Snurken wordt nog weleens gezien als iets grappigs, maar is eigenlijk zeer ernstig. Ten eerste houdt je gesnurk je bedgenoot en huisgenoten wakker. Bovendien is snurken in veel gevallen een teken van de potentieel dodelijke aandoening slaapapneu-syndroom.
Hierbij de 10 belangrijkste oorzaken van snurken, talloze tips om te stoppen met snurken én adviezen om slaapapneu te behandelen…
Hoe ontstaat snurken?
Snurken wordt veroorzaakt door het verslappen van de tong tijdens je slaap. Een slappe tong zakt richting je keel & versmalt de luchtwegen wanneer je op je rug ligt. Door de tong wordt je ademhaling bemoeilijkt en ga je automatisch met meer kracht lucht naar binnen zuigen. Door de sterkere zuiging worden het zachte gehemelte en de huig richting het strottenhoofd gezogen. Door de zuiging gaan de weefsels trillen en ontstaat een gematigd tot extreem hard snurkgeluid.
Snurken wordt dus – direct óf indirect – altijd veroorzaakt door slappe weefsels (tong, huig, gehemelte, amandelen e.a.) achter in de neus-keelholte.
De 10 belangrijkste oorzaken van snurken
Er zijn 10 veelvoorkomende oorzaken van snurken, namelijk:
- Amandelen (van neus & keel)
- Poliep (achter in je neus)
- Hooikoorts ofwel pollen-allergie
- Overgewicht & zwaarlijvigheid
- Leeftijd (hoe ouder, des te erger)
- Hormonen (zwangerschap, overgang e.a.)
- Medicijnen (kalmeringsmiddelen e.a.)
- Alcohol (verslapt de keelspieren)
- Roken (irriteert de slijmvliezen)
- Slaapapneu-syndroom (SAS)
Hieronder bespreken we de oorzaken van snurken – Eén voor één, samen met de bijbehorende symptomen en behandelingen. Hopelijk zul jij dankzij deze informatie stoppen met snurken!
1. Snurken vanwege je neus- & keel-amandelen
Je amandelen zijn vaak de oorzaak van snurken… Je amandelen zijn onderdeel van je lymfestelsel; je lymfestelsel is onderdeel van je immuunsysteem. De overgang van de mond- en neusholte naar de keel bevat veel en dik lymfeweefsel. De twee bekendste verdikkingen zijn:
- Neusamandel (het verdikte weefsel in het dak van de neus-keelholte)
- Keelamandelen (het verdikte weefsel aan beide zeiden achter in de keel)
Bij sommige mensen kunnen de amandelen de vele ziekteverwekkers die worden ingeademd niet de baas. Zodoende kan een chronische (blijvende) infectie van de amandelen ontstaan, waardoor je uiteenlopende klachten krijgt (koorts, keelpijn, sinusitis e.a.) en niet kunt stoppen met snurken.
Je kunt dus enorm gaan snurken als je neus- en/of keelamandelen geïnfecteerd zijn door een virus of bacterie, van nature extreem groot zijn of opgezwollen zijn door irritatie of een allergische reactie.
Stoppen met snurken vanwege je keel & neus-amandelen
Als je vaak en hard snurkt door toedoen van grote, ontstoken en/of opgezwollen amandelen, dan kunnen deze (deels) operatief worden verwijderd. Amandelen knippen kan je dus laten stoppen met snurken!
2. Snurken door toedoen van een neus-poliep
Veel mensen snurken van wege een poliep. Een poliep ofwel neuspoliep betreft een kleine zwelling in het neusslijmvlies dat de binnenkant van je neusholte bekleedt. Een neuspoliep ontstaat meestal door een lokale, allergische reactie. Hierdoor zwelt het neusslijmvlies plaatselijk op, en vormt zich uiteindelijk een klein “zakje” bestaande uit slijmvlies. Een poliep kan ervoor zorgen dat je keihard gaat snurken en niet met snurken kunt stoppen.
