ideeën voor glutenvrije voedingsmiddelen. Ook dit artikel over (gliadine-houdende) gluten & glutenintolerantie zou handig kunnen zijn; er staan veel praktische handvatten in vermeld. Ik ben extreem benieuwd naar hoe een glutenvrij dieet voor jou gaat uitpakken (houd ons alsjeblieft op de hoogte van je afslankresultaten…). Heel veel succes ermee! Groeten, Paul

    • Dank je wel Paul! Ik zal je (jullie) zeker op de hoogte houden van de (hopelijk) goede vorderingen. ;)

  58. Dit artikel is volgens mij geschreven door iemand die een normaal functionerende schildklier heeft! De reacties van de mensen met een schildklieraandoening vertellen een ander verhaal!

    • Sommige van de reacties wel, andere niet… Onder het artikel over ‘leven zonder schildklier’ staan evengoed reacties (dus van mensen zonder schildklier) die dankzij de juiste voeding en voldoende fysieke activiteit wel degelijk afvallen. Iemands afslanksucces zal dan ook niet uitsluitend afhangen zijn van diens (relatieve) schildklieractiviteit.

  59. Mijn probleem met afvallen is niet het feit dat mijn schildklier te traag werkt. Het afvallen zelf lukte aardig. Regelmatig en gezond eten en bewegen doet voor mij al wonderen. Waar ik een probleem mee heb is op gewicht blijven. Vorig jaar ben ik in een half jaar tijd c.a. 10 kg kwijtgeraakt en voelde ik me goed. Vanaf half november tot c.a. half december ben ik deze kilo’s in minder dan een maand weer aangekomen. Terwijl ik mijn voedingspatroon en beweegpatroon niet veranderd heb. Half december heb ik laten prikken op mijn schildklier en bleek dat mijn waarden helemaal verstoord waren. Terwijl ik al een jaar of 10 constant was. Dit heb ik een aantal jaren eerder ook al eens meegemaakt, maar toen heb ik niet gedacht dat dit aan het afvallen zou kunnen liggen. Maar omdat het nu een tweede keer weer zo was, ging er bij mij toch een belletje rammelen. Een te trage schildklier en afvallen kan dus wel degelijk kwaad voor mij. Wie heeft er voor mij tips en ideeën dat ik toch kan afvallen zonder dat mijn schildklierhormonen op hol slaan?

    • Danny Delvers

      Ik zou de hulp inschakelen van een personal trainer die gespecialiseerd is in schildklierproblemen.

    • Loes van der Zwet

      Beste allen, Ik ben gewoon onder behandeling van de huisarts en hij zegt zolang je bezig bent met afvallen elke 3 maanden je bloed laten controleren op je schildklierwaarden. En je ziet de waarde nog steeds dalen…

  60. margreet 3e maal Reageer

    Ik denk dat er iets mis gaat Paul. Ik had gewoon een vraag aan jouw maar de reactie zei steeds, vraag is al gesteld dus kon niet versturen, dus daarom logde ik in met mijn andere e-mailadres, kan toch, want ik gebruikte steeds mijn eigen naam geen andere wat jij suggereerde. Tweede maal mailde ik ik ben Margreet, nog steeds. Ik kreeg 2x bericht, er is antwoord dus ik keek, maar geen antwoord op mijn vraag. Ik ben geen margriet of Marretje, dus Margreet. Maar al met al 3x gemaild en… nog geen antwoord.

    • Er gaan denk ik 3 dingen mis: A. Ik zei tegen Margriet dat ze onder een andere naam heeft gereageerd en jij haakt hierop in, dus daarom dacht ik dat Margriet en Margreet dezelfde persoon waren. De opmerking dat er onder een andere naam was gereageerd was dus helemaal niet voor jou bedoeld, maar voor Margriet. B. Als je meermaals dezelfde reactie achterlaat wordt dit door het systeem achter de site als spam gezien, waardoor het in de spambox verdwijnt. Reacties verschijnen niet direct op de site, vandaar ook dat er een berichtje in beeld komt te staan “Uw reactie wacht op goedkeuring.” C. Ik heb gisteren je (eerste, originele) vraag beantwoord, maar dat heb je over het hoofd gezien. ;) Ik doe mijn best om zo veel mogelijk bezoekers te woord te staan, maar omdat Gezondr soms bijna 50.000 bezoeken per dag krijgt, lukt dat niet altijd en niet altijd dezelfde dag nog. Groeten, Paul

    • Marretje alias Margriet

      Klopt, Paul heeft gelijk. Ik heb inderdaad gereageerd onder de naam Marretje en dacht ook dat mijn reactie was verdwenen, maar dat is dus niet zo.

  61. Wat ik zo vervelend vind, is dat het overgewicht niet serieus genomen wordt. Voor mij is dit het grootste probleem, na mijn schildklierverwijdering in 2001. Met de medicijnen leven lukt goed, je bent afhankelijk van de internist hoe die ze instelt op jou. Maar vraag je hem iets over je gewicht, dan moet je maar gaan afvallen en bewegen, hij weet er niets van af. En dit doe ik zeer consequent al jaren en ik ben GEEN stiekeme eter en heb Geen last van vreetbuien en ik BEWEEG voldoende. Al jaren merk ik wel degelijk dat mijn gewicht direct omhoog schiet als de medicatie aangepast wordt en dat ik er geen grammetje afkrijg. Als ik bij de internist aangeef, dat ik overgewicht heb en dat dat dan weer andere problemen kan geven, suikerziekte, hart en vaatziekte en noem maar op. Het verborgen vet blijft zitten en dat is het gevaarlijkst, hoor je altijd. Ik ben naar een diëtiste geweest, maar die had geen verstand van schildklier aandoeningen en de medicijnen welke je slikt. Want ook hiervan ben ik niet van overtuigd dat dit geen invloed uitoefent op je gewicht. Ook andere soorten medicijnen. Overal zoek ik naar advies en hulp, want voor mij is mijn gewicht een probleem en niet mijn schildklierziekte. Daar kan ik goed mee leven. Wanneer word er nou eens erkent dat dit een probleem is voor schildklier patiënten en wanneer mogen wij nou eens ophouden ons zelf te verdedigen?

    • Beste Maya, Ik heb je bericht verplaatst naar dit artikel. Groeten, Paul

    • Hoi Maya, ik ken het probleem! Ben onlangs naar een diëtiste geweest waar ik een heel goed gevoel bij had nadat ik haar uitlegde dat ik ook wel weet welk voedsel ik moet laten staan en dat ik moet bewegen. Vroeg haar of ze bekend was met schildklierproblematiek en voedsel (mijden danwel juist eten) waardoor ik af zou vallen. Ja, was haar antwoord. Het eerste waar ze over begon toen ik daar was was meer bewegen en bepaalde dingen laten staan. Dat schoot dus (weer) niet op! Het zou inderdaad fijn zijn als er een diëtist(e) is die wél begrijpt dat je al beweegt en je voedingspatroon aanpast, dat je aanvullende adviezen wilt. Dus mocht je ooit zo één treffen, dan hou ik me aanbevolen. Groet, Silphya

    • inderdaad, helemaal mee eens… zijn we al de klos vanwege de schildklier, mogen we ons ook nog eens niet uitlaten over de effecten zeker. Ik ben dankzij de schildkier of de thyrax, want dat is nog steeds mijn vraag, in 3 jaar 8 kilo aangekomen, ik eet en doe hetzelfde as altijd dus daar kan het niet aan liggen. En dan is er weer zo’n mannetje die zegt dat het allemaal je eigen schuld is. Bah!

    • @Anne: “dat mannetje”, bedoel je daar Paul mee? In dat geval: “Dat mannetje” doet anders zijn uiterste best om advies te geven zonder zich als dokter voor te doen. En doet zijn best om mee te denken…

  62. margreet 2e maal Reageer

    Hoi Paul, Ohh, vreemd, ik heb niet gereageerd onder een andere naam, ik ben Margreet, dezelfde, ik vroeg begin dit jaar iets aan je over schildklier, klopt, nu was mijn vraag, ik heb er diabetes bij, 9.8 en 10.2 nuchter, huisarts zegt alleen kg afvallen, mijn vraag was en nu, kan het kwaad voor hart etc. Als je iets vraagt voor de 2x aan jouw pakt de computer het niet, dus ik vroeg het met mijn andere email adres, niks mis mee toch.

    • Beste Margreet, Je kan 100 verschillende e-mailadres gebruiken, dat maakt niet uit. Omdat ik je verhaal niet snapte, heb ik alleen even nagezocht over welke reactie jij het had. En toen kwam ik (via IP-adres) uit bij een reactie van Marretje van 2 juni 2014 op een bericht van Carola van 4 mei 2014. Ik dacht dat je je eigen bericht om die reden niet meer kon terugvinden. Overigens reageerde ik op Margriet, dus ik weet niet eens zeker of mijn reactie wel voor jou bestemd is. :P Dat krijg je als mensen reageren op/onder verschillende namen (Margriet, Margreet, Marretje). Groeten, Paul

  63. Ik vroeg begin dit jaar iets aan je over schildklier, klopt, nu was mijn vraag, ik heb er diabetes bij, 9.8 en 10.2 nuchter, huisarts zegt alleen afvallen. Mijn vraag was en nu, kan het kwaad voor hart etc.

  64. Goedemiddag. Worden er reacties verwijderd? Ik had ook een mening en opmerking en probleem geplaatst, 2 dagen terug, maar ik zie hem niet meer staan? Was er iets niet goed mee?

    • Ik zie mijn vraag en reactie ook niet terug, terwijl ik wel een bericht krijg dat er gereageerd is.

    • Omdat je onder een andere naam hebt gereageerd op een bericht dat iemand anders eerder dit jaar heeft achtergelaten.

  65. Beste Paul, Had ook een vraagje, heb 7 jaar een trage schildklier, slik Thyrax, doe in de ochtend zwaar huishoudelijk werk, ben chronisch moe, vaak duizelig, veel slaap, gebruik bijna geen suikers en zout, eet verse groenten, fruit, drink karnemelk. Maar heb nu diabetes 2, ben 69 jaar. Glucose 9.3 nuchter, soms wisselt het naar 6.9. Ik ben niet blij met meer medicatie, heb wel overgewicht: BMI 31, terwijl ik er niet dik uitzie. Ben 168 cm, 86,5 kg. Ik krijg er niets af, soms 2 kg, dan is het er plots weer bij. Loop ik gevaar op hart- en vaatziektes? Waar komt slaap, sufheid, moeheid vandaan? Slik 75 microgram Thyrax en TSH is 1.5.

    • Beste Margreet, Ik ben GEEN arts, dus ik kan je risico op hart- en vaatziekten niet inschatten. Waar slaap, sufheid en moeheid precies vandaan komen, is helaas niet of nauwelijks te specificeren. Misschien toch nog eens naar je huisarts teruggaan? Groeten, Paul

  66. Na een paar verhalen gelezen te hebben zit ik echt met een brok in me keel. Op mijn 11e zijn we erachter gekomen dat ik een te trage schildklier heb, ziekte van Hashimoto om precies te zijn. Ik was best mollig tot mijn 15e en toen woog ik bijna niks meer. Ik at echter ook niet veel, want ja, je bent zo onzeker op die leeftijd. Een jaar of 2 ging het goed, daarna kwam ik heel snel weer aan. Ondanks dat mijn bloeduitslagen altijd prima waren en ik netjes mijn medicijnen slikte, kwam ik in 2 jaar bijna 20 kg aan. Dit is natuurlijk alles behalve leuk. In het begin van die periode at ik ook zeker niet gezond en vaak ook te veel. Inmiddels ben ik het helemaal zat en ben ik al een halfjaar bezig om gezonder te leven. Ik ben mij veel meer bewust van wat goed is en vind het ook niet moeilijk om mijn voedingspatroon aan te passen. Echter is er nog niks veranderd aan mijn lichaam. Ik kom de laatste weken niet meer aan, maar er gaat ook niks af. Ik sport een paar keer per week (altijd al gedaan ook…) En ik ontbijt, lunch en eet ’s avonds. 3 keer per dag dus zonder tussendoortjes. Ik ben het nu gewoon helemaal zat om niet lekker in mijn vel te zitten en ik sta open voor alle tips die jullie mij kunnen geven! Ik heb hier ook gelezen dat sommige mensen hun leefstijl volledig omgooien en stoppen met alcohol en suiker. Nu ben ik mij ervan bewust dat dat een verstandige keuze is, maar als 20 jarige student is dat nou niet iets waar ik op zit te wachten. Er zijn toch ook wel andere mogelijkheden? Moet ik bijvoorbeeld koolhydraten vermijden? Moet ik vaker per dag maar kleinere porties nemen? Ik hoor graag wat jullie tips zijn!

    • Ik heb zelf ook een traag werkende schildklier en merk dat ik veel heb gehad aan het boek van Amber Albarda “Eet Jezelf Mooi Slank en Gelukkig”. Het blijft een strijd met m’n gewicht; het schommelt erg, maar ik merk wel dat als ik mij weer een tijdje aan de ‘regeltjes’ houd, ik mezelf weer een stuk beter voel. Na een weekend met drank en snoep/chips ben ik meteen wat aangekomen, maar dit is er ook relatief snel weer vanaf (zal misschien vocht zijn). Ik hoop dat je wat aan m’n reactie hebt. Sterkte

    • Hoi Laura, Ik had ook van alles geprobeerd om af te vallen en het lukte me niet. Nu heb ik een tijdje een koolhydraatarm dieet gevolgd en ben er 12,5 kilo mee afgevallen. En de kilo’s blijven er nu ook af ook al eet ik nu gewoon weer als voorheen. Je kan altijd een koolhydraatarm dieet proberen. Ik zou het ook iedereen aanraden. Ik voel me hier weer super door en zit weer lekker in mijn vel. Groetjes, Linda

  67. Ik lees hier dat je niet aankomt van een trage schildklier. Dat is nieuw voor mij. Mijn schildklier is afgelopen zomer gestopt met werken en sindsdien ben ik 13 kg aangekomen. Ik ben niet meer gaan eten, ben er zelfs op gaan letten en gezonder gaan eten. Ik was altijd super slank en bewust met mijn lichaam bezig maar sinds mijn schildklier niet meer werkt zijn de kilo’s eraan gevlogen. Dat vind ik vreselijk, ik herken mij zelf niet meer. Ik ben nog hartstikke jong en heb nooit overgewicht gehad (nu licht overgewicht). Ik vind het dan ook vernederend om te lezen dat hier wordt gesuggereerd dat het niet door mijn schildklier komt. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik de kilo’s weer kwijt kan raken maar het is wel echt heel erg moeilijk. Mijn stofwisseling is het afgelopen jaar helemaal stil komen te liggen en moet nog weer goed op gang komen. Ik kan u verzekeren dat die stofwisseling niet alleen voor vocht vasthouden zorgt (helaas ook), maar vooral ook voor heel veel vet opslag. M.i. kan ik er niks aan doen dat ik zo ontzettend veel in zo’n ontzettend korte periode ben aangekomen. Waar ik wel wat aan kan doen is weer proberen de kilo’s kwijt te raken de komende tijd. Jammer dat, dat niet de toon van het artikel is.

    • Jammer dat je het artikel anders interpreteert dan ik het heb bedoeld. Het feit dat je beweert in bovenstaand artikel te hebben gelezen “dat je niet aankomt van een trage schildklier” bewijst eigenlijk al dat het de moeite loont om nog eens goed naar de tekst en onderstaande reactie te kijken. Heel veel succes met afvallen in ieder geval!

    • Ik citeer: “Een trage schildklier is hoogstens een onderdeel van het gewichtsprobleem en nooit de absolute oorzaak ervan. Een trage schildklier is dan ook een matig tot slecht excuus voor overgewicht en veel mensen zien zichzelf ten onrechte als het slachtoffer van hun schildklier. Zij proberen simpelweg een medisch excuus te vinden voor hun overgewicht, terwijl ze veel gezonder zouden kunnen leven.” “De bottom-line is in ieder geval dat je zeker niet hoeft aan te komen door een ietwat trage schildklier.” Hoe moet ik dit dan anders interpreteren? Ik heb NOOIT problemen met mijn gewicht gehad en leef heel gezond en bewust maar sinds het schildklierdebacle van afgelopen zomer zijn de kilo’s eraan gevlogen.

