Spataders behandelen, verwijderen & voorkomen…

Body · Door Ilse

Aders ofwel aderen zijn bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van bloed naar het hart. Spataderen zijn aders die zijn uitgerekt. Men spreekt van een spatader als er op het huidoppervlak een duidelijk afgetekende, blauwe, verdikte en meestal kronkelige ader te zien is. Spataders komen vooral voor op de benen, maar ook op de billen, onderbuik lies en liesstreek. Ook aambeien zijn spataders. Veel mensen vinden spataders lelijk en kiezen ervoor om spataderen te laten verwijderen.

Hieronder lees je alles over het verwijderen, voorkomen & behandelen van spataders…

Oorzaken van spataderen

Een spatader ontstaat als er te veel druk op een bloedvat komt te staan. Vooral als je aderkleppen in kwaliteit achteruitgaan of beschadigd raken, wordt de druk op je aders groter. Door de druk gaan je aders uitzetten en kronkelen, waardoor het typische uiterlijk van een spatader ontstaat. Toename van druk op je aders ontstaat vooral bij:

  • Hoge bloeddruk (hypertensie)
  • Weinig lichaamsbeweging
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Staand beroep (zwaartekracht)
  • Extreem vaak & intensief sporten
  • Ouderdom
  • Hormoonschommelingen ( menstruatie, overgang e.a.)

Lang niet iedereen krijgt te maken met spataderen. De aanleg voor spatadervorming is grotendeels erfelijk bepaald. Spataderen ontstaan overigens veel vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Klachten & symptomen bij spataders

Spataders kunnen allerlei klachten en symptomen met zich meebrengen. Allereerst kunnen spataders je lichaam ontsieren. Symptomen van spataderen die beduidend zwaarder wegen, zijn echter:

  • Afgetekende, verdikte & knobbelige patronen
  • Oedeem (vochtophoping)
  • Zwaar, loom & moe gevoel in de benen
  • Jeuk (jeukende huid)
  • Verkleuring van de huid (groen, blauw, paars & bijna zwart)

Hoewel spataders als onesthetisch of lelijk kunnen worden beschouwd, zijn spataderen in veruit de meeste gevallen ongevaarlijk.

Ernstige klachten, symptomen & complicaties bij spataderen

Als spataders niet worden behandeld, kunnen ze verergeren. In een vergevorderd stadium van spataders kunnen de volgende symptomen ontstaan:

  • Pijn in de benen
  • Zweren (bij vergevorderde gevallen)
  • Rusteloze of trillende benen (“restless legs“)
  • Uitwendige bloedingen
  • Open been
  • Trombose

Een huisarts, dermatoloog of fleboloog kan doorgaans met het blote oog vaststellen of de kans groot is dat een spatader ontstoken raakt en ernstige klachten teweegbrengt zoals hierboven omschreven. In dat geval moet men de spatader behandelen en/of verwijderen.

Verschillende soorten & typen spataders

Niet elke spatader is even opvallend. Spataders verschillen namelijk van grootte, kleur, vorm, volume, verhevenheid en symptomen. We onderscheiden 3 verschillende typen spataderen. De soorten spataders zijn:

1. Kleine spataderen

Kleine spataderen komen veruit het meeste voor. Ze zijn dun, relatief kort en ontstaan meestal in kluwens (vertakte structuren). Kleine spataderen worden daarom ook wel ‘takkebosvenen’ genoemd. Takkebosvenen geven zelden tot nooit klachten of symptomen.

2. Middelgrote spataderen

Middelgrote spataderen zijn tot enkele millimeters dik. Ze kunnen tot vele tientallen centimeters over de lengte van het been lopen. Middelgrote spataderen brengen nauwelijks klachten met zich mee.

3. Grote spataderen

Grote spataderen zijn doorgaans dikke kabelachtige zwellingen. De ader die de meeste grote spataders veroorzaakt is de Vena Saphena Magna (VSM), aan de binnenkant van het been. Zelfs grote spataderen hoeven niet altijd klachten te veroorzaken.

Veel mensen laten zowel kleine als grote spataders behandelen of verwijderen; in veel gevallen m.b.v. laser, operatie, sclerosering of “strippen”.

Spataders voorkomen & Spatader-preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hoewel je niet altijd invloed kan uitoefenen over spataders, kun je wel een aantal dingen doen om de kans op spataders te verkleinen. Hierbij enkele tips om spataders te voorkomen:

1. Lichaamsbeweging & cardiotraining

De beste manier om spataders te voorkomen is voldoende bewegen. Doe vooral regelmatig aan vormen van cardiotraining die je beenspieren & kuitspieren onder handen nemen. Enkele goede vormen van sport om spataders te voorkomen zijn: (hard)lopen, fietsen, touwtjespringen en crosstrainer.

