Mensen kunnen allergisch zijn voor onder andere voedingsmiddelen, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en stuifmeel. Een minder bekende allergie is schimmelallergie. Over de schimmelallergie wordt verrassend weinig gesproken en geschreven, terwijl er ontzettend veel mensen allergisch zijn voor schimmels.
Schimmels behoren zelfs tot de belangrijkste stoffen waar mensen allergisch voor kunnen zijn. Schimmels zijn piepkleine micro-organismen, bestaande uit een netwerk van schimmeldraden (mycelium/zwamvlok), een vruchtlichaam (voortplantingsorgaan) en een voorraadje sporen. Schimmeldraden en -sporen worden via de lucht verspreid, en zodoende kunnen mensen schimmels inademen…
Symptomen van een schimmelallergie
Bij sommigen geeft het inademen van schimmelsporen en -draden niet of nauwelijks klachten. Bij anderen kunnen schimmels echter verregaande allergische klachten veroorzaken, waaronder:
- Kriebeligheid en jeuk
- Ademhalingsproblemen & benauwdheid
- Irritatie van huid & slijmvliezen
- Rode en vlekkerige van de huid
Mensen met een hevige schimmel-allergie kunnen zelfs flink ziek worden door toedoen van schimmels.
Waar vind je schimmels?
Schimmels komen nagenoeg overal voor, zowel binnenshuis als buitenshuis. Aan de hand hiervan onderscheiden we de volgende twee soorten schimmels:
1. Schimmels binnenshuis
Schimmels die binnen groeien worden ook wel “intramurale” schimmels genoemd. Ze groeien vooral in donkere, vochtige en relatief warme ruimtes. Denk maar eens aan bedompte kelders, broeierige wasruimtes en muren of vloeren waarin zich lekkages hebben voorgedaan. In de lente en herfst vind je doorgaans de meeste schimmels in huis.
2. Schimmels buitenshuis
Schimmels die buiten groeien staan bekend als “extramurale” schimmels. Extramurale schimmels groeien met name in rottende plantenresten zoals rotte bladeren, takken, boomschors en tuinaarde. Vooral in beboste gebieden, zijn vaak grote vruchtlichamen van schimmels zichtbaar. Deze vruchtlichamen kennen we o.a. als paddenstoelen, zwammen en elfenbankjes.
Schimmels in huis zijn veruit het schadelijkst als je aan een schimmel-allergie lijdt. Mensen verblijven immers extreem vaak en langdurig in hun eigen woning, waardoor je er zeer intensief mee in contact komt.
Hoe krijg je schimmels in huis?
Intramurale schimmels geven de voorkeur aan een vochtig, warm klimaat. In een kurkdroge ruimte kom je dan ook zelden of nooit schimmels tegen. Hierbij enkele risicofactoren waardoor de kans extra groot is dat er schimmelvorming optreedt…
1. Badkamer, toilet & keuken
Intramurale schimmels ontstaan meestal in vochtige ruimtes die onvoldoende (kunnen) worden geventileerd. Hierbij valt te denken aan gesloten keukens, kelders zonder ventilatiekanalen, kruipruimtes zonder ventilatieroosters, toiletten + badkamers zonder mechanische afzuiging en zolders onder slechte daken of zonder dakramen.
4. Vochtige muren, plafonds & vloeren
Zowel vocht als schimmelvorming is lang helaas niet altijd zichtbaar. Zo kan er vocht in muren, in plafonds of onder vloeren staan door toedoen van (oude) lekkages. Schimmels gedijen uitstekend op zulke vochtige plekken, en de schimmelsporen verspreiden zich vervolgens onopgemerkt door je huis.
3. Oude huizen
Schimmels komen vaker voor in oude huizen. Oude huizen zijn namelijk minder goed geïsoleerd en beduidend slechter geventileerd. Bovendien is de kans relatief groot dat zich er in het verleden lekkages hebben voorgedaan. Tot slot zijn de wanden, plafonds en vloeren uit verouderde (poreuze) bouwmaterialen vervaardigd, die veelal gevoeliger zijn (geworden) voor schimmelvorming.
4. Enkelwandige muren
Huizen met enkele muren (zonder spouw) zijn extra gevoelig voor schimmels. Door enkele muren kan namelijk gemakkelijk vocht heen trekken. Een dergelijke muur die continu vocht naar binnen doorlaat noemen we ook wel een “doorslaande muur”.
Schimmels houden van een mild, broeierig klimaat: lauwwarme temperaturen, hoge luchtvochtigheden en weelderige voedingsbodems.
Waar moet je op letten bij schimmelvorming?
Schimmels hebben niet alleen vocht en warmte, maar ook een voedingsbodem nodig. Mogelijke voedingsbodems voor intramurale schimmels zijn als volgt:
- Papier (vochtige kranten, oude boeken, behang e.a.)
- Hout (natte balken, rotte kozijnen)
- Groenten & fruit (sinaasappels, groentesauzen, appelmoes e.a.)
- Zuivel (kaas, melk e.a.)
- Noten & zaden (hazelnoten, walnoten e.a.)
- Granen (brood, pap e.a.)
Schimmels kunnen heel lang blijven groeien. Vroeg of laat worden ze dan ook bijna altijd zichtbaar. Schimmels onder vloeren slaan vaak door op de onderkant van je meubels. Schimmels in vochtige muren worden na verloop van tijd zichtbaar als gelige vlekken op je behang of als zwarte stippen in je stucwerk. Bij verregaande vochtproblemen zijn doorgaans ook je gordijnen en gestoffeerde meubels de klos.
Sommige schimmels kunnen tevens groeien op vochtig stucwerk en in natte bakstenen.
Hoe herken je schimmels in huis?
Er zijn heel veel verschillende schimmels. In woningen vindt je met name de ‘alternaria’, ‘aspergillus’, ‘cladosporium’, ‘eurotium’, ‘penicillum’ en ‘wallemia’. Afhankelijk van de soort, het groeistadium en de voedingsbodem, kunnen schimmels allerlei verschillende vormen aannemen. Van zwarte, grijze, witte, gele, blauwe of groene stipjes tot enorme plakkaten.
Sporen en schimmeldraden kunnen tevens een soort van beslag of “kleed” vormen. De afzetting van schimmelbeslag op een oppervlak wordt ook wel “beschimmeling” of “mold” genoemd. Zo kan er op brood, kaas, groenten en fruit een groen, grijs of wit beslag ontstaan dat steeds dikker, pluiziger en hariger wordt. Deze schimmel-aanslag duidt op bederf, en je dient beschimmeld voedsel dan ook direct weg te gooien. Schimmels kun je vaak ook herkennen aan een typische, muffe, stoffige en/of grondachtige geur.
In vochtig textiel en op natte muren kunnen zwarte plekken ontstaan. Men zegt dan ook wel dat “het weer erin zit”.
Waarom zijn schimmels gevaarlijk?
De meeste schimmels zijn saprofyt; ze leven van dood materiaal. ‘Saprofyte schimmels’ zijn erg nuttig, want ze ruimen allerlei afval op. Sommige saprofyte schimmels kun je zelfs eten; denk maar eens aan champignons. Er zijn echter ook schimmels die leven op levende organismen: ‘symbiotische schimmels’. En er zijn zelfs schimmels die leven ten koste van levende organismen: ‘parasitaire schimmels’.
Parasitaire schimmels –zoals candida albicans– zijn voor iedere persoon gevaarlijk. Ze kunnen namelijk besmettelijke schimmelinfecties veroorzaken, en deze gaan gepaard met allerhande gezondheidsklachten. Er zijn ook bepaalde schimmels die giftige stoffen (mycotoxinen) afscheiden. Deze stoffen irriteren de slijmvliezen, veroorzaken hoofdpijn en kunnen zelfs kankerverwekkend zijn (bron: doctoraatsonderzoek Dr. Barbara Delmulle, universiteit van Gent).
Schimmelallergie is niet gerelateerd aan de gevaarlijkheid van de schimmel. Mensen kunnen namelijk allergisch zijn voor zo’n beetje iedere soort schimmel. Het vervelende van schimmels is namelijk dat ze sporen en enzymen produceren. Deze stoffen zijn in principe ongevaarlijk, maar als je allergisch bent voor de eiwitten in deze stoffen kun je er flink ziek van worden . Je kunt allergieklachten krijgen door schimmelsporen in te ademen, op te eten of aan te raken.
Schimmel-allergie herkennen
De symptomen van een schimmelallergie komen overheen met die van hooikoorts (pollen-allergie). Hierbij valt te denken aan:
- Benauwdheid & ademhalingsproblemen
- Keelpijn, longklachten & branderige keel
- Kriebelhoest, jeuk in keel & niesbuien
- Onverklaarbare vermoeidheid & lusteloosheid
- Geïrriteerde slijmvliezen van neus & ogen
- Hoofdpijn
- Rode, gezwollen & tranende ogen
- Loopneus of verstopte neus
- Jeukende huid + eczeem
In een vergevorderd stadium kan een schimmel-allergie zelfs tot astma leiden.
Let op: Van hooikoorts heb je vooral buitenshuis last; van schimmel-allergie doorgaans binnenshuis. Men spreekt daarom ook wel van ‘Sick Building Syndrome’ oftewel SBS.
8 Middelen & tips tegen schimmelallergie
Schimmels gedijen voornamelijk in woningen die gebrekkig worden verwarmd, geventileerd en/of geïsoleerd. En dan met name op vochtige, donkere en relatief warme plekken. Er zijn verschillende methodes en medicijnen om schimmelallergie te voorkomen en behandelen. Hieronder vind je een aantal tips, methodes en middelen ter behandeling & bestrijding van schimmel-allergie…
1. Luchtontvochtiger tegen schimmels
Schimmels gedijen alleen als er veel vocht in de lucht zit. Als je het idee hebt dat het te vochtig is in een ruimte, dan kun je allereerst een vochtigheidsmeter (hygrometer) aanschaffen. Met een hygrometer kun je de relatieve luchtvochtigheid in je woning meten. Als je schimmelallergie wilt voorkomen, dan mag het vochtgehalte niet hoger zijn dan 50%. Als de lucht in je huis te vochtig is, dan kun je het beste een luchtontvochtiger kopen om de lucht in huis droger te maken.
Je kunt de luchtvochtigheid van een ruimte ook testen door een ijskoud glas water neer te zetten. Als er snel en veel condens op de buitenkant van het glas neerslaat, dan is de lucht te vochtig.
2. HEPA-luchtreiniger bij schimmelallergie
Als je zeker weet dat je schimmels in huis hebt, dan is het niet onverdienstelijk om een luchtreiniger te kopen. Een luchtreiniger met een HEPA-filter verwijdert ten minste 99,97% van alle stofdeeltjes en schimmels in de lucht. Speciale geïmpregneerde HEPA-filters (Coway, NanoBio e.a.) vernietigen tevens de bacteriën, virussen, mijten en schimmels die worden opgezogen. Een luchtreiniger helpt dan ook heel goed tegen schimmelallergie.
Let op: Een HEPA-luchtreiniger is vele malen effectiever tegen schimmels in huis dan een “normale” elektrostatische luchtreiniger.
3. Speciale stofzuiger tegen schimmel-allergie
Als je schimmels in huis hebt, dan dwarrelen er naar alle waarschijnlijkheid overal in huis schimmelsporen rond. Deze schimmelsporen slaan neer op je vloer en meubels. Het is dan ook belangrijk dat je regelmatig heel goed stofzuigt. Als je schimmels wilt vernietigen, dan kun je het beste een “UV anti-allergie stofzuiger” gebruiken. Of in ieder geval een stofzuiger die over een HEPA-filter beschikt.
Zeer regelmatig stofzuigen is een hele belangrijke stap in de strijd tegen schimmelallergie!
4. Stoomreiniger kan schimmels voorkomen
Hitte doodt schimmels. Als je je vloeren, wanden, tapijten, stoelen en bankstellen regelmatig met een stoomreiniger schoonmaakt, gaan schimmels dus dood. Desinfecteren m.b.v. stoom is tevens goed om verspreiding van bacteriën, virussen en parasieten tegen te gaan. Het is bovendien effectief tegen schimmelsporen (uitlopers van schimmels).
Stomen is een goed hulpmiddel tegen schimmelallergie. Het maakt je huis echter wel vochtiger, wat een luchtontvochtiger extra verdienstelijk maakt.
5. Oppassen met beschimmeld voedsel
Ook in allerlei etenswaren wordt een soort schimmel gebruikt, namelijk gist. Gisten zijn eencellige schimmels, en ook daarvoor kan men allergisch zijn. Over gist-allergie kun je meer lezen in dit artikel: ‘allergisch voor gist’. Je kunt ook allergisch zijn voor eetbare zwammen (champignons, shiitakes, bospaddenstoelen e.a. Dit zijn immers ook schimmels. Ook bedorven etenswaren kunnen zichtbare en onzichtbare schimmeldraden bevatten. Je moet daarom extra oppassen met bedorven voedsel als je lijdt aan schimmelallergieën.
Bewaar bederfelijke voedingsmiddelen die gevoelig zijn voor schimmels (kaas, jam, brood e.a.) koel en luchtdicht. Zodoende blijven ze langer goed en voorkom je bovendien onderlinge kruisbesmetting.
6. Vocht weren & ventileren
Vocht is en blijft een extreem belangrijk aspect als het aankomt op schimmelallergie. Je moet overtollige luchtvochtigheid dan ook koste wat kost zien te weren. Plaats bakjes met koolstofkorrels in vochtige ruimtes. Ventileer de badkamer na het baden of douchen. Breng ventilatiekanalen naar kruipruimte en kelder aan. Lucht je woning regelmatig door deuren en ramen open te zetten. Neem een goede mechanische afzuiging op badkamer en toilet. Zet het dakraam open als je op zolder natte was ophangt. Pas ook op met kamerplanten die veel water nodig hebben. In de plantenbak, maar ook in de bladeren en wortels kunnen namelijk schimmels ontstaan. En houd tot slot je vuilnisbakken goed schoon. Dit zijn potentiële schimmelnesten.
Een andere goede tip bij schimmelallergie is vochtwerend en anti-allergeen beddengoed (matrashoes, dekbedovertrek + kussensloop). En laat jaarlijks je matras steriliseren.
7. Schimmelwerende wandbedekking
Impregneer vochtige en beschimmelde muren en plafonds met anti-schimmelspray. Maak door schimmel getroffen oppervlakken eerst schoon met ‘HG Schimmel- Vocht & Weerplekken-Reiniger’. Vervolgens behandelen met ‘Albastine Vochtige Muren en Kelders’ en tot slot met een speciale anti-schimmelverf voor badkamer en keuken. Wanden in vochtige ruimtes (badkamer, kelder, washok e.a.) kun je uit voorzorg met schimmelwerende verf of spray behandelen. Na een lekkage dien je bij voorkeur grondig, intensief en langdurig een warmtekanon te gebruiken om het vocht weg te krijgen.
Tip: voor plafonds in badkamer zijn speciale schimmelwerende kunststof plafonds verkrijgbaar die gemakkelijk af te nemen zijn. Dit is ideaal voor mensen met schimmelallergie.
8. Anti-allergie medicatie
Als je lijdt aan een schimmel-allergie, dan houdt dat in dat je lichaam overdreven heftig reageert op de eiwitten in schimmelsporen en schimmel-enzymen. Je immuunsysteem valt de binnendringers met man en macht aan, en daardoor ontstaan de typische allergieklachten. Deze beschermingsreactie op allergene eiwitten in schimmels kan worden onderdrukt met allergiemedicatie. Hierbij valt te denken aan:
- Corticosteroïden zoals Nasonex® (mometason)
- Antihistaminica zoals Xyzal® (levocetirizine), Aerius® (desloratadine) of Zyrtec® (cetirizine)
Let op: Gebruik van antibiotica (antibacteriële medicatie) kan je juist gevoeliger maken voor schimmelinfecties en schimmelallergieën.
Je huisarts of allergoloog kan onderzoeken welk allergiemedicijn het beste werkt bij jouw vorm van schimmelallergie.
Tot slot
Als je last hebt van een schimmel-allergie, dan dien je aanraking met schimmels zo veel mogelijk te voorkomen. Niet inademen, niet aanraken en niet opeten. Eet dus geen gist, paddenstoelen of beschimmeld voedsel. Houd je woning relatief droog. Doe regelmatig de gordijnen open, want schimmels haten zonlicht. En tref zonodig de voorzorgsmaatregelen die hierboven beschreven staan. Tot slot dien je zichtbare schimmels (beschimmeling) direct te behandelen met bleekmiddel of chloor.
Ben jij allergisch voor schimmels? Of denk je te lijden aan een schimmel-allergie? Laat hieronder je vragen, opmerkingen en verhalen achter m.b.t. schimmelallergieën…
142 comments
Houben
10 maart 2021Rond het jaar 2000 heb ik een promotie gefotografeerd van de universiteit Maastricht. Onderwerp was o.a. de schimmelgroei op latex muurverf binnenshuis en de gevolgen voor de gezondheid. Ik heb het boekje gehad, maar kan het niet meer vinden. Weet ook niet meer wie dit onderzoek deed. Misschien weet u wat ik bedoel? Ik zou het graag nog eens inzien.
fabiola
16 januari 2020Beste, ik heb sinds een jaar problemen , het is begonnen met jeuk op mijn hoofd en een rood hoofd en vooral als ik mij douche . De jeuk is constant . Ik heb al verschillende testen laten doen en ze hebben niet echt iets gevonden, voor de moment zit het al over mijn hele lichaam . Kan dit een schimmelinfectie zijn? de jeuk wordt steeds erger en het meeste altijd op mijn hoofd. ook als ik mij krab dan krijg ik direct rode strepen
Jen
19 juli 2021Het kan een droge huid zijn, maar ook een histamine reactie op koude of warmte. Probeer eens een andere douchetemperatuur. Te heet douchen kan ook jeuk veroorzaken, overigenz zijn veel mensen ook allergisch voor parfums in doucheproducten. Een schimmelinfectie is het denk ik niet, want uit ervaring kan ik zeggen dat dat constant jeukt ook ziet de huisarts dat vrij snel.
Danie
5 juni 2018Heb een vraagje, mijn huurappartement is behandeld voor opkomend vocht in de muren, nu twee maand later ruik ik terug die muffe geur zoals voorheen, nu heb ik de laatste 2 weken niesbuien, hoofdpijn, lopende neus en een droge mond. Zou dít op een allergie wijzen? heb dít nog nooit voorheen gehad. Zou het vochtprobleem niet weg zijn in het appartement, ook al zijn de muren door een firma behandeld?
Paul
7 juni 2018Ik kan niet met zekerheid zeggen of je te kampen hebt met een (schimmel)allergie, noch of men get optrekkende vocht met succes heeft verholpen. Beide aspecten zouden moeten worden onderzocht. Het één door een allergoloog, het ander door een vochtmeter.
Vd Hurk
11 november 2024Iedere herfst heb ik er weer last van. Griepachtige verschijnselen, hoofdpijn, neuspijn, misselijk, verstopte geïrriteerde neus en ogen etc. De ramen blijven dicht om eventuele sporen tegen te houden.
Aan de andere kant moet het binnen ook wel eens luchten ivm huisstof allergieën.
Even een mooie wandeling in de herfst en huppekee. Bij droog zonnig weer is het stukken minder.
In de zomer komt de gras allergie en de wilde bloemen allergie met veel jeuk en hartstochtelijk niezen.
