Vetverbranding: waar blijft lichaamsvet dat je verbrandt?

Fitness · Door Ilse

lichaamsvetverbranding lichaamsvet verbrand

Ik was nieuwsgierig wat er precies met het vet gebeurt dat je kwijtraakt tijdens het afvallen, dus ik ben op onderzoek uit gegaan naar vetverbranding oftewel lichaamsvetverbranding. Als je zegt dat je vet aan het ‘verbranden’ bent, dan klopt die omschrijving zeer aardig. Vet kan namelijk als brandstof dienen voor je lichaam om alle cellen en processen op gang te houden, zodat je kunt blijven bewegen en je organen blijven werken. (bron)

Lichaamsvet verbranden is moeilijk & inefficiënt

Vet wordt door middel van een complex systeem (vetzuurstofwisseling / lipidenmetabolisme) in je lichaam afgebroken voordat het daadwerkelijk verbruikt kan worden als brandstof. En dáár zit ook precies het probleem wat je al snel zult tegenkomen als je probeert af te vallen…

Het is voor je lichaam namelijk veel makkelijker om koolhydraten (en in mindere mate eiwitten) te gebruiken als brandstof. De fysiologische, biochemische systemen om deze stoffen als brandstof in te zetten, zijn veel simplistischer en werken veel efficiënter dan hetgeen waarmee je vet kunt verbranden.

Lichaamsvetverbranding is dus niet zo eenvoudig als het wellicht klinkt. Lichaamsvet wordt niet zomaar op een kacheltje gegooid en opgestookt, maar doorloopt talloze metabolische processen…

Lang trainen & hartslag temperen

Daarom moet je (enigszins afhankelijk van de exacte trainingsvorm) ook zo lang trainen voordat er daadwerkelijk lichaamsvet wordt verbrand. Dit heeft o.a. te maken met de zuurstofvoorziening: aeroob versus anaeroob trainen.

Zoals vaak wordt beweerd, start vetverbranding NIET per se pas na 20 minuten cardiofitness op gematigd tempo en gematigde intensiteit; vet zorgt indien de inspanning niet te zwaar is voor (een gedeelte van) de benodigde energie; dit kan dus ook al vanaf het begin van je training het geval zijn. Hierbij is het dus vooral belangrijk dat je hartslag wordt verhoogd, maar niet té hoog wordt. Als lichaamsvetverbranding je doel is, dien je dus een optimale hartslag voor vetverbranding te handhaven. (bron)

Water + koolstofdioxide

Het is gemakkelijk om te zien waar vet zich ophoopt: een blubberend buikje, flinke billen, meerdere onderkinnen en bovendien flubber-armen! Vervolgens ga je gezonder eten en meer bewegen… En je raakt zodoende vet kwijt. Maar heb jij er weleens over nagedacht wat er precies met het vet –dat eerst nog als een zwembandje rond je buik zat– gebeurt?

Meer informatie over vetophopingen

Er zijn nog altijd afslankgoeroes die roepen dat je met hun dieet of trainingsprogramma plaatselijk buikvet kan verbranden, alsof het er aan de buitenkant afdruipt. Wetenschappelijk bewijs spreekt deze veelbelovende beweringen (helaas!) keihard tegen. Zo laten MRI-, CT- en DEXA-scans geen enkel resultaat zien als het aankomt op plaatselijk vet verbranden. Daarom hierbij 4 kloppende beweringen m.b.t. vetverlies…

1. Je kunt niet van vorm veranderen

lichaamsvet verbranden vetverbranding Je kunt niet kiezen waar je vet zich opstapelt en je kunt ook niet kiezen waar je lichaam vet verbrandt. Je kunt enkel kiezen welke spieren je gebruikt. Deze spieren zullen groeien, maar het vet blijft eromheen zitten totdat je lichaam het aanspreekt en als brandstof verbruikt. Middeltjes en methodes die beloven dat je plaatselijk vet verbrandt zijn per definitie onzin.

2. Eens een peer, altijd een peer

Een peervormige vrouw die gewicht verliest, blijft peervormig. Ze wordt enkel een verfijndere peer. Je valt namelijk altijd proportioneel af, of je nu je buik, nek, enkels of grote teen traint. Als je vervolgens weer aankomt, verdeelt het vet zich ook weer op dezelfde manier en in dezelfde verhoudingen als voorheen het geval was.

3. Je verliest vet evenredig & proportioneel

Over het algemeen verliezen we vet evenredig & proportioneel verdeeld over het lichaam… Overal evenveel, maar wel naar verhouding! Waar je het meeste vet verliest, is dus afhankelijk van waar het meeste vet zich heeft opgestapeld. De plek waar je het meeste vet hebt zitten is dus de plek waar het eerste vet verdwijnt, maar ook de plek waar als laatste vet verdwijnt.

4. Waar blijft dat vet?

Het vet dat we eten wordt in de vetcellen opgeslagen in de vorm van triglyceriden. Het vet wordt vervolgens losgelaten wanneer het op een andere plek binnen het lichaam nodig is. De triglyceriden worden dan omgezet in glycerol en vetzuren. Deze stoffen worden via het bloed opgenomen door de lever, de nieren en de spieren en voornamelijk als brandstof verbruikt. Afvalstoffen die overblijven verlaten het lichaam tot slot via de urine, transpiratie en ademhaling. (bron)

Tips voor lichaamsvetverbranding!

Lichaamsvet verdwijnt niet vanzelf, en dat ondervinden we jammer genoeg letterlijk aan den lijve. Om opgeslagen lichaamsvet te verbranden dien je goed te eten en regelmatig te trainen. Goed eten is belangrijk om niet te veel vet op te slaan en om voldoende energie te hebben om volop te kunnen bewegen. Voldoende beweging is nodig om met behulp van de opgedane brandstof uit je voeding, lichaamsvet te verbranden. Om efficiënt lichaamsvet te verbranden zijn dus 2 bijzonderheden van groot belang:

1: Heb geduld

Gemiddeld genomen begint je lichaam pas na 20 minuten aanspraak te maken op je lichamelijke vetreserves. Je verliest dus relatief het meeste lichaamsvet tussen de twintigste minuut en het einde van je training. Er is geen sprake van een exacte drempel, maar de koolhydraten die per direct voorradig en aanspreekbaar zijn, en als efficiëntere vorm van energie dienen, zijn na die 20 minuten veelal opgebruikt. Zodoende is je lijf genoodzaakt (of eigenlijk gedwongen) om een andere bron van energie aan te spreken, en zolang je je hartslagfrequentie laag houdt en je energiestofwisseling aeroob (dus mét zuurstof) kan blijven functioneren.

2: Houd je hartslag in de smiezen

Tijdens het trainen is het belangrijk om een goed hartritme te handhaven. Span je je nauwelijks in en blijft je hartslag te laag, dan verbrand je weinig tot geen vet en voornamelijk koolhydraten. Wordt je hartslag te hoog, dan verbrand je niet alleen vet, maar ook eiwitten uit spierweefsels, waardoor je spiermassa kwijtraakt en je ruststofwisseling en actieve stofwisseling alleen maar trager worden. Dit gaat op de langere termijn juist ten koste van je lichaamsvetverbranding.

