Vliegen bestrijden in huis: 6 tips bij vliegenbestrijding!

Lifestyle · Door Ilse

vliegen bestrijden

Heb jij ook een vliegenplaag in huis? En moet jij ook continu vliegen bestrijden om de overlast tot een minimum te beperken? Dan ben je niet de enige! Vliegen worden namelijk aangetrokken door licht, warmte en (minuscule) etensrestjes. Vliegen zijn dus dol op huizen, wat de bestrijding van vliegen lastig maakt! Daarom hierbij de nodige tips voor het bestrijden van vliegen in huis…

Waarom komen vliegen in je huis?

Vliegen bestrijden kan lastig zijn, want er komen doorgaans steeds meer vliegen bij. Vliegen scheiden namelijk geurstoffen & lokstoffen (feromonen) uit die nieuwe vliegen aantrekken. Bovendien worden vliegen aangetrokken door de aspecten die jouw huis comfortabel maken:

  • Warmte
  • Licht
  • Droogte
  • Voedsel

Is jouw huis fijn voor mensen, dan is het doorgaans ook fijn voor vliegen. Als het in je huis lichter en warmer is dan buiten, of als er etensgeurtjes hangen, dan komen vliegen je huis in gevlogen zodra je een raam of deur opent. In een tochtig, koud, onbewoond en donker huis zul je daarentegen niet of nauwelijks vliegen tegenkomen…

Zijn vliegen in huis gevaarlijk?

Vliegen in huis zijn smerig en potentieel gevaarlijk. Vliegen zitten namelijk graag op voedsel, maar ook op allerlei rottend afval. Bovendien piesen en poepen ze alles onder. Zodoende kan een vlieg jouw maaltijd besmetten met allerlei ziekteverwekkers. De vliegen die je in Nederlandse huizen tegenkomt zijn als volgt:

  • “Gewone” huisvlieg (felrode ogen)
  • Kleine kamervlieg (beetje groenig)
  • Blauwe vleesvlieg (glimmend blauwe kont)
  • Bromvlieg (dik, stekelig, bromt!)
  • Dambordvlieg/ grauwe vleesvlieg (harig)
  • Clustervlieg c.q. klustervlieg (leeft in grote groepen)
  • Herfstvlieg (oranjebruin tot gelig achterlijf)
  • Groene vleesvlieg (groene metaalglans)
  • Snavelvlieg (spits snuitje)
  • Stalvlieg (op paarden & koeien; bijt hard!)
  • Kleine steekvlieg (in groten getale op vee)
  • Fruitvliegjes (piepklein)

De leefwijze van al deze vliegen verschilt enorm. Sommige vliegen eten alleen rottende planten, andere vliegensoorten eten ook rottend vlees of zelfs dode dieren. De ene vlieg legt haar eitjes in uitwerpselen, de ander in fruit en weer een ander in kadavers van dieren. Veruit de meeste vliegen bijten of steken niet. De vliegen die wel bijten of steken, laten mensen veelal met rust. Ze leven vooral van bloed, traanvocht en melkresten van koeien, paarden en schapen.

Buitenshuis –met name in waterrijke omgevingen– komen dazen (grote steekvliegen) voor. Vooral de regendaas is niet vies van mensenbloed en bijt zelfs door een dun T-shirt heen. Je vindt dazen onder meer bij meertjes en buitenzwembaden. Deze vliegen bestrijden heeft niet veel nut; je kunt er beter uit de buurt blijven…

Vliegenplagen & vliegennesten

Heb jij extreem veel last van grote aantallen vliegen in je huis? Dan ligt er waarschijnlijk een dood diertje (muis, rat, vogel, egel etc.) in je kruipruimte of spouwmuur te vergaan. Vliegen leggen net zo lang eitjes in het kadavertje totdat de vliegenmaden het volledig hebben opgevreten… En dat kan best een tijdje duren; helaas! Als een lichting maden zich verpopt tot “casters” en vervolgens uitkomt, dan kan er een kolossale vliegenplaag in je huis ontstaan.

Vliegen bouwen overigens geen nesten zoals wespen dat doen. Er zijn dan ook geen vliegennesten als in de klassieke betekenis van “nest”. Vliegen kunnen wel zwermen en plagen vormen of zich in groepen schuilhouden in holtes. Zo kunnen clustervliegen erg veel overlast veroorzaken. Als het koud wordt verzamelt deze vlieg zich in groten getale in spouwen. Er zit dan een enorme vliegenplaag, vliegenzwerm of “vliegennest” in je muur die niet alleen veel herrie maakt, maar op den duur ook op zoek gaat naar eten…

Besmetting & ziekte door vliegen

Vleesvliegen zijn de smerigste vliegen die in Nederland voorkomen. Vooral groene, blauwe en grauwe vleesvliegen komen in Nederland veelvuldig voor. Ze leggen hun eitjes in dood vlees en levende dieren (padden, insecten, schapen etc.). Ze eten van (rottend) vlees en mest, en zitten dan ook boordevol schadelijke ziekteverwekkers zoals bacteriën, virussen en parasitaire wormpjes.

Als vliegen in je eten of drankje landen, kunnen ziekteverwekkers in je mond & maagdarmstelsel terechtkomen. Hierdoor kunnen griepverschijnselen ontstaan, maar voornamelijk spijsverteringsklachten zoals misselijkheid, buikpijn en diarree. Dit soort “huisvliegen” kan zelfs ernstige infectieziekten overdragen zoals cholera, dysenterie en antrax (miltvuur) en voedselvergiftiging. Als je ziekte wilt voorkomen, kun je dus maar beter beginnen met vliegen bestrijden!

Vliegen in huis bestrijden & verwijderen

Vliegenbestrijding is nuttig. Vliegen zijn namelijk onhygiënisch en mogelijkerwijs schadelijk voor de gezondheid. Daarom hierbij een aantal tips om vliegen te bestrijden en een vliegenplaag buiten je huis te houden…

1. Pesticide als vliegenbestrijdingsmiddel

Een pesticide oftewel insecticide kan worden gebruikt als vliegenbestrijdingsmiddel waarmee je een vliegenplaag gemakkelijk kunt uitroeien. Een spuitbus met pesticiden is echter niet alleen giftig voor vliegen, maar (in veel minder mate) ook voor mensen. Spuit dit gif tegen vliegen dus liever niet in huis, maar uitsluitend buiten.

2. Kleeflint & vliegenlint = vliegen bestrijden

Er zijn verschillende soorten klevende of plakkende linten en strips waarmee je vliegen in huis kan vangen. De effectiefste klevende vliegenval ofwel vliegenvanger is het bekende kleeflint, plaklint oftewel vliegenlint. Het gaat om een kokertje waarin een rolletje klevend lint opgerold zit, dat geïmpregneerd is met een sterk kleefmiddel en een stofje dat vliegen aantrekt.

Het kokertje van de klevende vliegenvanger hang je aan het plafond, waarna je het kleeflint eruit trekt en het rolletje “plakspul” zichzelf uitrolt. Vliegen blijven dankzij de lijm aan het kleeflint vast plakken zodra ze ertegenaan vliegen of erop gaan zitten. Er hangt dus als het ware een klevende draad aan het plafond waar vliegen nooit meer vanaf kunnen vliegen. Zodra er één vlieg vastzit, trekken de lokstoffen (feromonen) van de gevangen vlieg andere vliegen in de buurt aan.

De klevende vliegenvanger is heel erg effectief, maar wordt door sommigen als wreed, zielig en barbaars bestempeld. Vliegen blijven namelijk nog best een tijdje leven nadat ze op het klevende vliegenlint zijn gevangen. Daarnaast ziet een “vliegenslinger” er niet bepaald appetijtelijk uit. Ethisch (en hygiënisch) gezien is de klevende vliegenvanger dan misschien niet helemaal verantwoord… De kleefstrip is wel een effectieve vliegenval!

Vliegen bestrijden met een kleeflint is alles behalve diervriendelijk, maar zo’n smerig vliegenlint is en blijft een zeer effectieve vliegenbestrijdingsmethode!

3. “Levende vliegenval” tegen vliegen

Vliegen in huis worden over het algemeen aangemerkt als ongedierte. Toch zijn er mensen die vliegen liever niet doden, maar levend willen vangen om ze vervolgens elders los te laten. Het vangen en loslaten van vliegen kun je doen met een “levende vliegenval”. Zo’n vliegenval kun je als volgt maken…

Snijd een colafles doormidden. Doe een stukje leverworst en/of een dun laagje limonadesiroop in de onderkant en zet de bovenkant op zijn kop in de onderkant. De vliegen kunnen wel in de fles, maar kunnen de uitgang niet meer terugvinden. Deze vliegenval dien je overigens beter in je tuin zetten dan binnenshuis, want de inhoud kan op den duur gaan stinken.

Een vliegenval is echt een ideale manier van vliegen bestrijden. Bovendien kun je de vliegen desgewenst levend uitzetten / loslaten…

4. Vleesetend plantje = vliegeneter

Vleesetende plantjes lokken insecten met een bepaalde nectar, klappen dicht en verteren het desbetreffende beestje. De ‘venusvliegenvanger’ oftewel ‘venusvliegenval’ is een uitstekend vleesetend plantje als je last hebt van vliegen in huis. De zoete geur van de vliegenval-nectar lokt namelijk hoofdzakelijk vliegen!

5. Horren ter bestrijding van vliegen

Veruit de meeste vliegen komen binnen via openstaande of openslaande ramen en deuren. Je kunt het merendeel van de vliegen dan ook buiten houdend door horren voor ramen en deuren te plaatsen. Neem bij voorkeur fijnmazige gaashorren van goede kwaliteit. Vergeet ook niet kieren in muren en kozijnen te dichten met pur, kit of kneedbaar hout. Ventilatiekanalen kun je bovendien bedekken met fijnmazige ventilatieroosters.

6. Vliegenlamp = vliegen bestrijden

Zoals je hierboven al kon lezen, komen vliegen af op licht en warmte. Hier kun je “misbruik” van maken. Met een UV-lamp oftewel insectenlamp kun je vliegen in huis vangen en elektrocuteren. Er zijn zelfs grote vliegenlampen met plakplaten erop gemonteerd die extra veel vliegen vangen doordat ze niet alleen een elektrocuterende, maar ook een klevende werking hebben.

Een vliegenlamp is over het algemeen heel erg effectief. De werking van een insectenlamp is echter wel sterk afhankelijk van de kwaliteit van de UV-lamp en de grootte van het elektrocutierooster. Neem liever een wat duurdere vliegenlamp dan zo’n klein, goedkoop ding.

Tot slot

Een vliegenplaag heeft niks in je huis te zoeken als ze er niks te eten kunnen vinden. Als je vliegen wilt bestrijden, dien je je huis dan ook vrij te houden van onverpakt voedsel en achtergebleven etensrestjes. Bovendien kun je maar beter goed en regelmatig schoonmaken. Een goede hygiëne is het halve werk bij de bestrijding van vliegen! Poets je woning regelmatig en let vooral op je aanrechtblad en eettafel ter bestrijding van vliegen & vliegenplagen.

Heb jij nog tips voor de bestrijding van vliegen in huis? Laat hieronder weten wat jij zoal doet om een vliegenplaag te voorkomen en vliegen uit je huis te verjagen & verwijderen…

274 comments


  • Peter

    3 augustus 2020

    Hallo, Wij zijn een ruime week geleden thuis gekomen van vakantie. We hadden een kliko in de garage staan, waaronder en omheen maden liepen (lagen ook veel van die zwarten cocon (?). Alles leeggehaald en schoongemaakt. Nu een ruime week later hebben we iedere keer nieuwe vliegen in de schuur. Geen maden meer gezien (alles goed gecheckt elke dag). Wat kan ik hier aan doen? De vliegen liggen trouwens bijna allemaal half suf op de vloer. Ik heb weleens gif gespoten. Ik hoor graag. Hg, Peter

    • Tweedehandskoba

      16 januari 2021

      Ik herken probleem van cluster vliegen, komen in najaar overwinteren, bij ons dringen ze binnen via oude raam met kiertje op zolder, eenmaal binnen overwinteren en vermenigvuldigen ze zich in spleten, tussen bakken ed. Als het warmer wordt akelig grote hoeveelheden trage dikke zwarte vliegen, die zich rond ramen bij lichtbron ed ophopen. Oplossing: zuigen, en ik maak een oplossing met sinaasappel en kruidnagel, ingekookt. In plantenspuit sprayen. ( recept afgekeken van eigengemaakte antivliehenspray voor paarden, Google maar even) In alle kieren, dit steeds herhalen en ze verdwijnen. Natuurlijk niet vergeten om alle kieren te dichten en in najaar niet de ramen open te laten staan. Ik heb sterk de indruk dat als ze eenmaal eerder geweest zijn dat ze het volgend jaar graag terug komen ( op iets van geur afkomen?)

  • Sonia

    8 mei 2020

    Ik heb voor het 3de jaar op rij last van vliegen in mijn dampkap. Vorig jaar heb ik de afvoer laten nakijken en is het op zolder dicht gemaakt. In de schouw werd een rooster gelegd zodat er geen vogels meer kunnen invliegen. Maar nu begint dit opnieuw. Wat kan ik nog doen?

  • Laurus

    19 maart 2019

    Beste, Vele jaren geleden hadden we een grote plaag van putvliegjes (volgens mij ook wel motvliegjes of rioolvliegjes genoemd). Elke dag veel vliegjes opzuigen hielp niet. Op internet werd toen de tip gegeven om het middel Lurectron Flybait van Denka in het toilet te doen. Dat heeft perfect geholpen. Maar nu komen ze langzaam weer terug en ik ben vergeten wat ik toen precies gedaan heb met dat middel: hoeveel, hoe vaak, toilet wel of niet doorspoelen etc. Op internet kan ik het niet meer vinden. Heeft iemand enig idee?

    • Peter

      3 augustus 2020

      Wij hebben dat ook een keer gehad. Na lang zoeken bleek het een lekkage in het riool (in kruipruimte).

  • p9

    9 oktober 2018

    Goede middag. Vorig jaar in ongeveer deze periode (oktober – november) werden wij opeens vergeven van de vliegen (we spreken over meerdere honderden vliegen) om, rond en onvermijdelijk in ons huis. Ben niet zo bekend met types vliegen, maar ze prikten / staken en wanneer je ze dood sloeg was er een duidelijk plasje bloed (Stalvlieg op basis van uw beschrijving? Het bizarre was dat ze eigenlijk enorm passief zijn, alsof ze in een winterslaap verkeren. Je kan ze haast met de hand vastnemen zonder dat ze wegvliegen…). Een val met vergif werkte niet. Finaal is de zaak pas opgelost na een interventie van de ‘Vliegendokter’, waarbij zij onze ganse gevel met een chemische substantie besproeid hebben (we waren verder absoluut ontevreden over de Vliegendokter en wensen geen beroep meer op hen te doen, maar da’s een ander verhaal). Sedert een paar dagen neemt het aantal vliegen weer toe op onze gevel (wellicht de warmte die hen aantrekt) en het zijn er van hetzelfde type (bloederig plasje wanneer je ze dood slaat). Heeft u enig advies hoe we dit probleem kunnen aanpakken? Waarvoor alvast hartelijk bedankt!

  • Anoniem

    16 juli 2018

    Ik was zo even aan het zoeken hoe je het best vliegen kan buiten houden en of bestrijden. En toen kwam ik hier terecht via zoeken enz. En er zaten vliegen in huis, en toeval staat er ook kruidnagels in de kast. Nu had ik dat al gelezen dat het afdoende is maar ook knoflook. Dus eerst Knoflook uit geprobeerd , maar dat helpt niet lang want na enkele dagen is de geur weg en zijn de vliegen er ook weer. Maar dat was om het te testen dus knoflook help niet tegen vliegen maar helpt wel zeer goed tegen slakken als die bv in je brievenbus je post lopen op te vreten. Daar had ik heel veel last van. Nu nauwelijks nog problemen men post wordt niet aangevreten. Nu terug naar het verhaal van daar net. Ik heb hier en daar wat kruidnagel gegooid en weg zijn alle vliegen. Dus overal in huis kruidnagels gooien. Er was een dame die dat ook had gedaan met een schaaltje in haar keuken. En het is allemaal natuurlijk heel erg vriendelijk want ik hou niet van al dat spuitbus gedoe met al die troep om vliegen enz te doden. Koop kruidnagel het kost bijna niks en het ruikt nog lekker en fris ook en het is natuurlijk vriendelijk wat moet je nog meer hebben? Ps Dus morgen allemaal naar de lokale supermarkt en alles opkopen wat kruidnagel is haha. Geintje Groet

  • Ilse

    6 juli 2018

    Beste, Is het mogelijk dat er regelmatig een hoopje vliegen bij mij binnen komt door ergens een spleetje of holte die mijn appartement en dat van boven verbind? Ik heb me hier thuis al rot gezocht waar deze viezeriken vandaan komen? Vermits ik ook nergens larven zie en weet dat het boven mij nooit echt koosjer is, denk ik dat ze van daar komen? En wat kan ik er aan doen? Talloze klachten van medebewoners helpen ook niet?

    • Paul

      9 juli 2018

      Ja, dat kan zeker! Zie ook de vele voorgaande reacties over de welbekende en beruchte clustervlieg / klustervlieg. Als je huurt, kun je de verhuurder hierop aanspreken. Als je hebt gekocht, kan de vereniging van eigenaars (in bepaalde gevallen) een helpende hand bieden. Echter onderneemt zo’n VVE zelden iets tegen vliegenoverlast als niet óók gemeenschappelijke ruimten de dupe zijn.

  • Chica

    26 mei 2018

    Beste Paul, ook ik heb een (ziek) konijntje in huis (kan zich ook niet meer schoonhouden). Én vliegen… Wat is de beste manier om deze vliegen te bestrijden? Heb nu een plakstrip hangen waar meteen al een vlieg op zit, effectief dus, maar vind het een wrede methode die ik eigenlijk helemaal niet wil. Bestrijdingsmiddel / chemicaliën wil ik ook niet omdat ik bang ben dat dat schadelijk kan zijn voor mijn huisdieren… Hoe kan ik de vliegen het beste weg krijgen?

    • Paul

      28 mei 2018

      Vliegen zullen zich écht niet weg laten houden van een ziek konijn. Ik weet dat het ONTZETTEND wreed is, maar dit is in feite de functie van vliegen binnen het natuurlijke ecosysteem. :( Sterker nog: als er reeds vliegenmaden aanwezig zijn rondom de liezen en anus van het konijn (waar ik nagenoeg zeker van ben) of zélfs in het darmkanaal, dan zullen er continu vliegen bijkomen. Dit heet ook wel ‘myiasis’. Het is nagenoeg onmogelijk om hiertegen te vechten. De meest effectieve manier is misschien nog wel met één of twee elektrische vliegenmeppers (van die tennisrackets) in de weer gaan, maar daar heb je waarschijnlijk een dagtaak aan. Voor iedere vlieg die je doodt, komen er op den duur talloze exemplaren terug: dweilen met de kraan open, dus… De passende oplossing is in deze situatie de ziekte van je konijn aanpakken. Zie voor meer informatie hieromtrent bijvoorbeeld dit artikel van Caressa Dierenziekenhuizen…

    • Willie Wie?

      9 juni 2018

      Kijk maar uit: het mijne (een konijntje van al 11 jaar oud) heeft de tweede vliegeninvasie ondanks mijn oplettendheid en verzorging niet overleefd en bleek tóch nog onder de maden te zitten! Sla die vieze vliegen maar heus kapot en ga met je konijntje gauw naar de dierenarts voor ’n check en kuurtje… Het is trouwens best traumatisch om mee te maken! By the way: de vliegenplakrolletjes van de Action bevallen mij wel héél erg goed, sterkte!

    • Willie Wie?

      9 juni 2018

      Tip: laat je konijntje maar gauw checken, want het mijne is gewoon opgevreten door de maden van die krengen, ondanks mijn goede oplettendheid en juiste verzorging. En zoiets wil je echt niet mee maken! De vliegenplakrolstrips van de Action werken trouwens héél goed en druipen niet door de hitte…

  • reinhilde

    28 januari 2018

    Inderdaad had in mijn open keuken naast de afwasbak last van kleine vliegjes die op de fles met afwasmiddel en andere voorwerpen gingen zitten. Heb een schaaltje met kruidnagel in water daar gezet en zij blijven weg. Geurt bovendien erg goed! Ga glazen buisjes voor één bloem in mijn luster hangen gevuld met water en kruidnagels. Zien wat dat geeft…

  • amber

    21 november 2017

    ik heb zoooooooooooooooooooooooooooo’n last van vliegen als er nog een vlieg binnen komt spring ik van de brug!!!

  • Corry

    29 oktober 2017

    Vorig jaar voor het eerst klustervliegen gehad. Het begon in september. Na een verbouwing (dakkapel geplaatst) mogelijk kieren ontstaan en kunnen ze op de bergzolder komen. Vandaar konden ze op alle slaapkamers komen. Dagelijks meerdere malen met stofzuiger weggehaald (30 tot 50 per dag) In het voorjaar horren weggehaald en zo konden ze allemaal naar buiten. Maar inmiddels is het weer september geweest en kwamen ze weer. eerst 1 per dag en vervolgens steeds meer. Vliegen houden niet van lavendelgeur las ik ergens. Vervolgens lavendelolie (100%) gekocht via internet en een bakje met enkele stokjes erin op de bergzolder gezet. Sindsdien nog nauwelijks een vlieg gezien. Zou dit dan eindelijk de oplossing zijn?

    • Boris

      2 juli 2020

      ooh goeie lavendelgeur, Wat ik hier ook las is kruidnagel die gebruik ik, dat helpt volgens mij ook.

  • Anita

    23 oktober 2017

    Wij hebben een open veranda en deze zomer hebben wij enorm veel vliegen gehad. Normaal eten wij daar, dat hebben wij nu niet kunnen doen. Nu (eind oktober) zitten er zowel op de ramen en muren heel veel vliegen. Binnen hebben wij geen last ervan alleen op ons terras.

  • Jorieke

    2 augustus 2017

    Hoi, vorig jaar hebben wij een enorme vliegenplaag gehad dus dacht dat ligt aan dat er bijvoorbeeld een muis ofzo in de kruipruimte ligt maar hier kunnen wij slecht in komen en toen waren het er al zo veel dus een bestrijdingsmiddel kochten en we waren er van af geen vlieg weer gezien. Maar nu een jaar later weer precies het zelfde heel vreemd. En het komt uit de kelder ben ik achter daar zitten de meeste vliegen maar hier ligt geen rottende voedsel. Waar kan het aan liggen? Lijkt wel of het elk jaar terug komt

    • Paul

      2 augustus 2017

      Dit klinkt als een overwinterende klustervliegenplaag / clustervliegenplaag. De klustervlieg / clustervlieg betreft een vliegensoort die in groten getale overwintert in loze ruimten (spouwen, zolders, vlieringen, kelders, verlaagde plafonds, kruipruimten e.a.) van –bij voorkeur verwarmde– gebouwen. Google eens op afbeeldingen van het betreffende vliegentype: afbeeldingen… Hierbij een lijstje met antwoorden op voorgaande en gelijksoortige vragen over klustervliegen c.q. clustervliegen: 2 oktober 201311 maart 201428 april 201412 juni 201417 juni 201410 juli 20141 augustus 201410 april 2015… Succes met de vliegenbestrijding! Groeten, Paul

  • miranda rossèl baron

    25 juli 2017

    goedendag, Ik zit met een probleem. Nu een maand of 2 heb ik vreselijk last van grote groene bromvliegen in mijn badkamer. En het erge is , ik weet niet waar ze vandaan komen. Soms als ik mijn badkamer is ga zitten er wel een stuk of 20 en dit een aantal keer per dag. en dan dagen soms een week geen last van en dan zitten ze er weer. Ik heb al een aantal keer langere tijd in me badkamer gestaan om te kijken waar ze nou vandaan komen maar dan komen ze niet. Weet niet zo goed wat ik hiermee moet doen maar weet wel dat ik er van af wil. Hoe ga ik te werk en wat moet ik hier nou aan doen? We wonen in een best oud huis. En we huren het.