Het huis is altijd schoon en dat helpt goed tegen huisstof allergie.
Ik zal vast niet de enige zijn. Maar inderdaad over schimmel allergie hoor ik weinig.
De enige remedie is antihistamine. Mijn neus heeft wel behoorlijk te lijden, met droge slijmvliezen door secundair Sjögren. Met de leeftijd begint het meer pijn te doen.
En nu ook vocht achter de trommelvliezen.dus ook gesuis, niet kunnen klaren. De afspraken voor KNO duurt helaas lang.
Vrouw 56 jr.
Marie
12 maart 2018Schimmels kunnen voor veel soorten allergieën zorgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je woning niet te vochtig is. Op die manier krijg je ook geen last van schimmels.
Talina
22 november 2017Beste Paul, Mijn vraag aan jou is of je iets weet over hoogfrequente straling mbt schimmel zie onderstaande link. Mijn moeder en ik zijn hiernaast allebei gevoelig voor gistextracten, soja, champions, gluten, zetmelen, suikers etc. en ook voor inademen van schimmels. Mechanische ventilatiesystemen die niet goed zijn afgesteld of juist na reiniging klachten geven etc. Opvallend veel EHS patiënten zie stichting EHS hebben hiernaast last van MCS. Zelf woon ik recentelijk in een andere woning waar het beter gaat. Wel nog last van de EHS. Maar mijn weerstand is hier beter… Dus niet steeds een langdurige griep etc. De stralingsbelasting hier ongeveer gelijk als hiervoor. Dus vlucht nu ook niet snel weg naar een andere woning gezien de klachten die ik nog wel heb, dit aangezien het zo lastig te duiden is waar het aan ligt… Wel is het zeker dat ik geen wifi verdraag en mobiel bellen klachten geeft. Hiernaast kan ik op het moment dat iemand in mijn aanwezigheid mobiel gaat internetten de ruimte wel verlaten want dat verdraag ik niet. Ook als ze het doen zonder dat ik het weet. En aangezien het schijnt dat het een met het ander te maken heeft denk ik dat schimmels door het groeien door straling als iemand toch al gevoelig is hiervoor extra klachten geven. Het is een puzzeltocht… Hiernaast zijn overige zaken al onderzocht en afgezien van een vitamine B12 tekort die inmiddels wordt behandeld op de juiste manier via injecties. Ook vitamine D tekort is opgelost. Dit ging nog net goed. Schijn gevoelig te zijn voor de vitamine D zelf, maar dit is een verhaal apart… Vond je site zeer informatief en heeft mij wel iets meer duidelijk gemaakt. Met vriendelijke groet, Talina
Suus
9 oktober 2017Hi, Denk dat we alle 3 schimmel allergie hebben. We hebben al bijna 2 jaar last van slijmvlies alsof we steeds verkouden zijn ook hele tijd schrapen van de keel niezen en hoesten veel uit het niets jeuk in onze neus en ook hoest en slijm in de keel alsof het vast zit ook ademhalingsproblemen. Zei tegen me dochter er is iets in dit huis dit moet allergie zijn. Zou het schimmel allergie kunnen zijn?
Paul
9 oktober 2017Ja, dat kan. Maar naast schimmels kunnen binnenshuis ook ANDERE allergenenbronnen allergieklachten veroorzaken. Denk maar eens aan haren en huidschilfers van huisdieren, stuifmeel / pollen van bloemboeketten of kamerplanten, uitwerpselen van huisstofmijten, textielvezels van kledingstukken en roetsporen vanuit de open haard… Uitsluitend een allergietest kan hieromtrent uitsluitsel geven…
Mieke
1 oktober 2017Beste Paul. Als ik oudere boeken lees, meestal ruiken die ook wat muffig, dan beginnen mijn ogen te prikken en te irriteren. Is dat schimmelirritatie?
Paul
2 oktober 2017Ja, een schimmelallergie is zeker een optie… Maat het kan ook huisstofmijt zijn…
Danique
25 mei 2017Hi Paul, Ik heb een zus die een jaren lange lekkage had in haar woning. De woning hebben ze gesaneerd en gedesinfecteerd. e had hiervan erge klachten die de longarts voor zover mogelijk linkt aan de schimmelvorming in huis. Nu heeft ze weer lekkage gehad en omdat ze weer dezelfde klachten had hebben ze de lekkage ontdekt (omgekeerde wereld). Nu vragen wij ons af, ben je gevoeliger voor schimmels als je eenmaal die allergie hebt gehad. Ondanks dat alles is verwijderd? Stapelt de allergie zich op? Dank voor je antwoord.
Paul
25 mei 2017Dat kan wel, maar hoeft niet per se. Het kan zijn dat je immuunsysteem pas na een tijdje beseft dat het een bepaald allergeen ECHT niet tof vindt… Maar een allergie kan evengoed temperen na verloop van tijd of zelfs volledig verdwijnen (doordat je ‘eroverheen groeit’). Al met al is het beloop van een allergie vooraf niet te voorspellen… Een allergie kan hetzelfde blijven qua intensiteit, maar ook in hevigheid toenemen of afnemen naarmate je vaker in aanraking komt met het allergeen in kwestie…
Michelle ten Berge
20 mei 2017Hoe kom je erachter of je een schimmelallergie hebt? Valt het te testen? Mijn zoontje wordt bijna altijd ziek als hij langere tijd bij mijn moeder is geweest (en niet als zij thuis op hem past en ook niet als hij elders logeert zonder ons, dus het is niet psychisch). Hij wordt dan benauwd, gierende ademhaling, soms keelpijn, vaak hoesten en hoofdpijn erbij. Maar dat kan ook een allergische reactie zijn op andere schoonmaakmiddelen of huismijt daar. Mijn moeder woont wel in een oud huis waar het relatief warm is en de badkamer ongetwijfeld te vochtig is (o.a. hele oude loszittende tegels). Hoe kom ik achter de oorzaak?
Paul
24 mei 2017Beste Michelle, Benauwdheid, gierende ademhaling, keelpijn, hoesten en hoofdpijn zijn allemaal kenmerkende symptomen die passen bij een inhalatie-allergie. Ze zijn echter absoluut NIET uniek voor een ademhalingsallergie, dus ze kunnen ook een andere onderliggende oorzaak hebben… Maar als deze klachten altijd op dezelfde plek ontstaan, dan zou je denken dat het iets te maken heeft met een omgevingsfactor / omgevingsaspect. In dat geval is een ademhalingsaandoening inderdaad een voor de hand liggende oorzaak. Wat je zelf al aangeeft: een schimmelallergie is een optie, maar er zijn mee inhalatie-allergieën die vergelijkbare verschijnselen teweegbrengen. Niet alleen een huisstofmijtallergie, maar ook een huisdierenallergie, gistallergie, hooikoorts / pollenallergie of colofoniumallergie. Als je moeder veel van hetzelfde eet en niet vaak stofzuigt, kan het zelfs zo zijn dat voedselsporen worden ingeademd. Heeft je zoontje ook last van brandende ogen, een kriebelende neus en/of een jeukende keel? Hoe dan ook is het heel moeilijk om bepaalde oorzaken uit te sluiten op een plek waar allerlei potentiële oorzaken aanwezig zijn. De enige manier om meer duidelijkheid en zekerheid te krijgen, is volgens mij een eliminatietest doen. Bijvoorbeeld een plakproef, prikproef of snuifproef bij de allergoloog of dermatoloog. Begin met huisstofmijt… Als daar slecht op wordt gereageerd, weet je genoeg. Laar daarna op pollen testen; als daar slecht op wordt gereageerd, weet je voldoende… Heeft je moeder een hond, kat, paard of konijn, laat dan ook huisdierenallergieën uitsluiten / elimineren… En mocht ook daar niets uitkomen, vraag dan een specifieke allergietest aan met het oog op allergieën jegens schimmels en gisten. Overigens zijn er maar twee effectieve en efficiënte manieren om een schimmelallergie te onderdrukken: A. Schimmelrijke plekken mijden; en B. antihistaminica of corticosteroïden gebruiken… Sterkte en groeten, Paul
Petra
17 december 2016Hoi ik heb een vraag wij hebben van 2006 tot 2012 in een oude boerderij gewoond, deze was heel vochtig en muffig, niet warm te krijgen, het mos groeide aan de binnenkant kleding en schoenen zaten regelmatig onder de vocht en schimmelplekken, daarom zijn wij uiteindelijk verhuisd nu in een normaal warm en schoon huis, maar we hebben allebei nog steeds last van ademhaling, hoesten en dergelijke inmiddels hebben we een longfunctie test gedaan allebei en daardoor ook geprikt op schimmels, kan dit na zoveel jaar nog steeds van dat vochtige schimmelhuis zijn?
Anoniem
17 november 2016Beste Paul, Ik weet vrij zeker dat ik allergisch ben voor schimmels als ik alles lees. Echter heb ik een allergie test gedaan en kwam hier niets uit. Is er een specialist voor schimmel alleen? Met vriendelijke groet, A
Paul
17 november 2016Ja in principe kan men schimmels middels een plakproef op de huid aanbrengen en kijken op welke schimmels je reageert om zodoende een schimmelallergie aan te tonen of uit te sluiten. Het euvel is echter dat er talloze verschillende schimmels bestaan en dat de meeste dermatologen en allergologen niet zomaar 1-2-3 monstertjes op voorraad hebben van al deze allergene schimmels. Een allergoloog of dermatoloog moet ze in theorie kunnen bestellen, maar dit is zeer kostbaar, en je moet dus wel een extreem meegaande arts treffen die hier aan meewerkt… Over het algemeen doet men dus niet veel onderzoek naar schimmel allergieën en prefereert men dat je preventieve (en indien van toepassing bestrijdende) maatregelen treft om schimmels binnenshuis te voorkomen of verwijderen. Dus ventileren, verwarmen, et cetera…
Cheryl
13 september 2016Hoi Paul, Ik denk zelf dat ik ook een schimmel heb maar dit zijn mijn klachten ontzettend veel slijm met witte stukjes erin soms geel, dichte neus jeukende en zere ogen, benauwd, hoofdpijn, duizelig, heb ook telkens verhoging, kuur van de dokter gehad prednison, maar heeft niks geholpen, thorax foro bijholte foto was niks op te zien, bloedwaarde was iets met de witte bloedcellen en de ontstekingswaarde??? en dat nadat ik al de prednison kuur had gehad, ben nu doorgestuurd naar de kno, maar dat duurd ook lang als je je zo slap voelt, ik loop er al zo lang mee, voel me uitgeput en onbegrepen, ben bang dat dit van kwaad tot erger word, hopelijk kunt u mij z.s.m. helpen, alvast vriendelijk bedankt, mvgr, Cheryl.
Viviënne
16 oktober 2016Hoi, Mijn vriendin en ik wonen samen in een erg oud huis als is vol met schimmel en vochtigheid (veel vochtplekken en schimmelplekken) douchegordijnen zijn na het wassen binnen 2 dagen vol met schimmel zelf hebben we de klachten erge misselijkheid moeheid verkoudheid slechte ademhaling piep eigenlijk zal dit huis onbewoonbaar verklaard worden. Welk instelling kan ons hierbij helpen. Want dit huis is ook nog niet eens brandveilig daarbij. We hebben alleen 1 brandblusser van 2003. En de plafond zit los. Graag zou ik antwoord willen want wij weten niet wat we moeten doen. Ik heb zelf binnenkort ook een afspraak bij het ziekenhuis al.
Paul
17 oktober 2016Woon je in een koopwoning of in een huurwoning?
Andrie
6 juni 2016Hallo Paul, Sinds 2008 heb ik de diagnose COPD GOLD III. Hoewel de longinhoud vrij stabiel blijft, ervaar ik steeds meer klachten van vooral kortademigheid. Sinds eind vorig jaar heb ik steeds last van een candida-infectie, voornamelijk in mijn mond. Ik heb nu 4 kuren fluconazol gehad, de infectie trekt zich dan terug, maar komt telkens terug. Nu is onder de houten vloer, waarboven laminaat ligt, huiszwam geconstateerd. Een heel deel van de vloer/balken zijn totaal weggerot. Ik heb dus jaren hier geslapen. Nu ben ik bang dat mijn longen hierdoor schade hebben opgelopen. Ik zal het zeker melden bij mijn volgend bezoek aan de longarts. Heb jij nog tips wat ik het beste kan doen nu. Ik slaap niet langer meer in die kamer en deze zal door een gespecialiseerd bedrijf worden gesaneerd. Hartelijke groet, Andrie
Paul
7 juni 2016Schimmelsporen worden ingeademd en komen via die weg in je luchtwegen terecht. De effectiefste methode tegen schimmelallergie (naast schimmels bestrijden) is dan ook het afdoende reinigen / filteren / ontsmetten van de binnenatmosfeer. Een kwalitatief hoogstaande HEPA-luchtfilter kan hier enorm aan bijdragen! Zo’n apparaat haalt tot +/- 99,999999% van alle schimmelsporen (evenals een heleboel andere potentiële allergenen) uit de lucht die je binnenshuis inademt.
Alie Spoelder
3 juni 2016Mijn zus is heel vaak ziek en heeft astma en vaak de longen vol zitten, per toeval zijn we er achter gekomen dat wanneer ze niet in haar woning verblijft maar in haar vakantiewoning ze nergens last van heeft. Haar woning waar ze normaal woont is erg vochtig en heeft door het hele huis schimmelvorming dus zwart uitslaande muren. Nu denk ik dat ze dus allergisch is voor de schimmels in haar woning. Is dat ook door middel van en onderzoek uit te zoeken?
Paul
4 juni 2016Ja, schimmelallergieën jegens de meest voorkomende schimmels zijn aan te tonen of uit te sluiten middels een plakproef of prikproef via de dermatoloog of allergoloog. Dit kun je bespreken met de huisarts… Het lijkt me niet verkeerd om dan ook meteen huisstofmijtallergie (en wellicht hondenallergie en kattenallergie) mee te pakken… Schimmels zijn namelijk niet de enige potentiële allergenen binnenshuis… Sterkte!
Thea Lamers
6 mei 2016Beste Paul, Ik (bijna 60, invalide vrouw) ben astmatisch, gebruik drie puffers, in totaal puf ik 15 maal per dag. Ook gebruik ik bloeddrukverlagende tabletten, heb veel blaasontstekingen, slik moeilijk, krijg vaak een soort van vleesbultjes die jeuken, vooral in de hals en op de keel… Nu zelfs ook in het gezicht en op de oogleden… Daarnaast hoofdpijn en extreem vermoeid… Heb schimmel in huis door vermoedelijk de kruipruimte, woon in een seniorenwoning, en adem sinds ik hier woon (bijna 2 jaar) met heel veel moeite. Dus extreme moeite met ademhalen, soms lijkt het of ik dreig te stikken, erg beangstigend. Nu heb ik de woningbouw (de verhuurder) gevraagd om de schimmel in het huis op te lossen, daar ik qua gezondheid erg achteruit ga. Helaas plaatsen ze alleen een ander luik in de kruipruimte, wat volgens hen voldoende moet zijn. Wie kan ik in deze aansprakelijk stellen, en wat kan ik doen? Wanneer ik een expert zou inschakelen op wie kan en mag ik dan de kosten verhalen? Hopelijk heeft u een oplossing / antwoord, zodat ik wel in mijn seniorenwoning kan blijven wonen? Alvast dank voor het antwoord, en ga vooral door met deze prima informatieve site. Vriendelijke groeten, Mevr. Thea Lamers.
Paul
6 mei 2016Beste Thea, Dankjewel voor je aardige bericht! Hoe erg is de schimmelvorming in je woning precies, waar bevinden de schimmels zich zoal en weet je zeker dat de kruipruimte (extreem) vochtig is en het vocht ontsnapt of doorslaat? Mocht er inderdaad sprake zijn van aanzienlijke schimmelvorming door een vochtige kruipruimte, dan is het volgens mij aan de verhuurder om de onderliggende oorzaak hiervan aan te pakken. Of een luik volstaat durf ik niet te zeggen, aangezien ik de constructie van je woning niet ken, maar als er een houten ondervloer direct bovenop de kruipruimte ligt, dan volstaat het natuurlijk niet op de boel simpelweg te dichten. In dat geval dient er aanvullende ventilatie te worden aangebracht zodat het vocht elders weg kan, want door vocht op te sluiten kan een balkenvloer gaan rotten. En rotte vloerbalken wil je natuurlijke koste wat kost voorkomen. Dan blijft de vraag nog steeds waarom de kruipruimte zo vochtig is… Is er sprake van een lekkage of overmatige vochtdoorslag? In dat geval dient het euvel te worden verholpen… Mocht er ‘gewoon’ sprake zijn van een vochtige kruipruimte, bijvoorbeeld door hoogstaand grondwater dat blijft staan, dan dient er in ieder geval een goede kruipruimteventilatie te worden gerealiseerd; bijvoorbeeld via ventilatieroosters, spouwmuurventilatie en/of ventilatiekokers naar buiten. Zo niet, dan krijg je te maken met onaangename geuren in huis, huiszwammen en zelfs aangetaste vloerbalken… Zelf een expert inschakelen zou ik niet doen, dat is achteraf moeilijk te verhalen op de verhuurder… Eis gewoon van de verhuurder dat hij/zij een expert inschakelt. Dwing dit desnoods af via je rechtsbijstand of schakel een huurdersvereniging of (gratis) juridisch advies in, bijvoorbeeld van de Rechtswinkel of het Juridisch Loket. Heel veel succes en sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Thea Lamers
7 mei 2016Goedemorgen Paul, Allereerst hartelijk dank voor je snelle reactie. Wat betreft het vocht in mijn senioren woning, ik heb een betonnen vloer, op de kruipruimte onder de woning. Dus geen angst van rotte balken dat ik door de vloer zou kunnen zakken.
Wel heb ik in mijn woning zeil liggen en dat is aan de onderkant al helemaal zwart grijs, geel en groen beschimmeld, zoals ook , ondanks dubbel glas, staat de schimmel ook op de rand van het raam kozijn. Mijn vloerzeil ligt net een 2 jaar (eind juni) en is al zelfs aan de bovenkant (goede kant dus) geel aan het uitslaan van vocht plekken. Wat betreft je advies van een expert laten kijken, dit wilde ik inderdaad afdwingen via een juridische procedure, daar ik 6 weken geleden al met de woningbouwvereniging ben overeen gekomen dat men binnen deze termijn (6 weken) met een oplossing zou komen. Hun zeggen nu dat een nieuw grondluik op het kruipgat een goede oplossing is. Ik betwijfel dat daar de schimmel al erg ver is gevorderd, en ik dus steeds slechter zuurstof tot me kan nemen, erg benauwd. Ook wil ik dat hun voor de schade aan mijn zeil in huis verantwoording nemen, en deze vergoeden.Ik moet over een paar weken weer naar mijn long arts en zal haar dan ook vragen om op papier te willen stellen wat schimmel met mij als zware astma patient doet. Ik denk dat de WBV in deze haar verantwoording dient te nemen. Ik vond overigens de tijd die ik de wbv had geboden om een oplossing te zoeken (6 weken) en 2 weken daarna daadwerkelijk met de oplossing beginnen erg billijk, helaas, houd men zich er niet aan ondanks belofte. Vriendelijke groetjes, Thea Lamers.
