De kleur van je urine zegt heel veel over je lichamelijke gesteldheid. Over de verschillende kleuren die je urine kan aannemen – en de mogelijke oorzaken & gevolgen daarvan – kun je meer lezen in het artikel over ‘de kleur van je urine’. In dit artikel bespreken we hoe je de exacte samenstelling en hoedanigheid van je urine kan vaststellen met behulp van een urinestrip & kleurstaafje…
Twijfels over urine…
Het is soms moeilijk te zeggen wanneer de kleur van je urine te donker (oranje/bruin) of te licht (wit/transparant) is. De hoeveelheid water, de concentratie aan urinekleurstoffen en lichtinval kunnen je gemakkelijk aan het twijfelen brengen. Om die reden zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar om de gesteldheid van je urine exact te kunnen toetsen, waarvan de urinestrip (“dipstick”) de belangrijkste is.
Kleurstaal, kleurstrip & kleurstaafje voor urine…
Je kunt de hoedanigheid van je urine gemakkelijk controleren. Dit doe je door een monstertje van je urine te “matchen” of “toetsen” met behulp van een thuistest. Je vangt een kleine hoeveelheid van je urine op in een flesje van helder glas…
Vervolgens steek je een kleurstaafje (urinestrip) in de urine. Tot slot vergelijk je de kleur ervan aan de hand van een kleurenkaartje oftewel “kleurstaal”. De beste en bekendste methode om de geaardheid van je urine te testen is:
- Kleurstrip / urinestrip (teststrip voor urine)
- Kleurstaafje / urinestaafje (teststaafje voor urine)
De testmethodes ome urine te analyseren staan ook wel bekend als urinestick, “dipstick” of kweektest.
Kleurstaafje & kleurstrip voor urine
Op het kleurenstaafje oftewel urinestripje zijn papieren vierkantjes geplakt die geïmpregneerd zijn met bepaalde chemicaliën. Ieder van de chemicaliën reageert op een specifieke stof. De urinestrip wordt in de urine gestoken en zuigt de urine in zich op. De test geeft vervolgens een positieve of negatieve uitslag. Zo zijn er urinestrips verkrijgbaar in de vorm van:
- Zwangerschapstest
- Blaasontstekingstest
- Allerlei drugstests
- Diabetestest
- Ovulatietest & vruchtbaarheidstest
- Menopauzetest
- Etc. etc.
Er komen steeds meer urinestrips op de markt voor uiteenlopende doeleinden. Overigens zijn niet al dit soort dipsticks 100% betrouwbaar…
Kleurverandering
Hoe meer er van een bepaalde stof in de urine aanwezig is, des te meer de vierkantjes op de urinestrip van kleur zullen veranderen. Als de urine lang genoeg heeft ingewerkt, worden de kleuren van het staafje vergeleken met de kleuren op een kaart. Zodoende weet je in een mum van tijd of je urine stoffen bevat die er niet in thuis horen. En of de hoeveelheid van de stoffen in je urine zorgwekkend is.
Onderzoek met kleurstrip, kleurstaafje & kleurenkaartjes wordt ook wel urineonderzoek of urineanalyse genoemd.
Urineonderzoek door arts
Ook huisartsen gebruiken bovenstaande vorm van urineonderzoek (strip + kaartje) om de hoedanigheid van je urine te controleren. Een arts kan met behulp van een urinestrip (kleurstaafje) namelijk snel & gemakkelijk zien of de volgende stoffen in je urine aanwezig zijn:
- Bloed & bilirubine
- Glucose (bloedsuiker)
- Eiwitten & enzymen
- Pus/etter (dode witte bloedcellen)
- Nitriet (minerale afscheiding van bacteriën)
- Erytrocyten, leukocyten & ketonen
- Overmatig veel basen of zuren (pH-waarde)
Artsen hebben de beschikking over een zeer uitgebreide urinestrip. Hiermee kan je urine in één keer op de meest uiteenlopende afwijkingen en abnormaliteiten worden getest…
Eigenhandig urine-analyse uitvoeren…
Professionele urinestrips (Bayer DiaScreen®, Combur®, Albustix® e.a.) zijn ook via internet te bestellen. Als leek zijnde is het echter niet gemakkelijk om een gecompliceerde urinetest optimaal te interpreteren. Voor een volledige urine-analyse kun je dan ook beter naar je huisarts gaan. Als je je urine wilt testen op SOA’s, diabetes, schimmelinfecties, vruchtbaarheid, zwangerschap, zuurgraad of menopauze? Dan zijn er allerlei thuistests & zelftests beschikbaar bij apotheek of drogist.