Ideale hartslag voor vetverbranding

Het ideale hartritme voor lichaamsvetverbranding is te berekenen met de formule van Karvonen: ((maximale hartslag – rusthartslag) x intensiteitpercentage) + rusthartslag = de ideale hartslag voor het verbranden van vet. Ter illustratie:

  • Rusthartslag = 55
  • Maximale hartslag = 170
  • ((170 – 55) x 60%) + 50 = +/- 120
  • ((170 – 55) x 70%) + 50 = +/- 130

Een ideale hartslag zou in dit geval dus liggen tussen de 120 en 130 hartslagen per minuut. Gedetailleerdere info over de ideale hartslag voor lichaamsvetverbranding vind je in dit artikel over hartslagoptimalisatie.

Hartslagmeter

Voor het bepalen van je hartslag kun je het beste een hartslagmeter gebruiken. Je maximale hartslagfrequentie kun je bepalen door een warming up van 15 minuten te voltooien, en daarna voluit te fietsen met een maximale snelheid die je tenminste 5 minuten kan volhouden. De laatste halve minuut trek je een eindsprint alsof je de slot-etappe van de Tour de France fietst.

Wanneer je aan het eind van deze sprint je hartslagfrequentie afleest, heb je je maximale hartslagfrequentie te pakken. Je rusthartslag neem je op door op bed te gaan liggen en je hartslag af te lezen. Voor meer zekerheid voor zowel de maximale hartslagfrequentie als de rusthartslag, kun je het proces enkele keren herhalen in de loop van een week. Dit dien je wel eens in de zoveel tijd over te doen omdat je conditie erop vooruit gaat naarmate je vaker traint.

Het intensiteitspercentage is een bepaalde zone binnen je maximale hartslagfrequentie. Voor vetverbranding c.q. lichaamsvetverbranding dient deze tussen de 60 en 70 procent te zijn van je maximale hartslag. Voor uitgebreide informatie over welk intensiteitspercentage het best past bij welke trainingsvorm, kun je kijken op de site van Hans Reitzema.

Een hartslagmeter ten behoeve van een optimale vetverbrandingshartslag is al met al een fantastisch hulpmiddel voor lichaamsvetverbranding!

3 aspecten van vetverbranding

In principe is vet verbranden het doel van iedereen die wil afvallen of op een dieet is. Helaas denken velen dat ze kilo’s willen verliezen. Er is dus een essentieel verschil tussen afvallen (qua kilo’s) en afslanken (qua maten). En dáár nemen ook de meesten van ons de verkeerde afslag: vet verbranden doe je niet door alleen maar te diëten! Sterker nog: een streng caloriebeperkend dieet heeft vaak een averechts effect als het aankomt op een slanker lichaam. De 3 onderdelen van succesvol vet verbranden (optimale lichaamsvetverbranding) zijn als volgt:

Lichaamsvet verbranden onderdeel 1: een stabiel dieet volgen

Een dieet waarbij je NOOIT meer dan 350 kilocalorieën per dag minder krijgt dan je nodig hebt. Een gemiddelde vrouw heeft ongeveer 1.900 tot 2.000 kilocalorieën per dag nodig. En dat geldt des te meer als je lichamelijk actief bent door te sporten. Veel populaire diëten vallen nu al af, zoals het dieet van Sonja Bakker, omdat je lichaam bij dat soort diëten in een overlevingsstand belandt, waardoor lichaamsvetverbranding nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt.

Je lichaam remt de stofwisseling omdat er te weinig energie binnenkomt. Ook de vetverbranding komt dan niet op gang. Gewichtsverlies komt dan voor meer dan 65% uit vocht en spieren en NIET uit vet! Je moet dus een gezond & weldoordacht dieet volgen waarbij je nooit minder dan 1550 kilocalorieën per dag tot je neemt!

Houd er rekening mee dat je door de volgende 2 onderdelen véél meer calorieën verbrandt dan gemiddeld! Dit kan snel oplopen tot 500 calorieën per trainingsdag. Ben je van plan om 3 keer per week te trainen, dan kun je elke dag rond de 1900-2000 calorieën eten en tóch nog minder eten dan je verbruikt. En dat is het geheim van verantwoord afvallen!

Vet verbranden onderdeel 2: cardiovasculaire training

Cardiovasculaire training houdt in dat je op 55 tot 65% van je maximale hartslag traint. Een goed apparaat om dit te doen is de crosstrainer! Als je nog net normaal kunt praten tijdens de oefeningen, zonder buiten adem te raken, dan zit je ongeveer op de goede hartslag. Je moet het ook minimaal 20 minuten volhouden, want dan begint de doorsnee persoon pas écht goed vet te verbranden. Drie keer per week 30 minuten ‘crosstrainen’ is een goed begin!

Vetverbranding onderdeel 3: Spierversterkende training

Krachttraining is het onderdeel dat meestal overgeslagen wordt door vrouwen, maar spierversterkende oefeningen zijn minstens zo belangrijk als de voorgaande 2 onderdelen van vet verbranden. Vaak hoor ik als reactie op dit onderdeel: “Waarom? Ik wil helemaal geen sterkere en grotere spieren!” Je ziet dan echter 2 belangrijke zaken over het hoofd:

  • Spieren verbruiken veel calorieën, zelfs in rust (bijvoorbeeld als je stilzit of slaapt)! Dus hoe meer spieren je hebt, des te hoger je stofwisseling en des te meer je kunt eten zonder aan te komen. De tijd dat het kijken naar een gebakje jou al dik maakt is dan voorbij.
  • Spieren zorgen voor het fenomeen ‘een strak lichaam‘!

Het belangrijkste wat je moet onthouden bij spierversterkende trainingen is dat je NIET plaatselijk moet trainen. Als je een platte buik wilt heeft het geen zin om alleen je buikspieren te trainen. Om écht vet te kunnen verbranden heb je meer spiermassa nodig. De beste manier om dit te bereiken is om vooral de GROOTSTE spiergroepen eerst te doen. De grootste spieren zijn je (boven)beenspieren, borstspieren en rugspieren.

Als je niet alle apparaten in een sportschool wilt gebruiken, kun je het beste die spiergroepen trainen. Dit heeft veel meer nut dan je specifiek en continu te focussen op bijvoorbeeld je buikspieren, armspieren of bilspieren. Je lichaam werkt in dit geval mee, want het wil de spiermassa graag gelijkmatig verdelen over je hele lichaam! Het menselijk lichaam zoekt namelijk altijd naar een zekere stabiliteit.

Tot slot

Het is echt doodzonde dat zoveel vrouwen zichzelf door een hel slepen met een dieet waarbij je veel te weinig te eten krijgt. Je denkt dan alleen nog maar aan eten en in 9 van de 10 gevallen ben je een jaar na het dieet zwaarder dan voordat je met het dieet begon.

Veel te veel vrouwen willen de ‘makkelijke’ oplossing en doen ALLES om te voorkomen dat ze moeten sporten om vet te verbranden. Maar geloof me, het is echt véél makkelijker om 3 keer per week een uurtje te sporten en bovenstaande 3 onderdelen van succesvol vet verbranden op te volgen, dan je puur te focussen op voedsel.

Nou ja, conclusie: op het moment dat je écht vet verbrandt en lichaamsvetreserves worden omgezet naar de stoffen die je lichaam als brandstof kan gebruiken, dan blijft water + koolstofdioxide over als restproduct. Het water verlies je via je urine en transpiratie en de koolstofdioxide adem je uit. Dus daar blijft het vet dat je verbrandt!