    • Paul

      25 juli 2017

      Dit klinkt als een dood beestje dat op een verlaagd plafond onder een vloer of in een spouw ligt. Wellicht leggen groene vleesvliegen hun eitjes in een kadaver. Deze eitjes komen nagenoeg op hetzelfde moment uit. De maden beginnen gelijktijdig te eten en zijn rond hetzelfde moment volgroeid. Ze verpoppen rond hetzelfde moment en zijn metamorfoseren zich rond hetzelfde moment tot vlieg (en leggen rond dezelfde tijd hun eigen vliegeneitjes). Dit zou kunnen verklaren waarom je met tussenpozen ineens een nieuwe lichting vliegen krijgt.

  • Yvette

    17 juli 2017

    Ik heb misschien een rare gedachte gang maar ik heb sinds een week zo’n zak hangen die vliegen trekt. Die zak zit zo vol, zo veel vliegen heb ik normaal niet eens in 2 maanden in mijn tuin. Nu heb ik ooit gelezen dan vliegen over kilometers kunnen ruiken en dacht ik… Het lijkt wel of ik inderdaad alle vliegen uit de hele wijk aantrek. Mijn tuin zit nu ook vol vliegen en ze hangen allemaal om de zak wachtend tot ze naar binnen kunnen.

    • Paul

      17 juli 2017

      Wat zit er –behalve vliegen– in die zak?

    • Yvette

      17 juli 2017

      Het is een ecologische fly trap met lokmiddel geen insecticide.. Ik heb ook een pruimenstruik die vol zit.. heb ook het idee dat die vliegen aantrekt..

    • Yvette

      17 juli 2017

      Het is een ecologische vliegenzak met lokmiddel (poeder waar je water bij moet doen). Ook heb ik een hele oude pruimenboom in mijn tuin staan die volgens mij vliegen trekt… dus voor nu denk ik radicaal zak eruit en pruimenboom eruit!

    • Paul

      17 juli 2017

      Als je een zak met vliegenlokmiddel bij je deur hangt, lijkt het me niet ongebruikelijk dat je daarmee een heleboel vliegen aantrekt. Misschien moet je de zak niet bij je buitendeur hangen, maar juist aan de andere kant van je tuin…

  • Jos

    9 juli 2017

    Wat ik tegen vliegen doe is het volgende : Een sterke ventilator aan de ene kant (de koude luchtstroom is klaarblijkelijk vervelend voor vliegen) en een insectenlamp van 40 cm met voldoende grote roosters, sterke lampen en een opvangbak eronder die niet alleen gebruikt kan worden om de dode insecten op te vangen, maar ook om allerlei lokmiddeltjes te plaatsen zodat de vliegen sneller op de lamp afkomen.

  • liseth vergeer-dietvorst

    21 juni 2017

    Beste… Wij hebben zodra dat het maar een beetje warmer weer word al meteen last van die dikke grote vliegen in de woonkamer en keuken. Nu hebben mijn buren achter bij hun alle rotzooi (groenafval, andere rotzooi, misschien wel dode muizen / vogels…). Nu vraag ik me eigen af… Kan het ook door hún komen?! Want het is een heuse klerezooi bij hun achter.

    • Paul

      22 juni 2017

      Ja, achterstallig onderhoud en vervuiling bij buren kan absoluut voor vliegenoverlast zorgen!

  • Ingrid Potman

    20 juni 2017

    Beste Paul, Sinds een aantal jaren hebben we bij warm weer direct last van groene vleesvliegen. Bij het googelen zag ik ook de paddenvlieg voorbij komen. Onze buren hebben sinds een aantal jaren een vijver. Gister toevallig een dode pad uit mijn tuin verwijderd. Zou de groene vlieg en de vijver van mijn buren met elkaar te maken kunnen hebben? In de zomer hebben we in de donkere uren een gezellig kwaakkoor.

    • Paul

      20 juni 2017

      Ja, er kan zeker een verband bestaan tussen padden enerzijds en vliegen anderzijds. Groene paddenvliegen leggen hun eitjes nabij de neusgaten van zieke en gewonde padden. De larven kruipen in de neusgaten en vreten zich naar binnen. Dode padden kunnen overigens ook andersoortige vliegen aantrekken… Padden eten op hun beurt vliegen. Het overgrote merendeel van een paddendieet bestaat uit torren en kevers, maar vliegen staan ook op het menu. Een flinke hoeveelheid padden kan zodoende vliegenoverlast tegengaan, maar ook vliegenoverlast veroorzaken. :(

    • MJ

      21 juli 2017

      Hoi, padden zitten niet in vijvers, ze leggen er wel hun eieren maar dat is het dan ook en een kwaakkoor wordt niet door padden veroorzaakt maar wel door kikkers.

    • Paul

      21 juli 2017

      Niet alle kikkers zijn padden… Maar alle padden zijn kikkers… Je uitleg is dan ook tamelijk kort door de bocht… “Padden zitten niet in vijvers, ze leggen er wel hun eieren…” Huh, hoe doen ze dat dan?! Zoals je al aangeeft: padden leggen hun eieren in water. En padden verblijven dus maar al te graag in de buurt van vijvers. Dat ze zich minder graag IN water begeven dan kikkers, betekent dus geenszins dat je er als vijvereigenaar of omwonende geen last van kunt hebben. Legio februari / maart / april / mei is de paddenherrie doorgaans op z’n luidst. Maar in juni en juli kun je er absoluut nog veel last aan ondervinden. Paddengekwaak kan voortduren tot aan de winterslaap. En dat padden geen kwaakkoor (in ‘klassieke’ zin) vormen, betekent bovendien niet dat ze niet kwaken. De kwaakgeluiden van padden variëren zo’n beetje van knorren tot fluiten.

  • Kurt

    2 november 2016

    Beste Paul, Wij hebben op zolder last van massaal veel vliegen, zolder is geïsoleerd en daardoor ook moeilijk om een kier te vinden. Kunt u mij hiertegen een goede remedie bedenken? Alvast bedankt!

    • Paul

      3 november 2016

      Beste Kurt, Dit zijn gegarandeerd overwinterende klustervliegen. Dit is een vliegensoort die in groten getale overwintert in spouwen en op zolders van (bij voorkeur verwarmde) gebouwen. Google maar eens op afbeeldingen van klustervliegen…Hierbij een lijstje met antwoorden op eerdere / gelijksoortige vragen over de klustervlieg: 2 oktober 201311 maart 201428 april 201412 juni 201417 juni 201410 juli 20141 augustus 201410 april 2015… Wellicht ook handig voor toekomstige vragenstellers… Succes met de vliegenbestrijding! Groeten, Paul

    • Maria

      24 april 2017

      Waar ik vliegen mee bestrijd is: Dettol, multireiniger, spuitflacon. Daar worden ze helemaal ziek, zwak en misselijk van. Meestal heb ik een goede bui: spuiten en met een zacht doekje zet ik ze levend buiten. Een enkele keer mep ik er een dood, want ik heb een grafhekel aan vliegen. Mijn zonnige, frisse keuken, grenst aan een balkon en bijna elke dag (deur soms open, raam altijd open) is het raak.

  • Demi

    22 oktober 2016

    De laatste paar weken heb ik telkens 5 tot 10 vliegen in huis opgezogen. Vliegen zaten altijd bij het raam en waren ontzettend sloom. Na lang zoeken naar de bron (alles is schoon en er liggen geen etensresten) kwam ik er vandaag achter dat de vliegen in de luchtroosters verstopt zaten. Nu alle roosters stofgezogen en afgeplakt. Ik had nooit gedacht dat ze daar konden zitten omdat de gaatjes zo klein zijn. Hopelijk blijven ze weg en ga ik de verhuurder bellen voor vliegvrije-roosters, als ze bestaan. Ik dacht ik deel het zodat anderen daar ook kunnen kijken wanneer ze net als ik gek worden van waar ze nou vandaan komen.

    • Natalie

      31 oktober 2016

      Hoi Demi, wat bedoel je precies met luchtrooster? Ik herken het probleem namelijk ook bij mijzelf. Bedoel je het rooster bij het raam of het ventilatiesysteem in de badkamer?

  • Saskia

    18 oktober 2016

    Ik stik elk najaar van de vliegen in mijn slaapkamer. Zelfs tussen de balkondeur en dichte hordeur in!!! Waar komen die krengen in hemelsnaam vandaan? Het is er niet warm, raam staat dag en nacht open en ook de verwarming is niet aan. Zo zuig ik ze op (heb gif op het raam gespoten dus ze zijn zo dood, dat wel) en eind van de middag ligt het dan soms al weer vol.En allemaal bij het raam op het kozijn en de grond. Af en toe een paar in de huiskamer maar bijna alles in de slaapkamer. Ik snap er niks van.

  • cindy

    17 oktober 2016

    Hallo, Wij zitten echt met een vliegenplaag op zolder. Het is er warm, droog en geen voedsel. Wij hebben het raam al afgeplakt en weet echt niet waar ze binnenkomen. Ik moet er om de dag 3 kleeflinten hangen aan het raam en die zitten de volgende dag volledig vol. Weet niet meer wat te doen?

    • Richard

      20 november 2016

      Hoi Cindy, Heel herkenbaar… ik zuig dagelijks tientallen huisvliegen op, vooral op zolder en op de slaapkamers. Aangezien er geen dakraam op zolder zit, gaan de vliegen op zoek naar het licht en komen ze uit in de slaapkamer(s). Daar zitten ze dan ook massaal voor het raam. Ik ben vandaag op zoek gegaan naar de bron, en ze komen waarschijnlijk binnen via kleine kieren tussen de balken en de dakplaten. Ik ga deze van de week dichtkitten, hopende dat dat het probleem oplost…

  • Gonny van der Ruijt

    17 oktober 2016

    Is opzuigen een optie?

    • Paul

      17 oktober 2016

      Ja

  • Erik Jongbloed

    9 oktober 2016

    Beste Paul, Dank voor het goede en duidelijke artikel. Ik vroeg mij nog 1 ding af. In ons huis draait dag en nacht een ventilatie systeem. Hier zit geen vliegengaas bij de uitgang naar buiten. Zijn vliegen sterk en kundig genoeg om daar tegenin te vliegen en op die manier het huis in te komen? Alvast dank voor uw reactie. Vriendelijke groet, Erik Jongbloed

  • Gos

    28 september 2016

    Een schaaltje met kruidnagelen en water erin, helpt bij mij heel erg goed om vliegen onder mijn overkapping weg te houden.

  • Alfred

    28 september 2016

    Ik heb niet alle reacties gelezen maar ik lees niets over anti vliegen lampen. Ik weet dat je ze niet in de keuken moet hangen omdat vliegen als het ware ontploffen en vliegen-onderdelen in het rond kunnen vliegen. Maar werkt dit niet omdat ik niemand erover hoor?

    • Paul

      2 oktober 2016

      Ik heb 3 van zulke insectenlampen in huis (1x woonkamer, 1x slaapkamer, 1x kinderkamer) tegen muggen. Het werkt echt als een tierelier!!! Tegen huisvliegen werkt zo’n lamp absoluut ook… Het vervelende van vliegenoverlast is echter inderdaad dat je niet al te veel vliegen in zo’n lamp wilt krijgen. Allereerst kunnen vliegen inderdaad exploderen (ongeveer 1 op de 10 vliegen ontploft), wat inderdaad heel erg onhygiënisch is… Daarnaast kunnen vliegen enorm gaan stinken als ze groot genoeg zijn om tussen 2 spijltjes van het elektrocutierooster te blijven hangen. Dat geeft echt een erbarmelijke geur! :(

  • Alfred

    28 september 2016

    Ik het een vleesetend plantje gekocht bij Ikea, Ik vermoed dat het plantje wel geur afstoot maar alle bekertjes / happertjes zitten al vol. Dus, ik heb een plant dat wel lokgeur afgeeft maar niet meer vliegen kan eten. Balen. Ik zit er aan te denken spinnen in huis te halen, plakstrips heb ik ook al. Een elektrische vliegenmepper staat ook al op het bestellijstje. Ik denk dat er wel 20 vliegen in huis zitten. Af en toe loop ik een rondje met mijn niet-elektrische vliegenmepper. Dit is niet normaal.

    • omie

      27 mei 2017

      Ik heb 2 vleesetende planten gehaald om vliegen te vangen, maar denk dat ik er nog 2 bij haal. Misschien voor jouw ook een optie? Ik zat te denken aan 4 verschillende vleesetende plantjes… Is nog interessant ook!

    • Lissy

      15 augustus 2020

      Goedemorgen. Ik heb sinds de vakantie vliegen in mijn douche dit gaat om een duplexwoning en ik woon boven. Waar de vliegen vandaan komen geen idee. Kan ’s ochtends in de badkamer komen niks aan de hand en een paar uur later kom ik weer in de badkamer vliegen er zo 5. Heb alles nagekeken. Nu is mijn vraag ik heb ventilatie in de badkamer die gaat aan via een touwtje maar boven mijn badkamer zit nog een zolder. Zou er misschien van buitenaf er een vogeltje in kunnen vallen die misschien dood is of kan dat niet.

  • Alien

    26 september 2016

    Wij hebben ik weet niet hoeveel van die (cluster)vliegen op zolder. Geen voer daar, is donker. We hebben al heel veel van die kleefdingen hangen, maar hoe kom je er nu echt vanaf?

    • Termaat

      28 september 2016

      Als de vliegen binnen kunnen komen dan moet er ergens nog een opening of kier zitten waardoor ze naar binnen kunnen komen. Alles goed dichtmaken en horren voor de ramen moet afdoende zijn.

  • Eline

    20 september 2016

    Beste Paul, wij wonen sinds 3 jaar in een nieuwbouw en dit werd vorige week langs de buitenzijde in het wit geschilderd. Nu merk ik elke dag mini zwarte vliegjes van enkele mm op, aan allen ramen beneden. Ze gaan vrij snel vanzelf dood en liggen dan op de vensterbank. Er ligt zeker geen kadaster en zijn geen clustervliegen of fruitvliegen. S nachts komen er geen maar enkel overdag na het werk zijn er terug 10-20 vliegjes per raam te vinden. Kan u mij helpen a.u.b.?

    • Luc

      9 oktober 2016

      Sinds een dikke week hebben wij ook last van dit soort kleine vliegjes. Erg irritant!!! Sinds gisteren gebruiken wij Bayer Garden Vliegen Raamstrips. Ziet uit als een plakbandje. Vliegjes worden gelokt. Eten ervan en vallen binnen enkele minuten dood neer. Ziet er tot nu toe veelbelovend uit. Vliegen plakstrips hebben we ook geprobeerd maar daar lopen ze overheen alsof het niet plakt. Succes!

  • Merel

    14 september 2016

    Hoi, werkt citronella ook tegen vliegen?

  • marloes

    26 augustus 2016

    Goedemiddag, vanuit het niks komen er ineens uit de afzuigkap bromvliegen in grote aantallen. Dat kunnen we doen? Ze komen uit het rooster boven de afzuigkap… in die pijp. Het zijn blauwe, groene en gouden bromvliegen.

    • Paul

      27 augustus 2016

      Waarschijnlijk ligt er een dode muis of iets dergelijks in het afvoerkanaal van je afzuigkap te ontbinden. Het enige wat je kunt doen is dit kanaal reinigen en afdichten met fijnmazig gaas. En natuurlijk de filter van je afzuigkap regelmatig vervangen of reinigen.

  • Anjes

    25 augustus 2016

    ’n Paar dagen geleden ontdekte ik dat er een kraai in de pijp van onze speksteen kachel zat. De binnenkant gesloopt en de kraai netjes opgeruimd. Dachten we. Twee dagen later hadden we heel veel last van vliegen in huis. Tot mijn verbazing zaten er ’n heleboel in de kachel. Ik heb er maar een vuilniszak voor geplakt en de schuif open gezet. Nu maar hopen dat ze via de pijp weer naar buiten vliegen. Is het zinvol om er iets in te spuiten zodat ze er aan dood gaan? (sorry, ik ben een dierenvriend maar niet in mijn huis)

  • Luuk

    8 augustus 2016

    Beste Paul, Allereerst, complimenten voor je hulp bij alle vliegenklachten! Ook wij hebben er helaas. In anderhalve dag tijd al meer dan honderd vliegen verjaagd en gedood, maar er komt maar geen einde aan geloof ik. Volgens mij heb ik de bron wel gevonden. Het lijkt alsof ze vanonder het laminaat in de keuken komen. Richting de drempel van de woonkamer (dus niet direct bij een muur/plint naar buiten) zit een spleet waar ik onderdoor kon kijken en daar zag ik donkere larven / maden liggen. Ik ben van plan om misschien toch maar te kijken of ik de vloer een stukje open kan maken. Heb jij enig idee wat ik kan verwachten? Ik bedoel dan meer wat voor vliegen het kunnen zijn en hoe deze bestreden moeten worden. Ze zijn groen glimmend van kleur, erg traag en zijn met zeeeer velen… Onder het laminaat ligt een ondervloer en daaronder een plavuizen vloer. Ik kan me niet voorstellen dat daar bijvoorbeeld een dood dier ligt.

    • Paul

      8 augustus 2016

      Beste Luuk, Donkere maden zijn verpopte maden (casters); het zijn in feite onbeweeglijke cocons. Als die onder de vloer liggen, moet er iets te eten hebben gelegen voor de maden. :(

  • Lon

    8 augustus 2016

    We zitten op t moment in een huis in de Franse Ardennen. Sinds een paar dagen hebben we veel last van grote (1,0 – 1,5 cm) grote smalle zwarte vliegen welke ook enorm zoemen. Ze lijken wel vanuit de houtbetimmering te komen. Ze zijn groot! Ik heb foto’s, maar kan ze niet bijvoegen; heeft iemand een idee wat dit zijn?

  • Annabel

    17 juli 2016

    Kon gisteren wel huilen en dacht gek te worden! Had enkele weken geleden een plastic strip in vensterbank verwijderd want werd zwart! Kreeg daarna een mierenplaag uit die naad en strooide er mierengif in. Het was snel afgelopen in huis alleen buiten ging het verder en daar de bus poeder verder uitgestrooid. 3 dagen geleden een vliegen PLAAG, heb zeker 200 en misschien wel 250 vliegen doodgeslagen!!! Waar ze vandaan kwamen??? Heb nu deze site gevonden en het zal blijken dat er vliegenmaden in spouwen kunnen zitten en dat is waarschijnlijk. Ook hier het geval geweest. Ben er denk ik nu van af dus maar snel een nieuwe strip aanbrengen dan kunnen ze lekker in de spouw blijven. Vr. Groet

  • Ellen

    11 juli 2016

    Ook ik heb extreem veel van die vieze groene vliegen in de huiskamer. Nu heb ik mijn kamerplanten vanmiddag buiten gezet, en er zijn geen vliegen meer. Hoera! Ik had op veel graslelies (van die groene sprietenplanten) bruine dopjes op de bladeren. Misschien hebben ze eitjes gelegd op de plant of in de potgrond, en komen ze massaal uit. Ben er nu wel vanaf. Ik denk dat ik maar nieuwe planten ga kopen.

  • valerie

    10 juli 2016

    ik bewaar levende vliegen en ik ver zorg ze

    • Jurjan

      11 juli 2016

      Misschien kun je je adresgegevens hier delen, dan kan iedereen zijn ongewenste vliegen naar jou thuis brengen.

    • Alfred

      28 september 2016

      Ik ook, maar mijn vleesetende plant eet niet echt door. :(

  • valerie

    10 juli 2016

    IK WIL VLIEGEN NIET DOOD IK BEN EEN DIEREN VRIEND

  • Jenny

    25 mei 2016

    Ik heb sinds enkele dagen een vliegenplaag in huis. Ik laat nooit eten slingeren dus daar kan het niet aan liggen. Heb er soms 30 tegelijkertijd tegen de muren en ramen aanzitten. Vandaar nog eens alles goed schoongemaakt en toen kwam ik erachter dat ze uit een kier/plint komen. Wat kan ik hieraan doen?

    • Paul

      25 mei 2016

      Beste Jenny, Waarschijnlijk gaat het hier om de clustervlieg oftewel klustervlieg. Dit is een vliegensoort die in (extreem) groten getale overwintert in spouwen en op zolders van (bij voorkeur verwarmde) gebouwen. Google maar eens op afbeeldingen van klustervliegen…Hierbij een lijstje met antwoorden op eerdere / gelijksoortige vragen over de klustervlieg: 2 oktober 201311 maart 201428 april 201412 juni 201417 juni 201410 juli 20141 augustus 201410 april 2015… Wellicht ook handig voor toekomstige vragenstellers… Succes met de vliegenbestrijding! Groeten, Paul

  • saartje

    11 mei 2016

    Ik heb sinds gisteren een heleboel dikke vliegen in mijn studio-appartement. Ze zaten gisteren vooral aan het raam en gordijn. Heb ze gisterenavond allemaal in een kamer gelokt en die kamer daarna volgespoten. Ik was er zeker van dat ik geen een heb vrijgelaten. Heb er meer dan een uur aan besteed. Tot mijn verbazing was de hele plafond deze morgen onder de vliegen, meer dan 20! Ik alles nagekeken. Ik zie nergens eten of iets stinkend dat het zou kunnen veroorzaken. Heb wel een nat en doorgezakte plafond. Dat is nu in de winter gebeurt door een lekkage. De lekkage is een maand geleden gerepareerd dus het is niet echt nat meer. Ik vind het verschrikkelijk vies!

    • Paul

      11 mei 2016

      Wat is de aard en aanleiding van de lekkage? Misschien dat er een kadavertje van een muis of rat op het plafond ligt te vergaan waarin vliegen zich voortplanten? Of het zijn ontwakende klustervliegen…

    • saartje

      11 mei 2016

      Blijkbaar heeft men de laatste 2 dagen een oud verlaten gebouw hiernaast leeggemaakt. Daar zouden dode vogels en muizen zijn geweest. Hopelijk is dat de antwoord voor al die vliegen in mijn appartement. Nu vraag ik me af hoelang het zal duren om die vliegen kwijt te geraken. Als ik ze doodspuit, kan ik verwachten dat er morgen nieuwe zullen zijn? Wat kan ik eraan doen?

    • Paul

      12 mei 2016

      Oude verlaten gebouwen zitten doorgaans bomvol klustervliegen. De kans dat er de komende tijd nieuwe vliegen bijkomen is groot en het enige wat je kunt doen is wachten tot de laatste vliegen een onderkomen hebben gevonden en tot die tijd in de weer blijven met insectenspray en elektronische vliegenmepper. Of je moet de exacte plek vinden via waar de vliegen je woning in komen en deze plek hermetisch afsluiten…

  • Gregoor

    27 april 2016

    Beste lezers, Vliegen, muggen, muizen, lieveheersbeestjes… Weg met pepermuntolie. Zet op die plekken waar dit ongedierte komt kleine onderzetters met wat druppels olie hier op. Is lekker fris in huis en verjaagd ongenode gasten gebruik dit al circa 20 jaar. gevonden door te googelen. Geen vergif in huis een natuurmiddel.

    • René Janssen

      10 juni 2016

      Gewoon olijfolie? Werkt het ook als je buiten een beetje olie op een schoteltje legt?

    • Paul

      10 juni 2016

      Ik durf het niet met 100% zekerheid te zeggen, maar ik denk dat Gregoor pepermuntolie bedoelt…

    • Randy

      19 juli 2016

      Google bestaat nog niet eens 20 jaar.

    • Jurjan

      19 juli 2016

      Bijdehandje… Het huidige Google bestaat sinds 1996 onder de noemer BackRub; bovendien zegt Gregoor CIRCA 20 jaar…

  • Erwin

    8 maart 2016

    Ik wil deze zomer nieuwe tegels leggen in mijn tuin. Nu heb gehoord dat als je donkere tegels gebruikt dit vliegen aantrekt. Daar donkere tegels lekker warm zijn en vliegen van warmte houden klinkt dit logisch. Is dit echter ook zo of is het een broodje aap?