2. Steunkousen & compressietherapie

De zwaartekracht belast je aders extra intensief als je langdurig staat of zit. Elastische compressiekousen of steunkousen kunnen uitkomst bieden bij staand of zittend werk. Zwachtelen ofwel compressietherapie werkt soms nog beter dan steunkousen om tegendruk te verlenen en spataders te voorkomen.

3. Voedingssupplementen met ‘rutine’

Rutine (“vitamine P”) is een stof die spataderen kan helpen voorkomen. Rutine staat ook wel bekend als rutoside, quercetine-3-rutinoside of sophorine. Het is een flavonoïde die van nature voorkomt in onder andere asperges, rabarber, citrusvruchten en bessen. Het is ook verkrijgbaar in de vorm van voedingssupplementen.

Naast lichaamsbeweging, ondersteuning en supplementatie van rutine, is het raadzaam om gezond te eten, overgewicht te voorkomen en zo nodig af te vallen.

Spataderen verwijderen & Spatader-behandelingen

Het verwijderen van spataders wordt ook wel spatader-behandeling of spatader-therapie genoemd. Er zijn verschillende effectieve methodes om spataders te verwijderen. De bekendste en populairste methodes voor het behandelen van spataderen zijn:

1. Spatader met laser verwijderen (laserbehandeling)

Spataders laseren is een ingreep die al jaren toeneemt in populariteit. Middels endoveneuze laser-therapie (EVLT) of transcutane laser-therapie (TCLT) kunnen spataderen onder lokale verdoving worden dicht gelaserd. Endoveneus betekent “laserbehandeling binnenin de ader” en transcutaan betekent “laserbehandeling net onder de huid”.

Het lichaam ruimt de gedichte spataders zelf op. EVLT is geschikt om middelgrote spataderen te verwijderen en TCLT is bedoeld om zogenaamde takkebosvenen ofwel kleine spataders te behandelen. Met behulp van een laser kunnen spataderen snel en volledig pijnloos worden behandeld en verwijderd. Nadeel is echter dat laserbehandeling van spataders relatief duur is.

2. Sclerocompressie therapie om spataders te behandelen

Sclerocompressie therapie betreft het scleroseren oftewel “wegspuiten” van spataderen met een lijm-achtige vloeistof. Door het scleroseren wordt de spatader dicht gespoten en afgesloten en door het lichaam opgeruimd. Sclerocompressie is een patiëntvriendelijke en pijnloze behandeling om spataders te verwijderen.

3. Spatader-behandeling d.m.v. “strippen”

Het “strippen” van spataders wordt ook wel ambulante flebectomie genoemd. Ambulante flebectomie betreft het strippen van kleine spatadertjes oftewel takkebosvenen door een dermatoloog. Het strippen van spataders gebeurt onder lokale verdoving en laat slechts minuscuul-kleine littekentjes achter.

4. Spatader-operatie om spataders te verwijderen

Het operationeel verwijderen van spataderen wordt ook wel een spatader-operatie genoemd. Bij een spatader-operatie wordt de spatader niet gedicht (zoals bij strippen, scleroseren en laseren van spataders), maar in zijn geheel verwijderd. Een spatader-operatie is relatief ingrijpend en wordt voornamelijk uitgevoerd bij dikke, vertakte spataders.

Spatader-kliniek & spatader-centrum

Er zijn talloze ziekenhuizen en privé-klinieken waar je spataders kunt laten verwijderen. Het is echter raadzaam om spataders te laten behandelen bij een gespecialiseerde spatader-kliniek of spatader-centrum. Zo heb je laser-klinieken en flebologie-centrums die volledig gespecialiseerd zijn in de behandeling van spataderen. Enkele bekende voorbeelden van specialistische spatader-klinieken zijn:

  • Flebologisch Centrum te Grave (Noord Brabant)
  • Flebologie-centrum de Braam Kliniek te Assen (Drenthe)
  • Dermatologisch Centrum te Breda (Noord Brabant)
  • Spataderkliniek te Enschede (Overijssel)
  • Polikliniek de Blaak te Almere (Flevoland)

Spataders kun je in principe het best laten verwijderen door een erkend dermatoloog of fleboloog. De kosten van een dergelijke behandeling van spataders zijn +/- 50 tot 200 euro. (afhankelijk van de behandelmethode). Als je fysiek last ondervindt aan je spataderen, dan wordt de behandeling bovendien via je zorgverzekering vergoed.

Heb jij ervaring met het behandelen of verwijderen van spataders? Heb jij weleens spataderen laten laseren, strippen of scleroseren? Beschrijf jouw ervaring a.u.b. hieronder in een reactie!  

43 comments


  • BOB

    13 april 2019

    Wanneer je al de reacties leest over het verwijderen van spataderen wordt je niet door een groot enthousiasme bevangen. De oorzaak gaat niet verder terug dan het NIET MEER functioneren van de kleppen. De enige zeer goed gedocumenteerde reactie is die van een zekere Klaas dd. 26 jan 2016 die als enige ingaat op de uiteindelijke oorzaak, namelijk het mankeren van bepaalde vitamines en mineralen. Zoals zo vaak met medische problemen zal daar inderdaad de oplossing gezocht worden, helaas bestaat er vanuit de medische sector vanwege de financieel weinig aantrekkelijke zijde voor de sector, slechts zeer minieme interesse voor deze route.

