Er zijn verschillende soorten aandoeningen die van invloed zijn op de schildklier, waaronder functiestoornissen, hormoonafwijkingen en ontstekingen. Door schildklierproblemen kan een enorme verscheidenheid aan schildkliersymptomen ontstaan. In dit artikel bespreken we de symptomen die op een probleem met de schildklier kunnen wijzen…
Verschillende schildkliersymptomen
De oorsprong van schildkliersymptomen is vrijwel altijd te herleiden naar een tekort of overschot aan schildklierhormonen in het bloed. Een aandoening of afwijking remt of stimuleert de hormoonproductie, waardoor op den duur schildklier-gerelateerde symptomen worden bemerkt. De belangrijkste symptomen m.b.t. de schildklier zijn als volgt:
- Problemen met haar, huid & nagels
- Vocht vasthouden & zwellingen
- Afwijkende temperatuur van je lichaam
- Problemen met de stofwisseling
- Vermoeidheid & traagheid
- Problemen met zwangerschap, menstruatie & groei
- Hartklachten
Hieronder bespreken we de enorme diversiteit aan symptomen waaraan je een schildklierafwijking zou kunnen herkennen…
1. Schildklier symptomen: haar, huid & nagels…
Als je symptomen van een schildklierafwijking vertoont, dan merk je dat aan lichamelijke ontwikkeling & herstel. Meestal zijn je huid, haar en nagels van slechte kwaliteit.
- Droog, glansloos, vergrijzend & breekbaar haar
- Haaruitval (hoofdhaar, maar vooral ook wenkbrauwen)
- Zwakke, broze, geribbelde & gebroken nagels
- Schilferige, ruwe, bleke, dikke en/of droge huid
- Geel-oranje verkleuring van de huid (met name handpalmen)
- Verheven moedervlekken die lijken te hangen
- Vitiligo (pigmentverlies van de huid als kleine witte plekjes)
- Jeukende huid, zonder aanwijsbare reden
2. Vochthuishouding als symptoom van schildklierafwijking
Een belangrijk symptoom van schildklier-gerelateerde problemen is vochtophoping (oedeem). Klachten en kenmerken die kunnen wijzen op schildkliersymptomen zijn als volgt:
- Opgezwollen schildklier & hals (struma)
- Verstoorde vochthuishouding
- Onderhuids veel vocht vasthouden (oedeem)
- Opgezwollen & “pafferig” gezicht
- Uitpuilende ogen of hangende oogleden
- Dikke, opgezwollen enkels
- Ascites / waterbuik (vocht in de buik)
- Vaak dorstig & droge mond
3. Lichaamstemperatuur als schildkliersymptoom…
De schildklier functioneert indirect als thermostaat. Bij een schildklieraandoening zijn kouwelijkheid en benauwdheid dan ook bekende symptomen. Een schildklier die te snel werkt zorgt doorgaans voor hitte; traagheid veroorzaakt veelal kou. Hierbij enkele temperatuur-gerelateerde symptomen van schildklierproblemen…
- Erg lage lichaamstemperatuur (35 °C tot 36,6 °C)
- Heel snel koud hebben (kou-intolerantie, kouwelijkheid & koude rillingen)
- Vaak koude handen & voeten (wintertenen & winterhanden)
- Benauwdheid & veel zweten (altijd warm hebben)
- Stijve, zwakke & pijnlijke spieren van armen en benen
- Trillen over het lijf (fysiologische tremor)
4. Stofwisseling: symptoom voor schildklieraandoening
Je schildklier is medeverantwoordelijk voor je stofwisseling en spijsvertering. Aan stofwisseling gerelateerde symptomen die met je schildklier te maken kunnen hebben zijn onder meer:
- Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename
- Spierverlies (atrofie)
- Erg vaak moeten poepen (tot 8 keer per dag)
- Constipatie & darmverstopping of juist diarree
- Zwaar gevoel op de maag
- Voortdurende honger
- Verhoogd cholesterol
[adsense]
5. Vermoeidheid & depressie = bekend schildkliersymptoom
Schildklierproblemen veroorzaken in veel gevallen vermoeidheid. Daarnaast kun je last krijgen van emotionele veranderingen en uitbarstingen. Hierbij een aantal symptomen van schildklieraandoeningen m.b.t. vermoeidheid en emoties:
- Extreme vermoeidheid, lusteloosheid & uitputting
- Apathie (je bent niet vooruit te branden)
- Niet uitrusten / niet opknappen van rust
- Slaperig overdag & slapeloosheid ’s nachts
- Lethargie (slaapzucht)
- Licht in het hoofd & duizeligheid
- Snel geïrriteerd zijn
- Depressie & burn-out
6. Schildkliersymptomen m.b.t. zwangerschap & ontwikkeling
Symptomen m.b.t. de schildklier zijn niet alleen van invloed op je haren, huid en nagels. Ook de ontwikkeling van menstruatiecyclus, zwangerschap & lichamelijke groei kan afwijken bij een schildklieraandoening. Bekende symptomen van schildklieraandoeningen zijn dan ook:
- Vertraagde groei bij baby’s & jonge kinderen
- Menstruatiestoornissen & menstruatiekramp
- Zwangerschapsproblemen (miskramen, vroeggeboorten, doodgeboortes e.a.)
- Groeiachterstand & “dwerggroei”
7. Hartklachten kunnen wijzen op schildkliersymptomen
De schildklier is van grote invloed op je hartritme en hartfrequentie. Problemen met de schildklier veroorzaken dan ook veelal hart-gerelateerde symptomen. Schildklieraandoeningen kunnen de volgende hartklachten veroorzaken:
- Trage of snelle hartslag
- Hartritmestoornissen (extreem snel, langzaam, onregelmatig etc.)
- Hoge of lage bloeddruk
- Ademhalingsproblemen & zuurstoftekort
- Druk & branderig gevoel op de borst
8. Schildkliersymptoom: verslechterd denkvermogen
Schildklierproblemen verslechteren in veel gevallen je denkvermogen. Er kan o.a. verwardheid, traagheid en/of vergeetachtigheid optreden. Mentale symptomen van de schildklier kunnen o.a. zijn:
- Nervositeit & verwardheid
- Traag & niet helder kunnen denken
- Vergeetachtigheid & geheugenverlies
- Verlies van perspectief
- Coördinatie– & oriëntatie-verlies
9. Pijn & ontstekingen zijn soms schildkliersymptomen
Ook bepaalde ontstekingsreacties kunnen symptomen van een schildklierafwijking zijn. Deze kenmerkende schildkliersymptomen gaan vaak gepaard met enige pijn, vooral van spieren en gewrichten. Hierbij valt te denken aan:
- Ontstoken schildklier (thyroïditis)
- Grote en/of dikke tong
- Vage “pijntjes” & pijnklachten
- Peesontsteking in armen & benen (CTS & TTS)
- Gewrichtspijn & spierpijn
- Moeite met bewegen
- Hoofdpijn
Let op: nagenoeg alle schildklier symptomen zijn tevens van toepassing op allerlei andere ziekten & afwijkingen. Ga desalniettemin bijtijds naar je huisarts als je schildkliersymptomen vermoedt.
Hier kun je lezen door welke schildklierziekten bovenstaande symptomen kunnen worden veroorzaakt…
Tot slot
Als je vermoedt dat jouw symptomen door je schildklier worden veroorzaakt, vraag dan een schildklieronderzoek aan. In veruit de meeste gevallen vertoont een afwijking van de schildklier namelijk symptomen in het bloed (hormonen, eiwitten, antistoffen, bloedlichaampjes, bezinksels etc.). Lees hier meer over onderzoek en lees hier meer over de verschillende schildklieraandoeningen.
Heb jij last van symptomen die op een schildklierafwijking duiden? Laat hieronder jouw vragen en/of opmerkingen achter!
399 comments
Eva
1 juni 2024Ik had een lang bestaande niet ontdekte schildklier onderfunctie met een TSH van ca 300 en symptomen van hartaanval en een behandeling met schildklierhormonen in het ziekenhuis in 2018. Kan het zijn dat het 6 jaar duurt voor het lichaam zich hersteld van deze toestand?
pien
28 juni 2021Beste Paul, ik stuur dit bericht voor mijn vader. Hij is 77 jaar, en de laatste maanden niet zichzelf. Hij heeft al een paar maanden erge last van zijn rug, sinds 4 weken hele dikke enkels/voeten, altijd koud, en is erg futloos. Dokter heeft gezegd dat hij blaasontsteking heeft, en hij slikt daarvoor nu 1 week medicijnen. maar ik zie nog helemaal geen verbetering. Hij is eigenlijk nog futlozer geworden. Zou dit met zijn schildklier te maken kunnen hebben? Kan dit erfelijk zijn? Want mijn oma (vaders moeder) had hier ook problemen mee. Pien
Truus
13 april 2023Hoi. Na halve schildklier verwijdering na drie maanden klachten. Moe moe moe en nog eens noe canaal tunnel syndroom. Trigger funger hoofdpijn tinteling arm been zwaar gevoel. 10 kilo aangekomen. Maar huisarts zegt bloed waardes zijn goed. Tsh en t4 vrij. Ik wordt gek en blijf zeggen het klopt niet. Mijn schildklier is niet goed. Slecht slapen. Zie het niet meer zitten. Over twee weken na aandringen van mijzelf arts stond er niet achter eindelijk internist. Hoop wordt nu serieus genomen. Wie herkent dit. Hopeloos
Marianne
7 juni 2021Beste Paul, Graag leg ik het volgende aan je voor. Mijn TSH schommelt altijd rond de 0,5. 2 maanden terug was de waarde opeens 2,7. Er was niets in de medicatie verandert. Maar ik had geen noemenswaardige klachten dus maakte ik me vooralsnog geen zorgen. Kort geleden heb ik me erg vertild waardoor een wervel beschadigd/verzakt is. Omdat ik daarna abnormaal veel pijn en met name spierpijnen bleef houden heb ik 4 weken later weer laten prikken, mijn TSH is 15! Ik ben er natuurlijk van geschrokken, er was niets in de medicatie veranderd. Om de dag 0,1 en de andere dag 87,5 Thyrax. Nu moet ik iedere dag 0,1 slikken maar ik vraag me af of dit de oplossing is. Veel dank alvast, Marianne
Jeanette
23 december 2019Hallo. Ik heb de laatste paar weken veel dorst, soms onverklaarbare jeuk, altijd op de rechterarm. Oorsuizen in linkeroor vooral in de ochtend of tijdens sporten daarbij gaan mijn lippen soms tintelen ook wisselt mijn temperatuur, of koud of warm. Ik word de laatste tijd ook erg onrustig en val moeilijk in slaap soms word ik een paar keer op een nacht wakker. Tijdens het sporten gaan mijn knieën branden . Mijn haren zijn erg droog en mijn nagels scheuren snel af. Allemaal vage klachten. Kan het van een verstoorde schildklier zijn. P.S. mijn zus heeft Graves.
jose
24 juni 2022hallo heb vraagje julie moet ik internis alle klachten wat ik heb bij snellen schildklier…
nacht zweten slecht humeur heb cyste schildklier en van de laatse dagen wat vocht in gezicht en enkel lees dat het ook er bij hoort graag antwoord
DB
28 januari 2019Zijn er mensen die ervaring hebben met het effect van het mirena spiraal op werking schildklier en medicatie schildklier (thyroxine)? Sinds ik spiraal heb heb ik meer klachten dan voordien bij Hashimoto. Al meer dan 12 jaar goed met thyroxine en sinds spiraal toch niet meer heb ik de indruk. TSH waarden nu erg laag zelfs (0.05).
Paul
3 februari 2019Ik heb door de jaren heen héél veel reacties gelezen van vrouwen wiens schildklierproblemen verergerden door toedoen van anticonceptiemiddelen (waaronder de Mirena spiraal). Of hier wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, durf ik niet te zeggen. Dit zou je kunnen navragen bij je apotheek, gynaecoloog of (internist-)endocrinoloog.
Ingrid
9 augustus 2018Hallo, Ik heb 3 jaar geleden thyroiditis van de Quervain gehad. Hoe klein/groot is de kans op herval? Ik vind hierover niet veel terug. Dank bij voorbaat en groetjes, Ingrid
Claire
12 juli 2018Beste, ik ben naar de huisarts geweest i.v.m. vermoeidheidsklachten. Deze heeft bloed getrokken en hieruit is gebleken dat ik enkele tekorten heb. Foliumzuur < 2mcg/l, ijzer 37 mcg/dl en t4 11,9 pmol/l (wel een normaal tsh van 2,2 mU/l). Nu laat de dokter de keuze aan mij of ik al wil opstarten met een schildklierhormoon. Heeft u advies?
Paul
12 juli 2018Huh, wat?! Je TSH van 2,2 mE/l valt netjes binnen de grenswaarden (minimaal 0,4 mE/l; maximaal 4,0 mE/l) en je vrij T4 van 11,9 pmol/l eveneens (minimaal 8 pmol/l; maximaal 26 pmol/l)… Echt héél raar dat je arts JOU laat kiezen om al dan niet synthetische schildklierhormonen in te gaan nemen terwijl er (aan de hand van beide parameters die men heeft gecontroleerd) géén sprake is van een tekort aan schildklierhormonen. Laat liever éérst ook je T3 en schildklierantistoffen controleren alvorens je met levothyroxinenatrium begint. Je foliumzuur is veel te laag, daar moet zéker wat aan worden gedaan… Met foliumzuurwaarden en ijzerserumwaarden uitgedrukt in mcg/dl of mcg/l ben ik niet bekend. Zijn ook je vitamine D en vitamine B12 gecontroleerd? Als vermoeidheid je enige klacht is, zou ik eerst eens verder kijken dan je schildklier. Zie ook mijn vorige antwoord richting Do.
Do
20 juni 2018Hoi, ik ben 36 jaar moeder van 3 jonge kinderen. Ik ga op tijd naar bed maar merk dat ik moe wakker word. Ik ben af en toe licht in m’n hoofd. Ik sport niet maar heb vaak lasten van pijnuitstraling in armen en benen. Ik weinig zin zin om dingen te ondernemen.
Paul
10 juli 2018Bedoel je te vragen of deze klachten het gevolg kunnen zijn van schildklierproblemen? Zoals je in bovenstaand artikel kan lezen, zijn dit inderdaad potentiële schildkliersymptomen, maar er zijn méér mogelijke oorzaken van (over)vermoeidheid, lichtheid in het hoofd, uitstralende pijn en lusteloosheid / futloosheid. Denk maar eens aan een infectie of een tekort aan ijzer, vitamine D, vitamine B12, magnesium, zink, omega 3-vetzuren of co-enzym Q10. Zie ook dit artikel:
Is je bloed al eens gecontroleerd op schildklierparameters, ontstekingsparameters en ‘vermoeidheidsparameters’?
Loes
14 juni 2018Sinds 8 maanden kreeg ik plotseling last van plotselinge zware hartkloppingen en een bijna voortdurende druk in mijn keel, een soort verstikkingsgevoel. Het gaat beter na verloop van tijd, maar soms wordt ik ineens overvallen met heftige hartkloppingen, die ook mijn nekspieren en kaakspieren strak zetten. Ik zie dat bij schildklieraandoening ook hartkloppingen staat. Alle andere symptomen zijn bij mij niet van toepassing. Ik voel me gezond en slaap goed. Zou het iets met schildklier te doen hebben? Ik heb een half jaar geleden een bloedonderzoek laten doen, en schildklier was iets aan de lage kant maar niet alarmerend zeiden ze…
Paul
10 juli 2018Wat waren de exacte waarden qua TSH, T4 en T3? In dit artikel kun je meer lezen over hartkloppingen:
Kiekol
11 juni 2018Hoi hoi, al een tijdje ben ik erg vermoeid, snel prikkelbaar, haaruitval, tintelingen in handen / voeten etc. Gisteren heb ik mijn bloeduitslag binnen gekregen en mijn TSH is 6, de T4 14. Ik weet al al sinds vorig jaar december dat ik TPO antistoffen in mijn lichaam heb zitten, is mijn schildklier opgezet (struma) en traag werkende en ziekte van Hashimoto in de familie zit. Nu gaf de arts aan dat het om een subklinische hypothyreoidie gaat en hier mijn klachten niet vandaan kunnen komen. Ik vraag mij dit echt af? En weet ik niet zo goed wat te doen of te geloven.
Paul
10 juli 2018Laat ook eens naar je T3 kijken…
Ceyda
28 mei 2018Beste, Mijn moeder heeft last van schildklierproblemen. Hierbij heeft ze verstijfde en klemmende spieren in haar benen, waardoor ze niet kan lopen. Ook moet ze vaak braken en is ze misselijk. Ze is ook heel erg afgevallen. We zijn heel vaak naar de dokter gegaan, maar die doen er niks aan. Wat kunnen wij het beste voor mijn moeder betekenen?
Klaas
29 mei 2018Beste Ceyda. In het blad Schild van maart 2016 (Schildklierorganisatie Nederland) wordt een 65 jarige man beschreven, die een TSH van 36,9 had en geen klachten behalve een wat verhoogde bloeddruk. Na medicatie voor de schildklier voelde hij zich steeds slechter. Na verwijzing naar de internist endocrinoloog hetzelfde, overleg met collega s internist endocrinologen, ze wisten geen van allen raad. Uiteindelijk besloten de medicatie af te bouwen naar een zeer lage dosering. De man voelt zich het beste bij een TSH van ongeveer 30 en een zeer lage dosering schildklier medicijn. In 2015 is benoemd tot allereerste hoogleraar schildklierziekten prof. dr. Robin Peeters aan het Erasmus MC. prof. Peeters is tevens adviseur van SON. Misschien heeft uw moeder ook een soort gelijk probleem, wat tot de hoge uitzonderingen behoort. Groeten en sterkte.
Paul
29 mei 2018Met welk schildklierprobleem heeft je moeder precies te kampen: hypothyreoïdie (te trage schildklier), hyperthyreoïdie (te snelle schildklier, al dan niet met thyreotoxicose tot gevolg), struma (opgezette / vergrote / gezwollen schildklier), een schildklierontsteking, een auto-immuunschildklieraandoening, schildklierhormoonresistentie, een goedaardig schildkliergezwel, schildklierkanker of een andersoortige schildklieraandoening? Hoe is dit schildklierprobleem vastgesteld, hoe zien haar schildklierbloedwaarden eruit, slikt ze momenteel schildkliermedicatie? Naar welke (niet-meewerkende) arts gaat je moeder momenteel? Weigert deze arts behandeling terwijl er overduidelijk sprake is van afwijkende schildklierparameters? En weet je zeker dat er niet méér aan de hand is dan een schildklierprobleem? Want “niet kunnen lopen” zou moeten duiden op zéér verregaande schildklierhormoonafwijkingen…
Ceyda
29 mei 2018De dokter zegt dat mijn moeder een te trage schildklier heeft. Nadat zij haar medicatie innam heeft ze al deze bijwerkingen gekregen. Nu 4 maanden verder is het nog niet over. Er zijn vele onderzoeken gedaan maar ze houden het bij medicatie en niets anders. Wij gaan momenteel naar onze huisarts A.Q. tuijnenburg in Enschede. Mijn moeder heeft ook twee weken in het ziekenhuis gelegen in Gronau voor allemaal controles, maar er is niks uitgekomen.
Paul
29 mei 2018Een traag werkende schildklier maakt te weinig schildklierhormonen aan. De medicijnen die je moeder krijgt toegediend, zijn dan ook synthetische schildklierhormoonvervangers. De bedoeling is om periodiek te controleren of deze dosis precies goed is om de ontbrekende lichaamseigen schildklierhormonen te vervangen. Dit kan men meten aan de hand van T4, T3 en TSH. Hoe zagen deze waarden eruit bij je moeder?
Ceyda
29 mei 2018Beste Paul, mijn moeder is vanochtend opgenomen in het ziekenhuis. Ze heeft te weinig zout in haar bloed, te lage suiker en een trage hartslag. Ook is ze 10 kilo afgevallen in een paar weken. Ze gaat daar nu verblijven en eindelijk gaan ze alles controleren.
Paul
4 juni 2018Hallo Ceyda, Héél veel sterkte toegewenst! Natuurlijk onwijs akelig dat je moeder opgenomen moest worden, maar wel fijn dat men nu deugdelijk onderzoek gaat verrichten… Hopelijk achterhaalt men snel de onderliggende oorzaak van je moeders gezondheidsproblematiek en komt men gauw tot een passende oplossing. Ik duim voor jullie. Laat alsjeblieft nog even weten hoe dit verloopt! Voor nu kan ik je alleen maar heel veel beterschap en steun toewensen! Groeten, Paul
Rachida
15 mei 2018Hallo, Is het verstandig om te vasten (ramadan) met een snel werkende schildklier? Ik heb veel last van vermoeidheid, verkramping in mijn spieren, hartkloppingen in mijn nek, wisselend humeur en snel buitenadem bij alleen de trap op lopen. Groet, Rachida
Paul
16 mei 2018Bedoel je dat je (het vermoeden hebt dat je) schildklier relatief snel werkt, dus –gemiddeld genomen– sneller dan andermans schildklier? Of is er daadwerkelijk sprake van een (objectief gediagnosticeerd, dus in medisch / klinisch opzicht) TE snel werkende schildklier? In het tweede geval lijkt het me absoluut niet raadzaam om streng te vasten. Een tijdje terug vroeg Nina me of het al dan niet raadzaam is om na een operatieve schildklierverwijdering (dus zónder schildklier) deel te nemen aan de ramadan… In mijn antwoord aan haar staan verscheidene nuttige bronnen ten aanzien van schildklier en ramadan. Hier vind je het bericht…
Hil
12 mei 2018Hallo heel veel beschrijvingen wat er boven staat klopt bij mij … ook maak jet mij angstig … is er een speciale kliniek voor schildklier problemen rode bloed lichaampjes lopen terug kapotte brosse nagels en verdikking vooral jeukende huid dikke voeten zweten noem maar op …
Paul
15 mei 2018Nee, voor zover ik weet is er geen “speciale kliniek” voor schildklierklachten. In verscheidene landen bestaan wel zelfbenoemde schildkliercampussen, maar die zijn er vooral op gericht schildklierpatiënten te informeren. En dus niet per se om te diagnosticeren of behandelen… En dat is ook niet per se nodig. Via simpel bloedonderzoek kun je je TSH, T4 en T3 laten controleren. Zijn deze allemaal goed, dan is er met nagenoeg 100% zekerheid géén sprake van een schildklierprobleem. Mochten de T4 en de T3 sterk afwijken, dan is dit meestal te behandelen / compenseren met schildkliermedicamenten. Dit kán worden gedaan in overleg met huisarts of internist-endocrinoloog (schildklierspecialist). Zo iemand kán binnen een ziekenhuis werkzaam zijn binnen een zogenaamde schildklierpoli, schildklierkliniek of schildklierpolikliniek, maar dat hoeft niet per se. Kortom: vraag je huisarts allereerst eens om schildklieronderzoek te laten verrichten via een klinisch chemisch laboratorium (KCL) c.q. huisartsenlaboratorium. Persoonlijk zou ik dan ook direct vragen of men je vitamine B12, ijzer en vitamine D controleert…
Rianne
23 april 2018Ik voel me al weken naar. Raar in mijn hoofd, angst, prikkelbaar. Ik heb het vaak koud en heb last van mijn maag en darmen en ben heel moe. Mijn TSH was 5,44 en dus maar licht verhoogd zei de huisarts. De T4 was goed zei ze ook. Er wordt nu gedacht aan burn-out. Maar zo voelt het niet. Zou het toch van mijn schildklier kunnen komen? Zal ik opnieuw mijn schildklierwaarden laten bepalen? Kun je na 4 weken al verandering in de TSH waarden zien?
Paul
23 april 2018Beste Rianne, Iemands TSH hoort zich in principe tussen de 0,4 en 4,0 te bevinden. De mediaan qua ‘ideale TSH-waarde’ ligt ergens rond de 1. Een TSH van 5,44 is in dat opzicht dus niet per se een “lichte verhoging”. Bovendien is TSH ondergeschikt aan T4 en T3. Persoonlijk zou ik dan ook éérst navragen hoe “goed” je T4 precies was, dus hoe je exacte bloedwaarde eruitzag… En vervolgens over een week of 2 (dus in totaal een week of 6) nogmaals je TSH en T4 laten controleren, maar dan óók je T3, ijzer, vitamine D en vitamine B12 laten mee prikken. Sterkte ermee! Groeten, Paul
Annemieke
25 april 2018Hi, ik ben schildklierpatiënt en als ik 5,4 TSH heb, dan gaat het echt heel slecht met me. Huisartsen houden vaak nog ouderwetse waarden aan, maar bij mij moet mijn TSH rond de 1 zijn.
Paul
25 april 2018Een TSH-waarde van 5,4 is simpelweg te hoog. Bovendien is TSH ondergeschikt aan T4 en T3. Zie desgewenst ook:
Ib48
6 april 2018Mijn schildklier werkt te traag, over een paar maanden weer controle bij de hematoloog en als de waardes dan nog te laag zijn moet ik aan de hormonen maar dat wil ik liever niet omdat ik door mastocytose gauw last heb van bijwerkingen, nu las ik dat selenium goed zou zijn, weet jij daar wat van?
Phoebe
14 maart 2018Hoi, ik heb nu een tijdje last van symptomen waarvan ik vermoedde dat het te maken zou hebben mijn mijn schildklier, aangezien mijn moeder ook last heeft van haar schildklier (te traag werkende). Ik heb sinds een tijd een soort adrenaline-gevoel in mijn borstkas, wat tegen mijn keel aan. Een benauwd, opgefokt gevoel. Dit heb ik nu voor al ruim 10 weken. Verder heb ik het altijd, maar dan ook altijd koud. Al trek ik mijn warmste kleren aan, zelfs dan kan ik rillingen van de kou krijgen. Verder heb ik snel afbrekende nagels en haaruitval. Het vervelendste is nog wel emotionele schommelingen, van heel blij kan opeens uit het niets omslaan naar depressieve gevoelens. Onzekere gedachten, snel huilen etc. Mijn prikkelbaarheid probeer ik te onderdrukken. Ik vind het allemaal erg vervelend en zou er graag wat aan willen doen, de dokter zegt echter dat er geen sprake is van schildklierproblemen. Liggen deze dingen aan mijn schildklier, of aan iets anders?
Paul
16 maart 2018Wat heeft men tot nog toe onderzocht? Hoe zagen bijvoorbeeld je TSH, T3, T4, ijzer, vitamine D en vitamine B12 eruit?
Wende La
7 maart 2018Ik heb mijn hele leven lang een scala aan klachten gehad waarvan nooit duidelijk is geworden waardoor deze veroorzaakt werden. Door zelf te experimenteren met supplementen heb ik mijn conditie behoorlijk kunnen verbeteren en mijn situatie leefbaarder gemaakt, maar ideaal is het niet geworden. Nu ben ik bij toeval op een boek gestuit geschreven door dr. Broda O. Barnes (arts), door jarenlange ervaring een autoriteit op het gebied van de schildklier, en Lawrence Galton. In eerste instantie dacht ik niet dat dit voor mij interessant zou zijn omdat er na bloedonderzoek (T3 en T4) niets op wees dat er iets niet in orde zou zijn met mijn schildklier. In dit boek stelt dr. Broda dat hij denkt dat minstens 40% van de mensen een traag werkende schildklier hebben en daardoor ook vele onverklaarbare en onoplosbare klachten, soms al hun hele leven lang. Bij zijn patiënten met bepaalde klachten was het hem opgevallen dat deze allemaal een nogal lage lichaamstemperatuur hadden en hij heeft ontdekt dat er een samenhang met de schildklier was. Hij is deze patiënten met natuurlijk schildklierhormoon gaan behandelen en heeft hier verbluffende resultaten mee geboekt. Bij al deze patiënten is uit een bloedonderzoek ook nooit gebleken dat hun schildklier niet naar behoren werkte. Hij geeft aan dat momenteel de enige betrouwbare test voor de schildklier de temperatuurtest is. Deze test kun je thuis zelf makkelijk doen. ’s Morgens als je wakker word moet je je temperatuur meten. Hij raad aan dit te doen met een ouderwetse, niet digitale, thermometer (nauwkeuriger) onder de oksel. Dit moet ’s morgens vroeg als je wakker word en je nog niet bewogen hebt, dus je moet de thermometer op het nachtkastje naast je bed leggen. Je plaatst de thermometer onder de oksel en je blijft 10 minuten heel rustig liggen. Een normale ochtend temperatuur zou tussen de 36.5 en 36.8 graden Celsius liggen, is dit lager dan is de kans groot dat je te weinig schildklierhormoon aanmaakt. Ik heb dit 7 achtereenvolgende dagen gedaan en mij is gebleken dat mijn ochtendtemperatuur niet hoger kwam dan 36 graden en een aantal keer zelfs lager. Door deze uitslag heb ik besloten dit verder te onderzoeken en heb een afspraak gemaakt bij mijn huisarts. Dit is een begin, hoe ik dit verder aan ga pakken weet ik nog niet. Wel heb ik begrepen dat natuurlijk schildklierhormoon (waar dr. Broda over spreekt, hij is niet voor de synthetische variant) niet voorgeschreven word door je huisarts, hiervoor moet je bij een orthomoleculair arts zijn. Op dit moment zou het ook niet vergoed worden??? Een Nederlandse arts die zich sterk maakte voor vergoeding van het natuurlijk schildklierhormoon is dr. Robert Linschoten, welke eind vorig jaar op hoge leeftijd is overleden. Hij heeft, samen met dr. Kim van Wetten, een voorwoord in het boek van dr. Broda geschreven. Het boek heet: De trage schildklierwerking, de niet herkende ziekte.
Paul
7 maart 2018“Hypothyroidism: The Unsuspected Illness” is een boek uit 1976. Wat Broda Otto Barnes in zijn boek beschrijft als “momenteel” refereert dan ook naar een totaal andere tijdsgeest dan vandaag de dag. Sindsdien zijn er gigantische vorderingen geboekt ten aanzien van schildklieronderzoek, schildklierafwijkingsdiagnostiek en bloedwaardebepalingen. De temperatuurtest is ten aanzien van schildklierdiagnostiek dan ook achterhaald en bovendien véél minder nauwkeurig dan moderne schildklierfunctietests. Dat 40 procent van alle mensen te kampen heeft met een te traag werkende schildklier is overigens een uiterst bedenkelijke uitspraak die door talloze schildklierspecialisten wordt betwist en bovendien niet wordt onderschreven –en zelfs lijnrecht wordt tegengesproken– door dubbelblinde schildklieronderzoeken. Uit peerreviews blijkt veeleer een prevalentie van 5%. Al met al waardeer ik ieders bijdrage, maar vind ik dat perspectief, context en referentiekader niet mogen ontbreken in relatie tot dit soort feitelijkheden. Overigens is je lichaamstemperatuurregulatie afhankelijk van veel méér dan enkel je schildklierwerking.
Emmy
4 maart 2018Goedemiddag ik ben 29 jaar en ik vraag me af of mijn symptomen te maken kunnen hebben met mijn schildklier namelijk ben ik in 1 jaar 12 kg bijgekomen zonder iets te veranderen aan mijn eetgewoonten (veel groenten niet te veel vlees veel fruit en slechts sporadisch frietjes) de laatste tijd heb ik nu ook last van moeheid het lijkt alsof ik nooit uitgeslapen ben. ’s Avonds na een dag werken ben ik bekaf. Ook als ik wakker word en ik doe mijn kleren aan dan krijg ik het opeens ontzettend warm. Tijdens de dag wisselt dit voortdurend eerst koud dan warm dan weer koud. P.S. Mijn mama en neef nemen medicatie voor hun schildklier. Alvast bedankt voor uw antwoord.
Paul
5 maart 2018Ja, dit zijn absoluut potentiële schildkliersymptomen. De enige manier om uitsluitsel te krijgen hieromtrent is echter een bloedwaardebepaling van TSH, T4 en/of T3 laten verrichten via de huisarts. Persoonlijk zou ik dan ook direct vitamine D3, vitamine B12 en ijzer mee laten prikken.
074
22 februari 2018Goede middag / avond. Ik ben drie weken geopereerd vaatvernauwing van mijn aorta. Operatie is goed verlopen. Nu heb ik twee weken lang last van ontzettende koude hand waardoor ik verder over mijn gehele lichaam afkoelen. Sinds vandaag ook duizeligheid erbij veel spierpijn en geregeld jeuk over mijn lichaam. Lig nu in bed met joggingpak aan en sokken extra deken er over en verwarming op standje 23,5. Maar nu willen mijn handen niet warm worden al leg ik ze onder het deken. Zou er hier ook sprake kunnen zijn van schildklierproblemen? Zodra ik paracetamol van 500mg neem word ik weer warm en geen last v/d spieren maar zodra het uit is gewerkt komt alles weer opdagen. Ik hoop hier antwoord op te kunnen krijgen. Met vriendelijke groet, 074
Paul
23 februari 2018Beste 074, Problemen met de lichaamstemperatuurregulatie KUNNEN absoluut gerelateerd zijn aan een schildklierafwijking. Echter is het in geval van schildklierproblemen mééstal zo dat zich meerdere symptomen voordoen, en dus niet uitsluitend koude handen. Een schildklierprobleem laten uitsluiten KAN wat dat betreft raadzaam zijn, maar dat wil niet zeggen dat je niet óók aan andere mogelijke oorzaken zou kunnen c.q. moeten denken. Waaronder een probleem met de doorbloeding of zenuwprikkelgeleiding. Dit kan weer te maken hebben met bijvoorbeeld de hartfunctie, de longfunctie, een vitaminetekort of een zenuwbeschadiging. Ik beweer absoluut niet dát er sprake is van iets dergelijks, maar wil enkel aangeven dat het me vooral raadzaam lijkt om contact op te nemen met een arts. Diegene kan een inschatting maken van de kans op elk van de mogelijke onderliggende problemen en hiernaar handelen. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Liek
19 februari 2018Goedemorgen, Afgelopen juni 2017 heb ik 6 hartinfarcten gehad, 3x gedotterd en een openhartoperatie met 4 omleidingen. Sinds de operatie ben ik 15 kilo aangekomen, en geloof me, dat vind ik niks. Krijg de kilo’s er niet af, ook niet met behulp van een diëtiste. Ik ben actief genoeg. Ik heb het idee dat het aan mijn schildklier licht dat dit niet lukt en blijf aankomen. Een aantal symptonen die hier genoemd worden, heb ik wel degelijk. Ik hou vocht vast, met name rond de enkels, ben echt heel moe, ook al slaap ik voldoende, pafferig gezicht, kom aan zonder reden. ik voel me depressief (geen reden voor depressie) en geïrriteerd. Benauwd en kortademig. En zo zullen er nog wel een paar dingen zijn. In het verleden ben ik weleens geprikt voor een schildklierprobleem en daar kwam niks uit (ja, ik kreeg een aantal infarcten). Nu heb ik sterk het vermoeden dat dit toch wel het geval zou zijn. Kunt u mij advies geven?
Paul
19 februari 2018Het enige wat je aanvankelijk kunt doen om een schildklierprobleem aan te tonen, is bloedonderzoek via het klinisch-chemisch huisartsenlaboratorium. Laat je TSH, T4 en T3 controleren, en je weet met 99,99% zekerheid of er al dan niet sprake is van een schildklierprobleem. Het kan zijn dat een huisarts in eerste instantie alleen je TSH-waarde wilt laten testen, maar persoonlijk zou ik in dat geval aandringen dat in ieder geval ook direct het vrije of totale T4 (FT4 of TT4) mee wordt geprikt. Zie desgewenst ook:
Janet
15 februari 2018Ik ben 54 en ben vorige week bij de internist geweest. Ik heb struma, schildklier behoorlijk verdikt. In 2009 is mijn halve schildklier verwijderd. op mijn 21ste werkte hij te snel en heb ik een jodiumslok gehad en een tijdje medicatie gehad. Na t verwijderen helft schildklier hoefde ik geen medicatie te gebruiken. De waarden schildklier zijn nog steeds goed. Wel heb ik enorme steken achter mijn oor… niet steeds, maar zo nu en dan. Pijnlijk. Ook zijn nu de klieren rechterkant erg dik. Ik heb alle informatie gelezen, ik heb artrose inmiddels versleten stuk in kraakbeen knie veel vocht. Alle avonden vocht bij enkels en van t 1 op andere moment soms doodmoe. Er is nu geen echo gemaakt en ik had er wel op moeten staan… Over 3 maanden moet ik terug komen om wel niet met internist te beslissen of de andere helft schildklier eruit moet. Wat ik ook heb… verschijnen maar zo… eerst op rug, twee x op been een soort van blaar die rood wordt en na week of twee verdwijnt. Het hele schildklierverhaal zit me niet lekker omdat er nu geen bloed is geprikt en geen echo. Advies? En wat zou t kunnen zijn, ook lijkt t of mijn buik steeds dikker wordt 9 ik wandel zeker 3 a 4 keer ruim een uur, ook voor mijn rug daar ben ik 6x aan geopereerd tevens fiets ik veel. Maar die afschuwelijke moeheid die me zo overvalt.
Saroya
15 februari 2018Als ik ’s avonds eens wegga, nu met het koude weder, dan kan ik mij niet meer verwarmen. Als ik ga slapen, voel ik ijskoud aan en mijn spieren verkrampen, ik moet mij heel goed aankleden, elektrisch deken volle bak aan, en na een paar uur krijg ik het warm. Omgekeerd heb ik het ook: als ik ergens binnenkom waar het warm is, krijg ik het extreem warm, het zweet loopt van mijn voorhoofd af. Wel enkel als ik wegga, thuis geen last van. Ook in de zomer bij warm weder krijg ik het extreem warm.