Behandeling van snurken vanwege poliep in je neus
Als jij snurkt vanwege een neuspoliep, dan kun je medicijnen krijgen zoals Flixonase (fluticason) of Nasonex (mometason). Werkt medicatie niet, dan kan de poliep altijd nog operatief worden verwijderd als je wilt stoppen met snurken.
3. Hooikoorts kan gesnurk in de hand werken
Veel mensen die veelvuldig & luid snurken, kampen – al dan niet bewust – met hooikoorts. Hooikoorts houdt in dat je allergisch bent voor stuifmeel van bloemen, grassen, planten en/of bomen. Als je stuifmeel inademt terwijl je er allergisch voor bent, zwellen je neus- en keelslijmvliezen op, waardoor je last krijgt van snurken. Stuifmeel wordt ook wel ‘pollen’ genoemd; hooikoorts staat daarom ook wel bekend als pollen-allergie of pollinose. Als jij veel snurkt, dan kan er best weleens sprake zijn van hooikoorts!
Hooikoorts behandelen om te stoppen met snurken
Als jij last hebt van overmatig snurken, laat je dan eens testen op allergieën. Je huisarts kan je voor een allergietest doorverwijzen naar het huisartsenlaboratorium. Als blijkt dat je lijdt aan hooikoorts, dan krijg je doorgaans medicijnen (antihistaminica) voorgeschreven waardoor je stopt met snurken.
4. Snurken kan worden veroorzaakt door overgewicht
Hoe zwaarder je bent, des te meer kans je hebt op snurken. Want hoe hoger je vetpercentage, des te groter de vetstapeling rond de keel. Vet rond je keel zorgt ervoor dat de keelholte wordt vernauwd… En een nauwe keelholte zorgt er weer voor dat het zachte weefsel achter in de keel (huig, amandelen & tong) bijeen wordt gezogen en gaat trillen, waardoor een hevig snurk-geluid ontstaat.
Stoppen met snurken door toedoen van overgewicht
Je kunt overgewicht of zwaarlijvigheid niet zomaar behandelen, dus er is geen gemakkelijke manier om te stoppen met snurken door overgewicht. Mensen met overgewicht snurken veruit het hardst als ze op hun rug slapen… Je kunt dus eventueel proberen om een tennisbal in de rug van je pyjama te naaien als je wilt stoppen met snurken. Afvallen is echter de meest effectieve behandeling bij snurken door overgewicht.
5. Snurken wordt erger met de leeftijd (slappe keelspieren)
Leeftijd is één van de belangrijkste oorzaken van snurken. Naarmate je ouder wordt, worden de spieren achter in je keel namelijk slapper. Hoe slapper je keelspieren, des te harder je gaat snurken. Als je je leven lang nooit hebt gesnurkt, dan kan dat best zo blijven. Als jij echter al op jonge leeftijd snurkte, dan zit de kans er dik in dat je op 60- of 65-jarige leeftijd een extreem harde snurker bent.
Leeftijdsgebonden & gezondheidsgerelateerd gesnurk verhelpen
Helaas kun je niet veel doen tegen het natuurlijke verouderingsproces. Je kunt snurken echter wel helpen voorkomen door je hele leven gezond & gevarieerd te eten, veelvuldig te bewegen en niet te roken. Als jij snurkt vanwege slappe keelspieren, dan kun je het beste op je rug slapen. Je zult niet stoppen met snurken, maar je beperkt de geluidsoverlast wel tot een minimum.
6. Snurken onder invloed van hormonen & hormoonschommelingen
Zowel mannen als vrouwen kunnen erger gaan snurken onder invloed van hun hormonen. Zo wordt het je lastig gemaakt om te stoppen met snurken in geval van:
- Zwangerschap
- Overgang & menopauze
- Ongesteldheid
- Problemen met de menstruatiecyclus
- Gebruik van hormonale medicijnen
- Gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen
- Schildklier afwijkingen (i.v.m. schildklierhormoon)
- Bijnier afwijkingen (i.v.m. bijnierschorshormoon)
Stoppen met snurken vanwege hormonen & hormoonhuishouding
Mocht jij snurken door toedoen van je hormonen, dan is daar relatief weinig aan te doen. In geval van gezondheidscomplicaties, kun je bij je huisarts vragen om onderzoek en/of medicatie. Over het algemeen geldt dat je niet zomaar kan stoppen met snurken, omdat je je hormoonhuishouding niet zomaar kunt omgooien.