Tot slot
Een arts kan met behulp van een urinestrip of urinestaafje zien of je lijdt aan bepaalde ziekten of aandoeningen. Hierbij valt te denken aan seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA), urineweginfecties, nieraandoeningen, HIV, urinewegpoliepen, diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) en bepaalde stofwisselingsziekten.
Heb jij weleens een urinestrip oftewel “dipstick” gebruikt om je urine te testen op eigenaardigheden of afwijkingen? En wat was bij jou het resultaat? Laat hieronder je reactie achter!
41 comments
selin
2 juni 2021mijn boveste kleur is groen inplaats rood
selin
2 juni 2021hallo het bovestevan urinestrip die rood moet ziien is groen op wat wijst dat aub
C. Nanninga-Hemmer
8 december 2018Als bij het strippen der urine het rose op komt maar het paarse niet wat is daar de betekenis van ?
Mw.1992
12 april 2018Welke waardes van een urine stick zijn afwijkend bij een UWI?
Paul
12 april 2018De belangrijkste is nitriet, maar soms ook erytrocyten, pH en eiwitten. Zie desgewenst ook:
Miriam
9 april 2018Voor iedereen die GEZOND wil blijven / worden: Alzheimer, reuma, diabetes, K, alles is te genezen mits je je cellen voorziet van de juiste brandstof. Bron: Raymond Francis. Zijn filosofie: er is maar 1 ziekte; een cel die niet goed functioneert. Er zijn 2 oorzaken voor het niet functioneren van een cel; A. een tekort aan vitaminen / mineralen, B een overkill aan toxische stoffen. Er zijn 6 paden die leiden naar zowel gezondheid als ziekte. Er zijn 4 producten die je uit je voeding moet schrappen omdat ze giftig zijn voor je cellen: suiker, melk, alle geraffineerde oliën behalve olijfolie (extra vergiene = koud geperst) en alle witte meelsoorten. De grootste grap is wel dat melk je botten sterk maakt, het omgekeerde is waar. Om melk te kunnen verwerken haalt je lichaam calcium weg uit botten. De mens is niet in staat en gemaakt om melk te verteren en kan geen calcium uit melk onttrekken. Koeien drinken ook geen melk maar eten gras, zoals wij calcium uit groenten halen. Melk brengt een hoog ontstekingsrisico met zich mee, slecht voor je longen etc. Oorinfecties bij kinderen komen hoofdzakelijk tot stand door het drinken van melk. Ik ben momenteel bezig zijn boek te lezen ‘Never be sick again’ en daarin komt het verhaal voor van een 3-jarig meisje dat uit het niets van gezond naar epileptische aanvallen ging. Uit haar voeding bleek niets vreemds maar wat was er veranderd? Wat bleek, tot haar derde jaar sliep ze in een bedje bij haar ouders. Nu ze 3 was geworden kreeg ze een eigen kamer met nieuw tapijt, matras, kussen, gordijnen, nieuw geverfd, en eigen tv. Raymond Francis raadde aan het kind een maand lang in een andere kamer te laten slapen. Het kind knapte binnen 3 weken op en was weer gezond. Oorzaak? De giftige gasdampen van nieuw tapijt, matras, verf en plastics van de TV veroorzaakte een overkill aan gif in de cellen van deze 3-jarige en haar lichaam reageerde met epileptische aanvallen. Ze is overigens behandeld door reguliere artsen die haar antiepileptische pillen waar het kind nog zieker van werd. Er is nog zoveel te leren op het gebied van gezondheid. Maar giftige chemische pillen met tig bijwerkingen doen meer kwaad dan goed. Met de filosofie en de toepassing ervan van Raymond Francis kun je heel vitaal oud worden en er zelfs jonger uit gaan zien. We zijn ontworpen om te kunnen regenereren. We onderhouden onze auto wel met de juiste brandstof maar in ons eigen lichaam stoppen we de grootste rotzooi denkbaar en verwachten ook nog ‘gezond’ te blijven. Raar toch?
