Struma – Symptomen & behandeling van een gezwollen schildklier…

Body · Door Ilse

struma-gezwollen-schildklier

Een vergroting van de schildklier staat ook wel bekend als struma. Een struma oftewel “krop” is een veelvoorkomende schildklierafwijking. Het is een ongevaarlijk oftewel “goedaardig” symptoom dat optreedt bij allerlei schildklieraandoeningen. We onderscheiden:

  • Diffuus struma: de volledige schildklier is vergroot
  • Lokaal struma: er zit één knobbel in of op de schildklier
  • Multinodulair struma: er zitten meerdere knobbels in of op de schildklier

Afhankelijk van de exacte oorzaak en gevolgen, worden nog veel meer verschillende struma’s onderscheiden, waaronder de adolescente, aberrante, nodeuze, cystische en colloïde struma. Een struma door uitzetting van schildklierweefsel vanwege een jodium-tekort wordt ook wel ‘endemisch struma’ genoemd (zie plaatje). Een endemische struma komt in Nederland niet veel meer voor vanwege een toereikende jodium-inname.

In onderstaand artikel bespreken we de symptomen & behandeling van struma…

Struma symptomen

Hoewel struma een symptoom is van een achterliggende aandoening… Wordt ook een struma zelf gekenmerkt door een aantal opvallende verschijnselen. De belangrijkste symptomen van struma ofwel krop zijn als volgt:

  • Gezwollen schildklier (dik & rond)
  • De zwelling kan uiterst mild of zeer extreem zijn
  • Gespannen gevoel van de hals
  • Mogelijke uitbreiding van zwelling naar hals & borst
  • Vergrote schildklier (qua afmetingen)
  • Opgezette schildklier (hard & stug)
  • Slikklachten, keelpijn & ademhalingsproblemen
  • Eén of meerdere knobbels of nodules op de schildklier

Struma kan voorkomen bij o.a. ontstekingen of gezwellen in de schildklier, maar ook bij ingrijpende hormonale veranderingen, medicijngebruik en een tekort of overschot aan mineralen.

Gevolgen struma

Een struma kan ontstaan bij een te traag of te snel werkende schildklier, maar ook bij een normaal functioneren van de schildklier. Krop is dus niet per definitie een teken van gevaar. Wel moet worden vastgesteld of de verdikking daadwerkelijk van de schildklier zelf afkomstig is… En dus niet van bijvoorbeeld een lymfeklier, bijschildklieren of tumor.

Struma is meestal zichtbaar als een bobbel op het midden van je keel en kan zich uitbreiden waardoor je hele hals opgezwollen en misvormd kan zijn. Een extreme zwelling van de schildklier kan slikklachten en ademhalingsproblemen veroorzaken. Bovendien levert een misvormde hals verregaande esthetische en praktische complicaties op.

In sommige derdewereldlanden komt endemisch struma veelvuldig voor vanwege ernstige tekorten aan jodium in drinkwater en voedsel.

Struma onderzoeken

Om te bepalen of de veronderstelde struma afkomstig is van een opgezette schildklier, wordt meestal een aantal onderzoekjes uitgevoerd. Bij een struma wordt allereerst aan de schildklier gevoeld (palpatie). Bij vermoeden van een kwaadaardig gezwel kan echografie of een CT-scan worden toegepast. In zeldzame gevallen zit er een goedaardige cyste of een kwaadaardige tumor in de schildklier. In dat geval is verdere behandeling nodig.

In dit artikel kun je alles lezen over de behandeling van struma en andere schildklieraandoeningen…

Tot slot

Een struma is “goedaardig”. Als je zeker weet dat je opgezette hals en/of schildklier een struma betreft, dan hoef je je dus geen zorgen te maken. Een struma verdwijnt doorgaans vanzelf zodra de jodiumhuishouding en/of de hormoonproductie van de schildklier is hersteld.

Als een struma gepaard gaat met een functiestoornis van de schildklier, dan is soms behandeling met schildklierremmers (thyrostatica) of synthetische schildklierhormonen (thyromimetica) nodig. In ernstige gevallen kan zelfs een operatie noodzakelijk zijn om de hormoonproductie van de schildklier te herstellen, waardoor de struma zal verdwijnen.

Heb jij ervaring met “krop” oftewel struma van de schildklier? Hieronder kun je een berichtje achterlaten…

93 comments


  • Esmee

    10 april 2018

    Beste, Ik heb al een aantal weken last van opgezwollen lymfeklieren in mijn keel (sinds december) en nu sinds twee weken ook een vergrootte schildklier. Heb veel klachten met slikken en het gevoel alsof er iets om m’n keel heen zit. Verder geen pijnklachten alleen m’n keel is wel helemaal rood. Ben al een aantal keer bij de dokter geweest maar de schildklierwaardes in mijn bloed zijn niet afwijkend. (Dus werken niet te traag of te snel) verder heb ik een echo gehad en in dat verslag staat vermeld dat het beeld mogelijk passend is bij Thyreoditis. Maar in het bloed zijn ook geen ontstekingswaardes te zien. Nu heb ik ontstekingsremmende medicatie gekregen maar heeft na 5 dagen nog geen enkel effect. Moet van de huisarts dit twee weken slikken en mocht het niet minder worden word ik daarna doorgestuurd naar een internist. Iemand enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn of wat ik er verder aan kan doen. Alvast bedankt.

    • Paul

      10 april 2018

      Beste Esmee, Een lymfeklierontsteking (lymfangitis) kan echt van alles omhelzen, want het lymfesysteem is bij uitstek verantwoordelijk voor het wegfilteren van vreemde en schadelijke substanties uit het lichaam. Hoewel de halslymfeklieren relatief dicht bij de schildklier en bijschildklieren gelegen zijn –en de schildklier of schildklierregio kan doen opzwellen– hoeft een lymfeklierzwelling qua ontstaanswijze dus niets met de schildklier of met een struma te maken te hebben. Bij oorzaken van gezwollen halslymfeklieren valt te denken aan:

      • Tracheïtis (luchtpijpontsteking)
      • Laryngitis (strottenhoofdontsteking en/of stembandontsteking)
      • Faryngitis (keelslijmvliesontsteking)
      • Tonsillitis (keelamandelontsteking)
      • Pharyngolaryngitis (gecombineerde laryngitis + faryngitis)
      • Sialosis / sialadenosis / sialadenitis / sialoadenitis (speekselklierontsteking)

      Een lokale of gegeneraliseerde lymfeklierzwelling in de hals kan het gevolg zijn van talloze bacteriële, virale, parasitaire, fungale of andersoortige infecties. Ontstoken halslymfeklieren kunnen het directe of indirecte gevolg zijn van een griepvirus, verkoudheidsvirus, syfilis, tuberculose, voedselvergiftiging, rode hond, mazelen, lupus, malaria, leishmaniasis, reumatische aandoeningen, medicijngebruik, lymfomen, tumorziekten, Pfeiffer, Lyme, een blaasontsteking, een koortslip, een borst(klier)ontsteking, een huidinfectie, systeemziekten, sarcoïdose en zelfs kanker. Het is géénszins mijn bedoeling om je angst aan te praten, integendeel! Ik wil enkel aangeven dat er oneindig veel mogelijke oorzaken ten grondslag kunnen liggen aan gezwollen lymfeklieren in de hals. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul

    • Esmee

      10 april 2018

      Beste Paul. Super bedankt voor je snelle antwoord! Begrijp inderdaad dat het vele oorzaken kan hebben… maar lastig dat ze bij mij nog niet hebben kunnen ontdekken waardoor en wat er dus eventueel aan te doen is. Heb wel ook reuma en gebruik hier best veel medicatie voor maar heb ook al overleg gehad met de reumatoloog en die gaf aan dat het niet door de medicatie of reuma zou kunnen komen. Op welke manier kunnen ze evt. verder onderzoeken en/of uitsluiten wat het is buiten een echografie en bloedcontroles? Nemen internisten ook evt een uitstrijkje of zijn er andere methodes om te kunnen kijken wat het dan zou kunnen zijn of waar het door zou kunnen komen? Of zijn er dingen die ik zelf evt nog zou kunnen doen? Sorry voor mijn vele vragen.. Groeten, Esmee