Paul
15 februari 2018In theorie zou dit gerelateerd kunnen zijn aan een schildklierafwijking, maar (afhankelijk van je leeftijd) ook met overgang / menopauze of andere hormonale verschijnselen. Het kan zelfs zenuwgerelateerd zijn, dus betrekking hebben op (sensorische / afferente) gevoelszenuwen die de tastzin oftewel gevoelswaarnemingen doorgeven aan de hersenen…
ellue
12 februari 2018Ik ben 20 en ik heb ineens koude rillingen over m’n hele lichaam heen. Als ik mijn lichaam aanraak, voel ik koude rillingen. Ik voel ook een soort branderig en druk op mijn borstkas. Ook hoofdpijn en als ik een tijdje in m’n bed lig gloeit m’n hoofd de hele tijd. Iemand enig idee of wat ik het best kan doen? Bedankt!
Paul
12 februari 2018Is er sprake van een medische geschiedenis qua schildklierproblematiek? Of vraag je je simpelweg af OF er sprake zou kunnen zijn van (de symptomen van) een schildklierprobleem?
Yvonne
6 februari 2018Hallo. Ook ik heb heel veel klachten. Depressief slik medicijnen ervoor ben in therapie maar niks helpt. Ben eng raar in me hoofd heel erg haaruitval hele droge huid altijd koud hebben lusteloos altijd moe geen concentratie buikklachten etc. etc. Zou dit ook mijn schildklier kunnen zijn? Heb het nu al 6 jaar en er komt maar geen eind aan al die klachten lijkt erop dat het steeds erger wordt me schildklier is het laatst geprikt maart 2017 en was goed zei me huisarts TSH was 0.95. Graag reactie groet, Yvonne
Paul
6 februari 2018Zijn naast je TSH-waarde ook al eens je T3, T4 en/of schildklierantistoffen gecontroleerd? En zo ook je vitamine B12?
Yvonne
6 februari 2018Nee voor zover ik weet niet wel me B12 die was november 2017 472 zei de huisarts en dat was goed zei ze gr. Yvonne
Paul
6 februari 2018Gebruik je orale voedingssupplementen waarin vitamine B12 zit? Zo ja, dan kunnen deze een vals-positieve bloeduitslag veroorzaken. Los daarvan lijkt het me raadzaam om –ondanks de goede TSH-bloedwaarde– ook eens je overige schildklierwaarden te laten toetsen.
Yvonne
6 februari 2018Goedenavond. Hoe moet ik dit aangeven bij mijn huisarts i.v.m. overige bloedwaarden. Ik gebruik vitamine tabletten waar B12 in zit totaal 30 van Dagravit. Hoe geef ik dit aan bij mij huisarts kunt u mij dat vertellen. B.v.d. Yvonne
Paul
6 februari 2018Ik citeer Hindrik de Jong: “Groot aanbod van B12 supplementen kan de diagnose vitamine B12-tekort nog meer vertroebelen in de komende jaren. De ziekte waarbij de opname van vitamine B12 een defect vertoont, komt als een sluipmoordenaar. Zodra de opname lager wordt dan hetgeen het lichaam verliest, worden heel langzaam de lichaamsvoorraden opgesoupeerd. Door deze negatieve B12-balans ontstaan heel geleidelijk aan allerlei klachten. Omdat de vitamine B12 van groot belang is bij veel lichaamsfuncties kunnen deze klachten nogal uiteenlopen per persoon. De klachten kunnen al ontstaan bij zogenaamd laag-normale B12-waarden. Dus waarden die onderin het referentiegebied liggen. Als grove indicatie kun je stellen dat waarden onder de 300 pmol/l bij de standaardtest en onder de 50 pmol/l bij de Actief-B12 (Holo-TC) al een functioneel tekort kunnen betekenen. Het is erg belangrijk dat dit probleem in een zo vroeg mogelijk stadium wordt herkend en behandeld. Dit vanwege de blijvende schade die ontstaat bij een te lang onbehandeld tekort. Belangrijk is in deze fase om verdacht te zijn op een gestage daling van de B12-waarde in het bloed. Daarnaast zijn de markers MMA (methylmalonzuur) en homocysteïne belangrijk omdat hiermee een functioneel B12-tekort vaak eerder aangetoond kan worden. In deze situatie kan het gebruiken van extra B12, vooral hoog gedoseerde of smelttabletten de diagnose “B12-deficiëntie” danig frustreren omdat deze effect hebben op de B12-waarde en op bovenstaande markers. M.a.w. als je (of de dokter) probeert kunstmatig iets aan de B12 te doen en je zou een B12-opnameprobleem hebben, dan help je de juiste diagnose om zeep. Door de hogere waarde (ook door vroegere injecties) wordt een B12-tekort niet meer herkend en ook niet meer met bovenstaande markers. Bovendien kunnen de B12-gerelateerde klachten verergeren door het slikken van foliumzuur (vitamine B11), wat ook in de supplementen kan zitten. In geval van klachten die veroorzaakt kunnen zijn door een functioneel B12-tekort is het dus zaak om in elk geval op B12, MMA en homocysteïne te testen, alvorens bovenstaande supplementen te gebruiken. In het geval van de ziekte van Addison-Biermer (ziekte waardoor vitamine B12 niet goed wordt opgenomen) wordt door het gebruik van de pillen het tekort niet herkend, waardoor men de juiste behandeling met injecties niet op tijd krijgt.” (bron) Zie ook dit artikel:
Ten aanzien van de overige schildklierparameters zou ik simpelweg aangeven dat je graag absolute duidelijkheid wilt en een schildklierprobleem voor 100% wilt laten uitsluiten. TSH op zichzelf volstaat in dat geval niet.
Yvonne
22 februari 2018Hoi Paul. Hoe lang duurt het voordat multivitamine uit je lichaam is? Ik wil gaan stoppen i.v.m. vitamine B12 te laten prikken. Gr. Yvonne
Paul
22 februari 2018Ik prafraseer nogmaals Hindrik de Jong: “Het kan vele maanden duren voordat het effect van vitamine B12-pillen weg is. En bij een vitamine B12-tekort is dat vaak niet gewenst. Laat daarom direct je B12 testen en vervolgens steeds 1 maand later nogmaals. Na 2 maanden heb je 3 waarden. Met deze waarden maak je een grafiekje van je B12 als functie van de tijd. Navenant de mate van daling / helling kan een internist een inschatting maken of (en in welke mate) de B12-waarde verder zal zakken c.q. extrapoleren. Zodoende hoef je niet extreem lang te wachten om tot een natuurlijke waarde te komen.”
Veldmuisje1410
4 februari 2018Hallo, Nu al lange tijd last van vermoeidheid, overdag doodmoe, voel mij nooit uitgeslapen. Ook slaap ik ’s nachts slecht. En als ik slaap, slaap ik onrustig en heb ik last van nachtelijk zweten (ook vaak overdag). Ook ’s nachts heel droge mond en keel. Heb de hele dag hongergevoel en vaak moeite met ontlasten en opgezette buik, ook moet ik enorm veel plassen. Verder voelt mijn lichaam erg zwaar, doen mijn gewrichten zeer en voelen mijn benen als lood. Heb ik een schildklieraandoening? 15 februari naar de internist, vooral omdat ik iedere dag doodmoe ben en niet vooruit te branden ben.
Veldmuisje1410
4 februari 2018Ook heb ik het vaak benauwd en snelle hartslag.
Veldmuisje1410
4 februari 2018Ook trillen mijn handen vaak.
Paul
4 februari 2018Aan de hand van je verhaal is niet eenduidig te zeggen of er sprake is van een foutief (wellicht te snel) werkende schildklier. Om hier achter te komen, dient bloedonderzoek te worden verricht. Persoonlijk zou ik allereerst aandringen op het uitsluiten van schildklierproblematiek, diabetes mellitus (suikerziekte), vitamine B12-tekort, ijzertekort en vitamine D-tekort.
Jans
4 februari 2018Dr is een cyste gezien naar scan, en dr word een punctie gedaan, vraag kunnen ze daar ook uithalen dat dr een afwijking in de schildklier is of word daar een ander onderzoek voor nodig, heb last met slikken me gezicht word voller met name me wangen heb afgelopen week met een ontstopping van darmen in ziekenhuis gelegen ben moe en lusteloos, ben veel afgevallen terwijl ik goed en veel eet heb het altijd koud en elke dag hoofdpijn.
Factory
21 februari 2018Hallo Veldmuisje1410, weet je al meer? Ik heb precies dezelfde klachten.
Kler
10 januari 2018Mijn vriendin is erg licht, eet daarentegen wel veel, en beweegt voldoende. We overwegen een schildkliertest? Is dit voldoende om zo’n test aan te vragen? Daarnaast vraag ik me ook af of iemand met een schildklierafwijking ‘schokkerige’ bewegingen maakt in de slaap…
Paul
10 januari 2018Ja, een trage of snelle schildklier verandert maar al te vaak (direct of indirect) je spieren, en een schildklierhormoontekort of schildklierhormoonoverschot kan dan ook leiden tot allerhande spierproblemen, waaronder spierzwakte, spierkrampen en spierspasmen. Let wel: dit is een potentiële / hypothetische situatie, want aan spierklachten kunnen logischerwijs ook totaal andere oorzaken ten grondslag liggen die helemaal niets met de schildklier van doen hebben… Een laag lichaamsgewicht bij een toereikend voedingspatroon roept bij mij persoonlijk geen hele sterke verdenkingen van schildklierproblemen op… Voelt je vriendin zich verder helemaal goed? Desalniettemin kan het nooit kwaad om een schildklierprobleem te laten uitsluiten. De vraag is inderdaad of een huisarts hier de noodzaak van inziet. Overigens kunnen spierklachten ook het gevolg zijn van bijvoorbeeld een tekort aan vitamine D3, vitamine B12, magnesium, ijzer of kalium…
Marian
8 januari 2018Hallo Paul. Ik heb een hartafwijking daar mijn hart slag niet regelmatig ging hebben ze mijn een reset gedaan! Onderzoek bloed wees uit schildklier te hoog, medicatie gehad voor hart en schildklier. Onderzoek wordt nog gedaan voor schildklier. Maar moet wachten 1 maand voor ik aan de beurt ben. Ondertussen gaat mijn hart tekeer. Niet iedere dag, maar om de paar dagen! Ik houd dat niet vol! Wat nu? Gr. Marian
Paul
8 januari 2018Beste Marian, Een schildklierafwijking kan de primaire / directe / causale oorzaak zijn van een hartritmeafwijking. Of het afwijkende hartritme in jouw individuele situatie het gevolg is van een schildklierprobleem is niet zomaar 1-2-3 te zeggen, maar in theorie kan dit wel zo zijn. Je hartritme wordt enerzijds beïnvloed door je lichaamseigen schildklierwerking, dus door je lichaamseigen schildklierhormoonproductie… Maar anderzijds ook door eventuele schildkliermedicijnen (levothyroxine en/of liothyronine). Vooral een te snel werkende schildklier en/of een te hoge dosis schildkliermedicatie kan een stoornis in het hartritme veroorzaken… Weet je van welk type hartritmestoornis precies sprake is? Helaas heb ik geen praktische tips om je hartritme onder controle te krijgen. De vraag is allereerst van welk type hartritmestoornis sprake is… En daarnaast of deze verstoring van het hartritme het gevolg is van je versnelde schildklierwerking… Ik neem aan dat je momenteel schildklierfunctieremmers (thyreostatica) en bètablokkers voorgeschreven krijgt? En hoe hoog waren de waarden van je TSH, T4 en T3 precies? Mocht je het wachten niet volhouden, dring dan bij je huisarts, bij het ziekenhuis of bij de zorgbemiddelaar van je zorgverzekeraar aan op een versnelde (spoed)afspraak! Sterkte en groeten, Paul
Vivian Simoons Hoogwoud
13 december 2017Heb de laatste dagen extreem koud. Mijn lichaam voelt ook ijskoud aan vele van de bovengenoemde symptomen zijn bij mij aanwezig.
Paul
13 december 2017In dat geval lijkt het me raadzaam om je schildklierparameters te laten controleren via de huisarts…
Nicolien
26 november 2017Ik ben al 24 jaar schildklierpatiënt. De problemen begonnen na mijn zwangerschap. Mijn schildklier werkte toen te snel. Na een radioactieve slok heb ik altijd Thyrax bij moeten slikken. Al jaren heb ik kouklachten, haaruitval, en droge huid. Mijn bloedwaardes zijn goed, soms werkte de schildklier zelfs te snel. Ondanks dat toch die verschrikkelijke kouklachten. In de ochtenduren is er nog niets aan de hand, maar daarna is het vooral in de winter niet leuk meer. Mijn haar valt ook ontzettend uit, er komen wel nieuwe haartjes voor terug. Je zou verwachten met mijn bloedwaardes dat ik het warm moet hebben. Wie kan mij helpen?
Paul
29 november 2017Zijn je vitamine D, vitamine B12, ijzer en elektrolytische mineralen al eens onder de loep genomen? En is naast je T4 ook al eens je T3 gecontroleerd?
Nicolien
1 december 2017Net de uitslag binnen, de TSH, T4, T3, vitamine D, B12 en ijzer zijn OK. Heb volgende week een afspraak met de huisarts. Nog even verder zoeken.
Paul
4 december 2017Heb je een uitdraai van de exacte bloedwaarden ingezien of mee naar huis gekregen. Wat door assistenten maar al te vaak als ‘oké’ wordt beschouwd, beschreven en bestempeld, valt bij lange na niet altijd binnen de officiële referentiewaarden. Althans, dat maak ik in de praktijk heeeeeeel vaak mee: dat mensen naar huis worden gestuurd met de boodschap “alles zag er goed uit”, terwijl het objectief gezien helemaal niet zo goed is. Ik raad mensen dan ook altijd aan een printje van hun bloedwaarden mee naar huis te nemen om ze thuis op het gemakje te kunnen inzien en toetsen aan referentiewaarden. Ik ben benieuwd…
Nicolien
4 december 2017Hallo Paul, Bedankt voor je reactie(s). De referentiewaarden waren als volgt: Vrij T4 19, TSH 0,37 en Vrije T3 2,79. Ik ga in januari op advies van de huisarts nog eens langs bij een endocrinoloog. Wordt vervolgd dus.
Paul
4 december 2017Voor zover mij bekend hoort vrij T3 tussen de 3,0 en 8,0 pmol/l te liggen. Sommige laboratoria hanteren zelfs de ietwat smallere referentiewaarden: 3,5 tot 7,7 pmol/l. In jouw geval dus niet extreem laag, maar desalniettemin wel te laag. En dus niet per se ‘oké’. Zie eventueel ook:
Ik beweer overigens niet dat hier per se iets mee moet worden gedaan, maar ik zou wel benieuwd zijn naar de opvattingen en beweegredenen van de arts in kwestie.
Nicolien
4 december 2017De arts heeft mij verteld dat hij van twee uitdraaien 1 uitslagblad had gemaakt. Voorgedrukt stonden de uitslagen van de TSH en vrije T4. De T3 stond met pen ingevuld achter vrije T3. Ik begrijp nu dat er op vrije T3 niet geprikt is maar dat de arts daar de waarde van de T3 heeft opgeschreven, waardoor ik dacht dat het om T3 ging. Ingewikkeld maar de waardes zijn dus oké, in januari naar de endocrinoloog. Bedank trouwens voor het fijne meedenken, top.
Liesje
8 oktober 2017De laatste tijd krijg ik steeds meer last van vermoeidheid (i.c.m. druk op het hoofd, gespannen handen, draaierig). Vorig jaar is i.v.m. een multinodulair struma de helft van mijn schildklier verwijderd. Mijn huisarts vindt het niet nodig om mij door te sturen naar een endocrinoloog omdat er in mijn bloed geen (endocriene) afwijkingen zijn gevonden. (TSH 3,33 / B12 646 / vitamine D 82) Ik zou graag willen weten of deze klachten toch door een slechte schildklierwerking veroorzaakt worden en of ik baat zou hebben bij het slikken van (een proefbehandeling met) schildklierhormonen. Is het niet zo dat een endocrinoloog naar veel meer waardes van de schildklier kijkt? Goede tips zijn welkom!
Samsam
7 oktober 2017Beste Paul… ik weet het ook niet meer… heb last van plots in een keer licht in mijn hoofd te worden… voel met opgejaagd en voel pijn in mijn slokdarm als ik slik maar niet altijd… soms denk ik dat me hart op hol slaat maar het is niet zo benauwd gevoel en als ik mijn bloed na laat kijken op schildklier is dat goed… kan het zijn dat ik een aantal keren het moet laten prikken… Groetjes
Paul
8 januari 2018Welke waarden heeft men precies gecontroleerd en hoe hoog waren deze waarden precies?
Nompie
4 september 2017Ik heb een te traag werkende schildklier en gebruik daar ook medicijnen voor. In de jaren 80 van de vorige eeuw (dus heel lang geleden) had ik een te snel werkende schildklier. Beide is niet leuk. Bij de snelwerkende schildklier viel ik vreselijk af, trilde en was af en toe niet te genieten. Nu vind ik het eigenlijk nog erger. Nu ben ik bijna 15 kg aangekomen en krijg het er niet af, heb moeite met lezen en beeldscherm lezen omdat het op een gegeven moment dubbelzien wordt. Nu heb ik sinds kort ook vreselijke jeuk op mijn hoofd, mijn nagels scheuren vlug en ze zijn geribbeld. Heb daarbij de ziekte van Graven wat ook door die stomme schildklier komt. Ik heb het idee dat de medicijnen geen verbetering brengen maar alleen doen aan symptoombestrijding. Ik wil iets wat het geneest zodat ik weer normale nagels en een gewoon figuur heb/terugkrijg. Alleen door mezelf uit te hongeren gaat er een kilo of wat vanaf.
Yvonne
3 september 2017Hoi, ik weet het niet meer, het begon bij mij met nekpijn met uitstraling naar armen en handen, mijn duim / polsen zijn heel pijnlijk, ben zo moe ik kan niet meer bibberig zwak duizelig hartklopping in keel bij inspanning. ik heb struma maar nooit medicatie gebruikt, inmiddels heb ik een dotterbehandeling nodig in been / buik vaatvernauwing en heb ik ineens een te hoge cholesterol ? slik ik pillen voor en ook een pil om hartkloppingen te voorkomen bloedverdunners en 3000mg paracetamol voor de pijn in mijn gewrichten . Ik loop bij een reumatoloog een neuroloog en hart / vaat chirurg en ik wordt er niet beter van . zou het dan toch mijn schildklier zijn ?
Paul
4 september 2017De enige manier om daarachter te komen (of dit uit te sluiten) is je schildklierwaarden laten onderzoeken middels een bloedwaardebepaling.
Suus
30 augustus 2017Vanmorgen ben ik bloed wezen prikken, ik hoop dat de huisarts ook wat heeft aangevinkt van de schildklier. Ik ben al dagen echt zo over de zeik omdat de huisarts ook denkt dat het mogelijk HIV kan zijn. Mijn klachten: gewichtsverlies, moe, geen energie, huilerig, kortaf, duizelig bij het opstaan, ik eet wel gewoon normaal, ik hoop dat ik vrijdag de uitslag krijg en dat het allemaal mee gaat vallen. Pfff wat duurt wachten toch lang…
Paul
30 augustus 2017Wow, ik vind HIV wel heel erg vergezocht (nee, ik bedoel eigenlijk voorbarig)… Natuurlijk passen deze symptomen bij HIV, maar zo ook bij bepaalde vormen van kanker en 100 andere ernstige ziekten… De KANS dat er bij dergelijke symptomen sprake is van een dergelijke ernstige gezondheidsaandoening is echter zeer klein. De kans dat je te kampen hebt met een relatief onschuldig fenomeen is oneindig veel groter. Dat je arts over HIV begint, vind ik dan ook frappant, tenzij er sprake is van bepaalde evidente context waarover je in je berichtje met geen woord hebt gerept… Al met al ZOU er in theorie sprake kunnen zijn van een schildklieraandoening, maar bijvoorbeeld ook van een vergevorderd / verregaand tekort aan bijvoorbeeld vitamine D3, vitamine B12 of bepaalde elektrolytische macromineralen. Laat in ieder geval nog even weten hoe je bloedwaarden eruitzien op je labformulier, dan kan ik er desgewenst een ondeskundige blik op werpen… Heel veel sterkte toegewenst, ook voor wat betreft het wachten.
Suus
30 augustus 2017Ik heb spruw in mijn mond dat ben ik vergeten te melden en daarom dacht hij aan HIV, 5 weken geleden heb ik een blaasontsteking gehad voor het eerst in mijn leven, ook heb ik een steenpuist gehad 2 weken geleden op mijn buitenste schaamlip. Ik heb het labformulier vanmorgen ingeleverd.
Zania
20 augustus 2017Hallo, hier zijn ook mijn klachten: vergeetachtigheid, depressie, snel geïrriteerd, niet uitrusten, slaperig overdag, gewichtsverlies, zwakke spieren, heel snel koud hebben, erg lage temperatuur, vaak koude handen en voeten, vermoeidheid… sterker nog… nog meer :-(
Hunny
19 augustus 2017Ben altijd moe en futloos, zelfs na een dutje nog duf in m’n hoofd. Ik slaap hele goed ’s nachts,maar voel me nooit echt uitgeslapen ’s morgens. Bij momenten heb ik een paar uurtjes energie, om daarna weer zooo moe te zijn… Soms de indruk dat ik niet diep genoeg kan ademhalen… Had al gedacht aan chronisch vermoeidheidscyndroom of kan dit ook aan de schildklier liggen? Te traag of te snel werkend dan? Ben wel hoogsensitief, prikkels van buitenaf of negatieve energie maken me ook heel erg moe… Misschien ligt het gewoon daaraan? …
Paul
21 augustus 2017Een traag werkende schildklier behoort tot de belangrijkste oorzaken van chronische vermoeidheidsklachten. Maar er zijn meer potentiële veroorzakers van chronische vermoeidheid. Denk maar eens aan overmatige mentale stress, een tekort aan vitamine D, ijzer, vitamine B12 of magnesium…
Overigens kunnen chronische slaapproblemen en ademhalingsproblemen ook bijdragen aan chronische vermoeidheid. Denk maar eens aan hyperventilatie, slaapapneu, narcolepsie…
Marah
11 augustus 2017Het lijkt erop dat ik veel symptomen heb, maar niet alle. Kan ik dan nog steeds een schildklierafwijking hebben?
Paul
13 augustus 2017Ja, absoluut!
Sara
20 augustus 2017Ik heb zelf al jaren last van een zeer onregelmatige cyclus. Ik word soms maar 4 keer in een jaar ongesteld, verder heb ik ook last van veel haaruitval en jeukende benen dat ik snachts wakker word om te jeuken. Ik ben nu 23 en ik heb ook nog last van jeugdpuistjes. De laatste week heb ik een zwaar gevoel in m’n hoofd en ik voel me zweverig, waardoor ik geen eetlust heb, maar wel een hongergevoel krijg. Ik val ook moeilijk in slaap ’s nachts. Ik voel me de hele dag door vermoeid. Mijn vraag is; kunnen deze symptomen allemaal met elkaar te maken hebben en zo ja, komt dit dan door een niet goed werkende schildklier? Ik ben zelf nog niet naar de huisarts geweest voor een bloedonderzoek. Ik wil denk ik eerst weten waar ik mezelf op moet laten controleren.. Groetjes, Sara
Paul
21 augustus 2017Beste Sara, Je benoemt een onregelmatige menstruatiecyclus, overmatig haarverlies, jeukklachten, jeugdpuistjes, een zwaar gevoel in je hoofd, zweverigheid, verminderde eetlust (ondanks hongergevoel), slecht slapen en oververmoeidheid… Sommige van deze symptomen kunnen synergetisch met elkaar verwikkeld zijn. Zo is het logisch dat je vermoeid bent als je slecht slaapt en kan een zweverig of zwaar gevoel in het hoofd weer het gevolg zijn van vermoeidheidsproblematiek. Het is dan ook niet zomaar 1-2-3 te bepalen of al deze symptomen het gevolg zijn van één en hetzelfde onderliggende probleem. Aangezien je je vraag stelt onder een artikel over schildkliersymptomen, neem ik aan dat je tot op zekere hoogte een schildklierprobleem vermoedt. Dit zou ZEKER kunnen. Om die reden zou ik dan ook absoluut je TSH-waarde (vrije of totale) T4 en (vrije of totale) T3 laten controleren. Daarnaast lijkt het me echter ook raadzaam om vitamine D, ijzer en vitamine B12 onder de loep te laten nemen. Zie ook:
Ervaar je overigens ook pijnklachten? Bijvoorbeeld pijn in de onderbuik of schaamstreek? In dat geval zou ik ook laten controleren op ontstekingsparameters… Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
matthias
10 augustus 2017van de kerstvakantie tot mei ongeveer had ik buikklachten en en een soort trillend gevoel in mijn buik en ik had ook veel slijm in mijn mond en ik ben naar de dokter gegaan en die verwees me door naar ziekenhuis daar hadden ze me bloed onderzocht en dat was wel goed en mijn schildklier was ook goed. daarna had ik een vanaf midden mei tot 2 weken geleden op een zaterdag avond in bed kreeg ik weer klachten. in tussen tijd wanneer het beter ging had ik ook last van koude voeten en handen en een trillend bonkend gevoel in de buik en ook toen had ik last van veel slijm in mijn keel. wat is eerder zei heb ik sinds 2 wekend geleden op een zaterdag avond weer klachten. ik nog steeds soort bonkend, trillend gevoel in mijn buik en nu ook een trillend tintelend gevoel in mijn borst en handen voeten en benen. bijna hele dag door. soms heb ik als ik wakker word een tintelend gevoel in mijn handen en of als ik in bed lig. bijna de hele dag door en ik heb het gevoel dat me hard sneller klopt dan normaal en ik heb nog steeds veel slijm in mijn keel. en met slikken heb ik het gevoel dat ik ergens overheen moet slikken en waarnaar is een kleine inspanning doe dan gaat mijn hart sneller kloppen ik zou niet weten waardoor het komt. deze week en vorige week had ik ook koude rillingen, vandaag nog niet en ik heb ook last van koude handen en voeten. op mijn twee grote tenen heb ik in de breedte rimpeltjes. kan iemand vertellen wat ik zou kunnen hebben of hebben ze bij de bloed onderzoeken en schildklier iets verkeerds hebben gedaan in ziekenhuis
Paul
10 augustus 2017Hoe zagen je bloeduitslagen eruit? Dus hoe hoog waren je TSH, FT4 en (F)T3 precies? En heeft men ook vitamine B12, vitamine B6 en ijzer gecontroleerd? Waar in de buikregio bevindt het trillende / bonkende gevoel? Bovenbuik, onderbuik, boven de navel, onder de navel, links van de navel, rechts van de navel?
matthias
10 augustus 2017ik weet niet hoe mijn bloed uitslagen eruit zagen maar de dokter zei dat die goed was en ijzer was ook goed ik weet niet of vitamine b12 was gecontroleerd vitamine b6 was geloof wel goed trillend gevoel eigenlijk moeilijk te zeggen en ik heb ook trillend gevoel in mijn benen voeten en handen en armen, in handen en armen het minst ik had wel vitamine c iets te weinig maar daar lag het niet aan
Paul
10 augustus 2017Vraag je bloedwaarden gewoon op, je hebt als patiënt recht op die informatie. Pas als je zeker weet dat al deze verschillende bloedwaarden inderdaad zijn gecontroleerd en daadwerkelijk toereikend blijken te zijn, is er iets zinnigs over de potentiële oorzaak van je klachten te vertellen.
matthias
10 augustus 2017wat denk jij wat ik zou kunnen hebben? o ja ik heb in me hoofd ook soort suizing en soms het gevoel dat me oren niet goed open zijn k ben ook snotterig een tijdje met mooi weer ook
Paul
10 augustus 2017Je zou van alles kunnen hebben, vandaar dat ik vraag om je bloedwaarden. Die zouden alvast wat meer duidelijkheid kunnen scheppen…
Stevie
5 augustus 2017Ik hoorde gisteren voor het eerst van een radioactief schildklierpapje. Bij een PET-scan i.v.m. baarmoederhalskanker werd er een plek op mijn schildklier geconstateerd die nader onderzocht moet worden en eventueel makkelijk behandeld zou kunnen worden met zo’n papje volgens de gynaecoloog. Nu ben ik 60 jaar geleden geboren met een wijnvlek op die plek die destijds direct bestraald is omdat mijn moeder die zo lelijk vond. Het enige wat ik denk daaraan overgehad te hebben is een chronische hoest. Tot nu toe gebruik ik helemaal geen medicijnen en wil de bestraling van de baarmoederhals ook zonder chemo doen. Nou vraag ik me af of ik wel aan zo’ papje moet beginnen omdat ik verder op dat gebied helemaal geen klachten heb?
Paul
7 augustus 2017Ik ben bekend met de radioactieve jodiumslok (ook wel bekend als ‘de slok’). Tegenwoordig is dit zelden nog een slok, maar veeleer een radioactieve jodiumcapule. Een vloeistof wordt ook nog toegepast, maar bij lange na niet meer zo vaak als vroeger. Eerlijk gezegd weet ik niet of de consistentie / textuur van ‘de slok’ altijd volkomen vloeibaar is of ook ‘papperig’ kan zijn… De J-131-capsule slik je in elk geval in… Wat is volgens je artsen de bedoeling van het papje? Moet je dit doorslikken of opsmeren? En welk effect wordt ermee beoogd? Al met al snap ik (nog) niet zo goed wat men van de plek op de schildklier denkt of verwacht, noch waarom men nu al een radioactief papje oppert, zonder dat men de plek reeds afdoende heeft onderzocht qua hoedanigheid, aard en ernst. Heb je wellicht wat meer context voor me? Voor meer informatie over deze materie:
Heel veel sterkte en beterschap toegewenst!
Angel
30 juli 2017Goedemiddag, ik ben helemaal in paniek, heb een brokgevoel in mijn keel, ter hoogte van het kuiltje. Ben ook best wel moe, bloeddruk is laag 110, normaal 130, had de dokter al nagekeken, mijn hart is af en toe aan het jagen, kloten gevoel dat in mijn keel. Hoe meer ik het voel hoe erger het wordt. Zelf denk ik nu dat mijn schildklier mijn afvallen van 12 kilo in 2 maanden niet fijn vond.
Paul
1 augustus 2017Het laten controleren van je schildklierwaarden is het enige wat je kunt doen om duidelijkheid, zekerhuid en uitsluitsel te krijgen.
Mollie
17 juli 2017Heb symtonen zoals branderig gevoel, pijnlijke steken borst hoogte komt in golfbeweging… het is alsof ik mijn hart voel kloppen opgejaagd gevoel. En ook nog een steek in mij keel of iets eten blijf steken… ligt niet aan mijn hart of aders… die onderzoek via mijn pols heb ik net gehad…
Susanne
29 juli 2017Ik heb al jaren een extreem laag vitamine D wat maar niet omhoog wil. De meeste klachten die hier staan heb ik onder andere: extreem moe, broze nagels, spierpijn en zwakte, overgewicht ondanks bijna niets eten, rechts pijn op de borst, soms branden, soms hartkloppingen. Ik heb zo´n eetproblemen, het eten zakt niet, dat ik ervoor behandeld wordt. De laatste maanden is er een rare keelpijn, enorme zwelling in de benen (plastabletten nodig), handen en gezicht bijgekomen. Hangende ogen en een algeheel ziek gevoel. Maar bovenal een akelige constante benauwdheid. Net of de keel onderin de hals wordt dichtgeknepen. Ik slaap zittend rechtop en ben na slechts enkele uren alweer wakker van de benauwdheid. Longen en astma medicatie zijn prima in orde. Het is ook geen kanker (CT) dus ze weten het niet. In de familie komen enkele schildklierpatiënten voor. Mijn schildklier is van kinds af aan al groot geweest (volgens de artsen) en dus al vaak bloedcontroles gehad. Er komt nooit iets uit, maar nu ben ik er echt van overtuigd dat het de schildklier moet zijn sinds ik lees dat die als een strikje om de luchtpijp zit. Ik weet me echt geen raad meer. Hoe krijg ik de juiste bloedwaardes onderzocht zodat het eindelijk erkend wordt?
Paul
1 augustus 2017Wat je wilt weten is de hoogte van je T3 (vrij of totaal), T4 (vrij of totaal), TSH en eventueel schildklierantistoffen. Zie ook:
Mariëtte
11 mei 2017Ik ben in november bevallen. Ongeveer een maand later kreeg ik een opgezette buik die nog groter is dan tijdens de zwangerschap. Ben moe en slaap veel. Heb vaak ontlasting op een dag, soms wel 5 keer. Eczeem op mijn handen. Jeukende ogen. Vaak honger, ongeveer om de 2 uur. Zou dit mijn schildklier kunnen zijn?
Paul
11 mei 2017Veruit de meeste klachten die je opsomt, zouden zeker gerelateerd kunnen zijn aan eventuele schildklierproblemen. Alleen de extreem opgezette buik lijkt me niet per se karakteristiek voor een schildklierprobleem. Ben je hiermee al langs je huisarts geweest? En zo ja, wat werd er gezegd? Persoonlijk zou ik zeker je schildklierwaarden (TSH, vrij of totaal T4 en vrij of totaal T3) laten controleren. Maar ik zou eveneens een probleem met de darmen, baarmoeder of eierstokken laten uitsluiten? Ik neem aan dat er vooralsnog geen scans of foto’s van de onderbuik zijn gemaakt?
Mariëtte
11 mei 2017Er wordt morgenochtend een scan gemaakt om te kijken waarom de buik zo opgezet is. Maar de huisarts gooit het eigenlijk een beetje op ‘ontzwangeren’.
Paul
11 mei 2017Ieders zwangerschap verloopt anders, ieders bevalling verloopt anders en dus verloopt ook ieders herstel anders. Maar dat niemands ‘ontzwangering’ hetzelfde verloopt, wil niet zeggen dat je daarom alle gezondheidsklachten die binnen een halfjaar na iemands bevalling optreden zomaar 1-2-3 onder ‘ontzwangeren’ kunt scharen. Een buik die dikker lijkt dan tijdens de zwangerschap lijkt mij persoonlijk zorgelijk, dus ik ben blij dat er morgen een scan wordt gemaakt. Mocht hier niets uitkomen, laat je dan niet afschepen. Vraag om een concrete diagnose. Kan men die niet geven, vraag dan om vervolgonderzoek. Ik ben GEEN arts, maar een bloedwaardebepaling van schildklier en ontstekingsindicatoren lijkt me hoe dan ook gerechtvaardigd. Heel veel sterkte toegewenst!
Danielle
24 april 2017Ik heb erg veel last van vocht vast houden vooral m’n armen en benen. Gewrichtsklachten smoren is alles stijf en pijnlijk ook als ik een tijd heb gezeten. Ik fiets elke dag om m’n gewrichten soepel te houden doe ik dat niet ben ik ontzettend stijf. Geregeld hoofdpijn zo uit het niets. Ik leef momenteel op asperges en heb al dik 3 weken griepverschijnselen waar ik maar niet van af kom. Morgen huisarts. Waar moet ik naar vragen ik wil bloed laten controleren.
Paul
26 april 2017Vocht vasthouden, stijve gewrichten en hoofdpijn… Dit kan eigenlijk van alles betekenen. Hoelang heb je al last van deze klachten en wat bedoel je precies met griepverschijnselen?
Danielle
26 april 2017Ik ben al 3 weken grieperig, hoest ook veel. Huisarts laat me bloedprikken op cholesterol, schildklier, vitamine B12 heb ik om gevraagd en op hartfalen. Heb 2 jaar geleden door stress hartritmestoornis gehad en medicijnen geslikt. Nu sinds augustus vorig jaar niks meer.
Paul
11 mei 2017Grieperigheid blijft een ietwat abstracte omschrijving van je klachten… :( Een bloedwaardebepaling lijkt me in elk geval niet verkeerd… Sterkte!
W.Ypenga
14 april 2017Hallo, Ik heb last van hartkloppingen en vaak hangende oogleden, lusteloosheid. kunnen deze klachten te maken hebben met een te traag werkende of te snel werkende schildklier?! Dank voor de reactie! Vriendelijke Groet!
Paul
15 april 2017Ja.
