Schildklierhormoonresistentie: ongevoelig voor schildklierhormonen…

Body · Door Ilse

Resistentie betekent ongevoeligheid. Als je lijdt aan schildklierhormoonresistentie, dan is je lichaam dus ongevoelig voor schildklierhormonen. Schildklierhormonen brengen boodschappen over. Met name boodschappen die nodig zijn voor je energiehuishouding, stofwisseling en lichamelijke ontwikkeling. Als deze boodschappen niet of nauwelijks aankomen, dan ontstaan gezondheidsklachten.

In dit artikel lees je alles over de symptomen & behandeling van perifere schildklierhormoonresistentie…

Oorzaak schildklierhormoonresistentie

Bij schildklierhormoonresistentie reageren de receptoren die de schildklierhormonen zouden moeten interpreten, niet of nauwelijks op de boodschap van de schildklierhormonen. De schildklierhormonen worden als het ware genegeerd door de receptoren. Er zitten dus niet te weinig schildklierhormonen in het bloed, maar er zijn te weinig hormonen die succesvol hun boodschap overbrengen.

Symptomen schildklierhormoonresistentie

Vanwege schildklierhormoonresistentie treden doorgaans allerlei gezondheidsklachten op… Doorgaans dezelfde klachten en symptomen als bij een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) of te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Veelvoorkomende symptomen van schildklierhormoonresistentie zijn:

  • Vocht vasthouden
  • Vermoeidheid, lusteloosheid & traagheid
  • Lage lichaamstemperatuur (35 – 36,6 °C)
  • Vergrote schildklier (struma)
  • Problemen met haar, huid & nagels
  • Opgezwollen & “pafferig” gezicht
  • Uitpuilende ogen & hangende oogleden
  • Heel snel koud hebben (met name handen & voeten)
  • Onverklaarbare gewichtstoename
  • Apathie (niet vooruit te branden)
  • Niet helder kunnen denken

De symptomen van ongevoeligheid zijn veelal vergelijkbaar met die van een tekort.

Schildklierhormoonresistentie ontdekken

Perifere schildklierhormoonresistentie wordt vaak niet opgemerkt. Dat komt omdat er geen tekort aan schildklierhormonen kan worden bemerkt in het bloed. Om schildklierhormoonresistentie te kunnen ontdekken of uitsluiten moeten de schildklierwaarden in het bloed anders worden bekeken en geïnterpreteerd.

Omdat het lichaam de niet-functionerende schildklierhormonen probeert te compenseren, wordt juist meer schildklierhormoon (T3 & T4) gevormd. De boodschap die zou moeten worden overgebracht blijft immers zwak en ontoereikend, waardoor het lichaam vindt dat er meer schildklierhormonen nodig zijn. Deze T3- en T4-verhoging kan soms vrij fors zijn.

Het opvallendste bij perifere schildklierresistentie is dat de TSH-waarde van het bloed normaal of zelfs hoog is, terwijl deze bij personen zonder schildklierhormoonresistentie onderdrukt (laag) zou moeten zijn bij een overschot aan schildklierhormonen. Een verhoging van T3 en T4 bij een normale of ietwat verhoogde TSH-waarde duidt dus op schildklierhormoonresistentie.

Behandeling perifere schildklierhormoonresistentie

Er kunnen hypothyreotische verschijnselen optreden vanwege schildklierhormoonresistentie. De respons van je lichaam kan bij hevige compensatie echter ook toereikend zijn. In dat geval treden geen klachten op. Bij een afwijkend niveau van je schildklierhormonen waarbij geen klachten optreden spreekt men ook wel van ‘euthyroid sick syndrome’ of ‘non-thyroidal illness syndrome’.

Als ongevoeligheid of resistente voor schildklierhormonen wel hypothyreodische klachten veroorzaakt, dan is er medicatie nodig om deze te verhelpen. Vaak gaat het om (zeer) hoge doses synthetische schildklierhormonen (levothyroxine & liothyronine). De ongevoeligheid voor natuurlijke schildklierhormonen moet doorgaans levenslang worden gecompenseerd.

