Een tandvleesontsteking is een ontstekingsreactie van het tandvlees oftewel de ‘gingiva’. Ontstoken tandvlees wordt om die reden ook wel gingivitis genoemd. Een tandvleesontsteking ontstaat doordat tandplak, tandsteen en bacteriën zich ophopen rondom de tanden en kiezen en zich in de randjes van je tandvlees nestelen. Hierdoor ontstaan zogenaamde “pockets” en uiteindelijk een bacteriële infectie van het tandvlees. In dit artikel kun je lezen hoe je een tandvleesontsteking kunt verhelpen & voorkomen…
Symptomen tandvleesontsteking + uiterlijke kenmerken
Gingivitis oftewel ontstoken tandvlees brengt allerlei tandvleesproblemen met zich mee. Allereerst wordt je tandvlees zachter, gevoeliger en donkerder van kleur. De belangrijkste symptomen van een tandvleesontsteking zijn als volgt:
- Pijn (pijnlijk tandvlees)
- Irritatie (geïrriteerd tandvlees)
- Roodheid (rood tandvlees)
- Terugtrekken (teruggetrokken tandvlees)
- Bloeden (bloedend tandvlees)
- Zwellen (gezwollen c.q. opgezwollen tandvlees)
- Fistels, blaasjes, abcessen & aften
Hoe langer gingivitis aanhoudt, des te erger de klachten & symptomen van de tandvleesontsteking worden… En des te groter de kans op blijvende schade!
Oorzaken van tandvleesontsteking
De randjes van gezond tandvlees zijn vrijwel naadloos op je tanden aangesloten. Tandplak, tandsteen en bacteriën kunnen er echter voor zorgen dat je tandvlees geïrriteerd raakt, waardoor ruimte ontstaat tussen je tandhals en tandvlees. Een degelijke tussenruimte wordt ook wel een “pocket” genoemd.
In de pocket van je tandvlees hopen zich bacteriën op, waardoor je tandvlees geïnfecteerd raakt en zich terugtrekt. De bacteriën die plaque vormen en zich achter je tandvlees nestelen, krijg je voornamelijk binnen via je voeding. Een tandvleesontsteking ontstaat dan ook in veruit de meeste gevallen door een ontoereikende mondhygiëne…
- Onvoldoende tandenpoetsen
- Verkeerd poetsen (te hard, verkeerde richting e.a.)
- Je tandvlees overslaan bij mondverzorging
- Niet flossen & tong niet schrapen
- Ontoereikend tandartsbezoek
Let op: een tandvleesontsteking kan ook ontstaan door een overgevoeligheidsreactie op bepaalde mondverzorgingsproducten (conserveringsmiddelen e.a.), bepaalde medicijnen (anticonvulsiva e.a.) en bepaalde gezondheidsaandoeningen (diabetes mellitus e.a.).
Gevaarlijke tandvleesontsteking = parodontitis
Hoe verder je tandvlees terugtrekt en hoe heviger de tandvleesontsteking wordt, des te makkelijker nieuwe bacteriën zich kunnen ophopen in en achter het tandvlees. Zodoende kan gingivitis gevaarlijke vormen aannemen. Een vergevorderde tandvleesontsteking wordt ook wel parodontitis genoemd…
Parodontitis is een bacteriële infectieziekte die ontstaat als ontstoken tandvlees oftewel gingivitis ernstige vormen aanneemt. In geval van parodontitis is niet alleen het tandvlees ontstoken. De bacteriële tandvleesinfectie slaat over op het steunweefsel van je tanden oftewel ‘parodontium’:
- Wortelvlies (bindweefsel & ligamenten)
- Tandkas / tandrif
- Kaakbot / kaakbeen
Let op: parodontitis in je kaakbeen kan zelfs verlies van tanden en kiezen tot gevolg hebben!
Tandvleesontsteking voorkomen
Gingivitis wordt veroorzaakt door véél bacteriën; parodontitis wordt veroorzaakt door specifieke, agressieve bacteriën. Het voorkomen van tandvleesontsteking schuilt dan ook in het verwijderen en doden van bacteriën in je mondholte. Zo kun je ontstoken tandvlees voorkomen door:
- Tanden poetsen met antibacteriële tandpasta
- Antibacterieel mondspoelmiddel gebruiken
- Werkzame, antibacteriële stoffen zijn: chloorhexidine, triclosan & alcohol
- Tandvlees versterkende tandpasta (met mineraalzouten)
- Elk halfjaar je tandarts bezoeken voor controle
- Zo nodig tandsteen laten verwijderen
- Tandvlees regelmatig “masseren” met tandenborstel
- Tanden dagelijks flossen met flosdraad of tandrager
- Tong schrapen met tongreiniger of tongschraper
Ook belangrijk is het aanleren van een goede poetstechniek en het gebruiken van een zachte tandenborstel!
Tandvleesontsteking behandelen & verhelpen
Als je ontstoken tandvlees wilt verhelpen, dan ben je eigenlijk al te laat. Tandvlees dat zich heeft teruggetrokken komt namelijk niet of nauwelijks nog terug.
Een tandvleesontsteking moet desalniettemin zo snel mogelijk worden behandeld om ernstige complicaties te voorkomen. De behandeling van milde tandvleesontsteking (gingivitis) bestaat meestal uit het reinigen van het tandvlees door een tandarts en/of de patiënt zelf. De behandeling van ernstige tandvleesontsteking (parodontitis) bestaat echter uit een aantal intensieve stappen:
- Mondonderzoek en ontstoken locaties vaststellen & noteren
- Ruimtes in het tandvlees (“pockets”) grondig reinigen
- Zo nodig wegsnijden van zwaar ontstoken tandvlees
- Open maken van eventuele abcessen & pus verwijderen
- Glad maken van overgebleven tandvlees
- Soms worden bij tandvleesontsteking antibiotica voorgeschreven
- Bij kaakbeenontsteking is meestal een operatie nodig
Tot slot dient de patiënt thuis een extra goede zelfzorg qua mondhygiëne toe te passen om terugkeer van de tandvleesontsteking te voorkomen.
Tot slot
Gezond tandvlees is niet gevoelig voor aanraking, bloedt niet gemakkelijk en doet bovendien geen pijn. Wees extra alert als er wél sprake is van dit soort symptomen! Een beginnende tandvleesontsteking is dan namelijk zeer aannemelijk. Wat te doen? Direct een betere mondhygiëne toepassen of desnoods een afspraak maken met je tandarts of mondhygiënist.
Heb jij ervaring met of vragen over tandvleesontsteking (gingivitis of parodontitis)? Laat hieronder jouw reactie achter!
130 comments
anoniem
7 juni 2018Hoi, ik heb sinds 1 dag verdikt tandvlees rechtsonder. Het doet pijn en is volgens mij teruggetrokken, maar het bloedt niet als ik eraan kom. Is het ontstoken? Moet ik hiermee naar de tandarts?
Anno
3 mei 2018Hallo, Ik ben 14 jaar en heb ongeveer een jaar een blokjesbeugel / slotjesbeugel. Ik heb sinds dat mijn beugel strakker is getrokken een beetje een gezwollen tandvlees bij mijn snijtand. En sinds dat ik nieuwe elastiekjes heb (kettingelastiek) heb ik het ook aan de andere kant. Kan dit komen door de beugel of door iets anders?
Bo
4 maart 2018Ik heb redelijk vaak last gehad van ontstoken tandvlees, echt super vervelend. Na veel lezen weet ik inmiddels hoe ik mijn tandvlees rustig kan houden. Zorg altijd voor een gebit zonder tandsteen, laat dit verwijderen bij de tandarts. Sommige mensen doen het zelf met een haakje (Profi is gemaakt van zacht materiaal) maar dat moet iedereen zelf weten. Daarnaast altijd je gebit en tandvlees poetsen ook al is het ontstoken met een super zachte tandenborstel die ook iets onder je tandvlees komt. Flossen ragen en stoken na iedere maaltijd. Wat bij mij vooral snel en effectief werkte was door het tandvlees te voorzien van foliumzuur. Foliumzuur zorgt voor een snellere genezing. Ik plaats dan een mondspray met OxyFresh Super Relief Gel voor een minuut of 5 op mijn tanden en tandvlees. Even laten inwerken en je voelt het tandvlees gewoon sterker worden. Ook middelen met Aloë Vera en Tea Tree Olie werken herstellend. Kijk uit met alcohol en chloorhexidine, deze middelen zijn super agressief en verstoren je gehele mond! Succes allemaal, blijven poetsen en stokeren!
Bo
5 maart 2018Ik typte mondspray, ik bedoelde natuurlijk een mouthtray, een soort bitje die je vult met OxyFresh Relief Gel (waar foliumzuur, actief zuurstof en aloë vera inzit) en op je kaak plaatst. Even laten inwerken en minstens 10 minuten daarna niet eten en drinken.
tuur
9 december 2017Hallo, ik heb sinds een paar weken op drie plekken last van pijnlijk en bloedend tandvlees, het doet veel pijn als ik men tanden poets en eet, en als ik mijn tanden poets spuug ik heel wat bloed uit, als ik niet eet dan voel ik gewoon iets op die 3 plekken maar dan doet niet heel veel pijn, wat kan ik hier het best tegen doen?
jeanette
13 juni 2017Vraag heeft iemand hier ook veel last van? Door een pocketbehandeling bij de mondhygiënist met antibiotica heb ik daarna ontstoken keel, daarna ontstoken tong, en nu een zware longontsteking. Heeft iemand hier eerder mee te maken gehad heb een vermoeden dat de bacteriën die vrijgekomen zijn hiermee te maken hebben. Hoor graag!
chaimae
23 mei 2017Ik heb sinds kort ook een tandvleesontsteking… Ik flos niet, maar poets wel gewoon elke dag en het doet super veel pijn als ik ga poetsen en er komt dan ook super veel bloed vrij. Ik denk nu dat het beste is als ik naar de tandarts ga?
Paul
24 mei 2017Als de tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandsteen nabij de tandhalzen of plaque in de tandpockets, dan zou de tandarts of mondhygiënist wellicht tot behandeling over kunnen gaan. In veel gevallen is het echter een kwestie van 2-maal (en liefst 3-maal) daags je tanden blijven poetsen en minimaal 1-maal daags tussen de tanden flossen. Ook een antibacteriële mondspoeling kan soms uitkomst bieden… Als je je tanden en tandvlees goed verzorgt, gaat een ongecompliceerde tandvleesontsteking maar al te vaak vanzelf over… Maar nogmaals: als je niet regelmatig op controle gaat bij de tandarts kan het best zijn dat er veel tandsteen en plaque nabij het tandvlees aanwezig is… En in dat geval kun je inderdaad beter een afspraak maken bij de tandarts. Aan de buitenkant is dit –helaas– overigens niet altijd goed te zien, dus het kan raadzaam zijn om het zekere voor het onzekere te nemen. Sterkte ermee!