Mariska
29 maart 2017Hey allemaal, Ik ben al een tijdje onwijs moe en schouderklachten en nekklachten. Ik heb al medicatie voor cholesterol en bloeddruk. Ik ben vorige week bij de internist geweest en mijn schildklier werkte te snel. Ik weet de waardes niet. Gelijk weer bloed geprikt en moet volgende week dinsdag heen voor uitslag. Ik heb last van een te snelle polsslag en ben niet vooruit te branden, aan school / werk kom ik ook niet toe omdat ik mij niet kan concentreren. Ik heb hoofdpijn, ben best down. Ik ben 5,5 kilo afgevallen maar omdat ik bewust gezonder ben gaan eten en gaan sporten. Dit was wel een domper omdat de schildklier nu te snel werkt en ik me gewoon niet goed voel. Mijn internist zei heel makkelijk als dit over twee weken niet goed is gelijk maar aan de medicatie… Is dit wel goed? Je kan toch beter eerst de oorzaak weten zodat je vanuit daar het te verbeteren??? Ik heb nu al een paar keer heb gelezen dat je van een te snelle schildklier ook kan aankomen enkele dan… is dit zo of is dit een fabel??? Want ik ben in een mum van tijd 20 kilo aangekomen…
Paul
29 maart 2017Een te snelle schildklier hoeft niet per se overactief te blijven… De bloedwaardebepaling van schildklierwaarden (met name TSH, T4 en T3) is dan ook een momentopname. Ik zou dan ook altijd meermaals de bloedwaarden laten controleren om het beloop ervan in kaart te kunnen brengen. Hoe dan ook zeggen vooral de exacte waarden iets over de ernst van de situatie, dus persoonlijk zou ik hier toch echt naar vragen. In principe zorgt een snel werkende schildklier voor gewichtsafname en NIET voor gewichtstoename, maar zoals ik al zei, hoeft een snelle schildklier niet snel te blijven functioneren. Dit hangt af van de onderliggende oorzaak, eventuele medicatie, lichamelijke status, et cetera. Zie eventueel ook de volgende artikels:
Eva
26 maart 2017Hallo, Ik heb mijn leven lang al vage klachten maar de laatste tijd is het zo erg dat ik niet meer kan werken. Het begon een paar maanden geleden met angst en paniekklachten. Paniekaanvallen had ik nooit gehad en kon ze niet plaatsen. Ineens kon ik niet meer met vriendinnen gaan winkelen en was ik bang om het huis uit te gaan. Sinds een maand of 2 slaap ik slecht, word ik zwetend wakker heb krakende gewrichten en verga ik van de spierpijn en gewrichtspijn, soms zo erg dat ik misselijk ben en overdag ben ik de hele dag moe. Als ik wakker word heb ik het meeste pijn en kan ik niet uit bed omdat ik zwaar vermoeid wakker word. Ik ben snel buiten adem en mijn spieren zijn verstijfd en zwak. Mijn PDS is vele malen erger en alles voelt vermoeid en pijnlijk. Ook kan ik niet meer lang dezelfde beweging maken zoals roeren in een pan of traplopen want dan voelt het of m’n spieren verzuren. Ik heb overal rare pijntjes en verkrampingen. Andere klachten die ik heb zijn onregelmatige menstruatie, buikpijn, pijnlijke oogleden, schokkende spieren, slikklachten, wazig zien, dissociatie en migraine-achtige hoofdpijnen (misschien door het trekken van nek en rugspieren) in mijn nek en rug heb ik het meest pijn maar ook mijn ledematen voelen zwak met een soort “groeipijn”. Over mijn hele ruggengraat heb ik ook drukpijn. Als ik op mijn elleboog leun trillen mijn armspieren en kan ik ook niet meer een boek lezen op bed. Het is allemaal vaag en veel maar ik weet niet meer wat ik moet. Ik ben al getest op vitamine D (had tekort, nu voedingssupplementen) schildklier en suikerziekte… Dat was allemaal oké. Voor de angstklachten ben ik naar een kliniek voor angst en paniek gestuurd maar ik zie dit als secundaire klacht. Ik heb een nieuwe baan waar ik het heel fijn heb en niet meer kan gaan en net een nieuw leven aan het opbouwen. Weet iemand welke richting ik op kan denken en welke testen ik nog kan aanvragen? Ik weet het niet meer. :( Zelf al gedacht aan de ziekte van Lyme en fibromyalgie. Ik weet dat reumatische klachten vaker kunnen voorkomen bij mensen met psoriasis zoals ik. Iemand ideeën?
Paul
26 maart 2017Heb je je bloeduitslagen opgevraagd, en zo ja, hoe hoog was je vitamine D(3) en hoe hoog waren je schildklierwaarden (TSH, T4 en T3)? Daarnaast zou ik ook absoluut je vitamine B12 en vitamine B6 laten controleren!
Ellie
17 mei 2017Het lijkt inderdaad op fibromialgy maar laat het nog goed nakijken
Jurjan
17 mei 2017Fibro wattes?
Tamara
14 maart 2017Ik ben nu al een 8 jaar aan het sukkelen, loop de dokters af en de laatste 3 jaar ga ik alleen maar meer en meer achteruit. Ik zweet zowat 24 uur op 24 uur en ruik niet fris. Was me dan ook makkelijk 5x of meer per dag. Ik heb helse pijnen, kan amper een trap oplopen, ben vaak misselijk en word er helemaal down van. Dokters zeggen dat ik geduld moet hebben, maar heel m’n privé is zowat weg. Ik schaam me verschrikkelijk buiten, ben van 60kg naar 95kg gegaan en heb niks controle meer. M’n geduld is zowat op. Ik neem al m’n mens, maar vraag me zwaar af wat ik nog kan doen?
Paul
14 maart 2017Wat heeft men tot nog toe vastgesteld of uitgesloten?
Paula
12 maart 2017Ik ben sinds een jaar 22 kilo afgevallen.. Maar mijn buik wordt steeds dikker, huisarts heb geen idee.. Heb veel last van depressie, haaruitval, ribbels op de nagels, last verstopping en nog veel meer. Ook een vitamine B12 tekort waarvoor ik injecties krijg.. Weet niet meer waar ik het zoeken moet..
Paul
12 maart 2017Ik moest meteen denken aan vitamine B12-tekort en/of schildklierprobleem. Zijn je schildklierwaarden reeds gecontroleerd?
Trudy
15 januari 2017Ik gebruik medicatie voor mijn te trage, en soms te snelle schildklierwerking en heb de laatste tijd veel last van pijn in mijn kuiten en een krampgevoel. Dit kan een bijwerking zijn. Kan dit kwaad voor wat betreft de doorbloeding en zuurstoftoevoer? Is dit gevaarlijk?
Maureen
3 maart 2017Hi Trudy, Ben je gewisseld van medicijn? Toen Thyrax niet meer leverbaar was kreeg ik Euthyrox. Deze overgang ging redelijk, maar toen de apotheek mij levothyroxine toeschoof omdat ook Euthyrox niet leverbaar was, ging het bergafwaarts. Verzuring van beenspieren en amper kunnen lopen. ’s Ochtends het gevoel hebben een marathon te hebben gelopen. Huisarts gaf later toe dat dit laatste medicijn veel sterker was. Hopelijk heb je iets aan mijn bevindingen. Succes en sterkte. Groetjes, Maureen
Paul
4 maart 2017Beste Maureen, Ik vind dit echt een hele gekke verklaring van je huisarts! Levothyroxine is de werkzame stof die voorkomt in zowel Thyrax als Euthyrox. Als je levothyroxine –zonder merknaam– voorgeschreven krijgt, betekent dat slechts dat je een merkloze / generieke variant van dit medicijn ontvangt. Het klopt dat de producent van Thyrax destijds een fout heeft gemaakt waarbij de concentratie aan werkzame stof niet gelijk was aan de hoeveelheid die er eigenlijk in had moeten zitten… Persoonlijk ben ik er redelijk van overtuigd dat de huidige ‘leveringsproblemen’ van Thyrax met deze fout te maken hebben. Maar het is echt niet zo dat merkloos / generiek levothyroxine ‘sterker’ is dan Euthyrox! Men moet je simpelweg de juiste hoeveelheid werkzame stof voorschrijven, dus men heeft je in feite de verkeerde dosis voorgeschreven. Het excuus van ‘een sterker medicijn’ slaat nergens op, want er is sprake van exact hetzelfde medicijn, maar dan zonder merknaam. Groeten, Paul
Liesje
8 oktober 2017Heb je al een magnesium citraat geprobeerd? Dit kan goed helpen tegen de krampen.
Dennis
5 november 2016Zolang men op bloedonderzoekformulieren zet en daarnaast denkt dat een vrije t4 alleen gemeten moet worden bij een afwijkende TSH waarde zullen er teveel mensen onnodig met schildklierproblemen rondlopen. Mijn TSH waarde was perfect. Mijn T4 waarde was veel en veel te laag. En er zijn nog meer mensen zoals ik met deze rare waarden. Dus mensen: laat altijd je T4 meenemen in bloedtest!!!
Paul
14 november 2016Mee eens, maar helaas werken veruit de meeste artsen uitsluitend mee aan een FT4-screening nadat men een afwijkende TSH-waarde heeft geconstateerd. Je zult dus echt voor jezelf moeten opkomen en desnoods aandringen op een bloedwaardebepaling van de FT4.
Anneke
4 november 2016Beste Paul, Vandaag uitslag gekregen n.a.v. bloedprikken schildklier. 2 maand geleden was m’n TSH 4.5 en ft4 17.8. Nu na 2 maand TSH 5.7 en ft4 15.9 en ft3 1.6
Wat vind jij van deze waardes? Groet, Anneke
Paul
14 november 2016Bekijk alsjeblieft even (de reacties onder) deze schildklierartikels:
Dit om de verschillende artikels on-topic te houden… Deze pagina gaat immers over schildkliersymptomen. Heel veel sterkte toegewenst!
Anneke
14 november 2016Dank voor de linkjes… maar kan daar niet veel wijs uit worden. Was benieuwd wat jouw mening zou zijn over m’n laatst geprikte waardes?
Paul
14 november 2016Op de betreffende pagina’s over de verschillende schildklierparameters wordt exact uitgelegd tussen welke referentiewaarden / grenswaarden / streefwaarden de verschillende schildklierwaarden horen te schommelen. Mocht je vragen hebben daaromtrent, dan kun je die desgewenst stellen onder de betreffende pagina. Hier zou ik graag het onderwerp schildkliersymptomen centraal stellen.
Tamara
4 november 2016Beste, Eind juni werd mijn volledige schildklier verwijderd wegens (naast ziekte van Hashimoto) een groot gezwel ( die achteraf grotendeels goedaardig en slechts een klein deeltje kwaadaardig bleek te zijn). Nabehandeling met jodium was niet nodig. Op 07/07/16 ben ik gestart met 100 mcg L-thyroxine/dag, op 17/8/16 liet ik bloedwaarden onderzoeken: vrij T3: 3.89, vrij T4: 17.92, TSH: 6.64, B12: 377. Mijn medicatie werd toen verhoogd naar 125 mcg/dag.
Op 15/10/16 liet ik opnieuw bloedwaarden onderzoeken : vrij T3: 4.93, vrij T4: 21.70, TSH: 0.26, B12: 288, ijzer: 127, Ferritine: 38. Mijn medicatie werd verlaagd naar 112,5 mcg/dag (sinds 22/10/16). Ik ben ervan op de hoogte dat het telkens 6 tot 8 weken duurt vooraleer medicatie stabiliseert in het lichaam maar ik voel mij nog steeds lichamelijk niet in orde, ben snel moe, prikkelbaar, extreme haaruitval ( heb de helft minder haar dan voorheen en het blijft uitdunnen), concentratieproblemen en verlies moeilijk gewicht. Ik heb het gevoel dat mijn endocrinologen mijn klachten niet ernstig neemt en ben een beetje ten einde raad. Hebt u tips over wat ik nog kan ondernemen of houden de klachten verband met medicatie die niet op punt staat? Alvast bedankt Groeten
Erik Plasmans
3 november 2016Mijn vriendin is 2 jaar geleden geopereerd aan een gastric bypass. Alles is goed gegaan (100 kilo afgevallen) tot een jaar geleden ze niet meer ongesteld kan worden. Daarna volgden hevige buikkrampen. Naar de dokter geweest en moest ze bloed laten prikken. Hieruit gebleken dat er weinig aan de hand was. Nu is het erger geworden met dikke enkels met vochtophoping en zweten ’s nachts. Zojuist duizelig geworden en van de trap gevallen. Ze heeft het ook koud. En uiteraard kan ze nog steeds niet ongesteld worden. Nu ik hier de symptomen van een schildklieraandoening lees kom dit volgens mij redelijk overeen. Hoe erg is het als ze dit daadwerkelijk ook heeft? En wat eraan te doen?
Inge Idema
14 november 2016Verschijnselen lijken ook op vitamine B12 tekort , kijk maar bij maag lever darm stichting en stichting vitamine B12 tekort. Door maagverkleining kan je vitamine B12 tekort krijgen met allemaal klachten die boven beschreven worden. Groetjes en sterkte
Paul
14 november 2016Dit zou inderdaad te maken kunnen hebben met vitamine B12-deficiëntie. Zie eventueel ook dit artikel over vitamine B12-tekort… Heel veel sterkte toegewenst!
Anoniempje
13 oktober 2016Hallo, ik rook maar ik heb al een redelijk lange tijd slijmachtig speeksel en ik zweet redelijk veel aan mijn oksels, gezicht, handen. Ook heb ik soms een irritant gevoel in mijn keel en ook een brokgevoel in mijn keel. Soms heb ik een periode dat alles minder is maar soms ook heel neig dat mijn oksels iedere dag nat zijn en handen ook enz… Denken jullie dat het iets met de schildklier te maken heeft of niet? Weet er iemand wat het kan zijn? M.v.g. Anoniempje Ik hoop dat iemand mij kan helpen want ik zit er al een tijdje mee en ik wil er van af. Alvast bedankt! :)
Kaatje
3 oktober 2016Is her mogelijk om problemen met de schildklier te krijgen door langdurig gebruik van een pufje met cortisone steroïden? Zijn er meerdere opties voor een zeer ontregelde menstruatiecyclus door langdurig gebruik van cortisone steroïden?
Roelfien
26 september 2016In 2 jaar tijd is mijn dosering schildkliermedicatie verhoogd, na die verhoging ben ik 10 kilo aangekomen, mijn gewicht was 2 jaar geleden 60 kg nu 70, ik heb het gevoel dat ik nog steeds aankom terwijl ik geen grote eter ben, ook beweeg ik genoeg, ik heb een traag werkende schildklier. Ik heb al vanaf mijn jeugd schildklierproblemen, ziekte van Basedow, nadat ik 2 operaties achter de rug heb (enkele jaren geleden) heb ik nu een trage schildklier, huisarts vind het niet nodig dat ik halfjaarlijks geprikt word, ik heb vaak rillingen en koortsaanvallen, ben dan 2 dagen ziek. Weet dat ik goed ziek ben geweest, iedere keer dat deze klein orgaantje mij in de steek laat.
Inge Idema
14 november 2016B12 tekort kan het ook zijn.
Anne
22 september 2016Hallo, Ik heb veel gelezen op deze site omdat men het vermoeden heeft dat mijn vader schildklierproblemen heeft. Maar als ik het zo lees heb ik het vermoeden dat er bij mij ook iets niet klopt. Ik heb al jaren last van vitiligo. Een aantal vlekken zijn verdwenen en soms komen er nieuwe bij. Eind 2009 ontdekte de kapper een kale plek op mijn achterhoofd en in korte tijd was ik al mijn hoofdhaar kwijt. De dermatoloog dacht aan Alopecia, mede omdat ik ook vitiligo heb. Ik kreeg hormonenzalf, maar ben daar mee gestopt omdat het troep is. Zelf heb ik Vitamine B tabletten geslikt maar het enige wat ik daarvan merkte was dat mijn nagels nog harder werden dan ze al waren. Ik heb al zolang ik me kan heugen hele dikke teennagels met misschien wel een schimmelinfectie. Het zijn kwaaltjes waar prima mee te leven valt, maar misschien dat er toch iets aan gedaan kan worden. Zou dit met de schildklier te maken kunnen hebben? Groetjes, Anne
Paul
26 september 2016Of je klachten wel of niet gerelateerd zijn aan je schildklier is heel moeilijk vast te stellen zonder concreet bloedonderzoek te laten uitvoeren. De symptomen die je beschrijft kunnen in theorie namelijk (deels) worden veroorzaakt door schildklierproblemen, maar een schildklierprobleem is absoluut niet de enige voor de hand liggende optie. Sterker nog: als je te kampen hebt met klinische schildklierproblematiek, dan zou je eigenlijk ook een aantal klachten verwachten die nog sterker verwant zijn aan je schildklier: sloomheid, eetlustproblemen, gewichtsproblemen, et cetera. Laat gewoon eens je TSH en FT4 controleren, dan wordt een schildklierprobleem direct aangetoond of uitgesloten. En kijk ook eens in dit artikel over overmatige haaruitval; daarin vind je (naast de schildklier) meer mogelijke oorzaken van extreem haarverlies…
Roelfien
8 september 2016Ik ben 2 keer geopereerd aan mijn schildklier eerst een te snelwerkende nu een te langzaam werkende schildklier, 2 jaar geleden erg ziek geweest binnen een paar weken 17 kilo afgevallen, veel pijn in mijn zij gehad linksonder in mijn buik bij mijn nieren en zo slap als een vaatdoek kon niet eens meer vooruit komen, maag en darmonderzoek gehad hartfilmpje echo van de gal, niets uitgekomen, zelf een vermoeden van mijn schildklier, internist wou daar niet naar kijken, lag het niet aan zat tussen mijn oren. klacht bij de huisarts neergelegd en die heeft me teruggestuurd naar de internist om toch naar mijn schildklier te kijken, na bloedonderzoek kreeg ik gelijk de volgende dag de uitslag mijn schildklier werkte niet meer, dosering Thyrax verhoogd ging gelijk de goede kant op. kwam wel weer 10 kilo aan. Helaas afgelopen mei weer niet goed waarde was 7.2 dosering weer verhoogd na 6 weken waarde 1.7, ook gebruik ik geen Thyrax meer, maar levothyroxine zal wel op hetzelfde neerkomen. Toch blijf ik klachten houden van extreme vermoeidheid en koude rillingen, slaaploosheid.
theo
8 september 2016Ik ben 6 jaar geleden geopereerd aan mijn schildklier, slik al 6 jaar dus Euthyrox 125mg. Eerste jaren kreeg ik krampaanvallen wanneer ik ging sporten. Zo erg krampaanvallen dat ik nagenoeg niet meer kon lopen. De volgende dag was t weer over. Op den duur ging t wel weer en kon ik wel een rondje lopen of fietsen of mee voetballen. Destijds zweette ik weinig. Ik ben overspannen geraakt en bij het GGZ beland, daar hebben ze me injecties Xeplion gegeven. Toen begon het hele circus opnieuw, krampaanvallen maar toen ben ik er ook extreem veel bij gaan zweten na de Xeplion Depots. Uit Ellende ben ik begonnen met roken om de stress wat te dempen. Nu ben ik 35 jaar en ik ben een wrak geworden. Ik kan weinig meer, slaap slecht, altijd moe, zweten, pijn bij het lopen, dik geworden. Mijn leven is niks meer. Autorijden is al moeilijk voor mij. Ik weet niet meer hoe ik verder moet zo, word moedeloos. 1 Advies wil iedereen meegeven: gebruik bij schildklierproblemen nooit antipsychotica want t verwoest je leven totaal. GGZ had beter moeten weten maar die psychofarmaca zullen wel veel geld opleveren voor de farmaceutische industrie, dat je ervan naar de klote gaat zal niemand een worst wezen.
ramon
14 december 2016Laat je amalgaam vullingen verwijderen… kwik is vaak het probleem. Kwik in vaccinaties en vullingen.
Tina
7 september 2016Sinds juli begonnen met R-CVP en ga nu op voor de 4e kuur. Na 1e kuur kreeg ik al last van neuropathie (branderige zenuwpijn in handen en voeten). Bij de 2e chemo kuur hebben ze de Vincristine gehalveerd maar klachten werden erger en nu is het eruit gehaald. Weet dat dit niet direct net dit onderwerp te maken heeft maar naast het branderige gevel krijg ik ook over m’n hele lichaam koude plekken (wat m’n zenuwen zeggen en krijg het heel moeilijk weer op temperatuur). Het wordt steeds erger en gebied steeds groter (hoofd, nek, hals, deel voorhoofd, armen, schouders, benen, buik, rug). Douchen helpt tijdelijk maar voel niet of het heet of koud water is en daarna is het nog steeds hetzelfde: koud. Dit gaat ook gepaard met heel veel zweten en zolang normale temperatuur door m’n zenuwen wordt herkend blijft dit doorgaan. M’n normale lichaamstemperatuur is tussen 35.3 en 36.1. Nu heeft m’n specialist nog gekeken naar afwijking op de schildklier maar gaf aan dat alles goed was. Maar als ik dit zo lees zou dit toch wel kunnen zijn. Is altijd alles alleen maar aan te tonen via bloedwaarden? Langzamerhand beetje radeloos omdat dit niet ophoudt en ik nog 5 kuren moet gaan.
Paul
7 september 2016Je schildklierwerking beïnvloedt je daadwerkelijke metabolisme en lichaamstemperatuur. De manier waarop je sensorische en afferente gevoelszenuwen / zintuigzenuwen warmte en kou waarnemen en doorsturen naar de interpreterende hersenen staat hier eigenlijk los van. Natuurlijk sluit het één het ander niet uit, dus er kan in theorie sprake zijn van (poly)neuropathie (met onaangename, brandende en/of schrijnende warmtesensaties en koudesensaties tot gevolg) en een gelijktijdig schildklierprobleem… Maar zolang je schildklierwaarden (TSH + FT4 + FT3) goed zijn en dus binnen de normen / grenswaarden vallen, lijkt me een schildklieraandoening zeer onwaarschijnlijk. Sowieso is neuropathie / zenuwpijn een zeer bekende bijwerking van vincristine. (bron) Het is dan ook aan je oncoloog en/of neuroloog om deze symptomen nauwkeurig in de gaten te houden en desgewenst aanpassingen door te voeren in je medicatie. Onwijs veel sterkte toegewenst!
Inge Idema
14 november 2016Kan te maken hebben met vitamine B12 tekort. B12 tekort kan veel van deze klachten geven , bloedonderzoek laten doen en waardes vragen. Maar het kan altijd helpen bij mij tenminste wel. groetjes.
Tim
28 augustus 2016Dag iedereen, Ik heb al vrijwel heel mijn leven warm, altijd last gehad van veel zweten en niet afgekoeld geraken. nu is het hier in België een weekje boven 30 graden geweest en ik heb dus een weekje echt afgezien. Collega’s die opmerken dat ik wel echt last heb van warmte, vriendin die ziet hoe ik zelfs ’s nachts niet afgekoeld geraak en elke moment die ik heb voor een blazer of in een koude douche doorbreng. Ik ben dit al van kinds gewoon maar door deze week is ook mijn humeur zo diep gegaan dat ik er toch iets aan wil doen en ben gaan zoeken op internet wat oorzaken zijn. Heb veel oorzaken gevonden maar niets dat bij mij van toepassing is tot ik hierop kwam. Een aantal symptomen lijken me op het lijf geschreven, maar velen in lichtere maten. Opgezwollen & “pafferig” gezicht (altijd wel een beetje gehad); hangende oogleden (altijd wel een beetje gehad); vaak dorstige droge mond (door veel zweten); vermoeidheid (altijd al wel gehad); afwijkende lichaamstemperatuur (tussen 35,5 en 36). Natuurlijk de benauwdheid en veel zweten; niet uitrusten / niet opknappen van rust; slaperig overdag & slapeloosheid ’s nachts (ik slaap minstens 8 uur per dag, en in het weekend slaap ik uit, maar ik ben over het algemeen altijd heel moe); vergeetachtigheid & geheugenverlies (enorm van toepassing); nervositeit & verwardheid; traag & niet helder kunnen denken; verlies van perspectief; coördinatie– & oriëntatieverlies (deze laatste 4 heb ik vaak, maar met momenten). Voortdurende honger (absoluut, ik heb een normaal figuur maar ik heb wel altijd honger). Ik weet alleen niet of deze symptomen maar toevallig zijn omdat veel mensen wel vergeetachtig zijn of een lage lichaamstemperatuur hebben. Ook heb ik zeker niet alle symptomen. Denken jullie dat ik me zorgen zou moeten maken en eens naar de huisarts te gaan? Alvast bedankt, Tim
Paul
29 augustus 2016Ik zou gewoon eens een afspraak maken met je huisarts en hem/haar vragen of men je TSH en FT4 wil controleren middels een bloedwaardebepaling; dan heb je binnen enkele dagen uitsluitsel. Daarnaast zou het raadzaam kunnen zijn om puur uit voorzorg ook eens je vitamine B12, ijzer, vitamine D en testosteron te laten controleren.
Sinie
8 september 2016Vermoeidheid is zoiets vervelends. bij mij kunnen ze t niet vinden. zooo moe zowel lichamelijk als geestelijk, dikke hals, dik gezicht, spierpijnen, droge haren, droge huid en zere ogen
Paul
8 september 2016Hoe zagen je bloedwaarden eruit qua TSH, FT4, (F)T3 en vitamine B12?
ruben
14 augustus 2016De symptomen komen mij bekend voor. Mijn lichaam heeft al een tekort aan vitamine D, maar dat de andere symptomen ook wezen naar een schildklierprobleem wist ik niet. Ik zal deze zo snel mogelijk laten nakijken. Bedank voor de tips!
Mar
28 juli 2016Ik heb al jaren een schildklier aandoening , een traag werkende . Heb medicijnen en bloed wordt om het half jaar gecontroleerd maar de symptomen blijf ik houden van erg transpireren naar koude rillingen niet afvallen en elke dag pijn in de gewrichten . En vocht vast houden .
Wordt er moedeloos van .
Caroline
14 juli 2016Hoi ik heb een vraagje heb maandag een echo van m’n hals en schildklier laten maken. Nu belde de assistent van de huisarts dat ze een afwijking op m’n schildklier hebben gevonden (functie is goed volgens reumatoloog, daar moest ik toevallig vandaag ook zijn). Nu moet ik pas volgende week bij huisarts komen maak me best ongerust. Moet ik eerder een afspraak afdwingen? Moet ik me ongerust maken? Veel klachten die hier beschreven worden heb ik helaas ook… maar wat zouden ze bedoelen met afwijking?
Paul
16 juli 2016Een schildklier kan gezwollen zijn, ontstoken zijn, struma vertonen, knobbeltjes (meestal goedaardig) bevatten, asymmetrie vertonen v.w.b. schildklierkwabben onderling… Wat een arts met ‘afwijking’ bedoeld, is dus onmogelijk te zeggen, persoonlijk zou ik gewoon even opbellen en om opheldering vragen, al is het maar voor de geruststelling / gemoedstoestand. Zie eventueel ook:
Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Claudia van Ravenswaaij
2 juli 2016Goedemorgen, zes uur in de ochtend en ik zit alweer beneden. Moe maar kan weer niet slapen van de krampen door mijn hele benen en voeten. Daar heb ik sinds een week erg last van. Geloof me dat is echt paniek. Weet niet hoe ik mijn benen moet houden want het schiet er van alle kanten in… mijn benen voelen ook aan alsof ik uren krachttraining heb gedaan… Verder heb ik sinds een maand erge jeuk op mijn hoofd. Ben steeds bang voor hoofdluis maar er is niks te zien. Hoofd is ook niet rood. Lijkt wel of ik soms bultjes voel maar er is dus echt niks te zien en dat terwijl ik gek word van de jeuk. Ook bij de wortels van mijn haar heb ik haar pijn. Kan mijn haar nu alleen maar los dragen. Ik dacht ook aan een allergische reactie, maar dat is het ook niet. Mijn schildklierwaardes zijn altijd net goed, al zo vaak getest helaas. Maandag toch maar weer de huisarts bellen. In de familie komen schildklierproblemen voor (bij mijn moeder en haar zussen). Ik weet haast zo zeker dat hij bij mij niet goed is, maar het komt gewoon niet uit de testen van de afgelopen jaren. Ben nu echt wel radeloos.
Paul
2 juli 2016Hoe zagen je exacte schildklierwaarden (TSH, FT4 en/of FT3) eruit qua cijfers? En is je vitamine B12 al eens gecontroleerd? In theorie kan een B12-tekort namelijk verantwoordelijk zijn voor zo’n beetje alle klachten en symptomen die je beschrijft…
els
25 juli 2016Nachtelijke beenkrampen… tekort magnesium, evt. tabletten of sesamzaad, Chinese kool of spinazie eten. Ik gebruik ook koelende crème voor mijn benen, helpt goed tegen nachtelijke krampen Abtei Venen-Aktiv crème of magnesiumtabletten van (Abtei, Duitse firma) te bestellen via internet.
ellen van Loon
28 juni 2016Wat mij betreft heb ik veel last van vermoeidheid, vaak koud en dan weer zweetaanvallen, soms pijn in de gewrichten van mijn vingers, angstaanvallen, soms last van mijn keel en kom steeds bij in gewicht. Loop bij een diëtiste om af te vallen, maar eet zoals zij voorschrijft en fiets dan ook erg veel. Helpt allemaal weinig of niks. Ik slaap erg slecht en ik val wel direct in slaap maar word na 2 uurtjes wakker en kan dan wel tot 4 a 5 uur wakker liggen. Ben ’s morgens dan ik erg moe en kan er wel uit maar lig vaak na een uur weer op de bank. In de middag gaat het wel weer een beetje. Ook af en toe last van pijn in de bovenbuik en opgeblazen gevoel… De arts zegt stress en verder word er niks aan gedaan.
Paul
28 juni 2016Zoek een andere huisarts en laat hem/haar je schildklierwaarden (TSH + FT4), vitamine B12, vitamine D en ijzer controleren… Dit lijkt me geen houdbare situatie… :(
G.
19 november 2016Ik heb precies hetzelfde! FT4 hoeft niet gecontroleerd te worden omdat de TSH waarden goed zijn volgens mijn huisarts. Heb zoveel vage klachten, word er moedeloos van!
S.de jong
20 juni 2016Goede dag. Ik ben twee keer aan mijn schildklier geopereerd er zit nog een klein stukje die nog moet werken. Ik heb echter zoveel klachten die zal ik niet allemaal kunnen plaatsen. Ik schrok heel erg dat er zoveel klachten bij mij bekent zijn. Ik ben al diverse keren bij mijn arts geweest de testen zijn steeds goed. Zelfs naar de psycholoog gestuurd ze dacht stress. Nou dus niet. Nu weet ik het echt niet meer. Kan ik niet gewoon een verwijsbrief vragen voor het ziekenhuis. Ook al zijn mijn waarden steeds goed. Alvast bedankt voor uw advies.
Paul
20 juni 2016Om een verwijsbrief kun je altijd vragen. De vraag is echter of je hem ook daadwerkelijk krijgt, dat is namelijk aan de huisarts om te beslissen. Wat waren je schildklierwaarden (TSH, FT4 en/of FT3) precies? Mocht je dit niet weten, vraag je schildklierparameters dan even op bij de huisartsassistent(e). En laat voor de zekerheid ook eens je vitamine B12, vitamine D en ijzer controleren…
Nienke
11 juni 2016Ik ben laatste tijd veel moe. Als ik 10 uur heb geslapen, heb ik nog steeds de neiging om door te gaan slapen. En als ik overdag niks doe heb ik aan het einde van de dag de neiging om weer even te liggen. Vaak doe ik dat niet want ik ben dan bang dat ik niet kan slapen wat bij mij vaak het geval is. Ik heb ook al heel lang last van koude voeten, echt altijd. En al jaren last van kalknagels die maar niet weg willen gaan. Ook heb ik de laatste tijd erge gewichtstoename, ikzelf denk dat dit komt omdat ik ben gestopt met sporten. En ik ben ook erg snel buiten adem. Kan dit te maken hebben met mijn schildklier of niet?
Paul
12 juni 2016Ja, in theorie kan een groot deel van je klachten gerelateerd zijn aan je schildklier. In geval van chronische vermoeidheidsklachten zou ik sowieso eens je vitamine D, vitamine B12, ijzer en schildklierwaarden laten checken. Zie eventueel ook dit artikel over chronische vermoeidheid en lusteloosheid…
Siebe
24 mei 2016Hoi, zelf heb ik een aantal klachten die misschien duiden op schildklierproblemen. Vermoeidheid, droge huid, jeuk, pijnlijke gewrichten, benauwdheid rondom de borstkas, vaak dorst, overdag erg slaperig zijn, ’s nachts vaak wakker, een gespannen gevoel alsof je examen moet doen. Ben bekend met hemochromatose, ferritine is nu weer laag. Dus meer kans op schildklierproblemen of zijn dit echte hemochromatose ziekte verschijnselen?
Paul
24 mei 2016Er bestaan niet of nauwelijks klachten / symptomen / verschijnselen die exclusief bij één ziekte of aandoening passen. Het één sluit het ander dus niet uit… De enige manier om erachter te komen of schildklierproblemen een rol spelen binnen je gezondheidsproblematiek is je schildklierwaarden (TSH, FT4 en/of FT3) laten controleren. In dat geval kan het raadzaam zijn om uit voorzorg ook meteen je serumijzer, vitamine B12, vitamine B6 en vitamine D te laten checken.
Manon
9 mei 2016Ik heb al heel lang een te trage schildklier en ik met mijn medicijnen goed ingesteld, maar ik baal heel erg van mijn opgezwollen gezicht… Is er een manier om daar vanaf te komen? Gr. Manon
Paul
12 mei 2016Hoelang zijn je schildklierwaarden (FT4 en FT3) al stabiel? Dit zou kunnen duiden op faciaal oedeem, al dan niet gerelateerd aan myxoedeem… Zie de linkjes voor meer informatie… Sterkte!
gerrit
4 mei 2016Ik heb de volgende symptomen: koud, soms duizelig, daardoor soms een paniekaanval, onrustig slaappatroon, als ik ’s middags even op bed ga liggen, slaap ik zo een uur… Ik moet er wel bij zeggen, ik slik Alprazolam en voor de bloeddruk Perindopril. Kan het daar ook door komen?
Paul
4 mei 2016Ja, in theorie kan dat zeker! Zie hier de mogelijke bijwerkingen van alprazolam en hier de potentiële bijwerkingen van perindopril… Maar dat betekent natuurlijk niet dat er niet (tegelijkertijd) ook sprake kan zijn van bijvoorbeeld een schildklierprobleem, een vitamine B12-tekort, vitamine D-gebrek of ijzerdeficiëntie… Veruit de meeste schildkliersymptomen (symptomen die kenmerkend zijn voor schildklierproblemen) passen immers ook bij verscheidene andere afwijkingen en aandoeningen. De enige manier om op deze gebieden meer duidelijkheid te krijgen, is je bloed laten controleren op schildklierparameters (en eventueel B12, D en ijzer). Sterkte toegewenst!
Jenny
3 mei 2016Ik heb de laatste tijd veel last van mijn hoofdhuid die jeukt zonder schilfering en zo kwam ik bij deze site. Ook heb ik een peesontsteking in mijn hand/pols. Mijn menstruatie is nooit echt normaal. Soms maanden niet en kan uit het niets ook duizelig worden.
Paul
4 mei 2016Laat gewoon eens je schildklierwaarden (TSH en FT4), vitamine B12 en vitamine D controleren…
Nici.
2 mei 2016Ik kom bij en val af, hou veel vocht vast en ik ben ineens erg agressief. Mijn bloeddruk is erg hoog. 111/160 is bij mij normaal da heb ik al jaren last van. Ik heb geen levende familie meer en ik kom uit Duitsland maar mijn oma had een dikke hals die geopereerd is. Ik ben conducteur dus bekend voor mijn makkelijk doen. Maar ik ben mijzelf niet meer. Help!
Paul
3 mei 2016Een schildklierprobleem zou kunnen… Laat gewoon eens je TSH en FT4 controleren… Ben je van het vrouwelijk geslacht? Zo niet, dan zou je ook eens aan je testosteronniveau kunnen laten toetsen. Logischerwijs zijn er meer mogelijke oorzaken van oedeem, agressiviteit en hypertensie, die alleen door een arts kunnen worden toegekend dan wel uitgesloten. Sterkte!
Roy
27 april 2016Hallo. Ik ben zonder schildklier geboren. En ook al heb ik hier tijdens mijn 36 jarige leven weinig hinder van ondervonden. Mijn voeten en mijn handen gaan met de jaren steeds erger vervormen. Ik sta al onder behandeling bij een orthopedisch specialist die met name gespecialiseerd is in voetafwijkingen. De afwijkingen zijn o.a. klauwtenen, holvoeten en te strakke pezen en spieren in de onderbenen en handen. De orthopeed weet zeker dat ze wat aan deze klachten kan doen, maar wil wel graag eerst de oorzaak van deze klachten onderzoeken om zodoende een goed plan van aanpak te kunnen maken. Nu heb ik al diverse documenten gelezen over de relatie tussen schildklieraandoeningen en spieraandoeningen van neurologische aard. Is er bij jullie toevallig ook iets bekend over dit onderwerp? Ik ben benieuwd! Vriendelijke groet, Roy Schepers
Paul
28 april 2016Beste Roy, Ik neem aan dat je al je hele leven al schildkliermedicatie inneemt? En dat je al die tijd onder controle bent gebleven bij een internist-endocrinoloog / schildklierspecialist, dus dat men je schildklierhormoonwaarden (T3 en T4) periodiek heeft gecontroleerd? Het klopt namelijk dat tekorten aan schildklierhormonen kunnen leiden tot allerlei ontwikkelingsstoornissen, groeiafwijkingen en vormafwijkingen. Daar zijn honderden of misschien zelfs duizenden onderzoeken naar gedaan… Dat komt doordat schildklierhormonen medeverantwoordelijk zijn voor groei, ontwikkeling en metabolisme in het menselijk lichaam. Dus als een aanstaande moeder bijvoorbeeld een ietwat traag werkende schildklier heeft tijdens haar zwangerschap, kan dat zich al reflecteren in de groei en ontwikkeling van het ongeboren kind. Een kind dat zonder schildklier wordt geboren, krijgt gedurende de eerste maanden (t/m week 15 a 17) in de baarmoeder schildklierhormonen van de moeder aangereikt via de navelstreng, maar daarna dient in principe de eigen schildklier ontwikkeld te zijn en deze functie over te nemen. Na de geboorte Dus als je zonder schildklier wordt geboren, dien je levenslang exogene schildklierhormonen toegediend te krijgen om als het ware een optimale schildklierwerking na te bootsen. Al met al kunnen tekorten aan schildklierhormonen zorgen voor onderontwikkelde botten, spieren, pezen, banden, zenuwen, bindweefsels, et cetera… dus leiden tot botvergroeiingen, spierafwijkingen, zenuwdefecten, bindweefselstapelingen, enzovoorts. Daarnaast gaan schildklierproblemen vaak hand in hand met metabolische afwijkingen, waardoor de kans op nutritionele tekorten toeneemt. Hierbij valt te denken aan vitamine B12-tekort, vitamine D-tekort, ijzertekort, en ga zo maar door. Dit soort deficiënties kan eveneens tot groei- en ontwikkelingsstoornissen leiden, dus het lijkt me van cruciaal belang om zulke gebreken (met name B12 en D) uit te laten sluiten! Hoe schildklierproblemen zich precies verhouden tot jouw individuele klachten kan ik niet inschatten, maar de aanwezigheid van onderlinge correlatie of causaliteit tussen de afwezigheid van een schildklier en de doorr jouw beschreven problematiek lijkt me geenszins onwaarschijnlijk. Onwijs veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
ina van de laar
23 april 2016Een paar jaar geleden is mijn ene helft van de schildklier verwijderd en ik hoefde geen medicijnen nadien… maar heb nu vele klachten ondanks dat waardes goed zijn, ze schommelen wel wat zei de huisarts maar kan ook aan de overgang liggen, maar nu ik weer zo moe word twijfel ik toch weer… Is dat mogelijk dat de waardes goed zijn en toch veel klachten hebben? Alvast bedankt voor je antwoord!