Monaliza
10 april 2016Wij hebben inmiddels echt paddenstoelen (van die grote zwammen) in huis. Het is een oud huis en volgens ons op een slechte fundering, maar de huisbaas vind van niet en gooit het op achterstallig onderhoud. Nu hebben we allemaal vaak hoofdpijn en griepverschijnselen. Mijn jongste dochter heeft eczeem, die is altijd vrij rustig geweest, maar het laatste jaar erg veel last ervan. De oudste heeft astma en komt maar niet van de griepverschijnselen en astmatische verschijnselen af. We halen de schimmels elke week weg, maken de boel schoon en ja hoor, na een week is ons huis weer een champignonkwekerij. We ventileren (oud huis ventileert uit zichzelf al, geen spouwmuren) met de verwarming aan. Dus ja, meer kunnen we ook niet doen. Misschien dat we eens moeten laten onderzoeken wat de blootstelling aan schimmels met onze lichaam doet. Zou dan denk ik bij de huisarts moeren zijn. Het is jammer dat ik geen foto van onze paddenstoelen kan sturen.
Paul
11 april 2016Als er binnenshuis paddenstoelen uit hout, gips of textiel groeien, zitten er volop schimmelsporen in het betreffende materiaal. Die schimmeldraden zijn tot diep in het materiaal genesteld (of groeien juist vanuit een aanzienlijke diepte van het materiaal) en krijg je er dan ook bijna niet meer uit. Een te hoge luchtvochtigheid is nagenoeg altijd de boosdoener als er paddenstoelen in huis groeien. Kortom: lekkages of vochtdoorslag. De belangrijkste paddenstoel die nog weleens binnenshuis voorkomt is de huiszwam. Als je de vochtbron niet wegneemt, zal de huiszwam gewoon weer terugkomen. Spoor dus alle mogelijke vochtbronnen op door middel van thermohygrische metingen (qua temperatuur en vochtigheid) te verrichten van de binnenlucht / binnenatmosfeer, maar ook van hout en andere binnenmaterialen. Sterkte!
Carolien
29 februari 2016Beste Paul, Ik kamp sinds vorig jaar augustus met longproblemen. Geen bacteriële infectie. Ik ben getest op Valley Fever en Aspergillus via bloedonderzoek. Ik zoek van alles uit in mijn omgeving. Nu heb, inmiddels had, ik een groot stuk boomschors op mijn slaapkamer staan, ongeveer mensgrootte en ik ontdekt van het weekend dat er een witte schimmel op groeide. De schors was wel droog. Zou het kunnen dat van deze schimmel sporen in mijn longen terecht zouden zijn gekomen? Als je niet allergisch voor schimmel bent maar toch een schimmelinfectie hebt in de longen, is het dan mogelijk om via bloedonderzoek aan te kunnen tonen dat er sprake is van een schimmelinfectie? Of zou dat alleen kunnen via een longpunctie?
Jannie
17 januari 2016Beste Paul, Wat fijn te lezen dat veel mensen dergelijke problemen hebben. Geen aanstellerij dus! In een pand waar ik kan werken krijg ik altijd enorme allergische reactie op mijn neusslijmvliezen en moet dan ook niesen (het pand lijkt achteraf sinds de verbouwing mijn vijand). Dit is al na een kwartier. Het duurt ongeveer 3 tot 4 dagen voordat mijn neus weer normaal is. Je begrijpt dat ik daar niet (graag) kom. Onlangs ben ik in een huis geweest waar recent lekkage (door de buitenmuren en over de trappen naar buiten) is geweest en ik ervaar dezelfde allergische reactie. Het huis wordt nog wel professioneel ‘gedroogd’, maar kan het zijn dat ik na het drogen geen allergische reactie meer heb? Zouden dit schimmels kunnen zijn of komen er bijzondere stoffen vrij wanneer beton of isolatiemateriaal etc. kleddernat wordt? En zijn dergelijke stoffen te meten? En gaan deze stoffen met drogen weg?
Paul
18 januari 2016Beste Jannie, Zonder inhoudelijke informatie over de gebruikte bouwmaterialen is het lastig om hierover te speculeren. Er zijn volop mensen die allergisch reageren op bepaalde industriële chemicaliën in purschuim, kit, isolatiemateriaal, et cetera. In welke mate water / natheid invloed kan hebben, hangt weer af van de exacte stoffen in de gebruikte materialen. Hetzelfde geldt voor de meetbaarheid van bestanddelen in de atmosfeer en het veronderstelde effect van mechanisch drogen. Zonder informatie over de exacte samenstelling van de natte materialen is dit louter giswerk. Het kan overigens best zo zijn dat schimmels en schimmelsporen de boosdoener zijn; in dat geval zullen de uitlokkende stoffen inderdaad verdwijnen door drogen, verlichten en ventileren. Sterkte! Groeten, Paul
Carla Groenewegen
13 januari 2016Hallo, ik huur een winkel met kelder, waar vocht & schimmels de vrije loop hebben. De muren zijn gemeten en zijn voor 56% van vocht verzadigd. Ik heb last van zeurende hoofdpijn en brandende ogen en het lijkt of ik een prop in mijn keel heb. Ik ben constant moe. Ik heb Reumatische Artritis hoe schadelijk is die vochtige kelder voor mij, ik sta op een houten vezelplatenvloer boven de kelder, 5 dagen per week 7 en 1/2 uur per dag. Uiteraard nu met de winkeldeur dicht i.v.m. kou.
Paul
14 januari 2016Beste Carla, Hoe schadelijk een vochtige, schimmelrijke omgeving precies voor jou is, durf ik echt niet te zeggen. Dit is immers volledig afhankelijk van allerlei (individuele) aspecten en randfactoren. Als je jouw gezondheidsklachten hoofdzakelijk ervaart in de winkel –en dus niet in droge schimmelvrije ruimtes– zit de kans er in ieder geval dik in dat je overgevoelig, intolerant of allergisch bent jegens schimmels en/of schimmelsporen. Wat dit precies voor gevolgen heeft, is zeer afhankelijk van je persoonlijke gestel en van de exacte aanwezige schimmelsoorten. Sowieso is het zeer raadzaam om je directe leefomgeving schimmelvrij te maken door de onderliggende oorzaken (hoge luchtvochtigheid, eventuele lekkages, optrekkend vocht, gebrekkige ventilatie, gebrek aan direct zonlicht, et cetera) weg te nemen. Heel veel succes en beterschap! Groeten, Paul
Janka
20 december 2015Goedemiddag, kun je ons misschien advies geven over het aanschaffen van een luchtreiniger? Ik begrijp dat een HEPA-filter een goede manier is om o.a. schimmels uit de lucht van je huis te verwijderen. Maar dan blijft er nog erg veel keus over. We horen graag van je.
Groet, Janka
Paul
21 december 2015Zie mijn eerdere antwoorden hieronder over HEPA-filters…
Heidy
12 december 2015Hallo. Ik hoest nu al bijna een jaar… hebben vorig jaar 5 maanden in huis met schimmel gewoond… kan ik daar nu nog last van hebben. Heb al 2x antibiotica gehad. En ook Ventolin. En heb daarbij schimmel in handen. Huisarts zegt na luchtwegen test dat ik overgevoelig ben maar waarvoor… Nu wil ze dat ik naar longarts ga. De zomer heb ik bijna goed doorstaan maar nu begin ik weer… Ik had gedacht eerst vega test te doen… ik weet het niet meer…
Eefje
2 november 2015Hoi Paul, dank voor je heldere uitleg. Ik lees in de vorige reacties dat je m.b.t. Een goede luchtreiniger geen uitspraken wil doen over merken. En dat respecteer ik. Toch even een kleine vraag. Als ik zoek op HEPA filter & ionisator vind ik bijvoorbeeld de Boneco P2261 voor 124 euro maar ook de Sharp KC a60 voor 530 euro… Help!! De Boneco lijkt alle vereisten die je beschrijft te hebben. Wat adviseer je? Je zou me enorm helpen als je me antwoord zou willen geven ondanks dat je je eigenlijk niet uit wil laten over merken.. Ik kom er niet uit.. Vriendelijke groet! Eefje
Paul
3 november 2015Beste Eefje, Ik denk dat dit een oneerlijk vergelijking is (net zoals er veel verschillende kwaliteitsklassen zijn qua bijvoorbeeld auto’s, smartphones en keukens)… De Sharp KC-A60EUW is een veel luxueuzer, uitgebreider en moderner apparaat dan de Boneco P2261. De KC-A60EUW is een verrijdbare luchtfilter (plasmacluster-ionen + anti-microbacterieel HEPA-filter + koolstoffilter), luchtwasser en luchtbevochtiger (via watertank) in één met 2 jaar fabrieksgarantie. Het apparaat is voorzien van talloze standen en programma’s, een uitgebreid display/monitor waarop je details over je binnenlucht kunt aflezen, en verscheidene sensoren om stof/pollen, temperatuur, vocht en geur te meten. De KC-A60EUW is zeer energiezuinig (energielabel A++) en zeer stil (<19 dB). De luchtverplaatsingscapaciteit van de filters is 396 kubieke meter per uur in een ruimte tot 48 vierkante meter of 120 kubieke meter. De Boneco P2261 is uitsluitend een luchtreiniger. Dit apparaat is beduidend kleiner en heeft dus een kleiner bereik (36 m2 / 90 m3). De luchtverplaatsingscapaciteit omvat met 130 kubieke meter per uur slechts een derde van de luchtfiltercapaciteit van de Sharp KC-A60EUW, dus er wordt per uur drie keer minder lucht gefilterd. Al met al beweer ik geenszins dat er iets mis is met de Boneco; ik denk zelfs dat het een prima apparaat is. Maar als je echt last hebt van schimmelallergie, zou ik --enigszins afhankelijk van je woonsituatie-- absoluut voor de capaciteit en het bereik van de Sharp gaan. Groeten, Paul
Johan
28 augustus 2015Beste, Een goed en uitgebreid artikel! Zelf nog een tip voor de mensen die klachten hebben m.b.t. schimmels, maar geen schimmels zien… Kijk ook eens in de kruipruimte als je die hebt. Dit is vaak een vochtige ruimte waar schimmels en zwammen kunnen voorkomen. Verder wil ik nog even kwijt dat veel mensen op schimmels reageren, maar geen schimmelallergie hebben. Het kan zo zijn dat je een Meervoudige Chemische Overgevoeligheid hebt (in het Engels MCS). Mensen met zulke chemische overgevoeligheden reageren extra heftig op schimmels!
Jeremy
26 augustus 2015Beste Paul, Als ik champignons eet krijg ik een heftige allergische reactie. Na 1 tot anderhalf uur na het eten van champignons of iets wat sporen ervan bevat, krijg ik een sterke buikkramp en wordt ik misselijk. Deze misselijkheid voelt anders dan als je ‘gewoon’ misselijk bent. Vroeger moest ik alleen overgeven… Na 5 jaar geen champignons te hebben gegeten, kreeg ik per ongeluk toch champignon binnen. In plaats van het gewoonlijke overgeven, had ik ook diarree. Vier weken later gebeurde mij hetzelfde, maar viel ik ook bijna flauw, en voelde me erg slap en levenloos. Mijn braaksel omschrijft mijn vader als een soort kauwgom, ook iets raars. Dit is nu ongeveer 1 à 2 jaar geleden. De allergische reactie duurt nu 4 à 5 uur. Verder heb ik geen last als schimmels op mijn huid komen of als ik champignons aanraak. Valt dit toch onder schimmelallergie of is dit alleen een champignonallergie? En zijn er verder nog voedingsmiddelen die ik beter kan vermijden? Met vriendelijke groet, Jeremy A.
Paul
27 augustus 2015Beste Jeremy, Mensen kunnen allergisch zijn voor verschillende soorten schimmels en zwammen. Bovendien zijn er verschillende soorten allergieën (voedsel, ademhaling, huidcontact) en verschillende classificaties qua allergische reacties (van zeer mild tot extreem hevig). Een champignonallergie IS een schimmelallergie, maar niet iedere schimmelallergie houdt in dat je (ook) allergisch bent voor champignons. Een champignon bevat bovendien verschillende bestanddelen waarop je (spijsvertering) slecht kan reageren. Dit hoeft niet eens per se een allergische reactie te betreffen. Sommige mensen zijn klassiek allergisch voor bepaalde eiwitten, toxines of schimmelsporen in champignons; anderen verdragen de slecht verteerbare vezels niet. (bron + bron + bron + bron + bron) Als je allergisch bent voor champignons hoef je overigens niet per se allergisch te zijn voor alle paddenstoelen. En als je wel allergisch bent voor alle paddenstoelen, dan hoef je nog niet per se allergisch te zijn voor alle schimmels. En als je een voedselallergie hebt, hoeft er niet per se (ook) sprake te zijn van een huidallergie en/of ademhalingsallergie. Braken en maagkramp kan overigens ook duiden op een paddenstoelvergiftiging. Weet je zeker dat het om eetbare paddenstoelen/champignons ging en dat de betreffende champignons niet bedorven waren?
Jeremy
7 oktober 2015Bedankt voor je reactie Paul, Om je vraag te beantwoorden, ik weet zeker dat het om eetbare champignons ging. (90% van de gevallen was het uit zo’n blauw bakje uit de supermarkt). Als anderen dezelfde gegeten hebben, hebben zij nergens last van. Ook als klein kind al reageerde ik slecht op champignons (potje Olvarit babyvoeding waar champignons in zaten, of later bijvoorbeeld chili waar het in zat, volgens mijn ouders) projectielbraakte ik toen. Hier heb ik dan geen last meer van, het is eerder wat dikker braaksel (kauwgom zoals mijn vader het omschrijft). De laatste keer at ik bij mijn buren en die hadden champignons verwerkt in de saus (niet wetende dat ik allergisch was) dit was ook de keer dat ik bijna flauwviel tijdens het braken. Ook hier hadden de anderen nergens last van. P.S. voor de zekerheid vermijd ik alle soorten paddenstoelen, zodat ik zeker weet dat de reactie niet optreedt.
Paul
12 oktober 2015Beste Jeremy, (Projectiel)braken is een heel bekend verschijnsel van paddenstoelvergiftiging. Zo gebeurt het nog weleens dat een oneetbare/giftige ‘Agaricus xanthodermus’ (karbolchampignon) onterecht wordt aangezien voor een eetbare ‘Agaricus bisporus’ (ook wel bekend als [witte/normale] champignon, cremini, portobello, baby bella, portabellini, button mushroom e.a.). Maar aangezien jij meermaals last hebt gehad van braken na de consumptie van champignons uit de supermarkt is de kans nihil dat er sprake is van een ‘verdwaalde’ karbol. Een dergelijke heftige voedselallergie jegens ‘normale’ champignons is behoorlijk zeldzaam, maar bestaat wel degelijk. Er zijn zelfs mensen die een anafylactische reactie krijgen door toedoen van eetbare champignons. (bron + bron) Goed dus dat je oppast met alle paddenstoelen! Het exacte potentiële, putatieve allergeen in champignons is overigens nog altijd niet als zodanig gedetermineerd, dus WELK specifieke stofje in champignons een allergische reactie uitlokt, is vooralsnog onbekend… Het gaat in elk geval om een low molecular weight (LMW) allergeen, dus een allergene stof met een laag moleculair gewicht (< 1000 Dalton); vandaar ook dat er relatief weinig mensen met een schimmelallergie allergisch reageren op champignons. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul
Patrizia
17 augustus 2015Beste Paul, ik ben al een aantal jaren onverklaarbaar ziek (fibromyalgie, chronische hoofdpijn en vermoeidheid, netelroos en meer). Ik woon in een oud huis en de lucht is hier en daar muffig zonder dat ik schimmels kan zien. Ik wil nu een luchtreiniger/ionisator aanschaffen, maar er is zo ontzettend veel op de markt! Voordat ik de verkeerde keuze maak… wat adviseer je? Ik weet niet waar ik moet beginnen. Alvast bedankt!
Paul
19 augustus 2015Ik maak liever geen reclame voor specifieke merken. Ga voor een ioniserende luchtreiniger met een UV-filter en een HEPA-filter (H13 t/m U17). Een dergelijk apparaat verwijdert tot 99,9999% van alle allergenen uit de binnenlucht. Een geïmpregneerde HEPA-filter kan schimmels, bacteriën, virussen en mijten ook nog eens vernietigen.
Johan
28 augustus 2015Patricia, heb je toevallig ook candida dat je weet? Wanneer je candida hebt dan kan een vochtige (schimmelachtige) ruimte de klachten verergeren (en ook je Fibro klachten)!