Heb jij ervaring met perifere schildklierhormoonresistentie oftewel ongevoeligheid voor schildklierhormonen? Laat hieronder je reactie achter.

26 comments


  • gezina hoogeboom

    10 januari 2019

    ik heb een licht geklop onder mijn adamsappel wat het is weet ik niet ik ben onderzocht voor hard problemen mijn hard is gezond wat kan het dan zijn?

  • Dina

    25 december 2018

    Beste Paul, Ik heb reeds lang een vermoeden dat mijn man een schildklierproblematiek heeft. Om dit over te brengen aan de artsen heb ik wat opzoekwerk gedaan en tot mijn verwondering kom ik meer en meer herkenbare symptomen tegen in de beschrijving van hypothyroïdie. Bij bloedafname is de TSH waarde normaal, dus daarmee is de kous af voor de arts. Toch gaat zijn gezondheidstoestand achteruit. Momenteel wordt hij behandeld voor psychische klachten: depressie, futloosheid. Maar daarnaast is er vb. oedeem rond de ogen, laag hartritme, hoge cholesterol… Hoe kan ik die problematiek duidelijk maken? Met dank.

    • Paul

      28 december 2018

      Hoe zag zijn TSH er precies uit? En zijn ook vitamine D en vitamine B12 gecontroleerd?

  • Silvia

    11 augustus 2018

    Heb al eerder gereageerd, een jaar geleden. Ben op dit moment echt wanhopig, wie kan me helpen Paul? Mijn schildklier is verwijderd, mijn waarde schommelen alle kanten op. Tot nu toe was de FT4 bij iedere controle te hoog, boven 32, TSH was redelijk 1.4. Dus steeds verder naar beneden met de Euthyrox. Nu 100 Euthyrox, waarde FT4 28 en TSH 5,4 de FT3 te laag 1,2. Moet nu overstappen naar Thyrax 125. Klachten de bekende bij hyper, ’s Nachts wakker worden met vreselijke hartkloppingen, transpireren, of ik hoge koorts heb zo warm, angstig gejaagdheid, en dus doodmoe! Als ik aan de endocrinoloog zeg hoe komt dat zegt hij weet ik niet. Dacht vitamine B12 en foliumzuur tekort, nee dat is het niet volgens hem. Tekort FT3?, aanvullen met Cytomel, nee ook niet. Nu de Thyrax ’s avonds innemen? Paul?

    • Paul

      12 augustus 2018

      Individueel medisch advies kan en mag ik niet geven, maar wat ik me afvraag is waarom men een héle lage dosis liothyronine (Cytomel / Novothyral) niet wil overwegen…

  • Irma

    9 maart 2018

    Ik heb Hashimoto, al een jaar of 20 en met Euthyrox en Thyrodium ging t een soort goed. Nu echt is m’n TSH te hoog, 25 en de T4 ook… Wat ik lees heb ik nu een resistentie. Mijn huisarts weet het ook niet en de endocrinoloog ook niet. Ik voel me zowel hypo als hyper. En weet ondertussen niet meer wat te doen. Ik hoor graag ervaringen e.d. Dank!

    • Paul

      9 maart 2018

      Begrijp ik goed dat je gelijktijdig Euthyrox én thyreoidum innam? En begrijp ik goed dat zowel je TSH als je (vrije of totale) T4 te hoog is? En hoe was je T3?