    • Er staat toch duidelijk “onderdeel van”, “absolute oorzaak” en “ietwat trage”. Interpreteren zonder te relativeren of nuanceren leidt tot dit soort aannames, maar zoals ik in voorgaande reacties al heb aangegeven, verwijs ik naar mijn reactie van 7 januari 2014. Nogmaals succes toegewenst!

  68. Hoi. Ongeveer 20 jaar geleden is de ziekte van Hashimoto bij mij geconstateerd. Ik krijg Thyrax en na de overgang weeg ik al jarenlang hetzelfde. Nu moet ik 15 kilo afvallen voor een nodige operatie maar het lukt maar niet om dit eraf te krijgen. Ik heb advies voor de voeding (volg ik netjes op), ik ga 3 x in de week naar de sportschool en de dagen dat ik niet sport, ga ik lopen. Iedereen zegt volhouden maar nu pas 1,4 kilo in 6 maanden afgevallen. Met dit tempo ben ik nog erg lang bezig! De Plastisch Chirurg adviseert een maagverkleining, maar persoonlijk denk ik niet dat DAT de oplossing is aangezien ik gezond en 6 x per dag kleine hoeveelheden eet. Ik drink mijn 2 liter water (op dagen dat ik sport 3 liter). Ik beweeg voldoende. Hoe krijg ik de resterende 13 kilo kwijt?

    • Danielle Oudshoorn

      Beste Bea, Ik ben 41 jaar, en ik heb ook de ziekte van Hashimoto, dit weet ik nu 8 jaar. Ik gebruikte altijd Thyrax, maar ondanks deze medicijnen viel k niet af, wat ik ook deed… sporten, diëten enz. Ik gebruik nu, i.p.v. Thyrax, Armour Thyroid. Thyrax is synthetisch en bevat alleen T4, en Armour Thyroid bevat T4 en T3 (bio-identiek aan je eigen lichaam en gemaakt van varkensschildklier). Het natuurlijke Thyrax zeg maar… Voor info kun je ook even kijken bij de vereniging voor gebruikers van natuurlijk schildklierhormoon. Mijn huisarts heeft het voorgeschreven omdat hij wonderbaarlijke resultaten zag bij mensen die dit gebruiken. Ik gebruik het nu ongeveer 2 maanden, en ik hoor van verschillende mensen dat ik er heel goed uitzie. En ik val inderdaad eindelijk af! Ook ben ik minder moe. Vr. gr. Danielle Oudshoorn

    • Beste Danielle Oudshoorn, Zou je mij misschien iets meer informatie over de Armour Thyroid willen geven? Ik heb namelijk navraag gedaan bij mijn internist of ik deze medicijnen kan krijgen omdat ik er dus niks af krijg, wat ik er ook voor doe. Hij wil ze absoluut niet voorschrijven, dus hoe kom ik dan aan die medicijnen? Hij zei eerst dat ze hier niet te krijgen zijn, dus ben ik verder gaan zoeken en gebeld naar een apotheek waar ze dus gemaakt worden. Deze informatie heb ik dus weer doorgegeven, alleen zegt hij (de internist) dat ik ze absoluut niet krijg. En dat ze anders alle dikke mensen dit medicijn wel voor zouden schrijven. Zou je mij anders iets meer kunnen laten weten hierover of misschien de bijsluiter van het recept? Groetjes, Linda

  69. Bij mijn man is een paar weken geleden een ernstige schildklierafwijking geconstateerd. Hij slikt nu Thyrax 250 Mg per dag. Alle bovengenoemde symptomen had hij wel: pafferig gezicht, hangende oogleden, opgezwollen handen, stijfheid, kouwelijk zijn, veranderde stem etc. Nu 2,5 week later is hij 8 kilo lichter, dat is allemaal vocht wat hij kwijt is, maar toch. Ik denk dat het per persoon ook wisselt, maar bij mijn man is zijn overgewicht dus wel aan zijn nauwelijks werkende schildklier te wijten.

    • Beste Carola, ik snap dat het super is dat je man door het vocht verlies weer op zijn ideale gewicht is. Helaas was dat bij mij ook het geval toen ik er net achter kwam dat ik de ziekte van Hashimoto heb. Ik ben, met begeleiding en medicatie, 13 kg afgevallen. Wat gewoon heel erg is, is dat je lichaam in korte periodes zo erg veranderd. Je wordt weer wat dikker, dan weer dunner. Tijdens mijn zwangerschap een paar jaar geleden had ik een super gewicht… ik viel alleen maar af en de kleine meid groeide super. Medicatie hele zwangerschap goed, echt een super zwangerschap gehad. Daarna nog een poosje op gewicht geweest maar het sluipt in je lichaam als een moordenaar. En ik ben sportief, altijd bezig en manlief kookt altijd gezond voor me…maar toch ben ik nu weer te dik. Niet mega, maar voor mijzelf wel. Ik sport, maar ben niet tevreden. Nu ben ik echt van plan om alles dan maar om te gooien en me echt drastig met mijn eetstijl aan te gaan passen. Hopeloos wordt je ervan…dit alles begon iets meer als 10 jaar geleden en dan ben je in de bloei van je leven. Ik ben gelukkig en okay wat forser maar ook dat heeft zijn charme… Ik wilde graag reageren omdat ik het vochtverlies ken en ik hoop dat het voor uw man zo op gewicht blijft.

    • Hallo, bij mij is onlangs ook een ernstige afwijking aan mijn schildklier ondekt. Ik heb een waarde die ver boven de 100 ligt. Normaal mag deze niet hoger zijn dan 4. Ik ben nu een week aan de Thyrax 0,025. Heeft iemand weleens vaker een waarde ver boven de 100 gehad. Mijn cholesterol is daarbij ook nog hoog 8. Ik eet nu gezond en hoop dat het medicijn aanslaat. Ik heb er te lang mee doorgelopen. Ik was in de veronderstelling dat ik in de overgang zat 44 jaar en drukte door een drukke huishouding. Maar helaas de enorme vermoeidheid, menstruatieklachten, veroudering huid, duizeligheid komt door mijn traag werkende schildklier.

  70. 28 jan 2014 totale wegname schildklier, er werd kanker vastgesteld, ben 3 a 4 kg aangekomen. Voordien fietste ik vaak, nu ben ik nog steeds niet in vorm, fiets staat op stal. Help, ik voel me niet meer gemotiveerd om er iets aan te doen. Kan je me adviseren? Monique 59 jaar

  71. Hoi, Ook ik heb last van een traag werkende schildklier. Voordat ik medicijnen kreeg was ik al 15 kilo aangekomen, gelukkig is het sinds de medicatie zo goed als stabiel gebleven op een paar kilootjes na. Nu 7 jaar later werkt mijn schildklier nog maar heel minimaal en stopt deze uiteindelijk helemaal. Ik zit nu op 300 mg Thyrax. Vorig jaar ben ik heel veel gaan sporten en was maar 3 kilo afgevallen waar ik toch wel heel blij mee was. Alleen was het niet echt motiverend genoeg om verder te gaan omdat ik er zoveel voor heb moeten doen, en er op dit moment ook niet veel tijd voor heb met een eigen zaak en 2 kleine kinderen. Dit alles kost mij ook best veel energie en ben ik ’s avond ook te vermoeid. Na dit alles gelezen te hebben wil ik toch weer proberen om tijd te maken om iets van sport te gaan doen. Alleen zit ik met de vraag: Wat als je schildklier helemaal niet meer werkt? Kun je dan nog wel afvallen? Wordt de schildklier dan verwijdert? En wat is het juiste eetpatroon? Ik eet namelijk erg weinig.

  72. Hallo Silphya, dit zinnetje van je (herken ik helemaal): “Sporten heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit gaan doen, maar wel zorg ik nu voor meer beweging en let ik op mijn voedingspatroon”. Dit was precies hetzelfde wat ik tegen mezelf zei… en daar zit nou net het probleem… Ten eerste, je moet niet “letten” op je voedingspatroon maar dit gewoon compleet veranderen. Ik ben geen expert, maar ik zal uitleggen hoe ik mijn eetpatroon veranderd heb… zeker tijdens het afvallen: Alcohol, junkfood, sauzen en alles met suiker erin is verboden gebied. Ik nam het minstens een jaar gewoon helemaal niet meer (geloof me, het was een hel in het begin, maar je lichaam went er op een gegeven moment aan, dus gaat het steeds beter en makkelijker)… Wat ik wel nam was verse groenten, beperkte mate van fruit en biologisch vlees zoals rund en kip… Ik at 3 maal per dag en geen tussendoortjes!!! En ik dronk koffie, thee, melk, water en meer niet! Dit dus voor het eet-gedeelte… Maar nu komt het belangrijkste: sporten! Ook ik dacht van ik beweeg wat meer en dan komt het wel goed… niet dus… je moet echt zware krachttraining gaan doen (Zumba, Body Attack en dat soort varianten werken gewoon niet, eigen ervaring!!!) Het probleem is: men valt wel wat af, maar komt ook zo weer bij en dat komt vanwege het ontbreken en niet volledig benutten van spiermassa (verbruikt veel energie). Dit kan alleen verkregen worden door zware krachttraining (en nee, je gaat er als vrouw niet uitzien als een bodybuildster want die gebruiken groeihormonen). Conclusie: goed eten zonder goed sporten werkt niet en goed sporten zonder goed eten werkt ook niet.

  73. Ik lees die verhalen hier en heb daar bij mijn eigen gedachten daarom zal ik me eigen verhaal wel vertellen. ben 45 jaar en kom uit het midden des lands ik werk ben getrouwd heb kids en een totaal niet werkende schild klier!! ik was 45 kg aangekomen( 172 met 110kg) Ik heb het hele traject doorlopen dokter, specialist, enz en uiteindelijk zit ik vast aan de thyrax de rest van me leven.Dan komt het afvallen, ook daar het hele traject verlopen sportscholen diëtisten enz enz. resultaat beetje tot niks.bijna de wanhoop na bij te zijn ging ik eens Kritisch naar me zelf kijken mede door een hele goeie Personal trainer (ik heb daar ook een hele hoop van versleten) en toen kwam ik tot de conclusie dat het aan me zelf lag ik wilde gewoon niet accepteren dat ik vanwege een ziekte niet meer dingen kon doen die zogenaamd normaal zijn(bv een gewoon etenspatroon en niet sporten en roken enz. ) wat ik hier mee bedoel is ; als je een schild klier afwijking hebt dan zal je de rest van je leven aangepast moeten eten veel moeten sporten eigenlijk gewoon veel dingen moeten laten of juist doen(compleet je levensstijl veranderen) en tja als je dat niet kan of wil opbrengen dan zal je het moeten accepteren. ik heb het niet geaccepteerd en ben door een echte hel gegaan; altijd op me eten letten dingen laten vooral bv met feestdagen enz. en heel zwaar sporten!!! , maar ik kan wel zeggen ik heb het ervoor over gehad want ik ben al 2 jaar weer 65 kg en ook al voel ik me bij tijds nog wel eens wat zwak ik verkies dit meer dan toen!!!

    • Wat een prestatie; echt helemaal fantastisch om te lezen! Groeten, Paul

    • Hoi Patricia, Wow, wat fantastisch! Ik zit zo’n beetje in hetzelfde schuitje. En ook ik laat het er niet bij zitten. Ook ik wil weer terug naar de 70 kg (vanaf 116 kg). Sporten heb ik nooit gedaan en zal ik ook nooit gaan doen, maar wel zorg ik nu voor meer beweging en let ik op mijn voedingspatroon. Ik ben zeer benieuwd naar jouw voedingspatroon. Je zegt er dingen voor te laten, mag ik vragen wat voor dingen je hebt aangepast? En zijn die aanpassingen gewoon “simpelweg” niet meer snoepen of heb je andere adviezen m.b.t. schildklier en voeding? Ik hoop hier nog een antwoord van je te lezen. Hartelijke groet, Silphya

  74. Hoi Paul, Ik kamp hier ook met ernstig overgewicht en een jaar geleden ben ik er eindelijk achter gekomen via bloed onderzoek dat mijn schildklier te traag werkt. Op dit moment zit ik op 125 mg aan medicijnen voor de schildklier en binnenkort weer bloedprikken omdat ik waarschijnlijk nog een verhoging heb omdat ik ook nog steeds heel klein beetje melk uit de borsten produceer (dat was 1 van de symptomen) Ik beweeg met mijn werk enorm veel op een dag variërend van 3 tot 8 uur. Dus continu in beweging en lichamelijk zwaar werk. Daarnaast eet ik volgens mij niet ongezond. In de ochtend een beker karnemelk van ongeveer 200 ml en later 2 bruine boterhammen 1 met licht kip beleg en de ander met zoet en dat ook niet te veel. Tussendoor veel water en in de avond veel groentes, minimaal 400 gram en een lekker stuk vlees erbij. Ik ben in het begin dat ik net was begonnen met de medicatie ongeveer 20 kilo kwijt geraakt maar nu sta ik stil en wat ik ook doe, of ik nu dieet (verschillende geprobeerd) of dat ik nu loop te vreten zoals met kerst Ik kom niets aan en val niets af. Mooi zou je zeggen nou nee niet echt. Ik ben nog steeds te zwaar en val nog steeds onder de morbide obesitas. Ik ben radeloos want ik weet nu dus niet meer wat ik moet doen. Diëtisten kan ik niet meer zien, heb er al te veel gehad en sta op het punt van opgeven. Ik heb energie zat, ik wandel de meesten eruit want die zijn na een uur al moe dus aan mijn conditie ligt het niet, al hijg ik wel altijd als een paard zonder dat ik er echt bewust last van heb. Oh ja even niet vergeten, ik kan wel afvallen maar dan moet ik niet meer dan 800 kcal per dag binnen krijgen. Kortom dat is niet iets waar een mens op kan blijven functioneren. Ik ben radeloos en weet niet meer wat ik moet doen. En ja ben al bij de dokter geweest verscheidene malen., Ik heb geen suiker, mijn slechte en goede cholesterol is prima in orde, Mijn lever waardes wijken wel af en heb ook nog een operationele verwijdering van galblaas gehad afgelopen jaar. Weet jij nog iets? Want ik weet het niet meer. Groetjes

  75. Beste Paul, Ik ben het helemaal met je eens dat het een soort van “de kip en het ei verhaal is”. Inderdaad als je moe bent beweeg je minder en sommige onder ons eten verkeerd (makkelijk) en grijpen naar suiker. Ik kwam absurd aan en heb dat er met absurd veel moeite zo goed als afgekregen. Een goed voedselpatroon en een goed bewegingspatroon. Echter: ongediagnoseerd kon ik als tot 6 weken eerder intensieve sporter de trap niet op zonder even te gaan zitten en bovenaan het gevoel te hebben van een verzuring als na een halve marathon. Je KAN niet eens sporten met een slecht werkende schildklier is mijn ervaring en eten doe je niet omdat je constant een gevoel als “een week Kerstmis bij je schoonouders te hebben gevierd”. Let wel bij een meer als 6 jaar praktisch gelijkblijvende TSH en FT4 (zoals ik later in de bloeduitslagen las de arts zei dat alles goed was) En echt geen TSH van 100 maar een TSH van 9,6 en een ft4 van 14. Niet alleen de diepte van het tekort maar zeer zeker ook de duur ervan en het sluipenderwijs gaan maakt het lastig. Zeker ook omdat er standaard geen ft3 wordt gemeten. Want dat was mijn bottleneck een ft3 van 1. Ik blijf echter van mening dat de oorzaak van Hashimoto een genetische kwestie is. Lang voor de bloedbepalingen (ca 100 jaar al) kregen mensen met klachten die op een traagwerkende schildklier wezen van de arts thyreoidum. Net Zoveel totdat de patiënt zich weer goed voelde. Nou 100 jaar geleden was het eten nog gewoon eten hoor. Ik word gewoon narrig van zo,n “eigen schuld dikke bult” oorzaak. Neem daarbij de hormonale veranderingen bij de vrouw (zwangerschappen, overgang) en je hebt de trigger om de antistoffen te verhogen en dus een schildklierziekte te ontwikkelen.

    • Mij rest niets anders dan je heel veel sterkte en beterschap toe te wensen.

  76. Beste Paul, Dank je voor je reactie. Als ik het zo lees, zou je bang worden van al die supplementen. Ik kijk nu niet echt naar die E-nummers, maar dat is omdat m’n schildklier meer traag dan normaal werkt (want hij schommelt), waardoor ik een vitaminepreparaat innam om wat energieker de dag door te komen. Dat lukte héél goed, tot ik plots die symptomen kreeg dus. Zal dus toch nog even bij m’n arts moeten binnen springen. Alvast bedankt!