Dirk
7 augustus 2015Beste Paul, Mijn eerste serieuze benauwdheidsklachten deden zich voor op eind september vorig jaar. In die nacht ben ik (60 jaar oud) met ernstige benauwdheidsklachten naar de huisartsenpost gegaan. Van de dienstdoende huisarts heb ik Salbutamol 0,1 gekregen. Het medicijn werkte direct. De klachten werden, na tot twee keer in aanraking te zijn gekomen met verrot tuinafval, door schimmels in afval veroorzaakt. Na de aanraking met de (tuinafval)schimmels bleven de longklachten aan houden. Het lijkt erop dat een bepaalde allergeen geactiveerd zijn. De klachten veroorzaken een beklemming in de keel, met een gevoel van kortademigheid. Na een week meldde ik me bij mijn huisarts die astma constateerde. Een Prednison- en antibioticakuur van de huisarts hadden geen positief effect op de klachten. Rust en gezond eten was de boodschap. Ook de Salbutamol gaf nu weinig verlichting van de klachten. Op eigen verzoek ben ik eind december 2014 door de huisarts door verwezen naar een longarts. Eerdere klachten met de longen… Sinds mijn 30ste vermijd ik contact met huisdieren. De gevolgen zijn lichte astmaklachten die meestal na enkele uren verdwijnen. De klachten zijn nooit van dien aard geweest dat ik een arts moest raadplegen. Een jaar of 10 geleden heb ik last gehad van een burn-out. Als gevolg van de burn-out zijn (volgens homeopaat) mijn bijnieren kwetsbaar en moet ik voorzichtig zijn met onnodige spanningen. Naast de bovengenoemde longklachten heb ik regelmatig last van jeuk aan de onderkant van mijn neus. Eind december heb ik een afspraak gemaakt met de longarts. Uit mijn verhaal diagnosticeerde de dokter een allergische astma. Diverse longfunctietesten werden uitgevoerd, waarvan de belangrijkste conclusies zijn; allergisch voor schimmels, huisstofmijt, katten, honden, grassen, berken en sommige noten, met een ernstige histamine-reactie. In die periode ben ik Forster Nexthaler 4x daags 100/6 en een neusspray gaan gebruiken. Na een relatief rustige periode van de longen beginnen de klachten medio maart weer op te spelen. In die periode adviseerde de longarts mij naast bovengenoemde medicijnen Montelukast 10mg te gebruiken. Vanaf begin mei tot half juni jongstleden zijn mijn longen rustig en heb ik weinig klachten. Eind juni nemen de klachten echter weer toe. Op advies van de longarts ben ik een allergie pilletje gaan slikken. Op advies van de longarts zijn mijn slaapkamer en studiekamer allergenenvrij gemaakt. Mijn huis is modern en lijkt zonder schimmels met een goede luchtvochtigheid en natuurlijke ventilatie. De tuin is zonder gras en ik werk er sporadisch in. Typisch voor de klachten zijn: 1. Dat ze nooit ’s nachts voordoen, ’s morgen word ik wakker zonder klachten; 2. Dat de kortademigheid een gevoel van beklemming in de keel is. Het lijkt of de spieren samentrekken (spastisch) wat in de loop van de dag vermindert; 3. Dat soms licht wat slijm (wit, stroperig) opgehoest wordt, wat de klacht dan verergerd; 4. Dat er geen sprake is van piepende longen; 5. Dat stevig doorlopen, sporten de klachten verlicht. Na een tijdje komen deze echter weer terug; 6. Dat afleiding in de vorm van (kantoor)werk de klachten vermindert. Vooral tijdens periode van rust zijn de klachten het heftigst… Ervaringen met medicijnen: Foster Next, ongetwijfeld zal de Foster goed voor mijn longen zijn. Ik gebruik de Foster dagelijks trouw. Bij een beklemmend gevoel werkt Foster nauwelijks. Het advies meer Foster dan de dagelijkse dosis te gebruiken heeft in geval van de kortademigheid geen effect! Allergiepilletje, het medicijn heb ik gedurende een periode van 5 weken gebruikt, omdat het geen enkel effect had, ben ik er een maand geleden mee gestopt. Vragen en suggesties: 1. De schimmels lijken de boosdoeners. Welke schimmels veroorzaken de onrust in mijn longen. Is dit nog nader vast te stellen met een plakproef of priktest? Wat is je advies ten aanzien van: – Vermijden van werkzaamheden in de tuin; – Aanschaf van een luchtreiniger met HEPA-filter; – Vermijden van sommige voeding en drank, bijvoorbeeld geen histaminerijke of gisthoudende producten zoals kwark, bier, wijn, oude kaas, paddenstoelen e.d. gebruiken?; – Is het gebruik van corticosteroïden of antihistaminicum aan te raden (Nasonex, Aerius, Daosin, Zyrtec ed.)? 2. Er is niet onderzocht of sprake is van een schimmelinfectie (aspergillus) op mijn longen, is een aanvullend onderzoek noodzakelijk? 4. Kunnen als gevolg van de burn-out de bijnieren beschadigd zijn, waardoor deze te weinig hormoon afgeven en er benauwdheidsklachten ontstaan. Is het gebruik van bijniersupplementen of bijvoorbeeld Fluticason aan te raden? Gr. Dirk
Cora
10 juli 2015Sinds 27 april heb ik behoorlijk last. Mijn hals geeft het gevoel afgesloten te zijn. Kan heel moeilijk slikken en dit is ook zeer pijnlijk. Eten en drinken gaat ook haast niet. En een behoorlijk benauwd gevoel. Daarbij krijg ik hoge koorts en lig 3 dagen op bed. Dan spontaan gaat dit gevoel weg en na een dag voel ik mij weer redelijk. Het eten en drinken gaat weer en ook het slikken gaat weer redelijk normaal. Na deze datum heb ik ongeveer 5 aanvallen zoals deze gehad. Nu komt uit de allergietest dat ik een zwak positief heb voor schimmelmengsels. Is bij u bekend of zo een zware reactie van een allergie voor schimmelmengsels kan komen? Ik hoop dat u ervaring heeft met deze reacties…
Paul
10 juli 2015Beste Cora, Ik kan me niet voorstellen dat een milde schimmelallergie zulke hevige keelklachten en slikklachten kan uitlokken… Ik ben echter GEEN arts, dus uitsluitsel kan ik je niet bieden. Gezien de koorts lijkt er in ieder geval sprake van een ontsteking of infectie… Maar er kan ook iets totaal anders aan de hand zijn dan een schimmelallergie. De klachten die je beschrijft passen onder meer bij een (chronische) keelontsteking (faryngitis), slokdarmontsteking (oesofagitis), strottenhoofdontsteking (laryngitis), schildklierontsteking (thyroiditis), bijschildklierontsteking (parathyroiditis), keelamandelontsteking (faryngeale tonsillitis), tongamandelontsteking (linguale tonsillitis), neusbijholte-ontsteking (sinusitis), amandelstenen (tonsillolieten), (latente) oesofagale reflux middenrifbreuk (hernia diafragmatica), slokdarmuitstulping (Zenker-divertikel), een hevige voedselallergie, struma, et cetera. Is er al door een arts IN je keel gekeken om een infectie in de keelholte uit te sluiten? Nemen de keelklachten toe tijdens of na het eten… tijdens of na het slapen… tijdens of na bepaalde activiteiten? En heb je last van aanvullende klachten zoals pijn, slechte adem, zuurbranden, maagkrampen of iets dergelijks? Ik ben heel erg benieuwd! Groeten, Paul
Cora
13 juli 2015Hallo Paul. Ik ben drie keer gezien door een andere huisarts tijdens een aanval. En in twee gevallen doorgestuurd naar een KNO-arts. Deze hebben beiden gekeken via de neus in de keel, maar geen bijzonderheden gezien. Daarna ben ik door een KNO-arts via een kijkoperatie gezien. Die heeft een kleine versmalling in de slokdarm gevonden. Dit is opgerekt maar dit kon volgens hem niet deze klachten geven. Afgelopen vrijdag zat ineens weer mijn hele neus verstopt. Dit zakte in de loop van de vrijdag weg. Op zaterdag werd ik wakker en ben ruim vijf uur achter elkaar aan het hoesten geweest. Contact opgenomen met de huisartsenpost die mij maar adviseerde een hoestdrank te halen in de drogist. De klachten ontstaan spontaan. Vaak ’s morgens als ik wakker word. Maar ook gewoon overdag. Dan voel ik pijn in mijn hals opkomen. Ga moeilijker slikken, praten en eten. Totdat het totaal is afgesloten. Ik heb geen last van slechte adem of maagkrampen of zo. Wel heel veel pijn. Groetjes, Cora
Paul
13 juli 2015Gaat het misschien om stelselmatige en hevige verkrampingen van je slokdarmspieren? Zulke ‘slokdarmspasmen’ KUNNEN gerelateerd zijn aan ‘achalasie’: een bewegingsstoornis van de slokdarm die wordt uitgelokt door een verminderde zenuwvoorziening van de slokdarmspieren. In dat geval kan een spierontspanner c.q. spierverslapper worden voorgeschreven. Zo niet, dan lijkt een allergie me toch het meest voor de hand liggend. Waar ben je zoals op getest qua inhalatie-allergieën en voedselallergieën? Stof, huisstofmijt, huisdieren, pollen, schimmels, stoffen in wasmiddelen e.a… Ook je schildklier, bijschildklieren en keelamandelen zijn nog mogelijke aanstichters… Wellicht vind je nog aanknopingspunten in deze artikels over kortademigheid en keelklachten… Het advies om een hoestdrankje te kopen, vind ik overigens absurd! Ik zou willen dat ik meer voor je kon betekenen, maar als zelfs een KNO-arts de onderliggende oorzaak van je problemen niet heeft kunnen achterhalen… :( Heb je naast de keelproblemen en ademhalingsproblemen eigenlijk nog andere klachten (ook al lijken ze geen verband te houden…)? En is je bloed al eens gecontroleerd op ontstekingsparameters, schildklierwaarden en overschotten/tekorten aan bepaalde voedingsstoffen?
Ayesha
24 juni 2016Beste Cora, Ik lees je verhaal en het lijkt op de klachten die ik jarenlang heb gehad. Bij mij is het begonnen na een virusinfectie, die leek op een zware griep (3weken zware koorts), waarna ik allergisch bleek voor de afbraakproducten van de virus. Nadat ik weer op de been was kreeg ik periodiek klachten zoals jij beschrijft. Donderdag werd ik langzaam niet lekker (keelpijn, moeilijk slikken, vaak gezwollen klieren in mijn hals)… Vrijdag en zaterdag had ik behoorlijke koorts en was ik ziek, zondags werd ik langzaam iets beter en maandags waren de symptomen weg, maar voelde ik me helemaal slap en leeg. Er is van alles onderzocht. Artsen zeiden dat ik een overactief immuunsysteem had en dat ze er niks aan konden doen. Ik kon daar (als 20-jarige) niks mee en heb van alles geprobeerd. De maandelijkse ‘aanvallen’ met de klierkoortsen zijn langzamerhand verdwenen, maar de chronische vermoeidheid niet. Ik heb op allerlei dingen overgevoeligheidsreacties. Ik hou dan vocht vast, krijg last van slijmvliezen, hoofdpijn, benauwdheid, tot aan uitval van gevoelszenuwen. Artsen kunnen nog steeds niks vinden. Behalve stofallergie, dat wel. Het is soms om gek van te worden. Tocht, parfum, nieuwe meubels, het zijn allemaal dingen die mijn lichaam niet aan kan… En mensen die nergens last van hebben, die vinden mij lastig… Maar vluchtige stoffen, vocht, tocht, stof… Mijn afweersysteem geeft meteen reactie. Vermoeiend en frustrerend. Sterkte!
Paul
25 juni 2016Beste Ayesha, Heb je al eens bloedonderzoek laten uitvoeren naar een vitamine B12-tekort, een vitamine B6-overschot en/of schildklierafwijkingen? Sterkte!
wim boons
1 juli 2015Beste Paul, Ik heb een allergietest ondergaan en daar kwam het volgende uit: Dermatophagoidus pterony 0,35; AS Kat e1 0,35; AS honden epitheel 0,35; AS mengsel graspollen GX1 0,35; AS mengsel schimmels MX1 7,9; AS boompollen TX9 0,35; Mengsel kruidpollen WX3 0,35… Mijn vraag is: Hoe kom ik erachter welke schimmel ik heb? Ik wordt elke dag wakker zonder klachten. En dan een uur of 1 a 2 later begint de hoofdpijn, ook boven in de neus. Droge ogen slecht slapen ondanks ik zonder hoofdpijn wakker wordt! M.v.g. Wim Boons
Paul
1 juli 2015Beste Wim, Dat je allergisch bent voor schimmels wil niet per definitie zeggen dat je inhalatieklachten worden veroorzaakt door je schimmelallergie. Dat is enkel het geval als de schimmel(s) waarvoor je allergisch bent ook daadwerkelijk voorkom(t)(en) in je woning. Schimmels kunnen als zodanig zichtbaar zijn in je badkamer of boven ventilatieroosters in je slaapkamer, maar ook onzichtbaar rond dwarrelen in je woning in de vorm van schimmelsporen. Ze zitten dan meestal verscholen tussen rond dwarrelend huisstof. Je kunt relatief gemakkelijk testen of je klachten worden veroorzaakt door een inhalatieallergie (bijvoorbeeld een schimmelallergie)… Vraag je allergoloog om een anti-allergiemiddel (bijvoorbeeld een corticosteroïde of een antihistaminicum) voor te schrijven… Als je klachten steeds afnemen na gebruik van antihistaminica of corticosteroïden, dan kun je met enige zekerheid zeggen dat er inderdaad sprake is van allergieklachten en niet van andersoortige problemen van het ademhalingsgestel. Voor welke schimmel je precies allergisch bent is eigenlijk niet heel erg relevant. In geval van een schimmelallergie kun je maar beter uit de buurt blijven van ALLE mogelijke schimmels, dus bij voorkeur ook geen paddenstoelen en gisten eten/drinken. En je woning zo goed mogelijk beschermen tegen schimmels door goed te ventileren en wellicht een luchtreiniger met HEPA-filter aan te schaffen. En bekijk regelmatig de allergieradars om te zien wanneer er veel schimmels in de lucht zijn… Mocht je per se willen weten voor welke soort schimmel je allergisch bent, dan kun je je allergoloog vragen naar de exacte samenstelling van het schimmelmengsel en voorstellen om iedere schimmel apart te testen in de vorm van een plakproef of priktest. Ik betwijfel echter of je allergoloog de noodzaak hiertoe inziet. Sterkte! Groeten, Paul
joyce
26 juni 2015Hoi Paul, Ik ben bij een bioresonant geweest en die zegt dat ik een aspergillus schimmel op m’n longen heb en dat ik daardoor eczeem heb, sterk geïrriteerde ogen en benauwdheidsklachten. Laatst zat ik zo onder, dat het alleen met een kuurstoot prednison aangepakt kon worden. Nu was is vandaag bij de dermatoloog met dit verhaal en die luisterde er niet eens naar. Daar kon ze niet op testen en daar kon het ook niet van komen. Mij klinkt het echter wel allemaal erg bekend. Ook slapen wij op zolder, naast de “waskamer”, waar geen goede ontluchting is en waar in het kiepraam ook al schimmel op het raamkozijn zit. Weet jij of er in het bloed of bij een plakker allergietest getest kan worden op een schimmelallergie? We gaan het raam vervangen, hor ervoor zodat hij altijd open kan als de was gedroogd gaat worden. En ik denk erover om een filter aan te schaffen voor de slaapkamer. Heb jij verder nog ideeën voor mij?
Paul
29 juni 2015Testen op schimmelallergie is wel degelijk mogelijk; meestal via een huidtest/priktest. Niet iedere allergoloog doet dit zomaar, omdat ze voor zulke tests schimmels op voorraad moeten hebben. Schimmels zijn levende micro-organismen, dus het is lastig om zulke allergenen permanent op voorraad te hebben. Iemand testen om verschillende soorten schimmels is dan ook best wel kostbaar en tijdsintensief. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor mijten zoals huisstofmijt; zulke ‘levende’ allergenenmonsters moeten vaak worden aangevraagd bij een laboratorium. Als er een duidelijke aanleiding is, dan kan een allergoloog of dermatoloog een dergelijke priktest zeker wel bestellen. Ik verwacht eerlijk gezegd dat de betreffende arts is afgehaakt toen hij/zij hoorde dat de schimmelallergie/schimmelinfectie is vastgesteld door een ‘bioresonant’, want zoals ik in een eerdere reactie ook al aangaf, is de kans dat een schimmelallergie of schimmelinfectie daadwerkelijk kan worden aangetoond middels bioresonantie nagenoeg nihil. Dat neemt natuurlijk niet weg dat er wel degelijk sprake zou kunnen zijn van een schimmelinfectie van de longen of allergische klachten door schimmels… Schimmelsporen behoren immers tot de belangrijkste infectieuze stoffen en allergenen (stoffen waar mensen allergisch voor zijn: allergenen) die er bestaan… Maar ik denk dat een arts eerst een duidelijke aanwijzing moet hebben die de kans op een schimmelinfectie van de longen aannemelijk maakt. Bovendien bestaat er een groot verschil tussen een schimmelallergie en een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie is immers OOK schadelijk voor mensen die niet allergisch zijn jegens schimmels… Wellicht is het een idee om een longtest of iets dergelijks aan te vragen, al is het maar om een fungale longinfectie uit te luiten… Als er daadwerkelijk sprake is van de schimmelinfectie (aspergillose) op je longen, dan kan dit doorgaans ook worden aangetoond met behulp van een thoraxfoto of CT-scan… of een ademtest… In geval van klachten door aspergillus en/of (allergische) aspergillose doen zich overigens meestal klachten van het ademhalingsgestel voor. Een acute, snel-verlopende, invasieve aspergillusinfectie van de longen veroorzaakt doorgaans hoestbuien, koorts, pijn op de borst en ademhalingsproblemen. Aspergillose van de diepere longweefsels maakt je doorgaans zeer ziek; bekende symptomen zijn koorts, rillingen, shock, ijlen, bloedstolsels, nierfalen, leverfalen e.a. Een flinke schimmelbal in de longen kan zelfs leiden tot bloed ophoesten, ernstige interne bloedingen, en in zeer zeldzame gevallen de dood tot gevolg hebben. (bron + bron + bron + bron) Is er sprake van andere klachten van het ademhalingsstelsel dan benauwdheid? En is er echt sprake van eczeem of van een andersoortige huidaandoening? Galbulten bijvoorbeeld… Ik ben heel erg benieuwd. Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
Jean-Pierre Knoors
1 juli 2015Beste Joyce, Ik las jouw vraag aan Paul en begrijp dat een bioresonant je vertelde dat je de Aspergillus-schimmel (waarschijnlijk Aspergillus Fumigatus?) in je longen hebt. Om er zeker van te zijn moet je jouw sputum (opgehoest slijm), op het moment dat je een aanval hebt en voordat je medicijnen hebt ingenomen, laten testen op schimmels in een laboratorium. Je huisarts of longarts kan je daartoe een recept geven. Alleen dan kan je zeker zijn van een schimmelinfectie van de longen. Veel succes en strekte met je klachten. Jean-Pierre 01-07-2015
Kyra Eggen
1 juni 2015Sinds kort een hele heftige allergische reactie. Vooral als ik mij op de slaapkamer bevind en wil gaan slapen. Ik word dagelijks met hoofdpijn en ontzettende jeuk wakker. nu heb Ik zonneallergie. Maar we hebben nog niet zoveel zon gehad dat het dit zou kunnen zijn. Nu heb ik gister met toeval ontdekt dat ik een vochtplek/schimmelplek heb op de slaapkamermuur. Deze muur grenst direct aan de badkamer. Daar ik er in de rest van het huis geen last van heb. Vermoed ik dus echt dat het van de schimmel komt. Heeft iemand zoiets al eerde gehad? Want ik word er helemaal gek van, een normale nachtrust zit er momenteel niet meer in.
Paul
2 juni 2015Beste Kyra, Ik ken verscheidene mensen die soortgelijke allergische reacties ervaren zodra zij zich in een beschimmelde ruimte begeven, dus een schimmelallergie behoort inderdaad tot de mogelijkheden. Sterkte!
marijke
27 juni 2015hallo ,ik woon in België ,van verleden jaar november 2014, ik was al blij da ik dit heb gevonden na 8 maanden op straat hebben geleefd ,door mijn ex ,en dan ben je al blij da je een dak boven je hoofd hebt ,maar dan is het begonnen ,ik ben de 16de november erin gekomen de verwarming op mazout de zetel opgezet ,met de verhuis bezig ,en er kwam witte rook naar boven de ketel begon een raar geluid te maken alles afgezet ,de brandweer gebeld ,14 dagen in de kou moeten zitten mochten het niet meer opzetten ,ze moesten het eerst maken ,b#llsh!t ,ik heb zelf iemand laten komen ,omdat zij nu beweren da er iemand heeft aan gefrummeld was hun uitleg ,ze willen het niet betalen ,en ik zit met schimmel in de badkamer ,tegen plafond ,tegen de tegels ,in de kasten ,hebben al veel kunnen weggooien van de schoondochter daar kunnen we niet mee lachen ,december nog eens gevraagd wanneer ze kwamen ,we zijn nu bijna juli en ze zeggen altijd het zelfde as de mannen tijd hebben ,maar ik kan er niet blijven op kijken ,ik krijg steeds jeuk overal vooraleer ik me douche ik sta nog maar in de douche nog niks van water of zeep, hoofdpijn elke dag ,droge ogen ,en een niezen ,ik ben vooral moe en alles doet gewoon pijn over mijn heel lichaam ,ik kan nog meer vertellen ,maar dan heb ik een boek geschreven ,en ze willen er niks aan doen ,ik wil hier niet blijven wonen ,tenslotte betaal ik huur ,maar moet in orde zijn ,wat in het begin wel was maar ze hebben het geverfd dan zie je niks alles verdoezeld ,als ik hier moet blijven wonen dit wordt mijn dood ,heb ik ook al gezegd ,maar ze nemen me niet ernstig. :(
Bo
13 mei 2015Hee Paul, Ik heb sinds kort veel last van netelroos. Ik heb al een soort van test gedaan (vegatest), daar kwam uit dat ik te weinig vitamine B12 aanmaak, dus slik ik nu extra vitamine B.
