Er komen steeds meer producten op de markt om je oren mee te reinigen. De makers van deze producten beschrijven oorsmeer veelal als een vieze, vette, plakkerige, gele substantie. Oorsmeer verdient echter een veel positievere omschrijving! Oorsmeer houdt de zuurgraad van je oren namelijk op peil en biedt je oren een zelfreinigend mechanisme. Zodoende zorgt oorsmeer ervoor dat je oren minder vatbaar zijn voor ontstekingen. Producten voor het reinigen van je oren kunnen de natuurlijke balans in je oren ernstig verstoren. Hieronder vind je 3 tips om je oren goed schoon te maken…
Schone oren – Tip 1: Wattenstaafjes niet tot in de gehoorgang
Veel mensen maken met wattenstaafjes niet alleen hun oren (oorschelpen) schoon, maar ook hun gehoorgangen. Het diep doorduwen van wattenstaafjes in de oren beschadigt de tere, dunne huid van de gehoorgangen en leidt heel vaak tot een gehoorgangontsteking. Een gehoorgangontsteking kenmerkt zich door verschrikkelijke jeuk in de oren. Oplossing: haal alleen zichtbaar oorsmeer weg met een wattenstaafje en zorg dat het watje te allen tijde zichtbaar blijft.
Schone oren – Tip 2: Oorspray uitsluitend bij oorklachten
Producenten van oorsprays doen er alles aan om je te laten geloven dat het raadzaam is om iedere dag een oorspray te gebruiken. Hierdoor zouden je oren schoon en gezond blijven. Dit is echter NIET het geval! Als je geen last hebt van je oren – en de zuurgraad goed is – kun je beter geen oorspray gebruiken. Oorspray kan de zuurgraad van je oren namelijk verstoren en je oren ontvankelijk maken voor ontstekingen. Gebruik daarom alleen een oorspray als het om gezondheidsredenen nodig is en bij voorkeur als het door een arts of apotheker wordt aangeraden.
Schone oren – Tip 3: Oren uitspuiten bij gehoorverlies
Als je echt te veel oorsmeer in je oren hebt, dan merk je dat doorgaans aan je gehoor. Een ophoping van oorsmeer zorgt ervoor dat je minder goed hoort (en als gevolg daarvan harder gaat praten). Het uitspuiten van je oren kan in zo’n geval uitkomst bieden. Dit kun je laten doen bij je huisarts. Uitspuiten is veel beter dan zelf reinigen en sprayen, omdat oorsmeer juist ophoopt als je het verkeerd doet.
One comment
Oopje
30 november 2019Oren worden in de regel NIET uitgespoten door een huisarts maar door het “hulpje”, de assistente, met veel pijn en 2 dagen (in totaal 11 uitspuitingen) om een prop te verwijderen. Oren zijn m.i. net zo belangrijk als ogen en je zou verwachten dat een arts dit doet.