De slechtste eetgewoonte tijdens de feestdagen…

Fitness · Door Ilse

slechte eetgewoonten feestdagen

De decemberfeestdagen draaien tegenwoordig om eten. Ontbijt op bed; brunchen met het gezin; lunchen bij je grootouders; een viergangendiner bij je schoonouders; en je tussendoor volproppen met pepernoten, chocoladekerstkransjes en oliebollen. Je kunt je wellicht voorstellen dat deze tendens der feestdagen geenszins bijdraagt aan een lichter en slanker lichaam.

Toch zijn de enorme hoeveelheden die tijdens de feestdagen worden gegeten niet eens het grootste probleem. Het is vooral de enorme vaart waarmee alles naar binnen wordt geschoven die afbreuk doet aan je lijn…

Te snel eten

Wetenschappers aan de Amerikaanse ‘University of Rhode Island’ stelden in 2006 al vast dat vrouwen die snel eten, veel meer calorieën tot zich nemen en zich een uur na de maaltijd veel minder voldaan voelen dan zij die langzaam eten (bron: onderzoek). Tijdens de feestdagen zijn de maaltijden doorgaans extra groot en divers, waardoor er extra veel wordt opgeschept en des te sneller wordt geschrokt.

Als je je tijdens het kerstdiner niet laat opjagen, kun je jezelf een heleboel ellende besparen. Hierbij enkele praktische tips om de feestdagen goed door te komen:

1. Wees sloom

Je hebt er niks aan om je bord als eerste leeg te hebben. Je zult immers toch op je tafelgenoten moeten wachten. Zorg er daarom liever voor dat je de langzaamste bent. Houd je disgenoten in de gaten en zorg ervoor dat je je laatste hap niet neemt voordat de rest uitgegeten is.

2. Bestek op tafel

Veel mensen zijn geneigd om een (over)volle vork startklaar te hebben, nog voordat zij hun huidige hap goed en wel hebben geproefd. Leg je bestek na iedere hap naast je bord en prik pas iets aan je vork nadat je je vorige hap optimaal hebt gekauwd en volledig hebt doorgeslikt.

3. Ben begaan

De feestdagen draaien toch eigenlijk om samenzijn en genegenheid? Wees daarom begaan met de mensen om je heen. Hoe meer je je in gesprekken mengt en non-verbaal interesse toont, des te minder je je zult focussen op je bord. Socializen is misschien wel de meest effectieve methode om langzamer te eten.

Ben jij van het snelle schrokken of van het langzame genieten? Deel jouw eetmethode hieronder!

5 tips om niet aan te komen tijdens de feestdagen

Je kunt je natuurlijk voornemen om alléén maar gezonde dingen te eten tijdens de feestdagen. Maar laten we eerlijk zijn: is dat wel zo realistisch? Daarom hierbij 5 tips om wel van het lekkere eten te kunnen genieten, maar niet aan te komen tijdens de feestdagen…

1. Wees ’s ochtends actief

Gewichtsverlies en gewichtstoename zijn direct gerelateerd aan het aantal calorieën dat je enerzijds binnenkrijgt en anderzijds verbrandt. Als je ‘s ochtends een behoorlijk aantal calorieën verbrandt dankzij een stevige work-out, dan kun je s’ avonds méér eten zonder aan te komen. Bijkomend voordeel: van alleen maar op de bank hangen, word je hartstikke duf, dus een stevige ochtendwandeling is sowieso een welkome afwisseling!

2. Eet iets gezonds voorafgaand aan het feestmaal

Als je veel honger hebt, dan eet je al snel te snel te veel. Door voorafgaand aan de maaltijd iets gezonds te nemen, eet je minder tijdens de daadwerkelijke, calorierijke feestmaaltijd. Neem bijvoorbeeld een banaan, een handje nootjes of een bakje naturel yoghurt of kwark, en je zult over het geheel genomen véél minder calorieën eten.

3. Drink 20 minuten voordat je aan tafel gaat een glas water

Diverse studies wijzen uit dat je minder eet als je 20 minuten vóór een maaltijd een glas water neemt. Bovendien is water sowieso goed voor je algehele gezondheid en gesteldheid, dus baat het niet…

4. Pas op met lege calorieën

Tijdens de feestdagen mag je best genieten, maar probeer wel slimme keuze te maken. Alcohol en frisdrank bevatten veel lege calorieën. Je krijgt hiermee wél veel calorieën binnen, maar ze leveren géén nuttige voedingsstoffen. Daarnaast vullen ze niet of nauwelijks. Drink daarom voornamelijk thee, koffie en water. En geen suikerrijke frisdranken, zuiveldrankjes en alcoholische consumpties. En beperk suiker, bloem, room en transvetten tot een minimum. (bron)

5. Doe iets actiefs ná het eten

Je hoeft echt niet met de hele familie te gaan joggen na het eten. Het is echter veel beter –en wellicht ook leuker en gezelliger– om gezamenlijk een spelletje op de Wii of Kinect te doen dan de hele avond te gaan liggen uitbuiken op de bank met een wijntje of biertje in de hand. Er bestaat een wereld van verschil tussen gematigd actief en volledig inactief!

