Tagatose: écht zo’n veelbelovend zoetmiddel als wordt beweerd?

Food · Door Ilse

Één van onze bezoekers vroeg zich af of er mensen zijn die ervaring hebben met de relatief nieuwe en alom geprezen zoetstof tagatose. Het gaat om een natuurlijke zoetstof die wordt gewonnen uit galactose, een bestanddeel van melksuiker ofwel lactose. Tagatose is –ten opzichte van suiker en andere zoetstoffen– verrassend gezond; het heeft onder meer een minimale impact op de bloedsuikerspiegel…

De voordelen & nadelen van tagatose

De voordelen van tagatose zijn als volgt:

  • Relatief gezond
  • Géén synthetische zoetstof
  • Zelfde kristalstructuur als tafelsuiker
  • Zelfde uiterlijk als tafelsuiker
  • Relatief lage caloriewaarde (1,5 kcal per gram t.o.v. 4 kcal per gram voor tafelsuiker)
  • Herstelt mogelijkerwijs de darmflora
  • Neutrale smaak
  • Minimale impact op de bloedsuikerspiegel

De nadelen van deze natuurlijke zoetstof zijn als volgt:

  • Door de hoge productiekosten wordt tagatose door de fabrikant vermengd met sucralose, een met chloor behandelde synthetische variant van tafelsuiker of sacharose.
  • Dagelijks gebruik kan darmklachten, diarree en misselijkheid veroorzaken doordat het grotendeels niet door de lever wordt verwerkt maar direct in de dikke darm terechtkomt.

Waar komt tagatose vandaan?

Het patent van tagatose ligt momenteel bij het Belgische Nutrilab, onderdeel van Damhert Nutrition. Nutrilab fabriceert onder meer caloriearme zoetstoffen, vetvervangers, voedingssupplementen, cosmeceutische (cosmetische + farmaceutische) ingrediënten en calorie-arme voedingsmiddelen en dranken. Damhert is voornamelijk bekend van de vele “functionele” voedingsmiddelen, waaronder suikervrije, glutenvrije, lactosevrije, zoutarme, biologische en vegetarische producten.

Hoe wordt tagatose gewonnen?

Het productieproces van tagatose bevat de volgende stappen:

  • Op lactose wordt hydrolyse (scheikundige splitsing) toegepast om glucose en galactose te scheiden.
  • Galactose wordt d.m.v. isomerisatie (scheikundige transformatie) omgezet in tagatose.
  • substantie wordt grondig gezuiverd (gescheiden van restproducten) waardoor meer dan 99 procent zuivere tagatose overblijft.
  • Voor de verkoop wordt de tagatose vermengd met sacharose.

Tagatose: conclusie…

Tagatose is een potentiële topper. Het heeft vrijwel geen invloed op de bloedsuikerspiegel, dus diabetes- en obesitaspatiënten zouden er veel baat bij kunnen hebben. Zoals reeds vermeld vermengt de producent de vrijwel pure variant echter met het synthetische sucralose (E955), wat afbreuk doet aan de kwaliteit en de “gezondheid” van het product. De vermengde variant wordt door producent en patenthouder Damhert verkocht onder de merknaam Tagatesse of Nutrilatose.

Zodoende is Tagatesse –in tegenstelling tot tagatose– nét zo natuurlijk als cola light: NIET dus. Tagatesse (de ’tafelsuiker’ op basis van tagatose, die de doorbraak had moeten worden van deze relatief gezonde zoetstof) is dus ten prooi gevallen aan commercieel gewin. De Deense patenthouder Arla Foods was tenminste zo eerlijk om toe te geven dat tagatose te duur was in productie om het tegen een concurrentiële marktprijs te verkopen.

Hoe denk jij over de (potentiële) voordelen van tagatose, Tagatesse en Nutrilatose? Deel jouw opvattingen en vraagstukken in een berichtje hieronder!

10 comments


  • Rachel

    24 juli 2018

    Voor de eerste keer koop ik ijscrème gezoet met tagatose. Ik vond het lekker, maar daarna diarree… niet te doen. Ik heb de bakjes weggegooid.

  • Christian Vastenavond

    20 oktober 2009

    Beste Ed, Het is er mij echt niet om te doen een polemiek aan te gaan met Dr. Gazsi of even welke andere wetenschapper. Om zijn labresultaten te kunnen inschatten, zou ik zijn labjournaals en protocols moeten kunnen inkijken. Ik kan U evenwel verzekeren dat 127 klinische studies over 14 jaar, waarvan ik van 17 de labjournaals wel heb kunnen inkijken of publicaties als”Peer Revue” voorgelegd heb gekregen, geen resultaten lieten noteren, die maar een verre vergelijking vertoonden met de door Dr. Gazsi opgetekende gegevens. Men zegt wel eens “een zwaluw maakt de lente niet”. Ik zou willen parafraseren “een zwarte studie is het Armageddon nog niet!” Bekijken we de zaken met voorzichtigheid maar… ook met een zekere relativiteit. Vriendelijke groeten, Christian Vastenavond.