    • Paul

      8 maart 2016

      Beste Erwin, Vliegen worden inderdaad aangetrokken tot externe warmte / hitte, maar ik betwijfel ten stelligste of donkere tegels het verschil maken. Materiaalkeuze, tegeldikte, tegelafwerking / glazuurlaag, blootstelling aan direct zonlicht, buitentemperatuur etc. zijn allemaal aspecten die een rol spelen. Ik denk echt niet dat vliegen massaal af zullen komen op donkere tuintegels. Op dagen dat donkere tuintegels heet worden door extreme zomerzon, hebben vliegen heus wel wat beters te doen dan als levend tapijtje jouw tegels bedekken. ;) Waarschijnlijk zijn ze op zulke dagen veel meer geïnteresseerd in water dan in gloeiendhete tuintegels. Uitsluitsel kan ik je niet geven, maar ik heb me in al die jaren nog nooit verbaasd over extreme aantallen vliegen op donkere tuintegels. Groeten, Paul

  • Anne van der Geest

    29 februari 2016

    Hallo, Ik woon in een studio op de eerste verdieping in een oud rijtjeshuis (monument). Sinds twee dagen heb ik last van dikke zwarte vliegen (als ze op de muur zitten, lijken het wel spinnen). Ze zijn ontzettend traag en maken haast geen geluid ook zitten ze lang stil. Ik heb gecheckt en geen afval, etensresten of dergelijke gevonden. Alle ramen en deuren heb ik dicht gehouden en toch blijven ze komen. Gisteren 15 paar en vandaag weer 10. Ook al mijn muren gecheckt op gaten naar buiten en ook bij de buren gevraagd of ze ook last hebben maar ik ben de enige.. Bedankt!

    • Paul

      5 maart 2016

      Beste Anne, Waarschijnlijk gaat het hier om de clustervlieg oftewel klustervlieg. Dit zijn vliegen die in (extreem) groten getale overwinteren in spouwen en op zolders van (al dan niet leegstaande) gebouwen. Google maar eens op afbeeldingen van klustervliegen…Hierbij een lijstje met antwoorden op eerdere / gelijksoortige vragen over de klustervlieg: 2 oktober 201311 maart 201428 april 201412 juni 201417 juni 201410 juli 20141 augustus 201410 april 2015… Wellicht ook handig voor toekomstige vragenstellers… Succes met de vliegenbestrijding! Groeten, Paul

  • julia

    9 december 2015

    wij hebben al paar maanden steeds vliegen in huis. zijn echt ineens stuk of 10/20 en dan hele kleintjes en grotere, echt baby vliegen. weet dat ze geen ‘nest’ hebben maar lijkt echt zo. ineens zitten er dan weer mega veel in huis. We meppen ze allemaal dood maar paar dagen later mogen we weer opnieuw. wat kan ik hier tegen doen. IS echt in huis , vliegenstrips/plakstrips helpen hier niet echt heel handig

    • Paul

      9 december 2015

      Beste Julia, Dit zijn waarschijnlijk klustervliegen die een onderkomen zoeken voor de koude wintermaanden. Ze verzamelen zich veelal in spouwmuren, op zolders en in (niet al te koude) kruipruimtes. Zie o.a. ook mijn reactie over de klustervlieg van 17 juni 2014. Groeten, Paul

    • julia

      9 december 2015

      Bedankt Paul voor je antwoord, helaas weinig aan te doen dus. We halen weer extra vliegenmeppers in huis!

    • Richard

      25 januari 2016

      Gebruik nu een stofzuiger. Net 9 vliegen achter mekaar verwijderd. Morgen zijn er weer nieuwe. Heb namelijk een konijntje in huis.

    • Paul

      25 januari 2016

      Beste Richard, Als je binnenshuis een konijn houdt en continu vliegen moet vangen, wees dan waakzaam. Vliegen leggen namelijk heel vaak hun eitjes op het vieze achterwerk van een konijn. De maden die hier vervolgens uit komen, kunnen een konijn van binnenuit opeten. :( Dit fenomeen bij konijnen staat ook wel bekend als ‘myiasis’ oftewel ‘huidmadenziekte’. De combinatie van konijnen en vliegen is al met al uiterst onwenselijk. En de aanwezigheid van groene vliegen is zelfs levensbedreigend voor het konijn… Groeten, Paul

    • Richard

      26 januari 2016

      Hoi Paul, Volgens de dierenarts kan het zijn dat er in het hooi al larven zaten. Volgens hun is het niet altijd schoon. Dat verklaard waarom ik opeens zoveel last heb van vliegen. Heb morgen een afspraak met de dierenarts en laat het konijntje even nakijken voor de zekerheid. Voor de rest raden ze mij aan om het hooi weg te gooien en elke dag de kooi te verversen en de vliegen vangen met de stofzuigen omdat het best wel effectief is.

    • Paul

      26 januari 2016

      Ja klopt… In het gunstigste geval leggen de vliegen hun eitjes in het hooi, strooisel of zaagsel van het konijnenhok… Vliegeneitjes in de voederbak van je konijn is echter al een beduidend minder prettig scenario… En in het ongunstigste geval is het achterwerkje van je konijn dus besmet met vliegeneitjes en/of vliegenmaden… Bovendien zullen eventuele aanwezige vliegeneitjes in stro en/of voer op den duur uitkomen, waarna de maden zich zullen verspreiden. In dat geval kan het kontje van je konijn alsnog besmet raken met vliegenlarven c.q. maden. Voor het welzijn van je konijntje is het dan ook zeer belangrijk om de broedplaats c.q. ontstaansbron c.q. besmettingshaard van de vliegenplaag te achterhalen en te elimineren. Sterkte verder!

  • Andrea

    5 september 2015

    Goedenavond, Ik had een vraagje! Ik woon in een 2 onder 1 kap woning (oud huis) en sinds een jaar of 4/5 heb ik elke zomer periode meestal mei/juni tot september last van vleesvliegen… Waar ze vandaag komen is echt een raadsel. Ben erg opgeruimd, netjes enz. Geen etensresten laten slingeren etc. Al die jaren zijn er bestrijdingsbedrijven geweest, halve dak is eraf geweest om te kijken of er iets onder de pannen zat, open haard binnen en buitenkant dicht laten maken, kokers laten plaatsen op de pijpen op het dak, klemmen in de spouwmuur dat er niks naar binnen kan, riool na laten kijken enz. Maar niks heeft geholpen. Het scheelt ook per dag, per jaar… Vorig jaar was het echt minimaal, maar die jaren daarvoor waren het heel erg veel vliegen. Je begrijpt dat ik er gek van wordt en het een raadsel is waardoor het komt. Ramen die open kunnen zitten horren voor. Mijn buren hebben nergens last van zo af en toe een vlieg. Ben ten einde raad en vooral dat de vliegen maar blijven komen. Wie of wie kan me helpen ben tenslotte echt ten einde raad en het is zo vies gewoon. Zou het met de constructie van het huis te maken kunnen hebben! Zeg maar wat of we hebben een aangebouwde serre met 2 lichtkoepels daardoor wordt het snel warm binnen! Hoor het graag.

  • Corma Reinders

    23 augustus 2015

    Beste Paul, We hebben al een aantal jaren een prachtige veranda met een puntig glazen dak. Elk jaar hebben we erg veel last van vliegen. Dit jaar is het dusdanig extreem dat we er bijna niet meer kunnen zitten. We hebben al van alles geprobeerd: waterzakjes ophangen, gif spuiten, plakstrips speciaal voor vliegen, zakjes met lokstof… UV-lamp een groot elektrocutierooster. En werkelijk niets helpt, de vliegen blijven komen… Als mijn man de boel schoongemaakt heeft, is het morgen weer precies hetzelfde, honderden dode vliegen, op de grond en op de 5 plakstrips. Echt smerig! Wat raadt u ons aan??? We overwegen om een soort luik in het dak te maken, maar dat is erg kostbaar en ik weet niet of die vliegen daar dan doorheen gaan. Zelf denk ik een heel groot horrengaas ervoor spannen en dit in een groot raamwerk maken (7×5 meter). Het is daar voor de vliegen een paradijs, want het is er licht en heel warm. En omdat er veel vliegen zijn, veel lokstof en gepoep van die beesten op de glasramen. Iedereen die een idee heeft of een oplossing die mailt maar, wij zijn ten einde raad…

    • Paul

      29 augustus 2015

      Ik hoor wel vaker van mensen dat ze last hebben van vliegen die zich verzamelen op glimmende, reflecterende oppervlakken. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de weerkaatsing van licht, waardoor vliegen denken dat er drinkbaar water te vinden is. Als het buiten warm en zonnig is, is de behoefte van een vlieg aan water EXTRA groot, dus (de illusie van) water kan op zulke dagen extreem veel vliegen aantrekken. Zodoende zou het dus kunnen helpen om ergens in de buurt een alternatieve waterbron aan te bieden. Bijvoorbeeld in een lage schaal of vogeldrinkbak. De vraag blijft echter waar die extreme aantallen vliegen vandaan komen. Er moet ergens een organische bron zijn waarin de vliegen hun eitjes leggen die zich tot maden ontwikkelen en vervolgens verpoppen tot volwassen vliegen. Die bron/broedhaard kan zich buitenshuis bevinden, maar ook in spouwen, kruipruimtes, verlaagde plafonds, zolders, vlieringen, kelders, garages, schuren, et cetera. Weet je om welke soort vlieg het gaat? Kun je misschien een foto uploaden op de Facebook-pagina van Gezondr?

    • nadia

      20 juni 2016

      Beste Corma, ik lees hier net je verhaal omdat wij sedert een aantal weken een pergola laten plaatsen hebben en voor de helft van de pergola hebben wij een veranda waarvan 1 zijde open is. Het dak van de pergola is glas alsook de veranda. Wij hebben net hetzelfde probleem als jou. Van zodra de zon schijnt hebben wij hopen van die dikke vliegen (bromvliegen) die in de hoek van onze veranda kruipen (gans bovenaan tegen het dakglas en tegen de bovenste ramen van onze veranda). Deze maken veel lawaai en allemaal poep op onze ruiten. Heb al alles geprobeerd. Vliegenval (stinkt enorm), kleeflint (na 2 dagen hangen die al vol), insecticide (doordat er een deel open is werkt dit ook maar tijdelijk). Is dit bij jullie nu opgelost en hoe hebben jullie dit gedaan? Wij denken eraan om onze veranda nu volledig dicht te maken met schuiframen en daar vliegenramen in te laten monteren. PFFFFFFFFFFFFFFFF. Ik weet echt niet van waar die vliegen komen maar het zijn er enorm veel. Wij kunnen echt niet genieten zo van onze veranda. Hopelijk heb jij de oplossing gevonden.

  • Wendy

    27 juni 2015

    We hebben ze weer, ze zijn overal. Ondanks het ‘koele’ voorjaar hebben we weer veel vliegen, maar we hebben nu een mooie oplossing gevonden voor ons vliegenprobleem. We gebruiken nu voor het 2e seizoen de Flybuster Garden. Dit zijn vliegenvangers met lokvloeistof die rondom onze tuin hangen waar ongelofelijk veel vliegen op af komen en er binnen bijna geen vlieg meer te bekennen is. Echt een aanrader!

  • Michelle

    10 april 2015

    Beste Paul, dank je voor je reactie, ik kan helaas alleen de eerste zin in het veld lezen. Mag ik zo brutaal zijn om te vragen of je jouw reactie zou willen mailen? Alle advies is namelijk welkom! Hartelijk dank, Michelle

    • Paul

      10 april 2015

      Beste Michelle, Helemaal niet brutaal hoor, ik zal m’n reactie over vliegenoverlast direct e-mailen. Groeten, Paul

  • Michelle

    10 april 2015

    Beste allen, Sinds enige tijd beschikken wij over een klein huisje op het platteland van Frankrijk. Het huis heeft 5 jaar leeg gestaan voor wij het kochten. Dat daar wat beestjes rondlopen en vliegen is prima, dat hoort bij het platteland. Maar wij hebben buitensporig veel vliegen in huis. De afgelopen twee maanden ben ik voornamelijk bezig geweest met vliegen bestrijden. Stofzuigen, dweilen, gif spuiten en een uur later ligt het weer vol. Ze zijn allemaal dood of nagenoeg dood, maar komen overal vandaan lijkt het wel. Ik weet niet meer hoe ik dit moet tegengaan. De zolder is bezaaid met ongeveer een centimeter dik tapijt aan dode vliegen. Als ik alles verwijder en schoonmaak is het een heerlijk huisje, echter een dag later is het weel bezaaid met vliegen. Ik ben even uit verzonnen… Wat zou hier tegen te doen kunnen zijn. Zelfs de buren daar geven aan dat ze dit nog niet eerder hebben gezien. Heel graag uw advies! Hartelijke groet, Michelle

    • Paul

      10 april 2015

      Beste Michelle, Dit zijn nagenoeg zeker clustervliegen. Leegstaande panden zijn voor clustervliegen EXTRA aantrekkelijk met het oog op veiligheid/overlevingskans. De kans zit er dus dik in dat de clustervliegenpopulatie sterk afneemt naarmate je er langer woont. De clustervliegen zitten naar alle waarschijnlijkheid onder het dakbeschot, in de spouwen, in de kruipruimte, in loze ruimtes onder vloeren en boven plafonds etc. Eigenlijk overal waar een huis redelijk geïsoleerd is, waardoor de kans relatief groot is dat de clustervlieg de wintermaanden doorkomt. Ik ben niet zo bekend met de vliegenpopulatie in Frankrijk, maar naast de clustervlieg zijn het vooral de grasvlieg en de herfstvlieg die overwinteren en tijdens de koudste maanden een onderkomen zoeken om hun winterslaap te houden. Populaties van dit soort vliegen kunnen in de honderdduizenden lopen… Zelf kun je hier helaas weinig tegen doen; alleen professionele ongediertebestrijdingsbedrijven hebben doeltreffende chemicaliën om zulke grote vliegenpopulaties ‘uit te roken’. Als er overigens kadavers (dode beesten) zoals muizen, ratten, egels, vogels etc. in kruipruimtes, spouwmuren en verlaagde plafonds liggen, is het een kwestie van dweilen met de kraan open. In dat geval zit er niet veel anders op dan de boel openbreken, schoonmaken en volproppen met isolatiemateriaal om de verblijfsruimte voor toekomstige vliegen tot een minimum te beperken. Heel veel succes en sterkte met de vliegenbestrijding! Groeten, Paul

    • Rob

      17 januari 2018

      Dag Michelle, Ik zit met hetzelfde probleem op t platteland van Frankrijk. Heb je inmiddels n oplossing voor de vliegenoverlast gevonden? Met vriendelijke groet, Rob

  • Lilian

    14 februari 2015

    Oh jeetje, ik gruwel helemaal als ik deze verhalen lees. Ik wil voor iedereen nog eens benadrukken dat meerdere vliegen in huis, zonder dat de deur open geweest is, vaak betekent dat er iets dood ligt te gaan. Mijn ex had vaak dag en nacht het keukenraam open en vaak lagen er nog restjes op de borden. Toen er kraaien naar binnen kwamen hippen, vond ik dat het raam dicht moest en nooit meer open. We deden toen wel de deur naar de gang open, om door te luchten, maar niet het raam. Ineens zaten er toen twee vliegen op de lamp. We zetten die naar buiten, maar direct erna waren er weer twee. We dachten dat ze terugkwamen door een gat in de muur of zoiets, maar toen deze naar buiten gingen, zaten er drie. Mijn ex bleef volhouden dat de vliegen niets met het raam te maken had. Al was er een heleboel eten en viezigheid in de dakgoot blijven liggen en ik was bang dat daar de vliegen vandaan kwamen. Nu bleek twee weken later dat er muizen op dat eten afgekomen waren op het aanrecht en die waren ziek geworden. Nadat ze in de kastjes en achter de boekenkast overleden waren, konden de vliegen er makkelijk bij door het raam en zijn erna dus eitjes gaan leggen. En dat waren de vliegen die we tegenkwamen in huis. Ik vond het AF-SCHU-WE-LIJK, omdat die nieuwe vliegen naar eten zochten en daarom hondsbrutaal op mijn benen gingen zitten en ook de badkamer inkwamen (ik ben opnieuw gaan douchen toen er eentje op mijn arm ging zitten). Dus, als er vliegen zijn, ligt er iets te rotten of ontbinden. Of staat er een bak met eten open in de kast (die stond namelijk ook open in het huis van mijn ex en hiervoor kwamen weer ándere vliegen het huis bestoken met hun vriendjes). Nu ben ik dus in mijn eigen huis smetvrezerig bezig met lucht-afsluitbare vacuüm-potten. – Lilian

  • Brenda

    23 november 2014

    Beste redactie. Sinds vanochtend hebben wij ontzettend last van vliegen. Geen idee waar ze vandaan komen! We wonen op 1 hoog en er is geen mogelijkheid dat er ergens een dooie rat of muis ligt. Het zijn best wel vieze dikke een beetje zwart/blauw/groene vliegen (heb niet goed naar de kleur gekeken heb ze dood geslagen en weggegooid). Nu is het bij ons in huis niet kouder/warmer lichter/donkerder en gooien altijd etensresten gelijk weg. Enig idee wat voor gemanipuleerde vieze gevallen dit kunnen zijn? En wat de beste manier is om ze te bestrijden en weg te houden? Ik hoor graag snel van u!

    • Brenda

      24 november 2014

      Het zijn van die zwarte, trage, lelijke vliegen, schijnen uit het riool te komen van de douche door wormpjes of iets dergelijks, wat kan ik hieraan doen?

  • Stefanie

    8 november 2014

    Beste, Sedert enige maanden vinden we dagelijks 1 made. Vandaag uitzonderlijk twee. Die beesten vinden we op zo’n verschillende plaatsen dat we niet meer weten vanwaar ze komen: van op plafond viel er een voor mijn neus op de grond. Er lag een op de overloop (tussen bovenverdieping en onze trap naar beneden). Laatst ook gewoon een kruipend op de tegelvloer in de keuken. Nergens ligt er bij ons iets te rotten (toch niet dat we weten). In onze vuilbak: geen te vinden. Garage: geen te vinden. We weten wel dat onze boven gebuur vuiligheid in de goten heeft gesmeten (vuil van zijn konijn…) waardoor we zelfs heel veel regenwater binnen gekregen hebben door het kapot gaan van goten en dergelijke… Nu hebben we nog steeds soms regenwater binnen, maar dat komt door defect aan venster op de overloop. Weet dat wij wonen in huurappartement… Vandaag twee maden gevonden: een in de keuken, een op de overloop + 5 vliegen. Die zijn allemaal ondertussen dood. In juli hadden we wel tot honderd vliegen binnen… Daarna nix meer tot vandaag… Enige verklaring? Er zijn hier wel wat valse ruimtes/muren en het appartement loopt nogal ineen met de andere, dus daartussen kan gemakkelijk iets liggen rotten… En het rare is, is dat we telkens een weinig aantal maden vinden, maar wel te veel in mijn ogen… Groetjes, Stefanie

    • Paul

      9 november 2014

      Beste Stefanie, Ik denk dat je zelf de verklaring al hebt gevonden. Als je bovenbuurman dierlijk afval in de dakgoot gooit, ontstaat een broedhaard voor vliegen en een kweekvijver voor vliegenmaden. Als er dan ook nog verstoppingen, overstromingen en lekkages ontstaan waardoor de vuiligheid met maden en al in spouwen en op verlaagde plafonds terechtkomt, is het einde zoek. Als vliegenmaden zelfs uit verlaagde plafonds komen vallen, lijkt de oorzaak me vrij evident… Blijkbaar ligt er veel organisch (dierlijk) afval in de holten van je woning, waar vliegen volop gebruik van maken en zoeken de maden op allerlei willekeurige plekken een uitweg, waardoor ze aan alle kanten opduiken. Allereerst zou ik je buurman vragen om de dakgoot schoon te houden; deze is immers bedoeld om regenwater naar een bepaald punt te leiden, niet als afvalbak. :( Daarnaast zou ik met infraroodapparatuur de ontstaansbronnen van de wateroverlast opsporen en lekkages verhelpen. Waarschijnlijk ben je dan snel van de madenoverlast af. Groeten, Paul

  • Eveline

    22 oktober 2014

    Hallo, mijn naam is Eveline. Sinds augustus dit jaar heeft mijn vriend een eigen huis. Op onze zolder hebben we 3 velux-ramen. Nu zitten er hier behoorlijk wat vliegen. Iedere keer als ik boven kom, sla ik ze dood. Wat me opvalt is dat de vliegen gewoon blijven zitten. Je moet ze echt wegslaan. Hele duffe vliegen dus. Nu controleer ik het iedere dag en elke dag ligt de zolder vol met vliegen (10-20 stuks per dag) Ook de 3 ramen zijn drukbezet (5-10 vliegen per raam) Wat zou dit kunnen zijn? We zijn een beetje ten einde raad! Wie kan ons helpen?

    • Paul

      23 oktober 2014

      Dit zijn naar alle waarschijnlijkheid clustervliegen. Lees a.u.b. mijn antwoorden op eerder gestelde vragen voor meer informatie over de aanwezigheid en bestrijding van deze klustervlieg.

  • Lolita

    14 oktober 2014

    Beste Paul, Ik vindt in de woonkamer zo nu en dan een made. Niet veel, maar elke keer weer een paar als ik grondig schoonmaak. En na elke grondige schoonmaak denk ik nu helemaal klaar te zijn, vindt ik bij de volgende grondige schoonmaak er weer een paar! Soms 1, soms wel 5! Ik vindt ze altijd rondom of onder de bank. Soms tussen de bank. En soms een paar op ’t kleedje onder salontafel. Weet dus niet waar het vandaan komt. Heb echt heel regelmatig alle banken aan de kant en kleedje ook. En alles echt grondig schoonmaak maar ze blijven terugkomen en steeds maar een paar. Nooit heel veel, maar ben bang dat de bron ergens anders is en ik niet weet waar! Wat moet ik doen, kan ik hiervoor de ongediertebestrijding bellen? Ben echt ten einde raad, dit loopt al zo een twee jaar en vreselijke vaak grondige schoonmaak aan het houden en elke keer vindt ik er wel 1 en nooit de bron… Please help me!

    • Paul

      14 oktober 2014

      Beste Lolita, Van welk materiaal is je bankstel gemaakt? Mocht het leer of vergelijkbaar organisch materiaal zijn, dan kan het zijn dat dit ooit nat is geworden of om een andere reden is gaan ontbinden. Op zo’n moment kunnen vliegen er hun eitjes in leggen. Ook kan het zijn dat er een muis in je bankstel heeft geknaagd en er een nestje in heeft gebouwd (dit komt echt met regelmaat voor). Als de ouders de pasgeboren muisjes vervolgens niet meer durven te benaderen omdat de kamer waarin het bankstel staat wordt bewoond, zullen ze worden achtergelaten. Een kadavertje van een piepjong babymuisjes is veelal te klein om stankoverlast te veroorzaken, maar trekt wel vliegen aan. Persoonlijk zou ik allereerst je bankstel volledig uit elkaar halen en van alle kanten grondig inspecteren op gaatjes en scheurtjes. Groeten & sterkte, Paul

  • Rein

    3 oktober 2014

    Heb zelf al zo’n beetje elk najaar last van duffe vliegen. Hoogstwaarschijnlijk van die cluster-gevallen. Het nare is dat deze alleen op mijn slaapkamer en de zolder zitten. Verder in het huis totaal geen last van. Het zou kunnen zijn dat er inderdaad in de spouw het een en ander zit, maar het is een groot oud huis. Ik wordt er ontzettend moe van. Als ’t koud wordt zijn het vooral dode vliegen, en dat vind ik enigszins geen ramp, maar nu vliegen ze half sukkelend rond, overal op en tegenaan. Tips? Of zal ik toch echt eens een professional moeten laten komen?