Amina
26 maart 2017Ik heb sinds vorige week een onderbeugel met blokjes. De volgende dag was de druk heel erg, ik had overal pijn door het duwen van de blokjes tegen mijn tanden. De tweede dag voelde ik langs de binnenkant, vanonder op mijn tandvlees tussen mijn hoektand en mijn 1ste kies, een dikke bol. De bol is hard en doet pijn als ik er op duw, hij is rood/roze en heeft een witte punt. Mijn mama zei dat dit misschien een wortel was… Zou dit kunnen of is het iets anders? Is dit ernstig en hoe kan je dit verhelpen?
mike
4 oktober 2016Vorig jaar heeft m’n mondhygiënist tandsteen onder m’n tandvlees verwijderd omdat ik parodontitis had. Nu mis ik toch wel wat tandvlees tussen m’n tanden. Is dit normaal dat er tandvlees verwijdert word als er tandsteen onder je tandvlees word gehaald?
anoniem
17 september 2016Ik ben vandaag naar de mondhygiënist geweest ze vertelde wat maar ik begreep het niet helemaal. Ze vertelde dat er bij normale mensen tussen hun tanden 3mm moet zitten als ze een tandvleesontsteking hebben en dat ik 7mm afstand tussen mijn tanden heb zitten (je ziet geen spleten tussen mijn tanden). Ze vertelde erbij dat ik mijn tanden heel goed poets maar het alleen tussen mijn tanden niet schoon en ze vertelde ook dat ik nu echt serieus moet beginnen aan tandenstokers en ze had mij een antibacteriële tandpasta voorgeschreven die ik 2 weken moet gebruiken, want anders als ik er niks aan ga doen dan kunnen mijn tanden eruit vallen. Ik wil weten of er nog iets is wat ik kan doen, ik ben maar 14 jaar en ik wil niet mijn tanden kwijt!!!
tanden
23 september 2016Hoi anoniem het gaat niet om spleten tussen je tanden, het gaat om de ruimte tussen jouw tanden en tandvlees waar je wortel in zit. Bij goede gebitsbehandeling en gebitsverzorging kan het echt genezen zeker voort slapen tussen tanden ragen goed poetsen en spoelen met waterstofperoxide dit wel op lossen google dosering en op lossing kan je bij kruitvat halen of apotheek succes!
Anita Twiss
9 september 2016Triclosan! Ik ben van m’n stoel gevallen! Daar worden ziekenhuizen mee schoon gemaakt! Is al jaren bekend dat het zeer ongezond is voor mensen…
Paul
10 september 2016Er zijn heel veel antibacteriële middelen die zowel worden toegepast in mondspoelmiddelen als in schoonmaakmiddelen. en er zijn heel veel werkzame stoffen die niet per definitie gezond zijn. Het gaat erom dat je zulke middelen op de juiste manier toepast. En dat de (potentiële) voordelen ervan opwegen tegen de (potentiële) nadelen… Ik weet niet of je bekend bent met de schadelijke gevolgen van alcohol, maar die informatie zou je ook van je stoel kunnen doen vallen. ;)
Sara
3 augustus 2016Beste, Ik heb al een korte tijd pijn aan mij tand waardoor het nu hoogstwaarschijnlijk is overgelopen naar mijn tandvlees. Heel mijn linkergedeelte is ontstoken. Ik heb ook last van het bloeden. En vaak gaat de pijn ook naar mijn hoofd. Nu het probleem ben op vakantie in het buitenland. En ik durf hier niet naar een gewone tandarts en ben bang dat het erger wordt. Wat raad u mij aan? Ik doe vaak mondspoeling dus dat blijf ik doen.
simone
29 juli 2016Hoi Paul, Ik heb bij twee tanden beneden tandvlees ontsteking bij de andere is t zover dat je al een zwart gedeelte ziet en heb er ook een slechte adem van . Als ik me tanden laat schoonmaken dus gingivitis kan me stinkende adem dan stoppen ?
Ymke de berg
22 juli 2016Hallo, ik heb de laatste tijd vaker last van me tandvlees bij mijn verstandskiezen, ik krijg er een soort van bult bovenop wat erg veel pijn doet, vooral met eten en poetsen en zelfs tijdens het slikken. Ik weet niet wat het is, en het is vaker vanzelf weggegaan maar dat heeft een tijdje geduurd. Ik heb gehoord dat je je mond dagelijks moet spoelen met lauw water en een theelepeltje zout, dat zou er voor zorgen dat het weggaat en de pijn minder wordt, maar daar heb ik voor de rest niks van gemerkt. Ik ben bang dat ik verstandskiezen zou kunnen krijgen. Ik ben 16 jaar. En de pijn zit ook echt op de plek van me verstandskiezen, dus het lege stuk tandvlees achter je kiezen. Heeft u misschien tips tegen de pijn? Of een middel waardoor het weggaat…
stefan
23 juli 2016Waarschijnlijk is dit een ontstoken wortelkanaal (spreek uit ervaring heb het zelf ook gehad) dit kan je controleren door met een theelepeltje op je kies te tikken en als dat zeer doet is het een wortelkanaalontsteking.
dave
22 mei 2016hoi ik ben 15 jaar ik ben met school een week in de Ardenne geweest een werkweek. maar daar had ik weinig tijd om vaak te poetsen dus mijn tandvlees is ontstoken geraakt. wat is de beste manier om eraf te komen?? als ik erover heen tandpoets doet het nogal heel pijn. en het is nogal naar beneden getrokken van de ontsteking.
tess
22 mei 2016Beste Paul, Ik heb een vraag.. ik wordt kosteloos door een tandarts geholpen nadat ik daar smekend kwam voor een kunstgebit. Ik heb eind november een beginnende wortel kanaal behandeling gehad ondanks dat ik nog nooit klachten had bij die kies. Daarna wel. En extreem ook. De wortelkanaal behandeling is (t eerste deel) 3x opnieuw gedaan en gereinigd. Daarna heb ik nog 5x gehad dat het ging opzwellen. Dit voelde vervelend maar geen echte pijn. Het zwol wel zo erg op dat vanaf m’n oog tot m’n borst dik was en geen vorm meer zichtbaar was… maar toch geen pijn. Nu is de kies er helemaal uitgehaald maar omdat er op moment van trekken niks aan de hand was is het gewoon gelaten verder. Nu verga ik wel van de pijn… mijn tandvlees is helemaal donker… ik kan niet eten… ik kan m’n mond bijna niet open doen. M’n wang is eet en eigenlijk heb ik ook constant hele hevige pijn. Hoort dit erbij…? Dat het eerst erger wordt…? ???? Ik kan niet bij andere tandartsen terecht…
Paul
23 mei 2016Naar mijn ondeskundige mening klinkt dit echt niet goed. Ga liever langs je huisarts en leg hem / haar de situatie uit. Vraag je huisarts desnoods om een doorverwijzing naar een kaakspecialist. Ik kan logischerwijs niet op afstand inschatten wat er binnenin je kaakweefsel gaande is, maar volgens mij is dit geen goed teken!
Sigrid
1 mei 2016Dag Paul, Sinds enkele maanden heb ik last van pijn aan mijn tand(vlees). Er is een foto getrokken, maar er is niets te zien. Volgens de tandarts en parodontoloog heb ik een tandvleesontsteking en dat is ook aan één kant (de kant waar ik pijn heb) al behandeld. Mijn pijn situeerde zich enkel aan de bovenkant (aan één specifieke tand), maar na de behandeling heb ik echter aan heel mijn rechterzijde een gevoelig tandvlees. ’s Nachts word ik wakker van de pijn. Als ik het tandvlees aanraak met mijn vinger of tandenborstel, spring ik in de lucht, het is echt heel gevoelig. Van de parodontoloog moet ik met een borsteltje tussen mijn tanden poetsen, maar dat doet ook erg veel pijn aan mijn tandvlees. Mijn linkerkant moet nog behandeld worden, maar daar heb ik nu echt geen behoefte meer aan als ik zie hoeveel pijn het nu al doet. Is die pijn normaal (en tijdelijk)? De pijn waar het allemaal mee begonnen is, aan één specifieke tand, is ook nog niet verdwenen. Het lijkt alsof er echt een gat zit in het tandvlees tussen mijn twee tanden. Ik weet niet goed wat ik verder nog kan proberen om deze pijn te doen verdwijnen… Alvast een dikke merci voor je reactie, want ik ben radeloos. Groetjes, Sigrid
Paul
2 mei 2016Beste Sigrid, Ik zou je heel graag van een stukje inzicht voorzien, maar dat is in jouw geval nagenoeg onmogelijk. Ik heb namelijk geen idee welke behandeling je tandvlees heeft ondergaan. En sowieso vraag ik me af of de tandpijn die je beschrijft daadwerkelijk wordt (of kan worden) veroorzaakt door een ongecompliceerde tandvleesontsteking (gingivitis)… Als er al sprake is van een tandvleesontsteking, dan gaat het waarschijnlijk om een zeer diepe parodontitis (ontsteking van het parodontium), en afhankelijk van de ernst en locatie kan men daar van alles tegen doen (vaak zijn er alleen al 4 zittingen van 1 uur vereist voor het reinigen van ontstoken pockets en een flap-operatie). En logischerwijs kan de genezing die hierop volgt flink en langdurig pijn doen. Al met al is de pijn en postoperatieve nazorg volkomen afhankelijk van de exacte situatie, de ondergane behandeling en de mate waarin de boel goed geneest. Heeft je parodontoloog je niet verteld wat je te wachten staat, waar je rekening mee dient te houden en wat je zelf kunt doen om de pijn te verzachten en het genezingsproces te waarborgen / bespoedigen?
innie
26 april 2016Mijn wijsheidstand ontsteekt hele tijd loop de muren op, in ziekenhuis vonden ze het niet nodig hem te laten verwijderen en de tandarts kan het zelf niet doen ik wil van die pijn af!
Klaas
29 april 2016Beste Innie. Goede tandvleesverzorging begint met: goede tandarts en mondhygiëniste. Elektrische tandenborstel is veel beter voor het tandvlees, gewone tandenborstel beschadigt vaak het tandvlees door te hard drukken. Goede Interdental Cleaners, een monddouche (bijvoorbeeld Waterpik) en goede tandpasta. Verder goed vitamine D niveau (uit Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten) voldoende Magnesium, bij tekort eerder tandvleesontsteking (uit The Magnesium Miracle van Dr. Carolyn Dean), voldoende vitamine B12 en vitamine A en vitamine C en vitamine K2mk7 (uit Vitamin K2 and the Calcium Paradox van Dr. Kate Rheaume-Bleue). Vitamine B12 (uit Is het misschien vitamine B12 tekort). Groeten en sterkte.
