Schildklier & afvallen: gewichtsverlies dankzij snelle schildklier!?

Mensen met een overactieve schildklier maken overmatig veel schildklierhormonen aan. Hierdoor versnelt hun stofwisseling, waardoor zij afvallen, zelfs als ze veel eten en weinig bewegen. In theorie kan een snelle schildklier je dus helpen bij afslanken & vermageren.

Andersom zijn er mensen met een vertraagde schildklier die veel te weinig schildklierhormoon produceren. Diegenen met een extreem trage schildklier en een aanmerkelijk tekort aan schildklierhormonen hebben doorgaans moeite met afvallen… Zelfs als ze weinig eten en veel bewegen.

Hieronder lees je alles over het verband tussen afvallen en je schildklier…

Afvallen dankzij snelle schildklier!?

Een actieve (lees: gezonde) schildklier is belangrijk als je wilt afvallen. Schildklierhormonen zijn namelijk van cruciaal belang voor je stofwisseling en spijsvertering. Een overactieve (lees: te snelle) schildklier is echter niet begerenswaardig, zelfs niet als je wilt afvallen. Een te snelle schildklier zorgt namelijk voor:

 • Een te snelle spijsvertering, waardoor je darmen niet genoeg tijd krijgen om de nodige voedingsstoffen aan je eten te onttrekken.
 • Een te hoog energieverbruik, waardoor je lichaam uitgeput raakt en spieren gaat verbranden.
 • Een versnelde en onregelmatige hartslag (hartritmestoornissen).
 • Een hoge lichaamstemperatuur (verhoging of zelfs koorts).
 • Doorgaans ook continu trek en een enorme eetlust.

Als je schildklier te snel is, zul je dus nooit op een gezonde manier afvallen. De lichamelijke balans tussen spieren, vocht en vet wordt namelijk uiteen gerukt.

Aankomen door trage schildklier!?

Een trage schildklier zorgt voor een tekort aan schildklierhormonen in je bloed. Hierdoor worden je stofwisseling en spijsvertering traag. Je verbruikt weinig calorieën, verbrandt weinig vet en afvallen is dan ook moeilijk. Een trage schildklierwerking zorgt onder meer voor:

 • Een te langzame spijsvertering, waardoor maagklachten en darmverstoppingen kunnen ontstaan.
 • Een extreem laag energieverbruik waardoor je niet vooruit te branden bent (vermoeidheid & futloosheid).
 • Moeite met afvallen (tevens vanwege de armzalige stofwisseling).
 • Een vertraagde hartslag die eventueel kan stamelen of overslaan.
 • Een lage lichaamstemperatuur (< 36,6 °C).
 • Meestal ook een verminderde eetlust.

Een vertraagde schildklier maakt afvallen extra zwaar, maar zolang je gematigd eet en voldoende beweegt, hoef je niet per se aan te komen door een trage schildklier.

Gezond afvallen bij “normale” schildklierwerking

Een gezonde activiteit van je schildklier wordt ook wel euthyreoïdie genoemd. In geval van euthyreoïdie is je schildklier niet te snel en niet te langzaam. Het niveau van schildklierhormonen in je bloed is optimaal. Een doelmatige, maar gematigde schildklierwerking is super, want hierdoor:

 • Verbrand je (ook in rust) behoorlijk wat calorieën, maar niet te veel (dus géén uithongering & extreme vermagering).
 • Verbrand je verhoudingsgewijs meer vet & minder spieren.
 • Heb je een krachtige hartslag, maar niet overdreven snel of onregelmatig.
 • Werkt je spijsvertering doelmatig en snel genoeg, maar krijgt je darmwand voldoende tijd om voedingsstoffen op te kunnen nemen uit je voedsel.

Een gezonde schildklier zorgt ervoor dat je op een gezonde manier aan je gewicht en figuur kunt werken! Op Gezondr kun je tevens lezen hoe je kunt afvallen, ondanks een trage schildklier…

Tot slot

Of je nou wilt afvallen of niet, een te snelle of te trage schildklier moet altijd worden behandeld. Een tekort of overschot aan schildklierhormonen veroorzaakt namelijk verregaande gezondheidsproblemen. Probeer bovendien nooit af te vallen met behulp van synthetische schildklierhormonen (Thyrax® e.a.).

Heb jij vragen of opmerkingen over afvallen met een trage schildklier? Laat hieronder je reactie achter…

2 reacties op “Schildklier & afvallen: gewichtsverlies dankzij snelle schildklier!?

 1. Latifa ·

  Hallo heb ook geen schildklier meer , gebruik thyreoidum en kan niet afvallen weeg 95 kilo beweeg 2 keer per week aan spinning loop elke dan 30 minuten eet gezond , maar val niks af hoe kan dat

  Reageer
 2. Wilma van Rijn ·

  Wat nu als je helemaal geen schildklier hebt, al 18 jaar niet. Zolang slik ik al Thyrax, is goed ingesteld. Ik weeg 125 kilo en heb werkelijk alles al geprobeerd om af te vallen zonder resultaat.

  Reageer

Plaats een reactie


Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.