Paul
9 april 2018En in welk opzicht is deze materie gerelateerd aan urineonderzoek met urinestrips of urinesticks?
Miriam
10 april 2018Beste Paul, Gezondheid staat en valt met voeding blijkt keer op keer weer. Kennis is er om te delen zodat dit zijn weg vind naar mensen die dit nodig hebben. Overigens om je zuurgraad op te hogen kun je overwegen om een stand alone waterfilter te kopen €150,- bij de fa. Tradeline waarbij een ring zit die het water extra basisch maakt. Bij mij werkt het fantastisch ik zit met de urine-test-stick op zo’n 7.5. Een hele geruststelling. Bedankt voor je reactie. Groet, Miriam
Anna
7 november 2019Bester Miriam, welke strips gebruik je?
Jacco
5 februari 2020@Miriam: Wat een belachelijke stellingen doet u op deze pagina. ik zou u graag verwijzen naar een antroposofische hokuspokuspagina. om uw onzin te spuien, er komen hier mensen die serieus opzoek zijn naan antwoorden. Met groet, Jacco Rotterdam A-verpleegkundige / SPV
Paul
18 februari 2020Hallo Miriam, Ik heb talloze artikels geschreven over de zin en onzin van waterfilterapparaten. Ik sluit me volledig aan bij Jacco: hetgeen je hier pretendeert is pertinente onzin. :(
sarah
21 november 2016Beste, ik heb vandaag medisch onderzoek gehad op het werk. Daar hebben ze gezien dat ik bloed in de urine heb. Ik heb week geleden mijn maandstonden gehad en heb ook een spiraal. Nu zei de dokter dat ik 2 kruisjes bloed op de strip had en dat vind ze veel voor een week geleden mijn regels te hebben gehad en een spiraal te hebben. Moet volgende maand naar de gynaecoloog en dan een urinetest opnieuw laten doen. Moet ik mij zorgen maken over iets ernstig of kan ik naar mijn huisarts ook gaan met de brief dat arbeidsgeneesheer geschreven heeft. M.v.g. Sarah
Emmie
28 juli 2016Hoi ik ben erachter dat nitriet niet altijd een ontsteking hoeft te zijn vroeger kreeg je meteen een kuur maar nu niet meer heb zelf ook een vernauwing en zit nu na vier kuren weer met veel klachten ook nitriet, de assistentie zei das een schimmel laat het los nou zo voelt het niet en ik drink veel cranberry neem tabletten. En veel homeopathische middelen en vitamine c en nog ga ik er door heen
Annemarie
6 juni 2016Hallo, Ik ben doktersassistente van beroep en gebruik vaak de Combur 7 teststrips. Vaak zie ik tegelijk met positieve leuko’s op de strip ook ery’s aankleuren. Dat kan dus bij een blaasontsteking het geval zijn. Onlangs had ik zelf blaasklachten en stickte zelf mijn urine. Ery’s positief gedurende 4 achtereenvolgende weken.Geen leuko’s te vinden.Dus op naar mijn eigen huisarts. Daar is mijn urine opnieuw gestickt met, je raadt het al, een Combur stick! Weer ery’s positief. Ik werd doorgestuurd naar de uroloog die een cystoscopie heeft gedaan. De in het ziekenhuis geteste urine was negatief… Alles was goed uiteindelijk, maar een bizarre en dure (voor de gezondheidszorg) was het wél!
annie
23 juli 2018Waar kan ik die kopen?
Tamara
10 maart 2016Hallo, Ik heb vandaag mijn urine gesticked en dit kwam uit op Leuko +4 en pro +2. Nu vraag ik mij af of het door die +2 een Nierbekkenontsteking is.