  • Sophie

    18 september 2014

    Hallo, Al ruim vier jaar heb ik last van een beest (of meerdere, maar klinkt als 1). Af en toe ontzettende stank en een vliegenplaag. Nu heb ik overal (alweer) rattengif liggen en hierdoor zou het beest dood moeten gaan en opdrogen. Dus ik zou geen last moeten krijgen van vliegen. Nou wel dus. En heel veel! Vanochtend wilde ik naar het toilet gaan en zag iets boven uit de muur kruipen… maden. Honderden maden kropen door een millimeter spleetje naar buiten, echt verschrikkelijk! De vloer lag vol en ze bleven maar komen. Heb het gefilmd en heb foto’s gemaakt. Gelijk een spuitbus met gif gehaald en opgeruimd. Nu na twee uur weer de vloer vol. Ik geef nog niet op, maar heb het idee dat mijn hele tussenmuur of plafond vol ligt. De vliegen die eruit komen zijn groenblauw metallic gekleurd, en ik vermoed een vleesvliegplaag. Wat kan ik doen? Tegen de stank en de maden? Heb nu geen geld om het plafond en de muur eruit te laten breken! Alvast bedankt!

    • Paul

      19 september 2014

      Beste Sophie, Wellicht dat je een rat of muis hebt met een overleden nestje… of een exemplaar dat voedsel ‘hamstert’ waar vliegen op af komen. Honderden maden betekent in ieder geval dat er iets goed mis is! Dat is niet zomaar een enkel vogel- of muizenkadavertje. Ik wil je niet ontmoedigen, maar het is een beetje kiezen of delen: de onderliggende oorzaak behandelen of de symptomen blijven bestrijden. Zolang de besmettingshaard blijft bestaan, is het dweilen met de kraan open. Ja, je kan de boel dicht kitten, maar dan zullende maden toch weer een andere uitweg zoeken. Wellicht heb je iets aan de informatie in dit artikel over muizenbestrijding en dit artikel over rattenbestrijding. Groeten & sterkte toegewenst, Paul

    • Sophie

      19 september 2014

      Bedankt voor je antwoord! De maden blijven ondanks het gif uit de muur en plafond kruipen. Straks komen de hulptroepen en die breken het plafond open en in het ergste geval de tussenmuur eruit. Ik kan gelukkig een regeling treffen met het weer opbouwen. Oh, ik wist niet dat ongedierte zo verschrikkelijk kon zijn! Gelukkig kan er nu actie worden ondernomen! Eens kijken welke kadavers er liggen en om welk beest of beesten het gaat! Bedankt!

  • priscilla

    16 september 2014

    Hoi, In 4 jaar tijd heb ik nooit echt last gehad van vliegen. Weleens hier of daar eentje of twee, maar meer ook niet. Nu was er vorige week ook weer eentje; eerst had ik er geen aandacht voor, maar nadat ik weer in de keuken kwam, waren het er ineens heel veel. Vooral ook op het raam en de vensterbank van de keuken. Ik wist niet vanwaar ze kwamen… Ik heb ze toen allemaal met de vliegenmepper gedood en ging weer weg. Daarna toen ik weer terugkwam in de keuken waren er opnieuw een heleboel vliegen. Toen merkte ik dat ze dus uit de dampkap kwamen. Uiteindelijk heb ik de afzuigkap geprobeerd af te sluiten met wat papier, gewacht tot de volgende dag en alles goed gepoetst. Vooral ook goed het venster schoongemaakt waarop de dode vliegen zaten. Er zaten ook nog enkele dode vliegen in de afzuigkap zelf, maar deze hebben we verwijderd. Toen een week geen last meer gehad, tot vandaag… Nu heb ik weer een boel vliegen zitten en weer komen ze uit de dampkap. Kan ik iets in de dampkap spuiten hiervoor? Of moet ik iemand speciaal laten komen hiervoor?

    • Paul

      16 september 2014

      Beste Priscilla, Omdat een afzuigkap hete lucht opzuigt, kan deze enorm heet worden, dus afsluiten met papier is extreem brandgevaarlijk. Ook insecticide in je afzuigkap sprayen is geenszins raadzaam, aangezien je er voedsel onder bereidt. De bottom-line is dat vliegen sowieso niet in je afzuigkap terecht zouden moeten kunnen komen; in dat geval is er namelijk iets mis met het luchtafvoerkanaal/ventilatiekanaal van de afzuigkap. Wellicht is de afvoerslang of afvoerpijp kapot. Soms is het iets met een verloopstuk, maar in veruit de meeste gevallen is het afsluitrooster stuk. Dit is de ‘dop’ die de boel buitenshuis (in dak of gevel) afsluit. Afhankelijk van de soort afsluitkap, is deze voorzien van een ventilator, maar in ieder geval van fijnmazig filtermateriaal, waar insecten niet doorheen kunnen kruipen. Sluit de kap inmiddels niet meer goed af, dan krijg je inderdaad beestjes in je afzuigkap. Een afzuigkap zuigt immers vervliegende oliën en etensluchtjes op die vliegen aantrekken. Dat geldt des te meer als je afzuigkap van binnen vettig is en/of de filter van je afzuigkap verzadigd is. Professionele ongediertebestrijding inschakelen lijkt mij persoonlijk overbodig in dit geval. Groeten, Paul

  • Carola

    15 september 2014

    Ik woon nu 5 jaar in een huurwoning, en vandaag ontdekte ik voor de derde keer een enorme hoeveelheid aan vliegen op mijn zolder. Een paar dagen geleden was ik nog op de zolder (bereikbaar met een vlizotrap) en toen waren er nog geen vliegen te zien, maar vandaag waren er weer enkele honderden. Een jaar geleden zaten er ook honderden. En 2 jaar daarvoor ook al. Iedere keer verdelg ik ze met insectenspray, en vervolgens stofzuig ik de complete zolder. Ik haal alles van de kant en stofzuig heel erg goed. Er ligt op de zolder zelf niets te rotten of iets dergelijks. Tevens wil de woningstichting er niets aan doen. Waar zouden deze vliegen op af komen? Iedere keer als het kouder begint te worden komen ze binnen. Zitten ze onder de pannen? In de spouw? Ik weet het niet meer.

    • Paul

      16 september 2014

      Dit zijn clustervliegen; zodra het kouder begint te worden gaan deze vliegen op zoek naar een warme schuilplek om te overwinteren. Voor tips zie voorgaande reacties.

  • pol

    17 augustus 2014

    Mensen veel oplossingen veel veel veel maar wij hebben dit op gelost met pepermuntolie. En het werkt zet bij alle ramen, openingen een schaaltje met enkele druppels pepermuntolie en je zult verbaasd staan. Vliegen lieveheersbeestjes, muggen, muizen, allemaal weg. Wel blijven herhalen, dus het kost een beetje. De moeite waard.

  • Agnieta

    16 augustus 2014

    Hallo, Wij hebben heel veel last van vliegen in huis. Sinds vorig jaar hebben wij ontdekt dat er op het achterlijf van veel vliegen kleine beestjes zitten. Als je een vlieg doodslaat kommen deze beestjes ook vrij. Wie weet wat dit is? waar het vandaan komt? en de allerbelangrijkste vraag, hoe kunnen we dit voorkomen? Groeten, Agnieta

    • Paul

      17 augustus 2014

      Beste Agnieta, Deze parasieten op vliegen betreffen naar alle waarschijnlijkheid mijten (piepkleine geleedpotige insecten) of anders minuscule pseudoschorpioenetjes. Meestal gaat het om een vorm van roofmijt (Hypoaspis, Amblydromalus, Macrocheles e.a.). Omdat een roofmijt zelf niet kan vliegen, lift ‘ie mee op ’t lichaam van vliegen. Zodoende hoopt de mijt vliegensvlug van voedselbron naar voedselbron te worden gebracht. Omdat huisvliegen continu op zoek zijn naar voedsel, is de vlieg een perfect grats vervoersmiddel. Sommige mijten eten uitsluitend het voedsel van vliegen waarop zij meeliften, maar er zijn er ook die (al dan niet in groepjes) meeliften op een drachtig vliegenlijf, wachten totdat de vlieg haar eitjes legt en als blijk van dank de vliegeneitjes en eventuele maden oppeuzelen. Veruit de meeste soorten roofmijt zijn volkomen onschadelijk voor mensen en worden zelfs als organisch bestrijdingsmiddel gebruikt binnen de landbouw/agricultuur omdat ze schadelijke insecten bestrijden. Zo zijn er roofmijtsoorten die roven op teken, bloedmijt, wantsen, muggen en steekvliegen. De enige manier om parasieten op vliegen te mijden is vliegen buitenshuis houden, maar zoals je weer is dat een hele opgave. Toch kom ke met vliegenhorren en een vliegenlamp waarschijnlijk al een heel eind. Groeten, Paul

  • Els

    15 augustus 2014

    Beste Paul, beste lezers, Wij hebben onlangs een chalet gekocht waar we nu heerlijk vakantie in aan het vieren zijn. Na een paar dagen merkten we in de badkamer (daar is ook gelijk het toilet) allemaal kleine bruine vliegjes bij de lamp op, in eerste instantie viel het nog wel mee, maar inmiddels krijg ik er echt de kriebels van. Ze zijn klein en bruin van kleur en als ik ze dooddruk (ja ik weet het, niet heel diervriendelijk) met een toiletpapiertje lijkt er wat bloed uit te komen. En ze verspreiden dan een rare doordringende geur. En ondanks dat ze kunnen vliegen zijn ze heel makkelijk met een papiertje te pakken. We hebben de afvoeren al met gekookt water en chloor behandeld en we houden de stoppen op de afvoerputjes en nu lijkt het minder te worden. Maar ik ben zo benieuwd wat het nu voor beestjes zijn en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen. Heeft u of een andere lezer een idee? Alvast bedankt!

    • Paul

      15 augustus 2014

      Twee voor de hand liggende mogelijkheden: A. Latrinevlieg B. Rioolvlieg (wordt ook wel motmug of motvlieg genoemd). Google maar eens op afbeeldingen van latrinevliegjes en motvliegjes. De aanwezigheid van beide vliegensoorten duidt nagenoeg altijd op een verstopte of lekkende leiding (toevoer of afvoer).

    • Els

      22 augustus 2014

      Beste Paul, Bedankt voor je reactie! Nu schijnen deze beestjes overal op de camping voor te komen en het vermoeden is dat het een soort wantsen zijn die gek zijn op alle berkenbomen hier. Op het moment lijken ze zo goed als verdwenen misschien mede door het slechte weer, heel af en toe komen we er nog 1 of 2 tegen. Nogmaals super deze site, ik heb al super veel handige tips voorbij zien komen, dus heb zeker wat geleerd. Nogmaals bedankt!

  • Sandra

    15 augustus 2014

    Vorige week ontdekte ik popjes achter de vuilnisbak. Ik heb meteen de hele keuken goed schoongemaakt. Belangrijk hierbij is te vertellen dat ik een enorm schoon en opgeruimd huis heb. En vegetariërs ben, dus geen vlees in huis heb. Een dag later zag ik de eerste blauwe vleesvliegen in mijn keuken op het raam. Met stofzuiger alle vliegen opgezogen. Opnieuw de keuken schoongemaakt en de rest van m’n benedenverdieping… woonkamer. Ik schrok dat er ook eitjes onder de bank bleken te liggen… en nog meer schrok ik dat ze onder 2 kartonnen dozen liggen. Uiteindelijk naar tevredenheid alles schoon, vliegjes weg. Ik ben 2 dagen van huis geweest en vandaag teruggekomen. Héle huis opnieuw vol vliegjes. Redelijk ten einde raad, dit aan een vriendin verteld. Die me op het idee bracht dat mijn kater wellicht een dood vogeltje of muisje of kikkertje ergens verstopt heeft. Ik moest (afspraken) weer weg en ben morgen pas weer thuis. En zie er enorm tegenop dit aan te pakken. Welke insectenspuitbus raad je me aan? En waar kan ik zulke plakstrips kopen? Ik voel schaamte omdat het lijkt alsof ik een goor mens ben, terwijl ik heel schoon ben en dit de eerste keer dat het gebeurt.

    • Paul

      15 augustus 2014

      Beste Sandra, Het komt inderdaad wel vaker voor dat vliegen worden aangetrokken door een verstopte prooi van een huiskat; meestal vind je die prooi echter aan de hand van stankoverlast. Insectenspuitbussen hebben niet veel nut zolang de bron (vliegenbron) c.q. haard (besmettingshaard) blijft bestaan. Bovendien zijn effectieve spuitbussen giftig en dus niet altijd even veilig voor gebruik binnenshuis, vooral niet als je ook nog eens huisdieren rond hebt lopen. Plakstrips oftewel kleefstrips tegen vliegen zijn eigenlijk overal te koop. Google eens op vliegenlint, vliegenslinger, vliegensticker, vliegenkleefstrip, vliegenkleeflint, plaklint, kleeflint vliegenslinger of iets dergelijks. De beste optie om snel van de vliegenoverlast verlost te raken is desnoods een bestrijdingsbedrijf laten inspecteren. Succes! Groeten, Paul

  • Luciana

    13 augustus 2014

    Hallo, sinds 2 dagen heb ik zomaar uit het niets last van vliegen in de keuken en bij de voordeur. Ze zitten vooral bij het raam. Er staat overdag maar 1 raam open en dat is aan de andere kant van het huis en daar heb ik geen vlieg aangetroffen. De eerste dag, in de ochtend waren het er een stuk of 10, heb ik ze opgezogen met de stofzuiger en in de avond zaten er weer 10. Vandaag heb ik er weer 8 opgezogen met de hoop dat het voorbij is, maar na deze reacties ben ik bang dat ik er nog een tijdje last van ga krijgen. Ik woon in een appartement, misschien dat het ook door de buren kan komen?

  • Denise

    11 augustus 2014

    Volgens mij heb ik ook een nog dichte caster zien liggen, maar ik ben niet zo’n held en durf dus niet echt goed te kijken. Aan mijn kat is niks te zien en er lijkt geen sprake te zijn van huidmadenziekte en hij komt ook zelden buiten, enkel op ’t balkon. De tas is niet verplaatst. Omdat ik de casters bij mij in huis vind, zou het toch niet mogelijk zijn dat de oorzaak bij de bovenburen ligt?

    • Paul

      11 augustus 2014

      Maden kunnen zich voortbewegen, maar verspreiden zich niet zomaar door je hele huis. Casters kunnen sowieso niet bewegen. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat er 1 centrale bron is waar de maden, vliegen en casters aan ontspruiten, dus een plek waar vliegen hun eitjes leggen en waar na verloop van tijd maden uit komen gekropen. Of de oorzaak bij je bovenburen kan liggen, is afhankelijk van de constructie van het pand waarin je woont. Als je in alle kamers verlaagde plafonds hebt die in elkaar overlopen of met elkaar verbonden zijn via ventilatiekanalen, dan zou daar bijvoorbeeld een kadaver in kunnen liggen. In dat geval kan het zijn dat de maden in groepjes een uitweg zoeken en via kieren/spleten uit het plafond tevoorschijn komen en zich eenmaal op de grond te zijn gevallen verpoppen. Maar dat verklaart nog niet hoe de casters zich door je hele woning hebben kunnen verspreiden. Wellicht een idee om een ongediertebestrijder te laten inspecteren?

  • Denise

    11 augustus 2014

    Hoi, Na het lezen van heel veel van de reacties toch nog even mij situatie… Gisteren vond ik eerst aardig wat vliegen in de wc-ruimte en vervolgens ook nog een paar in de gang. In de keuken heb ik er gisteren en vandaag ook een aantal aangetroffen, maar vandaag heb ik de meeste aangetroffen in de badkamer. Het kan zo zijn dat de vliegen zijn ontstaan door een tas die niet goed leeggehaald was na een bezoek aan het zwembad (deze heb ik gisteren in zijn geheel weggegooid na hier een niet hele goede blik in te hebben geworpen, er was zo snel niks in te zien). Maar wat ik zo vreemd vind, is dat ik inmiddels op meerdere plekken de bruine casters heb gevonden, zowel in de gang als in de badkamer en een andere kamer. Is het mogelijk dat de tas wel de bron was en dat ik toch ook in andere ruimten de casters vind? En ik vind het ook zo vreemd dat er zoveel in de ruimte van de wc zaten, daar zaten er gisteren veel! De vliegen zijn wat groen glanzend, ik dacht eerst aan de klustervlieg, maar de vleesvlieg lijkt er ook op (ik heb een kat en nou last ik wat enge verhalen online over deze vliegen in combinatie met huisdieren). Wat kan ik nu het beste doen en kan het zo zijn dat ik ergens een plek vol maden zal tegenkomen?

    • Paul

      11 augustus 2014

      Wat vreemd dat je casters op zo veel verschillende plekken aantreft; dan zou je bijna denken dat de bron van de vliegen uit zichzelf is bewogen of ergens door is verplaatst. Heeft die tas op verscheidene plekken gestaan? En komt je kat op alle plekken waar je casters hebt aangetroffen? Lagen er alleen casters of ook vooralsnog niet-verpopte maden en/of organische restjes van het een of ander? En heb je je kat voor de absolute zekerheid gecontroleerd op myiasis (huidmadenziekte)? Of misschien is je kat aan de haal gegaan met een kadavertje…

  • Marco

    6 augustus 2014

    Wij hebben al een aantal dagen last van wat dikkere donkere vliegen in huis. Ze zitten alleen bij de ramen en zijn niet snel. Als je ze naar buiten hebt gejaagd zijn ze weg. De volgende dag zitten er weer een stuk of 50. Rolluiken zijn dicht, alle ramen zijn dicht en ze komen alleen overdag. Wie kan mij helpen hier wat aan te doen? Mijn vriendin wordt stapelgek van de vliegen!

  • diana

    2 augustus 2014

    Beste, Ik vond 2 weken geleden allemaal bruine coconnetjes (dachten eerst dat het hagelslag was, daar lijkt het op…). Van mijn vloer in de hal heb ik ze weggehaald en in de wc gegooid… maar vandaag zat ineens m’n woonkamer en slaapkamer van m’n zoon vol met groen/blauw-achtige grote vliegen die vrij sloom waren… Ik heb ze allemaal opgezogen en toen vonden we in zijn kamer overal van die bruine coconnetjes… In de hal hebben lege kratten bier gestaan daar lagen ze onder… Mijn vraag is kan het door die bierkratten komen en wat voor vliegen zijn het? En hoe kan het dat die coconnetjes tot aan de andere kant van het huis liggen? Alvast bedankt!

    • Paul

      3 augustus 2014

      Beste Diana, Sommige vliegen baren levende maden, maar maden komen meestal uit vliegeneitjes. Een vlieg legt haar eitjes in een voedselsubstraat, dus als het ware zwemmen maden bij hun geboorte in eten. Zodoende groeien maden als kool en kunnen ze in korte tijd tot ongeveer 5 keer vervellen. De laatste larvenhuid van een made verhardt en krijgt uiteindelijk een donkere, roodbruine kleur. Zodoende ontstaat een vliegenpop (coconnetje oftewel ‘caster’). Deze cilindervormige poppen kunnen iet bewegen; het is een levenloze huls waarin zich een volwassen vlieg ontwikkelt. Het duurt minstens een week voordat een vliegeneitje zich ontwikkelt tot een volwassen vlieg. Nadat pasgeboren maden zich hebben volgevreten, zullen ze een schuilplek zoeken om zich te verpoppen. Een bierkrat kan een goede schuilplek zijn, misschien dat het merendeel van de verpopte maden onder de bierkrat lag omdat het de dichtstbijzijnde beschutte schuilplaats was? Als een bierkrat in de zon staat, gaat ‘ie bovendien broeien en wordt de krat een warme broedhaard waarin casters zich snel tot vliegen kunnen ontwikkelen; misschien heeft dat nog meegespeeld? Het kan dus zijn dat de rest van de maden zich willekeurig en lukraak heeft verspreid naar elders. De bierkrat hoeft al met al niet de bron te zijn waaruit de oorspronkelijke maden zijn voortgekomen. De enige situatie waarin dat wél het geval zou kunnen zijn, is als er voedsel in de krat aanwezig was. Misschien heeft er een ingedikte rest biergist in bepaalde bierflesjes gezeten? Daarnaast worden bierkratten gerecycled, dus wellicht zat er ergens iets in of tussen? Zo niet, dan komen de maden ergens anders vandaan. Groeten, Paul

  • Rieks Bos

    1 augustus 2014

    Een Drentse oplossing en het is echt geen geintje. Bij ingang bijvoorbeeld deur: aan het kozijn op hoogte een (dicht) doorzichtig plastic zakje met kraanwater daarin ophangen. Er komt dan geen vlieg meer naar binnen.

    • mariska

      3 juli 2015

      De tip van de zakjes water werkt inderdaad om vliegen buiten te houden. Ik heb bij iedere deur en raam gewone boterhamzakjes van t stevige soort zodra het warm word. Als je een decoratief lintje gebruikt staat t nog leuk ook. :)

  • Bert-jan

    1 augustus 2014

    Niet normaal ik keek vandaag in de keuken en er zaten er echt letterlijk zon 20 vliegen op me raam. De dag ervoor nergens last van gehad. Ik heb al die vliegen met een thee-doek ontdaan ze waren niet bepaald snel… Alles goed schoongemaakt. Later op de avond me hele huis wemelde ervan zomaar ineens… en het was al donker dus ik heb het licht in de badkamer aan gelaten en ze trokken als zwermen naar me badkamer toe. Heb ik de douchekop gepakt en geen geintje, ik heb er zo’n 40 (als het er niet 50 waren) omgelegd en door het putje gespoeld. Ik heb me hele huis doorzocht en ik kan niks vinden. Woon op de 5e etage dus alles is redelijk potdicht. Ik vond dit best creepy zoveel vliegen van het ene op het andere moment. Morgen ga ik de laatste met de stofzuiger opzoeken. Het geluk is dat die beesten zo traag waren. Nooit meegemaakt dit.

    • Paul

      1 augustus 2014

      Hetgeen je beschrijft lijkt op een uitbraak van de welbekende klustervlieg. Waarschijnlijk zit er ergens in de buurt van je raam toch een piepklein gaatje waardoor de vliegen zich naar binnen wurmen. Dat kan al via een ventilatieroostertje, afzuigkap, putje met kapotte afvoerleiding etc. Succes ermee! Groeten, Paul

  • Guido

    31 juli 2014

    Beste Paul, In de ochtend was ik in de zolderkamer en waren er geen vliegen (we hebben nog nooit last gehad van vliegen). In de avond moest ik per toeval weer in de zolderkamer zijn en opeens zag ik wel 30 vliegen. Ze waren eerst stil maar nadat ik naar binnen liep en het licht aan had kwamen ze in beweging en hoorde ik ze. Ik heb gelijk het raam op de zolderkamer open gezet voor deze nacht en 4 plak strips geplaatst. Morgenvroeg maar kijken als ze weg zijn (het waren er zeker 30), ik vrees het ergste. Op de zolderkamer stond een zak met patat van de frituur paar dagen terug die heb ik gelijk weggedaan. Heeft u verder nog tips? Verder lijkt alles droog en is er niks qua eten te vinden op de zolderkamer. In de andere kamers zijn er geen. Gr. Guido

    • Paul

      1 augustus 2014

      Beste Guido, Ook dit is een typisch gevalletje klustervlieg. Lees a.u.b. even de voorgaande reacties door; daar staan al behoorlijk wat tips en adviezen in beschreven. Sterkte! Groeten, Paul

  • avdm

    31 juli 2014

    vorig jaar gingen we mosselen eten buiten bij een restaurantje, binnen de kortste keren zag het zwart van de vliegen, van die groene. Ze zaten overal, zelfs op onze handen, het was erg onaangenaam! Wij willen weer mossels gaan eten, maar we zien er tegenop om weer buiten te zitten, geplaagd door die vliegen. Wat is er tegen te doen om het toch aangenaam te maken.