  • Ed Gunneweg

    18 augustus 2009

    Ik vind de bijdrage van Christian over Tagatose zeer waardevol, echter met de aanvulling dat sucralose (dat niet zou worden opgenomen) moeilijk schadelijk kan zijn ben ik het niet helemaal eens. Lees het vertaalde artikel van Dr. Michael Gazsi op mijn website over sucralose en kijk gelijk eens verder via Google. Met vriendelijke groet, Ed Gunneweg

  • christian M Vastenavond

    14 augustus 2009

    Beste, Tagatesse is de huis, tuin en keuken zoetstof van Damhert, gefabriceerd met en op basis van de natuurlijke zoetstof Tagatose, Evenwel D-Tagatose heeft, zoals fructose trouwens (waarvan Tagatose een enantiomeer is) een hevige Maillard reactie (hevig bruin worden in aanwezigheid van eiwitten) bij opwarmen. Een cake gebakken met Tagatose alleen zou een bijna zwart gebak opleveren. Om deze kleuring af te remmen werd er een polyol aan toegevoegd: isomalt. Ondanks het feit dat dit een zeer positief eindresultaat oplevert vermindert dat heel sterk de zoetkracht van de zoetstof. Tagatose wordt geïsomeriseerd uit GALACTOSE. Galactose kan gewonnen worden uit wei permeaat (een afvalproduct van kaasbereiding) waaruit dan lactose kan geëxtraheerd worden en finaal de galactose worden gehydroliseerd. Galactose komt evenwel ook voor in een groot aantal planten in de natuur, zoals soja, zonnebloempitten of citrusvruchtenschillen. Zelfs appelpectine is een goede bron voor galactose en zelfs gewone suikerbieten. Uit al deze bronnen wordt dan de galactose gehydroliseerd met pectinase en galactosidase enzymen. Aan Tagatesse een gemengde tafelzoetstof met tagatose als actieve hoofdbestanddeel is er 0.02% Sucralose toegevoegd. Dat heeft evenwel niks met productiekosten te maken, maar met het transport van het smaaksignaal via de tong. De tong is bekleed met een groot aantal hele kleine uitsteeksels, papillen genoemd. In deze papillen bevinden zich de cellen die ervoor zorgen dat wij verschillende smaken kunnen herkennen. (`Smaakpapillen` zijn zenuwuiteinden op de tong en worden door de stoffen in ons voedsel geprikkeld.) Met de smaak papillen op het puntje van je tong bijvoorbeeld kan je alleen maar zoet proeven. Elke smaak heeft een eigen vorm en wanneer die smaakt past op een specifiek trilhaartje van een smaakpapil, geeft de smaakcel een signaal door naar het brein. De tijdsinterval tussen het uitzenden van dat signaal naar je hersens en de aankomst ervan, vertrekkende van tagatose is behoorlijk wat langer dan bij sommige andere suikers of intensieve zoetstoffen.(Thaumatine en Stevia hebben al helemaal een zeer lange transporttijd.) Daarom voegen we een minimale hoeveelheid Sucralose toe, die deze interval overbrugt. De hoge elektrische intensiteit van het Sucralose contact met het trilhaartje bepaalt ook de intensiteit van het elektrische zoetsignaal dat naar de hersens gaat. Sucralose is een synthetische zoetstof ontwikkeld vanuit gewone suiker. Drie hydroxylgroepen in de suikermolecuul zijn vervangen. Hierdoor wordt het molecuul zowel zoeter (500-600x de zoetkracht van gewone suiker), als niet verteerbaar. Iets dat niet door ons lichaam kan worden opgenomen, kan er moeilijk schadelijk voor zijn. Sucralose is stabiel bij koken, bakken en braden. Vriendelijke groeten, Christian

  • christian VASTENAVOND

    26 juni 2009

    Beste, Zuivere tagatose is op dit moment nog niet in de handel te vinden omdat Nutrilab NV, de Damhert dochter, die het goedje produceert, de goedkeuring van het biologische productie proces door de EU Food Councel afwacht. Voor het ogenblik is tagatose in Europa als NOVEL FOOD molecule goedgekeurd (december 14,2005), maar specifiek gelinkt aan Arla Foods Denemarken en zijn CHEMISCHE productieproces. Vandaar dat de Damhert groep de totale wereldwijde stock van Arla heeft gekocht en deze toepast in consumenten dieet producten, sinds oktober 2007 te verkrijgen in steeds meer supermarkten in de Benelux, Spanje, Portugal, Marokko, Jordanië, Turkije en Tunesië. Deze introductie laten de consument toe, om onafhankelijk van de commentaren zelf de proef op de som te nemen.

  • Paul

    19 juni 2009

    @Yvette: Voor zover ik weet is dat niet het geval. Omdat Damhert over het patent beschikt, mag namelijk niemand anders met tagatose aan de haal gaan.

  • Yvette Baert

    19 juni 2009

    Is zuivere tagatose in de handel te vinden? Tot nu toe enkel Tagatesse met sucralose gevonden. Prijs speelt geen rol. Dank u.

    • mermaid

      21 februari 2011

      stevia is dan een beter idee! tjee, wat heb ik me dan laten misleiden door deze bocht!

    • Shirley

      5 april 2011

      Heb de echt 100% natuurlijke suikervervanger gevonden, Sukrin. Krijg dit via mijn familie uit Duitsland. Maar het positieve is nu dat ik het net gegoogled heb en dat het binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar is (Benvital.nl) Succes!

    • Vissie

      27 januari 2012

      Ik weet niet of er zuiver tagatose in de handel is, maar kan je zeker de Stevia producten aanraden! Dat is tenminste echt een suikervervanger zonder chemische troep.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.