Diëters hebben de neiging om koolhydraten te minderen en vetten te schrappen. Op zich is het goed om je vetinname te beperken, want vetten leveren veel calorieën… Maar een vetvrij dieet is gevaarlijk. Je lichaam kan namelijk niet functioneren zonder bepaalde vetten. Hieronder lees je wat er gebeurt als je te weinig vetten eet…
Tekort vetten – Gevolg 1: Vitaminetekorten
De vitamines A, D, E en K zijn vet-oplosbare vitamines; alle overige vitamines zijn water-oplosbare vitamines. Vetrijke producten bevatten vet-oplosbare vitamines en deze vitamines worden opgeslagen in je lichaamsvet. Als je geen vet eet, kun je dus problemen krijgen met de opname en verwerking van:
- Vitamine A (o.a. cel-opbouw & -onderhoud)
- Vitamine D (o.a. botten & tanden)
- Vitamine E (o.a. celstofwisseling)
- Vitamine K (o.a. bloedsamenstelling)
Tekort vetten – Gevolg 2: Cholesterolproblemen
Als je niet of nauwelijks vet eet, krijg je nauwelijks goed HDL-cholesterol binnen, waardoor het slechte LDL-cholesterol in je lichaam naar verhouding te hoog wordt. Het klinkt wellicht tegenstrijdig, maar een gebrek aan vet kan dus verregaande cholesterolproblemen veroorzaken, met bloedklonters en dichtslibbende aderen tot gevolg.
Tekort vetten – Gevolg 3: Hormonale problemen
Vetten dienen als grondstof voor verscheidene hormonen. Als je niet of nauwelijks vetten eet, raakt je hormoonhuishouding verstoord. Je krijgt last van stemmingswisselingen, wordt chagrijnig, krijgt meer last van hongerpieken en kan zelfs depressief worden. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan m.b.t. je vochthuishouding en je vruchtbaarheid.
Tekort vetten – Gevolg 4: Gebrek aan bouwstoffen
Vetzuren en daarvan afgeleide stoffen (o.a. fosfolipiden & sfingolipiden) zijn onmisbaar als bouwstoffen voor celmembranen en weefsels. Als je geen vetten eet, kunnen je lichaamscellen dus niet worden ververst.
Tekort vetten – Gevolg 5: Slechte algehele gezondheid
Linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3) worden – direct of indirect – ingezet voor allerlei fysiologische processen… O.a. voor het gezichtsvermogen, de algehele hersenactiviteit en -ontwikkeling, de spierfunctionaliteit, het immuunsysteem, de bloeddruk en de bloedstolling. Deze twee vetzuren zijn essentieel: ze kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt en dienen daarom per se uit voeding te worden verkregen.
Tot slot
Niet alle vetten zijn gelijk. Vermijd transvetten, beperk verzadigde vetten en eet voornamelijk enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten uit plantaardige oliën en vette vis.