Paul
14 mei 2015Beste Bo, Ikzelf geloof niet in ‘elektrodermale tests’ zoals bioresonantie en elektro-acupunctuur (VEGA, MORA, BICOM, Quantec, MARS, et cetera). Met vage machines en metertjes zouden trillingen/frequenties van ‘energetische meridianen’ in het lichaam worden gemeten. En aan de hand van de gemeten ‘energiestatus’ zouden vervolgens TALLOZE bloedwaarden (antistoffen, voedingsstoffen, ontstekingswaarden e.a.) kunnen worden bepaald, waar normaal gesproken verscheidene specialistische laboratoriumtests voor nodig zijn. Aan de hand van een VEGA-test zouden onder andere allergieën, ontstekingen en nutritieve tekorten kunnen worden aangetoond. De exacte methodes en technieken die hierachter steken, zijn echter volledig onwetenschappelijk en hypothetisch. (bron) Dat netelroos gerelateerd kan zijn aan een vitamine B12-tekort geloof ik direct, maar dat een tekort aan vitamine B12 kan worden aangetoond met een VEGA-test geloof ik geenszins. Bovendien zijn er honderden andere mogelijke oorzaken van netelroos. Naar mijn mening kun je beter je huisarts vragen om een laboratorische bloedwaardebepaling van je B12. Het volledige vitamine B-complex (B1, B2, B3, B5, B6, B8/H, B11 en B12) suppleren is namelijk geenszins raadzaam zolang hier geen grondige reden toe is. Iedere B-vitamine heeft namelijk zijn eigen functies en in een B-complex-supplement zijn de verschillende B-vitamines doorgaans niet in de juiste verhouding aanwezig. Je bouwt dan al snel overschotten op aan de B-vitamines waar je reeds genoeg van binnenkrijgt. In geval van een vitamine B12-tekort kun je dan ook veel beter specifiek B12 suppleren. Sterkte in ieder geval met de netelroos; ik weet hoe vreselijk zulke galbulten kunnen zijn. Groeten, Paul
Rachella
30 maart 2015Beste Paul, Fijn dat je artikel zo informatief is. Ik ben namelijk bang dat ik ook een schimmelallergie heb. Mijn broer woont in een oud huis in Amsterdam, vochtig, klein en als ik daar een paar uur aanwezig ben, krijg ik hele rode, dikke gevoelige ogen, ze gaan ook etteren. Ik heb allergiepillen, oogdruppels etc. (heb ook eczeem/hooikoorts/allergie voor muizen, paarden, honden etc.), maar de reactie is zo heftig dat het een oogontsteking lijkt (dacht de huisarts in eerste instantie ook). Het duurt bijna een week voordat mijn ogen en de huid eromheen zijn hersteld als ik een nachtje daar ben gaan slapen. Nu ga ik zelf verhuizen naar een oud gebouw in Amsterdam en ik zag daar ook al sporen van schimmel, lekkage en het is een vochtig huis, condens op de ramen. Ik moet er wel wonen, aangezien ik geen andere optie heb. Hopelijk reageer ik daar niet zo heftig na een goede schoonmaakbeurt, dit maakte bij mijn broer thuis helaas niets uit (geen huisdieren, geen tapijt etc.). Welke tips kan je me meegeven? Een filter zo als de “CleanAir Optima UV Plasma Ionisator Luchtreiniger CA-366”, zou dat uitkomst bieden? Ik ga sowieso langs de arts om opnieuw een allergietest uit te laten voeren. Zo’n filter plaatsen in combinatie met goed schoonmaken en luchten, zou dat voldoende zijn? Groeten, Rachella.
Paul
31 maart 2015Beste Rachella, Het lijkt me sowieso raadzaam om er allereerst zeker van te zijn dat er daadwerkelijk sprake is van een schimmelallergie. Er zou namelijk net zo goed sprake kunnen zijn van een allergische reactie op huisstofmijt of iets dergelijks. Sowieso heb ik nog nooit van een dusdanig heftige allergische reactie gehoord… Of een ionisatiefilter uitkomst biedt, is erg afhankelijk van de exacte omstandigheden… de indeling van je woning, je woonoppervlak, woning-inhoud etc. Sowieso moet je weten waardoor de schimmel binnenshuis kan groeien, dus waarom de luchtvochtigheid zo hoog is. Indien er sprake is van een flinke lekkage, dan zal een lucht-ionisator hier niet aan beschieten. Dan heb je een professioneel apparaat nodig wat hier tegenop kan boksen. Een ander belangrijk aspect is de hoeveelheid schimmelsporen er in de atmosfeer ronddobberen. Hoe meer schimmels, stof en vocht, des te groter de vereiste filtercapaciteit, ventilatiecapaciteit ionisatiecapaciteit en ontvochtigingscapactieit. Met de Clean Air Optima CA-366 lijkt in beginsel niets mis te zijn, maar het is aan de capaciteit en specificaties te zien ook geen high-end ionisator. Er zijn sowieso geen specificaties vindbaar van het gebruikte filtermateriaal, wat zo’n beetje het belangrijkste aspect is van zo’n apparaat. Het product bevat geen vervangbare filter (wat prijstechnisch gezien prettig is), maar wat voor filter er dan wel in zit… Ik zou liever gaan voor een lucht-ionisator met een kwalitatief hoogstaande hypo-allergene HEPA-filter bovenop de ionisatiefilter. Met de combinatie van ioniseren en mechanisch filteren (HEPA-filter H13 t/m U17) haal je tot bijna 100% van de in de lucht aanwezige stofdeeltjes, allergenen, schimmels en micro-organismen uit de atmosfeer. Logischerwijs moet de capaciteit van het betreffende filter-apparaat wel toereikend zijn voor de omvang van je woning. En het zou handig zijn als je de filter ’s nachts op je slaapkamer kan zetten… En tot slot: let op dat de ozonuitstoot niet te hoog is; ozon is namelijk schadelijk voor de gezondheid. Groeten & sterkte, Paul
Stefan
25 februari 2015Beste Paul, Ik ben sinds 3 maanden verhuisd naar Duitsland en merk al een tijdje dat m’n ogen en de huid rondom m’n ogen erg droog zijn. Ik heb nog geen sporen van schimmel gevonden in m’n nieuwe appartement. Ik vlieg regelmatig nog terug naar Nederland en merk dan dat de irritatie en droogte rondom m’n ogen meteen weg zijn. Zou het ook zo kunnen zijn dat er al schimmel in m’n appartement was en er nu overheen is geschilderd.
Paul
25 februari 2015Ja, dat zou zeker kunnen… Dit soort klachten hoeft echter niet per se te duiden op schimmelallergie. Zo kan het ook een reactie zijn op bijvoorbeeld de algemene luchtvochtigheid in het appartement, de aanwezigheid van huisstofmijt, achtergebleven allergenen van honden of katten of de algehele luchtkwaliteit, o.a. qua luchtverontreiniging. Of een totaal andere omgevingsfactor. Heb je al eens een allergietest ondergaan bij allergoloog of dermatoloog?
Stefan
25 februari 2015Beste Paul, Bedankt voor je snelle reactie. Ik heb nog nooit eerder een allergietest gehad. Ik heb meteen een afspraak gemaakt. Nogmaals bedankt! M.v.g. Stefan
Martine
2 februari 2015Beste Paul, Ik woon in België en na weken informatie opgezocht te hebben betreffende aspergillus fumigatus in de luchtwegen ben ik deze morgen op uw website gevallen. Ik heb deze enorm interessant gevonden en wilde dus ook een paar vragen stellen. Deze maand ben ik positief gediagnosticeerd geweest op een aspergillaire kolonisatie in de luchtwegen (aspergillus fumigatus). De resultaten van het bloedonderzoek duiden Ig E 1532 eenheden aan. Het probleem startte ineens met héél hevige hoestaanvallen eind september 2014. Ik stopte niet met naar de dokters (inclusief longarts) te lopen; vanaf de eerste dag al last van mijn hoestaanvallen (had ook 2 antibioticakuren en verschillende puffers). Maar omdat dit soort allergieën in België slecht gekend is, kreeg ik pas midden december een correcte diagnose via een heel bekende Belgische internist. Dan was het wachten op bevestiging via bloedonderzoek (hemocultuur/bloedkweek). Behandeling bestaat nu uit Itraconazol en puffer Symbicort. Intussen zijn dan ook acne infecties (dermatitis) op de huid gekomen met allerlei rare zenuwaandoeningen (door de huidaantasting). Die werden in eerste instantie behandeld met antibiotica, maar nu zou de Itraconazol de rest van het werk moeten overnemen. Ik woon in een oud huis, sinds 7 jaar, en ben sindsdien bezig met klussen. Er is vocht in de muren van het huis, maar deze zou het huis niet binnen komen volgens de aannemer (dit werd gemeten: apparaat wel op rood langs één hele muur). Er zijn toch geen schimmels te zien. Maar wel in de kelder (daar staan mijn wasmachine en wasdroger). Het huis is zoals de meeste huizen in het dorp gebouwd direct op de grond. In september ben ik begonnen te helpen als kinderoppas in een huis dat gehuurd wordt en uitgebreide zwarte vlekken op bepaalde muren vertoont. Ook vermoed ik dat het huis niet dagelijks verlucht wordt (ouders hebben het te druk). Dit doe ik nu zelf sinds enkele weken. Mijn vragen zijn als volgt: zou de oorzaak van mijn plotselinge ziekte aan mijn huis liggen (in de laatste 7 jaar heb ik echter weinige hoestklachten of ook dan ook andere allergische klachten gehad) en is het mogelijk dat een allergisch probleem zich langzamerhand opbouwt zonder dat er dan ook bepaalde symptomen aanwezig zijn? En/of zou het probleem voornamelijk te wijten zijn aan mijn nieuwe werkomgeving? Kinderen schijnen voortdurend last te hebben van groene neusloop met regelmatig hoesten en koorts voor de kleinste. Ik weet namelijk dat ik niet alleen de symptomen moet behandelen maar dus ook de oorzaak ervan en dat belangrijke beslissingen op de tafel zullen komen te liggen. Alvast met veel dank! Groeten, Martine
Paul
2 februari 2015Beste Martine, Ik ben GEEN arts, dus uitsluitsel kan ik je helaas niet bieden. Een schimmelallergie kan zich inderdaad door de jaren heen ontwikkelen, maar het exacte verloop van deze ontwikkeling verschilt volgens mij sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen met schimmelallergie worden voor schimmels hebben hun hele leven al te kampen met aanverwante inhalatieallergieën (pollen, huisdieren, stof, huisstofmijt etc.), contactallergieën, longproblemen, ademhalingsklachten, (chronische) holte-ontstekingen en/of verstopte neus, alvorens zij allergisch worden voor schimmels, maar dat hoeft niet per se. Een schimmel kan zich symptoomloos in je lichaam bevinden totdat je immuunsysteem niet langer in staat is de schimmel afdoende te bevechten. Overigens is een schimmelinfectie iets totaal anders dan een schimmelallergie. Een schimmelallergie is een overdreven heftige reactie op eiwitten in (relatief) onschuldige schimmels. Een schimmelinfectie daarentegen, is een infestatie van schadelijke, agressieve en/of parasitaire schimmels die je lichaam binnendringen. Bij een schimmelallergie reageert je lichaam overdreven heftig op schimmels; bij een schimmelinfectie is de schimmel daadwerkelijk een schadelijke boosdoener c.q. ziekteverwekker die terecht door je immuunsysteem wordt aangevallen. Schimmels die schimmelinfecties veroorzaken zijn dus potentieel schadelijk voor IEDEREEN; niet uitsluitend voor mensen met een schimmelallergie. Natuurlijk kan het zijn dat je er zich schimmels in je kelder aanwezig zijn; schimmelsporen kunnen immers ook aanwezig zijn zonder dat er evidente schimmelplekken op muren of plafonds te zien zijn. Toch lijkt me op basis van je verhaal waarschijnlijker dat je allergische reacties op schimmels gerelateerde zijn aan je oppasadres… Aspergillus fumigatus heeft immers een grijsgroen tot grijszwart voorkomen, dus de schimmel die je beschrijft zou de veroorzaker van je infectie KUNNEN zijn. Blootstelling aan A. fumigatus bij mensen met een verzwakt immuunsysteem kan inderdaad aspergillose (schimmelinfectie/fungale longinfectie) veroorzaken. Algemene symptomen zijn onder andere koorts, fysieke zwakte, hoofdpijn en pijn op de borst. En later ook onverklaarbaar gewichtsverlies, hartruis, afwijkende kleur van urine, bloed bij de urine en/of kapotte bloedvaatjes onder de nagels. Maar aan de klachten van je oppaskinderen zou natuurlijk ook een totaal andere onderliggende oorzaak ten grondslag kunnen liggen… Sowieso is het van cruciaal om schimmels binnenshuis te bestrijden, de ontstaansbron te vinden en ruimtes ‘schimmel-onvriendelijk’ te maken. Helaas kan ik je weinig concrete hulp bieden. Heel veel sterkte & beterschap toegewenst. Hopelijk slaan de anti-schimmelmiddelen snel aan, waardoor je in lijf in ieder geval snel verlost is van de schimmelinfectie. Sterkte & groeten, Paul
Tessa
31 januari 2015Beste Paul, Ik weet al een paar jaar dat ik een allergie heb voor schimmel, katten, honden. Ik had enkel last van tranende ogen en verstopte neus wanneer ik in de buurt kwam van dieren. Sinds enkele maanden heb ik een nieuwe vriend en wanneer ik bij hem thuis ben, heb ik heel veel last van allerlei klachten. Het begon met rode prikkelende ogen, uitslag in mijn gezicht en op mijn armen, veel verkoudheden… Het meeste last heb ik van kortademigheid en ademtekort ’s nachts. Vooral in de zetel heb ik het gevoel dat ik geen zuurstof heb. Ik kreeg al een soort puffer en medicatie en deze helpen goed. Graag zou ik de oorzaak aanpakken, zonder dat dit veel moet kosten. Ik kan van mijn vriend niet verwachten dat hij heel zijn huis behandeld. Wat is volgens u het meest effectieve om muren en zetels te behandelen? Hopelijk kunt u mij helpen. Ik zal alvast enkele tips van u gebruiken. Groetjes, Tessa
Paul
1 februari 2015Beste Tessa, Allereerst moet je weten welke allergenen er in huis rond dwarrelen en op welke je precies allergisch reageert. Je ademhalingsklachten KUNNEN inderdaad met schimmels/schimmelallergie te maken hebben, maar dat hoedt natuurlijk niet per se. Zijn er zichtbare schimmelplekken in de woning aanwezig? Heeft je vriend huisdieren? Ben je eveneens allergisch voor huisstof en/of huisstofmijt. Of voor huiskamerplanten of snijbloemen? Het heeft immers geen zin om woning en huisraad te behandelen tegen schimmels indien er geen noemenswaardige schimmels in huis aanwezig zijn. De belangrijkste allergieën die zich veelal binnenshuis voordoen, zijn huisdierenallergieën en huisstof(mijt)allergie. Daarnaast allergie voor schimmels, schimmelsporen en pollen. Schimmels komen overigens ook in huisstof voor; schimmelallergie en stofallergie zijn dan ook aan elkaar gerelateerd. Regelmatig stoffen, stofzuigen en dweilen is doorgaans het halve werk. Zijn er echt schimmels in huis, dan kun je beter de onderliggende oorzaak van de schimmelplekken aanpakken dan de schimmels blijven bestrijden. In veruit de meeste gevallen is er sprake van overtollig vocht in huis, meestal door gebrekkige ventilatie of een lekkage. Zodra je de lekkage of het ventilatieprobleem oplost, verdwijnt doorgaans ook de schimmel. Afhankelijk van de hoeveelheid vocht kan het natuurlijk wel een tijd duren voordat al het water is verdampt… Schimmelsprays werken doorgaans slechts tijdelijk, tenzij je je hele woning van binnen en buiten impregneert met een professioneel impregneermiddel, maar dat is extreem prijzig, rigoureus en (kosten)inefficiënt. Heel veel succes! Groeten, Paul
Saskia
19 december 2014We wonen uit nood in een chalet op een camping, maar er zijn daar heel veel schimmels en ik heb er last van. Ik heb al astma en ik word nog benauwder. Ik heb als we in het chalet zijn ook een oliesmaak in mijn mond, kan dit ook iets te maken hebben met schimmels of schimmel-allergie? Gr. Saskia
Eveline
17 december 2014Iemand bekend met mastocytose veroorzaakt door allergie voor aspergillus-schimmels? Ik werk in een verzorgingstehuis van De Huiskamer met gemiddeld 30 mensen en zeer slechte ventilatie in een oud gebouw.
Ellen
8 december 2014Bedankt voor deze informatie! Bij ons op de ramen in de woonkamer (dubbelglas) blijft water staan aan de binnenkant. En niet zo’n klein beetje ook. Meestal voorzijde woning, maar ook achter en in de slaapkamers. Een aantal weken terug ontdekte ik zelfs schimmelplekjes op de ramen aan de binnenkant. Fotolijstjes die er stonden op de vensterbank bleken beschimmeld aan de achterkant. Binnenkort laat de woningbouw een meting doen door een bedrijf. Want verder konden ze niks ontdekken. Ook de kelder is vochtig. Ik woon een jaar in dit huis. Ik heb de kelder een paar maanden terug schoongemaakt en direct daarna werd ik ziek (verkouden, keelpijn, hoesten). Vorige week heb ik de kelder weer schoongemaakt en de dag daarna werd ik weer ziek (zelfde symptomen). Ik ben nooit ziek, maar het het schoonmaken van de kelder telkens ziek. Hoe kan dit?
Stel dat ik een schimmelallergie heb, moet ik dan niet al maanden last hebben van de symptomen? Omdat er ook schimmel en vocht (blijkbaar) in huis zit?
Paul
8 december 2014Schimmelallergie heeft niet alleen te maken met de loutere aanwezigheid van schimmels, maar (vooral) ook met de soort schimmel, de mate waarin een schimmel sporen produceert en verspreidt, temperatuur/klimaat (hoe nat of droog een schimmel is) en op welke manier je met schimmels in aanraking komt (eten, inademen, huidcontact…). Het kan dus best zijn dat je op een bepaald soort schimmel onder bepaalde omstandigheden allergisch reageert en op andere schimmels in een andere toestand niet.
Hellemans
17 november 2014Hallo, Ik woon in een huurhuis met een heel vochtige kelder met schimmel.Oop gelijkvloers riek je schimmel in toilet en bergruimte. Sinds ik hier woon heb ik last van tranende ogen waar geen arts uitleg of remedie voor weet. En last van hoest wat ik nooit had. Volgens mijn huisarts gevolg van picotoxines. Ben verplicht om te verhuizen. Kan ik de eigenaar hier aansprakelijk voor maken? Schade gezondheid, voorwerpen, kosten verhuis? Dank voor antwoord.