Paul
24 april 2016Beste Ina, Wat bedoel je met “goede schildklierwaardes” (qua FT4, FT3 en TSH)? Dit is namelijk nog al relatief en contextafhankelijk… Afhankelijk van hoe goed de schildklierwaarden in de praktijk precies zijn, kunnen er inderdaad schildkliersymptomen optreden. Groeten, Paul
Marco
20 april 20166 Weken geleden was ik in de auto niet goed geworden. Benauwd, geen gevoel in benen, trillen over heel het lichaam… Volgens mijn huisarts had ik een paniekaanval gehad, veroorzaakt door 3 jaar hard en veel werken zonder rust (ben nu 25). Voor de zekerheid toen wel geprikt op algemeen bloedbeeld, niks dat afwijkt gevonden. In de afgelopen 6 weken heb ik dagelijks en vrijwel continu last van klachten als: opgejaagd / zenuwachtig / gespannen gevoel, benauwd / druk op de borst, trillen van benen / trillen hele lichaam / inwendig trillen, plots heel moe, duizeligheid, continu boeren laten. Mijn huisarts zegt stress in combinatie met angst en als het erg is zelfs angststoornis / paniekaanvallen en adviseert een psycholoog. Is dit voldoende medisch onderzoek en zit het psychisch of zou er toch een medische reden aan te grondslag liggen?
Paul
21 april 2016Beste Marco, Aangezien je reageert onder een artikel over schildkliersymptomen, neem ik aan dat je een schildklierprobleem vermoedt — of hier in ieder geval rekening mee houdt… Persoonlijk zou ik zeker de schildklierparameters TSH, FT4 en FT3 laten controleren, evenals vitamine B12, vitamine B6, vitamine D3, ijzer en elektrolyten. Of er inderdaad sprake is van een schildklierprobleem (of vitaminetekort, ijzertekort of elektrolytendisbalans) durf ik niet te zeggen, maar ik zou het absoluut laten uitsluiten, al is het maar uit voorzorg. Sterkte en groeten, Paul
Vansteenbrugge B
17 maart 2016Ik heb een bipolaire stoornis en neem sinds ongeveer 5 jaar Maniprex. Op de bijsluiter staat dat dit medicijn problemen kan geven met de schildklier. De laatste maanden heb ik het steeds koud en dan vooral aan handen, voeten en knieën. Ik ben altijd bang dat het medicijn problemen gaat geven. Ik ben onlangs uitgebreid onderzocht in het LOK-centrum te Kortrijk om uit te zoeken of ik fibromyalgie heb. Er is fibromyalgie vastgesteld, maar ik weet niet of men ook nagegaan is of ik schildklierproblemen heb.
Paul
19 maart 2016Dat durf ik ook niet te zeggen, dat zou je moeten navragen bij je arts.
Miranda
17 maart 2016Ik heb een vraag. Ik heb een vitamine B12 tekort en wordt daar ook goed voor behandeld al 12 jaar. Maar ik blijf klachten houden. Eigenlijk staan alle klachten die ik heb hierboven genoemd. Ik wordt meestal zo’n 1 keer in het half jaar getest op mijn schildklier en krijg iedere keer te horen dat het op het randje zit. Dus net niet eronder. Kan het dan alsnog zijn dat het me schildklier is die de klachten veroorzaakt of moet ik op zoek gaan naar een andere oorzaak. Mijn vitamine D is ook onderzocht en die is 53 dus ook net boven de onderwaardering. Alvast bedankt voor het antwoord.
Paul
19 maart 2016Wat is je vraag precies?
Citroenmelisse
12 maart 2016Hallo, Naar aanleiding van de reacties hieronder ben ik nu iets meer overtuigd om naar de huisarts te gaan om bloed te laten prikken. Gebaseerd op onderstaande klachten, welke waardes moet ik aanvragen om te laten testen (ik ga er maar op aandringen bij de huisarts, anders sturen ze je toch naar huis met die standaard bloedprik test op ijzer met –in een gekke bui– vitamine B12). Vitamine B12 is jaren geleden al getest en was zeer laag. Mijn (schildklier?)symptomen: – altijd koud, ik wordt moeilijk warm; – dit jaar extreem last van winterhanden (ze doen meer pijn dan normaal); – heb ook wintervoeten (minder erg dan de winterhanden); – altijd koude handen en voeten; – oogspiertje dat dagenlang trekt (vaak langer dan een week); – duizelig bij veel inspanning of drukte; – nooit uitgerust gevoel hebben (kan me niet herinneren wanneer ik mij voor het laatst goed uitgerust heb gevoeld); – ’s ochtends kleine ogen; – tintelingen; – tijdje geleden in elkaar gezakt, eerst heel misselijk, toen extreem duizelig, koud zweet en overal in het lichaam tintelingen; – ik eet veel, maar kom niet aan; – gewichtsverlies zonder er wat voor te hoeven doen; – vergeetachtigheid; – niet op woorden kunnen komen… Dat was het geloof ik wel. Groetjes, S
Paul
12 maart 2016Beste Citroenmelisse, Naast TSH (schildklier-stimulerend hormoon) en FT4 (vrij en inactief schildklierhormoon), en bij geconstateerde afwijkingen hiervan later eventueel ook FT3 (vrij en actief schildklierhormoon) zou ik persoonlijk eveneens –desnoods nogmaals– vitamine D, vitamine B12 en ijzer laten controleren. En wellicht ook ontstekingswaarden (ontstekingsparameters c.q. ontstekingsindicatoren). Mocht daar niks uit komen, dan zou een bloedwaardebepaling en/of urinebepaling van vitamine B11, vitamine B2, kalium, magnesium, jodium, calcium en vitamine A eventueel ook de moeite waard kunnen zijn. En belangrijk: vraag je bloeduitslagen op papier mee naar huis; laat je niet zomaar wegsturen met “alles was goed”… Kan je huisarts niets voor je betekenen, laat je dan bijtijds doorverwijzen naar een specialist. Ik ben GEEN arts, maar dit is wat ik in jouw geval zou aanvangen. Groeten en sterkte, Paul
Citroenmelisse
25 maart 2016Bedankt Paul!
Citroenmelisse
14 april 2016Update: naar aanleiding van mijn eerdere bericht heb ik bloed laten prikken. B12 was laag-normaal en vitamine D onder de 20. Daar heb ik een vitamine D-ampul van 50.000 per week voor gekregen. Gisteren 1 ampul genomen van 25.000 en kon mij vandaag gelijk ziek melden. Misselijk, zwaar, nog erger vermoeid dan normaal en alles ging in slow motion. Volgens de huisarts een toevalligheid (op de misselijkheid na), dus nu maar die 25.000 doseren. Heeft u nog tips? Ik ga sowieso die vegetarische vitamine D-capsules halen. Ik heb ze ook van B12 en ze bevallen mij goed! Bedankt tot zo ver!
Paul
15 april 2016Beste Citroenmelisse, Een vitamine-D-serumwaarde van 20 nmol/l is echt enorm laag. Ik kan me voorstellen dat veel van je klachten het gevolg zijn van dit vitamine D-tekort. Goed dus dat je dit hebt laten checken! Veel van je klachten passen naar mijn mening echter (ook) bij een vitamine B12-tekort, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd wat men bedoelde met een “laag-normale” B12-waarde… Overigens hoor ik weleens vaker dat hoog-gedoseerde vitamine D-ampullen ‘zwaar vallen’. Maar helaas heb je die ampullen (voor zover ik weet) alleen in 100.000, 50.000 en 25.000 internationale eenheden (IE/IU). Een hoogwaardig vitamine D3-supplement in pilvorm of tabletvorm is wellicht het overwegen waard, maar hoewel sommige onderzoekjes uitwijzen dat (vaste) vitamine D-pilletjes net zo goed werken als (vloeibare) vitamine D-ampullen, wijst de praktijk nog weleens anders uit. :( Zie eventueel ook deze artikels:
Zijn je FT4 en TSH (ten aanzien van potentiële schildklierklachten / schildkliersymptomen) eigenlijk ook onderzocht? Dit lijken me eerlijk gezegd de meest relevante bloedwaarden… Sterkte & groeten, Paul
Harriette
11 maart 2016Hoi, Zojuist toevallig ontdekt dat mijn schildklier veel en grote cystes bevat. Nu ben ik naar schildkliersymptomen aan het kijken en zie dat ik een waslijst aan vinkjes heb staan die van toepassing zijn op mij en mijn jarenlange klachten! Ik loop al met klachten vanaf mijn 18e en ben nu 50 en nooit heeft iemand het gehad over mijn schildklier en er nog nooit naar gekeken of gevraagd! Nu dus weer terug naar de huisarts voor verwijzing internist. Hoe kan het dat hier niet naar gekeken werd en wordt bij meerdere vage en soms duidelijke klachten?
Paul
11 maart 2016Klinkt in mijn oren en naar mijn persoonlijke mening als een stukje laksheid… :(
Harriette
11 maart 2016Het is bij toeval ontdekt door een MRI scan die ik kreeg om mijn gehele rug na te kijken, de klachten die ik aanvinkte zijn: haaruitval, zwakke brosse nagels, droge huid, jeukende huid zonder reden, droge mond, maar soms ook overvloed aan speeksel, koude voeten en onderbenen, slecht warm kunnen worden, altijd koud hebben, spierpijnen op vreemde plekken, darmproblemen, altijd honger, snel moe, lusteloos, of wel willen maar niet kunnen, vergeetachtig, concentratieproblemen, slaperig overdag… De MRI kreeg ik vanwege zware artrose, krachtverlies en uitvalverschijnselen, maar geen hernia of beklemming te zien.
Paul
11 maart 2016Laat dan alsjeblieft eens je TSH en FT4 controleren via een bloedwaardebepaling, dan heb je direct duidelijkheid over het wel en wee van je schildklierwerking. En vraag daarnaast of men dan ook meteen je vitamine D, vitamine B12 en ijzer meepakt.
Leneke
8 maart 2016Ben niet erg bekend nog met de site, hoe reageer ik terug op reactie van Paul? Groetjes, Leneke
Paul
8 maart 2016Gewoon even reageren op de oorspronkelijke reactie waarop jijzelf in eerste instantie hebt gereageerd. :) Met de ‘beantwoorden’-knop…
Leneke
8 maart 2016Dank je wel Paul, m’n T4 waarde is 18.3 Vitamine B12 is 260 en vitamine D 46,7 (iets te laag zei arts) maar van reumatoloog moest ik i.v.m. met kuur MTX Calci-Chew D3 (calciumcarbonaat + vitamine D) erbij slikken. Geen fijne kuur want zit op dit tijdstip met bloedsuiker steeds rondom 4. Voelt niet prettig om dan te slapen, en dan maar halve rol Distro. Groeten!
Paul
8 maart 2016FT4 ziet er naar mijn ondeskundige mening inderdaad goed uit. Vitamine D is volgens de grenswaarden net te laag, maar mag in het gunstigste geval eigenlijk veeeeeel hoger zijn. Ook vitamine B12 is officieel niet te laag, maar mag best richting de 350 tot 400. Ik verwacht in dit geval echter niet dat je kouwelijkheid te maken zal hebben met vitamine D of B12… Weet je toevallig ook de waardes qua TSH en FT3?
Leneke
8 maart 2016Weer dank Paul, reumatoloog vond het wel ok. Mn the is 1.3. Ik heb ook Seb eczeem, zou dat oorzaak zijn van de kou misschien?
Paul
9 maart 2016Eczeem lijkt me eerlijk gezegd geen plausibele oorzaak van kou. Het lijkt me waarschijnlijker dat de eczeem en kouwelijkheid beide symptomen zijn van een gemeenschappelijk onderliggend probleem; bijvoorbeeld een schildklierprobleem. Maar ik ben geen arts…
Leneke
17 april 2016Beste Paul, Heeft even poosje geduurd i.v.m. medisch circuit. Je vroeg om de Te waarde van schildklier, maar wordt nooit geprikt weet niet waarom. M’n TSH was laatste keer 0.47, daarvoor 1.3. Te was 18.3 en nu 21.8. Ondanks de zachte winter, en nu lente, koud houden, rillingen. Lig in bed met fleecepak, dekbed en dikke sprei. Na uren iets warmer. Maar t gekke is, als ik wakker word, gloeiende wangen, zweet in nek. Maar na opstaan langzaam weer die kou. Handen erg en voeten rillingen. Misschien kan dat te maken hebben met Reumatische artritis? M’n vitamine D is nog 46.7 en volgens arts normaal. Dus weet ik het ook niet. Aan diabetes zal zoiets niet liggen dacht ik. Nog een fijne dag! Met vriendelijke groet, Leneke
Paul
19 april 2016Beste Leneke, De waardes THE en TE bestaan niet, dus dat maakt het lastig om je verhaal op waarde te schatten. :(
Leneke
19 april 2016Goedemorgen Paul, Dank je wel voor je reacties, je vroeg i.v.m. m’n koudeaanvallen nog m’n TSH waarden. Het mislukte om het goed neer te zetten omdat ik slechtziend ben. Nystagmus en retinopathie. Maar m’n waardes zijn op moment TSH – 0.47 en T4 is nu 21.8. M’n Vit D is nog 46. volgens artsen normaal. Sorry voor de verwarring. Maar heb de laatste tijd van anderen begrepen ook koude aanvallen te hebben. Terwijl de buiten temperaturen niet winters zijn, maar zelfs met 2 dekens op de bank nog koud, en rillingen. Dik aangekleed naar bed en na uurtje of 2 helft uit. ’s Morgens bezweet en gloeiend hoofd wakker. Wat zit een mens toch raar in elkaar. Veel groeten, Leneke
Paul
19 april 2016Maakt niet uit hoor, ik was gewoon benieuwd naar het totaalplaatje. :) Wel extreem balen van je beperkte zicht! :( Met je schildklierwaarden lijkt op het eerste gezicht niets mis te zijn… Je vitamine D hoort minimaal 50 te zijn, maar liever rond de 100 (of tussen de 80 en 150) te zitten. Ook je ijzer blijft naar mijn ondeskundige mening relevant. Overigens KAN kouwelijkheid of ‘het koud hebben’ een direct gevolg zijn van diabetes, want door diabetes kan je doorbloeding verslechteren. Als je ook nog eens bloeddrukverlagers c.q. bètablokkers inneemt, is die kans extra aanwezig. Een tekort aan vitamine B12 blijft wat mij betreft tot de mogelijkheden behoren, gezien je achtergrond. Bij diabetespatiënten wordt B12 sowieso minder goed opgenomen, en als je metformine gebruikt kan de opname en omzetting van B12 verder verslechteren. Men zou dan naast serum-B12 kunnen kijken naar ‘actief B12’ / ‘holo-TC’, methylmalonzuur (MMA), homocysteïne (HC) en eventueel foliumzuur (B11).
Leneke
19 april 2016Dank je wel Paul, voor je snelle bericht, het is idd niet makkelijk met slecht zicht,maar probeer zo goed mogelijk ermee om te gaan. Ook mn vingers willen nog weleens andere kant opgaan ???? i.v.m. RA. Ik heb best een redelijke goede Google arts. :) Discussie over de vit D, was normaal, en ik wil het niet dwingen. Vit. B12 was 260. Had het idee dat jij met opties kwam over de opnames in je lichaam i.v.m. m’n diabetes en vitamines een goed punt had. Nog 1 vraagje: waarom wordt er bij mij mooi geen T3 geprikt? In elk geval een fijne zonnige dag gewenst, van onder m’n fleece dek! ????
Paul
19 april 2016(F)T3 wordt eigenlijk alleen gecontroleerd als je (F)T4 of TSH afwijkt, maar men nog niet 100% zeker weet of er (al dan niet) sprake is van een schildklierprobleem. FT4 wordt meestal pas gecontroleerd als TSH afwijkt. FT3 wordt meestal pas gecontroleerd als TSH of FT4 afwijkt, maar niet allebei. Daarna(ast) worden soms ook nog rT3 en schildklierantistoffen gecontroleerd. Dit riedeltje geldt trouwens alleen als het aankomt op de diagnose / diagnosticering van schildklierproblemen, dus bij het aantonen, bevestigen, dan wel uitsluiten van een mogelijk schildklierprobleem bij een (nog) niet-schildklierpatiënt. Bij reeds gediagnosticeerde schildklierpatiënten die schildkliermedicijnen gebruiken, kunnen allerlei schildklierwaardes periodiek worden gemonitord, zonder dat er sprake is van een bepaalde volgorde. Dit om de instelling qua schildkliermedicatie te kunnen indexeren en bijschaven.
Leneke
19 april 2016Weer dank Paul, Je hebt behoorlijke kennis! Vriendelijke groetjes, Leneke
Daan
27 februari 2016Hoi, Sinds enkele jaren ben ik altijd moe, toen der tijd naar de dokter geweest en een bloedtest laten doen, de waardes waarden allemaal normaal en de dokter zei dat dit wel vaker voorkomt bij jongeren en dat het rond de 23 jaar weer over zal zijn. Momenteel ben ik 22, bijna 23, en al 4 jaar lang altijd moe en ben er wel vort een beetje klaar mee. Maar het afgelopen jaar zijn er een tal van lichamelijke klachten bijgekomen dan het alleen moe zijn. Zo heb ik regelmatig last rond mijn hart, steken of een branderig gevoel, mijn darmen kloppen niet, ooit veel moeite om naar de wc te gaan en als ik dan gewest ben, 10 minuten erna komt alles via diarree eruit, ook ben ik de afgelopen 3 jaar 20 tot 30 kilo aangekomen waarnaast ik regelmatig doe sporten en niks geks doe met mijn voedsel, tijdens het sporten ben ik vlug moe en heb ik best wel lang tijd nodig om te herstellen, heb het vort vaak koud, waar ik voorheen het juist altijd warm had, mijn spieren in mijn benen en armen zijn minder sterk geworden en vooral vermoeid, vaak last van een ader in mijn oog(en) die irriteert, en zo zijn er nog wel een aantal dingen die ik hierboven lees waar ik last van heb, Zou het nu verstandig zijn om toch maar is een afspraak met de dokter te maken? mvg Daan
Mayana
27 februari 2016Hallo, Omdat ik hier zovele reacties zie, Post ik mijn vragen /verhaal toch ook maar eens… Sinds 2007 kamp ik met klachten. Tot nu toe niemand die de oorzaak vond… Duizeligheid, licht in mijn hoofd en tegelijk een vreselijk vermoeid duf suf hoofd. Dikke opgedrongen oogjes vooral s ochtends en bij minimale inspanning (pittig gesprek is al voldoende). Chronisch ontstoken knie, afwisselend met pijnlijke polsen/handen, voeten. Nekklachten en rugklachten. Bij de minste inspanning licht gevoel in de armen , benen, alsof je zweeft en ook spierpijn, spiervermoeidheid. Haaruitval, droge huid en jeuk ook in het haar. Hartslag die lijkt te stoppen en dan opeens met een harde en snelle bons verder gaat terwijl mijn adem afsnijd. Razend hart, lage bloeddruk, soms trillerig hierdoor en dan krijg ik mijn ademhaling niet rustig enkel in lig of zit wel. Ik zal nog wel dingen over het hoofd zien… Maar alleszins hebben ze mijn hersenen, hart, spierziekten, suikerziekte en ook de tegenhanger daarvan, reuma, enz… Nagezien. Ziekte van Ménière, enzovoorts… Er komt niks uit. Enkel ijzergehalte was te laag maar klachten zijn niet opgelost. Nu enkel nog de schildklier en de hormonen… Ben zo benieuwd naar de antwoorden! Groetjes!
Paul
4 maart 2016Een schildklierprobleem zou me eigenlijk niet verbazen, al dan niet in combinatie met een tekort aan vitamine D en/of vitamine B12.
Ann
24 februari 2016Na de geboorte van de jongste heb ik last van een te trage schildklier, oorzaak onbekend. De medicatie heeft me nooit goed geholpen. Sinds vorig jaar drama met (de nieuwe verpakking van) thyrax die me juist een hyper bezorgde… maanden thuis geweest van mijn werk. Dosis verlaagd… daarna veel huiduitslag van naar ik dacht de blauwe 25 mcg-tabletjes. Overgestapt op Euthyrox… Na 6 weken een TSh van 0,88. Prima zet de huisarts, maar i heb krampen in mijn voeten, heb het telkens erg warm (overgang? ik ben 45) Moet ik nu juist meer of minder medicatie hebben??? De artsen zal het allemaal worst wezen..
kimberley pex
27 februari 2016Prima zei de huisarts ? Ze weten t gewoon niet , laag normale waarde kun je ook al hondsmoe van zijn. Net zoals bij laag cortisol, of laag B12. Ik ben nu zelf gaan ophogen na 2x op de EHH eerste harthulp te hebben gelegen met een hartslag van 44 ! bradycardie en extrasystole.Nog nooit zoiets engs meegemaakt. Paar keer bijna omgevallen, uitputting zeiden ze, komt wel goed. Ze hebben zelfs daar niet de TSH en T4 geprikt. Een Addisoncrisis of hypotheroïde, of b12 tekort , ze hebben er allemaal nog nooit van gehoord lijkt t wel. Ik weet wel; beter hoge schildklierwaardes dan laag normaal. beter te veel b12 dan te weinig, Ik zoek me werkelijk ALLES zelf uit, anders had ik al 25 jaar onder de grond gelegen. Sterkte Ann, en vraag het nog een keer , en anders naar een endocrinoloog. gr. kim.
Leneke
8 maart 2016Ook ik heb het zo koud, al 22 jaar schildklierpatiënt (schildklier verwijderd). En diabetes type 2. En RA (Reumatoïde Artritis). Maar het laatste jaar erg koud. Waarde schildklier volgens huisarts goed. Huid voelt warm aan, dat is het gekke. Heeft iemand ook zulke klachten?
Paul
8 maart 2016Weet je de exacte waardes van je TSH, FT4 en FT3? En zijn je ijzer, vitamine D en vitamine B12 al eens onder de loep genomen?
Elvira
27 januari 2016Hallo, sinds oktober heb ik de ziekte van Graves, achteraf al bijna een jaar klachten (slikken, buikpijn, vermoeid, onrustig, angstig, etc). Maar ik zou juni 2016 cum laude aan twee universiteiten afstuderen dus dacht ik dat dit zorgde voor de klachten. In oktober bleken mijn TSI-antistoffen 33 te zijn en mijn FT4 70+. Toen gestart met strumazol en propranolol en direct nucleaire onderzoeken voor RAJ, helaas bleek ik niet in aanmerking te komen voor deze behandeling, dus verdergaan met 60mg strumazol. Ook na onderzoeken naar mijn ogen bleek een matige vorm van de oogziekte van Graves aanwezig te zijn, mocht ik dus toch ooit eens met radioactief jodium behandeld worden kan dat alleen in combinatie met prednisolon. In december bleek mijn FT4 eindelijk gedaald te zijn, naar 35!! Hier was ik erg blij mee omdat het in de weken daarvoor erg zwaar was door de teleurstellingen en de vele buikpijn. Helaas, twee weken later zat de FT4 weer op 70+. En tot op heden is het nog steeds niet gelukt om een normale FT4 waarde te krijgen, daarom sinds twee weken strumazol van 90mg (en daar ga ik me nog niet beter van voelen, integendeel). Vlak na het beginnen met de 90mg begon mijn struma iets te slinken, helaas nu sinds 3 dagen fikse keelpijn en weer een hele harde grote struma. Gelukkig nog geen koorts gehad, wel wat verhoging. In mijn eerste afspraken in oktober hebben alle schildklierspecialisten eigenlijk gezegd dat de kans dat medicatie een blijvend resultaat gaat geven heel erg klein, dit vanwege de hoge antistoffen. Ook ben ik nu gestopt met school, de afgelopen maanden waren te heftig en de schildklierklachten nemen nog steeds niet af, helaas! Aangezien er nog steeds weinig schot in de zaak zit en ik deze 90mg niet lang vol kan houden denk ik steeds sterker na over een schildklieroperatie. Is er iemand die gelijkenissen heeft, zodat ik de keus van opereren of toch doorgaan met schildkliermedicatie kan maken…
Paul
29 januari 2016Beste Elvira, Verhalen van lotgenoten en ervaringsdeskundigen t.a.v. Graves, radioactief jodium (‘de slok’), schildklieroperaties en (de implicaties van) een leven zonder schildklier, vind je onder de volgende artikels:
Onwijs veel sterkte en beterschap toegewenst; en heel veel succes met de afweging! Groeten, Paul
Samira
12 maart 2016Hoi Ik lees op het internet veel over homeopathische aanpak en opletten met je voeding. Ik heb na de bevalling van m’n 3e kind ook de ziekte van Graves gekregen en kreeg toen medicatie en heb toen hijama (cupping) gedaan en ben binnen een maand gestopt met de medicatie omdat ik graag wilde weten of cupping wel hielp en zowaar geen klachten en goede waarde. 3 december 2015 laatste controle en alles was goed en ben ontslagen bij de internist. Eind januari begon ik weer jeuk te krijgen en toen weer hartkloppingen en wist gelijk dat het niet meer goed zat. Ik heb eind november een injectie in m’n schouder gehad voor een slijmbeurs ontsteking en ik denk zelf dat dat de schildklier van slag heeft gemaakt maar de internist zegt dat dit niet kan maar geloof dat niet. Nu wil de arts dat ik.de.jodium slok inneem maar wil dat liever niet. Ik heb cupping geprobeerd maar dat heeft tot nu toe nog niet.mogen baten en moet over 2 weken nog een keer. Verder heb ik maandag een afspraak bij een homeopathische arts om te kijken wat zij voor me.kunnen betekenen. Het kan toch niet zijn dat zo een belangrijk orgaan met gif moet worden behandeld en dat je.dan ook maar 1/3 kans hebt dat het gaat werken met die. slok.
liekie
6 januari 2016Ik ben bijna 50, heb al vanaf m’n 23e problemen met schildklier.. ik heb al een radioactieve slok gehad .. loop nu weer bij een endocrinoloog maar continue is me medicatie niet goed .. heb nu al weer wonen van die vage klachten .. hartkloppingen in me keel .. winderigheid .. dikke buik .. pijn in me heupen .. vreselijk stijf kan zo nog wel ff doorgaan .. wie o wie kan me raad geven .. echt ik wordt hier zo moedeloos en radeloos van ..
Paul
6 januari 2016Beste Liekie, Hoewel sommige van je klachten direct of indirect gerelateerd kunnen zijn aan je schildklier, geldt dat bij lange na niet per se voor al je klachten. Is er al eens gekeken naar je vitamine D, vitamine B12, ijzer en ontstekingswaarden? Maar toch met name vitamine D-tekort…
Dua
24 oktober 2015Beste Paul… Mijn vriend heeft sinds 2 jaar klachten van links onderbuikpijn en links heuppijn, daarnaast af en toe veranderingen in ontlastingspatroon. Ook al eet hij gezond alsnog komt hij steeds aan en gewichtsverlies gaat ook met veel moeite… Voor deze klachten is hij vaak naar huisarts gegaan maar ze nemen geen actie. Laatste maand is pijnklachten in onderbuik en heup wat verergerd en ook straalt die uit naar rug. Zou dit te maken hebben met schildklier? Graag hoor ik snel van u…
Gabriella
11 oktober 2015Beste Paul, Sinds kort weet ik dat mijn schildklier te snel werkt. Mijn T4 waarde was 5 weken geleden 47 (eerste meting) en een goede week terug 52 (tweede meting). Ik neem 2x daags Strumazol en op eigen verzoek 1x daags Propranolol i.p.v. 2x. Werd erg suf en viel op de meest rare plekken in slaap hiervan. Ik voelde me na een klein tijdje al weer aanzienlijk beter. Alleen nog eczeem en wat trillen van mijn handen. Ik ben terug aan het werk gegaan en na drie dagen werken ben ik terug bij af. Mijn hele lijf trilt, licht in mijn hoofd, continu hijgen i.p.v. ademen, mijn hart klopt snel en door mijn hele lijf. Jeuk op mijn armen en rug… enz. enz. Ik heb nog drie weken te gaan voor ik terug een afspraak met de internist heb. Hier dus mijn vraag/vragen. 1. Komt het doordat ik ben gaan werken al deze symptomen terugkomen of is naar waarschijnlijkheid de schildklier toch sneller gaan werken? Ik ben intussen alweer een dag thuis… 2. Kan ik zelf aangeven bij de internist dat mijn voorkeur uitgaat naar een jodiumbehandeling of operatief verkleinen i.p.v. langere tijd medicijnen slikken? 3. Kan ik zelf door mijn levensstijl aan te passen iets betekenen voor een sneller en beter herstel? M.v.g. Gabriella (die nooit iets ergers heeft gehad dan griep in 39 jaar).
Paul
19 oktober 2015Beste Gabriella, Weet je ook wat de oorzaak is van je overactieve schildklier of is je dat niet verteld? Thiamazol (Strumazol, Carbimazol of Propylthiouracil) wordt namelijk maar al te vaak voorgeschreven bij een overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) door de ziekte van Graves, maar soms ook bij een schildklierontsteking/thyreoïditis, een toxische adenoom (goedaardig schildkliergezwel), een hypofyse-aandoening of overdosering van schildkliermedicatie/thyromimetica (Thyrax, Euthyrox o.i.d.). Het behandelplan is dus volledig afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je te snelle schildklierwerking. Als er inderdaad sprake is van de ziekte van Graves, dan zou je inderdaad je voorkeur uitspreken voor een operatieve schildklierverkleining of -verwijdering of “de slok” (RAJ: radioactief jodium), maar houd er rekening mee dat je schildklier na zo’n ingreep 9 van de 10 keer juist te traag/langzaam werkt, waardoor je de rest van je leven schildklierhormonen zult moeten blijven innemen om de traag geworden schildklier te compenseren. Het één sluit het ander dus niet uit. Blader desgewenst ook (de reacties onder) deze artikels eens door voor aanvullende inzichten over de voor- en nadelen van een schildklieroperatie, radioactief jodiumbehandeling en levenslange schildkliermedicatie:
Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Nanda
6 oktober 2015Ik heb sinds geboorte van mijn dochter 9 jaar geleden een traag werkende schildklier, ik slik daar 0,137.50 thyrax voor. Nu heb ik vorige week mijn bloed laten testen en de uitslag was TSH 3,8 en T4 13, volgens statistieken goed. Maar waarom voel ik me dan constant zo moe? Vooral overdag het gevoel dat je overal zou kunnen slapen… En die vreselijke hoofdpijn die er dag in dag uit is. Ook heb ik en blijf ik zo’n druk op mijn oren voelen. Iemand tips? Bedankt! Groetjes, Nanda
Paul
7 oktober 2015Beste Nanda, Bij een schildklierpatiënt die schildkliermedicatie gebruikt, is het relatief lastig om te bepalen of schildklierwaarden “goed” zijn. Het is de bedoeling om met schildkliermedicatie een optimale schildklierfunctionaliteit na te bootsen, maar niet iedereen vaart even goed bij dezelfde schildklierwaarden. Maar al te vaak is het een kwestie van bloedwaarden monitoren, symptomen in de gaten houden en indien nodig de dosering bijschaven. Kortom: uitproberen volgens een systeem van ’trial & error’. Ik ben overigens GEEN arts, maar naar mijn persoonlijke ondeskundige mening moeten artsen bij medisch gediagnosticeerde schildklierpatiënten die schildkliermedicijnen innemen NIET uitsluitend letten op de bloedwaarden, maar toch ook op eventuele schildkliersymptomen en restklachten die blijven bestaan ondanks gebruik van schildkliermedicijnen. Daarnaast kan het raadzaam zijn om ook je ijzer, vitamine D en vitamine B12 eens te laten controleren. Sterkte! Groeten, Paul
Sander
10 maart 2016Heb hetzelfde probleem, mijn arts zegt dat mijn buis van Eustachius verstopt zit… al lange tijd. Ga eerdaags naar KNO-arts. Symptomen kloppen wel.
Suzanne
29 september 2015Hallo Paul, Ik heb nu 10 jaar geleden een schildklieroperatie ondergaan waarbij 80% van mijn schildklier is weggehaald. Ik slik sindsdien 0,1 gram Thyrax Duotab en dat ging lange tijd goed. Tot ongeveer een half jaar tot een jaar geleden. Ik werd toen extreem duizelig bij het omdraaien van mijn hoofd op mijn kussen in bed, bij het opstaan of andere plotselinge bewegingen. Ook heb ik het gevoel dat het autorijden (waarbij ik zelf de chauffeur ben) ben te snel gaat voor mijn gevoel. Alsof mijn hersenen de 120km/u die ik op de snelweg rijd, niet bij kunnen benen. De duizeligheid is nu behoorlijk afgezwakt maar het is nooit helemaal weggegaan. Afgelopen jaar had ik een pafferig gezicht. Dat viel me pas op toen ik laatst foto’s uit die tijd bekeek. Dat is nu wel weer weg. Mijn waardes zijn altijd goed. Vorig jaar schommelde het een beetje maar nu is het weer goed. Vorige week kreeg ik op mijn werk te horen van mijn leidinggevende dat ik niet scherp genoeg meer ben en de boel min of meer laat verzaken. Ik ben daar wel van geschrokken en ben mijn gedrag eens nagegaan van het afgelopen jaar. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de combinatie van stress op het werk (3 collega’s zijn uitgevallen vanwege een burn-out en er is een reorganisatie doorgevoerd die voor veel werknemers slecht heeft uitgepakt) en mijn schildklierfunctie, of het ontbreken daarvan, er niet aan toe bijdragen om 100% te functioneren. Verdere symptomen die ik altijd al wel had zijn spierverkrampingen in mijn benen, droog haar, vermoeidheid en vaak dorst. Aangezien ik kostwinner ben, wil ik het risico niet lopen dat ik “gepakt” word op mijn medische conditie, maar ik heb nu wel lichtelijk het gevoel dat ik een neerwaartse spiraal zit dat zich uit in een zwaar gevoel op mijn borst en af en toe een snel kloppend hart. Hoe kan ik werk en een schildklierprobleem zo goed mogelijk combineren en zijn er organisaties waar ik mij toe kan wenden? Mijn werkgever is geen prettige werkgever en werken mensen met een chronische ziekte of probleem er het liefst zo snel mogelijk uit. Aangezien ik 45+ ben is een andere, minder stressvolle baan, niet 1,2,3, gevonden alhoewel ik regelmatig solliciteer. Alvast bedankt voor je reactie!