    • Paul

      10 april 2018

      Als je al bijna een halfjaar te kampen hebt met opgezette lymfeklieren en een schildklier die gezwollen is (wellicht vanwege de lymfeklierzwelling), dan lijkt het erop dat er sprake is van een chronische infectie. In dat geval moeten er ontstekingsparameters in het bloed aanwezig zijn. Het lastige is echter dat ieder infectietype gepaard gaat met ándere ontstekingsindicatoren. immunoglobulines: A (IgA), D (IgD), E (IgE), G (IgG) en M (IgM). En daarbovenop nog talloze andere antistoffen en ontstekingsindicatoren… Algeheel bloedbeeld, bezinking, CRP (C-reactief proteïne / levereiwit), BSE (erytrocyt-bezinkingssnelheid), hematocriet, leukocyten, lymfocyten, erytrocyten, reticulocyten, trombocyten, monocyten, neutrofielen, basofielen, eosinofielen, MCV, MCH, MCHC, EBNA, CMV, ureum, keratine, albumine, prealbumine, lipase, amylase, bilirubine, LD, leverenzymen (ASAT, ALAT, GGT, AF), et cetera. Ikzelf zou in jouw situatie dan ook aandringen op extreem breed en diepgaand bloedonderzoek.

  • Manu

    22 januari 2018

    Ik heb al anderhalve week het gevoel of er een bobbeltje in m’n keel zit, ik kan gewoon eten drinken en ademen! Alleen het gevoel dat er iets zit maakt me angstig! Ik heb wel veel last van boeren laten, ik wil graag na de huisarts maar ik durf niet! Iemand enige idee wat het kan zijn?

  • Puk

    20 december 2017

    Hallo. Ik heb een nodulair struma. Bloedwaardes goed… 2x in half jaar schildklierwaardes geprikt en twee schildklierecho’s gehad en een schildklierpunctie. Ik hoefde mij geen zorgen te maken. De lichte schildklierverdikking heb ik weinig last van. Af en toe voelt het wat “vol” in mijn keel. Alleen lijkt het wel of ik deze voel “werken” en een lichte (niet pijnlijk) kramp in mijn nek voel. Ik word er wat nerveus van. Is dit normaal? Of moet ik toch weer aan de bel trekken. Heb het gevoel dat ze wel serieus gekeken hebben. Groetjes, Puk

    • Paul

      2 januari 2018

      Welke schildklierbloedwaarden heeft men precies gecontroleerd en hoe zagen deze waarden er precies uit?

    • Manon

      30 september 2019

      Hallo, Ik ben bijna 3 jaar geleden gediagnosticeerd met Hashimoto. Eindelijk voelde ik mij afgelopen januari weer goed met de dosis medicijnen die ik kreeg. Ik zit nog steeds op dezelfde dosis alleen nu heb ik ineens struma. Eigenlijk nog erger dan 3 jaar geleden. Verder voel ik mij best oké (geen haaruitval, overdreven vermoeidheid e.d.). Mijn huisarts is momenteel op vakantie dus ik kan het daar even niet vragen. Maar moet ik hier iets mee, betekend dit dat mijn dosis levotyroxine niet goed is? Gr. Manon

    • Hanna

      29 december 2019

      Hallo Paul, Bedankt voor je artikel. Ik heb een vraag. Op de 23e dacht ik iets van een verdikking te zien op m’n keel. De 24 was ik zeker dat er een bult was. De 25e deed de bult pijn en ook m’n nek en hals. De 26 geen pijn meer. De 28 de bult is niet meer zo gespannen maar zacht. Ik was het bijna vergeten. Het zit aan de linkerkant naast het kuiltje vlak boven het sleutelbeen. Dus niet op de schildklier. Wat kan dit zijn? De lymfe zit veel hoger meer onder de kaak / kin. Dat was vroeger wel eens opgezet. Ik heb het nog nooit gehad. Groeten, Hanna

  • Mats

    3 november 2017

    Hallo, ik ben Mats en ik ben 15 jaar. Ik merk sinds gisteravond dat mijn keel dik aanvoelt (van binnen), ik weet niet zeker wat het is en dus ook niet of het een struma is, al zou ik willen weten of het een struma is waar moet ik dan precies voelen of er een verdikking zit? En zou iemand weten wat het kan zijn als het geen struma is of zoiets dergelijks?

  • Wieneke

    24 oktober 2017

    Ik heb al weken / maanden last van een verdikking in mijn nek, onder mijn adamsappel. Soms het gevoel dat ik moet overgeven door de druk en andere dagen is het goed te handelen. Moeite met slikken en benauwd wanneer ik ga slapen. Soms duurt het weken en is het ook weer even weg. Ik ben 35 en een zoon van 1 jaar. Alle klachten zijn na de bevalling begonnen en ook is de afgelopen maanden “sarcoïdose” geconstateerd. Kan sarcoïdose en de nek klachten wat eventueel struma kan zijn als ik het zo lees een link met elkaar hebben.? Ik denk dat aan het imuumsysteem en hormoonhuishouding? Groet Wieneke

  • Irma

    20 oktober 2017

    Beste Paul, Ik heb al minstens enkele jaren een multinodulair struma. Mijn waardes zijn als volgt: TSHT schommelt tussen 4,42 en 2,65. T4 vrij tussen 13,6 en 16,5. T3 1x gemeten: 1,3. Deze waardes blijken normaal te zijn en ik sta onder controle. Ik snap alleen niet hoe ik eraan kom, of eraf. Operatie / slok hoeven nog niet want geen hinder in praktische zin. Wel last van depressie, moeheid, add etc. Heeft u mogelijk inzichten? VG Irma

  • Saskia

    25 september 2017

    Ik heb Struma en ben 4 maanden geleden behandeld met een Radioactief slok! Nu heb ik af en toe nog een gespannen gevoel in mijn hals en ook slikklachten als ik bv een pil heel doorslik, alsof hij blijft hangen ok moet over 3 weken terig op controle.

  • Becky

    3 september 2017

    Hoi hoi. Ik heb de ziekte van Graves. Daardoor heb ik een zeer vergrote struma. Nu zit ik al een aantal maandjes aan de medicijnen. Ik heb het gevoel dat het afnemen van de dikte van mijn struma niet afneemt. Maar juist is toegenomen. Nu is mijn vraagje of de vergrote struma weer in normale staat zal zijn wanneer mijn schildklier weer goed werkt.

  • Wilma

    23 juni 2017

    Ik heb vaak slikklachten, net of ik geen speeksel aanmaak, schildklier is iets vergroot. Slik dagelijks Euthyrox 188. Waardes TSH 1,20 en t4 21,10, ben heel scherp ingesteld maar dan de minste restklachten.

  • C.van S

    26 mei 2017

    Goedemorgen, ik weet sinds kort dat ik modulaire struma heb (echo gehad) nu heb ik altijd wel een beetje een schrale keel, kan dat? Gr. C

    • Paul

      26 mei 2017

      Ja, dat kan. Als je te kampen hebt met een nodulair struma / nodulair krop, dan is een schrale keel niet uitgesloten.