  • lia

    25 mei 2018

    Spataders laseren doet heel zeer, mijn moeder heeft er alles aan gedaan dat ik er geen last van zou krijgen, maar het maakt niets uit, het is erfelijk belast. Ik was 19 toen ik mijn eerst spataderenoperatie kreeg, ik heb er daarna nog 2 gehad en liet 2x per jaar mijn benen inspuiten, helpt wel voor even, maar komt gewoon weer terug.

    • Paul

      28 mei 2018

      Ja, het behandelen van bestaande spataders zorgt er helaas niet voor dat er geen nieuwe spataders ontstaan. :(

  • kimberley pex

    29 augustus 2017

    Vandaag de VNUS Closure-behandeling behandeling gehad bij Mosa Derma in Hoensbroek, ik had t opgezocht op internet, de enige kliniek die VNUS toepast in Limburg. Ik had ’n joekel van een VSM / grote beenader tot aan de lies. Pijn, ontstekingen en oedeembeen gehad paar dagen in de zomer. Vreselijk, het “kreng” was erg groot: 6 tot 7 cm doorsnee, zei de dermatoloog. Laseren zag ik niet zitten, dat doen ze overal, maar je proeft en ruikt de hele behandeling… Rook en verbrand vlees of bloed. Je proeft het, zei een arts, omdat het bloed die BBQ-smaak verspreid. De VNUS-procedure is de nieuwste techniek, en het is de beste, de snelste en de minste pijnlijke oplossing bij spataders. Alleen de prikjes van de verdovingspuitjes voel je.

  • B Marijnissen

    25 januari 2017

    Ik wil graag in contact komen met senal onat, graag wil ik weten waar hij in Zwitserland geholpen is.

  • joyce

    22 september 2016

    Door een eerder doorgemaakt DVT in mijn been (2 jaar geleden) heb ik vorige week op advies van de dermatoloog een spatader verwijdering d.m.v. schuim gehad. De behandeling zelf viel reuze mee en was pijnloos. Ze hebben op twee plaatsen gespoten omdat het over een spatader over het hele been ging. Het risico op een trombose zou 1% zijn. 4 dagen na de behandeling mocht de verbandkous af en hoefde ik alleen de steunkous tot aan de lies te dragen. Echter kreeg ik de volgende dag al last van mijn lies…een lichte zwelling die steeds pijnlijker werd. Ik dacht nog dat het een reactie van de lymfe was i.v.m. de sterke ontstekingsreactie die het schuim zou veroorzaken. Gisteren was de pijn niet meer te houden, ik had koorts en wist niet waar ik het zoeken moest van de pijn. Vandaag dermatoloog gebeld en ik kon meteen langskomen, met een duplex bleek er een flinke trombose in mijn lies en onderbuik te zitten!!! Dit dus door de sclerosetherapie en het feit dat ik erfelijk belast ben (proteïne C tekort). Ik ben meteen op bloedverdunners gezet,de nieuwe gebruiksvriendelijke Eliquis waardoor je niet meer je INR hoeft te prikken bij de trombosedienst. Heeft iemand al ervaringen met dit nieuwe medicijn? Ik hoorde dus jammer genoeg bij die 1% die opnieuw trombose opliep hier door. En eerlijk waar, ik zal nooit meer kiezen voor het scloseren met schuim. Joyce.

  • Janneke

    19 augustus 2016

    Vier week gelden ben ik aan een been gelaserd aan de ader van de binnenkant van mijn linker been. De behandeling viel reuze mee maar tot op heden zie ik nog geen verandering aan mijn spataders. Hoelang duur het voordat het lichaam de gelaserde ader heeft opgeruimd?

  • m borst margreet

    5 juli 2016

    Ik heb aan beide benen ontstoken spataders gehad, rode streep 20 cm. Huisarts zei steeds leg er maar ijsklontjes op, na 6 weken ik naar ziekenhuis gegaan, duplex onderzoek en… trombosebeen, slordig van huisarts mij laten lopen. In ziekenhuis zei arts, aders moeten eruit onder narcose, ik trek ze eruit, pfff… kan niet worden gelazerd, ik bang, van al die verhalen. Nu krijg ik dadelijk Fragmin prik in buik 14 dagen en bloedverdunners voor 1 jaar, door nalatigheid van arts. Ik vraag wat voel je na de operatie, pijn? Ik ben stresskip en bang. Is het wel nodig op mijn leeftijd nog, 71 jaar? Vr. dank voor antwoord!

