Truvia: de nieuwe Stevia of toch niet?

Food · Door Ilse

truvia-nieuwe-stevia-niet

Er is een relatief nieuwe zoetstof in opkomst, namelijk Truvia. In Amerika is Truvia al onwijs populair en ook binnen Europa (Spanje, Portugal, Frankrijk, Italië, Engeland en Ierland) is dit zoetmiddel inmiddels verkrijgbaar. In Nederland en België wordt Truvia al wel in bepaalde voedingsmiddelen verwerkt, maar is het nog niet los te koop. Truvia heeft enkele belangrijke voordelen, namelijk:

  • Het is (relatief) natuurlijk
  • Bestaat deels uit stevia
  • Levert geen calorieën

Tip: Nederlanders en Belgen kunnen Truvia desgewenst via internet bestellen.

Wat is Truvia?

Truvia is een gepatenteerde zoetstof waarvan het patent grotendeels bij Coca Cola ligt. Truvia bestaat deels uit Stevia, een calorieloos plantje waarover je veel meer kunt lezen in dit artikel van Gezondr. Truvia levert nauwelijks energie (calorieën), dus in theorie kan het ideaal uitwerken voor mensen die willen afvallen.

Stevia + erythritol

Het stevia-plantje ontleent zijn zoetkracht voornamelijk aan een natuurlijke steviolglycoside genaamd ‘rebaudioside A’. Dit stofje wordt voornamelijk verkocht onder de merknaam ‘Rebiana’. Het belangrijkste nadeel van Truvia is dat het niet voor 100% uit Rebiana bestaat.

Naast stevia bevat Truvia namelijk ook een vorm van polyol (suiker-alcohol) genaamd ‘erythritol’. Erythritol-zoetstof wordt met behulp van enzymen uit gefermenteerd graan, suikerbiet of suikerriet verkregen en is vergelijkbaar met bekende suikervervangers zoals sorbitol en maltitol.

Weetje: per volume-eenheid bevat Truvia meer erythritol dan stevia. :(

Is Truvia schadelijk?

Hoewel men nooit heeft aangetoond dat erythritol de gezondheid schaadt, wordt deze polyol regelmatig in verband gebracht met hoofdpijn, buikpijn, buikkrampen, diarree, jeuk, netelroos, aften en nierklachten. Bovendien is er geen enkele potentiële gezondheidsbevorderende eigenschap van erythritol bekend. (bron)

Conclusie

Al met al is er geen enkele reden om het Truvia-mengsel te verkiezen boven pure stevia. Je kunt dus net zo goed (of misschien zelfs beter) pure stevia gebruiken. Koop gewoon een stevia-plantje voor 2 à 3 euro, pluk de blaadjes en maal deze fijn met een vijzel.

Je kunt overigens ook stevia-extract kopen. Waar je dan wél op moet letten is dat de Stevia púúr is (dit kun je checken in de ingrediëntenlijst). Er wordt op gebied van stevia-zoetstof namelijk erg veel misbruik gemaakt d.m.v. mengsels!

Wat denk jij van Truvia? Laat hieronder een reactie achter!