    • Paul

      1 augustus 2014

      Bij een restaurant eten waar ze een hele grote en vliegenlamp op het terras hebben hangen met een flink wattage. Of een elektronische vliegenmepper meenemen. ;) Of DEET gebruiken, al lijkt me dat i.v.m. eten niet per se raadzaam.

  • Sarah

    29 juli 2014

    Hoi, Ik heb al een paar weken last van vliegen. Wat ik ook doe, ik kom er niet vanaf. Wat mij meer opviel in uw artikel zijn de ziekteverschijnselen die u noemde. Dit zijn namelijk exact dezelfde verschijnselen waar ik last van heb een al bijna ruim 4 weken. Weet u daar ook meer over?

    • Paul

      29 juli 2014

      Als je spijsverteringsklachten bedoelt zoals misselijkheid en diarree, daar kunnen talloze mogelijke oorzaken aan ten grondslag liggen, waaronder een buikgriepje, darmontsteking of voedselvergiftiging. Zolang je je voeding op hygiënische wijze bewaart en vliegen van je eten afblijven, hoef je je over het oplopen van een bacteriële besmetting door vliegen in principe niet al te veel zorgen te maken.

  • aadil

    27 juli 2014

    Ik ben een maand als vervanger komen werken in een nachtwinkel. Het is hier stikheet! Met 10 koelkasten en 4 diepvriezers aan en een ventilator gaat ’t wel. Maar de vliegen weten van geen ophouden. De ene dag zijn het er minder dan de vorige dag en de andere dag weer 2 x zo veel ik heb alles tot op de puntjes schoongemaakt en me kapot gezweet, maar ze weten van geen ophouden. En nu zijn ze net boven de nachtwinkel waar ik momenteel woon verhuisd, wat moet ik ermee… Ik denk dat het komt door de energiewarmte die de koelkasten maken die de warme lucht naar boven de uitgang vindt. Ik ga het proberen op te lossen met een elektrische vanger en een airco in de winkel. En op de 1e verdieping hangen. Zal dit lukken?

    • Paul

      28 juli 2014

      Of het gaat werken is vooraf moeilijk te zeggen. Het zou effectiever zijn erachter te komen waar de vliegen vandaan komen… Een grote insectenlamp ophangen (32+ watt) is in ieder geval een top-plan!

  • Herma

    27 juli 2014

    Zeker al 2 jaar heb ik in de zomermaanden last van heel veel kleine vliegjes, geen fruitvliegjes, in de keuken. Naar mijn idee ontwikkelen ze zich tot een soort klein motje. Ik heb ze zelfs een keer bij terugkomst van vakantie aangetroffen in hermetisch afgesloten bakken. Van alles geprobeerd om ze te vernietigen, maar niets helpt. Ik begin er zelfs panisch van te worden. Voor het op vakantie gaan heb ik de stop in de gootsteen gedaan en het ontluchtingsrooster dichtgeplakt. Maar ook dat schijnt niet de oplossing te zijn. Hoe kom ik hier vanaf?

    • Paul

      28 juli 2014

      Het zijn waarschijnlijk latrinevliegjes of motmugjes c.q. motvliegjes c.q. rioolvliegjes. (bron met afbeelding) Rioolvliegjes leven inderdaad vaak in afvoeren en putjes. De aanwezigheid van deze kleine rioolvliegen duidt veelal op een defect aan de riolering (hoofdafvoer of afvoeren van wastafel, douchebak, bad e.a.). Meestal bevindt het probleem zich in de kruipruimte. Breuken in riolering en/of afvoerleidingen zorgen ervoor dat vuil water op de grond van de kruipruimte kan lekken. Samen met zand vormt dit vocht een sliblaag die een ideale voedingsbodem en voortplantingsplaats vormt voor (larfjes van) de rioolvlieg. De nakomelingen van de oorspronkelijke motmugjes/rioolvliegjes kunnen zich door je hele woning verspreiden. Je afvoeren reinigen met soda en fijnmazige roostertjes aanbrengen kan een goed begin zijn. Het opsporen van lekkages in je kruipruimte en deze verhelpen is echter de enige permanente oplossing. Eerder heb ik hier al eens vragen over beantwoord; zie ook mijn antwoord op het bericht van Riekus van 26 december 2013. Sterkte ermee! Groeten, Paul

  • fabke

    23 juli 2014

    Hallo, kan iemand mij helpen? ’t Is om zot van te worden, wij zitten hier met vliegen in huis en ’t is niet te doen, iedere dag moet ik de vensters kuisen en om de twee dagen andere vliegenlinten van Vapona hangen. Ik weet vanwaar ze komen, maar krijg ze niet weg in huis. Wij wonen wat ten lande, en achter ons huis staan varkensstallen, de kadavers liggen hier soms een ganse week eer ze ze komen ophalen. In plaats van dat de varkensboer dan de vuiligheid wegspoelt, nee daar kijkt hij niet naar. Ik woon hier nu al bijna 4 jaar en heb het nog nooit geweten dat ze het opkuisen. En nu met die hitte hangt er een enorme stank. Ook zelf heb ik het al een paar keer geschuurd met bleekwater, maar dat is de moeite niet meer, want zij doen er niks aan, en nu is de afvoer verstopt en staat het sop wel 5 cm hoog en zit het vol met maden. A.u.b. kan iemand mij helpen? Ik ben ten einde raad!

    • Paul

      23 juli 2014

      De vliegen blijven bestrijden heeft mijns inziens geen nut; het onderliggende probleem zal moeten worden aangepakt. Iedereen heeft van rechtswege recht op een prettige woonomgeving; dit wordt ook wel ‘recht op woongenot’ genoemd. In Nederland is dit in ieder geval geregeld in de wet; hoe dit in België zit weet ik niet precies, maar volgens mij zou deze situatie moeten worden opgelost conform de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD). Hoe dan ook maken stankoverlast, geluidsoverlast en visuele overlast inbreuk op je woongenot. De veehouder maakt stelselmatig of zelfs permanent inbreuk op dit recht, waardoor je hier aangifte van kan doen bij de politie. Als gevolg van vervuiling door de veehouder is er immers sprake van overlast (kadavers, uitwerpselen, stank, verloedering, ongedierte etc.). Als je dat nog niet hebt gedaan, zou je de eigenaar natuurlijk ook eerst kunnen vragen of hij de boel wil fatsoeneren en kadavers binnen 1 dag wil laten ophalen. Overigens zijn vliegen die van kadavers leven potentiële ziekteverspreiders omdat ze allerlei ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen, dus mogelijkerwijs levert dit vliegenprobleem ook nog eens gezondheidsrisico’s op. persoonlijk zou ik het er in ieder geval niet bij laten zitten. Sterkte & groeten, Paul

  • stefanie

    16 juli 2014

    Beste Paul, Drie weken geleden ben ik opgestaan en trof toen een 100-tal maden aan in mijn keuken. Ik had de avond voordien mijn handtas op de grond gezet en die morgen zat het vol met kruipende maden onder de handtas. Toen ben ik alles beginnen onderzoeken en overal zaten ze achter. In de kast (tussen het speelgoed) die er nog maar net stond, tapijten enz. We hebben alles vernietigd en naar buiten gekieperd, alles gepoetst en gezocht naar een oorzaak. Wij gebruiken een klein vuilzakje dat we elke avond buiten in de groene bak gooien. Dus ik weet niet waarvan de maden zouden kunnen komen? Nu deze avond wou ik een doos uit de garage nemen en trof ik daar weer (nog niet ontpopte) larven aan ik ben dan alles beginnen te verschuiven en zelfs onder nog niet uitgepakt speelgoed in kartonnen dozen onder bloembakken zaten ze. Heb er toch een paar 100 moeten verwijderen… Heb jij enig idee wat we hieraan kunnen doen en vanwaar ze kunnen komen? Groetjes, Stefanie

    • Paul

      17 juli 2014

      Beste Stefanie, Vliegenmaden eten rottend organisch materiaal. Het kan gaan om een rottend kadavertje, maar ook om een composthoop, rottend fruit, rottende bloemen of plantenbladeren etc. Afhankelijk van de vliegensoort, legt deze zijn eitjes in een dergelijke rottende en gistende voedingsbron. Ik ken de exacte situatie bij jou thuis niet, maar als er sprake is van karton, tassen en kasten, dan kan het bijvoorbeeld zo zijn dat een lederen tas nat is geworden. Leer is immers dierenhuid; als dit nat wordt, kan het gaan ontbinden en vliegen aantrekken. Ook karton en hout zijn organische materialen. Ze hebben absoluut geen hoge voedingswaarde, maar er zijn vliegensoorten die hun eitjes leggen in nat/rottend/ontbindend karton; dit is dan wel weer afhankelijk van de vliegensoort en bovendien van de samenstelling van het kartonpapier (qua vezels en eventuele fijnere koolhydraten) en bovendien van hetgeen in het karton verpakt heeft gezeten (meestal groenten/fruit), maar je ziet het hoe dan ook wel vaker. Het punt is dat vliegen de voorkeur kunnen geven aan allerlei soorten organisch materiaal, dus dierlijk (vlees, vis, zuivel, eieren, leer etc.) en plantaardig (groenten, fruit, karton, organisch textiel etc.)… zolang het maar rot en ontbindt. Wellicht heb je iets aan deze info… Succes ermee! Groeten, Paul

  • Denice

    16 juli 2014

    Hallo, Ook ik ben de vliegen helemaal zat… Eergisteren zaten er ineens uit het niets zo’n 30 vliegen op mijn muur in de gang. Nietsvermoedend de vliegen weggezogen. Toen ik twee uur later thuiskwam zaten er weer een stuk of 10 op die plek. Dus ik ben gaan kijken en ik zie ze zo onder mijn plint vandaan komen. Het gekke is alleen wel dat ze niet allemaal hun vleugels al hebben. Ik zuig ze bijna allemaal zo op omdat ze suf zijn. Volgens mij zijn het bromvliegen… Ik heb nu de plinten eraf, maar kan niets vinden. Ook sinds de plinten eraf zijn sinds vanmiddag een uur of 18 niets meer gezien… Wat denk jij? Moet ik verdere stappen ondernemen? Of afwachten? Hoe kan het dat ze nog niet allemaal vleugels hebben? Hopelijk kunt U mij helpen…

  • Hilde

    10 juli 2014

    Hallo, Sinds eergisteren heb ik thuis ook last van bromvlegen, volgens mij hebben ze rode oogjes dus zijn het denk ik gewone huisvliegjes, alleen ze zijn echt enorm groot. Bij thuiskomst zag ik twee dikke vliegen voor het raam. Ik dacht toen nog dat ze van buiten naar binnen waren gekomen. Alleen ’s avonds vond ik er nog 4 (bijna altijd in paren). Ineens waren ze er. Ik heb toen meteen alles nagekeken, ramen goed dichtgedaan en schoongepoetst en vuilnis weggegooid. De volgende dag vond ik bij thuiskomst weer 2 vliegen op het raam. Toen heb ik op het balkon pesticide gespoten uit een sprayfles. De dag ervoor trouwens ook omdat ik dacht dat ze misschien via de afvoer kwamen van buiten. Ik woon 9 hoog, dus kruipruimte heb ik niet. Ook is alles vrij goed geïsoleerd. Ik heb nu overal van die plakstrips opgehangen. Helaas vond ik vanochtend nog 1 vlieg. Ik word er langzamerhand echt gek van. Ik heb ook alle planten weggedaan en de afvoer in de keuken gecontroleerd. Overal kokend water in gedaan met azijn. Niks lijkt te helpen. De week ervoor had ik last van maden in de afvoerpijp van de keuken. Na heel veel zoeken bleken ze daar te zitten. Alles grondig schoongemaakt, waarna de maden verdwenen. Ik heb de gootsteen nu ook afgeplakt met tape omdat ik wilde zien of dat nog effect had. Ik ga ervan uit dat dit nog restanten zijn daarvan, maar ik heb echt alles, maar dan ook alles schoongemaakt. En geen idee waar ze kunnen zitten. Iemand nog een soortgelijke ervaring? Ik word echt gek van de situatie. Groeten, Hilde

    • Paul

      10 juli 2014

      Beste Hilde, Als er maden in de afvoer zaten, dan is de kans groot dat de vliegen verderop in de afvoer (dus richting de riolering) de leiding in kruipen. In een appartementencomplex zitten doorgaans meerdere afvoeren van verschillende appartementen op elkaar doorgelust, dus ze kunnen zelfs via andermans afvoer in de jouwe terechtkomen. Waarschijnlijk zitter er dus nog verpopte maden ergens in je afvoer, waarvan er af en toe een paar uitkomen en via de hoofdafvoer of via een ventilatieroostertje of overloopje naar buiten komen gekropen. Misschien een idee om de vereniging van eigenaars te vragen of ze willen uitzoeken of er meer mensen overlast hebben van vliegen? Wellicht dat ze een bedrijf kunnen inschakelen om afvoerleidingen en riolering van het hele complex mechanisch of met waterdruk grondig te reinigen? Het is maar een idee… Groeten, Paul

    • Hilde

      21 november 2014

      Beste Paul, Ik heb afgelopen juli berichten achtergelaten omtrent een vliegenprobleem bij mij thuis. Enkele weken na onze berichtenuitwisseling dacht ik voorgoed van het vliegenprobleem verlost te zijn, vooral toen ik bij thuiskomst van vakantie geen enkele vlieg in huis vond. Helaas heb ik de laatste 2,5 maand weer last van vliegen. Dit keer gaat het telkens om 1 dikke slome vlieg per 2 dagen gemiddeld. Ik heb echt geen idee waar ze vandaan komen, vooral ook omdat ik regelmatig meerdere dagen niet thuis ben en de deuren etc. niet open doe. Ik vond er net bijv. een in de badkamer, terwijl ik 2 dagen niet thuis was. Ik weet bijna zeker dat hij er niet was toen ik wegging. Ik zorg er ook altijd voor dat het vuilnis twee keer per week weggegooid wordt en het aanrecht altijd schoon en leeg is. Ik heb geen dieren en woon dus 9 hoog. Waar kunnen ze vandaan komen en waarom? Telkens maar 1 om de zoveel dagen? Zou ’t kunnen dat ze overwinteren in mijn huis, tussen de muren of zo, en zo ja, waarom zie ik ze nu pas voor het eerst? Ik woon al 3 jaar in hetzelfde appartement. Tot slot, wat kan ik ertegen doen? Graag je wijze raad. Groet, Hilde

  • jan

    8 juli 2014

    Beste, Sinds een dag of drie hebben we overdreven veel vliegen… honderden per dag! Ze vliegen een paar minuten rond en vallen dan dood, meestal op de vensterbank. Ze lijken uit het metselwerk van de muur te komen, volgens de huisbaas is dat onmogelijk. We hebben al 3 bussen insecticide leeggespoten, elke dag alles gepoetst met Dettol… We weten geen raad meer! Graag uw mening…

    • Paul

      8 juli 2014

      Ik ken je huisbaas niet, maar dat er geen vliegen in de spouw kunnen zitten, lijkt me nogal een drogredenering. Ik zie in ieder geval geen reden waarom dat niet zou kunnen. Waarschijnlijk heb je te maken met een groep/cluster van klustervliegen. Om niet in herhaling te vallen, kun je het beste meer lezen over deze vliegensoort in mijn eerdere reacties… Heel veel succes ermee! Groeten, Paul

  • Liesbeth

    8 juli 2014

    Hallo, Sinds gister hebben wij last van maden in de bijkeuken. Gister heb ik er wel 100 doodgemaakt/opgezogen. Vanmorgen heb ik er weer zo’n 25 opgeruimd. De hele boel is schoon, goed gedweild en toch komen ze. In de keuken zie ik ze niet, evenmin in de garage. Wat kan ik doen om deze vieze maden te weren in ons huis? Geen idee waar ze binnen komen. Groen afval gaat direct de container in. HELP! Groet, Liesbeth

    • Paul

      8 juli 2014

      Beste Liesbeth, Maden verplaatsen zich niet over grote afstanden. Ze kruipen uit vliegeneitjes die in een voedselbron zijn gelegd. Er moet dus een voedselbron zijn vlakbij de plek waar je de maden vindt. Misschien onder een vuilnisbak, in een plafond, in een spouw. Kijk Onderzoek de plek boven de vindplaats van de maden eens grondig… Succes & groeten, Paul

  • Linda

    29 juni 2014

    Beste Paul of andere specialist, Sinds vrijdag hebben wij last van dikke, slome, zwarte vliegen met een blauwige kont. Ze lijken op strontvliegen. Ze komen duidelijk van binnen en vaak komen ze met twee tegelijk. We verwijderen ze direct en een uur later komen er weer twee. Het huis is schoon en ook achter het meubilair is alles schoongemaakt. We hebben niets gevonden. Zijn dit clustervliegen waarover ik hier meer lees of is het wat anders? En wat kunnen we doen?

    • Paul

      10 juli 2014

      Beste Linda, Er zijn verschillende soorten/subklassen voor wat betreft clustervliegen. Meestal gaat het om de ‘Pollenia rudis’, een vliegensoort uit de familie van de bromvliegen (Calliphoridae). (bron) Deze vliegensoort lijkt op een groot uitgevallen kamervlieg met goudkleurige haartjes op de bovenkant van ’t borstschild. De blauwe kont komt voor onder clustervliegen, maar is zeker geen stuitend kenmerk. Clustervliegen zijn enorm uitgeput na hun lange slaap, vandaar dat ze vaak enorm traag, sloom en suf overkomen. Als clustervliegen net uit hun winterslaap komen en niet snel daarna voedsel vinden kunnen ze in groten getale spontaan doodvallen c.q. dood neervallen door uitputting, uithongering of uitdroging. Vooral als ze zich ook nog eens een moeilijke/uitputtende weg je huis in hebben moeten banen zijn clustervliegen dusdanig zwak, versuft en energieloos dat je ze met de elektronische vliegenmepper moeiteloos uit de lucht kunt pakken. Voor praktische tips, zie mijn antwoorden op voorgaande reacties… Succes + groeten, Paul

  • Nienke

    27 juni 2014

    Hallo, Vorig jaar hebben we in juli een enorme plaag gehad van de groene vleesvlieg. Hele huis overhoop gehaald op zoek naar een dood beest, maar niks gevonden. Er lagen dagelijks wel 100 tot 200 vliegen (half)dood op de keukenvloer. Na een week ongeveer was het voorbij. Ik dacht dat dat het was, maar helaas… Sinds een paar dagen hebben we weer de groene vleesvlieg in huis. Het begint met een stuk of 20, maar inmiddels zitten we alweer tegen de 100 per dag aan. Ik geloof niet meer in een kadaver, aangezien ze er een jaar geleden ook waren. Wel heb ik kattenvoer in de keuken staan (brokken en vlees) en een prullenbak voor groen afval. Deze hadden we twee jaar geleden nog niet. Kan het daardoor komen? Ook hebben we een zoontje die niet heel netjes eet en heb niet de tijd om na elke maaltijd de vloer en tafel te stofzuigen en dweilen. Kan het daarmee te maken hebben? Het gaat dan echt om wat kruimels… Ik hoor het graag, want wordt aardig wanhopig! Groet, Nienke

    • Paul

      27 juni 2014

      Beste Nienke, Groene vleesvliegen vinden het niet prettig om binnenshuis te verkeren. Een verdwaalde groene vleesvlieg die per ongeluk je huis binnenvliegt zal z.s.m. een weg naar buiten zoeken. Groene vleesvliegen leven namelijk van nectar die ze vinden in bloemen. De enige reden dat een groene vleesvlieg opzettelijk je huis binnendringt is de aanwezigheid van een potentiële broedplek, kortom: een dood diertje. Dat is eigenlijk ook de enige denkbare verklaring voor het feit dat er zo veel groene vleesvliegen tegelijkertijd opduiken en dat ze toenemen in aantal. Dat je meerdere jaren achtereen last hebt van deze vliegen, kan betekenen dat er een wat groter diertje ligt; dus geen muis, maar bijvoorbeeld een rat, egel, eekhoorn, middelgrote tot grote vogel, o.i.d. Of een verlaten (en dus omgekomen) nest met muisjes, ratjes, vogeltje, vleermuisjes etc. In ieder geval heel veel succes en sterkte toegewenst! Groeten, Paul P.S. De groene vleesvlieg komt dus ook niet af op kleine etensrestjes.

  • Marcel

    26 juni 2014

    Hoi Paul, Ik heb sinds 2 weken weer koeien in het weiland achter ons huis. Nu hebben wij weer overlast van vliegen tegen de achtergevel en de schuifpui onder de veranda zitten. Onze veranda heeft een glazen dak. De vliegen poepen alles onder, heel irritant, onhygiënisch en vies. Heb jij of iemand anders (een) goede tip(s) om onze veranda vliegvrij te krijgen. Alvast bedankt!

    • Paul

      26 juni 2014

      Wat veehouders/veehouderijen vaak doen is een hele grote (bijna industriële vliegenlamp/insectenlamp) ophangen; dat werkt naar mijn weten erg goed. Een huis-tuin-en-keukenexemplaar wat ik thuis gebruik is in jouw geval waarschijnlijk niet toereikend. Dan moet je eerder denken aan een insectendoder zoals de ‘Renet Halo 30′. Zo’n vliegenlamp beschikt over kleefplaten die met feromonen (soort hormonale geurstoffen) zijn geïmpregneerd en meerdere 45 Watt UV-buizen. Dit soort apparaten is wel erg prijzig, maar een andere tip met een permanente werking kan ik je helaas niet geven. Groeten & succes, Paul

    • marcel

      26 juni 2014

      Paul, Ik zag ergens iets van Denka Permanent Spray voor tegen muren, kozijnen en ramen… Is dat ook iets… of heb je er niets aan voor onder de veranda?

    • Paul

      26 juni 2014

      Denka is gebaseerd op permethrin en pyrethrum. Deze “Permanent Spray” is dus helemaal niet zo permanent. Ik citeer: “Toegestaan is uitsluitend het gebruik als vliegenbestrijdingsmiddel voor de behandeling van oppervlakken in verblijfplaatsen voor vee, met dien verstande, dat veevoer, melkapparatuur en voer- en drinkbakken vooraf dienen te worden verwijderd of afgedekt.”, “Behandel alle plaatsen waar vliegen zich meestal ophouden, zoals ramen, raamkozijnen, plafonds e.d.”, “Per vierkante meter oppervlak ongeveer 15 seconden spuiten; de inhoud van de spuitbus is voldoende voor 20 m2 oppervlakte.”, “De werkingsduur bedraagt 4-6 weken; indien noodzakelijk kan de behandeling dan worden herhaald.”, “Denka Permanent Spray is niet bestemd voor een ruimtebehandeling”, aldus de producent. In principe is dit middel dus niet permanent en sowieso niet bedoeld voor veranda’s.

    • Marcel

      27 juni 2014

      Bedankt voor je antwoorden, Paul.

  • Cor

    17 juni 2014

    Sinds 2 jaar hebben we overlast van clustervliegen. Op dit moment is alles uitgevlogen en kunnen we weer genieten. Mijn vraag is: wat kunnen we doen (gevel inspuiten of zoiets) zodat de vliegen ons huis in het najaar voorbij gaan? Ik lees veelal de opmerking ‘je kunt er niets aan doen’, maar dat zou betekenen dat we nog in lengte van jaren deze overlast houden, en van dit vooruitzicht griezel ik. Er moet toch anno 2014 iets aan te doen zijn. Alvast veel dank voor uw reactie.