Paul
1 oktober 2015Beste Suzanne, Worden je schildklierwaarden (TSH, FT4 en FT3) nog altijd periodiek gecontroleerd? En zo ja, hoelang is de laatste bloedtest geleden en hoe zagen de schildklierwaarden er volgens de meest recente bloedwaardebepalingen uit? Vraag je ook echt een uitslag/printje van je bloeduitslagen? Want ‘goed’ en ‘slecht’ zijn in de context van schildklierbloedwaarden behoorlijk relatief… Sowieso is het misschien goed om te weten er al heel lang iets misgaat met Thyrax. Sinds de verpakking van dit medicament veranderd is van glazen potjes naar doordrukstrips gaat er iets mis met de samenstelling van dit medicament. Het televisieprogramma Radar van AvroTros heeft een tijd geleden veel aandacht besteed aan de nieuwe doordrukverpakking/doordrukstrips van Thyrax… Honderden mensen zouden aanvullende bijwerkingen en restklachten ervaren sinds de nieuwe verpakking van Thyrax. Hoofdzakelijk klachten en symptomen die passen bij hyperthyreoïdie oftewel een te snel werkende schildklier; ONTZETTEND verontrustend dus! Vooralsnog is het niet duidelijk wat er mis is met de nieuwe Thyrax… Het zou dus kunnen dat behalve de verpakking ook de inhoud ietwat is veranderd (dus qua hulpstoffen, vulstoffen, processtoffen e.a. in de schildklierpillen). Maar in theorie zou het zelfs aan de chemische samenstelling van de verpakkingsmaterialen kunnen liggen. Of het heeft te maken met blootstelling van de Thyrax-pillen aan zuurstof/licht of een uit de verpakking ‘lekkende’ stof. Maar waarschijnlijk zit er simpelweg een (veel) te hoge dosering werkzame stof (levothyroxine) in de ‘nieuwe’ Thyrax-pillen… Schildklierverenigingen, consumentenorganisaties, bijwerkingencentra en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) worden al vele maanden bedolven onder de klachten over de Thyrax in de nieuwe doordrukverpakking. Het zou dus raadzaam kunnen zijn om op basis van een bloedwaardebepaling en in overleg met je arts over te stappen op een andere schildkliermedicament. De belangrijkste organisatie waar je als schildklierpatiënt in Nederland terechtkan is volgens mij ‘Schildklier Organisatie Nederland’ (SON). Sowieso zou je (ook) een afspraak kunnen maken met het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn om je problemen bespreekbaar te maken. Chronische stress en overwerktheid zijn voor iedereen funest, maar in geval van een gebrekkige gezondheid/schildklierwerking moet je hier extra voor waken. Zijn je vitamine B12, ijzer en vitamine D overigens al eens gecontroleerd? Sterkte in elk geval! Groeten, Paul UPDATE 2016: een jaar nadien moest ik onwillekeurig denken aan het probleem met de Thyrax ui 2015 en ben gaan kijken of er uiteindelijk iets duidelijk is geworden, maar ook na het onderzoek blijft de boel helaas zeer vaag. (bron)
Ilse
5 september 2015Beste Paul. Heel veel symptomen heb ik die hier beschreven staan. Mijn waardes schommelen ook constant van net op de grens tot weer goed. Nu is er een echo gemaakt en op antistoffen geprikt aanstaande dinsdag de uitslag. Nu mijn vraag, ik heb 2 ziektes, systemische mastocytose (mestcelziekte) en myelodysplastisch syndroom: MDS (beenmergstoornis). Weet iemand misschien of er een relatie is tussen deze ziektes en de schildklier?
Paul
6 september 2015Beste Ilse, Voor zover ik weet zijn er enkel extreem vage banden bekend tussen Mestcel Activatie enerzijds en schildklierwerking anderzijds, maar geen specifieke of noemenswaardige verbanden tussen systemische mastocytose en schildklierauto-immuniteit. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat MDS een rol kan spelen bij het ontstaan van auto-immuunschildklierziekten (ATD’s). (bron + bron) Ik ben echter geen arts, dus ik kan dit soort veronderstelde verbanden totaal niet op waarde schatten. Heel veel sterkte in elk geval! Groeten, Paul
Deborah
29 augustus 2015Gisteren uitslag van mijn bloed gehad. Hier kwam uit dat ik een afwijking aan mijn schildklier heb, de waarden horen onder de 4 te zitten en bij mij is het 4.3. Mijn klachten zijn extreem vermoeid, hoofdpijn, zeer onrustig en een apart gevoel in mijn buik. Omdat het een minimale verhoging is, gebeurt er verder niks en moet ik pas over een half jaar weer bloedprikken. Ideeën wat ik verder kan? Ik voel me zelf niet prettig bij het idee dat ik zo moe blijf, dus niet optimaal kan functioneren.
Paul
31 augustus 2015Beste Deborah, De waarde die jij beschrijft geldt voor je TSH; deze moet inderdaad tussen de 0,4 en 4,0 liggen. Maar is je FT4 ook bepaald?
Deborah
1 september 2015Helaas heb ik hier geen idee van. Ik heb bloed laten prikken omdat ik ontzettend vermoeid ben.
Paul
2 september 2015Dit zou je kunnen opvragen bij de huisartsassistent(e); hij/zij kan de exacte uitslagen van je bloedwaardebepaling in een handomdraai voor je uitprinten, wat een heleboel duidelijkheid kan verschaffen omtrent je potentiële schildklierproblematiek.
robbin
1 augustus 2015Goedemorgen, Ik heb bijna last van alle schildkliersymptomen die in bovenstaand artikel worden genoemd. Zit nu met een goede oorontsteking en me temperatuur zit rond de 35.2… Me bloed is heel erg vaak getest, zullen ze dan ook de schildklier mee hebben gepakt? Of zien ze dat vanzelf in het bloed? Me bloed is getest i.v.m. vermoeidheid en duizelingen, het leek te gaan om ademhalingsproblemen. Echter heb ik dus bijna alle schildkliersymptomen en komt er niks uit bloedonderzoeken, moet ik er iets mee doen? Met vriendelijke groet, Robbin
Paul
2 augustus 2015Beste Robbin, Dat er veel bloedtests/bloedwaardebepalingen zijn uitgevoerd, biedt logischerwijs niet de zekerheid dat men ook je schildklierwaarden heeft bepaald. Vraag de huisarts assistent(e) of ze een uitdraai wil maken van je bloeduitslagen… En kijk of er TSH, FT4, T4, FT3 of T3 op vermeld staat. Je TSH dient tussen de 0,4 en 4,0 mU/l moeten liggen, maar bij voorkeur rond de 1,0. Je (vrije) FT4 dient tussen de 8,0 en 26,0 pmol/l te liggen. Je totale (vrije + gebonden) T4 dient tussen de 64 en 154 nmol/l te liggen. Je (vrije) FT3 dient tussen de 3,0 en 8,0 pmol/l te liggen. En je (gebonden) T3 dient tussen de 1,2 en 3,4 nmol/l te liggen. Mochten deze bloedwaarden niet recentelijk zijn gecontroleerd, vraag dan in eerste instantie een bloedtest aan van TSH en FT4. Voor de zekerheid zou je je huisarts ook kunnen vragen om een bloedwaardebepaling van ijzer, ferritine, vitamine D en vitamine B12. Sterkte ermee! Groeten, Paul
Tufles
30 juli 2015Hallo, Sinds afgelopen weken heb ik de volgende klachten: Hoofdpijn… Enorme haaruitval… Hart klopt soms ineens heel hard in me keel… Enorme zweetaanval, voel me dan helemaal zwak worden… Moe, futloos… Zwak in mijn benen… Dikke ogen, vooral in ochtend. Soms ook lichtelijk ontstoken… Iemand enig idee?
Paul
31 juli 2015Het lijkt mij een goed idee om je schildklierwaarden (in eerste instantie TSH en FT4) te laten toetsen aan de hand van een bloedwaardebepaling; al is het maar om een schildklierprobleem uit te sluiten.
conny
28 juli 2015Hallo, Graag had ik eens vernomen wat dit zou kunnen zijn… Ik heb sinds 3 jaar last van mijn schildklier en heb zo’n slok genomen. Sindsdien moet ik eens 75 mcg L-thyroxine nemen dan eens 100 of 50, maar de laatste weken heb ik zo’n gevoel van druk in de keel. Neem ik teveel of te weinig L-thyroxine of is dit iets anders? Graag eens jullie mening!
Paul
28 juli 2015Beste Conny, Druk op/in/vanuit de keel kan van alles betekenen; van krop/struma of een schildklierontsteking tot een probleem met slokdarm, maagkleppen, bijschildklieren, lymfeklieren, stembanden of keelamandelen. Allereerst is het dus nog maar de vraag of er überhaupt sprake is van een onderlinge relatie tussen je schildklierproblematiek en de keelklachten die je momenteel ervaart… Laat staan dat iemand op afstand kan bepalen of het te maken heeft met een te hoge of te lage dosis schildkliermedicatie. Hiervoor zul je dan ook echt een arts moeten raadplegen. “De slok” wordt veelal gegeven aan mensen met een overactieve schildklier… Weet je ook waarom je schildklier destijds te snel werkte? Is bijvoorbeeld de ziekte van Graves gediagnosticeerd? En worden je schildklierwaarden (TSH, FT4 & FT3) sindsdien nog wel periodiek gecontroleerd? Sterkte in elk geval! Groeten, Paul
leentje
20 juli 2015Hey, Ik wou ook even mijn verhaal hier kwijt omdat ik een beetje radeloos wordt en om mijn hart eens te luchten. Ik zit al vele jaren met symptomen waar goed mee te leven valt: gezwollen kuiten en enorm nachtelijk zweten (heel het bed is nat met duidelijke zout-aftekeningen op het beddengoed). Sinds een jaar zijn er symptomen bijgekomen die een grotere impact hebben. Spierpijn, spierzwakte, extreme moeheid… Het jaar daarvoor was ik constant ziek geweest, een steeds weerkerende angina en sinusitis (dragelijke, herkenbare ziektes). Maar ik moet zeggen… een jaar geleden werd het anders, ik voelde me plots doodziek. Ik heb toen mijn bloed laten trekken en de dokter vertelde dat alle waardes perfect waren. Ik kon het niet geloven… Nu, het afgelopen jaar heb ik afwisselend ontstekingsreacties (meestal op de blaas, met antibiotica als oplossing). Nu zit ik met een borstontsteking (dit is vastgesteld op echo na pijnklachten en een borst die verdubbeld was in omvang). Dit blijkt zeldzaam (indien men geen borstvoeding geeft), het zou volgens de dokter vanzelf over kunnen gaan, maar mijn lichaam vecht niet (geen koorts, P.S. mijn temperatuur ligt het laatste jaar tussen de 34,8 en 35.7°… nu haal ik 36°), er komt geen verbetering in. Oplossing: antibiotica… (‘k heb het voorschrift meegekregen voor als de klachten niet overgingen), maar ik zie het niet meer zitten. Ik blijf maar sukkelen en volgens mij is er een oorzaak die aanleiding geeft tot al mijn klachten… Ik zou liever bij de basis aanpakken. Zou het met mijn schildklier te maken kunnen hebben? Ik ben het zo beu van de dokter af te lopen met de vreemdste klachten. P.S. Daarnaast heb ik het laatste jaar ook nog een heel vreemd symptoom: Ik ruik heel de tijd stank die anderen niet ruiken. Alvast bedankt voor mogelijke reacties. Grts. Leentje
Paul
20 juli 2015Ben je tot nog toe alleen maar door je huisarts ‘geholpen’? Of ben je ook al bij specialisten geweest? Mocht je nog niet zijn doorverwezen naar het ziekenhuis, dring dan aan op een doorverwijzing! Vraag indien nodig een second opinion aan bij een tweede huisarts of bel desnoods rechtstreeks naar het ziekenhuis en leg daar je klachten voor… Een vreemde stank die anderen niet ruiken, kan bijvoorbeeld afkomstig zijn vanuit de maag, de keel/slokdarm, de keelamandelen of tong. Aanvallen van nachtzweten zijn doorgaans geen goed teken en veelal een indicatie van infecties, hormoonschommelingen, bloedsuikertekorten en slaapapneu… of het gevolg van medicijngebruik (wellicht een manier van je lichaam om de antibiotica op te ruimen?)… Ikzelf had extreme aanvallen van nachtzweten toen ik met een levensbedreigende sepsis/bloedvergiftiging te kampen kreeg, waarvoor ik talloze antibiotica-infusen toegediend heb gekregen… Dat je bovenop het nachtzweten ook nog eens allerlei ontstekingen oploopt (sinusitis, blaasontsteking, borstontsteking e.a.) is al helemaal geen goed teken… Ik ben GEEN arts, maar je totaalplaatje aan gezondheidsklachten komt op mij nogal verontrustend over! Veel van je klachten KUNNEN te maken hebben met schildklierproblemen, dus een bloedwaardebepaling van je TSH en FT4 lijkt me een goed idee. Ik zou voor de zekerheid echter ook om aanvullende bloedtests vragen: vitamine D, B-vitamines (B1, B6, B11, B12), ijzer, ferritine et cetera. Weet je toevallig welke ontstekingsparameters tot nog toe zijn onderzocht en wat de exacte waarden waren? Al met al snap ik niet zo goed waarom men nog niet meer voor je heeft gedaan dan antibiotica voorschrijven… Heel veel sterkte in elk geval!
Leentje
21 juli 2015Beste Paul, Bedankt voor je reactie! Destijds ben ik doorverwezen naar een KNO-arts, maar die kon niets verontrustend vaststellen na uitgebreid onderzoek. Van het bloedonderzoek heb ik geen uitslag in mijn bezit. Er werd onderzoek gedaan naar mijn bloedwaardes. Enkel mijn witte bloedcellen waren lager dan de normwaardes. Maar niet om me ongerust te maken volgens de huisarts. Verder werden nier- en leverfunctie gecontroleerd. Ook daarmee alles oké. IJzer en een aantal vitamines werden getest, ook daar alles oké. Dus het heeft zeker niets te met mijn voeding (of opname van voeding) te maken. Verder werd ik nog onderzocht op klierkoorts. Daaruit bleek dat ik dit doorgemaakt had, maar was niet actief. Voor de rest werd er niets onderzocht voor zover ik me herinner. Ik moet eigenlijk toegeven dat ik nog nooit het complete plaatje voorgelegd heb aan de dokter. Ik ga pas als ik duidelijk waarneembare symptomen heb en echt ziek ben. Over de rest zwijg ik. Alle symptomen zullen wel al eens afzonderlijk aan bod gekomen zijn, maar nooit te samen… en misschien denkt de huisarts dat ze van voorbijgaande aard waren. Misschien moet ik eens het complete verhaal doen. Wat het ruiken betreft ben ik ook al gegaan, maar ik was toen niet zeker of anderen het wel of niet konden ruiken. Ik dacht toen nog dat ikzelf stonk en ging ook met die klacht naar haar. En toen heb ik ook de klacht van het nachtzweten aangehaald. Ze heeft toen tips gegeven voor een zweet- of lichaamsgeur tegen te gaan, maar nadien ben ik er niet op teruggekomen. Intussen heb ik het wel al aan meerdere mensen durven vragen en allemaal vielen ze uit de lucht omdat ze nooit iets geroken hadden. Ik denk dat ik eens de stap moet zetten om met het hele verhaal te gaan. Ik moet nooit echt aandringen voor dieper gaand onderzoek, ze stelt dit meestal zelf voor (zoals de KNO-arts en bloedonderzoek en echo,…). Ik ben tevreden over mijn huisarts en zal mezelf ook anders opstellen om een oplossing te vinden. Alvast bedankt Paul!
Marije
19 juli 2015Hallo, Ik ben een meisje van 16 jaar en ik heb sinds ongeveer een week last van hoofdpijn en snel moe zijn. Vaak heb ik ook het gevoel dat alles een droom is zeg maar. Ik maak alles wat ik doe wel mee, maar toch ben ik er niet helemaal bij voor mijn gevoel. Ik heb ook net mijn lichaamstemperatuur gemeten en die was 35,8 graden Celsius. Best wel laag dus… Verder heb ik last van mijn knieën als ik lang ga rennen en voelen mijn armen erg verslapt aan. Ik hoop dat iemand weet wat dit misschien kan zijn? En of het ook met mijn schildklier te maken kan hebben? Alvast bedankt!
Freya
12 juli 2015Hallo, Ik ben een meisje van zestien en heb sinds ca. 1 jaar last van duizeligheid en flauwvallen. Hiervoor ben ik al meerdere malen naar de huisarts gegaan en deze zei dat het aan een lage bloeddruk lag. Toch heb ik het gevoel dat dit niet het geval is. Ook heb ik een onregelmatige menstruatie en ben ik vaak misselijk. Rugpijn en hoofdpijn komen ook vaak voor. Dan komt er nog bij dat ik sinds het flauwvallen ook heel moeilijk diepte in kan schatten. Vocht vasthouden doe ik niet en gewichtstoename ook niet, ik heb zelfs gewichtsverlies… Kan dit met de schildklier te maken hebben? Ik wil graag weten wat er met mijn lichaam aan de hand is…
Freya
12 juli 2015Ook heb ik (vooral na het slapen) een hele droge mond en ben ik snel buiten adem, ik voel dan echt mijn hart kloppen in het hoofd…
Paul
13 juli 2015Sommige van je klachten passen bij een te snel werkende schildklier, maar flauwvallen voor zover ik weet niet. Is er al eens bloed afgenomen en gecontroleerd op tekorten en/of overschotten aan vitamines en mineralen? En zijn je basale schildklierwaarden (TSH en FT4) al eens nagekeken? En ontstekingsparameters? Er zou zelfs sprake kunnen zijn van een neurologisch verschijnsel zoals epilepsie… Ik ben GEEN arts, dus ik kan geen diagnoses stellen… Persoonlijk zou ik bij je huisarts aandringen op vervolgonderzoek door een specialist in het ziekenhuis, want dit hele pakket aan klachten wordt naar mijn ondeskundige mening niet zomaar veroorzaakt door een verlaagde bloeddruk… Onwijs veel sterkte toegewenst!
Theo
7 juli 2015Hallo, Wil hier even mijn verhaal delen, een beetje lang misschien maar dan kan je zien hoe bepaalde zaken kunnen verkeren, Ik was er bijna aan onderdoor gegaan namelijk. Was in het jaar 2001-2002 waarbij ik al langere tijd allerlei vagen klachten kreeg die steeds erger werden. Om een gegeven moment kon ik niet meer functioneren zowel in mijn thuis als werksituatie. Ben toen naar de dokter gegaan en die heeft een bloedonderzoek laten doen. Ik weet als de dag van gisteren nog hoe dit in zijn werk ging. Omdat ik al zo lang tobde met mijn gezondheid zei ik tegen mijn vrouw dat als er niets uit zou komen ik echt een probleem had, ik kon namelijk niet meer, was helemaal uitgeput, gestrest, concentratie problemen, gewichtstoename, depressief etc. Tijdens het gesprek met mijn vrouw zei ze tegen me : misschien is het wel je schildklier. Ik wist nog niet eens wat de functie was van een schildklier en liet het eigenlijk hierbij. De volgende ochtend dus richting huisarts en ik vroeg aan hem of ze iets hadden gevonden wat niet goed was. Hij melde mij dat dit niet het geval was en alles goed leek betreft mijn bloedwaardes. De moed zakte toen daadwerkelijk in mijn schoenen, dit was niet goed omdat ik mij zo beroerd voelde en er eigenlijk met mijn bloedwaardes niets te zien was. Ik stond op om naar huis toe te gaan en op een of ander manier werd ik herinnerd wat mijn vrouw zei en zeg tegen mijn dokter: Is het niet mijn schildklier? De dokter keek naar zijn computerscherm waar al de uitslagen stonden en zei: nee dat is allemaal goed. Maar wat bleek, hij had vergeten te scrollen in het scherm waar de uitslagen stonden. Onderin stonden de waardes van mijn schildklier, en wat blijk, ik had een TSH waarde van 153! Mij dokter schrok hiervan en verontschuldigde zich dat hij niet goed gekeken had. Hij stuurde mij gelijk door naar een internist. Doordat veel klachten bleven werd ik daarna doorverwezen naar het Erasmus MC in Rotterdam. Ik werd behandeld en nu nog steeds door Dr. Feelders een endocrinoloog, een hele fijne en goede arts dus mocht je een goede arts zoeken neem deze dan. Deze heeft mij eerst heel goed onderzocht en daarbij is er ook uitgekomen dat er een goedaardig gezwel zit aan de hypofyse. Deze staan zover ik begrijp ook in verbinding met de schildklier. Ik gebruik nu als medicatie Thyrax 0.150 mg, Dostinex en Androgel. Die Androgel gebruik ik omdat mijn testosteron ook niet goed is. Heeft dus allemaal met hormonen e.d te maken. Het is nu al meer dan 13 jaar geleden dat de diagnose gesteld werd dat mijn schildklier niet meer functioneert. Ik blijf tot op de dag van vandaag steeds klachten houden ondanks dat ik goed ben ingesteld. Alleen de oude wordt ik nooit meer en heb regelmatig weer klachten die verband houden met die niet werkende schildklier. Ik werk wel elke dag maar voor 4 uur en ben deels afgekeurd. Al met al zet het je leven op zijn kop en de ene dag gaat het beter dan de andere. Mijn boodschap is dat als je het idee heb dat het misschien je schildklier kan zijn je dokter moet bewegen om daar onderzoek naar te doen. Dan weet je in ieder geval of dit het probleem is of niet. Bij mij dachten ze ook eerst dat het een burn-out of stress was maar dat had dus een lichamelijke oorzaak. Scheelde niet veel of ik was er denk ik niet meer geweest, in mijn verwijsbrief stond de tekst: een diepe hypothyreoïdie met een TSH van 153 waarvan ik begreep dat dit heel hoog was. Dus nogmaals, heb je twijfels, dring aan bij je dokter om dit te laten onderzoeken. Groet, Theo
Paul
7 juli 2015Beste Theo, Het grote nadeel van een dergelijke secundaire hypothyreoïdie (vanuit de hypofyse) is dat de hypofyse naast TSH (schildklier-stimulerend hormoon) nog 8 andere hormonen aanmaakt en/of opslaat. In geval van een hypofyse-adenoom zijn er naast problemen met de schildklierwerking dus vaak ook nog vele andere hormonale afwijkingen. De hypofyse scheidt in totaal 9 hormonen af die de homeostase reguleren:
(bron) Je klachten zullen al met al zeker deels voortkomen uit schildklierproblemen, maar mogelijkerwijs ook uit je testosterontekort en eventuele andere hormonale disbalansen (overschotten/tekorten aan bepaalde hormonen). Onwijs veel sterkte ermee! Groeten, Paul
Theo
7 juli 2015Beste Paul, Bedankt voor je reactie, niet alles zeg mij wat, alleen wat me wel opvalt is de Prolactine. Zover ik weet noemen ze het goedaardig gezwel op je hypofyse een prolactinoom. Ik denk dat je gelijk heb dat het een samenhang is van de hormonale balansen. Mijn testosteron is vaak ook altijd te laag vandaar die gel die ik moet gebruiken. Ik weet wel dat de endocrinoloog mij vertelde dat je hier ook onprettig van kan worden. Al met al een opeenstapeling van klachten dus. Heb ook besproken wat evt. de oorzaak zou kunnen zijn waardoor mijn schildklier gestopt is. Hij kon daar geen uitsluitsel van geven, dat maakt ook niet veel uit want defect is defect. Ik heb vanaf mijn 14e jaar altijd gerookt en in die periode dat er problemen ontstonden was ik gestopt, misschien dat dit voor mij de trigger was maar de arts kon dit niet bevestigen. Bedankt nogmaals voor je informatie.
Paul
7 juli 2015Beste Theo, Een exacte oorzaak is achteraf inderdaad niet of nauwelijks te achterhalen. Het punt is dat je schildklierwerking afhankelijk is van je hypofyse. Je hypofyse kan door toedoen van een tumor zowel veel te veel als veel te weinig TSH aanmaken. Als je hypofyse veel te veel TSH aanmaakt, zal er een beschermingsmechanisme in werking treden om een staat van thyreotoxicose te voorkomen; daarnaast kan je schildklier door een extreem overschot aan TSH ‘overwerkt’ raken, waardoor ‘ie uiteindelijk juist trager wordt. En naarmate je hypofyse minder TSH aanmaakt, kan je schildklier er uiteindelijk helemaal mee ophouden. Een prolactinoom behoort inderdaad tot de vele verschillende adenomen/tumoren die in de hypofyse kunnen voorkomen. Waarom een dergelijk gezwel ontstaat, is eveneens moeilijk te zeggen… Een dergelijk (vrijwel altijd goedaardig) hypofysegezwel wordt ‘prolactinoom’ genoemd indien ‘ie te veel prolactine aanmaakt. Zo onderscheidt men o.a. ook het somatropinoom, thyreotropinoom en gonadotrofinoom, afhankelijk van welke hormoonproductie door het gezwel wordt beïnvloed. Er zijn echt heel veel verschillende klinisch functionerende en niet-functionerende hypofyse-adenomen (NFA)… (bron) Hopelijk wordt er uiteindelijk een optimale hormoonbalans bewerkstelligd, waardoor je je een stuk beter gaat voelen. Een gebrek aan testosteron doet inderdaad ook veel met je! Ben je nog steeds onder behandeling/controle van de endocrinoloog? Nogmaals sterkte! Groeten, Paul
Greet
16 juni 2015Beste Paul! Ik ben inmiddels veel aan het googelen wat ik nu eens zou kunnen mankeren en kom hier terecht! Mijn verhaal: ik ben 20 maanden terug bevallen van een gezonde baby! Gelukkig! In de twee jaar daarvoor ben ik 1 kindje verloren bij 20 weken zwangerschap en daarna nog 2 miskramen gehad binnen 9 weken… Sinds mijn laatste zwangerschap heb ik allerlei klachten… Vorig jaar februari van het eerst naar de dokter geweest met vooral maagklachten (dacht ik). Ik was erg benauwd, eigenlijk had ik een pijnlijke nek tot aan mijn maag toe… Ik heb een maagonderzoek gekregen waar bleek dat ik een klein scheurtje in mijn middenrif had… Slik sindsdien 1 Omeprazol 40 milligram… Toch zijn de klachten niet weg… Heb het gevoel dat ik in een soort cirkel zit… Ik heb vooral last van benauwdheid… En na boeren lucht dat weer op… Had zelf het idee dat in mijn stopwerk ik geen of weinig last had van benauwdheid… Dus ben in februari dit jaar gestopt met de pil… Dat ging goed, maar nog een x zwanger worden wilde ik niet, dus heb na twee weken een Mirena spiraal gekregen… Toen kwam de benauwdheid weer terug… Weer neer de dokter gegaan! Nu ben ik ook altijd neusverkouden, dus de dokter dacht we gaan een neusspray proberen: Beclometason (bijnierschorshormonen c.q. corticosteroïden)… Ik heb niet het idee dat ik er baat bij heb… Vorig jaar september hebben ze 1x mijn bloed getest op schildklierafwijkingen… Dat was goed zei de dokter… Ik heb geen waarden te horen gekregen… Vorige week was ik bij de dokter en vroeg, kan het toch niet mijn schildklier zijn? Wilt u de actieve T3 eens meten? Maar hij wil er niet aan mee werken… Hij denkt niet dat ik daar last van heb… Nu moet u weten dat schildklierproblemen bij mij van twee kanten in de familie zitten en ik steeds meer vervelende dingen voel… Heb last van benauwdheid, futloos haar, duizeligheid, pijnlijke voeten en handen, zere spieren in nek, maagklachten, ademhalingsproblemen, branderig gevoel op borst, neusverkouden, oogklachten… Bibberig beeld, tranen… Af en toe jeukende plekken zonder reden… apathie… Wat zal u aanraden? Toch aandringen bij de dokter? Ik voel me zo niet serieus genomen… Hij dacht al dat ik naar een psychiater moest, want ik word inmiddels wel een hypochonder… Maar dat is ook niet zo gek! Na alle klachten word je bang dat je iets erg onder de leden hebt… Ik las jullie verhalen en dacht, laat ik het eens vragen… Ik ben 38 jaar…
Paul
18 juni 2015Beste Greet, Veel van de klachten die je beschrijft passen bij schildklierproblemen. Het ‘nadeel’ is echter dat ze niet exclusief/louter/uitsluitend bij schildklierklachten passen. Veel van de klachten die je beschrijft passen veeleer bij het spijsverteringskanaal, dus bij maagklachten en darmklachten. Ook passen veel van je klachten (die raakvlakken met schildklierproblemen, maar niet uniek zijn) bij eventuele tekorten aan vitamines en/of mineralen. Denk maar eens aan een vitamine D-tekort, ijzertekort, vitamine B12-tekort, vitamine B6-overschot etc. Is je bloed al eens gecontroleerd op ontstekingsparameters en voedingsstoffen? Het zou allereerst interessant zijn om te weten wat de exacte waarden van je TSH en FT4 waren… Die zou je gewoon moeten kunnen opvragen bij je huisarts(assistent)(e). Je FT3 zou interessant kunnen zijn, maar je TSH en FT3 in eerste instantie des te meer… Sterkte & groeten, Paul
Greet
23 juni 2015Beste Paul! Ik heb mijn huisarts assistente gebeld en ze hebben alleen mijn tsh en die was 0,9 ! Ik vroeg verder naar de t3 en t4 maar de gingen ze alleen meten als de tsh niet goed was… Ik heb zelf idd ook al eens gedacht dat het met bepaalde voedingstoffen te maken heeft…..maar kan er zelf niet echt achter komen wanneer het het ergst is….. Mijn volgende stap is denk ik maar vragen aan de dokter of hij mijn bloed wil checken op allergie v een voedingstof! Ik heb wel extra vitamine B gekocht en neem elke dag 1 tablet… Bedankt v je reactie en tips! Groetjes, Greet
Paul
23 juni 2015Beste Greet, De TSH hoort tussen de 0,4 en 4,0 te liggen. Een TSH van 1 wordt veelal als ideaal beschouwd, dus met 0,9 heb je een nagenoeg perfecte TSH-waarde. Ga alsjeblieft niet zomaar vitamine B suppleren. Vitamine B-complex bestaat namelijk uit verscheidene B-vitamines met ieder hun eigen functies… en overschotten aan bepaalde B-vitamines kunnen net zo schadelijk zijn als tekorten. Laat daarom liever bloed prikken om te kijken of er daadwerkelijk sprake is van een tekort aan vitamine B12, vitamine D of ijzer. In geval van een vastgesteld vitaminetekort of mineraaltekort kan een specifiek supplement eventueel wel uitkomst bieden. Nogmaals sterkte! Groeten, Paul
Greet
23 juni 2015Oké! Dus dat gaat mijn volgende stap worden en zal met de vitamine B stoppen… Dacht dat dat geen kwaad kon… Ik hoop dat de dokter mee wil werken! Bedankt in ieder geval en laat het weer horen als ik meer weet…
Paul
25 juni 2015Ik ben heel erg benieuwd! Hopelijk krijg je snel uitsluitsel van je artsen, ook over je schildklier… Het is overigens niet zo dat B-vitamines per definitie gevaarlijk zijn… Het is vooral belangrijk dat ze tekorten aanvullen en niet onnodig/overbodig/overmatig worden ingenomen. Ik heb al verscheidene mensen voorbij zien komen die iedere dag B-complex gebruikten en verregaande zenuwpijnen en neurologische problemen ontwikkelden door een vitamine B6-vergiftiging. Nogmaals sterkte!
jessica
2 juni 2015Sinds een 10-tal dagen ben ik na de diagnose te snelle schildklier, Strumazol 3x daags 10mg beginnen te nemen, en 1x Levothyroxine 50mg, alsook Bisoprolol. Vorig jaar werd een cardiologisch onderzoek uitgevoerd met een cameraatje langs de lies. Behalve een lichte slokdarmontsteking kwam er niks uit het onderzoek. Twee maanden geleden kreeg ik plots oedeem in de benen. Ik was al een tijdje humeurig, depri, had het altijd warm, terwijl ik vroeger een koukleum was, ook steeds honger… Enfin, de diagnose is gesteld, maar nu heb ik ook pijn op het borstbeen. Het lijkt wel gezwollen… Hartritmestoornissen waren er al, 10 juni ga ik naar de endocrinoloog. Ik ben pas 54 en zou graag nog een 30-tal jaren leven…
stephanie
31 mei 2015Hallo, De laatste tijd heb ik geregeld een drukkend en/of stekend gevoel op mijn borst. Daarnaast heb ik het gevoel alsof er een brok in mijn keel zit. Voor mijn gevoel is mijn hartslag ook erg laag en ben vermoeid gepaard met hoofdpijn. Zou dit kunnen komen door mijn schildklier?
Paul
2 juni 2015Ja, een schildklierprobleem behoort tot de mogelijkheden.
Natalie
22 mei 2015Beste Paul, Ik sukkel al ruim twintig jaar met mijn schildklier, hij werkte altijd te traag, maar nu gedurende een klein jaar te snel. Hierdoor ben ik al een half jaar ziek, moe, uitgeput, keelpijn, druk op de borst, enzovoort. Ik ben al twee keer bij een internist geweest. De eerste keer meer dan 10 jaar geleden. Toen was de arts een man die wel snapte dat je moe was met 3 kinderen, een huishouden en een baan?! En mijn hoge bloeddruk zou wel komen door zijn witte jas?! Nu twee jaar geleden toch nog maar een keer geprobeerd, was een aardige vrouw en heeft alles goed nagekeken (denk ik)… En toen uiteindelijk door met de Cytomel te stoppen en de Thyrax aan te passen, vond ze het maximaal haalbare dat de bloedwaardes goed waren. Maar nu dus ruim een half jaar al ziek, word ik behoorlijk wanhopig en moedeloos van. Weten jullie of er überhaupt iets te doen is aan mijn schildkliersituatie, en bestaan er artsen die je wel willen/ kunnen helpen? Groeten, Natalie
Paul
23 mei 2015Beste Natalie, Ik verbaas me er bijna dagelijks over hoe slecht schildklierpatiënten (met klinische schildklierfunctiestoornissen) worden begeleid en geïnformeerd door hun artsen. In veel landen is het gebruikelijk om bij mensen die schildkliermedicijnen gebruiken periodiek de schildklierwaarden te controleren en indien nodig de medicinale dosis aan te scherpen. De hormoonhuishouding van iemand wiens schildklier niet werkt, is immers alles behalve stabiel. Dat de hoeveelheid schildkliermedicijnen perfect zijn afgestemd op de behoefte van dat specifieke moment, garandeert niet dat die behoefte na verloop van tijd niet verandert… Sterker nog: de kans dat die hormonale behoefte (vroeg of laat) verandert, zit er dik in. Periodieke bloedwaardebepalingen van de FT4, FT3 en TSH zouden naar mijn mening dan ook STANDAARD protocol moeten zijn. Aan de hand van de vele verhalen over schildklierproblemen die ik dagelijks hoor en lees, begrijp ik dat zo’n periodieke schildkliercontrole in Nederland ZELDEN plaatsheeft. Mij zou het in elk geval niet verbazen dat je schildklierwaarden momenteel weer niet ideaal/optimaal zijn. Er zijn zeker endocrinologen die zich volledig in stelselmatige schildklierwaardebepalingen kunnen vinden en die ook nog eens hartstikke behulpzaam zijn, maar je moet er maar net eentje kennen of kunnen vinden. Heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul
sara
21 mei 2015Heej, De laatste maanden heb ik tot wel 5x per dag ontlasting (soms diarree, heel soms slijm). Ik (en anderen) merken op dat ik vaak tril, zonder enige reden. Ik ben verward, afgevallen (ook al eet ik heel veel; na 12 uur ’s nachts eet ik voor een hele dag)… Ik adem hevig en meestal door mijn mond. Ik voel een druk op mijn ogen en als ik loop is het net alsof mijn benen gaan doorzakken (met moeite voortbewegen). Mijn wimpers zijn grotendeels uitgevallen, ik ben supersnel buiten adem en heb vaak dorst.
Paul
21 mei 2015Beste Sara, Ik mag toch hopen dat je hiermee allang bij je huisarts bent geweest en dat hij/zij je heeft doorverwezen naar een specialist? Dit soort klachten (met name verwardheid, trillen, krachtverlies, gewichtsafname en druk op de ogen) is namelijk behoorlijk zorgwekkend, des te meer als ze reeds meerdere maanden spelen. Mocht je nog niet door een arts zijn onderzocht, maak hier dan alsjeblieft werk van. Liever vandaag dan morgen… Ik wil je overigens niet ongerust maken, maar hoe sneller je onderzocht wordt (al is het maar uit voorzorg), des te kleiner de kans op permanente schade. Beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Stefanie
1 mei 2015Beste Paul, Drie jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn enkel, als gevolg van een scooterongeluk en kreeg ik daarop ook nog eens Pfeiffer. Naast dat ik heel erg moe was, kreeg ik vrijwel alle symptomen die spelen bij een traag werkende schildklier. Vocht vasthouden in heel mijn lichaam, pafferig gezicht, hangende oogleden, gespannen & stijve spieren. Ook snel pijnlijke spieren, depressief, niet scherp, futloos en ik zweet niet tot heel weinig. Ik eet gezond, veel diëten geprobeerd, maar alles werkt tevergeefs. Daarbij wil ik wel zeggen dat ik er de ene keer meer last van heb dan de andere keer. Soms trekt het vocht ineens een beetje weg en voel ik me veel ‘vrijer’, vrolijker, fitter en mezelf! Ik ben geloof ik al getest op schildklier, maar toen kwam er niks naar boven, ook geen allergieën. Maar aangezien ik in één van uw reacties las dat er op nog veel meer dingen kan worden getest, welke zou u mij dan aanraden? Ik ben al bij zoveel dokters geweest en ben hier al 3 jaar elke dag mee bezig en ik word er echt helemaal gek van. Ook omdat ik het idee heb dat het niet iets super ernstigs is, want als het vocht weg is, voel ik me meteen een ander mens. Maar op dit moment voel ik me totaal niet mezelf. Het lijkt alsof er geen goede doorstroming plaatsvindt in mijn lichaam en dat dit zich als het ware ophoopt en uitzet. Ik kan ook onder geen mogelijkheid afvallen… Ik heb ook wel eens horen zeggen over lymfe-oedeem? Maar ik lees zo veel verschillende dingen en iedereen zegt wat anders dat ik het echt niet meer weet… Maar wat zal u aanraden waar ik mij op moet laten testen, of waar naar gekeken zou moeten worden? Hoop van u te horen. Groetjes Stefanie – 20 jaar
Paul
3 mei 2015Beste Stefanie, Ik ben GEEN arts, dus een concrete oplossing kan ik je helaas niet bieden. Mocht ik in jouw schoenen staan, dan zou ik allereerst de schildklierwerking (opnieuw) laten testen en de TSH-waarde expliciet op papier laten uitdraaien, zodat je zeker bent van een ‘normale’ TSH. Mocht je TSH afwijken, vraag dan om een bloedwaardebepaling van je vrij schildklierhormoon FT4. Natuurlijk kunnen er naast schildklierproblemen veel meer mogelijke oorzaken zijn van futloosheid, spierpijnen, verslechterde vochtregulatie, et cetera. Misschien is er sprake van een een tweede opvlamming (recidive) van de ziekte van Pfeiffer… Het is zeldzaam, en vaak wordt zelfs beweerd dat het onmogelijk is, maar Pfeiffer blijft in je lichaam aanwezig en er ZIJN gevallen bekend waarin mensen twee keer (of zelfs meerdere malen) Pfeiffer krijgen, waarbij de ziekte ook echt meermaals in het bloed wordt aangetoond… Al wordt het virus meestal opgeruimd door de reeds aanwezige antistoffen, waardoor de meeste mensen na de eerste keer immuun zullen zijn voor Pfeiffer. In dit artikel over chronische vermoeidheid en dit verzamelartikel over vocht vasthouden vind je eventueel meer mogelijke aanknopingspunten. Hopelijk heb je er wat aan… Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
missy
25 april 2015Ik heb een cyste op m’n schildklier en die drukt tegen m’n luchtpijp aan. Ik ben hierdoor snel buiten adem, omdat ik minder zuurstof binnen krijg. Het lijkt alsof de cyste in 2 weken tijd het dubbele gegroeid is. Kan dit of komt het door mijn angst om te stikken en de bevestiging dat er inderdaad iets in m’n hals groeit. Ik heb pas 12 mei een afspraak in het AMC, maar ik ben bang dat die cyste voor die tijd mijn keel dicht drukt. Is mijn angst gegrond of maakt m’n angst het gevoel gewoon erger? Graag hoor ik je idee hierover. Groetjes, Missy
Leen
20 augustus 2015Hallo Missy, Hoe is het gegaan 12 mei?