  • Sonja

    16 mei 2017

    Goedemorgen, Gister terug geweest bij de huisarts. Ze heeft besloten met de prednison te stoppen en te hopen dat de jeuk wegblijft. Inmiddels een thoraxfoto gehad. En zojuist uitslagen ontvangen. Alles was goed. Ik hoopte dat ze iets zouden vinden zodat we i.i.g. weten wat er aan de hand is. Druk blijft bij mijn keel en halsgebied bestaan. Inmiddels ook een vernieuwde moedervlek waar de huisarts naar gekeken heeft, maar het niet verontrustend eruit vond zien. Ik moet het nu allemaal aankijken. Struma was niet erg genoeg om iets mee te doen. Ik hoop echt dat alleen prednison dan genoeg is, maar het stelt me niet allemaal gerust. Bloedwaarden niet gevraagd omdat ik godzijdank een thoraxfoto mocht laten maken. Verkoudheid blijft vervelen, maar goed, ik loop er al zolang mee dat ik het nog wel even vol kan houden…

    • Paul

      16 mei 2017

      De enige manier om uitsluitsel te krijgen over je daadwerkelijke schildklierwerking is langs de huisartsenpraktijk gaan en de huisartsassistent(e) vragen om een overzicht van de bloedwaarden… Tot die tijd blijft het in feite giswerk (of vertrouwenswerk, hoe je het ook wilt zien). :(

  • Sonja

    14 mei 2017

    Goedemiddag, Als eerste bedankt voor uw reactie. De jeuk is over mijn hele lichaam en het is zo hardnekkig dat ik me tot bloedens toe open krabde. Ik heb daarvoor twee verschillende medicijnen geprobeerd die helaas niet het gewenste effect hadden, vandaar de prednison. Gelukkig is sinds vrijdag de jeuk nu te handelen. Ik blijf het benauwd hebben en voel veel pijn / druk in mijn nek / hals / schouders; eigenlijk het boven gedeelte, inclusief borst / borstbeen. Verkoudheid is er nog steeds en pijn wisselt soms: dan buik, dan rug, maar wel constant in mijn hoofd- / halsgebied. De bloedwaarden zijn mij helaas niet verteld, maar morgenmiddag moet ik terug voor een vervolgafspraak. Het enige wat ik te horen kreeg, is dat alle waardes goed waren. Getest op schildklier, allergieën, infecties, ontstekingen, bezinking. Maar lijkt prima te zijn. Ik heb geen koorts, wel temperatuurwisselingen. Ik ben snel benauwd, terwijl ik 3 maanden geleden nog lekker druk kon zijn in de sportschool. Ik val niet af. Mijn borstbeen is ook erg vervelend, inmiddels ook geen bh aan –haha– in de hoop dat het daaraan lag. Veel steken in de borsten enzovoorts… Ik zal morgen eens naar de waardes vragen. Wel lijkt de lymfklier in mijn hals wat minder dik te zijn geworden door de prednison, dus dat is wel weer even een zorg minder.

    • Paul

      14 mei 2017

      Vraag alsjeblieft een uitdraai / printje van je bloeduitslagen mee naar huis. Dan kun je zien welke waarden men heeft gecontroleerd, of de betreffende parameters toereikend zijn om potentiële oorzaken uit te sluiten, en of de gemeten waarde wel echt oké zijn. Ik zie namelijk maar al te vaak geruststellende bevindingen op basis van ontoereikende metingen die dan ook nog eens niet binnen de officiële referentiewaarden vallen… :( Vandaar dat ik mensen altijd aanraad om naar de exacte bevindingen te vragen zodat men ze ook zelf even op diens gemakje kan inzien. Jeuk over het ganse lichaam is in elk geval geen goed teken; maar het is helaas moeilijk in te schatten waar deze klachten vandaan komen… :(

  • Sonja

    13 mei 2017

    Vraagje. Sinds 8 weken geleden opgezette lymfklier ontdekt in mijn hals net onder mijn kaak. Erge jeuk waar ik niet vanaf kon blijven. Na drie weken moest ik terugkomen als de klier nog verdikt was. We zijn inmiddels verder en ik heb een echo gehad en diverse bloedonderzoeken. Geen bijzonderheden in mijn bloed, wel struma gevonden (verklaart ook mijn benauwdheid). Lymfklier was oké maar nog wel opgezet. Jeuk bleef aanhouden. Inmiddels stootkuur prednison gekregen. Ik had geen trage of snel werkende schildklier bleek uit de waardes. Druk op en rondom borstbeen sinds november verkouden. Maar gelukkig is de jeuk nu wat minder. Wel pijn in mijn nek hals en schouders wordt er moedeloos van. Kan dit alles niet met struma te maken hebben?

    • Paul

      14 mei 2017

      Struma staat voor een vergrote schildklier en is zodoende slechts een symptoom. Dus alles kan in feite met een struma te maken hebben. Is het niet direct / primair, dan wel indirect / secundair… Een opgezette lymfeklier, een opgezette schildklier, een opgezette bijschildklier, een opgezette keelamandel… Zulke factoren kunnen aan van alles gerelateerd zijn… Kun je misschien uitleggen waar op het lichaam de jeuk zich bevindt / bevond? Weet je welke schildklierwaarden men heeft gecontroleerd en hoe hoog deze precies waren? Weet je om welke reden men prednison heeft voorgeschreven?

  • Wendy

    4 mei 2017

    Hallo, Geen idee of mijn vraag hier thuishoort maar probeer het toch haha. ;) Al lange tijd is mijn keel erg gezwollen, meerdere malen bij de huisarts geweest en die deed hier niet veel mee. Wel heeft hij mijn bloed laten prikken mijn schildklierwaardes waren goed. Vandaag opnieuw bij de huisarts geweest en toevallig was er een andere dokter, deze voelt aan mijn keel en die vind mijn schildklier toch wel extreem gezwollen en vond het raar dat dit niet eerder is opgemerkt. Volgende week kan ik op echo. Nou mijn vraag, komt het vaker voor dat de schildklier erg gezwollen is langere tijd en dat de bloedwaarden toch goed zijn? B.v.d. Wendy

    • Paul

      5 mei 2017

      Beste Wendy, Een opgezette of gezwollen schildklier kan allerlei potentiële oorzaken hebben. De onderliggende oorzaak kan in de schildklier zelf zitten, maar ook van buitenaf komen. Afhankelijk van de exacte (primaire of secundaire) oorzaak die ten grondslag ligt aan je schildklierzwelling kunnen schildklierwaarden netjes binnen de referentiewaarden blijven, maar ook ietwat gaan schommelen of zelfs extreem gaan afwijken. Het kan zelfs zo zijn dat je schildklierwaarden destijds NOG niet afweken, maar dat ze inmiddels wel degelijk afwijkingen vertonen… Zie eventueel ook de volgende twee artikels:

      Weet je toevallig welke schildklierwaarden men destijds heeft gemeten en wat de exacte bloedwaarden waren: TSH, (F)T4, (F)T3? Hoe dan ook heel veel succes en sterkte ermee! Groeten, Paul

  • Monique

    20 april 2017

    Hoi, Ik heb een opgezette keel, dichtgeklapte oren, vermoeidheid, tintelingen in armen / benen. Kan ook o.a geen bandje onder mijn kin van mijn fietshelm verdragen, geeft een kokhals gevoel. Struma wordt nu nog onderzocht of ik dat heb. Er is een echo gemaakt van de schildklier. Mijn waardes: Tsh 8.08, Ft4 12, T3 1.9, Anti tpo 2700 (geen typefout)…

    • Paul

      21 april 2017

      Je TSH is veel te hoog, wat duidt op een traag werkende schildklier. Je FT4 is aan de lage kant, maar niet te laag. Voor je T3 geldt min of meer hetzelfde… Mogelijkerwijs is er sprake van een subklinische hypothyreoïdie. Een anti-TPO van boven de 100 kan al duiden op een auto-immuunschildklieraandoening. Een anti-TPO van 2.700 betekent nagenoeg zeker een auto-immuunaandoening van de schildklier (waarvan een traag werkende schildklier veelal het gevolg is). Zie ook dit artikel over Graves en Hashimoto… Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!

  • Tamara

    19 april 2017

    Ik heb teveel maca in een keer ingenomen en nu heb ik een verdikking in mijn hals, na wat gegoogle kwam ik bij de schildklier uit. Na veel voelen aan de hals heb ik ook een onderhuids bultje gevoelt. Floept iedere keer weg als ik eraan zit. Toch voelt het vast. Het is niet pijnlijk. Lijkt ovaal te zijn. Iets groter dan een speldenknopje, onder mijn oor, ongeveer 8 cm eronder en 6 cm boven sleutelbeen. Ik hoop dat het een vetbult is, maar kan ook een vergrote lymfeklier zijn. Verder ben ik niet ziek of ziek geweest. Morgen ga ik naar de dokter. Ik vind het wel eng. En denk en voel er steeds aan. Ik wil het zeker weten. Bedankt in ieder geval voor je reactie Paul. Gr. Tamar

    • Tamara

      19 april 2017

      Gisterenavond had ik ook steeds het gevoel of mijn keel werd dichtgeknepen. Als ik mijn hoofd iets meer liet zakken door naar mijn telefoon te kijken alsof mijn keel heel opgezwollen was. Alsof er teveel weefsel zat. Ik kon echter niks zien als ik in de spiegel keek. Heel raar gevoel.