    • Klaas

      10 maart 2018

      In het blad schild van maart 2016 staat een 65 jarige man met een TSH van 36,9 en een FT4 van 8,7. Hij had geen klachten, alleen iets verhoogde bloeddruk. Naar de huisarts en internist endocrinoloog. Hij kreeg schildkliermedicijn, maar daardoor ging zijn gezondheid achteruit. Uit eindelijk van 100 mcg weer terug naar 12,5 mcg waar hij zich het beste bij voelt. Hij heeft nog een TSH van omstreeks 30. De internist heeft collega s geraadpleegd, maar ze weten hier geen oplossing voor. Prof. dr. Robin Peeters hoogleraar schildklierziekten zegt dat het soms voorkomt dat iemand zich het beste voelt bij een TSH van ongeveer 20. Hij ziet bij zwangere vrouwen een TSH ook niet meer als maximaal. Uit de TRUST studie over de schildklier bij 65 plussers komt uit dat schildkliermedicijn bij iets verhoogde TSH onnodig is. Groeten en sterkte.

    • Klaas

      10 maart 2018

      Even een hiaat rechtzetten. prof. Peeters ziet een TSH van 2,5 bij zwangere vrouwen niet meer als maximum.

  • Katrien

    12 april 2017

    Niet onbelangrijke info. Ik ben een lichtgewicht, dus absoluut geen last van overgewicht. Zeer sportief maar nu heb ik niet het gevoel om te sporten. Ik wacht op beterschap.

  • Katrien

    12 april 2017

    Beste Paul, 3 jaar geleden werd subklinische hypotheroïde vastgesteld. TSH 4,90. De endocrinoloog heeft mij toen gerustgesteld, want er was niets aan de hand, hoewel ik mij twee maanden heel slecht heb gevoeld. Toen ben ik parttime gaan werken. Ontstekingsremmers en veel rust hebben mij er toen door gesleurd. Ondertussen heb ik heel wat lectuur doorgenomen, mij laten testen op voedselintolerantie, lactose en glutenvrij gaan eten, supplementen gaan nemen. Ik heb momenten dat ik me terug herboren voel, maar nog steeds komt de ontsteking terug naar boven. Mijn TSH waarde is momenteel 2,2; Vrij T4 13,3 en vrij T3 3,85. IJzer is nogal aan de lage kant (zelf met voedingssuppletie) 62,5; hematocriet 37,6, witte bloedcellen 4630, rode bloedcellen 3,95 trombocyten 179, urinezuur 4,2, CKD-EPI 105. Eosinofielen 3,7 (boven de grens). Met rusten gaat het beter maar toch blijft het onstekingsgevoel, mond, hals, nek, vooral linker oog hangen, hoewel het aan het beteren is. Kan u mij hierover meer vertellen. En kan iemand mij ook een goeie specialist in België aanraden, die niet alleen T4 behandelt, maar ook vrije T3. Alvast bedankt om mijn bericht te lezen en te beantwoorden.

    • Paul

      12 april 2017

      Wat zijn je precieze (gezondheids)klachten? Je hebt het over een ontsteking in het halsgebied, maar van welke aard is deze ontsteking, waar bevindt de ontstekingshaard zich precies en in welke symptomen uit de ontstekingsreactie zich? En wat hebben de artsen precies gediagnosticeerd, dus welke diagnose heeft men gesteld en op welke wijze? Of anders gezegd: hoe weet je dat er sprake is van een ontsteking?

  • Sandra

    11 april 2017

    Hallo Paul, het is een lastig geval die van mij. Mijn tsh is onderdrukt (0,01) mijn tf4 werkte toen de tijd niet snel de waarde was 11. Nu ondanks het gebruik van schildklierhormoon 1,5 mg is de tf4 nog steeds niet snel last keer was de warde 17. ik voel me als een vaatdoek, ben ik in drie manden 7 kilo aangekomen, heb last van spierkramp, stijf spier en ik kan me moeilijk concentreren. De internist wil dat ik stop met de hormoon en dat wil ik niet meer want van een heel klein beetje minder heeft mijn lichaam al erg heftig gereageerd. Ik ben ooit begonnen met thirax met het idee dat mijn TSH een thermometer is die niet werkt voor een jaar of zeven ging het heel goed. tot vorig jaar ineens mijn schildklier snel ging werken ik ben toen gaan mindere van 2 na 1,5 mg leverthiroxide het weer goed maar ik wild toch graag weten waarom de thermometer niet werkt. Na veel onderzoek is niets naar voren gekomen en de conclusie is dat ik een hyperthyheroid heb. maar ik voel me behoorlijk hypo. Was ik maar niet naar de internist gegaan! Ik vraag een second opnion. weet u misschien waar ik het best terecht kan.