Petra
23 april 2015Beste Paul, Ik slik sinds 8 jaar Thyrax, inmiddels Euthyrox 175 mcg. Dit n.a.v. het gebruik van lithium wegens bipolaire stoornis. Schildklierwaardes waren “niet te meten” destijds. Klachten die ik heb en die steeds erger lijken te worden: intens koud, intens moe, lusteloos, het niet meer zien zitten, droge ogen, slecht zien, intens droge schilferige huid, geen eetlust, gewrichtsklachten, zwak gevoel, vergeetachtigheid, chaos, afasie… En wat het ergst is: het gevoel dat ik niet meer mezelf ben. Mensen verlangen soms zoveel van je! Ben gespannen, stresserig… Paar maanden geleden 2 keer een antibioticakuur en prednison gekregen voor een longontsteking. Ben nog steeds kortademig. Pas nog via huisarts op schildklier en nieren geprikt. Was goed… Normaal gesproken wordt dit via psychiater gedaan, maar uitslagen mag ik nooit weten. Altijd goed! Twee jaar geleden werd 8 weken na peildatum de uitslag hypercalciëmie geconstateerd. Na allerlei onderzoeken moest ik een hogere dosis Thyrax slikken. Na al die negatieve verhalen over Thyrax slik ik nu dus Euthyrox, maar schijnbaar moet dit ook wennen. Overweeg nu om naar een homeopaat te gaan voor wat meer duidelijkheid. Ben inmiddels een beetje wanhopig…
Paul
24 april 2015Beste Petra, Bij zulke concrete problemen als een gebrek aan (of volledige afwezigheid van) schildklierhormonen betwijfel ik ten stelligste of homeopathische middelen je kunnen helpen. Als puntje bij paaltje komt, moeten je ontbrekende, lichaamseigen schildklierhormonen immers worden vervangen door exogene schildklierhormonen in de vorm van schildkliermedicijnen. Ik wil graag benadrukken dat je alle gegevens uit je medisch dossier mag inzien die over jouzelf gaan, waaronder verslagleggingen van hulpverleners, uitslagen van onderzoeken, röntgenfoto’s en verwijsbrieven. Dit mag een arts NIET weigeren. Bloeduitslagen hoort men gewoon voor je uit te printen als je hierom vraagt, zodat je ze op je gemak kan inzien en toetsen. Zijn je vitamine D en bijschildklierfunctie overigens al eens gecontroleerd. De klachten die je beschrijft komen (vooral in combinatie met gediagnosticeerde, klinische schildklierproblemen) maar al te vaak voor in combinatie met een -mogelijkerwijs ernstig- vitamine D-tekort. Je geeft aan dat er ook hypercalciaemie (een veel te hoge calciumwaarde) is vastgesteld… Weet je zeker dat er geen sprake was van hypocalciaemie (een veel te lage calciumwaarde)? Hoe dan ook is ook een verstoorde calciumhuishouding maar al te vaak gerelateerd aan een verstoorde vitamine D-huishouding en/of een verstoorde functie van de bijschildklieren. Wellicht kun je je artsen hier eens op wijzen en alsnog je bloeduitslagen opeisen… Ik ben overigens GEEN arts en probeer enkel op verzoek en op ondeskundige wijze met je mee te denken. Heel veel sterkte en beterschap in elk geval! Groeten, Paul
Linda
17 april 2015Heb nu al een tijdje vage klachten. Heb constant last van hoofdpijn, licht in het hoofd en naar gevoel. Voel me opgejaagd en onrustig. Word moe wakker en voel me niet uitgerust. Ik ben mezelf gewoon niet meer. Ben al eens getest op eventueel in de overgang of schildklier. Doe er alles aan om ontspanning te zoeken enz. Wat te doen?
Johan
18 april 2015Herken ik helemaal Linda. Heb ik ook, al jaren lang. Veel van de op deze site genoemde symptomen zijn ook zó herkenbaar. Ben net 14 dagen geleden begonnen met Thyrax, maar merk nog geen verbetering. Moe, moe en nog eens moe. En inderdaad overal “pijntjes”. Wat ik lees op deze site motiveert me echt om nu maar eens goed uit te zoeken wat de oorzaak van mijn gezondheidsklachten is.
laura
11 april 2015Paul, het prikken van het tsh en ft4 is doorgaans genoeg, die andere waarden die jij noemt hebben geen relevante betekenis als tsh en ft4 goed zijn.
Paul
13 april 2015Nee hoor, die veronderstelling is veel te kort door de bocht. Of je genoeg hebt aan de bepaling van deze twee bloedwaarden (TSH en FT4) is volledig afhankelijk van achtergrond, omstandigheden en context… Het ligt er maar net aan welke (schildklier)aandoening vermoed/verondersteld wordt of reeds gediagnosticeerd is… Hierbij valt te denken aan (primaire, secundaire, klinische of subklinische) hypothyreoïdie, (klinische of subklinische) hyperthyreoïdie, een schildklierontsteking/thyreoïditis (De Quervain e.a.), struma/schildklierzwelling, buitensporige schildkliergroei, schildkliercysten, schildklieradenomen, andersoortige benigne schildklierknobbels, nodulaire schildklierziekte, maligne schildkliertumoren (schildklierkanker), auto-immuunziekte (Graves, Hashimoto e.a.), schildklierhormoonresistentie, ‘Euthyroid Sick Syndrome’… Of indicaties die de schildklier (direct of indirect) beïnvloeden zoals jodiumtekort, Sjogren, Cushing, Pendred, Addison, afwijkingen aan hypofyse of hypothalamus, of tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen etc. Er zijn talloze situaties waarin meer onderzoek dient te worden gedaan, zelfs als de TSH en FT4 binnen de zogenaamde grenswaarden vallen. Daarnaast worden de grenswaarden niet altijd goed gehanteerd en geïnterpreteerd en zijn ze momentafhankelijk. Sowieso vraag ik me af wat je bedoelt met “die andere waarden die jij noemt”, want er zijn er nogal wat. Hoe meer informatie, des te duidelijker het totaalplaatje en des te accurater de diagnose. Als het aankomt op het vaststellen dan wel uitsluiten van hypothyreoïdie heb je inderdaad vaak genoeg aan de Free Thyroxine Index (FTI) en TSH Index (TSHI), maar helaas neemt men ook bij het vermoeden van een hypo schildklier maar al te vaak genoegen met de TSH an sich… Groeten, Paul
annemieke
11 april 2015Ik heb de ziekte van Graves en krijg hiervoor Strumazol en Euthyrox. Ik voelde me een tijdje goed, maar krijg nu ineens veel last van haaruitval en hoofdpijn. Kan iemand me vertellen of dit blijvend is?
Paul
13 april 2015Hoelang is het geleden dat Graves bij je gediagnosticeerd is? Hoelang gebruik je al schildkliermedicijnen? En zijn er recentelijk veranderingen doorgevoerd voor wat betreft de soorten, merken of doseringen van je medicijnen?
annemieke
13 april 2015Paul, Er zijn geen veranderingen doorgevoerd, sinds oktober Graves gediagnosticeerd, gestart met Strumazol, later Euthyrox toegevoegd, geen veranderingen qua merken. De apotheek wilde dit wel, maar ben hier niet mee akkoord gegaan.
Paul
13 april 2015Strumazol (werkzame stof: tiamazol) remt een te snel werkende schildklier af. Euthyrox (werkzame stof: levothyroxine) is een synthetisch/exogeen schildklierhormoon. Als je Strumazol gebruikt, produceert je schildklier nagenoeg geen lichaamseigen schildklierhormonen meer, waardoor deze dienen te worden vervangen met behulp van hormoontherapie. Dus ter vervanging van de hormonen die door toedoen van de Strumazol niet langer worden geproduceerd, wordt Euthyrox voorgeschreven. Het zou kunnen dat je schildklier tot voor kort nog een X-hoeveelheid schildklierhormonen produceerde, maar inmiddels niet meer… In zo’n geval dient je FT4 en eventueel FT3 opnieuw te worden getoetst en aan de hand van je huidige schildklierwaarden dient de dosis Euthyrox te worden aangepast. Is er onlangs nog een bloedwaardebepaling van je vrije schildklierhormonen gedaan? En zo ja, wat waren de exacte waarden? Sterkte in ieder geval!
Brigitte
10 april 2015Dit is de eerste site waar ik precies de klachten vind die ik heb, waar alles staat omschreven. Bij mij is deze week geconstateerd dat ik een te snel werkende schildklier heb… Nog niet heel extreem, maar ben wel volledig uitgeput, ontzettend moe na een nacht slapen, haatuitval, druk op de borst… En alles wordt met de dag erger, het gaat in een rap tempo… Ik kreeg schrik door de druk op mijn borst, maar kwam nu deze site tegen en weet dat het erbij hoort… Ik wilde dat even laten weten, dat ik dit een zeer goede en uitgebreide omschrijving vind dan alle schildklierklachten die je kan hebben…
Paul
10 april 2015Dankjewel voor het compliment. En heel veel sterkte met de behandeling van je schildklierprobleem! Groeten, Paul
benny verween
6 april 2015Beste, Ben blij eens een site te vinden die wel op m’n symptomen kan wijzen en misschien iemand die me wel gelooft en wil helpen… Mijn symptomen: Jeuk over het hele lichaam. Drukkend gevoel in de hartstreek (ik zeg niet dat het daadwerkelijk m’n hart IS). Slecht zicht (voor mijn opleiding tot treinbestuurder is dit wel heel belangrijk). Haaruitval (op 22-jarige leeftijd). Enorm moe, zelfs na meer dan 10 uur slaap. Hevige hoofdpijn, maar wel minder erg dan mijn clusterhoofdpijn-aanvallen. Het is allemaal begonnen met pijn aan de linkerkant onder m’n rib. Sindsdien reeds 8x spoedopname, 350 euro aan dokterskosten. Reeds gebeurd: 1. röntgenfoto longen: pneumatorax; 2. echografie van de buik; 3. bloedonderzoek… Eerst even de belangrijkste resultaten: hemostase: prothrombinetijd INR = 1.01 ratio (te laag)… Bloedanalyse: PO² bij 37° = 111.8 mm Hg (te hoog); hemoglobine = 12.8 g/dl (te laag); glucose = 125 mg/dl (te hoog)… Biochemie – elektrolyten en substraten: glucose = 111 mg/dl (te hoog); HDL cholesterol = 39.0 mg/dl; LDL cholesterol = 71 mg/dl; Non-HDL cholesterol = 85 mg/dl… Biochemie – eiwitspectrum: albumine (colorim) = 52.8 g/L (te hoog)… Longembolie uitgesloten. 24 uur opgevolgd aan hartmonitor. Controle hartkleppen en doorsnede van het hart, hier was alles oké. Dokter verklaart dat het een psychologisch probleem is, dus ik krijg antidepressiva en psychotherapie, maar dit helpt allemaal niet. Kan iemand me a.u.b. helpen?
Paul
7 april 2015Beste Benny, Ik ben GEEN arts, dus ik kan ook geen persoonlijke gezondheidsadviezen geven aan de hand van individuele bloedwaardebepalingen. Ik kan uitsluitend in algemene zin met je mee denken… De pijn waar je klachten mee zijn begonnen zou natuurlijk gerelateerd kunnen zijn aan je pneumothorax (klaplong). Weet je hoe de klaplong is ontstaan, spontaan of door letsel? In geval van een klaplong is er -naast de long- eveneens vrije lucht in de borstholte aanwezig. Deze lucht drukt op inwendige organen, waaronder op de long, waardoor je longvolume afneemt. Normaliter is de pleuraholte één gesloten, luchtledig geheel, waardoor altijd en overal contact wordt gemaakt tussen longvlies (pleura visceralis) enerzijds en borstvlies (pleura parietalis) anderzijds. Door toedoen van een ernstige/extreme klaplong kan de long ineenkrimpen tot een klomp ter grootte van een vuist die uitsluitend nog in het midden van de borstholte aan de luchtwegen vastzit. In principe kan er alleen lucht in de pleuraholte terechtkomen in geval van een (onnatuurlijke/onwenselijke) opening. Zo’n ongewenste opening kan van binnenuit of van buitenaf ontstaan. Het resultaat is in beide gevallen hetzelfde: het fysiologische systeem waarbij longweefsel door onderdruk in de pleuraholte tegen de borstwand ‘geplakt’ zit, wordt onderbroken. De pleuraholte wordt gevuld met lucht en daardoor zal de long samenvallen, wat wordt aangemerkt met ‘klaplong’ oftewel ‘pneumothorax’. In geval van een klaplong zit er naast lucht doorgaans ook een bepaalde hoeveelheid vocht en/of bloed in de pleuraholte. (bron) Weet je of de klaplong/pneumothorax naar behoren is hersteld/genezen? Mocht dat niet het geval zijn, dan zou dat alvast een groot aantal van je afwijkende bloedwaardebepalingen kunnen verklaren. Aangezien je reageert onder het artikel over schildklierklachten neem ik aan dat je zelf vermoedens koestert van een schildklierafwijking… Maar ik zie je schildklierwaarden (TSH, FT4 e.a.) et niet tussen staan… Zijn die wel gecontroleerd? Mocht de klaplong door letsel zijn ontstaan, dan is er een theoretische/hypothetische mogelijkheid dat ook je schildklier beschadigd is geraakt, maar de klachten die je omschrijft (waaronder jeuk, een drukkend gevoel op de borst, gebrekkig zicht, haarverlies en hoofdpijn) passen natuurlijk bij veel meer aandoeningen en klachtenpatronen dan enkel schildklierproblemen… waarvan sommige zelfs ook door longklachten… Hoe dan ook kan het geen kwaad om je schildklierwaarden te laten bepalen als dat vooralsnog niet is gebeurd, al is het maar uit voorzorg. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
caroll
31 maart 2015Ik ben erg blij deze site met schildkliersymptomen gevonden te hebben en ik hoop dat er iemand is die mijn klachten herkent en mij van een advies kan voorzien. Al sedert 2012 kamp ik met vreemde huidklachten die ik, noch mijn huisarts, verklaren kan. Mijn huid wordt van tijd tot tijd kurkdroog en begint te branden (voornamelijk in het gezicht), te prikken en te jeuken. Ook raken mijn onderoogleden opgezwollen, alsof ik daar vocht vasthoud. Het meest gekke vind ik dat mijn gezichtshuid van kleur en textuur begint te veranderen; het lijkt alsof mijn huid stugger, ruwer en rimpeliger is geworden en ik een donkerdere huidskleur heb gekregen. Ik heb een enorme pijn in mijn gezicht en wat ik ook smeer, niets lijkt te helpen. Daarnaast heb ik ook nog een barstende hoofdpijn waarvan ik niet weet of deze door de hoge prolactinewaarde komt die bij mij, uit bloedonderzoek, is vastgesteld of dat het mogelijk door een verminderde schildklierwerking zou kunnen komen. In het verleden heb ik regelmatig mijn schildklierfunctie laten testen en deze was altijd in orde. Mijn huisarts geeft mij het gevoel mij niet te kunnen helpen en ik word er radeloos en agressief van omdat ik al zo lang met deze klachten rondloop en niemand mij lijkt te kunnen helpen. In 2012 ben ik in de onderbuik geopereerd en sindsdien heb ik deze klachten. Ook transpireer ik behoorlijk onder de oksels en krijg ik het soms warm in de buik. Deze transpiratie heeft soms een zeer penetrante vieze rotgeur die mij erg onzeker maakt omdat andere mensen het ook kunnen ruiken als ik dicht op hen sta. Ik heb hier zo vaak over geklaagd bij mijn huisarts, maar het enige dat ze zegt is dat ze niet weet wat het is of zou kunnen zijn… En daar moet ik het maar mee doen, net als met mijn hoge prolactinewaarde; hiermee is ook sinds 2012 niets gedaan, terwijl ik gelezen heb dat het voor allerlei lichamelijke klachten kan zorgen en dat oorzaken van deze hoge waarde naast zwangerschap kunnen zijn: stress, slechte nierfunctie en u raadt het al, een slechte of verminderde schildklierfunctie. Ik ben werkelijk ten einde raad omdat ik dagelijks niet optimaal kan functioneren. Geestelijk en lichamelijk lijdt ik hier zwaar onder. Wie o wie kan aan de hand van mijn verhaal mij vertellen wat het mogelijk zou kunnen zijn? Bij voorbaat mijn dank aan een ieder die reageert!
Paul
1 april 2015Beste Caroll, Hoelang is het geleden dat je schildklierwaarden zijn gemeten middels een bloedwaardebepaling? En weet je misschien ook wat je exacte schildklierwaarden waren, met name qua TSH en FT4? Een verhoogde prolactinewaarde in je bloedbaan is -indien je niet zwanger bent en geen borstvoeding geeft- inderdaad maar al te vaak het gevolg van een schildklieraandoening of nieraandoening. De abnormale zweetgeur zou kunnen samenhangen met diabetes of een chronisch ijzertekort. Ook huidklachten kunnen gerelateerd zijn aan schildklierproblemen, maar naast een schildklierafwijking zijn er logischerwijs veel meer potentiële onderliggende oorzaken voor zulk soort huidproblematiek… hierbij valt te denken aan diabetes mellitus/diabetische hypoglykemie, chronische + ernstige tekorten aan bepaalde vitamines, macromineralen en/of sporenelementen (vitamine B12-tekort e.a.), een inhalatieallergie (t.a.v. pollen, schimmels, huisstofmijt, huisdieren o.i.d.), een contactallergie (t.a.v. cosmetica, textiel, schoonmaakmiddelen o.i.d.) of een hevige vorm van voedselallergie/voedselintolerantie/voedselmalabsorptie (glutenintolerantie, lactose-intolerantie, notenallergie o.i.d.). Zelfs onbehandelde chronische darmontstekingen (colitis, ziekte van Crohn e.a.) kunnen verregaande huidproblemen teweegbrengen. Ben je al eens bij een dermatoloog, allergoloog en/of internist geweest? Mocht je huisarts je niet willen doorverwijzen naar een specialist voor diepgaander (vervolg)onderzoek, vraag dan een second opinion aan bij een andere huisarts… En mocht je sterk het gevoel hebben dat je wordt tegengewerkt door je huisarts, stap dan desnoods definitief over naar een andere huisarts. Als je al zolang te kampen hebt met zulke pijnlijke en belemmerende gezondheidsklachten, lijkt ’t me niet meer dan logisch dat er door een specialist naar wordt gekeken… Heel veel sterkte & beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
Caroll
7 april 2015Hoi Paul, Allereerst wil ik je heel hartelijk bedanken voor je reactie en je mijn excuses aanbieden voor mijn late reactie op je vraag. Omdat ik al zo lang sukkel met gezondheidsklachten heeft mijn huisarts om een bloedtest gevraagd naar bepaalde waarden waaronder de TSH, deze is 2,05 mU/L. Binnen de normaalwaarden dus. Ik heb haar gevraagd waarom ze niet gelijk de FT4 meenam maar dat vond ze niet nodig terwijl ik op bijna overal op het internet lees dat de TSH waarde alleen niet voldoende is om te bepalen of er wel of geen sprake is van een schildklieraandoening. Vaak worden de FT4, T4 en T3 meegenomen plus de B12 en foliumzuurwaarde. Volgens haar is er ook niets met mijn nieren aan de hand want mijn kreatinine gehalte is 70 en de klaring hiervan (MDRD) is 79. Deze zou van mij wat hoger mogen liggen maar ik heb begrepen dat naarmate de jaren verstrijken de nierfunctie minder kan worden. Verder heb ik gedacht aan de lever want deze wordt dagelijks erg belast en zou wellicht ook de boosdoener kunnen zijn maar mijn Gamma GT en ASAT waarden zijn respectievelijk 11 IU/L (normaalwaarden tussen 0 en 40) en 17 U/L (normaalwaarden tussen 0 en 35). Ik weet het allemaal niet meer maar ik ga jouw antwoord uitprinten en aan mijn huisarts laten zien want ik kan dit echt niet meer aan. Al bijna 3 jaren met deze rotklachten rondlopen is mij gewoon teveel geworden. Oh ja, mijn glucose nuchter is 5,0 mmol/L dus volgens de uitslag zou ik ook geen diabetes hebben terwijl de familieanamnese negatief is. Ik ga dit nogmaals laten testen omdat ik waarschijnlijk niet helemaal nuchter was; had iets voor 24:00u nog wat gegeten en later las ik op de achterkant van het formulier dat er na 22:00u niets meer gegeten mocht worden als met glucosewaarden ging testen. Anyway: ik wil je heel hartelijk danken voor je bijdrage en hopelijk komt men er eindelijk achter wat mij sinds 2012 scheelt. Veel succes met je pagina en ik bewonder je vanwege je interesse in het medische en je kennis. Keep up the good work!
Paul
8 april 2015Beste Caroll, Leuk dat je überhaupt reageert op m’n antwoord, dat gebeurt maar zelden. :) Je mag m’n bericht zeker uitprinten en meenemen, maar ik betwijfel of je er iets aan zult hebben en of je arts er überhaupt naar zal kijken, aangezien ik GEEN arts ben. Sterker nog: mijn ervaring is dat veel artsen het niet bepaald waarderen als je jezelf te veel verdiept in en te goed inleest over je gezondheid. Het zou dan ook beter kunnen uitpakken indien je je vragen en twijfels in veralgemeende bewoording bij je arts weglegt. Dus vragen of het nog iets te maken zou kunnen hebben met X, Y of Z… Het is maar een idee. Nogmaals heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul P.S. Het zou absoluut fijn zijn geweest om op de hoogte te zijn van je FT4- en FT3-bloedwaarden, maar als de TSH van een niet-schildklierpatiënt netjes binnen de grenswaarden valt, functioneert de schildklier nagenoeg zeker naar behoren.
Joanna
23 maart 2015Ik heb de diagnose fibromyalgie en spasmofilie gekregen, ook psoriarisch artritis en astma. Maar ik heb al jaren klachten waar ik geen antwoord op krijg. Haaruitval, overmatig zweten, koud hebben, koortsig weken na elkaar, jeuk over heel mijn lichaam, rusteloze benen, slecht slapen, vermoeidheid, vergeetachtigheid (heel erg), dikke oogleden, oedeem, slecht zicht (droge ogen). Dit zijn de voornaamste. Ik ben ook op enkele jaren tijd veel bijgekomen ondanks dat ik niet veel eet en gezond kook. Zou dit ook van de schildklier komen?
Paul
24 maart 2015OF je klachten worden veroorzaakt door je schildklier durf ik niet te zeggen. Dat de klachten die je beschrijft KUNNEN worden veroorzaakt door je schildklier staat echter vast! Sterker nog: ik zou het echt schrikbarend vinden indien je met deze klachten nog geen schildklieronderzoek zou hebben ondergaan. Bedoel je echt te zeggen dat je TSH en FT4 nog niet zijn onderzocht middels bloedwaardebepalingen? Of ben je een reeds gediagnosticeerd schildklierpatiënt?
Joanna
24 maart 2015Beste Paul, In het verleden geloof ik wel dat mijn schildklier al getest is bij bloedbepalingen en negatief bevonden. Toch twijfel ik eraan. Ik zou zo graag een uitleg hebben vanwaar mijn klachten komen. Dikke oogleden: zou komen van allergie, dan weer van make-up, maar dit klopt niet en nu weten ze het niet hoe het komt. Ook het koortsig zijn en ontstekingswaarden in het bloed gedurende maanden… Ik heb dan een week in UZ Leuven gelegen en daar konden ze ook geen verklaring vinden. Maar het moet toch een reden hebben denk ik dan?! Pffffff.
Paul
24 maart 2015Een make-up-allergie kan inderdaad voor droge ogen en geïrriteerde oogleden zorgen, maar dit verklaart natuurlijk bij lange na niet al je klachten. Sowieso zou ik persoonlijk aandringen op een bloedanalyse v.w.b. schildklierindicatoren, zelfs als dit in het verleden al eens is gebeurd. Vraag bovendien de uitslag van je schildklieronderzoek op papier mee naar huis, zodat je deze zelf kan inzien en er zeker van kan zijn dat de bloeduitslag ‘oké’ is. Dat er gedurende meerdere maanden hoge ontstekingswaarden/ontstekingsparameters in je bloedbaan zichtbaar waren duidt overigens op een ontsteking of infectie. Dit kan een schildklierontsteking zijn, maar bijvoorbeeld ook een alvleesklierontsteking, galblaasontsteking, maagontsteking, darmontsteking et cetera. Vreemd dat men de onderliggende oorzaak niet heeft achterhaald… Heb je nergens pijn gehad, bijvoorbeeld in je onderbuik, bovenbuik of halsgebied? Geen problemen met eten, ademhaling, urineren of ontlasten? En ook geen zichtbare zwelling of roodheid?
Erna
15 april 2015Problemen alvleesklier en malabsorptie waardoor vitaminen niet meer in je lichaam worden opgenomen? Problemen met enzymen daardoor? Zie ook artikelen van Prof.Dr. De Meirleir over fructose-malabsorptie. Weet het niet, maar is een mogelijkheid. Heb vergelijkbare klachten, ook met opgeblazen maag, waarschijnlijk doordat ik niet meer tegen fructose kan. Ik ben het gaan weglaten uit eten en dat verbetert de klachten, maar heb waarschijnlijk ook vitaminetekorten gekregen. In ieder geval vitamine D, want dat is al een kenmerk en al geconstateerd bij mij.
ina
21 maart 2015Ik ben in 2014 geopereerd aan een struma. Er zaten een paar goedaardige gezwelletjes in m’n schildklier. Nu is de helft van mijn schildklier verwijderd… nadien was het bloed goed zei mijn internist. Maar ik krijg nu weer klachten zoals stijfheid in benen/spieren, schorre stem soms, duizeligheid… Kunnen dit weer tekenen zijn voor een te trage schildklier zoals toen?
Paul
22 maart 2015Ja, dat kan zeker! Als de helft van je schildklier verwijderd is, is de kans dat je een tekort aan schildklierhormonen opbouwt relatief groot. Je hebt immers nog maar de helft van je schildklier, waardoor je schildklier potentieel gezien ook nog maar de helft aan schildklierhormonen kan produceren. Het kan zijn dat de overgebleven helft een tijdje heeft gecompenseerd voor de ontbrekende helft, maar het is niet ongebruikelijk dat de overgebleven schildklierkwab de schildklierhormoonproductie op een gegeven moment niet meer kan bolwerken. Heb je sinds je schildklieroperatie geen tussentijdse controles of bloedwaardebepalingen (v.w.b. TSH e.a.) meer gehad? En slik je ook geen schildkliermedicijnen/schildklierhormonen?
ina
22 maart 2015Nee Paul, helemaal niets. Vond dat ook erg vreemd, maar was niet meer nodig zeiden ze. Maar ik ga van de week direct maar eens mijn schildklierwaarden laten controleren… Dank je voor je antwoord!
Paul
22 maart 2015Succes! En laat a.u.b. nog even weten hoe het is afgelopen. Wellicht zijn er schildklierpatiënten/lotgenoten die in een vergelijkbare situatie verkeren…
Ageeth
5 maart 2015Ik heb al heel lang last van mijn schildklier. Gebruik vanaf mijn 23ste medicijnen, zit al de hele tijd op 175 mg. Nu ik en de overgang kom krijg ik steeds meer klachten. Branderige pijnen op de borst, maag en darmen. Gebruik nu ook maagtabletten. Maar niemand weet waarom. Mijn vraag hoe kan dit? Ik word radeloos van al die klachten. Gaat het wel weer over?
Mieke
5 maart 2015Sinds ik weet dat ik de ziekte van Graves heb, vraag ik me af of die vreselijke jeuk die ik al een maand of twee continu heb soms een bijwerking is van de te snelle werking v/d schildklier. Ik word namelijk echt gek van de jeuk. Het ergst op schouders en rug, maar het breidt zich steeds verder uit. Menthol crème helpt maar even. Help! Mieke G.
Paul
5 maart 2015Beste Mieke, Jeuk is een bekend symptoom van een te snel werkende schildklier, dus dat je jeuk wordt veroorzaakt door je Graves/hyperthyreoïdie. Over de behandeling van jeuk kun je desgewenst meer lezen in dit artikel over jeukklachten en dit stukje over jeukbehandeling. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
jessie
3 maart 2015Hier ook traag werkende schildklier en allerlei klachten. Slik 1 tablet 0,025 mg en 2 tabletten 0,1 mg. Bloedtest wijst uit dat de waardes met de medicijnen goed zijn, maar de spierpijnen en gewrichtspijnen houden aan. En nu de verpakking vernieuwd is in de doordrukstrip lijkt het wel erger dan toen de tabletten nog in de bruine potjes zaten.
Marcia
2 maart 2015Al twee jaar of nog langer (het begon sluipend) heb ik het gevoel dat mijn benen inwendig onder stroom staan, het wordt steeds erger en naarmate de dag vordert gaan ze ook pijn doen. De huisarts weet het niet, intussen ben ik er wel wanhopig onder, constant die trilling inwendig. Ook heb ik op verschillende tijden en zonder aanleiding een enorme druk boven in de maag, hij zet dan ook op, ik kan dan maar moeilijk zitten omdat het in de weg zit. Ook zomaar last van heel koude tenen en doen pijn, en als ze dan weer warm worden is de pijn nog erger. Ook sinds kort zag ik dat de nagels van mijn pinken kalkwit worden aan de uiteinden, het trekt steeds verder omhoog. Ook kunnen mijn hielen vaak pijn doen, vooral bij het wakker worden, als ik dan ga lopen verdwijnt de pijn. Zijn dit aanwijzingen voor een slecht werkende schildklier? Ik ben vanwege rugklachten chronisch pijnpatiënt en sta daarvoor onder behandeling bij de pijnarts. De huisarts luistert wel hoor, maar ik heb een vaag vermoeden dat hij alles onder de noemer pijnpatiënt beziet. Is het verstandig eens een bezoek aan een internist te brengen? En wat is de waarde van zowel een trage als snelwerkende schildklier, welke normen houdt een arts aan? Vriendelijke groet, Marcia
Wil
25 februari 2015Op 2 september is mijn schildklier verwijderd wegens schildklierkanker, daarna op 28 september een radioactieve behandeling gehad en 1 oktober weer met de Thyrax begonnen. Mijn bloedwaardes zijn goed, maar na 5 maanden voel ik me nog steeds niet goed… heb last van oorsuizen, duizeligheid en misselijkheid. Zal ik daar ooit nog vanaf komen. Ik word er echt moedeloos van, hoop dat iemand tips voor me heeft…
Ilke
23 februari 2015Hallo mijn klachten zijn momenteel versnelde hartslag, hartkloppingen, keelpijn, “brok in keel” gevoel, benauwd gevoel en druk op mijn keel (vooral t.h.v. de schildklier) en borststreek, ademhalingsproblemen, spierpijn in hartstreek en armen, hoofdpijn, dorstig en droge mond, vermoeid, gespannen kaakspieren, droge ogen. Als ik een bloedonderzoek aanvraag i.v.m. schildklier, om welke waarden moet ik zeker vragen? Lijken mijn klachten op een schildklierprobleem? Wat kan ik doen aan de druk op mijn keel? Want het wordt stilaan ondraaglijk…
Paul
24 februari 2015Beste Ilke, Druk op de keel ter hoogte van de schildklier lijkt me reden genoeg om langs je huisarts te gaan. Veel van je symptomen zouden kunnen duiden op schildklierklachten, maar het zijn symptomen die NIET uitsluitend passen bij schildklierproblemen. Voor uitsluitsel is dan ook echt medisch onderzoek vereist. Als men schildklieronderzoek gaat uitvoeren, zal men altijd eerst je TSH-waarde (schildklier-stimulerend hormoon) meten. Meestal wordt direct ook je FT4 (vrij T4; schildklierhormoon in je bloedbaan) opgemeten. Mocht de bloeduitslag van TSH en FT4 onvoldoende duidelijkheid verschaffen, dan kan men nog overgaan tot het analyseren van FT3, T4, T3, RT3, antistoffen en ontstekingsindicatoren. Beterschap & sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Anja
7 februari 2015Hallo Paul, Een beetje late reactie op je vraag… Nee, ik weet mijn Uitslagen niet van TSH en FT4. Ze zeiden dat het bloed goed was en mijn schildklier goed werkt. Maar ik heb er veel last van, het is struma, ik moet maandag a.s. naar de chirurg toe voor een gesprek, dus ik ben benieuwd. Maar aan de zijkanten van mijn hals heb ik zo’n raar gevoel en het klopt als een gek. En zo snel! Ik weet niet wat dat is of mijn schildklier drukt tegen de halsaders/halsslagader aan… Ik word er gewoon bang van! Ik weet niet wat ik mankeer, ze zeggen dat het mijn schildklier is, maar die werkt goed, dus is het struma. Dat komt heel vaak voor, maar ik heb wel van die grote bulten zitten van 4 bij 5 centimeter. Is best wel groot en waarschijnlijk gaan ze die weghalen. Wel een eng idee. Mag ik om reactie vragen hoe ze die operatie hebben ondergaan en de nazorg. Groeten, Anja
Paul
8 februari 2015Beste Anja, Mijn ervaring is dat grenswaarden niet altijd even strikt worden gehanteerd en geïnterpreteerd. En dat men zelfs bij schildklierwaarden boven en onder de (toch al ruim genomen) grenswaarden nog altijd zegt dat het “er goed uitziet”. Ik vraag na bloedanalyse/bloedwaardebepaling daarom altijd een uitdraai van de exacte waardes. Over operatie en nazorg van struma kan ik je helaas niets vertellen; hoe zo’n operatie verloopt is namelijk sterk afhankelijk van de aard, vorm en grootte van het struma. Sowieso ben ik GEEN arts. In dit artikel over struma kun je er desgewenst meer lezen over ‘krop’. Hetzelfde geldt voor dit artikel over een vergrote/opgezette schildklier. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Nicole
26 januari 2015Twee jaar geleden werd ik met verschillende klachten doorgestuurd naar het ziekenhuis. Uitslag: nodulaire eierstokcysten. Zelf had ik het idee dat de klachten waren gekomen na het plaatsen van een spiraal. Ook uitslag en acne waren rond het plaatsen ontstaan. Dit werd afgedaan als louter toeval. Weer later kwam ik in een depressie terecht. En zo heb ik een flinke tijd doorgemodderd. Totdat Reiki op mijn pad kwam en ik de spiraal heb laten verwijderen en gestopt ben met antidepressiva. En prompt trok ook de acne weg en zat ik weer lekker in mijn vel. Ik ben gezonder gaan eten en sporten en alles ging super. Tot twee weken geleden. Weer acne in mijn nek, opgejaagd gevoel, piekeren, stemmingswisselingen en koud… Nu ben ik eens gaan googelen en wat blijkt?! Macapoeder schijnt een zeer slechte invloed te kunnen hebben op de schildklier. En laat ik dat nu juist sinds een paar weken aan mijn smoothies toevoegen.