Ik weet dat het makkelijker klinkt dan het is, maar probeer het gewoon eens! Als je vragen hebt, laat dan een reactie achter! En uit nieussgierigheid: hoe verhouden de vetstapelingen zich op jouw lichaam? En waar blijft lichaamsvet bij jou het langste zitten? Laat hieronder een reactie achter!

77 comments


  • Marloes

    11 maart 2018

    Hallo! Ik weeg nu 75 kilo met een lengte van 176 cm, en mijn streefgewicht is 68 kilo. Ik ben vooral ontevreden met mijn bovenbenen / heupen, maar ik heb inmiddels begrepen dat je niet plaatselijk vet kan verbranden. Ik vroeg me af wat de beste manier is om kilo’s af te vallen. Ik eet sinds afgelopen week 1400 calorieën per dag en ik ga vaak sporten. Nu vraag ik mij af wat ik in de sportschool het beste kan doen. Afgelopen week ben ik begonnen met eerst een halfuurtje hardlopen en dan krachttraining, zou u mij dit aanraden? Of kan ik het beter op een andere manier aanpakken. En is het waar dat je bovenbenen als één van de laatste dingen dunner gaat worden?

    • Micha

      26 juni 2022

      Marloes jij kunt duidelijk niet lezen. Er staat in bovenstaand artikel dat je niet onder de 1550 Kcal. moet zitten. Je streefgewicht is ook niet passend bij je lichaamslengte. Ik denk dat het probleem vooral tussen
      je oren zit.

  • Suzan

    9 juli 2017

    Ik volg nu al 2,5 maand Jasper Alblas (aanrader), en ben ik 8 kilo kwijtgeraakt. En dat alleen maar met lekker eten, je eet als je honger hebt. Nu de laatste vier kilo en dan heb ik met mijn 51 jaar weer het maatje van vroeger. Ik merk dat deze laatste kilo’s best hardnekkig zijn. Ik jog een uur, dat doe ik dus goed. Maar de tip meer spieren, meer verbranding vind ik top. Ik ben overtuigd, en ga eens in de plaatselijke sportschool kijken.

  • N.

    17 juni 2017

    Ben 49 jaar en sinds mijn 22 bezig met diëten. Toen ik trouwde woog ik 58 kg, een jaar later 68. 10 jaar geleden is mijn man overleden en woog ik 85 kg. Heb toen dieet gedaan met extreem weinig calorieën en was toen 25 kg afgevallen… Nu zit ik in mijn pre-menopauze en ben ik op 4 maand tijd 7 kg bijgekomen. Ik eet gewoon gezond door de week, in het weekend een paar glazen wijn en elke dag iets zondigen. Ik ga 3 tot 4 keer week naar de fitness en hoop zo terug een ‘slanke’ lijn te krijgen. Ik denk dat die 7 kg bijna volledig op mijn buik en heupen zit. Men zegt mij dat dit door die pre-menopauze is en dat alles binnen 4 à 5 jaar weer normaal zal worden. Ik ben de laatste 2 maand met moeite een halve kg afgevallen en mijn billen en armen zijn wat strakker, maar die probleemzone is niet veranderd. Kan iemand mij hier met helpen?

    • Paul

      17 juni 2017

      Wat zou kunnen helpen, is uitsluitend een keer in het weekend zondigen (dus vrijdagavond OF zaterdagavond OF zondagavond). Daarnaast vraag ik me af of je schildklierwaarden al eens zijn gecontroleerd…

  • Kimberly

    2 maart 2017

    Hoi Paul, ik zwem dagelijks minimaal een half uur. Ik ken geen speciale zwemslagen, alleen de basis. Soms doe ik een uur. Als ik dit vol hou, val ik Dan af? Groetjes, Kimberly

    • Paul

      2 maart 2017

      Beste Kimberly, Of je afvalt door dagelijks minimaal een halfuur te zwemmen, is afhankelijk van talloze randfactoren: totaalstofwisseling, ruststofwisseling, stofwisselingsverhoging tijdens het zwemmen, lichaamssamenstelling, lichaamsgewicht, lichaamsvetpercentage, spiermassa, dieetsamenstelling, voedingsgewoonten, zwemsnelheid, hartslagfrequentie, spiergebruik, zwemvaardigheid en -techniciteit, overige lichaamsbeweging, et cetera. Het is dus niet zo dat iedereen afvalt door dagelijks een halfuur te zwemmen of dat niemand kan afvallen door een halfuur per dag te zwemmen. Dat ligt aan allerlei individuele aspecten. Zie eventueel ook:

      Groeten, Paul

    • Lise

      10 april 2017

      Hoi Paul, wat een fijne website, steek eindelijk iets nuttigs op! Ik heb nog wel een vraag. Ik ben altijd een sporter geweest en kan hierdoor veel eten zonder veel aan te komen. Ook heb ik al een behoorlijke spiermassa, met name in mijn benen. Ik wil graag het vet op mijn billen en benen kwijtraken maar wil niet nog gespierdere bovenbenen. De afgelopen maanden heb ik meer gesport en wat op voeding gelet, maar ik merkte dat ik al heel snel heel gespierd werd. Er bleef toen voor mij slechts over om veel minder te gaan eten. Ik merk dat ik dan wel vet kwijtraak maar het jojo effect is enorm, dus in al die tijd heb ik alleen maar grotere spieren gekregen en ben ik weinig vet kwijtgeraakt (dus averechts effect). Wat zou ik kunnen doen om gezond vet kwijt te raken, maar niet meer (been)spieren op te bouwen?

    • Paul

      11 april 2017

      Beste Lise, Dankjewel voor je berichtje! Als je uitsluitend vet wilt verbranden en het niet erg vindt om wat spiermassa in te leveren, dan kun je het beste extreem intensieve cardiotraining doen, met niet al te veel weerstand. Dus spinning op hoog tempo en in een lage versnelling… Crosstrainer zonder helling en zonder weerstand… Hardlopen in sprints… Wielrennen… Skeeleren… Zie eventueel ook de volgende artikels:

      Dus duursport met de nadruk op duur / tijdsduur en juist GEEN nadruk op gewichten en weerstanden. Probeer te gaan voor lange sessies, hoge snelheden, lange afstanden en veel rotaties… Dus haal het onderste uit de kan qua uithoudingsvermogen / conditie / hart-longfunctie. Dus put jezelf tot op zekere hoogte uit qua… En probeer je spieren juist zo min mogelijk te belasten qua kracht / inspanning. Normaliter zou ik dit overigens geenszins aanraden, maar als je vindt dat je TE veel spieren hebt, dan is dit de meest gangbare oplossing. Succes & groeten, Paul

  • Lena

    5 december 2016

    Wat is dit een fijn artikel.. heel verhelderend. Ik ben een meisje van 17 en sinds een tijd kamp ik nogal met een obsessie voor eten. Op een gegeven moment begon ik met het werken aan een strakkere buik, hiervoor ging ik mijn calorieën tellen met een app… maar het werd een soort verslaving om elke dag minder calorieën te gaan eten. Ik heb dagen dat ik maar 500 calorieën eet. Dit is natuurlijk super ongezond en ik zou de ‘obsessie’ graag willen omdraaien naar iets gezonds maar weet gewoon niet zo goed hoe… Voorheen ging ik al 3x in de week naar de sportschool, dan train ik meestal 500 kilocalorieën eraf; 20 minuten crosstrainer 300 kilocalorieën en 20 minuten loopband 200 kilocalorieën. Daarnaast plank ik elke dag 3/5x want ik zou graag buikspieren willen opbouwen, sinds kort doe ik hiervoor ook meerdere buikspieroefeningen dan enkel planken. Moet ik meer trainen? En wat kan ik het beste eten? Gewoon normaal eten en dan denken aan 1000 / 1500 kcal per dag? Of juist meer / minder koolhydraten of vetten? Hierbij eet ik al aardig gezond: geen snacks, light producten, geen kaas, geen pasta etc. (dus met vetten bedoel ik bijvoorbeeld visvetten, omeletten of noten in de salade).