    • Paul

      17 juni 2014

      Beste Cor, Clustervliegen en herfstvliegen zijn echt vreselijk irritant, omdat het nagenoeg onmogelijk is om alle invliegopeningen te vinden en te dichten. Een huis heeft overal naden en kieren: onder ventilatieschachtjes, fundering, stucwerk, voegen, zolder, vliering, kozijnafwerking, kitwerk, isolatiemateriaal en onder dakpannen, dakbeschot etc. Effectieve insecticiden (sprays en spuitpoeders) die werkzaam zijn tegen clustervliegen mogen uitsluitend worden ingezet door professionele ongediertebestrijdingsbedrijven. En dan nog: die insecticiden verliezen na verloop van tijd hun werkzaamheid, dus dan zou je periodiek je hele woning moeten laten behandelen. Ter illustratie: in 2011 werd in een operatiekamers van Rijnstate Ziekenhuis te Zevenaar een drietal clustervliegen aangetroffen. De OK werd per direct gesloten en er werden bestrijdingsmaatregelen en afweermaatregelen getroffen. Enkele dagen later werden echter opnieuw clustervliegen aangetroffen… Men stond voor een absoluut raadsel. Twee dagen lang is er in en boven de operatiekamer opnieuw gespoten met insecticide; ook vond opnieuw een inspectie plaats naar eventuele gaatjes in wanden, plafonds en afdichting van leidingen die naar de operatiekamer liepen. De inspecteurs van de ongediertebestrijding konden echter géén doorgangen ontdekken, maar hebben uit voorzorg de OK extra afgedicht. Het gaat hier om één enkele kamer die door meerdere professionals tevergeefs is geïnspecteerd… Clustervliegen worden vooral aangetrokken door een koele, droge omgeving. Als je clustervliegen en herfstvliegen wilt weren, is de enige plausibele methode je huis aan de binnenkant naadloos afsluiten, maar let wel: dat gaat doorgaans ten koste van je ventilatiewaarde. Plaats hermetisch afgedichte horren tegen al je kozijnen; kit gaatjes en kiertjes rondom plinten, kozijnen, verlaagde plafonds etc. naadloos af. Aan de buitenkant kun je nooit alles dichtmaken, maar dicht in ieder geval gaten en kieren in bakstenen, voegwerk, buitenkozijnen en dakbeschot goed af met pur, kit, kneedbaar hout of stopverf. Uiteindelijk zitten clustervliegen 9 van de 10 keer in je spouw of dakisolatie, dus maak dit je prioriteit. Je kunt de slome clustervliegen bestrijden door ze binnenshuis continu op te zuigen met een stofzuiger; dan vermenigvuldigen ze zich in ieder geval minder snel. Ruim dode vliegen bovendien op, anders trekken ze weer tapijtkevers en andersoortige aaseters aan. Er zijn overigens wel middeltjes en apparaatjes tegen clustervliegen in de vrije handel, maar ik twijfel persoonlijk sterk aan de effectiviteit ervan. Zo heb je de Cluster Buster ‘professionele val tegen clustervliegen’. Deze zet je voor het raam, maar wat ‘ie precies doet mag Joost weten. Het is een ‘poederval’ op basis van een soort drijfzand. Al met al is een professioneel ongediertebestrijder naar mijn weten de enige efficiënte oplossing bij clustervliegenproblemen, en dan nog altijd slechts tijdelijk. Groeten, Paul

  • Thijs

    16 juni 2014

    Vannacht een nacht niet thuis geslapen, vandaag ineens 20 vliegen op de kamer, groen van kleur. De meeste lagen op de grond en er zat weinig beweging in. Meeste zaten bij elkaar, maar er ligt geen eten op de kamer. Ook trof ik delen van larven die ontpopt waren aan en een levende, 2 mm ongeveer. Alles grondig gestofzuigd en bij het openen van het raam verdwenen er veel vliegen naar buiten. Moet ik nu afwachten of wat is wijs?

    • Paul

      17 juni 2014

      Beste Thijs, Maden verpoppen zich na zich te hebben volgevreten. Kijk dus eens goed naar de plek die zich exact boven de poppen bevindt. Zit daar misschien een klein gleufje in het plafond? Poppen en maden worden namelijk niet meegezeuld of overgevlogen door volwassen “ouder”vliegen. Je moet het zo zien dat de jonge, inactieve vliegen zojuist ontpopte beestjes zijn die vanuit het casterstadium uit hun kapotte cocon zijn gekropen. De oorspronkelijke maden kwamen uit eitjes die volwassen vliegen ergens in de buurt moeten hebben gelegd; en vliegen leggen hun eitjes alléén in een potentiële voedingsbron. De aanwezigheid van maden/poppen/casters/cocons móét dus in principe duiden op een nabijgelegen broedplaats waar voedsel ligt of tot voor kort heeft gelegen. Persoonlijk zou ik hier dus absoluut naar op zoek gaan. En aangezien poppen/casters zich niet kunnen voortbewegen (alleen kunnen vallen), lijkt me de plak direct boven de vindplek een goed aanknopingspunt. Groeten, Paul

  • Martin

    14 juni 2014

    Stofzuiger met slang en flink zuigen. Heb het net gedaan en het werkt perfect!

  • sandra

    11 juni 2014

    Geachte lezer, Sinds gisteren hebben we ineens erg veel vliegen binnen in huis. Ik heb ze eens goed bekeken en het zijn vleesvliegen, ze hebben een groen/blauwe glans op hun lijf. Er zitten erg dikke bij. Wij hebben in huis overal horren en de ene deur waar dit niet zit wordt goed dicht gehouden. In twee dagen hebben wij zo’n 100 vliegen kapot gemaakt, gelukkig hebben we een elektrische vliegenmepper. Elke keer als ze allemaal weg waren, paar uurtjes later zaten er weer een hoop. De vliegen zijn behoorlijk sloom en vrij makkelijk te pakken te krijgen. De enige plek waar ze vandaan konden komen is de open haard. We wonen nog maar kort in dit huis en de schoorsteen is nog niet schoongemaakt, wel nagekeken en zit vol met takjes. Ook zitten er kauwen op het dak/schoorsteen dus grote kans dat er een nestje zit, de schoorsteen zit een groot deel vol met takken. Denk dat er ergens een dood beestje zit in de schouw en daardoor de vliegen komen. Ik heb nu zeil voor de opening van de haard gemaakt en een plaklint (vliegenvanger) opgehangen. Ik hoor de vliegen in de haard zoemen tegen het zeil aan. Kan ik dit zeil gewoon een paar dagen laten zitten en kan het zo zijn dat de vliegen dan weg zijn of kan ik toch beter een professionele bestrijder benaderen en/of de schoorsteen laten schoonmaken? Gezien de vele reacties en uitgebreide antwoorden op deze website leg ik mijn vraag hier neer. Ik hoop dat iemand me verder kan helpen. M.v.g. Sandra

    • Paul

      12 juni 2014

      Ik zou er absoluut voor kiezen om de schoorsteen te laten schoonmaken. Als het zeil op den duur (om welke reden dan ook) dient te worden verwijderd, is het maar de vraag wat er naar beneden komt gevallen… :(

  • Maaike van der Linden

    10 juni 2014

    Beste Paul, ik las reacties en ook jouw reactie hierop. Mijn huis is in 2012 helemaal vernieuwd qua dubbel glas, betere isolering etc. In de ramen zelf zitten luchtroosters die mij klein aandoen voor een vlieg en ik heb horren voor de ramen als ze open gaan. Toch heb ik sinds vorig jaar 2013 en nu ook weer last van vliegen, ze zijn inderdaad trager dan normaal. Ze zijn ook glimmend groen. Zijn dit dan de clustervliegen? Ik ben gaan twijfelen aan mezelf, of ik onhygiënisch ben, maar in mijn woonkamer is er niks van eten of zo te vinden. Als het om de clustervlieg gaat, aan hoeveel moet ik dan denken? 50 of meer? Ik zou het minder erg vinden als ik geen katten zou hebben. Het idee dat ze er 1 opeten doet me gruwen en ook slopen ze de boel om een vlieg te vangen. Zucht.

    • Paul

      12 juni 2014

      De clustervlieg/klustervlieg is naar mijn weten grijs tot grijsgroen van kleur en opvallend harig, dus niet extreem glimmend. Dat je met klustervliegen te maken hebt, lijkt me dus niet waarschijnlijk. Er is geen specifiek aantal waarin klustervliegen zich schuilhouden; dit is volledig afhankelijk van de situatie, van enkele tientallen tot tienduizenden. Naast de groene vleesvlieg en de blauwgroene bromvlieg zijn er overigens nog enkele andere ‘echte’ vliegensoorten (Muscidae) die groen en glimmend (kunnen) zijn, waarvan ‘Neomyia cornicina’ de vaakst voorkomende is. Katten eten overigens van alles; dus je hoeft je geen zorgen te maken over een kat die een vlieg verorbert. Dat ze de boel afbreken tijdens het ‘vliegenvangen’ is natuurlijk wel enorm naar. Misschien toch eens een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf vragen om de situatie te komen inspecteren? Hoe dan ook heel veel sterkte ermee! Groeten, Paul

    • Maaike van der Linden

      12 juni 2014

      Dank je voor het antwoord. Ik zal ze nog eens goed bekijken, harig of niet en dat ik daaruit kan opmaken welke het nu is. Ik ga ook eens navragen bij mijn buren, want ik weet van 1 dat die er ook last van heeft. Misschien met z’n allen ongediertebestrijding bestellen. Groetjes, Maaike

  • Madelon

    6 juni 2014

    Wij hebben op zolder erg veel slome (domme) groen glimmende vliegen zitten. Plakken zich in groten getale tegen het dakraam aan. Als ik die openzet gaan ze zo allemaal naar buiten, maar er lijkt geen einde aan te komen. Kan daar waar ik kijken kan geen kadaver vinden… Nog tips? In ieder geval alvast bedankt!

    • Julitte Bido

      6 juni 2018

      Buiten in de tuin hebben we een soort vliegen: lange, smalle, oranje exemplaren! Ze vliegen vooral boven stapels gezaagd hout.’s Avonds en als het kouder wordt vliegen ze niet. Aan de buitenkant van de ramen zetten ze zich vast. Nu heb ik overal halve citroenen gezet met kruidnagels erin! Het schijnt dat ze niet houden van die geuren!!! Ik hoop dat ze andere oorden opzoeken!!!

  • Petra Slaats

    22 april 2014

    Wij hebben een nieuwe woning. Onder de veranda zijn 3 ramen en die zitten vol met vliegjes, ongeveer 40 of 50. Daar staat wel de hele dag de zon op. Wat kunnen wij daar tegen doen?

  • steve

    11 maart 2014

    In 2006 hebben wij een woning gekocht van het jaar 1932. Al vanaf het eerste bezoek aan onze zolder merkte wij dat er enorm veel vliegen en berkenwantsen op onze zolder zaten. Dat zelfde jaar hebben wij onze volledige dak constructie laten vernieuwen en gingen er van uit dat deze wel zouden verdwijnen maar tevergeefs. Vorig jaar heb ik de volledige zolder ruimte ingericht als slaapkamer (geïsoleerd en afgewerkt met Gyproc) maar met periodes zitten er tot 100 vliegen aan onze Velux. Ik kan deze zo vastnemen want ze zijn zo tam als wat. Heeft er iemand een idee vanwaar deze zouden kunnen komen en wat ik moet doen om deze permanent weg te houden? Er ligt nergens een kadaver of dergelijke dus van dat komt het al niet. Gr. Steve

    • Paul

      11 maart 2014

      Beste Steve + Lilian, Als het van die dikkige, slome/trage vliegen zijn die in groten getale vanuit het niets lijken te verschijnen, dan heb je naar alle waarschijnlijkheid te maken met clustervliegen. Dit probleem heeft eigenlijk niets van doen met kadavertjes van muizen of egels of met een gebrekkige hygiëne… Clustervliegen zijn simpelweg overwinteraars die een warme, droge, beschutte plek opzoeken zodra het kouder wordt. Ze kruipen veelal via gaatjes in spouwmuren of onder dakpannen door naar binnen en zoeken naar een veilig plekje, waarna ze aan hun winterslaap beginnen. Ze heten clustervliegen omdat ze elkaar opzoeken, waardoor grote groepen c.q. clusters van honderden tot vele duizenden van deze vliegen ontstaan. Zodra het warmer begint te worden (eind winter/begin lente of vanwege cv o.i.d.) ontwaken ze uit hun winterslaap en willen ze uitvliegen. Deze uitvlucht gaat 9 van de 10 keer fout omdat ze de warmte opzoeken. Omdat het binnen doorgaans warmer is dan buiten kruipen ze via minuscule kiertjes naar binnen toe. Aan clustervliegen is eigenlijk niet veel te doen, behalve doodmaken en opruimen. Omdat ze zo sloom/traag zijn, krijg je ze met een elektronische vliegenmepper gemakkelijk te pakken! De enige manier om het binnendringen van clustervliegen te voorkomen is je huis hermetisch afdichten, maar dat is in de praktijk onhaalbaar omdat een vlieg altijd wel een gaatje of kiertje vindt. Je kunt je woning laten behandelen met gif door een professionele ongediertebestrijder, maar waarschijnlijk krijg je er volgend jaar gewoon weer opnieuw mee te kampen. Gelukkig zijn clustervliegen uitsluitend hinderlijk; ze veroorzaken in principe geen schade. In theorie kunnen ze wel oppervlakken en voedselbronnen verontreinigen omdat ze niet bepaald hygiënisch leven, maar zolang je zelf verantwoord omgaat mer voedsel en hygiëne, loop je niet of nauwelijks risico. Groeten, Paul

  • Vliegengordijnkopen.nl

    10 maart 2014

    Een vliegengordijn kan ook een uitkomst bieden. Vliegen komen dan lastig binnen en tegenwoordig zijn er hele leuke, decoratieve vliegengordijnen verkrijgbaar. Een groot assortiment vliegengordijnen vindt je op internet. Er zijn vliegengordijnen met kettingen, bamboe, hulzen lamellen, kattenstaarten etc. maar ook horren te koop. Er zijn leuke kleuren, maar ook strakke en degelijke varianten.

  • Lilian

    6 maart 2014

    Beste Paul of andere vliegenkenner, Al enkele jaren hebben we in ons nieuwbouwhuis (2007) last van grote aantallen zwarte, dunne, slome vliegjes die in het kozijn van de veluxramen lijken te zitten. We hebben overal horren, maar die zitten aan de binnenkant van de dakkanten. Als ik m’n veluxraam wil opendoen, moet ik de hor openschuiven, waardoor er soms tientallen vliegen naar binnen (schuine wanden) vallen op de bedden die onder de ramen staan. Ontzettend smerig! Is er een mogelijkheid om van die beesten af te komen? Met vriendelijke groet, Lilian

    • Richard

      28 april 2014

      Dit probleem heb ik ook. Heeft iemand een oplossing/idee waar die vliegen vandaan komen?

    • Paul

      28 april 2014

      Beste Richard, Ik heb hierboven Lilians vraag al beantwoord, maar bij dezen nogmaals… Waarschijnlijk gaat het hier weer om de welbekende en beruchte clustervlieg. Clustervliegen kruipen in groten getale in goed geïsoleerde holtes (spouwen, zolders, daken, holle kozijnen etc.) in huis om daar te overwinteren. Ze kruipen naar binnen via willekeurige gaatjes en kiertjes in woningen (ventilatiegaatjes, naadjes rondom kozijnen, scheurtjes in voegwerk etc.) en hier kun je eigenlijk niks aan doen, want een woning kun je nooit hermetisch afsluiten. Zodra het warmer wordt (dus in de lente) worden de vliegen wakker; ze worden aangetrokken door licht en warmte. De minuscule gaatjes waardoor ze ooit naar binnen zijn gekropen vinden ze niet terug, want daar schijnt niet of nauwelijks ligt doorheen… Omdat licht door ramen naar binnen schijnt, is dit de voornaamste lichtbron en warmtebron die vliegen waarnemen. De vliegen zoeken hier dus naar een uitweg; vaak gaat het om minuscule openingetjes die nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. Vliegen beschikken niet over intelligentie en volgen hun instinct; ook al zitten ze opgesloten, ze zullen naar de licht- en warmtebron blijven vliegen. Ze vliegen dus net zo lang tegen de ruit van het dichte raam totdat ze zijn overleden aan uitputting, uithongering, impact of ouderdom. De enige 2 manieren om clustervliegen bij je raam weg te houden zijn: A. licht en warmte blokkeren, maar dat lijkt me onwenselijk. B. Kiertjes rondom je ramen, kozijnen en horren hermetisch dichten met kit of tape. Succes & groeten, Paul

  • Cor

    13 januari 2014

    Vanaf oktober hebben wij veel last van clustervliegen, ze houden zich op in de spouwmuur. Hoe kan ik ze in de spouwmuur (laten) bestrijden?

    • Paul

      14 januari 2014

      Als je spouw geïsoleerd is, zal er met een infraroodcamera moeten worden gekeken waar de open plekken zitten waar de vliegen zich schuilhouden. Zo niet, dan denk ik dat een ongediertebestrijdingsbedrijf een paar gaatjes in de buitenmuur maakt.

  • Miranda Narings

    4 januari 2014

    Ik heb een vraag. Wij hebben in april een huis gekocht naast een bedrijf wat koeien houdt. Zomers stikken wij van de vliegen. We hebben al van alles geprobeerd! Wat kunnen we nog doen? Zelfs Rentokil heeft een apparaat opgehangen (300 euro), maar dit werkt niet. Zij zeggen het huis laten inspuiten. De kosten hiervoor bedragen 700 euro, maar dat zie ik niet zitten vanwege de huisdieren.

    • Paul

      4 januari 2014

      Beste Miranda, Wat voor apparaat is er bij jou geplaatst? Zeker zo’n gevaarte dat een ‘ultrasone geluidsfrequentie’ uitzendt? Wat je zou kunnen proberen is een professionele insectenlamp oftewel bug zapper neerhangen of -zetten. Zorg voor een groot lichtbereik, hoog wattage en flink formaat elektrocutierooster. Inspuiten lijkt me overigens ook een tijdelijke oplossing, dus niet per definitie 700 euro waard. :( Sterkte & groeten, Paul

  • Riekus

    26 december 2013

    Sinds kort (alleen in de keuken) steeds weer vliegen. Van een soort die ik nog nooit gezien heb; dit vlieg(je) is naar verhouding kleiner dan de normale huisvlieg. Ik vang ze steeds weg, maar er komen elke dag weer wat nieuwe exemplaren tevoorschijn. Afgelopen zomer heb ik er wel meer over gehoord, en als ik mij niet vergis had men het over de bakkersvlieg? Wie heeft eventueel nadere informatie en is de bestrijding daarvan mogelijk met de Oma Weet Raad-methode (plastic zakje met water)?

    • Paul

      26 december 2013

      Beste Riekus, Eerlijk gezegd heb ik nog nooit van de bakkersvlieg gehoord. Kun je misschien een linkje uploaden naar een foto? Groeten, Paul

    • Riekus

      26 december 2013

      Redactie, Als u mij een mailadres toestuurt kan ik u foto’s doen toekomen die ik zojuist heb gemaakt. Vr. groeten, Riekus

    • Paul

      26 december 2013

      Beste Riekus, Ik heb je foto’s bekeken. Het insect dat je hebt gefotografeerd is de motmug (soms ook motvlieg of ‘moth fly’ genoemd) (bron). De Latijnse benaming van dit vliegje is ‘Clogmia albipunctata’. Ze vallen in de orde tweevleugeligen (Diptera), in de onderorde muggen (Nematocera), in de infraorde Psychodomorpha en in de superfamilie Psychodoidea (bron). De vleugels van deze kleine mugjes zijn geschubd, waardoor ze vaak worden aangemerkt als motachtige vliegjes of vliegachtige motjes. Omdat ze enigszins op kleine (nacht)vlindertjes lijken, worden ze in de volksmond ook wel ‘aalputmotje’ genoemd. De term aalput is synoniem aan beerput: een put waarin fecaliën (dierlijke ontlasting) verzameld worden. Motmuggen komen namelijk af op natte, ontbindende organische stoffen. Je vind ze dan ook veelvuldig in toiletten, badkamers, kelders, riolen etc. In die omstandigheden vind je ook vaak de latrinevlieg, dus motmuggen en latrinevliegen gaan heel vaak hand in hand. Qua naam worden ze ook regelmatig door elkaar gehaald, maar qua uiterlijk lijken ze totaal niet op elkaar. Een volwassen motmug legt eitjes in vervuild, troebel water of in vochtig, organisch materiaal. De larven van de motmug die uit de eitjes komen voeden zich niet alleen met de rottende bestanddelen in de drassige substantie, maar vooral ook met micro-organismen (bacteriën + schimmels e.a.). De ideale leefplek voor motmuggen is de afloop of overloop van een gootsteen, waarin met regelmaat voedselresten worden doorgespoeld. De organische bestanddelen blijven hier namelijk in achter. Het gaat dan om plekjes waar nauwelijks stroming plaatsvindt zoals naadjes, hoekjes, roostertjes etc. Larven van de motmug vind je dan ook volop terug in afvoerbuizen van sanitaire voorzieningen: toiletpotten, dakgoten, mesthopen, beerputten etc. Ze gedijen het beste op gistende oppervlakken, met name bij warme temperaturen. Maatregelen ter preventie en bestrijding van motmuggen zijn als volgt:

      • Aflopen en afvoeren reinigen met een flessenborstel
      • Afvoerbuizen grondig spoelen met heet soda (zuiveringszout c.q. natriumbicarbonaat)
      • Rottend materiaal verwijderen uit plantenbakken, afvoeren, dakgoten etc.
      • Stilstaand water uit bloempotten, dakgoten e.a. laten lopen
      • Verluchtingspijpen van putten afsluiten met extreem fijnmazig gaas
      • Kitranden in natte ruimtes herzien
      • Etc. etc. etc.

      Heel veel succes ermee! Groeten, Paul

    • Riekus

      26 december 2013

      Paul, bedankt voor de uitgebreide informatie. Oorzaak hierdoor dan ook al gevonden o.a. de natte bloempotten. Bedankt en Succes.

    • Paul

      26 december 2013

      Graag gedaan. Hopelijk raak je snel van de motmug verlost. Succes met de bestrijding! Groeten, Paul P.S. Een muggenlamp oftewel ‘bug zapper’ werkt ideaal ter bestrijding van niet-stekende muggen (midge, knut e.a.). Deze beestjes voelen zich namelijk bij uitstek aangetrokken tot UV-licht.

  • Jolien

    17 december 2013

    Beste, Wij hebben enorm veel last van vliegen in ons appartementje. Ze komen in alle kamers eigenlijk: de keuken, woonkamer, slaapkamer, badkamer en toilet. Ik heb de indruk dat ze langs de ramen komen, of ergens langs de zijkant van een raam, want ze blijven ook altijd hangen in de buurt van het raam waarlangs ze komen. Meestal sterven ze ook aan het raam en kuis ik ze elke dag op van de vensterbank, maar soms vliegen ze ook door het huis en zijn ze nogal aanvallend ingesteld. We hebben al van alles geprobeerd, maar een professional laten komen is een beetje overdreven want uiteindelijk zijn het maar een 5-tal vliegen per dag. We vragen ons enkel af hoe ze binnen geraken langs die ramen…

    • Paul

      18 december 2013

      Beste Jolien, Je zou het kitwerk rondom de kozijnen en ruiten een keer kunnen (laten) herzien; er moet immers een kiertje zijn waar de doorheen kruipen. Als je weet waar de (meeste)vliegen binnenkomen, zou je daar ook standaard een insectenlamp c.q. bug zapper neer kunnen zetten. Ik heb wat potjes met kruiden staan, die af en toe een fruitvliegje aantrekken. Een klein insectenlampje is voor mij een ideale oplossing. Groeten, Paul

  • Jan

    17 november 2013

    Hey ik heb altijd last van vliegen in deze periode. Verleden jaar ook, maar het was een plaag. Er zaten veel vliegen op het raam verleden jaar, en nu zie ik ze weer vliegen… Maar kan ik gerust slapen? Komen die rotbeesten niet op mij zitten als ik slaap?

