Één van onze bezoekers vroeg zich af of er mensen zijn die ervaring hebben met de relatief nieuwe en alom geprezen zoetstof tagatose. Het gaat om een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit galactose, een bestanddeel van melksuiker ofwel lactose. Tagatose is –ten opzichte van suiker en andere zoetstoffen– verrassend gezond; het heeft onder meer een minimale impact op de bloedsuikerspiegel…
De voordelen & nadelen van tagatose
De voordelen van tagatose zijn als volgt:
- Relatief gezond
- Géén synthetische zoetstof
- Zelfde kristalstructuur als tafelsuiker
- Zelfde uiterlijk als tafelsuiker
- Relatief lage caloriewaarde (1,5 kcal per gram t.o.v. 4 kcal per gram voor tafelsuiker)
- Herstelt mogelijkerwijs de darmflora
- Neutrale smaak
- Minimale impact op de bloedsuikerspiegel
De nadelen van deze natuurlijke zoetstof zijn als volgt:
- Door de hoge productiekosten wordt tagatose door de fabrikant vermengd met sucralose, een met chloor behandelde synthetische variant van tafelsuiker of sacharose.
- Dagelijks gebruik kan darmklachten, diarree en misselijkheid veroorzaken doordat het grotendeels niet door de lever wordt verwerkt maar direct in de dikke darm terechtkomt.
Waar komt tagatose vandaan?
Het patent van tagatose ligt momenteel bij het Belgische Nutrilab, onderdeel van Damhert Nutrition. Nutrilab fabriceert onder meer caloriearme zoetstoffen, vetvervangers, voedingssupplementen, cosmeceutische (cosmetische + farmaceutische) ingrediënten en calorie-arme voedingsmiddelen en dranken. Damhert is voornamelijk bekend van de vele “functionele” voedingsmiddelen, waaronder suikervrije, glutenvrije, lactosevrije, zoutarme, biologische en vegetarische producten.
Hoe wordt tagatose gewonnen?
Het productieproces van tagatose bevat de volgende stappen:
- Op lactose wordt hydrolyse (scheikundige splitsing) toegepast om glucose en galactose te scheiden.
- Galactose wordt d.m.v. isomerisatie (scheikundige transformatie) omgezet in tagatose.
- substantie wordt grondig gezuiverd (gescheiden van restproducten) waardoor meer dan 99 procent zuivere tagatose overblijft.
- Voor de verkoop wordt de tagatose vermengd met sacharose.
Tagatose: conclusie…
Tagatose is een potentiële topper. Het heeft vrijwel geen invloed op de bloedsuikerspiegel, dus diabetes- en obesitaspatiënten zouden er veel baat bij kunnen hebben. Zoals reeds vermeld vermengt de producent de vrijwel pure variant echter met het synthetische sucralose (E955), wat afbreuk doet aan de kwaliteit en de “gezondheid” van het product. De vermengde variant wordt door producent en patenthouder Damhert verkocht onder de merknaam Tagatesse of Nutrilatose.
Zodoende is Tagatesse –in tegenstelling tot tagatose– nét zo natuurlijk als cola light: NIET dus. Tagatesse (de ’tafelsuiker’ op basis van tagatose, die de doorbraak had moeten worden van deze relatief gezonde zoetstof) is dus ten prooi gevallen aan commercieel gewin. De Deense patenthouder Arla Foods was tenminste zo eerlijk om toe te geven dat tagatose te duur was in productie om het tegen een concurrentiële marktprijs te verkopen.
Hoe denk jij over de (potentiële) voordelen van tagatose, Tagatesse en Nutrilatose? Deel jouw opvattingen en vraagstukken in een berichtje hieronder!