Paul
11 maart 2016Ik weet niet welk type dipstick je precies hebt gebruikt, maar pro staat meestal voor proteïnurie: de aanwezigheid van serumproteïnen in de urine. Er bestaan heel veel verschillende proteïnen en bovendien is de daadwerkelijke concentratie aan eiwitten afhankelijk van de gebruikte schaalverdeling… Dus hoeveel milligram eiwit per deciliter urine (mg/dl) is gelijk aan +1, +2, +3 of +4? (bron) Aan de hand van dat ene cijfertje kun je in ieder geval niet zomaar afleiden dat er sprake is van een nierbekkenontsteking. Laat hier dan ook liever een huisarts of laborant naar kijken die ervaring heeft met het aflezen en interpreteren van verschillende urinewaarden. Sterkte!
sonia
29 februari 2016Ik had eigenlijk ook een vragen ik heb pas mijn urine laten testen bij de huisdokter en hij heeft het opgestuurd naar de labo en ik kreeg deze antwoord aan de telefoon gij hebt een prob in u urine maar wat detekend dat groetjes
Paul
5 maart 2016Helaas snap ik je vraag niet helemaal… Om welke redenen (klachten / symptomen) is je urine getest? En bedoel je met “prob” een propje? In dat geval zou er sprake kunnen zijn van een urinesteentje (niersteentje of urethersteentje) dat vastzit in je plasbuis. De kans hierop is des te groter als je pijn ervaart tijdens het plassen… Voor uitsluitsel kun je het beste nog even contact opnemen met je huisarts en om verdere opheldering vragen. Succes!
Nancy
21 februari 2016Beste, ik heb sinds een aantal weken donkere ruikende urine die gepaard gaat met elke dag lichte koorts, ontzettend veel jeuk over heel mijn lichaam (grote oppervlakken die rood zien en witte lichtjes opgezwollen strepen) en af en toe in de ochtend als ik wakker word braken. Ik wil mij een urinetest gaan kopen bij de apotheker maar welk type koop ik het best voor deze symptomen a.u.b.? Alvast dank voor uw hulp!
Paul
23 februari 2016Geen idee wat dit zou kunnen zijn; dus ook geen idee of de aanstichter in de urine kan worden teruggevonden. Persoonlijk zou ik hier eerder mee langs de huisarts gaan… Sterkte!
jules
29 december 2015beste Paul, je gaf aan dat de afwezigheid van nitriet niet wil zeggen dat je geen infectie hebt, kan de bacterie chlamydia nitraat omzetten in nitriet? Met andere woorden kun je een chlamydia infectie detecteren met een urinestrip? Alvast dank Jules
Paul
30 december 2015Beste Jules, De welbekende nitriettest is gebaseerd op de omzetting van nitraat tot nitriet door bacteriële enzymen. Aangezien niet iedere bacterie over zulke enzymen beschikt, kan een negatieve nitriettest een urineweginfectie niet uitsluiten. Voor zover mij bekend produceert de Chlamydia trachomatis-bacterie GEEN nitrieten. (bron) Met een urinestrip kan Chlamydiale urethritis (of kortweg chlamydia) dan ook niet worden vastgesteld dan wel uitgesloten. Wel zijn er speciale zelftests, thuistests en testkits voor chlamydia op de markt. Maar opsturen naar een laboratorium is en blijft beduidend betrouwbaarder en nauwkeuriger. Vele instanties raden dit soort “doe-het-zelf-tests” voor SOA’s en geslachtsziekten dan ook sterk af. (bron) Contact opnemen met je huisarts is bij verdenking van een SOA eigenlijk de enige plausibele optie. Groeten, Paul
nancy
27 december 2015Nancy ik heb deze morgen combur 2 test gedaan en ik ben positief en de kleur is van de strik naar de donkere kant paars achtig kan dat kwaad?
Jellie
17 december 2015Als ik de Combur thuistest doe is het de eerste minuten goed maar daarna verkleurt de leukocyten naar lila en de onderste wat op bloed duidt naar groen. Als ik het bij de huisarts laat testen is het goed zeggen ze Kunnen de teststrookjes verkleuren als je ze laat liggen?