Gianni
18 april 2016Sinds enkele dagen geleden is mijn tandvlees opgezwollen en dik wat kan ik hierbij doen?
Tjeerd
16 maart 2016Ik heb sinds kort elastiekjes voor mijn slotjesbeugel, en sinds vandaag heb ik als ik koud water over mijn rechter kiezen (voor mij) gigantisch veel pijn, maar er zijn geen bobbels te zien en mijn tandvlees bloed alleen na het poetsen. Heb ik reden om mij zorgen te maken?
Paul
18 maart 2016Ik heb in het verleden een jaar of 5 een blokjesbeugel / slotjesbeugel gehad, evenals een buitenboordbeugel en een bitje… Ik kan me goed herinneren dat de slotjesbeugel het ergste was van allemaal, vooral nadat de orthodontist de boel strakker had getrokken. De elastiekjes maakten het er inderdaad alles behalve plezanter op… Dat een beugel pijn doet is niet ongewoon, dat een beugel je tanden gevoeliger maakt voor kou, hitte en druk evenmin… Maar of jij je in jouw situatie wel of geen zorgen moet maken, durf ik niet te zeggen. Dat kan alleen je tandarts / orthodontist uitwijzen aan de hand van onderzoek. Want logischerwijs kan niemand op afstand bepalen welke onderliggende oorzaak precies ten grondslag ligt aan je pijnklachten (gebitspijn / kiespijn / tandvleespijn)… Sterkte!
Klaas
30 april 2016Beste Tjeerd. Bloeden van tandvlees na het tandenpoetsen, wil zeggen beginnende tandvleesontsteking. Roken is ook niet goed voor ons tandvlees (roken zorgt vaak voor een verkeerde bacterieflora). Zie verder mijn reactie op Innie. Groeten en sterkte.
Astrid
13 maart 2016Hallo. Sinds een jaar loop ik met kiespijn. Er zijn foto’s gemaakt, maar er was niets te zien. Onlangs weer voor controle geweest. Weer foto’s. Niks te zien. Een week later kreeg ik hevige kiespijn. Ik kon nog geen kop thee drinken. Weer naar de tandarts. Hij zag weer niets, maar gaf me een antibioticakuur. Daarna kon ik in ieder geval weer thee drinken, maar de pijn bleef. Er zit nu wel een dikke bobbel boven de kies die pijn doet. Weer naar de tandarts. Weer een foto. Nog niets te zien. Hij zei zelfs dat de verdikking bij de aanhechting van mijn wangspier zat, maar verder zag hij niets. Als ik over mijn tandvlees voel zit er een dikke pijnlijke bobbel. Hoe kan een tandarts dit niet zien. Ik blijf met kiespijn zitten en maak me zorgen over de bobbel. Enig idee wat ik kan doen, behalve een andere tandarts zoeken?
Paul
14 maart 2016Dit klinkt eerlijk gezegd als een zenuwontsteking van je kies. Als een tandarts hier niets mee zegt te kunnen aanvangen, kan ik je helaas echt niets anders aanbevelen dan een second opinion aanvragen bij een andere tandarts. :( Laat hem / haar definitief uitwijzen of er inderdaad geen sprake is van een ontstoken kies… Natuurlijk zou er (bijvoorbeeld) ook sprake kunnen zijn van een oppervlakkige tandvleesontsteking of van pijnlijke, overbelaste, chronisch gespannen, verkrampte of ontstoken kaakspieren / kauwspieren, maar normaliter voelt dat toch net even wat anders. Bovendien verklaart dit niet de bobbel / bult onder je tandvlees… Sterkte!
Benji
15 maart 2016Ik heb sinds afgelopen week ook last van een veronderstelde ontsteking van tanden of tandvlees. Foto’s gemaakt door een weekendtandarts want ik had helse pijnscheuten, vandaag geweest naar mijn eigen tandarts voor een second opinion. Beiden zeggen hetzelfde… Het zijn niet mijn kiezen, maar ik heb blijkbaar last van mijn kauwspieren. Onbewust heb ik mijn kauwspieren overbelast. Ik heb last van mijn bovenkaak aan de linkerkant, drie kiezen, onder ook de laatste 3 kiezen, mijn gehemelte en m’n wang. Ik beweer zelf dat het toch echt mijn kiezen zijn, want daar komt het gevoel vandaan. Maar het blijk toch echt m’n kauwspieren te zijn. Dit komt, volgens zeggen, door stress, tandenknarsen of constante spanning op de kaken. Nou, ik heb hier nog nooit van gehoord… Internet even afgestruind en gevonden! Het kan. Ik moet m’n kaakspieren / kauwspieren masseren en ’t moet blijkbaar daarvan overgaan. Ik slik dagelijks 3x 1000 mg paracetamol want de pijn rond m’n kaken is soms echt ondraaglijk. Misschien kun jij ook even kijken of je de symptomen herkent want misschien is het toch wat anders dan je kies… ? En zeker omdat de tandarts niets heeft gevonden. Succes!
Yessica
31 januari 2016Beste Paul, eindelijk heb ik voor mij de beste tandarts van Nederland gevonden. Door angst heb ik er wat versleten en is door de tandarts mijn gebit geruïneerd. Nu tand na tand gaat eruit. Ik wil alleen even reageren op jouw verhaal / antwoord op Jodie. Ongelooflijk sommige (tand)artsen. De arrogantie ten top. Ze weten heus wel de laatste ontwikkelingen. Maar ze zijn gebonden aan de farmaceutische industrie. En verkopen en doen alleen wat de medicijnengoeroes willen dat jij doet en verkoopt. Dat is de achterliggende kracht. Zowel doorsturen naar de beugeltandarts / orthodontist terwijl het helemaal niet nodig is, als al die mondhygiënisten die alleen maar je gebit kapotmaken en lopen te porren wat ik altijd al dacht klopt niets van. En dan komen ze met een bepaalde tandpasta en ze zorgen ervoor dat je maar terug blijft komen. Mensen vergeten nog weleens dat je een consument bent en geen patiënt. Tandartsen hebben een dubbele agenda.
Paul
1 februari 2016Beste Yessica, Dankjewel voor je berichtje! Mag ik vragen welke tandarts uiteindelijk je vertrouwen heeft gewonnen? Wellicht hebben ook anderen iets aan deze informatie… Ik denk overigens dat er inderdaad artsen zijn die (bij tijden) handelen uit commercie en/of macht, maar ik ben er evengoed van overtuigd dat er artsen zijn die het onwijs goed voor hebben met hun patiënten en juist hun beroep hebben gekozen om patiënten beter te maken. In elk vakgebied vind je helden en rotte appels terug, zo ook binnen alle medische takken van sport, helaas. :( Sterkte met de tandheelkundige behandelingen die er nog aan zitten te komen; heel veel beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Selica
14 januari 2016Dat licht inderdaad aan de aard en ernst van je gebitsklachten. Verdere aftakeling van je gebit schuilt in ieder geval hoofdzakelijk in een optimale gebitsverzorging.
Jana
18 februari 2016Ey Paul, Ik heb al een maand veel last enorme pijn van mijn tand, sinds kort werd het nog erger, het is dik en ziet wit mijn tandvlees, mijn tand voelt aan net of hem los zit. Heb wat even gaan opzoeken en blijkt al snel dak een erge aandoening heb van abces. Nu mijn vraag is omdat ik dit hier allemaal les, is er sprake van operatie? Kan ik gewoon niet een naald doorprikken om die etter te verwijderen?
Paul
19 februari 2016A. Je weet niet zeker of er sprake is van een abces. B. Je weet niet waar het hypothetische abces zich precies bevindt, wat gericht prikken erg lastig maakt. C. Zonder de juiste middelen en technieken, kun je een abces niet goed doorprikken en draineren. D. De bacteriën kunnen zich vanuit het (veronderstelde) abces onderhuids verspreiden, waardoor ook de eventuele infectie kan uitbreiden en escaleren… Dus volgens mij is het antwoord nee, je kunt niet zomaar in je tandvlees gaan lopen prikken om een hypothetisch abces te verhelpen. Sowieso is een abces veelal een symptoom van een onderliggend probleem: een zenuwontsteking, diepe tandvleesontsteking en/of rotte kies. Of een operatie nodig is, is moeilijk te zeggen. Ga gewoon naar de tandarts, die kan een röntgenfoto maken om de boel in kaart te brengen, zodat er ook meteen een concreet behandelplan kan worden opgesteld. Heel veel sterkte en beterschap!
devin
9 januari 2016Beste Paul Ik poets me tanden heel regel matig meer niet dan wel maar ik wou het weer oppakken dus ik heb me tanden nu al een week of 2 goed verzorgd en de eind resultaat was dat rechts onder ontstoken was komt dat omdat ik het nu wel bij houd en me tandvlees er niet aan gewent is waar Door die ontstoken is moet ik er gewoon over heen poetsen of geneest het van zelf dat was me vraag iegelijk
Maddy Morre
19 december 2015Ik heb last van opgezwollen kaakvlees boven mijn tanden. 3 maanden geleden werd ik geopereerd van een speekselkliertumor, en de speekselklier is volledig verwijderd. Mijn kaak werd horizontaal en verticaal doorgedaan, om aan de speekselkliertumor te kunnen. Ik neem 2x 300 gram Gabapentine en één keer Redomex bij slapen. Ook 2x Contramal bij te erge pijn! Nu is het zo dat de helft van mijn gezicht nog slaapt, maar rondom de tanden aan die kant is het tandvlees nog altijd heel dik en dan bijt ik de hele dag op mijn tanden, en schuif het tandvlees erachter. Wat kan ik nog doen, buiten spoelen, om dit probleem te verhelpen!? Huisarts zegt spoelen met antibiotica (niks geholpen 2 weken). Specialist zegt, “kan meer dan een jaar duren!” Ik ben hopeloos, en hou het niet uit tegen de avond.