    • Paul

      19 april 2017

      Ga inderdaad naar de huisarts. Als je vooralsnog niet zeker weet of je halsklachten / keelklachten daadwerkelijk met je schildklier te maken hebben, dan is het allereerst belangrijk om hier uitsluitsel over te krijgen. Overigens bevat maca veel jodium, dus stelselmatig gebruik van geëxtraheerd / geconcentreerd macapoeder kan voor een opgezette schildklier zorgen (al is een opgezette schildklier vaker het gevolg van een tekort aan jodium)… Hoe dan ook: probeer eerst de oorzaak van je klachten te achterhalen en ga daarna pas googelen. :) Sterkte!

  • Tamara

    19 april 2017

    Kan een struma een vergrote lymfeklier veroorzaken?

    • Paul

      19 april 2017

      Struma is een symptoom / verschijnsel waaraan een onderliggende oorzaak ten grondslag ligt. Of een vergrote (hals)lymfeklier gerelateerd is (of kan zijn) aan een struma is dan ook afhankelijk van de aard / oorzaak van de betreffende struma. Zo kan een schildklierontsteking in bepaalde gevallen zowel een struma als een opgezette halslymfeklier of bijschildklier veroorzaken.

  • Henk Laarman

    14 maart 2017

    Bloedwaarden van mij waren TSH : 1,5 FT4 is 12. Anti TG minder dan 12. Volgens de internist viel dat allemaal binnen de norm.

  • cinneke

    12 maart 2017

    ik heb al acht maanden het probleem dat als ik om het even wat drink of eet. het gevoel heb dat er iets tussen keel en slokdarm blijft steken. en krijg ik het gevoel dat ik ga stikken echt benauwelijk gevoel ook koorts bij zweten 34 graden bij kou tot 39 graden dit een gemiddeld 4x in de week naar de nacht toe bij KNO arts die via neus in keel keek en gastroscopie slokdarm maag was niets afwijkend te zien. huisarts weer geen raad mee met me. ik ben ten einde raad. heb zelf ook nog fibromyalgie PDS CVS. ook hartrimestoornissen en chronische ontsteking neusslijmvliezen. ben begonnen met symptomen op te zoeken en kwam hier terecht. ik hoop dat het iets onschuldigs is want al acht maand duurt dit nu het begint telkens nadat ik vitamine B12 spuit en ampullen D Cura heb genomen. een drie weken later lijkt het te minderen tot ik weer de vitamine B12 en D Cura krijg na eten zwelt nek links en rechts op tegen de nacht u het het erg gezwollen wordt ik wakker van een verstik gevoel vind het na acht maand echt wel genoeg geweest ????

    • Paul

      12 maart 2017

      Voor de metabolisatie van vitamines zijn allerlei hulpstoffen nodig. Als je hoog-gedoseerde orale en intramusculaire vitaminesupplementen toegediend krijgt, kan het dus best zo zijn dat de voorraden van deze cofactoren uitgeput raken. Hierbij valt te denken aan magnesium, calcium en overige B-vitamines. Hoe dan ook vind ik het uitermate opvallend dat je klachten toenemen direct na suppletie, iets dat duidelijk suggereert dat de betreffende supplementen “niet goed vallen”… Persoonlijk zou ik hier je artsen direct over inlichten!

    • cinneke

      13 maart 2017

      Allereerst dank je voor je reactie. ik meld dit al acht maanden aan mijn huisarts deze maakt zich enkel zorgen om de koorts. een routine onderzoek van bloed waar routine controle schildklier bij hoort is het enige dat hij getest heeft ????ik ben ten einde raad. heb vorige maandag vitamine B12 injectie gekregen en vorige dinsdag de ampul van D Cura genomen en elke maand opnieuw tegen t weekend aan begint de ellende na het eten. Neem al 8 maand Domperidon EG smelttabletten 10mg. ik krijg het ijskoud na het eten en ook soms hartkloppingen linker arm handen vaak benen is een gevoel van tintelingen. ik ben deze op aanraden van huisarts beginnen nemen na ik na het eten hevige hartkloppingen en zweetbuien kreeg. snap er helemaal niets meer van van mijn gezondheid … maar wil wel is uit deze miserie geraken. heb al zoveel waar ik moet mee leren leven .. Dit kan ik er na acht maanden lang ermee Rob Rond te lopen echt wel missen… ben doodop ben zo wat einde raad. is net of mijn huisarts gelooft mij niet ???? donderdag heb ik mijn 6 maanden afspraak bij de longarts ik hoop dat hij mij serieus neemt en mij verder stuurt. want ik weet het helemaal niet meer de moed zakt mij in de schoenen ????

    • Paul

      13 maart 2017

      Hoe zag de uitslag van je schildklieronderzoek eruit qua TSH, FT4 en (F)T3?

    • cinneke

      13 maart 2017

      ik heb de bloeduitslagen nog de bloedwaardes nooit gekregen nooit gezien … toen ik aan huisarts vroeg (na iemand mij mij de goeie raad gaf) of TSH TF4 WAS MEE getest zegde mijn huisarts dat extra onderzoek niet nodig was dat mijn standaard bloedwaardes i.v.m. schildklier in orde waren … ????

    • Paul

      14 maart 2017

      Je hebt het volste recht om je eigen bloedwaardes in te zien, deze worden zelfs toegevoegd aan je medisch dossier. Loop dus gewoon even langs de huisarstenpraktijk en vraag je huisartsassistent(e) om een printje / uitdraai van je meest recente bloedwaarden…

    • cinneke

      13 maart 2017

      mijn bloed word om de drie maand pas getest . maar telkens de week voor de vitamine B12 injectie en de inname van de D Cura 25.000 ampul … als je probleem zich het ergste voordoet dan vond huisarts het niet nodig. maar zo blij dit al 8 maanden bezig het begon na 1x D vitamine toen nog smelttabletten D3 2000 … dacht eerst allergie aan munt maar eens kreeg ik de D Cura ampullen 25.000 om de week daarna 1 per maand maar telkens ik s maandags de vitamine B12 injectie en de D Cura heb gehad begint dit weer … eerste maanden was dit na een week en half over nu is het stikgevoel na eten en na drinken vol 3 weken is het enkele dagen beter . en begint het dan weer opnieuw … ik word er gewoon gek van. na acht maanden ben ik het stilaan beu … echt ten einde raad . Dit kan toch niet niks zijn denk ik zo ????

    • cinneke

      14 maart 2017

      ik ga dit zeker en vast doen heb afspraak bij mijn huisarts gemaakt maandag morgen kan ik er terecht . donderdag ik ook naar mijn half jaarlijkse controle bij longarts. ga hem ook mijn verhaal doen en vragen of hij mij naar een specialist bij wie ik moet zijn voor mijn problemen wilt doorsturen … dat ik na acht maand eindelijk is weet wat er aan de hand is . maar hier zeker en vast nog iets weten vanaf ik meer weet. dank je om mij te geloven dat is zo een goed gevoel dat er toch iemand mij serieus neemt . dank je wel ????

    • Paul

      14 maart 2017

      Natuurlijk geloof ik dat je klachten 100% reëel zijn en dat er een onderliggende oorzaak dient te worden vastgesteld om een passend behandelplan te kunnen realiseren. Echt heel jammer dat sommige artsen hun patiënten zo slecht informeren en begeleiden! Weet je of je bloed ook al eens gecontroleerd is op ontstekingsparameters? Want een vitamine D-tekort en een vitamine B12-tekort in combinatie met koorts, darmklachten, chronische vermoeidheidsklachten, hartrimestoornissen en chronische ontstekingen doet mij toch echt heel sterk denken aan een chronische ontsteking van het spijsverteringskanaal. Dus een maagontsteking en/of darmontsteking… En heb je naast de maagscopie ook al eens een darmscopie ondergaan?