Paul
17 december 2015Beste Jelle, ja dat kan. Een urinestick c.q. dipstick c.q. urinestaafje kan na verloop van tijd verder gaan verkleuren door bestanddelen in de atmosfeer, waaronder zuurstof. Hierbij de werkwijze c.w. gebruiksaanwijzing voor urinesticks: 1. Pas handhygiëne toe; 2. Zet benodigdheden binnen handbereik; 3. Trek handschoentjes aan; 4. Vang urinemonster op in opvangbeker; 5. Trek handschoenen uit; 6. Zorg ervoor dat het urinemonster goed gemengd is; 7. Neem urinestick uit flacon en sluit direct weer af met dehydratiestop; 8. Dompel urinestick kort (plusminus 1 seconde) in de urine en zorg ervoor dat alle testvelden bevochtigd zijn; 9. Strijk bij terugname overtollige urine af langs rand van opvangbeker; 10. Dep zijkant en achterkant van urinestick kort (niet langer dan 1 seconde) op keukenpapier; 11. Wacht 60 seconden tot velden zijn opgekleurd (voor leukocytenbepaling 60 tot 120 seconden); 12. Vergelijk de reactiekleuren van de testvelden met de kleurenschaal op het label van de flacon… Kleurveranderingen die alleen aan de rand van het testveld of pas na 2 minuten optreden, tellen niet mee voor de uitslag. (bron) Hopelijk heb je hier iets aan. Groeten, Paul
Emmie
28 juli 2016In de bijsluiter staat dat de kleur na zestig seconden niet meer betrouwbaar is!
Eva
15 november 2015Bij urinecontrole met een combistix bleek ik bloed in mijn urine te hebben. Tevens heb ik een zurende pijn rechts in mijn rug onder mijn ribben. Mijn vraag: is het (dringend) nodig om hiermee naar de huisarts te gaan?
Paul
19 november 2015Dat is heel lastig om te bepalen. Bloed in de urine kan duiden op een onschuldige blaasontsteking of vastzittende niersteen, maar ook op iets ernstigers. Daar is aan de hand van deze beknopte informatie weinig over te zeggen. Persoonlijk zou ik er in ieder geval zeker even mee langs de huisarts gaan.
dilewyns stefan
28 december 2014Geachte, Ik wil eens vragen of ik mijn urine zelf kan testen met die strips? En ka ik die gaan halen bij een apotheker?
Paul
30 december 2014Beste Stefan, Dat ligt er helemaal aan waarop je je urine precies wilt testen. Urinestrips voor zwangerschap en bepaalde urineweginfecties zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar bij apotheken, maar de meer specialistische en medisch-georiënteerde urinetests (v.w.b. ontstekingswaarden e.a.) niet. Waarop wil je je urine precies testen? Groeten, Paul
Emmie
28 juli 2016Ja ik test urine al zelf jaren en bestel alles via internet ook de steriele potjes.
Kim
23 september 2014Goede dag! Ik heb paar weken geleden een blaasontsteking gehad, toen was ik naar huisarts gegaan en op de 3e dag van de ziekte urine laten testen! De doktersassistente kon geen bacterie vinden en heb geen medicijnen gekregen! Volgende dag had ik meer last van pijn en kwam ook bloed in mijn blaas! Ben meteen weer naar mijn huisarts gegaan en ze hebben wel de bacterie gevonden! Nu heb ik weer last van pijn in mijn onderbuik en pijn tijdens het plassen! Ben sinds 3 dagen thuis omdat ik zo veel last heb! Moet vaker plassen ook en komt weinig uit. Ben veel aan het drinken en veel wit C innemen! Vandaag weer naar huisarts gegaan en weer hetzelfde – geen bacteriën gevonden! Kan vitamine C en thee voor de blaasontsteking invloed op de uitslag hebben? Alvast bedankt!