Sem
3 december 2015Beste Paul, Ik ben Sem. Ik ben 14 jaar. En heb al een hele tijd last van ontstoken tandvlees, en dat komt omdat ik te weinig/niet genoeg poets. Net, merkte ik dat achter mijn achterste linker kies, het erger is geworden. Het is erg dik, en het is helemaal bruin/grijs. Ik maak me echt zorgen. Ik hoop echt dat het niet zo erg is. Mijn moeder gaat morgenochtend alvast de huisarts bellen, want die is nu dicht. Ik hoop echt op een antwoord! Groetjes, Sem
Paul
5 december 2015Je stelt geen vraag, dat maakt antwoorden lastig. Persoonlijk zou ik het oordeel van je huisarts en/of tandarts afwachten. Sterkte!
rietj91
2 december 2015Hallo ik heb een vraagje. Een week geleden zijn er kiezen getrokken en het tandvlees was al een beetje ontstoken maar nou ligt er een stukje van de kaak bloot. Is dit gevaarlijk? En wat kan ik het beste doen om het tandvlees rustig te krijgen?
Manon
25 november 2015Beste Paul, Mag ik jou nog iets vragen? Als iemand een zware ontsteking heeft gehad en op de röntgen is een zwarte vlek te zien (10 cm bij 3 cm) mag een HEEL gebit dan in 1 keer getrokken worden? Het is getrokken en direct dichtgenaaid. Ik heb geen Antibiotica gekregen. Nu hoor ik om mij heen dat je meestal Antibiotica krijgt? OOk weigeren zij om mij mijn röntgenfoto te geven. Dat willen zij pas doen als ik de gehele rekening (weten dat ik dat niet kan betalen. In termijnen zou geen probleem zijn, daarom heb ik de behandeling toegestaan. Het zou in 6x of 8x mogen. Puntje bij paaltje ik moet 1200 euro in 4x betalen en dat met een aanvullende uitkering. Mogen zij deze foto achterhouden terwijl de kaakchirurg deze nodig heeft? Zij hebben via de mail 3x gevraagd wie mijn arts is en dat weiger ik door te geven. Nu doen ze op alle manieren moeilijk. Noodgebit zit vol scherpe randen dus die kan ik niet eens dragen!! Sorry dat dit offtopic is, maar ik ben helemaal overstuur ervan. Kan de KNMT iets doen of trekken zij partij voor de tandarts? Groetjes, Manon
Paul
28 november 2015Dit zijn medisch-juridische vraagstukken, en ik ben niet thuis in zulke wettelijke bepalingen en beperkingen. Ik denk dat je hieromtrent het beste de zorgbemiddelaar van je zorgverzekeraar kunt raadplegen. Of anders een eventuele rechtsbijstandsverzekeraar. Heel veel sterkte toegewenst!
Manon
24 november 2015Hoi allemaal, Een paar weken geleden is mijn gehele gebit in 1x getrokken en daarna direct gehecht. Ik heb GEEN antibiotica gekregen ondanks dat ik al 10 jaar zware ontstekingen heb. Op de röntgenfoto was een zeer grote zwarte vlek zichtbaar. Tandarts wilde mij pas half januari doorverwijzen. Sindsdien zit mijn hele mond onder de fistels, blaren, aften en moet ik elke dag 3 x mijn tong poetsen omdat die wit uitslaat. Ik heb het de hele dag of heet of ijskoud, ben duizelig, misselijk, hoofdpijn. Mijn lippen zijn nu op bepaalde plekken bijna wit. Dat is pas sinds dat het hele gebit is getrokken. Mijn huisarts (nieuwsberichten laten lezen dat deze tandkliniek totaal niet deugt) heeft mij godzijdank doorverwezen. Dit was nota bene een angstkliniek… van deze krijg je echt zware paniekaanvallen. Ik bereid mijzelf voor op een leven zonder tanden, want mijn hele vertrouwen is kapot. Waarom interesseren tandartsen zich niet voor zware ontstekingen en vooral waarom willen zij NOOIT een doorverwijzing voor de kaakchirurg afgeven? Oh ja, 2 jaar geleden wilde een tandarts mij zelfs een beugel aansmeren…
Paul
24 november 2015Logischerwijs kan ik niks met zekerheid zeggen, maar de enige motivatie die ik zo 1-2-3 kan bedenken, is commercie (lees: geld).
Renee
24 november 2015Hoi, ik heb vijf jaar geleden parodontitis gehad en een reiniging gehad bij de parodontist… Hierna nog weinig problemen gehad en tot een half jaar geleden vond de mondhygiënist mijn tandvlees er goed uit zien. Echter, een half jaar geleden had ze het idee dat ik toch weer parodontitis aan het ontwikkelen was en wilde me een half jaar later (over een week) zien om een pocketmeting te doen en me door te sturen eventueel. In de tussentijd ben ik zwanger geworden en heb last van bloedend tandvlees en rood/gezwollen tandvlees… Ik las dat het schadelijk kan zijn (kans op vroeggeboorte) tijdens de zwangerschap. Is dat ook al na een half jaar tandvleesproblemen een groot risico? Maak me er best zorgen om, ben nu 20 weken zwanger.
Iris
19 november 2015Hoi! Ik heb sinds 3 dagen ontzettend last van ontstoken tandvlees. Mijn tandvlees is rood, gezwollen en bloed snel, maar doet ook ongelooflijk veel pijn bij het poetsen, dat het bijna niet te doen is. Ook heb ik in de afgelopen dagen veel blaasjes in mijn mond en op mijn tong gekregen, en ik voel een zwelling achter mijn voortanden. Ik heb pijn bij het slikken en mijn klieren onder mijn kaak zijn opgezwollen. Ook heb ik als ik wakker wordt het gevoel alsof de pijn doortrekt in de zenuwen van mijn kiezen en kan ik mijn kiezen moeilijk op elkaar zetten, maar dit gevoel vermindert gedurende de dag. Ik slik op het moment ibuprofen en spoel met listerine, maar ik heb het gevoel dat dit te agressief is en dit het alleen maar erger maakt. Ik probeer het zoveel mogelijk te poetsen, maar hierbij heb ik ook het gevoel dat het er niet beter op wordt. Over een week kan ik terecht bij mijn tandarts. Wat moet ik doen om deze week door te komen? Moet ik er eerder naar laten kijken? Ik hoop heel graag een reactie terug te zien!
Paul
23 november 2015Ga desnoods alvast even langs de huisarts (of neem telefonisch contact met hem/haar op) om je situatie te bespreken. Tandvleesontstekingen in combinatie met mondblaasjes, eventuele tandzenuwontstekingen, slikpijn, kaakstijfheid, kauwproblemen, zenuwpijn en gezwollen lymfeklieren in de hals lijkt me reden genoeg om je huisarts te raadplegen. Heel veel sterkte toegewenst!
Michelle
11 november 2015Hallo, Even een vraagje. Ik heb al een tijdje last van mijn tanden. Als ik mijn tanden poets bloed het tandvlees heel erg en binnen in mijn mond doet het ontzettend zeer. De pijn kan ik niet beschrijven. Ik poets wel altijd mijn tanden 2 keer per dag. Nu weet ik van mezelf dat ik snel het tandvlees ontstoken heb en aften krijg als ik een tekort heb aan vitaminen. Ik heb gezien dat er ook hele kleine blaasje aan de binnenkant van mijn mond zitten. Als ik zo de klachten op internet lees, duid het op een ontstoken mond. Ik vind het alleen vreemd dat ik verder geen pijn heb. Ook tijdens eten (warm of koud) heb ik geen last. Het is echt puur alleen tijdens het tanden poetsen. Hebben jullie misschien tips hoe het verholpen kan worden? Bedankt alvast voor het advies!!
Anoniem
25 oktober 2015Ik merkte vandaag dat mijn tandvlees over mijn tanden was gegroeid en ook ruw was en snel ging bloeden, ik had een lange tijd mijn tanden niet gepoetst, maar nu is dus ineens nadat ik het poetste mijn tandvlees tot aan mijn beugel gegroeid!!! Is dit hetzelfde als tandvleesontsteking of iets heel anders?
Lynn
16 juni 2016Ik heb dus precies hetzelfde!! Paul kan je hier antwoord op geven?
Paul
17 juni 2016Tandvlees dat over tanden of kiezen groeit, komt 9 van de 10 keer door slechte mondhygiëne, dus doordat je je gebit niet goed schoonhoudt. Dit fenomeen wordt ook wel overgroei of tandvleesovergroei genoemd. Het lastige met een beugel is dat je niet zo goed met je tandenborstel bij de tandhalzen en tandpockets kunt, waardoor je rondom je tandvlees minder gemakkelijk kunt reinigen. Als je je tandarts of orthodontist vraagt om de draad er tijdelijk uit te halen maak je het afdoende reinigen van je tandvlees een stuk eenvoudiger, maar dit kan nog weleens wat voet in de aarde hebben… Hoe beter je je tandvlees en tandhalzen reinigt, des te kleiner de kans dat tandvlees over tanden of kiezen heen groeit en des te groter de kans dat beginnende overgroei van tandvlees afneemt. Als tandvlees over tanden of kiezen groeit, is dat al met al een teken dat mondbacteriën zich onder je tandvlees uitleven (woekeren / groeien / vermenigvuldigen). Hoe sneller de bacteriën worden verwijderd, des te sneller en vollediger het herstel.
anoniem
5 oktober 2015Goedendag, Sinds een aantal dagen geleden is bij mij parodontitis geconstateerd. Ik heb altijd een sterk gebit gehad en poetste normaal mijn tanden 2x per dag. Mogelijk met een te harde tandenborstel en verkeerde poetstechniek, in combinatie met hormoonveranderingen is bij mij tot mijn grote schrik parodontitis geconstateerd. Een kies is scheef gaan groeien en 2 andere kiezen zijn aangetast (op de foto gezien). Ofschoon ik hier niet heel erg veel last van heb, wil ik hier z.s.m. aan geholpen worden. Nu heeft de mondhygiëniste een afspraak begin december met mijn gemaakt i.v.m. een bacteriologisch onderzoek alsmede een pocketonderzoek. Op mijn reactie dat ik dit nog zo lang vind duren, kreeg ik te horen dat dit wel kon. Nu vind ik het absoluut geen fijn idee om met een dergelijke ernstige aandoening 2 maanden rond te lopen voor er überhaupt een onderzoek wordt gedaan, laat staan een behandeling. Wat is jouw reactie en ervaring? Een bezorgde vrouw van bijna 50…
beertje
9 oktober 2015Ik zou niet bij je mondhygiënist kost je 160 euro, en word je doorgestuurd kost je het weer 160 euro. Dit moet je zelf betalen. Laat je direct door sturen naar een parodontologie hij doet eerst een pocketonderzoek.
Marjolein Uittenbogert
3 oktober 2015Beste Paul ik heb een kunstgebit sinds 33 jaar maar nu is mijn tandvlees ontstoken en mijn wang is ook een beetje dik wat kan ik hier aan doen?