  77. Zit met een raar probleempje. Ik neem vitamines van Davitamon Energy. Ik ben bij de huisarts geweest met klachten ter hoogte van de keel (waar die bol zit). Ik had daar altijd een stekende pijn en op den duur ook druk op de borstkas. Volgens mijn arts is het verborgen reflux, daarom schreef hij omeprazol voor. Nu was ik al eens gestopt met die vitamines en dan ging dat weg, maar ik legde de link niet… Ik startte opnieuw ermee en ik kreeg weer enorme pijn. Mijn nek draaien was pijnlijk, m’n eten kon moeilijk passeren en het bleef steken. Ik keek op de bijsluiter en er zit 200µg jodium in. Zou het daarvan kunnen komen? Want die omeprazol doet er niks aan en als ik stop met vitamines gaat de pijn weg. Wat wil dat zeggen? Heeft daar iemand ervaring mee?

    • Beste An, Mijn ervaring met vitaminesupplementen is dat er heel veel troep in zit. De vitamines in talloze vitaminesupplementen hebben niet de juiste (bio-actieve) vorm, alleen een vergelijkbare (chemische) structuur, waardoor ze de naam van de vitamine mogen dragen. Daarnaast zitten er enorm veel synthetische hulpstoffen (E-nummers) in de meeste vitaminepillen. Ze worden meestal volledig uitgeschreven, zonder vermelding van het bijbehorende E-nummer, vandaar dat ze niet opvallen in de ingrediëntenlijst, maar ik pik ze er met gemak tussenuit en het zijn er vaak tientallen. Van zoetstoffen tot smaakstoffen en van kleurstoffen tot bewaarmiddelen. Echt enorme troep. Ik wil jouw specifieke supplement niet de grond in boren, maar ik heb jaren geleden zelf op het punt gestaan om een multivitaminesupplement van het D-merk en C-merk (van A tot Z) aan te schaffen en schrok destijds zo van de synthetische toevoegingen en belabberde kwaliteit/vorm van bepaalde vitamines dat ik ervan af heb gezien. Ik weet niet of je (veronderstelde) schildklierklachten kunnen worden veroorzaakt door de hoeveelheid jodium in het supplement, daarvoor ontbreekt het mij aan de nodige kennis. Wat ik wel weet is dat het ook te maken zou kunnen hebben met een allergische reactie, intolerantie of aanverwante overgevoeligheidsreactie op een bepaalde “hulpstof” in het supplement. Ik verbaas me er althans iedere keer weer over hoeveel troep er wordt verwerkt in pillen/tabletten waarvan mensen denken dat ze nou juist een boost zouden moeten geven voor de algehele lichamelijke en mentale gezondheid. :( Zelf ben ik nog steeds op zoek naar een fatsoenlijk vitaminesupplement om vit. B6, vit. B12, vit. D, ijzer en zink aan te vullen, maar het is een ware crime. Ik neig zelf nog het meest naar Orthica, maar zelfs daar ben ik nog niet helemaal van overtuigd. O jee, ik dwaal af… Als je het idee hebt dat je schildklier extreem reageert op de hoeveelheid jodium in een vitaminesupplement, dan zou je aan je huisarts kunnen vragen om een doorverwijzing voor een screening van je schildklier. Blijkt je schildklier in goede conditie, dan zou je dus eerder moeten denken aan een allergie of intolerantie voor een andere stof in het vitaminesupplement. Sterkte & groeten, Paul

  78. Dag, Ik ben een vrouw van 46 en doe aan krachttraining minimaal 3 x per week 1/5 uur. Daarnaast eet ik gezond ’s morgens een groene smoothie, na het trainen een appel, 2 boterhammen ’s middags en daarna avondeten. Ik drink thee zonder suiker, 2 cappuccino met 2 x 2 suiker. En zo’n drie kleine tussendoortjes. De laatste 3 maanden kom ik verschrikkelijk aan. Het begon met een paar ons per week en ik zit nu al op een pond per week! Al met al zo’n 6 kilo erbij! En deze laatste week een kilo! Er is bloed afgenomen om te kijken of er iets met mijn schildklier is, maar de test was negatief. Ik moet wel zeggen dat ik lupus erythematosus heb en 5 mg prednison slik met daarnaast Plaquenil (hydroxychloroquine), maar dat doe ik al 12 jaar. Ik ben echt ten einde raad en ben deze week niet naar de sportschool geweest omdat ik me schaam (je ziet de kilo’s). Ik doe om de dag 600 buikspieroefeningen en had een gewone getrainde buik, maar mijn buik begint op een dikke bal te lijken. Ik sport vanwege de reuma en dat helpt enorm. Sport is het beste medicijn! Ik weet echt niet wat er aan de hand kan zijn, vind ook nauwelijks iets op internet over dit probleem, dus aankomen zonder “gedragsverandering”. Heeft iemand een idee? Of een specialist die mij kan vertellen wat er aan de hand is? Met vriendelijke groet, Nora

    • Beste Nora, Dat je in zo’n korte tijd aankomt in gewicht kan in principe niet zomaar (dus zonder reden) worden veroorzaakt door vetopslag; daar is namelijk echt een flink calorie-overschot voor nodig. Hetzelfde geldt overigens voor een buik die plots opzwelt, je bouwt echt niet binnen enkele dagen een laag buikvet op. De kans is beduidend groter dat de bijgekomen kilo’s en opgezwollen buik worden veroorzaakt doordat je vocht vasthoudt (oedeem) of door een verstopping van de darmen (obstipatie). Ik ben geen arts of medisch specialist, dus zie dit vooral NIET als consult/diagnose, ik probeer enkel met je mee te denken… Misschien een idee om je huisarts te raadplegen en naar je buik te laten kijken? In ieder geval veel sterkte! Groeten, Paul

    • Dag, Even het punt van “ik neem niet goed Thyrax op”. Dat is het hoogstwaarschijnlijk niet. Ik zou het meer in een conversieprobleem zoeken. Dat komt soms voor. Je zet de ft4 dan onvoldoende om in ft3. Misschien een paar keer ft3 mee laten prikken? Dat fluctueert namelijk nogal. Is ‘ie echt laag dan heb je de boosdoener te pakken.

    • Nora, Ik ben het NIET met Paul eens. het kan wel degelijk ineens bizar vet opslaan. Ik kwam met (mij niet vertelde) subklinische waardes langzaam maar wel gestaag aan. Ineens (met praktisch gelijkblijvende waardes groeide ik 30 (DERTIG) kilo in 2,5 maand. En dat was wel wat vocht maar voornamelijk ouderwets spek op de buik. Reuma en schildklierziekte is een beruchte combi laat het dus prikken zou ik zeggen. Wat mij verder opvalt is dat je een (te laag) erg lage calorieinname hebt met best weinig eiwitten trouwens. De valkuil van een traagwerkende klier (die nog niet gediagnoseerd is) dat je denkt ik eet te veel en steeds minder gaat eten. Om af te vallen moe je eerst op jouw benodigde calorieën behoefte zitten en pas als je daarop niet aankomt kan je wat vasten met allert zijn dat je niet opnieuw in de jojo stand gaat. Een 1000 kcal werkt dus juist tegen. Net minder als je nodig hebt. Het gaat dan niet zo snel maar het werkt wel. Groetjes, Johanna

  79. Ik weet niet zeker of dit al gevraagd is, want er zijn zoveel reacties en ik ben een beetje lui (komt vast door mijn schildklier haha) maar goed. Op mijn 15e is er Graves bij mij vastgesteld, een te snelle schildklier dus. Al toonde ik als baby al symptomen, dus je kunt zeggen dat ik ermee opgegroeid ben. Verder gewoon kerngezond en prima mee geleefd. Tot nu. In januari heb ik de wel gevreesde slok gehad en ik hoor bij de paar gelukkige waar hij is doorgeslagen. Nu ben ik in een paar weken tijd 8 kilo aangekomen en voel me te moe om ook maar iets aan sport te ondernemen. Nu komt mijn vraag. Mijn hele leven heb ik nooit op mijn gewicht hoeven letten, mijn levensstijl is dus niet erg gezond. Hoe kan ik dit omgooien? Ik was vroeger erg sportief, maar vind het moeilijk mezelf nu te motiveren. De verleiding is erg groot om alles natuurlijk maar op mijn schildklier te gooien, maar daar word ik nou niet echt slanker van. Ik zou graag willen weten welke sporten nou gemakkelijk zijn op te pakken. Hoe ik gezond en gevarieerd, maar toch makkelijk en goedkoop kan eten en hoe je jezelf het beste kunt blijven motiveren? Iemand tips?

  80. Ook ik wil mijn verhaal wel even kwijt. In het kort: 2011 werd ik ziek, doodziek. Bloed laten prikken ’s morgens, ’s avonds gebeld door de HAP dat ik direct naar de huisarts moest. Ziekte van Hashimoto, schildklier zo goed als dood. Ruim twee jaar verder en een dagelijkse dosis van 200 ucg Thyrax kan ik zeggen dat ik mij weer goed voel. Maar die kilo’s… pfff ze willen maar niet weg. Hierboven stond beschreven dat lijnen voor “gewone” mensen wat anders werkt dan voor “schildklierpatiënten”. Ik zou graag iets zien over wat ik dan anders moet doen. Eet gezond, leef gezond, maar afvallen ho maar. Natuurlijk komt een deel van de kilo’s door lekker eten en (wat ik nu niet meer nuttig) alcohol, maar een groot gedeelte komt wel degelijk door die schildklier, of het gebrek aan werking van dat dingetje. :) Inmiddels mijn kledingkast opgeruimd; alles wat te klein was weggedaan, dat scheelt een hoop frustratie. Maatje 36 zoals 9 jaar geleden zal het niet meer worden, maar maat(je) 50 zoals het nu is ben ik meer dan spuugzat. Dus nu? Opnieuw mijn eetgewoonten aanpassen in de hoop dat het nu wel gaat lukken! Wat er ook gebeurt, mijn positiviteit krijgt niemand eronder! :-)

    • Hallo Silphya, Ik kan het niet genoeg benadrukken: probeer allereerst te achterhalen waar de overtollige kilo’s uit bestaan… Laat eens onderzoeken of je veel vocht/water vasthoudt (= oedeem) als gevolg van een verstoring van je interne vochtbalans. Zo krijgen relatief veel schildklierpatiënten te kampen met myxoedeem, medicijn-geïnduceerd oedeem en/of T3-gerelateerde oedemen. Daarnaast kan er natuurlijk ook daadwerkelijk sprake zijn van een verstoord lipo/vetmetabolisme en/of koolhydraatmetabolisme waardoor je lichaam meer lichaamsvetreserves opslaat. Dat zie je relatief vaak bij klinische vormen van hypothyreoidie en aanverwante schildklieraandoeningen zoals Hashimoto en Graves. Het vaststellen dan wel uitsluiten hiervan is veelal een kwestie van een betrouwbare vetpercentagemeting. En dan niet op een ‘moderne’ weegschaal gaan staan met ingebouwde vetpercentagemeter, maar een 7-punts huidplooimeting of liever nog een onderwaterweging (hydrostatisch wegen) laten doen bij een medisch specialist. Mocht blijken dat de aanvullende kilo’s hoofdzakelijk bestaan uit vocht, dan is oedeemtherapie logischerwijs veel efficiënter dan een caloriebeperkend dieet. Sterker nog: als je op eigen houtje (dus zonder tussenkomst van een diëtist met verstand van schildklierafwijkingen) rigoureus je dieet blijft omgooien totdat je eetpatroon ’toevallig’ positief uitwerkt, dan doe je naar alle waarschijnlijkheid meer kwaad dan goed, zowel voor wat betreft je schildklier als je lichaamsgewicht. Kortom: zoek professionele hulp en ga liever niet ‘op de gok’ je eetgewoonten aanpassen. Dat verstoort alleen maar de regelmaat in je lijf, en dat geldt des te meer indien je lichamelijke gezondheid toch al niet optimaal is! Overigens een enorme top-instelling van je! Zolang je je hoop en positiviteit behoudt, kom je er uiteindelijk wel! Groeten & sterkte, Paul

    • Hallo Paul, Hartelijk dank voor de snelle reactie. Door jouw artikel hierboven ben ik inderdaad zojuist op zoek gegaan naar diëtisten met de vraag of ze bekend zijn met schildklierproblematiek. Als ze bevestigend antwoorden dan ga ik, na tussenkomst huisarts, een afspraak maken en er “vol” ;-) goede moed tegenaan. Groet, Silphya

    • Hartstikke goed bezig! Mocht je een diëtist vinden die ervaring heeft met schildklierklachten en daar uiteindelijk tevreden over zijn, zou je dat dan a.u.b. willen laten weten? Volgens mij zijn er namelijk heel veel gelijkgestemden op zoek naar zo iemand! Groeten, Paul

    • Hallo Paul, Ik zal dat zeker laten weten. Dank voor je snelle reacties.

    • Hallo Paul, Ik heb een diëtiste gevonden die zegt ervaring te hebben binnen de schildklierproblematiek. Aanstaande dinsdag heb ik een afspraak en ik heb veel vertrouwen in haar door de vele mails die we hebben uitgewisseld. Ik zal mijn ervaringen hier delen.

    • Fantastisch om te horen! Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen! Heel veel succes in ieder geval en hopelijk word je heel veel wijzer voor wat betreft je schildklierproblematiek en bijbehorende schildklierdieet! En helemaal super dat je je ervaringen met ons wil delen… Groeten, Paul

  81. Mijn schildklier is nu weer te hoog, al meer dan een jaar te laag geweest. Wat kun je er ziek en depressief van zijn! Ben ook veel aangekomen, als ik op een feestje wat lekkers eet krijg ik altijd boze blikken. Uit eten doe ik niet meer. Niemand van familie of kennissen weet iets van mijn schildklierproblemen. Ik klaag er nooit over, maar ben wel bang om suikerziekte te krijgen. Ben onder controle van de huisarts. Mijn vraag: wanneer moet je bij de internist zijn? Wilde gewoon even klagen…

    • Beste Loes, Als je vaak te maken krijgt met onbegrip uit je omgeving, dan kan het positief uitwerken om het er een met mensen over te hebben. Je bent er absoluut niet toe verplicht, maar mijn ervaring is dat bijna iedereen in zekere mate bevooroordeeld is voor wat betreft anderen. Als mensen je achtergrond en beweegredenen niet kennen, vullen ze die zelf onwillekeurig in, en daardoor ontstaat onbegrip, afkeuring en veroordeling. Dus puur door onwetendheid en desinformatie. Mijn ervaring is dat je zeker niet te koop moet lopen met gezondheidsproblemen, want dan wordt je al snel weer voor ‘zeur’ en ‘aandachttrekker’ aangemerkt, maar dat het toch in ieder geval heel erg prettig is als mensen in je omgeving op de hoogte zijn van je situatie. Dan geef je anderen ten minste de mogelijkheid om er rekening mee te houden; of ze dat ook doen is een tweede… Je problemen met anderen delen vind ik overigens helemaal geen kwestie van klagen of zeuren… Problemen ‘van je af schrijven’ kan enorm opluchten! Voor wat betreft je vraag: als je huisarts niet over de kennis of kunde beschikt om jouw schildklierproblemen op waarde te schatten, te monitoren of te behandelen, dan dient hij/zij jouw door te verwijzen naar een tweedelijns specialist (endocrinoloog e.a.). En als jij zelf het idee hebt dat er een expert naar je schildklier zou moeten kijken, dan kun je je huisarts expliciet om een doorverwijzing vragen… Sterkte ermee! Groeten, Paul

  82. Hallo, Ik wilde even mijn verhaal kwijt en ook heb ik een aantal vragen te stellen. Ik ben een pas 18 geworden, ben een meid van Turkse komaf. Op mijn 14e werd er vastgesteld dat ik een traag werkende schildklier heb. Ik werd vaak gecontroleerd op mijn bloed en moest ook een aantal keren onder de scan. Er werd besloten dat ik moest beginnen met 2 tabletten Thyrax. Mede hierdoor heb ik ook kleine vitiligo plekken op mijn knieën. De dokter vertelde toen dat vitiligo het gevolg was van mijn traag werkende schildklier. Ik kan hiermee leven, zo erg vind ik het niet die vitiligo plekken. Mijn vader is een hartpatiënt sinds zijn 39ste. Inmiddels is hij 47. Een jaar terug heeft mijn vader een zware hartinfarct gehad. Hij was/is een sterke roker. Voor het infarct had hij het ook moeilijk met mijn moeder, waardoor hij was gestopt met zijn medicijnen, per dag een handje vol! Het klinkt een beetje stom, maar omdat ik boos op hem was omdat hij zijn medicijnen niet slikte, stopte ik ook met mijn medicijnen. Ik had de inmiddels 3 tabletten Thyrax wel zo een jaar niet geslikt. Ook ben ik niet naar de dokter geweest om bloed te prikken. Toch voelde ik mij niet anders dan toen ik mijn medicijnen wel slikte. Ook ben ik 5 kilo afgevallen, wat me haast niet lukte toen ik de medicijnen wel slikte. Vorige week kwam ineens mijn ziekte in mijn kop. Ik ben wat gaan googelen op bijwerkingen op lange termijn. Tot mijn grote schrik zag ik staan: onvruchtbaarheid, kans om vele miskramen en of kans op een geestelijk afwijkend kind. Ik ben pas 18 en denk voorlopig niet aan trouwen, kinderen etc. Maar dit heeft me wel geraakt. Misschien omdat ik een Turkse ben en het bij ons zo is dat we gemiddeld op de 25ste trouwen en een familie stichten. Hier horen natuurlijk ook kinderen bij. Door deze informatie heb ik gelijk de volgende dag mijn dokter gebeld en verteld dat ik wilde gaan bloedprikken. Hij vond het ongepast dat ik al die tijd niet kwam opdagen. Uiteindelijk ben ik gaan bloedprikken en wachtte ik op een belletje van de dokter voor de uitslag. Hij belde me op en vertelde dat de TSH- en T4- waarde zeer slecht scoorden. Ik moest zo snel mogelijk beginnen met 5 tabletjes Thyrax per dag. Ik vind het echt heel moeilijk en dat met de zwangerschap raakt mij ook heel erg. Ik moest dit allemaal even kwijt/ Praten/schrijven naar een onbekende vind ik toch makkelijker. Toch wil ik wel even meer uitleg over deze kansen tijdens de zwangerschap. Ik zou ook graag van mensen horen die wel een goed en gezonde zwangerschap hebben gehad met gezonde kinderen. Excuses voor mijn lange verhaal.