Paul
23 september 2014Of thee en vitamine C urinemonsters kunnen beïnvloeden, weet ik niet. Hoe dan ook lijkt het me uitermate waarschijnlijk dat je nog altijd last hebt van een urineweginfectie c.q. blaasontsteking. In dit artikel over blaasontsteking vind je de nodige tips omtrent urineweginfecties, evenals verhalen van lotgenoten en ervaringsdeskundigen. En lees desgewenst ook dit artikel over cranberries bij blaasinfectie. Heeft je dokter geen vervolgonderzoek ingesteld of medicament voorgeschreven? Beterschap in ieder geval! Groeten, Paul
Emmie
28 juli 2016Hoi het lijkt echt op een ontsteking ik loop er zelf al weken mee idd kan vitamine c en veel . drinken invloed hebben breng het liefste je ochtendurine , hoe meer je drinkt hoe minder aantoonbaar is het
Mitzy
17 augustus 2014Hallo, Ik heb de Combur 10 test gedaan, hieruit komt ery’s 2+ leuko 2+ en proteïne, ik vraag me af wat het zou kunnen zijn. Groetjes
selin
4 juli 2014Hallo, Ik heb ook lichte nitrieten in de urine. Ik heb een tijdje wat cortisone moeten nemen, nu 3 dagen mee gestopt… Zou het daaraan kunnen liggen? Ook neem ik Uri Cran. Iemand raad?
Paul
4 juli 2014Beste Selin, Hoe ben je erachter gekomen dat er nitrieten in je urine aanwezig zijn? Is dat door een dokter vastgesteld of heb je zelf een urinestrip gebruikt? De aanwezigheid van nitriet in de urine duidt namelijk meestal op een bacteriële urineweginfectie of blaasontsteking; veel van de bacteriestammen (Escherichia coli, Proteus, Klebsiëlla, Aërobacter e.a.) die verantwoordelijk zijn voor infectieuze blaas- en urinewegklachten produceren namelijk nitriet doordat ze nitraat omzetten. Ze staan zodoende ook wel bekend als nitraatreducerende bacteriën. Vaak zitten er dan ook leukocyten in de urine en soms ook bloed. Bij infecties aan de urinewegen zal urine meestal nitriet bevatten, maar de afwezigheid van nitriet betekent niet dat je géén urinweginfectie hebt. Ervaar je toevallig symptomen van een blaasontsteking? In dit artikel over blaasontstekingen kun je er desgewenst meer over lezen… Groeten, Paul
selin
5 juli 2014Ik heb een strip gebruikt die nitriet aanwees. Ik heb ook een lichte vernauwing van de blaas, daarvoor moet eigenlijk een lichte ingreep uitgevoerd worden die ik nog niet heb laten doen. Waarschijnlijk daarom dat ik wat blaasontsteking heb. Moet in ieder geval lang blijven zitten eer ik uitgeplast ben… Bedankt!
Aino
16 september 2012Prima artikelen ook die over kleur van urine. Ik heb een vraag over het nitrietvakje op de Combur4 strip (ik heb als ‘ervaringsdeskundige’ al jaren die strips om zelf te testen op blaasontsteking). Mij valt op dat als je blaasontsteking hebt, de urine ook troebel is, maar wat betekent het als de urine helder is maar het nitrietvakje op de strip niet ‘huidkleurig/pastel’ zoals op de verpakking is, maar donkerrose/hardrose (cyclaamkleurig)? Een aanvullende vraag: Kan het gebruik van cranberry capsules leiden tot verkleuring? Dank
Paul
17 september 2012Beste Aino,
Dankjewel voor je positieve reactie! Ik kan je vraag over de Combur4 strip helaas niet beantwoorden. Misschien dat je het bij de producent kan opvragen? Wel kan ik me voorstellen dat cranberry-capsules je urine kunnen verkleuren. Iedere plantenkleurstof (zeaxanthine, curcumine, caroteen, luteïne, lycopeen, alizarine, anthocyaan, anthocyanine, chlorofyl e.a.) kan in principe terug te zien zijn in je urine. Zo ook ‘proanthocyanidines’, de blauwe plantenkleurstoffen in cranberries.