    • pietje

      15 juli 2014

      Als je reukgevoelig bent zullen de vliegen je altijd vinden…

  • Nele Vekemans

    16 november 2013

    Hallo, Ik heb een tijdje terug enkele maden gevonden onder aan onze vuilniszak. heb toen alles weggedaan, grondig opgeruimd… Een week later vond ik 1 made bij ons op de keukenvloer. Weer een week later kroop 1 made tegen de muur in de gang omhoog… Walgelijk gewoon! Ik poets mijn huis regelmatig en grondig… Ik vraag me af waar ze vandaan komen en wat ik kan doen? Iemand raad?

    • Paul

      16 november 2013

      Beste Nele, Het kan zijn dat vliegen hun eitjes hebben gelegd in kleine etensrestjes. Heb je misschien honden of katten? Het gebeurt nog weleens dat huisdieren knoeien, waardoor etensrestjes onder een plint terechtkomen. Als vliegen hier vervolgens eitjes in leggen, komen er op den duur maden onder de plint vandaan. In veel gevallen is het een soortgelijk probleem. Het is inderdaad smerig, maar het voordeel is dat het probleem zich vanzelf oplost doordat de voedselbron door de vliegen verteerd wordt. Groeten en sterkte, Paul

  • Jolanda

    6 november 2013

    Een vriendin van mij heeft sinds 2 jaar nu een vliegenplaag op zolder. Het betreft een nieuwbouwwoning en dakpannen, ventilatiegaten e.d. zijn allemaal voorzien van roosters e.d. Ze heeft kunststof kozijnen en alles is naar behoren afgekit en afgewerkt. Toch blijven de vliegen zowel bij haar als bij haar buurman (twee onder een kap) naar binnen komen. Laatst heeft ze alles eens afgeplakt om te kunnen bepalen waar de vliegen nu eigenlijk naar binnen komen, maar ook dat heeft geen resultaat opgeleverd. Verder wil ik nog zeggen dat zij heel secuur is en alles regelmatig schoonmaakt. Zij heeft geen huisdieren en ook geen etenswaren die open en bloot liggen. Daarnaast vragen wij ons af: als er werkelijk een karkas in de spouwmuur zou liggen, hoe de vliegen dan tóch binnen kunnen komen? Omdat daar alles netjes afgewerkt is en er geen openstaande naden of kieren naar binnen toe zijn. Haar buurman heeft zelfs alles rondom de ramen afgekit, maar nog steeds blijft het probleem ook bij hem bestaan. Mijn vriendin heeft geprobeerd de vliegen met pesticide te bestrijden, maar niets helpt!

    • Paul

      6 november 2013

      Beste Jolanda, Het is heel lastig om een exacte, individuele situatie op afstand te visualiseren en beoordelen. De bottom-line is dat vliegen niet zonder reden in een woning trekken. Dat doen ze omdat er binnenshuis voedsel ligt of omdat de woning een warme/droge schuilplaats is in de buurt van voedsel. Er zijn eigenlijk 2 mogelijkheden: Optie 1. Er komen heel véél vliegen vanaf buiten naar binnen; in dat geval zou je verwachten dat er ergens een “logische” opening moet zitten (misschien onder de dakpannen, vanuit de kruipruimte, via ventilatieroosters etc.). Let wel dat een muis door een opening van 0,5 centimeter kan kruipen; dus een vlieg kan zich door elke niet hermetisch afgesloten opening wringen die net een tikkeltje groter is dan de gaatjes in een hor of klamboe (+/- 2 – 3 mm). Maar als er veel vliegen binnen zitten, dan zou je toch eigenlijk een grotere opening verwachten waardoor je de vliegen naar binnen ziet komen, vooral als je daar een tijdje actief op gaat staan letten. Optie 2. Er komt één vlieg van buiten naar binnen die binnenshuis eitjes legt, welke uiteindelijk binnenshuis uitkomen, waardoor een vliegenplaag ontstaat. Als deze vliegen zich binnenshuis kunnen blijven vermenigvuldigen, dan heb je een levenscyclus die pas ophoudt wanneer de broedhaard volledig is verteerd. Al met al is de truc inderdaad om uit te zoeken waar de vliegen precies naar binnen komen. Omdat ze alleen op zolder zitten, zou je verwachten van onder een dakpan of via de spouw. Helaas kan ik je niet verder helpen; anders toch eens een professioneel bedrijf in ongediertebestrijding zoeken. Sterkte & groeten, Paul

  • Hanne

    20 oktober 2013

    Elk jaar opnieuw hebben wij last van vliegen. Als het wat kouder begint te worden zijn ze er weer. En spijtig genoeg in de slaapkamer, waar geen eten ligt of dergelijke zn ook geen verwarming, dus echt warm is het ook niet. We spuiten ’s ochtends heel de kamer vol met pesticiden en ’s avonds liggen er letterlijk een stuk of 300 op de grond. We weten niet van waar ze komen en het is enkel in de slaapkamer, af en toe wel eens en paar in de rest van het huis. Slaapkamer is in de nok van het dak dus ik betwijfel of er iets dood onder de pannen ligt. Maar weet dus ook niet hoe ze binnen raken en waarmee ze zich voeden. Help!

  • Stephan van Loon

    6 oktober 2013

    Het was even rustig, maar inmiddels zijn er alweer 48 uur ontzettend veel vliegjes. Dat gaf mij nu wel kans om eens goed te kijken wat het zijn, maar de conclusie blijft dat het fruitvliegjes zijn. Klein, een bolle doorzichtige achterkant en totaal is het vliegje 5 millimeter lang. Wederom gaat de zwerm gepaard met veel normale vliegen en ook weer wespen… Wederom even een foto gemaakt…

    • Paul

      6 oktober 2013

      Misschien dat er veel vogels in/aan/op het complex huizen en dat de vliegen afkomen op de vogelpoep, nesten en dierlijke restanten? Het blijft maar een vreemd fenomeen…

  • Yamina

    2 oktober 2013

    Ik woon in een studentenhuis en voor dit begrip is ons huis schoon. Sinds een aantal dagen heb ik last van vliegen. Ze zitten bij mijn raam in mijn eigen kamer (waar niks van voedsel ligt). Mijn kamer poets ik regelmatig i.v.m. astma en huisstofmijt-allergie. Ik laat het raam overdag op kiepstand openstaan zodat het kan luchten. Als ik ’s avonds thuis kom zitten er 8 a 10 dikke vliegen op het kozijn. Buiten dat ze dik zijn, zijn ze ook erg traag en makkelijk dood te meppen. Het is geen vliegende mier. Ook ben ik er bijna zeker van dat er niets tussen de muur zit wat rot. Ik ben namelijk de enige in het huis met dit probleem. Is er iets anders wat deze vliegen aantrekt?

    • Paul

      2 oktober 2013

      Beste Yasmina, Vliegen kunnen simpelweg worden aangetrokken door licht, warmte, een droge slaapplek of zelfs een bepaalde geur. Als ik moet gokken zijn het overwinterende vliegen. Ze zoeken een droge warme overwinteringsplek op om zich schuil te houden tot het weer lente wordt. Vliegen die aan het begin van de herfst een overwinteringsplek zoeken zijn o.a. de herfstvlieg (Musca autumnalis), klustervlieg (Pollenia rudis) en grasvlieg (Thaumatomyia notata). Als het bij deze aantallen (8 – 10) blijft, zou ik me persoonlijk nog geen zorgen maken, maar worden het er binnen korte tijd meer, dan zou je hulp kunnen inschakelen van gemeente of ongediertebestrijding. Succes en groeten, Paul

  • Nils

    27 september 2013

    Hallo, Ik heb sinds 3 dagen last van vliegen die rond m’n schuifpui cirkelen. Ramen zijn dicht. Ik woon op de 2e etage in een appartement. Er liggen geen etensresten of dode dieren in m’n huis of balkon. Hoe kan dit en hoe kom je er vanaf?

  • Jan

    27 september 2013

    Wij hebben last van eenzelfde zwerm vliegjes als Stephan van Loon de laatste paar dagen. Ook bovenin een appartementencomplex (6 hoog), maar dan in Leiden. Je ziet ze eind van de middag, misschien omdat dan de zon op de ramen staat. Kunnen we er wat aan doen?

  • Stephan van Loon

    25 september 2013

    Vanmiddag gebeurde er in Haarlem wat vreemds. De bovenste etages van de torenflat waar ik in woon werden belaagt door miljoenen fruitvliegjes, vliegen en wespen (gelukkig waren de steekgrage beestjes met weinig mankracht). Moest dus verplicht ramen en deuren sluiten om al dat ongedierte enigszins buitenshuis te houden. Het vreemde was dat ze het eerste uur steeds meer toenamen, maar na een paar uur waren ze allemaal verdwenen. De zwerm reikte tot een behoorlijke wijdte rondom de toren, dus het leek mij stug dat het plotselinge verschijnsel werd veroorzaakt door een leeg kratje bier wat op het balkon stond. Hebben jullie een verklaring wat er wellicht aan de hand is geweest? Kan het zijn dat we met een grappenmaker te maken hebben gehad die een plaag losgelaten heeft? Zie foto: dit was op een tussenschotje op het balkon van het trappenhuis. En geloof me, dit waren er nog weinig in verhouding met die van een verdieping lager Daarbij vlogen de meeste ook gewoon nog in het wilde weg rond…

    • Paul

      26 september 2013

      Wat een rare gewaarwording, echt nog nooit gezien! Er zijn sowieso niet zo veel vliegen die “zwermgedrag” vertonen. Waarschijnlijk is het een subsoort van de dansvlieg. Zwermen wordt vooral gedaan bij het “trekken” van de ene naar de andere plek. Daarnaast betreft het een beschermingsmethode tegen natuurlijke vijanden; de “pakkans” wordt immers kleiner en een zwerm kan grote natuurlijke vijanden verwarren, intimideren en desoriënteren. Bovendien is het een natuurlijke manier van voortplanten; ook weer vanwege de “pakkans” (bron). ;) Waarom de vliegen op een toren afkomen snap ik echt niet, al lijkt het wel vaker voor te komen (bron). Wellicht zocht de zwerm vliegen een overwinteringsplek… Ze zouden uit voedselgebrek echter alsnog zijn gestorven. De wespen zijn waarschijnlijk een stukje met de zwerm meegereisd vanwege de grote hoeveelheid gemakkelijke prooien. Dat iemand een zwerm vliegjes heeft losgelaten kan ik me eigenlijk niet voorstellen… Misschien dat ze door een ongelukje ergens ontsnapt zijn? In viswinkels hebben ze bijvoorbeeld grote aantallen vliegen (voor de productie van aas: maden/casters). Een andere verklaring heb ik er eigenlijk niet voor… :P

  • nicole

    19 september 2013

    Wij hebben constant vliegen achter onze gordijn bij het raam zitten. Elke keer een stuk of 3. Als ik ze gedood heb zijn er 5 minuten later weer 1 of 2. Wij wonen in een drive-in woning. De ramen staan niet open! Hoe komen wij eraan? Vlakbij het raam staat de bench van onze pup met een bakje brokken, daar zie ik ze niet en ik zie ook geen maden. Help, wat is ons probleem!?

  • NR

    18 september 2013

    Mijn huis zit vol vliegen. Heb ze hier een volledig uur lang dood zitten meppen, maar 10 minuten erna zit het weer vol. Heb nu gezien dat mijn plafond in de living er vol van zit, had dit niet eerder gezien omdat het een donker houten plafond is… Hoe krijg ik al die beesten weg zonder te spuiten? Want dat is niet goed voor m’n zoontje van 9 maanden.

    • Paul

      18 september 2013

      Heb je er enig idee van waarom de vliegen zich aangetrokken voelen tot je houten plafond? Zit er misschien iets zoets/eetbaars tegen het hout (hars o.i.d.)? Is het hout rot, waardoor ze er eitjes in kunnen leggen? Als je niet weet waar de vliegen op af komen, blijf je de symptomen bestrijden en niet de achterliggende oorzaak van de vliegenplaag. En ben je er überhaupt zeker van dat het daadwerkelijk om vliegen gaat en niet om bijvoorbeeld torren, kevers of houtwespen. Er zijn ook wel vliegen die in hout leven (houtvlieg, paddenstoelvlieg e.a.), maar die vind je doorgaans niet binnenshuis. Heel veel succes & groeten, Paul

  • Marleen

    14 september 2013

    Ik zit hier ook al enkele weken met een echte vliegenplaag! Er zitten dagelijks tientallen “gewone” vliegen in mijn keuken maar nog meer KLEINE vliegjes, van ’s morgens begin ik al op jacht te gaan. Ik mep alle grote vliegen dood en de kleintjes (welke altijd in groten getale op de ramen zitten) druk ik allemaal gewoon dood tegen het raam met een doek. Ik moet dan natuurlijk elke dag de ramen zemen, tot daar nog aan toe… Maar eenmaal de grote dood gemept en de kleintjes dood gedrukt, duurt het geen 5 minuten of er zitten al nieuwe kleintjes tegen de ramen te kruipen… En plots zitten er opnieuw enkele gewone vliegen en dan opnieuw meer en meer… Je ziet echt niet vanwaar ze komen. Eerst dacht ik dat de kleine vliegjes fruitvliegjes waren maar nu ben ik daar al niet zo zeker meer van. Ik heb ook geen fruitschaal met fruit of zo in de keuken staan. Het is gewoon om gek van te worden!

  • Jose

    11 september 2013

    Twe dagen terug zag manlief ineens allemaal vliegen op het raam in de keuken zitten. Denkende dat we iets vergeten waren op te ruimen of schoon te maken, hebben we de hele keuken aangepakt, maar niks geks gevonden. Raam maar dicht gedaan, want aangezien mijn buurman een groentewinkel is, dacht ik dat ze daarom naar binnen waren komen vliegen. Maar helaas… Gisteren en vandaag minstens 20 groen-blauwe vliegen te pakken gekregen met de elektrische mepper en vervolgens door de goot heen gespoeld. Eerst dacht ik nog dat ze eruit vlogen, dus gisteravond maar een beker water met afwasmiddel gevuld en na het meppen daarin gegooid. Er ligt helemaal niks in de keuken; alle hoeken uitgekamd en niks gevonden. Nu denk ik ze zelfs te horen! HELP… Hoe vind ik ze nou?

  • Leen

    7 september 2013

    Heb sinds drie dagen ook een verschrikkelijke vliegenplaag. Zou het kunnen dat ze van de tuin (klimop) komen en naar binnen zijn gekomen op de geur van een wasverzachter (ruikt sterk)? Heb alles grondig gepoetst, gordijnen uitgewassen, anti-vliegenspray, gecheckt op slecht voedsel. Onder bed en aan de ramen vond ik enorm veel vliegenpoppen (of denk toch dat het vliegenpoppen waren: langwerpige kleine kokertjes, roodbruin van kleur). Heb wel enkele kleine kieren in de muur ter hoogte van het raam. Kan hier misschien de oorzaak liggen? Dat ik dit het beste afkit… Ook in de kast waar de zekeringen hangen, hangt een vochtige, ietwat schimmelachtige geur soms, welke ik niet volledig weg krijg.

  • Fenny

    6 september 2013

    Heb een vraag: heb al een aantal dagen last van honderden/duizenden zwarte vliegen die aan de buitenkant van de ramen zitten. Deze vliegen zijn erg traag. Toen de zon op de ramen stond, vielen ze allemaal dood neer. Elk jaar hetzelfde probleem. Wat zijn dit voor vliegen en wat kan ik hieraan doen? Ik woon in nieuwbouw, heb wel veel groen rondom huis.

    • Paul

      6 september 2013

      Beste Fenny, De situatie die je beschrijft doet mij geenszins denken aan vliegenoverlast. Zou het kunnen dat het om vliegende mieren gaat? Een mierenkolonie kan zich op een gegeven moment opdelen. De volgroeide mannetjes en jonge koninginnen vliegen in zo’n geval met honderden of duizenden gelijktijdig uit het nest. Ze paren tijdens de vlucht, waarna de mannetjes inderdaad dood neervallen en de koninginnen op zoek gaan naar een eigen nestplek. In dat geval zou dit artikel over de bestrijding van mieren in en rondom je huis dienst kunnen doen. Groeten, Paul

  • Lilian

    23 augustus 2013

    Reeds drie jaar achtereenvolgens hebben wij half augustus vliegen in onze living. Verleden jaar hebben wij bij een spouwmuur en de plinten alles dichtgemaakt en toch komen ze ieder jaar terug. Wij ruimen ze direct op en iedere dag hebben wij een dertig tot veertigtal vliegen. Ik word er gek van. Hoe kan dat nu?

  • pam

    23 augustus 2013

    Hallo, Mijn vliegenprobleem zit in mijn afzuigsysteem. Ben bang dat er een dood diertje in zit en dat het vol zit met maden die zich per dag ontwikkelen tot vliegen. Iedere dag een stuk of 10 vliegen in mijn afzuigkap. Vandaag was het het ergst, kan er niet van slapen. Ik heb de afzuigkap dicht gehouden maar ze kropen door de kleinste kiertjes, vanavond een stuk of 20 gedood en de herrie in de kap is niet normaal. Heb hem nu ook maar afgeplakt. Hoe kan ik dit nou oplossen?

    • Paul

      23 augustus 2013

      Als je zelf bang bent voor de eventuele inhoud zou ik een ongediertebestrijder laten komen. Anders is het een kwestie van de afzuigkap demonteren en (bij voorkeur buitenshuis) heel grondig reinigen.

  • tom

    12 augustus 2013

    Ik heb sinds een aantal weken last van vliegen in ons huis. De oorzaak weet ik zelf: een aantal weken voordat ik veel last kreeg van vliegen zat er plots een vogel in de schouw van onze haard. Dit beestje is er nooit uit geraakt, ging dood en zit er nu nog steeds. toen ik een tijdje geleden de haard open deed om hem aan te steken, kropen er 5 bromvliegen uit. We mepten ze allemaal dood en deden ook de haard aan. We dachten dat eventuele eitjes en maden dan dood zouden gaan en dat de vogel zou verschroeien zodat er geen vliegen meer op af zouden komen. Nu heb ik 2 vragen: 1. Kunnen maden, eitjes en vliegen de hitte van de haard overleven? 2. Zou de vogel nog niet volledig verschroeid zijn en nieuwe vliegen aantrekken?

    • Paul

      12 augustus 2013

      Het antwoord op dit soort vragen is heel erg afhankelijk van de exacte situatie en expliciete omstandigheden: Hoe hoog zit de vogel? Wat stook je op in je haard? Hoeveel brandstof verstook je tegelijkertijd? Hoe hoog komen de vlammen? Welke temperatuur bereik je precies? Dit soort vragen kan een ander daarom helaas niet of nauwelijks voor je beantwoorden… Een brandende vogel in je schoorsteen lijkt me overigens geen ongevaarlijke situatie, dus wellicht is het sowieso verstandig om je schoorsteen te laten reinigen door een professioneel dakbedrijf?

  • Els

    12 augustus 2013

    Kunnen levende vliegen die je opzuigt, eitjes leggen in de stofzuiger die dan weer uitkomen? En kunnen vliegen via de afzuigkap (en de afvoer naar buiten) het huis in komen?

    • Paul

      12 augustus 2013

      Beste Els, De situaties die je beschrijft behoren allemaal tot de mogelijkheden, maar zijn logischerwijs afhankelijk van allerlei randfactoren: de grootte van de vliegen, de fijnmazigheid van eventuele roosters en/of filters, de soort stofzuiger (anti-allergeen etc.), de kans dat een vlieg levend aankomt in de stofzuigerzak van jouw specifieke model stofzuiger, de volte en inhoud van de stofzuigerzak (aanwezigheid van zuurstof en voedingsstoffen in de zak) etc.

  • Kevin

    11 augustus 2013

    Ik heb sinds een aantal dagen veel last van kleine groene vliegjes. Ik hou alles schoon en er staat nooit eten op ’t aanrecht. De afvalbak en gescheiden plastic heb ik buiten op het balkon gezet. Ik sta nu elke ochtend eerst in de keuken een 30-tal van die dode vliegjes van het aanrecht af te vegen en daarna kan ik in de hoek bij het plafond gaan stofzuigen. Daar zitten er ook een heleboel. Het vreemde is dat ze al heel snel dood zijn. Soms zie je ze gewoon neervallen. Enig idee wat ik hieraan kan doen? Fruit eet ik niet en groenten leg ik ook niet open en bloot neer.

  • Addy

    11 augustus 2013

    Sinds 2 dagen heb ik ook veel last van groene/blauwe vliegen. Ze zitten alleen maar in de woonkamer (met open keuken), Nooit eerder last van gehad, terwijl ik hier toch al 20 jaar woon. In het hele huis raamhorren en hordeuren, behalve in de ramen van de woonkamer, daar zit dauerluft in. Kan het zijn dat ze via die kleine openingen de kamer binnen komen?

  • ingrid

    11 augustus 2013

    In de zomer hebben we elk jaar wel eens vliegen in huis, maar dat viel te bestrijden met raamstickers. Sinds deze week is het probleem echter vervelend groot geworden. Blijkbaar komen ze binnen via de wasplaats, door de afvoer van de droogkast, en zo door de droger uit. Je hoort ze gewoon telkens tegen de buis aan vliegen. Het gevolg is toch wel een 20-tal vliegen in de wasplaats elke dag. Voeding is hier niet te vinden…

    • Paul

      12 augustus 2013

      Beste Ingrid, Ook bepaalde bestanddelen van wasmiddelen en wasverzachters kunnen aantrekkelijk zijn voor vliegen. Hetzelfde geldt voor handzeep, deodorant en parfums. Soms is zelfs de geur van een product al voldoende om insecten aan te trekken. Wat in dit geval kan helpen is een fijnmazig rooster in (of tegen een van beide uiteinden van) de leiding te maken of anders over te stappen van wasmiddel of wasverzachter. Groeten, Paul

  • Paula

    9 augustus 2013

    Ook ik heb een vliegenplaag; tijdens mijn vakantie is er in mijn huis ingebroken en van alles kapot geslagen. Mijn koelkast is open blijven staan en toen ik thuiskwam lagen er een aantal dode vliegen. vervolgens vond ik op diverse plekken in huis casters; achter de koelkast, tussen plinten, onder tafel- en stoelpoten, achter de wasmachine. ik heb overal gezogen en gepoetst, maar vandaag zaten er opeens zo’n 40 vliegen in huis. En ze blijven maar (uit) komen. Het maakt me vooral wanhopig dat ze tussen plinten vandaan blijven komen. geen idee hoe lang dit nog zo door blijft gaan. Verder ben ik bang dat de nieuwe vliegen ook weer eitjes gaan leggen; iemand enig idee wanneer jonge vliegen eitjes kunnen gaan leggen? Het zijn trouwens ook nog verschillende soorten vliegen; bruine, blauwe en groene. Help!