7. Snurken wordt vaak veroorzaakt door medicijnen
Bepaalde medicijnen zorgen ervoor dat de spieren achter in je keel verslappen. Zodoende wordt het zachte weefsel achter in je keel gemakkelijker naar binnen gezogen bij iedere ademhaling en ga je snurken. Vooral slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen hebben een verslappende werking die snurken bevordert.
Medicatie aanpassen om te stoppen met snurken
Als je gesnurk wordt veroorzaakt door medicijnen, dan is snurken relatief eenvoudig te behandelen. Je kunt namelijk simpelweg alle slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen mijden om met snurken te stoppen. Let wel: stoppen met medicatie moet ook medisch gezien raadzaam c.q. haalbaar zijn.
8. Alcohol kan de oorzaak zijn van overmatig snurken
Alcohol is één van de belangrijkste oorzaken van snurken. Alcohol verslapt namelijk je keelspieren en veroorzaakt zodoende gesnurk. Hoe meer alcohol je nuttigt, des te slapper je keelweefsels worden en des te lastiger het wordt om te stoppen met snurken. Alcohol werkt bovendien ook ademstilstanden en slaapapneu in de hand (zie oorzaak 10).
Alcohol-inname beperken zodat je stopt met snurken
Als jij iedere avond een paar wijntjes of biertjes drinkt, dan zit de kans er dik in dat je regelmatig snurkt. Stoppen met alcoholgebruik vormt dan ook een uitstekende behandeling tegen snurken. Als je wilt stoppen met snurken, dien je simpelweg geen “slaapmutsje” meer te nemen.
9. Snurken vanwege het roken van sigaretten (tabak)
Roken is een veel voorkomende oorzaak van snurken. Bepaalde stoffen in tabaksrook (teer, nicotine, benzeen e.a.) prikkelen namelijk de slijmvliezen die de keelholte bekleden. Als je keelslijmvlies geprikkeld wordt, is de kans groot dat het gaat opzwellen, waardoor je hevig gaat snurken.
Stoppen met roken = stoppen met snurken
Stoppen met roken is dus een uitstekende manier om te stoppen met snurken. Als jij je ertoe kan zetten om geen sigaretten meer op te steken, dan heb je waarschijnlijk geen behandeling tegen snurken meer nodig.
10. Snurken door slaapapneu & ademstilstand
Slaapapneu houdt in dat de spieren achter in de keel verslapt zijn. Door het trillen van je verslapte keelspieren ga je snurken. Bovendien blokkeren de verslapte keelspieren je luchtwegen, waardoor je kortstondig niet kunt ademhalen. Dit principe wordt ook wel “ademstilstand” genoemd.
10.1 Wanneer heb je slaapapneu-syndroom?
Als je 5 keer per nacht een ademstilstand krijgt, spreekt men ook wel van ‘slaapapneu-syndroom’ (SAS). Slaapapneu-syndroom veroorzaakt een zuurstoftekort tijdens je slaap. Bij een zuurstoftekort geven je hersenen een signaal om wakker te worden. Meestal ontwaak je met een schok, waarna je “normale” ademhaling wordt hervat.
