8 tips en adviezen m.b.t. cardio & vet verbranden

Fitness · Door Ilse

Onder cardio oftewel cardiotraining verstaan we alle oefeningen die je uithoudingsvermogen c.q. conditie verbeteren. Cardio is dan ook de tegenhanger van krachttraining (waarbij het doel is je spierkracht te vergroten). Cardio is dan ook een vorm van lichaamsbeweging waarbij je voornamelijk je hart-longfunctie intensief belast.

Zodoende neemt de hartslagfrequentie toe, wordt je hart sterker, je uithoudingsvermogen beter en verbrand je bovendien calorieën & lichaamsvet. Hieronder bespreken we 8 tips m.b.t. cardio & vetverbranding…

1. Met cardio verbrand je heel veel calorieën

Cardio wordt gekenmerkt door een relatief lage intensiteit en een relatief lange duur. Dit betekent dat je je hartslag langdurig hoog houdt, waardoor je veel calorieën verbrandt. Calorieën verbranden is ideaal, want calorieen worden onder andere verkregen uit vet en suikers. Bovendien kunnen de calorieën die je verbrandt niet worden opgeslagen als lichaamsvet!

2. Pas na 15 à 20 minuten cardio ga je ECHT vet verbranden

Het grootste deel van de calorieën die je verbrandt met cardio wordt gehaald uit koolhydraten. Koolhydraten oftewel suikers komen als glucose in je bloed terecht en gaan in de vorm van glycogeen naar je spieren. Na plusminus 20 minuten wordt er pas lichaamsvet als brandstof aangesproken. Doe daarom minstens een half uur aan cardio als je vet wilt verbranden!

Dit is overigens géén exacte wetenschap, maar logischerwijs duurt het even voordat je lichaam overstapt op een efficiënte vetverbranding i.v.m. zuurstofbeschikbaarheid (aeroob versus anaeroob). Afhankelijk van je trainingsintensiteit en hartslagfrequentie kun je natuurlijk ook al eerder vet verbranden, maar de mate waarin dat gebeurt zal relatief laag zijn. Vandaar dat je beter het zekere voor het onzekere kunt nemen om niet te stoppen voordat je lichaam overschakelt op de verbranding van lichaamsvetreserves.

3. Plaatselijke vet verbranden bestaat niet

Cardio is een ideale methode om je lichaamsvetreserves te verbranden. Je kunt echter niet plaatselijk vet verbranden, ten minste niet gericht. Je lichaam zal namelijk altijd dezelfde balans aanhouden. Heb je veel vet rond je buik, dan zul je daar relatief veel vet verbranden. Je kunt echter niet al je buikvet verbranden voordat ook al je andere lichaamsdelen slanker en magerder zijn geworden. Plaatselijke vetverbranding is dus onzin, en afvallen is dan ook een kwestie van je algehele lichaamsvetpercentage naar beneden brengen.

4. Ga nooit lijnen terwijl je aan cardiotraining doet

Cardio doe je waarschijnlijk om af te vallen, en met afvallen bedoel je waarschijnlijk vet verbranden. Er zijn echter veel mensen die tijdens cardiotraining ook nog eens gaan lijnen oftewel (crash)diëten. Als je intensieve lichaamsbeweging combineert met een calorie-beperkend dieet, dan gooi je water en vuur op één hoop. Als je lijnt, krijgt je lichaam namelijk niet genoeg eiwitten binnen om je spieren van de nodige brandstof en voedingsstoffen te voorzien. Je lichaam raakt vervolgens in een spaarstand, waarbij het vastklampt aan de lichaamsvetreserves.

Het enige wat je nu nog verbrandt tijdens de cardio, zijn de kleine beetjes koolhydraten en vetten die je via je voeding binnenkrijgt en je spieren! Doordat je je lichaam uitput, houd je de training nooit langer dan enkele weken vol en stop je ermee. Omdat je echter je spieren hebt verbrandt, is je stofwisseling vertraagd en verbrandt je lichaam minder calorieën. Kortom: de kilo’s komen er dubbel en dwars weer aan (= jojo-effect). Ga dus Je moet dan ook meer gaan eten en niet minder als je vet wilt verbranden i.p.v. spieren. Met name eiwitten zijn belangrijk voor herstel & behoud van je spierweefsel.

5. Cardio gaat om tijdsduur, niet om weerstand

Er zijn allerlei cardio-apparaten (loopband, crosstrainer, spinningfiets etc.) waarbij je de weerstand omhoog kan zetten. Op zich is hier niks mis mee, maar je kunt voor intensiteit, gewichten en weerstand veel beter echte krachttraining doen. Bij cardio zou je doel moeten zijn om het zo lang mogelijk vol te houden zonder buiten adem te raken. Als je cardio eenmaal een uur volhoudt, kun je desgewenst met weerstanden gaan experimenteren voor meer uitdaging en intensiteit.

6. Cardio zonder krachttraining is zonde

Cardio is geweldig om calorieën en vet te verbranden, maar je kunt niet of nauwelijks voorkomen dat je ook wat spieren verliest. Als je fanatiek aan cardio doet, kan je spiervolume zelfs behoorlijk afnemen. Het is daarom een absolute aanrader om na iedere cardio-sessie een aantal sets met krachttrainingsoefeningen te doen (gewichtheffen, bankdrukken etc.). Zodoende blijven je spieren behouden en je stofwisseling in tact.

7. Gewichtsafname door cardio stopt na een tijdje

Het lichaamsgewicht van de meeste mensen die fanatiek aan cardiotraining doen, neemt na een tijdje niet meer af. Dit heeft ermee te maken dat je te weinig aan krachttraining doet waardoor je spiermassa is afgenomen en je stofwisseling is vertraagd. Maar het kan ook komen omdat je juist veel aan krachttraining doet en je spiermassa is toegenomen… Spieren wegen namelijk zwaarder dan vet! Daarnaast raak je in het veel vocht kwijt wanneer je met cardio begint, en ook water is gewicht.

8. Cardio-resultaten bijhouden met een meetlint

Omdat je lichaamsgewicht nagenoeg niks zegt, moet je je cardio-resultaten nooit bijhouden met behulp van een weegschaal. Een weegschaal meet namelijk uitsluitend je gewicht en zegt namelijk niks over je lichaamssamenstelling (vet, vocht, spieren, botten etc.). Gebruik daarom liever een meetlint! Met een meetlint kun je namelijk de omtrek bepalen van je armen, benen, dijen, taille en middel!

Heb jij nog meer tips & adviezen m.b.t. cardio-training & vet verbranden? Laat hieronder je reactie achter!

5 comments


  • stephany

    26 juni 2018

    Tegenwoordig heb je ook weegschalen die ook vet, vocht etc bijhouden. Is een meetlint dan nog steeds beter?

  • Marion Evers

    13 augustus 2013

    Super artikel. Nog een opmerking; ik weet uit ervaring dat een veranderende levensstijl beter werkt dan af en toe lijnen.

    • Paul

      13 augustus 2013

      Beste Marion, Bedankt voor je reactie! En ik ben het overigens helemaal eens met je opmerking over leefstijlverandering.

  • Els

    28 juli 2012

    Gezond’r is een zeer goede, uitgebreide en in goed verstaanbare taal geschreven website. Dank voor alle zeer interessante informatie!

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.