Veel mensen hebben te kampen met schildklierklachten. Vaak gaat het om een ziekte of aandoening die van invloed is op de schildklier. Soms gaat het om een afwijking van de schildklier zelf. Bij een “slechte” schildklier of een afwijkende hormoonproductie van de schildklier spreekt men doorgaans van:
- Schildklierziekte
- Schildklieraandoening
- Klachten van schildklier (schildklierklacht)
- Schildklierafwijking
- Schildklierprobleem
In dit artikel bespreken we de verschillende soorten schildklierproblemen & schildklierklachten…
Oorzaak van schildklierklachten
De verschillende klachten van de schildklier zijn lastig om onder te verdelen in categorieën. Schildklierproblemen hebben altijd te maken met schildklierhormonen, maar:
- De meeste typerende schildklierklachten zijn het gevolg van een tekort of overschot aan schildklierhormonen.
- Sommige schildklierproblemen veroorzaken juist een functiestoornis en een verstoorde hormoonproductie.
- Bij veel schildklierproblemen gaat het om “restklachten” die optreden door een wisselwerking van oorzaak en gevolg.
Schildklierproblemen hebben (direct of indirect) altijd te maken met te veel, te weinig of verkeerde “interpretatie” van schildklierhormonen.
Schildklierziekten & schildklieraandoeningen
Hieronder vind je een lijst met ziekten en aandoeningen van de schildklier… Maar ook klachten en problemen die veroorzaakt worden door schildklierafwijkingen:
1. Hypothyreoïdie (te trage schildklier)
Hypothyreoïdie is een schildklierafwijking waarbij er te weinig schildklierhormonen in je bloed zitten. Dit komt meestal doordat je schildklier te traag functioneert (functiestoornis). Een langzame schildklier (en een tekort aan schildklierhormonen) brengt allerlei schildklierklachten teweeg.
Lees hier alles over een vertraagde schildklier…
2. Hyperthyreoïdie (te snelle schildklier)
Hyperthyreoïdie is een schildklierafwijking waarbij er te veel schildklierhormonen in je bloed zitten. Dit komt meestal doordat je schildklier te snel functioneert (functiestoornis). Een overactieve schildklier (en een overschot aan schildklierhormonen) kan allerlei schildklierklachten veroorzaken.
Lees hier alles over een te snelle schildklier…
3. Struma (opgezette schildklier)
Struma oftewel “krop” is een schildklierziekte waarbij de schildklier vergroot & opgezet is. Deze schildklieraandoening heeft veelal te maken met een tekort (of overschot) aan jodium. De opgezwollen schildklier is meestal zichtbaar rondom het strottenhoofd. In ernstige gevallen is de volledige hals gezwollen en gebobbeld. Vaak is er dan ook sprake van andere schildklieraandoeningen.
Lees hier alles over een vergrote schildklier (struma)…
4. Schildklierontsteking
Een ontsteking van de schildklier wordt ook wel ‘thyroïditis’ genoemd. Een schildklierontsteking veroorzaakt in veel gevallen schildklierklachten, maar dat hoeft niet per se. Er zijn namelijk verschillende vormen van schildklierontsteking. De bekendste is de virale thyroïditis.
Bij deze schildklierinfectie is veelal sprake van griepverschijnselen en een ietwat opgezette schildklier (struma). Een ernstigere vorm van schildklierontsteking is auto-immuun-thyroïditis oftewel de ziekte van Hashimoto. Hierbij ontstaan doorgaans verregaande schildklierproblemen.
Lees hier alles over een ontstoken schildklier…
5. Gezwel in de schildklier
De meeste knobbels of gezwellen in (of op) de schildklier zijn “goedaardig” en genezen vanzelf. Een dergelijke schildklieraandoening kan geen kwaad, zolang de hormoonproductie van de schildklier maar niet wordt beïnvloed. Het gaat hierbij meestal om een adenoom, nodule of cyste. Als de hormoonproductie wel wordt ontregeld, dan zal het goedaardige gezwel moeten worden behandeld of verwijderd.
6. Schildklierkanker
In sommige gevallen is er sprake van een kwaadaardige (maligne) gezwel in de schildklier. Het gaat dan om een tumor en in dat geval spreekt men ook wel van schildklierkanker. Om te bepalen of een knobbel in de schildklier goed- of kwaadaardig is, is doorgaans een schildklierpunctie nodig.
Hiermee wordt de samenstelling, grootte, structuur en beweeglijkheid van de schildklieraandoening vastgesteld. Schildklierkanker hoeft overigens niet altijd merkbare schildklierproblemen te veroorzaken. Vooral in het beginstadium blijft schilklierkanker vaak onopgemerkt.
Lees hier alles over schildklierkanker…
7. Schildklierhormoonresistentie
Schildklierhormoonresistentie houdt in dat de receptoren in je lichaam niet of nauwelijks reageren op schildklierhormonen. Dit veroorzaakt doorgaans dezelfde klachten als hypothyreoïdie. Vaak ontstaat bij schildklierhormoonresistentie een overschot aan T3 en T4 in het bloed.
Dat komt doordat je schildklier – bij uitblijven van een reactie van het lichaam – continu méér blijft aanmaken. In dat geval is de TSH-waarde normaal of hoog, terwijl deze eigenlijk laag zou moeten zijn. In sommige gevallen zijn de bloedwaarden zelfs uitstekend, waardoor deze schildklieraandoening niet altijd wordt opgemerkt.
Lees hier meer over schildklierhormoonresistentie…
Als je schildklier gezond is en er niet te veel of te weinig schildklierhormonen in je bloed zitten, dan spreekt men ook wel van euthyreoïdie. In dat geval heb je geen last van schildklierklachten of schildklierproblemen.
Schildklierklachten: tot slot…
Een schildklieraandoening, schildklierziekte of schildklierafwijking wordt meestal herkend aan de hand van bepaalde schildklier-symptomen. De symptomen van een slecht functionerende of zieke schildklier kun je hier bekijken.
Bij schildklierklachten wordt je bloed onderzocht op hormonen, leuko’s, bloedeiwitten en bezinksnelheid. Uit de resultaten kan men afleiden of je daadwerkelijk lijdt aan een schildklierafwijking. Lees hier alles over schildklieronderzoek en schildkliertests.
De behandeling van schildklierproblemen bestaat uit medicatie en/of het (deels) verwijderen of (deels) “onklaar maken” van de schildklier. Hier kun je alles lezen over de behandeling van schildklieraandoeningen…
Heb jij ervaring met schildklierproblemen of schildklierziekten? Deel hieronder je verhaal met onze lezers!