  • Mientje

    26 november 2016

    Ik ben een vrouw van 60, ik mag geen krachttraining doen daar voor in plaats wandel ik gemiddeld rond de 13000 stappen (1 uur per dag) zoals ik hier lees moet je hartslag omhoog nu dat gebeurt bij mij niet, val ik daardoor minder af, schrik er en beetje van. Gr. Mientje

    • Paul

      29 november 2016

      Ja, als je ‘wandelhartslag’ exact hetzelfde is als je rusthartslag, kun je sneller afvallen door sneller te gaan wandelen. Je hart moet dan meer moeite doen om bloed rond te pompen, waardoor je hartslagfrequentie toeneemt en je meer lichaamsvet zult verbranden. Overigens is iedere vorm van lichaamsbeweging beter dan stilzitten (met het oog op afvallen). Logischerwijs geldt: hoe intensiever, langduriger en gecontroleerder je beweegt, des te meer resultaat je kunt boeken t.a.v. afslanken en vetverbranding. Dus inderdaad: “je valt minder af” zolang je hartslag niet omhoog gaat tijdens het wandelen, maar dit moet je natuurlijk wel in perspectief zien… Met wandelen zal je hartslag nooit zo’n hoge frequentie bereiken als tijdens hardlopen, en dat hoeft ook helemaal niet.

  • Wanhopig

    8 november 2016

    Bedankt voor de info, ik vroeg het me al tijden af hoe het wekt met vet verbranding! Ik ben 38 jaar en sinds januari intensief gaan sporten: 3x in de week hardlopen en zwemmen met de 60/70% hartslag en op m’n voeding letten. Ik ben toen 6 kilo afgevallen. Erg teleurgesteld ben ik in augustus begonnen met fitness, kracht en een stukje cardio, 3x in de week een uur. Daarbij volg ik een voedingsprogramma waarbij ik 1700-1800 calorieën eet verdeelt over 6 eet momenten. Ik ben nu 1,5 kilo afgevallen. Hoe komt het dat mij gewicht niet omlaag gaat en mijn vetpercentage niet daalt? Mijn spiermassa is ook het zelfde gebleven. Wat ik wel merk ik dat mijn buikomvang minder is geworden (8cm). Wat doe ik niet goed goed of moet ik meer geduld hebben?

  • Hanna

    19 april 2016

    Ik ben na 3 zwangerschappen 30 kg aangekomen. Door koolhydraatarm te eten en veeeeel cardio te doen ben ik in 6 maanden 32 kg afgevallen. Ik was eindelijk weer slank, maar voelde me nog steeds niet goed. Toen ben ik gezond gaan eten (af en toe zondigen) en ben begonnen met krachttraining. Ik ben zo trots op mijn lichaam, voel me hartstikke goed en fit. Heb nooit geweten dat krachttraining zo leuk en verslavend kon zijn. Heb in de afgelopen jaren heel veel geleerd van Gezondr, thx.

    • Paul

      20 april 2016

      Wat onwijs leuk om te lezen, echt fantastisch, ga vooral zo door! Met een dergelijke positieve instelling en ongekend doorzettingsvermogen moet dat volgens mij wel goed komen… :) Dankjewel trouwens voor je ontzettend sympathieke berichtje!

    • A.S

      19 mei 2016

      Alle lof en respect voor jou Hanna! Heel veel vrouwen hoor je, ja ik ben dikker geworden nadat ik kinderen heb gekregen, ze gebruiken dit als excuus zo van ja kan ik er wat aan doen! Mooi wel dus! Maar moeilijk is het zeker en dapper van jou dat jij je niet verschuilt van komt door kinderen krijgen is nu eenmaal zo! Top hoor, hoop dat veel vrouwen een voorbeeld aan jou nemen.

  • R

    17 april 2016

    Ik ben in 8 dagen 6 kilo afgevallen, met alleen groente eten en veel drinken, en 1 shake per dag, en sporten. Ik voel me niet zwakker of zo omdat ik minder eet, maar krijg wel veel pijn aan me schouders en armen. Word volgens mij ook strakker want voel botten wat ik normaal niet echt voelde, alleen me benen zijn nog niet minder geworden naar mijn idee.

    • Lisa

      21 augustus 2016

      Ook geen vlees en vetten enzo alleen groente en fruit?

  • sheila

    7 april 2016

    Eigenlijk staat dit artikel / deze info toch haaks op je artikel van HIIT? Bij HIIT gaat je hartslag Sky-high en toch zeg je dat het een uiterst goede workout is voor o.a. vetverbranding. Of snap ik het nu niet? Bij ons op de sportschool werken ze met less Mills en daarbij heb je GRiT- strenght en cardio. Dit werkt ook via het interval systeem en duurt met warming-up en cooling-down 30 min in totaal. Dan ben je ook wel echt kapot. Maar tijdens de “rust periodes” ben je nog steeds actief bezig, je hartslag zakt wel weer iets, maar voor korte duur ik denk sowieso hoger dan de 60 a 70% die hier word beschreven. Is dit dan wel een goede workout voor vetverbranding?