Paul
4 oktober 2015Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kunstgebit een beetje ‘aanloopt’ tegen je tandvlees en/of verhemelte. Dit kan de mondslijmvliezen irriteren en doen ontsteken. Als de ontsteking niet snel vanzelf geneest of zelfs erger wordt, zou ik er persoonlijk even een tandarts of huisarts naar laten kijken. Sterkte!
anneke
1 oktober 2015Bedankt Paul voor de reactie! Groetjes, Anneke
Paul
2 oktober 2015Graag gedaan! ;)
Anneke
1 oktober 2015Beste redactie, Ik ga 2x per jaar naar de tandarts en het gebit ziet er goed uit. Ik word naar de mondhygiëniste gestuurd en ik krijg een onderzoek en dan terugkomen voor de behandeling. Ik ben geweest en ik werd verdoofd en ik onderging de behandeling. Maar redactie, hoe kan het dat ik geen ontstoken tandvlees had toen ik naar binnen ging en na de behandeling heb ik al 14 dagen ontstoken tandvlees? Ik ben al 14 dagen aan het spoelen. Ik hoop dat ik reactie terug krijg!
Paul
1 oktober 2015Als een mondhygiënist(e) met spitse/scherpe instrumentjes tandsteen boven en onder de tandhalzen verwijdert, kan het tandvlees geïrriteerd en zelfs ontstoken raken. Dit kan komen door het pulken met de tandheelkundige instrumenten, maar ook doordat losse stukjes tandsteen in de tandpockets (dus onder de tandhalzen) achterblijven. Sterkte!
Lana
1 oktober 2015Ik (17) heb al jaren last van ontstoken tandvlees en een groot vitamine D-tekort. Nooit echt erg last van gehad, behalve natuurlijk voor het bloeden tijdens poetsen en oververmoeidheid. Nou drink ik de laatste tijd weer veel koffie met suiker, en sinds een paar dagen is het tandvlees bij een kies die doorkomt opgezwollen, en zelfs geel/groenachtig aan de rand van die kies. Als ik net wakker ben of net heb gegeten zwelt het zo erg op dat ik mijn tanden niet helemaal op elkaar krijg. Ook doet die kant van mijn mond pijn als ik praat maar ik denk dat dat te maken heeft met opgezwollen klieren en/of misschien een keelontsteking aangezien ik ook rook. Ik zou graag willen weten wat ik nu het beste kan doen hiertegen, aangezien ik nu ziek thuis lig door de pijn. Alvast erg bedankt!
Paul
1 oktober 2015Met een dergelijke heftige tandvleesinfectie (waarbij groene/gele etter vanonder het tandvlees tevoorschijn komt) zul je echt even langs de huisarts moeten gaan. Of bel je huisarts eerst op, want het kan best zijn dat hij/zij je direct doorstuurt naar de tandarts. Sterkte!
Zoë
2 augustus 2015Hallo, Ik ben 14 jaar en ik heb ontstoken tandvlees. Ik weet dat ik ontstoken tandvlees heb omdat het dik is en bloed als ik het poets. Ik heb ook een blokjesbeugel en door de blokjes kan ik moeilijker aan de rand van de tand komen om daar tegen mijn tandvlees te poetsen. Aan mijn snijtand vooraan hangt er een stukje tandvlees los. Ik heb al alles geprobeerd om mijn ontstoken tandvlees te laten verdwijnen… Ik flos mijn tanden bijna elke dag en ik poets met een elektrische tandenborstel. Wat kan ik doen om mijn ontstoken tandvlees te laten genezen?
Jan
30 juli 2015Ongeveer een maand of twee geleden zag ik dat ik bij 1 tand teruggetrokken tandvlees had. Nooit bloedend of ontstoken tandvlees gehad. Gelezen dat het aan het poetsen zou kunnen liggen. Dus twee maanden met elektronische tandenborstel gepoetst, bepaald merk tandpasta, en Listerine gebruiken. Nu heb ik bij een aantal andere tanden ook teruggetrokken tandvlees (hoewel in beperkte mate). Weer geen bloedend of ontstoken tandvlees gehad. Ik heb sterk het idee dat het niets met poetsen te maken heeft, maar een of andere bacterie is of zo, gecombineerd met verminderde weerstand (veel stress afgelopen half jaar).
Paul
30 juli 2015Teruggetrokken tandvlees (zonder duidelijke ontstekingsverschijnselen) duidt doorgaans niet op een bacteriële infectie, maar is veeleer het gevolg van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en aminozuren. Al zijn er natuurlijk veel meer mogelijke oorzaken van teruggetrokken tandvlees… In dit artikel over terugtrekkend tandvlees kun je er desgewenst meer over lezen.
Rosanne
26 juli 2015Ik heb het idee dat mijn tandvlees bij mijn voorste boventand flink is gaan ontsteken. Het voelt alsof er een laag is afgeschaafd van de tandvlees ook trekt de tandvlees wat terug. Tandenpoetsen doet nu erg zeer. Wat zou ik kunnen doen?
Anita
20 juli 2015Mijn dochtertje van 6 had/heeft een tandvleesontsteking bij haar melkkies. Zij is hiervoor bij de tandarts behandeld (zijn advies was eruit trekken van de kies, omdat zij zo verschrikkelijk bang was, omdat de vorige kies die getrokken werd een compleet drama is geweest). Nu heeft zij van hem een antibioticakuur van 1 week gekregen. Sinds de antibiotica heeft ze helemaal geen pijn meer, maar nu merkte ik vanmorgen op dat de bult op haar tandvlees er nog steeds zit, nu rood en blauw met een gele stip in het midden van de bult. Ik krijg haar met geen mogelijkheid terug naar de tandarts, dus wat kan ik zelf doen of wat adviseert u mij?
*****
20 juli 2015Mijn dochtertje van 6 had/heeft een tandvleesontsteking bij een melkkies. Na bij de tandarts te zijn geweest, (die het advies gaf de kies te trekken) kreeg ze omdat ze te veel angst had een antibioticakuur voor 1 week mee naar huis. Daarna klaagde ze niet meer over pijn. Nu een aantal weken verder, poetste ik haar gebit (doet ze over het algemeen zelf) en zag dat de ontsteking er nog steeds zit, nu rood/blauw met gele vlekje in het midden. Ze heeft echter helemaal geen pijn… Bben met de tandenborstel er gewoon overheen kunnen gaan, maar ze geeft geen kik. Ze durft absoluut niet terug naar de tandarts, krijg haar er met geen 10 paarden heen. Wat is uw advies, wat kan ik nu het beste doen?
Paul
20 juli 2015Zolang je niet precies weet wat de onderliggende oorzaak is van de tandvleesverkleuring en tandvleesontsteking (bacterie, schimmel o.i.d.) is behandeling nagenoeg onmogelijk. Durft je dochtertje wel naar de huisarts? Hij/zij kan wellicht vaststellen of er sprake is van tandvleesverkleuring door tandvleespigmentatie of van een daadwerkelijke ontstekingsziekte zoals spruw, herpes/gingivo-stomatitis, candida/candidiasis, aften of iets dergelijks…
ingrid valckx
14 juli 2015Hallo, Ik heb valse tanden en juist boven m’n tanden is vel/tandvlees dat los en ik denk ontstoken is. Wat kan ik er aandoen ik heb men mond al gespoeld?
Gert
8 juli 2015Ik ben in april naar de tandarts geweest toen is geconstateerd dat ik een gezond gebit had. Maar sinds 2 weken heb ik bloedend tandvlees, bij het stoken doet het zeer, bij het poetsen ga ik zowat door de grond en bij het tanden stoken lukt t nog wel aardig, wat kan het zijn?
Paul
8 juli 2015Klinkt als een tandvleesontsteking. Dat je een gezond gebit hebt, betekent niet dat je immuun bent voor infecties en ontstekingen. Je hoeft maar een keer een stukje gloeiendhete pizza tegen je tandvlees te krijgen… Er hoeft maar een klein wondje op je tandvlees te ontstaan doordat je te hard poetst of uitschiet met een tandenstoker of flosdraad… Er hoeft maar een pathogene bacterie tussen je tandvlees terecht te komen… Een tandvleesontsteking is nooit met 100% zekerheid te voorkomen.
jodie
27 juni 2015Beste Paul, Al jaren krijg ik bij elk tandartsbezoek te horen dat ik mijn tanden niet goed genoeg pets en stook. Daarom heb ik steeds bloedend tandvlees. Mijn tandarts hamert daar steeds zo op dat ik er tegenop zie om te gaan. Ik doe alles om mijn mond en tanden goed te verzorgen, zoals elke dag stoken (ook al gelooft mijn tandarts me niet), mondwater gebruiken, Parodontax tandpasta, elektrische tandenborstel, tandvlees poetsen… Nu weet ik sinds een half jaar dat ik een stevig vitamine B12-tekort heb. Heb het inmiddels via wekelijkse injecties bij mijn huisarts toegediend gekregen. Mijn vitamine D is ook laag, de helft van de minimale normaalwaarde die huisartsen hanteren. Ik vroeg aan mijn tandarts of dit iets met mijn bloedende tandvlees te maken kon hebben. Hij vond het een belachelijke gedachte, want enig verband was nooit wetenschappelijk aangetoond. Dus word ik nu naar een mondhygiëniste gestuurd want ik poets mijn tanden ‘nog steeds niet goed’. Hierboven zie ik jou wel verwijzen naar vitaminetekorten. Kun je mij zeggen waar je dat op baseert zodat ik iets sterker sta bij mijn tandarts? He overigens geen moeite met de mondhygiënist maar voel me zo ‘niet gehoord’.