    • cinneke

      14 maart 2017

      ik heb al enkele keren een coloscopie te laatste in april 2 jaar geleden. die behandelde arts in ziekenhuis as eerste waar ik zelf afspraak maakte in augustus 2016. deze vond het nog te vroeg op opnieuw te doen. heb onlangs dan naar andere darmspecialist ander ziekenhuis geweest daar keer keer vorige week bloedonderzoek en gastroscopie waaruit bleek dat alles oké was … heb vorige week ook na lang aandringen bij huisarts een CT-scan gehad van onderbuik hier weet ik pas maandag uitslag van. tenzij ik huisarts nog tref bij ouders waar hij donderdag langskomt

    • cinneke

      16 maart 2017

      goede avond heb vandaag bij do longspecialist geweest. hij denk aan een allergische reactie van vitamine D Cura omdat het tellen begint bij inname van D Cura. de longspecialist heeft Zyrtec voor allergische reactie gegeven en vitamine D Pearls dit elke dag 1tje nemen. en heeft ook mijn bloed op de vitaminetekort genomen… maandag mag ik hem bellen voor de uitslag. longspecialist had mij na longembolieën enkele jaren terug Tribvit gegeven deze moest ik heel mijn leven nemen maar huisarts deed mij er mee stoppen.. had ik deze blijven nemen had ik nu niet 8 maanden die tekorten gehad vermoed longarts… ondertussen kon huisarts vandaag niet bij mijn vader komen dus deze komt morgen dan ben ik ook bij ouders aanwezig dus morgen zien wat hij hier op te zeggen heeft… longarts zegde te starten met Zyrtec als binnen 5 a 7 dagen niet beter word dan moet van longarts mijn huisarts verdere bloedtesten doen of mij doorsturen naar dokter voor schildklieren… ben benieuwd .. hou jullie zeker op de hoogte… dank u wel dat u mijn problemen serieus neemt en ben blij dat ook longarts dit nu serieus neemt.. nu duimen dat het een allergisch reactie is… maar vraag mij dan wel nog af een allergische reactie dat acht maand al een probleem is kan dit schade brengen aan mijn lichaam? vriendelijke groetjes, Cinneke

    • Paul

      16 maart 2017

      De werkzame stof in D-Cure is cholecalciferol oftewel vitamine D3. De overige hulpstoffen, ballaststoffen en dragers zijn tocoferolacetaat (een vitamine E-ester), polyglyceryloleaat (E475: een combinatie van E422 / polyglycerolesters van vetzuren), olijfolie en geraffineerde zoete sinaasappelschilolie. In theorie zou het best kunnen zijn dat je allergisch bent voor een van deze stoffen, maar naar mijn ondeskundige mening is die kans niet erg groot. Het gaat hier immers om een beperkt aantal stoffen, waarvan er naar mijn weten niet één bekendstaat om het uitlokken van allergische reacties. Bovendien wordt D-Cure jaarlijks door duizenden mensen ingenomen, dus statistisch gezien zouden dan veel meer mensen last moeten hebben van allergische reacties jegens D-Cure. Zie eventueel ook de honderden reacties onder dit artikel over vitamine D-tekort. Overigens zijn de werkzame stoffen in triBvit als volgt: vitamine B11 / foliumzuur (0,8 mg), vitamine B12 / cyanocobalamine (0,5 mg) en vitamine B6 / pyridoxinehydrochloride (3,0 mg), dus een vitamine D-tekort zou je daar absoluut niet mee hebben voorkomen. Daarnaast is het niet per se zo dat er sprake is geweest van een continu tekort aan vitamine D. In de zonloze wintermaanden krijgen veel mensen te kampen met vitamine D3-tekorten, dus het vitamine D-tekort kan periodiek en terugkerend zijn… Afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je vitamine B12-tekort was het zelfs de vraag geweest of je vitamine B12-tekort zou zijn voorkomen Zie eventueel ook dit artikel over vitamine B12-tekort. En tot slot: al zou er sprake zijn van een allergische reactie, dan vind ik de symptomen niet allemaal even sprekend daarvoor… Maar dit is dus mijn persoonlijke / ondeskundige mening. Om dit artikel niet te veel off-topic te laten worden, kan ik hier verder alleen nog uitweiden over struma / schildklierproblematiek. Overige reacties kun je achterlaten onder de relevante pagina’s voor het betreffende onderwerp. Sterkte en groeten, Paul

    • cinneke

      16 maart 2017

      denk ook eerder aan wat u denkt. is dus ook van de longarts een veronderstelling dat het een allergische reactie zou kunnen zijn. longarts zegde ook als de medicatie voor allergie niet werkt dat huisarts dan zeker moest verder zoeken naar schildklier en struma enz. problemen maar zie morgen mijn huisarts en ga het is goed met hem bespreken want ik wil ook na 8 maand ook wel weten wat er scheelt en van deze problemen af … het feit dat ik hier en ook bij longarts wordt geloofd opent misschien mijn huisarts zijn ogen dat hij nu wel is moet verder zoeken. heb ook voor mezelf besloten als huisart er niet mee verder gaat eventueel is gewoon als spoed te gaan (wat hier bij ons in België mogelijk is zonder doorverwijzing) of andere huisarts te raadplegen … Paul hartelijke dank voor alle reacties…

    • Paul

      17 maart 2017

      Ik wil toch nog even terugkomen op mijn eerste reactie (t.a.v. cofactoren)… Bij hoge doses vitamine D kunnen je magnesiumvoorraden uitgeput raken. Ik weet niet of de klachten van een magnesiumtekort direct na een D-Cure ampul kunnen verergeren, maar het zou raadzaam kunnen zijn om je magnesium eens te laten testen middels een bloedwaardebepaling…

    • Barette Brigitte

      12 mei 2017

      Cinneke, als ik jouw verhaal lees lijkt het wel de mijne. Uiteindelijk heb ik een vergrote schildklier (echo volgt komende week) en leverontsteking: vervette en verdriedubbelde lever op 6 maanden tijd. Jaren zei men dat CVS, fibromyalgie, neurologische pijnen, reuma, artrose de oorzaak waren… Nu na zoveel jaren blijken al mijn problemen door vooral de lever te zijn ontstaan. Let wel: ik at gezond, beter dan de doorsnee man (koken in olijfolie, geen varkensvlees, alles vers bereiden, bijna geen gluten of vetten, zeldzaam een glas alcohol…). Ondanks dit alles bleven mijn pijnen of verergerden ze, waardoor ik medicatie kreeg zoals tramadol, of een cortisonespuit in de rug of schouder om de pijnen vol te houden. Heb een lange weg afgelegd. Zelfs pijnkliniek gedaan, maar ze konden niks doen. Mee leren leven en jezelf forceren weer wat meer sport te doen. Momenteel weet ik nog niet hoe ernstig mijn lever en schildklier eraan toe zijn. Wel weet ik dat bij een zieke lever je verdikt, ook gewrichtspijnen hebt, zenuwpijnen zoals bij hernia’s, vitaminetekorten, krampen, op en af depressie… Uiteindelijk sukkel ik nu met maag, darmen, lever, schildklier, migraine…

    • Sylvia

      27 juni 2017

      Cinneke, heb je intussen al uitsluitsel…

    • Paul

      28 juni 2017

      Beste Sylvia, Om deze pagina on-topic te houden, heb ik je verhaal over vitamine B12 onder het artikel over vitamine B12 geplaatst…

  • H. Laarman

    1 maart 2017

    Ik (66) heb sinds enkele weken 2 cystes (vorm walnoot en een kleinere) links in de schildklier maar ook een kleinere cyste op het gewricht van duim en hand. Wie herkent dit? Schildklierpunctie was erg pijnlijk en na de 2e poging (alleen maar bloed!) afgebroken. Helaas te weinig materiaal om goed oordeel te kunnen geven. In het weinige weefsel in elk geval geen verontrustende zaken. Bloed is goed. Ik voel me goed en slikken geeft geen problemen. Advies is om een 2e punctie op een later moment te laten doen. Na de eerste ervaring heb ik daar niet zoveel zin meer in. Wat te doen?