    • Hallo, Ik herken veel in je verhaal. Zelf heb ik helemaal geen schildklier en slik al mijn hele leven Thyrax. Op mijn zeventiende had ik zware tijd waardoor ik mijn medicijnen lang niet heb ingenomen. Mijn waardes waren belachelijk slecht. Ik heb de Thyrax daarna weer goed opgepakt en slik sindsdien elke dag braaf mijn pilletjes. Op mijn 19e stopte ik met de pil en ben binnen een maand zwanger geraakt van een zoontje die nu al bijna 3 is. Dus hopelijk stelt mijn verhaal je gerust. Groetjes, Laura

  83. Ik heb net het boek van Broda O. Barnes gelezen over de trage schildklierwerking, de niet herkende ziekte. Ook kwamen koolhydraten, eiwitten en vetten ter sprake i.v.m. het verminderen van overgewicht. Het vermeerderen van vetten, verminderen van koolhydraten en niet overdrijven met eiwitten zou bijdragen tot gewichtsvermindering. Ik vraag me af hoe het zit met gluten. Wat is daar over bekend in combinatie met schildklierproblemen? Hoe zit het met de pil? Zou dit een verstoorder kunnen zijn van de schildklier, komt het meer voor dan voor de pil er was? Ik sport om de dag en ben al 12 jaar schildklierpatiënt, helaas nu met overgewicht. Ik was 66 kilo en 1,75 lengte. Ook opgenomen geweest na het eten van 125 gram wakame zeewiersalade, een overdosis aan jodium zit daarin, waardoor ik enorm ging hyperen! Kelp is ook zeewier dus voor schildklierpatiënten oppassen geblazen! Ben benieuwd of je me iets meer over gluten kan vertellen…

  84. annemarie snijders Reageer

    Hallo, Wij zitten met een hele grote vraag. Onze dochter van 16 heeft een te traag werkende schildklier, net als ik. We gebruiken allebei Thyrax. Mijn dochter is net thuis van een week opname in een ziekenhuis vanwege ernstige darmverstopping. Allerlei klysma’s gehad en uiteindelijk Klean Prep via maagsonde toegediend gekregen. Zo zielig en zoveel pijn… Het is drie jaar geleden ook zo gegaan. Uiteindelijk word je naar huis gestuurd. Wij hebben gevraagd voor verder onderzoek, waardoor dit komt en wat wij kunnen doen om dit in godsnaam te voorkomen. Want dit gun je niemand. Maar niets van dit alles… Nu vragen wij ons af of dit door de schildklier komt of door het gebruik van Thhyrax. En als het daardoor komt, heeft een dieet dan wel zin? Waar moeten we heen: darmspecialist of juist iemand voor de schildklier? Wie kan ons raad geven? Alle advies is zeeeer welkom!

    • Beste Annemarie, Wat enorm naar voor je dochter! Het exacte verband tussen schildklierwerking en darmwerking is nog altijd niet volledig in kaart gebracht. Toch wordt er steeds meer opgehelderd. Zo zorgt een trage schildklier ervoor dat ook andere organen, klieren en processen worden vertraagd, waaronder het energiemetabolisme, eiwitmetabolisme, koolhydraatmetabolisme, vetmetabolisme, algehele spijsvertering en darmfunctionaliteit. Zodoende verloopt ook de verwerking en uitscheiding van ballaststoffen en afvalstoffen (ontlasting) trager waardoor ook de kans op darmverstopping (obstipatie / constipatie) groter wordt. Darmverstopping wordt overigens niet alleen gelinkt aan hypothyreoidie an sich, maar ook aan een jodiumtekort en aan schildkliermedicamenten. Harde verbanden en bewijzen zijn er niet, maar aanwijzingen volop. Waarschijnlijk heeft het verband tussen schildklierproblemen en darmproblemen te maken met het effect van jodium op de spijsvertering. Men vermoedt dat een tekort aan jodium in de darmen voor een opeenstapeling van hallogenen zorgt, waaronder fluorine, bromine en chlorine. Deze hallogenen tasten de darmflora aan, waardoor de natuurlijke darmwerking wordt verstoord. Door darmverstopping wordt de opstapeling van afvalstoffen en gifstoffen alleen maar erger, wat nog verder ten koste gaat van de kwaliteit van de darmbekleding. Je zou met je arts of diëtist kunnen bespreken of een jodiumrijk dieet mag worden gevolgd. Meer jodium betekent snellere uitscheiding van schadelijke hallogenen. Ook een glutenvrij dieet schijnt te in bepaalde gevallen erg goed te werken bij darmproblemen + schildklierproblemen (bron). Daarnaast is het vooral belangrijk om de darmflora op peil te houden door gezond en zo natuurlijk mogelijk te eten en niet onnodig antibiotica te gebruiken. Vooral vezels zijn belangrijk, en dan liever niet uit granen (i.v.m. gluten), maar uit groenten en fruit. Let wel: er zijn vezels die schildkliermedicatie absorberen; bespreek dit dus altijd met je arts. Sowieso is het verstandig om 3 a 4 te wachten met schildkliermedicatie na een vezelrijke maaltijd. En als je overstapt op een vezelrijk dieet, laat dan 8 weken later je bloedwaarden op schildklierwaardes testen (bron). In het bijzonder pruimen en voldoende gezonde vetten uit vis, boter, eieren, noten en oliën. Maar over het algemeen gevarieerd eten qua groenten, fruit en natuurlijke vetten. Sommigen zweren overigens bij ‘triphala’, maar daar ben ik verder niet bekend mee. Bovendien meer water en groene thee drinken; gezond vocht houdt de ontlasting zachter en brijiger. Bespreek desnoods met je arts het gebruik van laxeermiddelen, maar let wel: laxeren gaat vaak ten koste van de darmflora. Hopelijk heb je iets aan de info. En kijk ook even in de links naar relevante pagina’s in mijn reactie. Heel veel sterkte en groeten, Paul

  85. Ik heb al eerder commentaar gepost. Ik leef héél gezond, suikervrij enzovoort, maar soms kan een trage schildklier hormonaal zijn, bijvoorbeeld als je in de pré-menopauze komt. Of het kan samenhangen met bijnieruitputting. Groetjes, An

    • Hallo An, Leuk dat je weer een berichtje achterlaat. Het is me niet geheel duidelijk of je een vraag hebt of gewoon informatie wilt delen. Er zijn inderdaad talloze mogelijke oorzaken voor een vertraagde schildklierfunctionaliteit. Ook Hashimoto, Graves, (goed- en kwaadaardige) schildkliertumoren, schildklierontstekingen, schildkliermedicamenten en schildklieroperaties kunnen een traag werkende schildklier tot gevolg hebben. En zo zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken van hypothyroïdie. Hierover kun je eventueel meer lezen in dit artikel over een te trage schildklier. Groeten, Paul

    • Wel, het ging me erom dat het inderdaad van persoon tot persoon afhangt. Mijn schildklier schommelt enorm en ik vroeg me af waarom, totdat ik een bloedtest vroeg aan de arts om mijn hormonen te laten meten. Te jong vond ze, maar ik drong erop aan het toch te doen. Wat blijkt: ik zit bijna in mijn menopauze op mijn 41e jaar! Vandaar dus waarschijnlijk die schommeling van schildklierhormonen? Heb gelezen dat menopauze dikwijls gepaard gaat met trage schildklier, ook al besef je soms zelf niet dat je midden in de pre-menopauze zit omdat je zogezegd nog te jong bent. Ik wil hier enkel mijn ervaring delen. M.v.g. An

  86. Hallo, Eindelijk gewoon duidelijke taal! Ja ik heb een schildklier probleem! En ben zeker geneigd om alles daar op te “gooien”. Hoe moeizaam het ook is, want je voelt je vaak onstabiel (niet HAPPY). Toch ben ik nu wel wakker geschud na het lezen van dit artikel. Ja je moet je levensstijl aanpassen/veranderen! Bewust en gezonder eten, en ja, meer bewegen, ’t liefst dagelijks! Ik moet eerlijk bekennen, ik doe het allemaal niet genoeg en geef de “schuld” aan mijn lichaam/schildklier, en ja dat speelt een grote rol, maar ik moet dat lichaam/lijf van mij maar eens gaan helpen! Want zonder mijn inspanning red “ze” het niet! Ik ga ervoor! Ik stop met boos zijn op mijn auto-immuunziekte, maar ga meehelpen!

    • Hallo Marianne, Bedankt voor je berichtje, Best een verademing om eens iets positiefs te lezen bij dit stuk. :D Mijn ervaring is zoals jij beschrijft: mensen met een ‘normale’ schildklier moeten al heel erg opletten op hun eetpatroon en bewegingspatroon; en hun best doen om niet aan te komen. Maar voor mensen met een trage schildklier is dit nóg belangrijker… Ik hoop dat het je gaat lukken en zal in ieder geval voor je duimen! Groeten, Paul

  87. Wat een grote nonsens staan hier. De belangrijkste oorzaak van Hypothyreoide is Hashimoto. het klinkt net als: kanker krijg je van een ongezonde levenswijze. Er zijn toch echt miljoenen mensen met een zeer gezonde levenswijze die zowel Hashimoto als een andere auto immuunziekte krijgen. verder komen de kilo,s er wel degelijk aan van een vertraagde stofwisseling door een schildklierhormoontekort. En niet iedere goed ingestelde patiënt kan ze kwijtraken.

    • Veel mensen betichten mij van negativisme en beginnen vervolgens een enorm negatief, beschuldigend relaas waarin ze hun gal spuien. Omdat ik geen zin heb om me in deze negativiteit te blijven mengen, is dit écht de allerlaatste keer dat ik me ‘verdedig’ voor wat hierboven beschreven staat. Vragen beantwoord ik graag, maar bij ‘dit is onzin’-reacties zonder onderbouwing zal ik in het vervolg naar dit bericht verwijzen… Punt 1 van dit artikel is dat er verschillende gradaties bestaan van een vertraagde schildklierwerking. Belangrijk is het verschil tussen klinische hypothyreoïdie (met medische diagnose en/of medicatiegebruik) enerzijds en een subklinische of zelfs eigenhandig gediagnosticeerde trage schildklier anderzijds. Een ietwat vertraagde schildklier is totaal niet vergelijkbaar met een schadelijke, klinische, pathogene, virulente of ziekmakende vorm van hypothyreoïdie. Dit artikel is dan ook niet bedoeld als sneer of beschuldiging naar chronisch zieken, maar als spreekwoordelijk ‘schop onder de kont’ voor mensen die wat extra motivatie en/of wilskracht kunnen gebruiken: mensen die onterecht denken dat hun schildklier niet of nauwelijks werkt en dit als excuus gebruiken voor overgewicht. Bovendien worden alle vormen van gewichtstoename door velen over één kam gescheerd. Punt 2 Van dit artikel is dan ook dat je eerst eens moet kijken naar de samenstelling van je bijgekomen kilo’s: vet of vocht? Een vertraagde schildklier hoeft immers niet per se voor een vertraagd vetmetabolisme en/of een verhoogde opslag van lichaamsvetreserves te zorgen. Er is echter nagenoeg altijd sprake een verstoorde vochthuishouding. Wellicht is je probleem oedemateus van aard; en in dat geval volstaat sporten plus gezond eten inderdaad niet… Tips m.b.t. klinische, medisch gediagnosticeerde hypothyreoïdie vind je overigens in dit artikel over een traag werkende schildklier. Je punt v.w.b. de oorzaak van klinische hypothyreoïdie klopt: de vaakst voorkomende vorm van klinisch gediagnosticeerde hypothyreoïdie is auto-immune thyroïditis, waar Hashimoto-thyroïditis en chronische lymfocytaire thyroïditis deel van uitmaken. Andere belangrijke oorzaken zijn iatrogeen van aard: ontstaan na thyroïdectomie, behandeling met radioactief jood (“de slok”) of inname van amiodaron, lithium, thyrostatica e.a. Dan heb je nog aangeboren vormen van hypothyreoïdie (athyreose, ectopie of hypoplasie van de schildklier). Hypothyreoïdie kan tevens optreden gedurende de herstelfase van subacute thyroïditis (De Quervain thyroïditis), post-partum thyroïditis of silentieuze thyroïditis. En tot slot ten gevolge van ernstige jooddeficiëntie of trauma/aandoening in de buurt van de schildklier (secundaire hypothyreoïdie). Bij auto-immune thyroïditis (zoals bij de ziekte van Hashimoto oftewel chronische lymfocytaire thyreoïditis) richt het afweersysteem zich tegen de eigen schildkliercellen. Je immuunsysteem ziet de schildklier als het ware als indringer en wil hem zodoende afstoten. Waar je echter totaal aan voorbij gaat is dat de onderliggende oorzaak van deze auto-immuunreactie vooralsnog onbekend is. Dus waarom je immuunsysteem je schildklier aanvalt, is nog maar de vraag… Dus dan kom ik nog maar een keer terug op het feit dat causale en correlatieve oorzaak-gevolg-verbandtrekkingen meestal niet zo simplistisch van aard zijn als mensen veronderstellen. Punt 3 (de kern) van dit artikel is dat je (naast klinische behandeling en/of medicijnen) aangewezen bent op cardiotraining, krachttraining en een verantwoord en uitgebalanceerd voedingspatroon als je wilt afvallen. Natuurlijk kom je aan als je een extreem trage schildklier hebt, maar dat neemt niet weg dat een passieve en ongezonde leefstijl ten koste gaat van je schildklierwerking. Er is heel vaak sprake van wederzijdse beïnvloeding: een trage schildklier zorgt voor gewichtstoename en gebrek aan energie waardoor je minder beweegt en ‘gemakkelijker’ eet… En vice versa. Oorzaak en gevolg zijn niet zomaar los te trekken van elkaar. Ben je het hier niet mee eens, prima. Maar verblijd iedereen dan eens met jouw betere alternatieven en positieve resultaten! Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar ieders tips en adviezen. Groeten, Paul

    • Dit is zeker waar. Ik ben 20 jaar, heb nu 2 jaar Hashimoto. Ik eet gezond en sport twee keer per week. Toch ben ik 18 kilo aangekomen. En elke dag moe. En tot slot hou ik heel veel vocht vast. Dit komt toch echt door mijn schildklier…

  88. Zelf kwam ik in een halfjaar tijd 10 kilo aan. terwijl ik op atletiek zat, buiten speelde en gezond at (zelfs geen snoep, frisdrank etc.). Ik was toen al 8 jaar. Ik ben toen ’t iekenhuis in en uit geweest. Ondertussen bleef ik aankomen en kreeg ik ook Thyrax, maar helaas voelde ik me alleen maar slechter van de Thyrax en bleef ik aankome. (toch bleef ik door sporten en gezond eten!). Nu ben ik inmiddels al 19 jaar, ben 1,65 m lang en weeg 79,8 kilo en blijf aankomen! Helemaal niks werkt qua sporten en gezond eten, want dit doe ik al jaren (eigenlijk sinds m’n geboorte) en zelfs doe ik zwaar werk voor 40 uur per week… Zelfs doktoren weten geen raad meer! Toch zou ik graag afvallen, want ik zou graag weer willen sporten zoals vroeger toen ik nog een normaal gewicht had; graag weer meedoen aan wedstrijden, zonder altijd laatste te eindigen…

  89. Ook ik heb een vertraagde schildklier; ruim 4 jaar geleden geconstateerd… De afgelopen 8 jaar ben ik ruim 35 kilo aangekomen; 3 kinderen in korte tijd, stress en daarna het schildklierprobleem. Afgelopen juni ben ik begonnen met afvallen via NewFysic en inmiddels ben ik al 23 kilo kwijt. Ik ben erg blij met deze methode en kan ’t iedereen aanraden!