    • Paul

      8 april 2016

      Beste Sheila, Er zijn verschillende methodes om lichaamsvet te verbranden met ieder hun eigen doelgroep, werkwijze (methodes + technieken + uitgangspunten + handvatten) en daaruit voortvloeiende resultaten. Bij HIIT-krachttraining doorloopt je hartslagfrequentie aanzienlijke tot enorme pieken en dalen. Daarbij is het opmerkelijk dat je je tijdens HIIT (High Intensity Interval Training) niet eens concentreert op je hartslag; je hartslagfrequentie is tijdens krachttraining en HIT-programma’s simpelweg niet de centrale of bepalende factor; je hartslag is hierbij ondergeschikt aan output… Je houdt je hartslag voornamelijk in de gaten en binnen de perken tijdens duurtraining oftewel langdurige cardiotraining, waarbij je je energiereserves moet verdelen over een langer tijdsbestek. Cardio staat dan ook voor cardiovasculair: hart + bloedvaten, omdat je met duurtraining je hart-longfunctie traint en zodoende je uithoudingsvermogen vergroot. Tijdens HIT of HIIT geef je daarentegen in korte tijd alles wat je in je hebt, ongeacht de hoogte van je hartslagfrequentie. HIIT is een geweldige methode om vet te verbranden, maar helaas is HIIT niet voor iedereen geschikt, zeker niet voor beginnende recreatiesporters. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor ‘HIIT’-methodes van Les Mills en gelijkende (HIIT) sportschooltrainingen zoals CrossFit en Insanity. Als je nog niet veel gewend bent op gebied van lichaamsbeweging, werkt gematigde krachttraining en ‘steady state’ cardio minstens zo goed als HIIT. HIIT heeft immers weinig nut als jouw (ongetrainde) lichaam slechts in staat is om 1 of hooguit 2 intervalletjes te doorlopen. Ongetrainde / recreatieve sporters hebben doorgaans onvoldoende kracht en een onderontwikkelde cardiovasculaire hart-longfunctie, waardoor hun hartslag bij lichamelijke activiteit al heel snel de pan uit rijst en hun spieren al snel uitgeput raken. In dat geval is en blijft HIIT in theorie de beste methode voor vetverbranding, maar is ‘ie in de praktijk onhaalbaar. Al met al is een extreem hoge hartslag waarbij je flink buiten adem raakt een negatieve indicator voor vetverbranding, maar dit is dus enigszins afhankelijk van de aard, vorm en doelstelling van je training. HIIT is een uitzondering omdat je je daarbij totaal niet richt op tijdsduur, maar puur op intensiteit en efficiëntie. Wat de ideale methode is om lichaamsvet te verbranden is al met al afhankelijk van doelgroep (qua uitgangsniveau) en doelstelling (qua focus). Immers zijn geen twee mensen hetzelfde. Tot slot is de informatie op Gezondr grotendeels gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, en iedere wetenschappelijke studie wordt in een bepaalde context en een bepaald referentiekader uitgevoerd. “De beste vetverbrandingsmethode” is dus relatief; zo kan de “maximale gemiddelde vetverbranding per tijdseenheid” afwijken van de “maximale vetverbranding voor een specifieke individu of onderzoeksgroep” of van de “maximaal haalbare vetverbranding in een afgebakend tijdsbestek“. Hopelijk verduidelijkt dit het één en ander. Groeten, Paul

  • Suzanne

    1 februari 2016

    Wat een prettig artikel! Nog een korte vraag. Heb jij toevallig tips van wat voor oefeningen voor de borst been en rugspieren je het beste kan doen?

  • Jolanda

    13 januari 2016

    Goed artikel! Idd bij de meeste diëten heb je levenslang, stop je er mee kom je aan met rente. Je hoeft alleen de natuur te volgen om weer juist te eten en verantwoord te eten. Helaas valt dat niet meer mee in deze wereld vol marktwerking waar het draait om winst en niet jouw gezondheid. Maar de volhouder wint en blijft stabiel in gewicht, ook als je zo nu en dan smokkel! Weet gewoon wat je EET!

  • Missy

    27 december 2015

    Hallo verbrand je vet als je 60x achter elkaar squat? Ik doe dit trouwens elke dag…

  • Miranda Groenen

    15 november 2015

    Beste Paul, Met heel veel interesse lees ik jou verslagen hier. Ik heb alleen een vraag als mijn BSM op de weegschaal 1479 aangeeft en ik wil verantwoord afvallen. Dan is 1479 wat ik aan calorieën nodig heb gewoon in rust. Moet ik dan toch rond de 1900/2000 kcal eten of rond de 1479 zitten dit is mij nog niet helemaal duidelijk. Daarnaast sport ik ook gemiddeld 2x per week. Graag hoor ik van je.

    • Paul

      19 november 2015

      Beste Miranda, Je lichaam voorziet in haar basaalmetabolisme oftewel ruststofwisseling met de absolute minimale hoeveelheid energie die noodzakelijk is voor primaire (automatische/passieve) levensprocessen, waaronder hersenfunctie, hartfunctie, longfunctie, et cetera. Iedere activiteit die je (eigenhandig/actief) onderneemt, dus iedere beweging die je maakt, komt bovenop je ruststofwisseling. Dus als je bij een actieve leefstijl slechts 1.479 kilocalorieën tot je zou nemen, zou je jezelf uithongeren, waardoor je spieren gaat verliezen. Je kunt dus inderdaad veel beter rond de 1.900 kilocalorieën gaan zitten, waarbij je er hoofdzakelijk voor zorgt dat deze calorieën worden geleverd door essentiële eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten. En dus niet door junkfood, snoepgoed en frisdrank. Het gaat er dus voornamelijk om dat je zo min mogelijk lege calorieën binnenkrijgt en zo veel mogelijk voedingsmiddelen tot je neemt met een zo hoog mogelijke voedingsstofdichtheid, waardoor iedere calorie gepaard gaat met nuttige micronutriënten (vitamines, mineralen, sporenelementen, enzymen, fytochemicaliën e.a.) en macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) die door je lichaam kunnen worden ingezet voor celvernieuwing, spiergroei, bescherming van weefsels, et cetera. Mocht je over een maand merken dat je niet afvalt bij een calorie-inname van 1.900 kilocalorieën, dan zou je bijvoorbeeld kunnen terugzakken naar 1.850 en na nog een maand naar 1.800. Of beter nog: meer krachttraining doen, zodat je spiermassa toeneemt en daarmee ook je ruststofwisseling… Maar ga nooit rigoureus terugzakken qua calorie-intake, daar doe je je lijf absoluut geen plezier mee. Heel veel succes! Groeten, Paul

  • Anja

    6 augustus 2015

    Zijn er oefeningen die voor mij geschikt zijn? Ik heb een hb van 2,5/3 en een hartslag in rust van rond de 120. Ik wil graag weer wat doen maar weet niet wat. Fietsen mag i.v.m. duizeligheid niet meer.

    • Paul

      6 augustus 2015

      Als je op last van de dokter niet meer mag fietsen, dan zou je hem/haar kunnen vragen of wandelen, joggen of crosstrainen (dus op een crosstrainer) wel geschikt is…

    • Annemiek

      18 augustus 2015

      Een hb van die waarde is wel erg laag…

  • Jan

    4 augustus 2015

    Beste Paul, Ik ben 23 en weeg +/- 120 kilo… Ik wil graag +/- 25 kilo kwijtraken in een zo kort mogelijke tijd, maar wel zo gezond mogelijk… Weet jij daar wat op? Of welke oefeningen ik het meest moet doen, wat het belangrijkst is om te doen en/of weten. M.v.g. Jan