    • Paul

      11 april 2017

      TSH dient als stimulator: het stimuleert de schildklier tot hormoonproductie. Het enige wat je kunt doen, is uitgaan van je schildklierwaarden: TSH + (F)T4 + (F)T3 en daar je medicatie op aanpassen. Als je bloedwaarden aangeven dat je te veel schildklierhormonen in je bloed hebt zitten, dan werkt OF je schildklier te snel, OF je neemt te veel L-thyroxine of L-thyronine in. Een second opinion kun je aanvragen bij iedereen die in staat is schildklierwaarden te meten en interpreteren. Dus zo’n beetje iedere arts, zowel huisartsen als specialisten. Zij kunnen bloed immers laten controleren door laboranten van huisartsenlaboratoria en ziekenhuislaboratoria. Mocht je het niet eens zijn met de diagnose die men heeft gesteld, dan dien je een second opinion aan te vragen bij een internist-endocrinoloog (schildklierspecialist) bij jou in de buurt. Sterkte!

    • N. Nuyts

      31 mei 2023

      Hallo,
      Ik heb tijdens mijn zwangerschap van mijn 1ste 2de en 3de kind te horen gekregen dat ik een traag werkende schildklier heb hasimoto. Hiervoor kreeg ik schildklierhormoon natrium thyroxine. Begon met 25 microgram inmiddels zit ik op 300 microgram. Maar nu is mijn waarde te hoog. Voor mij voelt het juist goed zo te verhogen.
      Ik slik de medicijnen zowel s ochtends als s avonds.
      Geen kou meer in de nacht en geen slapeloosheid. Ik voel dat ik meer energie heb. De rare brain fog is eindelijk weg en ik kom niet meer aan. Mijn nagels gaan ook vooruit ze braken constant dat is nu een stuk minder. Ik heb dit verhogen op eigen houtje gedaan en het duurde 1 maand voor ik resultaat zag. Ik hoop dat mijn verhaal iemand kan helpen, ik wou dat ik het eerder wist.

  • Sandra

    5 april 2017

    Hallo, Ik heb al 10 jaar een onderdrukte TSH-waarde (0,01). Na 7 jaar 2 mg Thyrax gebruikt te hebben met een FT4 waarde van 21 waar ik me heel fit bij voelde is mijn schildklier zomaar te snel gaan werken (FT4 33). Ik ben toen minder schildklierhormonen gaan gebruiken tot de FT4 normaal werd. Mijn FT4 is nooit onder de 11 geweest. Maar ik heb alle symptomen van een traag werkende schildklier gehad en als de FT4 onder de 21 is functioneer ik niet goed. Ik ben bij een endocrinoloog om te onderzoeken waarom de TSH zo afwijkt. Resultaat: ik moet stoppen met schildklierhormoon te slikken. Ik ben het er niet mee eens, maar heb ik wel geprobeerd 2 maanden in plaats van 150mg 137mg te gebruiken en in die twee maanden is de waarde van FT4 gedaald van 24 naar 17. TSH is nog steeds 0,01 zoal altijd. Ook voordat ik met Thyrax begon… Ik voel me weer erg moe en al de ellende… Ben ik weer 150mg gaan gebruiken, maar na 2 maanden is de FT4 niet meer omhoog gegaan. De endocrinoloog zegt dat zolang mijn TSH onderdrukt is ik moet stoppen met het innemen van schildklierhormoon. En of mijn FT4 11 of 24 is, de TSH blijft onderdrukt. Ik ben bang dat ik echt doodziek moet worden voordat ik serieus genomen wordt. Het is al naar mijn hypofyse gekeken, maar die blijkt ook normaal.