  90. Anita van Eijk, Ik wil graag aan u vragen of het mogelijk is om bij u in de groep te komen van EGA Nederland in St. Oedenrode. Ik heb zelf ook een trage schildklier en zou het fijn vinden om van iemand voedingsadvies te krijgen die zelf ook een trage schildklier heeft en weet waar ze over praat… Groet, Rosemarie

    • Anita van Eijk

      Hoi Rosemarie. Graag wil ik jou helpen. Ik heb ook een FB pagina: Anita van Eijk EGA Nederland. Daar heb ik al mijn uren op staan. Groetjes en sorry voor de late reactie, maar ik zie het net pas per ongeluk.

  91. Jacqueline, ik volg precies dezelfde voedingslijn als jij, eet zoveel mogelijk biologische producten, zo weinig mogelijk bewerkte producten uit de supermarkt, goede vetten zoals kokosolie (zorgt voor een beter functionerende schildklier), roomboter, rauwe melk en eieren van een boer uit de omgeving, macadamianoten, amandelen, pecannoten (handje per dag)… Geen suikers, beperkt koolhydraten. Eet beperkt zuurdesembrood en roggebrood. In plaats van gewone aardappelen zoete aardappelen. Boerengraskaas, biologisch vlees. Daarnaast gefermenteerde levertraan en visolie, magnesium en vitamine D3. Verder sport ik 2x per week, meer krachttraining dan cardio (put lichaam uit bij mensen met trage schildklier). Mijn lichamelijke en geestelijke conditie is duidelijk verbeterd en de medicatie (Thyrax) heb ik kunnen verminderen. Heb alle amalgaanvullingen laten verwijderen en gebruik natuurlijke verzorgingsproducten. Ben ervan overtuigd dat deze leefstijl werkt.

  92. Ik wil nog even reageren op een opmerking van mezelf waar Paul van de redactie op gereageerd heeft. Je zei dat ik m’n levenstijl niet mocht zien als een zwaar dieet. Zo zie ik het gelukkig nu niet meer. Mensen zijn gewoontedieren, maar in het begin toen ik m’n levensstijl veranderde had ik het moeilijk. Ik was een grote snoeper. Van ’s morgens tot ’s avonds. Fastfood niet zozeer, maar ik at ook niet echt veel groenten en fruit. Tot ik die schildklieraandoening kreeg. Dit heeft me wakker geschud. Ik had ook enorm haarverlies. Van Dag op dag ben ik met mijn slechte gewoontes gestopt en gewoon alles vervangen door gezonde dingen. In het begin liep ik behoorlijk geprikkeld omdat ik, denk ik, aan het ontwennen was van de suiker, maar nu heb ik meer energie dan voorheen. Ik kan het iedereen aanraden, want in combinatie met de juiste supplementen denk ik wel dat je kan vermageren. En bewegen natuurlijk! Mijn haarverlies is ook al beter, ik hoop dat ik dit ooit onder controle krijg natuurlijk. Alleen spijtig dat m’n omgeving het wel ziet als een dieet, want als ze me iets gesuikerds aanbieden en ik zeg nee, dan is het commentaar altijd: “let je op je lijn”. Maar ik doe het voor m’n schildklier en de meesten snappen dit niet. Het wordt niet sociaal aanvaard als je gezond eet, vind ik. Spijtig. M.v.g. An

    • Heel erg herkenbaar! Wat ik mezelf voor ogen probeer te houden is dat dit soort gedragingen volledig berusten op onwetendheid. Ik geloof niet dat er veel mensen rondlopen die daadwerkelijk trots of blij zijn met hun suikergewenning of suikerverslaving. Het feit dat jij nee kan zeggen tegen suiker, roept bij sommigen een zekere schaamte en/of afgunst op. En om dat te verbloemen probeert men jou uit te lichten als vreemde (diëtende) eend, terwijl de moderne suikerconsumptie hetgeen is wat als vreemd zou moeten worden aangemerkt. :P

  93. Ik wil eigenlijk ‘gewoon’ weten waar ik terecht kan voor begeleiding bij afvallen voor mensen met hypotheroÏdie. Ik heb in mijn puberteit een eetstoornis gehad. Jaren na herstel kwam ik in korte tijd flink aan, was moe, etc. Mijn schildklier bleek nog heel weinig werking te hebben. Ik slik nu Thyrax (0,1 mg). Daardoor voel ik me echt beter, maar ik val niet af. Ik eet gezond (misschien wat te weinig), beweeg elke dag, maar sport (nog) niet. Ik ben op zoek naar iemand die me kan begeleiden bij het zoeken naar wat voor mij werkt (omgeving Eindhoven). Ik baal verschrikkelijk van mijn overgewicht en wil ervan af!

    • Beste Lieke, Helaas zijn er naar mijn weten geen diëtisten die gespecialiseerd zijn in schildklierproblemen en geen schildklierspecialisten die dieetadvies geven. Endocrinologen leren natuurlijk veel over voeding en metabolisme, maar houden zich na hun studie vooral bezig met het behandelen van schildklierproblemen. Vervolgens kun je wel naar een diëtist gaan, maar je moet maar net geluk hebben dat deze ervaring heeft met schildklieraandoeningen. Deze kennis doet een diëtist niet op tijdens diens opleiding en kan alleen worden opgedaan middels praktijkervaring. Zoek maar eens in Google op ‘diëtist gespecialiseerd in schildklier’, dan komt daar niks concreets uitrollen. Hier is dus sprake van een gat wat hoognodig dient te worden gevuld. Diëtisten zouden zichzelf moeten kunnen specialiseren (wellicht op hbo-niveau) in bepaalde gezondheidsaandoeningen en medische vraagstukken zoals schildklieraandoeningen, suikerziekte, nierproblemen, leverziekten, hartklachten, voedselallergieën, intoleranties, malabsorbties etc. Logischerwijs is het voor artsen niet rendabel om voedingsadvies te geven, maar het zou voor diëtisten (ook commercieel gezien) erg interessant kunnen zijn om zich te kunnen specialiseren in “medische diëten”. En fitnessinstructeurs zouden zich kunnen specialiseren in sportprogramma’s c.q. trainingsschema’s t.b.v. bepaalde medische problemen. Nou ja, dit is een gedachtegang die in me opkomt waarmee jij natuurlijk helemaal niet bent geholpen. Wel heb ik een hele tijd geleden een artikel geschreven over een “schildklierdieet” dat ter ondersteuning van een ietwat vertraagde schildklier zou kunnen dienen. Hoe dan ook: heel veel sterkte en hopelijk vind je uiteindelijk waarnaar je zoekt! Groeten, Paul

    • Anita van Eijk

      Hoi Lieke, Ik ben zelf schildklierpatiënt en geef al 12 jaar cursus in gezonde voeding. Ik heb al veel mensen met schildklierklachten mogen helpen met afvallen en behaal daar hele goede resultaten mee. Dat zijn wekelijkse cursussen; erg leuk en leerzaam (in groepsverband). Je mag altijd vrijblijvend een keertje langskomen. Er is ook een cursus op donderdag in St. Oedenrode, neem anders gezellig contact op. wie weet ben jij in 2014 weer zielsgelukkig! Groetjes Anita van Eijk – EGA Nederland

  94. Ook ik heb een trage schildklier die af en toe durft te schommelen. Ben lichtjes bijgekomen in gewicht, maar omdat mijn schildklier schommelt kan de arts me niet behandelen, dus ben ik zelf gaan zoeken op internet wat ik kan doen, want ik lijd te erg onder de symptomen. Ik neem een goed vitaminesupplement met veel vitamine B en jodium in. Ook selenium, tyrosine en veel vitamine C en magnesium. Ik voel me al een heel stuk beter, maar er is nog werk aan de winkel. Ik probeer elke dag 30 tot 45 minuten te sporten: Zumba of fietsen, maar ik merk toch dat het vermageren zo vlot niet meer verloopt als voorheen. Ik heb ook meer last van maagzuur. Ik eet nochtans héél gezond: geen suiker, veel verse soep, groenten, vlees (niet te veel, voornamelijk wit vlees), zalm, elke avond havermout en veel water. Fruit eet ik elke dag een stuk; ben niet echt een fruiteter. Als zoetstof durf ik eens honing te gebruiken of stevia. Ik eet nooit snoep dus of koek, wel noten als tussendoortje of rijstwafels. Zo probeer ik mijn gewicht onder controle te houden. Ik vrees voor de feestdagen, want het is nu al moeilijk om op gewicht te blijven met zo’n streng dieet.

    • Beste An, Naar mijn mening ben je enorm goed bezig! Jouw eetpatroon en leefstijl komen zeer sterk overeen met de mijne. Het enige wat je volgens mij dient te veranderen is je opvatting omtrent je eetgedrag. Je ziet jouw manier van eten als een streng dieet, terwijl je het eigenlijk zou moeten zien als een gezond eetpatroon dat iedereen standaard zou moeten hanteren (lees: ‘de norm’ i.p.v. ‘de uitzondering op de regel’). Mensen zijn zo gewend aan ongezond eten dat normaal eetgedrag als een streng dieet wordt beschouwd, terwijl dit eigenlijk de omgekeerde wereld is. Daarom wordt er door steeds meer artsen en diëtisten gehamerd op een “blijvende leefstijlverandering” als beter alternatief voor een afslankdieet. Kortom: je bent hartstikke positief en constructief bezig, maar je dient jouw levenswijze veeleer te zien als beloning dan als straf. Maar het is natuurlijk erg lastig om je perceptie zo rigoureus om te gooien. :D Groeten, Paul

  95. Ik ben in een week 8 kilo aangekomen en voel me daar heel erg vervelend bij. Ook ben ik regelmatig uitgeput. 14 jaar geleden ben ik ook al 10 kilo aangekomen in 2 weken. Na controle van het bloed is er ook nu weer niks uitgekomen en vraag me af of ik dat opnieuw moet laten doen. Ik ben vanaf mijn 14e vegetariër en ik lees dat er een aantal mensen op deze site ook vegetariër zijn met dezelfde klachten. Vraag me af of er al eens onderzocht is of er verband is tussen deze twee.

    • Beste Marit, Je voedingspatroon is van enorme invloed op je schildklier. Er is in het verleden best al weleens onderzoek gedaan naar het verband tussen vegetarisme en veganisme enerzijds en schildklierwerking anderzijds (o.a. dit onderzoek), maar -voor zover ik weet- nooit grootscheeps. Desalniettemin zijn er mogelijke verbanden aangetoond. De eiwitten, vetten en mineralen in vlees en vis kunnen namelijk positief uitwerken op je schildklier. Wellicht is dit artikel over schildklier & dieet interessant voor jou… Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  96. Gelukkig herken ik wel e.e.a. bij de verhalen die geplaatst worden. Na behandelingen (operaties, chemo en hormoontherapie) voor borstkanker bleef ik moe. Dat duurde twee jaar en toen bedacht de oncoloog dat het wellicht aan de schildklier lag. En inderdaad… Aan de Thyrax, maar sindsdien heb ik me niet meer echt lekker in mijn vel gevoeld. Van overwicht is geen sprake. Ik weeg nu 64 kilo, maar dat was 59. Ik sport meer dan ooit, let meer op mijn voeding dan ooit (weinig vlees, veel groenten, veel fruit, zaden, noten, vis), maar ik val geen gram af. Waarschijnlijk is de overgang (één keer chemisch en na herstel nu de “gewone” overgang) hier ook schuld aan? Daarnaast schommelen mijn schildklierwaarden elke controle, en daardoor is goed instellen een probleem. Dat ik niet afval zal wel een combinatie van factoren zijn. Ik weet het in ieder geval niet meer. Loslaten?

  97. Wat een ellende zeg. Ik word verdrietig van dit forum. Mijn trage schildklier na zwangerschap zorgt er ook voor dat ik niet afval. Ik weeg 64 kilo, is prima voor 1,69. Mijn waardes zijn goed volgens de arts. Mijn leven is niet beter geworden door de thyrax. Ik slaap veel te veel. Om genoeg energie te hebben om te werken en voor mijn kinderen te zorgen sport ik minimaal 4 uur in de week intensief. Dagelijks fiets, wandel en poets ik mijn huis. Meer dan genoeg beweging. Ik eet zeer gezond en altijd weinig calorien, dit houd ik bij. Ik wil graag 3 kilo afvallen, omdat ik mijn vetpercentage met 32% hoog vind en ik liever rond de 60 kilo wil wegen. Ben al jaren bezig, helaas, het werkt niet. Paul van de redactie voor mannen is afvallen sowieso anders. Ik wil liever over onderzoeken lezen die betrouwbare tips geven hoe het wel kan werken ipv niet afvallende mensen allerlei ellende in de schoenen te schuiven. Je lijkt mijn huisarts wel, die heeft ook geen idee. Ik vind het een zeer onderschatte ziekte. Succes allemaal. Ik vind dat we het heel goed doen en ik laat het negatieve van dit forum van me afglijden, om morgen weer vol goede moed de dag door te komen op krachten van de lach van mijn lieve kinderen.

    • Je weegt 64 kilo en zou liever 60 of 61 wegen… Je schildklierwaarden zijn goed, maar je bent er desalniettemin van overtuigd dat je schildklier te traag is… En je bent er bovendien van overtuigd dat je niet afvalt vanwege je (vermeende) schildklieraandoening… Ik heb drie vragen voor je: 1. Hoe kom je erbij dat je schildklier te traag is (is daar een medische aanleiding voor)? 2. Hoe kom je erbij dat je niet afvalt vanwege je schildklier (er zijn immers talloze mensen die problemen hebben met afvallen; waaronder mensen met een perfect functionerende schildklier)? 3. Hoe kom je erbij dat ik ellende in andermans schoenen schuif? Ik ben er absoluut van overtuigd dat er mensen zijn die niet afvallen (of zelfs aankomen) vanwege hun slecht werkende schildklier. Dat heb ik hierboven ook al veelvuldig aangegeven. Wat ik nou juist probeer duidelijk te maken is dat het onverstandig is om OP EIGEN HOUTJE (dus zonder tussenkomst van medici) conclusies te trekken omtrent medische aandoeningen en afwijkingen en daar vervolgens, ook weer op eigen initiatief, vermeende gevolgen (lichamelijke en/of mentale problemen) aan te verbinden. Als ik je verhaal goed begrijp, is dat precies wat je doet: Je gewicht en schildkier zijn volgens je arts prima in orde, maar volgens jou is je schildklier te traag en is ie ook nog eens de oorzaak van uitblijvend afslanksucces. Al met al vind ik het knap en verstandig van je dat je negativiteit van je af laat glijden en met goede moed verdergaat, maar je beredenering strookt totaal niet met deze gedachtegang. Betrouwbare onderzoeken over de schildklier heb ik volop gelezen, maar daar staan zelden tips in omtrent afvallen. Ik heb tevens erg veel over de schildklier geschreven (momenteel te lezen op Gezondr.nl) en ook over afvallen (verschillende websites, waarvan er binnenkort een aantal samengaan met Gezondr). En waar ik inmiddels van doordrongen ben is dat afvallen 9 van de 10 keer een kwestie is van voldoende bewegen en gezond, gevarieerd, uitgebalanceerd en gematigd eten; bovendien nooit uitsluitend cardio doen, maar altijd aanvullen met krachttraining. Ik houd me inmiddels ongeveer 8 jaar fulltime bezig met afvallen, lichamelijke activiteit en humane gezondheid en ben ervan overtuigd dat (naast motivatie en doorzettingsvermogen) realisme een cruciaal ingrediënt is van afslanksucces. Soms kun je een probleem simpelweg niet rooskleuriger maken dan het is (hoe vervelend dat ook moge zijn). Groeten, Paul

  98. Momenteel loop ik bij een natuurgeneeskundige omdat de internist weinig deed aan mijn bijwerkingen en ik met de huisarts niet verder kwam. Ik gebruik geen Thyrax meer, maar natuurlijke supplementen. Ben erg tevreden, maar ben er nog niet. Mogelijk het proberen waard als je met de reguliere artsen blijkt vast te lopen. Groetjes, Miranda

  99. Wat jammer dat ik steeds meer van dit type artikelen tegen kom… Ik ben een extreem voorbeeld van het aankomen bij een schildklierafwijking. Voor dat ik last kreeg van een trage schildklier had ik overgewicht. Veel moeite afgevallen en gezond eten en aan het sporten. Ik ben in pakweg 3 weken 35 kg aangekomen. aanleiding dus voor een bezoek aan de dokter, met als resultaat eutrox 150 en het blijft verhoogd worden. Heb al weer verschillende diëtistes gesproken om af te vallen en zij geven aan dat ik nooit meer terug kan komen op mijn vorige gewicht (weeg nu 116 en moet weer terug naar min 85 ben 1.82 lang). oftewel ik kan niet meer een gezond gewicht halen en u beweert dat dat wel zo is. Geef dan ook eens aan wat ik kan doen, want met gezond eten en sporten kom je er blijkbaar niet… Operatie of zo?