Martine
10 november 2014Wij hebben zojuist ontdekt dat er een lek in het dak was waarbij er zich een serieuze schimmellaag heeft gevormd op de muur achter het bed. Nu heb ik al jaren last van allerlei gezondheidsklachten, maar nooit vinden ze iets. Voor mij verklaart de schimmel achter ons bed veel. Nu is mijn vraag als volgt… Ik heb sinds kort ook kale plekken in mijn haar en altijd moe, ook last van luchtwegen, een wond in mijn neus die niet geneest enzovoort. Nu was mijn vraag: Kan die schimmel in het bloed zitten, en zo ja wat doe ik eraan?
Paul
10 november 2014Beste Martine, Nee, schimmels dringen niet zomaar door in je bloedbaan. Virulente schimmels en pathogene gisten worden veelal opgevangen door je immuunsysteem en komen veeleer terecht in de slijmvliezen van neus, keel, ogen en luchtwegen. Een interne candida-infectie kan in zeer zeldzame gevallen nog weleens uitmonden in een fungale bloedinfectie c.q. bloedvergiftiging; in dat geval spreekt men ook wel van ‘candidemie’, dit betreft de aanwezigheid van (virulente) Candida albicans in je bloed. Sepsis door schimmels en gisten ontstaat dus meestal als een inwendige schimmelinfectie zich uitbreidt naar de bloedbaan; dit is meestal het gevolg van een verzwakt immuunsysteem en overbelasting van het lymfestelsel. Als de micro-organismen in je bloedbaan gifstoffen oftewel (myco)toxinen produceren, kan er een hevige ontstekingsreactie optreden. Een bloedvergiftifing door virussen of bacteriën wil nog weleens van milde aard zijn, bijvoorbeeld een lokale, ongecompliceerde bloedvergiftigingen door een wondje, griep, maag-darminfecties, tandabces, huidontsteking, blaasontsteking of luchtweginfectie. In dat geval spreekt men ook wel van milde, ongecompliceerde sepsis. Als een bloedvergiftiging zich door je hele lichaam verspreidt, ontstaat een ernstige, gecompliceerde bloedvergiftiging die kan leiden tot septische shock. Dit heb ik zelf ooit meegemaakt; dan balanceer je echt op het randje… Directe ziekenhuisopname, infusen, hallucineren, ijlen, nachtzweten en ga zo maar door. In geval van schimmels in de muur zul je al met al niet zo snel een bloedvergiftiging oplopen. Dat neemt overigens niet weg dat schimmels die je inademt en in je luchtwegen terechtkomen net zo goed allerhande klachten kunnen veroorzaken. Dat geldt des te meer bij een verzwakt immuunsysteem; dan loopt je lymfestelsel als het ware over. Je zou je huisarts eens kunnen vragen om je bloed te laten testen op ontstekingsindicatoren en/of schimmelallergieën. Als je klachten inderdaad worden veroorzaakt door schimmels, zullen ze na het verhelpen van de lekkage en het bestrijden van de schimmelsporen in ieder geval moeten afnemen qua hevigheid en frequentie. Voor zekerheid en uitsluitsel zul je hoe dan ook een arts moeten raadplegen. Groeten & beterschap, Paul
Edwin
30 oktober 2014Beste Paul, Allereerst hartelijk dank voor deze informatieve website. Ik denk dat je al veel mensen geholpen hebt. Mijn vraag, als je tijd hebt: Ik ben onlangs verhuisd naar een oude woning die super goed bij ons past en we zijn er dan ook heel blij mee. Maar sinds ik hier woon heb ik het vrij benauwd: ik heb gewoon het gevoel dat ik niet genoeg zuurstof krijg. Nu heb ik last van hooikoorts, al jaren, maar dit voelt anders. Sowieso denk ik dat het huis niet goed geventileerd wordt. Ik probeer zo vaak mogelijk een raampje open te zetten, maar in de winter wordt dat extra lastig. Nu merk ik dat ik op mijn werk (universiteit met moderne ruimtes) totaal geen last heb en me kiplekker voel, zelfs als de pollen buiten floreren. De afzuiging en ventilatie op de uni is elektronisch geregeld waardoor er een constante zweem van frisse lucht in de ruimtes hangt zonder dat het tocht of koud wordt. Bestaat zoiets ook in een handzaam formaat voor mijn huis? En denk je dat ik op zoek moet naar eventuele schimmel haarden in de muren? De badkamer had zichtbare schimmel, maar dat heb ik weggechloord. Nou ja, ik zou je heel dankbaar zijn voor enige tips (ik las op de site iets over de een HEPA-luchtreiniger, zou dat kunnen helpen om meer zuurstof in de lucht te krijgen of zou dat voornamelijk voor het wegvangen van schimmels zijn? Als het laatste het geval is, zou er dan ook iets soortgelijks bestaan om extra zuurstof in een ruimte te verspreiden? Vriendelijk dank voor je tijd en moeite, nogmaals, een bewonderenswaardige website!
Paul
30 oktober 2014Beste Edwin, Dankjewel voor je leuke reactie! Ik verwacht eigenlijk dat je te kampen hebt met bepaalde allergenen in huis; de belangrijkste hiervan zijn schimmels, stof en huisstofmijt. Schimmels zijn namelijk niet alleen zichtbaar als plekken op muren en plafonds, maar naarmate zich meer vocht binnenshuis bevindt, gaan schimmelsporen zich ook vermengen met het stof wat overal in huis circuleert en rond dwarrelt. Dus ook in huisstof huizen schimmels. Of je nu allergisch bent voor schimmels of niet, schimmels ie je inademt kunnen hoe dan ook ademhalingsklachten veroorzaken, dus zelfs zonder dat er sprake is van een daadwerkelijke schimmelallergie. Het kan ook nog zo zijn dat vorige bewoners honden of katten hebben gehad; huidschilfers van huisdieren kunnen nog jaren nadien rond zweven. Ook muizen (en ratten) in huis kunnen bij sommigen soortgelijke allergieklachten uitlokken, maar dat is relatief zeldzaam. Meestal hebben ademhalingsproblemen die zich alleen in bepaalde gebouwen voordoen te maken met een te hoge luchtvochtigheid al dan niet door eventuele vochtproblemen (i.v.m. lekkages en/of ventilatie). Door overtollig vocht in huis zullen namelijk niet alleen huisstofmijt en schimmels uitstekend gedijen, maar kunnen ook chemische stoffen uit bouwmaterialen vrijkomen, waaronder formaldehyde. Er bestaan overigens allerlei handzame luchtreinigers voor binnenshuis; volgens mij worden ze ook wel luchtfilters of luchtreinigers genoemd. De meeste bevatten zowel een HEPA-filter als een ionisator. Ik kan me trouwens niet voorstellen dat er te weinig zuurstof in de lucht zit en verwacht dan ook dat je gewoon een dergelijke anti-allergene luchtfilter nodig hebt. Oh ja, het eerste wat ik persoonlijk zou doen is een bedrijf laten komen wat met een infraroodkijker eventuele bouwkundige lekkages en vochtophopingen in muren en plafonds kan opsporen. Je kan namelijk nog zo’n goede luchtfilter in je woning zetten, maar als je lekkages hebt, dweil je met de kraan open. Nogmaals dank voor je bericht! Sterkte ermee & groeten, Paul
Loes
26 oktober 2014Beste Paul, Ik heb heb vier dagen achter een bureau gezetten met een beschimmeld (zwarte schimmel) prullenbak ernaast. Helaas kwam ik daar op dag vier achter. Sinds dag 1 val ik niet tot heel moeilijk in slaap. Me hart klopt daarbij erg snel en ben kortademig. Deze klachten heb ik nu een week. Hoe ernstig is mijn situatie?
Paul
26 oktober 2014Beste Loes, Het is niet aan mij om te bepalen hoe ernstig je ‘situatie’ is. Sowieso is het nog maar de vraag of je klachten daadwerkelijk gerelateerd zijn aan de beschimmelde prullenbak. Met hartkloppingen en kortademigheid kun je mijns inziens beter even langs je huisarts gaan. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Lin
11 augustus 2014Beste Paul, Twee jaar geleden is via een bloedtest ontdekt dat ik een huisstofmijt- en schimmelallergie heb. Omdat bij mij vooral neusklachten op de voorgrond treden, waaronder constant verkouden, niezen en slijm achter in neus/keel (dit laatste vooral ‘s ochtends), is Budesonide neusspray voorgeschreven. Waar ik een tijdje minder klachten had, zijn deze inmiddels weer flink toegenomen. Bij mijn apotheek zeiden ze dat ik een sterkere dosering van de Budesonide bij de dokter kon vragen, maar ik vraag me nu af of dit dan een ‘blijvende’ oplossing is gezien de huidige dosering dus ook maar een tijdje werkt? Daarbij loop ik al heel lang met vermoeidheidsklachten en hoofdpijn, hetgeen niet weggaat met een neusspray natuurlijk. Ik heb een vitamine B12 deficiëntie en ben daardoor ook moe, maar aangezien ik daar nu voor behandeld word, lijken deze klachten toch eerder van de allergieën te zijn. Het vaak moe zijn en de hoofdpijn die regelmatig terugkeert is erg vervelend. Welke middelen zouden hierbij kunnen helpen? Verder vraag ik me af of je met een schimmelallergie sowieso gist en eetbare paddenstoelen, schimmelkazen etc. beter kunt vermijden i.v.m. klachten of dat dit eerst onderzocht moet/kan worden? Ik heb een tijd veel last gehad van blaasontstekingen en daarvoor telkens een antibioticakuur gehad. Ik denk in twee jaar mogelijk wel 10 kuren?! In hoeverre kan dit invloed hebben op bv de schimmelallergie. Wat betreft de bloedtest, ik het een matige sensibilisatie voor huisstofmijt en een forse sensibilisatie voor schimmels. All in all, zou het in mijn geval verstandig zijn om de allergieën eens door een specialist te laten bekijken en mogelijk uit te laten zoeken voor welke schimmels ik precies allergisch ben?
Paul
11 augustus 2014Beste Lin, Dat jouw hoofdpijn en oververmoeidheid worden uitgelokt door je allergieën lijkt me zeer plausibel; bij mijn vrouw is dit eveneens het geval. Budesonide is een corticosteroïde: een synthetische afgeleide van bijnierschorshormoon. Ik snap niet waarom je niet (eerst) een mild antihistaminicum voorgeschreven hebt gekregen aangezien je ontstoken neusslijmvlies waarschijnlijk wordt uitgelokt door een allergische reactie en zodoende IgE-antistoffen. Misschien zou je je huisarts eens kunnen vragen naar de mogelijkheden omtrent antihistaminica? Of antibioticakuren een schimmelallergie in de hand kunnen werken, weet ik niet. Antibiotica kunnen je lichaam in ieder geval wel ontvankelijker maken voor schimmels en schimmelinfecties. Of je schimmelallergie een loutere inhalatie-allergie of ook een voedselallergie of contact-allergie betreft, is afhankelijk van de aard en ernst van je schimmelallergie en bovendien voor welke schimmelsoorten je precies allergisch bent. Het lijkt me dus inderdaad geen overbodige luxe om eens aan je huisarts te vragen of je je selectief mag laten testen op specifieke soorten schimmels. Dan weet je in ieder geval of je alleen schimmels in de lucht uit de weg moet gaan of ook gist (wat in talloze voedingsmiddelen voorkomt) en schimmelkaas, champignons en gefermenteerde voedingsmiddelen. En of je extra waakzaam moet zijn met GFT-afval, vochtig hout, herfstboswandelingen, oud brood, kaaskorsten, citrusschillen en beschimmeld voedsel (brood, kaas, pesto, fruit etc.). Heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Jurgen Bullaert
24 juli 2014Beste, Sinds enkele weken zijn we op het werk bezig met het testen van een machine. Deze machine moet zakken gevuld met gestoomd graan waarop sporen van champignons gebracht zijn in rekken plaatsen. Na verloop van tijd zie je heel duidelijk dat de schimmel zich ontwikkelt. Eerst komt er een witte, wollige laag op het graan. Daarna gaat het over in groene schimmel. Door het testen gaat er nu en dan een zak kapot. Sinds een aantal weken had ik last van jeuk, branderige huid en ogen en rode vlekken op mijn huid. Enige tijd later werd ik steeds vermoeider en verwarder. Nadenken lukt niet meer, concentreren ook niet, ik ben de hele dag moe. De huisarts kon er niets mee en heeft me doorgestuurd naar de bedrijfsarts die zich er ook geen raad mee weet. Sinds twee weken zit ik in de ziektewet en werk ik nu 3 halve dagen. Dat is eigenlijk al net te veel. Ik heb op dit moment verschijnselen die heel erg doen denken aan een burn-out. Ik heb nieuwe werkzaamheden gekregen, weg van de plek waar ik de allergie opgedaan heb. Als ik om bepaalde redenen toch te dicht bij die machine kom, krijg ik meteen jeuk en branderige huid. Ik vraag me af hoe we die schimmels, waarvan ik ervan uitga dat zij de kwaaddoeners zijn, gaan verwijderen uit een fabriekshal… Gaan ze vanzelf dood? Of moet ik dringend op zoek naar een andere baan? Histamine-pilletjes helpen een beetje.
Paul
24 juli 2014Beste Jurgen, Indien er voldoende vocht in de atmosfeer is, zullen schimmels in een niet al te koude ruimte nooit zomaar vanzelf doodgaan. Schimmelsporen en gisten zullen als minuscule, onzichtbare deeltjes overal door de lucht dwarrelen. Ze worden bovendien verspreid doordat ze overal mee naartoe worden genomen via schoenen, kleding, voorwerpen etc. Schimmels gaan vooral dood door hitte en uitdroging, maar in een hal waar continu nieuwe schimmels worden aangevoerd, kun je ze met geen mogelijkheid verwijderen. Er zijn wel apparaten die zwavel/sulfur verstuiven en zodoende actief schimmels bestrijden, maar die kun je niet zomaar binnenin een hal gebruiken waarin mensen werken. Heb je trouwens al een bloedtest laten doen om te kijken of het daadwerkelijk om een schimmelallergie gaat? Je zou immers denken dat een huisarts je direct doorverwijst voor een bloedwaardebepaling aangaande schimmelallergieën… In ieder geval veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul
Esther de Jong
24 juli 2014Hai hallo, Ik ben er sinds een half jaar achter dat de extreme aangezichtspijnen waar ik al 12 jaar last van heb en ook al alle behandelingen voor gekregen heb niet weggingen door de operaties en/of medicatie, maar wel door een exorfine-vrij dieet. Ik een sinds januari voor zover ik weet waar exorfinen in zitten totaal exorfine-vrij en slik nu alleen nog allergiepilletjes en gebruik een neusspray. Maar alle andere medicatie (inclusief morfine en wietthee) tegen de pijn kan ik laten staan. Toch merkte ik dat ik niet alle exorfines uit mijn lijf heb kunnen weren en kreeg te horen dat het een verstoring van de dermorphin kan zijn: exorfines uit schimmels. Ik neem aan dat die ook in mijn voeding zitten. Maar welke voeding moet ik me daarbij bedenken? Is dat waarom o.a. fruit problemen bij mij geeft? Waar zou ik kunnen vinden welke voeding (goede en slechte) schimmels bevatten? Met vriendelijke groet, Esther
Inge
19 juni 2014Hoi… Ik weet sinds kort dat ik een schimmel- en grassenallergie heb. Ik heb al jaren last van me keel: slijmvorming, globes gevoel, slikklachten, zelfs zo erg dat ik al heel lang niet normaal kan eten door de hevigheid. Kunnen dit soort klachten komen door een schimmelallergie? En wat kan ik daartegen doen? Hoe weet ik of ik ook gist en dergelijke moet gaan vermijden? Is daar een speciale test voor? Ze hebben de schimmelallergie nu gewoon uit me bloed gehaald… Is er iets tegen te doen zodat ik weer normaal kan eten? Een KNO-arts heeft nooit iets kunnen vinden en ze hebben ook maagonderzoek gedaan, waardoor ze met de camera alles konden zien. Soms was het slijmvlies wat geïrriteerd, maar meer niet. Maar me keel voelt echt vreselijk! Ik hoef niet te hoesten, maar heb soms last van niesen, vooral met stoffen en buiten in de tuin.
Paul
19 juni 2014Beste Inge, Wie heeft die schimmelallergie ontdekt? Het zou namelijk logisch zijn dat je na de uitslag op consult zou moeten komen om eventuele voorzorgsmaatregelen en medicamenten te bespreken. En ja, die klachten zouden best door schimmels kunnen worden veroorzaakt, maar dat hoeft niet per se. Dat je ook in je tuin en bij het stoffen allergisch reageert is ook niet gek, want schimmels komen ook veelvuldig in (huis)stof voor, evenals in tuinen. Ik ben benieuwd hoe en door wie je grassen- en schimmelallergie is vastgesteld. Groeten, Paul
Jean-Pierre Knoors
7 juli 2014Best Paul, Ik stel je voor om een huidtest op allergie te laten doen. Ook al zeg je dat je nooit allergisch bent geweest, dat kan gemakkelijk veranderen, bijvoorbeeld met je leeftijd. Het zou weleens op een Aspergillus allergie kunnen gaan. Aspergillus is een schimmel die vaak in grond voorkomt. Het lijkt mij belangrijk om je (evenals je partner) snel te laten testen, want wanneer blijkt dat je hiervoor allergisch bent, dien je echt maatregelen te treffen. Hoe gaat het op dit moment, zijn de klachten nog steeds even hevig? Groeten, Jean-Pierre
Paul
7 juli 2014Ik neem aan dat je bericht voor Inge bedoeld is… ;)
Inge
8 juli 2014Beste Paul, De huisarts heeft de allergietesten aangevraagd en heb daar bloed voor moeten prikken. Ik ben toen door de assistent gebeld voor de uitslag en dat was dus die schimmel- en grassenallergie. Verder hebben ze me er niks over verteld en heb ook geen medicatie of iets gekregen. Heb er later nog een keer voor gebeld, maar mijn huisarts denkt niet dat mijn klachten daarvan komen. Wat het wel veroorzaakt weet hij ook niet… maar mijn huisarts is nogal laks en vind dingen al gauw goed en onbelangrijk. Mijn slik- en eetklachten worden steeds erger… de spieren in me keel (echt van binnen) spannen zich ook steeds aan waardoor ik nog moeilijker slik. Ik ben inmiddels zo veel afgevallen… ik word echt gek van dat gevoel in me keel en vind het vreselijk dat ik al anderhalf jaar niet normaal kan eten.