  • johannes

    21 juni 2016

    Ik heb vorige week de aders laten behandelen d.m.v. een VNUS-behandeling (vergelijkbaar met EVLT, maar in plaats van laserlicht wordt radiofrequente energie gebruikt om de spatader te behandelen). Aan beide benen… Verdoving, katheter erin en prikjes aan de buitenzijde ter verdoving / koeling. Appeltje, eitje… Ik stond met 45 minuten weer buiten. Geen centje pijn. Ook nadien niet. De spataderen zijn reeds geslonken. Moet echter wel een steunkous blijven dragen vanwege een niet te behandelende slechte diepe spatader.

    • Maartje

      14 januari 2023

      Deze heb ik ondergaan.
      Nu is het meer dan een maand geleden, en heb nu langs het hele lijn een gevoelige soms pijnlijke gevoel. Herken jij dit ook?

  • Anna

    15 juni 2016

    Ik heb in februari 2015 een aantal kleine spataders en een spinnetje laten weg scleroseren. Na 3 maanden geen verschil. Toen in het najaar met een hogere dosering en weer betalen! Terwijl ze eerst zeiden dat je bij geen resultaat gratis terug mocht komen. En helaas weer geen verschil te zien. Ik wilde graag mijn geld terug, of een deel. Ik moet dan een officiële klacht indienen. En dat durf ik niet… Ik ben erg teleurgesteld in het GHZ!

  • Erika

    11 oktober 2015

    Ik heb al spataderen sinds mijn 20ste. Alle mogelijke behandelingen heb ik al gehad. Geloof me… Ze komen elke keer terug… Nu, ik ben pas 46, heb ik voor de derde keer in vier jaar een open been, een keer aan de buitenkant van mijn bovenvoet en de tweede keer en momenteel aan de binnenkant net onder mijn enkel… Geen pretje kan ik je vertellen. Het doet bijzonder veel pijn, vooral tijdens het lopen en geen enkele pijnstilling helpt… Zwachtelen vind ik een ramp, schoenen passen niet, je kunt niet gewoon douchen. Lopen gaat moeilijk en die vreselijke wondpijn… Een tip voor goede pijnstilling is welkom… Nee, paracetamol, ibuprofen en diclofenac helpen niet… Ik zit er helemaal doorheen… Vorige keer was mijn wond pas na 10 maanden dicht… En nu weer 10 maanden? Please shoot me…

    • Paul

      18 oktober 2015

      Aanvullende adviezen ten aanzien van spataders, aderontstekingen en een ‘open been’ kan ik je helaas niet geven, maar over efficiënte pijnstilling kun je desgewenst alles lezen in dit artikel over pijnbestrijding. Hopelijk heb je er iets aan. Heel veel sterkte toegewenst!

    • Klaas

      26 januari 2016

      Beste Erika. Er zijn heel veel vitaminen en mineralen, die invloed hebben op onze vaten, dus ook op spataders. Te beginnen vitamine D tenminste 80 nmol/L 25(OH)D serumbloedwaarde. Vitamine K2mk7 heeft zeer veel invloed op onze bloedvaten (sterkte en elasticiteit) en dus op spataders. Er zit te weinig vitamine K2mk7 in ons eten. Zie wat prof. Cees Vermeer Maastricht hierover schrijft. En het artikel van P. Vanhee, Wageningen Universiteit : “Vitamine K trekt de aandacht”. Artikel : “het vitamine K dossier”. Boeken van cardioloog Dr. Dennis Goodman : “Magnificent Magnesium en Vitamin K2 the missing nutriënt for heart and bone health”. Boek van Dr. Kate Rheaume-Bleue : Vitamin K2 and the calcium paradox (waarin ook beschreven het belang van Magnesium en andere vitaminen en mineralen). Van prof. Jorg Spits : Superhormoon vitamine D of van Dr. Gert Schuitemaker : “nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten”. Open benen soms mee een vitamine A tekort. Vitamine K2mk7 mag niet genomen worden bij gebruik bloedverdunners, overleg met arts nodig. Magnesium citraat 200 mg, 250 tabletten van Now (Food), elke dag 1 tablet is heel vaak nodig. Optimale vitamine B12 tenminste 450 pmol/L serumbloedwaarde. Boek : “Is het misschien vitamine B12 tekort”. Wat schrijft Monica van der Lem over vitamine B12. “The vitamin D solution” van prof. Holick. Zie bij natuurdiëtisten over b.v. Magnesium en andere vitaminen en mineralen. Bloedwaarden zie NVKC lab testen. Waarbij aangetekend te laag : vitamine D, Foliumzuur (tenminste 15 nmol/L) en vitamine B12. Veel ziekenhuizen hanteren voor vitamine D, tachtig is prachtig (d.w.z. tenminste 80 nmol/L 25(OH)D vitamine D serumbloedwaarde. De gezondheidsraad loopt wat dat betreft achter. Sterkte verder met de spataders!