    • Beste Dith, Heel vervelend om te horen dat je zo veel bent aangekomen. Als je in 3 weken tijd 35 kilo bent aangekomen, dan is het fysiologisch gezien onmogelijk dat deze 35 kilo’s uit vetweefsel bestaan. De kans is erg groot dat hier sprake is van vochtophoping (oedeem). Ik zou je willen aanraden om eens een goede onderwaterweging te laten uitvoeren en zodoende je daadwerkelijke vetpercentage te laten vaststellen. Het zou immers best kunnen zijn dat je erg veel vocht vasthoudt door toedoen van je schildklieraandoening, en voor het kwijtspelen van vocht zijn totaal andere methodes beschikbaar (en vereist) dan voor het verbranden van vet. Hopelijk heb je iets aan deze info. Heel veel succes, beterschap, sterkte en groeten, Paul

  100. Greet Westerop Reageer

    Wat herkenbaar allemaal. Wat mij blij maakt is dat na het lezen van alle reacties blijkt dat er mensen zijn die hetzelfde als ik hebben meegemaakt. dikker worden niet meer af kunnen vallen. ik ben nu tien jaar verder en pas de meeste tijd op wat ik eet. fitness twee keer in de week en wandel veel. maar ook ik ben veel dikker geworden. het fabeltje dat als je goed ingesteld bent dat je dan weer op je oude gewicht van 64 kilo kan komen is mij in ieder geval nooit gelukt. Ik ben 15 kilo zwaartder. Dit hoofdstuk heb ik afgesloten. Genieten staat voorop ondanks het feit dat ik er nog steeds moeite mee heb dat ik niet afval.

  101. Ik heb al een schildklier probleem sinds mijn puberteit. eerst te snel, toen na jodium slok, te langzaam. Ik kom aan, ik val af. Ik kom aan als ik teveel eet, en val af als ik minder eet. Overigens zou het ook zo moeten zijn dat als je goed ingesteld bent, jouw lichaam bijna net zo werkt als ieder ander mens. Zou het dan niet zo kunnen zijn dat deze mensen allemaal verkeerd ingesteld zijn en hun medicatie moeten bij laten stellen? Ik kom wel sneller aan en laat dus ook meer staan. Ieders lichaam werkt anders, dus ik kan ook niet zeggen dat dit dan bij iedereen zou werken. Het lijkt me heel frustrerend als je zooooo veel sport en toch aankomt. lijkt mij onmogelijk! Ik sport minimaal en val toch af als ik daarnaast gewoon goed drink en eet.Ik reageer nooit op forums, maar wordt soms wel moe van mensen die hun frustratie uiten op andere mensen die reageren… Ga naar je dokter, vraag een second opinion en haal je informatie daaruit, niet uit forums, daar wordt je alleen maar gek van!

    • Sabrina (Redactie)

      Beste Kelly, Ik denk dat je een heel goed punt heb als je veronderstelt/suggereert dat veel (zo niet het overgrote merendeel) van alle schildklierpatiënten niet de optimale (hoeveelheid) medicatie toegediend krijgen en dus niet goed “staan ingesteld”. De norm c.q. referentiewaarde die wordt gehanteerd is mijns inziens veel te ruim genomen. Sommige artsen vinden het al veel te snel “oké” of acceptabel terwijl het potentieel gezien veel en veel beter zou kunnen als men meer tijd, geld en moeite zou investeren. Men streeft geen perfectie na, maar is tevreden met een slecht geïnterpreteerde en extreem magere “voldoende”. Dit geldt overigens niet alleen voor schildkliermedicatie, maar voor allerlei hormoongerelateerde medicamenten, evenals epileptiemedicijnen en allerhande stoffen die een optimale en stabiele spiegel of fluctuerend niveau in het bloed dienen te bereiken. Mijn ervaring is dat je tegenwoordig keihard moet knokken om de deugdelijke medische behandeling te krijgen waar je als belastingbetalende burger zijnde recht op hebt. Medische zorg en ruimdenkendheid, begrip en acceptatie door medici zijn niet meer vanzelfsprekend. Er wordt te weinig met patiënten mee gedacht, slecht naar patiënten geluisterd en veel te snel conclusies getrokken op basis van aannames en veronderstellingen. Ik wil iedereen dan ook meegeven dat je aan je uitleg aan je arts of specialist moet vragen over resultaten en niet zomaar dankjewel moet zeggen, waarna je met een pilletje naar huis wordt gestuurd. En word je slecht behandeld of niet serieus genomen, vraag dan inderdaad een second opinion (daar heb je recht op!) en dien desnoods een officiële klacht in. Groeten, Paul

  102. Bij mij is vanwege schildklierkanker mn schildklier helemaal verwijderd.
    slik thyrax 225 mg dagelijks en met hetzelfde eetpatroon als VOOR de verwijdering, inmiddels 10 kg aangekomen in een half jaar tijd.
    verklaar dat maar eens.

    • Beste Fien, Er is natuurlijk een wereld van verschil tussen een ietwat traag werkende schildklier en het volledig ontbreken van een schildklier. De schildklier fungeert als thermostaat van je lichaam en speelt een cruciale rol in de aansturing van de stofwisseling. Ik denk dan ook niet dat een verdere verklaring nodig is. Als je schildklier volledig verwijderd is, is het nagenoeg zeker dat je zult aankomen en dat afvallen enorm wordt bemoeilijkt. Heel veel sterkte bij je herstel en vriendelijke groeten, Paul

  103. Het is trouwens algemeen bekend dat mannen sowieso makkelijker afvallen dan vrouwen. De hormoonhuishouding is toch net even anders. Zoals ik al zei: bij iedereen is het anders. De voorgeschiedenis speelt zeker een rol. Heel triest dat sommige mensen geen begrip hebben voor anderen die misschien meer pijn en andere bijkomende symptomen hebben. De een meer dan de ander. Misschien een minder leuke vergelijking: elke vorm van hart- en vaatziekten en kanker is ook anders, wat uiteraard heel erg is. Ik gun iedereen een gezonde toekomt. Steun en begrip is daarbij HEEL belangrijk. Samen de schouders eronder! Groetjes, Anita

  104. Renate Spierdijk Reageer

    Al deze stukken gelezen te hebben, zegt mij alleen maar dat er gewoon niet voldoende bekend is over zowel het feit dat sommige mensen maar blijven afvallen en anderen aankomen. Ofwel te zwaar of te licht blijven. Natuurlijk: als er te veel gegeten wordt en/of niet gesport, zal dat een reden zijn voor overgewicht… Net als dat je misschien een obsessie zou kunnen hebben voor niet willen eten… Dat je dan te licht blijft. Maar hier doel ik nu niet op… Er zijn gewoon mensen die maar niet kunnen afvallen of aankomen, wat ze ook doen… En hoe dat komt? Ik vind dat er gewoon veel onderzoek gedaan zou moeten worden nog hieromtrent. Misschien dat dan eindelijk eens een antwoord gevonden kan worden… Maar ga dan ook uit van mensen die werkelijk alles proberen en doen en het toch niet lukt… Maar goed, dat kost geld waarschijnlijk. Het is zoveel makkelijker om gewoon maar te zeggen: “je zult toch vast wel ergens iets verkeerd eten”. Of wat dan ook… Het zij zo… Ik vind het heel jammer dat er zo slecht geluisterd wordt naar mensen.

  105. Ik vind het stuk erg denigrerend tegenover schldklierpatienten. Ik was vroeger altijd slank en sinds ik een trage schildklier heb gekregen ben ik gewoon dik. Ik eet gezond sport 3x in de week 2 uur lang, cardio en kracht en nog val ik geen kilo af. Een tante van mij die geen trage schildklier heeft is ondertussen 14 kilo afgevallen met hetzelfde regime (gezond eten en 3x in de week sporten). As ik dit artikel moet geloven is het mijn eigen schuld dat ik zo dik ben geworden, tuurlijk de schildklier heeft er wel aan meegeholpen, maar het is volgens deze Paul mijn eigen schuld. Zoals ik al zei, ik eet gezond, geen tussendoortjes, geen chips op de bank bij de film geen borden vol met avond eten en al helemaal geen vlees want ik ben vegetarisch en sport ik 3x in de week 2 uur lang. Maar ondanks dit is het mijn eigen schuld. Mijn gewicht maakt mij erg depressief en het is nu al tot het punt dat ik weinig plezier meer heb in het leven. Dus Paul ik wil je erg bedanken voor je kortzichtige blik op een trage schildklier… Als zoveel patiënten zeggen dat ze niet of niet goed kunnen afvallen met een trage schildklier zou er vast ergens waarheid in zitten… Maar goed, dat geloof jij niet, of wel Paul?

    • Paul (Redactie)

      Mijn mening is een heel stuk genuanceerder dan jij suggereert / insinueert, maar ik respecteer ieders opvattingen. Met vriendelijke groet, Paul

    • Hallo Allemaal, Ik heb nooit meer dan 64 kilo gewogen en kwam in korte tijd 16 kilo aan. Ik rook niet, ook nooit gedaan, drink niet en snoep niet, ik sport wel en wandel met mijn honden. Achteraf blijkt dus dat ik een trage schildklier heb. Meerdere familieleden hebben deze ziekte chronisch en zijn ook aangekomen in gewicht. Ik denk dat het ligt aan hoe lang je ermee hebt gelopen (zonder medicatie) en in hoeverre je schildklier is beschadigd en een tekort aan hormonen heeft gehad. By the way: ga me nou niet vertellen dat de schildklier geen invloed heeft op gewicht want dat geloof ik niet. Ik zou door mijn levenswijze dan zeker superslank moeten zijn. Kortom: iedereen maakt deze ziekte anders mee; de ene komt er pas na tien jaar achter, de ander na twee jaar… Dat zal er zeker ook mee te maken hebben. Ik blijf gezond leven… Zie hierboven dat men zeer moeilijk afvalt met deze ziekte; dat is zeker! Vooral als men voorafgaand aan de medicatie teveel is aangekomen.

  106. In mei 2012 ontdekte mijn huisdokter door bloedafname dat mijn schildklier TE HARD werkte. Een tijdje strumazol moeten nemen, en in september een RADIOACTIEVE JODIUMPIL. Acht weken later begon ik bij te komen ( vocht ) Wist eerst niet van wat, maar bleek ineens een zo goed als lamme schildklier te zijn. Neem sindsdien Elthyrone om die weer stabiel te krijgen. Heb nooit boven de 55 kg gewogen ( ben nu 55 en 1.60 m ) en nu 64 kg. Doe er ook alles aan om af te vallen, maar tot hier toe geen succes. Volgende week dinsdag op controle bij de endocrimoloog, en hoop dat hij kan zeggen hoe ik mijn vorige gewicht terug kan krijgen. :( Wil maar zeggen dat je idd bijkomt van een traagwerkende schildklier.

    • Sabrina (Redactie)

      Beste Greta,
      Ik heb een heleboel over schildklierziekten en -afwijkingen geschreven op mijn website gezondr.nl. Wellicht interessant?

  107. Ik ben op een half jaar 9 kg vermagerd. Wat altijd heel moeilijk ging, is nu gegaan zonder inspanning. Ben vorige week bij de huisarts geweest voor een bloedafname en heb toen ook vermeld dat ik vermagerd was. Nu blijkt dat mijn schildklier te traag werkt. Binnen 3 maanden moet ik weer bloed laten trekken. Ik heb geen klachten en ben blij met de kilo’s minder. Ik ben 58 jaar. Heeft iemand dat ook al tegengekomen?

  108. In 2009 werd ik geoppereerd,na de operatie bleef ik veel pijn houden,ik kon 8 maanden niets eten,ik at een half boterhammetje op heel de dag en dat kwam er dan nog uit ook.Hele dagen overgeven.Na 8 maanden kwamen ze erachter dat ze bij de operatie mijn urineleider hadden doorprikt met gevolg de urine liep in mijn buik en ik vergiftige mijzelf.Na 9 maanden niets te hebben gegeten was er 10 kg af.En ernstig ondervoed,met als gevolg hartproblemen.Toen de urineleider was hersteld ging het snel beter,ik at s’morgens 1 boterhammetje met smeerkaas,s’middags 2 boterhammetjes met mager vlees s’avonds 2 aardappeltjes,stukje vlees(soms) en groenten.Na 2 maanden 15 kg.bijgekomen.Nu eet ik nog altijd hetzelfde,ik kwam na die 2 maanden wel niet meer bij,maar afvallen doe ik ook niet.Nu blijkt mijn schildklier toch niet goed te werken,maar het is ook niet zo,dat hij helemaal niet meer werkt.Maar ik denk nu toch niet dat ik teveel eet.En toen ik niets kon eten viel ik ook niet zo heel veel af.Dus ik denk dat bij sommige mensen toch de schildklier de schuldige kan zijn.

  109. Hallo iedereen, vandaag ging ik even op zoek naar mensen die last hebben van schildklierproblemen. Op 44 jarige leeftijd is bij mij de schildklier verwijderd en een gezwel weggehaald. Nu slik ik schildklierhormoon: L-thyroxine 200 mg. Ik ben nu 52 jaar en mijn gewicht is van 54 naar 88 kg gestegen. Ik werk, ik sport alle dagen, ik ga met de hond het bos in en kilometertjes stappen. Ik voel me slecht in mijn vel, want voel me opgeblazen en dik… Groeten.