Paul
8 juli 2014Ik zou in jouw geval langs de huisartsassistent(e) gaan en een uitdraai vragen van de onderzoeksresultaten. Het is namelijk wel heel erg handig om te weten voor welke schimmels en welke grassen je precies allergisch bent. Nu kun je nog altijd geen rekening mee houden met groeiomstandigheden en bloeiperiodes, wat ontwijking en preventie onmogelijk maakt. Vervolgens zou ik overstappen naar een andere huisarts, want dit vind ik echt neigen naar nalatigheid. Ik ben overigens GEEN arts; dit is mijn persoonlijke mening. Groeten, Paul
Jan de Wit
23 april 2014Ik woon sinds 2 maanden in een nieuwe bestaande tussenwoning. Kreeg in de 1e week last van een opgezette keel onderin, ook leek het alsof er een knikker wordt opgebouwd. Die probeer ik weg te hoesten, maar dat lukt niet. Zodra ik naar boven of buiten ga lost er slijm op in m’n keel en na een aantal keren hoesten is de prop weer weg. Het slijm lost zeer snel weer op. Ik voel ook dat de lucht dikker is en prikkelt. Je moet er wel een paar dagen in hebben gezeten. Kom je er net in dan merk je niets. Ook mijn vriendin heeft dezelfde klachten. Bij haar treedt ook een soort van druk op in de oren zoals je krijgt onderwater of bij duiken. Is ze buiten dan verdwijnt het zeer snel. Mijn idee is dat het slijm bij de buis van Eustachius in de keel verhard en mogelijk de buis even afsluit zodat er een druk opgebouwd wordt in het middenoor. Is bij ons een schimmelinfectie mogelijk? Ik ben nergens allergisch voor. Ik ben 52 en heb dit nog nooit gehad. Ik vermoed dat een lekkage in de betonvloer beneden de oorzaak is. Er komt een bedrijf om m’n hele huis door te meten op lekkages. Ik ruik ook altijd een soort van beton/leemlucht die het ergst is als m’n vloerverwarming met plavuizen aan is. Ben na 2 maanden radeloos, want ik kan niet meer beneden zijn en van de huisarts heb ik weinig praktische steun. Groet, Jan
Paul
24 april 2014Beste Jan, Wat je zou kunnen proberen is je huisarts vragen of je mag proberen om enkele dagen/weken een antihistaminicum (tablet en/of neusspray en/of inhalator) te gebruiken. Als je klachten daarmee sterk verminderen of verdwijnen, weet je in principe dat het om een histaminisch verschijnsel en mogelijkerwijs om een schimmelallergie gaat. Groeten & sterkte, Paul
Mara
16 maart 2014Beste Paul, Voor een onderzoek op school ben ik schimmels aan het kweken (op pasta). Ondertussen heb ik al gemerkt dat er verschillende soorten ontstaan. Graag zou ik de soorten willen benoemen, maar momenteel doe ik het op basis van een loutere gok omdat ik niet echt een site heb gevonden waarop de verschillende vormen en kleuren staan uitgelegd. Ik vroeg me af of jij me misschien kon helpen? Misschien weet je wel een goede site of herken je de schimmel aan de hand van mijn beschrijving. Op mijn pasta ontstaan verschillende soorten schimmels: 1. Bij de eerste soort is de hele pasta bedekt met witte haartjes en groene vlekken die zich op de witte haartjes ontwikkelen. 2. Bij de tweede soort verkleurt de pasta gedeeltelijk rood en ontstaan er langzaam groene plekken. 3. Nog andere pasta kleurt dan weer oranje-rood en er zijn hier en daar een paar witte stippen. 4. En nu het raarste, nog andere pasta (pasta die op een warme droge plaats stond met veel licht) kleurt helemaal donkerbruin en krimpt een beetje in elkaar. Alvast bedankt! Mara
Paul
17 maart 2014Beste Mara, Schimmels die veelvuldig op tarweproducten voorkomen zijn Rhizopus en Penicillium. Ik heb helaas te weinig kennis van de verschillende soorten die tot beschimmelde tarwe kunnen leiden. En voor zover mij bekend is, is er geen overzichtelijke site waarop ze uiteen worden gezet met foto’s. In eider geval heel veel succes! Groeten, Paul
Patricia
6 maart 2014Beste Paul, Een paar weken geleden zou ik een een grote, oude kast in de kamer gaan schilderen. Ik ontdekte toen ik de kast ging leeghalen dat alle planken aan de onderkant en de achterwand van de kast onder de schimmel zaten. In een opwelling ben ik alles gaan afzuigen met de stofzuiger, maar later begreep ik dat dit niet slim was om te doen en heb ik de kast verder schoongemaakt met water en azijn. Hierna goed laten drogen en alles geschilderd. Toen ik net klaar was na zo’n 1,5 week, kreeg ik last van jeuk op mijn hoofd en op mijn voorhoofd en kreeg uitslag op mijn ene ooglid. Ik kreeg keelpijn, werd verkouden en uiteindelijk werd het een voorhoofdsholte-ontsteking en kreeg ik antibiotica en cortisone zalf voor mijn oog. Na nog eens 1,5 week voelde ik me beter, maar kwamen die jeukklachten en rode oogleden weer terug. De huisarts dacht aan seborroïsch eczeem en ik kreeg Ketakonazol shampoo en crème. De crème werkt goed voor mijn oogleden, maar de shampoo heb ik pas 3x gebruikt en dat is waarschijnlijk nog te kort om al te werken. De jeuk is er nog, ook langs mijn haargrens en boven mijn wenkbrauwen, in mijn nek en achter mijn oren. Alle verschijnselen van seborroïsch eczeem, maar ik vraag me nu af of het geen reactie is op de schimmel van de kast. Ik begrijp dat de sporen ervan nog overal in huis kunnen ronddwarrelen en ik vind het gek dat ik nu ineens deze klachten heb. Het komt absoluut niet voor in mijn familie en heb er zelf nooit eerder last van gehad. (wordt dit jaar 50!). Haar-roos is ook een vorm van seborroïsch eczeem en dat heb ik ook nooit gehad en ook nu eigenlijk niet, maar wel dus die jeuk waar je gek van wordt als je niet mag krabben, Mijn vraag is dus of jij ook denkt dat het van het schoonmaken vd kast en dus het inademen van schimmel kan komen, hoe ik dit zou kunnen controleren en hoe ik nu het best van die schimmelsporen in huis af kan komen. Overigens is de luchtvochtigheid bij ons normaal en hoe die kast zo kan schimmelen begrijp ik ook niet. En hoelang duurt het eventueel voor je al die schimmelsporen uit je kamer hebt. Goed, een heel verhaal en veel vragen… Hoop dat je me een beetje kan helpen. Alvast bedankt en groeten, Patricia
Beertje
14 februari 2014Hoi Paul, Ik huur een appartement en ik heb een lekkage (badkamer, constructiefout) gehad van 3,5 jaar. 1 jaar gesmeekt dat ze het maken. Totdat ik plotseling last kreeg van netelroos (heel mijn lichaam, van mijn hoofdhuid tot onder mijn voeten), benauwdheid (piepen), slijm en braken. Ik ben uit mijn appartement vertrokken. De buurman had ook last van netelroos maar dat is bij hem weggetrokken. Eerst na de huisarts geweest en tabletten gekregen die werkte maar 2 dagen. Ik denk dat de huisarts denkt dat het van stress komt. Dermatoloog geweest en tabletten gekregen (die werkte ook maar 2 dagen) en prednison crème (die werkte wel). Prednisolon werkte ook niet. En uiteindelijke naar 1 keer daags Xyzal overgestapt en die werken goed. Als de netelroos er toch door heen komt pak ik een halve extra. Toch maar even door gestuurd naar de internist. Moest stoppen met hoge bloeddruk medicijn. Ook dat hielp niet. Ik moet de Xyzal door blijven slikken. Nu heeft de woningbouwvereniging alles gespoten (gif). Mijn kleding is uitgewassen maar nog geeft de kleding mijn netelroos. Gaat er iemand heen van mijn familie dan hoef ik niet bij hun in de buurt te komen of als ik zelf 10 minuten in mijn woning sta, heb ik er ’s avonds last van: benauwdheid (piepen) en netelroos. ’s Morgens slijm, hoesten en braken! De woningbouw vindt dat ze genoeg heeft gedaan en ik had mijn woning niet hoeven verlaten. Ik wil ontzettend graag terug naar mijn appartement, maar ik krijg binnenkort een allergietest en dan moet ik 4 dagen stoppen met de medicijnen. Daar zie ik ontzettend tegenop!
Malfait, Cécile
8 februari 2014Dankjewel Paul voor de uitleg! Mijn longen zijn volgens de longarts oke en de huisarts weet niet hoe het nu verder moet met mij. Dus heb ik op 6 maart een afspraak bij een prof. dokter voor allergieën en immuniteit. Ik hoop dat die me kan helpen. Ik voel me steeds een paar dagen goed en dan opeens begint het weer. Ik kijk naar alles wat ik eet uit schrik voor een volgende aanval. Met als resultaat dat mijn gewicht op en af gaat. Bedankt in eider geval voor de uitleg. Ik houd je op de hoogte.
Malfait, Cécile
7 februari 2014Beste Paul, Mijn uitslag voor wat betreft Aspergillus Fumig M3 is 2.29. Dit mag maar 0.10 zijn. Mijn Alernatia Tenus is 0.34 en mengselschimmels MX1 is 1.07. Ik ben bij een dermatoloog geweest die gespecialiseerd is in allergieën en die zat me bijna uit te lachen met de uitslag. En hebben mijn vertigo-aanvallen iets van doen met de schimmelallergie? Mijn immunoglobuline is 33 terwijl het 120 mag zijn. Zit het dus in mijn hoofd of is er wek degelijk sprake van een allergie voor schimmels? Hartelijk dank.
Paul
8 februari 2014Ik heb geprobeerd je verhaal te redigeren, maar verbeter me a.u.b. als er inhoudelijk dingen niet kloppen. Als ik het goed begrijp is je Aspergillus Fumig verhoogd en wordt daar door je dermatoloog om gelachten?! Ik ben niet bekend met de veilige en pathogene bloedwaarden v.w.b. schimmels. Heb je uiteindelijk exacte uitslagen of adviezen gekregen? Bij schimmelallergie veroorzaakt de schimmel zélf niet de problemen, maar de manier waarop het lichaam op de schimmel reageert. Als Aspergillus Fumig in bloed of weefsels terechtkomt kan de schimmel echter ook zélf klachten teweegbrengen: zo kan een infectie van bronchopulmonale allergische aspergillose optreden. Een dergelijke schimmelinfectie begint doorgaans in de longen, maar kan ook verder het lichaam binnendringen en andere organen aantasten, zoals de lever en nieren. Soms ontstaat een aspergilloom: een grote schimmelprop die het longweefsel kan verdrukken en bloedingen kan veroorzaken. Point being: of er sprake is van een schimmelallergie durf ik niet te zeggen, neem je bloeduitslagen mee naar je huisarts. Desalniettemin kunnen schimmels ook klachten veroorzaken zonder dat er sprake is van een schimmelallergie.
daisy
7 februari 2014Hallo, Ik ben al lange tijd aan het zoeken. Ik ben namelijk al 2 jaar benauwd en kortademig. En sinds 4 maanden zit mijn neus ook dicht. Bij de longarts zijn net al mijn onderzoeken afgerond, waaronder longfoto, bloedonderzoek, 3 blaastests en fietstest v.w.b. het hart. Uit alle tests bleek alles goed te zijn… maar de klachten blijven en gaan niet weg. Een paar maanden geleden heb ik ontdekt dat in m’n oude huis van hout boven bij de slaapkamers het hele dak was beschimmeld (wit en donsachtig). Die kamer was nog kaal gestript en ooit in de winter 2 – 3 jaar terug heb ik daar een natte jas neer gehangen, waardoor de schimmel is ontstaan en erger werd. Dus 2 jaar lang heb ik dat ingeademd… Laatst heb ik het verwijderd, waarna ik zeer benauwd werd en mijn ogen prikten… Nu heb ik iedere ochtend het gevoel alsof de verwarming hard heeft gebrand: schrale keel, neus dicht en kortademig. Ik heb dit verhaal voorgelegd bij mijn longarts, maar ze zegt dat als het door schimmel of schimmelallergie komt er ook wel iets uit de blaasonderzoeken had moeten komen. Nu moet ik weer terug naar mijn huisarts… wat verder? Maar mijn vermoeden is nog steeds de schimmel… Zou een allergietest dit ook kunnen uitwijzen of had inderdaad bij een blaastest er ook reactie op moeten zijn dan? Ik heb wel allergische klachten en als ik bijvoorbeeld een sigaret rook, wordt de benauwdheid erger… Fanatiek sporten hoef ik ook niet te doen, want dan krijg ik ook problemen! Heb jij misschien een idee Paul of herkent iemand anders dit ook? Alvast bedankt! Groetjes, Daisy
Paul
7 februari 2014Beste Daisy, Schimmels behoren tot de micro-organismen c.q. microscopische flora die ook wel fungi of zwammen worden genoemd. Schimmels behoren net als pollen tot de belangrijkste veroorzakers van respiratoire (ademhalings-/inhalatie-) allergieën. Verschijnselen zijn o.a. rinitis (neusslijmvliesontsteking), allergisch astma: benauwdheid, kortademigheid, jeuk, irritatie etc. In de natuur vind je schimmels vooral op organische materialen zoals dood hout en boomschors en aldaar veroorzaken ze ‘buiten-allergieën’. Maar ze zijn óók verantwoordelijk voor de meeste ‘binnen-allergieën’. Sporen van deze schimmels zitten in groten getale in het huisstof dat je inademt, vooral als je woning vochtig is en al helemáál als je woning beschimmeld is. Of een schimmel of schimmelallergie wordt gedetecteerd bij een bloedtest of blaastest is afhankelijk van de stoffen waarop wordt getest. Wat belangrijk is, is dat er wordt gezocht naar de schimmels en eventuele antistoffen en ontstekingswaarden. Belangrijke schimmels zijn ‘enicillium notatum’, ‘aspergillus fumigatus’, ‘aspergillus penicillium’, ‘cladosporium herbarum’ en ‘alternaria alternata’. Als er witte dons op het dak/plafond aanwezig is, is de kans overigens groot dat er meerdere schimmels in je woning aanwezig zijn. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik je huisarts vragen naar gericht onderzoek naar schimmelallergie, dus niet alleen bloedwaarden testen, maar indien mogelijk ook plakproeven v.w.b. individuele schimmels. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Puck
24 januari 2014Oké Paul, Bedankt voor je reactie, en snel! ;-) Ik ga het in ’t oog houden, maar ga het dan wel terug laten voorschrijven, en allergietest. Naar ’t schijnt duurt dat wel even vooraleer je specifiek weet waarvoor je precies allergisch bent heb ik horen zeggen? Of moet ik zeggen dat ik op die 3 soorten getest wil worden? Of hoe gaat dat juist in zijn werk? Ik zal dan eerst ff afwachten tot ik verhuisd ben en hopelijk ben ik ervan verlost! :-/ Groetjes, Puck
Paul
24 januari 2014Een arts zal je niet zo snel doorverwijzingen geven voor zo’n uitgebreid allergie-onderzoek. Misschien kun je zelf nagaan of je allergisch bent voor stoffen die je inademt: grassen, bomen en bloemen in het hooikoortsseizoen? Stof en huisstofmijt in stoffige ruimtes? Bij mensen met huisdieren zoals katten of honden? Of wellicht toch als je je in ruimtes bevindt waar veel schimmelsporen in de lucht circuleren. Bij een voedselallergie krijg je voornamelijk klachten nadat je iets hebt gegeten waarvoor je allergisch bent (zuivel, granen, noten, zaden, eieren, vis etc.). En bij een contactallergie treedt de allergische reactie op bij aanraking van een bepaalde allergene stof (latex, metaal, cosmetica etc.). In jouw geval denk ik dat je allereerst zult worden getest op inhalatie-allergieën, maar dat is uiteindelijk aan je arts om te bepalen. Succes & sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Puck
24 januari 2014Beste Paul, Ik zat een dik jaar met jeuk over m’n hele lichaam en ook inwendig, dus echt niet leuk! Verschillende dermatologen afgegaan, en ik bleek eczeem door stress te hebben. :-/ ’t Was namelijk een maand nadat ik ontslagen was begonnen. Van alle geprobeerd: crèmes opgesmeerd die ik moest laten voorbereiden bij de apotheker, ook crèmes voor inwendig gebruik, had nl. ook last van anale jeuk, nooit gehad vroeger… Zelfs naar een darmspecialist geweest, de dokter dacht namelijk aambeien, was het dus niet was… Alles leek normaal. Dan na maanden had iemand mij Atarax [red: hydroxyzine crème] voorgeschreven, was iets tegen jeuk, zowel uitwendig als inwendig. Na bijna een hele doos gebruikt te hebben, was de jeuk stilaan overgegaan. Nu, na 2 maanden is de inwendige jeuk weer terug, en heel erg! Mijn vraag: was nu?! Ik slaap in een kamer met vocht en schimmel. Of dat het daaraan zou kunnen liggen? Als het goed is, verhuis ik binnen paar maanden, en hoop ik dat dit er iets mee te maken heeft. M.v.g. Puck
Paul
24 januari 2014Beste Puck, Atarax is een antihistaminicum oftewel een anti-allergie medicament. De werkzame stof hydroxyzine c.q. dihydrochloride valt onder de antihistaminica (H1-receptorantagonisten). Dit antihistaminicum heeft een sederende, anxiolytische, centraal-depressieve, anticholinerge, spasmolytische en anti-emetische werkingsduur tot ongeveer 6 uur. Als dit middel daadwerkelijk tot het verdwijnen van je klachten heeft geleid, dan mag je aannemen dat je allergisch hebt gereageerd op het een of ander. Het medicijn onderdrukt de allergische reactie, maar zodra je ermee stopt, keert de allergie in alle hevigheid terug. Het kan inderdaad best zo zijn dat je allergisch bent voor schimmels, maar het zou ook kunnen gaan om een andersoortige inhalatieallergie, contactallergie of voedselallergie. Het zou dan ook best weleens raadzaam kunnen zijn om eens een allergietest te laten uitvoeren, vooral als de klachten blijven bestaan als je niet meer in een schimmelrijke omgeving leeft. Sterkte & groeten, Paul
MarieLouise den Ouden
2 januari 2014Bedankt voor je snelle reactie Paul! Hier kan ik iets mee. Groetjes, MarieLouise
Paul
2 januari 2014Graag gedaan; mooi zo! ;)
MarieLouise den Ouden
2 januari 2014Kan je als je een schimmelallergie hebt binnen een uur of 3 al last krijgen van benauwdheid? Mijn moeder heeft al jaren lekkage van het dak, dat kunnen we nu pas zien omdat het nu vanaf de zolder naar de benedenverdieping loopt als het regent, dus moet er iets aan gedaan worden. Als ik met mijn COPD bij mijn moeder op visite kom, krijg ik het na een uurtje of 2 ontzettend benauwd. Zou dat van de schimmels kunnen zijn of van het vocht? Ze heeft enorme schimmelplekken, maar volgens mij kun je niet alle schimmel zien en het was me de laatste tijd dus wel opgevallen dat ik elke keer als ik bij mijn moeder was het zo ontzettend benauwd heb… Ik heb uiteraard medicatie tegen benauwdheid, maar die werken dan niet. Als ik een dag of 2 niet kom, wordt de benauwdheid erger en als ik dan weer bij haar kom, komt het terug. Hoe kan ik dat laten testen? En wie is er verantwoordelijk om de schimmels te verwijderen in een huurhuis waar achterstallig onderhoud is… Misschien iets te veel gevraagd.