    • Klaas

      27 januari 2016

      Beste Erika. Nog ter aanvulling op mijn reactie van 26 januari. Vitamine B12 altijd eerst meten of via de huisarts en als dat niet kan/mag dan anders. Via bloedwaardentest (lab academisch ziekenhuis te Utrecht, bloedafname punten over heel Nederland) of test je gezondheid te Apeldoorn, die laat het onderzoek doen door plaatselijke ziekenhuizen en is iets duurder. Deze allebei dus zonder tussenkomst van de huisarts. Vitamine B12 meten voor pillen slikken is belangrijk omdat later niet meer te achterhalen hoe laag de B12 was. Vitamine B12 gaat in het bloed snel omhoog, maar niet op cel niveau. Dan tevens laten meten vitamine D en foliumzuur. Vitamine D gaat in het winterhalfjaar 30 – 40 nmol/L 25(OH)D omlaag. De zon is in het winterhalfjaar niet sterk genoeg. Zie eventueel de site stichting B12 tekort of de site van Hindrik de Jong over B12. Uitslag van het bloedonderzoek op internet. Sterkte met de spataderen!

    • Senol onat

      1 januari 2017

      Ik heb al 12 jaar trombose 3 open wonden me been functioneer totaal niet meer na nalatigheid van de arts 6 jaar Weis gemaakt geen trombose been nu heb ik 2 jaar open bennen meer een zwarte donkere been moet aan me kleppen van me aders geopereerd worden. Ben al 12 jaar zoekende eindelijk iemand gevonden in Zwitserland met de garantie kleppen worden gemaakt mag ik niet van de dermatoloog ondanks dat de arts in Zwitserland het bewijs heeft gestuurd dat je met spatader behandeling alleen maar iets uitprobeert en dat je de patiënt nooit verder helpt ff iedereen. Voor de duidelijkheid in Nederland heb je niet de juiste behandeling allen in Amerika Zwitserland en Turkije ben al 12 jaar bezig werd tegengehouden door de artsen in NL. Koppig gedaan na arts in buitenland gegaan en ik kan al een tijdje echt alles doen wat ik niet kon, terug in NL zeiden deze behandeling bestaat niet u bent eigenwijs wij willen u niet meer als patiënt ander arts geweest zei u heeft het beste gedaan om te kiezen voor u zelf.

  • Wilhelmien

    18 november 2014

    Ik heb een paar jaar geleden een laserbehandeling ondergaan voor spataders. Mijn spatader liep van kuit naar binnenkant bovenbeen bijna tot in de lies. Ik kreeg heel veel verdovingsprikjes. Alleen die in de buurt van de lies deden wat meer zeer. Ik ben normaal gesproken een piepert en was heel erg bang voor de ingreep, maar op schaal van 0-10 was mijn pijnervaring tijdens hele behandeling maar een 2. Niet vervelender dan bloedprikken als ik het al ergens mee moet vergelijken.

  • Monique Marsman

    12 november 2014

    Twee maanden geleden ben ik behandeld voor mijn spataders via de lasermethode. Niks geen resultaat, het ziet er nog precies hetzelfde uit en de klachten zijn er ook nog. Weet iemand of dit op den duur nog zal verdwijnen? De ader is wel goed dichtgebrand volgens de dermatoloog.

  • Sabine

    16 juli 2014

    Vanwege een zeer pijnlijk bult op mijn enkel hebben ze mijn vat van bovenbeen tot mijn enkel dicht gespoten in de hoop de druk op de bult te verminderen. Dit hebben ze echo-geleid gedaan. Na de behandeling kreeg ik gigantische pijn in mijn kuit. Na aandringen van mijn kant mocht ik dan toch na 1,5 week langskomen. Bleek dat de vloeistof in een diep gelegen vat terecht gekomen was en deze dus dicht zat. Nu heb ik de volgende vraag: Zij zeggen dat dit een complicatie is en na de behandeling is gebeurd. Naar mijn idee hadden ze dit meteen kunnen zien, vanwaar anders de echo? Het gevolg is namelijk wel dat mijn vat voorgoed beschadigd is en ik altijd pijn in mijn kuit heb en de rest van mijn leven een steunkous moet dragen. En dit op mijn 27e!

    • Paul

      16 juli 2014

      Beste Sabine, Hier kan en mag ik geen uitspraken over doen; ik ben namelijk GEEN arts of expert en ik weet bovendien niet wat zich precies heeft voorgedaan tijdens de operatie. Je zou eventueel een specialist in medische letselschade kunnen raadplegen of je zorgverzekering om advies kunnen vragen. Volgens mij zijn er zelfs gratis ‘wijzers’ waarmee je kunt bepalen of je in aanmerking komt voor letselschadevergoeding; bovendien zijn er forums waarop letselschade-advocaten en -helpdesks vrijblijvend vragen beantwoorden om te peilen wat de slagingskans is. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul

  • Thom

    11 juni 2014

    Hallo, wat een enorm goed artikel. Ik ben nog redelijk jong (38), heb spataderen en doe veel zittend werk als piloot. Mijn moeder had het over pillen van Dr. Vogel (zie linkje). Maar heeft iemand hier ervaring mee? Eerst dit proberen voordat ik aan medisch traject begin? Ik hoor graag! MVG Thom, Zwolle