    • andrea

      14 juni 2018

      Er is vanmorgen ook bij mij een schildklierpunctie gedaan. Het enige wat ik niet zo prettig vond was dat wrikken om het weefsel af te nemen. Ik ben tot 5x geprikt.

  • Heidi

    22 december 2016

    Hallo, Ik heb struma en ben vandaag de waardes wezen prikken, T3 T4 en TSH. De huisarts heeft me doorverwezen en ik hoor steeds dat deze een andere marge aanhoud dan een internist. Klopt dit? En wat moeten de waardes precies zijn?

    • Paul

      23 december 2016

      Er bestaan inderdaad verschillende referentiewaarden voor schildklierparameters, maar het is niet zo dat een huisarts per definitie andere marges aanhoudt dan een internist. De meest gebruikelijke referentiewaarden t.a.v. schildklierbloedwaarden vind je in dit artikel over schildklierwaarden… Sterkte!

  • Marianne

    19 december 2016

    Heb vlgs ha in de li kant van de schildklier 2 cystes / bobbels (1,2 en 0,8 cm) en re 0,9 cm! Doorverwezen naar internist, kan daar volgende week terecht! Heb veel last met slikken, net of er een ontsteking zit. Niet benauwd of zo! Alleen pijnlijk slikken! Is dit normaal?

    • Anita

      22 december 2016

      Ja ook ik heb last van een zeer vergrote schildklier. De scan heeft in het ziekenhuis uitgesloten dat het om een kwaadaardig geval. Heb last met slikken bewegen en praten. Hoop dat de scan ook voor u positief uitpakt!

  • Miranda

    16 november 2016

    Ik ben al 20 jaar bekend met diabetes mellitus type 1. Altijd wordt de schildklier getest bij bloedonderzoek, tot nu toe zonder problemen. Sinds een zit ik in de overgang, met daarbij de bekende opvliegers. Nu is het zo dat ik sinds anderhalve week plotseling, op wisselende momenten dus ook ’s nachts, het gevoel heb dat mijn keel plotseling opzet, en het lijkt alsof ik stik. Dit kan dagelijks voorkomen, maar ik heb het ook een aantal dagen niet gehad. Is het mogelijk dat de bloedwaarden, niet afwijkend zijn en er toch sprake is van schildklierproblematiek? Het laatste bloedonderzoek was in mei van dit jaar en de volgende controle is in december. Ik vind het gevoel namelijk best eng, weet niet of het te maken heeft met de opvliegers. S.v.p. advies.

    • Paul

      16 november 2016

      Dat ligt er maar net aan welke schildklierwaarden men precies heeft gecontroleerd… Weet je de exacte recente bloedwaarden van je TSH, FT4 en T3?

    • Miranda

      16 november 2016

      Ik weet helaas niet de waarden. Wel heb ik begrepen dat een kleine wijziging binnen de grenswaarde al voldoende kan zijn om klachten te ervaren, terwijl er volgens de curatieve sector dan geen uit het oog springende afwijkingen zijn. Ik weet ook niet welke waarden normaal zijn.

  • Erna

    14 november 2016

    Elke herfst / winter begin ik last te krijgen van een globus gevoel. Ik heb de ziekte van Hashimoto en denk dat mijn schildklier opgezwollen is. Maar waarom alleen elke herfst / winter last hebben?

    • Paul

      14 november 2016

      Dit zou wellicht te maken kunnen hebben met zonlicht, dus met de blootstelling aan en opname van vitamine D. Misschien eens je vitamine D laten controleren?

    • Erna

      14 november 2016

      Alle vitaminen, dus ook D, zijn okay! Maar ik begrijp hieruit dat een opgezwollen schildklier met vitamine D te maken heeft.

    • Paul

      14 november 2016

      Nee, dat niet per se. Maar verrassend veel schildklierpatiënten hebben eveneens te kampen met een vitamine D-tekort, een vitamine B12-tekort en/of een ijzertekort. En het enige seizoensafhankelijke aspect dat me zo 1-2-3 te binnen schoot was vitamine D. Natuurlijk heersen er in de koude maanden ook meer verkoudheidsvirussen en griepvirussen die kunnen uitwerken op de keelregio. De zogenaamde wintervirussen slaan gemakkelijker toe door toedoen van o.a. dichter opeen gepakte mensenmassa’s, slecht geventileerde ruimten, afkoeling van neusslijmvliezen, vernauwing van luchtwegbloedvaten, en opnieuw vitamine D-deficiëntie. Je bolusgevoel / kropgevoel zou (naast je schildklier) in theorie dus ook te maken kunnen hebben met keelholte, luchtpijp, lymfeklieren of iets dergelijks.

  • Mathilda

    12 oktober 2016

    Ik heb een iets vergrootte schildklier en heb last met slikken en het gevoel dat ik iets moet wegslikken, ’s nachts schrik ik wakker alsof of ik stik. Ik kan geen te groten pillen slikken, want die blijven steken in mij slokdarm. Heb een keel onderzoek gehad in het VU, de schildklier veroorzaakt de klachten, maar is niet ernstig, dus m.a.w. ik moet er mee leren leven. Dat wil ik nog heel lang doen, ais het kan en mag. En wens dat iedereen toe >

  • jolanda

    15 september 2016

    Heb sinds aantal maanden slikproblemen, net of er stukjes pinda in me strot blijft zitten dat gevoel! Aantal keren huisarts geweest maar niks bijzonders te zien. Vaak in de ochtend ligt er op me kussen stukjes van eten wat blijkbaar eruit gekomen is tijdens mijn slaap. Heb sinds 2001 trage schildklier en slik hier ook medicatie voor. Heeft dit met mijn trage schildklierprobleem te maken of beginnende struma? Lijkt net of me keel soms dicht geknepen word hierdoor, wie weet eventueel oorzaak en hoe te verhelpen? Groet, Jolanda

  • marjan vissers

    8 augustus 2016

    Hallo, Ik heb al meer dan 20 jaar een verdikking in mijn hals, destijds een echo gehad en bloedonderzoek. Mij werd verteld dat er niks aan de hand was, er zat een verdikking aan de buitenkant van de schildklier. Was best opgelucht, want in mijn omgeving was er ook iemand die wat minder goed nieuws kreeg toen zij een bult had geconstateerd in haar hals. Ik heb geen last van deze verdikking, alleen als hij soms wat groter lijkt door bijvoorbeeld stress, dan maken andere mensen weleens opmerkingen wat ik daar heb op mijn keel. Dan is de zwelling wat meer zichtbaar. Ik vind dit best wel vervelend. Maar wat kan ik hieraan doen? Ben een halfjaar geleden nog eens naar de huisarts gegaan om waardes van schildklier voor zekerheid nog een keer te testen. Alles was goed. Moet ik toch nog wat meer laten doen of gewoon hiermee leven. Energie heb ik genoeg, doe dagelijks aan sport en eet zo gezond mogelijk. Gr. Marjan

    • RIchard

      4 november 2016

      Hallo, wat je schrijft is heel herkenbaar ook ik heb al meer dan 20 jaar een verdikking in mijn hals, en hier div onderzoeken voor gehad. Mijn schildklier werkt naar behoren en de waardes zijn goed. Net als jij heb ik geen last van deze verdikking, maar lijkt hij soms wat groter lijkt door bijvoorbeeld stress, en maken andere mensen weleens opmerkingen wat ik daar heb op mijn keel. Na een andere medische kwaal waarvoor ik langdurig thuis geweest ben deed de bedrijfsarts een opmerking over de verdikking in mijn hals en heeft contact gezocht met mijn huisarts (was trouwens helemaal niet in de ziektewet voor de struma maar voor iets anders). Voor ik het wist was er een afspraak in het ziekenhuis… tja nu willen ze eigenlijk een operatie uitvoeren maar ja dat is niet zomaar even iets. Net als jij heb ik er dus ook verder geen hinder van en een halve schildklier weghalen en de rest van je leven pillen slikken terwijl mijn schildklier nu goed werkt? Groet Richard

  • Daisy

    14 juli 2016

    Hoi, Mijn dochter van 11 heeft een fors struma. Ook zijn haar schildklierwaardes niet goed (TSH 28 en t4 6,2). Nu voelt ze zich steeds zieker worden, moe (zelfs te moe om ook maar te eten), spierpijnen en ze is lusteloos en apathisch. Ze is net gestart met Euthyrox 50 ug. Wanneer zouden we verbetering mogen verwachten? En slinkt dan het struma ook?

