Naam: Smaakpunten dieet
Dieetsoort: Overig
Aantal calorieën per dag: N.v.t.
Caloriewaarde:
- N.v.t. (geen sprake van caloriebeperking)
- Calorisch stabiel (2000 – 2500 kcal. per dag)
- Caloriebeperkend (1500 – 2000 kcal. per dag)
- Caloriearm (1000 – 1500 kcal. per dag)
- Crashdieet (<1000 kcal. per dag)
Smaakpunten dieet – In het kort
Het Smaakpunten dieet (Flavor Point Diet) is een bedenksel van Dr. David Katz. Dr. Katz is algemeen directeur van het Yale-Griffin Prevention Research Center. Hij beschrijft zijn dieet in het boek ‘The Flavor Point Diet’. Het idee achter het Smaakpunten dieet is dat je het aantal verschillende smaken per dag dient te beperken. Daardoor zou de kans dat je te veel eet veel kleiner worden. Ieder voedseltype zou verschillende smaakcentra in de hersenen activeren. Deze smaakcentra zouden actief blijven totdat het punt van voldaanheid voor die specifieke smaakgroep is bereikt. Als een bepaald smaakcentrum niet wordt geactiveerd, heb je ook niet de behoefte om (meer) van die smaak te eten. Door slechts enkele smaakcentra tegelijkertijd te triggeren, zou je dus kunnen afvallen.
Smaakpunten dieet – Voedingsschema en richtlijnen
Het Smaakpunten dieet beslaat 3 fases. De eerste 4 weken staan in het teken van hongerpieken tegengaan. Je gaat je smaakcentra indexeren door iedere dag één specifiek voedselthema te gebruiken en dus maar één smaakcentrum te activeren. Tijdens week 5 en 6 mag er wat meer worden gecombineerd. Tijdens fase 3 wordt naar een levenslange onderhoudsfase toegewerkt.
Het Smaakpunten dieet kent een voedingsschema met recepten en boodschappenlijstjes voor 6 weken. Dit is allemaal terug te vinden in het boek ‘The Flavor Point Diet’. Alles mag worden gegeten, maar je dient zeer beperkt te variëren. Hoe eentoniger de maaltijd, des te beter voor afvallen. Het Smaakpunten dieet hanteert slechts één regel, namelijk:
- Eet uitsluitend ongecompliceerde maaltijden (één voedselcategorie per maaltijd).
Smaakpunten dieet – Belangrijkste voedingsmiddelen
Tijdens het Smaakpunten dieet worden voornamelijk verse en hele voedingsmiddelen gegeten. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel worden gegeten zijn:
- Verse groenten
- Vers fruit
- Hele granen
- Eieren
- Vis
- Mager vlees (kip & kalkoen)
- Magere zuivel
Smaakpunten dieet – Tot slot
Door simpele maaltijden te bereiden, bestaande uit één voedselcategorie, zou je volgens het Smaakpunten dieet 4 tot 7 kilogram kunnen afvallen in 6 weken tijd. En dit alles zonder dat je je calorie-intake beperkt. Voorbeelden van voedselcategorieën zijn:
- Citroen
- Veenbes
- Perzik
- Tijm
- Mint