10.2 Hoe herken je slaapapneu-syndroom?
Een slaapapneu-syndroom kun je herkennen aan een aantal symptomen & verschijnselen. De ademstilstanden die zeer kenmerkend zijn voor slaap-apneu merk je niet altijd. Als jij het vermoeden hebt dat je tijdens je slaap lijdt aan slaapapneu-syndroom, let dan vooral op de volgende symptomen van slaap-apneu:
- Luid & zwaar snurken
- Zweten tijdens de nacht
- Wakker schrikken met verstikkingsgevoel
- Hoofdpijn bij het wakker worden
- Droge mond bij het wakker worden
- Keelpijn bij het wakker worden
- Vermoeidheid & lusteloosheid overdag
10.3 De risico’s & gevaren van slaapapneu-syndroom
Slaapapneu-syndroom is ergerlijk, gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend! De belangrijkste risico’s & gevaren van slaapapneu-syndroom zijn:
1. Lusteloosheid – Slaapapneu zorgt ervoor dat je regelmatig wakker wordt. En de uren die je slaapt zijn doorgaans van slechte kwaliteit. Zodoende ben je overdag weinig energiek.
2. Hoge bloeddruk – Door de blokkering van je ademhaling, pompt je hart niet genoeg zuurstof door je lichaam. Hierdoor stijgt je bloeddruk en kan hypertensie ontstaan.
3. Hartfalen – Slaapapneu-syndroom vergroot de kans op hartaandoeningen zoals hartritmestoornissen, hartfalen en uiteindelijk zelfs een hartstilstand.
4. Infarct – Wanneer slaapapneu-syndroom het hartritme verstoort, kunnen bloedstolseltjes ontstaan. Stolsels kunnen aders blokkeren en zodoende een hartinfarct of herseninfarct teweegbrengen.
10.4 Stoppen met snurken (vanwege slaapapneu)
Vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft in meer of mindere mate last van slaapapneus, nachtelijke ademstilstanden & snurken. Hierbij enkele oplossingen en behandelingen m.b.t. slaapapneu-syndroom om tevens te stoppen met snurken:
1. Slaapapneu-test – De slaapapneu-test is een handige online thuistest die kan bepalen of je lijdt aan slaapapneu. Let wel: de slaapapneu-test biedt inzicht, geen uitsluitsel.
2. Slaapapneu apparaat – Een slaapapneu-apparaat is een kastje met sensoren dat de zuurstofconcentratie in je bloed meet. Zodoende heb je in een mum van tijd uitsluitsel.
3. Slaapapneu masker – Als je zeker lijdt aan slaapapneu, dan krijg je doorgaans een masker dat gedurende je slaap een continue positieve luchtwegdruk in stand houdt.
4. Mandibulair repositie-apparaat – Een mandibulair repositie-apparaat (MRA) is een soort slaapapneu-beugel die je ’s nachts in je mond houdt om je luchtwegen open te houden.
5. Slaapapneu-operatie – Als een masker of MRA niet werkzaam blijkt, dan is opereren een optie. Een slaapapneu-operatie wordt vooral toegepast bij problemen met neusbijholtes, keelamandelen of neustussenschot.
Bovenstaande 10 oorzaken van snurken, komen het vaakst voor. Snurken kan echter ook worden veroorzaakt door: een abnormaal grote tong, sinusitis (holte-ontsteking), allergieën (t.a.v. stuifmeel / pollen, stof, schimmels, gisten, huisdierenhuidschilfers, huisstofmijtuitwerpselen, voedselsporen e.a.), griep & verkoudheid of een scheefstaand neustussenschot.
Algemene tips tegen snurken
Zoals je hierboven kon lezen, zijn niet alle oorzaken van snurken evengoed te behandelen. Het is dus niet altijd mogelijk om volledig te stoppen met snurken. Toch zijn er wel een aantal algemene tips & maatregelen die je kunt doorvoeren om snurken te behandelen en te verminderen…
Neussprays met xylometazoline (o.a. Otrivin®, Nasivin®, Afrin® of Vicks Sinex®) mag je uitsluitend gebruiken bij verkoudheid. Homeopathische neusspray (o.a. A. Vogel Cinuforce®, VSM Nisyspray®, Kruidvat huismerk of VSM Risikind®) mag je daarentegen altijd gebruiken en werkt ook prima tegen snurken. Daarnaast zijn er allerlei andere middelen en maatregelen tegen snurken, waaronder:
1. Anti snurk-sprays – Zouden je neusgaten verwijden zodat je stopt met snurken.
2. Anti snurk-kussens – Zouden je slaaphouding verbeteren waardoor je stopt met snurken.
3. Anti snurk-olie – Zou je huig verstevigen ter behandeling van snurken.
4. Neus schoon houden – Hoe schoner je neus, des te wijder de doorgang naar je neusholte en des te minder je snurkt. Kortom: voorzichtig snuiten, ophalen en schoonmaken.