    • Paul

      5 april 2017

      Eerlijk gezegd snap ik er niet zo veel van… Je TSH-waarde is al meer dan 7 jaar 0,01 (wat duidt op een te SNEL werkende schildklier: hyperthyreoïdie)… Maar toch heeft men destijds om de één of andere reden een te TRAAG werkende schildklier (hypothyreoïdie) vastgesteld / geconstateerd en levothyroxine voorgeschreven… Net als je internist-endocrinoloog snap ik dus niet hoe of waarom men ooit een trage schildklier heeft gediagnosticeerd, althans, niet aan de hand van je verhaal…

  • PaulV

    14 januari 2016

    Ongeveer 10 jaar geleden was bij mij in eerste instantie te snel werkende schildklieren ontdekt. Ik viel ineens in een razend tempo af en werd heel misselijk als ik niet op tijd iets at. Eerst werd het onderdrukt met medicijnen, maar ik vergat ze regelmatig waardoor mijn arts mij toch de jodiumpil voorschreef. Nu heb ik 125mg Thyrax en volgens mijn arts heb ik nu de juiste waarde. Maar ben heel erg vermoeid en kom qua gewicht alleen maar bij. Ik heb een redelijk zware baan en heb de vermoeidheid eigenlijk altijd daaraan verweten. Nu geloof ik wel dat als je lichaam gewend is als een Ferrari door het leven te gaan en het ineens wordt afgeremd, dat je dat goed zal merken, maar voor mijn gevoel lijkt mijn lichaam te functioneren als een zitmaaiertje. Dit kan toch niet goed zijn?

    • Paul

      14 januari 2016

      Beste Paul, Je bevond je in een situatie van hyperthyreoïdie (te snel werkende schildklier) en dit heeft men ‘opgelost’ door de schildklier lam te leggen met radioactief jodium, waardoor nu een blijvende situatie van hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier) is ontstaan. Het tekort aan schildklierhormonen lost men nu op met Thyrax (levothyroxine: synthetisch / exogeen T4). Je arts geeft aan dat je schildklierwaarden “goed zijn”, maar wat je eigenlijk wilt weten, is de exacte hoogte van iedere waarde… TSH, FT4, FT3, eventuele schildklierantistoffen… Heb je hier een uitdraai van mee naar huis gekregen? Zo niet, dan zou ik absoluut een printje van alle bloedonderzoeken c.q. schildklierwaarden vragen. Het komt namelijk nog weleens voor dat artsen verouderde referentiewaarden of grenswaarden hanteren en daar ook nog eens hun eigen marge aan toevoegen… Heel veel sterkte ermee! Groeten van een andere Paul

  • marieke

    12 september 2015

    Is dit hetzelfde als een subclinisch trage schildklier?

    • Paul

      15 september 2015

      Nee, schildklierhormoonresistentie (SHR) is een totaal ander soort schildklierprobleem. In geval van (subklinische of postklinische) hypothyreoïdie functioneert je schildklier steeds trager, waardoor uiteindelijk een tekort aan schildklierhormonen in je bloedbaan ontstaat. In geval van schildklierhormoonresistentie daarentegen, is GEEN sprake van een hormonaal tekort. Integendeel: vaak zijn er voldoende of zelfs ruim voldoende schildklierhormonen in het bloed aanwezig, maar doordat de aanwezige schildklierhormonen hun functie niet naar behoren uitoefenen, treden alsnog de kenmerkende klachten en symptomen op die passen bij een traag werkende schildklier. Het vervelende is echter dat de bloedwaarden er in geval van SHR goed uitzien, waardoor schildklierhormoonresistentie niet gemakkelijk wordt ontdekt en gediagnosticeerd. Groeten, Paul

