Het grootste deel van iedere tand bestaat uit tandbeen oftewel ‘dentine’. Dentine is grotendeels opgebouwd uit organische stoffen, en bacteriën eten deze maar al te graag op als ze daar de kans toe krijgen. Als bacteriën het tandbeen opeten, spreekt men ook wel van tandrot, tandbederf of cariës. In dit artikel kun je lezen hoe je tandrot kunt voorkomen…
Tandbederf door suikers & zuren
Gelukkig wordt je tandbeen afgeschermd door een laagje tandglazuur. Dit laagje beschermt het tandbeen tegen de bacteriën in je mond en voorkomt zodoende tandrot. Ons tandglazuur wordt steeds slechter van kwaliteit doordat we relatief veel simpele suikers uit o.a. snoep en frisfrank consumeren…
De bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren. Tandglazuur bestaat uit mineraalzouten, en deze zijn (helaas!) slecht bestand tegen zuren. Zuren “demineraliseren” je tandglazuur. Dit houdt in dat je glazuur afslijt en steeds dunner wordt. Hoe meer suikers je eet, des te meer zuren er ontstaan; hoe meer zuren, des te dunner je glazuur.
Tandrot voorkomen
Tandrot genezen, betekent boren en gaatjes vullen door de tandarts. De meeste mensen zitten hier niet op te wachten. Het is dan ook beter om tandbederf en tandrot te voorkomen! Je kunt tandrot logischerwijs voorkomen door de bacteriën die zuren produceren buiten werking te stellen. Hier zijn 3 manieren voor, namelijk:
1. Bacteriën verwijderen = tandrot voorkomen
Het belangrijkste tegen tandrot is om de schadelijke bacteriën in je mond regelmatig te verwijderen. De beste tips hiervoor zijn… Tanden poetsen, tong schrapen, tandvlees masseren, flosdraad gebruiken, tandenstokers inschakelen, tandrager inzetten & héél goed naspoelen met water. Kortom: verwijder er zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk!
2. Bacteriën doden voorkomt tandrot
Helaas kun je niet alle bacteriën even gemakkelijk bereiken om ze te verwijderen. Met een antibacterieel mondspoelmiddel kun je de overgebleven bacteriën in de kleine hoekjes, kiertjes & plooitjes doden. Gebruik bij voorkeur dagelijks een antibacterieel mondwater met chloorhexidine, triclosan of natriumwaterstofboraat.
3. Bacteriën uithongeren kan tandrot vermijden
Je kunt nu eenmaal niet de hele dag door bacteriën bevechten. Er zullen overdag dus altijd schadelijke bacteriën in je mond aanwezig zijn die zuren produceren en zodoende tandrot & tandbederf kunnen veroorzaken. Je kunt deze bacteriën te slim af zijn door ze zo min mogelijk suikers te geven!
Overige oorzaken van tandrot & tandbederf
De invloed van mondbacteriën & bacteriële zuren op je tandglazuur is niet de enige oorzaak van tandrot. Er zijn nog 5 andere factoren die tandbederf in de hand kunnen werken, namelijk:
1. ‘Tand-erosie’ veroorzaakt tandrot
Erosie betekent slijtage. Tanderosie is slijtage van je glazuurlaag en wordt veroorzaakt door zuren in je eten en drinken die direct in aanraking komen met je tanden. Zo kan het fosforzuur uit cola je tandglazuur oplossen. Hetzelfde geldt voor zuren in fruit, vruchtensappen, azijn, wijn en vitamine C-supplementen.
2. ‘Tand-abrasie’ als oorzaak van tandbederf
Abrasie betekent “afkrabben”. Tand-abrasie houdt dan ook in dat je te veel kracht uitoefent bij het poetsen, waardoor je het glazuur beschadigt. Tip: Poets nooit direct nadat je iets zuurs hebt gegeten, dan is de kans op abrasie namelijk extra groot.
3. ‘Tand-attritie’ = oorzaak tandrot
Attritie betekent wrijving. Tand-attritie betekent dan ook dat je boventanden en ondertanden veelvuldig over elkaar heen wrijven, waardoor je glazuur wordt beschadigd en tandrot vrij spel krijgt. Dit wordt ook wel “knarsen” genoemd. ‘Demasticatie’ is vergelijkbaar met attritie.
4. ‘Tand-abfractie’ kan tandbederf veroorzaken
Abfractie betekent zoiets als “afbrokkelen” van het glazuur, waardoor gemakkelijk tandrot kan ontstaan. Er breken dan stukjes van je glazuur af door interne spanning in je tand. Deze spanning wordt meestal veroorzaakt door het op elkaar klemmen van de kaken. Maar soms ook door beugels, kunstgebit, bruggen, kronen of implantaten.
5. ‘Tand-avulsie’ als oorzaak van tandrot
Avulsie betekent dat de tand in zijn geheel is losgekomen uit de tandkas en kaak. Dit gebeurt meestal door een klap of stoot tegen de mond. Soms kan een tand worden teruggeplaatst, maar deze blijft meestal gevoeliger voor tandrot & tandbederf.
Tot slot
Het voorkomen van tandrot en tandbederf bestaat dus voornamelijk uit een goede gebitsverzorging en mondhygiëne. Daarnaast is het belangrijk om te letten op wat je eet en drinkt en het aantal eet- & snoepmomenten tot een minimum te beperken. Probeer bovendien beschadiging van je glazuur door direct contact te voorkomen. Als zich eenmaal een rot plekje in je tand heeft gevormd, dan zal er moeten worden geboord en gevuld om uitbreiding te voorkomen.
Heb jij ervaring met cariës, tandrot of tandbederf? Laat a.u.b. hieronder jouw verhaal achter…
2 comments
Tandarts Jordaan Amsterdam
28 maart 2017Bruikbare informatie!
Rukyah
22 oktober 2017Ik heb op dit moment veel tandrot. Door geestelijke problemen de laatste paar maanden slecht voor mijn algemene hygiëne gezorgd en nu kijk ik tegen de gevolgen daarvan aan. Als ik had geweten dat het zo snel zo slecht zou worden, zou ik eerder ‘wakker’ geworden zijn, ook al zat ik in een depressieve dip. Ik heb op dit moment een jongen leren kennen waarmee ik over een maand op date ga, en wil dus absoluut niet mijn tanden laten zien aan hem, want het is zeer makkelijk om te zien dat ik tandrot heb! Dus sinds ik de tandrot heb opgemerkt, ben ik netjes gaan poetsen maar het lijkt juist alsof alles verergert? Ik weet niet wat ik moet doen, en de enige optie lijkt om naar de tandarts te gaan om dit alles te laten fixen… Jeetje wat ben ik toch meer gaan denken over de suikers en zuren die ik voorheen dagelijks at…!