5. Keel schoon houden – Hoe schoner je keel, des te wijder de keelholte en des te minder je snurkt. Kortom: poetsen, flossen, gorgelen en voorzichtig je keel schrapen.
6. Neusgaten nat maken – Sommige mensen snurken niet echt, maar piepen of tuten. Je neus piept of tuut vooral als je neusgaten erg droog zijn. Het kan daarom helpen om je neus vanbinnen vochtig te maken met een nat wattenstaafje.
Middeltjes & medicijnen tegen snurken
Daarnaast zijn er talloze producenten die beloven dat ze de perfecte oplossing hebben gevonden tegen snurken. Gezondr twijfelt overigens sterk over de werking van sommige van deze middelen tegen snurken. Hierbij de bekendste “merk-oplossingen” om te stoppen met snurken & snurken te behandelen:
1. SnörEx® – Bitje dat zou worden aanbevolen door KNO-artsen om te stoppen met snurken.
3. Snoozer® – Hoofd- & kaakband met een “wetenschappelijk bewezen” werking.
3. SnorBan® – Een “medisch bewezen” onderkaakbeugel om te stoppen met snurken.
4. Snoreeze® – Strips & sprays met “micro-ingekapselde oliën” ter behandeling van snurken.
5. Snurdim® – Anti snurk tabletten die op een “vriendelijke manier” zouden helpen.
6. Breath Right® – Neuspleisters c.q. neusstrips die je luchtwegen openen.
Anti snurk operatie (somnoplastiek)
Als bovenstaande tips, adviezen en middeltjes allemaal niet werkent, dan kun je altijd nog een snurk-operatie ofwel somnoplastiek overwegen. Somnoplastiek betreft een kleine operatieve ingreep waarbij de huig en het verhemelte worden verwond. Hierdoor ontstaat littekenvorming, waardoor het weefsel steviger, strakker en dunner wordt. Somnoplastiek helpt in bijna 100% van de (ernstige) snurk-gevallen om te stoppen met snurken.
Tot slot
Veruit de meeste middeltjes helpen niet of nauwelijks om te stoppen met snurken. Ze dempen het geluid een beetje of verminderen het aantal trillingen ietwat, maar zijn niet effectief genoeg om als serieuze oplossing of behandeling tegen snurken te dienen. Conclusie: slaap in een comfortabel bed met een comfortabel kussen, slaap nooit op je buik en gebruik regelmatig een homeopathische neusspray!
Heb jij ervaring met snurken? Snurk jijzelf of heb je last van andermans gesnurk? Wil je graag stoppen met snurken & je gesnurk behandelen? Of heb je algemene vragen of opmerkingen over slaapapneu-syndroom? Laat a.u.b. hieronder je reactie achter!
26 comments
Anja
5 juli 2017Hallo, Ik snurk al m’n hele leven. ???? Maar na 2 zwangerschappen is het nu zo erg en hard (mijn man heeft geluidopnames gemaakt) dat hij niet meer kan slapen. Zelf merk ik niet dat ik het doe, behalve droge mond, pijnlijke keel, borst en hoofd. Meerdere malen van alles geprobeerd, zowel homeopathisch, pleisters en beugels via de KNO-arts, maar dat laatste breekt door tandenknarsen telkens af. Mijn KNO arts heeft als enige oplossing grote operatie: huig en amandelen verwijderen. Helaas, omdat ik geen apneu heb, kost deze operatie 3000 a 4000 euro. Onbetaalbaar. Wie zou nog iets weten? Ben ten einde raad. Gr. Anja
Ilonka
25 augustus 2017Hallo Anja, je kunt didgeridoo leren spelen. Er wordt maandelijks een workshop didgeridoo spelen gegeven door Niels de Lang. Het gaat voornamelijk om de circulaire ademhaling. Als je die onder de knie hebt en elke avond 10 minuten op je didgeridoo speelt, dan slaap je weer zoals het hoort. Succes!