  • Hanneke de Boer

    20 augustus 2015

    Kunt u mij informeren welke artsen patiënten behandelen voor schildklierhormoonresistentie? Dus niet bang zijn om hogere doses voor te schrijven. Ik denk namelijk dat ik dat nodig heb. Zelf heb ik gedurende een tijdje tot 30 van 1 mcg genomen. Toen ik dat bij de HA opbiechtte, gingen alle alarmbellen rinkelen en ben ik nu op streng toezicht. Toch heb ik altijd meer nodig dan wordt voorgeschreven (ik heb nu 2,5 van 1 mcg met 2 cytomel p.d.). Graag ontvang ik een reactie. Met groet, Hanneke

    • Paul

      21 augustus 2015

      Ik ken geen internist-endocrinologen die zich hebben gespecialiseerd in schildklierhormoonresistentie, maar wellicht zijn er ervaringsdeskundigen die hun opvattingen, ervaringen en bevindingen met je willen delen… Voor zover ik weet moet een arts naast het onderzoeken van de standaard schildklierparameters vooral bereid zijn om je THRB-gen en TSHR-gen te onderzoeken.

  • Dien

    24 juli 2014

    Ik kan me helemaal vinden in de afwijkingen van hierboven. Een jaar of 5 geleden werd er bij mij ook Graves geconstateerd. Ik heb mijn schildklier nog wel. Nu zou alles goed moeten zijn, bloedwaarden zijn bij mij ook normaal. Ik zou graag een 25 kg afvallen, maar dit lukt me niet. Ik kom van maatje 38/40, nu is dat 48. Ik krijg het overgewicht er met geen stokken af. Ik sport veel en begin er veel hinder van te krijgen. Ook kom ik uit een familie met hartkwalen en wil vooral voor mijn gezondheid terug een normaler gewicht en lichaam. Alle symptomen komen ook bij mij in aanmerking. Ik kreeg bij de dokter steeds te horen dat ik meer geduld moest hebben, maar ondertussen zwel ik op. Ik zal hem erover spreken, misschien kan hij mij toch een haalbare oplossing geven.

  • Els

    25 september 2013

    Hallo, 17 jaar geleden is bij mij Graves geconstateerd. Omdat ik allergisch reageerde op de schildklier remmer heb ik een radio-actieve slok gehad waardoor mij schildklier is vernietigd. Sindsdien ben ik steeds meer schildklier hormoon gaan gebruiken om mij goed te voelen (wel in overleg met de internist). Ik zit nu al vele jaren op een dosering van 300mcg Thyrax met een stabiele bloedwaarde. Alleen is nu het geval dat ik niet kan zeggen dat ik mij lekker in mijn vel voel zitten. Heb nog steeds klachten zoals koude handen en voeten, traag zijn, depressieve gevoelens, extreem moe enz. enz. Ik moet zeggen dat in ook nog niet gehoord had van schildklierhormoonresistentie maar nu ik er meer over ben gaan lezen denk ik dat dit ook bij mij het geval is. In december heb ik weer een afspraak met mijn internist en ik zal aan hem toch eens vragen of hij hiermee bekend is en of hij dit bij mij kan onderzoeken. Al met al, life goes on!

  • irene

    23 augustus 2013

    Hallo, Mijn schildklieren zijn volledig verwijderd en dit is 6 jaar geleden. Ik voel me echt niet goed en heb veel van de symptomen die hier beschreven worden; gelukkig niet allemaal. Heb dit aan de huisdokter gemeld en hij heeft de bloedafname speciaal naar deze gegevens laten onderzoeken, maar mijn bloedwaarden zijn heel normaal. De dokters kennen het principe van schildklierhormoonresistentie ook niet precies. Spijtig wordt hier geen onderzoek naar gedaan en blijven we hiermee zitten, en ons leven gaat verder…

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.