    • Paul

      9 augustus 2013

      Beste Paula, Allereerst zou ik je graag sterkte willen wensen; wat een verschrikkelijke ervaring! Vliegen leggen hun eitjes eigenlijk altijd in een voedselbron. Zodoende hebben de maden direct iets te eten zodra ze uit het eitje komen gekropen. Als de maden niet voldoende hebben aan de voedselbron waarin ze zijn uitgekomen, zullen ze op zoek moeten naar ander voedsel. Ze hebben immers voldoende energie nodig om zich te verpoppen tot een caster, dus een cocon te bouwen. De eitjes van vliegen worden dus gelegd in dingen die vliegen en maden kunnen eten: mest, voedselresten, dode dieren (kadavers en composthopen). Eigenlijk alles wat energie levert, en bij voorkeur dood, rot en zacht is. Dus alles wat volgens moeder natuur “opgeruimd” dient te worden. Al na één dag kunnen er witte vliegenlarven (maden) uit de eitjes komen. Ze groeien zeer snel en vervellen meermaals. Na ongeveer een week veranderen ze in een tonvormige pop c.q. caster. Nog een week later springt het deksel van de caster eraf en komt er een kant-en-klare, volledig volgroeide vlieg uit. Al na drie dagen nadat een vrouwelijke vlieg uit het ei is gekomen kan zij eitjes leggen. Aangezien vliegen in slechts 14 dagen volwassen kunnen zijn, kan iedere vlieg tot 900 eitjes per zomer leggen. Ze vermenigvuldigen zich dus razendsnel. Dat er vliegen achter je plint vandaan komen kan eigenlijk twee redenen hebben: 1. Een volgevreten made heeft een plek gezocht om zich te verpoppen en komt op dat moment uit de cocon. 2. Een vlieg heeft een schuilplaats gezocht om te slapen en wordt net wakker. Wat je moet beseffen is dat vliegen zich nooit binnenshuis kunnen reproduceren zolang er geen voedselbronnen aanwezig zijn waar ze hun eitjes in kunnen leggen. De nieuwe vliegen komen dus van eitjes die eerder al zijn gelegd…

  • Sam

    9 augustus 2013

    Hallo ook ik heb heel veel last van vliegen in huis, maar vooral ook in de tuin. Ik ben echt een poetsfreak, dus het is allemaal schoon en toch die rotvliegen! Nu is mijn vraag: de buurman heeft duiven in zijn tuin als hobby. Kan het zijn dat ik daardoor zoveel vliegen in huis heb?

    • Paul

      9 augustus 2013

      Absoluut! Vliegen kunnen afkomen op de hokken (ideale, droge en knusse verblijfsplaats), maar ook op de duivenpoep, het duivenvoer en noem maar op…

  • Matthijs

    8 augustus 2013

    Ik woon op het moment op twee plekken en op beide plekken sterft het letterlijk van de vliegen. Het komt tot het punt dat als je waar dan ook op de begaande grond staat, dat je ze overal ziet zitten. De waterkoker, cv-ketel, monitor, tv… alles zit onder de pitten. Ze komen niet op de slaapkamers, maar ik zie ze overal, bij mezelf en ook op mijn werk. Dit is pas sinds twee jaar, daarvoor nauwelijks last van ze. Het is zo dat als je op de bank zit dat er één op me landt elke paar seconden. Ik heb vliegenstrips en de hele keuken schoongemaakt en nog blijven ze komen. Ik word er echt helemaal gek van. En het enige openbare voer wat ik kan zien is oude kopjes van de dag waar uit gedronken is, maar deze worden ook regelmatig gewassen en ook staat de vuilnisbak buiten. Ik snap niet waarom het op al deze plekken is…

  • Maikel

    8 augustus 2013

    Ik heb sinds vorige week dinsdag allemaal maden in huis gehad. Eigen schuld, de afvalbak te laat geleegd… Ik woon op de 1e etage, dus ik weet zeker dat het daar vandaan kwam; ze lagen onder het losse zeil van de keuken en overal onder waar je maar kan bedenken. Ik heb zover het oog kon zien de maden uit het raam gegooid en verder zo’n 20 maden gedood met zout en chloor. Heb de hele keuken onder gespoten met chloor, elk hoekje en gaatje dat ik kon bedenken… En nou kwam ik gister thuis en ik denk wel 40/50 vliegen in de keuken. Allemaal eruit gejaagd of doodgemaakt, de boel dicht gekit en gepurd. Kom ik vandaag thuis, weer een stuk of 20… Word er doodmoe van; ik durf dit weekend niet eens weg te gaan omdat ik bang ben dat ik straks thuiskom in een keuken vol met maden en vliegen. Hoe kom ik hier zo snel mogelijk vanaf?

    • Paul

      9 augustus 2013

      Ik zou de gemeente bellen voor inlichtingen over vakkundige ongediertebestrijding.

    • Maikel

      16 augustus 2013

      Ondertussen heb ik 2 dagen last van vliegen gehad; alles eruit gewerkt en dood gemaakt, alle gaten dicht gepurd en dicht gekit. Dus ik mag aannemen dat ik er geen last meer van ga hebben? De keuken heeft namelijk een gigantische reiniging ondergaan en het afval wordt elke 2 dagen weggegooid en er is een nieuwe vuilnisbak gekocht etc. Het is nu 8 dagen terug dat ik de laatste vlieg in huis zag van de soort waar ik last van had. Is het veilig om te zeggen dat ik er vanaf ben?

    • Paul

      16 augustus 2013

      Ik probeer zo veel mogelijk informatie te verstrekken en beantwoord graag vragen, maar ik kan helaas niet op afstand bepalen of je van een vliegenplaag bent verlost. Lijkt me een kwestie van aankijken en afwachten… De maatregelen die je hebt getroffen lijken me in ieder geval super! Gr. Paul

  • marc

    7 augustus 2013

    Ook ik heb elk jaar last van vleesvliegen, het zijn van die groene. Ik woon in een appartement op de 1e etage. Met die warmte van de afgelopen weken had ik er weer last van. Ik heb wel een kat in huis, weet niet of dat wat uitmaakt, maar er staat wel de hele dag een bakje met vleesvoer. Komen ze daar op af? Een paar jaar geleden toen het ook zo warm was, kwam ik een keer thuis van m’n werk en er zaten denk ik wel een stuk of 20 vliegen bij het raam. Ze waren een beetje verdoofd door de warmte, dus ik heb het raam opengedaan en ze naar buiten gejaagd. Daarna is het wel een heel stuk minder. maar in de zomer vindt ik toch wel altijd een paar vliegen binnen. Komen ze ook op vocht af? Ik heb een aantal jaren geleden een lekkage gehad en mijn laminaat onderlaag is daardoor nat geworden, kan het zijn dat ze onder het laminaat zitten in de kiertjes bij de plinten of zo? Weet iemand hoe ik ervan af kan komen? Alvast bedankt.

    • Paul

      8 augustus 2013

      Vleesvoer dat een hele dag bij warm weer staat te broeien is een ideaal lokmiddel voor vliegen. Ik verwacht dan ook dat ze daarop afkomen. Het zou beter zijn om je kat een portie voer te geven dat direct kan worden opgegeten of –als je weinig thuis bent– bijvoorbeeld een voederbak te nemen die automatisch kleien porties doseert. Let (als je vleesvliegen in huis hebt) gewoon eens een kwartier lang op de voederbak van je kat. Als er regelmatig vliegen op landen, weet je eigenlijk al genoeg. Ik heb er overigens nog nooit van gehoord dat vleesvliegen zich schuilhouden in kiertjes van laminaat. Groeten, Paul

  • van den heuvel linda

    31 juli 2013

    ik heb ook een enorme vliegenplaag in mijn kelder. Hier is echt niets te zoeken; enkel mijn diepvries vol ingevroren voedsel. Vorig jaar plots lag de hele ruimte vol dode vliegen en maden, en het zag er zwart van de vliegen. Ik heb de ruimte onmiddellijk afgesloten en heb met de spuitbus goed gespoten; enkele dagen later waren de maden in actie geschoten en opnieuw hetzelfde verhaal, waardoor ik dagelijks opnieuw spoot en vliegenvangers plaatste. Langzaam minderde het probleem. Dit jaar is het echter opnieuw hetzelfde probleem. Er ligt echt nergens eten, ik heb alles volledig nagekeken en gepoetst. Maar zoals ik in de tekst hierboven kan lezen en er in de spouw een of ander muis of iets dergelijks ligt te rotten, hoe moet ik dat dan aanpakken? Want van die vliegenplaag wil ik toch wel af!

    • Paul

      1 augustus 2013

      Beste Linda, Zou het kunnen dat er ’s winters een muis achterin je vriezer is gekropen in de buurt van waar het apparaat zijn warme lucht kwijtraakt. Dat is namelijk een potentieel behaaglijke plek voor ongedierte. Of ’s zomers in de buurt van de koelbak voor de nodige verkoeling? Als een muis vervolgens overlijdt door de kou, hitte of elektriciteit… Een muis heeft immers maar een heel klein gaatje (5 millimeter doorsnee) nodig om ergens doorheen te kunnen kruipen. Vliegen leggen hun eitjes altijd in een voedselbron. De eitjes komen uit, de minuscule larfjes eten de voedselbron op en als ze zich hebben volgevreten zie je pas dikke vliegenmaden. Als je maden in je kelder hebt, moeten deze dus uit een voedselbron zijn gekomen. Wat je het beste kunt doen is kijken of er ergens een gat of kier zit waar de maden zijn uit komen kruipen. Als ze uit een kruipruimte of spouw komen, dan kun je daar zelf niet veel aan doen; dan kun dien je echt een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen. Succes en groeten, Paul

  • Marthe

    31 juli 2013

    Hallo, Sinds kort zitten wij met een enorm vliegenprobleem in onze berging… Onze vuilbakken staan buiten, maar in de berging zelf sorteren we ons oud papier en daarnaast staat er een (nieuw) bak bier. Onder die bak lag het vol met maden en het is nu echt een plaag! Ik kuis de berging elke week, maar weet niet van waar ze komen en hoe ik dat kan voorkomen. Heeft er iemand tips a.u.b.? :)

    • Paul

      31 juli 2013

      Als er onder de krat bier een berg maden lag, dan moet daar wel bijna een voedselbron hebben gelegen waar vliegen hun eitjes in konden leggen; misschien een dode muis of een rotte appel?

  • Cattoir

    25 juli 2013

    Wij hebben in België (Deurne bij Antwerpen) aan het hoogste bosuilgebouw ieder jaar weer vanaf eind aug/dec een heuse vliegenplaag met vermoedelijk clustervliegen die zowel van de spouwmuren kunnen komen of de vijver beneden, die niet meer wordt onderhouden. Door de vele GSM-pilaren komen er geen vogels meer op het dak zitten en daardoor blijven ook veel vliegen leven. De clustervliegen kruipen door elke kleine opening van de raamkozijnen en komen in groten getale bij de bewoners binnen. Ramen werden dicht gekit of vervangen, maar zonder enig resultaat. Een rechtszaak zal volgen omdat meer en meer bewoners hun eigendom verkopen om deze plaag te ontlopen. Vele mensen zijn voortdurend ziek en wij vermoeden dat deze vliegen ernstige klachten geven op medisch vlak. Heb gehoord dat in NL al eens een rechtszaak liep om een gelijkaardige plaag. Wie weet meer, help ons! Ze bestrijden met bestrijdingsmiddelen werkt slechts een paar dagen. Het zijn trage vliegen die je zo kan vastnemen en ze komen in geen geval van afval e.d. binnenshuis. Dank voor uw hulp en adviezen.

    • Harmke

      7 augustus 2013

      Ik heb ook veel vliegen in huis: echt honderden. In mijn winkel nota bene! Ik maak heel veel schoon, spuit met een anti-vliegenspuitbus in de afvalbak, daar gooi ik in de zomer ook chloor in. Ze zitten op de ramen en in de tl-lampen. Ik ben constant aan ’t stofzuigen en meppen, heb als de zaak dicht is vliegenklevers hangen. Binnen in het woongebouw is het een stuk minder, op kantoor zijn er ook redelijk veel, maar dat grenst dan ook aan de winkel. Wij houden zo veel mogelijk de deur dicht. Voor de deur van kantoor hebben wij een vliegengordijn en een gewoon dicht gordijn hangen. Ze maken me helemaal gek. Ik schaam me dat ze in de zaak zitten, net alsof je niet goed poetst.

    • Paul

      8 augustus 2013

      Als je al zoveel doet aan vliegenbestrijding, zou het (ook financieel) voordeliger kunnen zijn om een ongediertebestrijdingsbedrijf in te schakelen. Zij kunnen uitzoeken waar het probleem zich precies ontwikkelt (de bron) en het bovendien voorgoed verhelpen. Schakel wel een bedrijf in dat al wat langer bestaat, zich heeft bewezen, goede referenties heeft en garantie biedt. En als het voor je zaak is, is de vliegenbestrijding ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Heel veel sterkte! Groeten, Paul

  • Valerie

    18 juli 2013

    Mijn dochter heeft boulimia, dat betekend dat ze overal in huis afvalresten van eten verstopt, het stinkt vreselijk in huis en ik kan niet vinden waar ze het verstopt. :( Laatst vond ik bij toeval een broodtrommel vol met overgeefsel, met een laagje schimmels erop. Geen idee hoe lang dit weer op haar kamer heeft gestaan. Dozen waar taart ingezeten heeft, staan soms in de berging, soms in het ketelhok. Ik gebruik al pulmicort en ventolin. De huisarts wil niets doen; het is haar verantwoordelijkheid omdat ze al 16 is geweest. Je eigen kind uit huis zetten doe je niet, maar soms ben ik het zoooo beu, zoals nu met al die vliegen, elke avond sla ik er zo’n 25 a 30 dood. Alle tips zijn welkom.

    • Marja

      4 september 2013

      Geachte Valerie, Ik denk dat je vliegenprobleem een secundair probleem is. Zelf heb ik helaas al meer als 15 jaar een eetstoornis. Uit ervaring weet ik dat hulp accepteren van mensen uit je omgeving moeilijk is. Dit betekent niet dat uw hulp niet welkom is. Maar ik kon mij op jonge leeftijd niet realiseren hoe gevaarlijk, hoe slopend een eetstoornis zou zijn. Ik ontkende ook alles wat er ook maar iets mee te maken had. Voor u als ouder zal het niet makkelijk zijn om iedere keer weer tegen een enorme muur te stoten. Ik was achteraf gezien nog helemaal niet klaar om ook maar iets van een behandeling te volgen toen ik zo jong was. Maar wat wel belangrijk is, is dat u en uw dochter goede informatie krijgen van wat boulimia nou daadwerkelijk is. Want eigenlijk gaat het allemaal niet om eten/niet eten/braken etc. Het gaat erom dat ze zich waarschijnlijk niet anders staande kan houden in de wereld. Ixta Noa is een organisatie die op verschillende locaties in Nederland een vestiging hebben, daar kan je naar toe om informatie op te vragen, en daar is iedereen welkom. Of je nou aan het begin van een eetstoornis zit en wel of niet wil genezen… dat maakt niet uit, zolang je elkaar maar in de waarde laat. Daar heb ik mijn eerste stappen richting herstel gezet. Ik hoop dat u als ouder haar kan blijven zien als uw dochter met een eetstoornis i.p.v. -zoals vele ouders op een gegeven moment- alleen maar de eetstoornis zien. Zij zit op dit moment ergens gevangen binnenin. Maar weet dat dat ook weer terug te voorschijn kan komen, en daarbij zal ze alle liefde/steun/begrip nodig hebben. Ik wens u alle sterkte om uw kracht vast te houden; zorg ervoor dat ook u er niet aan onderdoor gaat. Soms betekent dit ook dat u dingen zult moeten doen die voor haar niet prettig zijn. Zoals als het echt niet meer gaat, zorginstantie waarschuwen, en evt. gedwongen behandeling. Want boulimia is net zo dodelijk als anorexia… En hoe gevaarlijk het is, zie je helaas niet aan de buitenkant af. Succes & sterkte, Marja

  • Anna

    11 juli 2013

    Wij hebben sinds 1,5 week last van groene vleesvliegen. Waarschijnlijk komen ze uit de kruipruimte, zo ontzettend vies. En mijn huis is schoon, dus daar ligt het niet aan. Misschien het spul maar eens bestellen wat hierboven aangegeven wordt.

  • Joke Janssen

    27 juni 2013

    Wij wonen in een landelijke omgeving en hebben altijd veel last van vliegen. Wij gebruiken een product nu al voor het tweede jaar en de vliegen zijn echt weg. Google maar ‘vliegen last’. Zo heb ik het ook gevonden.

    • Lody

      7 juli 2013

      Beste Joke, Zou je een reactie kunnen geven welk middel bij jou zo goed werkt? Ik woon landelijk met koeien als buren en heb er te veel last van. :( M.vr.gr. Lody

    • Joke

      9 juli 2013

      Ik heb het product besteld via Bestrijding-vliegen-muggen.info Ook wij wonen in het boerenland. Op dit moment zou ik zonder dit product gek worden van de vliegen.

  • Bennie

    26 juni 2013

    Het bestrijden van vliegen blijft in veel gevallen een hele klus en is zeker een onaangename klus. Wellicht kunnen vliegenvangers uitkomst bieden. De beste resultaten worden behaald d.m.v. een ‘No Fly Zone’. Door vliegenvangers rondom een doelgebied te plaatsen, welk uitgesloten dient te worden van vliegen, creëer je een vliegenvrije zone. Er zijn vliegenvallen die 100% biologische lok-vloeistof bevatten, waar enorm veel vliegen op af komen. Ze kunnen de vliegenoverlast met ten minste 80/90% terugbrengen.

  • Nynke

    18 juni 2013

    Op dit moment zou ik tekenen voor 20 per week… Indien de deur open staat, moet ik helaas al binnen een halfuurtje 80 tot 100 vliegen ruimen. :S En met een kleine meid van 11 maanden, die volcontinu op ontdekking gaat en nog volop in de orale fase zit (ja ook vliegen kun je in je mond stoppen :S), is het geen doen meer…

  • Silvia

    21 maart 2013

    Nou, ik maak ook vaak schoon en ook bij veel vliegen. Zodra de zon zich weer laat zien en de deur opengaat, ziet het zwart van de vliegen. Ik zit sinds 1 jaar in een nieuwbouwhuis. Ik maak de ramen al schoon met azijn en ook in sopwater; heb citroensap in bakjes… Wat nog meer? Word gek van die krengen! Waar mijn huis gebouwd is, was vroeger weiland en ongeveer 500 meter verder stond een manege. Misschien is dat het probleem?

  • Erik

    18 februari 2013

    Bij ons thuis is het evenzo dat de vliegen in de slaapkamer van de zoon voorkomen. Er is daar niets van voedsel te vinden, maar elke week moeten wij het raam kuisen en zeker een 20-tal vliegen opzuigen en dood meppen. En ik vind maar niet langs waar deze vliegen dan binnenkomen! Voor de ramen staan vliegenramen die nauw aansluiten op de raamkozijnen.

  • Gea

    15 september 2012

    Hallo Shirley,
    het probleem dat jij beschrijft hebben wij ook, ook in een slaapkamer boven. Wij gebruiken hem eigenlijk niet, dus eten staat er echt niet. Het zijn ws clustervliegen of herfstvliegen. Wanneer ze eenmaal je huis hebben gevonden ben je er nog niet weer vanaf :-( Ik kan momenteel ook elke week weer een vensterbank vol halfdode vliegen opzuigen, vreselijk goor! We hebben al een paar keer een ongediertebestrijder gehad, die spuit dan ergens mee, maar ze blijven (bij ons) steeds weer binnenkomen. Degene die een oplossing weet… graag!

  • Shirley

    10 september 2012

    Heb ook last ieder jaar van een vliegenplaag, en volgens mij heeft het niks met etensresten en hygiene te maken. Ze zitten namelijk ieder jaar in jawel in de slaapkamer. Ik word er echt hopeloos van. Maak trouw iedere week alle vertrekken met een sopje schoon, en zeem de ramen. Als het heel erg is dan doe ik het zelfs 2 keer per week om alle vliegen poep te verwijderen. De ramen dicht houden hebben we ook al geprobeerd, ze kruipen gewoon langs het kozijn naar binnen. Vreemd genoeg heb ik er beneden niet of nauwelijks last van. Help wie weet er raad…

    • Paul

      17 september 2012

      Beste Shirley, Weet je zeker dat de vliegen via het kozijn naar binnen kruipen? Vliegen zullen dit namelijk niet zo snel doen als ze niks specifieks in een ruimte te zoeken hebben. Zou het kunnen dat ze van binnenin je huis komen? Zo kan het zijn dat er een dode muis in een spouwmuur ligt waar vliegen hun eitjes in leggen. Deze eitjes worden maden, de maden verpoppen zich tot casters en uit de poppen komen opnieuw vliegen. Zo lost het probleem zich dus pas op als het ongedierte volledig is opgevreten door maden, en dat kan erg lang duren. Meerdere en grotere karkassen kunnen jarenlang voor vliegenoverlast zorgen. Gr. Paul

  • keanu

    10 augustus 2012

    Vliegen zijn zo irritant, omdat ze alles onder poepen. Ik krijg er gewoon echt stress van.

  • Nel de ruiter

    13 juli 2012

    Beste mensen, Ik heb verschrikkelijk veel last van vliegen op mijn sta-caravan! Ze poepen alles onder. Hoe kan ik die vliegenplaag op de caravan tegengaan? B.v.d.

  • Karel

    23 november 2011

    Bij mij zitten er ’s zomers ook veel vliegen in huis, maar ik maak m’n huis juist heel goed schoon. Hoe kan dat dan?

    • Carmen

      12 augustus 2013

      Hallo, Mijn naam is Carmen. Op zomerdagen hebben ik en mijn partner ook veel last van vliegen in ons appartement. Wij hebben al veel dingen geprobeerd maar er zijn maar echt een paar dingen die goed werken. Goede hygiëne, elektrische vliegenmeppers en de gewone, natuurlijke, vliegen-plakstrips. En appelazijn, dat was een tip van mijn moeder. Appelazijn stink wel behoorlijk, maar laat het 5 a 10 minuten op een paar schoteltje in je huis staan en haal het daarna weg. De vliegen weten niet hoe snel ze weg moeten gaan. Laat de azijn alleen niet te lang staan! Anders krijg je wespen of dazen in je huis en dan heb je een groot probleem (wij wonen vlak bij weilanden dus hebben hier al snel last van). Gr. Carmen

  • Diewertje H

    19 november 2011

    Vliegen hebben echt alles te maken met algemene hygiëne. Hoe vaker je schoonmaakt, des te hygiënischer je woning en des te minder vliegen! Die beesten komen niet voor niks in groten getale voor op stinkende boerderijen.

    • Paul

      12 augustus 2013

      Het is overigens niet zo dat iedere vlieg per definitie wijst op een gebrekkige hygiëne of een dood beest in je spouw of kruipruimte. Voor diens eigen overleving kunnen sommige vliegensoorten namelijk prima teren op snelle koolhydraten (stuifmeel van een bosje bloemen, minuscule restjes van suikerrijke etenswaren, overblijfselen van frisdrank op glazen, geknoeide en ingedroogde viezigheid op vuilnisbakken, eettafels en aanrechtbladen etc. en zelfs rottende bladeren van kamerplanten). Een sporadische, verdwaalde vlieg kan zelfs per toeval in je huis terechtkomen of op zoek zijn geweest naar warmte of droogte. Wanneer ergens echter maden en/of poppen liggen, dan moet er daarentegen ook een voedselbron aanwezig zijn (of recentelijk zijn geweest) waar voldoende bouwstoffen (eiwitten, mineralen e.a.) voor de nakomelingen in aanwezig zijn of waren.

  • Renee

    3 november 2011

    Ja, vliegen zijn echt beesten die op smerigheid afkomen. Ook als je huis schoon is, zal er heus weleens een vlieg binnenkomen, maar een vliegenplaag wijst meestal op viezigheid en etensrestjes.

  • Dirkje

    16 oktober 2011

    Vliegen zijn echt K#T-beesten. Ze gaan standaard op je handen, eten en drinken zitten, alsof ze precies weten hoe ze je het beste kunnen treiteren en irriteren. Ik gebruik al jaren een vliegenlamp, hordeuren. Daarnaast hang ik vliegenlinten op in “dode hoekjes” van vertrekken. Werkt uitstekend…

    • dierenvriend

      27 juli 2018

      tja ben het met je eens maar vliegen zijn wel nuttig voor de natuur…

  • Koen Verhal

    4 oktober 2011

    Ik moet zeggen dat ik weinig last heb van vliegen, maar als er eenmaal een paar binnen zitten dan komen er altijd meer. Kan het zijn dat vliegen zich binnenshuis heel snel kunnen vermenigvuldigen?

Laat een reactie achter

Je reactie wordt voor publicatie gekeurd door de redactie en dient te voldoen aan de regels voor reacties.