Floris
26 juli 2016Een anti-snurkbeugel van SleepPro is een goedkoop en efficiënt middel om direct te stoppen met snurken. Een kinband werkt ook prima.
dineke
9 augustus 2015Krijg je een droge keel door
dineke
9 augustus 2015Krijg je een droge keel door snurken?
Paul
10 augustus 2015Jazeker, vooral als je met je mond open snurkt! In dat geval adem je continu relatief droge lucht in en adem je continu vochtige adem uit, waardoor je een droge keel kunt krijgen.
Stephanie
22 maart 2015Hiermee kan je inderdaad op een goede, natuurlijke manier van je snurken afkomen, geen medicijnen of rare neushouders.
Jeroen
10 december 2014Homeopatische neussprays werken natuurlijk helemaal niet aangezien er naast water helemaal niks in zit. Deze aanprijzen is mensen geld uit de zak kloppen. Raadt ze dan een zoutoplossing aan, dat werkt nog enigszins en is stukken voordeliger.
Paul
10 december 2014Ik geloof zelf ook niet in homeopathie, maar in geval van neussprays liggen de werkzame stoffen net even iets anders dan doorgaans het geval is bij doorsnee (klassiek) homeopathische middelen. De ‘actieve bestanddelen’ in homeopathische neusspray zijn nagenoeg niet-bestaand, maar onder de ‘andere bestanddelen’ oftewel ‘hulpstoffen’ vallen natriumchloride, dinatriumwaterstoffosfaat en/of natriumdiwaterstoffosfaat. De werkzame stoffen worden in dit geval dus vermeld onder de hulpstoffen. In principe niet per se effectiever dan een zoutoplossing, maar ook niet per definitie minder effectief. Wel relatief prijzig, maar het gaat erom dat je klassiek homeopathische en natuurgeneeskundige neussprays onbeperkt mag gebruiken, in tegenstelling tot xylometazoline. Voordeel is bovendien dat je er een handige verstuiver bij krijgt. ;)
slankynol
22 oktober 2014Ik ondervind erge last van m’n partner vanwege ’t snurken, wat moet ik doen?
Angela
23 juni 2014Slaapapneu is niet altijd door het slappe verhemelte O-SAS, maar kan ook vanuit de hersenen komen en dan heet het C-SAS. Mijn man heeft dat namelijk. Komt overigens ook gecombineerd voor. Die tip van een tennisbal in je pyjama naaien is vaak niet voldoende, maar er is wel een antisnurkband te koop. Mijn man draagt hem af en toe een week, en dan gaat ‘ie vanzelf niet meer op zijn rug liggen. Hij heeft ook zo’n apparaat met masker gehad, maar kon daar echt niet mee slapen. Hij had 14 ademstilstanden per uur. Wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering, terwijl zo’n duur apparaat wel vergoed wordt. Ikzelf snurk ook tegenwoordig, maar ik zit in de overgang, ben te zwaar, word een dagje ouder en gebruik medicatie, dus echt veel zal ik er niet aan kunnen doen… jammer genoeg!
ingrid
4 april 2014Bedankt voor deze goede site!!! Ik snurk zelf ook en heb gisteren Cinuforce neusspray gehaald. Mijn man gaf aan dat ik vannacht niet meer gesnurkt hebt, dus ik ben er erg blij mee. Ik hoop dat jullie nog meer mensen zo kunnen helpen.