    • Paul

      5 augustus 2015

      Beste Jan, Deze exacte vraag is door de jaren heen al zo vaak gesteld en beantwoord op Gezondr dat ik je allereerst graag doorverwijs naar dit verzamelartikel over afvallen & vetverbranding. De linkjes in dit stuk verwijzen naar talloze informatieve artikels waarin je letterlijk ALLES kunt vinden over gezond en verantwoord afslanken. Als puntje bij paaltje komt, is lichamelijke activiteit het allerbelangrijkst. Ga wandelen, zwemmen, fietsen, skeeleren, roeien… Doet iets wat goed voelt, maar niet te blessuregevoelig is. Als je eenmaal wat kilo’s kwijt bent, is trainen met een loopband, crosstrainer of roeitrainer ook perfect! Ga daarnaast krachttraining doen. Koop gewichten (een barbell, kettlebell en dumbbells) en ga je armspieren, buikspieren, schouderspieren en beenspieren trainen. Hoe meer spiermassa je hebt, des te gemakkelijker afvallen wordt. Daarnaast is het onwijs belangrijk om op je voeding te letten. Drink voldoende water en thee en vermijd caloriehoudende drankjes zo veel mogelijk. Geen frisdranken en siropen meer, maar ook zo min mogelijk melk, vruchtensappen, fruitdrankjes, zuiveldrankjes, et cetera. Ga zo natuurlijk mogelijk eten, dus zo min mogelijk kant-en-klare fabrieksmeuk en zo veel mogelijk vers bereide natuurproducten. Eet veel groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten, mager vlees, vis, eieren, paddenstoelen, noten, zaden, pitten en zeewier. En eventueel kleine beetjes zuivel (kwark, yoghurt, karnemelk, Biogarde…). Verdeel je calorie-intake gelijkmatig over >6 eetmomenten gedurende de dag, dus sla niet je ontbijt over, waardoor je ’s avonds extra veel eet. Het belangrijkste wat je kunt doen is alle fysieke activiteit meepakken die je kunt. Ga lichaamsbeweging nooit uit de weg. Doe ’s ochtends voor het ontbijt wat spieroefeningen of maak een ochtendwandeling. Laat de auto zo veel mogelijk staan en kies ervoor te lopen of te fietsen. Neem de lift in plaats van de trap. Sjouw je boodschappen te voet mee naar huis. Ga ’s avonds na het eten een eindje wandelen. Ik weet dat deze tips enorm uitgekauwd zijn, maar hierin schuilt ECHT de oplossing tegen overgewicht. Meet jezelf een gezonde & actieve leefstijl aan waarbij je bewust bezig bent met wat je eet en hoeveel je beweegt. Verdrink niet in details, maar zorg ervoor dat de grote lijnen kloppen! Onwijs veel succes met afslanken! Groeten, Paul

    • Alex

      7 september 2015

      Neem de lift i.p.v. de trap… ;) (5e regel van onder…). Goede en duidelijke uitleg op deze site! Jammer dat ik deze nu pas tegenkom. Ikzelf ben een week of 8 geleden begonnen met de race tegen de kilo’s. Toen de wijzer richting de 100 ging werd het tijd om in te grijpen. Ik loop nu 2 dagen in de week een flink stuk (7 tot 10 kilometer) en ren 3 dagen in de week (3 tot 5 kilometer). Tevens 1 a 2x peer week naar de sportschool, ook al is dat maar een halfuurtje per keer. Verder let ik goed op wat en hoeveel ik eet en probeer kleine porties per keer te doen. Ik ben nu een kilo of 4 kwijt en voel me FIT, een goede stimulans om door te gaan! Ik weeg mezelf niet; dit kost moeite, want ik ben constant benieuwd naar het resultaat… Maar de kleren zitten beter en ik krijg veel complimenten uit mijn omgeving… DAT IS MIJN WEEGSCHAAL! Het trainen kost me weinig moeite en ik kijk uit naar de trainingsdagen. Een momentje om je hoofd lekker leeg te maken. Ik wens iedereen héél veel succes in de strijd tegen het vet! Grt. Alex

  • Anoniempje

    2 augustus 2015

    Hoi! :) Zijn deze oefeningen ook allemaal ‘geschikt’ voor de bovenbenen? Leuk artikel trouwens!

    • Paul

      4 augustus 2015

      Welke oefeningen bedoel je precies?

  • Joyce

    6 juli 2015

    Wat een goed artikel, helemaal top! Ik vind het triest om te lezen dat zoveel vrouwen gefixeerd zijn wat betreft hun gewicht en wat de weegschaal aangeeft. Of bijvoorbeeld al bijna hun hele leven calorieën tellen maar niet specifiek naar de voeding kijken. 100 calorieën groente en 100 calorieën chocolade is nogal een verschil in voedingswaarde… Vergeet de weegschaal, vergeet calorieën tellen. Ga lekker sporten dames. Krachttraining. Flinke zware gewichten en zweten. Kies zoveel mogelijk vers voedsel en laat de bewerkte rommel lekker staan en zie de veranderingen. Je hoeft jezelf echt niet uit te hongeren. :-) Ben zelf een paar maanden geleden begonnen met krachttraining. Waaronder squatten met stang/gewichten, lunges etc. De weegschaal geeft aan dat ik een paar kilo ben bijgekomen maar mijn spijkerbroeken en andere kleding zeggen totaal anders. Ik ben een stuk slanker en vooral veel strakker geworden. En krijg rondingen op de juiste plaatsen. Super om te zien. No pain & remain te same! X

    • Paul

      7 juli 2015

      Dankjewel voor je leuke reactie! En ik sta volledig achter je visie… Als je erover nadenkt is de fixatie van veel mensen op het nietszeggende cijfertje dat ‘lichaamsgewicht’ heet ontzettend irreëel! Wegen is ongelegen; meten is weten. :D

  • Vlindertje

    4 juli 2015

    Hoi, wat is het beste elke site zegt steeds iets anders. De ene zegt eerst krachttraining en daarna cardio en de ander zegt het omgedraaide. Wat is het nou? Wil namelijk graag afvallen!

    • Paul

      5 juli 2015

      De meningen hieromtrent zijn nog altijd verdeeld. En er zijn nog altijd geen wetenschappelijke onderzoeken die uitwijzen welke volgorde het beste is ten aanzien van vetverbranding… Eerst cardio, dan kracht… Of eerst kracht en dan pas cardio… Ik doe altijd eerst krachttraining en daarna pas cardiotraining omdat ik na > 1 uur op de crosstrainer behoorlijk buiten adem ben, waardoor ik mijn spieroefeningen daarna minder gecontroleerd uitvoer. Mijn theorie is bovendien dat je door cardio je koolhydraten alvast opgebruikt, waardoor de kans relatief groot is dat je naderhand met je krachttraining in je vetverbrandingszone zit qua hartslagfrequentie en energiemetabolisme. Andersom kun je natuurlijk ook stellen dat je met krachttraining alvast je koolhydraatreserves verbruikt, waardoor je vervolgens meer vet verbrandt met je cardiotraining… Al met al zal de volgorde van krachttraining en cardiofitness niet heel erg bepalend zijn voor je trainingsresultaten. Er zijn bijvoorbeeld ook heel veel ervaren fitnessbeoefenaars die hun trainingen zelfs opdelen in ‘cardiodagen’ en ‘krachtdagen’. Of ze wisselen kracht en cardio continu af, wat je bijvoorbeeld terugziet in circuittrainingen en CrossFit. In de praktijk blijkt dat trainingsvolgorde bij verschillende mensen een verschillend effect heeft. Maak je dus niet nodeloos druk om dit soort theoretische/hypothetische details en besteed je tijd liever zo veel mogelijk aan lekker fitnessen!

  • linda

    20 mei 2015

    Bij mij zit de vetophoping in mijn benen. Zo erg zelfs dat ik geen jurk of rok aan durf. En dit terwijl ik 2 uur pr dag sport en heel goed op mijn voeding let. Ik word er wanhopig van. En het vet op de benen wordt aanziend meer. Heeft iemand enig idee hoe dat komt?

    • lolly

      28 juni 2015

      Ligt aan je figuur denk ik.