Paul
30 juni 2015Het is ECHT niet generaliserend of beledigend bedoeld, maar ik krijg steeds vaker het idee dat veel huisartsen en tandartsen niet goed op de hoogte zijn van de hedendaagse gezondheidsproblematiek en wetenschappelijke inzichten. Het lijkt wel alsof sommigen sinds hun opleiding tot arts niet of nauwelijks meer iets hebben bijgeleerd en zich niet lijken te willen verdiepen in nieuwe inzichten, opvattingen en bevindingen. Ik lees overal dat huisartsen verplicht zijn om minimaal 200 uur per 5 jaar nascholing te volgen en dat zij gemiddeld 25% meer uren aan deskundigheidsbevordering besteden dan zij verplicht zijn op grond van de herregistratie-eisen… Maar in de praktijk kom ik ZO ongelofelijk veel verhalen tegen waaruit kortzichtigheid, bekrompenheid, naïviteit en geringschatting door huisartsen blijkt. Mijn buurmeisje van 7 bijvoorbeeld, blijkt dan nu eindelijk toch de ziekte van Crohn te hebben, maar haar huisarts heeft ondanks OVERDUIDELIJKE symptomen en signalen maandenlang een doorverwijzing geweigerd omdat Crohn zelden zou voorkomen onder kinderen… En zo vang ik zowel in mijn omgeving als via Gezondr TALLOZE vergelijkbare verhalen op. Ook kan ik een boek schrijven over mijn persoonlijke ervaring met incompetentie en nalatigheid onder huisartsen en specialisten. Mijn vrouw die met epilepsie naar de huisarts gaat, in de wachtkamer een epileptische aanval krijgt en letterlijk wordt genegeerd door de huisarts… Vervolgens vragen of er wellicht sprake zou kunnen zijn van epilepsie, maar te horen krijgen dat “jonge meisjes nu eenmaal flauwvallen”… En dan na jaren van laksheid en zelfs opzettelijke verzwijging op eigen initiatief naar België gaan voor hulp, waar binnen enkele uren epilepsie wordt vastgesteld… Overigens ook EXTREEM goede, hoopgevende ervaringen met artsen trouwens… Sorry dat ik uitwijk en uitweid… Mijn punt is dat er wel degelijk verregaande verbanden bekend zijn tussen tandvleesklachten enerzijds en vitamine D-tekort anderzijds… Maar ook tussen tandvleesproblemen en tekorten aan vitamine C en bepaalde B-vitamines… Je artsen zouden mijns inziens moeten weten dat bloedend tandvlees zelfs tot de eerste symptomen behoort van ziekten als scheurbuik en stomatitis, aandoeningen die direct gerelateerd zijn aan vitaminetekorten, waaronder vitamine C-tekort en vitamine B12-tekort. Bekijk desgewenst m’n bronnen… (bron + bron + bron) Wordt er momenteel iets ondernomen tegen je vitamine B12-gebrek en vitamine D-gebrek? Hopelijk treedt er snel verbetering op in je situatie! Groeten, Paul
Rennie
22 juni 2015Door jarenlang antidepressiva-gebruik is m’n gebit behoorlijk geruïneerd. Hoe kan ik dit een halt toeroepen?
Paul
23 juni 2015Dat licht aan de aard en ernst van je gebitsklachten… Is er sprake van tandplak, tandsteen, tandbederf, ontbrekend glazuur, diepe caviteiten/gaatjes, ontbrekende stukjes tand, ontbrekende tanden/kiezen, teruggetrokken tandvlees, tandvleesontstekingen of een combinatie van meerdere gebitsproblemen? Verdere aftakeling van je gebit schuilt in ieder geval hoofdzakelijk in een optimale gebitsverzorging…
Yasmine
5 juni 2015Sinds een week heb ik weer enorm ontstoken tandvlees, met name op de plaats waar bij mijn kiezen mijn tanden overgaan in mijn beugel. Ik heb enorm veel pijn bij het poetsen en sta elke ochtend en avond stampend mijn tanden te poetsen. Bij mijn onderste tandvlees zitten een soort rare witte waasjes. Ik heb het alleen onder, boven heb ik nergens last van. Wel is in mijn hele mond mijn tandvlees teruggetrokken. Ik heb dit al eens eerder gehad, maar toen was het binnen een paar dagen over. Mondwater helpt niet en ik poets al met tandpasta voor gezond tandvlees. Wat kan ik doen om dit te verhelpen? Over 6 dagen gaat mijn beugel eruit, moet ik daarop wachten zodat ik er weer goed bij kan? Alvast bedankt!
Brigitte
3 juni 2015Ik heb al jaren bloedend tandvlees na een bezoek aan de tandarts word het tandplak weggedaan en na een paar dagen is het wat beter, maar na een tijd begin het terug te bloeden en begint het ook te rieken. Kan ik daar nu niks aan doen? Ik heb geen pijn, alleen bloed mijn tandvlees soms heel fel dat ik de bloedsmaak heel erg proef, vooral snachts en smorgens.
Paul
4 juni 2015Bloedend tandvlees is een teken van een ontoereikende mondhygiëne/gebitsreiniging. Niet per se dat je te weinig poetst, maar dat je niet optimaal poetst en wellicht niet flost, raagt en spoelt. Zodoende ontstaat tandplak en tandsteen rondom de tandhalzen met als gevolg tandvleesbloedingen. Bloedend tandvlees kan overigens ook het gevolg zijn van bepaalde vitaminetekorten of mineralentekorten, waaronder een gebrek aan vitamine D, vitamine B12 en vitamine C. En in mindere mate (of zelfs indirect) tekorten aan magnesium, B2, B3 en B6. Wellicht heb je ook nog iets aan deze tips voor een optimale mondverzorging & gebitsverzorging…
Sterkte & groeten, Paul
Marcel
31 mei 2015Ik heb een antibioticakuur gekregen voor keelontsteking, amoxicilline oplostabletten. Als bijwerking is o.a veroorzaken van geïrriteerd tandvlees enz. Nu ben ik halverwege en heb nu dus een wat dikkere wang en pijnlijk tandvlees helemaal linksboven waar de wang van het tandvlees loskomt. En het is wat roder en er lijken wat blaasjes te zitten op binnenkant wang. Moet ik nu eerst naar huisarts terug met vraag andere kuur of wat moet ik hier mee?
Paul
31 mei 2015Neem voor de zekerheid telefonisch contact op met de huisartsassistent(e). Hij/zij kan inschatten of een aanvullend consult bij je huisarts raadzaam is.
Marvin
29 mei 2015Hoi, Ik ben 14 jaar en heb last van mijn tandvlees bij mijn hoektand. Waarschijnlijk is het ontstoken, het bloed ook iedere keer als ik eroverheen poets. En het is erg dik en blijft soms nog wel een halfuur pijn doen na het poetsen. Wat moet ik doen? Naar de tandarts gaan, gewoon blijven poetsen tot het overgaat of iets anders?
Paul
31 mei 2015De aangewezen oplossing is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van je tandvleesklachten. Als er tandsteen op de tandhals (of zelfs onder het tandvlees) aanwezig is, kun je het beste langs de tandarts gaan om de tandhals schoon te laten schrapen en indien nodig te laten etsen. Als het ‘gewoon’ om een lichte tandvleesontsteking gaat, kan grondige gebitsreiniging volstaan. Goed, maar voorzichtig poetsen met kwalitatief hoogwaardige tandpasta… Behoedzaam flossen, zonder in het tandvlees te snijden… En desnoods spoelen met een fysiologische zoutoplossing of antibacterieel mondwater. Mocht je je zorgen maken, laat dan je tandvleesproblemen dan inspecteren door je tandarts, al is het maar uit voorzorg…
anoniem
27 mei 2015Hallo, Ik heb sinds een paar dagen een ontsteking bij mijn onderste rechter kies. Heeft u misschien een tip wat ik hier tegen kan doen?
Paul
28 mei 2015Ja, naar de tandarts gaan. Een ontstoken kies dient namelijk intern te worden gereinigd, te worden gerepareerd of zelfs te worden verwijderd… Hier kan alleen een tandarts je bij helpen. Meer over ontstoken tanden en kiezen kun je desgewenst lezen in dit artikel over gebitsinfecties. Heel veel sterkte ermee!
Lizzy
30 april 2015Ik heb nu ongeveer een half jaar al last van ontstoken tandvlees. Ik ga ongeveer 3 keer per week met tandenstokers tussen m’n tanden, maar ik word er altijd misselijk en duizelig van. De pijn wordt niet minder en het bloedt enorm. Na het tandenpoetsen heb ik ongeveer nog een uur of 5 last van m’n tandvlees. Soms spoel ik na het tandenpoetsen met Listerine, maar dat is ook helemaal geen prettig gevoel. Ze zeggen dat als het bloed, het geneest, maar dit duurt toch wel erg lang. Ik ben pas 20, dus ik heb daar nu nog helemaal geen zin in.
Paul
30 april 2015Beste Lizzy, Heb je je tandvleesproblemen al eens aan je tandarts laten zien? Een tandvleesontsteking die zodanig langdurig aanhoudt duidt namelijk op chronische gingivitis: een aanhoudende, hardnekkige infectie van het tandvlees door toedoen van bacteriën. Een gebrekkige mondhygiëne werkt chronische gingivitis in de hand, aangezien een tandvleesontstekingen meestal het gevolg zijn van tandaanslag (tandplak en tandsteen) op de tanden en kiezen, vlakbij de tandvleespockets. Het zijn de bacteriën diep in (en onder) de tandplaque en calculus die een chronische tandvleesontsteking veroorzaken. En zo’n ophoping kan eigenlijk alleen maar ontstaan als de tanden niet afdoende worden gereinigd. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je niet vaak genoeg poetst, een foutieve poetstechniek, een te oude of te harde tandenborstel, te hard wroeten met tandenstokers of tandragers, een beugel waardoor je je tandhalzen minder makkelijk kan bereiken met je tandenborstel… Je tandarts kan de tandplak en het tandsteen nabij de tandhalzen en tandvleespockets weg krabben, zodat de chronische tandvleesontsteking kan genezen. Desnoods worden lokale antibiotica en speciale tandpasta en/of mondspoelmiddel voorgeschreven. Als je letterlijk duizelig wordt van de pijn bij het aanraken van je tandvlees met tandenstokers zou ik je echt willen aanraden om je tandarts naar je ontstoken tandvlees te laten kijken en je tandvlees niet te hardhandig te reinigen. Sterkte en beterschap! Groeten, Paul
Yooonn
28 april 2015En welke tandpasta’s zijn antibacterieel? Ook heb ik gister mijn mond gespoeld met spoelwater van Listerine (groen) en dat prikte heel lichtjes op de plaatsen, voornamelijk tandvlees bovenkiezen.
Paul
28 april 2015Je zou kunnen denken aan tandpasta’s met antibacteriële stoffen/substanties zoals triclosan of chloorhexidine. Persoonlijk zou ik zulke ‘agressieve’ tandpasta’s overigens uitsluitend gebruiken gedurende de tandvleesontsteking en dus niet standaard. Stap daarna gewoon weer over op een milde, natuurlijke tandpasta. De antibacteriële werking van veel tandpasta’s berust overigens veeleer op de beschermende werking van enzymen en het wegpoetsen van bacterierijke plaque. In principe vindt iedere tandpastafabrikant zijn eigen product dus antibacterieel. Als je overigens al spoelt met Listerine (met chloorhexidine?) dan hoef je je om de samenstelling van je tandpasta overigens minder zorgen te maken.