  110. Paul (redactie) Reageer

    Beste Carmen, Ik heb de afgelopen jaren te kampen gehad met allerhande gezondheidsproblemen, zowel persoonlijk als binnen mijn familie. In enkele jaren tijd zijn 6 directe gezins- en familieleden overleden aan allerhande nare ziekten, waaronder maagkanker, leveraandoening en ALS. Het doel van Gezondr en Gezondr is het voorlichten en waarschuwen van mensen. De enige reden dat ik nog altijd zoveel tijd spendeer aan deze websites is dat ik het leuk vind om mensen te helpen. Mijn vader heeft zijn hele leven te kampen gehad met een slecht functionerende schildklier en hij en mijn moeder waren zodoende hun hele leven bezig met hun gezondheid. Ik heb dan ook van mijn ouders geleerd om gezond te eten en voldoende te bewegen. Ik eet om die reden volledig vrij van synthetische toevoegingen en zo biologisch mogelijk. Bovendien sport ik 3 keer per week anderhalf uur (extreem intensief). Dit doe ik niet om af te vallen, maar om mijn spiermassa en stofwisseling op peil te houden en zo gezond mogelijk te blijven. Qua gewicht blijf ik desalniettemin schommelen, dus ik weet dat afvallen geen makkie is. Over 5 jaar genomen ben ik toch al snel 10 kilo afgevallen. Het punt van bovenstaande tekst is dan ook geenszins dat mensen zich aanstellen, maar veeleer dat men enorm moet doorzetten en niet te snel moet opgeven. Afvallen is een leefstijl, geen kwestie van een paar weken of maanden bikkelen. Hopelijk heb ik mijn achtergrond enigszins duidelijk kunnen maken. Groeten, Paul

  111. Ik heb jarenlang in een grijs gebied gezeten. Mijn schildklier werkte niet goed maar niet slecht genoeg voor medicijnen. En de kilo’s bleven maar komen. Tot ik 120 kilo woog en ja hoor nu eindelijk werkte mijn schildklier slecht genoeg voor medicijnen. Te idioot voor woorden vind ik dat artsen zich zo strak aan de schema’s houden. Jij voelt je lichaam dus jij weet ook dat er iets niet in de haak is. Maar goed kwaad geschied dus ik aan de thyrax. Toen ik eindelijk na 1,5 jaar goed was ingesteld en ik klachten bleef houden werd er op mijn verzoek ook een B12 onderzoek gedaan en ja hoor ernstig B12 tekort. Dus mensen die klachten blijven houden ondanks goede instelling Thyrax laat aub je B12 testen want deze geeft veel gelijksoortige klachten. Ik ben dus gaan lijnen met behulp van een diëtiste. Ik heb van 2009 tot 2011 geleefd op gemiddeld 1000 cal per dag. Dat is geen pretje en vergt heel veel doorzettingsvermogen. Ik weeg inmiddels 98 kilo en ben van kledingmaat 54 naar 46 gegaan. Op dit moment worstel ik erg om dit gewicht vast te houden mede door allerlei emotionele spanningen. Graag wil ik nog wel een kilo of 15 eraf hebben maar heb nu de moed niet om dit aan te pakken. Het is gewoon een feit dat je ondanks je thyrax een lagere verbranding hebt dan de gemiddelde medemens. Ik moet mijn calorieverbruik beperken tot rond de 1500 cal per dag wil ik op gewicht blijven en rond de 1000 als ik wil afvallen. Het is dus een eeuwige strijd met iedere dag opnieuw keuzes maken en dit levenslang. Dus beste Paul, afvallen ja kan maar het kost je ontzettend veel en is in deze maatschappij met alle verleidingen om je heen niet makkelijk. Het is dus ook wel heel makkelijk om te roepen dat het een kwestie is van een beetje aanpassen. Dat is beslist niet waar. Ik hoop voor jou dat je geen aanleg hebt en nooit met dit soort klachten te maken zult krijgen want ik ben zeer benieuwd of jij het zou kunnen volhouden altijd verplicht met je eten bezig te moeten zijn om je gewicht in stand te houden. Mijn gewicht is nog steeds te hoog maar ik ben al zielsblij met dit gewicht en ontzettend trots op mijn maat 46.

  112. Beste allemaal, Ik heb sinds ruim een jaar de diagnose traag werkende schildklier en ook ik ben ruim 8 kilo aangekomen. Super frustrerend dat ik ineens niet meer in mijn kleren pas. Ik doe er alles aan om af te vallen, ik sport 5 keer per week intensief op een sportschool, eet gezond volgens richtlijnen van de sportschool en val geen gram af. Mijn vetpercentage neemt zelfs toe. Daarnaast heb ik veel last van obstipatie en extreme vermoeidheid en ben ik gebaat bij een schildklier waarde van 0.02. Dit geeft volgens de artsen aan dat je schildklier dan te snel werkt, maar bij mij werkt hij dan juist goed en dan voel ik me ook goed. Als het maar even weer hoger wordt met die waarde, word ik meteen weer zwaarder, dat gaat echt met een paar kilo per week. Ik weiger te accepteren dat dit mijn lot is voor de rest van mijn leven, dus ik blijf uitzoeken wat de oplossing is.

  113. Zo zo diegene die deze informatie heeft geschreven heeft duidelijk geen verstand van afvallen en schildklierziekte. Je stofwisseling vertraagd bij hypotheroide en hierdoor kan men tientallen kilo’s aankomen dit is niet iets wat men elkaar aanpraat bij HMNH site, wat een grove belediging naar mensen met een ziekte. Zou u dat ook doen bij ander ziektes/aandoening of is het nu heel makkelijk om het bij deze groep te doen, gewicht is niet de enigste symptoom. Bij een goede instelling kunnen mensen weer gewicht kwijt maar niet allemaal! Ik ben zelf een hypo patient en ben meer dan 15 kilo’s aangekomen dieet hielp niet, gezond eten ook niet, sporten al helemaal niet. Het enigste wat hielp was medicatie en dan dieeeten toen ging het er wel met heeeeel veeeeel moeite af maar lang niet zo snel als bij een gezond iemand. Dus hou je onzin voor je en hou op net mensen die ziek zijn ook nog eens de schuld te geven van hun ziekte. Ga je schamen!!!!!

    • Dankjewel voor je commentaar! Het frustreert al enorm dat ik van maat 36 naar 44 gegaan ben door Auto immuun schildklier ziekte en dan ook nog dit hier te lezen.

    • Ik viel op mijn ‘slechtste’ moment in 3 weken tijd 14 kg af, beefde als een riet en mijn waarden schoten alle grafieken te buiten, simpelweg niet meer meetbaar! Vervolgens moest mijn schildklier helemaal verwijderd worden, nu aan de thyrax, en sinds die tijd, dik 30 kg aangekomen. Een te snelle laat je afvallen, een te trage bijkomen, beide ongewild maar wel zeer frustrerend!! En dan zo’n artikel… Ben blij met jouw comment! Dank je…

  114. Beste allemaal,
    Het boek van Mary J. Shoman “The Thyroid Diet revolution” is een aanrader! Voor zover ik weet een Engelstalig boek, maar de moeite waard om te lezen en voor alle informatie betreffende de schildklier zoals afvallen, medicatie en “Thyroid Armour”: een natuurlijk schildkliermedicijn.

  115. Hallo soortgenoten, Ik ben 16 kilo aangekomen sinds ik een trage schildklier heb. Ik sport twee keer in de week heb geen rijbewijs fiets elke dag en wandel vier 2 vijf keer per dag met mijn honden, gebruik thyrax en ben altijd slank geweest totdat de schildklier parten ging spelen vind het daarom ook wel makkelijk zeggen dat met niet aankomt door een traag werkende schildklier het is het motortje van je lichaam alles gaat trager. En het verschilt per persoon ik heb ontstekingen in mijn gewrichten daar aan over gehouden mijn moeder heeft het schildklier probleem ook is inmiddels verlamd door een tia een mevrouw waar ik werk heeft ook een schildklier probleem en thyrax heeft inmiddels ook een TIA gehad kortom de risico op hart en vaat ziekte is groot wat zeker ook te maken heeft met cholesterol en overgewicht. Het zit bij ons in de familie vind dat ervaring de best leervorm is.Wil daar mee zeggen denk niet voor iedereen ieder lichaam is anders iedere beleving daarin neem elkaar serieus het is echt geen pretje er komt ook pijn vermoeidheid keelpijn hoofdpijn gewrichtspijn weke delen enzovoort bij en dat kan het sporten zeker belemmeren waardoor ook je gewicht. Ben teleurgesteld dat mensen die niet kunnen voelen hoe jij je voelt eventjes gaan bepalen hoe het werkelijk is.Ik geef toe je kan er mee leven maar hoe??? Dat is voor elke persoon anders. Steun en begrip dat heeft men nodig het is niet zo makkelijk als men zegt. Daarom wens ik iedereen veel sterkte toe want dit is meestal een ziekte heel je leven. Groeten van Anita

  116. Nog even noem me zelf maar anita 2 had hierboven al een reactie staan! Wilde nog even zeggen het kan ook zijn dat sommige mensen met een trage schildklier bv sowieso al snel aankomen in gewicht dat er meer speelt bv erfelijkheid, spijsverteringsproblemen en/of darm problemen bedoel daarmee dat er ook meerdere of andere oorzaken kunnen zijn die het afvallen belemmeren kortom het blijft een probleem maar ja niets doen lost ook niets op gezond leven en sporten verbeteren sowieso je levenswijze. Al denk ik dat een afvaldieet veel vergt van iemand met een trage schildklier het vermoeid je lichaam teveel. Ik zou zeggen tegen iedereen leef zo gezond mogelijk, beweeg op het niveau wat je lichaam aankan neem je rust als je dat nodig hebt. Overbelasten heeft ook geen zin zoek een sport waar je plezier in hebt samen met een vriendin op vaste dagen is een prima alternatief.Kun de de ene keer intensiever sporten dan een andere keer beloon geef je zelf een schouderklopje zo dat heb ik toch even weer gedaan :-) Liefde lachen en nog plezier hebben dat bevorderd je leven op een positieve manier en het hoeft niet veel te kosten, wandel, fietsen, lachen ,denksport,lezen, de tuin doen lekker gezond bezig toch? Succes!!!

    • Sabrina (Redactie)

      Beste Anita, Ik ben het volledig met je eens. Afvallen kan een hel zijn als je schildklier te traag is en aankomen is absoluut mogelijk. Het lig echter wel aan ieders individuele en specifieke situatie. Er bestaat nogal een verschil tussen een ietwat te trage schildklier en een nauwelijks werkende schildklier. In het eerste geval hoeft je schildklier je lichaamsgewicht niet of nauwelijks te beïnvloeden. In het tweede geval heb je absoluut een probleem omdat je schildklier een extreem belangrijke schakel vormt binnen je algehele metabolisme. Je zult simpelweg minder calorieën verbruiken en er meer opslaan in de vorm van lichaamsvet. Bovendien wordt je vochthuishouding verstoord, waardoor je ook nog eens vocht vast gaat houden, en oedeem kan al op heel korte termijn voor extra kilo’s zorgen. Het punt is dat je instelling goed moet zijn; blijf aan je gezondheid werken en houd de moed erin. Zodra je jezelf als een slachtoffer van je schildklier gaat zien en een gezonde leefstijl als nutteloos gaat ervaren, krijg je immers een dubbele klap te verduren. je moet gewoon gezond eten en voldoende bewegen, juist als je schildklier niet wil meewerken.

    • Ellen Bosch

      Beste allemaal, Ik heb sinds 10 jaar een traag werkende schildklier. Ik kwam in korte tijd wat kilo’s aan en was extreem moe. Bloed laten prikken en toen aan de thyrax. Mijn waardes van mijn bloed zijn redelijk stabiel. Nou was ik een paar kilo’s aangekomen en dacht ik ga een sonja bakkeren. Het gaat langzamer dan bij iemand die geen schildklier problemen heeft. Maar ik heb er al mijn overgewicht af gekregen en hou het 3 a 4 dagen in de week bij en hierbij blijft mijn gewicht stabiel. Verder fiets ik veel en wandel ik. Het is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde maar het kan wel. Wens iedereen succes

  117. @ Anita: Vind je jouw reactie zelf ook niet een beetje kortzichtig? Je zegt dat “je” met een trage schildklier geen grammetje afvalt. Spreek je dan voor alle schildklierpatiënten ter wereld? Ik heb namelijk ook hypothreoidie (vastgesteld door een endocrinoloog) en ik val wel af als ik enorm mijn best doe. En wat bedoel je met “al is het maar een klein beetje”? Er zijn namelijk talloze mensen bij wie de schildklier ietsjes trager werkt dan ideaal zou zijn, maar deze mensen merken daar nauwelijks iets van. Iemand een ziekte toewensen vind overigens ronduit asociaal! Het zou je niet misstaan om voortaan net iets genuanceerder te zijn in je uitlatingen. Groeten, Laura

  118. Oja nog even, de dikkerds die het niet aan hun schildklier hebben maar wel roepen dat ze het aan de schildklier hebben als excuus, verpesten het voor ons die echt wat mankeren, Men denkt van mij vaak dat ik erg veel eet bijvoorbeeld want ik ben tenslotte dik, maar ik eet juist helemaal niet veel!!!

  119. Van mij mag deze persoon zelf een trage schildklier krijgen en dan zullen we zien of ze nog zo hard roept dat je daarmee kan afvallen. MET EEN TRAGE SCHiLDKLIER VAL JE NAMELIJK NIET AF!!! Ik zit er zelf volop in, heb van alles geprobeerd [zelfs iedere dag 32 km fietsen!] maar zolang de schildklier te traag werkt al is het maar een klein beetje val je geen grammetje af! Dus mensen laat jen iks wijs maken hier zo.

  120. Ik ben het wel eens met bovenstaand verhaal. Ik zie het in mijn omgeving namelijk ook: mensen die denken/vinden/vermoeden dat hun schildklier traag is, maar bij wie nooit hypothyroidie is vastgesteld (of wiens schildklier überhaupt nog nooit is onderzocht) die dan roepen dat ze een trage schildklier hebben om hun overgewicht te verantwoorden. Daarnaast ken ik mensen bij wie daadwerkelijk hypo is vastgesteld die geen gram zijn aangekomen en zelfs zijn afgevallen (= bekende bijwerking van Thyrax). Er wordt in bovenstaand artikel overigens niet beweerd dat je niet zwaarder kan worden door een trage schildklier. Het punt is dat je er niet zo snel extra lichaamsvet door gaat opbouwen. Hebben jullie (al die mensen met negatieve reacties hierboven) überhaupt al eens laten testen of je toegenomen gewicht niet uit water bestaat doordat je heel veel extra vocht vasthoudt!? Misschien is al die negativiteit, frustratie en agressie wel helemaal nergens voor nodig.

  121. Paul (redactie) Reageer

    Beste allemaal, Het is absoluut niet de bedoeling om schildklierpatiënten af te vallen of denigreren met dit artikel. Het punt is dat er veel mensen zijn die vinden dat afslanken onmogelijk is als je een trage schildklier hebt. Je lichaam is echter wel degelijk in staat vet te verbranden, je moet er alleen meer moeite voor doen. Je komt simpelweg gemakkelijker aan en valt moeilijker af als je lijdt aan hypothyreoïdie. Het is dus waar dat je zwaarder kan worden vanwege een schildklieraandoening, dat wordt niet ontkend. Het wil echter niet zeggen dat je niet opnieuw lichter kan worden als je een optimale leefstijl hanteert. De bottom-line is dat je moet proberen te blijven denken in mogelijkheden en niet in onmogelijkheden. Als je ervan uitgaat dat je niet kan afvallen, dan zul je waarschijnlijk ook nooit afvallen.

    • Ik blijf positief en doorgaan met een gezonde levenstijl en 3x 1.5 uur per week sporten maar het is erg frustrerend als je dan nog niks af valt! Ik begrijp ook wel dat er mensen zijn die dit erg makkelijk als excuus kunnen gebruiken en dat zij liever lui als moe zijn maar het komt erg hard over als mensen die wél hun best doen dit lezen. ik geloof best dat ze aan zichzelf twijfelen of geconfronteerd worden door dit artikel!

  122. Ik woog altijd rond de 60 kg.. ( ben 1.65 ) op zeer korte tijd ben ik 10 kg aangekomen…
    ik bleek een goedaardige tumor te hebben op mijn hypofyse .. deze verstoorde allerlei hormonale assen waardoor ik chronisch vermoeid ben geraakt .. ik had het altijd koud..en ook mijn schildklier bleek te traag. na de operatie (tumor is verwijderd) ben ik nog eens 10kg aangekomen doordat er nog veel meer niet blijkt te kloppen in mijn lichaam.
    Ik vind dit bericht erg denigrerend naar mensen met een schildklier aandoening!!
    Zeker ook omdat mijn Endocrinoloog heeft gezegd dat er zeker een verband is!

    • Mensen lezen wat ze willen lezen. Hierboven staat toch ook: ‘Bovendien is er uitsluitend een verband aangetoond tussen de schildklieractiviteit en gewichtstoename. En dus niet een “oorzaak- en gevolg-relatie” tussen respectievelijk een trage schildklier en overgewicht.