Wat doe jij zoal om slank en fit te blijven tijdens de ‘decemberse’ feestdagen? Deel jouw methodes en technieken in een reactie hieronder!

Tips om de feestdagen door te komen zonder 5 kilo aan te komen

Voor de meeste Nederlanders is de tijd van sinterklaas tot en met nieuwsjaarsdag ideaal om familiebanden te versterken en vrienden op te zoeken. Maar voor miljoenen Nederlanders is het ook een lastige tijd om op gewicht te blijven. Of je nu calorieën telt, op het vetgehalte let, koolhydraten tot een minimum beperkt of gewoon de weekmenu’s van Sonja Bakker volgt, de feestdagen blijven een kwelling als het aankomt op gezond en uitgebalanceerd eten. Daarom staat in december bij velen van ons het woord ‘dieet’ ook even in de (goedgevulde) ijskast…

Niet aankomen tijdens feestdagen

Wat kun je doen om niet 5 kilo aan te komen tijdens de feestdagen?

1. Beperkt eten op de NIET-feestdagen

Het belangrijkste wat je kunt doen in december is niet te veel eten op de NIET-feestdagen. Eerlijk is eerlijk, als je met je hele familie aan het 9-gangen-kerstdiner zit, is het een sociale no-go om halverwege gang 1 je bestek erbij neer te leggen. Je ontkomt simpelweg niet aan het overeten op de daadwerkelijke feestdagen zélf. Maar…

Zie december niet gelijk als een verloren maand, want hoeveel feestdagen zijn er nu eigenlijk? Sinterklaasavond, eerste kerstdag, tweede kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. Je kunt ze op één hand tellen, en als je alleen op die specifieke dagen je dieet links laat liggen, zijn de gevolgen absoluut te overzien.

2. Géén excuus zoeken voor ’n vreetfestijn

Het probleem is dat december door velen wél als een verloren maand wordt beschouwd, en dan gaat het aankomen pijlsnel. Velen hanteren het motto “December is een feestmaand, dus ik kan nier anders dan mezelf tegoed doen aan kilo’s chocoladefiguren, snoepgoed, pepernoten, kerstkransjes, vlees, wijn, bier, frisdrank en champagne”. Dit is echter een onwijs slecht excuus, want die keuzevrijheid heb je wel degelijk!

Als je gedurende de hele maand (31 dagen) veel en ongezond eet, dan komt die 5 kilo extra gewicht pijlsnel in zicht! Maar als je alléén op de feestdagen meer eet dan normaal, dan zul je de schade tot een minimum beperken en geen fractie van die 5 kilo aankomen. Maak welbewust de keuze om van december géén ongecontroleerd vreetfestijn te maken! (bron)

3. Beweging tijdens de feestdagen

Een andere tip is meer bewegen! Nu zul je waarschijnlijk niet staan te springen om van de bank af te komen rond de kerstdagen, maar een flinke wandeling met de hele familie kan erg leuk zijn. Een ander goed idee is een Nintendo Wii cadeau doen aan iemand voor sinterklaas of kerstmis. Leuk voor de kinderen, maar minstens zo leuk voor volwassenen! In dit artikel over lichamelijk actieve computerspelletjes lees je meer over de Nintendo Wii en Xbox 360 Kinect.

4. Verantwoord & beperkt snacken

Probeer ook het aantal snacks voordat je met de hoofdmaaltijden begint te beperken. Je kent het wel: de toastjes, kaas, worst en chips staan al vroeg op tafel; nog voordat je begonnen bent met de grote maaltijden. Zodoende eet je de hele dag door en voordat je het weet, heb je jezelf systematisch volgegeten en eindigt de dag met de zin: “Ik zit zo vol dat ik de rest van de week geen eten meer hoef te zien.’… Tot het toetje op tafel komt…

Zorg er allereerst voor dat je niet te veel snacks naar binnen schuift; bovendien is het belangrijk om gezonde snacks te eten. In dit artikel met feestelijke hapjes vind je leuke ideeën voor snacks tijdens de feestdagen.

Snoeptips voor Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw

Tuurlijk, snoep bevat hartstikke veel calorieën en niet of nauwelijks nuttige bouwstoffen. Toch is het niet realistisch om je met Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw volledig te onthouden van lekkere dingen. Snoepen is bovendien geen ramp, zolang je jezelf maar in de hand houdt en dus niet de controle verliest over je snoepgedrag. Daarom hierbij enkele tips om je te wapenen tegen het jaarlijkse decembergeweld…

1. Kwantiteit

Alle snoepgoed is van erbarmelijke kwaliteit; de soort doet er dan ook niet zoveel toe. Zo maakt het weinig uit of je een chocoladefiguur van 300 calorieën of een stuk marsepein van 350 calorieën verorbert; het zijn allebei enorm ongezonde caloriebommen. Let daarom liever op de hoeveelheid die je snoept dan op wat je snoept… Neem een fractie van een portie; dat zet pas écht zoden aan de dijk!