    • Paul

      16 juli 2016

      Beste Daisy, Of en wanneer schildkliermedicijnen aanslaan, is moeilijk te zeggen. De lichaamsvreemde schildklierhormonen moeten een afdoende en stabiel niveau in de bloedbaan bereiken en het is moeilijk in te schatten hoelang dit duurt. Hoeveel tijd dit nodig heeft, is namelijk afhankelijk van allerlei individuele factoren en randfactoren. Over het algemeen moet je binnen 3 tot 6 weken toch wel aanzienlijke verbetering bemerken. Sowieso neem ik aan dat men na een weel of 5 weer bloed bij je dochter afneemt? Of de struma vanzelf slinkt, is moeilijk te zeggen. Dat ligt maar net aan de onderliggende oorzaak van de schildklierproblemen. Sterkte en groeten, Paul

    • Remco

      6 december 2016

      Ik ben vorige week naar het ziekenhuis gestuurd nadat ik pijn had bij slikken de dokter dacht dat er een vocht ophoping zat, nu blijkt dat ik 2 cystes heb waarvan 1 mij parten speelt… dokter zegt struma waar ik me geen zorgen over hoef te maken , toch doe ik dat omdat ik kanker patiënt ben en nog maar net ben gestopt met de immuuntherapie vanwege mijn Melanoom. Kanker dus als het om mijn lymfe gaat of in de buurt daarvan ben ik in opperste tijd van paraatheid.. ik ben overigens gestopt met de immuuntherapie omdat alle kanker weg is op dit moment dus dat is goed maar maak me wel zorgen en hoe lang gaat die struma duren? Moet ik iets eten of zo omdat ik ook een aangepast dieet volg maar die pijn bij het slikken ben ik nu wel klaar mee..

  • Els

    13 juli 2016

    Mijn man heeft al jaren struma en als hij moe is heeft hij altijd een opgezette keel dus stuur hem dan ook vroeg naar bed maar 1 keer in de zoveel tijd heeft hij last van koortsigheid en slaapt dan twee dagen is dit bekend bij struma??? hoor graag of dit klopt

    • Paul

      14 juli 2016

      Iedereen kan koorts krijgen, ook mensen met struma. Of de koorts daadwerkelijk gerelateerd is aan het struma is niet zomaar 1-2-3 te bepalen. Of dit tot de mogelijkheden behoort, ligt aan de onderliggende oorzaak van zijn schildklierprobleem.

  • linda

    5 juni 2016

    ik heb er ook last van ik kan niet meer goed slikken door struma maar ik kan ook niet kauwen en ik krijg automatisch hoofdpijn en mijn nek kan ik met moeite draaien oftewel vreselijk

  • Klaas

    17 maart 2016

    Heb sinds een uur een vreemd gevoel in mijn keel, een half uurtje geleden kreeg ik slikklachten en voel ineens een duidelijke verdikking (in mijn keel linker zijde ter grote van een mandarijntje). Maak me hier een beetje zorgen over dat ik het niet eerder opgemerkt heb en dat die verdikking zo snel komt opzetten? Hebben we hier te maken met een struma? Wat zijn mijn opties? Hartelijk dank voor eventuele snelle reacties…

    • Paul

      19 maart 2016

      Heb je daarvoor iets gegeten? Een dergelijke snelle / abrupte zwelling van de keel lijkt me namelijk veeleer een allergische / anafylactische reactie. Persoonlijk zou ik dan ook direct de huisarts contacteren. Uitsluitsel kan ik je niet geven, maar ik betwijfel of je schildklier überhaupt betrokken is bij dit verhaal…

  • Lucia

    9 februari 2016

    Ik heb ook een struma. Ik heb eerst heel lang mee gelopen zonder een arts te raadplegen. Op een gegeven moment werd het zo erg dat zelfs mijn organen begonnen uit te vallen en ik een hartritmestoornis toonde. In juli 2013 werd ik opgenomen in het ziekenhuis en sindsdien ben ik voor behandeling bij een internist. Nadat ik opgenomen werd en medicatie voor kreeg begon het langzaamaan beter te worden en de zwelling was nog amper zichtbaar. Hoewel ik stipt om de 5 weken mijn bloed laat controleren en naar de internist ga, heb ik het gevoel dat ik niet de juiste behandeling krijg. Strumazol en Propranolol wanneer de schildklier te snel werkt en daarna Thyrax omdat hij weer te langzaam werkt. Ik heb een vriendin die dit ook had, en de struma werd bij haar meteen verwijderd. Zij leeft nu nagenoeg zonder schildklierklachten. Ik heb de internist gevraagd of dit een optie is, maar hij zegt dat wanneer de schildklier zo opgezwollen is, deze niet verwijderd kan worden. Maar ook wanneer het bloed weer normale waarden toont, wordt de schildklier niet verwijderd en mag ik weer opnieuw alle gevolgen ondergaan. Ik heb zelfs een behandeling gekregen met radio-actieve jodium die bij mij averechts werkte. Deze kwam in mijn bloed waardoor ik een infectie opliep en sindsdien merk ik dat ondanks dat ik trouw op tijd mijn medicijnen inneem het maar niet beter wordt met de schildklier. De zwelling zit ook te dicht bij het luchtkanaal, waardoor ik veel hoest en hierdoor ook het gezeur van de buren moet verdragen omdat ze het vervelend vinden. Ik begrijp het wel dat mijn gehoest een overlast is voor hun. Kan het ook anders of wat moet ik anders aangeven bij de internist om een goed oplossing hiervoor te krijgen? Zoals bekend gaat deze aandoening gepaard met uitvallen van je spierfuncties en ik heb ook artrose en lopen is voor mij een drama wanneer de schildklier niet meewerkt. En ik heb zo’n zin om eens zonder al deze stress en gedoe door het leven te gaan. Ik ben 53 jaar en krijg binnenkort mijn eerste kleinkind en ik zou er zo graag van willen genieten.

    • Marina Kraaij

      2 november 2016

      Lucia, ik ben heel benieuwd hoe het nu met jou gaat. Ik heb een te snel werkende schildklier wat in 1999 is geconstateerd. In 2003 heb ik een jaar lang Strumazol en Thyrax geslikt en voelde me in dat jaar super goed.Maar daarna begon pas de ellende wat men mij verzwegen had en dat valt mij vaker op: medici willen van alles van je maar de nadelen noemen ze niet. Van Strumazol heb ik een struma gekregen; die nu heel dik is en problemen geeft. En direct na de kuur kreeg ik veel pijn in de armspieren. Nu wil men mij toch aan de radioactieve slok; maar ik ben overgevoelig voor alles en nog wat en durf het niet aan. Medici tonen onbegrip en vinden mij lastig; maar ik wil gewoon het beste voor mijn lichaam. Heb jij inmiddels wel van je kleinkinderen kunnen genieten? Probeer zoveel mogelijk afleiding te vinden en probeer je leven als een grote vakantie te zien i.p.v. een hoop ellende; dan voel je je een stuk beter!

  • judy

    3 februari 2016

    Hiii, vanaf 1 jaar geleden voel ik een knobbel, pijn in de hals, kaakpijn. De dokter zij een van mijn schildklier is groot de andere klein. Het is vervelend.