  123. Ik was op hoge niveau bezig met sport, dus was vele uren bezig per dag met sport en gezond at ik ook. Ik woog toen 56 kilo.. Na mijn zwangerschap (alweer een dat na het zwangerschap, dik is geworden) kwam ik in zeer korte tijd, veel kilo`s aan. Heb een 1000 cal dieet gevolgd via een huisarts, maar kwam nog aan. Ik sporte niet meer zo intensieve maar nog altijd 3 uren per dag, maar ik kwam nog aan. De huisarts zei dat ik foetelde, wat had ik daar aan, ik wilde toch afvallen en heb me ook strict aan gehouden. Ik heb meerdere keren gevraagd “zou ik niets aan de schildklier hebben”? Er werd altijd gezegd “Nee, je hebt niks aan je schildklier”. Zelfs na een paar keer een bloed onderzoek te hebben gehad, was het dezelfde respons.
    Ik woog inmiddels 103 kilo. Ik ben toen op familie bezoek in het buitenland, waar iedereen schrok van mijn omvang. Mijn moeder en tante vroegen zich af, als ik toch niet aan de schildklier iets had. Mijn moeder en tante hadden dit namelijk ook. Mijn moeder was maar een paar kilo dikker maar mijn tante was ook behoorlijk dikker geworden. Mijn moeder heeft me toen naar haar huisarts meegenomen voor een bloedonderzoek, en ja hoor, ik had het wel degelijk aan mijn schildklier. WAAROM in gods naam konden ze het in Nederland dan niet vinden???? De schade was al gedaan, want al die kilo`s had ik erop zitten en hoe moest ik die eraf krijgen? Ik ben inmiddels 26 jaar verder en ik weeg nog boven de 100 kilo. Door de medicatie blijf ik rond hetzelfde gewicht, maar afvallen……….Nu heeft mijn dochter klachten, Ik ben al een paar jaren met haar naar de huiarts aan het gaan, en telkens wordt zij ook op haar schildklier getest met weinig resultaat. Zij is iets dikker, gelukkig niet veel. Ik hoop alleen dat het niet met haar gaat zoals het met mij ook is gegaan. Erfelijkheid speelt ook een enorm factor dus.

  124. Wat een onzin dat een trage schildklier geen reden is tot aankomen. Na mijn zwangerschap viel ik 5 kilo af in 2 maanden tijd en kwam vervolgens ineens 12 kilo aan in 6 weken tijd. En dat kwam niet door slecht eten want ik gaf borstvoeding en at ontzettend gezond. Nu na een jaar thyrax slikken ben ik bijna waar ik zijn moet met mijn TSH gehalte, maar nog kom ik aan. En heb 2 strenge gezondheidsdiëten gevolgd en kwam nog aan. Nee ik denk dat er op deze site gewoon een hoop onzin wordt verkocht en dat ze zichzelf maar beter moeten laten informeren door artsen. Ik neem jullie site niet meer serieus.

    • Ik heb pas schildklierproblemen gekregen door mijn zwangerschap, heb vervolgens een jaar of twee euthyrox genomen. Daarna is alles zeer goed gegaan en heb ik zelfs een aantal jaren geen medicatie genomen. Ik woog na mijn tweede zwangerschap 64 kg. Nu neem ik al een vijftal jaran weer euthyrox, ik eet gezond (eet alleen kip, kalkoen, vis) en groenten, ’s morgens bruin brood en bij mijn maaltijden enkel groenten en magere kip… Ik ben zodanig verdikt dat ik zelfs obesitas heb en mijn knieën zijn zo slecht dat ik momenteel zelfs moeten stoppen met 2 x per week aan control dance te doen, wat toch redelijk intensief is. Mijn arts zegt dat mijn metabolisme stil ligt, dus eigenlijk zou ik niet mogen eten zodat er niets kan bijkomen. Maar aan de andere kant moet ik iets eten om mijn metabolisme weer aan de praat te krijgen; ik onderga nu ook accupunctuur om dit alles op gang te brengen. Ik heb al WW geprobeerd, proteönedieet, kortom: van alles en nog wat. Ik woog vroeger 52 kg, na mijn zwangerschappen 64 kg, nu week ik nog eens 30kg meer en ik zou niets liever willen dan deze kwijt te raken, vooral omdat ik een waterballon aan het worden ben met prachtige oedeem-benen. Zo schoon dat ik ermee autostop zou kunnen doen, dat iedereen zou stoppen uit medelijden. Ik ben ten einde raad wat moet een mens dan nog doen? Positief denken ja, ben altijd al een optimist geweest. Maar het moment komt dat het toch eens mag stoppen, ik wil weer ok zijn. Mensen die gezond zijn willen alles, maar mensen die ziek zijn, willen maar één ding! Denk daar maar eens over na mensen…

    • Nou, ik heb het bovenstaande nog maar voor de helft gelezen.
      Ik ben altijd te dun geweest. 43 to 48 kilo tot mijn 35 ste levensjaar, daarna 52 tot 55 kilo. Ik kon eten wat ik wilde maar kwam geen gram bij. Nu heb kwam ik op een half jaar tijd 14 kilo aan. ineens spontaan. het eetpatroon werd anders, Bewegen nog meer dan voorheen, 3 keer in de week sporten en dan niet een half uurtje nee intens 2 uur. Daarnaast nog iedere dag dat ik niet ga sporten 5 tot 10 kilometer wandelen.
      Droge huid, allergieen, misselijk, duizelig, haaruitval.. ik klaagde al een tijd over deze dingen en werd volgestopt met medicijnen om de boel te onderdrukken… Ik bleef klagen dat ik alsmaar dikker werd.. antwoord van de artsen.. het ligt niet aan de medicijnen.. de overgang misschien.. nog wat medicijnen erbij. Nu wordt deze week op mijn aandringen mijn schildklier eens getest omdat ik zelf de indruk had dat deze niet goed was.. en jawel hoor. .. en ja hoor.. weer medicijnen Eurtyrox erbij… hopelijk raak ik die kilo’s nog kwijt. want door mijn eleminatie dieet wat ik nu heb voor de allergieen kan je alleen nog maar afvallen..maar nee.. ik kom bij.. leuk hè en dan maar zeggen dat het niet door de schildklier komt.. ik als eeuwige super slanke den.Een ding weet ik zeker .. het is niet door het eten en zeker niet door het te weinig bewegen.. hahah dit alles is voor mij een lachertje en maak me er zelfs best boos om. het tegendeel is nl. waar. maar goed geloven jullie maar wat julie willen geloven. Zelf weet ik wel beter.

    • Inderdaad, bij mij hetzelfde verhaal… 8 kilo erbij in een jaar… na de 3e zwangerschap eerst weer bijna terug op oude gewicht en ineens begon het, samen met allerlei andere klachten… huisarts zei: ach mevrouw, misschien moet u maar gewoon accepteren dat u eens wat dikker wordt… op mijn aandringen kreeg ik toch een bloedtest en was mijn TSH boven de 100… ik moest acuut aan de pillen en dan zou mijn gewicht weer snel terug zijn bij het oude, mooi niet dus. sterker nog: ben sindsdien alleen maar meer aangekomen… Ik eet 3 boterhammen per dag, avondeten gooi ik er (gedeeltelijk) weer uit, maar dat helpt ook niet. Steeds verhogen ze de dosis maar ben na een jaar nog niet goed ingesteld. Volgens de internist waar ik nu dan eindelijk naartoe “mocht”, wordt de Thyrax niet goed in mijn bloed opgenomen, maar niemand weet eigenlijk hoe en wat volgens mij. Doodongelukkig word je ervan en dan lees je dat het eigenlijk gewoon je eigen schuld is en dat het niet aan de hypo of thyrax kan liggen dat je dikker geworden bent. THANX

    • An, Ik heb de ziekte van Hashimoto en nam Thyrax ook niet op. Ik zat al op 4 witte Thyrax en nog geen goed gehalte in mijn bloed. Ik gebruik nu Armour Thyroid en dat neem ik wel goed op en voor het eerst in 5 jaar een goed gehalte in mijn bloed. En ook een stabieler gewicht. Gr. Monika

    • Ben ik helemaal mee eens!! Ik nam het er wel eens van maar ben altijd al stevig geweest niet dik! toen ik ineens 15 kilo aan kwam in 3 maanden sloeg ik stijl achterover en ben ik kei hard gaan sporten en gezond eten op advies van mijn dietiste. toen ik na een half jaar niks was afgevallen maar nog eens 5 kilo aan ben gekomen ben ik naar de dokter gegaan met mijn klachten er is meteen geconstateerd dat ik een te trage schildklier had en dat ik daardoor zoveel ben aangekomen ik was ook moe en had het altijd koud. Nu weer een jaar later ben ik met veel moeite 5 kilo kwijt met mijn medicijnen, gezond eten en 3x per week 1.5 uur sporten met personal coach. mijn huisarts adviseert mij hiermee door te gaan omdat hij weet hoe moeilijk het is om af te vallen met een schildklierafwijking! wat hier dus word verteld is voor mij klinklare onzin!

  125. Karin Kleimeer Reageer

    Goed, een traagwerkende schildklier is geen excuus om niets te doen aan overgewicht. Mee eens. Maar wat doe je als je 3 x in de week intensief sport, al sinds je veertiende vegetariër bent, je je 2 ons groenten en 2 stuks fruit neemt, geen zout of suikers toevoegt (al sinds je kindertijd niet), niet rookt, niet drinkt, braaf je 375mg thyrax slikt (en dit al jaren…), om de 6 weken de standen prikt, en toch elk jaar minimaal 5 kilo aankomt. En na 5 jaar medicatie diabetes oploopt. Je baan opgeven zodat je nog meer kunt sporten? De enige oplossing die ik dan hoor is: een endocrinoloog. – – – Die vervolgens vraagt of je toch niet stiekem rookt? Afijn… Graag zou ik willen weten wat te doen. Of gewoon eerlijk horen: we gissen maar wat… sorry. In plaats van dat men steeds maar niet gelooft dat ik leef zoals ik zeg te leven, namelijk gezond. Ik hoef dan niet nog meer fabeltjes over: ga gezonder eten en sporten. Dat doe ik, en je schildklier wordt er echt niet sneller van en de kilo’s gaan echt niet weg. Ga gezond eten en sporten, absoluut. Maar doe het omdat je er gelukkiger van wordt en het angsten weg neemt (endorfine). Omdat je aan goed eten en een spel plezier kan beleven. En hoe lichter je bent, met hoe minder thyrax je toekan. Dat mag je best in je achterhoofd houden. (Een kleiner huis heeft immers een kleinere CV nodig). Dus probeer die kilo’s weg te krijgen. Maar ga je niet schuldig voelen als het niet lukt… Voel je niet schuldig over je lijf omdat iemand zegt dat het aan jou levensstijl ligt. Maar goed. Wat ik vooral wil weten is waarop is de uitspraak gebaseerd dat een traagwerkende schildklier veroorzaakt kan worden door overgewicht? (daar staat namelijk geen bron bij en ik heb het nog nergens gelezen terwijl ik echt geen hypo-maar-happy-type ben, maar alleen medische bronnen zoek). Het lijkt me ook vreemd dat dit zo hard gesteld (kan) worden. Het tegenovergestelde (dik worden van een traagwerkende schildklier) kan ook niet hard gesteld worden. Mee eens toch. Er is tot nu toe toch slechts een correlatie tussen de twee bekend? Dat geldt dan dus toch ook vice versa. Volgens mij wordt als grootste oorzaak voor hypo nog altijd een auto-immuunziekte aangegeven (Hashimoto). Deze patiënten krijgen vaak ook een andere auto-immuumziekte zoals diabetes (overgewicht of niet). Daarnaast kunnen er ook storingen zijn in hypofyse en hypothalamus, en wordt het nog wel eens gelinkt aan PCOS. In niet-Westerse landen kan daarnaast een GEBREK aan jodium tot hypo leiden. Ik zou graag willen weten in hoeverre overgewicht (dus een teveel aan voedingsstoffen binnenkrijgen) er toe kan leiden dat een auto-immuunziekte ontstaat. Mij is meermaals verteld: schildklier is je thermostaat. En ik heb nog nooit van een huis gehoord dat bevroor omdat er teveel hout op de kachel lag te branden…

    • Overgewicht houdt niet in dat je te veel voedingsstoffen (macronutriënten) binnenkrijgt, maar dat je te veel lichaamsvet met je meedraagt (wat natuurlijk wel het gevolg kan zijn van overmatig eten). Overgewicht werkt negatief uit op al je organen, zo ook op je schildklier en alvleesklier. Het is niet zo dat overgewicht per definitie schildklierproblemen veroorzaakt, maar het punt van het artikel is dan ook juist dat mensen oorzaak en gevolg niet altijd weten te onderscheiden. Desalniettemin een voorbeeldje van een bron (waarvan je er overigens talloze kunt vinden als je zoekt op ’thyroid obesitas’)…

    • Beste allemaal, Met interesse heb ik zowel het artikel als de reacties gelezen. Bij mij is ook na mijn eerste zwangerschap hypothyreoidie vastgesteld, dit is al weer 10 jaar geleden. In die tijd ben ook ik veel aangekomen, met name na mijn zwangerschap. Maar toen ik eenmaal aan de Thyrax zat en serieus een afvalpoging deed viel ik zonder problemen af tot wel 15 kilo waardoor ik praktisch weer op mijn oude gewicht zat. Mijn probleem is echter dat ik ook doodleuk weer even snel aankom. Ik geloof niet dat als je eenmaal goed bent ingesteld je niet kunt afvallen met een traag werkende schildklier, voor mij is dit althans nooit een probleem geweest. Mijn probleem is altijd dat ik net zo snel weer aankom als dat ik afval en dit komt dan echt niet door overmatig eten. Inmiddels werk ik al weer een aantal jaren in het buitenland en sta ik hier onder controle van een endocrinoloog. Het is jammer te constateren dat we in Nederland niet zo ver zijn maar hier wordt er een sterk verband gelegd met schildklierafwijkingen en andere stoornissen zoals B12 tekort, diabetes en insulineresistentie. En dat laatste is iets waar je bijna nooit op wordt gecontroleerd in Nederland. Ik ben er recentelijk achter dat ik insuline-resistent ben. Dit betekent dat ik te veel insuline aanmaak wanneer er glucose in mijn bloed kom (denk aan een boterham met hagelslag). niet alleen maak ik te veel insuline maar de insuline doet niet wat het moet doen namelijk de glucose afvoeren. Hierdoor duurt het erg lang dat mijn bloedsuikerspiegel normaliseert. En juist dit maakt je dik want wanneer je bloedsuikerspiegel op en neer gaat dan krijg je plotselinge honger, dan neem je vervolgens vaak de dingen die je bloedsuikerspiegel weer sterk doet stijgen enz enz. Sinds ik mijn leefwijze heb afgesteld op mijn insulineresistentie en let op wat ik eet en per dag voldoende beweeg (geloof me intensief sporten is nergens voor nodig) is mijn gewicht dalende en blijft het ook zo. Ik heb voorgoed afscheid genomen van witte meel, suiker, mais en alle toegevoegde stoffen in onze voedingsmiddelen die ons ziek maken. Calorieën tellen doe ik niet, ik eet roomboter, olijfolie en elke dag vette noten. Daarbij minimaal 1 keer in de week vette vis. Veel groente en fruit en niet te vergeten kaas, eieren en yoghurt. Gewoon de vette variant maar wel biologisch. Natuurlijk niet onbeperkt maar ik eet totdat ik vol zit. En omdat ik mijn lichaam geef wat het nodig heeft heb ik geen behoefte meer aan snoepen of hartige dingen. Zoals gezegd met mijn trage schildklier maar goede medicatie en juiste voeding val ik af en ben ik ook weer energiek. Natuurlijk heb ik nog wel wat bijwerkingen van die schildklier maar zoals eerder gezegd je kunt je jezelf ook aanpraten. En tot slot, ik ken ook een heleboel mensen die ook een trage schildklier hebben en medicatie gebruiken en die gewoon hartstikke slank zijn. Als mensen dus aangekomen zijn door een schildklierafwijking maar vervolgens onder medicatie nog niet af kunnen vallen zou ik ze aanraden verder te gaan kijken dan die schildklier alleen. Als je serieus gezond eet, veel beweegt en niet kunt afvallen dan is vast iets anders hormonaal niet in orde. Ons metabolisme systeem is zo complex, die hangt niet alleen af van de schildklier maar is een combinatie van vele hormonen, zeker bij vrouwen. Vergeet bijvoorbeeld het belang van vitamine D niet een vitamine waar de Nederlanders een chronisch tekort aan hebben. Ik wens iedereen succes bij zijn zoektocht.

    • “Zucht” (van verlichting). dit herken ik zo erg! Dank voor jullie verhalen hier heb ik echt iets aan. En nu op zoek naar mijn oplossing! An

Plaats een reactie

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.