  • Jeroen

    20 april 2015

    Aardig stukje, het is al veel beter dan de meeste pseudo wetenschappelijke artikelen over afvallen. Helaas, komt er echt wel wat meer bij kijken dan wat hier vermeld staat. Ook staan hier weer zaken die gewoon niet kloppen, wat uiteindelijk weer leidt tot frustraties bij onze diëters. Eten kan iedereen, voeden is echter een kunst tegenwoordig.

    • Jurjan

      20 april 2015

      Aangezien je zo kritisch bent jegens ‘pseudowetenschappelijke artikels’ en begaan zegt te zijn met je diëtende medemens, was het dan niet handig geweest om concrete PUNTEN aan te wijzen die je niet vindt kloppen? Met abstracte opmerkingen als “zaken die gewoon niet kloppen”, kan namelijk helemaal niemand iets. Zeg dan tenminste WELKE punten volgens jou niet kloppen, dan kunnen wij er tenminste lering uit trekken. En vertel eens WAT er volgens jou meer voor nodig is om af te vallen dan wat hierboven vermeld staat, dan kunnen wij ook hiervan leren… Aangezien je het allemaal zo goed weet, deel jouw verheven kennis omtrent afvallen en vetverbranding dan eens met ons, onwetenden… DAT zou ons diëters pas ECHT een hoop frustratie besparen… Op bovenstaand stuk valt mijns inziens overigens weinig aan te merken. Natuurlijk is er heel veel nodig om effectief lichaamsvet te verbranden, maar als puntje bij paaltje komt, is vetverbranding toch echt een kwestie van gezond, gevarieerd en gematigd eten plus voldoende bewegen. Ik ben benieuwd naar jouw “aardige stukje” over lichaamsvetverbranding. Grtz, JJ

  • astrid

    15 april 2015

    Bij mij zit het vet vooral in m’n armen (flubberarmen).

  • maaike

    1 juni 2014

    Ik ben nu ongeveer 2 maanden bezig met krachttraining. En dan mijn hele lichaam. Resultaat? Ik kan meer eten zonder aan te komen. :) Kan het iedereen aanraden. Eet uiteraard wel gezond. ;)

  • Migiel

    25 mei 2014

    Steeds vaker wordt beweerd dat buikvet wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Je leest tegenwoordig steeds vaker dat je door bepaalde dingen wel of niet te eten en op een speciale manier aan sport te doen, invloed zou kunnen uitoefenen op je hormonen en daarmee de plek waar je vet opslaat. Is dat dan ook onzin? ;)

    • Paul

      25 mei 2014

      Bepaalde stoffen in voedsel (die een vergelijkbare werking hebben met bepaalde hormonen, neurotransmitters of enzymen) zouden in theorie tot op zekere hoogte de mate en locatie van vetstapeling kunnen beïnvloeden, maar het is zeker niet zo dat je door product X wel te eten of product Y niet te eten ineens geen nieuwe lichaamsvetreserves meer kan opslaan. De typische wondermiddeltjes en superfoods die steeds vaker worden aangeprezen omdat ze vet zouden doen wegsmelten zijn hoe dan ook pertinente onzin!

  • Loessie

    25 mei 2014

    Ik ben op dit moment zwanger. Ik weet dat je dan niet kunt afvallen, maar weet iemand hoe ik misschien mijn maag wat minder zichtbaar kan krijgen? Die zie je onderhand meer dan mijn buikje…

    • Paul

      25 mei 2014

      Hallo Loessie, Wellicht heb je iets aan dit artikel over zwangerschap & gewichtstoename

    • Mariposa

      25 mei 2014

      Ik word verdrietig van zwangere vrouwen die zich meer bekommeren om hun lijf dan om hun kind. Focus je toch op een voorspoedige zwangerschap en bevalling en een gezond kind! Zwanger zijn houdt nu eenmaal in dat je zwaarder wordt.

    • tiny beckers

      25 mei 2014

      Ik weet zeker dat Loessie heel veel liefde voelt voor haar ongeboren kindje! Haar vraag betreft niets anders dan hoe krijg ik mijn maag een beetje minder zichtbaar! Ze laat zelfs al blijken dat je weet dat je tijdens je zwangerschap niet moet lijnen. Niemand hoeft dan meteen met een vooroordeel klaar te staan vind ik! Blijf gezond eten Loessie en beweeg veel; je kindje krijgt meestal wel genoeg, ook al eet jij minder, maar jij krijgt wel tekorten. Inderdaad kun je beter kleine porties eten, en geen witmeel of suikerrijke producten… Verder goed bewegen en veel water drinken en hou van wie je bent Loessie… met of zonder zichtbare maag… Veel succes met je zwangerschap!

    • Loessie

      25 mei 2014

      @ Mariposa: Ik word heel erg verdrietig van jouw commentaar! Ik ben een hartpatiënt en wil het aller- allerbeste voor mijn kindje. Dat staat voorop! Dat “maagvet” als ik het zo mag noemen, zit me in de weg! Mijn eerste kindje had al een aangeboren hartafwijking en ik wil dit absoluut niet voor een volgende! Vandaar mijn vraag van hierboven. Ik weet wat een zwangerschap inhoudt en uiteraard wordt je zwaarder. Maar ik vind niet dat je zo hoeft te oordelen, zonder dat je iemand kent. Ik vraag gewoon wat raad.

    • Jet

      25 mei 2014

      Handig om kinderen te baren als je weet dat die ook een hartafwijking krijgen…

    • Paul

      25 mei 2014

      @ Jet: Huh?!

    • Marlies

      25 mei 2014

      Dank je Paul en Tiny, Het gaat helemaal goed komen…

  • Fatima

    25 mei 2014

    Ik kamp al heel mijn leven met mijn gewicht ik ben 22 en weeg 60 kilo en ben 1,55 m kort, ik wil zo graag 55 kilo wegen, maar het lukt mij maar niet! Ik sport 2 a 3 keren per week ik zwem alsnog val ik alleen 2 kilo af. Ik kom maar niet onder de 58 kilo wat ik ook doe. En het ergste van alles is dat ik een peervorm heb, en als ik afval dan is het rondom mijn buik. Het verschil tussen mijn taille en mijn heupen wordt weer te groot. Ik word er gewoon niet goed van! Ik wou dus dan ik rondom mijn heupen kon afvallen, dan was alles goed geweest. En ja, ik doe gewoon altijd aan krachttraining en cardio meer om op te warmen. Dieet heb ik ook al geprobeerd; lager kom ik zo ook niet, is dat niet vreemd? Heeft er iemand nog meer tips voor mij? En ik eet gezond!

  • Wetenschaper

    25 mei 2014

    Probeer cavitatie behandeling die met sonor werkt, je buik wordt zo plat door de al je vetcellen aan je huidwand te vernietigen. Drink elke dag chlorella bestaat uit zoete alg en blijf lekker 3 x sporten. In vakantieveiling kan je cavitatie behandeling al winnen voor 35 euro t.w.v. 250 euro.