Paul
2 januari 2014Beste MarieLouise, Je kan inderdaad al heel snel last krijgen van overmatige schimmelsporen in de lucht. Dat geldt des te meer voor mensen met schimmelallergie, maar zelfs ook voor mensen zonder schimmelallergie. Schimmels zijn immers niet alleen allergenen, maar ook micro-organismen. In principe kunnen ze dus bij iedereen luchtwegproblemen (irritatie e.a.), hooikoortsklachten en astmatische verschijnselen veroorzaken. Hoe gevoeliger/intoleranter je bent, des te sneller je last zult krijgen van schimmels. Of je daadwerkelijk allergisch bent voor schimmels, kun je laten testen bij een huisartsenlaboratorium middels een allergietest: bloedtest, plakproef, priktest e.a. Als je bij je huisarts om een doorverwijzing vraagt, wordt dit vergoed via de basiszorgverzekering. Een uitbraak van schimmels in een huurwoning door groot gebrekkig onderhoud is de verantwoordelijkheid van de verhuurder; hij/zij zal dan ook voor de reparatiekosten en reinigingskosten moeten opdraaien. Tenzij de schimmels een direct gevolg zijn van nalatigheid van de huurder, bijvoorbeeld als je stelselmatig een raam open laat staan waardoor het naar binnen regent; in zo’n geval is de huurder aansprakelijk. Succes & groeten, Paul
Sandra
28 december 2013Hallo, Ik heb deze kerst ontdekt dat ik zwaar allergisch ben voor echte kerstbomen in huis… Benauwd, dikke rode keel, hees, en vooral mijn kin/keel is opgezet/dik; een soort van flinke onderkin die strak en pijnlijk aanvoelt… Zere kaak… Ik slik antihistamine (Fexofenadine), maar deze lijkt niet erg te helpen bij de klachten. Heeft iemand anders hier ervaring mee? Enig idee hoelang het duurt voordat die schimmels weer uit je lichaam zijn? Ik drink nu maar gewoon flink water, slik evengoed maar antihistamine… Alle tips zijn welkom! Groet, Sandra
Paul
30 december 2013Beste Sandra, Ik wilde een reactie typen, maar bedacht me toen dat het interessant zou zijn om een artikel te schrijven over kerstbomenallergie. In dit artikel over allergische reacties op kerstbomen kun je er meer over lezen. Het probleem met een allergie voor kerstbomen is dat het niet geheel duidelijk is voor welke bestanddelen je zoal allergisch kunt zijn. De klachten die jij beschrijft duiden op een ademhalingsallergie c.q. inhalatieallergie en voor wat betreft kerstbomen kun je de volgende allergenen inademen: pijnharsdeeltjes (met colofonium), kerstboom-eigen pollen, exogeen stuifmeel, terpenen, schimmels en pesticiden. Het kan dus -zoals je veronderstelt- om schimmels/gisten gaan, maar het zou dus ook iets anders kunnen zijn; bijvoorbeeld iets wat niet per definitie histamine-gerelateerd is, zoals een zogenaamde pseudo-allergie of intolerantie of overgevoeligheidsreactie. En in zo’n geval helpt een antihistaminicum inderdaad niet. Ik denk dat de enige zekere oplossing is om volgend jaar een kunstkerstboom in huis te halen. Dat doe ik (met tegenzin) ook al een aantal jaartjes. :( Groeten & sterkte, Paul
Malfait, Cécile
24 november 2013Medicatie helpt niet meer. Volgens de huisarts zijn mijn luchtwegen zeer gevoelig aan deze allergie. Ik neem neusspray (Nasonex) en 2 tabletten desloratadine (5 mg) per dag. Nu stelt mijn huisarts voor om antibiotica te proberen. Zou dat een oplossing zijn denkt u?
Paul
24 november 2013Beste Cécile, Het is niet aan mij om adviezen of suggesties van artsen in twijfel te trekken, dus dat doe ik absoluut niet. Wel betreft het algemene kennis dat antibiotica specifiek werkzaam zijn tegen bepaalde bacteriën. Als je mij expliciet vraagt of antibiotica werkzaam zijn bij een schimmelallergie, dan zou ik zeggen dat ik daartoe geen enkele reden zie. Sterker nog: doordat antibiotica het microbieel evenwicht verstoren, zijn er heel veel mensen die na een antibioticakuur juist een schimmelinfectie oplopen. Doordat antibiotica zowel slechte bacteriën (pathogenen) als goede bacteriën (commensale microflora) doden, ontstaat vaak een disbalans, waardoor schimmels meer ruimte krijgen om te groeien en de overhand krijgen ten opzichte van de goede bacteriën. In dat opzicht kunnen schimmels dus zelfs gebaat zijn bij antibiotica. Ik heb geen enkele kijk op jouw individuele situatie, dus daar kan ik geen uitspraken over doen, maar een potentiële werkzaamheid van antibiotica bij een schimmelallergie is mij niet bekend. Maar je zou je huisarts natuurlijk kunnen vragen waarvoor hij de antibiotica precies voorschrijft en welke verwachtingen hij heeft van de uitwerking van de antibiotica. Weet je overigens zeker dat er sprake is van een schimmelallergie en niet van een bacteriële infectie? Dat zou namelijk een hoop verklaren. Sterkte & groeten, Paul
Linda
21 oktober 2013Beste Paul, Nadat er een bloedtest is gedaan, bleek ik een huisstofmijtallergie en een schimmelallergie te hebben. Omdat ik vooral neusklachten had (constant verkouden, niezen en slijm achter in neus/keel (dit laatste vooral ’s ochtends)) heb ik Budesonide neusspray gekregen. Waar ik een tijdje minder klachten had, beginnen deze nu weer toe te nemen. Bij de apotheek zeiden ze dat ik een sterkere dosering van de Budesonide bij de dokter kon vragen, maar ik vraag me nu af of dit dan een ‘blijvende’ oplossing is gezien de huidige dosering dus ook maar een tijdje werkt? Naast de neusklachten ben ik ook alweer een tijdje vaak moe, lusteloos en heb ik regelmatig hoofdpijn. De hoofdpijn en het moe opstaan is erg storend. Welke middelen zouden hierbij kunnen helpen? Verder vraag ik me af of je met een schimmelallergie sowieso gist en eetbare paddenstoelen beter kunt vermijden i.v.m. klachten? Dit omdat ik niet erg ziek word van de allergie, maar vooral last heb van een verstopte neus etc. Alvast bedankt!
Malfait, Cécile
25 september 2013Ik voel mij al 3 dagen ziek: keelpijn, hoofdpijn, heesheid, slap etc. Na 3 dagen nog niet beter. Neem al een tijdje op voorschrift van de specialist Desloratadine Sandoz 5 mg, maar heb nog steeds af en toe een serieuze aanval. Zou andere medicatie kunnen helpen?
Paul
25 september 2013Beste Cécile, Ik heb je vraag reeds beantwoord onder dit artikel. Groeten, Paul
Malfait, Cécile
25 september 2013Hoesten, keelpijn, koppijn, me grieperig voelen…
rebecca
25 augustus 2013Beste, Wij wonen sinds mei in een gerenoveerd huis dat we huren. Geruime tijd valt het ons op dat er veel vocht zit in de muren van de keuken. Nu ga ik gisteren in de kelder en ontdek ik dat er al bruinachtige champignons groeien en de vochtige geur naar boven komt. Wat kan ik doen? Ik heb een kindje van 3 jaar en ben wat ongerust. Onze verhuurder houdt zich van de domme.
Alex
15 september 2014Je hebt het over bruinachtige champignons. Champignons zijn over het algemeen gewoon eetbaar, anders zouden ze niet goedgekeurd worden door de Nederlandse Voesel- en Warenautoriteit.
moniek
28 juni 2013Ik ben net 4 dagen in Duitsland geweest, nergens last van. Sowieso nooit op vakantie. Maar… Zo gauw als ik in ons huis kom (waar ik al 36 jaar woon) krijg ik een allergische reacties in de vorm van niezen, snuiten en een dikke keel. Ik heb een plavuizen vloer, geen huisdieren of planten en stofzuig 3 keer per week. Ik zie geen schimmel. Mijn man heeft sinds Kerstmis een kriebelhoest die ook niet overgaat (al mee naar dokter/longarts geweest, niets aan de hand). Kan de vloer, of liever gezegd de kruipruimte, de boosdoener zijn?
Paul
28 juni 2013Beste Moniek, De klachten van jou en je man kunnen het gevolg zijn van schimmels, maar ook een totaal andere oorzaak hebben. Als je 3 keer per week stofzuigt (en daarnaast je huis stoft c.q. stofvrij houdt) is een allergie voor stof of huisstofmijt niet waarschijnlijk. Als je geen planten, bloemen of huisdieren in je woning hebt, is een huisdieren- of pollenallergie ook onwaarschijnlijk. Schimmels in je kruipruimte kan zeker mogelijk zijn, maar het kan natuurlijk ook een bepaald voorwerp zijn waarop jullie slecht reageren. Worden de klachten minder of erger op een bepaalde verdieping, in een bepaalde kamer/ruimte (washok, o.i.d.), nabij een bepaalde bank, kast, gordijnen, gestoffeerde meubels, kasten (kledingkast, koelkast, keukenkastjes, voorraadkast etc.) of iets soortgelijks. En worden de klachten minder zodra je naar buiten stapt? Op een afstand blijft zo’n situatie helaas een kwestie van koffiedik kijken… Dus het is moeilijk om concrete hulp te bieden. Hopelijk komen jullie snel achter de oorzaak van jullie klachten. Groeten, Paul
Lien
7 juni 2013Hallo, Mijn vriend woont in Londen. Het appartementencomplex waar hij woont, ruikt erg muf en bedompt. Ik was bij hem op bezoek en de volgende morgen had ik hele dikke, tranende en jeukende ogen. Mijn ogen zaten helemaal dicht geplakt; inclusief etterende ogen. Mijn hele gezicht, hals en armen zaten onder de rode, jeukende bulten. Toen ik terug was in Nederland ben ik naar de dokter geweest en ik heb een hoge dosis Prednison gekregen. Vorige week was hij bij mij in Nederland en gebeurde weer precies hetzelfde. Ik vond dat zijn kleren erg roken naar dat vieze gebouw en die hebben we meteen allemaal gewassen. Maar het was al te laat. De volgende dag had ik weer dezelfde symptomen, maar nu een slag erger. Uiteindelijk weer aan de Prednison en ik heb een crème gekregen voor de jeuk in mijn gezicht. Mijn bloed is getest en daar kwam niets uit. Alleen een lichte verhoging op schimmels. Mijn huisarts wil niet geloven dat het iets te maken heeft met mijn vriend. Maar voor mij is het te toevallig. Zeker omdat ik dit nog nooit eerder heb gehad. Ik denk dat er misschien (sporen van) schimmels in/op zijn kleding zaten waar ik niet tegen kan. Dit zou toch kunnen? Of zou ik allergisch kunnen zijn voor zijn huidschilfers? Heeft iemand een soortgelijke ervaring? Wie kan mij verder helpen? Alvast bedankt. Met vriendelijke groet, Lien
Paul
10 juni 2013Beste Lien, De kans dat schimmelsporen worden meegedragen over zulke afstanden is aanwezig, maar niet heel erg groot. Is het niet zo dat je vriend lijdt aan een schimmelinfectie aan het huidoppervlak? En heb je al gedacht aan een allergie voor een verzorgings- of reinigingsproduct dat je vriend gebruikt: aftershave, haargel, shampoo, eau de toilette, wasverzachter enzovoort? Je kunt zelfs allergisch zijn voor de enzymen (verscheidene aminozuursamenstellingen) of mineralen (chroom e.a.) uit zijn speeksel of zweet. Ga bijvoorbeeld eens na of je reactie verergert als je tegen elkaar aan ligt of elkaar zoent… Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten & sterkte, Paul
Laura
4 juni 2013Hallo, Ik ben astmatisch en heb hooikoorts. Nu is gebleken dat onder mijn huis de hele vloer en kelder vol schimmel zit. Ik wil graag weten of mijn klachten hier vandaan zouden kunnen komen. Ik ben chronisch benauwd en verkouden. Heeft iemand hier ervaring mee en kan iemand mij vertellen welke stappen ik nu moet ondernemen? Met vriendelijke groet, Laura
Paul
4 juni 2013Beste Laura, Kort door de bocht: ja, dat zou heel goed kunnen. Als je toch al luchtwegklachten en/of -aandoeningen hebt, dan is de kans zeer groot dat je luchtwegen tevens (over)gevoelig zijn voor schimmels, gisten en sporen. Chronische benauwdheid en verkoudheidsklachten zijn symptomen die perfect passen binnen het plaatje schimmelallergie. Wat je volgens mij het beste kunt doen is de schimmel bestrijden. Weet je al hoe het komt dat er zo veel schimmel onderin je woning aanwezig is? Doortrekken van grondwater, lekkage of doorslaande muren? Wellicht handig om een gespecialiseerd bedrijf om een offerte te vragen (bijvoorbeeld via Werkspot of Marktplaats). Zo’n bedrijf zal altijd eerst langs willen komen om de situatie ter plekke te bekijken. Misschien kom je zodoende achter de oorzaak en kun je deze vervolgens (laten) bestrijden. Hopelijk heb je hier iets aan. Groeten, Paul
wendy
17 maart 2013Beste allen, Advies: ik ben een zeer allergische persoon, vooral voor bloemen, planten en fruit. Ik krijg hier ook injecties voor. Nu heb ik sinds 2 weken een nieuwe woning en reageer extreem op de schimmels. De vloeren zijn erg nat, maar de woningbouw heeft moeite mij te geloven. Naast stoken en ventileren en alle andere preventieve maatregelen blijf ik extreme klachten houden, zelfs zo erg dat ik 112 moet bellen omdat het pand momenteel onbewoonbaar is. Wat kan ik eraan doen om hier te kunnen blijven wonen? Iemand met een soortgelijke kwaal enig idee? Ik hoor het graag. M.v.g. Wendy
Paul
19 maart 2013Beste Wendy, Als er schimmels in je woning zitten, dan moet er een overschot aan vocht aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door een lekkage van een dakpan, optrekkend vocht uit een natte kelder of vochtige kruipruimte, een lekkende waterleiding in een muur of een “koude brug” door spouwmuurisolatie met als gevolg een vocht doorlatende muur. Ook condensatie kan problemen geven: was binnen laten drogen, koken zonder deksels op de pannen en lichaamsvocht door ademhaling en transpiratie. Hierdoor ontstaat continu condens op de koudste oppervlakken binnenshuis en bij gebrekkige ventilatie en/of isolatie ontstaan dan op den duur vochtplekken en schimmelvorming. Ik denk dat het verstandig is om een bouwtechnicus in te schakelen voor een vochtmeting. Met geavanceerde apparatuur wordt dan de vochtigheid van muren, vloeren en plafonds gemeten, waardoor eventuele lekkages en andere vochtbronnen kunnen worden opgespoord en uitgeschakeld. Groeten, Paul
Wiebke Göetjes
3 februari 2013Ik heb al jaren een schimmel allergie. In de loop der jaren testte het steeds minder heftig. Ik ben ook altijd een hoester geweest, wat ik niet altijd begreep, want soms wat dat gewoon een verkoudheid en soms niet. Nu heb ik laatst ontdekt dat ik hoestaanvallen krijg als ik s’avonds champignons heb gebruikt in het eten, het hoesten komt voort uit een benauwdheid, niet van verkoudheid. Ik begin te denken dat het door de champignons komt. Kan dat?
Geertje Prins Dd. Texel
6 juli 2013Hallo Wiebke, Niet verwacht je op deze manier te “spreken”. Mijn schoonzoon heeft via een gerecht of via een besmette pan of lepel (sporen van) champignons binnengekregen. Direct benauwdheid, een dichte keel en hoesten om lucht te krijgen. Dus het kan heel goed van champignons komen. Het duurt ongeveer 2 dagen. Allergiepilletjes zoals histamine helpen (bij hem) niet. Overigens moet hij ook geen bijensteek krijgen. Hopelijk gedeelde smart… Groet, Geertje Prins Dd. Texel
Ranoe de la Fuente
15 november 2012Beste Paul,
Super bedankt voor je info. Ik heb in ieder geval geleerd dat ik niet te lang met dit soort dingen moet wachten. Als het zichtbaar wordt er meteen wat mee doen. Ik heb me er zeker dagen zorgen om gemaakt. Bedankt!
Ranoe de la Fuente
10 november 2012Beste Paul, Dankjewel voor je reactie. Luchten deed ik het wel, maar dat hielp niet. Ik heb namelijk een badkamer midden in het huis. Ik ben gisteren ook begonnen met het weghalen van de schimmels, maar ik ben nu bang dat ik er te lang mee hebt gewacht en weet nu niet wat ik moet doen. Is het zo dat het gevaar is geweken dat het dan goed komt of heb ik al een probleem? De gezondheidsklachten zijn niet groot, maar als je het internet zo afstruint wordt je alleen maar banger. Groeten, Ranoe
Paul
12 november 2012Beste Ranoe, Welke effecten schimmels op langere termijn hebben is moeilijk te zeggen; dat is namelijk volledig afhankelijk van de hoedanigheid van de schimmel. Over “reguliere” schimmels die vanwege vocht op je badkamer ontstaan zou ik me hoe dan ook niet al te veel zorgen maken. Eventuele vermoeidheidsklachten en ademhalingsproblemen zoals kortademigheid, kuchen en benauwdheid gaan over zodra er geen schimmelsporen meer in de atmosfeer rondcirkelen. En een eventuele schimmelinfectie (jeukende, branderige, rode huid of geïrriteerde slijmvliezen) wordt door je immuunafweer aangevochten. Mocht je je zorgen maken vanwege lichamelijke klachten, dan kun je altijd je huisarts raadplegen.
Ranoe de la Fuente
8 november 2012Ik heb een vraagje. In mijn badkamer zijn er allemaal schimmels op de plafonds en muren. Het hele plafond zit onder. Nou leven wij al zo’n 3 jaar op deze manier. Ik besef mij nu pas hoe gevaarlijk schimmels kunnen zijn. Ik woon met mijn man en drie kinderen. Nu ben ik bang dat wij een allergie hebben opgelopen. Kan het echt zo gevaarlijk zijn? Wat moet ik doen? Vooral mijn man niest veel. Ik ben heel bang, vooral omdat ik mijn kinderen eraan heb blootgesteld.
Paul
9 november 2012Beste Ranoe, Schimmels in huis zijn hoe dan ook slecht voor de gezondheid, ongeacht of er sprake is van schimmelallergie. Het inademen van schimmelsporen kan -afhankelijk van de schimmelsoort- namelijk bij iedereen gezondheidsklachten veroorzaken. Schimmel in de badkamer ontstaat doordat de badkamer niet goed genoeg gelucht wordt, waardoor de atmosfeer langdurig vochtig blijft. In dat geval krijgt schimmel de kans om zich (extreem snel) te ontwikkelen en vermenigvuldigen. Het beste wat je kunt doen is je badkamer na elke bad of douchebeurt optimaal luchten. Zet een raampje open, zorg voor (mechanische) ventilatie die goed afzuigt en zorg voor permanente luchtcirculatie ventilatie (roostertje boven raam, passief ventilatiekanaal etc.). Let op: als je een verlaagd plafond in de badkamer hebt, kan er heel veel schimmel tussen beide plafondlagen zitten. In dat geval is het verstandig om het plafond weg te pakken, de schimmel met schimmelwerende spray (spuitbussen) te verdelgen en het plafond vervolgens weer terug te plaatsen. Anders kan het jaren duren voordat de schimmel volledig is verdwenen, zelfs al zou je optimaal ventileren. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul
Andrea
4 november 2012Ik heb een vraag: Ik heb een ernstige vorm van schimmelallergie. Nu heeft mijn vriend afgelopen week in de tuin gewerkt en in zijn kleding zitten schimmelsporen. Sommige kledingstukken kunnen niet warmer dan 40 graden gewassen worden. Hoe krijg ik de schimmel sporen uit zijn kleding? Liefs, Andrea