  • Daisy

    4 mei 2014

    In december 2013 heb ik spataderen laten laseren en strippen aan beide benen. Ik ben nog erg jong (21 jaar) en ben erfelijk belast met spataderen. Mijn klachten waren stekende pijn in de spataderen en ik vond het natuurlijk niet mooi staan. Ik ging optimistisch de behandeling in en was blij dat ze eindelijk weggehaald zouden worden. In het ene been kreeg ik een blokverdoving in mijn lies. Dat deed veel pijn. Je krijgt als het ware stroom op een hoofdader en je voelt dat naar alle kleine aderen doordeinzen. Mijn been vloog als vanzelf de lucht in, heel vreemd. Daarna kreeg ik veel kleine plaatselijke verdovingsprikjes. Die voel je wel, maar dat doet absoluut geen pijn. Het laseren van het eerste been ging prima en ik voelde er bijna niets van. Het strippen was minder prettig. De arts vertelde me dat ik hele stugge aders had, waardoor hij ze er niet zomaar uittrok. Hij moest heel veel kracht zetten, ik voelde aan mijn hele been dat er aan getrokken werd. Ik moest aangeven als ik extra verdoving wilde, dat heb ik gedaan, maar hielp niet. Dus tanden op elkaar en even doorbijten. Toen het tweede been. Dit was gelukkig alleen plaatselijke verdoving. Het laseren was, in tegenstelling tot het eerste been, ontzettend pijnlijk. Ik voelde het draad letterlijk door mijn aders lopen en steeds botste het tegen de zijkanten. De arts vertelde me dat deze ader veel nauwer en kronkeliger was dan verwacht, waardoor het voerdraad er niet makkelijk door heen geleid kon worden. Ook het laseren zelf (het terugtrekken van het hete draad) voelde ik nu volledig. Ik lag te puffen en klappertanden op het operatiebed. Daarna ook aan het tweede been weer strippen, maar in vergelijking met voorgaande pijn van het laseren, viel dit nu juist mee. Al met al was het een onprettig uurtje. Al met al had ik gewoon pech. Enerzijds stugge aders, waardoor het strippen moeizaam ging en in een been kronkelige aders, waardoor het laseren erg pijnlijk was. Andere mensen op de zaal hadden namelijk weinig pijn ervaren. Na de behandeling heb ik nog maanden last gehouden van vocht en wat napijn als tintelingen en steken. Inmiddels is dit over. Ik ben blij met het resultaat en zou me in de toekomst opnieuw laten behandelen, al zou ik er bij een tweede keer wel veel meer tegen op zien.

  • Yvonne

    25 februari 2014

    Gisteren ben ik geholpen aan een spatader in mijn kuit. Daarvoor had ik erge pijn in mijn knieholte en kuit. Na onderzoek bij de dermatoloog bleek ik oppervlakkige trombose te hebben en als gevolg daarvan een ontstoken spatader in mijn knieholte. Ik heb vanwege deze klachten al eerder last gehad van een pijnlijke knieholte, maar dat ging toen vanzelf over. Misschien toen ook al oppervlakkige trombose? Nu is de ader gister ingespoten, dat deed overigens niet echt pijn. Ik dacht echter dat je daarna een kous moest dragen, maar dat was volgens de dermatoloog niet nodig? Vond het wel wat vreemd… Komt dit vaker voor?

  • Karin

    25 november 2013

    Mijn vriend heeft al geruime tijd last van zijn lies (het is geen liesbreuk). De pijn wordt erger en het steekt. Nu heeft hij op zijn been ook spataderen aan dezelfde kant. Nu is mijn vraag: kan dit met elkaar te maken hebben? Groetjes, Karin

    • Paul

      26 november 2013

      Beste Karin, Enerzijds kunnen spataders pijn in de liesstreek veroorzaken, maar dat is relatief zeldzaam en gebeurt voornamelijk indien er een bloeding aanwezig is vanuit de spatader. Anderzijds worden zowel spataders en liespijn in veel gevallen veroorzaakt door het veelvuldig gebruiken van bepaalde beenspieren die aanhechten in de liesstreek. Dit is het geval bij mensen die met flinke regelmaat intensief sporten (teamsport, cardiofitness, krachttraining etc.). Is je vriend een fanatiek sporter? Dit zou zowel een liesblessure als spataders kunnen verklaren. Overigens worden spataders nog weleens verward met striae oftewel striemen. Spataders zijn dikke, blauwe aders die meestal op de huid gelegen zijn. Striae zijn gekleurde littekens die ontstaan door het uitrekken c.q. oprekken van de huid. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul

    • Karin

      26 november 2013

      Hallo Paul, Nee, hij is geen sporter, maar wij fietsen als hij thuis is wel een hoop. Hij heeft wel zwaar werk en begint nu ook tijdens zijn werk er last van te krijgen. Het is duidelijk een spatader, ligt er echt bovenop. Groetjes, Karin

    • Paul

      26 november 2013

      In dat geval lijkt het me raadzaam om naar de huisarts te gaan. Als een spatader pijn doet, is er veelal sprake van flebitis oftewel (spat)aderontsteking. Daarover kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over aderontstekingen. Een arts kan een ontstekingsremmende zalf voorschrijven die werkzaam is tegen aderontstekingen of je vriend doorverwijzen naar een specialist. Sterkte & groeten, Paul

  • dorina

    9 augustus 2013

    Alsjeblieft, hoeveel chirurgie spataderen?