Paul
4 april 2014Hallo Ingrid, Bedankt voor de lieve reactie; dat doet een mens goed! :D Fijn dat je iets aan de informatie over snurken hebt gehad en hopelijk zijn er weer veel mensen geholpen met jouw positieve bijdrage! Groeten, Paul
lammens annie
6 april 2015Beste Ingrid, Bedankt voor de tip met Cinuforce. Ik zal het de eerstvolgende dagen als mijn vriend eens blijft slapen uitproberen en hopen dat het resultaat positief is. Bedankt voor de tip! Annie
jw kiers
21 januari 2014Ik snurk enorm! Heb al een operatie aan de neus gehad, maar dat heeft niet echt geholpen… Wat nu?
Kim
5 januari 2014Super interessante informatie! Bedankt!
Ewold Westerhof
16 december 2013Volgens mijn vrouw snurk ik heel erg hard; zo hard dat zij geen slaap kan vatten en pas na uren in slaap stort. Ik heb een slaapapneu-test via het ziekenhuis gedaan; resultaat was geen apneu. Ik schijn in mijn slaap regelmatig te bewegen, praten en zelfs slaan tegen het hoofdkussen van mijn vrouw. Als ze met mij praat, dan schijn ik in mijn slaap ook te antwoorden. Elke morgen wordt ik door mijn vrouw geconfronteerd met het snurken, wat haar heeft wakker gehouden. Ik wil dat er wat aan gedaan wordt, ik word er zelf erg vermoeid wakker van en ben radeloos omdat ik al sprays heb geprobeerd, neusclip en verschillende bedstanden en kussens. Ik weet het niet meer, ik kan niet langer toelaten dat ik mijn vrouw continu maar wakker hou. Geef mij nou eens een supergoed advies.
Rietje
4 november 2011mijn vader snurkt altijd erg hard, je hoort het gesnurk gewoon door het hele huis…. dat het een syndroom kan zijn hebben we nooit gedacht…. zal hem overhalen om naar de huisarts te gaan,,en hopelijk is het niets ernstigs.
Paul (Redactie)
8 november 2011Erg verstandig! Je kunt er maar beter te vroeg bij zijn dan te laat als het aankomt op slaapapneu-syndroom. Ik ben erg benieuwd of het uiteindelijk slaapapneu blijkt te zijn. Laat a.u.b. even weten hoe het afloopt. Groeten & succes, Paul
dorrien
26 oktober 2012Hoi, ik heb hetzelfde.
Marco
16 september 2011Ik snurk echt ongelofelijk hard. Ik heb het van mezelf nooit doorgehad, maar mijn vriendin zegt dat ze me kan horen snurken op de benedenverdieping als ik op zolder lig te slapen. Ik slaap altijd heel onrustig en sta vaak moe op. Kan dat ook te maken hebben met het snurken en/of slaapapneu? En is het echt nodig om voor snurken naar de dokter te gaan? Hij ziet me al aankomen… Gr. Marco
Sandra v. Oirschot
15 juli 2011Mijn man gaat volgende week naar een gespecialiseerde snurk-kliniek.Hij houdt me soms nachtenlang wakker, dus ik hoop dat ze iets voor hem (en voor mij) kunnen betekenen. Ik zal na de behandeling laten weten hoe het is verlopen.
Gerda
25 maart 2013Hey Sandra, Hoe is het afgelopen met je man en de snurkkliniek? Ik hoor het heel graag! Groeten, Gerda
esla de snurker
1 mei 2011ik snurk heel hard en luid en dat vind ik erg onvriendelijk en mijn vrienden ook wie kan me helpen ik ben kansloos onee hopeloos!
Frederik
6 februari 2011Ik snurk erg vaak en bovendien erg hard. Ik heb er echter nooit bij stilgestaan dat snurken gevaarlijk kan zijn. Is het raadzaam om de huisarts te raadplegen om te bepalen of ik lijdt aan slaapapneu of kan een huisarts daar niks mee?
Paul (Redactie)
8 november 2011Ga altijd even naar de huisarts. Hij/zij kan aan de hand van jouw verhaal het beste bepalen of het nodig is om nader onderzoek bij een slaapkliniek te laten uitvoeren.