Paul
26 januari 2015Maca is weer zo’n stofje dat wordt aangeprezen als ‘superfood’, maar waarvan men de potentiële nadelige effecten nog lang niet in kaart heeft gebracht. Maca bevat aanzienlijke hoeveelheden jood c.q. jodium, waardoor het de schildklierwerking sterk kan beïnvloeden. Maca kan de ongewenste bijwerkingen van schildklierklachten en schildkliermedicijnen versterken, dus mensen met klinische schildklieraandoeningen dienen er uiterst waakzaam mee om te springen. Veel websites propageren maca als ‘natuurlijk schildkliermedicijn’, maar zo simpel ligt het niet. Als je medische schilklierziekten zomaar zou kunnen genezen met een portie nutritioneel jodium, dan zou hypothyreoidie allang verleden tijd zijn.Sowieso is maca een kruisbloemige plant (lid van de kruisbloemfamilie), dus het rauwe/ruwe poeder hiervan is onwijs slecht verteerbaar en kan maagklachten en darmklachten veroorzaken. De adaptogene werking die veel kruidengeneeskundigen aan macapoeder toeschrijven wordt bovendien niet wetenschappelijk onderschreven. Ook bevat macapoeder bepaalde bioflavonoïden c.q. fytoflavonoïden die vallen onder de glucosinolaten oftewel mosterdglycosiden. Dit zijn organische zwavelverbindingen en stikstofverbindingen die de macaplant gebruikt om zich te verdedigen tegen planteneters. Glucosinolaten zijn giftig/neurotoxisch voor zowel dier als mens. Een bekend effect van mosterdglycosiden is dat ze struma/krop oftewel schildkliervergroting in de hand kunnen werken. Dat geldt des te meer voor mensen die toch al te kampen hebben met schildklieraandoeningen of schildklierafwijkingen. Kortom: pas op met veronderstelde superfoods en eet/drink alles met mate! Groeten, Paul
Anna
25 januari 2015Wat moet ik doen? Dat is mijn belangrijkste vraag. Ik weet het niet meer… Drie jaar geleden aankomen in gewicht, vermoeidheid, slechte concentratie. Zware vermoeide benen bij traplopen. Koude handen en voeten, slecht slapen en moeilijk opstaan, vergeetachtig en traag van begrip. Nou ben een vrouw van 30 jaar. Mijn man zegt wel, je lijkt wel een vrouw van 50. Naar de huisarts met deze klachten, doorverwijzing… Oké, naar de diëtiste. Hier kwam niets uit. Bloed laten prikken: T3 en T4 laag-normaal en TSH 5.8. Verder niets gedaan, zal de stress zijn. Maar goed, 4 maanden later weer prikken: T4 laag-normaal, nog net binnen de grenzen. TSH 6.2, dus tijdelijk Thyrax gebruikt. Vier maanden later weer prikken: TSH 4.6. Vier maanden later weer prikken: TSH 4.2. I.v.m. een vliegende functie doorgestuurd naar de internist. Daar kreeg ik de vraag: “Merk je ook of de medicatie helpt?” Niet heel veel. Daar ook bloed laten prikken: TSH 4,2 en vitamine B12 182, dus laag-normaal. Geen antistoffen die tegen de schildklier werken, anti-TPO 62, dus ook goed. Al met al lijkt er sprake van subklinische hypothyreoïdie. Dat is het. Jaarlijks laten prikken. I.v.m. met mijn werk en omdat ik niet veel merkte van de werking van de schildkliermedicatie ben ik met de schildklierhormonen gestopt. Omdat het gewicht toch niet stabiel bleef ben ik veel gaan sporten, weinig gaan eten (toch geen trek) en een dieet gaan volgen. Nu bijna 2 jaar verder nog steeds vermoeidheidsklachten en na 500 meter wandelen pijnlijke onderbenen, alsof ze vollopen. Ook down voelen. En ja, de andere klachten ook nog steeds, van vermoeidheid tot koude handen en voeten. Veel hoesten is nieuw. Dus toch weer naar de huisarts. Geen etalagebenen. Weer bloed laten prikken: TSH is nu 7.2, kalium 5.0, dus nog net goed op de grens wat ik begreep. Verder alles goed: de T3 en T4 laag-normaal, dus nog net goed. Nu kreeg ik te horen weer over 4 maanden bloedprikken. Het zal wel de subklinische hypothyreoïdie zijn. Heb nu aangegeven dat ik voor mijn gezondheid kies en dat ik iets aan mijn klachten wil laten doen. Maar eerst moet ik bloed laten prikken weer. Wat kan ik nu het beste doen? Hoe moet ik dit aanpakken. En wat ik er tegen een subklinische hypothyreoïdie te doen zelf?
Paul
26 januari 2015Als je schildklier slechts een klein beetje te traag werkt, KAN het raadzaam zijn om natuurlijker te gaan eten, dus meer natuurvoedingsmiddelen waarin alle vitamines, co-vitamines, macromineralen, sporenelementen en fytonutriënten aanwezig zijn die direct of indirect de schildklierwerking ondersteunen. Ook een ietwat jodiumverrijkt dieet zou positief KUNNEN uitpakken. Het is echter te allen tijde raadzaam om hier een arts bij te betrekken.
romy
13 januari 2015Hallo. Bij mij is er nu inmiddels meer dan 2 jaar geleden geconstateerd dat ik een te snel werkende schildklier had. Was toen erg jong, denk rond de 14/15. Ik had precies dezelfde klachten die hier staan beschreven. Gelukkig wist mijn huisarts snel genoeg wat het was en kon ik snel aan de medicijnen. Nu 2 jaar later zit ik nog steeds aan de medicijnen. Alles gaat op zich wel goed, de medicijnen helpen dus wel, alleen het duurt zo ongelooflijk lang. Ik heb veel verschillende bijwerkingen gehad, bijna alles eigenlijk. Dus als je vragen hebt over schildklierklachten, kan je bij mij terecht! Fijne avond!
Anja
10 januari 2015Hallo, Ze hebben in december bij mij struma ontdekt en er zit een knobbel van 4 bij 5 centimeter links en rechts van 1 tot 2 centimeter. Ze hebben een punctie gedaan en alles was gelukkig goedaardig, maar zij doen er nog niks mee. Volgend jaar weer terug voor echo, kijken of het groeit. Maar aan de linkerkant zit zo veel slijm dat ik het steeds weg slik. Is dat normaal? Ik word er heel onzeker en angstig van! Uit bloedonderzoek blijkt dat mijn schildklier normaal werkt, maar als ik het op deze site allemaal lees, is het allemaal zo herkenbaar voor mij. Maar kunt u mij vertellen waar dat vele slijm vandaan komt en of er medicijnen voor zijn? Groetjes, Anja
Paul
10 januari 2015Beste Anja, Ik kan niet met zekerheid zeggen of je overmatige slijmproductie überhaupt te maken heeft met je struma, al lijkt me dat niet onwaarschijnlijk… Speeksel of slijm komt voor zover ik weet altijd vanuit de speekselklieren en slijmklieren. Helder speeksel wordt ook wel spuug of sputum genoemd; gebonden, dik of taai speeksel staat ook wel bekend als slijm. En speekselklier of slijmklier (glandula salivaria) is een klier die speeksel produceert en afscheidt. Een mens heeft 6 grote speekselklieren; de ‘glandulae salivariae majores’ en verscheidene kleinere speekselklieren, ze zijn allemaal gelegen in of rond de mondholte. De 5 klieren die het overgrote merendeel van het speeksel produceren, liggen net buiten de mondholte: A. de 2 oorspeekselklieren oftewel ‘glandulae parotis’ (aan beide zijden vlak naast het oor); B. de 2 onderkaakspeekselklieren oftewel ‘glandulae submandibularis (aan beide zijden onder de kaakrand); en C. de 2 ondertongspeekselklier/mondbodemspeekselklieren oftewel ’glandula sublingualis’ (gelegen onder de tong). Naast deze 5 speekselklieren bevinden zich honderden kleine mucosale slijmkliertjes in de binnenbekleding van de mondholte (tong, onderlip, gehemelte e.a.) en het slokdarmhoofd; het slijm uit deze kliertjes vormt een bestanddeel van je speeksel. Hoe dan ook liggen de grootste speekselklieren (parotisklieren) net onder en voor de oren. Normaliter bestaat speeksel voor plusminus 95% uit water en voor 3 procent uit andere bestanddelen waaronder eiwitten en bacteriën. In je mond bevindt zich speeksel uit de mondbodemklieren; dit speeksel is relatief dik en plakkerig en blijft kleven aan je mondslijmvliezen. Pas als je honger krijgt, gaat eten of voedsel ruikt, komt er veel (waterig) speeksel vrij uit de oorspeekselklieren. De eiwitten en enzymen in dit speeksel helpen o.a. bij de voedselbolusvorming, smaakbeleving, spijsvertering, wondgenezing, weerstand/immuunafweer en gebitsbescherming. De hoeveelheid en samenstelling van je speeksel kunnen worden beïnvloed door talloze factoren, waaronder je zenuwstelsel, medicijngebruik, hormoonhuishouding en eventuele ziekten en gezondheidsklachten. Soms gaat het om een aandoening van de speekselklier zelf; bijvoorbeeld een vastzittende speekselsteen, een slijmklierontsteking c.q. speekselklierontsteking of een (meestal) goedaardige dan wel kwaadaardige tumor. Een relatief veelvoorkomende aandoening aan de speekselklieren is een slijmcyste (mucocèle) van de kleine speekselklieren. Als een speekselklier slecht functioneert, kunnen bacteriën erin binnendringen, waardoor een bacteriële slijmklierinfectie oftewel speekselklierinfectie optreedt met pijn en zwelling tot gevolg. Speeksel kan extra slijmerig worden door roken, bacteriën, suikerziekte, leverziekten of schildklierafwijkingen. Ook speekselkliertumoren, speekselstenen (sialolithiase c.q. speekselsteenvorming), problemen met keelamandelen, tongamandel of neusamandel en allerhande ontstekingsreacties kunnen de samenstelling en densiteit van je speeksel beïnvloeden. Denk ook maar eens aan bof, chronische keelontsteking c.q. keelinfectie, bijholteontstekingen, longklachten, maagzuurreflux (oprispingen van brandend maagzuur), overmatige spierspanning van slokdarmingang of strottenhoofd, (bij)schildklierproblemen (struma, schildklierontsteking e.a.) of een Zenker-divertikel in de slokdarm: een zwakke, uitstulpende plek in de slokdarmwand. Soms gaan zulke slijmklachten gepaard met het gevoel alsof er een slijmprop in de keelaanwezig is die niet kan worden weggeslikt en/of een branderige, geïrriteerde of pijnlijke keel. Je huisarts om een doorverwijzing vragen naar een KNO-arts lijk me een raadzame stap. Mocht een speekselklier zélf de boosdoener blijken te zijn en mocht deze niet kunnen worden behandeld met medicijnen (antibiotica o.i.d.), dan kan een kaakchirurg waarschijnlijk uitkomst bieden. In sommige gevallen moet een speekselklier namelijk operatief worden verwijderd. Een kaakchirurg onderzoekt de betreffende speekselklier; indien nodig wordt bloed en speeksel onderzocht in een laboratorium, zodat de speekselklierfunctie kan worden beoordeeld. Ook kunnen röntgenfoto’s en/of een CT-scan vereist zijn. Bij een schildklierprobleem of bijschildklierprobleem is toegenomen speekselproductie en/of slijmvorming overigens vrij gebruikelijk. Ik ben overigens geen arts, dus medicijnen kan ik je niet aanbevelen; wellicht kun je meer informatie inwinnen bij het Nederlandse Speekselcentrum c.q. Speekselkliniek. (bron) Weet je toevallig de exacte uitslagen van je schilklieronderzoek nog v.w.b. TSH en FT4? Sterkte & groeten, Paul
Gerlinde
9 januari 2015Hallo, Ik loop al maanden met allerlei klachten, de huisarts gooit het elke keer op stress. Ik ben ondanks dat ik aan de pil ben en niet zwanger ben, al 2 maanden niet ongesteld geworden. Heb elke keer jeuk, ben een aantal kilo aangekomen, heb zere benen, ben gisteren verdwaald in onze eigen stad. En loop bij een maatschappelijk werkster omdat ik “down” ben en niet vooruit te branden. Als ik het artikel lees, zou dit mijn probleem wel eens kunnen zijn. Wat denken jullie? Heb mijn huisarts gebeld en kan dinsdagmiddag bij hem terecht.
Sandra
19 december 2014Sinds 2 maanden weet ik dat ik een NIET werkende schildklier heb. Slik nu Thyrax van 25 mg nu op 125 mg. Naast de bekende klachten die erbij horen maak ik me wel zorgen om de pijn ’s nachts. Rechterarm, linker heup, en bovenop mijn voeten. Ik sta op als een oude vrouw en halverwege de dag gaat het wel weer. Trap op gaat wel, maar trap af heb ik geen controle over mijn spieren, alsof ik dronken ben. Heeft iemand hier ervaring mee, door bijvoorbeeld te sporten of andere voeding? Gaat dit over of wordt het minder? Groet, Sandra
Paul
20 december 2014Beste Sandra, In (en onderaan) dit artikel over hypothyreoïdie (een te traag werkende schildklier) en dit artikel over een totaal disfunctionerende thyroid (niet-werkende schildklier) vind je meer informatie over jouw schildklieraandoening, evenals verhalen van ervaringsdeskundigen met een vergelijkbare schildklierfunctiestoornis. Hopelijk vind je er in ieder geval enkele van de antwoorden die je zoekt. Groeten & sterkte, Paul
Kathy
17 december 2014Hallo, ik heb de laatste weken last van een krop in mijn keel, soms heb ik extreem warm, mijn hart gaat heel snel en hard tekeer terwijl ik nochtans medicatie neem voor mijn hartslag en ik voel me ontzettend nerveus. Ik ben ook heel moe en nooit uitgeslapen. Ben al meer dan een jaar thuis. Dachten eerst aan CVS, maar dat blijkt het niet te zijn. Ik durf eigenlijk niet meer naar mijn huisarts want denk dat hij me niet meer gelooft. Wat moet ik doen?
Paul
17 december 2014Beste Kathy, De symptomen die je beschrijft, zouden inderdaad best weleens gerelateerd kunnen zijn aan een schildklierprobleem, bijvoorbeeld struma (vergrote/gezwollen schildklier) en/of hyperthyreoïdie (snel werkende schildklier). Persoonlijk zou ik echt even langs je huisarts gaan. Als je negatieve ervaringen hebt met je huidige huisarts, dan kun je altijd even kijken of je bij een andere huisarts terechtkunt. Of neem telefonisch contact op met de huisartsassistent(e) en vraag of je zonder consult een verwijzing kunt ophalen (dus bij de assistent(e)) voor standaard schildklieronderzoek, dus bloedanalyse van TSH en FT4. Zeg gewoon dat je je ongerust maakt over je schildklier en dat je een consult bij je huisarts niet ziet zitten. Mocht de huisarts(assistent(e)) aandringen op consultatie, ga dan alsnog naar een arts; stap desnoods definitief over naar een andere huisarts. Rondlopen met onbehandelde (potentiële) schildklierklachten moet je in ieder geval echt niet willen. Overigens is het altijd beter om naast bloedonderzoek ook even naar je keel/hals te laten kijken. Soms kan men van buitenaf al zien dat er iets mis is met de schildklier. Heel veel sterkte & succes! Groeten, Paul
Rilana
13 november 2014Ik heb nu al anderhalf jaar last van koude handen en voeten terwijl de rest van mijn lichaam warm is. Door de koudheid zijn mijn vingers altijd stijf en doen ze zeer, ik heb ook veel last van gewrichtspijn (hele zeurende pijn) en overmatige vermoeidheid waardoor ik mij niet kan concentreren op school. Als ik thuis ben van school moet ik altijd tussendoor een dutje doen, anders haal ik de rest van de dag niet. Het heeft niks met beweging te maken want ik ben een vakkenvuller waardoor ik veel in beweging ben. Ook brandende ogen zijn een probleem, veel eetlust en ik poep meerdere keren op een dag (2 tot 3x). Ben al eerder naar de dokter geweest voor mijn vermoeidheid me eigen laten testen op bloedarmoede en zo, geen resultaten. Maar word toch erg down van deze klachten want het beïnvloed mijn dagelijkse leven! Ik durf niet naar de dokter, bang voor de gevolgen…
Debby
9 november 2014Na mijn derde zwangerschap bleek ik last te hebben van een trage schildklier. Ik slik nu 5 jaar Thyrax. Regelmatig laat ik mijn bloed prikken en zo ook vorige week. Mijn huisarts zegt de waarden in orde zijn, maar zo voel ik me helemaal niet (onverklaarbaar moe, droge schilferige huid, oorsuizen, vergeetachtig, weinig libido en bijvoorbeeld 3 kilo aankomen in een week). Ik ben een vrouw van 41 en verder gezond. Ik leid een zeer actief leven, heb een zeevarende man die vaak lang van huis is, 3 jonge dochters, ik sport dagelijks een uur tot anderhalf uur, liefst hardlopen (10 km), maar ook dansen, racefietsen, crosstrainer en krachttraining. Mijn BMI is net iets te hoog. Ik voorzie mijzelf van heel gezonde voeding met de nadruk op eiwitten en groenten. Ik ben al bij een orthomoleculair therapeut, orthomanueel therapeute, acupuncturist, diëtiste en internist geweest. Er is niemand die mij kan vertellen hoe ik de schommelingen in gewicht, vocht vasthouden enz. in balans kan krijgen. Ik rook niet, drink niet, slaap voldoende en werk in de horeca (fysieke inspanning). Ook al zijn mijn waardes goed, waarom voel ik me dan niet zo? Met mijn gezonde leefstijl als actieve moeder met elke dag een vrolijk humeur en positieve instelling, meer dan genoeg beweging zou ik toch een gezonde balans moeten hebben en behouden. Graag advies.
Paul
10 november 2014In principe doe je alles goed, maar ook positieve eigenschappen kunnen nadelen met zich meebrengen. Intensieve fysieke activiteit kan bijvoorbeeld bepaalde nutritionele tekorten in de hand werken, dat geldt des te meer als je te kampen hebt met een trage schildklier. Je lijf verbruikt en verliest dan meer van bepaalde macromineralen, spoorelementen en vitamines. Persoonlijk zou ik je bloedwaarden eens laten controleren op vitamine D-tekort, tekorten aan B-vitamines (B2, B6, B12 e.a.) en ijzertekort. En vraag naderhand de uitslag van je bloedwaardebepaling op papier. Dat geldt overigens ook voor de bloedwaardebepaling v.w.b. je schildklier… Weet je toevallig de meest recente waarden van je TSH en FT4? Ik ben overigens GEEN arts… ik spreek uit persoonlijke ervaring.
Kirsten
11 december 2014Slik je de pil o.i.d.? Ik heb ook zulke klachten als ik iets van hormonen gebruik…
Maaike
5 november 2014Na mijn bevalling is het begonnen, maar ik weet niet of het echt schildkliersymptomen zijn… Ik ben moe, op. Mijn gewrichten doen pijn. Als ik ’s ochtends uit mijn bed kom, ben ik een oud vrouwtje. Enkels, voeten, heupen, rug, alles doet pijn. Ik heb concentratieproblemen, mijn geheugen is een zeef. Mijn gewicht blijft hoog, ondanks veelvuldig proberen afvallen. Ik heb vaak kou, waarbij het zeer moeilijk is om warm te krijgen. Mijn huisarts schrijft het af als ‘ontzwangeren’. Heeft ondertussen hormonen gecheckt en reumatest gedaan, maar zonder resultaat. Zou dit dan toch een schildklierprobleem kunnen zijn?
jolanda
6 december 2014Hoi Maaike, Sinds ik ben bevallen heb ik hetzelfde als jij. Nu 9 maanden verder heb ik het nog. Ik kan niet op me rug liggen, ook overal pijn, lijk wel 80 als ik uit me bed kom… Krampen ook. Als ik op me rug lig, lijkt het ik stop met ademhalen en krijg ik soort beroerte-aanval… Ook vermoeidheid komt erbij kijken. Ik heb ook goede dagen erbij, er is een patroon bij mij, twee weken gaat, het twee weken ben ik beroerd… Heeft met mijn cyclus te maken denkt mijn dokter, PMS in erge mate… Ik geloof het zelf niet, ik vind het zo eng! Dat ik me zo raar voel, steeds weer, zo kan het toch niet doorgaan… Ik heb zo’n erg pijn, niet normaal! Het is ook na mijn derde zwangerschap begonnen, dus ik weet wel hoe je je voelt… je wilt wel, maar kan niet meer… Mijn dokter reageert er steeds nuchter op, ’t is een nieuwe dokter, die kent mij niet goed… stuurt me weer weg… Ik voel me alsof ik een zeur ben… terwijl ik geen dokter loper ben, nooit geweest en zal ik ook nooit worden. Nu weet ik me ook geen raad meer. Ik kan m’n dochtertje niet een fatsoenlijk verzorgen, zo erg pijn dat mijn spieren doen… Verdere onderzoeken worden niet eens gedaan, hij stuurt me steeds weg met PMS. Ik ben radeloos, verdrietig en bang. En heb mega pijn! Ik ben ‘blij’ dat ik niet de enige ben… Weet jij nu inmiddels wel wat er met je aan de hand is? Groetjes, Jolanda
Paul
7 december 2014Beste Jolanda, Dring aan op vervolgonderzoek, vraag om een second opinion of stap definitief over naar een andere huisarts. Dit is geen houdbare situatie. Kies voor jezelf en voor je kindje. Vecht voor jullie beider gezondheid en laat je niet afschepen. Je hebt simpelweg recht op zorg; daarvoor draag je zorgpremie af. Stoppen met ademhalen plus ‘beroerte-aanvallen’ (ik vind het moeilijk inschatten wat je hier exact mee bedoelt) kan duiden op latente hyperventilatie en/of een paniekstoornis. De pijn kan onder meer gerelateerd zijn aan ontstekingen, verklevingen of stenen. Ik vind het schandalig dat je huisarts je wegstuurt zonder doorverwijzing voor vervolgonderzoek. Mocht je niet verder komen, contacteer dan je zorgverzekeraar voor zorgbemiddeling of dien een klacht in bij een zorginstantie. Heel veel sterkte! Groeten, Paul
Alicia
4 november 2014Hoi, Ik heb nu al een paar weken last van een opgezwollen keel en droge mond/keel. Mijn gezicht is ontzettend opgezwollen. En heb een soort van jojo-effect, het aankomen en afvallen is ridiculous. Mijn haar valt ook verschrikkelijk veel uit en mijn wenkbrauwen zijn ontzettend dun qua haar. Ik ben 3 jaar geleden naar de huisarts geweest en die heeft toen naar mijn schildklier gekeken, maar toen was er niks aan de hand. Ik eet best gezond en sport vrij weinig. Ik probeer zo gezond mogelijk te leven. Daar ligt het vast niet aan, wat kan ik doen tegen die bijwerkingen? Alvast bedankt! Groetjes, Alicia
Paul
5 november 2014Beste Alicia, Gebruik je op dit moment bepaalde medicijnen die vochtstapeling (oedeem) in de hand kunnen werken? Of bedoel je dat niet met ‘bijwerkingen’? Heeft je huisarts daadwerkelijk je bloedwaarden geanalyseerd voor wat betreft TSH en FT4? En zo ja, hoe waren deze waarden. Hoe dan ook is het allereerst van belang om de onderliggende oorzaak van je klachten te achterhalen. Het zou met schildklierhormonen te maken kunnen hebben, maar bijvoorbeeld ook met allergieën of oestrogeen/progesteron. Wat zei je huisarts precies over je klachten? Groeten, Paul
Ravi
18 oktober 2014Ik heb 4 jaar geleden een TSH gehad van 2,16 en T4 van 16, deze waarden vallen binnen de grenzen volgens mij. Maar ik moest van de Huisarts aan de Thyrax. Sindsdien is mijn leven niet op orde. TSH na 1 jaar met telkens ophoging van Thyrax nu 3,31. Na 3.,5 jaar opgehoogd tot 150 mg Thyrax. Nu ben ik intensief gaan sporten. Heden ten dage een TSH van 0.96 en T4 van 22 met heel veel pijn in de onderrug bij het eten van avocado’s en havermout. Ik heb voor me zelf besloten de Thyrax te verlagen naar 100 mg, maar de onderrugpijn komt elke keer weer als ik deze 2 dingen eet en wijn drink. Ik krijg na een paar dagen SPIT, ondraaglijke pijnen in de onderrug. Heeft iemand ervaring hiermee? Mijn huisarts wil niet doorverwijzen, hij zegt dat een internist dezelfde behandeling gaat geven die hij geeft. De pijnen zijn ondraaglijk, graag advies!
Paul
20 oktober 2014Ik zou niet weten welk verband er zou kunnen bestaan tussen je schildklierwaarden enerzijds en je overgevoeligheidsreactie na het consumeren van avocado, havermout en wijn anderzijds. Dit tweede punt lijkt me veeleer gerelateerd aan een voedselallergie, intolerantie of malabsorptie. Bijvoorbeeld omtrent fruiteiwitten, gluten of sulfieten. Persoonlijk zou ik een second opinion aanvragen of simpelweg een andere huisarts zoeken die wel naar je luistert. Groeten, Paul
jolanda
12 september 2014Hoi ook ik heb veel van de schildklier klachten… het begon op het einde van mij zwangerschap me dochter is met 38 weken gehaald het niet meer ging… sinds de bevalling ben ik extreem benauwd en werd ik vooral savonds en of ik op me rug lig extreem beroerd… veel hoesten duizelig moe last van mij borst soort bonzen best een eng gevoel geen hartkloppingen maar soort van duwen op de borst soort constante schrikreactie.. vocht vast houden in me gezicht nek hartslag is 50slagen per min rustig soms slaat me hart wat sneller dan langzamer onder het tellen bv… in het begin had ik het erg na de bevalling nu zes maanden verder heb ik het alleen in de cyclus week anderhalve week van de maand beroerd ..sinds deze maand heb ik een spiraaltje koper… maar nu kreeg ik het ook weer in mijn cyclus week maar blijft het iets langer hangen… elke keer voor ik buk heb ik druk op me keel borst krijg ik het benauwd moet ik hoesten. me cholesterol is ook verhoogd bloed is dikker maar geen longembolie daar is al naar gekeken… ik weet niet meer wat ik moet de dokter doet niet veel maar ben echt beroerd zelfs sporten kan ik niet meer ik het benauwd krijg duizelig word. wat kan ik nog doen bloed was goed geen overgang verschijnselen was goed… ze hebben bij mij alleen bloedwaarde geprikt van de schildklier maar was oké . Heb jij of iemand? nog tips? ik wil eens beter worden nu na 6 maanden ellende. ik word er erg moe van
Willy
9 september 2014Vraag ik heb struma en heb al een jaar lang last hiervan ik ben er dood ziek van. Maar er wordt steeds geroepen waardes zijn goed. Kan je last hebben van je schildklier en dat toch de waardes goed zijn.
Paul
9 september 2014Indien ALLE schildklier-gerelateerde waarden goed zijn tijdens meerdere bloedbepalingen, is de kans op schildklierklachten uiterst gering. Echter heeft men deze naar alle waarschijnlijkheid bij lange na niet allemaal gecontroleerd. Naast TSH en FT4 valt bijvoorbeeld te denken aan FT3, gebonden T4, T3, T2 en T1, maar vooral ook (receptor)antistoffen en ontstekingswaarden. Meer kun je desgewenst lezen in dit artikel over schilklieronderzoek, dit artikel over struma, dit artikel over een gezwollen schildklier en dit artikel over schilklierwaarden. Blijf desnoods aandringen bij je huisarts op vervolgonderzoek of vraag een second opinion aan bij een andere arts. Heel veel sterkte met het struma! Groeten, Paul
Randa
27 december 2014Ik had ook een struma. Deze is inmiddels verwijderd. Mijn waardes zijn altijd goed geweest. Zelfs nu met een schildklier. Wel laat ik standaard om de drie a vier maanden waardes prikken om in de gaten te houden. De andere schildklier heeft inmiddels ook een paar cysten.
Paul
28 december 2014Beste Randa, Mensen hebben slechts 1 schildklier. Wat bedoel je met “Zelfs nu met een schildklier”? Je schildklier heb je namelijk al bij je geboorte. Heb je het misschien over bijschildklieren of lymfeklieren?
Mirabel
1 september 2014Na een medicijnvergiftiging (Terbinafine) kreeg ik zware leververvetting en een half jaar later een trage schildklier. Mijn haar vier uit, voetzolen stonden onder stroom, ik was doodmoe… De huisarts eiste zowat dat ik Thyrax moest gebruiken. Ik durfde geen medicijn meer, ik wilde alleen nog maar slapen. DE SCHILDKLIER HERSTELDE! Het duurde wel zo’n 1, 5 jaar, maar toch! Ik merkte dat slaap mij veel goed deed. Achteraf ben ik zo blij dat ik dit gedaan heb. Mijn lever bleef wel steeds meer opzwellen en verharden, toch was mijn bloed goed. Uiteindelijk kon ik met EEN DIEET! ook van die pijnlijk gezwollen lever afkomen. Het dieet: geen suiker – geen koolhydraten – geen noten. Wel vis – vlees en bonen met veel groente en fruit. Ook Biogarde en Soja, zoeten met Stevia – ijs maken. Het is ongelofelijk wat dit aan problemen oploste! Mijn lever herstelde onmiddellijk. Maar ook haarproblemen en bepaalde gewrichtsproblemen, voeten, nagels, spijsvertering en energie; alles verbeterde. Wie weet, kan dit dieet jullie ook wat helpen…
Nathalie
31 augustus 2014Zes maanden nadat ik van mijn zoontje ben bevallen, stelde men vast dat ik schildklierkanker had (dat was in 2009). In februari 2010 werd de gehele schildklier verwijderd en stelde men vast dat de tumor zich had vastgehecht aan een spier in mijn keel. Nadien kreeg ik een radio-actieve behandeling (isolatie van een 5-tal dagen in het ziekenhuis) en nadien stelde men vast dat er geen spoortje meer te vinden was van de kwaadaardige cellen. Ik kreeg L-thyroxine en sedert een jaar dien ik 175 microgram per dag te nemen. Sedert 2009 tot nu ben ik niet meer echt terug de oude geworden, maar de laatste 3 maanden loopt het de spuigaten uit: extreme vermoeidheid (een magnesiumkuur met hoge dosis helpt helemaal niks uit), pijnlijke handen ’s nachts, keelpijn, oorpijn, een brok in mijn keel, slechte nagels, depressief, moeilijk om na te denken enz. Net alsof ik met een te traag werkende schildklier zit. Ik moet binnenkort nog eens op controle. Herkent iemand dit?
chris33
24 juni 2014Ik ben een vrouw van 55 jaar en sukkel al vele jaren met trage schildklier (Hashimoto). Ondanks de Euthyrox 75mg nog altijd veel symptomen van trage schildklierwerking, zoals moeilijk vooruit te branden, nergens zin in, futloos, zeer moe, misselijk en veel hoofdpijn (en migraine). Voor het moment weer een heel slechte periode, veel moe en misselijk. Nu de laatste weken ook veel last van vermoeide, pijnlijke voeten. Heeft iemand nog zulke nare symptomen en wie weet hiervoor raad dat situatie toch ooit beter wordt, want je wordt er gek van zo te leven. Graag reacties. Chris
Oma van vier
27 juli 2014Blij dat er nog iemand is met schildklierproblemen en pijn in de voeten. Ik heb dat al vaak vernoemd bij huisarts, reumatoloog en kine. En steeds is er een soort van niet weten/schouderophalen. Ik heb ooit nachten wakker gelegen. Ik ben ook zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen wat zich uit in meestal heel pijnlijke kou, maar ik kan ook hevig zweten, zodat mijn ogen pijn doen van het zout dat vanonder mijn haar uitloopt… Mijn lichaamstemperatuur gaat ook zelden over de 35 graden, zit er meestal nog onder. Ik neem 200 micron L-thyroxine. Maar het apathisch zijn, het zich lui voelen, de heel trage hartslag, haaruitval, allemaal al meegemaakt. De slapeloosheid, de pijntjes en pijnen, burn-out, moedeloos zijn, niet kunnen nadenken… het hoort allemaal in het rijtje. Ook carpale tunnel aan beide kanten (al geopereerd). Tsss… ’t Is toch wat.
Oma van vier
27 juli 2014O ja, ik ben nu 56 en wat die pijn in de voeten betreft, die kan heel heftig zijn. Zo erg dat pijnstillers niets hielpen en ik huilend op mijn bed zat. Veel sterkte aan iedereen hier.
Paul
28 juli 2014Er zijn heel veel schildklierpatiënten die te kampen krijgen met pijn in de voeten, meestal hiel, voetzool of wreef. De exacte aard van de pijn blijft vaak een raadsel en de soort verschilt nogal… Van een branderig gevoel of fel brandende voeten, alsof men over hete kolen loopt tot een sensatie van bevriezing en vriesblaren. Ook spierpijn in de voeten komt voor, evenals gewrichtspijn die sterk doet denken aan fibromyalgie, een vorm van weke-delenreuma. Overigens wordt fibromyalgie steeds vaker in verband gebracht met een te traag werkende schildklier, dus wellicht is dit sowieso een aandachtspunt. Wellicht is er sprake van ontstekingsverschijnselen in je voet; is je bloed gecontroleerd op ontstekingswaarden? Pijnlijke voeten of voetzolen hoeven overigens niet per se (direct) te worden veroorzaakt door de traag werkende schildklier. Soms is het juist een effect van de levothyroxine of van een al dan niet gerelateerde gezondheidsaandoening zoals perifeer arterieel vaatlijden c.q. ‘Peripheral Arterial Disease’ (PAD), een zenuwaandoening of zenuwafwijking (erytromelalgie e.a.), reumatoïde artritis, jicht of diabetes. Kan je arts je niet helpen bij het verlichten of verhelpen van de pijn in je voeten (ongeacht of ‘ie wordt veroorzaakt door hypothyreoïdie of andere schildklierproblemen), vraag dan een second opinion aan!
Esther Woning
9 juni 2014De afgelopen tijd ben ik erg moe en lusteloos. Er komt weinig uit mijn handen. Als ik de lijst met mogelijke symptomen bekijk, heb ik best wat dingen die in de lijst staan: Mijn haar is dof en pluizig en ik heb veel haaruitval. Opgezwollen enkels, vooral ’s avonds. Schilferige, ruwe, bleke, en droge huid. Koude handen en voeten; heb het veel sneller koud. Wisselende spijsvertering: diarree of obstipatie. Extreme vermoeidheid, lusteloosheid + uitputting. Apathie, ben niet vooruit te branden. Niet uitrusten van rust. Menstruatieproblemen en menstruatiekramp; ook onregelmatig en soms maar 19 dagen tussen een cyclus. Trage en dan weer snelle hartslag. Klachten die horen bij CTS. Mijn schildklier is al wel getest… De ene keer is de waarde niet goed, maar als ik na 3 maanden opnieuw prik, is de uitslag goed. Ik voel me niet lekker en ik weet niet meer wat ik moet doen. Dit gaat al een aantal jaren zo. Wat kan ik nog doen? Moet ik mij neerleggen bij de uitslagen of kan ik nog wat doen (samen met de huisarts)?
Geeske
21 juni 2014Je zou naar een speciale afdeling kunnen gaan in het ziekenhuis, deze artsen zijn gespecialiseerd in schildklierafwijkingen. Ook ik heb al jaren schildklierklachten en een paar keer geopereerd, gebruik nog steeds Thyrax. In 2013 viel ik erg veel af en had alle symptomen van mijn schildklier. De internist wou er niets van weten, dus darm- gal- en maagonderzoek gehad, maar niets uit gekomen. Dan toch maar bloedonderzoek naar de schildklier, en wat kwam eruit: de schildklier werkte haast niet meer. Thyrax verhoogd en ’t ging met sprongen vooruit! Conditie nog niet op orde, gewicht ook niet. Ben nu een jaar verder. Groeten, Geeske
Katrien
8 juni 2014Hallo iedereen, Kunnen jullie mij helpen want ik weet niet goed of mijn moeder een schildklierprobleen zou kunnen hebben? Ik zal even zeggen wat ze allemaal heeft: altijd moe, slaapt moeilijk of te lang, ze is dik, maar eet niet veel. Haar handen en benen (voet tot onder de knie) zwellen op zonder reden en voelen hard aan. Als ze ergens naartoe moet, is ze al na 100 meter denk ik al moe. Overdag slaapt ze en ’s nachts is ze heel laat wakker. Haar menstruatie komt niet altijd. Ze heeft last van haar ademhaling. Ze rookt. Haar buik lijkt zo dik dat ze precies zwanger is, er zit heel veel lucht in haar buik. Ze is al bij dokters geweest, onder een scanner gelegen maar ze vinden niets. Ze hebben nog steeds niets gevonden. Dit is zeer frustrerend! Ze zou heel graag willen gaan werken maar ze mag niet van de dokters, ze moet steeds nieuwe medicatie nemen die totaal niet werken. Tot slot hebben de dokters gezegd dat ze astma heeft. Zouden jullie mij kunnen helpen?
Lis
30 mei 2014Ik krijg sinds een paar weken Levothyroxine. Mijn TSH waarde is 52,3 en mijn T4 was te laag: 0,51. Ik moet nu 1 keer per dag een tabletje nemen en verder is er geen controle. Lijkt mij niet normaal, maar wat kan ik nou nog meer laten testen? Ik ben extreem moe en voel me sinds het gebruik van de medicijnen echt ziek. Is dit gebruikelijk?
Astrid
31 mei 2014Dag Lis, Ik herken wat je beschrijft. Het is heel taai en in begin moeten de hormonen nog op peil komen. Dan voel je je nog ziek. Ik heb zelf in begin de NHG richtlijnen gelezen om na te gaan of dit de normale behandeling was. Het instellen vraagt veel tijd. Ik ben wel tevreden met de informatie van de SON. En ook ben ik naar mijn huisarts teruggaan om info te krijgen.
Nathalie
24 mei 2014Ik heb ook al jaren dezelfde problemen vanaf het begin van mijn menstruatie gehad en ook zwangerschapsdiabetes. Nu schildklierproblemen. Het is mij opgevallen dat deze combinatie veel voorkomt, ik heb sterk het gevoel dat het met elkaar te maken kan hebben. Weet iemand daar meer van?