  • Karlijn

    18 juli 2013

    Ik heb mijn spataderen laten laseren. De eerste keer omdat scleroscopie (inspuiten) niks hielp. Ik ben zeker geen watje, en pijn kan ik doorgaans ontzettend goed verdragen, maar de verdovingsspuiten in mijn kuiten deden zo veel zeer. Echt niet te houden! Ik schreeuwde het uit en was aan het puffen als bij een bevalling. Heb heel het papier waar ik op lag aan stukken gescheurd, zo hard kneep ik in de zijkanten van het bedje. Was verder ook totaal niet zenuwachtig voor de behandeling. Was in ’t ziekenhuis in Arnhem. Nu zijn de aders terug en durf ik niet meer te gaan. Ik baal wel heel erg, want heb er last van en ben een jonge meid en het ziet er niet uit. De chirurg zei naderhand dat ik me voorbeeldig gedragen had. Ik keek ontzet en zei ‘maar ik schreeuwde het uit!?’ ‘Ja’ zei ze, ‘maar, ze springen ook wel eens van het bed af’. Oké! :P Algehele narcose is zeker geen optie? :(

    • Anne

      1 november 2013

      Karlijn, dat herken ik. Ik moest beide benen in één keer laten laseren. Het ene ziekenhuis deed het vooronderzoek, het andere de operatie. Het operatieteam vond toen ze bezig waren(!) dat het vooronderzoek niet goed was uitgevoerd. Achteraf werd me verteld dat de aderen in mijn rechterbeen te dicht onder de huid zaten om te laseren. Toch werd de behandeling voortgezet. Ze zeiden dat ik moest waarschuwen als ik pijn kreeg, want dat er dan iets niet goed was. Tijdens de behandeling kreeg ik heel veel pijn in mijn rechter onderbeen. ‘Dat is niets’, zei de chirurg. Ik werd licht hysterisch en ze praatten op me in om me rustig te houden tot het klaar was. Mensen die ervaring hadden met laseren hadden me allemaal verteld dat ze na 2 dagen alweer aan de slag konden, ik kon na 3 weken nog nauwelijks lopen. Ik heb me afgevraagd of ik zo’n aansteller was, maar bij de nacontrole zag de dokter dat de huid van mijn benen nog steeds bruin en trekkerig was, het was verbrand van binnen uit. Mijn rechterbeen is in de loop van maanden helemaal hersteld, maar links zijn de spataders teruggekomen. Ik durf niet meer terug.

    • Ella

      13 juli 2016

      Ik ben een week geleden aan twee benen gelaserd, in het ene been in twee spataderen. Nu na een week nog wat verkleuringen, maar het lijkt wel of de aders vanaf de knie en kuit erger zijn geworden. Hoe lang duurt het voor je het juiste resultaat kunt vaststellen na het laseren van spataders?

  • MW Gris Nez

    12 mei 2013

    Ik heb een trombose been opgelopen door een insectenbeet. Hierna tromboseerde een groot vat aan de binnenkant van mijn been en ben ik gestript. Ik kreeg na de OK een compressie zwachtel tot aan mijn knie, terwijl het vat van mijn lies tot enkel verwijderd was. Gevolg: een bloedbad boven de compressie en pijn “like hell”. Ik kreeg 1x morfine en voor de rest moest ik het er maar mee doen. Een spatader operatie is in mijn persoonlijke ervaring dus een absolute hel. En nu hangt er weer een boven m’n hoofd… Kortom, er wordt simpel over gedacht, maar ’t is een vieze tegenvaller en afknapper.

  • Joseph

    25 maart 2013

    Ik heb last van een spatader op de rand van mijn schoen. Waar kan ik terecht? Op het web vind je alles behalve de plaats waar je terecht kunt voor verzorging.

