Vlooien in huis? Maak je woning vrij van vlooienplagen!

Body · Door Ilse

Vlooien behoren tot het vreselijkste ongedierte dat er bestaat. Deze etters van parasieten planten zich razendsnel voort en bijten jou en je huisdieren het liefst helemaal lek. In dit artikel kun je lezen hoe je je huis helemaal vrij van vlooien kunt maken…

Hoe krijg je vlooien in huis?

In principe krijg je uitsluitend vlooien in huis als je huisdieren hebt. De vlo die in Nederland veruit het meest voorkomt is namelijk de kattenvlo (‘ctenocephalides felis’), en deze vlooi bijt liever katten en honden dan mensen. Katten die los buiten lopen, komen in aanraking met besmette katten en lopen zodoende vlooien op. Honden kunnen vlooien oplopen wanneer ze tijdens het wandelen aan andere honden snuffelen.

Als je een aantrekkelijke lichaamschemie hebt, dan kan het echter best zo zijn dat jij door een vlo wordt besprongen en gebeten. Als je een vlo mee naar huis neemt, maar geen huisdieren hebt, dan ben jij de enige aanwezige voedselbron en dus de pineut!

Hoe ontstaat een vlooienplaag in huis?

Een vrouwtjesvlo zuigt zich vol met bloed en legt talloze eitjes op de huid van je hond of kat. Je huisdier krabt zich vanwege de vlooienbeten, waardoor de eitjes op de grond vallen; en op banken, dekens, tapijt etc. Uit de eitjes komen larven die voornamelijk leven van huidschilfertjes in kussens en tapijten. De larve verpopt zich, en de larvenpop kan tot 2 jaar intact blijven.

De pop groeit uit tot een volwassen vlo, maar deze volwassen vlo komt pas uit zijn omhulsel als een mens of dier langsloopt. De vlo zal zijn prooi direct bespringen, waardoor de ellendige cyclus weer van voor af aan begint! Volwassen vlooien zijn het topje van de ijsberg. Slechts 1% van de vlooienpopulatie bestaat uit volwassen vlooien. 99% van het probleem wordt gevormd door vlooieneitjes, vlooienlarven & vlooienpoppen!

Eitjes poppen en larven liggen na een tijdje overal in huis verscholen. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag kan leggen, ontstaat al snel een vlooienplaag in je huis. Daarom hierbij een effectieve en efficiënte manier om met 1 middeltje je huis van vlooien te ontdoen…

Hoe herken je vlooien in huis?

Een vlo of vlooi is een piepklein, bruinzwart insectje dat met een enorme sprong op een mens of dier terechtkomt. De vlo zuigt bloed uit de huid en laat zich vervolgens weer van de gastheer vallen. Vlooien herken je meestal aan:

  • Jeukende bultjes op je huid
  • Krabbende huisdieren
  • Aanwezigheid van vlooien & vlooieneitjes in huis

Niet alle kleine beestjes in je huis zijn per definitie vlooien. Voordat je met vlooienbestrijding aan de haal gaat, moet je er dan ook zeker van zijn dat je met vlooien in je huis te maken hebt. Een vlo kun je herkennen aan de volgende uiterlijke eigenschappen…

  • Piepklein (+/- 2mm)
  • Bruin of zwart van kleur
  • Kleine kop, groot lijf & lange pootjes
  • Platte rug
  • Springt tot 1 meter ver!

Vlooien uit je huis verwijderen!

Vlooien moeten bij de eerste tekenen met spoed worden bestreden om een vlooienplaag in huis te voorkomen! Dé oplossing om je huis van vlooien (volwassen, larve, pop & ei) te ontdoen is ofwel selamectine ofwel pyriproxyfen.

Selamectine en pyriproxyfen zijn de enige middelen die volwassen vlooien, vlooienlarven, vlooienpoppen én vlooieneitjes vernietigen! Ze leggen het zenuwstelsel van volwassen vlooien plat, maken alle cycli van de vlo onvruchtbaar. De bekendste vlooienmiddelen voor honden & katten met selamectine of pyriproxyfen zijn:

  • Stronghold® (Pfizer)
  • Revolution® Flea Control™ (Pfizer)
  • TwinSpot® (Exil)
  • Cyclio® (Virbac)

Bovenstaande middelen werken met een pipet die je tussen de schouderbladen van je huisdier dient te druppelen (zie: bijsluiter).

Tot slot

Alle vlooien, eitjes, poppen en larven die met je behandelde huisdier in contact komen, sterven. Als er al levensvatbare eitjes, larven of poppen in je huis (tapijt, bank etc.) aanwezig zijn, dan ontstaan er uiteindelijk opnieuw volwassen vlooien. Bij het eerste teken van een “nieuwe” volwassen vlo dien je je huisdier direct opnieuw te behandelen…

Met een beetje geluk bijt de nieuwe vlo je huisdier als er nog voldoende anti-vlooien-gif in zijn lijf heeft, waardoor de vlo onvruchtbaar wordt… Maar met een beetje pech is het middel uitgewerkt en legt de nieuwe vlo nieuwe eitjes, waardoor een nieuwe vlooienbesmetting van je huis ontstaat.

Pas als de laatste pop is uitgekomen, is je huis vrij van vlooien! Volg ook voor herhalingsbehandelingen tegen vlooien in huis altijd de bijsluiter van het desbetreffende middel.

Heb jij ervaring met vlooien in je huis? Laat hieronder weten hoe je jij je huis hebt ontsmet van vlooien en vlo-vrij hebt gemaakt!