Mimosa
22 mei 2014Vanaf begin al onregelmatige menstruatie (14 jaar). De huisarts aangeraden om met de pil te beginnen, maar heb niet zomaar op hormonen willen leven vanaf mijn 14e. Altijd ook erg hevig (1-2 dagen niet bewegen of zware pijnstiller). Mijn bloeddruk en temperatuur zijn altijd lager geweest, maar mijn oma heeft dat ook, dus dat zat in de familie of zo. Ik heb moeilijk zwanger kunnen worden. De gynaecoloog heeft gezegd dat ik geen cystes heb en dat mijn vreemde menstruatie verklaarbaar is. Voordat ik zwanger werd heb ik waarschijnlijk nog een miskraam gehad. Zware menstruatie na uitblijven van 70 dagen (ambulance moeten bellen). Uiteindelijk tijdens mijn zwangerschap had ik zwangerschapsdiabetes (ook hormoongerelateerd) waarbij een dieet niet hielp en ik insuline heb moeten prikken. Met mijn kindje is gelukkig alles oké, die is met alle metingen altijd een stuk groter dan gemiddeld. Een paar jaar voor mijn zwangerschap begon ik al kilootjes aan te komen: 10 kg op 3 jaar tijd plus 20 kilo na mijn zwangerschap. Ik vind niet dat ik lui ben, maar ik krijg veel dingen zo moeilijk gedaan… Ik heb snel last van migraine, kan moeilijk concentreren, ben altijd alles kwijt, herken mensen niet, onthoud hun namen niet. Sinds een paar maanden heb ik een vermoeidheid die niet overgaat. Ook een keelontsteking waar ik al 2 zware antibioticakuren voor heb moeten nemen en steeds komt het terug. sinds 2 maanden fiets ik dagelijks naar het werk (28 km). Ik heb altijd gezond gegeten, maar nu eet ik vrijwel calorieloos en val heel moeilijk af. Het dieet wat de diëtist voorgeschreven heeft, daar ben ik 3 kilo in een week van aangekomen. Het heeft mij een maand gekost om het er weer af te krijgen. Nu mijn vraag: Als ik een stoornis zou hebben, komt dat dan niet bij bloedonderzoeken tijdens zwangerschap naar boven? Alle symptomen die ik heb kunnen op zich een andere verklaring hebben. Hoeveel zin heeft het dan om diepgaande onderzoeken te eisen?
Paul
22 mei 2014Beste Mimosa, Een standaard, inleidend schildklieronderzoek is alles behalve diepgaand. Gewoon een kwestie van bloed prikken en na enkele dagen krijg je de uitslag. Als ik in jouw schoenen stond, zou ik mijn huisarts zeker om een schildklieronderzoek vragen. Mocht je TSH-waarde ver boven de maat zijn, dan weet je in principe al weer wat meer. Sterkte! Groeten, Paul
gabi
22 mei 2014Hallo, Bij mij jaren lang symptomen, maar tot de tweede zwangerschap niks gevonden. Alle schildklierwaarden (TSH en t4 en t3) normaal, maar antiTPO en antiTG moet minder dan 60 zijn en in mijn geval boven de 400. :) Dus het is niet altijd zo normale waarden van TSH en t4 of t3 wijzen op een normale schildklierwerking. Sterkte iedereen! Groeten, Gabi
Paul
24 mei 2014Klopt. Een normale TSH, (F)T4 of (F)T3 betekent niet altijd dat je schildklier goed functioneert, maar een abnormale TSH, (F)T4 of (F)T3 betekent 9 van de 10 keer wel dat je schildklier NIET goed functioneert. Als je schilkliersymptomen blijft houden bij een normale TSH, (F)T4 en (F)T3 zal een bekwaam en welwillend arts dan ook altijd testen op schildklierantistoffen, ontstekings-indicatoren en RT3.
Marianne
21 mei 2014Is een schildklieraandoening erfelijk? Mijn vader heeft jaren gedokterd met de meest uiteenlopende kwalen zoals jeuk, haaruitval op de benen, wallen gevuld met vocht en uitdrukkingsloos op een stoel zitten. Iedereen in het ziekenhuis had een eigen mening over wat het kon zijn totdat, na 2 jaar! Totdat een oplettende arts tot de conclusie kwam dat het wellicht de schildklier kon zijn. Een week na de medicijnen waren zijn wallen weg en een paar weken later voelde hij zich weer een heel ander mens.
Paul
22 mei 2014Er zijn erfelijke en niet-erfelijke schildklieraandoeningen en -afwijkingen. Hashimoto, de vaakst voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie (te trage schildklierwerking) bij volwassenen, is bijvoorbeeld wel erfelijk. Erfelijkheid speelt tevens een rol bij bepaalde vormen van struma en bepaalde vormen van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie). Of (en hoe) een schildklieraandoening wordt overgeërfd, hangt af van het type schildklierziekte.
christophe
26 oktober 2014Beste Marianne, Bij welke dokter is uw vader geweest? Ik zit namelijk in hetzelfde schuitje. En wat pakt hij nu? En had hij een trage of een snelle schildklier? Bedankt, Christophe
stephanie R
11 mei 2014Hallo iedereen, als ge het vermoeden hebt dat ge iets aan uw schildklier hebt moet ge gewoon naar de huisarts gaan en als het nodig is om pillen te krijgen dan zien ze dat meteen in het bloed dus die mensen wat eraan twijfelen of het toch misschien niet zo zou zijn, nee het is niet zo als de bloedwaarde zeiden dat het niet zo is dan is het niet zo. ik ben 23 jaar en heb nu al een paar jaren schildklierziekte, en daar komt heel veel bij kijken, zoals gewichtsverlies, maag en slokdarm problemen, darm problemen, spier problemen, haar en nagels zijn niet mooi, maar broos en dood precies, ge hebt geheugen problemen, concentratie problemen, misselijkheid, moeilijkheden met zwanger geraken of helemaal niet, dus 1 raad er zijn zoveel symptomen controleer het gewoon bij de huisarts
sander van rijswijk
20 maart 2014Beste Paul, Ontzettend bedankt dat je de moeite wilde nemen om mijn vraag te beantwoorden. Ik neem dit verhaal mee naar mijn huisarts en hoop weer een stap verder te komen. Met vriendelijke groet, Sander van Rijswijk
Paul
20 maart 2014Beste Sander, Graag gedaan. Ik ben overigens geen medicus. Dit is louter wat ik erover heb gelezen. Groeten, Paul
sander van rijswijk
20 maart 2014Ik loop al jaren met vermoeidheid en lusteloosheid. Ik ben ontzettend vergeetachtig geworden en ik heb het overdag altijd koud en ’s nachts altijd bloedheet. Ik heb het gevoel dat ik 10 jaar ouder ben dan ik eigenlijk ben. Er gaat niemand zo vaak als ik naar het toilet en het is nooit vast. Ik sport 2 tot 3 keer in de week dus aan conditie kan het niet liggen. Mijn bloed is al meerdere malen getest maar daar kunnen ze niks in vinden. ik loop hier al 7 jaar mee en ik weet niet meer wat ik moet doen. Echt van alles geprobeerd. Ik denk al jaren dat het mijn schildklier is maar uit de bloedtest blijkt dit niet zo te zijn. Zijn er andere testen voor je schildklier die misschien over het hoofd gezien worden?
Paul
20 maart 2014Beste Sander, Als er vermoeden is van een medisch schildklierprobleem, een schildklierafwijking of een andersoortig mankement waardoor de hoeveelheid schildklierhormonen in je bloedbaan te hoog of te laag zijn, dan is de TSH-waarde doorgaans het eerste waarnaar wordt gekeken. Een TSH van 1 wordt vaak als de ‘ideale’ TSH-waarde beschouwd. Zit je TSH tussen de 0,4 en 4,0, dan wordt dit veelal als ‘normaal’ gezien; de kans dat je schildklier in orde is, is in dat geval erg groot. Toch zijn er schildklierproblemen die niet altijd worden opgemerkt aan de hand van iemands TSH. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend waarbij een nagenoeg perfecte TSH-waarde wordt gemeten, maar een veel te lage FT4 (vrij T4). Je vrije T4 zou dus een handvat kúnnen zijn. Andere waarden die kunnen worden gemeten zijn T4 (thyroxine), T3 (triiodothyronine), TSH (thyrotropine), FT3 (“vrij T3”), anti-TSI, RT3 (“reverse” isomeer van T3), T2 (diiodothyronine), T1 (monoiodothyronine), calcitonine, TG (thyreoglobuline), anti-TG, TPO-enzym, anti-TPO, leukocyten, myoglobine, BSE (bezinkingssnelheid), serumcholesterol, CPK (creatine-fosfokinase) en LDH (melkzuur-hydrogenase). In dit artikel over schildkliertests kun je meer lezen over deze schildklier-gerelateerde waarden. Maar dit soort specialistische (schildklier)onderzoeken worden eigenlijk alleen uitgevoerd als de kans op een schildklierafwijking gróót is, dus als daar voldoende aanwijzingen voor zijn, wat met een goede tot perfecte TSH-waarde dus niet bepaald het geval is. Hopelijk heb je iets aan deze info. Groeten, Paul
Claudia s
16 maart 2014Al een jaar loop ik ziekenhuis in en uit: bloedplassen, bloed ophoesten, buikpijn, spierpijn, hoofdpijn, benauwdheid, druk op de borst, extreem moe, opgezwollen buik en enkels, ineens een opgezwollen blauw oog, blauwe plekjes, opgezette lymfeklieren… Alle onderzoeken kwamen voorbij, elke keer dachten ze iets anders: nierstenen, maag, darmen etc. etc. Ze vonden ook wel dingen, maar daar ging mijn probleem niet mee weg: gebroken middenrif, verwijde aderen (2x geopereerd hieraan het afgelopen jaar), geïrriteerde en ontstoken maag en nog meer… Ik was moe, ik was het zat, dus nam even rust pauze… Maar vorige week kon ik niet meer. Ik wilde 24 uur slapen, kon nergens meer heen, ik was gewoon te moe… En zo’n pijn in m’n tong! Branderig en daarna zelfs scheuren. Ik kreeg het steenkoud of juist snikheet. Toch besloten naar de huisarts te gaan… ‘Ooo, een zalfje voor je schimmel’? Dus ik dacht, ‘Ooo, daar gaan we weer’, alsof ik niet serieus genomen werd. Ik mocht ook bloed gaan prikken voor de honderdduizendste keer onderhand… Maar daar kwam toch steeds niks uit… Na 2 dagen belde ik voor de uitslag. Alles was goed maar… m’n schildklierwaarden waren te laag? Dat moest de huisarts dus in de gaten houden. Over 4 weken weer prikken… Ik het internet op en tjonge wat een herkenning, eindelijk! Maar waarom 4 weken wachten?
Paul
16 maart 2014Je schildklierwaarden kunnen behoorlijk schommelen door toedoen van allerlei aspecten van je leefstijl (voeding, beweging, acute stressfactoren en gezondheidsklachten, slaappatroon etc.). Waarschijnlijk kiest je arts ervoor om over 4 weken te kijken hoe je schildklierwaarden zich verhouden tot de eerste keer dat het schildklierhormoontekort werd vastgesteld. Dus om te kijken of het een tijdelijke/incidentele of blijvende/chronische verlaging van je hormoonspiegels betreft. Heel veel sterkte in ieder geval! Groeten, Paul
Chrisje
14 maart 2020Mijn schildklier is verwijderd in 1998 en nu op MRI te zien dat de linkerkwab verdikt is en mijn trachea en slokdarm naar rechts duwt. Dit was ook zo in 1998 toen zei de arts die hem verwijderd had ik heb dit nog nooit gezien was 4 mannenvuisten groot zat tot tegen mijn hart aorta gegroeid, was nochtans reeds 13 jaar in behandeling bij een ander arts heeft daar nooit iets van gezegd, en nu krijg ik dit verslag van mijn huisarts zonder meer uitleg, wist echt niet dat dit opnieuw groeide, kan dit? Ü
R.f. Koster
8 maart 2014Ik ben man inmiddels 58 jaar. Sinds 2011 is bij mij Graves geconstateerd, hiervoor heb ik Euthyrox en Strumazol geslikt. Dit heb ik ruim een jaar volgehouden, en ong. om de 3 maanden controle, en werden de medicijn waarden bijgesteld (lees naar omhoog). Na meer dan een jaar de medicijnen te hebben geslikt (en 20 kilo aangekomen), hoefde het opeens niet meer omdat mijn “waarden” goed waren. Maar volgens onderzoek heb ik wel last van overactieve bijschildklieren, waardoor mijn botten ontkalken en ik inmiddels osteoporose heb, waarvoor ik vit. d 50.000 ie moet slikken. En als bijkomende verassing heb ik sinds februari 2013 in 2 maanden tijd een explosie van vitiligo gekregen ook in de helft van m’n gezicht (heb een donkere huidskleur), dus nu nog lekker onzeker erbij ook nog. Mijn huisarts begrijpt er niets van, en de internist verwijst me naar de huisarts als ik een vraag heb. Heb last van m’n gewrichten in m’n handen, last van m’n onderbenen (kuiten, schenen, en achillespees). Bij de huisarts heb ik het gevoel dat ik een hypochonder ben (hij zegt dat ik niet moet overdrijven met m’n handgewrichten). Artsen weten niets van auto-immuun aandoeningen (voor niet 1 bestaat genezing), maar weten wel dat je hypochonder bent (yeah right). Ik moest eigenlijk ook Simvastatine slikken, ben ik mee gestopt vanwege ernstige pijnen in m’n achillespezen (liep als een oude man). Nu mijn vraag. Hoe kom ik in godsnaam aan zo’n honger? Ik eet 14 bruine boterhammen per dag, en soms nog meer. Als ik niet op tijd eet word ik duizelig, trillerig, en kan niet meer normaal functioneren, dus ik geef er altijd aan toe als ik in die toestand verkeer (onderzocht (nog) geen suiker). Mijn normale gewicht is ongeveer 72, en nu dik in de 90. Ik heb een rijdend beroep (buschauffeur, ook leuk met die vitiligo), dus kan me niet veroorloven duizelig of me niet goed te voelen. Heeft dit toch te maken met m’n schildklier? P.S. Om te kijken of ik hypochonder ben, heb ik me laten onderzoeken door de GGZ. Zij geloven het ook niet en zijn het met me eens dat ik een andere huisarts moet zoeken!
Nathalie
24 mei 2014Zijn zeker symptomen van je schildklier. Ik ben van huisarts veranderd, heb een doorverwijzing gekregen naar ’t UMC Radboud. Mijn advies: naar een andere huisarts gaan die je hopelijk wil doorsturen naar een goed ziekenhuis.
marissa
21 februari 2014Hoi, Ongeveer 2 jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn schildklier; er is een deel weggenomen omdat ze te traag werkte. Nu merk ik dat ik terug dezelfde schildklierklachten heb als 2 jaar geleden. Waaraan kan dit liggen?
Mar
4 februari 2014Ik heb een iets te trage schildklier, niet erg genoeg om medicatie te krijgen… Maar mijn nagels scheuren, schilfertjes en jeuk in gezicht, onregelmatig ongesteld (nu al bijna 9 weken geleden, maar niet zwanger), wazig zien, slecht horen en soms oorsuizen… Zou dit toch niet door de schildklier kunnen komen ondanks dat het maar een klein beetje afwijkend is?
Paul
4 februari 2014Beste Mar, Dat is zeker mogelijk. Hypothyreoïdie is in beginsel een tekort aan schildklierhormonen, en het hormonale niveau kan van moment tot moment afwijken. Bloedonderzoek is een momentopname, dus het kan best zijn dat je schildklierwaarden inmiddels alweer heel anders zijn dan destijds. Misschien is een second opinion het overwegen waard, dus nogmaals je schildklierwaarden laten meten. Groeten & sterkte, Paul
Mar
4 februari 2014ik moest over 3 maanden weer laten prikken om te kijken of er wat veranderd is.
Tine
28 januari 2014Mijn schildklier-gerelateerde ‘kwaaltjes’ vallen goed mee tegenover wat ik hier lees, maar toch even vragen wat jullie ervan denken… Ik heb al een hele tijd haaruitval, gecombineerd met regelmatig hoofdpijn (migraine), erg vaak koud (vooral hele koude handen), heel moe en weinig fut, nek- en rugklachten en gewoon over het algemeen erg vaak zo half ziek. Niet zo ziek dat ik thuis moet blijven, maar wel dat ik me echt niet goed voel. Zou dit aan m’n trage schildklier kunnen liggen of niet?
I.
27 april 2014Hallo Tine, mag ik u een mail sturen via een mailadres? Bvd.
F. Speksnijder
17 januari 2014Hallo, Ik heb al ruime tijd veel vage klachten. Sinds een halfjaar heb ik een nieuwe functie die veel energie vraagt. Ik ben getrouwd, mijn man studeert en om alles te kunnen betalen, werk ik fulltime (gemiddeld 45 uur per week) en doe daarnaast het huishouden. Soms heb ik het gevoel dat dit te veel voor me is en ik daarom bepaalde lichamelijke klachten heb. Als ik bovenstaand artikel lees, vraag ik me af of ik geen schildklierafwijking heb. Heb deze klachten 2 jaar geleden ook gehad, toen ben ik ook op m’n schildklier getest en alles was toen in orde. Ben benieuwd naar jullie reactie: – Hoofdpijn; – Erg moe; – Zere schouders en rug; – Zonder aanwijsbare reden jeuk op m’n onderarmen; – Toegenomen in gewicht; – Slechte stoelgang (2/3 x per week); – Erg vaak koud/rillerig; – Opgezette/volle buik na eten… Of ben ik misschien ‘overwerkt’ en moet ik rustiger aan gaan doen?
vanessa
22 november 2013Hoi, Ik weet sinds afgelopen zomer dat ik de ziekte van Graves heb. Ik slik helaas niet consequent de Strumazol die ik voorgeschreven heb gekregen. Nu is mijn uiterlijk in 2 maanden ineens veranderd. Ik zie er 10 jaar ouder en super vermoeid uit. Ik heb vreselijk opgezette oogleden en wallen onder mijn ogen. Een erg getekend gezicht. Hoort dit bij de ziekte?
Paul
22 november 2013Beste Vanessa, Hetgeen je beschrijft komt in ieder geval redelijkerwijs overeen met de symptomen van Graves. Dat het ‘erbij hoort’ weet ik niet, dat is sowieso erg afhankelijk van het individuele verloop van de ziekte en dat verschilt dan ook sterk per persoon. Veel mensen met de ziekte van Graves en/of hyperthyreoïdie ontwikkelen bijvoorbeeld de oogziekte van Graves (Graves’ Ophthalmopathie of Graves’ Orbitopathie (GO) c.q. Thyroid Eye Disease (TED)), maar dat hoeft niet per se. Dat je je medicatie niet regelmatig inneemt, zal in ieder geval niet bijdragen aan risicobeperking. Wat je natuurlijk wilt is de symptomen tot een minimum beperken en de klachten zo gereduceerd mogelijk houden, dus een relatief ‘rustig’ verloop. Ik zou hiervoor absoluut contact opnemen met je huisarts en/of endocrinoloog. Het kan immers best zo zijn dat er aanpassingen kunnen worden aangebracht in de medicatie waarmee bepaalde klachten kunnen worden verholpen of in ieder geval verminderd. Nogmaals: ik heb geen kijk op jouw exacte situatie, maar dit is wat ik persoonlijk zou doen indien ik in jouw schoenen stond. Heel veel sterkte toegewenst! Groeten, Paul
Nathalie
24 mei 2014Hoi Vanessa, De wallen etc. horen er zeker bij. Kan het begin van de oogziekte van Graves zijn (ik spreek uit ervaring).
Angelique
17 oktober 2013Mijn dochter is nu 9 en vanaf januari 2012 t/m juli 2013 geen gram aangekomen. In juli 2013 is er gestart met sondevoeding. In de zomervakantie is ze hierdoor 3 kg aangekomen. Sinds ze weer op school zit, staat het gewicht ondanks sondevoeding en normale intake geheel stil. Ze krijgt momenteel 2400 kcal per dag naar binnen. Ze is moe, slaapt slecht, heeft dof haar, is niet vooruit te branden, heeft weinig energie, is minder vrolijk en ga zo maar door. Alles wat volgens de arts onderzocht kan worden is onderzocht. Ze hebben alleen de schildklierwerking niet onderzocht. Bestaat de kans dat het dan aan de schildklier ligt?
Paul
17 oktober 2013Beste Angelique, Dit behoort zeker tot de mogelijkheden. Het lijkt mij helemaal geen gek idee om haar schildklierhormoonwaarden en aanverwante (stimulerende) receptor-antistoffen te laten meten. Dit kan vrij eenvoudig via reguliere bloedafname. Hopelijk wordt de oorzaak toch nog gevonden en wordt je dochter snel weer beter. Sterkte & groeten, Paul
margreet
14 januari 2014Beste Angelique, Kijk ook eens in de symptomenlijst van de website Vitamine B12. Grt. Margreet
Cindy
3 oktober 2013Hallo, Even een vraagje: vorige zomer ben ik naar de huisarts gegaan omdat ik oververmoeid was, overal pijn had, mij koortsig voelde en slecht sliep. Hij heeft toen een bloedonderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat ik een klein beetje ijzer tekort had en dat mijn schildklier iets te vlug werkt, maar niets om over te panikeren. Ik heb dan gewoon een ijzerkuur moeten volgen en de klachten zijn inderdaad een heel pak verminderd. Nu, een jaar later krijg ik weer ongeveer dezelfde klachten als vorig jaar, dus ben ik opnieuw begonnen met een ijzerkuur. Het probleem is dat de klachten niet verdwijnen deze keer, ik heb het enorm lastig op mijn werk, heb last van mijn bovenbenen en armen, ben beverig, loop ontzettend moe, enz. Nu is mijn vraag of het zou kunnen dat deze klachten voortkomen uit mijn te snel werkende schildklier, ook al is het niet veel. Ik wil hier ook nog bijvertellen dat ik al heel mijn leven te mager ben. Heb alles geprobeerd om bij te komen, maar niets helpt. Hopelijk kunnen jullie mij helpen. Groetjes, Cindy
Paul
3 oktober 2013Beste Cindy, Het is heel moeilijk te zeggen of je klachten worden veroorzaakt door je (te snel werkende) schildklier. Dat ligt er namelijk heel erg aan hoe snel je schildklier werkt en in welke hoeveelheden schildklierhormonen in je bloedbaan circuleren. In principe kan het wel, maar jouw klachten zijn vrij algemeen en kunnen voortkomen uit allerlei fysieke en/of mentale strubbelingen. Bovendien is er een wereld van verschil tussen een ietwat snel functionerende schildklier en “full-blown” hyperthyreoïdie. Wellicht is het handig om bij je huisarts naar de exacte waarden van je schildklier te vragen? En is er bijvoorbeeld ook gecheckt op vitamine D en B12? Hoe dan ook heel veel sterkte en beterschap! Groeten, Paul
Louwyn
19 augustus 2013Heb sinds april keelklachten: verkoudheid met keelpijn gehad. Daarvoor heb ik 2 kuurtjes gekregen. Toen verloor ik een hoop groene %$#$ en nu nog steeds kuchen en opgeven van wat wit slijm. Heb vroeger al een paar jaar tyranon geslikt voor de schildklier en al 2x isotopen geslikt voor onderzoek omdat ik na de bevalling opeens een bobbel aan de schildklier kreeg die ook zomaar weer verdween. En hetzelfde gebeurde tijdens het gebruik van de overgangspleister. Momenteel veel stress en nog meer omdat ik me zorgen maak over m’n keel… Zou het een schildklierontsteking kunnen zijn. Droge keel en het gevoel alsof er een brok (slijm) in zit. Graag reacties…
Ilke
23 februari 2015Hallo Louwyn, ik weet niet of je nog op deze site komt aangezien je bericht van 2 jaar geleden is. Maar ik reageer omdat ik ook last heb van mijn keel. Ook een droge keel en het “brok in de keel” gevoel. Ook een benauwd gevoel en druk op mijn keel en borststreek. Hoe is het bij jou nog gegaan?
Sas
11 augustus 2013Ik slik nu al een jaar Thyrax voor een te trage schildklier. Ik heb nu nog steeds klachten. Mijn wenkbrauwen vallen uit, gespeten nagels, hartkloppingen, vermoeid, snel aangebrand etc. Zijn dit juist bijwerkingen van het medicijn Thyrax of zijn dit juist bijwerkingen van een te trage schildklier? Ik laat regelmatig prikken en het niveau zou nu goed zijn. Ondanks dat blijf ik deze klachten houden. wat kan ik nog doen? Groeten Sasja
Paul
12 augustus 2013Het kan heel lastig zijn om te bepalen of bepaalde schildkliersymptomen het gevolg zijn van de schildklierafwijking of het schildkliermedicament. De aangewezen persoon om helderheid te verschaffen is denk ik je endocrinoloog. Heel veel sterkte & beterschap! Groeten, Paul
maria
10 augustus 2013Volgens mijn natuurarts heb ik een te trage schildklier. Al jaren last van onderrug en pijnlijke spieren van vooral de benen en het bekken. Krampen in de benen (vooral in de nacht). De bloedtests wijzen niets uit. Temperatuur in de ochtend 10 dagen gedaan en die schommelde van 36.01 tot 36.51. Maar door krampen in mijn benen in de ochtend, was ik al uit bed geweest voordat ik mijn temperatuur opnam. Ik slik sinds kort een natuurlijk hormoon, maar is het zeker dat mijn schildklier te traag werkt? Graag een antwoord.
Paul
11 augustus 2013Beste Maria, Het is absoluut niet zeker dat je schildklier te traag is. De klachten die je beschrijft kunnen immers door allerlei omstandigheden of afwijkingen worden veroorzaakt. Het zou kunnen dat je natuurarts het bij het rechte eind heeft, maar de meeste natuurartsen hebben niet de middelen en/of contacten om diepgaand hormoononderzoek uit te voeren. De kans is best groot dat de aanname nergens op gebaseerd is en dat je nu hele dure hormonen gebruikt die je problemen alleen maar verergeren. Het principe van “natuurlijke” hormonen is overigens ook gebakken lucht; veruit de meeste hormonen zijn namelijk van natuurlijke komaf en natuurlijke hormonen kunnen net zo goed schade aan de humane gezondheid berokkenen als gesynthetiseerde vormen. De verkoop van “natuurlijke” hormonen door alternatieve genezers en natuurartsen is sowieso een aparte c.q. twijfelachtige ontwikkeling. Lees ook dit artikel over hormoononderzoek… In ieder geval heel veel beterschap toegewenst! Groeten, Paul
sandy
8 augustus 2013De aanhouder wint! Mijn Verhaal in het kort: In 2007 werd onze dochter geboren en toen heb ik last gekregen van een te snel werkende schildklier. Strumazol geslikt. Na ’n tijdje te langzaam werkende schildklier. Met Thyrax begonnen. De afgelopen jaren steeds meer klachten: vermoeidheid, koud, concentratieproblemen, hevige menstruatie, verstoppingen en vooral veel ondraaglijke pijn in de benen en niet te praten over uitbarstingen. Diverse malen bij arts geweest. In 2011 diagnose ME/fibromyalgie. Aangemeld voor gedragstherapie en doorlopen. Niet hersteld verklaard door de extreme pijn. Doorverwezen naar pijnpoli. Daar konden ze ook niets doen behalve antidepressiva voorschrijven… Niet mee in gestemd. Zo vaak te horen gekregen: mevrouw u moet stoppen met zoeken, er is niets aan de hand. Afgelopen mei zo’n enorme pijn en vermoeidheid dat ik dacht ‘dit is niet te houden’. Eind mei totale uitval van mijn armen en benen gekregen. Opname van 8 dagen in het ziekenhuis op neurologie. Na MRI-scan te horen gekregen dat de hals goed was en dat het min of meer tussen mijn oren zat. Op aangedrongen schildklier na te kijken. Gedaan… waarden waren volgens neuroloog oké. Na 8 dagen ziekenhuis eigen internist ingeschakeld om schildklierwaarden verder te onderzoeken. Gelukkig een hele fijne, lieve dokter die instemde om ook een keer de t3-waarde te controleren. Hier had ik tijdens mijn eigen onderzoek over gelezen. Wat bleek: de t3-waarde (actief hormoon) was verlaagd. In overleg begonnen met Cytomel (naast de Thyrax-tabletten). Na enkele dagen al merkbaar resultaat. Nu, 6 weken later, kan ik een hoop klachten van mijn lijstje afstrepen. GEEN Hevige pijn meer, geen koude rillingen meer, geen hevige menstruatie meer, vermoeidheid neemt nog steeds af. Humeur weer veel beter. Ogen verbeteren…. enz. enz. enz. Wat ben ik blij dat ik ben blijven zoeken, vol ben blijven houden en een meedenkende en meewerkende arts heb. Beste artsen: kijk bij aanhoudende klachten eens wat verder dan alleen naar de TSH en T4 en ga beter op het verhaal van je patiënten af. Beste mede-lotgenoten: blijf in jezelf geloven en vooral ook je eigen gevoel blijven volgen. Ik heb 6 jaar moeten vechten, gedragstherapie (moeten) volgen en ben mijn werk kwijtgeraakt. Maar uiteindelijk is er een oplossing gekomen. Geef niet op! x
Paul
8 augustus 2013Beste Sandy, Super om te horen dat je er uiteindelijk toch achter bent gekomen wat je mankeert. Ik ben om precies zo’n zelfde verhaal deze site begonnen. Sommige mensen in mijn omgeving vinden het niet verantwoord omdat bezoekers “in een bepaalde richting” kunnen gaan denken. Maar mijn mening is dat hoe meer informatie je hebt, des te groter de kans dat je uiteindelijk achterhaalt wat er nu eigenlijk aan je gezondheid mankeert. Ga je in een verkeerde richting denken, dan kom je daar op den duur achter en kun je nog altijd een 2e, 3e of zoveelste kant op. Daarom blijf ik er ook op hameren dat mensen uiteindelijk een arts zullen moeten inschakelen, maar dat ze ook zelf moeten blijven nadenken en oordelen. En dus niet blindelings op artsen moeten vertrouwen, puur omdat het artsen zijn. Sterker nog: vraag een second opinion aan als je je niet kunt vinden in de adviezen of aannames van een arts. Uiteindelijk ben jijzelf de hoofdverantwoordelijke over je lijf en heilzaamheid. Dit soort verhalen heb ik inmiddels veel te vaak gehoord en ze motiveren me om verder te gaan met deze site. Bedankt! Groeten, Paul
Marijke
25 juli 2013Sinds tweeënhalf jaar ben ik bij toeval (“griep die niet over ging”) erachter gekomen dat mijn schildklier te traag is. Als ik eerlijk ben, voelde ik me al een paar jaar daarvoor niet goed meer… Extreem vermoeid, pijnlijke gewrichten, stramme spieren, vergeetachtig, concentratieproblemen, hoge bloeddruk, slecht slapen, niet meer uitgerust wakker worden en gewichtsverhoging van ruim 20 kg in twee jaar! Ik slik nu inmiddels 175 mg euthyrox en 0,1 mg thyray. Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat mijn waarden op peil waren, maar de klachten zijn helaas gebleven. Kan iemand mijn zeggen wat ik nu nog kan doen… Ik stuit tegen zo veel onbegrip… Werk in de zorg en dreig mijn baan te verliezen… Voel me een aansteller!
Ans
22 juni 2013Onze dochter heeft een te traag werkende schildklier. Ze voelt zich al jaren niet lekker. Ondanks medicatie is de schildklier inmiddels nog altijd niet stabiel. Ze krijgt steeds meer lichamelijke klachten, met name depressie, oedeem (vooral in de benen, waardoor ze steunkousen moet dragen), spastische darm (waardoor heel vaak diarree), menstruaties die uit blijven, heel vaak blauwe lippen, etc. Om radeloos van te worden, het lijkt alsof ze niet serieus wordt genomen door huisarts en specialist. Het voelt alsof ze aan haar lot wordt overgelaten. Wat kunnen we doen om haar te helpen om zich eindelijk beter te kunnen voelen? Zijn er meer mensen met al deze klachten? Ik wil graag in contact komen met mensen met een te trage schildklier en vernemen wat hun klachten en bevindingen zijn. M.v.g. Ans
ikke
14 juni 2013Ik vermoed dat ik al langere tijd last heb van mijn schildklier. Ik kan een A4’tje vol schrijven met klachten. Hierbij een gedeelte… Haaruitval, ijs- en ijskoud gevoel, duizelig, een “er zit iets in mijn keel”-gevoel, vocht vasthouden, 6 miskramen, een kindje met dwerggroei (overleden), een overbelast en pijnlijk gevoel in mijn spieren en gewrichten, tintelende voeten en handen, trage hartslag, heel slecht slapen (een paar uur oké en daarna steeds moeilijker), heel vergeetachtig (mensen die ik vandaag ontmoet, herken ik morgen niet meer), soms een gevoel alsof ik op watten loop (alsof je minder gevoel hebt of de aanraking met de vloer en je blote voeten koud en vreemd is), erg misselijk, uit een van mijn borsten komt een melkachtige substantie (laatste bevalling is 3 jaar geleden, dus dat kan het niet zijn), onrustig been en ga zo maar door. Mijn vit. B12 was verleden jaar 333, dus zou volgens de arts goed moeten zijn. Dus ik legde me er maar bij neer. Nu, 1 jaar verder, is alles niet over. De klachten zijn de ene keer erger dan de andere keer, kan dat? Dit jaar maar weer terug gegaan, want de kou die ik voel en de slapeloosheid begonnen me op te breken. Nu is mijn vit. B12 niet gemeten!? Maar vit. D wel en die was 17 en dus te laag. Nu 50.000 vitamine D per week innemen en de kou is gelukkig verdwenen en de dikke handen en voeten ook. Maar de rest van de klachten zijn er nog steeds. Volgens de arts had ik wat mijn keel betreft gewoon een brok in mijn keel (van stress)!? Op internet kan je tegenwoordig veel vinden en ook hier lees ik dat je een ander soort onderzoek kan laten doen naar schildklierproblemen, maar eigenlijk begrijp ik dat niet echt. Wat denken jullie als jullie mijn verhaal horen? Toch maar mijn poot stijf houden? Of ben ik zo’n zeurpiet die te lang achter het internet zit en met te veel eisen bij de dokter komt? Herkent iemand mijn vage klachten
Griet
22 mei 2013Hallo, Ik heb een vergrote schildklier aan 1 kant, maar de bloeduitslag gaf aan dat de hormonen normaal zijn. Dus nu doen ze niets. Wel heb ik allerlei klachten die ik hier tegenkom. Wat moet ik nu?
Paul
22 mei 2013Beste Griet, Het eerste wat je kunt doen is teruggaan naar je huisarts en aandringen op vervolgonderzoek. Mocht hier niet op ingegaan worden, dan kun je een second opinion aanvragen bij een derde partij (huisarts of specialist); hier heb je te allen tijde het recht toe. Tot slot kun je ervoor kiezen om definitief van huisarts te wisselen. Met vriendelijke groet, Paul
m
8 mei 2013Kan dit zomaar van de ene op de andere dag doorzetten?
Paul
8 mei 2013Beste M, De meeste schilklierproblemen kennen een verloop van klachten en symptomen… Toch zijn er ook schildklieraandoeningen die je van de ene op de andere dag kunnen overdonderen, waaronder een acute of sub-acute schildklierontsteking, maar dit is vrij zeldzaam. Ook een struma of opgezette schildklier kan zich plotsklaps voordoen, maar de gezondheidsklachten die hiervan de achterliggende oorzaak zijn, doen zich dan op de achtergrond vaak al langer voor. Soms merk je dat aan je gesteldheid, maar dit heb je niet altijd in de gaten. Ook kan het zijn dat je schildklier vrij plotseling sneller of langzamer gaat functioneren. De achterliggende oorzaak hiervan kan echter acuut zijn, bijvoorbeeld een auto-ongeval, maar ook een lange aanloop hebben of zelfs chronisch zijn. Al met al is de aanloopduur van schildklierproblemen afhankelijk van de exacte aandoening. Groeten, Paul
margreet
4 april 2013Ik slikte 50 mcgr Thyrax, was heel moe en sliep veel. Nu moest ik ophogen en 75 mcgr gaan slikken en dat doe ik inmiddels 7 dagen. Nu ben ik extreem duizelig en trillerig en kan amper denken. Ik lig steeds in bed! Hoe kan dit nu en wie herkent dit?
Pia
7 september 2012Hoi Inge, ook ik heb dit gehad, heel erg vervelend. Voelde het vooral in mijn keel. Goed afstellen van medicijnen kan wel een jaar kosten. Ik blijf bijstellen, nu na 1,5 jaar blijf ik om de 6 weken prikken, of eerder. Als je je niet goed voelt, geloof me, blijf rustig en raak niet in paniek. Zo leer je heel goed je lijf kennen en herkennen van al die nare klachten van die “klier”. Sterkte en misschien is er in de buurt bij jullie een schildklier centrum. Daar word je een stuk wijzer van.
Inge
27 augustus 2012Recent zijn mijn medicijnen tegen een te traag werkende schildklier weer verhoogd. Ik slik Thyrax en nu 1,0 per dag. Nu heb ik sinds een aantal dagen last van heel onregelmatige hartslag (overslaan en traag), heel erg vervelend. Kan het zijn dat de medicijnen dit veroorzaken? Ik zou heel graag reacties willen, want ik vind het best eng soms. Over twee weken moet ik pas weer naar de internist. Twijfel of ik moet bellen….
Paul
28 augustus 2012Beste Inge, Dat is zeer zeker mogelijk (en zelfs aannemelijk). Ik zou je dan ook willen aanraden om contact op te nemen met je huisarts. Groeten, Paul
'S.Jung
8 juli 2012Continu spierpijn, lage rugpijn en tussen de schouderbladen.