    • Paul

      25 maart 2013

      Beste Joseph, Voor verzorging kun je een receptvrij zelfzorgmiddel (zalf/crème/tinctuur) halen bij je lokale apotheek of drogist. Bij de apotheek zullen ze zeker in staat zijn om je te helpen het meest geschikte middel uit te kiezen. Voor professionele behandeling kun je het beste je huisarts raadplegen. Deze kan je een recept geven voor een sterker middel of je doorverwijzen naar een specialist. Met vriendelijke groet, Paul

  • Jantje

    4 juli 2012

    Ik ben 26 juni 2012 naar ziekenhuis geweest voor mijn spatader. Maar heb eerst een echo gehad. Daar kreeg ik te horen dat ik een diepe spataders had. Maar de ingrepen aan de diepe bloedader zijn niet mogelijk zegt een arts uit Emmen. En nu heb ik op mijn jonge leeftijd voor allebei mijn benen steunkousen gekregen, vanuit mijn lies tot aan mijn enkel. Mijn vraag is: wie heeft dat ook? Ik word er gek van met dat warme weer. En zoals het gezegd wordt kom ik hier nooit meer van af. Graag jullie reactie. Groetjes, Jantje

    • Maria

      22 november 2013

      Beste Jantje, ik draag al heel lang steunkousen, al 16 jaar, en ben nu 54 jaar. In het begin vond ik het vreselijk en ik heb nooit meer een rok of jurk gedragen. Het staat gewoon niet. Ook mocht ik niet meer in de zon zitten, want het was slecht voor mijn benen. Daar ben ik nu aan gewend, ook aan het dragen van de steunkousen. In de winter is het in ieder geval heerlijk warm. Hopelijk wen je ook aan de steunkousen. In mijn geval moet het er ook voor zorgen dat ik geen open been meer krijg. Maar dat heb ik helaas al een paar keer gehad. Gelukkig ging het toch weer over, maar leuk is het niet. Groeten, Maria

    • Sempje

      7 juli 2015

      Beste jantje, Ook ik heb spatader in diepe systeem kous van lies tot enkel. Idd balen vooral zomers. Mag ik vragen wat voor klasse kous je draagt, 2 of 3? Draag zelf klasse 2 heb af en toe nog last van zware benen vooral zomers.

  • Ilona

    23 november 2011

    Ik ben maandag 21 november 2011 met de laser behandeld aan een spatader. Ik vond het aanprikken van de spatader ontzettend pijnlijk. Die prikken kwamen voor de verdovingsprikken die niks meer voorstelde na de pijn van het eerste aanprikken. Ik snap niet waarom die verdovingsprikken niet eerst kwamen, maar dat vraag ik nog bij de controle. Het laseren stelde niks voor. Alles bij elkaar heeft het drie kwartier geduurd. Mijn been is nu wel pijnlijk, maar dat komt omdat hij aan de achterkant helemaal blauw ziet. ’s morgens met opstaan is het been wat stijf, maar als je gaat lopen is dat snel weer over. Ik vind het in ieder geval veel minder belastend dan een operatie (heb ik een aantal jaren geleden gehad aan het andere been).

  • Marielle

    8 november 2011

    Ik heb voor het eerst een spatader weg laten laseren. Voelde er niet veel van en het resultaat is heel mooi geworden. De huis is helemaal gaaf, niks meer van de spatader te zien. Grote spataders kun je volgens mij beter laten strippen omdat die moeilijker met de laser weg te branden zijn, maar dat weet ik niet helemaal zeker… Succes allemaal! Lieve groet, Marielle

  • Roos

    14 oktober 2011

    Ik heb zelf geen ervaring met spataderen, maar mijn moeder wel. Zij heeft een laserbehandeling ondergaan en bij haar heeft het heel erg goed geholpen. Voordat zij dat heeft gedaan, heeft ze zich eerst ingelezen. Misschien helpt dit jullie ook om te bepalen welke behandeling jullie willen? Groet, Roos

  • Elsa

    24 augustus 2011

    Ik wil graag van de spataders in mijn benen af, maar ben bang voor de operatie i.v.m. pijn en littekens. Als ik het goed begrijp kan ik spataders het beste laten laseren toch? Omdat een laserbehandeling geen pijn doet en weinig littekens achterlaat?

  • Tamarah Slotvoogt

    18 augustus 2011

    Heeft er iemand ervaring met het verwijderen van spataders m.b.v. een laser? Ik wil het graag laten doen, maar ben benieuwd naar het resultaat, of het echt mooi wordt, naar eventuele littekens en of de spatader-behandeling echt pijnloos is. Reacties van ervaringsdeskundigen a.u.b. Ik zou het heel erg op prijs stellen. Groeten, Tamarah

    • Ellie

      1 september 2011

      Ik heb al 3 keer spataders met laser laten verwijderen. De laatste keer waren er twee laserbehandelingen nodig omdat de spatader vrij dik, groot en opvallend van kleur was. Het laseren gebeurt onder plaatselijke verdoving, maar je voelt het toch wel een beetje branden. Het doet niet echt pijn, maar voelt een beetje alsof je te lang in de felle zon hebt gezeten. De dagen erna blijft het nog wel gevoelig en moet je een steunkous dragen. Het resultaat is wel goed! Spataderen zijn alledrie de keren helemaal verdwenen.
      Groetjes Ellie!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.