Yoonnnn
28 april 2015Hoi! Al een paar dagen heb ik pijn aan mijn tandvlees, vooral bij mijn kiezen. Sinds ik met de elektrische tandenborstel mijn tanden begon te poetsen… Mijn tandvlees bij mijn kiezen (voornamelijk boven) is wel ietsjes donkerder dan normaal. Verder doet het pijn bij het poetsen en het bloedt. Wat kan ik hieraan doen? Ondanks pijn en bloed door blijven poetsen?
Paul
28 april 2015Als je tandvlees nauwelijks aanraking gewend is kan het heel snel geïrriteerd raken en zelfs gaan bloeden. Het zou dan ook een kwestie zijn van ‘wennen’ kunnen zijn aan de elektrische tandenborstel. Mochten je tandvleesproblemen niet snel genezen, ga dan even langs de tandarts of huisarts.
simone
25 april 2015Hoi, Ik heb sinds een paar dagen last van mijn tandvlees, ik ben bij de tandarts geweest en moest met een borsteltje en gel tussen mijn tanden schoonmaken, sinds ik dit heb gedaan is er rechtsonder bij mijn hoektanden mijn tandvlees ontstoken. Het is opgezwollen en doet erg pijn. Ik heb een afspraak staan over 2 weken bij de mondhygiëniste. Moet ik eerder naar de tandarts of kan ik hiermee wachten tot mijn afspraak? En is er iets wat ik zelf kan doen? Groetjes, Simone
Thea
24 maart 2015Hallo, Ik zag een reactie voorbijgaan dat je tegen parodontitis magnesium 400mg moet innemen. Werkt dat echt?
Paul
24 maart 2015Beste Thea, Voor zover ik weet zijn er in verkennende onderzoeken al wel abstracte verbanden aangetoond tussen tandvleesproblemen en magnesiumtekorten (bron + bron), maar is er vooralsnog geen duidelijk causaal of correlatief verband aangetoond tussen magnesiumsuppletie enerzijds en de genezing van parodontitis of gingivitis anderzijds. Men veronderstelt alleen dat veel patiënten met parodontitis een relatief laag magnesiumniveau hebben, maar wat oorzaak is en wat gevolg is, is nog altijd onduidelijk. Houd er bovendien rekening mee dat magnesiumsupplementen ook nadelen omhelzen, dus laat je bloed liever eerst even testen op een magnesiumtekort alvorens je aan de haal gaat met magnesiumpillen. En let bovendien op de VORM van magnesium waaruit het magnesiumsupplement bestaat. Magnesiumglycinaat of magnesium-bisglycinaat wordt over het algemeen als superieur beschouwd aan goedkope ‘magnesiumvulstoffen’. Groeten, Paul
Jessica
23 maart 2015Hallo, Ik ben 11 jaar en denk dat ik tandvleesontsteking heb want: Mijn tandvlees is dik linksonder (waar ik nog geen tanden heb). Ik heb lichtjes pijn. Er komt een beetje bloed onder de tand bij het poetsen. Ik flos niet omdat ik flosdraad niet mag kopen van mama. Ik heb het pas deze nacht gemerkt. Mijn vragen zijn: Heb ik tandvleesontsteking en wat kan ik eraan doen? Is er een andere manier om te flossen? Ik gebruik Colgate is dat een goede tandpasta? Ik gebruik zelden mondwater mijn mama vind dat te duur is dat erg?
Paul
24 maart 2015Ja, in principe zou dit een vorm van tandvleesontsteking kunnen zijn. Als er echter tanden of kiezen doorkomen, is het vrij gebruikelijk dat je tandvlees, pijnlijk, geïrriteerd of zelfs ontstoken raakt. Dit hoort er dus een beetje bij als je nog niet je volledige, blijvende, volwassen gebit hebt. Natuurlijk hoeft een tandvleesontsteking niet per se met het ‘wisselen’ te maken te hebben, maar dat kan wel. Mocht je je zorgen maken, bespreek je tandvleesprobleem dan met je ouders. Laat ze in je mond kijken en bepaal samen of het raadzaam zou zijn om even langs de tandarts te gaan. Flossen zou ik persoonlijk alleen voorzichtig met flosdraad doen. Op zulke jonge leeftijd zijn tandragers aan de grote, lompe en ruwe kant. Het niet gebruiken van mondwater is niet erg; het wel gebruiken van mondwater zou alleen de bacteriegroei wat meer kunnen remmen. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om met een zoutwateroplossing te spoelen. Sterkte!
Jessica
22 maart 2015Hallo, Ik ben 11 en in denk dat ik tandvleesontsteking heb want: mijn tandvlees is onderaan links opgezwollen (op de plaats waar er nog geen tanden zijn) en het bloed een beetje bij een tand zelf bij het poetsen. Ik flos niet want ik mag flosdraad niet kopen, is er een andere manier om te flossen? Heb ik tandvleesontsteking en wat kan ik eraan doen?
Isabel
15 maart 2015Hallo, Ik heb sinds 3 dagen al behoorlijk last van mijn kies. Het doet verschrikkelijk pijn, zelfs als ik met mijn tong ertegenaan kom of als ik mijn mond sluit en mijn kies tegen mijn andere tanden aan komt. Wat kan ik ertegen doen? Zonder naar de tandarts te moeten…
Paul
17 maart 2015Dit klinkt waarschijnlijk erg cru, maar hier kun je zelf niks aan doen en zul je mee naar de tandarts moeten. Waarschijnlijk is er namelijk sprake van een ontstoken kies/kieszenuw.
Lennart
4 maart 2015Ik heb nu een paar dagen best wel wat pijn bij m’n bovenste 2 verstandskiezen (deze zijn half doorgekomen). Ik heb tegelijkertijd ook last van een keelontsteking. Ik kan het stukje dat pijn doet onmogelijk zelf bekijken, maar ik heb er wel behoorlijk wat last van. Wat moet ik doen? Alvast bedankt!
Paul
4 maart 2015Beste Lennart, Persoonlijk zou ik even langs de huisarts gaan. Je huisarts kan met een verwarmd spiegeltje (of desnoods met een klein soort laryngoscoop) zien of er daadwerkelijk sprake is van een keelinfectie. Geef duidelijk aan dat je ook last hebt van je verstandskiezen en vraag of zij de oorzaak van je keelpijn/keelontsteking kunnen zijn. Mocht die kans sterk aanwezig zijn, dan zal je huisarts je waarschijnlijk doorverwijzen naar je tandarts. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal hij wellicht een antibioticum voorschrijven. Verder zou je nog met een zoutwateroplossing kunnen gorgelen om de aanwas van bacteriën achter in de keel te remmen. Beterschap! Groeten, Paul
Luuk
24 februari 2015Hallo, Vraag: Ik heb zelf last van tandvleesontsteking en heb het laten reinigen. Ik moest tandenstokers gebruiken, maar ik kan helemaal niet tussen mijn tanden komen. Heel bizar de tandenstoker breekt af, maar ik kom totaal niet tussen mijn tanden. Hoe moet ik dit aanpakken?
Paul
24 februari 2015Flosdraad… :)
Josje
1 februari 2015Hierbij zou ik jullie willen informeren… Als de hooikoortstijd aanbreekt, heb ik altijd ontstoken tandvlees. Dit vindt ik nog wel het ergste symptoom van de hele hooikoortsperiode.
Suus
29 januari 2015Ik heb al een hele tijd last van ontstoken tandvlees bij een verstandskies die doorkomt. Ben laatst ervoor bij de tandarts geweest, maar die zei dat het niks was. Toch maak ik me zorgen omdat het tandvlees erg dik en gezwollen is, er van alles onder kan komen en het erop lijkt dat mijn verstandskies nooit daarboven kan komen. Hij blijft eronder liggen…
stefan
18 januari 2015Ik heb zware keelpijn, maar sinds een dag heb ik ook opgezwollen tandvlees en ook last van de rest van mijn mond. Maar ik poets m’n tanden wel gewoon goed. Wat moet ik hieraan doen?
Paul
19 januari 2015Beste Stefan, Je klachten kunnen eigenlijk van alles omhelzen en er kunnen allerlei onderliggende oorzaken aan ten grondslag liggen. Een probleem met (de wortel van) een tand of kies ligt het meest voor de hand; misschien een verstandskies? Ook en kaak(holte)ontsteking, een zich uitspreidende (bacteriële) keelinfectie of een tandvleesontsteking (gingivitis/parodontitis) behoort tot de mogelijkheden. Is er ook sprake van kaakklachten en/of slikpijn? Ontstekingen rondom de keel kunnen zelfs een complicatie van een griepvirus of verkoudheidsvirus zijn… Maar bijvoorbeeld ook het gevolg van tandenknarsen of een kaakklem, al dan niet tijdens je slaap. In dat geval is er veelal sprake van een stijf en/of pijnlijk kaakgewricht en soms van een soort ‘knoop’ in de kaakspier. Het dragen van een splint/bitje tijdens het slapen kan in zo’n geval uitkomst bieden. Zelfs een goed hoofdkussen laten aanmeten kan in zulke gevallen al wonderen doen. Bij slaapproblematiek kan er ook sprake zijn van pijn in nek en schouders. Ook kun je meer hoofdpijn ervaren dan pijn in de kaakspieren of kaakgewrichten an sich. Een gnatholoog (tandarts gespecialiseerd in kaakklachten) zou je hierin kunnen adviseren. Ikzelf ben GEEN arts en kan je niet vertellen wat je hiermee aan moet. Persoonlijk zou ik allereerst een afspraak maken met je huisarts en hem/haar in je mondholte en keelholte laten kijken. Je huisarts kan je vervolgens vertellen of het raadzaam is om naar je tandarts te gaan of je indien nodig doorverwijzen naar bijvoorbeeld een KNO-arts of kaakspecialist. Is je tandvlees ook rood en bloederig? Aangezien je tandvlees gezwollen is, lijkt een ontsteking of infectie in ieder geval niet onwaarschijnlijk, maar dit zal echt moeten worden vastgesteld dan wel uitgesloten door een arts. Sterkte & beterschap toegewenst! Groeten, Paul
Nel
9 januari 2015Ik heb anderhalf jaar geleden implantatie in mijn onderkaak met protheses. Ik poets grondig 2x per dag, kan niet echt flossen omdat het bloem zijn waar ik niet tussen kan komen. Ik gebruik daarom een Waterpik om voedsel resten te verwijderen onder de protheses. Nu is mijn tandvlees gelukkig niet pijnlijk maar het is aan het terugtrekken, is rood en gezwollen… Komt dat van de Waterpik?
Kimbrly
8 december 2014Ik denk dat ik ontstoken tandvlees heb. Moet ik nu meteen naar de tandarts of kan het nog weggaan met tandenpoetsen?