    • Paul

      3 februari 2016

      Beste Judy, Een mens heeft slechts 1 schildklier, bestaande uit 2 ‘kwabben’. Als een van beide schildklierkwabben opgezet is, kan dat een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Heeft je huisarts onderzoek ingesteld of een doorverwijzing gegeven? Zie eventueel ook dit artikel over een gezwollen schildklier(kwab). Sterkte, beterschap & groeten, Paul

  • jorien

    2 december 2015

    Ongeveer 15 jaar heb ik een te traag werkende schildklier en slik hiervoor Tyhrax, nu heb ik al een hele tijd last van een brokgevoel in mijn keel en heb hiervoor een slokdarmonderzoek gehad waaruit blijkt dat er niets aan de slokdarm mankeert. Mijn huisarts denkt dat het een globusgevoel is (soort verbeelding), maar dat denk ik niet! Ook lijkt het steeds erger te worden en ga ik ’s avonds heel vroeg naar bed om het maar niet meer te voelen. Ik heb ook lichen sclerosus, pernicieuze anemie en artritis psoriatica. Ben 6 maanden geleden gestopt met roken en erg huilerig.

  • wendy

    10 juni 2015

    Ik ben 37 en heb al van kinds af aan een vergrote schildklier, er zitten vele bobbels op zodat een punctie niet te nemen was en dit gedaan is via de lymfeklier. Uitslag was dat er niks vreemd was en ben weggestuurd… Moet 1x per jaar echo laten maken en me waardes zijn goed struma dus… Wat ik nog steeds niet snap is dat dit ergens vandaan moet komen het is niet normaal! Ik ben moe, depressief, en op ADD en persoonlijkheidsstoornis NAO gediagnosticeerd en ik moet geloven dat dit niet ligt aan mijn schildklier! Mijn oma en overgroot oma hadden dit ook en die kregen er medicijnen voor… Iemand ervaring of advies wat ik hiermee kan doen? Alvast bedankt!

    • Paul

      11 juni 2015

      Je zegt dat je schildklierwaardes goed zijn, maar weer je ook de exacte waardes van je TSH, FT4 en FT3?

    • Sarah

      29 november 2015

      Heb jij net als ik ook het probleem dat je schildklier soms gezwollen aanvoelt en op een andere moment weer helemaal, ja zeg maar verdunt? Extreme verschil: soms zo gezwollen, soms helemaal niets te voelen… Ik wil wel naar de dokter gaan, maar telkens ik wil gaan verdwijnt die zwelling.

  • Anja

    11 maart 2015

    Hallo Paul, Ik heb bericht gekregen dat ze mij op 7 april gaan opereren aan struma. Mijn linker schildklierkwab gaan ze weghalen. Maar nu heb ik al een week of twee een hele hoge bloeddruk en mijn bloedvaten in mijn hals die kloppen als een gek. Ik word er gewoon angstig van! Vanmiddag naar de vaatspecialist geweest, die gaat mij morgen opbellen of er een scan gemaakt moet worden. Dat gaat hij overleggen, dus ik vraag mij eventueel af of ik mij wel moet laten opereren aan mijn schildklier? Gr. Anja

    • Lien

      24 januari 2016

      Hai Anja, Hoe is de schildklieroperatie verlopen? En hoe gaat het nu met de schildklierklachten. Ik herken jouw verhaal en zou er graag meer over weten… Gr. Lien

  • Monique

    24 november 2014

    Ik heb al jaren een verdikking van mijn schildklier (struma), zit ook in mijn familie, mijn moeder heeft de ziekte van Graves… Ik heb geen klachten en mijn waardes zijn allemaal goed. Toch adviseert mijn dokter om er wat aan te laten doen. Ik heb de test gedaan voor jodium, maar mijn schildklier neemt niet veel op, mede omdat hij erg groot is (10 cm). Daarbij heb ik een hoge dosis nodig, maar met het risico dat het struma niet voldoende slinkt en alsnog geopereerd moet worden. Dat word het uitvoeren van een operatie nog lastiger… Ook zie ik heel erg op tegen het slikken van medicatie en het dik worden… Heeft iemand hier ervaring mee en kan mij wat tips geven? Over twee weken heb ik een afspraak bij de chirurg…

    • Paul

      24 november 2014

      Beste Monique, In dit artikel over schildklier & afvallen vind je een boel reacties van ‘ervaringsdeskundigen’. Sterkte, beterschap en groeten, Paul

    • Melissa

      25 maart 2015

      Hoi Monique. Ik ben 24 jaar en heb ook een struma, een grote die iedereen wel opvalt. Ik heb een jodium slok gehad en het heeft nauwelijks tot bijna niet geholpen. Nou heb ik 8 april een afspraak met me internist om te kijken wat ze eraan gaan doen. Waarschijnlijk een operatie, waar ik super angstig voor ben. Schildkliermedicatie heb ik nu anderhalf jaar ongeveer. Je went eraan. Vond het in het begin super erg, maar ik word wakker, neem gelijk dat pilletje en na een halfuur mag je wat eten of drinken. Ik ben er inmiddels aan gewend en het is standaard routine net als de anticonceptie ’s avonds voor het naar bed gaan. Bij mij is me kele keel dik en ik ga er beetje bij beetje last van krijgen, dus het moet wel weg worden gehaald, al zie ik er nogmaals super tegenop. Ben zo bang voor de narcose! Groetjes, Melissa

  • Wendy

    16 oktober 2014

    Ik heb ook een dikke bult bij mijn schildklier. De bloedtest was goed, maar toch heb ik een ‘propgevoel’ in mijn keel, vooral ’s avonds. Ook als ik een beetje stress heb, wordt het heel dik. Ik loop er nu 2 weken mee. Heb wel veel paniekaanvallen gehad en veel stress. Ik voel de bult drukken in mijn keel. Vanmiddag weer naar de dokter… Ben wel een beetje bang voor rare uitslag omdat er veel kanker voorkomt in de familie. Ook heb ik dit jaar heel veel last van allergieën gehad en veel hooikoorts en heel veel misselijkheid. Dat putte mij helemaal uit. En dit gebeurde allemaal na de geboorte van mijn zoontje.

    • GART

      2 november 2014

      Hallo, Ik heb zelf ook struma sinds 14 mei en er zijn pillen voorgeschreven, L-thyroxine. Nu moet ik die nemen tegen te traag werkende schildklier. Bang moet je niet zijn, ’t zal hetzelfde zijn als bij mij denk ik! Alvast proficiat met je kindje. Zo min mogelijk stress en het betert!

    • Kima

      1 oktober 2015

      Beste Wendy, Hoe is het met jou? Welke onderzoeken heb je vorig jaar moeten ondergaan en wat waren de resultaten? Ik herken mezelf enorm in uw verhaal.Echo gehad en er zitten knobbels op en in mijn schildklier. Mijn bloedwaarden zijn allemaal OKÉ. Volgende week moet ik een schildklierscintigrafie gaan laten doen (nucleair onderzoek). Maar ik heb best wel schrik voor de uitslag. Groetjes, Kima

  • Marysa Brand-Flu

    20 april 2014

    Goede dag, Ik voel me al zeker een week ziek (hoofdpijn en pijn op mij ogen) en heb al 4 dagen een opgezwollen hals (een druk op mijn hals), maar ik kan normaal slikken. Ik wilde weten of deze symptomen alarmerend zijn en of ik al mijn huisarts moet contacten.

    • Ina

      22 januari 2015

      Ik heb ook struma en bij mij deden ze niets. Ben nu 58 jaar, maar toen ik jonger was altijd moe, allerlei klachten die niet te plaatsen waren, de schildklierwaardes, waren altijd goed, de verdikking best groot… Ik kon het struma zo vastpakken, niemand zag het, alleen ikzelf. Het is nu minder; na de overgang slonk het struma bij mij. Mijn internist zei altijd, niemand die hier aan een operatie begint, pas als het kwaadaardig is of als iemand bijna niet kan ademhalen, jodiumkuren zijn ook niet alles. Bij ons zit het ook in de familie, aan vader en moeders kant. Mijn moeder is nu 83 jaar en zij is met haar 16e jaar behandeld met de slok (radioactief jodium drinken), want toen konden ze nog niet zoveel. De schildklier werkte te snel zegt zij. Ik ben genezen vanaf mijn 20 jaar. Denk dat zelfs mijn oom aan vaders kant is geopereerd aan struma toe hij jong was. Ik las jouw reactie en dacht, ik reageer hierop wat ik niet zo gauw zal doen, maar ik herkende het. Gr. Ina

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.