  • Maaike Stevens (SlimGym Nederland)

    25 mei 2014

    Helemaal waar wat er staat. Ter aanvulling: Met ‘crashdiëten’ valt men op de weegschaal vaak af en men is in de veronderstelling dat dit vet is. Helaas is dit ook niet waar. Ter verduidelijking: je valt af in gewicht. Dit gewicht bestaat uit vocht, spiermassa en vet. Indien je weer aankomt, kom je weer vet aan. De verhoudingen van de verschillende massa’s in je lichaam veranderen dus ook. Sportieve groeten, Maaike Stevens (SlimGym #mmvl)

  • Yvonne

    25 mei 2014

    Ik was 27 kg af gevallen, nu een jaar later zit er weer 9 kg bij, van de laatste 6 maanden. Het vet zit op de voor kant, buik en maag, zo jammer, ik ga weer lijnen om die 9 kg er af te krijgen…dat heb ik zo mijn leven lang al, ik word over een paar weken 60 jaar…

  • Marlies

    25 mei 2014

    Zorg goed voor je lijf, dan komt je lijn vanzelf! Zo help ik mensen BLIJVEND van overgewicht af… Lijf & Lijn

    • Loessie

      25 mei 2014

      Hallo Marlies, jij geeft aan dat je mensen kan helpen om van gewicht af te komen. Zou je mij misschien kunnen helpen? Ik ben al een jaar bezig om af te vallen. Ik ben uiteindelijk in vrij korte tijd 13 kilo afgevallen. De laatste 7 kilo wil niet lukken. Dit is zo frustrerend voor me dat ik hoop dat jij me kunt helpen? Hoe begeleid je normaal mensen hierin? Groetjes Angelica

    • Marlies

      25 mei 2014

      Beste Angelica, Als je me even een mail stuurt, stuur ik jou een gratis minicursus ‘Wat is belangrijk bij afvallen?’ In het kort houdt mijn methode in dat we samen kijken wat er misgaat in je eetpatroon en in je eetgedrag en leer ik je hoe je dat aan kunt passen. Ik begeleid mensen bij het afvallen in mijn praktijk in Delft en via een digitaal abonnement. Ik verkoop geen pillen of wondermiddeltjes (want die zijn er niet), maar leer je een gezonde basis leggen in je voeding. Daar heb je de rest van je leven wat aan!

  • Sniesje

    25 mei 2014

    Ik ben het niet eens met de stelling, dat je niet van vorm kunt veranderen. Ik had vroeger een vroeger een vriendin, zij had echt enorme heupen. Maar dan ook echt ENORME, terwijl zij verder een slank figuur had. Ze is heel veel afgevallen waarschijnlijk teveel maar haar enorme ronde heupen waren gewoon normaal geworden. Ik las laatst ergens dat: 1/4 wat men eet op een dag, heeft men nodig om in leven te blijven, 3/4 van wat men eet, heeft men nodig op de dokter in leven te houden. Verder aan alle dames: vetvrij, dit dieet werkt bij mij altijd! Is goed vol te houden, handig en geeft nauwelijks een jojo effect. Met nauwelijks bedoel ik, dat ik het dieet 1x in de 4 jaar opnieuw doe om weer even pas op de plaats te nemen. @ Marlies: Heb jij je toevallig ook verdiept in hormonale disbalans en invloed van PH waarde? Ikzelf heb dus een normale vrij rechte bouw, geen taille, geen heupen maar grote borsten. Als ik aankom, kom ik als eerste bij mijn borsten aan. Klinkt misschien niet verkeerd maar als je grote borsten van jezelf hebt dan is dat best hinderlijk.

    • Paul

      25 mei 2014

      Je zegt het eigenlijk zelf al: ze is over het algemeen extreem veel afgevallen, en dus mager geworden, maar de enorme heupen zijn “normaal” geworden. Evenredig en proportioneel afgevallen dus. Niet van vorm veranderd, maar een verfijndere variant van dezelfde vorm aangenomen.

  • APE

    25 mei 2014

    Ik kan me verkijken, maar dit is toch niet alleen een site voor de vrouwelijke diëters onder ons? Hoe zit het dan met de mannelijke calorieën per dag? Misschien niet onbegrijpelijk, want veel dames zeggen dat ze het eerste afvallen aan hun borsten, dus daar eerst terug bijkomen is niet onlogisch. Uw opmerking vindt ik geweldig grappig 1/4 eten om in leven te blijven en 3/4 om de dokter in leven te houden. Wel… Ik ga die 3/4 laten vallen! Pech voor de dokter!

  • Cee

    25 mei 2014

    Volledig mee eens! Bij mij ging het precies zo! Na mijn 2 kinderen bleef er rondom mijn middel een soort band achter… Door minder calorieën te eten viel ik af. Maar niet op de plek(ken) waar ik het wilde! Ik heb toen een crosstrainer op marktplaats gekocht en ben aan de slag gegaan. 3 a 4 keer in de week een half uurtje op de crosstrainer heeft er bij mij in een winter voor gezorgd dat ik mijn zogeheten lovehandles kwijt ben. SUCCES!

  • MF

    25 mei 2014

    ik heb een vraag, verbrand je met buikspieren ook kcal? of is het alleen spierversterkend?

  • Romien

    25 mei 2014

    Ik sta nu al 2 weken op m’n professionele crosstrainer en ik weeg nog steeds evenveel als daarvoor… Ik begrijp er niets van!? Ik snoep niet, ik eet gezond… Wat doe ik verkeerd? Ik ben hier echt radeloos door geworden. FF nog bijvoegen dat ik bijna elke dag er een uur op de crosstrainer heb gestaan, tot het zweet op de grond druppelde.

    • Paul

      25 mei 2014

      Misschien een kapotte weegschaal? ;) Naast de link naar het artikel over trainen m.b.v. een crosstrainer kan ook dit artikel over crosstrainers je wellicht verder helpen…

  • Andre

    25 mei 2014

    Met cardiotrainingen (fietsen, lopen ) verbrand je niet veel calorieën. Je lichaam past zich ook na een tijdje aan en gaat minder calorieën verbruiken. Beter is om meer spiermassa te kweken en iets minder te eten. Daarnaast is cardiotraining natuurlijk altijd goed.

  • Goran

    25 mei 2014

    Wel ironisch… meer spiermassa kweken en minder eten, terwijl men veel moet eten om spiermassa te kweken. :P

    • Paul

      26 mei 2014

      Goran: of men meer dan wel minder moet gaan eten zodra je bezig gaat met het bewerkstelligen van aanvullende spieropbouw, is natuurlijk volkomen afhankelijk van iemands uitgangssituatie… Als je momenteel te kampen hebt met aanzienlijk overgewicht en/of (veel) te veel eet, is spieren kweken en gelijktijdig minder gaan eten wel degelijk de gewenste insteek…

  • Janneke B

    25 mei 2014

    Dit is precies de methode die ik voorgeschreven kreeg toen ik bij Ladyline ging afvallen (misschien dat iemand het wel kent of er meer ervaring mee heeft). Dat was erg succesvol, maar ook zwaar. Op dit moment zit ik weer 5 kilo boven mijn streefgewicht. Maar dat is mijn eigen zwakte.

  • J.

    25 mei 2014

    Het gaat niet per se om minder eten maar om eten wat je nodig hebt. Je moet de goede voedingsstoffen eten die je lichaam in spieren om kan zetten bij het sporten. Dus over het algemeen misschien iets minder calorieën. Dus minder snoepen en wat meer eiwitten. Echt, het hoeft niet moeilijk te zijn. Eet volgens de schijf van vijf, sport 3 keer per week en zorg dat gemotiveerd bent en blijft. Zoek iemand waarmee je samen kan sporten.

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.