2. Slim doseren

Zoals je hierboven ook al kunt lezen, is het vooral de hoeveelheid die je snoept die van invloed is op je gewicht. Probeer daarom te beseffen dat pepernoten echt niet lekkerder worden naarmate je er meer van eet. Je 100e pepernoot smaakt precies hetzelfde als de 1e. Neem daarom één of enkele snoepjes als je er echt zin in hebt en ga jezelf niet als een hyperactieve hamster vol zitten stouwen.  

3. Vooruitdenken

Het is té gemakkelijk om je toegenomen lichaamsgewicht in januari af te schuiven op die #$%&@* feestdagen. Je hebt er immers zelf voor gekozen om deel te nemen aan dit eetfestijn. Denk daarom nu alvast na over hoe je tijdens de feestdagen tóch op je lijn kunt blijven letten. Haal gezonde snacks in huis, koop pas op het allerlaatste moment snoepgoed en beperk jezelf tot een X-aantal snoepmomenten per dag.

4. “Vooruitwerken”

Je kunt ervoor kiezen om tijdens de feestdagen te dweilen met de kraan open (wat weinig efficiënt is) of om na de feestdagen de geleden schade te herstellen (wat veelal bij voornemens blijft). Je kunt echter ook nu al in het vooruit werken zodat de impact van de feestdagen tot een minimum beperkt blijft.

Ga vanaf vandaag 3x per week 45 minuten joggen en ga de komende weken extra gezond eten. Schroef bovendien je calorie-intake terug, zodat je een kleine buffer opbouwt. Kortom: gebruik november als “balansmaand”.

Slanke paasdagen: tips om Pasen te overleven zonder aan te komen…

De paaseitjes slingeren alweer weken –zo niet maanden– rond. Zonder dat je het doorhebt, eet je dagelijks een handjevol paaseitjes op, wat natuurlijk niet echt werkt als je wilt afvallen, of in elk geval niet wilt aankomen. In één klein paaseitje zitten ongeveer 40 tot 50 kilocalorieën, dus als je ongeveer tien per dag eet, dan mag je minimaal een halfuur langer sporten. :) Toch zijn de paaseitjes wel een goede bron van inspiratie om eens een paar tips op te sommen die voorkomen dat je rond Pasen aankomt:

1. Koop niet te vroeg paaseitjes & ander paassnoep

De paaseitjes liggen alweer maanden in de schappen van de supermarkt. Lekker, maar het is niet echt slim om ze zó vroeg te kopen. Zoals iedereen weet, overleven de eitjes het niet tot het daadwerkelijk Pasen is.

2. Bak je eigen cake + koekjes

Koop geen kant- en klare paaskoekjes, maar maak ze zelf. Zo heb je meer controle over de inhoud en samenstelling, waardoor je lichtere varianten kunt maken die niet zo calorierijk zijn en minder vet bevatten.

3. Als je paaseitjes koopt, koop ze dan klein

Grote chocolade paaseieren bevatten erg veel calorieën, dus koop liever de kleine varianten (en eet daar natuurlijk niet te veel van). Kilozakken en kiloknallers zijn funest!

4. Pasen, kinderen en chocolade

Je bent wel erg hard als jij jouw kinderen helemaal geen chocolade gunt tijdens Pasen, maar toch is het slim om de focus meer te leggen op het doen van activiteiten zoals het schilderen van eieren, het zoeken van eieren etc. Zo zijn ze lekker actief bezig en zitten ze niet de hele dag paaseitjes te eten voor de TV (ook zelf afblijven van de eitjes natuurlijk!).

5. Compenseer voor én na Pasen

Een beetje meer chocolade tijdens deze feestdagen is natuurlijk geen probleem, maar probeer je vóór en ná Pasen wel te houden aan je normale gezonde gewoonten. Zo zorg je er tenminste voor dat het eten rond Pasen beter smaakt, omdat jij je niet schuldig voelt dat je qua voedsel al 4 weken Pasen aan het vieren bent.

Als jij je een beetje houdt aan deze tips, dan denk ik dat je Pasen niet hoeft te vrezen. Eet jij normaal veel rond Pasen? En lukt het tot nu toe om jezelf een beetje onder controle te houden?

De feestdagen overleven: tot slot…

Dit is niet het eerste jaar dat de feestdagen om de hoek komen kijken, en ook zeker niet het laatste. Voorgaande jaren heeft Gezond’r ook al weleens tips gegeven voor gewichtsbeheersing tijdens de decembermaand, en die vind je hieronder op een rijtje:

Weet jij nog goede tips om de feestdagen in december goed door te komen zonder aan het eind van de rit 5 kilo zwaarder te zijn? Laat het weten in een reactie hieronder!

Ga jij je best doen om december dieetvriendelijk door te komen? Laat hieronder een reactie achter!

2 comments


  • Anne

    27 november 2012

    Kerst moet in jezelf zitten, niet op je bord… denk daaraan als je boodschappen doet voor Kerstmis. Je hebt niet meer honger dan andere dagen… je ogen zijn alleen groter. :-) Groetjes en succes, Anne

    • Ilona

      27 november 2012

      Mooi gesproken, Anne! Je hebt helemaal gelijk.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.