Paul
9 december 2014Ontstoken tandvlees kan vanzelf weer overgaan. Of je naar de huisarts of tandarts dient te gaan is afhankelijk van de aard en ernst van de tandvleesontsteking. Heb je last van extreem rood, zeer pijnlijk of zelfs terugtrekkend tandvlees, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en contact opnemen met een arts. Gaat het enkel om lichte roodheid en irritatie van het tandvlees, dan kun je wellicht nog enkele dagen aanzien en afwachten of er verbetering optreedt in de situatie.
francis
3 december 2014Mijn gebit wordt dagelijks goed gepoetst en ik besteed er netjes zorg aan, toch door stress en tekort aan kalk breken tanden af. Ontstekingen bij mij komen omdat ik ’s nachts met mond open slaap, wat ik enorm vervelend vind. Zodra ik wakker word is het eerste wat ik doe mijn mond geheel poetsen en spoelen met mondwater. Toch blijf ik last houden van ontstoken tandvlees en terugtrekkend tandvlees. Halfjaarlijkse controle is er gewoon. Diverse tandenpasta’s geprobeerd.
Paul
4 december 2014Beste Francis, Tanden breken niet zomaar af door stress en/of een calciumtekort. En een ontsteking in de mond ontstaat niet zomaar doordat je met je mond open slaapt. Zijn er al eens (uitvoerige) bloedwaardebepalingen gedaan na bloedafname? En ben je al eens onderzocht door een medisch specialist? Sterkte & groeten, Paul
eef
27 oktober 2014Hoi, Sinds een jaar heb ik parodontitis. Al heel veel behandelingen gehad, maar niets hielp. Tot ik magnesium 400mg inneem. Sinds ik dat slik gaat het super met mijn tandvlees. De tandarts en de paradontoloog zijn zeer tevreden, dus voor iedereen, slik magnesium, dat scheelt veel behandelingen bij de tandarts. Hopelijk wordt hier snel onderzoek naar gedaan.
bert bosman
7 november 2014Waar haal je zulke magnesiumsupplementen?
AaJoe
31 augustus 2014Sind 11 maanden kreeg ik te horen dat ik bij ieder patat winkel 80 procent korting krijg. Kan iemand me s.v.p een tip geven hoe ik zoveel frietjes eten moet.
Senna
29 augustus 2014Hoi, Ik heb van kinds af aan nooit echt zin gehad om mijn tanden te poetsen met als gevolg dat ik echt overal mondontstekingen en tandontstekingen heb. Achteraf schaam ik mij hier natuurlijk erg voor. Heeft er iemand tips? Alvast bedankt!
Selvia
18 augustus 2014Mijn tandvlees is ontstoken en het doet heel erg pijn. Het bloed niet bij tanden poetsen of zo maar het doet wel pijn. Mijn tandvlees is dik en mijn wang is ook dik alles wat ik doe helpt niet geef mij een TIP A.U.B!
Edwin
21 augustus 2014Beste Selvia, erg vervelend dat je zoveel pijn hebt. Als je tandvleesontsteking hebt dan kan het gingivitis of parodontitis zijn. Gingivitis is een ontsteking van het tandvlees. Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en het onderliggende bot. Heb je het laatste, dan moet je een afspraak maken met een parodontoloog omdat je het bot rondom je tanden weer gezond moet krijgen. Gingivitis kun je grotendeels zelf onder controle krijgen. Tanden flossen, tanden stoken en tweemaal daags poetsen. Tanden flossen en tanden stoken is heel belangrijk omdat je de dunne laag bacteriën tussen je tanden weghaalt. Als je deze laag niet weghaalt, dan komt het niet goed. Het gebruik van een cocktailprikker werkt niet, haal goede stokers met een driehoekige kop. Waarom je wang is opgezet weet ik niet. Heb je ergens tussen je tanden en of kiezen een diepe holte die ontstoken is en waar zich mogelijk etensresten bevinden? Mijn tip: je tanden en kiezen te poetsen met een zachte tandenborstel, flos en gebruik een tandenstoker en probeer je tandvlees snel rustig te krijgen met een gingivagel.
Jantine
10 juni 2014Al jaren heb ik teruggetrokken tandvlees. Dat is spontaan ontstaan tijdens een zeer stressvolle periode. M’n tandarts zei dat zoiets niet kan. Maar ik heb het echt ergens gelezen, nog wel in een folder die bij de tandarts lag. Maar wat nu? Ook heb ik de tandarts gevraagd om een tandvleestransplantatie. Hij vindt dat niet nodig. Maar ik ben bang dat het erger wordt, verlies van tanden enz.
Edwin
4 juli 2014Beste Jantine, Ik werk jarenlang voor bedrijven die farmaceutische en medische producten op de markt brengt en ik heb daarbij veel kennis opgedaan binnen de dentale implantologie en parodontologie (specialisaties van tandheelkunde). Binnen de implantologie en parodontologie is er wat betreft de tandvlees en bot één gouden regel: ‘als het tandvlees is teruggetrokken dan is het bot daaronder teruggetrokken. Dit is heel belangrijk om te weten. De redenen zijn het hebben van vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) alsmede slechte doorbloeding van het bot rondom de tanden door bijvoorbeeld diabetisch en/ of roken (!). En wat dacht je van tandenknarsen tijdens je slaap als je het niet door hebt… Als je een een tandvleestransplantatie zou uitvoeren dan hoop je dat het lichaam het teruggetrokken bot zelf weer wat naar het oude niveau brengt. Zal het bot niet in de hoogte regenereren, dan zal het gewenste resultaat van de tandvleestransplantatie niet worden bereikt. Sommige parodontologen gebruiken het eiwit amelogenine (Emdogain) om het gewenste resultaat te bereiken. Ga voor advies naar een parodontoloog zou ik zeggen.
Henk
12 juli 2014Hallo Jantine, Goed dat je die link hebt gelegd tussen de stress en het teruggetrokken tandvlees. Jouw tandarts die zegt dat dat niet kan, is dan niet goed op de hoogte. Het verband wordt heel precies uitgelegd in de Germaanse Geneeskunde. Misschien een beetje ingewikkelde materie, maar als je je er in verdiept, kunnen een heleboel dingen duidelijk worden.
Maria M
4 maart 2015Q10, een voedingssupplement kan helpen. Als het erg is teruggetrokken kan het helpen te stabiliseren, dat het niet nog erger wordt. Helemaal herstellen zal het niet. Merk zelf als ik het niet gebruik dat het erger wordt, voel het dan ook trekken. Heb jaren extreme stress gehad en als je zo ongeveer op je tandvlees loopt gaat het eraan.
Denise
17 mei 2014Hallo, Sinds een paar weken merk ik bij mijn linker bovenkies een heel klein gleufje tussen de kies en het tandvlees. Naar mijn idee is het tandvlees niet ontstoken, want het is niet teruggetrokken, bloedt niet en het doet ook geen pijn. Zou het misschien ook iets anders kunnen zijn? En zou ik het zelf nog kunnen oplossen. Ik kwam erachter doordat m’n tandenstoker er heel kort even achter bleef haken.
lotte
8 februari 2014Hallo, Ik maak me de laatste tijd een beetje heel erg zorgen over mijn tandvlees. Ik heb sinds kinds af aan al niet echt gezond tandvlees gehad en heb nu sinds anderhalf jaar een beugel. Daardoor is mijn poetsgedrag behoorlijk achteruit gegaan; ik probeer het telkens weer goed te doen, maar uiteindelijk ziet het er na een uur alweer vies uit. Nou is daar dus bijgekomen dat mijn tandvlees zwaar ontstoken is geraakt: het is helemaal weggetrokken en sinds een paar dagen zwaar gezwollen. Ik weet echt niet wat ik ermee aanmoet…
Paul
8 februari 2014Beste Lotte, Ga ermee naar de huisarts. In tegenstelling tot je tandarts/orthodontist heeft deze geen financieel motief voor wat betreft je beugel. De kans op een objectief oordeel is daardoor wellicht wat groter; bovendien kan het lastig zijn om aan een orthodontist te vragen of ‘ie zijn werk wel goed doet. Vraag je huisarts wat hij/zij vind van de huidige staat van je tandvlees en welke stappen je het beste zou kunnen ondernemen… Het is natuurlijk fantastisch als je straks een kaarsrecht gebit hebt, maar daar heb je niet veel aan als je tandhalzen volledig blootliggen doordat je tandvlees zich heeft teruggetrokken. Dan houd je er een mooi, maar enorm kwetsbaar gebit aan over.
Agnes
14 september 2013Mijn tandvlees is wel plaatselijk, bij één kies, heel dik, maar het is niet rood, maar gewoon roze. Er komt geen bloed uit. Ik houd mijn gebit dagelijks goed bij met ragertjes en ik poets 2x per dag. Ook laat ik de preventieassistente 1 of 2x per jaar mijn gebit goed schoonmaken. Is hier toch sprake van een ontsteking? Kan het een steriele ontsteking zijn door overbelasting, namelijk teveel op elkaar klemmen van de kiezen?
Suzanne
17 mei 2013Ikzelf heb sinds een dag of 3, 4, misschien zelfs 5, ontstoken tandvlees. Ik moet zeggen dat ik wel wat verschil merk. Ik eet nu ten minste wel komkommer en appel en druiven, dus vitamines, en vandaag nog pasta. Maar ik eet en drink ook zoetigheid, gaat het daardoor minder snel weg? Want het lijkt nu minder te worden, ik weet niet of ik me dat verbeeld…
Sofia
3 december 2011Vraag: ik heb een dochter van 10 jaar en ik maak zorgen om haar tandvlees. Dit ziet er paarsachtig uit en ik ben er al mee naar de tandarts geweest. Hij zei dat ze goed moet poetsen en dat ze tandsteen heeft en dat haar tandvlees ook ontstoken is. Nu moet ik je bekennen dat ze probeert te poetsen, maar dat het niet weggaat. Ze is heel mager en ze eet niet veel. Nu denk ik dat het te maken heeft met dat ze weinig eet en een tekort aan vitamines heeft waardoor haar tandvlees paars is. Ze snoept namelijk niet en ik vind haar te jong om al slecht tandvlees te hebben. Bij het poetsen is het tandvlees knalrood en bloedt het ontzettend. Geef me raad!
Suzanne
17 mei 2013Het zou best kunnen door een vitamine tekort. Hiervoor zijn er in de winkel pilletjes met daarin vitamines, die zijn trouwens ook volgestopt met suiker hoor. Geef een appel mee naar school, als ze die niet op heeft thuis, neemt ze die de volgende dag maar weer mee… Met wat ander fruit zoals druiven. Hoe langer ze niet meewerkt aan fruit eten, hoe meer erbij komt?