Lekker slapen: 7 Slaaptips voor een Goede Nachtrust!

Health · Door Ilse

slaaptips-voor-goede-nachtrust

Lekker slapen kan lastig zijn als je bijvoorbeeld last hebt van stress & conflicten in je privéleven, op school of op je werk. Toch zijn er een aantal manieren om ervoor te zorgen dat je goed slaapt, ondanks je persoonlijke problemen. Er zijn zelfs talloze slaap-tips te vinden op het internet om lekker te slapen en een betere nachtrust te bewerkstelligen. Helaas zijn de meeste hiervan weinig concreet.

Daarom vind je in dit artikel een aantal slaap-tips die ook daadwerkelijk praktisch toepasbaar zijn en bovendien door iedereen in de praktijk gebracht kunnen worden. Als je onderstaande slaap-tips volgt, zul je niet alleen sneller in slaap vallen en langer slapen, maar bovendien je slaapkwaliteit sterk verbeteren! Hierbij 7 praktische slaap-tips die ervoor zullen zorgen dat je op den duur weer lekker kunt slapen…

1. Ga naar buiten om ’s nachts goed te slapen

Daglicht helpt goed je dag- en nachtritme op orde te krijgen. Je lichaam reageert namelijk op contrasten van licht en donker. Zo val je in een schemerige treincoupé gemakkelijker in slaap dan op een bankje in het park op klaarlichte dag. Zorg dus dat je overdag buitenkomt en van zonlicht kunt genieten, als is het maar 30 minuten per dag. Ook een speciale blauwe bril kan je biologische slaapklok in ere herstellen.

2. Stop twee uur voor je gaat slapen met drinken

Het drinken van water & alcohol is niet bevorderlijk voor je nachtrust. Beide zorgen er namelijk voor dat je ’s nachts vaak moet plassen en voorkomen zodoende dat je diep slaapt en goed uitrust. Alcohol zorgt er bovendien voor dat je lichter slaapt en verstoort daarnaast omdat het een bepaald hongergevoel (vreetkick) in de hand werkt. Stop bij voorkeur 2 uur voor bedtijd met drinken om een goede nachtrust te bevorderen.Ook het roken van sigaretten kan je nachtrust ernstig verstoren!

Meer over slaapproblemen & slaapstoornissen…

Hierbij een opsomming van artikels met aanvullende tips, adviezen en handvatten ten aanzien van slaapstoornissen en aanverwante slaapproblematiek…

Bovenstaande artikels zullen je zeker van de nodige inzichten en handvatten voorzien als lekker slapen jouw doel is!

3. Eet 2 uur voor je gaat slapen koolhydraten

Een honger-gerelateerd hormoon met de naam ghreline moet op een bepaald niveau zijn om goed en vooral diep te kunnen slapen. Hoe meer ghreline, des te meer honger, en des te slechter je slaapt. Het eten van koolhydraten voor het slapengaan, doet het niveau van ghreline-hormoon in je bloed dalen, waardoor je minder honger krijgt. Kies voor gezonde koolhydraten: een volkorenboterham, rauwkost of een appel. En eet dus geen snoep, koek, chips, chocola of andere suikerrijke producten voor het slapengaan als je ’s nachts lekker wilt slapen.

4. Lekker slapen? Sport niet te laat op de dag!

Hoewel fysieke activiteiten en lichamelijke inspanning ervoor kunnen zorgen dat je lekker kunt slapen, moet je er wel voor zorgen dat niet te laat begint met sporten. Je wordt namelijk actief en scherp gemaakt door sport, omdat het lichaam onder invloed van lichaamsbeweging pret-hormonen en kick-hormonen aanmaakt zoals adrenaline, noradrenaline, endorfine, dopamine en serotonine. Als je gedurende de laatste 5 uur voor het slapengaan aan intensieve lichaamsbeweging doet, dan ben je dus veel te opgewekt en alert om lekker, vast & diep te kunnen slapen.

5. Eet & drink producten die slaperig maken

Er zijn levensmiddelen die ervoor zorgen dat je goed kunt slapen. Zo bevatten kersen, avocado’s, granen, vis en gevogelte het slaap-hormoon melatonine. Tryptofaan kan worden omgezet in melatonine. Producten die rijk zijn aan tryptofaan zijn o.a. (warme) melk, sojabonen, amandelen en pinda’s. Een gebrek aan calcium of magnesium kan een goede nachtrust flink verstoren. Zodoende kan een voedingssupplement met magnesium en calcium dienstdoen als slaaptablet. Ook vitamine C, B3 en B6 dragen bij aan “lekker slapen”.

6. Drink ‘s avonds geen koffie & energiedrankjes

Wellicht spreekt het voor zich, maar je moet ’s avonds geen koffie of energiedrankjes drinken als je lekker wilt slapen. Hoewel een kop koffie rond 8 acht uur ’s avonds lekker kan zijn, verstoort het ook een goede nachtrust. Het duurt 6 uur tot cafeïne van een bakje koffie gehalveerd is in je lichaam, dus houdt hier rekening mee als je op tijd naar bed wilt, goed wilt slapen en van een welverdiende nachtrust wilt kunnen genieten.

Cafeïnehoudende consumpties staan lekker slapen lijnrecht in de weg. Een enkele cappuccino hoeft geen probleem te zijn voor je nachtrust, maar meerdere espresso’s of energiedrankjes wel!

7. Slik een melatonine-pil of melatonine-tablet

Mocht je ’s avonds ondanks bovenstaande tips en een regelmatig slaapritme nog steeds niet in slaap kunnen komen, dan kun je ook eens melatonine-supplementen tegen slapeloosheid proberen. Melatonine is een lichaamseigen hormoon dat in je hersenen wordt aangemaakt om in slaap te kunnen vallen. Bij sommige mensen is de melatonine-productie te laag, waardoor ze heel lang wakker blijven liggen. Een melatonine-supplement helpt in dat geval om een melatonine-tekort aan te vullen en lekker slapen mogelijk te maken.

Heb jij aanvullende tips om goed te kunnen slapen? Laat ze achter in een reactie hieronder!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.